Uncategorized

Jadranka

Kako pišem drugi post (tj. druga dva!), a onda mi je Ajvika poslao ovu vijest o preuzimanju Jadranke iz Malog Lošinja koju moram odmah objaviti, valjda je zato ‘breaking news'(?!). Nemam dionice JDRA, ali velike čestitke Ajviki (pogledajte njegove prethodne postove o JDRA na ovom blogu) i ostalim dioničarima JDRA (i naravno ostalih turističkih dionica).

Kupac je vrlo, vrlo zanimljiv, Beta ulaganja iz Zagreba, ali kojem je jedini osnivač OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOY OTVETSTVENNOSTYU UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ, Rusija.

Ako želite saznati tko su ovi, mislim da su ovi (PROMSVYAZ Management Company) odnosno ovi http://upravlyaem.ru/, odnosno ovi http://www.psbank.ru/, ali proučite sami.

p.s. 11:15 E baš sam se u međuvremenu potrudio oko LPLH (čije dionice pak imam) i našao ove vrlo zanimljive stvari, u komentaru niže: https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/10/25/rezultati-turizam/#comment-38555

Pa sad recite da je hrvatko tržište efikasno! 🙂

Napomena: Imam dionice LPLH i ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju.

Kategorije:Uncategorized

32 replies »

 1. Hvala na čestitkama. Naravno da sam ostao malo zatečen s viješću, ali ne mogu reći da sam iznenađen, čak štoviše. Tome sam se nadao, samo sam mislio da će proći još jedno godinu dana prije preuzimanja s obzirom da se predsjednik uprave pravio blesav kad god bi ga pitali o mističnim Rusima. Moguće je da je ovo i neprijateljsko preuzimanje, a koje vjerujem ne bi bilo moguće da cijena dionice nije dugo vremena bila ovako neopravdano nisko.

 2. Možda nakon JDRA kupe i LPLH, znate kakvi su Rusi, vole biti gazde na određenom terenu. A na Lošinju osim to dvoje, nema više ništa pametno za kupit. A i imaju love za pokrenut projekt marine umjesto brodogradilišta …. a onda i aerodrom … sa rusima se nikad ne zna …

 3. Iako sam i sam “fan” ove dionice i meni je ova vijest došla kao grom iz vedra neba. Nesumnjivo da će ovo ponovo u prvi plan gurnuti i druge turističke dionice kao još jedno preuzimanje u nizu. Iako najavljena cijena preuzimanja predstavlja značajnu premiju u odnosu na tržišnu, ipak mi se čini preniska u odnosu na vrijednost imovine. Zanimljivo da je najava ponude došla samo tjedan dana nakon otkupa 22000 kvadrata gradskog zemljišta na Čikatu.

  • Uh, koji korak unazad! Ovo je po meni jako loše, pojma nisam imao da će se ići u ovakve drastične izmjene Zakona.

   Prvo, vrlo je loše što sužava krug ciljnih dioničkih društava za koje će investitori uopće morati objavljivati javnu ponudu preuzimanja – ubuduće će to biti obvezno samo za društva čije su dionice uvrštene na tzv. uređeno tržište. Nisi na uređenom tržištu – pušiona, užas.

   A drugo, postavlja se samo prag od 25% za koji moraš objaviti javnu ponudu. Preuzmeš 50% dionica i postaneš većinski vlasnik – ništa. Pređeš 75% i praktički možeš jednostrano raditi što te volja – ništa, nisi obvezan objaviti javnu ponudu za preostale dionice! Pa kojem luđaku je to palo napamet?! Čemu onda i ovaj prag od 25%, mogli su slobodno i to maknuti. Ne mogu vjerovati. Slažem se da je trebalo maknuti onu odredbu da se stjecanjem svakih dodatnih 10% dionica mora davati novu javna ponuda, al postaneš većinski vlasnik i nisi dužan objaviti ponudu za preuzimanje??
   Ne znam kakvi su zakoni u drugim državama, ali dao bih ruku u vatru da takvih suludih odredbi nema u uređenim zemljama. Ovo je 3 koraka unazad u zaštiti manjinskih dioničara.

