Uncategorized

Kako naše glavne političke struje lutaju pustopoljinama podsvijesne zbiljnosti, a evo i jednog od razloga

1. Nastavno na prethodni članak u kojem govorim kako je čak i hrvatski politički riječnik (a naravno onda i politika) u pred-modernom političkom stanju (a svijet je već u post-modernom).

Ako rastegnemo parabolu s umjetnošću možemo govoriti o nekoj potumplanoj provincijskoj interpretaciji neoklasicizma. Za ilustraciju o čemu govorim možemo usporediti Zagrebački Glavni kolodvor (za koje nam, naravno, naši mediji kažu da na njega trebamo biti ponosni) s nekim drugim kolodvorima glavnih gradova, iako se tu ukupno radi uglavnom o klasičnoj disciplini, a vrlo malo postmodernizma 🙂 (klik otvara u novom prozoru, slobode klikajte!)

Evo ih: Madrid, Berlin, Beč, London Victoria, London King Cross, New York Grand Central, Stockholm, Prag

Volim kolodvore! Možda iz ovog razloga kako kaže ‘Merle’ u ovom komentaru. 🙂

2. Skoro svi naši političari su osviješteno, ili neosviješteno ekonomski ‘lijevo’.

Jasno, čak i Sanaderova Vlada je bila ekonomski vrlo lijeva (iako se radilo o ‘crony socijalizmu’). Kod skoro svih naših političara, a i političkih komentatora, se u biti radi o tome su u ekonomskim pitanjima prilično lijevo. Padaju jedan preko drugoga da naglase kako je to zato jer su navodno ‘humanisti’.

Naravno nitko nije čitao barem Hayeka. Ako već u svojoj zatucanosti smatraju da se Friedman, slagali se s njime ili ne, ne smije uzeti ni u ruke ‘tek da vide što čovjek kaže’ jer to odmah u RH znači da ‘nisi humanist’.

S druge strane, ta zatucanost je i razumljiva, čista evolucijska prilagodba – zamislite da u javnost iscuri podatak da je netko od naših političar na Amazonu kupio nešto od Friedmana, tek da vidi o čemu se radi – karijera mu je gotova! To vam je ono kao što krtica slabo vidi – gdje bi došla da ima velike plave okice? (Želim reći, nisu političari ‘krivi’, narod ih bira i utoliko je ‘politika’ odraz naroda, nisu oni ni gori ni bolji nego li ih narod ‘zaslužuje’.)

No, jedan zaista zgodan website za razumijevanje vlastitih političkih preferencija je The Political Compassovdje test. Svakako probajte!

Na njemu imate i ovaj grafikon koji sam malo modificirao da bude u skladu s riječnikom iz mog prethodnog posta. Left-Right im u stvari znači manje ili više ekonomskih sloboda, a Autoritarian-Libertarian im znači manje ili više osobnih i političkih sloboda.

Kao što sam napisao u prethonodm posu, određenja naših glavnih političkih struja (ne samo stranaka) su jednodimenzionalna, njima ‘lijevo-desno’ znači samo osobne i političke slobode, a ekonomska određenja su defaultno lijeva, iako većinom neosviješteno, o čemu ću kasnije.

Prema mojoj interpretaciji, pozicija glavnih hrvatskih političkih struja izgleda otprilike ovako (klik za veću!). (Dragi političari, ako ne vjerujete, take the test!!!)

Orijentacija hrvtaske politike

3. Zanemarimo li ovdje Papu, Mandelu i Dalaj Lamu, koji nisu državnici u smislu u kojem govorim (a treba razlučiti i npr. ekonomski ideološke poruke Pape i stvarno ekonomsko ponašanje Crkve), vidimo da – u ovoj interpretaciji – naše glavne političke struje glavinjaju negdje u smjerovima, jasno ne i u dosezima (da netko ne kaže da sam nekog optuži oda je kao Hugo Chavez – nisam!) između klauna Hollandea (koji je, sad se vidi, dobro zabio francusku ekonomiju u zemlju: Francuska novi “europski bolesnik”), Mahmouda Abbasa (Palestina), Tsiprasa i Huga Chaveza, jasno sve lidera uspješnih ekonomija ili genijalaca koji bi požar gasili benzinom (Tsipras i Chavezova reinkarnacija Maduro).

Naravno, bit će političara koji će se poveseliti ‘Gle me mama, ja sam kao Dalaj Lama – radim velika djela, zovite me Mandela’, ali to bi bilo kao da ja počnem igrati tenis pa se počnem hvastati ‘stilom Gorana Ivaniševića’.

Ako mislite da sam promašio u interpretaciji naših političara, pogledajte samo ovaj članak: Hollande se okreće novim tehnologijama u oživljavanju industrije (ne, fakat nije s Newsbara).

4. Kao što vidite, većina najvažnijih lidera razvijenog svijeta, uključujući i (prema našim medijima) ‘komunističku’ Kinu, na potpuno su drugom teritoriju, dok naši glavinjaju po neproduktivnim pustopoljinama. Naši mediji, a često i naši iseljenici vole transportirati velike ideološke borbe između navodno ‘lijevih’ demokrata u SAD i ‘desnih’ konzervativaca – a sad pogledajte gdje stoje Obama i Romney na gornjem grafikonu. Njemački SPD je vjerojatno ‘kapitalističkiji’ nego cijela naša politika zajedno, vidite ovdje.

Liberali, za koje sam vam napisao da ih uglavnom nema u Hrvatskoj, bi bili u donjem desnom (ljubičastom) kvadrantu. Kao što vidite, oni nikad ne vladaju, ali su jako bitni za definiranje političkog spektra.

5. Svejedno, u Hrvatskoj ćemo i dalje slušati besmislice da nam treba manje tržišta, a ne više, ili da ovdje ‘vlada neoliberalni kapitalizam’ [sic!]. (Za mlađe, ovaj ‘sic’ je iz doba kad su novine još bile novine, pa se tako označavala neka glupost koju je netko izrekao, da se vidi da nije novinar bedak ili da je tipografska greška. Zanimljivo da za se za idiotsku singtagmu ‘neoliberalni kapitalizam’ nitko nikad nije posramio, a to je kao da sportski komentator i dalje komentira nogometne utakmice nakon što je rekao da je pobjednički gol regularno zabijen rukom iz oPsajda.)

Koji je glavni navodni razlog (zapravo izgovor) da se traži manje tržišta? Evo opet nogomente usporedbe. Recimo da je danas moderan i pobjednički stil 4-4-2 ili 3-4-3. Stavimo li golmana, koji se podrazumijeva, možemo ih nazvati 1-4-4-2 i 1-3-4-3 Nesposobna momčad gubi u toj konfiguraciji, i naravno, kriva je konfiguracija, pa se zato ‘odlučno i humanistički’ prelazi na 0-2-7-1. Kao što vidite, golman se više ne podrazumijeva, obrana i napad su malkice slabiji, ali je zato puno veznih. A zašto? E pa zato jer se radi o tehnički superiornoj ekipi (čiji forte je dodavanja i pimplanja po sredini terena). To je ono kad vam kažu da su Hrvati najpametniji, najtalentiraniji za sport, nadareni za politiku ‘jer su u Europi od stoljeća sedmog’, te naši izumitelji dobijaju medalje po sajmovima!

A jedan od razloga je ovaj grafikon koji su vam svi mediji prešutjeli, iako ga je HNB uredno objavio:

Doprinos zaloslenosti

Ovdje naravno treba spomenuti, ali je preglupo da bih se upuštao u objašnjavanje, da se ne radi o tome da ‘zločesti poslodavci otpuštaju ljude kako bi imali veće profite’. Tvrtke propadaju ili im se značajno smanjuje dobit (pogledajte dobi/gubitak hrvatskih tvrtki, bez financijskog sektora, koji je, povećao broj zaposlenih).

6. Kao što vidite, pokolj radnih mjesta u privatnom sektoru je bio istovremen sa stalnim porastom u javnom. Ne radi se ovdje ni o kakvom New Dealu, ne radi se o kejnezijanskim razlozima, čak ni podsvjesno. Radi se o tome kako funkcionira naša politika (u kojoj su glavni izbori oni lokalni, a državni više dođu kao PR za lokalne).

Tako da se politika prirodno okreće svojoj bazi i to ne onoj najširoj, nego bazi koja nosi stranačku infrastrukturu i stoga unutarstranačke izbore.

Nažalost, kratkoročno je do dobro za javni sektor, ali kako kaže naša Vlada ‘bolni rezovi’ će morati kad-tad doći (molim nemojte mene optužiti da zazivam ‘bolne rezove’, niti za taj naziv). Nažalost, devastirani privatni sektor neće moći apsorbirati višak radne snage u javnom sektoru, ako se pokaže da ‘bolni rezovi’ moraju doći.

