Uncategorized

Glasajte za dionicu godine!

Zagrebačka burza se zaista trudi katalizirati ulaganje u dionice i trgovanje (o čemu više na kraju), pa je opet pokrenula glasanje za dionicu godine. Prošle godine je to bio KORF koji je napravio možda i jedinstvenu transformaciju od ružnog pačeta do labuda, tj. u hrvatskim uvjetima tzv. blue chipa.

Glasanje je na naslovnici Burze u lijevom stupcu, ovdje.

Za mene je i ovaj put godine dionica upravo KORF, iako trenutno vodi ADPL – treći je ERNT, a ponuđeni su još i LEDO i ATGR, a evo i zašto:

1. Prometi: Od svih ponuđenih dionica KORF je u prvih 10 mjeseci imao uvjerljivo najveći promet (132 mil. kn, ostali 50-107), prema periodičkim izvještajima Burze. Ujedno mi se čini da je napravio i najveći napredak u prometu, što je naročito zanimljivo brokerima (ali ovo nisam detaljno analizirao, molim pogledajte sami).

2. Najveći prinos od navedenih: u dosadašnjem toku godine prinos KORF je 33%, ATGR i ADPL (zajedno s dividendom) 27%, ERNT (zajedno s dividendom) 11,5% i LEDO 8,2%.

Već i ovo bi vjerojatno bilo dovoljno, ali pogledajmo dalje:

3. Uvjerljivo najbolji financijski pokazatelji, i još bitnije, njihov razvoj – ovdje se fokusiram samo na najjednostavnije.

A. Kako su sve ove tvrtke već ušle u zonu zdrave profitabilnosti, krenimo od P/E. KORF ima trenutno uvjerljivo najniži trenutni P/E (8,9, a ostali 12,6-13,6), ali i uvjerljivo najbolji razvoj (porast P/E) u zadnje tri godine (klik za veću sliku):

PE dionica godine

Dionice su poredane po veličini P/E u zadnjih 12 mjeseci.

B. Pogledamo li malo sofisticiraniji EV/EBITDA, razlika je još veća:

EV EBITDA dionica godine

C. A i u najjednostavnijem pokazatelju, P/B, KORF stoji najbolje:

PB dionica godine

Jasno, dionica ne može biti ‘dionica godine’ samo zato jer ima najbolje financijske pokazatelje, ali oni su indicija za njenu izvedbu u budućnosti, kako kraću (jer do kraja izbora ima još mjesec dana), tako i dužu.

D. Pogledajmo stoga još jedan pokazatelj, neto kapitalni izdaci. Ovdje jedino ADPL ima veća ulaganja. Ispravnije bi bilo gledati ulaganja s obzirom na aktivu, a kako ADPL i ERNT imaju značajno manju aktivu od KORF, razlika između ADPL i KORF je veća, a s druge strane između KORF i ERNT manja:

neto kapitalni izdaci dionica godine

4. Što se tiče dionice kao ulaganja, mislim da je evidentno da je KORF (Valamar Adria Grupa), ove godine napravio i uverljivo najveći napredak u poslagivanju operacija i općenito korporacijskom upravljanju (preuzimanje Riviera Adria, pripajanje društva Dubrovnik-Babin kuk, napredak u izvještavanju, npr. usporedite izvještaj za 2012., izdan 2013., s prethodnima).

Ipak, i ovdje očekujemo daljnji napredak, recimo unaprijeđenje odnosa s VHLJ, koji mislim da ne dodaje vrijednost ni približno srazmjernu svojoj dobiti (to je moje skromno mišljenje, možda sam u krivu, ali znam da VHLJ nije Hilton).

5. Širi društveni značaj.
KORF ima jako puno dioničara, oko 12.500 (ADPL, za kojeg mislim da je jedini pravi konkurent, oko 3.000; ATGR ima vjerojatno preko 15.000, a za ERNT i LEDO ne znam).

Međutim, mnogi dioničari KORF su stradalnici Domovinskog rata, primjerice trenutno (još uvijek!) ih samo iz Vukovara ima skoro 900, a koncentracija je najveća vjerojatno oko Vukovara i Ćilipa (samo Ilok dodatnih oko 150 itd.). Znači da neke obitelji u Vukovaru imaju i nekoliko stotina dionica. Zamislite što za jednu običnu obitelj iz tako stradalog kraja znači npr. 500 neopterećenih dionica, znači vrijednosti nekih 10.000 eura? Za mnoge ljude to naprosto može biti ono što čini razliku u tome može li se dijete poslati na škovalovanje ili platiti liječenje.

A propos, čudno kako u našim medijima Vukovar dominira s temom ćirilice, a nitko nije uočio ovako značajne ekonomske stvari, i kako se na ovom primjeru vidi kako je omrznuta kuponska privatizacija mogla postići odlične rezultate – dakle, nije bio problem u zakonima, nego kao i obično, u njihovu provođenju.

Ovo ujedno daje i veću sigurnost dioničarima KORF da većinski vlasnik neće poduzimati neke nekorektne radnje prema manjinskima, pogotovo što je predsjednik uprave upravo porijeklom iz Vukovara i dobro razumije te okolnosti.

6. Širi značaj za tržište kapitala i hrvatsko gospodarstvo. KORF je dionica najveće hrvatske turističke tvrtke, a jedina u tom sektoru stvarno investabilna (zbog tržišne kapitalizacije i likvidnosti) i velikim ulagačima. A znamo što za Hrvatsku znači turistički sektor.

7. I za kraj, mislim da je ovo prilika da se očita još jedna lekcija većini naših fond managera. Mislim da je velik broj njih napravio veliku štetu hrvatskom tržištu kapitala i hrvatskim građanima.

A većina ponuđenih dionica (ne želim ovime ništa reći protiv tih dionica niti protiv tvrtki, dapače, većina tih tvrki ima uprave koje su po sposobnosti u samom hrvatskom vrhu) su tzv. ‘fondovske dionice’. Kako zaposleni u društvima za upravljanje žive od svog posla (kao i svi ostali), ne sumnjam da će u anketi revno glasati. Primjerice, meni je čudan trenutno visoki plasman ERNT, koji – barem se meni tako čini – nikako u izvedbi i fundamentima i napretku niju u vrhu ponuđenih, a to mi ukazuje da ‘glasačka mašina’ radi. A KORF je zaista široka, ‘narodna’ dionica, koju fond manageri najvećih fondova uporno zaobilaze (većina njih ne može u top 10 pokazati ni jednu investiciju u turizmu?!), što mislim da je većinom uzrokovano iracionalnim bihevioralnim (psihološkim) motivima.

Da ne zaboravimo o čemu govorimo kad govorimo o hrvatskim fondovima i hrvatskim fond managerima, pogledajmo primjerice ove stvari, tj. nemojmo ih zaboraviti. Pogotovo ako se radi o fondovima koji su pripojeni drugima, pa ako pogledate samo postojeći univerzum, nemate dobar dojam što se u stvari događalo (poznati primjer tzv. survivalship biasa):

Erste Total Eeast (sve je tu, čak i logo – znak eura i istok na kompasu, ali ‘stvar ne leti’).
Erste Balanced (uravnoteženi!, kako na to pokušava ukazati i logo. Fond je nakon 12 godina rada pripojen drugom, s vrijednosti jedinice koja je bila otprilike kao i na počektu – znači da su čak i najvjerniji investitori u 12 godina dobili oko 0, a da ne govorim o onim mnogima koji su u fond ušli u još daleko nepovljnijem trenutku; a sad pogledajte koliko je dobilo društvo za upravljanje!)
Reifeissen Prestige (valjda bi to trebao biti prestižni)

a o nekim obvezničkim fondovima da i ne govorim (kako smanjiti vrijednost udjelničarima u takvom obvezničkom okružju zadnjih godina, zaista mi je nerazumljivo).

8. Što se tiče Burze, očito je da se trudi potaknuti svoju djelanost. Zadnje je primjerice produženje radnog vremena za 1 sat na 7 sati aktivnog trgovanja (mislim da je Ljubljanska burza na 2 ili 3), ali tu su i profesionalne edukacije (primjerice, za voditelja odnosa s investitorima), investicijski dani, entuzijastično organiziranje godišnje konferencije, pa tako i ova akcija.

Međutim, štetu koja je napravljena iracionalnim napuhivanjem i neurednim slomom 2006.-2008., velikim dijelom uzrkovovano i čudnim djelovanjem nekih drugih aktera, teško je ispraviti, a s obzirom na socijalističko naslijeđe i veliko nerazumijevanje ulaganja i alokacije imovine među hrvatskim građanima. Hrvati vlro malo štede, odnosno investiraju, u dionice koje su u ravzijenom svijetu okosnica praktički svakog dugoročnog portfelja (štednje). Ovdje ne govorim o domaćim dionicama, nego dionicama općenito. Tako su Hrvati uglavnom napraivli kolosalnu misalokaciju imovine u nekretnine i štednju u bankama (a neko vrijeme je bilo popularno i zlato!), na uštrb produktivne imovine.

Stoga mislim da bi edukacijski napori Burze u budućnosti trebali biti usmjereni širem građanstvu u smislu pojašnjavanja osnova ulaganja, štednje (primjerice, kontrola rizika diverzifikacijom, a ne kupnjom ‘čvrstog i sigurnog’ betona), a tu se zaista i može punu napraviti (needucirani građani često misle da je ulaganje u dionice zapravo ‘špekuliranje’ ili trgovanje za brzu zaradu). Evo primjerice, jednoj našoj dnevnoj novini sam objašnjavao da je dnevni izještaj s tržišta kapitala stvar opće kulture i oni su to prihvatili, a u slično vrijeme je i druga krenula sa sličnom projektom (uopće nije važno da li su sami nadošli, vidjeli gotov ili ranije saznali za projekt).

Osnove ulaganja i upravljanja osobnom imovinom (sad kad više nemamo mamicu-državu da se brine o nama) naprosto su stvar opće kulture i trebale bi se učiti i u školama. Burza tu može napraviti veliki napredak, iako on neće biti lagan, pogoto uzevši u obzir štetu koju – po mom sudu – i dalje rade neki otvoreni investicijski fondovi. Primjerice, manje obrazovan čovjek nekako nadođe da bi imovinu djelomično trebao uložiti i u dionice i obveznice, nema dovoljno iskustva niti vremena da to radi sam, pogleda izvedbu naših fondova kako bi eventualno tako stekao izloženost odgovarajućim klasama imovine i što vidi? Koji je njegov zaključak nakon toga?

A što se tiče trgovanja dionica, mnogi i tu griješe misleći da se radi o neproduktivnoj aktivnosti (ovo je elementarno, ali ipak). Naime, sekundarno trgovanje je izuzetno važno za ‘otkrivanje cijene’, alokaciju kapitala, ali i mogućnost primarnih emisija (ove godine tako smo npr. imali novo izdanje Leda, koje je Agrokoru pomoglo da poboljša kapitalnu strukturu, što na neki način i jest glavna uloga equityja).

Napomena: Imam dionice ADPL i KORF ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. U ovom postu su iznesena samo osobna mišljenja, a samo amaterski ulagač, tj. ne nudim nikakve profesionalne usluge, uključivo savjete – njim možete zatražiti od profesionalaca. Analize su dane u dobroj vjeri, ali su, naravno, nepouzdane, molim sve što vas zaista zanima provjerite sami!

Kategorije:Uncategorized

189 replies »

 1. Podaci sa mojih dionica za ledo nisu tocni jer ledo je samo u 3 kvartala ove godine je zaradio 227 milijuna kn.. u zadnjem kvartalu ledo ima 15-20 milijuna kn dobiti a na mojim dionicama pise ttm cca 190. Samim time znatno je veca ebitda i niza ev/ebitda. I ledo nemora ulagati u mat imovinu jee njegov capex je zavrsio prije par god i kapaciteti proizvodnje su trenutno na cca 65% ..dakle može ih povećati za cca 50% bez novih investicija sto ke za nas dionicare.

  • Ovo što ste napisali je točno. Doista ne znam kako im je ttm 185 milijuna kn. Ledo ove godine ima oko 227 milijuna kn dobiti u tri kvartala, a prošle godine je u nekonsolidiranom imao 15 milijuna kn dobiti u zadnjem kvartalu što bi dalo ttm od cca 240 milijuna kn. Nadalje, Ledoje u svojoj prezentaciji prilikom provedbe dokapa prezentirao brojke koje možemo očekivati, tako da oni ove godine procijenjuju neto dobit od cca 260 milijuna kn. Ovdje je i link koji to potvrđuje
   http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/procitajte-prezentaciju-kojom-ledo-mami-investitore-224046

   Najavljuju i EBITDA od cca 380 milijuna kn za ovo godinu. No pogledajte i kako bi po tim projekcijama rasla neto dobit, a i obvezuju se na isplatu dividende od 50 % dobiti. Upravo zbog tih stvari je dobro da su proizvodni kapaciteti koje ledo ima puno veći nogo što je njihova trenutna iskorištenost, jer Ledo Neće moprati imati CAPEX što nam daje jako lijepu sliku imovine Leda u budućnosti ( vecina jei sada financijska imovina a u budućnosti bi samo trebala rasti u odnosu na materijalnu)

   Tako ledo već za 2015 najavljuje 325 milijuna kn neto dobiti što je na ovu cijenu p/e 7,7 ( a tvrtka gotovo da i nema duga)

   No držimo se sadašnjih brojki

   Ledo je u posljednja tri kvartala konsolidirana i zadnji nekonsolidirani ostvario cca 240 milijuna kn dobiti što nam daje trenutni p/e od cca 10 i nesto sitno. Po meni jako dobro za takvu tvrtku koja svake godine poboljšava svoju profitabilnost uz veliki tržišni udio, brend, a u zadnje vrijeme i transparentnost i likvidnost

   Imam dionice leda i ovaj post n ije nagovor na kupnju ili prodaju leda

 2. Fond manageri moraju kupovati dionice sa velikom likvidnošću i velikom trž.kapitalizacijom i tek kad firma naraste i pretvori se u nešto po njima investiblno onda ulupavaju novce u nju. To je očiti primjer KORFA i tek sad će oni počet ulagati u tu firmu a kad počne jedan fond onda će i drugi, treći itd. Znači tu su mali investitori u prednosti i mogu u začetku prepoznati dobru priliku dok oni “ne smiju pogriješiti” i zamislite da zeznu na maloj firmi!!!Pa trebalo bi izvjestiti nadređenog i pravdat se zašto su uložile u tu dionicu. Lakše je pogrišiti sa HT-om i ERNT-om pa okriviti krizu itd i čuditi se izvedbi. Fond manageri imaju i liste dionica koju oni kupaju pa eto i prinos ima je li-la. Zamislite sad da jedan fond ostvari 20% godišnje a drugi 4% godišnje. Pa to bi bilo ludilo! Ove druge gluposti oko Ingre, Dalekovoda i Nexea pak nikada neću moći shvatiti.
  Ono što se meni čini je da stvarno postoje fantastične prilike gdje će firme za par godina uz nekakvo dobro poslovanje (neka bude slično kao u KORFA) vrijediti znatno više na burzi nego što vrijede sada. Jedino problem vidim u likvidnosti jer počeli su i domaći mali dioničari ulagati u dionice ali u USA dok je likvidnost naše burze katastrofična. Ne znam da li i kad će tu doći do nekakvog obrata. Hrvati su počeli ulagati u City group i JP Morgan (osobno znam ekipu ljudi ali to je mali uzorak iako sam i od brokera čuo da je to tako). Novac odlazi malo po malo u to super razvijeno tržište kapitala što je dobro za Američku burzu ali hmm pitam se da li je to ipak i za njih previše i kad će doći do korekcije. Indeks im je na povijesnom maksimumu i skidam im kapu. Zamislite da svako drugo domaćinstvo tamo ima dionice a još se kapital počeo slijevati iz drugih dijelova svijeta! Povijest na opet uči da i ako dođe do korekcije za par godine će se opet sve oporaviti što je fantastično i to govori o njihovom mentalitetu.Kako kod fascinantno.

  • 1. Ovo oko fond managera nije istina, ima puno situacija gdje kupuju i male ‘ako im se sviđa’.
   2. Ovi što rade stock picking u SAD su zbilja genijalci, ali to je opisano u mnogim elementima bihevioralnih financija.

   • Mogu samo reci da svaku svoju slobodnu kunu jos od kad je korf bio 100 kn ulazem u korf umjesto stednje..
    Reci cu samo da mi je korf 80 postp portfelja..
    Mozda sam lud poradi diverzifikacije ali sve mi se cini da cu staviti sve u korf..
    Ovo je sigurnije i proftabilnije od bilo koje banle ili fonda..
    Imam oko 600 dionica i cilj mij je na svakoj placi kupiti barem 10 kom..
    To je moja mirovina…a spavam ko mala beba..

    • Mislim da to što radiš nije baš pravo investiranje, ma kako bio siguran u svoju procjenu glede KORF i alternativnih ulaganja.

     To je nekakva špekulacija, ali i to je OK, špekuliranje je u redu stvar.

     Diverzifikacija je važna stvar, ključna da bi se kupovanje/držanje dionica okarakteriziralo kao investicija, štednja, tj. pridivalo tome obilježja poput “sigurnosti’.

     Meni je KORF dugo bio najveće ulaganje, i morao sam ga prodavati s vremena na vrijeme kako mi se poremeti diverzifikacija pretjeranim rastom. I dalje mi je među tri najveće pozicije koje su tjesno jedna do druge po udjelu pa se stalno smjenjuju po redosljedu unutar portfelja.

     Ja glasam za KORF kao dionicu godine! Ako je to bila prošle godine ove je pogotovo! 🙂

    • Osobno mislim da to nije dobar pristup, naime da stvari treba diverzificirati. Naravno, ako staviš samo dio na ’27’ i onda 27 baš ispadne, onda se čovjke a posteriori može jako gristi ‘a zašto nisam stavio sve’, ali a priori treba rizik kontrolirati diverzifikacijom.

     Primjerice, ja sam svoj broj dionica KORF smanjivao kako je cijena rasla, te iako mi je sada manje-više i dalje najviše što sam ikada imao financijski u njemu (a i sam mi je najveća pozicija u portfelju), uvijek sam ga kratio kako je rastao. Naravno, kako je moja uloga u KORF pomalo posebna, to sam uvijek radio vrlo pažljivo, naime prodavao samo kad je postojala potražnja velikih, koji inače ne bi mogli ući da nisu od koga imali kupiti pakete (iskreno, srce me bolilo kad sam prodavao na oko 100, vidio sam da netko veliki želi ući, nisam znao tko je, i bojao sam se ako ne uspije, da ni neće). Inače ga ne prodajem tako da opterećujem ask niti da tučem po bidu, nego samo kad postoje veliki nalozi na kupnju.

     S druge strane, sad kad je padao sam prilično intenzivno kupovao, opet kako bih ostvario neku zamišljenu izloženost.

  • Korf

   To što su oni napravili je strava. zaista nisam vjerovao da je to moguće. Kako sam Buffetovski orjentiran od turista sam preferirao tuho i plag, ali moram priznati oprostite na riječniko da sam se u vezi KORF-r-a gadno zajebo.Korf upravo postaje ono što je danas Tuho ili PLag. a bio je podosta jeftiniji od oboje. Priznajem da to nisam vidio i znao prepoznati i sad mi je jako žao, jer se moga kupiti po cijenama koje su doista bile smiješne ( i sad je jeftin za moje pojmove) Nenadu svaka čast, čestitke najiskrenije na KORFu i moram priznati da je zaista to bio možda i najjači zgoditak na TK od vremena recesije i dna crobexa iz 2009. Još fali totalna optimizacija poslovanja i onda dividenda. To je onda to, investicija za “cijeli život” Naravno ako nastave raditi kao zadnje dvije god

   Nemam dionice korfa i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju korfa

   • 1. Za početak, mislim da je PLAG odlično ulaganje i da s njime nećete pogriješiti (kao što znate da niste do sada). Pokazali su se vrlo kvalitetnim managerima onoga što imaju, te također do sada smo vidjeli da su se Lukšići uvijek vrlo kvalitetno ponašali prema malim ulagačima – recimo u PLAG ako se ne varam je bila neka preferencijalna shema, ali to je bilo više nego korektno. S njima sam ulagao u ATLN (može se reći da sam bio i ‘otkrio’ tu dionicu ono na oko 25 kn (u dva navrata sam mijenjao poziciju, jednom prodao većinu na onom rastu do 60 i onda opet pojačao i sve prodao nedavno, završio na 50) i nikad nisam osjećao potrebu ići na skupštinu ili slično. (A sada sam s njima u DDJH, gdje sam ja drugi, a oni treći najveći dioničar.)

