VART

Varteks

I o strategiji investiranja

Mooram napisati nešto o Varteksu … priča je prevelika, prezanimljiva i općenito preznačajna, a najveći sam dioničar.

1. Kao što znamo, predstejačna nagodba je u svim elementima konačno prošla, nakon što je prije nekoliko mjeseci upisana u Trgovački sud, sada je potpisan i sporazum s razlučnim vjerovnicima, HRT: Hoće li Varteks postati pozitivna hrvatska priča?, Jutarnji: PRVI PUT USPJELA NAGODBA VELIKE TVRTKE Varteks je izborio novu šansu za opstanak.

2. Ovime je realiziran izmijenjeni plan predstečajne nagodbe iz svibnja, koji se nalazi ovdje: 99-000106-014-02 (1) (originalni plan iz veljače je ovdje: 99-000106-00419-54 (1). Prva velika konzumirana PSN zasigurno se može brojati u uspjeh kontroverznog programa jer mislim da u ovako zapetljanoj priči uredni stečaj ne bi bio moguć.

Prema planu je situacija otprilike ovakva. Restrukturiranje 600 mil. kn duga, od čega
– otpis 221
– monetizacija nekretnina 202
– dokapitalizacija 15
– dugoročni reprogram ostatak, uz poček, većinom uz kamatu 6%

Ako dobro vidim, kapital bi na nakon ovoga treba biti skoro 350 mil. uz dug od 120-150?

Prema planu restrukturiranja, za koji uprava kaže da je i dalje aktualan, izvještajni EBITDA (‘prljava i brza aproksimacija za operativni tok novca’) bi u 2015. bio oko 17 mil. kn.

Da je tako nešto moguće, pokazuje ovaj članak Narudžbe Hugo Bossa spašavaju radnike Varteksa. Tu se kaže ne ‘spašavaju Varteks’, nego ‘radnike Varteksa’, u smislu da će se s obzirom na nove okolnosti moći zadržati i veći broj radnika nego je prethodno bilo planirano! Da je tako moguće, pokazuje i primjer Kotke, koja posluje vrlo dobro i uredno isplaćuje dividendu (iako je jedan dio dobiti od upravljanja financijskom imovinom). Zadnja odluka o raspodjeli dobiti je ovdje, a zadnje godišnje izvješće ovdje ovdje

Međutim, po mom sudu bi poslovanje Varteksa moralo biti i znatno bolje, s obzirom na program uniformi i radne odjeće, recimo vidite ovo: Varteks: Da, vodimo pregovore s potencijalnim partnerima iz Iraka, a pogledajte i natječaj za uniforme MUP od 140 mil. kn, ovdje je to kroz žalopojke konkurencije, ali fokusirajmo se na veličinu posla.

3. Nakon prelamanja duga s bankama, a tu se zasigurno radi o sljedećoj nekretnini:
ZABA prodaje Varteksovu zgradu na Trgu bana Jelačića i
Müller kupuje Varteksovu zgradu,
te ‘žrtvovanja nekih manjih poslovnih prostora’ (pogledajte u prijedlogu PSN), Varteksu ostaju glavna proizvodna zemljišta, a to je ono u širem centru Varaždina i u Novom Marofu, na kojem, koliko znam, tvornica stoji prazna nakon ukidanje proizvodnje za Levi’s. Selidba proizvodnje u Novi Marof je no-brainer, štoviše, već je više puta najavljivana: Varteks seli proizvodnju u Novi Marof.

Ostaje kao non-core imovina građevno zemljište s objektima u širem centru Varaždina, 200.000 m2 – teško mi je zamisliti da u ikojem hrvatskom gradu postoji nešto slično. Radi se o ovome (klik za veće):

Varteks zemljiste

Varteks zemljiste 2

Ne razumijem se dobro u cijene zemljišta i potencijale razvoja projekata, ali onako odokativno mislim da je teško da ovo vrijedi ispod 100 eura/m2, ako ne i više. Dakle, u tom slučaju govorimo o non-core imovini od 20 mil. eura koju bi trebalo monetizirati.

4. Što se tiče valuacijkih implikacija, prema jučerašnjoj cijeni koja je već porasla, ako je ovaj gore odokativni izračun OK, govorili bismo o P/B = 0,1 (prije dokapitalizacije, nakon nje valjda oko 0,11 ili tako nekako), uz očekivani P/EBITDA u 2015. od oko svega 2. Mislim da će to nažalost privući i podosta špekulanata u ovu priču, tako da očekujem volatilno trgovanje idućih dana ili čak mjeseci.

5. Općenito, što se tiče valuacija, ovdje imamo i jedan krasan primjer koji sam spomenuo, Kotka. Tu sam dionicu kupovao 2007.-2008. baš u doba najvećeg ludila tržišta u Hrvata (sjetimo se samo kako su mirovinski fondovi u jednom bloku kupili za preko 40 mil. kn dionica INGR po 55.000 kn). Čudno :), u to doba nisam investirao u ‘usual suspects’ (brodari, građevinari, MGMA itd.) po suludim cijenama (od brodara jedino LPLH, čak i vjerujem da na koncu neću izgubiti ni na toj dionici) – dakle, moglo se ostati izvan ludila. 3. sam najveći dioničar Kotke, s oko 3% udjela, a ‘ulazna cijena’ mi je bila debelo ispod 200 kn, što je ispod 0,25 BV bilo tada, kao i sada. A trenutni dividendni prinos je preko 6%.

Što se tiče Varteksa, radilo se o brzoj odluci na kupnju po niskim valuacijama (13,50 kn ili tako nekako, najveći, početni paket – iako mislim da sam neku zanemarivu količin imao i ranije), uz naravno sprdnju velikog dijela investicijske javnosti. Tako je jedan kolega-ulagač, kad si je valjda malo popio i htio me uvrijediti rekao ‘Eto i Varteks ti pada!’, ne razumijevajući opću investicijsku strategiju.

A ona je u jednom dijelu portfelja u smislu ‘dionica kao opcija’. Naime, ako su cijene dionica tako niske da zapravo u slučaju pozitivnog rasplete stvar može vrijediti i 5 ili 10 puta više, govorimo zapravo o (beskonačnoj opciji), o tome sam pisao prije 2 i pol godine:

Dionice kao opcije. Mnogi su me pitali (čudili se, ili nešto još gore) zašto sam kupovao dionice Varteksa većinom po 14 kuna, dionice FNVC, ili dionice ARNT (po 54 kune), ili čak možda i DDJH. Jer to su sve rizične priče (neprijeporno npr. za Varteks), ili se bar tako čini. Ali pravi način gledanja je promatrati te dionice kao opcije kojima je cijena određena izuzetno iracionalno. Nekome se npr. Varteks, po bilo kojoj cijeni, može učiniti kao vrlo loše ulaganje (čuo sam argumenata ‘tvtka lako može propasti’). Ali ako uzmete u obzir da postoje neke vjerojatnosti da tvrtka ne propadne (i tada lako moguće vrijedi znatno više) ili čak i ako ‘propadne’, stečajna masa po dionici vrijedi više od cijene, te ako je cijena dionice vrlo mala, možete ju promatrati kao opciju.

6. Općenito, u ovim uvjetima hrvatskog tržišta, o čemu sam također više puta pisao, mislim da je optimalna strategija funkcionirati nekom mješavinom ‘normalnog’ ulaganja i ulaganja ‘kao da’ si PE fond: ne baš jako likvidne pozicije, duži investicijski horizont, ali zato uz mogućnost multipliciranja investicije. To ne mora uspjeti za svaku dionicu, ali je dovoljno za uspije npr. za 2 od 5. U slučaju dobre procjene, investitor je nagrađen višestruko: boljom izvedbom kompanije, rastom likvidnosti dionice i većim relativnim valuacijama (najbolji primjer KORF, za koji se čini da će drugu godinu za redom biti ‘dionica godine’.)

A u biti, barem za mene, koji se smatram prilično konzervativnim ulagačem (kod nas se inače tako nazivaju oni koji gube ‘polako ali sigurno’, ali ‘njihove pozicije nisu rizične’, naime oni pouzdano gube, ali ‘nikako ne volatilno!’) pa stoga za rizik ulaganja u ovoj i ovakvoj Hrvastkoj očekujem velike povrate (inače mi je bolje držati novce u znantno sigurnijoj zemlji pa i ako treba po 0% kamata), ovo je jedini način kako vidim da ih uz relativno malo rizika mogu i ostvariti.

Što se tiče samog VART, čini se da bi ‘dionica godine’ mogao ili ‘trebao’ biti upravo on, iako sam na početku mislio da će to biti DDJH (koji je za bliže anti-dionici godine :), ali kojemu to očekivanje prenosim u sljedeću godinu – a zašto, saznat će oni fond manageri naših društvanaca za upravljanje koji skinu svoj Boss sako, odustanu od današnje ‘marende’ u lijepom restoranu, zasuču rukave, žrtvuju 40 USD i kupe zadnji izvještaj od Tactical Reports koji se tiče Kuvajta – jasno ovo sve pišem ‘samo tako’ jer vjerujem da takvih neće biti). No, ovo pišem u stvari zbog drugog koncepta, a to je vremenska disperzija. Netko može misliti da je ‘kao PE fond’ strategija loša ‘jer tko će čekati tako dugo dok dionice iskažu svoju pravu vrijednost, ili barem dio nje’), ali poanta je u tome da se u njima vrijednost ne otključava istovremeno. Primjerice u mom portfelju, ove je to bio KORF, ARNT, VART, ADPL, SLRS …, prošle i pretproške KORF, DDJH, PTKM; ako iduće to budu DDJH, PTKM, zapravo se radi o praktički stalnoj likvidnosti na portfelju ‘nelikvidnih’ pozicija.

7. Što se tiče upravljanja tvrtkom, najprije velike čestitke (a i daljnja podrška!) g. Košćecu, kojem zasigurno nije bilo lako (kako to i sam navodi). Uočite koliko je dugo i u kakvim okolnostima trajalo natezanje s našim komercijalnim bankama. Ne bi me čudilo da je njihov nastup bio izrazito bahat, a što bi zasigurno slijedilo i iz njihove ekstremne relativne profitabilnosti (pri tome ne mislim na ono o čemu oni vole govoriti, navodno mali ROA, ROE, nego ekstremna relativna profitabilnost u usporedi s ostatkom ekonomije i, posebno, dobiti ostatka njihovih grupacija.)

S druge strane, mislim da ostatak uprave tvrtke zaslužuje rekonstrukciju (ali eto to je samo moje skromno mišljenje kao najvećeg dioničara, neka o tome odlučuje NO), ali također da rekonstrukciju sada zaslužuje i NO, koji bi trebao objektivnije reflektirati snagu pojedinih dioničara. Naime, drugi najveći dioničar je sam trezor, a među ostalih preko pet posto jedan je ESOP, jedan je banka u problemima (Erste skrbnički je moj). A jedan od tih najvećih paketa je pod zalogom. U biti, mislim da se radi se o prilično otvorenoj i labavoj vlasničkoj strukturi koja zaslužuje pažnju (ako je zaista labava, pa omogućuje značajan ulaz) i ozbiljnijih investitora.

Donedavno je jedan od većih dioničara (malo manje od 3%) bio i Erste Plavi, razumljivo je da je takvu malu (za njega) poziciju htio ‘očistiti’ iz portfelja, tako da i s te strane postoji nešto free-floata (a mislim da je samo iskrcavanje u biti negativno utjecalo na cijenu jer na ovako slaboj likvidnosti …)

Mislim da bi se pak uprava morala pod hitno pozabaviti monetizacijom non-core imovine, uvođenjem modernog MIS itd.

8. U međuvremenu, oni koji su pratili komentare, vidjeli su da, kao i obično, stojim djelima iza svojih riječi, a to je da vjerujem u održivost hrvatske tekstilne industrije, pa čak i velike sinergije. Stoga sam dao ponudu za 33% dionica CTKS. Naravno, ne pada mi na pamet isrpljivati se u bilo kakvim sukobima (iako je, vjerujem, sada svima jasno da je bilo za tvrtku, radnike i dioničare, jako korisno da sam počeo na vrijeme ‘vikati’ oko Petrokemije), tako da to možemo za sada samo nazvati ‘istraživanjem jedne opcije’.

Napomena: Imam dionice VART, ARNT, FNVC, KORF, DDJH i KTKA i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ni jedne od njih.

Kategorije:VART

436 replies »

 1. Točniji podatak je da imaju 220 000 m2, a cijena nebi smijela biti manja od 130 EUR/m2. Po toliko je nedavno prodana jedna veća parcela u VŽ.

 2. To daje ovako odokativno cca 28 mil eur vrijednosti. Pa neka je i 20, kako Nenad kaže, sad zamislite koji je to ulog u neki JV sa nekim investitorom, recimo Varteks uloži zemljište, investotor živu lovu, naprave nešto i onda ili prodaju ili zarađuju od najma …

 3. Čestitke vama, čestitke g. Košćecu i ekipi koja je bila uz njega, čestitke radnicima Varteksa koji su imali strpljenja i vjerovali, čestitke Varaždinskom kraju i čestitke (nama) dioničarima!

 4. Nenade, prilično sam siguran, iako to još uvijek nije službeno, da VART nakon sporazuma s razlučnim vjerovnicima neće imati nikakvih obveza prema bankama iz “starih vremena”. Uprava je, ako sam dobro shvatila, bankama uvalila nekretnine po cijenama koje vodi u knjigama (a na sličan iznos su ih procijenili i bankarski vještaci).
  Tako da iz “starih vremena” ostaju dugovanja prema dobavljačima i djelomično državi, otprilike u iznosu od cca 65 milijuna kuna, koja će se otplatiti kroz pet godina uz jednu godinu počeka bez kamata.
  Naravno, ostaje i taj “novi” kredit od 10 milijuna eura, koji bi trebao biti na osam godina uz dvije godine počeka, i s kamatama koje će biti niže od komercijalnih.