7. S druge strane, mnogi naši političari i politički komentatori iskrenu vjeruju da je to ‘humano’, biti ekonomski ljevičar. Ili tako barem neki misle. Evo kako na to gleda Davor Huić na svom FB zidu:

“Bila je to vatrena razmjena misli “ljevice i desnice”. Raspudić je odmah objasnio kako su ti termini zastarjeli, da se on zalaže za tzv. 3D shemu za “ljevičara i desničara”. Mjeri se stav prema nacionalnom pitanju, prema životnim vrijednostima i prema socio-ekonomskim pitanjima. On je, poput kolumnista Milana Ivkošića u prve dvije kategorije “desni”, u zadnjoj “lijevi”

što će nam desnica kad zastupa iste stvari (ekonomski) kao ljevica. zato su ekonomski programi sdp-a i hdz-a slični kao jaje jajetu. zato željkica markić krade teme od lesara i nikome ništa….zato se raspudić lijepo uklapa u “peti dan”. one big happy family

Slobodno ‘frendajte’ Davora, ne grize 🙂

8. Potpuno nerazumijevanje što je ‘socijalna država’ i kako se u nju stiže (ne vulgarnim kič-socijalizmom, kako se to misli kod nas) su opisani u ovim komentarima naše dopisnice lablette iz Švedske:

lablette 1
lablette 2
lablette 3
lablette 4

9. Za naš jednodnimenzionalni politički diskurs su začuđujuće i sljedeće tvrdnje s The Political Compass:

In our home page we demolished the myth that authoritarianism is necessarily “right wing”, with the examples of Robert Mugabe, Pol Pot and Stalin. Similarly Hitler, on an economic scale, was not an extreme right-winger. His economic policies were broadly Keynesian, and to the left of some of today’s Labour parties. If you could get Hitler and Stalin to sit down together and avoid economics, the two diehard authoritarians would find plenty of common ground.

ili ovo:

In the introduction, we explained the inadequacies of the traditional left-right line.

If we recognise that this is essentially an economic line it’s fine, as far as it goes. We can show, for example, Stalin, Mao Tse Tung and Pol Pot, with their commitment to a totally controlled economy, on the hard left. Socialists like Mahatma Gandhi and Robert Mugabe would occupy a less extreme leftist position. Margaret Thatcher would be well over to the right, but further right still would be someone like that ultimate free marketeer, General Pinochet.

Koliki su nesporazumi u našoj politici, pokazuje i ovaj tekst sa stranica Vlade RH (vjerujem da se radi o lošem prijevodu, ili tko zna čemu, ne vjerujem da je Milanović ovo rekao): ” … according to Milanovic, who described himself as a “social democrat, free marketer, libertarian.” (Intervju premijera Milanovića za Bloomberg.)

Pogrešno napisana riječ ‘marketer’ možda ide u prilog tome da se radi o nekom lošem prijevodu.

10. Kao što sam objasnio u jednom od prethodnih postova, neki makroekonomski pokazetelji su ‘ispod radara’ puno bolji nego se misli, i ako ne bude vanjskih šokova, rast u RH bi mogo biti brži od koncenzusa (svatko jednom mora početi rasti, pa čak i Grčka). Nažalost, a kako sam to rekao i prije dvije godine (onda sam rekao da rast ako bude, bit će bez zapošljavanja), rast jako dugo neće značajnije potaknuti zapošljavanje, a razlog su promašene ekonomske politike nekoliko Vlada za redom, a to sve slijedi iz jednodimenzionalnosti našeg političkog diskursa.

Kategorije:Uncategorized

61 replies »

 1. Sad sam se sjetila kako sam, kad sam prvi put vidjela taj kompas, pitala roditelje što su ti desni liberali (ljubičasti kvadrant), da bi moj otac nakon dubokog promišljanja zaključio da je to prečudno za Hrvatsku i da njemu od tih “čudnih opcija” na um pada samo Mladen Schwartz. 😀 😀 😀
  (A onda je zaključio da kod nas i tako nema smisla raspravljati o ikakvim stranama u Hrvatskoj te mi stao nabrajati razne lokalne moćnike te njihove puteve iz stranke u stranku i razne sumanute koalicije tipa Srbi+HDZ, HNS+seljaci i slično.)

  • Nenade RAST BEZ ZAPOŠLJAVANJA je sasvim logičan rasplet u ovoj državi,to je sada više nego jasno,možda samo mršiću nije ali mislim da i on to polako shvaća,upravo će se najveće reforme i rezovi odvijati u momentu kada dostignemo neki eventualni rast ako prije toga ne budemo prisiljeni da to radimo preko koljena.NAŠI političari će morati konačno shvatiti da je game is over i da se europa neće spašavati hollandovim klaunovskim mađioničarskim trikovima nego realnim i racionalnim njemačkim odgovornim pristupom problemima jer magija ne može riješiti problem koji je strukturno jako dubok.Naravno NAŠI političari su se iskreno nadali da će hollandova “mađioničarska politika” prevladati u eu i da će se i oni negdje prisloniti uz tu politiku i proći kako kažu u dalmaciji “lišo bez ponta”,iz početka je bilo jasno da je to nemoguće.Najbolji dokaz da su se NAŠI političari nadali takvom raspletu vam je NAŠ predsjednik koji se uopće nije oglašavao i komunicirao sa narodom o gospodarskoj krizi,štoviše njegovi savjetnici su lutali između mjera štednje i neznam već čega jer nikada nisam ni razumio što je alternativa i o čemu uopće govore.Politički je totalno slijepo misliti nakon grčke,španjolske,portugala,baltičkih država da će se već hrvatska negdje provući “sa igračima u srednjem redu” kao što to nenad dobro prikazuje u svome tekstu.

   Naravno njihov alibi će nakon što im završi politička karijera biti da su oni političari koji su morali paziti na unutrašnju stabilnost zemlje a da nisu mogli stvari sagledavati samo kroz ekonomske logike,da je politika nešto drugo i bla,bla,bla,kako to već ide.Međutim alibi za potpuno izostalu komunikaciju sa vlastitim narodom neće nikada imati.Alibi uopće i ne postoji jer je potpuno jasno i očigledno da su im političke ali i ekonomske procjene bile totalno pogrešne i vjerovali su da hollandova populistička magija može riješiti sve strukturalne europske probleme,možda nisu ni vjerovali nego su se tome nadali.Zato sam više puta pisao da je tu uloga predsjednika države bila sramotna,tu nije bilo ni trunke pokušaja da se eventualno da vjetar u leđa vladi,da ju se potakne na reforme,nije bilo pokušaja da se sa narodom komunicira i objasne mnoge stvari koje se danas događaju u svijetu i europi,da nam otvoreno kaže da ovakvi kakvi smo danas nećemo proći dobro,da nam uz to da i nadu i poziv na zajedništvo,totalno političko sljepilo,neobjašnjivo?

   Što će nam ostati kao posljedica takvih politika;rast bez zapošljavanja, o čemu i nenad piše, niske stope rasta u trenutku kada krene ekonomski rast u okruženju-eu i totalna neotpornost na bilo koju sljedeću krizu za koju nikada ne znaš odakle može doći.Kako siješ tako ćeš i žnjeti?To je defakto bio politički poker koji još igramo ili ti ga politika “i jare i pare”
   Ti danas koji jašu na državnim jaslicama i sebe nazivaju ekonomski-socijalno lijevima sramiti će se svega što su govorili za pet godina.Tu ne mislim samo na političare nego i na intelektualnu elitu koja je huškala ovaj narod sa svojim populističkim teorijama i što je najgore na tome jako fino zarađivala i kočila sve vlade od jadranke kosor do ove današnje milanovićeve i njihova odgovornost nije politička,ni približna političarima ali je moralna jer su političari podlegli tom pritisku koji su oni stvarali u društvu.Ne trebate brinuti,to njih neće niti malo pogoditi oni će nam i dalje dokazivati “kako su obrazovani i pametni,stupovi društva”

 2. Inače, ja dosad uopće nisam “obadavala” tog Raspudića, sad ga vidim po novinama, po FB feedu, po portalima – i gledam tko je taj lik, filozof i talijanist, “aktivan je u medijima kao intelektualac, piše kolumne, gostuje na tv-u i radiju te kritički komentira aktulna društvena i politička pitanja” (wiki). Ja ne znam kako uopće takvi likovi dobiju toliko prostora, ja isto rado komentiram aktualna društvena i politička pitanja (i to dvije države :D) pa me nitko ne zove na TV da ćeretam i prosipam svoju struju svijesti. Kako to jedan prevoditelj Raos bude pozvan komentirati prava homoseksualaca, jedan lingvist Kapović komentirati brodogradilišta? Ja bih rado da mi netko plati za moje mudre misli o najnovijim trendovima u ovčarstvu, stvarnosnim romanima i razmicanju tektonskih ploča, ali valjda je štos da nisam s FF-a ili nisam toliko karizmatična? (Na Kapovića se bar pale studentice, a i to je faktor. :D)

  • Taj raspudić,kapović i raos vam “kuže sve probleme ove države”,ne žive oni lablette u švedskoj kao i vi nego u hrvatskoj,pa ovdje važe neka druga pravila prosipanja pameti?Nema im se što zamjeriti jer oni su volja naroda,nebi oni imali takav prostor da ih nema tko slušati i čitati?Samo je uvijek jako važno zapamtiti tko je što i kada govorio?

   • Ma nemojmo se zavaravati da su druge zemlje mnogo bolje, evo danas Državni institut za ekonomska istraživanja (konj.se) iznosi da bi benzin trebao imati cijenu od 40kuna po litri (porez na ugljični dioksid nekih 27kn/l) jer eto, ekologija, okoliš, majka zemlja… Pa njima ni ne trebaju Raspudići, imaju i “stručnjake” da se čovjek za glavu uhvati.
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/bensinpris-pa-42-kr-om-vi-ska-klara-malen/
    (A primjera osnovng nerazumijevanja zakona tržišta ima na sve strane, ovo je jedan od češćih primjera, gdje se praktički brani ideja da neki imaju zaštićene niske stanarine, a neki nemaju što unajmiti osim iz treće ruke na crno:
    http://www.thelocal.se/20131119/market-rents-wont-solve-swedens-housing-market-woes)

    • Lablette,radio sam i ja vani po svijetu za strane kompanije,skužio sam koliko ima svega i svačega naročito u obijesnoj europi,zato sam i “malo” zabrinut.Ali ovo što mi ovdje imamo nisam nigdje vidio ni čuo,vjerute osim možda u sloveniji ovo nigdje nećete doživjeti?

