Uncategorized

Makroekonomski pokazatelji – nije sve crno!

Kao i obično od Eclectice ćete dobiti neočekivano, drugi aspekt :). Kad se svi slažu da je situacija loša, i može biti samo lošija, evo i jednog relativno pozitivnog pregleda.

0. ‘Politika’ je opet snažno u našim životima, pa ovom pregledu možemo dati i političku notu.

Kao što je na ovom mjestu u komentatorima jedan od najboljih hrvatskih političkih komentatora Antun primjetio, zadnji razvoj događaja zapravo moguće ide snažno na ruku Milanovićevoj Vladi (a i sam sam rekao nešto slično, iako on to gleda dublje i pronicljivije – pogledajte njegove komentare). U biti, kao što je ’30.-ih u SAD nesposobna Roosveltova administracija jedva prošla kroz teško desetljeće i dočekala 2. svjetski rat, kad je valjda(?) briljirala, tako je moguće da će i politika koškanja i čeprkanja po krivim temama zapravo s jedne strane gurnuti privremeno glavnu temu (ekonomija) pod tepih, s druge jako uzburkati političku scenu, te AKO bi ekonomija počela rasti, Milanovićeva Vlada bi mogla dočekati svojih 5′ kao garant stabilnosti.

Jedan drugi od ponajboljih naših političkih analitičara u privatnoj korespodenciji primjetio ‘da je M. sve ovo strateški planirao – referendum i ovakav njegov ishod – bio bi genije’. Možda je izjava malo pretjerana, ali ‘umjetnik politike’ da, s time da moramo biti svjesni da umjetnost iz umjetnika ponekad izlazi i nesvjesno, što ne umanjuje njihov talent. 🙂

Naime, kao što ćete vidjeti iz ovog pregleda, gospodarstvo jedne zemlje je živo biće, a živo biće je vrlo žilavo i na koncu se prilagodi, na nekoj razini aktivnosti. Naravno, govorimo o tržišnim ekonomijama (socijalistička kolabiraju – Venezuela nakon što je ostala bez WC papira, nakono što će očito ostati bez elektroničke robe široke potrošnje jer im je Vlada popljačkala dućane, nakon što ostaje bez struje -> Reuters, uskoro će ostati i bez automobila Venezuela: Vlada će određivati cijene automobila, iako sjedi na najvećim zalihama nafte na svijetu Chavez likuje: Venezuela ima najveće naftne zalihe na svijetu! ?!).

U tom smislu, možda se čak dogodi i da SDP, kao naša trenutno vodeća stranka, shvati da gospodarstvo nije ‘ono neugodno što ide uz politiku, pa ćemo ga sretno gurnuti u ruku već onome tko je naš koalicijski partner u tom trenutku’, nego da danas i jest 90% politike. Možda čak netko iz Vlade i sjedne u avion do Kuvajta, gdje se, kako iz javnih izvora znamo, ĐĐ iz petnih žila trudi sklopiti ‘posao dosadašnjeg dijela stoljeća’ za hrvatsku industriju?! Možda čak i obrate pažnju na Petrokemiju, koju se naši spremaju zakucati u zemlju kad ih već muči LNG terminal kojemu navodno treba 1,5 mlrd. m3, a Petrokemija troši 0,65 mlrd. s potencijalom udvostručenja (podsjećam: po mom rezoniranju, čisto po teoriji igara, ili zdravorazumskoj logici, ponuđač koji bi eventualno imao tvornice blizu, moguće da bi imao motivaciju da ju izmakne konkurenciji i pretvorili je u svoje skladište, ili da tvornica naprosto propadne) Što bi rekao Anutn ‘Sve je moguće!’.

(Jelda sam lukav? Ovaj kvazi-politički pregled sam stavio na vrh, iako bi bilo prirodnije na dno, kako bi i političari obratili pažnju na ovaj članak, pa će možda i pogledati ove dosadne grafikone.)

+ + +

Idemo na posao.

Prije 7 dana je izašao novi bilten HNB s mnoštvom zanimljivih podataka. Bilten (za sada?) nema analitičku ambicioznost poput (odlične) publikacije Financijska stabilnost, ali možda mu to i nije namjena, budući da se radi o čestoj publikaciji koja uglavnom daje pregled zbivanja.

Prvi dio Informacija o gospodarskim kretanjima, iako opisan, daje na jednom mjestu mnoštvo zanimljivih grafikona koji zasigurno pričaju priču svakome tko ih želi pogledati (naravno, uzevši u obzir općepoznatu težinu prognoze makroekonomskih trendova).

Svakome tko želi sam analizirati i uspoređivati podatke, gospoda iz HNB su bili tako ljubazim da izlože i Sezonski prilagođene vremenske serije u Excelu.

Nadam se da se gospoda iz HNB neće ljutiti što im ‘kradem’ malo veći broj grafikona, jer dao sam i linkove na njihove publikacije, koje svakako zaslužuju da budu šire čitane. Barem od strane medija?

Evo nekih od zanimljivih grafikona, ali pogledajte pregled i sami.

1. Prilagodba traje, npr. uvozi se skoro 2/3 manje automobila nego prije (o čemu sam i sam nedavno pisao, mislim da su Hrvati potrošili nekih 20 mlr. eura samo na automobile: Hrvati i automobili):

Bilten HNB - auti.

2. Realni promet u industriji u 2013. ima pozitivan trend:

Bilten HNB - industrija

pri čemu su zalihe industrijskih proizvoda jako smanjene:

Bilten HNB - zalihe ind. proizvoda

a industrijska proizvodnja pada:

Bilten HNB - industrijska porizvodnja

No, drugačije gledano, daljnji rast prometa u industriji, recimo uslijed daljnjeg povećanja potražnje naših izvoznih partnera, upravo zbog smanjenja zaliha, mogao bi preokrenuti i trend u industrijskoj proizvodnji!