 5. Nemam baš neku vjeru u textilinu industriju u EU. Istok je tu prejak. Nema tu mjesta za neke velike tehnološke inovacije koje bi Eu mogla iskoristiti u svoju korist. Članci na ovu temu koji se mogu naći na netu su depresivniji od pogleda T.Karamarka.

  • Nemam ni ja ‘preveliku vjeru’ nego samo ‘malu vjeru’ :). Ili osrednju. Nisam imao ni u naš turizam, iskreno nemam čak ni danas ‘preveliku vjeru’. Pitanje je očekivanja i cijena. Za firmu koja može biti profitabilna, ima odličnu bilancu (a Varteks će ju sada imati) i ima viška imovine jedno 4-5 puta više od Mcap, rado ću platiti 0,1 BV za dionice. 🙂

   • Nenade,jadna ti je zemlja koja svoj rast bazira na turizmu ali mi drugu opciju i nemamo,barem je nemamo u roku nekih 10 godina jer sve te priče o tkz velikim proizvodnjama su velika utopija što ne znači da se danas ne trebamo početi ozbiljno baviti stvaranjem prepostavki da jednog dana postanemo društvo koje će moći proizvoditi proizvode i usluge visoko dodane vrijednosti u području informatike,elektrotehnike itd,zato turizam nije naš izbor nego nešto što nam jedino preostaje da uz energetiku,promet i poljoprivredu pokrene gospodarski ciklus.U taj turizam doći će raditi masu imigranata koji su nam jedina šansa da na kakvom takvom nivou održimo na životu mio i zdravstveni sustav.Dao bog da nam opet oživi potražnja za nekretninama na jadranu jer mi imamo toliko tog prostora koje objektivno domaće malobrojno stanovništvo i ne može održavati a odljev ljudi iz tih malih sredina nam je svakodnevan.
    Zato nam je turizam u ovakvom stanju u zemlji božji dar jer su to djelatnosti,da se nitko ne uvrijedi,koje ne zahtjevaju neka velika obrazovanja ili znanja koja objektivno mi ne posjedujemo u usporedbi sa visokorazvijenim zemljama,naravno da nam cilj u obrazovanju mora biti da ih polako stižemo ali to neće biti niti lako a niti tako brzo kako mi mislimo.
    Međutim ukoliko bi u ovim područjima otvorili investicijski ciklus i ukoliko bi ojačala vanjska potražnja za nekretninama na jadranu mi bi mogli sebi osigurati u srednjem roku neki solidan gospodarski rast koji bi nam omogućio da se u miru posvetimo novoj strategiji i obrazovanju kadrova koji bi sutra mogli biti pokretači gospodarstva koje bi se temeljilo na proizvodnji i uslugama visoko dodane vrijednosti jer to je dug proces u kojemu moramo zaustaviti-usporiti masovno raseljavanje mladih ljudi,naravno preduvjet svega ovoga je da NAŠI shvate da je za to sve potrebna financijska stabilnost zemlje,efikasna država i sprovođenje masu reformi koje će od nas učiniti relativno konkurentnu zemlju za ulaganja,ako to propustimo učiniti i ako prevladaju NAŠI ulaganja u ove niše u koje nam je bog dao će izostati a bez toga smo nagrabusili…

  • Jedina tekstilno-modna kompanija koja mi se u zadnje vrijeme učinila cool, “da imam vjeru”, je Burrbery nakon što sam se malo upoznao sa tematikom.

   Ali već smo masu putu rekli da kod nas nema izvrsnih kompanija (eventnualno koja vrlo-dobra) nego se među ostalim, “normalnim” (ili čak ovakvima na rubu života-smrti, tada “kao opcija”) kompanijama, gleda cijena.

   Nisam puno u toku sa Varteks pričom, ali prema ovome što vidim radi se o jednoj lijepoj priči gdje se obzirom na cijene može kao mali investitor doživjeti vrlo zgodna “otključavanja” vrijednosti kao prethodno na članicama Barcelone i sl. Ako firma može preživjeti (a ovdje je čini se postala za to solidna vjerojatnost) onda njena vrijednost može biti ne previše daleko od BV, pa obzirom na sadašnje cijene tu su mogući prinosi od par stotina posto, sve ovisi o razvoju događaja, tj. diverzifikacija je tu jedino bitno.

   P.S. Lijep post bivše CEO Burrberyija, buduće SVP of Retalil u Appleu http://www.linkedin.com/today/post/article/20131126162633-269697626-why-a-successful-transition-is-a-great-legacy

   Disclaimer: nemam VART, niti Burberry, imam članice Barcelone. Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.

  • @leo

   Microsoft se ne bi složio, oni rade inovativne majice, kape:
   http://www.microsoftstore.com/store/msusa/en_US/cat/Scroogled/categoryID.67575900 lol

   A možda bi se i Apple bavio nečim nosivim, jer nakon što su sadašnji CEO Burrberyija, bivši CEO Yves Saint Laurent, te nekoliko izvršnih direktori i dizajnera iz Nikea prešli u Apple, tko zna što se to sprema, možda direktna konkurencija Varteksu haha Šala, ali Microsft konkurira već, pogle ti ove majice, to je skoro pa “nosivo” 😀

 6. Zar nije prema planu restrukturiranja otpis duga ukupno 209 mil kn (svi vjerovnici), dokapitalizacija 31 mil kn (država), monetizacija nekretnina 239 mil kn (financ. instit.)? Dug bi trebao biti 50 mil kn (dio reprograma nakon podmirenja zaposlenika i dobavljača) plus 90 mil kn novi kredit, a kapital oko 250 mil kn?

 7. Mogu se sa svim složiti što gospodin Bakić lijepo obrazlaže, osim vjere u Košćeca, koji je generator dobrog dijela problema i teško mi je zamisliti da je on prava osoba za rješavanje stanja. Ne tvrdim da sve što napravi ne valja ali predlažem oprez.

  • Za sada PU ima moju potpunu podršku, u dobroj vjeri uz dvije pretpostavke:
   – da im je u doba ambicioznog ‘ludila’ do 2008. restrukturiranje firme bilo zadnja rupa na svirali jer je sve bilo super ‘i uskoro ćemo biti milijarderi’
   – da je od 2009. najvećim dijelom vezanih ruku.

   Ima velikih simptoma da se usprkos tome moglo raditi bolje (pogledajte npr. dokumente za PSN), ali pitanje je da li bi rezultat bio puno bolji.

   Sada za PU Košćeca dolazi nova era, mislim da je red da mu u dobroj vjeri damo podršku, a za to očekujemo brze rezultate, najprije u restrukturiranju upravljanja (koje na mnogim razinama ne štima – pogledajte na što im liči website) i povlačenju ostalih koraka, npr. monetizacija nekretnine u Varaždinu. Za jedno 6-9 mjeseci možemo očekivati i bolje operativne rezultate jer sad ima obrtni kapital.

   Također, moram reći da koliko sam vidio, tekstilna branša je prilično ‘posvađana’, a to je često tako u bilo čemu kad se tržište ‘povakri’ i svi se bore za opstanak. Tako da bih barme polovicu onoga što loše znaju reći o Košćecu u startu odbacio.

 8. Evo slučajno sam imao priliku razgovarati s jednim visokopozicioniranom osobom iz “starog” Varteksa, čovjek je u mirovini ali je puno napravio na razvoju Varteksa i poslovima s Levisom, Hugo Bossom, većim poslovima u Rusiji, Velikoj Britaniji itd. Prisjetio se tih vremena, još prije Herjavca, Daraboša i Košćeca, još u glavi ima iznose izvoza u svaku zemlju, uvjete za licencu itd. No, da skratim, najblaže rečeno je skeptičan prema Košćecu kao osobi koja bi mogla izvući Varteks iz krize, možda bi mogao vješto špekulirati nekretninama, ali o oporavku proizvodnje sumnja, pogotovo u svjetlu činjenice da se u proizvodnju apsolutno nije ništa ulagalo, slučajno ili namjerno (17 godina bez novog stroja)…Imam dionice Varteksa, ulazio sam po 60 kuna jer mi se tada činilo da ima perspektivu u proizvodnji + nekretnine, tako da bi mi bilo zaista drago da plan uspije i da svi budemo zadovoljni.

 9. Bez novih ideja ovakav Varteks će za godinu-dvije opet doći u istu situaciju. Još uvijek u glavama Varteksovaca (sadašnjih a još više onih bivših) su kvalitetna odijela koja su imala kupce diljem svijeta ali… da li poduzeće te veličine može opstati na tržištu samo zahvaljujući svojim kvalitetnim odijelima? I Vindija je prije 30 godina bila lokalna mljekara sa osnovnim asortimanom proizvoda a danas? Dugo godina je Levisova licenca donosila lijep prihod i uljepšavala cijelokupnu sliku ali s gubitkom licence nije se iskoristila prilika da se pokrene vlastita robna marka casual odjeće kad su sve predispozicije (proizvodnja, prodaja) za to postojale. Tj. moram se ispraviti pokušalo se sa vlastitom casual robnom markom ali s pretjeranim cijenama (kad morate birati između Levisica za 700 HRK i neke nove marke za 600 HRK…) i sve je ostalo na tome. Nekih novih ideja nema posljednjih godina. A od stare slave se ne može živjeti. Posljednjih par godina Uprava kao i sve naše Vlade samo gleda kako da se preživi još jedna godina.
  A nekih pravih promjena – nema. Predstečajna nagodba je zadnja prilika, pa kao Varaždinac i bivši Varteksovac nadam se da će se ta prilika iskoristiti.

 10. Nenade, molio bih ako može malo pojašnjenje logike ulaganja u “dionice kao opcije”.
  Dati ću konkretan primjer Varteksa u situaciji nakon predstečajne nagodbe. Uzmimo da je kapital 350, obveze 150, znači imovina je 500 s druge strane.
  Sad, pretpostavimo da dođe do stečaja u takvoj situaciji. Stečajna masa po dionici je naravno veća od cijene dionice (osnovna pretpostavka razmatranja ulaganja u dionice kao opcije). Međutim, iz iskustva znam da se imovina poduzeća u stečaju prodaje po puno nižim cijenama od službene procijene njezine vrijednosti (pogotovo u velikim poduzećima, odnosno u slučaju imovine za koju jedini kupac može biti neki drugi veliki investitor koji tu imovinu želi staviti u funkciju). Takva imovina bi u stečaju vjerojatno bila prodana po cijeni puno nižoj od 50% procijenjene vrijednosti, a u tom slučaju nakon namirenja vjerovnika, dioničarima nebi preostalo ništa, tj. ulaganje bi bilo bezvrijedno.
  Da li ova logika ima smisla ili sam nešto izostavio? Volio bih da podijelite svoja razmišljanja. Unaprijed hvala!

  • Stečajna masa ne mora biti veća od cijene dionice, i to nije pretpostavka ulaganja u dionice ‘kao opcije’. Opcija je upravo opcija po tome da ona daje pravo da se izvrši, ali može i propasti bez vrijednosti. Recimo, dionica Tesle je sada 147 USD (http://www.google.com/finance?cid=12607212). Recimo da za 10 USD možete kupiti opciju da kupite dionicu TSLA za 3 godine po 180 USD. U tom slučaju ako cijena bude za 3 godine 160 USD, izgubili ste 10 USD. Ali ako cijena bude 390 USD, dobili ste 390-180-10=200 USD.

   Ovdje kažem da se to može promatrati kao bolje iz dva razloga. Prvo, imate u biti ‘warrant’, znači ne morate više kupovati dionicu (znači otpada onaj trošak koji sam označio boldano gore. Te također, ako čak i firma ode u stečaj, onda možda opet možete dobiti svoj novac nazad.

 11. Shvaćam logiku ovakvog ulaganja, jer kako ste i rekli postoji određena vjerojatnost da tvtka ne propadne i tada moguće vrijedi zantno više (moguć višestruki povrat na ulaganje, odnosno puno veći nego kod “klasičnih” call opcija). Međutim krivo sam shvatio logiku iz gornjeg teksta, pa sam zato mislio da vam je druga pretpostavka da u suprotnom scenariju (propast) stečajna masa vrijedi više od troška ulaganja, pa mi se to činilo kao win-win situacija. To me je malo zbunilo, jer bi ipak bilo malo previše za očekivati. 🙂

 12. Kod Varteksa još ni glasa o potvrdi dobivenog kredita a ni novih poslova.
  Župan i predsjednik uprave mjesecima tvrde u medijima da je to pitanje dana a mene čudi da ih do sada još nitko nije javno prozvao ili tužio.
  Varteks je tvrtka izlistana na burzi a njihove izjave su itekako cjenovno osjetljive.

 13. Danas su u zemljišnim knjigama (preostalih) nekretnina u Varteksovu vlasništvu osvanuli zanimljivi Z-predmeti, naslovljeni s “ugovor o kreditu”.
  Evo dva primjera:
  http://e-izvadak.pravosudje.hr/detalji-statusa-z-predmeta.htm?zpredmetId=28124810076&sudId=76

  http://e-izvadak.pravosudje.hr/detalji-statusa-z-predmeta.htm?zpredmetId=48943010060&sudId=60

  Jednako tako, Muller trgovina predbilježila se kao vlasnik nekretnine na Trgu bana Jelačića:

  http://e-izvadak.pravosudje.hr/detalji-etaze.htm?etazniUdioId=228258320085&ulozakId=128793030085&sudId=85

  • Hvala! Varteks će evidentno objaviti vrlo pozitivan kvartal, zbog učinaka predstečajne nagodbe. Najave koje vidimo za poslovanje su dobre. Predsjednik uprave ima moju potpunu podršku. Mislim da Varteks ima odlične šanse da se ‘izvueče’, jer naravno imamo još i priliku monetizacije velike nekretnine u Varaždinu, što će, jasno, biti idući veliki zadatak uprave.

