Uncategorized

RIZ-O, vježba iz ‘analize’

Ovo što slijedi nije valuacija, čak nije ni analiza, nego elementi za analizu. Nastavno na Razno i RIZno. Još jednom napomena da ovo nije nikako preporuka za ulaganje u dionicu RIZO-R-A, koja zaista nije ‘dionica za svakoga’, iako je moje mišljenje da svaki educiraniji investitor može razmišljati o uvršatanju ovakvih dionica u portelj, ali samo ako je disperziran i ako ovakve dionice nemaju preveliki udjel.

Cilj ovoga je pokazati koliko je informacija u javnoj domeni koje racinalnom investitoru mogu donijeti veliku prevagu na ovako neefikasnom tržištu, a ujedno pokazati i pretužno stanje u kojem se nalazi naša profesionalna analiza tržišta kapitala.

Iako ima i daleko većih primjera (recimo, ‘slon u staklarni’, KORF, o čemu ću uskoro), ovo također krasno ilustrira situaciju. Iako sam ja možda u krivu, ali meni se čini da je cijena po kojoj se mogla kupiti ta dionica suluda (čini se da tako misli i tržište jer je u dva dana porasla 206%). Naravno, za jedan dio luzera ću opet ja biti kriv jer radikalno raste dionica koju sam ‘otkrio’, ali što ja tu mogu? Mislim da je uloga ‘otkrivača vrijednosti’, a pogotovo ‘otrkivača informacija’ (sve ovo je teško rudarenje po javno dostupnim izvorima, kao što vidite). A da ni jedan fondić, ili bar analitičar ili broker ili fond manager nije privatno kupio tu dionicu po toj cijeni (odnosno, ako je, onda je to krajnje zanemariv broj dionica), a oni se tim poslom bave? Naravno, možda oni kažu da ‘nije sve u novcu’, to rade samo onako, umjetnički i nezavisno, ali čini se da je svatko od njih mogao ovdje na brzaka lako zaraditi svoju godišnju plaću, pa onda imati veću slobodu? Sloboda vrijedi?

Evo nekih elemenata.

1. Jedan zanimljiv izvor je Izvješće o reviziji o pretvorbi, iz kojeg možemo rekonstruirati (zajedno s kasnijim izvješćima na Burzi) prihode i dobit društva u zadnjih 20 godina (čini se da im je biznis konstatno istog usmjerenja):

RIZO prihodi i EBT

Kao što vidimo, prije desetak godina su bili zaista ‘u naletu’. Od onda se biznis traži. Iz onoga što sam naveo u prethodnom postu (naime, izjave uprave u izvješću, te intervjui i ostale informacije), moguće je da su se i našli.

2. Iz opširnijih izvješća koja nisu dostupna na Burzi, ali zato jesu na FINI, možemo vidjeti kako im se točno biznis sastoji od uglavnom dva dijela, proizvodnje brojila i proizvodnje odašiljača. Evo najprije opisa iz izvješća 2011.:

rizo po segmentima 2011

A sada za 2012., koja je u izvješću za tu godinu pogrešno označena, treba stajati 2012. i 2011., umjesto 2011. i 2010.:

rizo po segmentima 2012

Kao što vidimo, proizvodnja brojila ide jako dobro, i to konzistentno!

Prema zadnjem izvješću uprave (3Q 2013.) program se razvija dobro. Ovdje možemo vidjeti od čega se sastoji, pogledajte i reference, zaista impresivno. Moja laička slutnja je da bi ovaj program tek sad trebao procvjetati s deregulacijom na tržištu isporuke električne energije.

Svakom barem standardno educiranom ulagaču, ali i svaki profesionalac (jer to je zaista elementarni standard već jedno 20 godina) bi sad morala pasti na pamet upotreba ‘realnih opcija’, u ovom slučaju kompanija ima opciju napuštanja proizvodnje odašiljača – moguće je da bi to bilo jako glupo, ali ova mentalna vježba pokazuje kolika bi se vrijednost mogla skrivati u firmi. Druga mogućnost je npr., ako odašiljači gube ili će ostvarivati profit, a mogli bi bi veći, zbog ekonomije razmjera, ili slabije dostupnosti prodajnih kanala, itd., odašiljače izdvojiti u joint venture s npr. Ericsson Nikola Tesla ili Siemensom, ili ih prodati u potpunosti pa velik nova investirati u brojila (naglašavam, ovo nije ono što bih ja napravio, ali eto postoji kao mogućnost koju treba analizirati kako bi se razumjela vrijednost).