3. Građevina djeluje beznadno:

Bilten HNB - građevina

no zamimljivo je da taj ukupni trend dolazi samo od gradnje zgrada, ostali građevinski radovi skoro dvije godine stagniraju ili čak malo rastu (važan podatak za ulagače u građevinarske dionice):

Bilten HNB - građevina prema vrsti

4. Nevjerojatno ali istinito, povjerenje potrošača se tokom 2013. opet povećalo, praktički na razine s kraja 2008.:

Bilten HNB - povjerenje potrošača

5. Realni promet na malo se stabilizirao i čak raste:

Bilten HNB - realni promet na malo

6. Tokovi na tekućem i financijskom računu države ne izgledaju loše:

Bilten HNB - tokovi na tekućem računu

Bilten HNB - tokovi na financijskom računu

A propos, ovdje je dizertacija glavnog savjetnika u Direkciji za statistiku HNB koja se bavi baš tim stvarima.

7. Pa se bruto devizni dug smanjuje:

Bilten HNB - bruto devizni dug

a neto raspoložive devizne pričuve rastu i na rekordnim su razinama:

Bilten HNB - devizne pričuve

8. Suprotno idiotskim tvrdnjama da bi HNB ‘trebao iskoristiti devizne rezerve da potakne potrošnju’ (ili tako nekako), banke su prepune love:

Bilten HNB - devizni depoziti

i cijeli sustav ima jako puno likvidnosti:

Bilten HNB - M4

Bilten HNB - struktura M4

9. Stanovništvo se razdužuje

Bilten HNB - plasmani stanovništvu

Uočite na grafikonu velik rast 2008., koji je pak samo rep suludog rasta 2004.-2007. po stopama 20-25% godišnje (ovaj je grafikon iz Biltena od prije točno 3 godine):

Bilten HNB - plasmani stanovništvu 2004-2010

10. Tvrtke još ne mogu apsorbirati likvidna sredstva. Znam, neki će reći da banke ‘namjerno’ ne žele kreditirai ‘hrvtaske tvrtke’, ali naprosto nema dovoljno dobrih klijenata za banke:

Bilten HNB - plasmani tvrtkama

11. A banke su zaista likvidne:

Bilten HNB - likvidnost banaka

i više se pretjereno i ne trude da privuku depozite (naravno da se trude, ali kažem ‘pretjerano’, jer nemaju kamo plasirati), pogledajte kako su pale kamatne stope na depozite:

Bilten HNB - stope na kredite i depozite.

A propos, iako su smanjile spreadove, naše vrlo profitabilne bankice imaju još podosta prostora za smanjivanje spreada (razlika između kamatne stope po kojoj plasiraju i koju daju na depozite):

Bilten HNB - spreadovi banaka

i vjerojatno vrlo nevoljko jedan dio viška likvidnosti plasiraju državi:

Bilten HNB - plasmani državi

a višak šalju u inozemstvo:

Bilten HNB - neto inozemna aktiva

Znači ono što je jako bitno za primjetiti, ne događa se ‘istiskivanje’ (crowding out) (poduzeća od strane države, s tržišta kredita).

12. U biti, možemo primjetiti da se u RH vodi u stvari mekana kejnezijanska politika, naravno koliko je moguće, u skladu s vrlo krutim ograničenjima, a to je euriziranost, otvorenost ekonomije i visoka zaduženost (mnogi naši ekonomisti, pa čak i među najistaknutijima još nisu shvatili 2+2 kejnezijanske ekonomije, a to je da ona mora biti uz suficit u razdoblju prosperiteta, te da poticanje potrošnje ima vrlo ograničen utjecaj ako se većina robe uvozi, te ako tečaj nije fleksibilan).

13. Ovo je kombinirano s unutarnjom prilagodbom, jer drugačije i ne može biti:

Bilten HNB - realne plaće

14. Sveukupno gledajući, i naša ekonomija (iako ne u potpunosti tržišna), živo je biće koje se prilagođava vanjskim okolnostima i vlastitoj neadekvanostni. Kad bi naše gospodarstvo bilo vjernik, onda bi imalo nekoliko ‘smrtnih grijeha’, a to je
– Neumjerenost u jelu i piću (a njega npr. očito rješavamo, pogledajte uvoz automobila),
– Lijenost
– Srditost (pogledajte odnos prema stranim ulagačima)
– Bludnost (crony capitalism)
– Zavist (neshvaćanje da nama ne ‘pripada’ standard znatno produktivnijih zemalja sam po sebi)

Svi ovi ‘grijesi’ doživljavaju prilagodbu. Ipak, sami po sebi još nismo dovoljno konkurentni (u smislu konkurentnosti koja se ne svodi na najprimitivniju troškovnu konkuretnost), tako da su nam strane investicije jako potrebne,
– kako zbog priljeva kapitala,
– tako i zbog transfera znanja (loš management u tvrtkama je možda i naša najslabija karika),
– ali i zapošljavanja, jer visoka nezaposlenost trga socijalno tkivo i onemogućuje pozitivne promjene.

Iz ovoga imamo i okvir da razumijem što u stvari radi ili pokušava raditi Linić. On, ponekad nespretno, ponekad pogrešno, ponekad ispravno, pokušava raskrčiti zakrećenja u sustavu, kako bi se on mogao oporavljati, dakle njegov posao je indirektan, a ne direktan.

15. Ipak, kao što možete vidjeti iz ovog grafikona Deutsche Bank (vjerojatnost defaulta implicitno izračunata iz CDS spreada), presporo se prilagođavamo – pogledajte kako se Mađarska odljepila od nas, a u zadnje vrijeme čak i Slovenija, što povećava rizike, ali i trajno žrtvuje dio ekonomskog rasta.

default probability

Ova žrtva ekonomskog rasta je dvostruka:
– zbog nedostatka prilagodbi BDP je niži (a može biti trajan, jer ne znači da ćemo npr. u 2017. nadoknaditi onaj rast koji danas propustimo)
– plaćamo veće kamate na postojeći dug (što opet jede BDP).

Naravno, evidentno, očekuju nas uštede u javnom sektoru i sada ćemo vidjeti koliko u stvari talentirani naši političari.