   Jasno, kao i svako ulaganja u dionice, ovo je vjerojatnosna igra, i naravno, bilo bi glupo svu imovinu koju imate uložiti u jednu dionicu kao što je Varteks. Ali mislim da je vjerojatnosno gledano, disperzirani portfelje uložen u nekoliko dionica kao što su VART, DDJH, pa čak i RIZO, daleko bolji nego taj isti ulog u jednu tzv. ‘solidnu’ dionicu. Jer mislim da su velike šanse da netko od njih uspije (s obzirom na ovaj zadnji razvoj oko ĐĐ, DDJH mi se čini sve izglednijom uspješnicom, dakle mislim da će migrirati iz ovog dijela portfelja u onaj u kojem su prije godinu dana bili npr. ARNT ili KORF), a tko god od tih uspije (tj. ne propadne), mislim da zaslužuje daleko veću valuaciju nego sada.

   Što se tiče Varteksa, uočite i da je vlasnička struktura vrlo otvorena. Imate među najvećim računima ESOP, trezor, karlovačka banka (ne čini se kao strateški investitor), jedan račun koji je prije bio pod zalogom (nisam gledao zadnje podatke) i nekoliko skrbničkih. Među skrbničkima su evidentno neki moji, jer inače ne bih mogao imati 15% (na mom osobnom je samo 4%). Tako da mislim da je moguće i ovdje očekivati neki pozitivan razvoja, da bi netko mogao ‘zagristi’ tko želi imati veći udjel (jer je ovo jedna od rijetkih dionica s tako otvorenom strukturom). Moja incijativa prema upravi, tj. prmea NO, kroz GS, će i ići k tome da se prodaju trezorske, dobije neki solidan suinvestitor, a ujedno još nešto novca u firmu.

   • Pridružujem se čestitkama!

    Što se tiče mogućeg intresa za veće ribe, možda nije zgorega imati u vidu i da ipak još uvijek ima “luđaka” koji traže investicijske prilike po Hrvatskoj, a da je cijena rada (nažalost…) u tekstilnoj industriji toliko grdo pala uz istovremenu visoku nezaposlenost da smo sasvim vjerojatno već negdje u pojasu konkurentnosti što se tiče tekstila.

    A znamo i da Varteks može isporučiti i kvalitetu – ta dva skupa plus naravno sve što ste rekli može zaista značiti jednu vrlo simpatičnu rampu na dugoročnom grafu, sličnu onom na KORFu.

   • Trenutno u prilog ovoj taktici govori i aktualno stanje u virtualnom natjecanju na portalu Mojedionice.com gdje je najuspješniji portfelj sastavljen od vjerojatno najgorih mogućih kompanija na burzi.

    http://www.mojedionice.com/portfelj/IzvNajPortfelji.aspx?god=2014

    Bez obzira na trenutni prinos ovog portfelja, ne bih rekao da je previše pametno ulaziti u baš ovakav hazard jer su u ovako kratkom roku ovi prinosi mogući i sa kompanijama čija je budućnost ipak izvjesnija tako da ovo pišem samo za ilustraciju.

    • Ma gledajte. Prvo, ovo na ‘MojeDionice’ je poptuno artificijelno, nema veze s ulaganjima. Drugo, naravno da mislim da ne treba veći dio portfelja uložiti u takve dionice. Nego zamislite one koji ulože u ‘standardne’ uspješnice sve, umjesto da alociraju dio portfelja u ovakve stvari.

 14. Nisam pravnik, ali da sam dioničar CTKS, svakako bi nazvao odvjetnika koji zastupa Čehe, jer po ovome što sam pročitao, Česi isplaćuju. Nego, kada će se znati tko je kupac MTČ-ova paketa? Što ovaj (za mene nenadani) interes češkog fonda znači za VART? Na prvi pogled, izvanredne vijesti za vlasnike VART i CTKS, pogotovo ako bi usporedili P/B i P/S, kao neke grube osnove…

  • Zanimljiv članak u sutrašnjem JL. Kaže da je već nekoliko potencijalnih kupaca uplatilo polog za sutrašnju dražbu za dionice CTKS (a ja nisam jedan od njih). Zanimljivo je da je Čateks imao u 2013. poprilične gubitke, a svejedno je toliki interes. Izgleda da sam bio u pravu kad sam rekao da hrvatska tekstilna industrija ima budućnost.

   VArteksa još očekuje daljnje poboljšanje bilance radi pretvarnja duga državi u dionice, te ogroman potencijal u monetizaciji nekretnine, za što su će se sada aktivno založiti.

   Koncentracija dionica je vrlo velika, prvih 20 dioničara (prvih 23 računa) ima oko 73% svih dionica i zadnjih dana uz skok cijena prodavalo je svega nekoliko (koliko vidim, uglavnom špekulantskih) računa, tako da mislim da neće ni biti puno likvidnosti na ovim cijenama, trenutni P/B je oko 0,13.

   Ovaj put, jasno, VArteks napokon nakod dugo vremena ima i obrtni kapital za pripremu sezonske kolekcije, a kao što vidimo moći će ići i u program zbrivanjanja viška radne snage, što će biti jednokratni troškovi, ali kasnije znatno manji operativni troškovi (slično Podravci). Ukupno sad sam još veći optimist, a vidjet ćemo na sutrašnjoj dražbi koje će se cijene ponuditi što će ujedno biti i indikacija za vrijednost Varteksa. Već startna pozicija je po P/B znatno iznad od trenutni P/B Varteksa.

  • Mislim da uprava Varteksa sad treba vrlo jasno i proaktivno komunicirati što želi napraviti u budućnosti jer ako je dionica radikalno potcijenjena, onda bi na ovim razinama i sam Varteks mogao lako postati žrtva preuzimanja, nekoliko većih paketa je po mom sudu vrlo ‘labavo’. Varteks ima poslovni model (a vjerujem da ima) onda bi preuzimanje uz polugu uz odmah izdvajanje i/ili prodaju nekretnine bio non-brainer u sljedećem smislu. Tržišna kapitalizacija Varteksa je oko 40 mil. kn, ta nekretnina koja je višak u poslovanju ima oko 200.000 m2, pa čak da se dobije samo 100 eur/m2, to je oko 150 mil. ‘viška’, od čega se npr. 75 može iskoristiti za potpuno unaprijeđenje poslovanja, a ostalih 75 za isplatu dioničarima, čime bi to preuzimanje bilo u potpunosti financirano.

   • Pa nebi bilo veće sreće za dioničare i radnike kada bi Vi dogurali do 50%+1.
    Možda bi 3-3,5 mliona eura bilo dovoljno za to sveopće zadovoljstvo 🙂

 15. Bit će zanimljivo pogledati bilancu nakon ovoga: Grčić: Manji pad BDP-a je signal da se stvari počinju ozbiljno 🙂

  • Nije zamijećeno ali je jako dobro zamijećeno da je ptkm u komi. Svršavanje po portalima jer ako je pušiona na ptkm onda su dečki u pravu za sve. Jako im je potreban krah na ptkm jer će on poništiti i korf i turiste.

   • Zavist je jako neugodna stvar, a jako se razlikuje od ljubomore. Pri ljubomori želiš imati nešto što drugi ima. No, kad si nekome zavidan, onda samo želiš štetu objektu zavisti (recimo portfelju neke osobe) ili osobi kojoj si zavidan. Zasigurno ima puno ‘humanista’ koji bi najrađe da Petrokemija i kao tvrtka propadne, samo da npr. ja ili netko drugi izgubi novce. Inače kad već spominjete PTKM, davno sam rekao da je VART ‘više kao opcija’. Svi ćemo imati ogromne oportunitetne troškove od PTKM, a kako će se cijela priča rasplesti još ćemo vidjeti, ali kako sada stoje stvari, još malo pa će mi dobici na VART biti slični kao gubici na PTKM, nevjerojatno što je tržište. Koji bi to ‘centralni planer’ mogao predvidjeti. Da me netko pitao prije 3 godine pak, koja mi je najrizičnija (od velikih) pozicija, KORF bi bio pri samom vrhu, a gle ga sad.

    Inače zavist odlikuje i opsesija predmetom zavisti, tako da ti po ‘portalima’ kako kažete su ovdje naši najverniji posjetioci. Sad oni ovo čitaju, kipe od bijesa i možete biti sigurni da će im ovaj komentarčić biti povod za daljnje psihoterapijsko trolanje :). Ali sve je to život, bez zavisti možda ne bi bilo ni civilizacije, što ćeš.

    Hrvati su inače naročito skloni zavisti, o tome se puno pisalo: ‘hrvatski jal’.

    Zavist razdire ljude i zavidnici su vrlo nesretni ljudi. Tako da tim ‘poratalašima’ ili ‘forumašima’ treba zaželiti mir. Svaki njihov javni izraz zavisti zapravo je poziv u pomoć jedne male skvrčene duše iz svoje tužne depresivne samoće.

    Inače mislim da je jedan od tih trolova zapravo zaljubljen u mene ili tako nekako. Stalno mi šalje neke shizofrenične poruke. Malo se ulizuje, pita za dozvolu da prenose neki moj tekst, onda se javi s druge adrese nešto provocira itd., ali vidim da me opsesivno prati i jako želi biti u kontaktu.

    • To i ja uvijek kažem! Ljubomora je super jer te može potaknuti da postigneš nešto što je drugi već postignuo! Npr. ja sam ljubomoran na svih vas koji ste kupovali KORF na 40-ak kuna! Al to mi je poticaj da tražim druge takve prilike, da učim na tom primjeru!

     Ali zavist razara onoga od koga dolazi. Ubija…. A ima je previše. Posvuda….

 16. G, Bakić
  molim Vas kao najvećeg pojedinačnog dioničara Varteksa za mišljenje o vlasničkoj strukturi. Jeli ona najsretnija za trenutno stanje u kojem se tvrtka nalazi? Situacija sa PSN je Varteks dovela u sjajnu startnu poziciju, međutim sada kada treba vući odlučujuće korake oko budućnosti tvrtke, čini mi se da ne postoji vlasnik koji bi tražio od Uprave ozbiljno restrukturiranje ili ostavku. Znam da nije popularno navoditi glasine i svakako ih treba uzeti s rezervom ali tamo se i nakon svega “posluje” kao da je tvrtka u državnom vlasništvu tj, ničijem. Naveli ste da bi Uprava trebala pripaziti da Varteks na ovim cijenama ne postane meta preuzimnja. Nebi li za male dioničare to bila sjajna stvar?
  Postoji li u sadašnjoj vlasničkoj strukturi uopće mogućnost bitnijeg utjecaja na poslovanje?

  • Mislim da je vlasnička struktura vrlo loša, ali i vrlo labava. Moj je dojam da bi bilo tko s 25-30% vlasništva de facto mogao potpuno upravljati tvrtkom. Osobno ne radim nikakve akcije i ne vršim pritisak jer mislim da predsjednik uprave radi dobro i podržavam ga. Međutim, po mom sudu, ova je situacija ‘kao stvorena’ za LBO. Kupnja, uz monetizaciju velike nekretnine, pri čemu bi se osnovnom biznisu vratilo koliko god mu treba, a ostalo isplatilo dioničarima, bilo bi vrlo isplativo, a jako dobro za biznis, po mom sudu.

   • Hvala Vam na odgovoru, bilo bi sjajno da netko izvana sa znanjem i iskustvom u tekstilnoj industriji prepozna priliku i iskoristi situaciju za preuzimanje.

  • Pa prvo, to im nije glavna stavka nego jedan ‘hit’.
   Prava poruka je puno važnija, a to je da napokon imaju kapital za pripremu sezone. A to je ono kako se zarađuju novci.

 17. Da li netko zna tko uporno gura dionicu prema dolje? Nenade znate li kad se očekuje objava rezultata za onaj veliki posao (150 mil.kuna ako se ne varam!?)?

  • Da, sad vidim da se i jedan veliki stari dioničar aktivirao na prodaji. Ljude obično uplaši kad ima veliki prodavač. Ali što ako se netko s par miliona kuna pojavi tko vjeruje u ove nove stvari oko Varteksa i kupi taj paket ili njegov veliki dio?

   Za ilustraciju tog scenarija pogledajte što se događalo s cijenom SAPN. Ona je bila niska jer je jeddan veliki prodavač visio na prodaji. I onda kad sam ja od njega kupio dva veća paketa, što se dogodilo s cijenom (druga je stvar što sam kasnije većinu tog prodao, uz poveliku dobit, ali to je zato jer mi je trebalo za druge dionice … ali usporedite dionicu SAPN prije toga i poslije toga, mislim da mi dioničari mogu biti zahvalni 🙂 ).

 18. kako komentriate poslovanje Genere – vern. čini se izvozno orijentirana firma, u farmaceutici, sa hanžekovićem na čelu, sa dobrim rezultatima i najavama http://zse.hr/default.aspx?id=50754. Ušao sam davno u tu dionicu ali tržište ju nikako ne precipira… kako ju vi vidite i jeste li ikad razmišljali ulagati u nju. hvala

 19. Iako ovo sa Varteksom ide u vrlo dobrom smjeru, mislim da bi nam vlasnik koji bi imao utjecaja na poslovanje dobrodošao kao žednom voda.
  Ne želim reći da g. Košćec nije motiviran ali postojeća struktura dioničara ne daje potrebnu stabilnost.

  • Kako god bilo sigurno nisu u lošim odnosima. Jedini su se Varteks i VIS PROI natjecali za udio u Čateksu. Veću cijenu je ponudio VIS PROI a Varteks se povukao. Nedugo zatim Varteks kupuje 50% VIS PROI.
   Dobro jednima i drugima. Biti će zanimljivo vidjeti koliko i kako ( možda djelom dionica iz trezora? ) je plaćeno tih 50% .
   G. Patafta je zainteresiran za tekstilnu industriju a vjerujem i udjel u Varteksu samo je pitanje koliki.

   • Pitanje je o čemu se tu radi, nikad nisam vidio g. Pataftu, ali me jako ohrabruju ovakvi potezi g. Košćeca, kojega, kao što sam rekao više puta, kao najveći dioničar u potpunosti podržavam i mislim da ima viziju kako razmahati krila Varteksu. Jer kao što ste vidjeli iz optimističnog press releasa, Varteks se pozicionira kao ‘kičma’ hrvatske tekstilne industrije.