Ostaje nam za sada gubitaški program odašiljača, ali meni se onako laički gledano, na osnovu zadnjih sklopljenih poslova i intervjua i izjava direktora tvrtke, čini da bi on mogao biti uspješan. Negdje u tim dokumentima sam vidio i izajvu uprave društva da je program odašiljača patio zbog poremećaja na tržištima Bliskog Istoka i još jednom tržištu u razvoju (nemojte me držati za riječ – potražite sami), pa ako je to istina, onda bi stabilizacijom političke situacije to mogao ili trebao osjetiti i ovaj program.

Ukupno, što se tiče očekivanih prihoda za ovu godinu, mislim da ulagači zaista trebaju obratiti pažnju na zalihe gotove robe i proizvodnje u tijeku. Ona je na najvišim razinama u zadnjim puno kvartala (ne da mi se kopati da pokažem lijepi grafikon za više godina, recimo da o razine za Q3 2011. morate ići indirektnim putem). Prema MRSS one se vode po cijeni troška:

rizo priznavanje prihoda

To znači kad se roba proda, dolazi do smanjenja zaliha, te pozitivne stavke u troškovima za isti iznos (dok te zalihe rastu, ona je negativna), time se oslobađaju zalihe po cijeni troška, ali se istovremeno prihod knjiži po prodajnoj cijeni (i tako iskazuje dobit).

To znači npr. da RIZO može u ovom kvartalu smanjiti te zalihe za 30 mil. kn, i pri tome ostvariti dobit od npr. 3, 5 ili 10 mil. kn (ovo je samo primjer, iako mislim je vrlo vjerojatno da će iskazati popriličnu dobit u Q4 upravo zbog ovoga.)

3. Za one koji se pale na nekretnine, zanimljiv je ovaj dio iz Izvješća o pretvorbi:
rizo nekretnine iz pretvorbe

Kao prvo, možemo primjetiti da je zemljište ušlo u bilancu s oko 27,5 eura/m2, te koliko ga je bilo. Koliko mi se čini, to bi i dalje trebalo biti u bilanci, po i dalje nevelikoj vrijednosti jer je ukupna vrijednost zemljišta u bilanci samo oko 500.000 eura. Meni ovo nije fokus valuacije, pa se ne zavaravam time, ali onome tko se želi time baviti predlažem da krene od ovog paragrafa iz zadnjeg izvješća za koji mi se čini da potvrđuje veliku potcijenjenost nekretnina u bilanci (a dodatna potvrda je i svađa oko firme s aspekta nekretnina, o čemu sam pisao.):

rizo nekretnine iz izvješća 2012

(Sad će naši ‘znalci’: ‘A-ha! Nekretnine ništa ne vrijede, jer su pod zalogom!’, zaboravit će da kad se gleda bilanca tvrtke da se urzok zaloga vidi u bilanci, tako su mi i znalci tvrdili da Varteksu zgrada na Trgu bana Jelačića ne vrijedi ništa ‘jer je pod zalogom’. Znam da zvuči preglupo, ali to je razina ‘promišljanja’ u nas.)

4. E sad što se tiče nekretnina, meni se čini da bi najbolje bilo da ih RIZ komercijalizira, npr. proda i odseli na manje atraktivnu lokaciju, a novac uloži u razvoj. Tako će postići dvostruki cilj, a to je aktiviranje mrtve imovine u smislu, i drugo, maknuti ono zbog čega razne hijene kruže oko firme. Još jednom, naglašavam, to ne znači da me zanima RIZ zbog nekretnina, upavo suprotno. Naime, zamislite koliko bi Frodu bili lakše da nije imao prsten. S time da je za njega prsten bio važan, a za RIZ nekretnine nisu. A gornji izvod iz Izvješća o pretvorbi i pokazuje koliko su tvrtki upropastile nekretnine koje su imale, vidite koje su to atraktivne valuacije bile. Zato su mnoge tvrtke rastrgale nekretninske hijene. Mnogim tvrtkama bi bilo bolje da nekretnina nisu ni imale.

5. Zanimljivo je u gornjem Izvješću i pogledati opis poslovanja u Iraku, Iranu, Libiji i Maroku.

6. Što se tiče eventualno skrivenih vrijednosti u bilanci, instruktivno je proučiti i ove tablice iz zadnjeg godišnjeg izvješća (nematerijalna imovina amortizirana 99%, zgrade trežina, postrojenja i oprema 90%):

rizo dugotrajna imovina

rizo nematerijalna imovina

7. Međutim, osim brobe za nekretnine, postoje i neke druge crvene zastavice (ukazatelji na moguću, ne nužno i realnu opasnost). Primjerice, zamjena velikog revizora BDO s jednim prilično malim i ne baš poznatim. Pri čemu se tom revizoru potkrala, primjerice, greškica u godinama izvještavanja po segmentima, što mi ne ulijeva povjerenje u preciznost općenito. A niti povjerenje u preciznost uprave koja nije vidjela tako važnu stvar (znam da se nekome čini ovo kao mala stvar, meni je važa).