    2. Što se tiče TUHO, to je isto jedno vrlo solidno ulaganje, ali to je jedna relativno hermetična i relativno mala priča, s nekom špekulantskom sektom koja je vrlo naporna oko te dionice koliko sam shvatio vrlo su aktivni na forumima; meni često ogorčeno pišu oko toga kako je TUHO super itd. – mislim da se u toj sekti radi uglavnom o luerzima koji su skoro svugdje pogubili novac i onda im je to nekako utjeha. Po mom sudu u ovom trenutku, a stvari se mogu promijeniti, TUHO nema onu komponentu ‘asset playa’ kao firme s većom imovinom i, naranvo, moraju se osloniti na generički rast profitabilnosti jer im je firma vrlo dobro posložena i mislim zaista odlično upravljana. No i dalje mislim da joj je upside puno maji nego nekih drugih dionica (sad će salva ogorčenih emailova koji će me pokušavati uvjeravati da sam cijelo vrijeme bio u krivu i da KORF svo ovo vrijeme nije bio bolje ulaganje).

    3. Što se tiče KORF, tu je više okolnosti.
    – Naravno, tvrtka napreduje
    – Međutim, kao i inače kod ulaganja, nešto što mnogi ulagači nisu razumjeli, je omjer očekivanog prinosa i rizika, odnosno cijene i rizika; KORF je naprosto bio jako, jako jeftin. Jasno, ako je neko rizično ulaganje jedino što imate, to bi bilo loše, ali u okviru disperziranog portfelja, racionalan investitor treba imati ulaganja koja su i rizičnija, ako imaju daleko veći očekivani prinos. Tako se i mnogi genijalci meni danas čude zašto imam DDJH, a ne i KOEI, a meni se čini da mi se naprosto ne isplati biti u dionici u kojoj mi izglda da mogu ostvariti neki pozitivan, ali ne i atraktivan povrat (a s obziorm na hrvatske uvjete imam visoke zahtjevane povrate), a isplati mi se biti s jednim dijelom portfelja u dionici s kojom se nadam ‘puta nekoliko’, čak i ako je rizičnija, jer se rizičnost ponajviše kontrolira disperzijom
    – Mnogi, vjeurjem da ste među njima i Vi, znaju ovo gore, ali su im se naprosto rizici činili da su prešli neku granicu tolerancije s obzirom na čudnovatu korporacijsku strukturu, povijest i moguće međusobne ugovore itd.
    – Ovdje mnogi naprosto nisu vjerovali da je moguće mijenjati stvari na pošten i priznat način korporacijskog aktivizma kako sam ja to učinio. Zanimljivo je da su skoro svi imali veliku korist od toga, pa i ‘tuholjupci’, jer jasno da valorizacija vodeće dionice u sektoru pomaže svima, bujnije trgovanje i otkrivanje novih zvijezda pomaže svima, itd., ali neki jadnici naprosto ne mogu preko svoje zavisti i to je to.

   • Pa i Buffett gleda cijenu. I ja sam imao TUHO ali više nemam. Kupio sam kad je cijena bila koliko toliko prihvatljiva, proda kad je postalo već nategnuto/rizično, posebice uvažavajući alternative (kod ulaganja se ne može gledati samo apsolutno nego je u konačnici presudan relativni odnos među različitim, apsolutno gledajući atraktivnim, ulaganjima).

  • Ma daj molim te. Itekako oni mogu ulagati gdje god žele. Pa sjetite se da je az prije 3 god prodavao ledo po 5k a onda dokapitalizirao po 8k. Neki drugi su mogli kupovati adpl na preventovoj prodaji a nisu pa sad kupuju po 125. Ima tu materijala koliko hoćete. Ptkm je bilo koliko hocete po 100kn a tad nisu nesto bili aktivni pa sad kad je u groznoj situaciji dokapitaliziraju po 170

   • Zaboravili smo već kako NISU kupovali INU po 1500-1700 (osim jednoga, malo), onda navalili na 2.700 i onda lagali da su cijelo vrijeme pokušavali kupiti 🙂

 3. 1. Ali to su jako male količine? Ili se varam? Sami ste rekli da je oko 1% uloženo u turističke dionice. Pa i ako- rast bude 100-200% u finalu nema neki utjecaj na ukupni rast fonda. Po meni njima fali i ta vizija tj. da izaberu tvrtku koja će sjajno raditi u budućnosti a turizam ne vide ili ga ne žele vidjeti – barem ne još neko vrijeme! Ima li netko od njih recimo jednu Saponiu ili Jadranku? Da li su uopće pogledali podatke tih firmi (vjerujem da jesu). No teško da će se odlučiti za kupnju.Možda i griješim..Ali kao pitate za HT onda ga svi prate i znaju svaku informaciju, rade analize i šalju ih u Italiju ili Austriju itd.
  I da najbitnije – KORF je definitivno ne samo dionica godine nego i fenomenalni blue chip 🙂 A onaj tko ga je otkrio trebao bi biti nagrađen nekakvom nagradom, iako ako bolje razmislim bolje da ne jer je većina takvih dobitnika završila u Remetincu 🙂

  • zasto sam stavio gotovo sve u korf a ne disperzirao?
   Pa zato sto sam gotovo siguran da ce mi godisnji prinos biti cca 20-30 posto.
   I vec je..s obzirom da sam mali ulagac sa malim portfeljom meni je to i vise nego dosta..
   Sigurnije nego u neki fond ili u disperziju jer je ovdje rizik zaista mali.
   Ako me pitate bez da navlacim ocekujem korf na bv slijedece godine..tako da je po meni korf dionoca best buy i 2014 s obzirom na moj nacin ulaganja..
   Ne visim ispred monitora..ne trejdam..
   Jednostavno korf mi daje najvecu kamatu i povrat…skroman sam i meni je dovoljno..
   Jednom rijecju korf je sigurnost i buducnost…
   Cujemo se krajem 2014 sa istim izborom i glasanjem za best buy.

  • Mislim da je ovo odlično za kupovati protiv njih. Ako se dobro sjećam, zadnji put kad sam pogledao, u travnju su bili ‘bullish’ na dionice BLJE, TISK, ADRS-P, možda i ADPl (ali to je već takda bila stara vijest, nešto bisu bili bullsih tokom 2012.). Ajme majko? – kako bi to rekao Antun.

   Inače ti vrli analitičari, osim jedne iznimke (FIMA), koliko znam čak ni ne pokrivaju doinicu KORF? Ne vole ju?

 4. Jesam ja jedini kojem je malo glupav ovaj izbor?
  Ono sto nije dionica godine dionica koja je porasla najvise(kad se uracuna dividenda)…
  Mislim nije ovo natjecanje u pisanju kratkih prica pa da je to nesto neopipljivo sto se ocjenjuje…

  Ne kazem da se ne trebaju pohvaliti uspjesne firme, ali samo to sa glasanjem mi je malo smijesno…

  • Pa vjerojatno ne, nisu rekli što bi TOČNO bilo, ali se uzima u obzir likvidnost, i investabilnost, volumeni, značaj za tržište kapitala itd.

   • ma da kuzim, nece npr u US neka dionica kojoj je mcap 800 m USD a porasla je 4x biti znacajnijaod Applea ako je AAPL porastao za recimo 15% te godine… ono sto hocu reci da mi ovo dode kao ples sa zvijezdama, ono glasajte za svoje favorite, a lijepo bi se dao sloziti neki jednostavni algoritam 🙂 no dobro to mi je mozda profesionalna deformacija da bi ja sve formalizirao, ovako mi je malo neozbiljno to. 🙂

    no dobro kao sto sam rekao u redu je da se prepoznaju uspjesne firme. 🙂

 5. Evo kao da sam znao kad sam jučer pisao post 🙂

  1. Raiffeisen Invest spaja fondove i osniva novi fond … “HANFA je na 62. sjednica Upravnog vijeća, dana 15. studenog 2013. godine donijela rješenje vezano za spajanje fondova Raiffeisen Investa. Rješenjem se Raiffeisen Investu izdaje suglasnost zaspajanje otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudomRaiffeisen Balanced i Raiffeisen Prestige osnivanjem novog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom Raiffeisen Absolute.”, evo ovdje http://www.poslovni.hr/trzista/raiffeisen-invest-spaja-fondove-i-osniva-novi-fond-257095

  2. A prije samo dvije godine: “Društvu za upravljanje investicijskim fondovima Raiffeisen Invest d.o.o. iz Zagreba, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, odobrila je osnivanje Raiffeisen Prestige Equity otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom u postupku spajanja otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom Raiffeisen hrvatske dionice i Raiffeisen Emerging Markets.”, evo ovdje: http://www.fondovi.hr/vijesti/raiffeisen-prestige-equity-novi-fond-nastaje-spajanjem-dvaju-rba-fondova/

  Da pojasnim:

  2011.: Hrvatske dionice, Emerging markets –> Prestige
  2013.: Prestige, Balanced –> ABSOLUTE

 6. “Kako je imovina Raiffeisen Prestige premala za za efikasno upravljanje imovinom fonda, a ciljana struktura ulaganja fonda Raiffeisen Balanced nefleksibilna i potencijalnim ulagateljima neatraktivna, Društvo će spajanje ovih fondova osnovati novi fonda čija će strategija biti primjerenija novonastalim tržišnim uvjetima.”

  Ako dobro shvaćam, jedan od problema je i premala imovina!?
  Pa kako bi tek upravljali sa većom imovinom ako ne mogu sa “malom”?

  Meni je logičnije da si sa manjom imovinom fleksibilniji i možeš bolje prinose ostvariti jer nemaš problem gdje uložiti novac pa i ne moraš biti prepametan kako bi dobro investirao.

  • He he … to u stvari znači da se imovina smanjila zbog izvedbe i povlačenja novca pa se njima, RBA invsetu, više ne isplati upraljati time, makar i uz tako velike naknade 🙂

 7. Kad bih ja danas kupovao dionice i da imam 50k kuna da li biste se složili sa ovakvim portfeljem: KORF 40% portfelja, ADPL 30%, ERNT, ATGR, LEDO po 10%.
  Uzmimo u obzir da se slažem sa vašim stavovima o ulaganju u dionice i ovo bi svakako bio portfelj za duži period, recimo 5 god.

  • Ne bih Vam nikako mogao savjetovati kakav portfelj ‘složiti’, pogotovo jer ne znam Vaše okolnosti. Načelno, što se tiče ulaganja u dionice, za koje smatram da trebaju biti okosnica svakog dugoročnog portfelja, ne vidim zašto sve ulagati u hrvatske dionice. Ja konkretno ulažem samo u hrvtaske dionice zato jer smatram da je tržište izuzetno neefikasno, pa da su u nekim dionicama mogući jako veliki prinosi. Stoga ulažem samo ondje gdje očekujem da mogu dobiti ‘puta dva’ u nekom razumno kratkom periodu, a to je sve s obzirom na rizik države. Ondje gdje vidim ‘ciljanu cijenu’ svega 10%, 20% il 30% veću, rađe ću držati novce u stranoj banci nego ulagati u takve hrtvaske dionice, iako se može raditi o odličnim tvrtkama (za hrvatske prilike).

 8. neoliberalni kapitalizam u HR:
  činjenica je da vrlo mala grupa zaposlenih i plaća najveći dio poreza na dohodak. U 2011., pokazuju podaci Porezne, bilo je 2,686.222 onih koji su ostvarivali primanja. Oni su ukupno uplatiti 10,8 milijardi kuna poreza na dohodak, pri čemu je čak 5,3 milijarde stiglo od 112 tisuća onih koji imaju plaće iznad 9000 kuna. To je razred obveznika čije se plaće oporezuju po najvišoj stopi, s 40 posto (iznad 8800 kuna).
  http://www.jutarnji.hr/nova-vladina-porezna-nepravda-za-srednji-sloj-i-intelektualce/1140625/

  we need more social justice!!! 😛

   • E, ovo si jako dobro primijetio. Nitko se time vise ne bavi, jer su svi zauzeti vaznijim pitanjima (cirilica, referendum).

    A ja bi cak i otisao korak dalje.

    Svi se sad cude populizmu ko pura dreku, ali sjetite se da je bas taj populizam donio izbore Partijanerima.

    Sjetite se kako su prije izbora novine vristale “ljudi kopaju po kontejnerima” (gdje su nestali ti naslovi danas?). Sjetite se kako je svaki Jacin potez bio docekan na noz (recimo – kad nije htjela potpisati uvoz pastira iz susjedne republike, mediji su vristali – ona hoce od nas napraviti naciju cobana, sjetite se kad su izasle nekakve statistike koliko mi malo radimo, mediji su je odmah oprali da vlada od nas radi ljencine, itd., a da ne govorim kako je medijski bila popracena ona krava koja je poderala diplomu svojeg faksa – i njoj je isto vlada bila kriva). Gdje je nestao onaj sa Fejsbuka – stisnite vi remen, bando lopovska?

    A da ne govorim o onom revolucionaru Pernaru, i njega su mediji uzdizali do nivoa El Comandantea i zapravo poticali nerede.

    A sad je svima cudno – otkud ovoliki populizam?

    Zapravo, sram me o tome diskutirati jer nisam izasao na prosle izbore (pa na neki nacin nemam prava srat), ali jos gore – da sam izasao vjerojatno bi glasao za HNS koji su se pokazali kao gori uhljebi od bilo koga. Nikakve obaveze, a fotelje po paritetnoj osnovi.

    I na kraju – ipak vidim mali tracak nade. Mediji su jos uvijek blago naklonjeni Partijanerima, tako da ima sanse da se nesto pocne mijenjati.

    Samo – da li za takve promjene ima volje (medju samim Partijanerima)?

    • ja se ne cudim populizmu, naprotiv zgodno mi je da linic koristi iste fore kao demokrati kada hoce dignut poreze… closing tax loopholes(ono sada kao neki dohotci u hr nisu jednako oporezovani kao placa pa cemo ih ujednaciti)… naravno nitko od elitnih specijalaca iz hr medija se nije sjetio pitati ok ako vam je cilj da uravnotezite poreze zasto onda ne smanjite poreze na placu ove dignete tako da je to tax neutral…
     no naravno ovakva razina dubokog 😛 😛 : P ekonomskog razmisljanja je van domena hr novinarstva…

     ovo je citat o hr verziji closing tax loopholes: 🙂
     “Potezu ministra financija, koji smatra da treba prekinuti praksu koja je zbog niže porezne stope favorizirala drugi dohodak[…]”

     A za volju medu partijanerima… kako Schiff kaze:
     kada politicari mogu birati izmedu toga sto ce im povecati popularnost ili necega sto je dobro za drzavu odabrat ce prvo, jedino kada ce napraviti nesto korisno za drzavu je kada im je to ili barem neutralno ili pozitivno…
     nadalje dosta partijanera je ideoloski ograniceno, no po meni bi netko morao biti slijep da misli da se u hr stranke vode nekom ideologijom a ne samo populizmom… naravno kada slusate te profesionalne glumce kako nastupaju skoro da vas uvjere, ali postoji jednostavno rjesenje toga problema… nemojte uopce slusati sto pricaju, samo gledajte sto rade…
     na ovome se npr vidi kako je linic porezno rasteretio rad 🙂 a mislim da ste ga npr slusali na nekom simpoziju poduzetnika ili tako nesto mislili bi ste da je closet capitalist… da ste ga slusalni na partijskim sastancima kada energizira bazu 😛 onda bi rekli da je velki socijaldemokrata 😛

 9. Poštovanje, budući da ste dioničar hidroelektre,kako vidite njenu budućnost, i općenito dali građevina ima nadu za neke bolje dane ? Neminovno je da će zbog stanja na tržištu doći do opstanka samo nekoliko najotpornijih građevinara.

  • Jednom davno je Zoki rekao jednu pametnu (pa ju zaboravio) – ponekad država kao vlasnik najbolje što može napraviti svojim firmama je da se makne iz njih (i s puta) 🙂

   Izvozne priče općenito treba jako jako poticati i ohrabrivati, preživljavaju u divljačkim uvjetima i bez ikakve potpore iznutra. Skoro je nevjerojatno da u maloj državici od 4 milijuna ljudi prilično duboko uronjenih u socijalističko razmišljanje imate čak dvije izvozne priče iz automobilske industrije (da uopće ne spomenem i treću, ADPL…). Svašta se može kad postoje sposobni ljudi.

 10. Isprike ako je bilo vec, ali ne mogu ovo ne podjeliti:


  makroekonomski ekspert 😛 😛 😛 Branimir Lokin
  […]
  Investicije same po sebi, smatra Lokin, ne mogu pokrenuti rast. Štoviše, polaganje svih gospodarskih nada u investicijsku politiku samo produbljuje krizu.

  Fokusirati se treba, smatra Lokin, na osobnu potrošnju, koju treba vratiti na razinu pretkriznog razdoblja. “Budući da nije moguće kratkoročno povećati zaposlenost, niti plaće, prostor potrošnji moguće je otvoriti jedino reprogramom i otpisom dugova stanovništva gdje država treba nastupiti kao jamac, a kreditori kao financijski agenti”, smatra Lokin.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/savjet-za-ekipu-s-markova-trga-ako-zelite-izaci-iz-krize-gradjanima-treba-oprostiti-dugove/712399.aspx

  I onda meni netko nesto kaze kada isprdavam voodoo ekonomiste… 🙂

  btw Huszar je bio kod schiffa u gostima, moze se par dana nakon showa skinuti mp3 pa poslusajte taj intervju…
  http://www.schiffradio.com/
  november 18
  znam da je ovo sa Huszarom zvuci vec pretjerano jer ono sto sam navalio sa njim…
  dakle
  fora je jer
  a) gospon Huszar je pokupovao namirnica za zimu u iznosu od
  1.25 milijuna milijuna dolara. 🙂
  b) gospon Huszar govori(iskreno ili laze) o tome kako je FED pun dobronamjernih genijalaca, sto ako je iskren se poklapa sa mojom teorijom da je dosta ljudi u FEDu ( i npr CFRu) samo hrpa korisnih idiota. 🙂

 11. Nevezano trenutno uz dionicu godine, premda sam glasao za ADPL 🙂
  Imate li kakvo mišljenje u vezi dionicu SAPN. Vidim malo veći promet ovih dana uz još veći rast.
  Ulazimo li u redovan režim trgovanja i mislite li da će to napokon dovesti dionicu na malo više razine. Naposljetku, gledajući pokazatelje, na višim razinama joj je i mjesto.

  • 1. Mislim da se radi o odličnoj tvrtki i zanemarenoj dionici koja ima smiješnu cijenu, nešto o njima ima ovdje http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/mjehure-od-sapunice-pretvaramo-u-milijune.

   Više naravno informacija, tj. one prave, na http://www.zse.hr

   2. Mislim da ulazi u redovno trgovanje, ako se dobro sjećam za ubrzani prelazak joj treba 500k prometa, 11 transakcija i svaki dan trgovanje u tjedan dana.