   Zbilja bih volio da i NB posveti ovome malo pažnje.

   • Mislim da je možda krivo tumačenje. Ja sam razumio da prelaskom praga od 25% slijedi objava ponude. To se odnosi onda na sve postotke iznad. Izgledao kao pojednostavljenje, što je načelno po meni ok.

    • Da, ponude ide kad stekneš 25% dionica. Problem je u sljedećem.
     Recimo, neki igrač koji je poznat po tome da ga nije dobro imati za većinskog dioničara (da će bez da trepne izigrati ostale dioničare kako bi sam što više profitirao) stekne 25% dionica. Slijedi javna ponuda, ali ti (mali dioničar) procijeniš da nema šanse da se isti dokopa većinskog udijela (zbog strukture ostalih većih dioničara i/ili ponuđene cijene) i odlučuješ da ne želiš prodati po toj cijeni jer znaš da vrijedi više. Taj ti investitor ne pretstavlja opasnost dok god nema većinski ili čak 3/4-tinski udjel. I tako i bude, na javnoj ponudi stekne još svega desetak postotaka i ostane na recimo 35%. I tako cveta cveće u naše preduzeće, no, nakon nekog vremena, on ipak od nekog većeg dioničara kupi dionice i postane većinski dioničar! Nema obvezu objavljivanja nove javne ponude, i ti ostao zarobljen. Čak i kad pređe 75% (ili čak 95%), kada i zakonski može raditi što ga je volja, ne mora otkupiti tvoje dionice. Takva razina ne-zaštite zasigurno nije dobra za manjinske dioničare.

   • Čemu čuđenje dragi prijatelju, ova država je poligon na kojem ordinira hrpa neznalica i bolesnika i zapravo bi bilo i čudo da su donijeli i jedan normalan zakon. Prije 20 godina je aktiviran gumb za samouništenje Hrvatske i više ga nije moguće vratiti nazad.
    Inače Jadranka d.d. je korektna firma koja je pokrenula veliki investicijski ciklus, a o samoj lokaciji ne treba trošiti riječi. Potencijal u smislu produžetka sezone je ogroman i novim investicijama će to biti ostvarivo. Nije čudo da Rusi grizu na ulazak u ovu priču. Sad očekujem aktiviranje stožera i izjavu recepcionera iz Aurore i Vespere koji će reći kako će Rusi napraviti skladišta otpada u hotelima i kako im treba zabraniti kupnju.