Kategorije:Uncategorized

70 replies »

 1. oh ti kinezi i njihove brutalne stresne skole, ucenici dobivaju glukozu da mogu dulje uciti… bla bla bla

  Testirana su 6853 učenika, a koliko mlade Hrvate muči matematika pokazuje to da je prosječni kineski učenik bolji za 70 bodova, što je ekvivalent dvije godine školovanja
  http://www.jutarnji.hr/najstresniji-ispit-na-svijetu–uce-sve-dok-ne-padnu-od-umora–onda-im-skola-da-infuziju-pa-uce-dalje/1027367/
  http://www.jutarnji.hr/veliki-slom-obrazovanja-u-hrvatskoj-od-65-zemalja-svijeta-nasi-ucenici-su-na-45–mjestu/1144308/

  tako da samo neka hr nastavi srednjim putem(tm)…

  • Nije da načelno niste u pravu, ali očekivao bih bolje od Vas … ovo nije ‘prosječni kineski učenik’ nego se radi o vrlo posebnoj populaciji, visoko kompetitivne, da ne kažem elitne škole u Šangaju.

   • niste me razumjeli…
    hr i zapadni mediji su toliko nafilani sa liberalnim sra*ima kada je rijec o edukaciji( i naravno zlima kapitalizma ) da biraju samo takve vijesti koje su ono sokantne, a kao sto vi kazete vecina kineza nije na infuziji samo nije na FB i ludaci 😛 misle da se isplati uciti… eh ti ludi kinezi… 🙂
    a i dam se kladiti da se kod njih nije povecao broj studenata drustvenih fakulteta od 1990 3x. 🙂 (ok, mozda je ali postotak u cjelokupnoj populaciji sigurno nije porastao kao u hr)

    dakle meni je super kada ih statistika ubije u pojam…
    buduci da ja imam perverznu zabavu u smislu citanja takvih ocajnih liberalnih clanaka
    all i want for christmas is:
    clanak kako ce kina propasti jer nemaju dosta indologa i strucnjaka iz women studies. 🙂

    • Nevjerojatno, ljevičari došavši na vlast prvo skidaju pokroviteljstvo nad Bleirburgom, nasilu uvode zdravstveni odgoj (zašto bez prava izbora) uvode lex perković itd. I sad kaže Ris da Markićka dijeli narod. I ne samo to. To je kaže uvod u nacizam. Ostajem nijem. Nevjerojatno

    • divan je to život, ujutro položite tratinčice na grobove fašista, popodne u javnoj školi učite o bezgrešnom začeću i molite se bogu za zdravlje i prosperitet, a navečer slavite jer ste lezbe izbacili iz ustava i zakona. bravo. u tako slobodnom i naprednom društvu stoposto su osigurane i ekonomske slobode, nemamo se što brinuti…

    • @danijel
     moram vas razocarati, ako gledamo npr US konzervativci puno manje ogranicavaju ekonomske slobode(osim onih sto oni smatraju nepozeljnim ala prostitucija, abortus, droge…) od treehugging tolerantnih socijalista…

    • nosense, to mi je jasno i nisam rekao drugačije. ono što sam htio reći je da su mi osobne slobode bitnije od ekonomskih, u neku ruku (iako se to dvoje prožima, ali…),,, dakle prvo bih htio da me ne linčuju jer sam židov, peder i ateist, a tek onda da mi snize poreze i ukinu doprinose za hgk i okfš. kužite, ekipa mašta o slobodnoj ekonomiji, a djecu nam u školama uče o adamu i evi. prvo mandela, pa onda freedman…

 2. Ako političari (i povjesničari) ovo čitaju evo par riječi im za razmišljanje.

  Ako je ovo najava početka oporavka, zamislimo da sada uskoro nekim slučajem vlast demokratski osvoji “krajnja desnica” i uza par teatralno upečatljivih poteza koji mogu ili ne moraju imati veze sa oporavkom taj daljnji gospodarski rast pripišu sebi kao zasluge, budu uvjerljivi time, ojačavaju tako svoju poziciju i legitimitet ideja koje zastupaju, mi bismo u Hrvatskoj doslovno imali reprizu događaja iz 30ih godina u Njemačkoj.

  Neki pričaju o napuštanju zemlje “jer im nešto kao zadnja kap prelilo čašu”, ali na kraju može ispasti da je svojevoljno napuštanje pokušaj da se preduhitri “manje svojevoljno”. Ne kažem da je moguće da će nekada doći do toga da pojedine građane idu baš doslovno prisilno isporučiti na neke od mnogobrojnih granica koje imamo, ali konkretiziranjem ultra desničarskih ideja se može stvoriti pritisak koji će biti još veći nego danas, koji neće biti samo kap koja prelijeva čašu nego vrlo snažan i sam po sebi.

  Na kraju ću još morati podržavati SDP koliko god ne bio pobornik njihove presocijalističke politike jer alternative postaju sve crnije i crnije a HNS mi kao jedina tobože “građanska opcija” je sama po sebi nedovoljno snažna niti u mirnim vremenima. Koalicija kao da postaje čvršća nego ikada, jer odvojeno ne mogu, zajedno se moraju boriti protiv sve ekstremnijih desnih tendencija u društvu.

  • E to je to, to je Milanović htio. 😉 Fino ste se uhvatili. Kad je na polju ekonomije totalni debakl, kad su se pokazali nesposobni kao i prethodnici, idemo u svjetonazorske podjele da animiramo svoje stare i potencijalne glasače, jer alternativa je “crna” Hrvatska.

   Dajte razmislite i recite po čemu to Hrvatsku zahvaća desni ekstremizam? Taj desni ekstremizam je toliko sitan, toliko beznačajan, da ne bi dobio niti par posto podrške građana. To što Vi mislite da je ekstremizam ako se građani većinski izjasne da ne žele proširivanje definicije braka, kao što je uostalom i u većini zemalja liberalne demokracije (od Njemačke, Austrije, Švicarske do većine država SAD-a), je samo vaše (pogrešno) mišljenje. To je Milanović i htio, da pomislite kako je onda ipak najbolje da se podrži SDP jer jedino SDP, kao velika stranka, može spriječiti desni radikalizam.

  • Vi , mclynx, očito govorite iz svjetonazosrke pozicije nekakvog ljevičara, i niste objektivni!
   Neki desničar bi isto tako mogao reći, ako kojim slučajem ljevica ostane na vlasti kao što je gore Nenad rekao, kada počne blagi gospodarski oporavak, da bi to moglo dovesti i do konkretiziranja lijevih radikalnih ideja! Po vama bi možda vjernici bilo koje vjeroispovijesti već sada mogli pakirati svoje kofere, pošto iz Nenadovog posta možemo zaključiti i da se situacija lagano popravlja, jer znamo kako se njima postupalo u komunizmu? Ista stvar, što ne!?