   3. Budući da je trgovanje za danas gotovo, a večeras će se vidjeti, mogu potvrditi da sam kupac većine u ponedjeljak bio ja, pa Vam eto to najbolje govori što mislim o njoj. Recimo mislim da može biti ‘novi Solaris’ ili tako nekako 🙂

   4. Ako sam ja kupac, onda kao izgledni prodavači ostaju samo računi broj 1 i 2. Ako pretpostavimo da ‘1’ ne prodaje, onda bi prodavač bio (osim ako je netko imao tolike količine raštrkane po nizu manjih računa) bio ‘2’ tj. ovaj http://www.pbzinvest.hr/UserDocsImages/ID/PBZ%20I-Stock%20fond%2006_13.pdf. Nisam pratio njihovu strategiju i poziciniranje, ali mi se čini očito da im je ta pozicija ‘šaka u oko’ s obzirom na ostatak portfelja. Ali su se ponašali savjesno, pa tu poziciju nisu na silu kratili iako nekima možda izgleda ružno, nego su eto sad možda (vidjet ćemo večeras) odreagirali na cijeni koja im je odgovarala. Nažalost je za njih bilo ‘kokoš i jaje’, naime bez likvidnosti nema rasta cijene, a bez njihove prodaje nema likvidnosti. Kako se dionica sada čini se ‘otčepila’, ako su pametni neće ju sada zatući do kraja, čak i ako su oni prodavali i ako imaju namjeru prodavati i dalje, nego ju pustiti da se razmaše (to je moje skromno mišljenje).

   • Ovdje mi je opet nejasno kako su fondovi i ostali profesionalni ulagači dozvolili npr. meni da ovu kupujem po tim cijenama, kao i ARNT po 55, PRFC po 13-14, SLRS po 200, a ti ljudi su profesionalci, oni se bave samo time i od toga žive?! Čudna zemlja …

    • Kao što vidimo, prodavač zaista jest bio PBZ i-Stock http://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?dat1=19.11.2013&dat2=20.11.2013&dat3=21.11.2013&sifSim=SAPN-R-A, mudro su to čuvali i nisu prodavali pošto-poto, ali naprosto se ne uklapa u portfelj, a i jasno da novi management želi ‘počistiti’ iza starih – u tišini je otišao nedavno prethodni predsjednik uprave, tako da je sad ostao samo jedan od većih ‘investa’ s upravom iz ‘zlatnog doba’ fondova (tj. društvanaca za upravljanje, ali ne i ulagača).

     Ako su oni prodavali i u srijedu, a to ćemo vidjeti u ponedjeljak, onda bi im ostalo nekih svega 18k dionica, što je jedino razumno da prodaju i dalje, i to će, po mom sudu, dati potrebnu likvidnost u nekom idućem rasponu rasta cijene, npr. do 250 kn (ovo je samo moje skromno očekivanje, nije preporuka za kupnju dionice niti ikakva ‘ciljana cijena’).

    • Lijepa vijest sa Zagrebačke burze za trenutne i potencijalne dioničare Saponie, od ponedjeljka se tom dionicom trguje u modalitetu redovite trgovine.

 12. Svaka čast Nenade! Još ste mi više porasli u očima nakon ovoga sa Korfom na 100,00 kn. Vjerujem da će Vam se to vratiti baš sa Korfom kad poraste na book value :-). Baš sam na Lynchu i knjiga mi se jako sviđa. I u SAD-u da je bilo sličnih priča gdje su dionice porasle i do 10 puta pa su ih analitičari sa Wall streeta počeli uočavati u kupovati. Iako su naši puno veći čudaci i stalno im je HT u fokusu a prihodi i dobit ga padaju ti ga padaju..
  Dosta sam ušao u turiste i osim ovih sjajnih priča bode me i JDRA u oči a HDEL je također ogromna prilika ako se neke stvari malo poslože u građevinskom sektoru. KORF mi je pak po ovim cijenama i dalje must buy dionica 🙂 To je moje skromno mišljenje.

 13. P.S. zaboravio sam na VPIK kojeg također smatram smiješno jeftinom dionicom (omjer cijene i vrijednosti možda i najatraktivniji na tk) a firma je sjajna a perspektiva po meni još sjajnija! Ne kužim kako je od većih nitko u većim količinama ne kupuje..A ma..

  Imam dionice Korfa, Vpika i Arenaturista i ovo je moje skromno amatersko mišljenje.

 14. ” Šef mladih Socijalista David Roth odgovorio mu je da se ne boji bijega bogatih tvrtki iz Švicarske jer one nisu ovdje zbog visokih plača svojim top menadžerima, nego zato jer im Švicarska pruža najbolje uvjete poslovanja te navodi primjer tvrtke Rocher gdje je omjer palača 1: 236 ili Novartis 1: 219, što misle da je ispod svakog socijalnog pa i civilizacijskog minimuma i razine. Jer kažu, da ne znaju što netko tko dobiva u jednom mjesecu plaču kao netko , maltene za cijeli radni vijek, mora raditi.”
  kazu ne znaju…
  pa da znaju ne bi bili socijalisti… meni je stvarno fascinantna ta pojava da u najkapitalistickijoj zemllji u Europi i dalje postoji cak 44% ljudi koji ne kuze da su bogati zbog kapitalizma…
  no naravno ne mogu ja da se ne slozim sa socijalistima oko bankstera(naravno ne sa zaklljucima nego sa time da je to problem)…
  po meni dosta svicaraca od ovih 44% ne bi bilo za to da banksteri ne rade sto rade…
  ” Isto tako navode da je , recimo jedna od najkrupnijih švicarska banka UBS u 2012. imala gubitke od 2,5 milijardi franaka, da bi istodobno isplatila bonuse od 2,5 milijarde franaka.”
  Zato me iritira kada se sve svodi na bogati vs siromasni umjesto na normalni protiv lopova(socijalista, bankstera…)

 15. Ovo 1:200 su anomalije a ako ih netko može riješiti to su Švicarci. Vjerujem da hoće ali ne ovim referendumom i ne na takav način i sa takvim omjerom. Ipak su oni korak ispred svih i zato i jesu tu gdje jesu.
  KORF 35%, ADPL 24%, ERNT 17%..Ne vidim tko će uspjeti KORF srušiti ni dogodine! Hoće li napokon i OMF-ovi shvatiti kakva je to firma tj.dionica i šta propuštaju? A tek asset play? Trebali bi takvu anketu imati – kad mislite da će OMF-ovi shvatiti!? A da Nenade stavite na blog mogućnost kreiranja virtualnog portfelja od nekih 10-tak dionica na recimo rok od godinu dana pa da svi mi na blogu budemo sudionici tok virtualnog ulaganja. Mislim da bi bilo svima zabavno i korisno, a onaj tko ostvari najbolje rezultate postane vaš apprentice na par dana 🙂

 16. Glasanje za dionicu godine je završeno. Zadnjih 7 dana je KORF konzistentno vodio za oko 10 p.p. (a to je u ovom slučaju oko 40% glasova) pred idućim, a to je ADPL. Zadnji screenshot koji sam spremio je ovaj ujutro. Dakle, mislim da možemo zaključiti da će dionica godine, drugi put za redom, biti ‘neinvestabilni’ KORF. Jeeeeee!

  25-11 07.34

  Prema mojoj procjeni, dano je ukupno oko 1300 glasova, od kojih je onda, ako je to tako, KORF dobio oko 460, ADPL oko 330 itd.

 17. U Forbesu za studeni tema broja je “Šampioni ZSE”. Dioki, Magma i Proficio su pobjednici u 2013. godini. AD Plastik predstavljen je na 8 stranica i dobio je uvjerljivo najveći prostor od 50 predstavljenih tvrtki.

 18. Pa sa 40 lipa je skočila na 1 kunu i imala je najveći rast 🙂 A tek Dioki hahaha.. Ma Domenico se sigurno šali?

 19. http://www.jutarnji.hr/linic-o-reformama-i-vladinom-mandatu–mi-radimo-i-zelimo-promjene–ali-svi-su-protiv–protiv–protiv—/1142444/

  Svi su za promjene a svi su protiv svega?Bolje reći “svi su falsi”,pozitivno je što je linić počeo slati ovakve poruke i najavljuje porezna rasterećenja gospodarstvu,vidjet ćemo kakva je realizacija ali iz poruka o mijenjanju ljudi,strahovitim dubiozama i problemima u NAŠEM društvu linić pokazuje da shvaća da treba uporedo raditi na reformama a najveće reforme će morati sprovesti u mentalitetu i mijenjanju navika i načina života u društvu,zato je ovakva komunikacija jako potrebna još samo da mu “malo” pomognu predsjednik i premijer,da se i oni malo izlože i komuniciraju sa narodom o svim ovim problemima i objasne što nam je alternativa ako budemo protiv svega i svačega,tu vrstu komunikacije mi uopće nemamo a pogotovo od najvećeg autoriteta koji je neposredno izabran na izborima…

  • Pitanje da li je to rasterećenje gospodarstvu, smanjiš im parafiskalne namete a uvedeš porez na nekretnine? Da li će plaćati više ili manje?

  • Antune ispričavam vam se ako ćete se naći uvrijeđen ali moram vam reći, da ukoliko stvarno mislite to što ste napisali, vi zaista ništa ne razumijete. Od sljedeće godine po Linićevom prijedlogu će država otimati 60%. Na trošak firme od 10.000 kn neto isplata meni biti će 4.000 kn. Nakon što platim PDV koji je neizbježan, ostaje mi 30%. Eto, to je cijena rada u Hrvatskoj. Atlas shrugged Nenade?
   Po Liniću Hrvatska nastavlja štednju (koju štednju?), porezno opterećenje nije preveliko (naravno 70% po njegovom neokomunističkom nauku nije problem, sve ispod 90% je podnošljivo) i trebaju nam investicije (vaša zvijezda Linić toliko dobro shvaća stvari da nije sposoban dovesti ovo u uzročno posljedičnu vezu s prve dvije stvari). Slažem se s kolegom nesenseetalom kada kaže da vi zapravo kod Linića čujete samo ono što želite čuti, a stvarni kontekst rečenog uporno i konstantno zanemarujete.

   • O čemu Vi to pričate, Nevene ? O oporezivanju plaće ? Ili o oporezivanju drugog dohotka ? Ajmo malo o drugom dohotku …. recimo, do sada je to bio zgodan alat za muljenje raznih liječnika, profesora sa raznih fakulteta, raznih uhljebljenih intelektualaca, itd, itd …. recimo, kao što Vi spominjete, ako poduzeće ima trošak za nekog od 10.000 kn da mu plati za određeni posao kao drugi dohodak, onda će to poduzeće biti stimulirano da nekog zaposli na puno radno vrijeme za iste novce (10.000 kn za poduzeće). A ako netko košta poduzeće 10.000 kn u vidu drugog dohotka, postavlja se logično pitanje: šta taj radi onda gdje prima prvi dohodak ? Vjerojatno ništa, odnosno tamo je na platnom spisku, a ovdje, gdje ostvaruje drugi dohodak, tu radi biznis. I šta je onda loše u tome da se taj biznis oporezuje kao i plaća ?

    • Marijane, bila plaća ili drugi dohodak više nema nikakve razlike jer i jedno i drugo se zbraja i daje poreznu osnovicu. Ukoliko ja imam plaću toliku da već plaćam ili skoro plaćam 40% poreza na dohodak tada mi se jednostavno više neće isplatiti raditi bilo koji drugi posao i time si podići dohodak bez obzira koliko dobro ja to mogu odraditi. Da bi se meni to isplatilo, onome tko ima kapital to mora biti neisplativo. Posljedica toga da se nikome zapravo ne isplati raditi odnosno investirati je “Atlas shrugged” i u tom smjeru se krećemo.

    • Ako nećete Vi, naći će se netko tko hoće, recimo u stopi po 25%. I kraj priče …. da li će se nekome isplatiti raditi, ovisi o isključivo njegovoj procjeni. Ali poanta je u tome da se ne može jedan dohodak oporezovati kao plaća, a drugi ne. Time automatski potičemo fušarenje, tj. rad sa strane za ovaj drugi dohodak, kako posloprimca, tako i poslodavca. A to je ono što Linić želi spriječiti, i što se mene tiče, ima moju punu podršku. … A to što se to ekipi koja je navikla na malo oporezovane dohotke ‘ta tlane’, i još se rade u redovno radno vrrijeme plaćeno kod nekog drugog, to ne odgovara, a bože moj. Uvijek mogu dati otkaz tamo gdje rade redovno i ići raditi tamo gdje rade neredovno … tko im brani ? Ali po dobrom hrvatskom običaju, mi bi i jare i pare…. E, ne može. I uopće mi ih nije žao …. Tu i tamo će se naći neka poštenjačina koja će biti pogođena ovom mjerom, ali bože moj, nijedan sustav nije savršen a niti pravedan, postoje manje ili više pravedniji i savršeniji …. po meni je ovo sada puno pravednije nego što je bilo ….uostalom, sjetite se samo ugovora o djelu, bila je ista priča, jeftino plaćanje rada kroz ugovore o djelu, od kada se oporezuju kao i plaća, takoreći su izumrli …

    • Dotle smo došli, ako nećete vi po 40% ima netko tko hoće po 25%. Problem je u tome što su ljudi koji imaju neke vještine i više plaćeni pa vi za taj posao ne možete zapravo naći nikoga tko će ga odraditi po 25% poreza. I tu je zapravo kraj priče, a ne tamo gdje bi vi htjeli da bude. Ostavite se hrvatskog jala i razmislite malo o tome čemu pričate. Nije problem u Liniću, on je samo nusproizvod ljudi koji razmišljaju kao vi jer vaša se cijela teorija zasniva na jednoj pretpostavci, a to je da će se naći netko. Eto, ja vam kažem, neće se naći nitko pa mi vi objasnite gdje sam ja to u krivu.

    • U krivu ste u tome što tu ne važi zakon tržišta. već zakon rodjaštva ….. kad bi postojala neka analiza poslodavaca i posloprimaca koji se koriste takvim načinima poslovanja, bilo bi Vam sve jasno. Ovako, naravno nije. Ako će Linićeve mjere pomoći u tome da se barem 1 nezaposleni na taj način zaposli, ja ih apsolutno podržavam. I da, samo za Vas: prva stvar koju pitam ljude kad zapošljavam je da li rade kakve poslove ta tlane. Naravno, takve ne zapošljavam, što mi se čini sasvim u redu. Vama možda ne, ali to je čisto Vaš problem ….

    • @marijane

     haha znači ne zapošljavate ove sa strane 🙂
     ajde mi objasnite ovako:

     uzmimo recimo da je porez za zaposlene 60% a za “sastrane” 10% jel bolje rješenje za vas da se porez za zaposlene smanji sa 60% na 10% ili da se ovaj za “sastrane” digne na 60%.

     što je za vas bolje? to je ono što nas sve zanima, što je za nas bolje.

     kad netko piše što je bolje za gospodarstvo ili tako nešto, ne vjerujem mu ni riječ. jer takvih altruista smo već imali i samo su nas uništili.

     jer kao što vidite i vi u svojem iskazu imate poptuno dvije suprotne tvrdnje. podržavate mjere koje će dovesti do zapošljavanja barem jednog (ali da ga zaposli netko drugi), a ove koji bi se zaposlili kod vas a rade sastrane njih ne zapošljavate (pa zaposlite vi barem jednog onda ako je to cilj :))))
     malo razmislite o tome što pričate…

    • “kad bi postojala neka analiza poslodavaca i posloprimaca koji se koriste takvim načinima poslovanja, bilo bi Vam sve jasno” –

     Eto, to je tip odgovora koji me oduševljava. To je nešto kao “Siguran sam da sam u pravu i ne dopuštam ničemu da me pokoleba u tome, a kad bi samo postojalo nešto ______ (ovdje svatko dadaje nešto po svom izboru) onda bi i vama postalo sve jasno.
     Meni Marijane možda nije sve jasno ali dovoljno mi je jasno da vidim da nekima ni kristalna kugla ne može pomoći. Shvatite da nas je socijalizam doveo u ovo stanje (to vjerojatno i shvaćate) i da rješenje problema nije u još socijalizma (e tu je već problem jer preko toga ne možete da vam se čitav svijet ne sruši).

    • Vedran: trenutno ih imam 32 zaposlenih, i za sve uredno plaćam sve što treba platiti: doprinose, plaće, poreze. I da, radnici uredno dobiju svakog 10-og u mjesecu svoje plaće. O tome brinem ja, oni trebaju samo radit ono za što su plaćeni … ništa više, bez puno filozofiranja i mudrovanja … i naravno, kad mi bude zatrebao još koji radnik, uredno ću ga zaposliti …
     Neven: ja sam sa socijalizmom raskrstio još davne 1991 godine, kada sam postao poduzetnik, silom prilika. Ali mi se čini da Vi niste, vi bi i dalje i jare i pare ….

    • Umoran sam od ponavljanja, onoga koga zanima neka pročita prepisku od početka ali ću reći da je naprosto nevjerojatno da nakon svega vi mene optužite za jare i pare. Klasična zamjena teza kakvu crveni na vlasti kontinuirano koriste (da se razumijemo kad kažem crveni mislim i na one prije). Da nemate možda građevinsko poduzeće i direktno ovisite o državnim/lokalnim investicijama? (naravno ne morate odgovoriti, ionako sumnjam u iskrenost).

    • Neven: ne želim polemizirati više sa Vama jer se to već svodi na neki osobnu obračun/raspravu tipa: moje je veći od tvog ili moj tata ima je bolji hebač, itd, itd, a ne želim zloupotrebljavati Nenadov blog. tako da, primite moje lijepe pozdrave iz hladne i burovite Pule ….
     I za Vaš info, uopće ne radim sa državom ni lokalnim vlasima i ne bavim se građevinom …

   • Nevene,vi,nosnseetal i ja se u biti slažemo ali mi ovdje govorimo o nečemu drugome,pokušavam vam reći što je demokracija,svi se načelno zalažu za reforme i rezove ali kada to dođe na dnevni red svi su protiv.Želim vam reći da su političari populisti koji kao takvi onda zavežu ruke liniću ili martini dalić,zar niste čuli riječi mađarskog premijera ljevičara prije orbana;”Lagali smo vas dan i noć samo da ostanemo na vlasti”
    Naravno da mi svi znamo što treba napraviti,evo vidite kako su uopće na najavu nekih reformi u regionalnom preustroju reagirali u županijama istre i dubrovnika?Naravno da i ja mislim da ova vlada nema hrabrosti,naravno da i ja mislim da im fali stručnosti i organizacijskih sposobnosti,naravno da i ja mislim da se ljudi ustoličuju po političkom ključu,konačno naravno da i ja mislim da je svako podizanje poreza u krizi loše,mislim i ja puno toga lošega ali je ključno to dali linić ima podršku u stranci da krene u brutalne reforme i rezove kao light latvija koji mogu onda omogućiti rasterećenje gospodarstva kroz smanjivanje poreza,fiskalne stimulanse i osloboditi državi novac za neke opravdane kapitalne investicije koje bu u toj simbiozi pokrenule gospodarski rast?U tom kontekstu sam htio reći da je komunikacija sa narodom jako bitna jer fiskalnu politiku ne vodi samo linić nego i vlada ali i raspoloženje ljudi u vladajućoj stranci,nije tu linić sam,oko njega je 90% populista koji bi razvijali socijaldemokraciju po modelu “što se babi htilo to se babi snilo”,njima je prioritet dobiti izbore i j se njima za gospodarstvo i ekonomiju,njima je na prvom mjestu percepcija javnosti i rejting među biračima?Oni čuvaju svoja “radna mjesta” i onda je teško liniću i na vladi naći podršku za ono što svi znamo da bi trebalo učiniti,svi ministri se bore da u svome resoru dobiju što manje zadataka za uštede,pa vidite kako je u zdravstvu a vidjet ćete reakcije kada se počmu ukidati ili racionalizirati neke bolnice,tako vam je i sa regijama,gradovima,sindikatima javnih i državnih službi,obrazovanjem itd,itd a ne možete političare i vođenje politike pogotovo ovakvog nivoa političara koje mi imamo ne sagledati u kontekstu njihove zaraženosti populizmom,oni su u podmakloj fazi te bolesti…
    Pa ne treba biti doktor ekonomije da shvatiš da je svako dizanje poreza u krizi kontraproduktivno ali je pitanje koliku podršku ministar ili ministrica financija ima u svome političkom okruženju i koliko je limitiran sa željama ministara u proračunu.Tu su vam vječna natezanja i zato je jako važno da se komunicira prema vani i da se jasno pošalju poruke narodu,sindiukatima i ostalim da nas nečinjenje vodi ka bankrotu i da se moramo danas svi odreći nečega da bi sutra dobili nešto ili bolje rečeno da nebi potonuli skroz kao grci a tada te mjere neće imati nikakav efekt,već ćemo ući u spiralu pada.Pisao sam par puta da rezovi imaju pozitivne efekte ako ih povučete u pravom trenutku,ako in povučete zakašnjelo tada je to kontraefekt.Evo kome da linić objašnjava kada branko vukšić u saboru uspoređuje stimulacijske mjere koje je poduzela njemačka uspoređuje sa hrvatskom,on bi poticao potrošnju koja će potaknuti proizvodnju,samo nije rekao; koju?Možda automobilsku?Pa onda vam je lako shvatiti sa kime linić razgovara?To je nivo pećine?

