Uncategorized

Crobex

Crobex je s današnjim danom rastao 7. dan za redom, mnogima nevjerojatno ali istinito. To se nije dogodilo od veljače prošle godine (dakle 19 mjeseci). Prije toga, to se dogodilo dva puta 2009. godine. Sva tri puta radilo se o 7 dana rasta. Ako Crobex bude rastao i u ponedjeljak, za niz od osam dana rasta morat ćemo se vratiti skoro 6 godina unatrag, do 4.1.2008. (10 dana rasta).

Kako je to moguće? Kako je moguće da loša situacija u gospodarstvu ne mora značiti i lošu izvedbu dionica? Jedna mogućnost je da su dionice jako potcijenjene.

Po meni, očita strategija ulaganja u Hrvatskoj, za one koji se boje hrvatskog rizika je short obveznice RH / long hrvatske dionice; na taj način se, uzevši u obzir odgovarajuće omjere, može kontrolirati rizik zemlje. A moj je dojam da se u Hrvatskoj rizik u uglavnom percipira potpuno iracionalno. Naime, Hrvati drže u hrvatskim bankama preko 160 mlrd. kuna, valjda zato ‘jer su banke sigurne’, te ulažu u hrvatske nekretnine, mnogi zato ‘jer nekretnine nikad ne mogu izgubiti na cijeni’, ali hrvatske dionice ‘neće dirati ni štapom, jer su one prerizične’.

No, svaki rizik ima svoju cijenu. Tako da ako postoji cijena (=kamata) po kojoj se ulagaču isplati držati novac u hrvatskoj banci (s obzirom na rizik, koji ne može biti manji od rizika zemlje), tada mora postojati cijena (odgovarajuća diskontu na fer vrijednost u budućnosti, tj. očekivanom prinosu) i za hrvatske dionice, njena cijena ne može biti 0, tj. ‘neću dirati ni štapom’. Pogotovo u kontekstu kontrole rizika disperzijom itd. A kao što znate, smatram, k tome, da su neke hrvatske dionice manje rizične od štednje u hrvatskim bankama.

p.s. Na ZSE.hr i dalje traje glasanje za ‘dionicu godine’ (lijevi stupac)

Kategorije:Uncategorized

79 replies »

 1. 7 dana rasta a raste i broj zaposlenih i to drastično a koliko ih je nezaposleno a nisu na zavodu!!Loše nam se piše i druge godine a za rast Crobexa potreban je vanjski kapital pa malo euforije i da bude po novinama pa da ljudi počnu razmišljati o tom vidu ulaganja. Moji neki prijatelji se recimo nećkaju da li uložiti ili ne a hrabri su i prate neke stvari. Smatram na prilika ima jako puno ali da će Crobexu dugo trebati da se vrati na neke razine iznad 2.000,00 bodova..Dow Jones je pak na povijesnom maksimumu!

  http://www.business.hr/burza/dow-jones-prvi-puta-u-povijesti-iznad-16-000-bodova

 2. hehe g bakic znam da volite dionice ali spominjanje 7 dana rasta je malo neozbiljno… sto bi bilo da zlato raste 7 dana ili da petrokemiji pada cijena 10 dana… jel biste promjenili svoje misljenje?
  btw 0.5^7 = 1/128:) tako da nije to neko cudno neocekivano…
  a ostatak clanka je ok, svida mi se vase bacanje hejta na hr obveznice…
  iako svi mi znamo zasto dionice rastu (barem u US) kad je ekonomija banana…
  QE
  a i dalje postoji tona drugih mogucih razloga osim podcjenjenosti( vi volite reci da u hr djeluje iracionalnost, pa ono ako je 5 dana rasto crobex kupuj, kupuj, kupuj), na ozbiljnim trzistima i lose vijesti ako su bolje od ocekivanih dizu indexe….

  • Imam dojam da je Vaš život prokleto jednostavan. Npr.
   1. U godini dana ima oko 220 ili tako nekako radnih dana, pa ipak na našoj burzi nije baš tako uobičajen niz od 7 pozitivnih a niza od 8 nije bilo već 5 godina. Što mislite zašto i da li je ipak ovo posebno da ih je sad bilo 7?
   2. Blago Vama kad znate zašto američke burze rastu i još znate da svi to znaju. Čudi me jedino da niste onda zaradili silne milijune na tako očitom znanju jer su jednostavne varijable u kojima razmišljate već neko vrijeme prisutne i mogli ste se mirno i pouzdano kladiti na njih.

   • 1) ne mislim da je posebno, a i da je volio bih cuti ako i je posebno kako to da ste zakljucili iz toga da je razlog podcjenjenost, a ne slucajnost ili momentum ili nesto peto… Ovo nije provokacija, nego me cisto zanima kako u jednom trenutku mozete govoriti da vam je neugodno koliko ste bili u pravu(sto je jeste… ) a ostali sudionici trzista ne, a sada to sto ostali sudionici trzista cijene Crobex X nesto znaci… Jel su poceli svi citati eclecticu pa su se opametili ? 🙂

    2) burze rastu KADA FED objavi QE se nastavlja(u kojem obimu i koliko dugo), to da li ce oni to objaviti ili ne je pitanje…

    • U Vašem izrazito jednostavnom svijetu, a ovdje govorimo o ulagačkoj komponentni, u kojem ne samo da znate, nego i znate što svi ‘znaju’, a to je zašto dionice rastu … još je jednostavije da je zbog istog ‘razloga’ zlato moralo eksplodirati, a ono pada kao kamen. Kad je to tako jednostavno, zanima me koliko ste kupili zlata i koliko ste ‘zaradili’ na njemu? Možda ne volite novce i ne ulažete i ne štedite, ali siguran sam da znate da novac može kupiti slobodu, a slobodu volite, pa sam siguran da niste propustili tako očitu priliku?

    • @nbakic
     malo je osobno, no recimo ovako… ja sam u stadiju karijere kada su mi prihodi jako mali u odnosu na ono sto planiram da budu(nisam nogometas, samo planiram promjeniti drzavu 🙂 ) tako da mi nema nekog smisla sada stedjeti neku sitnicu ( iako bi dobro mi doslo kao navika malo mi je glupo da ulazem nesto jako sitno i onda ostvarim super prinos od 11% godisnje, a to je ono 135 eura ) 🙂
     no da stedim ne bih se nikad nakrcavao zlatom… kao sto sam rekao 100x…
     vecinom indexni fond van hr, gledanje u hr sto bakic kupuje 🙂 , i malo gold miners 🙂 i malo fizickig zlata u dvorist zakopano( problem je sto ne planiram nikada kupiti svoju kucu pa cu morati puno zakapati i odkapati 🙂 )
     kao sto sam vam puno puta rekao ja ni schiff nismo ni blizu karikaturi koju vi vidite… i jako ste slicni schiffu kako vi gledate na hr tako i on gleda na us….

    • @nonsenseetal

     Pa i ja imam male prihode, a do prije par godina kada sam još bio student imao sam i još puuno manje (ja dolazim iz najsiromašnijih krajeva Hrvatske), ali to nije razlog da se ne investira. Ja sam to počeo radi vježbe, ne radi toga što mislim da će u materijalnom smislu taj portfelj biti nešto nezanemarivo mi u budućnosti.

     Bitan ti je relativni rezultat, sasvim je nevažno barataš li stotinama kuna ili stotinama milijuna kuna.

     Iskustvo koje sam stekao kroz zadnjih 6 godina investiranja neprocjenjivo je. Čak i ako nisam postao nešto naročito dobar “analitičar” onaj “pravi temperament” kako ga Buffett zove, mislim da ga konačno imam, i da to utječe i na više od 50 % uspjeha. Pamet ti nikakva prevelika tu ne treba, dovoljno je biti prosječan.