  • Slažem se s Vama da bi trebalo zvati stručne goste i ispitivati ih o tim pitanjima, al stvarno ne znam što ste se uhvatili Raspudića ? Priznajem da ga simpatiziram pa mi nekako dolazi da stanem u njegovu obranu jer imam osjećaj kao da govorite da on ne zaslužuje uopće izražavati svoje mišljenje. Al nisu Peti dan ili “Nedjeljom u 2” isključivo ekonomsko-financijske emisije pa da on nema pravo tamo sudjelovati? Ne sluša se ljudima samo o ekonomiji, i ne treba zato maknuti “takve likove” sa televizije nego zvati stručne ljude i njih ispitivati o ekonomiji, tržištu kapitala itd..

   Hoću reći, nije Raspudić kriv što je rado viđeni gost u emisijama? Nije da on bira pitanja koja mu se postavljaju? Pa tko se nije našao u situaciji prokomentirati nešto što zapravo nije njegovo područje zanimanja?

   Ja recimo znam pametovati o tome tko bi trebao igrati u “prvih 11” u našoj nogometnoj reprezentaciji, a da se razumijemo, nogometnu utakmicu pogledam jednom u dva mjeseca, dok postoje treneri izbornici itd koji nogomet uistinu smatraju glavnom sporednom stvari na svijetu. To bi vam bilo ko da mene sad pozovu u neku emisiju, ne kao stručnjaka za nogomet nego recimo kao tenisača, al me Mila Horvat pita tko bi po meni trebao igrati “špicu” u nogometnoj reprezentaciji? Ja onako iz prve kažem Kalinić jer eto dobro izvodi penale pa ako bude jedan zabit će ga, i svi od reda nogometni stručnjaci me razapnu jer kako ja to mogu izjavljivat, pa penala možda uopće neće ni biti, pa da ko sam ja da tu rasipam pamet i zašto su me uopće zvali u emisiju?

   Hoću reć, pa nije Raspudić sam sebi prišio epitet “intelektualac” pa da mora to sada opravdati sa sveopćim vrhunskim znanjem iz svake moguće sfere života! Normalan čovjek, koji pa nekima ima izraženu moć zamjećivanja nečega što je njemu i ostalima bitno. Ja prihvaćam da svatko sebi odredi prioritete, i da ekonomija ne mora biti svakom na vrhu istih.

   • Da, ne znam ni ja što su se uhvatili Raspudića. Da je Raspudić slika hrvatske ekonomske ljevice Hrvatska bi bila Švicarska. Pazite, čovjek je završio filozofiju i talijanistiku i to na Filozofskom. Od nekog s takvim obrazovnim putem zbilja ne bi trebalo očekivat velike protržišne ideje. Uspjeh je, rekao bih, što nije marksist. Jer to je norma.
    Pa vi čak ni na zapadnim fakultetima društvenih usmjerenja nećete naići na prof. književnosti i filozofije koji će iznosit protržišne stavove a kamoli kod nas. Tako da više Raspudića a manje Kapovića. Recimo, Raspudić je u emisiji 5. dan o Margaret Thatcher iznio vrlo povoljno mišljenje. Tipičnom hrvatskom ljevičaru na sam spomen njenog imena očnjaci iskoče.

  • Hoću samo reći, u biti, isto ono što je i Antun.. “Nema im se što zamjeriti jer oni su volja naroda,nebi oni imali takav prostor da ih nema tko slušati i čitati?”

   • Bruno,lablette do sada iz švedske nije “obadavala” raspudića pa ga je sada “obadala” kada je gostovao nedjeljom u dva?Labletti je čudno kao i meni kako njih- kapovića i nina,(ima njih još par filozofa) pitaju za mišljenje o svemu; od homoseksualaca,preko brodogradilišta,”neoliberalnog” kapitalizma i sdp-a,investicije na srđu,poreza,bosne i hercegovine,ministra linića,proračun,mjere štednje,merkl,holland,kada će pasti kapitalizam itd i sve to stignu objasniti na tv-u,facebook-u,kolumne u novinama,razni “prosvjetiteljski” seminari o boljem društvu itd,itd.Njome je čudno kako oni to sve stignu i zadivljena je u koliko toga se razumiju uz to što predavaju na fakultetu.Ona u švedskoj to ne stigne a ne znam jeli ona tamo predaje na fakultetu?

    • Bruno to vam je isto kao da mene pitaju o LNG terminalu na krku,pa da se ja izjasnim da ili ne?Vidite ja sam bio časnik na tim brodovima i stranim kompanijama a nebi se usudio nešto o tome progovoriti na javnoj tv ili u nekom relevantnom mediju,od srama?A vidite oni sve znaju;”i da neoliberalizam-kapitalizam nije održiv,i da spuštanje poreza ne riješava stvar,i da je srđ kao investicija katastrofa za dubrovnik,i da je vlada neoliberalna,ma što ih god pitate na sve vam znaju odgovoriti i to bez greške?

    • Da, ne prozivam ja Raspudića i njemu slične, nego me zanima kako se takvi probiju, kako se postane taj “opinion maker”, kako nekom novinaru padne na um pozvati nekog prevoditelja da komentira otkupnu cijenu pšenice, nekog Pavunu da komentira (i ne samo komentira nego i dijeli savjete) sve od postanka svemira do utjecaja Gospinih ukazanja na prosječnog Hrvata. Hajd, još za Pavunu razumijem, to je klaun koji diže gledanost. A, Antune, možda bih ja to i stigla, ako stignem daviti svoje (jadne :D) bližnje svojim mudroslovima, samo kako doći do toga da se u panel-diskusiji u udarnom terminu pojavi La Blette, mlada gastarbajterica? Kad eto ne predajem ni na kakvom fakultetu (a pogotovo ne filozofskom), štoviše, bliže sam drugoj strani katedre (a i mislim da znanje jest roba). Iako primjećujem da vole u predstavljanje gostiju ubaciti to “školovao se u Londonu” i slično, da bismo poslije otkrili da je išao na dvotjedni tečaj u Londonu, tako bi se valjda i moje čitanje švedskih novina moglo predstaviti kao važno iskustvo iz inozemstva.
     No ništa nije čudno kad se sjetimo da je Stanković jednom kao gosta pozvao Darka Mihajlovića, navodnog konzultanta Angele Merkel.

    • Meni to uopće nije čudno! Mene ne čudi što ih naši ispituju takva pitanja jer vodeći se po onoj staroj da ljudi imaju vlast kakvu zaslužuju, ja bi reko za ovaj slučaj da ljudi imaju i medije pa s time i urednike raznih emisija i voditelje kakve i zaslužuju.

     Po meni, dok nam se cijelokupna svijest o svijetu ne digne na neku veću razinu, treba samo znati selektirati tko govori i o čemu govori. Recimo, ja ću imati povjerenja u Nenada kada priča o ulaganjima, i prenositi ću što je rekao, ali kada počne “sugerirati” što bi vrijedilo posjetiti od koncerata ili tako nešto, ću možda biti malo suzdržan jer znam da možda tu i nije najkompetentniji 😉

     Stoga se ja ne bi nikada izrazio tipa “ima previše takvih likova”, nego dapače, ima ih premalo!

    • Al postoji jedna razlika, Raspudić vjerojatno ne zarađuje ulažući na tržištu kapitala,(možda sam u krivu!) pa je komentiranje društveno-političkih pitanja možda uistinu njegova potreba jer mu je to posao koji mu je netko ponudio, a ja smatram da ni jedan posao nije sramotan! Njemu još veća čast ide jer mislim da je i on sam svjestan da u dosta stvari nije najkompetentniji i da bi se mogao osramotiti pričajući o tome, al eto mora odgovoriti i imati mišljenje jer mu je to posao!

    • Bruno ali oni nemaju voditelja i urednika,oni sjednu i sami pričaju o temama koje si opet sami zadaju,čak se i rotiraju kao voditelji,jedan dan jedan,drugi dan drugi,tako da rade i pod gripom?
     I onda pričaju; o sajmu knjiga u berlinu,i srđu,i bankama,i liniću,i burzama,plominu,lng terminalu,braku,proračunu,merkl,
     zločestom neoliberalizmu,astronomiji,nuklearkama u fukushimi,što god i još ih za to plaćaju…

    • Bruno naravno da niti jedan posao nije sramotan ali kao što rekoh raspudić je na javnoj tv izjavio bez pardona nešto u svezi investicije na srđu otprilike ovo;”na kraju ćemo se stvarno pretvoriti u društvo sakupljača loptica,taksista,kurvi,konobara i kuhara”,imate tv na zahtjev emisija peti dan pa možete to naći,toliko o tome kako niti jedan posao nije sramotan,ma ne misli vam on samo tako,masa njih “intelektualaca” tako misli samo raspudić ima hrabrost to reći,to je jedina razlika…

    • A bruno što se tiče “zarađivanja na tržištu kapitala” ja vam preporučam da probate vi “kako se zarađuje”,možda za početak da se okušate virtualno da vas nebi srce uhvatilo prije nego počmete “zarađivati”

    • Eto, onda se možemo složiti da je sami format te emisije uistinu blesav, za što opet nitko od sudionika nije kriv, ali očito je emisija bila zanimljiva pošto ste je toliko pratili! 😉 Možda je to i bio sami karakter emisije, zabava, koju ste vi shvatili preozbiljno! Tako da ako se malo promisli, nema smisla uzimati tamo rečeno zaozbiljno i pričati tko je šta rekao tko nije jer se nakon toliko pročešljanih tema mora sve svesti na laprdanje dotičnih koliki god oni bili intelektualci.