    • Pisem opcenito, zato je vlast izabrana od naroda da pokrene nesto, ne pricam samo o ovoj garnituri , nego o proslima, buducima. Problem je kaj kod nas nema nitko muda to napravit nego se svi brinu o glasacima i kako da ostanu na vlasti, mislim da ste vi Antune jako lijepo napisali o Margaret Thatcher, zato su je i zvali zeljezna.
     Druga stvar je sta se udara samo po malom covjeku , a sve opet da se napuni proracun za ove koji su na vlasti, ako sam dobro pohvatao i ovaj navodni porez na nekretnine je udaranje po malome, zasto se nejde na porez na imovinu ? primjera radi , netko moze imat tri stana u Virovitici i taj ce placat porez na nekretnine a onaj tko ima recimo jedan stan u Opatiji nece jer mu je jedini a vrijednost svi znamo kakva je . Po meni bi bilo najpostenije da se uvede porez na cjelokupnu imovinu, jer imovina je na kraju krajeva i stanovi, lokali, vikendice, zemljiste, dionice, obveznice, stednja u banci, svinje , krave , bikovi, kokosi. slike, skulpture, al po linicu imovina je stan od 20 kvadrata ali stednja u banci ili dionice od pet milijuna kuna nije,

    • Brutalne reforme i rezovi nisu povećanje poreznog opterećenja, nebitno da li njega plaća gospodarstvo ili stanovništvo. Zaključak da nam je potrebno veće porezno opterećenje stanovništva da bi se moglo rasteretiti gospodarstvo je floskula i zapravo bolesni Linićev neokomunistički spin. Brutalne reforme i rezovi su smanjenje državne potrošnje i posljedično manje porezno opterećenje. Sve ostalo su priče za malu djecu. Da je moj otac na mjestu Linića za kojeg znam da je ljudina i pol, a da govori i radi isto što i Linić osudio bih ga bez ikakvog razmišljanja i ne bih tražio izgovore i trudio se čitati samo između redaka pa druge uvjeravati što je zapravo mislio, a nije rekao.

    • Krešimire morate pri uvođenju bilo kakvog novog poreza u krizi gledati posljedice i efekte,kada kažete da bi trebalo oporezovati štednju morate znati koje su posljedice toga,kada kažete porez na dionice onda morate znati da ti vlasnici-dioničari već plaćaju porez na dobit 32% i sve ostale obaveze unutar firmi gdje su vlasnici,vi danas ne možete donositi odluke na osnovu onoga što se vama čini “pošteno i dobro” već se morate uspoređivati sa zemljama sličnim sebi unutar eu,to nisu ni njemačka ni austrija već mađarska,latvija,slovačka,bugarska,rumunjska i ostali.Porez na nekretnine ima dvije najvažnije posljedice,jedna je negativna zbog dodatnog opterećenja građana i gospodarstva,druga je pozitivna da možete prisiliti mnoge da stave te nekretnine u gospodarsku funkciju,to danas zahtjeva jednu ozbiljnu analizu koji bi efekti prevladali.Nije to baš tako crno-bijelo?Pa ne mislite valjda da bi porez na vlasništvo-imovinu u gospodarstvu-dionice danas bio “dobra” antirecesijska mjera?Sa čime bi eventualno vlasnici takve imovine platili taj porez?Bojim se sa “radnim mjestima i dodatnim smanjenjem plaća” jer nam 50% firmi danas posluje u minusu a vi bi im danas još oporezovali tu imovinu?

 20. Naravno da nas veliki porezi nece izvuc i ja sam protiv tih poreza, samo sam dao primjer da nije fer to kaj rade,a slazem se da moramo smanjit drzavnu potrosnju, ali tu se opet vracamo na to da njima u interesu nije smanjivat drzavnu potrosnju vec gledaju samo da ostanu na vlasti i uhljebe svoje clanove, pa poslije svakih novih izbora se zaposli par tisuca ljudi u drzavnoj administraciji.
  I tako prolaze godine a mi idemo korak naprijed , nazad dva , nema tu srece.

 21. Antune, naravno da ni meni ne odgovara porez na dionice , ali kako sam napisao a siguran sam da cemo uskoro to vidjet da taj novi porez na nekretnine nece donjeti nista dobro, nadam se da sam u krivu , ali mali ljudi ce propadat, dobivat ovrhe zbog neplacanja poreza, davat ce te iste nekretnine zabadava a stvarale su ih generacije, bit ce jos vise socijalnih slucajeva, u svim postupcima vlasti vidim samo crnilo, nema tu srece sa ovakim vodjenjem, a jos je najzalosnije sta nema ni svjetla na kraju tunela.

  • Krešimire,meni ne odgovara niti jedan porez,ni na dionice ni na nekretnine,ni na bilo koju imovinu ali linić nije tu da razmišlja što je dobro meni ili vama nego što je dobro za ukupno gospodarstvo,ako će on porezom na nekretnine opet krpati rupe u državnim i lokalnim proračunima onda je to opet promašeno,ali ako će za te iznose rasteretiti gospodarstvo,porez na rad-plaće,pokrenuti tržište nekretnina sa neke niže baze cijena,na neki način prisiliti ljude-firme da neiskorištene nekretnine stave u gospodarsku funkciju onda to može biti i dobar porez,ponavljam ja se nadam da se u to ne ide bez analize kako će to utjecati na gospodarstvo u cjelini?

   • Kakvu gospodarsku funkciju?Nekretnine nisu u funkciji samo zato jer je ekonomija uništena i nema potražnje za novim objektima.Neće porez to ništa promijeniti,kao što i dosad sve donesene Linićeve mjere nisu ništa promijenile.

    • Torente masu je zemljišta ubačeno u turističke zone a nitko ništa ne gradi nego svi čekaju kupce ali po suludim cijenama?Slažem se djelomično sa vama ali ovo je isto jedna strana te medalje.

    • vidite antune tu griješite.
     masu je zemljišta ubačeno u turističke zone i lekaju kupce po suludim cijenama. istina vjerojatno.
     nadam se samo da sa ovime suludo ne bacate na to da bi “vlada” trebala i cijene odrediti??

     no ajmo pogledati s druge strane, kupci ipak ne dolaze (osim zbog cijena, i zbog birokracije i svega ostalog).

     Sad bih volio da pojasnite kako bi to porez na nekretnine natjerao kupce da dođu.

     A kužim, problem je u suludim cijenama….

     Pa zašto onda pobogu porez, pa nek Linić jednostavno propiše maksimalne cijene :))

     vidim ja antune u vama jako dobrog igrača partije. liberalna demokracija je vama samo krinka čini mi se.

    • Vedrane2006,vidite vi govorite o nečemu što uopće ne poznajete,vi možda i ne znate da su upravo širenja postojećih građevinskih turističkih zona danas zakočene od strane onih koji npr imaju turistička zemljišta,imaju neobnovljene hotele koji nisu u funkciji i time je onemogućen razvoj tih krajeva.Vi ne možete napraviti prostorni plan koji predviđa turističku izgradnju 5 milijuna ležaja,time su zakočeni prostornim planiranjem a trenutni vlasnici turističkih građevinskih zona ne investiraju nitu su u fazi ishođenja dozvola a nova zemljišta ne možete ubaciti u turističke zone jer ih već imate previše?Nemojte onako “libertarijanski” mlatiti praznu slamu o stvarima koje uopće ne razumijete.Vi i ne znate što je upu ili dpu a govorite o stvarima kao da su tako jednostavne i jednoznačne?Porez na nekretnine ja u mnogočemu dobar alat ali je veliki problem hrvatske što mi toga imamo previše i ne vidim način kome će to ljudi prodati ako im porez bude previsok?Tržište je zamrlo?To mene više brine a ne porez kao takav?

    • Maloprije ste imali na htv-u draga jakovčevića koji je rekao da porez na nekretnine nije dobar jer će spustiti cijene nekretnina i dovesti građevinu u još veće probleme?Vidite možda je uvaženi profesor u pravu ali ja mislim upravo suprotno da se prosječne cijene nekretnina moraju iznivelirati sa kupovnom moći ljudi jer vi možete danas “spašavati građevinu” a zaviti ljude koji će kupovati te stanove u crno?Smisao tržišne ekonomije je da vam tržište proradi na nekim cijenama a dali će te cijene pasti ili rasti o tome odlučuje tržište,država i banke su pokušale sa nekim stimulativnim mjerama potaknuti tržište ali izgleda da ne ide na tom nivou cijena,osobno znam neke ljude koji su prodali stanove u zgb u pet dana,jedan od njih sam i ja a znam i neke koji ga prodavaju već 5 godina jer su postavili nerealnu cijenu?Tako da nikako ne mogu razumjeti profesora jakovčevića koji pad cijena vidi kao neku opasnost,valjda je smisao da se cijene spuste na razinu kada će konačno proraditi tržište,na kojoj će se to razini dogoditi neće odlučivati linić?Ovaj status quo nikome ne odgovara?U americi npr pad je bio brz i jako brutalan ali to je jedini način da vam opet proradi tržište nekretnina?Sada ako vi imate nekoga kome se ne žuri i traži za 20tis m2 u nekoj turističkoj zoni cijenu od 300 eura m2 tada ste sigurni da vam se na prostoru koji je prostornim planom predviđen za izgradnju turističkih kapaciteta neće ništa izgraditi sljedećih 15-20 godina.
     Naravno opet će nas NAŠI uvjeravati da će to bogati pokupovati jeftino i nema onda tu kraja,onda je bolje da se ništa ne događa sljedećih 15 godina-mediteran kakav je nekada bio?Neka nam ostane za unuke,samo se bojim da nam unuci u međuvremenu ne postanu nijemci ili švicarci?

    • Zakočeno je tržište zbog spore birokracije, sporih sudskih procesa. Moj traje 9 godina sa državom (zemljište). Sa svakim novim papirom koji se traži ide i odgoda od 2 (dvije) godine. Načekat će se rus na zemlju…
     Za promjeniti boravište sam morao uzeti slobodan dan, čekao dva sata. Na tri mjesta pitao koji papiri mi trebaju i dobio tri različita odgovora…
     Prije 4 godine sam u jednoj državnoj firmi pitao za najam poslovnog prostora u njihovoj zgradi, rekli su mi da pošaljem mail i pismo, poslao sam i nikad mi nisu odgovorili.
     Koji porez to može rješiti? Porez ide jer država nema para i uzet će gdje god može.
     Prijatelj u Egiptu je ostao šokiran kad je vidio da nam 50% od plaće ide državi.
     Naša država je jednostavno preskupa. Dok se uhljebe svi u pravni sustav, administraciju…. Nema tržišta u takvim okolnostima.

   • Antune, stavio bih par-sto eura na okladu da niti jedna ozbiljna simulacija nije oko toga napravljena. Da je Liniću (i ne samo njemu u Vladi ili politici) imati troje djece u dobi od recimo 17-20 godina i da ih gleda kako uz spoznaju svijeta oko sebe taj isti svijet uspoređuju s državom u kojoj žive i svakodnevno sluša njihova pitanja – možda bi se nekome nešto i prosvijetlilo. (btw, mislim da nije korektno da ljudi koji nemaju djece donose pravila čija posljedica može biti penaliziranje građana zbog bilo kakvog njihovog postupanja s vlastitom imovinom).
    Da ne kopiram ovdje, upućujem na link u kojem ima dobrih razmišljanja o porezima, državi i Linićevoj percepciji: http://kapitalac.wordpress.com/2013/10/07/liniceve-opsjene-o-privatnom-sektoru/

    • Dadolado,i ja se bojim da vlada nije to dobro analizirala,dali je baš sada momenat da se to uvede,naravno da je taj porez sigurno potreban hrvatskoj upravo da okrenemo strukturu naše “beton ekonomije i štednje” jer je to postao naš način života,bojim se da vlada dovoljno ne komunicira sa agencijama za prodaju nekretnina koje imaju isti cilj kao vlada da se pokrene tržište jer od toga oni i žive i da tu fali masu mjera koje će biti usmjerene prema pogodnostima strancima koji kupe nekretninu u hrvatskoj,bilo bi logično kada uvodite porez na nekretnine da ukinete porez na promet nekretnina,trebalo bi dobro osmisliti čitavu tu priču sa nekretninama.Činjenica je da ih imamo masa i da hoćemo ne možemo ih se riješiti,treba potaknuti potražnju a potražnja može doći većinom iz vana.Vi imate i drugi hrvatski apsurd,pola obale vam je zakočeno gradnjom na građevinskim terenima na neizgrađenim područjima jer lokalne jedinice nemaju novaca da financiraju planove nižeg reda a bez njih gradnja je nedozvoljena a malim investitorima se ne isplati da sami investiraju u niže planove čitavih područja,puno je tu nejasnoća kako ćete oporezovati neizgrađena građevinska zemljišta ako na njima nije moguće graditi,kako riješiti vlasništvo ako su u toku sudski procesi a upisani vlasnici nisu među živima,masu je tu upitnika,kako to procjenjivati i tko će to raditi,koliko se tu otvara prostor korupciji i nepotizmu?Nadam se da je min financija imalo vremena o tome svemu razmišljati da nam se ne dogodi da uđemo u nešto što je neprovedivo na terenu,pa da imamo opet kaos u sustavu?

   • Porez na nekretnine bi mogao imati pozitivnu funkciju, međutim tajming nije dobar, loša priprema javnosti, građana, dali ste vidjeli iole jednu emisiju posvećenu tom jako bitnom porezu za hrvate. Što je sa zemljištem koje je u građevinskoj zoni a lokalna uprava nije donijela DPU, tako da to zemljište teže možeš prodati jer se točno ne zna što se može a što ne može graditi dali će porezna uprava zahtijevati od gradova i općina da i za to zemljište naplačuje porez?

  • Mene jako brine gdje ćemo mi sa svim tim nekretninama a još me više brine što vlada nije donjela niz pogodnosti za strane kupce tih nekretnina,meni je osobno jedna ruskinja rekla da bi sutra kupila kuću u hrvatskoj da nema prepreka u boravku,viznom režimu itd,vlada bi po meni trebala takvim ljudima osigurati višegdišnje dozvole boravka ali dok to oni shvate prođe mandat.Jedino tako možemo osigurati ljudima koji imaju višak nekretnina da ih prodaju i poboljšaju svoj standard življenja i zatvore možda neke kredite,pokrenu tim novcem gospodarstvo itd.Mi činimo sve kontra a znamo da su rusi danas najaktivnji u kupnji nekretnina i mnoge zemlje eu im izlaze sa takvim pogodnostima u susret…

 22. Pa ti “globalni fondovi” samo i ulaze gdje NAŠI izlaze,ne trebaju ni proučavati fundamente,osobno i ja imam tu strategiju,do sada sam četri pet puta jako dobro zaradio upravo kupujući od NAŠIH kada su izlazili?

  • Jako je važno shvatiti što su nama značile nekretnine.One su bile generator našeg razvoja,nama su one bile nešto slično kao rusima nafta i plin.Naši roditelji su 90-tih otkupili društvene stanove,to je i nama davalo nekakvu sigurnost nasljedstva na koje smo računali kada smo se odlučivali kupovati nove stanove,imali smo taj osjećaj sigurnosti a pogotovo stoga jer masu familja je nasljedilo i neke nekretnine na moru ili gradovima od roditelja svojih roditelja.Sve je to naravno utjecalo na našu sigurnost i odluku da uđemo u kreditnu obavezu kupnje novih stanova,štoviše to nas je na neki način guralo i u druge oblike potrošnje jer smo se osjećali jako sigurno,znali smo da ćemo nasljediti sve te nekretnine kojima je cijena svakim danom bila sve veća.Tada je ulaganje u nekretnine postalo primamljivo i poduzetnicima koji su veliki dio svoje dobiti upravo plasirali u nekretnine a ne u razvoj svog izvornog businesa.Zakotrljala se beton ekonomija koja je bila generator čitave potrošnje u društvu,na jadranu je masu ljudi prodalo zemlju strancima i sa tim novcima su opet kupovali sebi ili djeci stanove u gradovima,stvorio se osjećaj da su nekretnine nepogrešivo ulaganje,pa to najbolje možemo vidjeti ovih dana po informacijama koje cure o vidoševićevoj imovini.Fantastičan je osjećaj kada živite u nekoj nekretnini a cijena iste vam raste na godišnjoj razini 10-15%,osjećate se jako sigurno a kada ste sigurni onda i trošite,sve je to najviše utjecalo na našu potrošnju.Danas kada te nekretnine padaju kontinuirano od 2008 godine,kada je tržište zamrlo-nelikvidno,kada neka ozbiljna potražnja stranih državljana i ne postoji sve je stalo a mi više nismo tako sigurni i komodni.Od jedanput nam se srušilo sve.

   Ljudi u nekim atraktivnim dalmatinskim gradovima i otocima tih godina 2005-2008 g imali su ponude za svoje kuće po cijenama 500tis-1 milijun eura,”koliko kažeš”,tada su prvi put i shvatili da su milijunaši-bogataši što je jako utjecalo na njihov optimizam i samu potrošnju ali i odnos prema životu.Mnogi su čekali ulazak u eu i nadali se da će cijene još ići gore,pa su se ohrabrili i povećati svoj nekretninski porfelj bilo da su to učinili kreditom banaka bilo svojim sredstvima.Imali smo klasičan balon koji se sada polako ispuhuje,nekretnine su defakto bile glavni generator našeg gospodarskog rasta,dali direktno ili indirektno to je najmanje važno ali su bile pokretač optimizma u ovome društvu,svi su u atraktivnim turističkim destinacijama osjećali milijunaši jer su svakodnevno trgovci nekretnina i razno razni strani kupci nudili basnoslovne cifre za zemljišta ili kuće koje su ljudi posjedovali,ta priča se širila,apetiti su svakodnevno rasli,onaj koji se odlučio na prodaju strancima taj je opet dio ili sav novac uložio u kupnju stanova po gradovima,sve je bilo povezano sa betonom, dokle se sve nije srušilo kao kula od karata.