   Nisam očekivao ovakvu zaslijepljenost kod Vas.

  • Jedina desničarska ideja danas jest, dočepati se vlasti. Nakon toga i u pride kolonu ako treba, kao što se nekoć i Sanader otvorio spram Srba. Nema kod nas ideja.

 3. Jedan od boljih postova u zadnje vrijeme. Spomenuli ste visak likvidnosti sustava, a koji ne ide u plasmane gospodarstvu zbog nedostatka kvalitetnih subjekata. Jel mozete objasniti gdje ide? Kreditiranje sredisnje drzave i izvlacenje maticnim kucama?

   • Just doublechecking.. Nisam 100% siguran da nemaju doma gdje staviti. Ono sto se meni cini je da bi mogli ulagati u IT startupe jer ima odlicnih projekata, i bilo bi ih jos kad bi ih se financiralo, ali to zasada ostavljaju privatnim investitorima, drzavnim agencijama tipa BICRO ili nekad neku sicu bace kroz “malopoduzetnicke natjecaje” koji su, čini mi se više PR stuntovi za bildanje brenda, nego sto actually pokusavaju izvuci neki “opipljivi” ROI. No mozda ne razumijem dobro.

    • Naravno da ne mogu ulagati u start upove, to je posao VC fondova, kojih praktički nema, a nema jer nema dovoljno kvalitetne ponude za ulaganja, niti u tom segmentu.

    • Kada bi novac bio dostupniji i jeftiniji, popravila bi se i ponuda. Ne znam što spriječava banke da naprave neki VC fond i daju dodatni boost u startup sektor. Ovako domaći startupovi moraju ići npr. u Bugarsku po neke pare ako žele razvijati neki proizvod, ili navlačiti za rukav 3-4 istih ljudi sa hrvatske angel investment scene. Jedna vodeća banka u RH je prije kojih 7-8 mjeseca organizirala startup hackathon gdje su fakat za sitnu lovu (1300 Eur za prvu nagradu i GoPro kamere za 2. i 3.) dobili sjajne ideje i prototipove u samo 24h. Moja tvrtka je dobila 2. nagradu za mobilnu aplikaciju za financijsko planiranje, koju sad uz pomoć “sitnog” investitora razvijamo čisto da ne propadne. A mogli su uložiti npr. samo 20 – 30k Eur, dodali bi novu “uslugu” u svoj portfelj, pomogli mladoj firmi čiji su projekt oni sami ocjenili kao dovoljno dobar, ali ne – to je bio čisti PR stunt, i kad smo otišli kod njih na sastanak – ah sori decki mi to vec radimo s nekom firmom vani. Znaci po meni nije problem u nedostatku dobrih projekata. Pada mi na pamet Rimac i njegov Concept One. Meni je žalosno da država to mora financirat…

    • Ne govorite utemeljeno.

     Prvo, nema dovoljno kvalitenih projekata, VC kod nas nema budućnosti, iz više razloga. Tipični VC projekt mora biti inovativan, skalabilan i u pravom okružju. To što se Vi ‘ćuli’ da je nešto kao neki naš startup, ne znači da ih ima dovoljno. Ostaju neke lokalne inovacije, niše i slično, puno prikladnije za strateške ulagače nego VC fondove.

     Drugo, nije posao banaka da se bave VC fondovima.

     Treće, radilo bi se ionako o zanemarivom potencijalu s obzirom na bilance banaka.

     Čevtrto, dobar ili izreklamiran projekt ne znači da je ujedno i dobra investicija. Ako je npr. ulaganje u Concept One odlično ulaganje, zašto ne uložite vlastite novce?

     Iskreno, mislim da ste jako daleko od VC svijeta i da ne razumijete kako funkcionira. Znate li npr. da VC fondovi pri skeniranju u prosjeku ulože u 1% od ponuđenih projekata. Sad se kod nas u novinama počelo pisati o našim ‘startupovim’. Ima li ih uopće 100 ili 200 u RH?

    • Ulaganje u startupe u Hrvatskoj je pucanje u obje noge, i to haubicom od 80mm. Ako netko misli da ne znam sto govorim moze slobodno pogledati moj profil na LinkedInu.

    • Nisam ni tvrdio da sam blizu VC svijeta (ali jesam blizu startup svijeta) niti da razumijem u potpunosti kako on funkcionira. Sudjelujem sa svojim mišljenjem obzirom na trenutnu razinu razumijevanja, s ciljem da kroz diskusiju čujem kako razmišljaju oni koji možda bolje razumiju. Vezano za vaš prijedlog da uložim vlastite novce – kad bih imao onoliko koliko i vi, zasigurno bih se, govoreći sa pozicije mog trenutnog razumijevanja, snažnije aktivirao oko toga da podržim kreativne i talentirane ljudi koji u ovoj prčiji nemaju priliku razvijati u potpunosti svoje potencijale jer eto, nitko ne vjeruje dovoljno da bi uložio svoje pare, i radije bi si kao Berislav upucao haubicom u noge. Kažemo nije tako crno, ali meni izgleda prilično crno u tom kontekstu. No, ponavljam, vrlo moguće da dobro ne razumijem.

    • Naravno, govorim ovo gore u kontekstu ulaganja radi povrata vlastite investicije, ne o “altruisticnom” rasipanju love s ciljem da se “pomogne kreativnim mladim ljudima”.

    • Gaspere, no hard feelings, ali vjerujte mi da ne znate sto su startupi niti sto znaci investirati u njih. Stvar nema veze s “podržavanjem kreativnih i talentiranih ljudi”, niti sa nedostatkom “vjerovanja da bio netko ulozio svoje pare”. Radi se o cistom biznisu, i sa strane ulagaca i sa strane poduzetnika (startup foundera), koji je vrlo specifican i nema puno veze sa standardnim pokretanjem tvrtke, iako se kod nas to uglavnom izjednacuje. Ali sto je najvaznije, startupi nemaju nikakve veze s individualnim zemljama, bilo kakvo razmisljanje o “investiranju u hrvatske startupe” je krivo.