     Taj pravi temperament se nakon određene teorijske podloge stječe primarno iskustvom.

  • post je banana, gospon profesor 🙂 🙂 🙂
   se pravi kao da profesionalni investitori kao cekaju da se sve odigra prije nego investiraju sto je totalna gluposti…
   naravno kada je rijec o nepoznatim firmama u neizvjesnom okruzenju onda je varijanca rezultata veca( iako je ocekivana dobit u takvom nekakvom portfelju ista kao i u nekom izvjesnom( minus “premija za sigurnost”) , no
   gospon prof igra na ljudsku zelju da naprave nesto cool(nabosti iducu kompaniju koja ce se udesetoristruciti… ) pa si mogu pricati pricu kako su to skuzili jer su googlali kompaniju i uocili nesto… 😀

   “If you have found conventional valuation to be an extension of accounting and therefore boring (I am sorry! My biases are showing!), you should try valuing young, growth companies instead, to see how much fun it can be to connect stories to numbers and narratives to value. So, rather than value 3M or Coca Cola for the hundredth time, why not try valuing Tesla, Yelp or Pandora? And if in the process, you make some money, that is just icing on the cake, right?”

   dakle po meni ako se mislite igrati profesionalca sretno, 99% necete pobjediti indexni fond, makar vi koristili strah od nepoznatog drugih investitora(napomena to sto recimo vecina brojcano investitora mozda ima taj iracionani strah je nebitno jer vecinu love kontroliraju oni koji se ponasaju racionalno, relativno naravno 🙂 )

   • @nosenseetal

    Ma tko neće pobijedtit. Zar ne vidiš kako g. Bakić rastura indeks temeljito. A ovaj naš jadni crobex pobjeđujem čak i ja, njega može svatko. Malo prouči što profesor Damodaran govori. Neki profesori i znaju nešto. Ne moraš špekulirati sa startupima koje ne kužiš, nije to rekao, nego gledaj vrijednost tamo gdje ti je poznat teren, gdje je možeš vidjeti, i uspoređuj s cijenom, to je jednostavno.
    http://tinypic.com/view.php?pic=2elqelz&s=5#.UpCYIX-9KSM (ovaj zadnji mali šiljak je probuđena uspavana ljepotica Saponija 🙂

   • @nonsenseetal

    1. Meni je Vaš post banana 😉 😉

    2. Ovdje, na Eclectici, je već više puta dokazano da bi ulaganje u “rizičnije” dionice u usklađenom portfelju moglo biti isplativije nego u “blue chip” kompanije. To je i razlog zašto sam ga linkao ovdje.

    3. Nenad je prvi, i vjerojatno jedini, javno davao analize takvih, “rizičnijih”, kompanija, što bi dalo naslutiti da profesorova teza, da podosta investitora uopće ni ne želi analizirati rizične kompanije u rizičnom okruženju, kakvo je i Hrvatska, stoji!

    4. Gdje se u profesorovom postu uopće spominju profesionalni investitori koje vi spominjete? Aswath tvrdi da je tipični investitor više sklon analiziranju kompanija čije su performanse izvjesnije, pa da zbog manjeg broja uključenih u takve analize investitor ima tu neku prednost. Meni zvuči sasvim logično.

    5. Vaša teza da većinu love kontroliraju oni koji se ponašaju racionalno uopće ne stoji, jer gledajući samo naše okruženje, mogli bi po tome zaključiti da su mirovinski i investicijski fondovi vrlo racionalne institucije pošto one barataju sa najviše novaca, i po tome automatski imaju bolji prinos nego što ih može imati racionalni investitor. Ovdje je zapravo svima jasno da to nije tako, osim Vama naravno! 😉

    6. Možete li mi malo više pojasniti (dokazati) kako je očekivani prinos u izvjesnom portfelju jednak prinosu u neizvjesnom? Jer profesor zapravo tvrdi da je upravo suprotno dokazano! A mislim da su svi ovdje svjedoci većeg prinosa “rizičnijih” kompanija (osim opet Vas naravno 😉 ).

    Al imate pravo u jednom, osjećam se “cool” kada vidim da se nekim investicijama utrostruči vrijednost u kratkom roku. Ne znam, i da želim ne mogu pobjeć od toga 😉

    • @Bruno Mislim da ste u pravu i Vi i nosenseetal, samo se ne razumijete. On govori da ako je tržište efikasno da je svejedno po čemu drviš. Vi govorite da ako ne znate je li efikasno, da je bolje drviti po onome gdje su informacije manje procesirane (jer će prvo ondje isploviti neefikasnost). Te također obojica, a i ja, kažete da je hrvatsko tržište neefikasno te da na njemu vrijedi Damodaranovo razmišljanje.

    • @nbakic hvala sto ste to natipkali, da ne moram ja…
     @bruno prof investitori se ne spominju u tekstu, moja poanta je bila da clanak koristi neku pricu o mentalnim slabostima ljudi koji se boje nesigurnosti, no da je to nebitno jer vecina love je kontrolirana od strane relativno racionalnih profesionalnih investitora, a ne amatera koji pate 🙂 od iracionalnosti(straha od nesigurnosti)…

    • Ako su institucionalni investitori toliko racionalni da su gotovo savršeni zasto onda nisu prisutni na našem tržištu za kojeg svi “znaju” da je neefikasno?? Je li neki problem u današnje vrijeme kada je sve online otići na stranicu naše burze i izanalizirati kompaniju i kupiti dionicu? Vjerujem da su menadžeri američkih hedge fondova svjesni (ne)efikasnosti našeg tržišta jer ako nisu onda su sigurno iracionalni! 😉 😉 Da li mozda ipak postoji šansa da je netko ko barata tuđom lovom jednostavno nedovoljno motiviran za zaradu da proanalizira neke kompanije koje nisu “zicer”? Ovo je samo jedan primjer moguće iracionalnosti koji je prisutan na našem tržištu.

    • Što se tiče vanjskih investitora situacija vam je sljedeća. Počet ću primjerom. Nedavno sam bio u NYC i našao se s partnerom u jednom povećem hedge fundom, koji je prije čak i ulagao u RH. Oni vide kako je, ali naprosto veličina pozicija koju mogu zauzeti ne opravdana upotrebu resursa i fokus koji moraju imati. Znači velikima je ovo kod nas premalo. Malima je apsurdno toliko disperzirati.

     To je jedan dio krajolika.

     Drugi dio su naši institucionalni investitori, ekipa zakopčana u svoja Boss odijela, što se ima više reći o njima. Ali jedan naročito idiotski pokazatelj. Recimo za neke dionce (npr. KORF) sam s nekima od njih pričao na npr. 65 kuna i oni su rekli da ‘nemaju dovoljno invormacija da bi uložili’ (vidite koliko je izgovor glup po tome što ‘vrijedi’ i na cijeni od 1 kn), pa kad im kažem da neka kupe 1 (jednu) dionicu i odu na skupštinu i pitaju što ih zanima, onda onako mudro klimaju i vrte očima ‘ne znam baš’. E da, jedna napomena. Zanimljivo je da sam s tim jednim od partnera u povelikom fodnu pričao normalno, razumijemo se i uvažavamo, čak imamo i donekle slične strategije. Ovdje pak većina fond managerčića u društvancima za upravljanje, a i njihovi analitičarčići na mene gledaju s visoka, jer, znate, ‘oni rade u banci i nose Boss odijela’ (a ja radim od doma u pidžami).

     Individualni ulagači pak nisu uglavnom svladali ni osnove alokacije imoivne, a totalno su zaplašeni pucanjem onog balona 2007.-2008. i općom situacijaom u zemlji. Većina naših špekulanata je pak potpuno na ‘trash’ strani.