   Upravo zbog svih ovih razloga nemoguće je očekivati taj potrošački optimizam da nam se može vratiti u nekom kraćem roku,jednostavno čovjek koji živi u stanu kojemu cijena pada a ne raste sasvim je drugačiji potrošač,to čak ne mora biti svjesno nego podsvjesno ponašanje,ljudi jednostavno osjećaju da je game is over i to je možda proizvelo najveći negativni šok u ovome društvu,sada nam je štednja zabetonirana a rate kredita stižu na naplatu,na jadranu je tržište nekretnina skroz zamrlo,izostao je taj pozitivan efekt koji su svi očekivali sa ulaskom u eu i vjerujte na tome je masu ljudi baziralo svoju budućnost ali i svoje djece,puno ljudi je u tim vremenima prodalo svoje nekretnine na jadranu,na otocima itd i otišlo živjeti u gradove,zagreb je bio najpoželnija destinacija i zato je stanogradnja postala posao no.1.Sve ovo govorim zato da shvatimo da je utopija očekivati da će se potrošački optimizam jako brzo vratiti,jedno je ponašanje čovjeka čija imovina raste i jako je likvidna a jedno je kada se imovina umanjuje a uz to je nelikvidna…

   • i sve će se to riješiti kako? porezom na nekretnine. predlažem da bude veći od 50% da nam više nikad ne padne na pamet. to će naravno osigurati i budućnost naše djece za koju se vi jako brinete. skupa sa našom vladom.

    namjerno sam sarkastičan, možda uvidite da se to što ljudi rade sa SVOJOM imovinom ne tiče.

    jesam ja dobro shvatio, vi stvarno vjerujete da je porez na nekretnine predložen zato da se pomogne ovom napačenom narodu?? stvarno to mislite??

    • Vedrane,ja nisam toliko stručan da bih sa sigurnošću mogao reći dali će se taj porez pozitivno odraziti na gospodarstvo ili neće ali postaviti ću vam jedno hipotetsko pitanje;Dali je bolje da nekretninsko tržište ostane nelikvidno deset godina ili je bolje da dođemo na neku razinu gdje će ponovno oživjeti?
     Ako se često pozivate na američki sustav proučite malo kolika se korekcija cijena u njih dogodila,što oni nisu spriječili pad ukidanjem poreza na nekretnine?Ponavljam nisam ja rekao da je ovo baš najbolji momenat za uvođenje poreza na nekretnine,jednostavno nisam ni tako dalekovidan da bih to mogao reći sa sto postotnom sigurnošću jer tu bi trebalo napraviti jednu ozbiljnu analizu kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina u našoj specifičnosti i na gospodarstvo i aktivnosti u cjelini.Međutim ono što ja mislim je da mi ne smijemo više stimulirati beton-nekretninsku-štednju jer nam je povrat na novac kojega nemamo u izobilju jako mali,ja mislim da bi nam nekretninski potencijal trebao postati generator razvoja a ne oblik štednje-način života,ako su vam nekretnine u rukama onih kojima to nije ni potreba prodati ali ni investirati na njima onda vam to postaje mrtvi kapital a ne generator razvoja,upravo izostanak tog poreza mnoge od nas je preusmjerio da štedimo u nekretninama,to nije od jučer,tako smo štedjeli i u socijalizmu,kupimo zemlju pa zaboravimo da je imamo.Nebi ja kao vi baš to sve shvaćao tako jednosmjerno ili sa obzirom kako meni ili vama odgovara,meni osobno najmanje odgovara uvođenje poreza na nekretnine ali prilikom ovakvih rasprava pokušavam nekako biti neutralan prema mom osobnom interesu već pokušavam sagledati stvari u cjelini,što je ukupan interes čitavog gospodarstva?

    • nitko nije dovoljno stručan da sagleda apsolutno sve elemente (o tome govori Hayek i to je glavni razlog za puštanje tržištu da radi samo).

     to s porezom je potpuno apsurdno.

     moje je mišljenje da postoji samo jedno pravilo o utjecaju poreza na tržište, a to je da porez treba biti minimalan. kako manji od 0 ne može biti kladio bih se na tu brojku.

     jasno mi je u kontekstu ostalih poreza da jako nizak porez u nekom segmentu znači poticaj da se ulaže u tu granu. no kažem mislim da rješenje nije u dizanju poreza nego u spuštanju ostalih.

     Evo recimo danas imamo niži pdv na truizam. hoćemo sutra ako bude kriza u turizmu kriviti nizak porez? ili ćemo kriviti visok porez u drugim segmentima koji je skrenuo investicije i one koje će generirati dobitzke i one koje će vjerojatno voditi u lošu alokaciju resursa?

     tržište je specifično, reagira na poticaje i upravo zato se moramo odviknuti od toga jer ćemo opet imati istu priču samo idući put neće biti nekretnine nego nešto drugo.

     Ako želite pomoći ovom društvu, shvatite da nam jedino smanjivanje poreza može pomoći jer to jedino može pomoći da se smanji birokracija koja nas sve guši rak je rana i glavni neprijatelj. a ne da se skreće tema na odvlačenje pažnje. Linić sa svojim porezima je majstor u tome. malo su to banke, malo vlasnici nekretnina, malo poduzetnici, malo … nikad on i vlast i birokracija koja samo buja i buja.

    • evo najbolji primjer što se događalo u pozadini dok se priča vodila o porezima, bankama i sl.
     http://www.index.hr/vijesti/clanak/prvi-objavljujemo-pismo-djelatnika-hgk-ovo-su-sve-mracne-nadanove-tajne-istrazite-ih-/712587.aspx

     ovo je jasno kao dan definitivno pokazatelj da sve te državne gluposti treba pod hitno ukinuti iako ovi zaposlenici jasno brinu za svoju egzistenciju, sa pravom, ali očito su i oni puno toga znali (sve se zna samo svi šute od vrha na dolje). što i razumijem, jer poznavajući ovu zemlju nije postojala volja jer je korupcija bila na svim razinama pa i oni koji znaju se boje da budu odrezani kao i mnogi zviždači prije njih.

     pogledajte ovu listu kriminalnih radnji i pitajte se hoće li i kako ikad itko odgovorati.

     jel još uvijek mislite da je porez na nekretnine prioritet i put ka rješenju?
     da nastavimo financirati ovo s tim i drugim porezima?
     ili trebamo hitno tražiti rušenje svih poreza na razumnih 10%. referendum??
     to nas sve treba brinuti pod hitno.

    • Da bi bolje shvatili koliko smo mi skupa zemlja za održaveanje reći ću vam jedan primjer,neki dan sam išao na lignje i gledao sam rasvijetljen otok koji ima cca 50 i više vanjskih rasvjetnih tijela a na tom otoku u zimskom periodu živi cca maximalno 100 ljudi?Jedno rasvijetno tijelo na dvoje ljudi,nisam točno ni brojao ali možda je čak i omjer 1;1 jer nisam mogao vidjeti koliko je rasvjete na putevima u unutrašnjosti otoka?Nama je jedina šansa da to održavamo da kapitaliziramo tu zemlju i omogućimo određenom broju stranaca da hrvatsku zbog ljepote i klime odaberu za drugi dom jer ako se ovo raseljavanje i umiranje nastavi mi nećemo imati više nikoga zimi na tim otocima.

    • Pa nije to i bio cilj vecine onih koji su kupovali nekretnine? Da na kraju prodaju strancima. Di je zapelo?

    • Mislio sam se uključiti u raspravu ali nemam što dodati onome što Vedran govori i apsolutno se slažem s njim. Porez na nekretnine kao i svaki drugi ali ovaj posebno je visoko nemoralan i nepravedan.
     Ali evo vam jedan slikoviti primjer. Vi ste išli na lignje, a ja na pecanje. E sada da bi nešto upecao treba mi ješka. Najbolja ješka je pedoč, a najbolji, pa gotovo i jedini pedoči u luci. Ako te uhvate da vadiš pedoče u luci, kazna. Ako te uhvate da pecaš bez dozvole opet kazna. Ako slučajno uhvatiš više od dvije kile ribe, opet kazna. Ako slučajno uhvatiš premalu ribu obzirom na vrstu i zadržiš je recimo za mačku, opet kazna, s obzirom da si blizu (ne unutar) nacionalnog parka treba ti posebna dozvola za prolaz koju plaćaš javnoj ustanovi, ako nemaš, opet kazna. Ako na povratku kući staneš i ubereš koju šparogu ili gljivu ili divlji šipak za čaj opet kazna. I tako mic po mic u nekoliko sati nakupio sam potencijalnih 30 tisuća kuna kazne, a upecao dvije ili tri kile ribona, mola ili čega već i nabrao par šparoga za večeru.
     Ono što je dobro u svoj toj izopaćenosti je da ne postoji mogućnost da Bog otac sve te prijetnje kaznama sprovede u djelo i tu je sreća za nas pojedince jer možemo migoljiti. Opasnost nastaje kada se pojavi neki Linić (kojemu mase aplaudiraju) koji je toliko bolestan u svom neokolektivističkom shvaćanju da je spreman obračunati se s pojedincem pod svaku cijenu. Ja sam njemu personifikacija svega lošeg i neće nimalo oklijevati da me prelomi preko koljena. Ja sam njemu stvarna prijetnja jer pokušavam ostati slobodan. Takvi ljudi koji su spremni zatrti slobodu pojedinca radi višeg interesa su najopasniji jer ne biraju sredstva da dođu do cilja i njih se trebamo najviše bojati. Oni izniknu iz potrebe ljudi da za svoje loše postupke nađu alibi. I zato mislim da živimo u jako opasnom vremenu.

    • Da nastavim, jedno malo otočno mjesto sa 800 stanovnika, a zimi možda 500 ima načelnika općine sa 17.000,00 kuna plaće i osnovano komunalno poduzeće za odvoz otpada i naplatu vode. Koliko nas koštaju političari, da pitamo Slavka Linića?

    • @ Vedran

     Sve sto si rekao stoji. Ali sto bi se desilo da se porez spusti na 10%?

     Moje je misljenje da bi u ovakvoj (kako to kaze Bakic – mentalno devastiranoj) zemlji ljudi izasli na ulice, jer socijala je ipak njihov “birthright”.

     Mozemo jedino zahvaliti medijima u sluzbi partije da ljude drze dalje od ulice. Sjeti se kako je to bilo prije jedno dvije godine kad mediji nisu bili u sluzbi tadasnje partije, i kad istovremeno situacija nije bila tako losa – nisu li ljudi izasli na ulice, spremni na revoluciju? A jesi se pitao zasto danas ne izlaze? Moj odgovor je zbog medija sklonih partiji.

     Ali ni mediji nisu svemoguci. Mislim da bi tvojih 10% ljude opet potjeralo na ulicu (iako se slazem, da kad bi se nekako moglo uvesti tih 10% bez nereda, vrlo brzo bi proradila kreativnost – kako kaze Bob Rock – “Glad je glavni pokretac svih akcija”).

    • @lolek i bolek

     nisam stručnjak i neznam kojim tempom bi trebalo smanjiti poreze da se postigne učinak no kao što vidimo na primjeru Grčke ili npr. Latvije postoje dva puta, pa sad vi razmislite kojim mi idemo i jel to stvarno put koji garantira očuvanje mira na ulicama ili samo osigurava da nemiri budu žešći (i kupuju vrijeme dok oni operiraju ispod stola).

     naravno nemirima će vas uvijek plašiti oni koji ne žele promjene nego status quo.

     vidite Grčku pa će vam biti jasno da mi nemire nemožemo izbjeći samo je u pitanju broj “žrtava”. prije – manje, kasnije – više

    • Grčka Vam nije baš dobar primjer za dokaz Vaše teze. Bilo slobode koliko hoćeš, a porez nije plaćao nitko živ. 🙂

    • Nama prvenstveno da to sve izbjegnemo treba predsjednik države ali državnik koji će kao najviši autoritet imati hrabrosti otvarati te teme,komunicirati sa ljudima,koji će nam govoriti sve što mi ne želimo čuti jer bez toga mi se mentalno nećemo nikada oporaviti kao društvo,ja takvoga na obzoru ne vidim,a vi?Kažem vam ne možete sa pijanom vojskom dobiti bitku za konkurentnost,to je nemoguće,to je teška utopija?

    • Pazite u latviji je jučer jako uspješan premijer dao ostavku i prihvatio političku odgovornost za urušavanje zgrade i žrtve koje je to prouzrokovalo i to iz razloga što je na početku krize sa mjerama štednje zahvatio i jedan dio građevinske inspekcije.Pa sada vidite koja je to razlika?

     U nas nam bespravni graditelji propagiraju obitelj,vjeru i ljubav prema domovini?Što je najgore od svega nikome to ni ne smeta,skoro da se nitko ni ne buni,nego kažu to je perfidan obračun sa inicijativom “u ime obitelji” a u normalnoj i uređenoj zemlji nebi im palo na pamet da se javno eksponiraju zbog grijeha bespravne gradnje a u nas “tko te pita,kao da je to uopće važno”,j…š što kaže zakon bitno je što mi kažemo?To je obračun sa nama?
     Kao da je bespravna gradnja na koncu i bitna?Koga to u ovoj zemlji i brine?
     Kakva politička ili ljudska odgovornost?J..e se nama?

    • Recimo zanimljivo u Sloveniji je ministar zdravstva (zdravlja) dao ostavku jer je rekao da nema potporu za provedbu reformi i rekao da se u ime “socijalnog zdravstva” koce reforme i urusava cijeli sustav. Nevjerovatno za ove prostore. Jos zanimljivije je da dolazi iz stranke umirovljenika.

    • IsakN,jedini gori od nas u eu po meni su slovenci,to ja govorim već 20 godina?Jako ih dobro poznajem,masu sam se sa njima družio,imaju veću radnu disciplinu i navike nego mi ali vjerujte tamo je edvard kardelj udario tako jake temelje da vi to ne možete ni zamisliti kakve je to posljedice ostavilo na njihovo društvo,naravno ne treba generalizirati ali ja govorim o nekom prosjeku društvene svijesti koja je tamo dominantna.Udara ih svako jutro kada se probude na NAŠE?Kardelj je bio u savezu komunista zadužen za ideološki rad?On je bio baš taj ideolog koji je ljudima trebao udariti temelje te ideologije?To je ostavilo nesagledive posljedice po slovensko društvo a vidimo danas o čemu se tu radilo?Šteta jer slovenci su jako vrijedan i discipliniran narod ali svijest im je narušena više nego nama,nije lako napraviti taj odmak jer su temelji takvoj svijesti jako duboko sazidani u njihovom društvu i kod najnaprednijih ljudi u društvu,slično kao kod nas ali oni su tu ipak ispred nas,pri tome ne treba zanemariti ni to da su oni manji od nas a što si manji kompleksi i strah od ugroze “vanzemaljaca” je veći,slično vam je i zbog povijesnih razloga mađarsko društvo,mi smo kao bermudski trokut…

    • Da bi shvatili dokle njihov nacional-mazohizam ide,dovoljno vam je pogledati njihovo ponašanje 20 godina oko ljubljanske banke,ustrajani su bili i danas su da oni to ne plate,ne ulazim sada uopće u bit dali su oni u pravu ili nisu ali imali su u hrvatskoj rejting,naviku ljudi da štede u slovenskoj banci i izgubili su u businesu što nisu bili prisutni na hrvatskom bankarskom tržištu enorman novac,koji je neusporedivo veći od iznosa koji su trebali isplatiti štedišama?Što su time postigli?Jeli vam to poznato?
     Pa pogledajte njihovog ministra vanjskih poslova erjaveca,kada mu nešto nije po volji,ne zna ni diplomatski sakriti osjećaje nego imate osjećaj da će ga oboriti moždani udar ili da će eksplodirati kao balon?Krepat ma ne molat?Mazohizam!

    • Vi danas u hrvatskoj imate jedan apsurd,sdp-u raste popularnost a hdz-u pada a hdz se zalaže za uvrštenje u ustav definicije braka a sdp ne,hdz se načelno zalaže za referendum o ćirilici a sdp ne,sve im to ide na neki način u prilog a pada im rejting,npr cca 50% glasača sdp-a podržava referendum u ime obitelji i glasati će za.E sada recite vi meni tko je ovdje lud?Iz ovih činjenica i podataka jasno se može vidjeti da građani uopće više ne glasaju za nešto nego protiv nečega,u nekim stvarima su simpatizeri sdp-a veći hdz-ovci od samog hdz-a a u nekim stvarima je obrnuto.Tko je na kraju produkt takvog ćušpajza?Pa vidoviti milan bandić?On je NAŠ gmt?Nikada npr. josipović nebi pobijedio bandića u utrci za gradonačelnika ali građani su ipak procijenili da je bandić dobar za unutrašnju upotreba ali nije baš za vanjsku,na sličan način je i sanader dobio izbore.Što vam sa ovim želim reći?Jednu vrstu politike i političara mi želimo imati unutar zemlje a jednu vrstu prema vani?U bruxellesu nas mora predstavljati jedna vrsta tkz. modernih obrazovanih,uljuđenih političara a doma može i kerum?Što važi za vani ne važi za unutra?Neš ti nas z.j.b.ti?

    • Jutarnji list pise ; bas cudno , ovo je vec postalo smjesno! pa to je dno novinarstva i degradiranje te profesije! Novine su se otvoreno deklarirale za jednu opciju i sta bi trebalo ocekivat od njih nego ovo sto imamo zadnjih ddeset godina! I nije uopce cudno sto sdp raste popularnost uz ovakvu javnu tv i vecinu medija od kojih doticne imaju i porezni dug prema tim o kojima bi trebali pisat.

    • Ja vam gospodine robert imam informaciju iz prve ruke za šipan i gospođu markić a ne znam za ovog drugog gospodina ali ne vidim da je demantirao a očigledno je da nije mogao dobiti građevinsku dozvolu za gradnju na pomorskom dobru.Valjda vam je to jasno?Ili možda nije?Potvrđeno od nadležnih službi da mu je zahtjev za legalizaciju u proceduri?Ne znam što je tu “dno dna”,to je fakat i istina a nemojte misliti da ja branim jutarnji ali oni mogu biti za neku opciju jer oni nisu javni medij,ako vam se čita druga opcija čitajte večernji ili glas koncila?Ne vidim u čemu je problem?Ja čitam sve medije i one koji naginju za za i one koji naginju za protiv?Tako vam je svugdje u svijetu?Zato i postoje javni mediji koji bi trebali biti neutralni,jutarnji list ne mora biti neutralni medij,izgleda da to nama nikako nije jasno?Jeli glas koncila neutralni medij?Nije i bilo bi glupo da jest?

    • Ne znam što je to čudno,gospođa markić je kupila ruševinu koja se u zk vodi kao mlin-uljara od 155 m2 i bez dozvole je napravila na mjestu mlina vilu sa bazenima?Ne znam što je tu vama “dno novinarstva”,to su činjenice-fakti,to vam na šipanu može svatko posvjedočiti,to čak nije ni nekakva tajna.Sada vi izračunajte koliko košta građevinska dozvola i svi doprinosi za tu kuću pa ćete jako brzo shatiti što je dno dna?Vi ste obrnuli teze?Zovimo stvari pravim imenom a ne napadajmo novinare što su napisali istinu,bez obzira na njihove motive,to je irelevantno?Istina je istina!

    • 90% obiteljskih kuća u Hrvatskoj nije izgrađeno sukladno projektnoj dokumentaciji. Kuća ovog novinara koji se potpisuje ukoliko je ima također vjerojatno nije u cijelosti legalna. Dno novinarstva je to što taj podatak da je podnijela zahtjev za legalizaciju ne govori ništa. Ona i još stotine tisuća drugih ljudi, a vjerojatno milion drugih nije podnijelo zahtjev iako je trebalo s obzirom da im kuća nije izgrađena u cijelosti po projektnoj dokumentaciji. Taj podatak služi jedino u svrhu osobnih diskvalifikacija i zato takvo novinarstvo treba osuditi. Jutarnji je već n-ti put dokazao da je funkciji vladajućima na najgori mogući način, propagandom. Sjetite se samo suca koji se drznuo osporavati ustavnost PSN. Već sutradan je prikazan kao bolesnik i psihopat. Ne zanima me referendum, ne želim se svrstavati i nisam na ničijoj strani. Ne želim uopće odlučivati o tome što će tko raditi, s kim i kada ali propaganda koja se provodi putem medija je zastrašujuća. Vjerojatno je propaganda po crkvama također strašna ali puno lakše mi je ne ići u crkvu nego ne čitati novine, ne slušati radio ili ne gledati televiziju.