     Kad startup postoji kao tvrtka on mora imati sjediste u nekoj zemlji, ali to ga ne cini startupom “te zemlje”. Jednostavan i poznati primjer je Skype: kad je osnovan (i dok je bio startup) imao je formalno sjediste u Luksemburgu, sredisnji ured u Londonu (uz niz drugih ureda po svijetu) i razvoj koji se radio na vise mjesta od cega najvise u Estoniji. Je li to bio luksemburski, britanski ili estonski startup? Osobno sam radio za startup koji je bio smjesten u Londonu, dok je glavno trziste bila USA a developeri su sjedili svaki kod svoje kuce, u zemljama od UK preko Francuske, Spanjolske i Hrvatske do Malezije.

     Svaki startup je individualan i specifican, i ne postoji “one size fits all” rjesenje — niti u ulaganju, niti u pristupu marketingu, niti u tehnologiji. A upravo je jedna od kljucnih osobina startupa da mora biti u stanju brzo promijeniti neku od svojih temeljnih postavki kako bi se prilagodio potrebama trzista — bez obzira radi li se o tehnologiji koju koristi, marketinskoj strategiji, poslovnom modelu, pa cak i proizvodu kojeg stvara, a da ne govorimo o zemlji u kojoj je registriran.

     Zato spomen startupa u bilo kojoj raspravi koja se tice opce ekonomske situacije u Hrvatskoj nema nikakvog smisla. Ne samo sto su startupi beskrajno mala stavka u opcem financijskom prometu, nego startup mora biti u stanju u trenu dici sidro i otici u drugu zemlju — ako je ikad i bio lociran samo u jednoj.

    • Konkretno, ako kod nas ima ‘tako puno dobrih startupova’ a zločeste banke ih ne financiraju, pa to je onda fenomenalna prilika za strane VC fondove, ali kako to da onda njih nema i ne ulažu u te startupove?

    • Berislave brzo bi NAŠI razvili startupove po modelu “ideje naše gorivo vaše”,samo kada bi država krenula u tu priču,bilo bi tu startup ideja više nego što danas ima građanskih udruga,nebi se “mladi i progresivni” ničim drugim ni bavili,svi bi ušli u startup?Zamislite državnu komisiju koja dodjeluje sredstva za startupove?E da mi je taj film pogledati?

    • Antune, postoje takve komisije, evo nedavno sam sudjelovao u radu jedne u sklopu Bicra. Po mom misljenju to je bacanje novca u vjetar, jer startupi po definiciji (kako sam naveo u prethodnom komentaru) nisu vezani uz jednu zemlju i vrlo je vjerojatno da — cak i ako narastu veliki — svoj potencijal nece realizirati u zemlji poput Hrvatske (ili Estonije). Davanje drzavnog novca startupima — pa i bilo kakvoj tvrtki — je konktraproduktivno, ali nasi vasi politicari znaju samo trositi i uopce ne vide gdje je problem.

    • Berislave jasno je meni da startup nema granica i da je tu prostor za realizaciju neizvjestan do finala.NAŠIMA ni danas nije jasno zašto je za eu fondove potrebna tako velika papirologija,teško da im može biti jasno zašto start up nema ograničenja u granicama.Samo sam vam htio reći kako NAŠI zamišljaju start up,rekli smo sto puta;ideje naše a gorivo vaše,pristup gorivu neograničen?A što se tiče realizacije startupa barem postoji 4,3 milijuna razloga da se neće realizirati u hrvatskoj i tu ste vi jako u pravu…

    • Antune, samo da pojasnim: realiziranje (ili ne) startupa u Hrvatskoj nema veze s hrvatskim mentalitetom. Startupi se realiziraju tamo gdje u konacnici pronadju trziste, ima primjera koji su trziste pronasli upravo u Hrvatskoj i nisu isli dalje od toga (npr. GoHome pa i MojPosao). Ali Hrvatska je premala i preslaba da bi bila realno trziste, tako da ce vecina startupa, cak i ako krenu iz Hrvatske, trziste naci negdje drugdje — ako je rijec o Internet proizvodu onda ce se i startup realizirati na internetu, a onda je sasvim svejedno gdje mu je formalno sjediste. E sad tu dolazimo do razloga zasto to nece biti u Hrvatskoj, gdje je jedan od faktora i mentalitet, ali to je sekundarno.

    • Berislave razumijemo se jako dobro,moja namjera je bila da vam ukažem na onu NAŠU staru dogmu “da smo izuzetno sposobni,puni izvanrednih ideja ali dušmani nam ne daju kapital”,dobar startup nema granica kapitalu,može ga naći i u londonu i u berlinu i u new yorku,slično je i sa znanstvenim projektima,problem je taj što mi mislimo da smo vječno “neshvaćeni”…

    • Antune, ne bih se u potpunosti složio! Ne možete sve svoditi pod istu argumentaciju da smo iluzorno “izuzetno sposobni, neshvaćeni itd”, kao što ne možemo reći da smo bezidejni ili izuzetno nesposobni. Evo prijedlog za eksperiment – odite u dio grada gdje nema golubova, ponesite malo krušnih mrvica, porazbacajte ih uokolo, kupite si pivo, sjednite na klupicu i promatrajte.. što će se desiti? 🙂 Lako za VC-jeve, mi ovdje nemamo ni angele. Dajte nam angele, napravit ćemo nešto. I od 100, jedan će proć i kompenzirat će svih ostalih 99 promašaja. Ali ne dajte ništa i dobit će te ništa.

    • Imam dojam da ste s naše teme a to je ‘da bi banke trebale podržavati startupove’, što očito nije, otišli malo u poetiku. Ali ako razumijem želite reći da bi ‘trebalo’ biti VC fondova ili ‘anđela’? Ali to Vam ne ide tako u tržišnoj ekonomiji … nije nitko ‘odgovoran’ za to da se razvije nešto, pa ni VC fondovi. VC fondova nema u RH jer nemaju svrhe ni smisla i to je to.

    • @Gasper ovo sa golubovima je odlican primjer, samo ga krivo interpretirate. Da bacite mrvice golubovima, sto biste time postigli osim sto bi golubovi i sutra dosli po svoju porciju? Bi li ti golubovi bili korisniji na ikoji nacin? Uopce nema sumnje u to da bi se skupilo ljudi i startupova koji bi htjeli dobiti novac ali da bi se takva ulaganja isplatila mora se kvalitetno filtrirati i ciljano ulagati, a apsolutno najbolji filter je upravo taj da se gleda tko i u teskim uvjetima pocinje uspijevati, pa da mu se da poguranac, a ne da se nekog primi za obje ruke i pokusa podic na visu stepenicu.