    • Velika stvar za Varteks i za Čateks. Čateksu osigurani posao a Varteksu strateški sjajna kupovina. Uz to izgleda da za tvrtku žele i znaju kupiti povoljno. Ja sam ovdje sve optimističniji.

 20. Broj 4 je baš odlučio izaći i kao da ne mari po kojoj cijeni.
  Ušao je po cca 30kn, dugo bio skroz pasivan i sada jedva dočekao malo bolje vijesti da se iskrca pošto poto. Nadam se samo da neće ići do kraja.

   • Imaju puno toga a sjećamo se kako je bilo na ADPL. Je da je u pitanju manja cifra sa kojom neki moguće zainteresirani nebi trebali imati problema ali mi je čudno da ovako lupetaju po kupnji a da im nitko ne ponudi ruku spasa.

 21. g.Bakiću objasnite nam zašto bih ste željeli da dionica Varteksa ide prema dole? moja prepostavka ako želite dokupit u potpunosti vas razumijem da želite dokupit što niže,ali ako vas ne interesira dokup ne vidim razloga da se izjašnjavate da želite da dionica Varteksa ide niže.
  zar ne mislite da nakon uspješne PSN, te se očekuje daljnje poboljšanje bilance,te ogroman potencijal u monetizaciji nekretnine i najnovija vijest o kupnji 50% udjela u tvrtki Vis PRO dionica Varteksa trebala biti veća negoli na današnjim razinama?!

  • P anisam rekao da želim da ide dolje. Rekao sam da je bolje da ovaj izađe i kupe ljude koji to žele imati. Ako je cijena niska ‘samo zato jer netko izlazi’, zar nije to sjajan razlog za kupnju. Iskreno, ja sam skoro na 15% pa ne kupujem da opet ne moram prijavljivati itd., ali dionicu Varteksa ne gledam kroz trenutnu cijenu niti mislim da u horizontu koji mene zanima, npr. godinu-dvije, današnja cijena išta znači.

 22. “Iskreno, ja sam skoro na 15% pa ne kupujem da opet ne moram prijavljivati”,citiram vas, te uz dužno poštovanje ne mislim da bi vam to trebao biti razlog da ne kupujete.
  za varteks bi bilo pozitivno kad bi vi ili sam varteks pojačali vlasničku strukturu. po mom mišljenju sada je idealna prilika za kupnju, jer je cijena prihvatljiva(razloge sam naveo u prošlom postu), te jedan još veći razlog jer jedan veliki stari dioničar izlazi.pozdrav

  • Kao što sam bio rekao, Varteks može postati stožerna tvrtka hrvatske tekstilne industrije, za koju mislim da ima budućnost. Vrlo vrijedna, a nepotrebna, nekretnina u Varaždinu može biti financijski potencijal s kojim se mogu realizirati zaista veliki planovi.

   • Samo što treba to brzo realizirati i iskoristiti novac za modernizaciju a ne šeprtljati i čekati da sami sebe pojedu. Valjda su prošli tu školu.

  • U troškovima je i oko 2,5 mil. ‘ostalih poslovnih rashoda’, moguće je da su to troškovi otpremnina?
   Ali temeljno poslovanja im i nije moglo biti bolje jer su tek u tom kvartalu dobili sredstva za poslovanje.

   Očekujem nešto bolji drugi kvartal i onda pozitivu u trećem, kad budu napokon mogli plasirati ‘sezonu’.

   U međuvremenu vidimo ove vijesti oko poslova s uniformama, te također očito uprava vjeruje u to što radi čim ide preuzimati Čateks.

   • Nisam ni ja očekivao puno od ovog kvartala,a čak sam toliko optimističan pa se nadam da očekuju toliko posla da nije i da neće ni biti otpuštanja radnika osim prirodnog odljeva ljudi koji imaju uvjete za mirovinu.
    Možda ima netko od radnika da čita ovaj blog pa se javi sa kakvom informacijom oko toga.

 23. gosp.Bakiću vidim da ste u postovima zaokupljeni dionicama turističkog sektora, ali bi vas zamolio za komentar što očekujete od Varteksa za ovu godinu ili možda već u drugom ili trećem kvartalu? dioničar sa br.5 i dalje prodaje?! da li ste zainteresirani za njegov udjel ili možda dio udjela? pozdrav

  • Očekujem u q2 manji gubitak, a u q3 čak oko pozitivne nule, jer je po prvi put u više godina Varteks imao obrtni kapital za pripremu sezone.
   Dioničar br. 5 je neki stranac koliko vidim, dosadilo mu iz nekog razloga, prodaje oportunitetno.
   Nije nemoguće da se uključim aktivnije.

 24. smatram da ste upoznati da je br.5 ulaz otprilike cca oko 30kn, te je došao do zadnje granice sa izlaskom kako možemo uočiti iz trgovanja.
  što se tiče kupnje udjela br.5, osobno ne bih volio da uđe netko sa “strane”. svim malim dioničarima uključujući i mene bilo bi poželjno da uđete vi osobno ili sam varteks, jer vlasnička struktura trenutno nije povoljna. slažem se sa vama u potpunosti da varteks po prvi put u više godina ima obrtni kapital.

 25. Prodaje dioničar broj 5 koliko stigne, njegovo je a i napatio se ovdje prošlih godina. Zbog njih je do daljnjeg cijena dionice na čekanju ali meni je veća briga hoće li Uprava pokazati hrabrosti da premjeste proizvodnju i uzmu novac od prodaje nekretnine, te ima li Uprava sposobnosti s tim sredstvima stvoriti poslove i uvesti reda u poslovanje. Mislim da bi uz podršku vlasnika to bilo puno lakše izvedivo, ali pošto je sada tako kako je ne ostaje nam drugo nego nada da g. Košćec uz dobre namjere ima dovoljno jaka leđa.
  Što se tiče kupaca,koliko bi bilo dobro da se jače na kupnji angažira g. Bakić toliko bi bilo loše da kupuje sam Varteks. Ali ako prvo nije nemoguće mislim da drugo je, pa me to ne brine previše.
  To malo goriva što je Varteks dobio predstečajnom nagodbom mora potrošiti isključivo na postavljanje firme na noge. Košćec se na to obavezao.

 26. Gledam kako su pametnom prodajom zatukli kupnju i sve mi dođe drago zbog njih kada vidim gdje je bila cijena kada su počeli prodavati a gdje je sada. A prodali cca 7-8.000 komada. Strategija boli glava.
  Možda bi ja sam napravio manju štetu da su me uzeli da im prodam.

 27. Broj 5.dosada prodao oko 21.500 kom.U četvrtak i petak nije prodavao,Sada neko dodatno ruši.Mislim da je Nenad rekao da tu u igri može biti nekoliko špekulanata koji će pokušati rušiti i dizati.Šteta za dionicu u godini kad napokon mogu posložiti poslovanje!

 28. gosp. Bakiću interesira me vaš komentar da Varteks i VIS PROI žele preuzesti Čateks.što to konkretno znači za poslovanje Varteksa? da li sa tim poslovnim potezom žele izaći na europsko tržište? pozdrav

 29. varteks je kliznuo poprilično nisko, iako trgovinski dan prođe samo sa par stotina ili koji tisuću komada. kupac li kupci ispipavaju koliko prodavač(mislim prvenstveno na br.5)misli ići sa cijenom.
  promatram na ZSE trenutno trgovanje sa badelom i žalosno je da su varteks i badel na istim cijenama. uspoređujući trenutno te dvije firme varteks je čvrsto na nogama.

 30. gosp. Bakiću Varteks Esop d.o.o. (račun br.5 u top-10) je kupio 99 kom.(12.06.),te ćemo vidjeti u dali će i dalje kupovati. želio bih vaše komentar.pozdrav

 31. G. Bakić vidite li Vi koji bi mogao biti smisao Vatreksovog prčkanja po kupnji vlastitih dionica? Ja sam razmišljao ali mi ništa ne pada na pamet. Da nije za kakvu jubilarnu nagradu g. Koščecu?

 32. g.Bakiću što mislite o ponudi VIS PRO i Varteksa za preuzimanje preostalih dionica tekstilne industrije iz Čakovca.pozdrav

  • Koliko vidim iz pisma predsjednika uprave, smeta ih VIS, ali ne i Varteks, iz onog najbrajanje konkurencije se vidi samo VIS. Dakle, mislim da bi za deal bilo odlično da se nekako napravi da VArteks bude dominantna strana u dealu?

 33. g.Bakicu pitanje za vas:
  Meni nije jasno zasto smatraju ponudu od 44 kune smijesno malu, kad se prije par mjeseci nisu nadmetali za kupnju 33% vlastitih dionica.te nisu ponudili koliko smatraju da dionica cateksa realno vrijedi.

 34. Niste mi odgovorili u mojim prijasnjim postovima .
  varteks esop d.o.o. aktiviro se u kupnju vlastitih dionica.vase misljenje.pozdrav

  • Ovo je odlična vijest. Mislim da Varteks nije službeno putem burze objavio vijest o tom poslu početkom godine? Ili se varam? Tehnički, posao je dobio Varteks Pro doo koji je u 100% vlasništvu Varteksa dd pa mislim da su to trebali objaviti jer je očito riječ o jako vrijednom natječaju

   • Kažu da se radi o značajnom poslu za izradu policijskih uniformi sa Varteksom Pro doo, ja nisam uspio naći gdje je Varteks to objavio.
    Vjerojatno nije ni bio dužan.

 35. A tek najava o uvođenju mobilizacije gdje će se svatko ispod 50 godina biti obavezan se odazvati. Kotromanović kaže da oružja ima dovoljno ali problem su uniforme. Tu će morati u kupovinu.

 36. promjena u top-10.
  br.4 VARTEKS ESOP D.O.O. +444.
  br.4 i dalje pomalo dokupljuje. pitanje je vremena kad ce se intezivnije angazirati.

 37. Danas sjajan dan na Varteksu, ovdje već odavno nije bilo ovoliko prometa i uz to još 15 posto rasta. Ako je peti dioničar zaključio rasprodaju ili bar promjenio “taktiku”, biti će tu još lijepih dana. Samo da izbace FI da vidimo promjenu smjera u poslovanju i objave posao koji je naveo Čateks, pa slobodno i koji uz taj, odosmo na level 30.
  Dioničari Varteksa to zaslužuju 🙂

  • Mislim da Vam je pogrešan fokus na ‘levele’, ovu investiciju svakako treba gledati kroz ‘veliku sliku’, naime tržišna kapitalizacija je manje od 40 mil. kn i P/B=0,15.

 38. davore slažem se sa tobom. br.5 je prekinuo rasprodaju (pratim trgovanje i moram ti reći da nije jedini krivac). vidjet ćemo koji je razlog ovakog naglog skoka. možda se br.4 aktivnije uključio u trgovanje.
  slijedeći financijski pokazatelji će pokazati pozitivan smjer u poslovanju. i to ne samo objave posla sa Čateksom, već i dobre suradnje sa modnim brendovima Hugo Boss i Armani (iz Varteksovih pogona kamioni izlaze preko granice). a još kad se uz sve to preuzme većinski udio u Čateksu. mišljenja sam da Varteks trenutno vrijedi duplo više negoli na burzi. i to nam ukazuju svi pokazatelji. vrijeme će pokazati. strpljen spašen.pozdrav

 39. Logično bi bilo da je to ista stvar … 137 miliona.

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/tekstilci-drzava-nas-unistava-dajuci-posao-varteksu-a-oprostila-mu-dug-248212

  Početkom godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) raspisalo je 137,5 milijuna kuna vrijedan natječaj za nabavu policijskih odora, pristigle ponude otvorene su 17. srpnja, a natječaj još traje.

  Click to access CTKS-fin2014-1H-NotREV-N-HR.pdf

  Tvrtka Čateks d.d. je početkom drugog kvartala ugovorila posao oko isporuke tkanine za
  izradu policijskih uniformi s tvrtkom Varteks PRO d.o.o za 2014. godinu. Radi se o
  značajnom poslu koji uz proizvodnju maskirne tkanine za izradu vojnih odora (Ugovor
  potpisan u siječnju 2014.) omogućava popunjavanje velikog dijela kapaciteta proizvodnje.
  Navedeni poslovi su u realizaciji u 2. i 3. kvartalu 2014. godine.

 40. Posložio sam linkove što se tiče ovog posla s MUPom objavljenog u izvješću čateksa ali izgleda da nije prošao. Ima gore u tekstu link na članak u jutarnjem gdje se govori o natječaju za MUPove uniforme, vrijednost 137 miliona. To je vjerojatno to.

  • Ako je u MUPu zaposleno 30000 osoba, ispada 4500 kn po čovjeku. Poslovni prihodi prošle godine bili oko 170 miliona, pretkodnih 250-350 miliona ( pišem po sjećanju ) a sada samo ovaj posao 137. Smanjili broj zaposlenih, ne uništavaju ih krediti … Ako to uz ostale poslove ne donese rezultate u iduća dva FI onda ne znam što će.

 41. Kakve su vaše prognoze što se tiče poslovanja Vartkesa ubuduće? Malo sam preletio zadnje izvješće i pozitivan rezultat je zapravo posljedica predstečajne nagodbe i otpisa oko 200 mil. kn obveza, što je iskazano kao prihod.
  Kad se oduzme taj jednokratni učinak, poslovanje još nije stabilizirano (rashodi poslovnja su skoro duplo veći od prihoda). Da li u tom smislu postoje nekakve naznake većih poslova u skorije vrijeme (osim ovog što se spominje s MUP-om)?

  • Moja su očekivanje da će Q3 biti preokret u poslovanju jer po prvi puta u puno godina su imali novac za pripremu sezone.

   • Vjerojatno je ta neizvjesnost oko budućnosti poslovanja i razlog (ili barem jedan od razloga) zašto je cijena dionice ovako nisko još uvijek. Mene osobno to plaši kod razmatranja da li uložiti u ovu firmu. Još uvijek nemam dionice Varteksa, ali volio bih da se firma oporavi i “stane na noge”.
    Odijela su im ok inače, iako mrvicu skuplja. 🙂

  • Upravo je u skladu s mojim očekivanjima, da će u ovom kvartalu jako smanjiti gubitak i u idućem poslovati pozitivno jer prvi put u puno godina imaju obrtni kapital za pripremu jesenske kolekcije. Plus dolazi nam taj veliki posao od MUP o kojem nas je izvjestio Čateks, tako da smatram da je ovo tipping point.