    • Te dvije kuće će biti vjerovatno jedine koje se neće moći legalizirati. A da je koje desetljeće prije bile bi nacionalizirane. Nemam namjeru opravdavat kršenje zakona, ali od toga je puno gore parcijalna primjena zakona.

    • Markićka je zakon, žena je uspješna poduzetnica, priča 4 jezika, ima 4 sina, ratna reporterka… Da je kojim slučajem fufica i da pokaže cice u studiju, bila bi proglašena ženom godine u svim časopisima. Ali hebiga ona smatra da je brak zajednica muškarca i žene i odmah je opus dei taliban, a emancipiranija je od svih ovih feministkinja ovisnih o proračunskom novcu.

    • Što se tiče gospođe markić kao osobe i ja mislim da je ona super ako govori 4 jezika,poštena poduzetnica,ima četri sina,reporterka itd jedino se ja sa njome ne slažem i ne mislim da je to “super” da se većina treba kurčiti-dokazivati nad manjinom bez nekog jasnog povoda i još mislim da nije “super” bespravno graditi a držati govore o vjeri,moralu i etici,to nije “super” već licemjerno i ekletantno nepoštivanje zakona svoje zemlje kojoj su joj puna usta,kao i uskraćivanje plaćanja davanja državi za koju se borila i za što joj skidam kapu?Sada vi zato možete reći “da su to svi radili” a ja mogu reći da je to krađa državnih prihoda pa i onda “kada su i drugi krali”,zovite vi kako to kako god ali zdravorazumski sve je i vama jasno samo se možda pravite englez?

    • Mene samo čudi što ne stavimo u ustav da je hrvatska država katolička država?Pa nas 87% smo vjernici-katolici?Ako možemo staviti u ustav da je brak zajednica muškarca i žene,jer to misli većina što nebi mogli i ovo ugraditi u ustav “jer ne znamo mi što donosi sutra”

    • Imam osjećaj da je ljudima koji su pokrenuli referendum u ime obitelji dosadno u životu. Dosadile im priče “kome je čača ustaša kome partizan” pa ajmo sad tko je za, a tko protiv. A o razbacivanju 47 milijona (ako sam dobro shvatio toliko košta referendum) ne treba ni spominjati. Baš me zanima kako će to pomoći hrvatskim obiteljima? Kao da smo pijani milijunaši.

    • Promašili ste Antune toliko da sada dokazujete nedokazivo. Pišete paušalno i populistički i uzimate si za pravo diskvalificirati svakoga tko se ne uklapa u vaše kriterije. Već otprije diskvalificirate svakoga tko svoj bunt iskazuje tako da izbjegava plaćati preveliki porez. Sutra ćete diskvalificirati svakoga tko je kao dijete ukrao lizalicu u dućanu, preksutra onoga tko pljune na ulici. I tako sve dok ne ostanu najpošteniji koji nikad nisu ništa loše napravili. Recimo na pamet mi padaju likovi kao Josipović, Jurčić, Stazić, Opačić, Pusić, Milanović ili slični. Oni zaista, vjerujem, nisu nikad ništa ukrali i bili su sigurno kvazi moralne vertikale u društvu toliko uspravni i bezbrižni u svom filozofiranju. Vaš paradoks je da sada kada nam takvi vode poslove ni oni više ne valjaju. Valja jedino Linić, djelomično, koji se kao đavo kesi svakoga dana i prijeti. Hayek je dobro opisao potrebu naroda za takvima.
     Da se razumijemo, ne želim se uvlačiti u priče s referendumom. Sve to skupa me ne zanima niti najmanje jer cijela ta situacija najviše odgovara ovima na vlasti kojima služi kao sredstvo odvraćanja od zaista bitnih stvari. Neću izaći niti se izjašnjavati, a svojim osobnim porazom bih shvatio da radi neviđene propagande izađem na referendum i iz inata glasam ZA.

    • Ne znam uopće o čemu vi govorite?Ja vaš jezik uopće ne razumijem?Bunt se navodno iskazuje neplaćanjem prevelikog poreza?Samo niste rekli tko je mjerodavan odlučivati da je on prevelik?Ako pitate ribiča i severa oni misle da je premalen?Isto tako znam neke koji misle da poreza uopće nebi trebalo biti?Pa sada mi vi recite tko će to odlučivati “da je prevelik”???A da zatvorenici u zatvoru izraze svoj bunt tako da pobjegnu iz zatvora,pobiju stražare “jer oni znaju da im je kazna prevelika” Jeli vi uopće razumijete o čemu govorite?By the way i ja mislim da je porezna presija u hrvatskoj velika,pa što sad?Recite mi na kraju što ja to dokazujem nedokazivo?I što ja to pišem populistički i paušalno?

     Jeli mislite na ovo “nedokazivo”

     http://www.dubrovackidnevnik.hr/hr/clanak/prvi-otkrivamo-cemu-joj-sluzi-vila-na-sipanu-zeljka-markic-potrosila-milijune-kako-bi-odrzavala-seanse-sa-svojom-sektom.html

     Jeli piše u zk mlin ili kuća sa bazenom?

     Ne znam što je to “nedokazivo”,ako mislite da je i ovo podvala otiđite u e-izvadak tj zemljišne knjige,ukucajte česticu zemlje,možda se vama ukaže kuća i bazen?Meni se ukazao mlin?Vidite ni to meni nije bilo dovoljno pa sam neke stvari i privatno provjerio.A vi me optužujete “da sam paušalan,populista i da dokazujem nedokazivo”.
     Evo vama sada vi dokazujte što god?

    • Dobro, žena je od mlina napravila bazen i zato sve što ona priča je bezveze. S druge strane vrte se milijuni od zampa, namještaju se natječaji ali to ne dezavuira ideje onih koji agitiraju protiv. Imamo patriote (patria) koje se ne dira jer su antifašisti. Dakle pričaj što je prihvatljivo i politički korektno i radi što hoćeš. Ali ovaj mlin je najveći problem

    • Antune, iskreno, ni ja ne razumijem koje veze u stvari ima kuća s referendumom posebno SADA. Znači narod se pita što misli, a netko je postavio pitanje u skladu sa zakonima. Da ga je ‘prvi izmislio’ Papa, John Lennon, Boško Buha ili Mišo Kovač, svejedno je. Koje veze to ima s time ‘što bi narod trebao misliti na referendumu’?

    • Ima nenade sa vjerom jer se u referendumskoj inicijativi pozivaju na vjeru,jer se kaže;da smo mi katolici-vjernici,pošteni obiteljski ljudi?Kada to govorite i zastupate onda je jako važno znati tko vam to govori jer stara poslovica kaže;”Nije bitno što ti govori nego je jako bitno tko ti govori”,zato je to važno znati iako kao što vi kažete to nema veze sa referendumskim pitanjem?
     Ali i sanader je bio “referendum” ali neke stvari prije referenduma nismo znali?

    • @antun (nešto ne valja s ugnježđivanjem komentara) Ja pak mislim da to nema uopće veze. Svakog čovjeka s pravom glasa se pita što on misli o tom pitanju. Da li bi njegov odgovor trebao biti drugačiji ako ga pitam ja, Vi ili Željka Markić ili Sabor? Primjerice, da li Vi više ili manje volite ići na lignje ako Vas ja pitam ‘Volite li ići na lignje’, ili Vas to pita ŽM? Vi volite ili ne volite ići na lignje neovisno od toga tko Vas to pita.

     Mislim inače da je cijela ova zabava oko raspisivanja referenduma došla prvenstveno od političara (raznih, da ne kažem obiju, strana) koji tu vide izvanrednu priliku da (a) stabiliziraju i možda ponešto pridobiju biračkog tijela i (b) žive punim životom, pokažu svoju korist. Oni sada žive iz sve snage, 101%, sad su na terenu, igra se. A evidentno je da to ne rade jer im je stalo do vlastite zemlje, jer da je tako, tako bi se angažirali (i ovi i oni prije) oko danas glavne dimenzije društvene ‘stvarnosti’, ekonomije, i promjene načina razmišljanja u društvu. Primjerice, da SDP želi više ‘prosvijećenosti’, puno je bolje to mogao napraviti tako da je prionuo na reforme prije dvije godine, što bi dovelo do gospodarskog rasta, što dovodi i do veće obrazovanosti društva, manjeg iseljavanja obrazovanih itd. Slično HDZ, kako to da nisu ranije već reformirali svoje članove Ivu i Nadana?

    • To što vi govorite nenade jasno je kao dan,na kraju će ljudi odlučiti neovisno tko je to inicirao i sve što ste dalje napisali potpisujem?Međutim smisao postojanja medija je da ipak narodu kaže;tko što govori i tko stoji svojim djelom i životom iza svojih riječi?Promislite koliko bi ljudi danas potpisalo npr sanaderu inicijativu za referendum o generalima a koliko bi tada?Mislim da tu postoje neke značajne razlike?A što se tiče “prosvjećenosti” tu je sdp i hdz totalno falio smjer,pravac,prioritet ali tko će njih “prosvijetliti”,možda oni samo i znaju za ovakva prosvjećivanja tipa;Jeli brak zajednica muškarca i žene?Pa gledam što radi gradonačelnik u dubrovniku i pitam se jeli ovo uvod u socijalizam ali u funkciji populizma?
     Subvencionira cestarinu,avioprijevoz,oprašta komunalnu naknadu za legalizaciju a tisuću staraca danas mu čekaju mjesto u domu umirovljenika?Zapita se čovjek jesmo li mi uopće normalni?Totalni luđaci!

    • Da li ste upoznati s time da je u Obiteljskom zakonu već definirano sljedeće:
     “Brak je zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca”.

     Da pojasnim budući da je očito potrebno pojasniti takvima kao što ste vi. Znači, već sada se NE MOŽE brakom nazivati “sve što ti padne na pamet”, kako vi kažete. Da li to možete shvatiti?

    • ja ne smatram da je krađa i izgradnja kuce bez dozvole ista stvar , jer mi otac ima obiteljsku kucu koja nema sve potrebne papire a nema ih zbog više razloga a nijedan nije taj da nije htio platit. Gospođu ne branim samo bi volio čuti i njenu stranu priče mada je to gotovo nemoguće.O neopravdanosti referenduma pogledajte emisiju , Fokus” 25.11. i cut cete razloge raspisivanja referenduma, a ove populističke floskule tipa što smo sve mogli za 48 mil. su zbilja neozbiljne. Evo sad imamo referendum o ćirilici za koji sam siguran da neće proć pa onda bi volio vidjet kako će razminirat Hrvatsku , napravit vrtiće ,škole ……od tih drugih 48 mil. koje neće potrošit na referendum.

    • Robert bespravna gradnja je bespravna gradnja,tu se mi nemamo što sporiti i govoriti da je to ovako ili onako,to je kao prvo nezakonito a kao drugo pljačka državnih prihoda a kao treće nezakonito povećanje svoje imovine-bogaćenje,nema tu spora ali to je jednostavno postao dio naše tradicije,nama je zajebati državu nešto sasvim normalno,nama je rad u fušu isto nešto normalno,puno je toga nama “normalno”…,nema tu kraja?

     Ali ajmo malo u okviru tog NAŠEG “normalnog” razgovarati o “normalnom”.Jeli vama imalo “normalno” da netko na takvu jednu investiciju za ovakvu vilu sa bazenom koja će svakome upasti u oči ne ide u ishođenje građevinske dozvole?Meni recimo to nije normalno niti isto sa vašim ocem koji je gradio kuću za stanovanje- krov nad glavom za život?Meni je i tu razlika više nego očita?A vama?Da sam ja to napravio nebi mi palo na pamet da se idem medijski i javno isturati ispred jedne inicijative koja propagira moral,vjeru,obitelj,etiku?Rekao bi; dečki i cure,ja nisam taj,mogu vam samo biti antipropaganda jer će naši protivnici to iskoristiti.
     Jeli vama “normalno” da to žena nije napravila,nego nam još prodaje priču o etici,moralu i vjeri?Nije problem što ona to radi nego je problem što mi mislimo da je to “normalno”,pa puno vam ljudi u ovome društvu ima sličnih stavova što je to “normalno”,neki idu tako daleko da kažu za neke političare
     “pa normalno je da su krali ajde zar i ti nebi da si bio na njihovom mjestu”,to je nekima u ovoj zemlji isto “normalno” ali mi tako nikada nećemo postati normalno i stabilno društvo?Sve je u ovome društvu izokrenuto na glavu zato je nama “normalno” sve što očigledno nije normalno?

    • Članak koji citirate je zadnje smeće. To što piše u ZK može ne značiti previše ali što bi to novinar morao znati. Mom susjedu u ZK piše oranica, a ima izgrađenu kuću od osamdesetih u skladu s izdanom građevinskom dozvolom. Njegov krimen je što nikada nije otišao na sud i predao geodetski elaborat i proknjižio izvedeno stanje. I sad je zbog toga kriminalac? Hoćete da vam komentiram ove bljuvotine o sektama za koje piše novinar. Dovoljno je staviti upitnik na kraju svake konstrukcije i odgovornosti nema. Ma dajte molim vas. Ono s porezima smo već prošli ranije pa neću dalje o tome, ne slažemo se i to je to.

    • Antune ako se neko kurči, onda je to manjina sa većinom u vladi i medijima koja nameće s visoka većini da je zatucana ako misli da se brakom ne može zvati sve što ti padne na pamet. Isti revolucionarni žar koji su iskazivali do pred koju godinu serući o samoupravljanju i komunizmu, sada su preko noći postali liberali i nastavljaju istom žestinom. I oni su žrtve? Živite svoj život i pustite većinu da odluči kakve norme će usvojiti. To je valjda demokracija. O bespravnim kućama se slažem. Ali moram primjetit da je ovakav napad i ovolika istraga učinjena prema bilo kome u ovoj zemlji da bi taj ispao kriminalac. Zamislite dok nije bilo ove kuće glavni krimen je bio imaju tvrtke i znaju se s biskupima. No dobro, živijo Ti meni

    • Jeli vi mislite da bi vi mogli kupiti ovu kuću ako niste dobri sa biskupima?
     Pa mislim da o tome ne trebamo ni raspravljati a naravno ja ne osuđujem crkvu što ona to prodaje jako često onima koji “znaju” kako vi kažete sa biskupima?To je njihovo pravo,ako im hijerarhija dopušta prodaju bez javnog natječaja što bi meni to smetalo?

    • Da se razumijemo i ja imam kuću koja nije skroz u skadu sa projektnom dokumentacijom ali kuća ima građevinsku dozvolu,plaćene doprinose,sva davanja koja su tada bila jako visoka i začudo mislim da je to jedinstven primjer manja je nego u prostornoj dokumentaciji znači doprinosi su pretplaćeni.I sam sam danas u procesu legalizacije da imam 1/1 iako su mi i arhitekti govorili da sam lud i da mi to ne treba ali ta kuća ima građevinsku dozvolu i građena je na građevinskom terenu i gle čuda isto je nekada bila mlin-uljara.Mislim da je razlika više nego očita?

    • Na koncu se sve svodi na to što će reći Narod. Ako Narod kaže ono što ili ono što neki ne žele (Za ili Protiv, svejedno), bilo zbog nerazumijevanja ili bilo kojeg drugog razloga, što ćemo onda, smijeniti narod?

    • Sve je meni jasno vezano za EPH, samo mi nije jasno kakve veze ima ,Bozja volja , i nelegalizirani objekt, pa u drzavi ih ima preko 300 tisuca pocevsi od ministrice graditeljstva . Siguran sam da bar jedna osoba iz opcije ,protiv, takoder ima nelegalizirani objekt! Hocu rec da se zeli diskreditirat sve uspjesne poduzetnike neokomunistickim metodama. Pa i sami ste pisali o Kapovicu i njegovom tekstu o 260 bogatasa radi kojih je drzava u banani! Sve je to po istom principu!

    • Ovdje se radi o moralu,etici i poštivanju zakona?Ako vi mislite da ako su i drugi ukrali kobasicu onda može i predsjednik države,ovdje se radi o “kobasici” od 100 tisuća kuna davanja državi a ovo na pomorskom dobru kod gospodina je rub vjerovali ili ne?Nitko se ovdje ne služi neokomunističkim metodama nego vam želim da mi ta osoba nema pravo držati govore o moralu,etici,poštenju,obitelji i vjeri.Ja samo pokušavam reći kako to ide kod NAŠIH.Po istoj analogiji vidošević i sanader bi nam mogli držati govore o moralu,etici i poštenju “jer nisu oni jedini krali i drugi su”,to je ona “pa što ako sam činio ratni zločin a što su oni nama radili”,ja vam čitavo vrijeme govorim da svi u ovom društvu imaju neko opravdanje u drugima zato i jesmo potpuno izgubili sustav vrijednosti,u švedskoj ministrica kupi pelene za djete jer nije imala kod sebe novac,sutra taj novac vrati na račun države ali kasnije se to otkrije i žena da ostavku zbog pet eura a u nas mazne bespravni graditelj državi sto tisuća kuna a mi kažemo “pa što i drugi su”,što je opet i djelomično točno,drugi su napravili kuću za život i isto maznuli državu ali nisu napravili vikendicu sa bazenima i nisu gradili na pomorskom dobru na metar dva od mora i to na poljoprivrednoj zemlji.Shvatite što vam pokušavam reći?Ne može mi takva osoba držati predavanja o obitelji,vjeri i onome što vjera jest,jer vjera kaže “ne ukradi” a ovo je drugi naziv za krađu i nepoštovanje zakona.Pa kada već to radiš i živiš barem šuti i pokrij se po glavi?Što mislite da će svi platiti sada davanja na legalizaciji?Neće jer im je gradonačelnik populista u dubrovniku oprostio sve komunalne doprinose do 150 m2?Samo budale u ovoj državi plaćaju komunalne doprinose?Zato gospođa markić i može držati predavanja nama koji smo još gori od nje?

    • Antune, ovdje se svatko snalazi kako tko stigne. Zena se snasla, ne opravdavam je , daleko od toga, ali zar nije isto grijeh od svih politicara koji su bili ili koji su sada na vlasti njihovi postupci ? danas sam postao dva clanka iz novina o ovim sada na vlasti, o onima prije mislim da nije potrebno pisat nista jer svi znamo kakvi se postupci vode,
     Ajmo od nas samih, hvataju se veze za upis djeteta u vrtic, pa u osnovnu skolu koja je blize mjestu stanovanja, pa onda u srednju ako se moze navuc koji bod, pa upis na fakultet, zaposljavanje, odlazak kod doktora, operacije i sto raznih stvari, svatko se snalazi kako stigne, a onda smo odjednom ljuti i pljujemo po svakome tko se snasao malo ili puno vise od nas.. Zar ne mislite da je velika vecina nas barem jednom zeznula nekog postenog tko nije imao vezu u nekom trenutku ? dali je to posteno ? mislim da nije ali to je zivot, Nije bez veze izreka tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.
     Nadalje ovaj referendum, bit ce kako vecina koja izadje odluci i kraj price ili ce opet premijer reci da je narod nepismen i da ne razmislja ? a opet taj narod je i njega na kraju krajeva postavio na to mjesto .
     Na kraju krajeva i u Eu smo usli jer je koliko ono ljudi glasalo za ?

    • Krešimire imate deset zapovjedi božjih,nitko vas iz crkve neće izbaciti ako ste grešnik,svakodnevno se vjernici ogriješe o ta načela ali ne možete doći u crkvu svećeniku na ispovjed i reći da je to “normalno”,to je ono što mi non-stop radimo.To vam društvo vodi u kaos,takvo društvo više nema vrijednosni sustav?Da nije tako pa onda crkva nebi isključivala svoje članove koji su se debelo ogriješili o vjeru,ovo što vi govorite na jedan način sugerirate da bi mi trebali svima sve oprostiti jer smo svi griješni.Zašto smo onda zatvorili vidoševića i sanadera?Ako smo svi griješni kao što vi kažete zašto smo na njih bacili kamen,što smo ih zatvorili?
     Zar ne vidite gdje vaša teorija vodi?