     P.S. moram priznati da ja nisam pogledao niti jednu epizodu baš zbog toga jer mi je format emisije bio čudan, uvijek isti gosti koji diskutiraju o svemu, ali sam bio dobro upućen u događanja baš od Vas Antune 😉

    • Lablette,objasniti ću vam taj fenomen,meni je pokojna baba bila iz aristokratske familje,voljela se fino oblačiti a nije bila školovana,smatrali su je jako karizmatičnom osobom ali jbg nije bila nešto školovana i kada bi ona čula da dolazi kakav “doktor,magistar,veleposlanik ili nuklearni fizičar” ona bi jedva dočekala sa njima progovoriti koju “pametnu”,tada bi svijet stao a ovi su mogli biti najveći “ćukovi ovoga svijeta” ali ona je bila uvjerena da su jedino oni pametni,skoro da nije zapisivala što govore.Tako vam NAŠI neki novinari kažu za neke ekonomske teme;”to kaže struka”,kada npr dvoje troje iz te struke ponove jednoumlje oni jednostavno zaključe “da to kaže struka” i čude se kako to njih “struku” vlada ne sluša?To vam je isto kao da nenad ili još netko na blogu kupi neku dionicu a ja svima prenesem u medije “da struka kaže da to treba kupiti”,ne kažem nenad nego struka?E tako vam to ide kod NAŠIH?Kada se doktori zaredaju u politici odmah imate 30 lječnika u vladi,kada se zaredaju filozofi na javnoj tv imate stalno pet šest istih,kada se zaredaju ekonomisti stalno pet šest istih,i tako vam oni svi postaju “struka”,jako brzo se izgubi ime i prezime a još manje se pamti što su govorili prije godinu ili pet godina ili koji opipljivi rezultat stoji iza te struke.
     Tko te to pita kada si struka?

    • U nas su vam danas najviše “struka” oni koji su sjedali po nadzornim i upravnim odborima firmi koje su najviše opljačkane?Oni su nadzirali o ovi drugi su ih pljačkali?Oni to kao “struka” nisu mogli vidjeti?Jednostavno od silnih “stručnih” obaveza nisu stigli?Prezaposle ljude i gotovo?Ne stignu!

   • E tu ste cini mi se “fulali ceo fudbal”. Oni bi bili volja naroda da su te emisije na privatnim televizijama i imaju gledanost, pa nek laprdaju sto hoce, ali oni laprdaju na javnoj televiziji koju ja i Vi financiramo. To mene boli, tih 80kn koje ja svaki mjesec prisilno dajem da bi oni laprdali…

    • Da se razumijemo ja mislim na stari format “petog dana” sa horvatom,novi ni ne gledam jer su me istraumatizirali sa starim formatom ali čujem od ljudi da se ova nova ekipa puno bolje sprema za rasprave i da to izgleda dosta bolje,ne znam da li je to tako ali ljudi mi tako prenose.

    • Ali gledajte, pa malo prije sam rekao – “Mene ne čudi što ih naši ispituju takva pitanja jer vodeći se po onoj staroj da ljudi imaju vlast kakvu zaslužuju, ja bi reko za ovaj slučaj da ljudi imaju i medije pa s time i urednike raznih emisija i voditelje kakve i zaslužuju.”

     Jer narod bira vlast koja zatim bira čelnike na javnoj televiziji i pritom diktira program! Vidite da ipak većina ljudi to želi čuti i gledati! Zapravo, mislim da je javna televizija baš ogledalo naroda!

 3. Ljudi moji, nemojmo se puno zamarati političkim strujama i pravcima koje je Nenad lijepo izložio pod točkama A-D prethodnog posta. Nema smisla trošiti riječi, kao što ih vole trošiti raspudići i drugi komentatori dnevnih zbivanja, jer se u Hrvatskoj SVE političke opcije mogu svesti pod jednu zajedničku karakteristiku – POPULIZAM i varijacije na temu (negdje izravniji, negdje manje izravan). Nema tu lijevih i desnih, liberalnih, autoritativnih, itd… Svi naši političari će kompromitirati sve samo da pridobiju glasačko tijelo i točka. To je jedina struja kod nas.
  A što se tiče raspudićevaca, mi se ne bismo trebali zamarati njihovim pametovanjima i pridavati im pažnje više nego zaslužuju. Bilo bi nam svima pametnije da počnemo pridavati vise pažnje onome što pričaju političari, tj. oni koji kroje politiku i pravac kojim plovi ovaj brod. To je jedino bitno, a mi još nemamo volje ni snage utjecati na te faktore, i tu je problem.

 4. I onda mi kažemo “imamo volju naroda”,to je demokracija?Mi u ovome društvu nemamo uopće ni centar ni desnu ekonomski-socijalnu opciju.Pa ja sebe ubrajam u umjerene ljevičare u tim ekonomsko-socijalnim sferama a slušam od ljudi koji su zaraženi socijalizmom-marksizmom od glave do pete da su i oni “umjereni ljevičari”,tko je u ovoj državi lud?Pa kakva će biti “volja naroda” kada su samo takvi prisutni u relevantnim medijima,agresija na mozak im je svakodnevna,zatucali su nas do razine neandertalaca?To je jednoumlje najgore vrste koje se samo nastavilo na socijalizam u kojem smo živjeli,”samo su jedni za brak a drugi kao nisu baš”???Kakva manjinska prava,ovdje manjina kao da i nema?0,001%?Dinosaurusi?To je agresija na zdravu pamet?Svi su NAŠI?

 5. Sva naša društvena zbivanja najbolje opisuje T.B.F. Oni u jednu kiticu stave sve ono što raspudićevci ne stignu reći u cijeloj sezoni Petog dana. 🙂

  Evo npr:
  “…Kriminalci, a svi šute – papci
  Suci, fratri, policajci
  Jer su in rođaci u istoj stranci, ista banda
  A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama
  A MI SMO STRANCI U VLASTITOJ ZEMLJI ZBOG LJUDSKOG ŠLJAMA
  LIPA NAŠA SILOVANA…”

  Autor posjeduje glazbu T.B.F.-a, ali ovo nije nagovor na kupnju…. 🙂

 6. Nekako mi se cini da je vise Tudjman vodio racuna o ekonomiji nego svi ostali premijeri,vlade i politicari poslje njega. Mozda grijesim ali takva mi je percepcija…Zalosno ako sam u pravu :), ne zbog Tudjmana nego ovih sto su dosli poslje njega…

 7. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/107944-video-evo-kako-je-raspudic-odusevio-dubrovcane-dan-nakon-razvaljivanja-stankovica.html

  Bruno,evo vam još malo raspudića.Nemojte me krivo shvatiti ali meni je ovo više nego bolesno?Kosovci,udbaši,jugoslaveni,donald trump,vladimir bakarić itd?Pazite čovjek je rođen 1975 godine?Evo bruno vi ovo pročitajte znam da vam je čovjek simpa pa mi recite što vi mislite NE o ninu raspudiću nego o ovome što on govori.Pa kakvi bi sada trebali biti mi koji smo kao mladići uzeli puške i svaki dan gubili nekoga prijatelja,suborca,koji smo branili nemoguće,neobranjivo?Ljudi moji jeli ovo moguće?

  • @ Antun

   Jucer sam prvi puta cuo o ovom liku i ostavljam mogucnost da je prije pricao gluposti i da ce poslije ovog clanka nastaviti pricati gluposti. Ali ovaj clanak je OK.

   Ima jedno 50% stvari koje je dobro rekao, 30% stvari za koje ja osobno nemam razvijeno stajaliste i nadrobio je jedno 20% gluposti.

   U usporedbi sa ostalima, 50% je vrlo visok postotak (ti si se, naravno, koncentrirao na onih 20% gluposti i pozivao se na domovinski rat, sto bi bilo OK ako bi ucinio sa svakim clankom koji linkas).

   • Da “jako je pametan”,naročito se razumije u strateška promišljanja zašto je hrvatska ušla u eu?To što on govori je razina kafane,kada govori o solidarnosti u eu on defakto i ne razumije što govori,ne zato što on to namjerno laže nego on i ne zna o čemu se tu radi a kamoli da priča o tim stvarima.Što npr. grčka,portugal i španjolska nisu izašli iz eu kada tu nema solidarnosti?Znate li što je nevjerojatno u ovoj zemlji,nije problem što to govori raspudić nego vi imate ljude iz “struke” koji tako misle,pa onda oni to njemu prenesu i takvi kao raspudić to shvate zdravo za gotovo.Tu dolazi do izražaja taj provincijski mentalitet gdje možete biti ne znam kako obrazovan ali vaše fobije i frustracije nikada vam ne dopuštaju da realno,hladne glave gledate na stvari.Vjerujte mi 90% onih koji imaju danas vikendice na jadranu od milijun eura i imaju uhodane businese u rođačko-interesnom hrvatskom gospodarstvu većinu koju sam ja upoznao protiv su ulaska u eu “jer će tu sada doći neki stranci pa neće on sam više imati takvu vikendicu i neće imati takav pejsaž i mir koji sada ima”,vjerujte mi to vam je tako i upravo takvi prodavaju priču o našoj ugroženosti a što je najgore takvi metka u ovom ratu nisu ispucali,ako i jesu sakrili su se negdje u logistiku ili kakav sličan posao i drže danas govore “kako smo mi obranili”,sve što su obranili ja bi im dao da ograde žicom.