 42. MORH RAZVIJA NOVE JEDINSTVENE ODORE KOJE ĆE BITI BOLJE I PUNO ISPLATIVIJE. naslov iz današnjeg clanka jutarnjeg lista
  ovdje se smješi poslić Varteksu

  • Pa mislio sam ako će te nove uniforme ići na natječaj, to je novi kontigent. Tko to dobije, TAJ radi, ne možemo već sada znati da će to biti Varteks.

 43. ČATEKS d.d. – dovršena ponuda za preuzimanje
  12.08.2014
  Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. (dalje u tekstu: SKDD) obavještava javnost da je korporativna akcija preuzimanje ciljnog društva ČATEKS d.d., Čakovec, OIB 16536095427 dovršena 12. kolovoza 2014. godine preknjižbom pohranjenih dionica oznake CTKS-R-A na račun ponuditelja VIS PROI d.o.o., Varaždin, OIB 65657916431 i isplatom novčane naknade u iznosu od 44,00 HRK/dionici dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje.
  SKDD je otpremio na dopisnu adresu dioničara koji su prihvatili ponudu za preuzimanje obavijest o isplati.

 44. Je li netko pratio kandidate za Crobex, sad nakon ispadanja KORF (dok ne uđe novi RIVP), ulazi li VART – dane trgovanja ima, a to je rijetkost?

 45. Neće li se to s KORF-om događati tek nakon potvrde Trgovačkog suda?
  Mislim tada i pravno nestaje društvo..ne znam pa zato pitam jer sam jučer nakon skupštine razmišljao o tome, a zaboravio pitati ikoga na skupštini..

 46. varteks uskoro potpisuje ugovor sa Iracanima za izradu policijskih uniformi i odjela u iznosu 17mil. dolara. izvor jutarnji list

  • Nadamo se da su izvori Jutarnjeg u pravu. Ali ako je tako, onda mislim da više nema straha od poslovnih problema, te koliko znam poslovi s uniformama su značajno profitabilniji od lohn poslova koji trenutno prevladavaju.

 47. zašto ste skeptični prema izvorima iz jutarnjeg lista. jer je vlada glavni pregovarač u poslu?! te se osim poslova sa Varteksa spominju i neke druge firme.

  • Nisam skeptičan nego ne bih htio da danas-sutra ispadne da ja tvrdim da je nešto 100% sigurno. Uopće nisam skeptičan, članak mi djeluje vrlo ozbiljno 🙂

   • Eto vidite … kao i inače, pisanje novina je pisanje novina http://zse.hr/default.aspx?id=53113 … Ne možemo biti sigurni. No, čini mi se (ali to je samo moje skromno mišljenje) da nas ova informacija dovodi korak bliže istini. Naime, smatram da nije istina, rekli bi da nije istina. Ovo ‘ne možemo potvrditi’ je ipak nešto drugo. Ili?

 48. g.Bakiću ovo je igra riječi. jer navodi da ne može potvrditi “dio članka” koji se odnosi na navod ….
  sudeći po ovome istina je vrlo blizu!

 49. g.Bakiću mišljenja sam da je u globalu sve istinito što piše u jutarnjem listu. prvi razlog je što novinar koji je napisao članak ima dobar izvor u vojnoj obavještajnoj službi, jer je i prije imao točne informacije kad je u pitanju vojna tematika. a drugi je što varteks kao što vidimo iz članka nije sam naveden od hrvatskih proizvođača, te se ovaj posao vlada lobirala dobrih godinu i nešto dana. a znamo da MORH već dulji niz godina ima odličnu suradnju sa iračkim ministarstvom obrane. ako se prisjetimo dalegacija iračkih izaslanika bila je prošlo godine. https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.vecernji.hr%2Fkompanije-i-trzista%2Fvarteks-ce-sivati-odore-za-iracke-policajce-612577%2Fkomentari&ei=PM0XVNOWE5HcaoL6gSg&usg=AFQjCNEWq76wBGLvOZPvJ_LnusO6NArdrg

    • Izvanredno je da članovi Uprave i NO posjeduju dionice tvrtke, pogotovo u ovolikom iznosu – nema bolje motivacije za osiguravanje uspješnog poslovanja! Znam Nenade da ste i vi ovakve sheme nagrađivanja predlagali po skupštinama dioničara tamo gdje to nije bilo uvedeno.

     Znam i da u PTKM postoji sličan sustav, šteta možda što nije rašireniji pa da ljudi razumiju da je kapital dobar.

 50. g.Bakiću došli su na vidjelo zadnja 2 dioničara kad ste u top 10 spojili svoje skrbničke račune zajedno sa br.8 i 10 iz top 10. moram komentirat da vas je lijepo vidjet na broju 1. ali morate priznati da je i lijepo vidjet i braću u top 10, koji jedan od njih ima velike zasluge u poslovanju varteksa.

 51. @Marko
  zadnja rečenica u članku sve govori:
  Varteks se može pohvaliti s stoljetnom proizvodnjom, sto milijuna sašivenih odijela i 20. godina proizvodnje za Boss i Versace. Tako dugom i bogatom tradicijom može se pohvaliti rijetko koji europski i svjetski proizvođač.

 52. 2.CERP (-14124 kom.) ???
  g.Bakicu vas komentar. jer u zadnje vrijeme nije bilo toliko trgovanja.
  jedino nekom transkcijom ili su ih udjelili nekome?!

  • U planu upravljanja imovinom za 2015. od DUUDI je da u 2015. dijele dionice Varteksa HRVI i ostalima, možda su već počeli. Kada su spustili nominalu PTKM i DDJH, a Todorić od VPIK i BLJE, ove su im čini se nova meta.

 53. bilo da drzava prodaje ili udjeljuje dionice Varteksa, napokon bi se mogao naci kupac koji bi postao vecinski vlasnik. jer trenutna vlasnicka struktura po meni je zamrsena. pred ovom firmom tek nastupa velika buducnost. u 2015g. ocekujem veliki bum u rezultatima poslovnja.

  • Iskreno, da ne čuvam novce za dokapitalizaciju ĐĐ, pokupio bih svu tu likvidnost. Uvjeren sam da Varteks neće propasti, a u tom slučjau mi se ova valuacija čini smiješna. Oism turističkih dionica to smatram možda i najsigurnijim ulaganjem u svom portfelju, iako ga tretiram više kao ‘private equity’. No to ne znači da se ne mogu vidjeti i kratkoročni prinosi od tih ulaganja, naime tu nikad ne znaš kad će se vrijednost osloboditi / prikazati.

 54. 55 milijuna kuna prodaja u ovom kvartalu, povećanje od 57% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nije loše. 🙂

 55. G.Bakicu, kako komentirate danas objavljeno kvartalno izvjesce? Gubitak je i dalje velik, ali cash flow izgleda puno bolje.

 56. http://www.evarazdin.hr/index.php/2014-11-10-00-07-24/gospodarstvo/item/3083-gospodarsko-povezivanje-slovenske-poduzetnice-posjetile-varazdin
  izdvojeno iz članka:
  Konkretizacija susreta uslijedila je prilikom večere, kada su unaprijed pripremljeni match-making sastanci rezultirali B2B razgovorima za Galko, Biovitalis, Tehno partner, Varteks, Hudek-trans, Rovokop, Škole stranih jezika Žiger, ASR Group, Crtorad i druge sa slovenskim poduzetnicama.

 57. Da mi je docekat dan kad ovo sto ste citirali nece biti vijest, vec neki ugovor sa Iracanima…ili Đuri sa arapima…ako to docekam, ne znam sta cu, jos nisam odlucio, ali neku ludost cu napravit, to je sigurno 🙂

 58. g.Bakiću da li ste mišljenja kao ja da bi uprava Varteksa trebala ozbiljno razmotrit situaciju oko dodjeljivanja dionica Varteksa HRVI od strane CERP-a. jer bi za par mil. kuna mogli postati vlasnici preko 25%, te bi de facto mogli potpuno upravljati tvrtkom.

 59. mišljenja sam da bih uprava varteksa trebala donijeti odluku o kupnji dionica u svoj trezor. situacija je trenutno idelana. razlog tome što varteks još nije čvrsto stao na noge (uvjeren sam da uskoro hoće i sami poslovni rezultati govore), te dodjeljivanje CERP-a dionica varteksa HRVI. teško da će i povoljnije proći (par mil. kn). uz svoj postojeći trezor i kupnjom tih dionica de facto mogli u potpunosti upravljati tvrtkom.
  g.Bakić vaš komentar ako imate isto ili suprotno mišljenje.pozdrav

  • Mislim da bi uprava napravila loše da time diže cijenu sada kad je nekoliko paketa, barem se meni čini, ‘klimavo’, pa ih ozbiljniji igrači mogu kupiti.

  • Kažem ne da jesu nego da bi mogli biti. Vidite da je Karlovačka banka u stanju kakvom je, a imate i onaj paket od Igreca koji je isto u krizi … i imate onaj veliki koji je neko vrijeme prodavao

 60. g.Bakiću uz dužno poštovanje ne bih se složio sa vama, jer mislim da paketi dioničara iz top-10 nisu klimavi. poznat nam je ulaz svih tih dioničara,tako da neće prodavati da bih bili u minusu.a kako tvrtka napreduje vjerovatno će htjeti i nešto zaraditi. jedino koji je klimav paket koji dodjeljuje CERP možemo in nazvati paketićima HRVI koji ne bih trebao utjecati na cijenu. razlog tome što je svaki HRVI dobio do par stotina komada koji svi u trenutku dobivanja neće prodavati.pozdrav

  • Mislim da ste potpuno u krivu. Ako ste poduzetnik kao Igrec i imate problema nije bitno po kojoj ste cijeni ušli jer treba vam lova da spasite svoj osnovni biznis a što se tiče onog austrijanca on je prodavao i na puno nižim cijenama. Karlovačka banka će u Varteksu ostati samo ako HS-ovi vlasnici nađu smisao da im ta firma treba. Što se tiče cerpovog paketa koji daje dionice braniteljima mislim da će se sav vrlo brzo prodati po sitno na burzi.

 61. zašto misliš da Igrec ima financijskih problema? to što je bio u pritvoru?! ja sam suprotnog mišljenja. a što se tiče austrijanca prodao je dionice u vrijednosti 100.000 eura i stao.a mogao je i bolje proći. vjerovatno mu je trebalo žurno. karlovačka banka tj. HS-ovi vlasnici da nisu našli smisao ne bi otkupili dionice od Validusa i Nikomata.
  slažem se s tobom da će cerpovi paketi koji su dodjeljeni HRVI brzo prodati po sitnim nalozima na burzi(jer je svaki branitelj dobiio po par stotina komada).

 62. http://www.vecernji.hr/hrvatska/radit-cemo-kacige-i-za-irak-ugovor-je-vrijedan-25-milijuna-usd-976973
  – Hrvatska grupacija vojne industrije pred potpisivanjem je ugovora s Irakom za 120 milijuna dolara. Osim nas, tu su i varaždinski Varteks, Inkop iz Poznanovca te još neke tvrtke. Naš dio koji se odnosi na kacige vrijedi oko 25 milijuna dolara. Potpišemo li taj ugovor, a to je pitanje dana, u roku od godine i pol isporučit ćemo Iraku 160.000 kaciga za policiju, a time nam se otvaraju i vrata za vojsku – kaže Šestan.

 63. Senzacija! U zadnje vrijeme većina ulagača prati tko od velikih kupuje a tko prodaje zbog vlastitih financijskih problema. Po meni potpuno nebitno s obzirom da veliki izvozni poslovi Varteksa uopće nisu bauk već realnost!

 64. dogovorene transakcije. neznam zašto nije išlo blok prometom.ali to je sad manje važno.u petak ćemo vidjet situaciju u top-10.ne bih se iznenadio da dođe do prevelikih iznenađenja.

 65. G. Bakiću
  Sada znamo tko je kupio onaj paketić. Baš mi je drago zbog Vas a i mene.
  Da li sada možete uz onaj paket koji je u vlasništvu Varteksa i naravno Vaš paket samostalno ako želite upravljati firmom.

   • Mislim da smo sada u jako dobroj situaciji, koliko vidim poslovanje se odlično razvija, a postali smo i 100% vlasnici ovoga http://zse.hr/default.aspx?id=54262 što je najveći (kontrolni?) dioničar Čateksa, pa sada imamo ono o čemu sam pričao, konsolidaciji tekstilne industrije. Čateks je imao u prvih 9 mjeseci pozitivan EBITDA, te je jako dobar za Varteks zbog vertilne integracije, kao i nastupa u konzorcijima.

    S druge strane, kao što možete vidjeti, u Q3 su prihodi bili znatno veći nego Q3 prošle godine, ali pravu razliku očekujem u Q4 jer je po prvi puta nakon puno godina Varteks imao obrtni kapital za pripremu sezone.

 66. g.Bakiću jeli znate što o kupnji navedenih dionica Čateksa? i da li znate što o navedenoj slovenskoj firmi?koje su joj namjere?

 67. g.Bakiću Varteks je prodao svoju polovicu svog udjela(17,12%) u Čateksu slovenskoj predionici Litija.oni su inače dugogodišnji razvojni i poslovni partneri Čateksa.cijena transakcije nije objavljena.izvor jutarnji list.
  mislim da je enigma zašto je prodao i to polovicu svog udjela u Čateksu.u članku direktor Čateksa izjavljuje(pitanje da li je točna inf.) da mu se Varteks kao najveći dioničar nikad nije obratio?!

 68. g.Bakiću nije mi jasna namjera uprave Varteksa u prodaja “polovice” svog udjela u Čateksu. sam iznos je vjerovatno nebitan.nešto drugo je tu bitno?! zašto nisu prodali cijeli udjel?!