    • Krivo, samo sam htio reci da je sve ovo lazni moral. Mogu oprostit kome ja hocu,kome necu necu, vjernik nisam, postujem crkvu i svaku vjeru, ali kod nas se iz aviona vidi da je sve ovo planiski smisljeno da se nebi razgovaralo o vaznim stvarima,glavno da vrijeme ide i da se ostane na vlasti, I o cemu god da se prica ,ako netko nije za ili protiv , sto stvari ce mu se naci i pljuvati po njemu , dali je to normalno ? Zasto ako je demokracija ja ne mogu reci glasno i jasno ja sam za ili protiv toga i toga a da ne dode do pljuvanja i pokusavanja nametanja misli od strane onog drugog ?
     evo to mene smeta u ovom drustvu,
     Ajmo malo nazad sto godina, ljudi su velicali Austro- Ugarsku, pa onda pljuvali po njoj , pa velicali kraljevinu SHS, pa NDH, pa jugu , pa novu Hrvatsku , a onda pljuvali po tim istim drzavama,
     Kad je Tudmjan umro , bio je red da bi mu ljudi odali pocast nekih tri cetiri kilometara , a sada siguran sam da ti isti ljudi pljuju po njemu, isto tako i sa titom , tako ce bit i sa buducim tko ce umrijet pa za nekoliko godina pljuvanje. Zar to nije lazni moral ?
     Lazni moral nadalje, rodjen 1970 , znaci 25 godina poslije 1945, posto sam Njemacko -Austrijskog- Hrvatskog porijekla,a djedovi na “krivoj” strani, mozete li zamislit koliko sam problema imao u skoli od velikih moralista ? bratstvo , jedinstvo, svi isti ?
     Zato molim vas , dopustite da svi imamo svoje misljenje bez obzira kakvo bilo, a vrijeme ce pokazat tko je u pravu , tko u krivu, ali nametanje necega , mislim da to nije u redu.
     Na kraju krajeva svi slave i Napoleona kao velikog vojskovodju a koliko njih ce reci da je bio osvajac ili Veliki Britanski imperij, koliko njih ce reci da su ljudi u Africi ili Indiji umirali od gladi kako bi se Kruna gradila? jako malo, svi ce velicat Kraljicu , zar ne ?
     i to je lazni moral …..

    • A ovo da joj kuća služi seanse sekte? To je pravi novinar. Vjerovatno misli da je odlazak na ponoćku jednom godišnje maksimum, a sve preko toga je radikalno i sigurno je sekta.

    • Vedrane,to sam i rekao ako će se time puniti proračunska rupa a ne pokrenuti gospodarska aktivnost i za taj iznos rasteretiti poduzetništvo ali i nastaviti reforme i uštede u javnom i državnom sektoru koje će rezultirati podizanju efikasnosti,produktivnosti i konkurentnosti zemlje onda je taj porez totalno besmislen i napraviti će još jedno dodatno opterećenje za građane i poduzetnike,smisao tog poreza bi trebao biti da poduzetnici koji posjeduju nekretnine puno više dobiju rasterećenja nego što će ih taj porez u konačnici koštati,ako to ne bude tako onda imamo kontraefekt,zato vam i govorim da bi se o tome trebala napraviti jedna ozbiljna studija-analiza koja će moći te efekte sagledati u cjelini naročito u momentu totalne tržišne nekretninske nelikvidnosti u kojoj trenutno živimo…Treba dobro analizirati dali bi taj porez oživio tržište nekretnina jer je očigledno da bi to mnogim ljudima postalo veliko financijsko opterećenje a ako nemaju kome prodati te nekretnine onda tu imamo veliki problem.Meni je čovjek iz agencije za nekretnine iz zgb-a rekao da kupaca ima koliko hoćeš ali da je malo razumnih-realnih prodavača i da su cijene još uvijek previsoke?Sada koliko je on u pravu to ne znam?

    • Vedrane,mi objektivno danas na jadranu imamo toliko građevinske zemlje da nebi ni osjetili da nam strani državljani naprave 150-200 tisuća vikendica.
     Da im hrvatska postane drugi dom,međutim ima jedan “mali” problem,ja osobno poznajem masu ljudi koji su još uvijek uvjereni da mogu svoju zemlju na prosječnim lokacijama prodati za 200-350 eura m2,ne govorim o iznimno atraktivnim,jedinstvenim lokacijama nego o prosječnim pa sada vi procijenite koliko je realno ako znamo koje su cijene u portugalu,
     španjolskoj da se nama dogodi taj građevinski ciklus i oživi tržište nekretnina na tim cijenama,pa cijena kuća je tamo slična cijeni koju mi tražimo za zemlju?Složićete se da bi ova zemlja imala višestruki interes da npr 200 tis eu građana izabere hrvatsku kao svoj drugi dom i da na neki način ožive građevinu,potrošnju i ostalo?Kažem vam mi smo država koja ima toliko zemlje da bi na ovom prostoru bez gužve moglo živjeti 20 milijuna ljud.Naravno nas su učili od malih nogu “da se babovina ne prodaje”,ja mislim da nam je sada ta babovina i prodaja itekako potrebna da pokrenemo gospodarski rast i imamo neke koristi od tih nekretnina,pa nama su danas jadranski gradići i otoci totalno ispražnjeni,imate otoke dužine 15 ili 30 km na nojima zimi živi 300-400 starih ljudi,škole su prazne,okolice velikih gradova i sela su vam u istom stanju?Sve su to stvari koje trebamo uzeti u obzir kada sagledavamo efekte uvođenja poreza na nekretnine?

    • slažem se sa vama, ali sam i svjestan da žrtvovanje slobode za bilo koji viši cilj nije vrijedno. svatko MORA imati pravo raditi što god želi sa svojom imovinom. TOČKA. nema pregovora oko toga. privatno vlasništvo mora postati svetinja a ne svačija ku…. za neki (uvijek novi) viši cilj.
     osim toga što vi i ja imamo od tih 200 tis. pa jel vi ne vidite da od njih žive samo uhljebi u državnim firmama i vlasti i oni bliski njima. iskreno baš me briga za ovu zemlju nek si ju nosi tko god želi. vi ste se borili za ovo što rade političari i njihova ekipa?

    • Samo ste ipak zaboravili da smo mi birali te političare,ja osobno ne jer sam izašao samo na prve izbore ali to ne znači da ih mi nismo birali i htjeli,tko mi je branio izaći?Što ako su oni u biti NAŠE ogledalo,ja čak tvrdim da su i bolji od nas pa me ljudi u čudu gledaju;što ja to govorim?Političari u ovome društvu su samo prihvatili NAŠU igru,nitko od njih nije ni pokušao komunicirati sa narodom ozbiljne teme koje bi nas mogle promijeniti kao ljude i udvesti ka prosperitetu nego se i kod njih sve svelo na jeftina politička prepucavanja-poentiranja a sve u svrhu da zasjednu na vlast,to nas je učinilo još gorima nego smo stvarno trebali biti,svakoga dana je doza zatupljivanja sve veća?
     Oni zapovijedaju danas pijanom vojskom a da pri tome malo ili nikako shvaćaju koliko je to opasno?Pa pogledajte nam nivo nekih(ne svih) obrazovanih novinara na javnoj tv?Granica vjerovali ili ne?Do toga nas je dovela NAŠA politika,ne čudite se ničemu,isto je u sloveniji ili mađarskoj,jedino što NAŠI političari misle da ako su oni takvi da ćemo se i mi nekako izvući,i ne kuže da sigurno nećemo?Kao ono gdje svi turci tu i mali mujo?Ovaj put neće ići,niti će kapitalizam pasti,dapače nego će se još i osnažiti,to vidimo svakodnevno u ponašanju ostalih zemalja u svijetu,niti ćemo se mi izvući iz krize po duhu svetome,nego samo simbiozom naroda i politike?Siromaštva u svijetu su konstanta a blagostanja kratkotrajni bljeskovi,to većina NAŠIH političara i ne razumije a kako bi razumjeli kada i nas većina to ne razumije a oni koji i razumiju ne trude se nama ni objasniti da i mi ponešto razumijemo nego nam govore ono što mi želimo čuti?
     To je hrvatski kružni tok ili ti ga milanovićevo proročanstvo!

   • Poznajem dosta ljudi koji bi danas svoje kreditne obaveze željeli zatvoriti sa prodajom jedne od nekretnina koju su nasljedili ili sami stvorili,imali su i tada 2005-2008g dvije ili tri nekretnine pa su se lako odlučivali na kredit za kupnju modernijih i novijih stanova na atraktivnim lokacijama a znali su da imaju što prodati ako zagusti sa kreditom.Međutim,što im se danas dogodilo?
    Ne mogu više prodati svoje stare stanove,kuće,zemljišta i sl. ili barem ne mogu po cijenama koje su oni zamislili ali kao što to obično biva kod ljudi koji ne razumiju što se dogodilo kod njih nada umire posljednja i čitavo vrijeme su nekako uvjereni da će se te cijene opet brzo vratiti na prijašnje razine,pa opet već od 2009 godine oni to čekaju a što više čekaju vide da im cijene idu sve više dole,to ih još više čini nervoznim,opreznim i pesimističnim a kemija kojom vraćaju postojeće kredite ih skupo košta.Nekima se događa klasična prodavačka zamka u koju ljudi često upadaju,imali su npr. 2010 godine ponudu za kupnju koju su glatko odbili jer je to bilo npr 20% ispod cijene 2008 godine,danas su već “sazreli” za tu cijenu ali su opet zakasnili,sada moraju spuštati cijenu za dodatnih 15-20% ali oni na to ne pristaju nego se opet nadaju da će se tržište brzo oporaviti i tako se agonija sa nekretninama nastavlja a rate postojećih kredita koštaju jako puno.To je začarani krug pesimizma koji se kao takav odražava na čitavo društvo.

 23. http://www.index.hr/vijesti/clanak/nakon-sto-je-priznao-da-je-njegova-stranka-lagala-tijekom-izbora-madjari-traze-ostavku-premijera/327529.aspx

  “Mađari žele živjeti kao ljudi na zapadu,no nevoljko prihvaćaju zapadne standarde,Godinama smo narod uvjeravali da oni ne moraju ništa raditi,da ćemo im mi podariti radost kao dar”

  O ovome jako često pišem a ovo vam je 30% ekonomije.Sada vi prosudite koliko su na ovome “radili” naš predsjednik i premijer?To je ta komunikacija koja izostaje,to su ti recepti “i jare i pare” o kojima pišem,to su ekonomske teorije davida coperfielda o bacanju “jeftinih” eura iz aviona?Zato ja jako često prozivam predsjednika države jer bi mu ove teme morale biti zastupljene u 90% njegovih obraćanja javnosti i njegovo nerazumijevanje ovih problema se jasno očituje u tome što on svu odgovornost za ekonomsko stanje u zemlji prebacuje na vladu.Kao što nije samo ministar financija odgovoran za proračun tako nije samo premijer države odgovoran za stanje u gospodarstvu iako je najviše on odgovoran ali komuniciranje istine prema narodu vam je 30% ekonomije jer društvo vam tako lakše prihvaća reforme i neizbježne promjene u društvu.Predsjednik države po tom pitanju nije učino ama baš ništa a to je nacionalni problem broj jedan u ,on se pravi kao da to nije njegov “resor”,kao da on nema veze sa time a po meni dužnost mu je da svakodnevno priprema ljude za reforme i svede rizike od događanja ulice na što manju mjeru,dužnost mu je da argumentirano,stručno objasni ljudima zašto to moramo danas učiniti i koje su posljedice ako ne činimo jer on kao jedini direktno izabrani najviši predstavnik vlasti ima taj autoritet ,pa zato ima savjetnike za gospodarska pitanja koji bi mu mogli u tome pomoći,pa čak i pisati mu govore da pomognu vladi u sprovođenju reformi?
  On se ponaša kao da se to njega i ne tiče a ZNA SE I zašto?Isti je motiv imao i mađarski premijer?Sve je isto!Tu su zakazali, i premijer, i predsjednik države…

  • Zašto je ovaj primjer iz mađarske važan?Zato što postoje dvije solucije koje će prisiliti ovo društvo da postigne zadovoljavajući nivo konkurentnosti;Ili će vas nevolja na to prisiliti(izgubiti ćete povjerenje financijskih tržišta),to je onda jako bolna i dugotrajna prilagodba ili ćete to na vrijeme sami shvatiti i poduzeti potrebne mjere da to izbjegnete.Teško da možete poduzeti potrebne korake ako i ne razumijete gdje je problem?Zato je bitno da to što više komunicirate sa građanima o svemu tome?Problem u našem društvu je što se građanima stalno servira jedna “istina” a ta je da nas samo domaća potrošnja može izvući iz krize,da se ne smiju dizati porezi ali ne smiju ni činiti rezovi,svima su puna usta riječi “reforme” a 90% ljudi i ne zna što to znači,svi su za reforme ali svi šute o bolnim stranama tih reformi.Sigurno su svi za reforme zdravstva ali da sve ostane isto?Što mislite da će biti sretni oni u čijim općinama će se ukidati ili racionalizirati bolnice?Kada slušaš neke naše ekonomiste oni većinom davaju bezbolne recepte,pa je narod i uvjeren da je to moguće jer je to struka,problem je što je taj dio struke 90% zastupljen u javnim medijima a premijer i predsjednik ne šalju poruke,onaj dio struke koji ne misli da je hrvatski izlaz iz krize održiv na rastu domaće potrošnje u medijima je jako malo zastupljen pa se u javnosti stvorila slika da je vlada nekakva zločesta-neoliberalna.

   U današnjem svijetu vi ne možete biti konkurentan i voditi društvo u razvoj i prosperitet ako nemate tu svijest i odgovornost među vlastitim građanima da je to naš zajednički posao a ne samo vlade?Tako ste mogli ljude voditi u socijalizmu na zatvorenom tržištu,u dogovornoj ekonomiji ali u današnoj europi to je jednostavno nemoguće,najbolji primjeri su vam bugarska i rumunjska.Svijest ljudi vam je danas 30% ekonomije.
   Kada njemački ministar financija pošalje neku poruku nijemcima oni to shvaćaju jako ozbiljno i velika kritična masa sukladno tome se i ponaša a vi ne možete dobiti bitku za konkurentnost sa pijanom vojskom.Zato je svakodnevna komunikacija sa građanima ne dobra volja najvećih autoriteta vlasti nego njihova obaveza?Izgleda da oni to nisu razumjeli?Nije ni javna tv?Koncept rasta hrvatske na domaćoj potrošnji može samo dovesti do eksplozije deficita na platnoj bilanci?Brzo bi se istopile devizne rezerve hnb-a a najveći problem je što mi nemamo mogućnosti kao neke članice eurozone,oni štampaju eure a mi kune,to je bitna razlika?Vi ste i danas imali u saboru “doktorsku disertaciju” nekog sdp-ovca koji je iznosio podatke eurostata o dugovima i deficitima zemalja eurozone i uspoređivao ih sa hrvatskom a to su vam kruške i jabuke,jedno sa drugim veze nema,nespojivo jedno sa drugim za bilo koga tko razumije kako funkcionira međunarodno tržište kapitala,sve te zemlje koje su danas u krizi unutar eurozone pokrivene su kišobranom-suncobranom a mi nemamo ni kabanicu-gologuzi?Ali kome vi više u ovoj zemlji to možete reći kada su nam nametnuli priču da je to sve “isto”,linić se sa strane vlasti jedini nešto trudi objašnjavati ali to je nedovoljno jer mi slušamo danas samo ono što želimo čuti,tako se otprilike ponaša i javna tv,i oni zovu “struku” koju žele čuti,bojim se da ćemo zbog toga jako nastradati,dao bog da sam ja u krivu???

   • Što je u nas postalo više nego očigledno,mi jednostavno nemamo ljudske potencijale koji mogu upravljati tako sveobuhvatnim velikim reformama koje su nužne u ovome društvu i bilo bi jako pametno kada bi koristili strane konzultante koji već imaju iskustva u tome u svojim zemljama,npr švedske jer to bi lakše podnjeli “kao socijalisti kao i mi” ali čisto sumnjam da je to moguće pogotovo poznavajući ego zorana milanovića ali i općenito većine naših političara ali i svih nas ostalih u društvu?”Sada će nama netko izvana doći soliti pamet”,to mi nebi podnjeli a očigledno je da mi te kapacitete i znanje nemamo,to je danas vidljivo iz aviona i bojim se da ne napravimo još veću štetu i uđemo u kružni tok?

    • Ono što se nama podvaljuje ovih dana je to da mi stojimo kao ok u odnosu na ostatak eu,tj da smo mi tu negdje u sredini po podacima eurostata,kada se govori o deficitu ne govori se da je NAŠ najveći od svih zemalja nove europe,kada se govori o javnom dugu ne govori se da tu nama nisu uvrštena jamstva koja će nam sjesti kad tad,od nove europe samo su mađari i slovenci od zemalja nove europe veći u rashodima države u odnosu na bdp,pa znamo kako stoje,tu se i ne spominje da je u podatak o bdp-u uvrštena crna ekonomija pa bi podaci o rashodima da se ona odbije izgledali sasvim drugačje.Masu je tu manipulacija podacima nebi li se nas prikazalo u boljem svjetlu nego jesmo,sve ovo naravno znaju i potencijalni strani investitori a ako oni ne znaju konzultiraju one što znaju.Ne zaboravimo da estonija ima javni dug 9,5% bdpa,bugarska 18,5%,rumunjska 37% itd,itd i da nama javni dug rapidno raste,nismo ga uspjeli usporiti nego ga još više ubrzavamo.Ali naravno mi se uvijek idemo uspoređivati sa najačim zemljama-ekonomijama svijeta koje imaju 20 puta više stanovnika od hrvatske i zemlje koje imaju konvertibilnu valutu.U tom stilu smo i danas imali predavanje u saboru i na taj način se zavaravaju hrvatski građani.

 24. Eto posla za NAŠE ….
  J A V N I N A T J E Č A J
  za prijam na rad
  u Gradski ured za opću upravu

  Fotokopirača/fotokopiračice u Pododsjeku za poslove fotokopiranja Odsjeka za tiskarske poslove u Službi za poslove pružanja usluga Sektora za uredsko poslovanje i poslove pružanja usluga

  Pododsjek-Odsjek-Služba-Sektor …. neš ti sistematizacije radnih mjesta ….

  izvor: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=58093

  • Kad sam ovo procitao, prvo sam mislio da je zajebancija, da si to izmislio. Ono, nemre bit.

   Pazi, fakat postoji Pododsjek za poslove fotokopiranja! (Kliknuo na link)

   Pododsjek – Odsjek – Sluzba – Sektor … kao da se radi o firmi od 20,000 ljudi.

   A mozda se i radi?

  • to je posljedica onoga što ste malo prije pisali, da podržavate mjere koje će zaposliti makar jednog (u državnoj upravi naravno jer su mjere upravo takve da nitko normalan ne želi zaposliti više niti jednog).

   razmislite malo o tome i vi i antun. koje mjere biste da se poduzmu da VI zaposlite još kojeg (i zaradite naravno).

   hint: smanje porezi (bilo koji) ali idealno oni koji su i sad na najvišim razinama.

   hint2: niveliranje terena sa novim porezima ima potpuno kontraproduktivnu funkciju u ovom okruženju koje imamo, pa tako i porez na nekretnine.

   usput da odgovorim antunu gore.
   Antune, ako niste pročitajte malo što priča Hayek, tržište funkcionira onda kada se pusti na miru, a ne kada ga se stalno potiće da funkcionira, to upravo stvara loše odluke koje nas onda kasnije koštaju.

   današnja situacija sa nekretninama nije zbog toga što su ljudi krivi sami po sebi (balone su imali širom svijeta u nekretninama nije to hrvatska specifičnost. razlog za to su poticajne odnosno restriktivne mjere (npr. ogromni porezi na rad su stvorili klimu u kojoj je rentna pozicija u nekretninama bila bolji izbor a dugoročno nas je to dovelo tu gdje jesmo.