    Nisam pobornik nekritičkog gledanja na eu,više puta sam pisao da je kriza u eu nastala zbog toga što je socijalizam debelo poćeo nadgrizati taj sustav koji je opijen svojim uspjesima postao slijep i obijesan ne obraćajući pažnju na stvari koje se događaju u svijetu ne shvaćajući da više ništa nije isto kao jučer,razno razni do jučer ušikani birokrati su ga premrežili ali još uvijek je najbolja zajednica u svijetu i najbolje mjesto za život a kao što znamo u povijesti ljudskog roda blagostanja su bljeskovi a siromaštva konstanta.Raspudićeve podjele hrvata na kapitaliste i tobožje socijalne hrvate su ispod svake razine.Ma zamislite,mi smo socijalni a “neki” nisu?Gdje tu npr.ubraja željku markić a gdje npr branka roglića?Tko je tu kapitalista a tko je socijalan?To im je sada najveća fora?Mi smo socijalni a “oni” nisu?Jeli vi shvaćate koliko je to nisko populistički ali moram reći i podlo?To je udaranje po najnižim ljudskim emocijama u trenutku krize u kojoj smo se našli?Pisao sam već o tome meni se čini da se mi pretvaramo u mutante tj. “ustaše koji su mutirali u socijalizmu” pa sada neki koji “nisu” mutirali oni nisu socijalni a oni koji “jesu” oni su socijalni a partizani i njihova djeca su po prirodi stvari udbaši,kosovci i jugoslaveni?Jeste li vi upoznali u hrvatskoj koga tko kaže da on nije socijalan ili da nije za socijalnu državu?Ja nisam!Samo sam ih malo upoznao koji razumiju kako se dolazi do snažne,uređene socijalne države?Većinu kada slušaš stječeš dojam da oni socijalnu državu zamišljaju tako da ugušimo poduzetništvo,zakočimo strane i naše investicije i onda ćemo mi svoji na svome postati socijalni a to vam je ona priča što se babi htilo to se babi snilo.Nije naravno problem raspudić nego je problem što ti imaš danas u hrvatskoj masu publike koja njega pozorno prati i sluša jer misle da im je on nešto pametno rekao,jednostavno socijalizam je nama jako potreban,ušao nam je pod kožu.
    Naravno da u nekim stvarima ima i pravo ali njemu je okvir i metedologija totano promašena,da ne upotrijebim teži izraz…
    Zastaneš i pitaš se jeli ovo uopće moguće izgovoriti a još da te ljudi pozorno slušaju i još ti plješću?Strašno?Ali jbg što ćemo to je tako,to smo mi?

  • Nisam pogledao cijelu tribinu jer mi naprosto nije bilo zanimljivo slušati kako iznosi svoje teze o temama koje su već puno puta obrađene, ali sam pročitao tekst na portalu.

   Načelno se slažem sa svime rečenim. Sad, koliko je svrsihodno njegovo izlaganje i cijela ta tribina stvarno ne znam. Ali, ne mislim da živi u nekom svijetu teorija urota i zavjera pogotovo kada govori o našem vodećem dnevnom listu. Mislim da je to već postalo i više nego očito svakome tko i malo prati dnevne novine.

   Nisam razumio s čime se Vi točno ne slažete, ali pustimo to jer ne bi više o Raspudiću.

   Sve u svemu, kao što sam prije već rekao, meni je Raspudićev svjetonazor vrlo blizak kada priča o nekakvim životnim vrijednostima, te stvari fino obrazloži i zbog toga mi ga je lijepo slušati i čitati kada su takve teme na repertoaru (pretpostavljam da je zbog svog načina izražavanja, raznih dosjetki omiljen gost u raznim emisijama). Njegove teze o drugim stvarima (tipa ekonomija) me ne interesiraju toliko jer ne očekujem od njega da to razumije pa mu ne mogu to ni predbacivati. Eto, ja bi završio sada s tim.

   • Bruno,svjetonazor je naš odabir,svi mi imamo neki svjetonazor ali meni nije potreban ni hdz ni sdp ni nino raspudić da mi ga dnevno objašnjavaju i da na tome fino jašu.Što to uopće znači svjetonazor?Dali je svjetonazor to da ja vičem u svakoj kafani neoženjenim ljudima kako oni ne znaju kako je super imati familju.Objasnite mi što je to svjetonazor?Da kažete da volite svoju ženu,djecu ili državu,i ako to ne kažete tri puta dnevno onda ispada da ih ne volite.Što se tiče jutarnjeg lista pa naravno da svaki list ima neki svoj svjetonazor,pa i vani vam je tako,to nisu javni mediji ali ono što on tvrdi to su već pretjerivanja?Pa kakav svjetonazor recimo ima dnevno.hr?Ili glas koncila?Pa hoćemo li mi danas napadati glas koncila jer drži crkveni konzervativni svjetonazor?Pa trebalo bi se zapitati gdje živimo ako oni ne zastupaju taj svjetonazor.Ja ću se opet vratiti na referendum o braku koji se prikazuje kao referendum gdje je poražen sdp a ja osobno znam barem 10 simpatizera SDP-a koji su glasali ZA na tom referendumu.
    Znate li zašto su glasali za a kontra poziva čelnika svoje stranke?Zato što se boje da im se u susjedstvo ne nasele parovi homoseksualci?To vam je isto kao da pitate ove velike borce za ljudska prava i te silne članove udruga dali se zalažu za prava roma?Skočiti će svi da se zalažu!Ali sprovedite referendum i pitajte ih dali su za to da im napravimo romsko naselje u njihovom susjedstvu pa ćete vidjeti kakav ćete imati rezultat.
    Što želim opet reći?Sto puta sam ponovio da i ja mislim da bi institucija braka trebala ostati kao brak muškarca i žene ali neka homoseksualci imaju ista prava i neka se zovu nekako drugačije,mi smo jednostavno društvo koje je takvo i gotovo,što će biti za 100 ili 200 godina ne znam.
    Ali nametanje referenduma o nečemu gdje unaprijed znamo rezultat nije dobro,pogotovo kada idemo izraziti našu dominaciju-razliku od neke manjine,ne zato što mi na to nemamo pravo nego homogeniziramo neke ekstreme u našem društvu koji jedva dočekaju konflikte,pogotovo je to loše raditi u nekim ekonomskim krizama gdje jedna iskra može zapaliti vatru?Pa ne mislite valjda da su svi ljudi koji su glasali protiv braka bili stvarno protiv i takvog institucionalnog okvira-zakonskog riješenja,to jednostavno nije točno,nego su glasali protiv teme i referenduma koji nam je u situaciji u kojoj se nalazimo najmanje bio potreban i smatrali su da nije ok da većina odlučuje o manjini a da ničim nije izazvana jer takvo što nikada nije došlo na vladu.Pa to bi bio suicid sdp-a jer 50% njihovih simpatizera je glasalo za brak na referendumu,pa dobro i oni to znaju,sve da su htjeli oni to nisu smjeli napraviti jer živimo u hrvatskoj a ne u skandinaviji.Pa nemojte mi molim vas reći da je sdp htio to izjednačiti imenom?Pa njihovi članovi bi skupljali potpise za smjenu milanovića ili bi sakupljali potpise za referendum.Pa to je jasno kao dan,to su svi znali u ovoj zemlji.