     Tako da nema dovoljno likvidnosti za ‘otrkivanje cijene’ i upravo to nudi priliku racionalnim ulagačima.

 3. @nosenseetal
  Mislim da jako griješite. Crobex je u zadnjih godinu i pol pao a ja sam u plusu preko 25%! Bolji sam i od fondova!!!A tada sam bio puno lošiji nego danas dok ću za mjesec dana biti još bolji. (nekoć sam bio katastrofalno loš ). Koliko ste Vi u plusu ako jeste ako se može znati? Ili sam Vas krivo shvatio?

  • u clanku se govori o US trzistima( Yelp, Tesla..) Nemam nista hr dionica ali da imam u biti bih gledao sto nbakic ima i radio mali privatni bakic investment fund klon 😛
   nije ovo nikakvo ulizivanje, jednostavno su hr trista neucinkovita pa netko sposoban ala nbakic tko bi u US tesko pobjedio index moze u hr ostvariti super prihode…
   naravno ovo je samo moj stav, ne preporuka na kupnju dionica koje ima g bakic…

 4. STRATEGIJA INVESTICIJSKE KOMISIJE ZA JI EUROPU
  Milijun radnih mjesta do 2020., Hrvatska motor razvoja regije
  Strategija je usuglašena s vladama, koje su odgovorne za provedbu mjera u čemu će im tehnički i financijski Europska komisija
  😀 😀 😀 😀
  EUCCCP 🙂

  Među bitnim mjerama za povećanje konkurentnosti je reforma obrazovanja i povećanje visokoobrazovanih za 300.000 u idućih sedam godina, od čega bi čak trećinu činili mladi obrazovani Hrvati. Prema podacima iz 2010., Hrvatska je imala 504.800 visokoobrazovanih, samo 40.000 manje od Srbije koja ima dvaput više stanovnika.

  hahahahaha, da treba nam vise “visokoobrazovanih” 🙂 🙂

  http://www.jutarnji.hr/milijun-radnih-mjesta-do-2020—hrvatska-motor-razvoja-regije/1141422/

 5. Za mjesec dana cete biti jos bolji?….prodaja svega sto imate + margin kredit i ulaganje u trenutno pozicije se cini jedini logicni put za vas.

  Vjerujte mi vecina investitora je u plusu jer smo u bull marketu trenutno vidjet cemo kakvi ce rezultati biti kada dodje iduca kriza (a doci ce prije ili kasnije u to budite sigurni).

  Uglavnom mislim da je konstantno postanje Shiffa (ono jednom sam bio u pravu i sada cu drviti po istome koliko god se situacija promjenila) prilcino jednostavno shvacanje svijeta kao sto i Nenad navodi ali ovdje se moram sloziti s nosenseetalom…traziti neke skrivene “gemove” gdje nema nikakvih fundamenata vec samo lijepa bajka o buducnosti je dosta riskantno po mojem misljenju…osim toga mislim da vecina malih investitora nema dovljno kapitala da bi se disperzirala na jedno 100 pozicija ako pokusavaju primjeniti takvu strategiju.

  1998g….nadam se da svi znamo kakav je bio epilog price XD

  • ovo nema veze sa high priestom schiffom nego sa logikom… to sto je neka dionica manje poznata, nesigurnija ne znaci da nema ljudi koji cijeli dan rade analize na toj dionici…
   btw za buffet i .com stocks clip, da citiram autora blog posta u jednom ranijem blog postu:
   ” As an illustration, let me point to Facebook, a company that I have valued a half dozen times since its initial public offering in March 2012. My initial estimate of value for the company on the day of the offering was $27.07, well below the offering price of $38. A few months later, after a disappointing earnings report that suggested that their mobile advertising revenues may be lagging, I re-estimated the value of Facebook to be $23.94, a drop of approximately 13%, but the stock was trading at just under $19 (a drop of 50%). In fact, my value for Facebook has ranged from $24 to $30, while the price has fluctuated from $18 to $51. If your payoff in value investing is in finding mispriced stocks, I think that your odds are much better with stocks like Facebook and Twitter, where both your estimates of value and the market prices are subject to change, than in mature companies like Exxon Mobil or Coca Cola, where there is more consensus about the future, and fewer uncertainties.”
   Uglavnom prof prica gluposti, reko bi da se umjesto investiranja drzi svog day job, ali nazalost buduci da je prot ni to nije bas super rjesenje… 🙂
   BTW prof Schiff je na radiu lijepo objasnio jednu zgodnu stvar sa TWTR….
   free float je jako mali… 🙂
   kako ja volim reci idiots/ available stocks ratio je visok 🙂

   napomena ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica….

  • Inače 100 pozicija je daleko pretjerano. Veliku disperziju već imate sa 7-8, a preko 10 je već stvar ukusa i oportuniteta. 10 je više nego dovoljno.

   • Znači za strance smo mali, naši profesionalci sve pare će poslati u monetizaciju, stoka sitnog zuba je preplašena i nezna, kad ćemo onda na zelene grane?

    • Pa vrijednost se na koncu uvijek otkrije. 2009. i 2010. je bilo još gore, a pogedajte koliko sad vrijede dionice, a pogotovo one koje su bile zaista racionalna ulaganja. Po mom sudu upravo ovo nudi prilike. Po koliko biste mogli kupiti ARNT i KORF prije dvije godine da su ‘profesionalci’ radili svoj posao kako se doliči?

 6. Nenad je veliki investitor i ima prednost nad malim investitorima. Evo primjer je da je bio na skupštini Arenaturista i doznao neke stvari bitne za kompaniju. Neke je i napisao na blogu a neke koje su ga i zanimale je vjerojatno saznao u samom razgovoru sa direktorima. Znači ima info.iz prve ruke i može procijeniti da li mu se isplati ulaganje u tu dionicu ili mu je bolje izaći. Da se razumijemo smatram da je to sasvim ok.

  • Mislim da ovdje niste u pravu. Veličina mog portfelja je daleko veći problem za njegovu izvedbu nego prednost.

   Što se tiče prednosti, istina je da se meni po jedinici vremena daleko ‘isplativije’ utrošiti vrijeme na poneku skupštinu, ali mislim da je to prvenstveno stvar stava. Jer ako vidite, na njima uglavnom nema ni velikih ni malih, ni profesionalaca ni amatera.

   Što se tiče informacijske prednosti sudjelovanjem na skupštinama skoro sve značajno podijelim javno ovdje. Jedna je prednost veličina i fokusiranost mog utjecaja kao aktivističkog invstitora (kao primjerice promjene u KORF i početak promjena u DDJh i neke druge), ali tu i ‘mali’ mogu mene slobodno pratiti u tome što radim i de facto dobiti ‘free ride’.

   S druge strane imam veliku problem zbog relativne veličine pozicija na ovako slabom tržištu, vjerujte mogao bih u % proći i puno bolje da imam puno manje pozicije :). Tu uključujem i reputacijski rizik, tj. da nikad dionicu ne ‘zakucam’ kad prodajem (možda sam samo koji put ‘trashao’ dionicu, kao npr. VLDS kad sam postao svjestan nekih stvari kojih prije nisam bio, srećom i taj put uz dobit) ili kad rebalansiram poziciju. Primjerice s rastom KORF sam prodavao svjesno na niskim cijenama kad sam vidio potražnju velikih, i ujedno time rebalansirao, ali nisam ‘oštetio’ dionicu, itd.