    • Uzet ću ovo o poetici kao kompliment :). Ma neznam, to meni izgleda kao “chicken and the egg” problem. Nema veze, bootstrapat ćemo sve preko friends, fools and family.

    • @komentar, o pogurancu i govorim. No kako je Berislav već ustvrdio da ionako ništa ne razumijem, onda odoh do parkića prosut malo mrvica da vidim jel se barem s golubovima kužim 😉

    • Evo gasper država baca godinama milijarde “mrvica” u poljoprivredu a rezultat je sve gori,što oni više bacaju sve je manje golubova,tako da vas taj primjer može demantirati?
     Kada u nas država “baca” u pravilu se pokazalo da tu više trava ne raste…

    • nema kod nas trzista za starupove…da bi dobio recimo milijon za startup i dao nekih 30% udjela u firmi, VC mora prepoznat u tvom projektu 30mil da ce ta firma vrijedit kroz 10g to je neki minimum ocekivane dobiti jednog VC…banka ti nikad nece dat milijon na osnovu prezentacije il nakon sto si tek krenuo u biznis imas ideju i to je to…malo karikirano … Vrlo mali broj VCa i u Americi je uspjesan a nemamo se mi sta usporedjivat sa USA

  • Berislave, no hard feelings, ali na koji to mentalitet mislite?. Ovaj vaš doom&gloom ili onaj gdje patronizirate (jer vi znate, a ja neznam) s pozicije omniscijentnog poznavatelja startup svijeta. Kada sam govorio o hrvatskim startupovima, nisam govorio o startupovima za hrvatsko tržište, dakle išli ste u kontra argumentaciju nečega što uopće nije bio meritum stvari. To je cirkularni argument ustvrditi da se u hrvatskoj ne isplati ulagati u startupove jer ih eto nema, ili ih ima šačica. I zašto je pobogu bitno ako neki startup nikne u RH i preseli npr. u Mozambik (nije baš dobar primjer al nema veze), ako u tom slučaju ostvaruje profit svojim vlasnicima (uz pretpostavku da je imao hrvatske investitore) – što je u konačnici čitava poanta zar ne? Ne kužim. Naravno da iz hrvatske nikad neće niknuti nikakav Skype, Dropbox, Square, whatever – kad je osnovni argument ovdje – to se ne može, to se ne isplati ergo ne treba ulagati. To je kao da pokušate posaditi masline u pustinjii i onda ustvrditi da su masline nerentabilan biznis. Ili ja fakat nekaj ne kužim ovdje. Nebitno 🙂

    • @Gasper

     “put your money where your mouth is” tako se to radi u tržišnoj ekonomiji, u ovoj koju vi zagovarate to se zove “trebao bi netko drugi da MI svi imamo”. vidimo taj mentalitet svuda oko nas pa ovo vaše uopće ne začuđuje.

     Začuđuje da ste našli baš startupove kao primjer koji su btw izniknuli u tržišnoj u ekonomiji a ne u ovoj “trebalo bi braćo/drugovi ili što već”

    • @vedran2006

     Pa gdje ste procitali to da zagovaram to sto tvrdite da zagovaram.. Stvarno mi nije jasno.. Nisam mislio vise komentirat na ovu temu, ali je doista malo iritantno kad se imputira nesto sto nije receno i onda se jos krene u kontra argumentaciju.. Nisam ni ovo htio spominjati, ali bio sam izravno ukljucen u rad i razvoj nekih od najprominentnijih HR startupova (pa smatram da ne mlatim praznu slamu), za razliku od nekih komentatora ovdje koji o tome samo znaju pricati, ali pricu ne mogu potkrijepiti vlastitima rezultatima. Ne zagovaram rasipanje tudjih para, niti zagovaram investiranje u startupove za hrvatsko trziste. Osobno imam “money where my mouth is” i citava poanta koju ja pokusavam prenijeti je – najlakse je reci ne moze se. Ako je nesto lame, onda je to. I vise necu komentirati na ovu temu 🙂

 4. Uza sve ovo što smo rekli,najveća milanovićeva zabluda je što su njemu članice eu izvan i unutar eurozone ISTO?Ne treba biti tako pametan da to uočite iz svih njegovih javnih nastupa u kojima on jako često ističe NAŠU “ravnopravnost” unutar eu.On u niti jednom svome govoru nije izrazio te ogromne razlike i mogućnosti,štoviše u većini svojih govora uspoređuje neusporedivo?E sada dali on to ne razumije,jako je teško u to vjerovati?Ili je njemu toliko ego nabrijan da on umišlja da je predsjednik francuske i ne može se pomiriti sa time da je premijer male,siromašne,nekonvertibilne hrvatske koja je danas izložena deset puta većim opasnostima od jedne italije ili francuske i da je svaka usporedba sa njima tragikomična za bilo koga tko razumije i elementarne stvari?

  Kažem vam imam osjećaj da je milanović ostao bez jedra pa da sada čeka da ga neki drugi sudionici regate povuču na remont u mirnu luku a ovo mu je sa ideološkim pitanjima došlo kao naručen gablec-predah sa članovima svoje posade dok čekaju da nas povuču?Da su barem 10% koliko su posvetili referendumima iskomunicirali sa narodom o tome u kakvoj se poziciji hrvatska danas nalazi i koje nam opasnosti prijete imali bi danas barem za isto toliko postotaka zreliji narod.Jedno je kada vi ljudima kažete da im mirovine i plaće ujedno ovise i o unutrašnjoj stabilnosti zemlje i percepciji iz vana i taksativno navedete što utječe na te percepcije ali i povjerenje financijskih tržišta a jedno je kada im ne kažete ama baš ništa?A predsjednik kaže samo ono što mora,ni to mu se ne da,najradije bi se negdje sklonio dok ne završe predsjednički izbori i dobije svoj drugi mandat?
  Bojim se da su oni danas sve karte odigrali oslanjajući se na “svemoćnu” eu a još se više bojim da i narod igra na istu kartu jer često od ljudi na ulici možete čuti “ma zavrtiti će se valjda nešto”
  Naravno da nam je taj “korektiv” koji nam se nameće iz eu jako potreban ali to nam sigurno neće pomoći da stignemo druge sudionike u regati,to je samo pomoć da se ne potopimo ali neće nam dati neki snažan vjetar u leđa,taj put je pet puta dulji i teži,to vam je kao da radite remont broda na moru po najvećem nevremenu,na kraju će nam biti krivi ti “nesposobni” serviseri koji nas nisu u stanju oporaviti za nastavak regate u pet minuta…