  • Darko obično je tako u transakcijama, da kupac i prodavatelj imaju interesa — čudi me zato izjava g. Sabola, ako je dobro prenesena.

  • Također, g. Bakiću, njegovoj obitelji i svim čitateljima bloga želim sretan i blagoslovljen Božić te radosnu i uspješnu Novu Godinu! Nek nas služi zdravlje i nek nam portfelji rastu, ali i srca, da znamo raspoznati dobro i važno u životu!

 69. Ukoliko se ne varam dionica VART-R-1 sastavnica je CROBX-a. Likvidnost dionice obzirom na ukupnu likvidnost tržišta je zadovoljavajuća. Tu mislim ponajprijena gotovo svakodnevno trgovanje. Ipak među većim dioničarima, a tu mislim na one koji imaju najmanje 20-ak i više tisuća dionica, nema ni mirovinskih fondova, ni dioničkih fondova, ni indexnih fondova. I sve to unatoč ogromnom free float-u. Može li netko iznijeti svoje mišljenje zbog čega je to tako ili ja možda imam lošu percepciju. Zanimanje pokazujem prema ovoj dionici jer je po meni njena valuacija smiješna a ujedno jer očekujem da bi kroz 2015/2016 godinu konačno moglo doći do otključavanja tržišta bez obzira na loš državni reiting i rizik koji nosimo.

 70. Da imenjace, zasto mislis da je 2015 prekretnica? g Bakicu, imate li kakav komentar, mada znam da je dd sad u trendu?

 71. Mislim da je prošla, 2014. godina bila prekretnica za ovu dionicu. Iz niza razloga, pritom ne mislim na sam porast cijene.
  Znači sada nam ostaje pitanje hoće li cijena nastaviti započeti uzlazni trend.
  Zašto bi netko prodavao dionicu po ovoj cijeni je teško pitanje ali primjećujem da se količina dionica među najvećim dioničarima smanjuje.
  Doduše radi se o državnom portfelju, ali ipak…
  Jednako tako meni nije jasno zašto bi netko prodavao sada i po ovim cijenama npr. AUHR ili ZVCV nakon dokapitalizacije pa ipak i za ovo nešto dionica što se prodaje ne vidim jagmu na zaista po meni smiješnim razinama.

 72. G. Bakić
  Može osvrt na ovo suludu prodaju zadnjih 5 minuta nakon objave izvještaja. Izvještaj onakav kakav ste i predviđali. Da li ja nešto dobro ne razumijem. Prihodi veći za 17% nego lani, izvoz povećan za 8 %, rashodi manji za 61 %, gubitak kad se raspodjeli sa prošlom godinom (učinci PSN)
  smanjen za 60%. Istina gubitak je još uvijek tu i to ne mali (37M) Najava uprave da trend ostaje pozitivan i u 2015. To je to. Ne znam možda oni koji nikada nisu imali firmu misle da se takve stvari rješavaju preko noći. Mislim da firma ide u dobrom smjeru i da će ove godine taj gubitak još jednom prepolovit a ako se dobije neki veći posao i da ga neće biti. Što Vi mislite.

 73. vidim da nemate vremena ili vas je ovaj negativno izvješće iznenadilo.
  može pojašnjenje u izvješću poslovni prihodi :
  1.prihodi od prodaje su veći za cca 10 mil. kuna
  2.ostali poslovni prihodi su manji za cca 204 mil. kuna ??????

 74. ovo je odgovor iz uprave varteksa,koji je razlog minusa u 2014g:
  Dodaje se da pritom treba uzeti u obzir da je financijsko restrukturiranje kroz provedbu predstečajne nagodbe i sporazuma o uređenju međusobnih odnosa i dodatnom financiranju Varteksa imalo direktan i značajan jednokratan utjecaj na rezultate poslovanja Varteks grupe u 2013. godini. – Bez tih utjecaja umjesto ostvarene dobiti u 2013. godini rezultat iz redovnog poslovanja bio bi gubitak od 94,1 milijuna kuna, što znači da je u 2014. godini gubitak iz redovnog poslovanja smanjen za više od 60 posto – ističu iz Uprave.
  jedino me ovo brine:
  Podaci iz financijskog izvješća također pokazuju da su ostali poslovni prihodi Varteksa lani iznosili 16,4 milijuna kuna, što je znatno manje nego 2013. godine. Naime, 2013. godine su ostali poslovni prihodi Varteksa bili čak 220 milijuna kuna, a tvrtka je tu godinu završila s dobiti od 63,7 milijuna kuna.
  jedino da u ostale poslovne prihode u 2013g,(220 mil) je ulazilo prodaja nekretnina.
  Nenade vaš komentar.pozdrav iz kišovtog Splta

  • g.Bakicu dva dana nakon financijskog izvjestaja za 2014g. ste bez komenteara?!
   da li ste razocarani ili ste u potpunosti ocekivali ovakve rezultate.pozdrav

   • Pa Hrvoje, meni je OK izvjesce, operativni gubitak se smanjuje, nesto sporijom dinamikom nego je predvidjeno, jak rast prihida od prodaje osik specijalnih programa koji su volatilni i rast izvoza … mislim da je kompanija ozdravljena i da se radi samo o vremenu.

    • Zelite reci da u danasnjem trgovanju nisi bili vasi veci nalozi na 19,..kn,te da niste dokupljivali?

    • Nevjerojatno … imate ‘investicijske’ forume za ovakve ‘rasprave’, a na pitanja o Varteksu više neću odgovarati.

    • Ljudima bi za njihovo dobro trebalo zabraniti koristenje web tradera cesce od jednom mjesecno jer strasno velik broj ljudi krene buncati nakon sto bulje po cijele dane u to, stalno im se ukazuju razne baba roge koje ruse ili brane cijenu, a nakon 3 dana pada cijene odredjene dionice se vec preispituje sva logika investiranja itd.itd.

    • Potpisujem,

     Mnogi ovamo dolaze po savjete očekujući da ljudi na ovom blogu mogu magično predvidjeti svaku fluktuaciju cijene, i da za sve postoji odgovor.

     Preproučam svima iz te kategorije da shvate da je racionalno investiranje vjerojatnosna, a ne egzaktna kategorija i da se educiraju o psihologiji ljudske intuitivne borbe sa vjerojatnosnim sudovima.

    • Mislim da kao što neki ljudi postaju ovisnici o mobitelima/internetu/facebooku da slično postaju i ovisnici o web traderu i forumima/blogovima na kojima misle da mogu prije ostalih pokupiti informaciju ili mišljenje koju misle da će utjecati na trgovanje. Osobno sam jako čest posjetioc jer me zanimaju ‘threadovi’ nekih rasprava, a ne znam postoji li kronološki comment feed osim ovih 15 najnovijih s desne strane.

 75. Zasto kod nas ulagaci slabo zaradjuju na burzi? Oni se bave teorijama zavjere, izvadcima top 10 (sto oni znaju sto mi ne znamo), nagađanjima zasto je ovaj kupio, a onaj nije ili tko je kupio, a tko ne….bas zamisljam kako Buffett i bilo koji ozbiljni ulagac sjedi pred kompjuterom cijeli dan i nagađa tko je i koliko kupio pa po tome planira kupnju ili prodaju/bijeg. Ili svaki dan gleda top 10.
  Da toliko nasi ulagaci, energije uloze u znanje i proucavanje tvrke u koju ulazu, imali bi puno bolje rezlutate. Iz svih ovih pitanja se vidi da nisu sigurni u ono sto rade pa stalno moraju dobivati neciju potvrdu da je to dobro.

 76. Palo mi na pamet…brand WarTex by Varteks 🙂
  Vojnu odjeću kupuju ne samo oružane snage nego i igrači paintballa, lovci, preppersi,…
  WarTex na Amazon 🙂

  • Preppersi, hahahaha…

   A u đuture im odmah uvalimo i frknemo još i “Pik”-ove i “Podravkine” konzerve i mesne nareske. 😀 Kad si na takvom tripu, to ti ionako spada u accesories i must have. 🙂 I nazovemo ih recimo “Ham-o-caust”? Ili “Ham-o-cide”? “Ham-e-roid”? 😀
   Malo ozbiljnije, ali ne preozbiljno, baš sam u zadnje vrijeme dosta razmišljao o “Varteksu” I mislim si OK, poslovanje se stabilizira, ugovor za uniforme će vjerojatno doći i proći, i onda what’s next? Tekstil se u zadnjih dvadesetak godina skroz demokratizirao, pa tako gotovo da nema razlike između kineskog jeansa koji košta X, turskog koji košta Xx2, i nekakvog “Sisleya” ili “Replaya” koji košta Xx50 ili 100. Sjećam se prije skoro 25 godina kad sam si kupio “Diesel” traperice. Koštale su neku smijuriju. Kroz smijeh sam se pitao je l’ imaju podbrand “Loža”? Da imam nešto kad cijepam drva i vozim se na traktoru? 🙂 A gle ih danas. 🙂 I kol’ko koštaju. Nastavno na prvu tezu, ako ste tekstilna firma možete raditi kao Kinezi, ili lohn poslove za druge brandove, ili po licenci, ili robne marke za lance tipa H&M ili C&A…, ili možete probati razvijati vlastiti brand. “Varteks” je to pokušao nekoliko puta dosada, i čini mi se uvijek ostao nedorečen. Ova odijela “DiCaprio” meni su odlična što se materijala i zanatske kvalitete tiče, ali dizajnerski beskrajno dosadna. Nitko ne treba više od dva takva odijela. Jer nismo u 1900. kad su si ljudi tokom života mogli priuštiti samo jedno odijelo, te je stoga bilo važno da budu kvalitetno sašivena, a stilski otporna na modne promjene. Ljudi danas komade odjeće kombiniraju na nevjerojatne načine. Najskuplje komade sa komadima sa placa. 🙂
   Da bi takvo što bilo moguće, obično ti trebaju tri kreativca, svaki sa idejom vodiljom, konceptom i specifičnom karizmom: Dizajnerski, marketinški i snimateljski. Dobar primjer je “Benneton” sa svojim osnovnim konceptom živih i mnogobrojnih boja, te kontroverznom reklamnom kampanjom koja je uključivala krvave majice poginulih vojnika i slične provokacije. Ne kažem da takvo što treba biti baš tako radikalno, ali zanimljivo svakako da.

   Pa eto, sa ovom igrom riječi, Vi Domenico, već ste se kvalificirali u najuži krug. 🙂 Što se fotografa tiče, pada mi na pamet S. Lupino, rođeni Varaždinec. Sto godina već, najblaže rečeno, ne radi ništa spomena vrijedno, ali 80-tih je bio zvijezda i neodvojivi dio njujorške scene, kad je NY bio manje bogat i poželjan, ali daleko uzbudljiviji i kreativniji nego danas. Vani njegovo ime i dan-danas nešto znači, zanat se, kao i vožnja biciklom, ne zaboravlja, a uz pravi motiv i stimulans (ne te stimulanse :)), vjerujem da je moguće rasplamsati ugasli kreativni žar. Jedino ostaje dizajner. I na tom planu postoje mladi kreatori, čak i dosta razvijena scena, gdje ljudi rade i prezentiraju zanimljive stvari. Možda se odlučiti za nekoga, riskirati i pustiti ga da idejama maksimalno raširi krila.

   Naravno, imam VART, i ne sugeriram da bi trebalo biti baš tako. Ali razmišljati u tom smjeru, svakako da.

  • U slučaju potpisa nekakvog ugovora (npr. onoga što se pričalo za Irak), imaju li obavezu to i objaviti na burzi ili je to samo stvar “dobre volje”?

    • @marko1
     A o ćemu ovisi tko mora a tko ne mora odnosno kakve točno promjene se moraju objaviti a kakve ne? To je definirano u uvjetima uvrštenja na ZSE? Postoji li negdje kakav cheat sheet za takve osnovne stvari, da se ne mora ulaziti u ogromnu teksturinu pisanu pravno-financijiskim meta jezikom? 🙂

 77. g.Bakiću od zadnjeg izvješća nemate nikakvog komentara u svezi Varteksa. pošto ste najveći dioničar interesira nas (mene i ujedno ostale dioničare na ovom blogu) kako poslovanje očekujete u 2015g i dalje(da li će biti napokon pozitivno?),te što je sa ugovorom za šivanje odora sa iračkom policijom i vojskom?
  Lp

 78. ja Marko nisam g.Bakić ali sjećam se da je uprava kazala da ovu godinu očekuju pozitivno poslovanje. Mislim da je ovo presudna godina jer ako bude pozitivna i bez ugovora s iračanima da Varteks ima lipu budućnost a da je rast cijene dionice velik

 79. g.Bakiću vjerovatno ste čitali današnji jutarnji list o najbogatijim hrvatima,gdje ste i vi uvršteni sa skokom od 39. mjesta na 23. mjesto. To je nebitno, već piše i dalje citiram novinara “dokaz da se i ulaganje u domaće dionice mogu isplatiti”.

  • Normalno da se ulaganje u dionice isplati a da bi se to ostvarilo sem znanja treba bit dosljedan svojoj odluci. Zašto sam uložio u dotićnu dionicu? A ne preispitivat ulaganje na dnevnoj ili tjednoj pa i mjesećnoj fluktaciji cijene dionice. Navodno u Splitu ima seminar 30.og a vezano za trejdanje. pa tko voli nek izvoli.

 80. U Dubrovniku je zatvoren Di Caprio shop u trgovačkom centru Mercante, navodno se otvara novi u istom centru u manjem prostoru. Nadam se da će ostati prisutni sa maloprodajom u Dubrovniku.

  • U Splitu Varteks ima ducan u centru city one i prosle godine otvoren u strogom centru grada. Jedan i drugi su velike kvadrature,te rade odlicno(prema izjavama djelatnika).☺

 81. http://defender.hr/republika-hrvatska/vojna-industrija/asda-2015-jadranska-vojna-i-zrakoplovna-izlozba-i-konferencija.php
  Direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić istaknula je: U 2013. godini izvezeno je 200 milijuna dolara vojne opreme dok su u 2014. godini hrvatski proizvođači vojne opreme i naoružanja dogovorili vrijedan posao sa Ministarstvom obrane i unutarnjih poslova Iraka u iznosu od 115 milijuna dolara.
  g.Bakiću mislim da je ovo vjerodostojno,ipak je ovo izjava direktorice Sektora za industriju HGK.