 4. Prema Intercapitalu 700 kn je dosta nisko:

  Domaći hotelski operater Jadranka izdao je priopćenje na ZSE u kojem je izvijestio da je investitor ruskog podrijetla kupio 50,18% udjela u kompaniji (54,86% glasačkih prava) za 700 HRK po dionici, čime je nastala obveza davanja ponude za preuzimanje po istoj cijeni. Navedena cijena predstavlja premiju od 36% u odnosu na zadnju cijenu prethodnog dana. Implicirane transakcijske multiple izračunate na bazi financijskih pokazatelja zadnjih 12 mjeseci su EV/S = 1,4x, EV/EBITDA = 7,3x, P/E = 18,2x i P/B = 0,4x.
  Posljednja slična transakcija na domaćem tržištu je bila ponuda Liburnia Rivijera Hotela za preuzimanje preostalog udjela u kompaniji Hoteli Cavtat. Cijena u ponudi za preuzimanje nudila je premiju od 62,9% u odnosu na tromjesečni prosjek cijene Hotela Cavtat na ZSE. U odnosu na konsolidirane rezultate poslovanja Hotela Cavtat u 2012., relativna vrijednost transakcije bila je EV/S = 2,3x, EV/EBITDA = 8,9x i P/B = 1,3x.
  Osim ove najnovije ponude, u posljednje su se vrijeme dogodile čak četiri ponude za preuzimanje manjinskih udjela u domaćim turističkim kompanijama. Točnije, preuzimanje Riviere Adria od strane Valamar Adria Holdinga, Maistre od strane društva Adria resorts iza kojeg stoji Adris Grupa, Istraturista Umag od strane Zagrebačke banke te društva Dubrovnik – Babin kuk od strane Riviere Adria. Najkonstantnija multipla u ovim transakcijama je P/B koja varira između 0,8x i 1,0x, dok je najvišu multiplu EV/ EBITDA = 15,7x postigla ponuda za preuzimanje društva Dubrovnik-Babin kuk (doduše u odnosu na EBITDA iz 2011.), a slijedi je ponuda za preuzimanje Istraturista sa EV/EBITDA = 9,0x. Medijan multiple spomenutih ponuda iznose EV/S = 2,3x, EV/EBITDA = 8,2x te P/B = 1,0x. Istovremeno je najveću premiju u odnosu na tromjesečni prosjek ostvarila ponuda za Maistru od gotovo 50%, dok medijan spomenutih transakcija jednak 25,5%.
  Danas očekujemo flat do blago pozitivno trgovanje. Sretno!

   • Raspravljali smo o tome (treba li baš trgovinu potpuno odvojiti od turizma), ali čak i kad se trgovina makne, cijena je niska. Pazite, Rusi stekli preko 50% dionica cijele Jadranke za svega 15-ak milijuna eura (dakle hotela, kampova i trgovinu), a EBRD je samo 30% hotela platio 24 milijuna eura.

    Uvjeren sam da su to uspjeli samo zato jer je cijena dionice neopravdano nisko bila dulji niz godina. Ponudili su finu premiju (JDRA-R-A je zadnji put bila na 700 kn daleke 2008. godine) i to je malim dioničarima bilo super i prihvatili su. Mislim da su “Rusi” napravili sjajan posao.

    • Slažemo se. Samo sam govorio o ovim ‘analitičarima’. To su takvi analitičari da nisu svih ovih godina čak ni napravili ni najmanju analizicu KORF?!

    • Također, sam mišljenja da je kupac ovo stekao vrlo povoljno (naravno ne znamo kolika je “cijena” plačena nutarnjim igračima bez kojih ovo sigurno ne bi išlo), tim više što, ako me sjećanje dobro služi, u Jadranka Esop-u sama Jadranka ima četrdesetak posto udjela. S druge strane nadam se da bi nova vlasnička struktura trebala pozitivno utjecati na upravljanje, vjerojatno će biti manje dosadašnjeg “samoupravljanja”

    • Prema ovoj računici ispada da 30% hotela vrijedi kao 80% cijele grupe što baš i nema previše smisla. Prema pisanju poslovnog jedan od suvlasnika Promsvyazbanke je EBRD. U tom slučaju jedan od izglednih scenarija mogao bi biti i otkup 30% dionica hotela kao dio strategije izlaska EBRD, što bi cijeloj priči dalo sasvim novo svjetlo. Tada bi preračunata vrijednost po dionici u konačnici zapravo bila dvostruko veća u odnosu na sadašnju. Za ovih 50% i nešto dionica izdvojili su naime 15.5 mil eura.

   • I dajte mi objasnite kako ni jedan odjel analize nije sve do sada uspio izvući ove stvari koje sam ja za LPLH, a time se profesionalno bave? E pa to vam je analiza, otkrivanje i razumijevanje informacija bitnih za investiciju, a ne ‘baratanje modelima koje ni sam ne razumijem, ali izgledaju pametno’ i ‘davanje buy preporuke na 10% većoj cijeni od tržišne’, koristeći model koji je turbo-osjteljiv na inpute (neki input koji je određen metodom prst-u-zrak malom varijacijom diže ili spušta ciljanu cijenu za 10%).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.