  • Sada sam slušao vedriša koji kaže logičnu stvar koju i ptice na grani više znaju samo ih izgleda ne znaju naš premijer i predsjednik.A radi se ukratko o sljedećem;ne možete vi imati povjerenje naroda ako jasno niste objasnili narodu koji je cilj i gdje je opravdanost te žrtve koju moramo danas podnjeti,vi morate imati iskrenu komunikaciju sa tim narodom i staviti sve karte na stol,otvoreno reći što vam je plan i kako ga mislite ostvariti,što se događa u svijetu,zašto te stvari morate napraviti i dati jednu nadu i optimizam.A mi umjesto da smo ulazak u eu obilježili tim optimizmom mi smo se odmah na ulazu zavaljali u blato sa lex perkovićem.Vi nemate ama baš nikakvu komunikacija te vrste sa narodom da ljudi shvate zašto je žrtva nužna-opravdana i što nam to dobro donosi sutra,ako je i ima onda se objašnjavaju segmenti a nikada slika u cjelini.Sve je jednostavno komunikacijski pogrešno,čak se i vlada ponaša kao pijana vojska jer jedan ministar kaže jedno a drugi drugo i kao takvi vi više nemate povjerenje nikoga.Ovakvo vođenje države vam je ravno vođenju gusaka u magli?Što je najgore milanović vidi da sve ide u krivom smjeru a i dalje nema potrebe na jedan vid ovakve komunikacije,pa čak i po cijenu da kaže; pogriješili smo,ne ide onako kako smo zamislili,podcjenili smo probleme itd,nego on gura svoje kao bik u koridi?Informativna blokada?Ne znaš tko je gori po tom pitanju on ili predsjednik države?Da se netko potrudio barem objasniti ljudima situaciju u europi,razloge zašto se eu nalazi u ovoj krizi,da narod osjeti da im se obraćaju sa poštovanjem i iskrenošću,ma nije im palo na pamet?Nego su pustili razno raznim populistima da zatupljuju i straše ljude zločestim neoliberalistima,bankama i ostalom braćom u toj eu u koju smo jučer ušli?
   Nevjerojatno ali istinito?

 5. Prije dva dana napisao sam kako je u Borovu nekad najveći proizvođać gume i obuće gdje su isplaćene otpermine hrvatskim radnicima (LJ. Jurčić) i srpskim (Sanader) radi se o iznosu od preko 150 milijuna kuna umjesto da su taj novac uložili u privlaćenje i subvencioniranje investitora za koje je Borovo radilo ( Bata, Nike, Puma, Semprit gume) u gradu u kojem se ne oporezuje dobit ako imaš više od 5 radnika po zakonu o državoj skrbi i gdje ti se vraća uplata od 50% mirovinskog i zdrastvenog mi smo dozvolili da radno i obućeno stanovništvo mjesto da radi od dosade broji krvna zrnca. Gradu koji ima dobru infrastrukturu blizina autoceste, željeznice luke Vukovar jedino je Agrokor i Todorić kao vlasnik istog prepoznao. Tko treba da pokupi lovorike za taj silni uspjeh HDZ ili SDP što su radnici koji su imali neke vještine ostarili i nemaju ih kome prenijeti i što im sad djeca i unućad prose po bijelom svijetu za poslom da bi imali osjećaj samopoštovanja da mogu živjeti od svoga rada?!!

 6. http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/299395/U-SAD-u-propalo-500-banaka-a-u-Europi-samo-40.html?utm_source=clanci&utm_medium=manual1&utm_campaign=clanci_manual

  Ovaj podatak jasno prikazuje na koji brutalan način je sprovedeno čišćenje u americi,naravno NAŠI su nas stalno uvjeravali da su amerikanci spašavali sve banke i navodno njihove vlasnike,tkz. krupne kapitaliste,sve što im značajno nije utjecalo na povjerenje u štednju i sustav sve su pustili da bankrotira,spašavali su samo ono što su morali da održe povjerenje…

 7. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/302628/Tko-bi-bio-zadovoljan-Svi-padamo-u-kolektivnu-depresiju-i-pesimizam.html

  Evo nam gole istine o stavovima ove vlade?Najbolje je to rekao ministar mršić;”Jesmo li mi kao društvo spremni da se reforme koje su nužno potrebne da se one stvarno sprovedu”,i dodaje da su oni kao vlada spremni.Problem je moj mršiću što niste ni vi kao vlada spremni niti ste iskomunicirali sa građanima ZAŠTO se reforme moraju sprovesti i koji je razlog ZAŠTO MORAMO i što su to uopće reforme jer 90% stanovnika ove zemlje i ne razumije tu riječ koja je postala predmet zloupotrebljavanja od mnogih u ovome društvu upravo zato što znaju da ljudima nije jasno što to znači?Ta riječ reforme je postala kao da se na kineski obraćate građanima hrvatske?Evo i predsjednik države pozvao je vladu neki dan na reforme samo nije rekao koje i koliko one bole?Više bi narod shvatio da mu se obraćate na kineski jezik?

 8. Sada je malo lesar održao vladi predavanja o zakonu o radu,standardan nastup,ništa novo ali i by the way je optužio vladu “što oni ne grade” tvornice i ne otvaraju nova radna mjesta?Adio zdrava pameti?Ovo je direktna posljedica nekomunikacije sa građanima jer da je bilo i malo te komunikacije lesar bi nakon ovakvih izjava bio izvrgnut javnoj sprdnji,ovako može reći što god,sve prolazi,tko te pita.Maji sever je najmanje čudno to što izgovara lesar?Da je bilo te iskrene komunikacije nebi mu palo na pamet da izgovara ovakvu nebulozu?Ma zamislite, da vlada ne otvara tvornice?Sve ovakve i slične nebuloze su tolerirali dvije godine,nisu na njih reagirali i sada nema načina da im se suprostave jer duh je izašao iz boce već davno,istu odgovornost za sve ovo što imamo u društvu snosi i predsjednik države koji mudro šuti.Pa neka sada “otvaraju tvornice”,jbg to je volja naroda?