 82. http://www.zse.hr/default.aspx?id=58108
  ovo je interesantno:
  Ad 9. Zbog ostavke jednog člana i opoziva drugog člana Nadzornog odbora prihvaća se prijedlog odluke da se za članove Nadzornog odbora Društva biraju: Verica Žlabravec, univ. dipl. ekonomistica iz Jastrebnika 3, Slovenija,članica Upravno odbora Predilnice Litija holding d.d. iz Litije i Zoran Košćec, diplomirani ekonomist iz Varaždina, Tome Masaryka 7.

  • Hvala marko1.
   Nisam ‘povezao’ s DDJH — jer ona govori o obnovi tenkova, pa je naravno jedino ĐĐ 🙂

   A ovo za Varteksovo odijelo nisam znao i također ne znam ima li kakve veze.

 83. g.Bakiću što kažete na ovo:
  http://www.jutarnji.hr/vesna-pusic-u-bagdadu-tjesila-irackog-predsjednika&mdash%3Bznam-da-je-vama-najgore&ndash%3Bali-danas-nitko-nije-siguran-od-terorizma&mdash%3B-/1342587/

  izdvojeno iz članka:
  Kasnije tijekom dana ministrica Pusić sastat će se u Bagdadu s ministrom obrane Halidom al-Obeidijem, ministrom unutarnjih poslova Muhamedom Salimom Al-Rahbanom te ministricom za ženska pitanja Bajan Nouri, nakon čega odlazi u Erbil gdje će se sastati s pokrajinskim vodstvom. Najavila je da će konkretnije razgovarati o “nekim već započetim” ili barem spomenutim projektima, koji se odnose na opremanje i pomoć snagama sigurnosti u Iraku, s ministrima obrane i unutarnjih poslova.

  “Niz hrvatskih tvtrki sudjeluje ili je zainteresirano sudjelovati od opremanja obućom i odjećom do obuke u organizaciji obrane i nadam se da ćemo se u tim segmentima “približiti finaliziranju nekih već započetih pregovora” o suradnji u zajedničkim projektima”, rekla je Pusić nakon sastanka s iračkim predsjednikom.

   • g.Bakicu po tezini mi je vjerodostavnija izjava ministrice kada izjavljuje da ce u razgovorima pribliziti finaliziranju vec zapocet pregovora u opremanju sa ministrima obrane i unutarnjih poslova Iraka.dobro znamo na sto je mislila,nego li clanak od prosle godine iz jutarnjeg lista.

   • g.Bakicu jos prosle godine ste najavljivali na forumu pozitivno poslovanje varteksa u Q3 i Q4.
    Vidimo u zadnjim izvjestajima da se se minus smanjuje i to drasticno u odnosu na prethodna razdoblja.
    Kao najveci pojedinacni dionicar kako vidite trenutnu situaciju i kakvo poslovanje mozemo ocekivat do kraja godine.

 84. Iskreno, (dionica mi je u portfelju) ne mogu reći da me je posebno smeta ovaj spor. To je i dalje ista firma koja se prodaje na 0.16 Bv i 0,19 P/S. Kod Varteksa je jedino bitno da li će propasti, a sve je izglednije da neće.
  Dakle, ako slučajno dođe do situacije da se plasira velika količina dionica na tržište u slobodnu prodaju, i cijena zbog toga još padne, a ne promijeni se ništa na lošije što se tiče same firme, prilično je jasno što napraviti. Malo grubim riječnikom, i na smeću (a Varteks to nikako nije) se može odlično zaraditi ako ga kupiš dovoljno jeftino.

 85. Prema konačnim podacima DZS-a za prva dva mjeseca ove godine,ukupni izvoz porastao je 5,8% u odnosu na isto lanjsko razdoblje,dosegavši 12,3 miljarde kuna,pri čemu je u prerađivačkoj industriji zabilježen rast od 6,3%,na 10,46 miljardi kuna.
  Među vodećim granama,izvoz odjeće porastao je 21,5% ,na 709,9 miljuna kuna,
  izvor jutarnji list.

 86. g.Bakiću zadnji komentar na blogu Varteksa dali ste ima par mjeseci.rekli ste i komentirati izvješće za prošlu godinu kad uhvatite vemena.zar vas je nešto drugo ponuklo?!
  ja osobno duboko vjerujem u Varteksa.

   • “Netko” pametno dokupljuje vec mjesecima na Varteksu.Ceka na bidu(vidi se po nalozima),a kad bid stane odradivati lupa po asku,ali ne ide visoko.
    Veliki ulagac.Sumnjam u jednog.☺
    Pomozite mi.

  • Odličan razvoj, svaki kvartal je sve bolji. Do kraja godine se može očekivati plus u poslovanju Varteksa. Ne sjećam se kada je objavljen ovoliki broj sjajnih izvješća na ZSE. Za sada nema nekih reakcija na burzi ali to dugoročno nije bitno jer stvari uvijek dođu na svoje mjesto – prije ili kasnije…

   • @Marko
    Ako si pratio prijasnja izvjesca i najave uprave Varteksa, u ovom II kvartalu nisu prikazani svi nagovjesteni poslovi.Tako da ocekujem iste u III i IV kvartalu.
    III kvartal je vise nego sigurno u plusu.S ovim izvjescem Varteks je mamac i za vece investitore.

    • g.Bakicu vidim da ste zauzeti u komentiranju turistickog sektora,ali kao najveci pojedinacni dionicar Varteksa nakon drugog kvartala ocekujemo vas komentar.pozdrav

 87. zna li netko što je s ovim dionicama koje je država dala Varteksu prije 7 godina da ih proda radnicima po posebnim uvjetima, a što ih sad hoće nazad jer nisu u cijelosti prodane?
  Jel to na sudu ili je postignut nekakav dogovor?

  • Ima par mjeseci da je drzava dala rok od 15 dana Varteksu da vrati dionice.Ali od tada ni glasa.Do dana danas nema promjena u top-10.
   Doslo je najvjerovatnije do dogovora.

 88. Dio teksta iz navedenog članka : “Hrvatska je krajem prošle godine sklopila izvozni posao s Iračkom vladom vrijedan 115 milijuna dolara, a osim pušaka i pištolja HS-2000, Iračane je borbenim kacigama opremio Šestan-Busch, Varteks je sklopio posao kojim će prodati tamošnjoj policiji odore i odijela, a Inkop iz Poznanovca prodaje vojne čizme.”

  Hmm zanimljivo 🙂

 89. Dok čekamo rezultate Q3, u nadi da se proizvodnja stvarno održivo povećava što će valjda dovesti i do pozitivnoga poslovanja možemo se malo počastiti njihovim proizvodima. U DM-u se sa karticom za popuste za ovaj mjesec može dobiti bon sa 50% popusta na novu jesen/zima kolekciju DiCaprio by Varteks. Malo je reklama, ali budući da je gospodin Bakić najveći pojedinačni vlasnik, a vjerujem da i među čitateljima ima mnogo dioničara, nadam se da se nitko ne ljuti.

 90. Ono što je u ovom natječaju zanimljivo je da se traži 20 radnika za sklapanje ugovora na NEODREĐENO vrijeme.Znači da posla ima.

  Šta je s njihovim izvješćem?Zar ga nisu trebali već objaviti?
  To izvješće me zanima najviše od svih…

 91. Nenade ovo je jedan vaš komentar od prije godinu dana

  “Iskreno, da ne čuvam novce za dokapitalizaciju ĐĐ, pokupio bih svu tu likvidnost. Uvjeren sam da Varteks neće propasti, a u tom slučjau mi se ova valuacija čini smiješna. Oism turističkih dionica to smatram možda i najsigurnijim ulaganjem u svom portfelju, iako ga tretiram više kao ‘private equity’. No to ne znači da se ne mogu vidjeti i kratkoročni prinosi od tih ulaganja, naime tu nikad ne znaš kad će se vrijednost osloboditi / prikazati.”

  Kako ste zadovoljni razvojem Varteksa unazad godinu dana?
  .Ako može bar kratki komentar za nas male dioničare.

  • Vjerujem da razumijete da je moja pozicija kao najvećeg dioničara osjetljiva u komentiranju pitanja poput Vašeg?

 92. @maki
  Ne trebas strepit radi trenutnog trgovanja Varteka na ZSE. I ja gledam da sto jos povoljnije kupim. Doci ce i vrijeme za Varteks. I to uskoro.

 93. Jos nije kasno za iskoristiti popuste u Varteks ducanima. U Zg Areni traje do 25.02.
  Ovo JE nagovor na kupnju!
  Nebu Vam žao, a još bu Vam i ostalo:)
  A sve sto ustedite mozete investirati.
  Moram pohvaliti gospodje koje rade u tom Varteksovom ducanu, usluzne i strucne.
  Ako bi odluka ulaganja i procjena sigurnosti investicije ovisila o obavljenoj kupovini rekao bih da sam siguran za svoj udio u Vartreksu.

 94. Baš htjedoh pitati za komentar prelaska dionica iz jednih u druge drhtave ručice… Osobno mislim da je bolje da se je ovo podijelilo pa sada možemo pročistiti se čim prije a tim bolje

 95. Fond će odabir pojedinačnih ulaganja prilagođavati promjenama koje će se događati u
  definiciji ili sastavu CROBEX-a. Više informacija o dioničkom indeksu CROBEX mogu se
  naći na web stranici Zagrebačke Burze (www.zse.hr) ili na internet stranici društva OTP
  invest društvo za upravljanje fondovima, d.o.o. (www.otpinvest.hr)

  Click to access 13.02.2015%20-%20prospekt%20OTP%20indeksni%20fond.pdf

  Zna li netko koliko bi dionica mogao kupiti indexni….

 96. Gosp. Bakić da li je došlo vrijeme za smjene u Varteksu? Ja Vam rado dam punomoć na moje udjel u Varteksu, pa da vi probate nešto pokrenuti.
  Kasne sa kvartalnim izvještajima, nema revidiranog izvještaja i sl. Mislim da je dosta obećanja gosp. Košćeca, a neke osnovne stvari nije u stanju posložiti kao što su izgled weba i da im računovodstvo radi svoj posao…

 97. Slazem se sa Tolisimusom Ja nemam dionice Varteksa .Kada sam planirao da kupim malo isao sam pogledati web stranicu i nisam mogao vjerovati kako to izgleda lose.

 98. Moram priznat da i mene živcira što uvijek zadnji objavljuju izvješće-to mi je malo neozbiljno i neodgovorno.
  Ali opet neću radi toga tražit smjenu uprave.Prošli kvartal je bio pozitivan i ako bude ovaj to bi bila potvrda preokreta u poslovanju..
  Bitno je što piše u izvješću..
  Ako Vam to smeta pošaljite im dopis i skrenite pažnju na to što Vam smeta

  Samo neka izvješće bude pozitivno pa ćete vi svi zaboraviti na kašnjenje..:)

  • ma naravno, trenutno je pozitivno izvješće najvažnije, ali pod predpostavkom da je ulaganje dugoročno, insistiranje na kontinuiranim poboljšanjima tj. na izvrsnosti nikad nije nepotrebno.

 99. Danas nakon vjerojatno petog pokušaja sam dobio odgovor iz Varteksa u vezi FI.
  Izvješće će izaći….
  He he, već ste se ponadali :)…ništa od informacija, upućen sam na drugo osobu nakon mjesec dana i pet mailova.
  Ja odustajem od pisanja mail-ova i naganjanja sa njima, dokazali su u više navrata da nisu profesionalni….Vama g. Bakiću još uvijek stoji ponuda punomoći na moje dionice, a vidim da i drugih kolega dioničara ima koji su voljni isto napraviti. Vrijeme je za promjene, dosta je obećanja…

 100. Ja sam im pisao 12.svibnja i tada su mi rekli da iz tehničkih raloga kasne i da će ga uskoro objaviti..Od tada je prošlo 13 dana…Ja imam dionice Varteksa, ali ovo je stvarno neozbiljno.Kakvi tehnički problemi se rješavaju 13 dana??
  Kako očekivati da netko kupuje dionice firme koja ni izvješće nije u stanju na vrijeme objaviti…
  Iskreno, razočaran sam..
  Bili su u sličnoj poziciji kao Đuro..Neka se ugledaju na njih što se tiče izvješća …

  • Je, ludilo.

   Radje bi da objave izvjestaj za 1. kvartal. U zadnjih par tjedana sam im tri maila poslao sa upitom kada ce objaviti FI, nista nisu odgovorili.

   Krajnje neprofesionalno ponasanje. Bolje imati lose izvjesce, nego ne imati izvjesce uopce.

 101. Da ne pišemo da će samo Đuro biti ok, mislim da sad možemo i za Varteks reći da će biti ok.

  „Tijekom 2015.godine poduzete su radnje parcelacije matične lokacije Društva kako bi se imovinom ,a posebno nekretninama upravljalo što efikasnije te kako bi se osigurala daljnja optimalizacija njihovog korištenja.
  U 2016. planira se prodaja dijela nekretnina na matičnoj lokaciji i na području ex-yu u cilju rasterečenja Društva u dijelu ukupnih obveza kroz poboljšanje likvidnosti i smanjenje rashoda u dijelu troškova vezanih kako uz same nekretnine tako i uz postojeće obaveze.Pregovori s potencijalnim kupcima su u tijeku i očekuje se realizacija.U okviru navedenih aktivnosti Uprava planira provesti i redovno preispitivanje fer vrijednosti revalorizirane imovine.“

 102. Varteks na matičnoj lokaciji ima oko 200 000m2..S obzirom da je cijena ca 100eur/m2 samo to zemljište vrijedi nekih 20 milijuna.S obzirom da je uprava u izvješću za 2015.godine izjavila da je prodaja dijela nekretnina u fazi realizacije mislim da će se prodajom tog zemljišta situacija jako promijeniti po pitanju likvidnosti pa onda više nećemo ni imati ovakve novinske članke..