    Što se tiče raspudićevog napada na neke medije on i ne shvaća,kao da je pao sa marsa da kao što u njegovim filozofskim krugovima prevladava totalno ljevičarenje tako je slično u novinarskim krugovima prevladavaju ljevičari tkz. liberali.Kao što su meni oni filozofi većinski ekonomski socijalno jednoumlje tako su isto njemu novinari nekih medija za svjetonazor.Sve ove udruge,zadruge i ne znam kako se još zovu u svemu se slažu sa raspudićevim stavovima što se tiče ekonomskog i socijalnog okvira jedino gdje se oni ne slažu je to kada se uhvate razgovarati o vjeri,hrvatstvu,svjetonazoru.Puno su oni sličnji nego što oni danas misle?Raspudić nije ni shvatio kapitalizam,on misli da su ljudi socijalni jer se deklarativno izražavaju da su socijalni,on ne shvaća da su ljudi PRISILNO socijalni jer socijala se plaća iz poreza a porezi su neka vrsta prisile,tako neki u ovome društvu misle da se hrvatstvo mjeri izrečenom ljubavi prema domovini a ne ispunjavanjem svojih građanskih dužnosti i poštovanjem zakona ove zemlje?
    Mi danas dolazimo do nebuloznih,suludih rasprava?
    Reći ću vam jedan primjer;jedan branitelj je meni rekao da sam ja na neki način osramotio branitelje koji su uzeli mirovinu jer je ja nisam htio uzeti a bio sam stalno na prvim linijama i od prvog dana.Vjerujte mi brzo uđemo u totalne nebulozne priče gdje to više nema veze sa ničim.
    Tu mi dolazimo do isprazne ideologije i svih NAŠIH zabluda i onda se počmemo natezati oko suludih stvari i tako ćemo raseliti mlade ljude iz ove zemlje a ne nagovoriti ih da ostanu?Pa koga danas brine tko je bio za jugoslaviju a tko nije?Meni su 91 svi koji nisu bili na prvoj liniji bili jugoslaveni i jugonostalgičari i kukavice?Tako da mogu razumjeti da u vrijeme ludila kada u trapericama idete na tenkove možete doći u takvu krizu i nebulozu.Ali danas da se neki intelektualci bave time koliko je nas hrvata a koliko njih jugoslavena,to je rub zdrave pameti.Pa kome danas uopće može pasti na pamet da je moguće obnoviti jugoslaviju?
    Hrvatska članica nato pakta i sada će netko ići obnoviti jugoslaviju?Pa jeli vi shvaćate o čemu mi danas razgovaramo?Pa ako i ima takvih budala koji to sanjaju,ma j mi se neka si drže slike na zidu jugoslavije mi smo u ratu rekli što o tome mislimo,dok me ne diraju i ne ugrožavaju pravni poredak neka slobodno drže slike jugoslavije na zidu,mene više brinu NAŠI koji bi htjeli da se hrvatska danas izgleda kao tadašnja jugoslavija,oni i ne kuže da nesvijesno prizivaju jugoslaviju gdje bi mi tradicionalisti hrvati bili zamjena za tadašnje komuniste i gdje bi sve bilo NAŠE?Tuđe nećemo svoje nedamo?Samo dajte lovicu koliko treba?
    Pa to je ona NAŠA priča o ulasku u eu?Koliko lovice ćemo dobiti?
    Valjda smo samo i zato ušli u eu?To je sužena svijest koju mi danas imamo?Kao da ne kužimo da će nas eu prisiliti da postanemo konkurentni,financijski odgovorni,da će nas okvir prisiliti da ne uđemo opet u neke ratove,da će doći do prenosa znanja i tehnologija ali samo ako mi stvorimo okvir, u kojem će se to dogoditi,u okviru u kojem prevladavaju teme o ustašama i partizanima ništa se nama dobro neće dogoditi,nego ćemo se pretvoriti u siromašnu provinciju koja će se glođati međusobno a zajedničko će nam biti svima da su svi oko nas krivi samo mi nismo… Tih filmova smo se nagledali?Bilo bi dobro da konačno promijenimo film u kinu?Ja se bojim da mladi ne počmu pojačano mijenjati kino?Pa ćemo na kraju stvarno imati “mediteran kakav je nekada bio”,taj slogan kao da je pisao neki nostredamus?

    • Bruno,pa zar niste danas svijesni da sdp uopće nije htio poslati referendumsko pitanje na ustavni sud zato jer su proveli ankete među svojim članovima i znali su da imaju 50;50 za i protiv.Pa sdp-u je kao stranci odgovarao ovaj referendum,nisu izgubili svoje simpatizere jer oni tradicionalno glasaju za sdp zato što su protiv hdz-a a kao što vidite ankete o podršci strankama vam sve ovo što ja danas govorim potvrđuju.
     Pa ZNA SE zašto je sdp odbio poslati referendumsko pitanje ustavnom sudu?Oni nisu htjeli da se stekne dojam da oni stvarno hoće izjednačiti brakove,pa zato su brže bolje išli sa novim prijedlogom zakona van?Time su održali simpatije ovih 50% koji su za a sa onim što su govorili povećali su simpatije ovih što su protiv i u svemu tome jako uspjeli što sve ankete pokazuju.Ako ste čitali obrazloženje ustavnog suda onda ste iz tog obrazloženja puno toga mogli shvatiti,to obrazloženje je sjajno napisano i tome je ustavni sud prišao jako ozbiljno a nije se baš to medijski popratili,evo vam obrazloženje,tu vam je sve oni što i ja mislim;

     http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/298695/Ustavni-sud-presudio-u-korist-bracnog-referenduma.html

     Pa sada vi prosudite kome je referendum došao kao naručen,tko ga je na koncu dopustio bez da se ide na ocjenu ustavnosti a kao što vidite u obrazloženju ustavni sud o tome se nije htio izjasniti jer je to već napravio sabor i to 2/3 većinom?Ovaj referendum je milanoviću osigurao politiku “i jare i pare”,zato je i smiješno ono što raspudić govori.Upotrebite malo mozak,promislite pa ćete vidjeti koliko sam u pravu.Naravno da je milanović ima veliki pritisak unutar nekih grupa sdp-a da spriječi referendum ali on to nije htio nego se samo deklarativno suprostavljao,istu je igru odigrao i predsjednik države.Pa na koncu oni su političari-populisti po zanimanju,to im je posao?

    • Što je još važnije,ugrađivanjem u ustav definicije braka milanović je dobio mir u svojoj stranci od i rješio se mogućeg pritiska tog tkz. liberalnog dijela koji se zalaže da se ta dva braka izjednače.Odigrao je vrhunsku političku utakmicu jer bi mu se sutra i izbornoj kampanji pojavili zahtjevi da izjednačavanje brakova uvrsti u program,on je to uz nesvjesnu pomoć željke markić i inicijative u ime obitelji uspio izbjeći jer u tom slučaju izgubio bi podršku ovih koji su protiv izjednačavanja ili onih koji su za,time je sačuvao jedinstvo stranke.Sve ih je pobjedio?Zašto pokazuje sada zube na referendumu o manjinama?Pa zato što to pitanje kakvo je sročeno nema šanse da prođe ustavni sud?Pa to zna i hdz?Jedino gdje milanović griješi je to ako misli taj referendum zaustaviti ustavnim promjenama,to mu je velika greška ako to učini i mislim da to ne smije učiniti nego pitanje proslijediti ustavnom sudu koji će reći dvije ključne stvari a jedna je da se to pitanje protivi standardima koji su zadani u ustavu a da je uz to protivno međunarodnim ugovorima koji su iznad ustava.Najveću grešku će napraviti ako javnosti prikaže da je on to zaustavio,tek nakon te odluke ustavnog suda on može uvrstiti u ustav da se o manjinskim pravima ne može odlučivati na referendumu.Suludo bi mu bilo da ovo pitanje ne prosljedi ustavnom sudu a jasno je što će ustavni sud na to reći.Pa to je več jasno iz njihovog obrazloženja o referendumskom pitanju o braku,tu su već dijelom odgovorili što je ustavno a što nije,samo to treba znati iščitati.

    • Definiciju svjetonazora ću Vam samo kopirati sa wikipedije.. “Svjetonazor označava odnos pojedinca prema okolini, u kojem se zauzima određeni “pogled na svijet”. Svjetonazor podrazumijeva stvaranje određenih stajališta i zauzimanje stavova prema ukupnoj zbilji.”

     Ključna filozofska, religijska, odnosno etička pitanja, poput:
     što je stvarnost?
     što je to čovjek?
     što se događa nakon smrti?
     možemo li shvatiti istinu?
     kako ćemo znati što je pravo i što je krivo?
     postoji li Bog?
     ima li čovjek slobodnu volju?”

     Ovo sve je sa wikipedije, možda nije relevantan izvor ali je to to uglavnom.
     To su neka dublja pitanja, za koja je teško znati apsolutnu istinu. e to je svjetonazor! Nije svjetonazor da li si ti za veće poreze ili manje itd.

    • Bruno vi mene niste shvatili,svjetonazor je naš odabir,mi svijesno prihvaćamo ili ne prihvaćamo određeni svjetonazor,zato sam ja postavio retoričko pitanje a na retoričko pitanje ne očekuje se odgovor?Ponašanje ljudi unutar tih svjetonazora nužno ne znači da su ona u skladu sa time za što se oni načelno deklariraju?Vi možete biti najveći lopov a uz to veliki praktikant vjernik ili liberal,što god?Vi možete biti deklarativno najveći liberal ili vjernik a u suštini ste isklučivi komunista?To što vi mislite da niste to je već drugi par rukava?Vi se sa obitelji možete šminkati na nedjeljnoj misi a da u ponedjeljak ševite pola susjedstva.Svjetonazor nije nešto čime se hvalite ili što ističete,svjetonazor živite ne ugrožavajući druge da oni žive svoj svjetonazor.Problem nastaje kada mi nemamo više mogućnost odabira svog svjetonazora.Evo predsjednik josipović je ateista a ja vjernik,ne samo ja nego se tako deklariraju 85% građana ove zemlje,ja sa time nemam nikakav problem,mislim da josipović loše radi svoj posao ali zadnje što bi mu mogao spočitati da mi on nameće svoj svjetonazor,to mi nikada nije palo na pamet jer to činjenično nije točno.

     Općenito sam protiv jednoumlja a mi se u tom jednoumlju obično svrstavamo u torove kao ovce a ne znamo stvari sagledavati iz druge perspektive nego iz samo svoje svjetonazorske pa su nam stvari crne ili bjele.Zato sam vam rekao da nije fer ni pristojno doći u kafanu gdje sjede neki ljudi koji su sticajem okolnosti,možda zbog fizičkog hendikepa ostali samci,koji zaljevaju u čaši svoju samoću i njima držati govore kako imate predivnu obitelj,masu djece kako vam sve dobro ide u životu i kako oni ne znaju kako je to super i kako je obitelj temelj svega.Vi im iz duše govorite sve kako vi osjećate i mislite,čak i nemate namjeru da ih povrijedite a ustvari ne kužite da činite upravo to,to vam je isto kao da o novcima pričate u druženju-društvu među ljudima koji nemaju novaca.Prema manjinama bilo kojim treba biti jako osjetljiv,isfrustrirani smo mi koji smo većina u ovoj krizi a kamoli nije isfrustrirana manjina.