 7. 1. Mislim da bi bilo jako krivo uložiti u neku dionicu je Buffet ili Bakić u nju ulažu. U biti osim neodgovorno bilo bi i iracionalno. Lakši je to put, ali ne i dobar tj zdrav put. Recimo Buffet odluči skočiti u more pa skoče i drugi, a netko od tih ne zna plivati pa se utopi. Ili pak xy stručnjak preporuči Ingru,Magmu ili IGH i svi za njim. Barem danas postoji internet, finan.izvješća, knjige, blogovi itd.. Uostalom i najbolji su imali krivu investiciju, ali su si je mogli priuštiti zbog snage portfelja tj.kapitala, a što je najbitnije to su dug.investitori, a ne špekulanti. Ljudi imate svoj mozak pa ga uključite malo.

  2. Ne bi bilo loše ni malo terenskog rada. Gledajući recimo Ledo mislio sam neko vrijeme ući u tu dionicu, međutim otišao sam do Konzuma, Mercatora, Plodina itd. Saznao sam neke stvari sa neta i zaključak je da je firma odlična, a dionica realno vrednovana i teško će uspjet neki već rast ostvariti. Da se razumijemo da je recimo 20-30% jeftinija odmah bih je kupio.

  3. U državne firme više ne ulazim dok ne budemo na razini Austrijskog,Njemačkog ili Švicarskog mentaliteta tj. nikad 🙂 To će biti još 100 godina zbog banana managamenta, pa me te firme ne vide, ma koliko recimo Podravka bila podcijenjena.

  4. Nema više cikličkih djelatnosti barem dok ne budem ostvario značajne zarade i imao veliki rast nekih pozicija koji su dosegle realne valuacije. Da bude tako prodao bi sve ili dio i uložio u neke druge firme, a mogao bi ući i u rizičnije pozicije – recimo HDLE.

  5. Kupujem samo podcijenjene dionice, a da su to firme u koje vjerujem. Možda je tu najveći primjer po meni VPIK kao i dionica naravno 🙂

  6. I da ne kupujem više one firme gdje je izloženost OMF-ova visoka.

  Ima još toga ali ne želim pametovati više :-). Obzirom da sam zadnjih mjesec dana postao frik i ušao dosta u sve i svašta (mislim načitao se itd. odličnih stvari) smatram da sam na dobrom putu za dostizanje nekog cjelovitog znanja, a kaže se da je scienca potenca :-). Poanta je u tome da se ljudi mali educiraju i razviju svoja mišljenja i strategije, a ne samo copy paste.

  • Recimo ja za hrvatske dionice imam vrlo visoku zahtjevanu stopa povrata (50-100% u nekom kraćem razdoblju, godinu-dvije), zato i ne ulažem u neke dionice koje mi se čine povoljne ali mi je apsurdno snositi toliki rizik zbog relativno malog očekivanog povrata i oportunitetnog troška u drugim dionicama. S druge strane, novac uglavnom ne držim u hrvatskim banakam. Dakle, od dionica imam skoro samo hrvtaske dionice, a novac pak ulgavnom ne držim u hrvatskim bankama.

   • Nenade, možete li, nama manje upućenima koji i dalje štedimo samo u hrvatskim bankama, preporučiti neke od tih stranih banaka u kojima kao hrvatski građani možemo otvarati račune?

    • Pa mislim da je štednja u stranim bankama skroz liberalizirana, znači odaberete banku, odete onamo, otvorite račun i najnormalniji transfer iz hrvtaske banke, nema tu mudrosti.
     Onaj tko ima ima veću svotu (ne znam koji su im točno limiti), predložio bih da razmotre CS i UBS u Švicarskoj. S druge strane mislim da su velike američke banke još sigurnije. No, što fali velikim njemačkim bankama? DB npr.?

 8. @nbakic
  Svaka čast ako je tako! Što se tiče veličine portfelja, koliko god ima nedostataka ima i puno prednosti. Jedna od tih je i vrijeme. Vi ste pak mirni do kraja života (mislim financijski da i izgubite recimo 50%), dok neki ne mogu mirno spavati dok im dionica pada pa postanu iracionalni itd. No dobro to je opet druga stvar. Eto još jednom ću reći svaka čast i kapa do poda 🙂

 9. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da više nema rizika od prelijevanja krize u eurozoni te da Grčka ne treba dodatne kredite za obuzdavanje krize. Jedino što trebaju je ispunjavanje aktualnih uvjeta programa za izlazak iz krize. Pohvalio je grčki napredak u posljednjih godinu i pol dana, rast veći od očekivanog i smanjenje deficita.

  – Europa je stabilna, financijska tržišta više nisu zabrinuta za budućnost eurozone i više nema rizika prelijevanja krize – izjavio je Schaeuble na konferenciji koju je organizirao berlinski časopis Sueddeutsche Zeitung.

 10. 100 pozicija se odnoslio na portfelj s dionicama gdje imamo situacije da moze biti 0 ili blizu 0 a moze biti i 10X od ulozenog…inace moj stil ulaganja je vrlo koncentriran (5 pozicija na ZSE i 4 USA).

  Da stavim novce gdje su mi usta…KORF mi je cca 30% pozicije na ZSE…LUK na NYSE….Kada vec spominjem LUK mislim da je dobar primjer kako i inace vjerojatno najefikasnije trziste na svijetu moze biti nefikasno (prestraseno promjenama?)…Nenade bacite oko mozda vam se ucini zanimljiva prica…u kratkim crtama: Leucadia je mali Berkshire Hathaway (znaci velicina im jos ne predstavlja toliki problem kao u slucaju BH,inace zanimljivo je da imaju i jedan join venture s BH Berkadia), dionica se trenutno trzi blizu booka a ima godisnji prosjek povrata na imovinu i kapital sjeverno od 18% od 1978 do 2012…pretpostavljam da je do podcjenjenosti doslo zbog straha od povlacenja dvojca koji je za ovo zasluzan u mirovinu (iako jedan ostaje kao chairman i oboje ostaju najveci dionicari),a dvojac koji preuzima vodjenje kompanije je vodio dio njihovog portfelja koji je usprkost krizi unatrag mislim 10g ima povrat od prosjecno 20% godisnje…sto je najbolje sukcesiju su odradili po meni jednom od najboljih metoda koje sam imao prilike vidjeti…uglavnom da ne pisem traktat ovdje mislim da se ovo isplati procitati:

  Click to access luk_10k_2012.pdf

  I evo ovdje jedan vrlo zanimljivi blog koji je na zalost ili autorovu srecu trentuno neaktivan,covjek je od pisanja bloga i privatnog investiranja dosao do Yacktman Fund-a….nevjerojatno da u tom prljavom,nepostenom kapitalizmu mozes uspijeti iskljucivo svojim trudom i kvalitetom.

  Mislim da im podhitno moramo poslati Horvata i prof. dr. sc. Matu Kapovića jer takav sustav gdje si nagradjen za sposobnost ne moze dugo.

  http://www.valueuncovered.com/

  • Pa opet mislim da je 100 daleko previše. Pogledajte koliko ima tipični VC fund, opet rekao bih desetak.

   Okolnost koju trebate imati na umu je i ono što nazivam ‘vremenska disperzija’ u tokovima novca, odnosno oslobađanju vrijednosti. Ako pogledate neke dionice koje sam ja ‘otkrio’ u zadnje vrijeme, one ne ‘dozrijevaju’ u isto vrijeme, nego svako malo neka od njih, npr. ATLN dva puta (počeo sam kupovati na 25, prodavo većinu na 55-60. opet kupovao i prodavao do 50), SLRS 8također dva puta, prvi puta na 200 i prodavao na oko 400 i onda kupovao na 500 – baš glupo, jelda?, ali ne mogu se požaliti svejedno), Proficio na 13-14 kn, sada SAPN …

   Ono što je zanimljivo je da je moja pozicija tu dosta nezgodna zbog veličine, ali svatko s manjom pozicijom bi tu bio prilično likvidan, evo recimo već nakon par dana je mogao izaći iz SAPN samo da je reagirao na praktički očiti ulazak u redovono trgovanje (već u pon. je bilo preko 1 mil. kn prometa i puno transakcija) …

   Znači mislim i dalje da je čak kad se uzmu u obzir i nelikvidne pozicije, desetak njih dovoljno za disperziju za ulagača koji nije relativno jako velik za tržište.