 103. Da, novih 5k dionica drugog člana uprave… Baš me zanima hoće li i koliko kasniti s izvještajem za ovaj kvartal pa da vidimo što bi to moglo biti zanimljivo tj možda indikativno 😉

 104. ljudi, da li je moguće da je naše tržište kapitala baš toliko neefikasno?
  dva člana uprave kupuju po 18,00 kn dajući tako nedvojben signal što se dešava s društvom, a danas, kolik vidim, prvi nalog na bidu po 17,30 kn?!
  svašta je moguće u sljedećem izvještaju ali čovjek je ulupao pola milje kuna u dionice društva kojeg vodi? pa zar bi ulagao u nešto u što ne vjeruje da vrijedi bar toliko?

 105. Ništa čudno, sjetite se RIZ-a na cca 17 kn ili KORF-a. Isto ih nitko nije htio. Nelikvidnost na burzi je i dalje problem, ali mislim da stvari idu na bolje da će tržiše biti efikasnije.

  • Emile ja ne znam što Nenand misli o ovom izvješću Varteksa ali znam da se itekako borio za tadašnji Korf..Kada je prije 2-3 mjeseca jedan lokalni Hdz-ovac iz Slavonskog Broda dao naznake da bi mijenjao upravu Đure Nenad ga je isto fino oprao kroz par tekstova..
   Što mislite da je u Varteksu sve tako loše da Nenad ne bi napisao koji članak, da nije zadovoljan upravom?
   Nenad je i meni i nekima drugima već rekao da neće više komentirati Varteks,ali pročitajte ovaj stari članak i Nenadove komentare + činjenicu da uprave kupuje dionice.
   Ja imam dionice Varteksa i iskreno mislio sam da će to sve ići malo brže, ali što je tu je.Strpljen spašen.

 106. Izgleda da kreće monetizacija Varteksovih nekretnina http://www.poslovni.hr/hrvatska/grad-varazdin-zeli-otkupiti-varteksovu-robnu-kucu-321066

  A interesantno je i da je planirana izmjena GUP-a, između ostalog i na Varteksovom zemljištu (oko 200.000 m2) u centru Varaždina
  http://varazdin.hr/upload/2016/10/iii_id_gup_varazdin_knjiga_1_osnovni_dio_plana_5811e451ed873.pdf Ukoliko se ne varam, planirana je stambena zona na tom dijelu. Bilo bi odlično da se Varteks riješi tog mortvog kapitala koji je nekoliko puta vrijedniji od njegove tržišne kpitalizacije (mislim bar 5 puta 🙂

 107. U Varteksovom godišnjem izvješću za 2016. se spominje dokapitalizacija u trećem kvartalu ove godine. Također, imamo i konkretne informacije oko monetizacije vrijednih nekretnina u Varteksovom vlasništvu. Kada se uspješno provedu ova dva projekta, Varteks će imati puno bolje financijske rezultate i održivo poslovanje. Komentari su dobrodošli.

 108. Pozdrav Nenade,

  Po kojoj cijeni očekujete dokapitalizaciju Varteksa? Možda je bolje pitanje da li je moguće da dokapitalizacija bude po 10 kn/dionici ili mora ići po nominalni ili po nekoj trećoj cijeni (prosjek zadnja tri mjeseca)?

  Također da li ste zadovoljni sa razvojem situacije u Varteksu? Planovi iz predstečajne nagodbe nisu ni blizu planiranih ostvarenja. Ja osobno nisam zadovoljan radom Košćeca u Varteksu. Fokus njegovog rada bi trebao biti nalaženje novih poslova, a ne jedino dizanje energetske učinkovitosti (iako pozdravljam inicijativu).

 109. Dokapitalizacija koliko znam ne bi smjela ići ispod nominale. Nominala je 50 kuna. Ima oko 30 kuna prenesenih gubitaka po dionici u nekonsolidiranoj bilanci, tako da se temeljni kapital može smanjiti i nominala postati 20 kuna. Za niže od toga smanjiti bi trebalo izmisliti neke gubitke kao na Đuri kada je bila prošla dokapitalizacija, a vjerujem da bi im najveći dioničar (Nenad) onda poslao revizora da to pregleda, a ovdje bi vjerojatno to uspio i izglasati.

 110. Ma sve ovo s Varteksom mi nikako dobro ne izgleda..Kako će se privući ulagatelji kad je povećan minus u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu ,a od plana restrukturiranja prošlo cca 3 godine.
  Dvije godine govore o prodaji nekretnina radi bolje likvidnosti ali ni od toga ništa.Proveli su parcelaciju zemljišta davnih dana..

  Ovdje nema kontinuiteta.Krene neki pozitivni trend ali brzo stane..Najbolji kvartal u 2016.godini bio je 4 kvartal nakon kojega sam očekivao da se to prenese i u prvi kvartal 2017. ali nažalost ono povećanje minusa u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

  Diončar sam Varteksa i ovo nije nagovor na prodaju ili kupnju.

  • Da zvuči jako dobro! Čestitke upravi ako je kako najavljuju, a kako je NO po sastavu vrlo jak, a morao je to odobriti, izgleda uvjerljivo.

   • Investment Term
    “We focus on the rescue, stabilisation and growth of mid-size companies across Europe. Operationally lifting EBITDA and creating profits takes time. When investing in a business, our single goal is the creation of long term shareholder value. In order to create significant value, the investment horizon will typically be 4+ years.”

    Izvrsno!

  • Zgodno! Baš sam nedavno malo kupovao taj VART, po cijenama oko 13 kn, a 13 mi je uvijek bio sretan broj… Držim fige da ovaj turnaround prođe odlično! To je meni mala pozicija (u mom diverzificiranom “grahamovskom” podportfelju), ali svaka ovakva vijest, opravdana nada za turnaround, me veseli kao da mi je to glavna dionica!

 111. Varteks čini se dobiva novog glavnog dioničara sa malo ispod 50%
  http://www.zse.hr/default.aspx?id=78045
  Rescue fond Valtegra ( http://www.valtegragroup.com/ ) radi dokapitalizaciju uz isključenje postojećih dioničara novih do 2.1 milijuna dionica po 17,70 kn nakon smanjivanja temeljnog kapitala na 10 kuna.
  Ako dovedu poslovanje na normalno razine, vjerujem da nije problem što razrjeđuju postojeće. Pretpostavljam da vide potencijal da za 4-5 godina Varteks vrijedi bar duplo, jer sumnjam da takvi fondovi ulaze u neku tvrtku, pogotovo u Hrvatskoj ispod 15% planirane godišnje zarade.

 112. To te ja pitam!!!Dokaz Nenadove vizije duguročnog investiranja ( u Hrvatskoj ) još jednom se pokazuje uspješnim..Bio sam skeptičan nakon zadnjeg kvartala, ali sad moram čestitati Upravi.Izgleda kao jos jedna pobjeda Nenadovog aktivnog dioničarstva!

  • Imam dobar osjećaj glede tog Varteksa! Ako se ona priča o dokap ostvari kako je rečeno, pa se onda konačno napravi potrebno restrukturiranje (prodaju nekretnine, istovremeno dobiju novi poslovi koji generiraju pozitivno poslovanje itd.), to bi bilo jedno od ljepših otključavanja vrijednosti na našem tržištu.

 113. Zanimljivo:

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-vojni-sektor-lani-je-izvezao-robu-vrijednu-224-milijuna-eura-hrvatska-obrambena-industrija-ubrzano-se-razvija-i-postaje-jedan-od-nasih-aduta/6486238/

  “Za razliku od Galeba, čakovečki Čateks nije uključen u opskrbni lanac NATO-a, no svojim borbenim odorama opskrbljuje kako hrvatsku, tako i pojedine strane vojske. Do 2016., kaže Davor Sabolić, direktor Čateksa, udio proizvodnje i prometa od vojnog programa iznosio im je 10 do 15 posto, a u ovoj godini taj udio raste na preko 20 posto zbog proširenja i ugovaranja novih poslova, poput onog s Litvom.

  U pripremi su i novi poslovi, koji su u tijeku postupaka ili razvoja, poput onih s Latvijom, Češkom, Slovenijom i BiH. Do 2020. očekujemo povećanje udjela od vojne proizvodnje na razinu od 40 do 50 posto u ukupnom prometu tvrtke – napominje Sabolić. Kada je riječ o domaćem tržištu, u Čateksu čekaju raspisivanje novog natječaja za izradu borbenih odora.”

 114. Poštovanje Nenade, kako stojite s vremenom za pisanje i objavu planiranog teksta o Varteksu jer s nestrpljenjem ga iščekujem? Već sam i prizaboravio a rok za upis i uplatu dionica je istekao sa 16.9.. Nigdje ne nalazim dodatne informacije pa trenutno zaključujem da je dokapitalizacija nažalost na kraju propala.

 115. Ne vidim iz cega vi to zakljucujete? Od roka za uplatu proslo je tek 10 dana i nemoguce je da se vec vidi promjena u vlasničkoj strukturi.Treba prvo odraditi par stvari na Trgovackom sudu koliko je meni poznato.

 116. Ma zato kažem da trenutno zaključujem. Očekivanja su naime da bi uprava obavijestila javnost o rezultatima upisa tj uplate pa onda na temelju toga se radi upis u trgovačkom sudu i provedba kroz SKDD. Naravno, moguće i da je sve još prema planu samo komunikacija uprave nije primjerena pa budemo vidjeli samo epilog.

  • Nisam tada bio dioničar Varteksa (mislim) ali polako … Srbija je oduvijek bila teška zemlja za poslovanja iz RH, a možemo misliti kako je bilo ondje prodavati nekretnine (vjerujem da su tada njihove knjige bile daleko neuređenije nego naše), kome se sve i kako moglo prodati itd. Pričekajmo što će reći istraga.

 117. ok. a što je s dokapitalizcijom varteksa od valtegre, a koja je trebala biti izvršena do 16.9., a još nije provedena, niti su novci uplaćeni ?

 118. Nenade kakvo je vaše mišljenje o Varteksu? Izgleda da je dokapitalizacija propala?! Ne vidim ni smanjenje kapitala, ni dokapitalizaciju od strane Valtegre, a rokovi koji su bili u odluci sa skupštine dioničara su već prošli.

  Meni se čini da postojeća uprava jednostavno nije na visini zadatka, također sedam članova nadzornog odbora za firmu koja ima manje od 200 Mkn godišnje prihoda mi se čini previše…

  Zar Vam nije krivo gledati firmu gdje ste pojedinačno najveći dioničar da jednostavno životari?

  • Jedini logični zaključak je da su odustali i da više nisu u igri!

   Što opet nije u skladu sa vašim prijašnjim postom gdje uprava kaže da je dokapitalizacija u tijeku i dalje….moje mišljenje je da smo mi dioničari izigrani od strane nesposobne uprave.

   Gubitak na ovoj dionici me posebno boli, ali treba stisnuti zube i krenuti dalje.

  • Maki, Ne spominje se Valtegra ali kazu zbog novih “interesa ulagaca” zar te to ne podsjeca na nesto sto smo nedavno dozivjeli.

   • Ivice znam na šta ciljaš 🙂 ali ne vjerujem u to.Kao prvo meni su u e-mail poruci odgovorili da je postupak dokapitalizacije u tijeku i da se uplata kvalificiranog ulagatelja očekuje u kratkom rok.
    U zadnjem fin.izvješću piše da je postupak dokapitalizacije u završnoj fazi.
    Kada bi dokap propao na što neki aludiraju uprava bi bila u problemima jer s ovim izjavama bi ispalo da je obmanjivala javnost.
    Nigdje nije navedeno da je Valtegra odustala tako da je vjerujem da će sve biti ok.Ali to je samo moje mišljenje.

    • Ne znam, recite da sa pre-pesimistican, ali meni ovo izgleda kao da Valtegra ili je ispala iz igre, ili zeli sudjelovati po nekim drugim uvjetima (citaj povoljnijim uvjetima).

     Nekako sumnjam da su sada dosli neki drugi ulagaci koji zele vise/bolje uloziti. Slicnu pricu smo imali i na Djuri, pa znamo kako je sve zavrsilo, barem zasad.

     U 8. mjesecu je bila skupstina gdje izglasan dokap sa Valtegrom. Ukupni iznos dokapa je 37 170 000 KN. Valjda je tri mjeseca dovoljno da se taj dokap odradi? Ako je Valtegra i dalje zainteresirana, zasto se ide na novi dokap?

     A posebno me rastuzuje ovaj dio koji pise u pozivu na GS: …. Ipak, u okvirima gospodarske krize i njenih posljedica koje se neizbjezno reflektiraju na poslovanje Drustva…..

     Ma o kakvoj krii pricaju? Krizi u svijetu, krizi u hrvatskoj, krizi u njihovim glavama? Pa kada ce se vise prestati izvlaciti na gospodarsku krizu? U svijetu nema krize vec 6-7 godina, cak se vise niti na krizu u Hrvatskoj ne mogu vaditi, jer rastemo vec neko vrijeme… ma katastrofa.

 119. Tvrde da ima više zainteresiranih investitora (valjda osim Valtegre, nigdje ne piše da su odustali) pa se ide u javnu ponudu, ali sa minimalnim ulazom 800,000 kuna, bez prospekta i bez prvenstva postojećih kako bi se ubrzala procedura. Nema baš reakcije na burzi.

 120. Izglasana je nova dokapitalizacija, trebala bi biti gotova do kraja siječnja. Naravno, nadam se najboljemu i nekoj cijeni iznad nominale i da se kapital skupi i pomogne društvu da počne poslovati pozitivno.
  http://zse.hr/default.aspx?id=81131
  http://zse.hr/default.aspx?id=81132
  Proširenje upisa na prava je vjerojatno kako bi gospodin Koščec svoj zajam (260 tisuća eura) mogao unijeti u dokapitalizaciju, ili možda ima interesa i banki kreditora za dokapitalizacijom…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.