     Kada vi javno prozivate udbaše,jugoslavene kosovce,srbe agresore,partizane,ustaše ili ne znam već koga u masi koja plješće i kliče vi prozivate na jedan način i njihovu djecu koja nemaju veze sa time,možda sam se krivo izrazio ali sijete neku vrstu straha jer to radite sa pozicije većine,zato postoji pravosuđe i kakvo je god moramo mu vjerovati jer drugog izbora i nemamo i pokušati ga osposobiti da konačno profunkcionira kako treba,vama nitko ne spori da o tome privatno razgovarate,da se borite za neki slučaj procesuira,da se zalažete da se pravda zadovolji,da dostigne bilo koga tko je zaslužio da ga se kazni ali kada to preraste u klicanje mase koja proziva generalno tajkune-poduzetnike pljačkaše,oficire jna(od kojih su mnogi bili u ratu na našoj strani),srbe,jugoslavene,ustaše,partizane,tko vam god padne na pamet tu je kraj,adio zdrava pameti i to vas u dobro nikada neće dovesti.Nadam se da ste me sada shvatili što sam vam htio reći?

    • http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/304053/Grubisic-otkrio-koliko-gradani-placaju-Crkvu.html

     Evo vam NAŠEG populizma.Pazite ja uopće ne osporavam don ivanu grubišiću da se on u okviru zakona kao građanin ili kao zastupnik zalaže za reviziju ugovora sa crkvom,to je njegovo pravo ali mu jako zamjeram što se tu služi istim onim prizemnim populizmom kojim se služi i lesar,horvat i mnogi filozofi i antifilozofi u NAŠEM društvu,to nam je postao specijalitet. Pazite on kaže;”crkvene zgrade se oblažu oniksom a građani kopaju po kantama”,to je dno dna a pogotovo mu zamjeram što radi danas kada nam najmanje treba još jedan ovakav referendum i rasprava da se opet svrstavamo u torove; partizana,ustaša,vjernika i ateista i napravimo sebi veću štetu od čitavog iznosa ugovora koji plaćamo crkvi.To nebi smio biti nivo jednog svećenika i saborskog zastupnika isto kao što nije nivo ono što su neki biskupi koristili u svome obraćanju u nekim svojim istupima.Najgore je što grubišić misli da je njegova ideja ispravna i plemenita ali kao što rekoh sto puta put u pakao je uvijek popločen najboljim namjerama…

     Sada bi mi trebali “zato što crkva oblaže oniksom zgrade” sa “kanta za smeće” krenuti kamenovati crkve,u ovoj krizi gdje su glave usijane to netko može tako i shvatiti i eto nam belaja,sigurno grubišić na to ne misli,sto posto sam siguran da je on miroljubiv čovjek ali…
     To se tako ne radi,to je zlo! To je taj NAŠ populizam gdje nismo ni svijesni da možemo potaknuti zlo ili najblaže nove podjele u društvu koje nam svima ne čine ništa dobro ali sam znao da će se ovo crkvi dogoditi i o tome sam pisao da će se najviše referendum njima slomiti o glavu?
     Jesmo li mi uopće normalni?

    • Možete li zamisliti referendum o reviziji ugovora sa vatikanom?Ja mogu!To bi bila minobacačka vatra-vbr?Neki aktivisti,novinari bi ovo jedva dočekali pa bi krenulo u medijima,što voze biskupi,gdje žive,što jedu,gdje su možda nekada naručili janje ili jastoga,koliko se potrošilo na ovo a koliko na ono,da sada ne nabrajam dalje jer ja tu maštu nemam što će njima sve pasti na pamet,pa onda krenu svećenici,biskupi sa udbabašima,
     kosovcima,homoseksualnim lobijima,masonima,ateistima,antihrvatima…
     Čini vam se da pretjerujem?Vjerujte niti malo!I know my people!
     Jadna nam pamet?

 8. Iz Agrokora najavljuju smanjivanje zaduženosti (http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/agrokorova-call-konferencija-prodaja-rasla-13-posto-planiraju-smanjivanje-zaduzenosti-258844#), što vjerojatno znači i prodaja neke ili nekih firmi iz koncerna. Što mislite, koji su najizgledniji kandidati? Možda Zvijezda. Imam osjećaj da je tu došlo do zenita poslovanja, firma je modernizirana, bez realne mogućnost daljnjeg ozbiljnijeg rasta i stoga unaprijeđenja poslovanja u takvim uvjetima, te kao takva možda više i nezanimljiva Agrokoru. Jedino zbog čega bi je mogli zadržati je preuzimanje Mercatora – Zvijezda će time vjerojatno najviše profitirati jer će joj se širom otvoriti vrata zemalja regija gdje je Mercator važan igrač.

  Možda neka druga firma? Koja god, mislim da je Agrokoru zbilja krajnje vrijeme da krene s prodajemo dijela poslovanja i smanji zaduženost. Ne vjerujem da ijedna kompanija može duže vrijeme uspješno poslovati sa zaduživanjem po kamatnim stopama >9% kao što je slučaj kod Agrokora.

  • kome zvijezda treba, pakirnica/punionica koja bistrim hrvatima godinama prodaje brendirane generike (lijepi deklaracije na uvezenu robu iz madjarske, srbije, makedonije) po brendiranim cijenama. mozda unileveru ili nestleu, za region?

   • Pa ne bih tako rekao. Ono što Vi u stvari govorite je da je Zvijezda odlično vođena firma, koja gura malo na silu u kategoriji koja je teška. S druge strane, ako je baš tako kako Vi kažete, tu je veliki prostor za sinergije, bilo kroz ekonomiju razmjera bilo kroz ‘micanje s tržišta’. Inače nemam dionice ZVZD, nešto sam bio akumulirao preko ljeta i prodao uz malu zaradu krajem rujna, ne zato jer bih mislio da je loša investicija samo po sebi, nego da nije ‘deep value’ kako su neke druge dionice, tj. ne vidim toliki potencijal u njima kao u nekim drugima.

 9. jedna digresija kojom bi htio ocrtati recentni apsurd zemlje žedne ulaganja i ekonomskog razvoja –
  http://hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=228938&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1070&cHash=6ac66cccee
  poznaje li tu itko pojam osiguranja? kako netko može neodgovarati ako državnu imovinu te vrijednosti ne osigura?ili jesu pa to nekim čudom ne piše i kukaju i traže ulagaca?!
  i ne samo solidno velike izravne vrijednosti, jer razvoj države u geografskom prostoru je i od kardinalne šire ekonomske važnosti…
  sjecam se kad je prije koju godinu teretni vlak iskočio kod Rijeke, velika ekonomska šteta…a prijevoz – neosiguran.
  nevjerojatno da ovu državu vode likovi koji vjerojatno ne koriste instrument osiguranja kojeg su u pomorskom prijevozu poznavali prije par stoljeća, a nijedan novinar ili ministar to javno ne eskalira kao pitanje?problem?
  to cak nije ni krađa, to je jednostavno suludo 😐

  • E, na ovo sam se otkinuo – “naš skroman doprinos rastu BDP-a ….”

   P.S. Isprva sam mislio da je zajebancija ovo sa rokom otplate. Odnosno – uopce sa kreditom za odlazak na SP.

  • joj joj super super, hvala za ovo
   (kao sto sam rekao ja imam perverzni uzitak citati ovakve debilane…) 😛
   naravno ne smijemo zaboraviti i fix koji sam dobio citajuci komentare komentare:
   sram bilo banke xD
   dilaju nam drogu a mi nemeremo reci ne…
   joj te banke joj 😀 😀 😀

 10. http://www.jutarnji.hr/komentar-jutarnjeg-posvemasnja-zbrka–vodic-za-snalazenje-po-politickoj-sceni-hrvata———————/1145972/

  Nenade,jako indikativno da je u jutarnjem izašao danas članak na temu o kojoj smo mi par dana pisali?Možda nas čitaju?Gospodin inače nije napisao da hdz nije sprovodio mjere štednje samo zato što je sdp-u uvijek predao vlast u totalnom financijskom kolapsu,u jeku velikih svijetskih kriza a da sdp ne sprovodi nikakve mjere štednje nego to radi kozmetički tek toliko da mogu održati povjerenje tržišta na kojem se zadužuju a to što bi sdp sprovodio mjere štednje da nije pred zidom to može objesiti mačku o rep,bila bi balalajka ista kao za vrijeme hdz-a,jedino je u pravu kada kaže da su po tim pitanjima blizanci.Po ovome ispada da hdz i sdp sprovode mjere štednje dok su na vlasti a protive se dok su u opoziciji?A u biti ne sprovode oni ništa dok ne dođu pred zid,samo hdz sjaše kada ostanemo bez love i prepusti vlast sdp-u da njih onda možemo napadati da su neoliberalni a da se karl marx digne iz groba nebi znao gdje će se prije učlaniti;u sdp ili hdz?
  A u opoziciji se ne razlikuju od lesara sa time da moram priznati da se hdz sada ipak donekle promijenio u saboru,tu prvenstveno mislim na šukera i martinu dalić koji jako dobro razumiju koliko je danas u hrvatskoj teško biti ministar financija a naročito u ovakvoj atmosferi kolektivnog ludila i moram priznati da se jako fer ponašaju i ne kritiziraju na način da se služe prizemnim populističkim floskulama…

   • Nemojte da me samo hvale hrvatski mediji jer 50% krivnje za ono što danas imamo snose upravo oni.Naravno mediji su samo bili ogledalo nas samih,preslik našeg društva.