   • Nenade,NAŠI su potpuno zanemarili činjenice da vlasništvo nije i neće ostati trajna-zabetonirana kategorija,pa većinu analiza koje čitam o NAŠEM tržištu kapitala svode se na to “da su ljudi opečeni,nikada više,mala likvidnost odbija itd”,imate i u jutarnjem od neki dan tekst renata boškovića(istog onoga što bi pokrenuo hrvatsko gospodarstvo,bacanjem novaca iz aviona sa vujičićem pilotom) nešto u stilu da se tržište nikada neće oporaviti.Eto ja tvrdim da hoće a to će biti u momentu kada dođe do masovne izmjene u vlasničkoj strukturi pojedinih dionica-firmi tj.preuzimanja.To je čak i “notorno” očigledno kako vi kažete ili “noturno” očigledno kako ja kažem?Osim ako radmanov “eliksir mladosti” ne omogući besmrtnost postojećih vlasnika dionica-firmi?To dali će ovdje doći ili neće strani fondovi čak nije toliko ni bitno za hrvatsko tržište kapitala jer hrvatsko tržište kapitala moguće je da proradi na malom protoku i oslobađanju novca.Zar i to nije “noturno jasno”,uzmimo samo jedan hipotetski primjer preuzimanja uvezanih društava vlho-korf-rivp,koje bi to efekte imalo na tržište kapitala?Što ako se baš poklopi da nam se takvih pet šest preuzimanja slože u dva, tri, četri mjeseca?Čini vam se nemoguće?Meni nije?Ja sam recimo jako uvjeren da će todorić morati početi rasprodavati dio svog porfelja i svesti ga u neke druge okvire- gabarite.Nekih stvari će se po meni morati odreći da uhvati malo više “zraka”,naravno da svi danas kalkuliraju i čekaju poboljšanje i vraćanje optimizma u eu i žele “mladu” što bolje udati.Zar to nije očigledno?Meni jest!Drugo je priča kada to možemo očekivati ali neka netko stavi ruku u vatru da se to neće dogoditi 2014 ili 2015 godine?Ja je nebi stavio!

   • Naravno u neku ruku je jako dobro da “svi misle da se tržište neće oporaviti skoro pa nikada” jer kada oni počmu misliti da hoće to će meni biti znak za “time to say goodbye”.Kada prvi put renato bošković ili neki NAŠI analitičari počmu učestalo pisati da je oporavak tržišta na vidiku pobjeći ću sa tržišta glavom bez obzira,sve dokle oni misle da se tržište nikada neće oporaviti meni je rizik relativno mali u odnosu na moguće premije,kontra je u obrnutoj soluciji.Jasno kao dan!

    • A svaka je kriza imala svoj kraj pa će i ova jer priroda čovjeka je da mu dosadi sakrivanje “u mišjoj rupi”,poželi izaći na sunce,na zrak,međutim postoji jedan “mali” problem,one zemlje koje su uspjele u krizi učiniti potrebne reforme i obuzdati deficite i javni dug te zemlje će izaći još jače i rasti će im gospodarstva jačim intezitetom a one koje nisu kao NAŠA malenkost te će zemlje imati manje stope rasta i oporavak njihovog gospodarstva biti će dugotrajan bolan proces a ni tu nije sve jednoznačno jer njemačkoj je rast od 2-3% prihvatljiv čak i na srednji rok a hrvatskoj na ovoj niskoj bazi i visokoj nezaposlenosti to je kikiriki i kokice,isto to važi i za firme,to čak u neku ruku nema ni veze sa prilikama na tržištu kapitala jer je to u određenom momentu već ukalkulirano u cijenu jer DA NIJE nebi danas grčki indeks sa cca 450 bodova skočio na cca1200 bodova.Onaj što je većinu svojih investicija na hrvatskoj ili grčkoj burzi realizirao 2007-2008 godine svakako je “poginuo” jer će se načekati a možda nikada i ne dočekati nominalno vrijednost po kojoj je ušao,međutim neki koji su ušli u vrijeme najveće elementarne nepogode već u određenim dionicama bilježe višestruke dobitke i njih sigurno ne trese depresija,tako da tu stvari nisu jednoznačne,Zar slično nije u nekretninskom sektoru,mnogi danas razgledaju sve te “izloge” i ne mogu se načuditi koje su to razlike u cijenama a nadaju se još povoljnjim prilikama,jedina je razlika što su burze u tome puno brže na okidaču,bilo prema dolje bilo prema gore,sve ostalo je jako slično?

    • http://www.jutarnji.hr/boris-cota–devalvacija-bi–istina–spasila-izvoznike–ali-i-unistila-gradane/1141735/

     Ovdje je dio intervjua sa borisom cotom koji načelno govori logične stvari ali u drugom dijelu intervjua napravio je čitavu “doktorsku disertaciju” o internoj devalvaciji tako da na kraju ne možeš ni zaključiti što on u stvari misli.Barem ja to nikako ne mogu razumjeti.Jer kada vi kažete “kako financirati kapitalne projekte kada imate buđetske deficite i ograničenja”,
     tada sugerirate na neki način da je najbolje dignuti ruke u zrak i reći “mi se predajemo,mi to ne možemo” ili kada cota kaže da interna devalvaciju u dužem roku donosi rast bdp-a a ne u kratkom i da to nisu rješenja već su rješenja u kratkoročnom povećanju potražnje,što meni moram priznati nije jasno jer latvija je upravo internom devalvacijom u kratkom roku stvorila prepostavke za više stope rasta?Što želim reći?Čovjek je u tom intervju rekao “sve” a kada to sve “provariš” nije rekao “ništa” jer se opet radi o kombinaciji jare i pare,ne valja interna devalvacija i ona nama nije rješenje jer ona kratkoročno ne donosi rezultat ali donosi dugoročno?Što onda on predlaže?To nismo čuli?Dali da se fokusiramo na kratkoročne ili dugoročne ciljeve?Dali je ovih 6 godina “kratkoročno ili dugoročno”
     Ali čuli smo od njega da nam trebaju turističke investicije i kapitalna ulaganja države ali navodno njih ne možemo realizirati jer nemamo prostora u proračunu da ih jače potaknemo?Što onda da radimo?Da čekamo godota?Pa to i radimo?Sve dosadašnje vlade su ga u biti poslušale?”Potiču” investicije “koliko mogu” jer su ograničene deficitom?
     Jeli ovo što vama jasno?Meni nije nikako?I ovakve “doktorske disertacije” mi slušamo 6 godina,rezultat nam je poznat?Mi znamo što bi trebalo ali smo ograničeni u proračunu-deficitu ili ti ga “da je moja baba muško zvala bi se duško”

    • Kada sve to dovedeš na čistinu,počistiš misli defakto jurčić i cota se u stvari u svemu slažu iako ih se prikazuje kao da su to dva različita koncepta jer ispada da bi samo povećanje-udvostručavanje deficita bio “spas” za hrvatsku,jedino u čemu se načelno ne slažu u pogledima tko bi bio generator rasta,jurčić tu na prvo mjesto stavlja domaću potražnju a cota inozemnu a oba dvije opcije su “bezbolne” ili ti ga “i jare i pare”,”sve” oni uzimaju u obzir “osim” vanjskih mogućnosti refinanciranja i percepciju zemlje iz vana?Složimo proračun sa deficitom od 10% i imati ćemo na bregani kilometarske redove investitora(po coti) a hrvati će trošiti kao ludi(po jurčiću) a kamate će nam pasti ispod 2% jer mi više i ne možemo platiti “jer imamo proračunska ograničenja”?Što čekamo?U boj?