   Inzistirati sada da iz toga izađemo na isti način na koji smo ušli (oporezivanjem nekretnina) neće dovesti do tržišta, nego do daljnjeg osiromašenja i smanjenja sloboda. Odakle vama pravo da govorite što bi tko trebao sa svojom nekretninom?? što da vama netko dođe u vaš stan i kaže kako da ga uredite recimo, jel to ok? ako vi imate pravo određivati što su fer cijene i što bi tko trebao, zašto neki dizajner ne bi došao vama soliti što vi imate loše uređen stan, pa on zna bolje???

   ako oduzimate slobodu drugima (da slobodno raspolažu sa svojom imovinom, pa i čekaju kupce ako tako žele) nemate pravo onda niti vi raspolagati sa svojom itd.. zazivate totalitarizam!!

 25. Vedrane, porez na nekretnine je najnormalnija stvar u nekom normalnom svijetu, a po ovom prijedlogu progresivno bi se oporezovale samo one u kojima ne živiš, ne ljetuješ, ne radiš u njima niti ih iznajmljuješ. dakle samo one koja baš nikakvoj svrsi ne služe. Isto bi trebalo vrijediti za zemljišta. I to mi se čini u redu. mnogo pravednije nego da se oporezuje nasljeđivanje ili darovanje nekretnine kao da si je prodao. Pa, ako daroprimatelj ili nasljednik ne učini ništa s time, neka plaća progresivni porez. U ovom slučaju porez kao oprtunitetni trošak služio bi kao poguranac nogom u guzicu oživljavanju tržišta nekretnina i stavljanju istih u neku ekonomsku funkciju, za razliku od sada gdje imaju funkciju totema ili špekulacije. Svaki biznis ima neki oportunitetni trošak, ne vidim zašto bi biznis sa nekretninama bio izuzet ili privilegiran u tom dijelu. Slažem se s Vama da su porezi problem, a ideal bi bio 0. Međutim, nismo vukovi samotnjaci, a čak i oni ponekad imaju nagon za parenjem. To ne mogu sami sa sobom. Živimo u nekakvoj zajednici, sviđala nam se ona ili ne i barem ponekad trebamo jedni druge ili nešto od nekoga. Tako da ipak ne možemo bez poreza. U dijelu se slažem oko drugog dohotka. Ali nije problem izjednačavanja prvog i drugog dohotka, nego u njihovoj visini od 40%. I to je najveći problem ove zemlje. Najviše se i gotovo isključivo oporezuje rad i profit, kao rezultat poduzetničkog angažmana, a najmanje imovina. I onda je normalno da se ljudi umjesto rada i poduzetništva odlučuju za špekulaciju i rentijerstvo. Ne znam zašto Vas smeta tj. baš Vas briga za 150-200 tisuća od nas ekonomski moćnjih “imigranata” koji bi se moguće naselili barem 6 mjeseci godišnje. Ionako koliko-toliko još plivamo zahvaljujući gastarbajterskim mirovinama i godišnje 7 milijardi € tuđe akumulacije koje nam uđu u sustav. Što bi nam smetalo da nam na taj način uđe još recimo 3 ili 4? Svaka pametna zemlja teži tomu da privuče što više takve “imigracije”, a što manje sirotinje veće od nas koja opterećuje socijalne fondove zemlje domaćina. Kako stvari trenutno stoje ne trebamo se bojati ni jednog ni drugog.

  • Gdje pise ovo: ” progresivno bi se oporezovale samo one u kojima ne živiš, ne ljetuješ, ne radiš u njima niti ih iznajmljuješ.”

   Sta znaci ovo ljetujes? Koliko dana je dovoljno za tu kategoriju? Odlazak vikendom? Gdje bi se to evidentiralo?

    • storytime + sjajne vijesti iz njemacke politike :
     “10. Kompanije izlistane na burzi i one s radničkim vijećem moraju od 2016. godine najmanje 30 posto mjesta u upravi dodijeliti ženama.”
     http://www.jutarnji.hr/nijemci-dobili-koalicijsku-vladu-najmanja-placa-8-5-po-satu–uvode-se-cestarine-za-strance/1142804/
     jos i minumum wage imaju … prekrasno…
     no back to storytime…
     imam prijatelja koji radi vani ima neki sitan stan u Zgb (originalno je iz dalmacije i tamo mu je ostatak obitelji)
     i kaze nema sanse da ono iznajmi taj stan jer podstanare istjerati u hr je nemoguce, a i kad mu obitelj treba u zg na kratko treba stan a stanarina ne bi pokrila troskove hotela kada ne bi mogli u stan…
     uglavnom nadam se da linic bude sj*bo ovakve sebicne bogate kapitaliste koji misle samo na sebe a ne na sire drustvene posljedice svog sebicnog ponasanja jer je to jedini nacin da se pomogne siromasnima. Uz vece poreze opcenito, naravno….
     BTW post je genijalan….
     porez na nezaposlenost 😀 😀 😀 zamislite da netko iz partije 😛 dode i kaze trebamo natjerat isiromasne da se stave u funkciju…
     ajme sta bi udruge popi*dile na to… da ne pricamo o intelektualcima sa kolumnama xD

  • Ja sam protiv svih poreza, ali jasno mi je da ne mogu biti 0 jer nešto sitno se mora skupiti u proračun za pravosuđe, policiju, vojsku.

   Zato nekakva porezna stopa mora postojati, što manja to bolja, ali svima jednako, to je ključno za pravdu, flat rate porezi, svi.

   • i po tome dakle dvostruko/nterostruko opoerzivanje je banana….
    mislim ono oporezuju te dok zaradis x, oporezuju te dok kupis x, dok korists x, samo nam treba ekoloski porez(koji je ono 3x trosak stvarnog odlaganja) kada se rjesis x… 🙂
    za neki x, za neki drugi ne… dakle drzava odreduje sto trebas kupovati sa vojom lovom…

   • Kada bi taj porez na nekretnine išao za rasterećenjem gospodarstva, mogli bismo govoriti da ima nešto pozitivno što se želi postići. Ja smatram da to nije tako. Jer da se želi rasteretiti gospodarstvo, rekli bi da je procjena da će se od njega ubrati 1,3 milijarda kuna godišnje, te da se stoga smanjuje PDV / trošarine na gorivo / ubaci sam / za određeni nivo.
    Mislim da je ovaj porez nešto s čime se želi popuniti očajno velika rupa u proračunu, a ne rasteretiti gospodarstvo.

    Imat će on i pozitivne efekte u smislu smanjenja cijena nekretnina i pokretanja tržišta nekretnina. Ali to je jedna stvar od stotinu koje će se s njime odigrati. Kao što je ovdje puno puta rečeno, svijet je vrlo kompleksan. Donošenje ovakvih propisa utječe na jako jako puno ljudi i firmi i to opet ne na sve na isti način.

    Gospodarstvu se pomaže na malo drukčiji način, na drugoj valnoj duljini od ovih radnji. Ovi “pomagači gospodarstvu” su kao oni iz vica koji pomažu Muji, a ovaj samo dobija još više batina, pa na kraju ih zamoli aj mi nemojte više pomagati, majke vam.

    Zanimljivost u tom smislu regulacije i pomaganja: Zakon o morskom ribarstvu ima ravno 192 ponašanja koja su opisana kao prekršaj i 35+ podzakonskih akata (pravilnika, naredbi i uputa) koji reguliraju tu djelatnost. A vjerujem da to nije ni približno sve.

 26. http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/301296/Francuska-dubinski-mijenja-porezni-sustav.html?utm_source=clanci&utm_medium=cl_najnovije&utm_campaign=clanci_najnovije

  A vidite ovoga klauna?Samo kupuje vrijeme?Pala mu popularnost na dno pa sada će izmisliti novu poreznu reformu koja će navodno zaštititi siromašne,tako će je pokušati prikazati,vjerojatno će stupiti na snagu dan prije izbora a dan poslije izbora mogao bi reći narodu “da nije još vrijeme”,kakav je ovo klaun?Kakav je ovo oriđino?Samo će stvoriti još veću nestabilnost i neizvjesnost u zemlji?

  • antune zaista je zanimljivo kako ste dalekovidni…
   vidite sto hollande radi, ali kad gledate prema markovom trgu nekako mutno vidite. 🙂

   • Nosenseetal,valjda vi mislite da sam malo pisao o populizmu NAŠIH političara?Kao drugo holland je odrastao u kapitalističkoj zemlji a NAŠI u socijalističkoj,to je ipak velika razlika?Kao treće holland je obećao kada je došao na vlast;”Danas počinje nova era bez štednje i bolnih rezova” a kada je došao na vlast samo to je i radio,štedio i rezao, i na kraju NAŠI gologuzi ne mogu nikoga ucjenjivati a francuska može i time kočiti razvoj i rast eurozone o kojoj i mi ovisimo?Ja sam jako kritičan i prema ovoj vladi ali ne vidim neku bolju alternativu,ipak su neke stvari napravili a neke pokušavaju napraviti.I sam bih volio da mi imamo veće ljudske kapacitete u tim strankama koji su sposobni ući brže i efikasnije u procese refomi ali nažalost kao što vidite mi te kapacitete nemamo sve da iz svih stranaka selektiramo najbolje kadrove.90% članova tih stranaka ne znaju uopće abecedu kapitalizma,njima se socijalizam uvukao pod kožu pa je teško i očekivati neke vanserijske dalekovidne i nadasve hrabre poteze.Rade ipak jako težak posao u iznimno teškim uvjetima i nešto stalno rade.Trudili su se i dinamovi igrači u ligi prvaka koliko su mogli,tako i ova vlada daje svoj maksimum u okviru svojih mogućnosti koje su ograničene stranačkim populizmom i nedostatkom znanja šireg broja ljudi koji su sposobni sprovesti reforme ne samo na državnoj nego na lokalnim razinama.Teško je to sprovesti sa grupom ljudi koja i ne razumije koja je razlika između zemalja eurozone i hrvatske niti je to tko pokušao ljudima objasniti,dapače uvjeravaju ih svaki dan razno razni mađioničari da je to isto a kada imate pijanu vojsku teško da možete dobiti bitku za konkurentnost.Bojim se da je ovo naša realnost i da će mnoge stvari morati raditi po diktatu ili eu ili mmf-a,svejedno?Ovo vam je društvo gdje su svi načelno za rasti i razvoj,svi su za reforme i povećanje konkurentnosti ALI u biti da sve ostane isto?Nije lako liniću sprovesti reforme kada vam 90% članova stranke kojoj pripadate potajno želi pad kapitalizma?Nemojmo se lagati svi znamo da je tako?Pa vidite kako su sdp-ovci počeli hvaliti papu koji je jako kritizirao današnji kapitalizam,samo ne kuže da papa nije ekonomista a još manje kuže da je papa iz južne amerike gdje je jako popularno kritizirati-rušiti kapitalizam i na koncu mudri ljudi iz vatikana zato su ga u ovim vremenima i ustoličili da amortiziraju gnjev danas nezaposlenih,nezadovoljnih ljudi prema samom vatikanu i njihovom bogatstvu i imovini,tamo se ništa ne događa slučajno. To je moje mišljenje,ono ne mora biti točno,

    • U južnoj americi oni da nemaju neprijatelja u kapitalizmu i američkom imperijalizmu oni bi se međusobno pobili svako godinu dana,slično vam je u iranu,nekim arapskim zemljama ili u sjevernoj koreji?Da u koreji predsjednik države ne proglasi dva puta godišnje prvi stupanj pripravnosti zbog “opasnosti napada američkih imperijalista” već bi se oni davno pobili međusobno,bilo bi tu vojnih udara svako godinu dana?Zar očekujete da hrvatska sa ovakvom kolektivnom sviješću na koju nitko i ne želi utjecati može biti puno bolja?Pa prvi hrvat u bundestagu vam je jasno rekao da mu u hrvatskoj najviše smeta da zbog svih apsurda mi krivimo eu?Nekome je kriv američki imperijalizam,nekome neoliberalizam a nekome političari i eu?Rekao bi balašević;princip je isti a sve ostalo nijanse!Važno da je NETKO kriv?Nije toliko ni bitno tko?

    • antune kako ja to volim reci ima ona izreka:
     superior man blames himself inferior blames others…
     isto i sa narodima, hr su banke upropastile, strani lobiji, bla bla bla…

    • Imali ste jučer u saboru nekog hdz-ovca koji je napao vladu “da nas je izručila bez ispaljenog metka birokratima eu”,mislio je na prekomjerni deficit i javni dug.Kao ono “dok se čuju pucnji na prozoru prozor neće i ne smije pasti”,da tragikomedija bude veća njegova stranka je završila pregovore sa eu birokratima?NAŠIMA je eu nužno zlo?J se nama za dostignute standarde eu,dajte lovicu i ne ser.te puno?Nemojmo se lagati svi znamo da je tako?Tuđe hoćemo svoje ne damo?Sada imamo duševnu hranu i neprijatelja sljedećih 45 godina;eu i kapitalizam.U boj,za narod svoj!Proučite koje zemlje imaju u ustavu ovakvu definiciju braka kakvu ćemo mi sada izglasati na referendumu?To su NAŠI?Mi se u eu osjećamo kao riba na suhome?Niti oni okreću volove,niti janjce a bogami niti kolju svinje motornom pilom?J…š ti takvu europu?Nemaju oni veze ni što je život a kamoli obitelj?

 27. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dubrovcani-ce-za-put-do-zagreba-placati-pola-cestarine—312979.html

  Pogledajte ove “socijalne” politike?Ovo je na rubu zdrave pameti?Pazite oni će davati subfinancirati 50% cestarine?Tako da će onaj sa autom od 100 tis eura imati pravo uzeti 8 puta subvenciju?Pa jesu li ovi ljudi normalni?Nemam ništa protiv da se to omogući ljudima koji imaju mala primanja a iz nekoga razloga moraju ići u zagreb ali ovo što radi gradonačelnik vlahušić je rub zdrave pameti?Nešto slično imamo u avioprijevozu?Ovi ljudi su potpuno izgubili pamet?Umjesto da se taj novac usmjeri prema najugroženijim ljudima,bolesnima,onima koji to stvarno trebaju,oni će sada subfinancirati i one koji voze mercedese i porsche?Pošten čovjek nikada i nebi pošao po subvenciju od srama ali ove subvencije će opet koristiti njih masa koji nemaju ni obraza ni srama a ponajviše rodbina političara koji će lako sakupiti subvencije jer su blizu kase,tu im je radno mjesto?
  Subvencije prijevoza bez ikakvog socijalnog kriterija?Kome je samo ovo palo na pamet?Kakve mozgove mi imamo u ovoj državi?Kakvi su ovo populisti,da ne upotrebim teže riječi?Vlada donosi socijalnu reformu kojoj će osnova biti imovinski cenzus a ovi kažu “subvencija svima a ne samo njima” a taj vlahušić je hns-ov član,vlada u kupe a on u špade?Da ti se život zgadi?

  • Možda da raspišemo obveznice za financiranje NAŠEG CA, a morat će ga upisati svi NAŠI :), posebno novinari koji se zalažu da sve ostane kako je, te da socijalizam vlada i dalje, novinari koji ‘mrze kapital’ ili ‘eto vam vašega kapitalizma’ i slični?

 28. STRUČNI RAD Nenad Kukić, Sandra Švaljek

  Prema procjeni Europske komisije (European Commission, 2012) u
  članicama EU-a je u 2010. godini udio prihoda od poreza na imovinu
  iznosio u prosjeku 1,3 posto BDP-a u EU-27, dok je udio periodičnih poreza
  na nekretnine iznosio iste godine 0,7 posto BDP-a.

  Dok su u Hrvatskoj prihodi od poreza na kuće za odmor i komunalnih naknada 0.6% BDP-a.
  U ovom stručnom radu nema usporedbe između EU i Hrvatske za prihode od neperiodičnih poreze na nekretnine poput PDV-a, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina.
  U sva tri poreza (nameta) smo rekorderi.
  http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&…55123115,d.bGE

 29. kako to mislite brakom se nazvati sve što ti padne na pamet? pa danas se i fićo i mecedes isto zovu auto. netko tko je ukrao milione i tko je popušio jedan džoint u zatvoru su zatvorenik. npr. G. Bakića su izvrijeđali oko PTKM kako je kome palo na pamet bez posljedica, sankcija, isprike. da je profiter, šarlatan, ma ni ne znam što sve ne, kao i osuđivani kriminalci za korupciju. i opet će PTKM u privatizaciju, kao što će budućnost donijeti i društvene promjene oko braka, partnerstva ili kako god. U ovoj državi sve ide naopako. Sve je očitije da mi nismo samo u gospodarskoj krizi, već imamo moralnu, etičku i krizu identiteta. Bilo bi lijepo, za početak kad bi imali više poštovanja jedni prema drugima, pozdravljali se, pitali kako ste, puštali ljude da normalno isparkiraju auto bez trubljenja i psovanja. Kod nas danas bircevi nude pića za 1eur, ili budu akcije pivo za 1eur. pelinkovac je 4 kune. Vani lupaju poreze na narkotike, jedno pivo u Skandinaviji 50kn, kao i kutija lošijih cigareta. a mi udri, pa nek se raja veseli.. A G. Markić… što reći… žena majka kraljica! sve u jednom!

 30. Članak koji citirate je zadnje smeće. To što piše u ZK može ne značiti previše ali što bi to novinar morao znati. Mom susjedu u ZK piše oranica, a ima izgrađenu kuću od osamdesetih u skladu s izdanom građevinskom dozvolom. Njegov krimen je što nikada nije otišao na sud i predao geodetski elaborat i proknjižio izvedeno stanje. I sad je zbog toga kriminalac? Hoćete da vam komentiram ove bljuvotine o sektama za koje piše novinar. Dovoljno je staviti upitnik na kraju svake konstrukcije i odgovornosti nema. Ma dajte molim vas. Ono s porezima smo već prošli ranije pa neću dalje o tome, ne slažemo i to je to.

 31. http://www.business.hr/ekonomija/inu-hpb-i-croatia-osiguranje-treba-ponuditi-gradjanima

  Dobio hdz novog ekonomskog stratega?Čovjek kaže:
  “Jednom smo kao građani kupovali dionice ine.Ako treba kupiti ćemo ih još jednom”,on čak i govori u NAŠE ime?Zadespet ćemo kupovati dionice iz domoljublja?

  Ja se pitam tko građanima brani na burzi kupiti,hpb,inu ili co?Jeli vi uopće razumijete o čemu ovi ljudi govore?Jedino što ne kažu tko bi upravljao poduzećem koje kupimo mi građani?Možda oni koji su na vlasti-stručnjaci?Kaže čovjek “idemo preko hpb-a pokušati plasirati jeftinije i povoljnije kredite i druge natjerati da ih plasiraju”,ajmo što čekamo?Pa zar to ne radi hbor?Možda sam ja neinformiran?Jadna martina dalić sa njima?Jadna joj majka!

  Gospodin je “osvježenje” na hrvatskoj ekonomskoj sceni on govori čak i u NAŠE ime?Hrvati,lovu na gotovs sprema se serija ipo-a?Ideje NAŠE a gorivo VAŠE?Dajte lovu mi upravljamo hpb-om tako da ćemo plasirati jeftine kredite i njima pokrenuti gospodarstvo?Pitali bi ga oni na lokalnim razinama “a gdje smo tu mi”,nas nigdje nema,osim što smo kupili dionice?
  Majko moja mila gdje mi živimo?

 32. Čini li vam se da je Mrsić najhrabriji ministar u vladi? Pokušava reformirati ZOR, a i na neki način uraditi internu devalvaciju. Možda griješim, ali nadam se da neće odustati u brobi protiv sindikata.

 33. Edi Černjul proglašen je po CROMI za menadžera godine kod velikih poduzeća. Koliko god tražim nekakvu slabu točku tj.slabost Valarama ne mogu je pronaći.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.