    • @antun
     slazem se 100% sa time da vam takva hvala ne treba
     da vas hvali ministarstvo informiranja (koje se brine za medijski linac sudaca koji pokusavaju prstom pokazati na to da sudac S. Dredd brise gu**** sa ustavom…
     naravno prije ce objaviti ministarstvo informiranja 100 clanaka o lezbijki Petri koja do prije dvije godine bila Petar i sada joj je netko odbio izdati stan zato jer je 2 od 4 slova u LBGT pa je sad problematicno kako prijaviti toga nesudenog stanodavca jer policija i sudstvo su i u proslosti iskazali da se ovakvi slucajevi rijetko procesiraju…
     nego napraviti clanak da se istrazi jel se stvarno dogadaju stvari koje spomenuti tvrdi:


     Kazao je i kako vjerovnici koji se ne uspjevaju naplatiti često kucaju na njegova vrata i žale mu se jer ne znaju što da rade.
     – Ja im kažem: Javno istupite. A oni: Pa sutra će mi doći inspekcija.”

     Ajde recite mi jel ovo ako je istina ne bi bila reportaza za naslovnicu?

   • znači uskoro antun gostuje u Press klubu nedjeljom na htv-u, a onda ga malo i vodi i tako u krug, a budući ide nedjeljom biti će to ‘sedmi dan’ 🙂

    • http://www.naj.hr/?main=&naj=news,745

     Da bi razumjeli što vam govorim jako je važno pogledati ovih deset najvećih burzovnih slomova-kriza i dobro je znati kada i u kojim uvjetima račan preuzeo vlast a kada milanović?Sdp uvijek uzme vlast kada je party završen,kako nam kaže raspudić.E onda mi udarimo po sdp-u kako je neoliberalan i u službi krupnog kapitala i ne znam još koga?A oni su vam neoliberalni isto kao što je papa franjo ateista i stvarno su u službi krupnog kapitala jer dijele nezarađeno šakom i kapom?I u pravilu tada desni u nedostatku tema i argumenata udare po svjetonazoru i hrvatstvu i tada se mi raspametimo i eto nas brzo u 45-oj,pretvorimo se u ustaše i partizane,jugoslavene i hrvate a neki “fišfirići” jedva dočekaju 5 minuta medijske slave?To vam je hrvatski “kružni tok”,vozimo malo dok je balalajka po ravnome,malo se primirimo,čim dođemo blizu okuke eto nas u 45-toj?Jadna nam pamet?Kao da nas ima ko kineza?
     Ima ona poslovica;malo nas je ali smo g…a!

    • Što je najgore mi danas imamo predsjednika države koji o potrebi za našim zajedništvom uopće ne komunicira sa narodom,njegove su izjave tako oprezne i “iznuđene”,irski premijer je ircima na početku krize slao poruke;učinili smo puno u 20 godina,nemojte da sada zaseremo i da nas uzavrele glave vrate 20 godina nazad i ponište sve dobro što smo učinili i oni su se uspjeli staviti na noge bez uzavrelih mozgova.
     A u NAŠEG predsjednika nema ničega,baš kao da imamo fikus na pantovčaku?A još nam kažu da je predsjednik “faktor stabilnosti”,pa moraš u krizi dnevno komunicirati sa narodom,pogotovo sa nama koji smo isfrustrirani,pogubljeni u povijesti i nikada se nismo uspjeli ni naći a kada god nam nešto zapne odmah je “joker zovi”,ustaše i partizani,jugoslaveni i hrvati?Pa koliko puta ćemo ponavljati iste greške?Jeli postoji uopće predsjednik države u ovoj zemlji?

   • Nosenseetal,pa vi danas nemate niti jednu ozbiljnu emisiju na htv-u koja bi objektivno i stručno mogla obraditi temu o reformama i mjerama štednje,odnosno jasno prikazala javnosti što čini europa i zašto se to čini i što su učinile baltičke države sa kojima se jedinima mi i možemo uspoređivati jer nisu u zoni eura.Pazite svima puna usta nekakvih reformi,najavljuju navodno revolucionarne reforme a narod nema veze ni zbog čega se reforme trebaju napraviti nego će vam svaki prosječan hrvat postaviti pitanje a što da radimo sa ljudima kada racionaliziramo sustav i svedemo ga u prihvatljive ali i efikasne okvire.Mi opće nemamo opću sliku nego se svaka pojedina reforma prikazuje kao zasebna priča tako da ljudi stječu dojam da se reforme rade zato da bi ljudi ostali bez posla.Kažem vam mi živimo u jednoj totalnoj informativnoj blokadi,političari i nemaju potrebu da objasne zašto trebaju uraditi reforme,nemaju ni potrebu reći da to rade svi oko nas.Pretpostavljam npr kada razgovaraju o sindikatima o latviji kao primjeru da ih sindikati ušutkaju i kažu da se tamo iselilo masu ljudi a stvari uopće nisu takve kakve se prikazuju,tamo se od 1990 godine iseljavaju ljudi ujedno i zbog sastava stanovništva gdje su rusi zastupljeni preko 30% a letonci ih smatraju simbolom zla za komunizam.Kažem vam mi živimo u totalnoj informativnoj blokadi jer to nema tko iskomunicirati,
    vlada ne osjeća potrebu a predsjedniku države bitno je da se njega ne povezuje sa gospodarskom situacijom.Guverner vujičić im objašnjava elementarne stvari ali to nitko ne uspjeva pretvoriti u pučki jezik i o tim stvarima dnevno komunicirati sa narodom.Jedno je kada vi pacijentu rečete da će ga operacija boljeti ali i spasiti i da mu je alternativa tiho umiranje ili kada vi kažete da idete u neke tamo rezove,otkaze kolektivnog ugovora i reforme.

    Mi više na htv-u uopće nemamo jednosatne emisije sa članovima vlade gdje bi oni objašnjavali svoje poteze i slično.Imate neke pomake na hrt 4 ali tu se pozivaju gosti koji medije koriste za osobnu promociju a voditelji nisu na stručnoj razini da bi mogli usmjeravati te emisije na bitno i jasno,tako da se sve to svodi na to da se prešućuje bitno a priča na način što bi narod htio čuti.Tako kada imate temu o zakonu o radu ne govori se o detaljima zakona,usporedbi sa drugim zemljama nego dovedu političare iz opozicije koji kažu da vladi nedostaje komunikacija sa sindikatima a ne kažu dali i u čemu treba mijenjati zakon o radu ili dovedu lesara koji kaže da se vlada bavi zakonom o radu da obespravi radnike umjesto da vlada otvara tvornice.Ja bih ga odmah pitao kako bi ih on otvarao i što ih nije on otvarao nego je otišao u politiku?Zamislite koji je to nivo kada vi na javnoj tv kažete “da vlada treba otvarati tvornice” ili da uspoređujete mjere koje je poduzela njemačka u krizi sa hrvatskom,to vam je razina pećine u kojoj nažalost mi živimo.Mi se nalazimo u informativno populističkoj blokadi-mračnoj pećini a ministar obrtništva koji nema smisla za humor,štoviše totalni je antitalenat ide se na društvenim mrežama sramotiti sa nekim prizemnim blesavim forama koje nikome nisu ni smiješne niti interesantne?Vlada je toliko saljepa pa ne raztumije da im je potreban iznimno kvalitetna osoba za komunikaciju širokih znanja o gospodarstvu i stanju u europi koja bi na sebe preuzela medijsku komunikaciju i dnevno amortizirala poplavu populista koji su zauzeli medijski prostor a populiste možete amortizirati jedino velikim sveobuhvatnim znanjem i argumentima,zato mi danas imamo ovo što imamo da nam takvi kao nino raspudić drže govore o svemu i svačemu,kao on zna što se događa u europi a nema čovjek veze ni o čemu se radi,niti zna o čemu govorei ili da nam razno razni lesari smrtno ozbiljni pričaju o ugrozi od tkz.neoliberalnog kapitalizma…Jeste li ikada čuli nekoga da nas je “strašio” ugrozama od socijalizma?Ja nisam!Samo to koriste kada govore tko vjeruje u boga a tko ne vjeruje?Kolektivno ludilo!

 11. Gledam malo raspravu u saboru?Pazite javi se neki tip i kaže da se iz nekog teksta zakona vidi da je taj zakon “antiradnički” jer nigdje ne piše radnik nego navodno zaposlenik.I tako on dokazuje “urotu” protiv radnika.Ali iza njega diže se branko vukušić iz laburista,mr. kućepazitelj i kaže;ne samo da je taj zakon antiradnički nego je i ustav antiradnički jer se nigdje ne spominje riječ radnik?Pa kakvi ćemo mi biti?Pa mi smo super sa obzirom što nam ovi svaki dan serviraju i rade?Da se sada na to nadovežu neki naši ljevičari ili desničari oni bi našli sponu donalda trumpa i sastavljača zakona ili ustava i eto nam ustaša i partizana?Ma zamislite čime se oni bave?Replika na repliku?I sada ajde ti nekome objasni da ti nisi protiv radnika ako ih slučajno nazoveš zaposlenicima?Da te povraćanje uhvati?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.