    • Zato Vlada i nije poslala nikoga na dernek ekonomista. Što bi novo čuli, a da im već nisu “predložili” sa govornice javne kuće?

    • Uzmimo u razmatranje samo NAŠE “stimilacije” za turističke investicije?Imamo situaciju da je ministar linić smanjio pdv na 10%,sada nakon sezone kaže da to ide na 13% jbg “proračun je opet ograničenje” ali ajmo i to zanemariti?Da vidimo što o tome kaže najveća opozicijska stranka tj njihovi ugledni članovi jer znamo da vlada polako gubi podršku i nije nemoguća promjena vlasti?
     Evo što kažu;fudbalski sudija koristi svaku priliku da kaže da je to promašen potez,pazite možda je on budući ministar financija(to mi neznamo),štoviše čovjek je član saborskog odbora za financije,što dalje o tome kaže “ministar stanova, pardon investicija” domagoj milošević i on kaže da vlada samo potiče “konobare u ovom društvu i ako nisi konobar loše ti se piše”,pazite moguće je da taj čovjek bude sljedeći ministar gospodarstva(mi opet to neznamo),šuker govori nešto slično.Što želim reći?Stavite se vi nakon toga u poziciju jednog investitora koji zna da je hrvatska po duing businesu na 89 mjestu,da smo pali za 5 mjesta,koji uz to zna da ova vlada ne mora biti i sljedeća,koji isto tako zna da mi mijenjamo poreze kao čarape,da se u pravilu oni koji nisu na vlasti skoro u ničemu ne slažu sa ovima koji jesu?Zapitajte se dali bi vi došli investirati u jednu takvu zemlju u turizam a imate u eu zemlje koje imaju pdv za turizam od 5-10%?Zato je ovoj zemlji jako potreban konsenzus oko ključnih pitanja naročito u poreznoj politici jer ovako će nas iz vana percipirati kao nestabilnu zemlju u kojoj nikada ne znaš što te čeka,ono što važi danas sutra već nije,pa zar najbolji primjer nije ovo linićevo dizanje poreza sa 10 na13%,u šest mjeseci imamo dva različita poreza?
     Jedan dan reču jedno drugi dan drugo,ti više i neznaš jeli mi imamo pet vlada ili jednu,jedni kažu mmf je realnost drugi kažu nije opcija,jedni kažu ide ovaj i onaj porez,drugi kažu nikada to nismo ni razmatrali,imate jučer slučnu situaciju u sdp-u zgb,dva ministra iste vlade daju totalno dijametralno suprotne izjave,jedan rumen od bjesa kaže da se radi o fingiranoj-šalabahter demokraciji a drugi nasmješen od uha do uha kaže da nema nikakvih podjela u sdp-u da su oni tako jedinstveni,ma sve naj?
     A kraj njega izlazi vani jelušić saborski zastupnik ljut kao ris opet na tu šalabahter demokraciju?Koga da vi u ovoj državi slušate?I sada dođite se vi kockati u takvu zemlju sa 100 milijuna eura,da vam jedan ministar govori jedno a drugi drugo,da vam stranka na vlasti donosi nove poreze sa kojima se ne slažu u najačoj opoziciji?Pa ja kada sam vidio da je bernardić pobijedio u zgb sdp-u odmah sam promislio da su sljedeći izbori besmisleni jer bandić će ostati doživotni predsjednik,jedino tu mogu investitori biti spokojni da se politika neće mijenjati sljedećih 10 godina?Osim ako se bernardić “gologuz i onako uvjerljiv” ne približi “malome čovjeku-heroju” kako on to najavljuje?Kome će se lesar onda približiti?Uzeo mu je prostor?
     A nakon 10 godina neka opet stave na čelo zgb sdp-a ostojića da konkurira bandiću pa će se obistiniti milanovićevo proročanstvo o “kružnom toku”,tako su nama i porezi u kružnome toku?

    • Ekono-šamani! 🙂 Dobra fora. A bunika se točila samo na šanku, ili se moglo spakirat za ponijet doma? 🙂
     Zanima me ima li ikoga u politici ili vlasti da je donekle normalan i umjereno kurčevit, koji bi tim likovima rekao otprilike?: ” Gospodo, ovo što predlažete kao ekonomske modele i modele izlaska iz depresije, zasnovane na znanosti, zapravo je obično smeće koje sa znanošću veze nema. Vrijeme bi bilo da preuzmete mrvicu odgovornosti za budalaštine koje lupate, i prestanete prodavati narodu bajke o ekonomskom djeda mrazu. Da prestanete ljudima govoriti da su moguća laka rješenja plaćena novcima izvana i obezređivanjem novca unutra. Lakih načina nema i mnogi će ljudi patiti sada, ako želimo dobru perspektivu u budućnosti. Ako se to kojim slučajem jednom i desi, ni najmanju zaslugu u tome neće imati tzv. znanstvena elita ekonomske znanosti. Čak štoviše, moći će se reći da je loša znanstvena elita zastupajući lošu znanost, bila usko grlo u ostvarenju toga cilja.” Može ih biti sram.

 11. Mišljenja sam da će fondovi ulaziti u KORF onda kada će se isplaćivati dividenda,a prosto mi je nevjerojatno da najbolju dionicu dvije godine uzastopce(nadam se da neću pogriješiti)gotovo pa nemaju u svom portfelju.S obzirom da valamar kupuje dionice korfa mogla bi dividenda i iduće godine a onda kreće show!Možda jesam malčice optimističan ali nije ni to nemoguće,zar ne?

 12. @ amerikanac
  Ja se nadam da će i dalje OMF-ovi zaobilaziti KORF, a da će neki drugi fondovi ulaziti. Što se tiče dividende i ne mora biti. Mogu i kupovati za vlastiti trezor. Nešto oko KORFA što nema na papiru je imovina tj. asset play! To je po meni najjača snaga kompanije, obzirom na znatnu potcjenjenost. Tu je još i druga imovina – RIVP. Uz jako dobar managemant i konkurenciju koja im neće doći u susjedstvo KORF je jednostavno fenomenalna investicija po ovim cijenama. Jedina prijetnja su gosp.ministar i njegovi porezi (ne vjerujem da će više dizati) i loša turistička sezona (i u to ne vjerujem jer se kriza u EU smirila i nema više govora o propadanje Grčke, a kamoli Španjolske i Italije što je jako dobro). Uz još malčice bolju popunjenost u pred i post sezoni, te manju amortizaciju (morat će se kad tad smanjiti) fin.izvješća će još bolje izgledati, mirovinci neka kupuju i dalje Dalekovod i HT. Blago njima kad mogu tuđim … po koprivi mlatiti!

 13. Off topic, ne znam jeli netko obrati pažnju na članak M.Pleše u subotnjem Jutarnjem “Ako želimo stići u komunizam, treba nam više kapitalizma” o zaključcima 3.plenuma CK.

  Ne mogu naći link za članak, nažalost, no zaključci su naprosto frapantni i očito državotvorni i dalekosežno odgovorni…komparacija s našom političkom elitom!

  Ukinut zakon o samo jednom djetetu u obitelji…procijena da će samo u prvoj godini biti rođeno 15M dijece više (ali će i to biti pod kontrolom države).
  Još jasnije određen i ugrađen princip tržišta u ekonomiju.
  Plan ukidanja monopola državnih tvrtki.
  Otvaranje vrata Kine stranim financijskim institucijama ali i dozvola privatizacije u tom sektoru.