  • Tko zna koliko je poslao knjiga u Beograd, a izgleda da je vojvoda naplatio lekturu. Pa seksualna pomagala za učenike jer đaci to vole, seks posle škole. Zavadio čitav narod, potrošio pare, a napravio ništa, odnosno napravio je toliko zla i nereda i žao mi je što nije ministar nekog mog neprijatelja a ne moj ministar.

 9. Znam da je tema o hotelima Jadranka prošla ali bi molio g.Bakića ili g.Antuna da daju svoje mišljenje s obzirom na ovaj novi zakon da nakon25% vlasništva i prve ponude za preuzimanjem , vlasnik 25% ne treba davati dalje ponudu…..moja malenkost i mnogi drugi imamo dionice pa se postavlja logično pitanje Da li nam se isplati prodavati sada po 700 ?kolika će vjerovatno doći ponuda ..ili čekati…..zahvaljujem iako znam da sami moramo odlučiti …ne znam kada će taj zakon stupiti na snagu iako je izglasan i da li će se to odnositi na nas …..hvala puno bez obzira hoću li dobiti odgovor….

  • Ne znam što bi vam rekao,mislim da vam fundamenti sve govore a dali prodati ili ne to morate vi dobro odmjeriti,ponekad se dionice prodaju ne zato što su fer cijena nego zato što je možda nešto drugo jeftinije,prodaja ovisi isključivo o vama i vašoj ulagačkoj strategiji,zato je nemoguće dati odgovor da ili ne…Jedino što vam mogu reći da je to meni jeftino i na 700 kn,međutim i sam sam prodavao neke takve dionice na sličnim fundamentima da bi ušao u neke druge za koje sam procijenio da su jeftinije,nekada sam pogodio nekada baš i ne,štoviše tako se često i pogriješi jer ti vrag ne da mira,ujedno teško je procijeniti koliko će rusi steći,koje su njihove namjere,dali će ići neka dokapitalizacija,masu je tu opcija u igri.Osobno nemam dionice jadranke iako sam je odmjeravao više puta ali eto nekako nisam ušao jer imam nekakvu strategiju disperzije ulaganja po sektorima što mi se nije pokazalo kao nekakav mudar potez,puno sam bolje mogao proći da to nisam gledao i postavljao sebi takva ograničenja,međutim moja glava nije vaša,odluka je samo na vama….Da je jeftino mislim da ćemo se u tome složiti?

 10. Inače danas je u novinama izašla ova fotografija
  wtc_world_trade_ce_618404S1
  a ja sam jučer stavio novo zaglavlje! Kao da su znali. Moja fotograija na zaglavlju je napravljena s mosta koji je prvi u kadru na gornjoj fotki i cijela izgleda ovako:

  IMG_6961

   • Gledajte Berislave, to je Freedom Tower i mislim da tu baš nema mjesta cinizmu. Amerikanci su ‘malkice’ veći patrioti od Hrvata, iako se našima koji nisu bili u Americi to čini nemoguće, jasno pod utjecajem naše socijalističke propagande. Što biste Vi napravili na mjestu WTC?

    Recimo naša potumplana raja koja uči o svijetu samo iz naših medija (dakle, pod time mislim samo na one koji o svijeu uče samo iz naših medija, nisam rekao da su građani Hrtvaske ‘potumplana raja’) ‘misle’ da su svi Amerikanci jako protiv rata u Iraku, agresije na strani teritorij itd, jer ih tako uče naši mediji. A kako biste onda objasnili ovo: http://www.jutarnji.hr/paul-walker-imao-je-veliko-srce-pomogao-je-irackom-veteranu-da-kupi-zarucnici-prsten-od-6600-eura–nije-htio-da-par-to-sazna/1144656/

    • Berislave, evo jedna tragična, ljudska tema na kojoj ćete možda malo bolje razumjeli razliku između Amerikanaca i Hrvata, pogledajte ovo: “Bijesni Hrvati na Facebooku napali dječju bolnicu u Philadelphiji: ‘Ne možete vi biti toliko bahati koliko Hrvatska moze biti velikodušna!” … Menadžment bolnice optužili su za neviđenu gramzljivost i bezosjećajnost, prigovarajući im kako žele zaraditi na tuđoj nesreći. I dio medija priklonio se toj atmosferi objavljivanjem fotografija luksuznog interijera bolnice i sumnjama da iza raskošnog blještavila bolnice možda stoji upitna stručnost njenih liječnika.

     Epilog, vrlo brzo isprike bolnici jer ipak se svi koji imaju novca žele liječiti u Americi, isprike jer se sada malo bolje razumije zašto vrhunski tretmani koštaju jako puno, a hrvatski dio priče završava opet oko optužbi za krađu novca ‘jer je novac proklet i ne može kupiti život’ http://www.index.hr/vijesti/clanak/novac-ne-moze-kupiti-zivot-proklet-je-udruga-hrabro-dijete-tvrdi-na-nisu-pronevjerili-novac-za-noru/714987.aspx.

     A gdje su iz priče ispali ‘pohlepni’ Amerikanci, dojam je bio da oni ‘kradu’ novac?

     Te također, kad sigurno rogoborite protiv ‘svjetskog policajca’ SAD, recite tko je na koncu zaustavio zadnji balkanski rat? Tko je smirio Srbiju i što bi bilo da ju nisu smirili?

    • Ej Nenade, disi malo! 😉
     Pa znas me bolje od toga, sasvim si krivo shvatio poantu mog komentara. Nemam nista protiv toga da su to izgradili na tom mjestu, a to da “sigurno rogoborim” me posebno smeta. Jasno mi je da ocekujes takve komentare, ali mislim da ipak malo bolje znas moje stavove.
     Medjutim, bojim se da necu detaljnije objasnjavati sto sam mislio, to bi otvorilo jednu sasvim novu limenku s crvima… 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.