  Još jednom potvrda onoga što g. Bakić govori o napredovanju svijeta…1945.g. je prosiječni životni vijek u Kini bio 35 g., a danas se produljio do 75.g. (doduše mislim da je to izvučen podatak i da se ne odnosi na ruralna područja ali dobro).

  Ono što me ponukalo se dotaknem ove teme je da će vjerojatno i slijedeća naša vlada, niti kriva niti dužna, osjetiti benefite od tih procesa u Kini kao i cijeli svijet (otvaranje tržišta, više investicija, ubrzanje tijeka kapitala); ovo kao jedan optimističan/preoptimističan način gledanja?!, a drugi je daleko pesimističniji- uz toliki porast broja djece te posvećenost prosječne kineske obitelji štednji radi školovanja djece, napredovanje njihovog školskog sustava, pritisak na institucije visokog obrazovanja posvuda u svijetu tko se ne bi brinuo za buduću konkurentnost našeg sustava obrazovanja (rezultate znamo premda ne mislim da smo tako jako loši samo nismo u kontaktu s privredom pa ustvari stalno ” finaciramo” druge zemlje kroz naše kadrove) i konkurentnost naše djece.

  Odnosno, pitam se da li je naš sustav školovanja u bliskoj budućnosti (unutar 10 god.) uopće sposoban držati korak s potrebama ili će biti dobar za osnovno obrazovanje, a za to vrijeme ćemo svi štedjeti (kao kinezi) za srednješkolsko i visoko obrazovanje negdje vani?!

  Npr. u Hrvatskoj je sada proces uništavanja medicinske skrbi kroz političko “stimuliranje” odlazaka liječnika na rad u inozemstvo iako problem nije u liječnicima (i plaćama) nego u tome što se politika ne želi uhvatiti u koštac s nepotizmom i kriminalnom pojedinaca u sustavu (rođačko-stranačke veze; kako Antun kaže).
  Isti proces se je dogodio i u Poljskoj nakon njihovog ulaska u EU nakon što im je otišlo cca 30 % liječnika i kolabirao sustav, a nisku ga uspjeli popuniti s “jeftinijom radnom snagom” iz istočnijih zemalja. Tada je politika našla načina da redefinira ciljeve i privuče vlastite liječnike nazad no izgubili su cca 5 godina kontinuiteta u radu.

  Ovo se samo kratki primjer urušavanja sustava koji se dakako manifestira ii u stimulaciji mladih da uopće apliciraju za takva zanimanja, ali i na kvalitetu obrazovanja koju država uopće tada može organizirati.

  Da ne ispadne da sam jako pesimističan, mislim samo da u današnjem globaliziranom svjetu 3.CK u kineza (evo sreće za Naše ipak im komunisti kroje budućnost na ovaj ili onaj način) ima već sad utjecaj i na nas.

  • Mislim da vladajuća elita u Kini zaista ima veliki problem, kako je to lijepo prezentirao Joffe u The Myth of America’s decline. Moraju donositi teške odluke:
   – ili ne demokratizirati zemlju, što znači nastaviti sa značajnim dijelom planiranja u ekonomiji i time izgubiti mogućnost rasta (na ovim razinama više ne mogu rasti na stari način)
   – ili demokratizirati zemlju i onda imati problem gubitka vlasti.

   A sve to suočeni s velikim ograničenjima, pogledajte ovo u http://www.businessinsider.com/demographics-china-2030-vs-japan-2013-2013-11

   Izgleda da ipak imaju dovoljno mudrosti da idu putem demokratizacije, ali sve ukupno to znači da će se u budućnosti više Kina baviti sobom, nego svijet Kinom.

 14. Moze li se hanzekoviceva genera smatrati ulaganjem koje je jos neotkriveno kao pick a moze donijeti bar nekoliko puta povrata ako se planovi realiziraju uz prihvatjiv rizik s obzirom na stabilno poslovanje..da ne kazemo da samo turizam ima potencijal

  • Pa kod nas bi skoro svi koji nemaju plaću više od 12 puta veću od najniže u svojoj firmi glasali za ovaj prijedlog. Naši građani tako shvaćaju demokraciju i pravo: “Pravo nema nitko na ništa osim mene na sve, tj. demokracija služi za to da ja kažem to svoje mišljenje a drugi neka isto kažu za sebe, tko im brani, i što sam im ja kriv što ih ima manje od 50 %”. To je ono što ja kažem “diktatura većine”, drastično različit pojam od suvremene demokracije ali koji se kod nas koristi pod tim imenom “demokracija”.

   Jedna od najviše šikaniranih “manjina” kod nas su upravo ti “bogati”, čak niti naročito bogati nego tek ti bolje plaćeni stručnjaci, menadžeri itd, redovito ih se naziva i lopovima, pohlepnim krvopijama i sl., nakon što im se kroz poreze već uzelo pola što zarade, i rado bi im ovako prvo prilikom uzeli još, nekim zakonom na referendumu, još bolje ako to mogu ugurati u Ustav da se to jače zacementira.

   Švicarci su dobrim dijelom razumni, pošteni i čestiti ljudi pa naravno da neće više od 50 % građana odlučiti demokratski nešto oteti onima top 1 %, 10 %, svejedno koliko točno. Nego se evo cca. 30 % onih zbunjenih među njima, možda mahom iz redova raznih balkanskih imigranata i drugih socijalista izjasnilo tako ali dovoljno je onih koji ne žele činiti ništa loše svoji sugrađanima (i sebi time posredno). Oni jesu među posljednjima u Europi dali ženama pravo glasa itd., ali došlo je i to na red, jedno po jedno. Liberalna demokracija je sustav koji stalno razvija društvo, gospodarski i socijalno, nema stajanja u procesu liberalizacije, jedno po jedno pitanje se “libelazira” kako bi se svim ljudima dalo jednake prilike, jednake slobode, kako bismo imali što pravednije i naprednije društvo.

  • ljubim te svicarsko,
   iako bi volio da socijalisti ako nitko drugi tamo organiziraju nesto vezano za bankstere, ali to je tesko objasniti ljudima kao 216:1 omjer placa, pa ne drzim dah…. 🙂

 15. Ta skrivena imovina 🙂 7 hotela i 20 villa što se tiče nekretnina. Svakako je vrijednost preko 100 mln eura, al nisam procjenitelj pa se možda i varam. Netko bi rekao možda će i sljepci progledati :-). Recimo i to da je samo u hotel Marijan uloženo 80 mln eura plus kredita 33 mln eura, s time da nije dovršen!!!Znači preko 100 mln eura a projekt nije dovršen!Tu mi nešto smrdi. Međutim poanta je u tome da će ti hoteli raditi dobro i pred i post sezonu. Pogotovo će biti pogodni za sportaše tj. klubove koji odlaze na zimske pripreme. Istra tj. Pula ima idealnu klimu i to bi u budućnosti trebala biti ta dodatna vrijednost. Još da se izgrade ti golf tereni, pa se aktivira Brijuni rivijera projekt. U 6.mj. se otvara aquapark u Brtonigli (gradić između Umaga i Novigrada) i to je jako dobro za dodatnu ponudu.Još da se napokon i Istraturist proda i da se započne inv.ciklus. Plus usluga i infrastruktura (Y se pretvara u autocestu) to je dobitna kombinacija. Potencijala svakako ima puno i nema zime za Istru 🙂

 16. P.S lapsus calami. Svakako preko 200 mln eura. Neka minimalna cijena po hotelu bi trebala biti 30 mln eura pa 7×30=210 mln eura + ville.

  • Što je nakgore,cota i takvi predavači muda za bubrege,još su savjetnici predsjednika za gospodarstvo?Još uvijek nije jasno za što ga u biti oni savjetuju jer to je jako teško i shvatiti,osim da imaju “doktorsku disertaciju” o internoj devalvaciji.Jadna nam majka’?Pročitajte taj intervju u jutarnjem listu?
   To je rub zdrave pameti?Priča o ničemu,primitivo objašnjavanje što je to u biti fiskalna devalvacija?I to je jedan ozbiljan intervju čovjeka koji je savjetnik predsjednika države?u njegovom intervju je jedino što je ozbiljno je to da je rekao ništa i opet ništa?I to je savjetnik predsjednika za gospodarstvo?Adio zdrava pameti jer ovo što je on izrekao u intervju jutarnjem listu je nivo pećine?Nema to veze sa zdravom pameću?Ćitava priča se svodi na “i jare i pare”,pa kakav će nam biti predsjednik kada su mu savjetnici ovakvi?

 17. Poki: na koji hotel Marijan ste mislili ? U Puli takvog nema … i kojih to 20 vila ima ARNT ? Za Vašu informaciju, Y je autocesta već nekoliko godina, onaj bitni dio prema Sloveniji, ovaj prema Učki ionako nije bitan odnosno to je bacanje para ako ga koncesionar želi pretvoriti u puni profil autoceste (a navodno hoće, jer ‘NAŠI’ vrše politički pritisak da se napravi puni profil). Druga cijev Učke je isto bacanje para u bunar, možda za 20-30 godina će trebati, sada sa ovom količinom prometa i projekcijama, sigurno ne treba. Treba vijadukt Lim i Mirna, a to će se napraviti kroz koju godinu. Projekt Brijuni-Riviera je zamišljen za izvlačenje love iz svih struktura, i od njega u dogledno vrijeme neće biti ništa, možda kad dobijemo kakvog stranog gubernatora, pa kad taj vidi potencijale pulskog zaljeva, onda će nešto biti. Za sada je to samo prodavanje magle i opstrukcija na sve strane. Sada smo još dobili i neku udrugu tipa Srđ je NAŠ u Puli, čak ni ne znam kako se zovu jer mi se jednostavno gade, i oni dižu na nogo svekoliko pučanstvo jer žele da svi napušteni vojni objekti u pulskom zaljevu ostanu šikara kakva i jesu trenutno. Dakle, opstrukcija na svim razinama, uz tezu da nećemo mi valjda biti konobari, sobarice i nosači golf torbi. Golf projekt Marlera je uspješno opstruiran, Ladić je bankrotirao (ne on osobno nego njegov investitor), sumnjam da na horizontu postoji novi, a zemlju su mještani ionako unosno prodali pa ih sad baš boli za golf na Marleri. A gdje bi se išli kupati ako tamo naprave neki golf ? Ovako još mogu, pa zemlja je njihova odnosno ničija. Sport u Medulinu funkcionira već 20 godina (zimske pripreme i sve oko toga) tako da tu za ARNT nema zime, to je već dobro uhodan posao. Hotel Belvedere je zimi uvijek dobro popunjen, pa ako ga sada srede i naprave dodatne sadržaje, biti će i bolje. Ostalo za ARNT nema baš previše prostora, ostaje im poboljšati infrastrukturu odnosno srediti kampove po uzoru na RIVP i PLAG, jer kampovi su im koma a lokacije gdje se nalaze su najbolje u Istri. Jedino ih hebe Pula kao grad, tko jednom tu dođe na ljetovanje, .teško da će se opet vratiti, ali tu ARNT može malo toga napraviti, to je više do lokalne vlasti i ljudi koji u gradu žive, a to se teško mijenja, to je proces koji traje. Ali da je ARNT zadnjih par godina napravio puno, je, recimo danas sam proao pored Histrie (vozim bajkl svaki dan onuda) pa sam vidio da je parking sasvim solidno popunjen a bila su i dva busa stranih tablica. Tako da, malo-pomalo, ide na bolje, obzirom na ono što je bilo samo do pred koju godinu ….

 18. @marijan
  Pa samo je jedan hotel Marijan u RH 🙂 Naravno onaj Kerumov u Splitu. Apsolutno da je najbitniji dio Y-na izgrađen, no drugi dio o kojem Vi pričate nije, a ne vjerujem da će se izgraditi zbog političkih pritisaka. Imaju oni svoju računicu i matematiku bez brige. Noćio sam i u Puli i u Medulinu i u Poreču kad sam se bavio sportom. Kvaka je u tome da se još bolje popune kapaciteti, a smatram da će tako i biti zbog same pozicije Istre i pogodne klime. Što se tiče tunela Učka on u špici sezone postaje usko grlo i kad se promet bude još više povećao u narednim godinama doći će do problema, kojeg će se morat riješiti. Da li će ići još jedna cijev ili će izmisliti nešto treće to ne bi znao, ali nešto će se morat napraviti.
  Dosta je Dioki zaslužan za rast Crobexa u ovom periodu pa neka i jedan i drugi rastu i dalje..

 19. Poki: uska grla na Y su isključivo naplatne kućice, odnosno sustav naplate radi kilometarske kolone, da njih nema ne bi ni bilo ljetnih gužvi … još u kombinaciji sa granicom, i eto po ljeti svake subote desetak kilometara kolone … ako ste kada dolazili u istru iz pravca slovenije, mogli ste primijetiti da nakon prelaska granice gužve takoreći nema jer se priljev vozila disperzira na sve izlaze prema jugu, a to pri odlasku iz istre nije slučaj, još uzmimo i mali broj naplatnih mjesta …. sadašnji i budući promet po Y prema Ri i Zg uopće ne opravdava izgradnju punog profila od Pazina do Matulja već je to isključivo pritisak politike i lokalne zajednice (županije i općina) prema koncesionaru, koji se istom vjerojatno ni neće isplatiti već će taj gubitak krpati sa dobiti na pravcu prema Sloveniji … za domaće je Y ionako preskup a kada bude puni profil, voziti će se još i manje (sada je cijena Pu-Ri kroz tunel za osobne automobile 50 kuna, kolika će biti kad bude puni profil ?) pa Vi odite do Rijeke i nazad, više me košta cestarina nego benzin, nije ni čudo da je cesta sablasno prazna …

  • Prošli vikend sam se vozio Y i izašao na naplatnoj postaji Vodnjan sjever, oko 20:00 sati. Jedna naplatna kućica, prazna, u servisnom objektu vjerovatno nikoga (ugašena svijetla). Ni žive duše. Plaćanje na automatu koji prima kovanice, novčanice, kartice. Druga izlazna traka je za ENC.

   • I, koliko ste vozila sreli po putu ? Ako ste dolazili iz pravca tunela, onda ste na relaciji Lupoglav-Pazin sreli nešto više vozila jer se ta dionica ne plaća pa je koriste lokalci, da ne voze sporednim cestama, a siguran sam da je autocesta bila prazna. Što se naplate tiče, osim na tunelu, izlazu Umag i izlazu Pula, nigdje nema ljudi, sve su automati….

 20. Očito je da su promjene u Hrvatskoj najveći problem. Svi smo za, ali kada ih treba primijeniti onda smo protiv”, kazao je Linić

 21. @marijan
  Hmmm prije par godina u kad sam išao na skijanje tip na naplatnoj kućici nije zna gdje staviti novac, šta stisnuti itd. Neki su ludili i trubili dok gospođa nije izašla iz drugog vozila i to mu riješila 🙂 E da se par takvih dedeka u špici sezone nađe u koloni na Učki bila bi gužva do Pazina 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.