8. I možda za kraj jedan prijedlog. Ako dobro razumijem, država je stekla oko 2/3 udjela tako da su neka potraživanja proglašena njenim, i to je ona unijela u kapital i dobila dionice. A alternativa za koju se zalagao RIZ je bila da ta potraživanja budu proglašena kao RIZ-ova. Ne znam kako bi se točno to izvelo, ali vjeroajtno kao umanjenje rezervacija ili neki drugi vid jednokratne dobiti / povećanja kapitala, pa bi u tom slučaju kapital valjda bio isti kao sada, samo bi se dijelio na trećinu postojećih dionica (vau! za dioničare).

E ako je to tako, to rješenje za mene kao dioničara bi bilo super. Ali kako nisam pohlepan, predlažem sljedeće rješenje. Da država da novih npr. 14% dionica u ‘novi ESOP’. Pa recimo kad bi tvrtka dogurala do npr. 100 mil. kn prihoda za koju godinu, i imala valuaciju negdje između ERNT (P/S=1,49) i KOEI (P/S=0,71), recimo da je to P/S=1,1, to bi značilo da u tom trenutku vrijedi 110 mil. kn.

To bi značilo da 14% vrijedi oko 15,4 mil. kn. Kako tvrtka trenutno ima oko 235 radnika, svaki radnik koji bi participirao u jednakom dijelu bi u konačnici u tom zamišljenom scenariju imao nešto oko 65.000 kn vrijednosti u dionicama. A država bi tih 14% alocirala u ESOP s pravom kupnje po najnižoj cijeni ikada, tj. upravo ovih 17 kn koliko sam ja plaćao. Znači radnici bi to mogli kupiti po bagatelnoj cijeni. A ako zaista vjeruju u tvrtku, oni bi te prihode uz zdravu dobit i mogli postići. Državi bi pak ostao većinski paket koji bi mogla privatizirati po volji.

p.s. 16.12.

Ovdje je i drugo moguće rješenje. Kao što vidimo u izvješću o pretvorbi, tvrtka je u nju po ovoj osnovi ušla prilično potcijenjena:

rizo procjena vrijednosti u pretvorbi

U samoj pretvorbi upisano je puno dionica s popustom, praktički sve dionice tvrtke su prodane u privatizaciji (tada je bilo oko 135.000 dionica). Nisam siguran, molim onoga tko zna više, ali mi se čni da su ove ‘dionice s popustom’ uglavnom za radnike RIZ Odašiljača jer su po Zakonu o pretvorbi na dionice s popustom pravo imali zaposleni u samoj tvrtci i zaposleni u osobama koje se ne pretvaraju (državne službe i slično), pri čemu “Zaposleni i ranije zaposleni iz toćke 1. stavka 1. ovoga članka imaju pravo prvenstva pri kupnji dionica poduzeća koje se pretvara u dioničko društvo ili u društvo s ograničenom odgovornošću“:

doinice s popustom

dionice s popustom 2

Dakle, radnici su skroz pravedno, vrlo povoljno, mogli kupovati dionice, a opet ih sada baš i nemaju previše. To moguće znači da su ih prodali.

E u tom smislu bi možda bilo pravedno da na onih gore predloženh 14% (ili manje) imaju pravo sudjelovati u novom ESOP-u samo radnici koji nisu sudjelovali u prvotnoj privatizaciji?

Treće moguće rješenje je da neki udjel, npr. 10% stekne trezor, a onda se dionice sistematski daju radnicima kao nagrada za uspješno poslovanje, kao što to radi Ericsson Nikola Tesla.

9. U međuvremenu, ako postoje neke ‘zdrave’ snage u firmi koje zanima unaprijeđenje poslovanja i misle da mogu pomoći, slobodno me mogu kontaktirati. Pa ću možda pomoći (ako u međuvremenu ne prodam dionice).

10. Što se tiče trgovanja dionicom, ako se ne varam pravila burze su takva da ulazak u modalitet kontinuirane trgovine “Dionice koje u tromjesečnom razdoblju ostvare prosječno najmanje jednu transakciju dnevno ili imaju prosječni dnevni promet najmanje 35.000,00 kuna trguju se u modalitetu redovite trgovine”. Kako se počelo trgovati dionicom RIZO, mislim da je vrlo lako moguće uvrštenje u modalitet redovite trgovine.

Napomena: Još jednom, ovo nije nikakva preporuka za ulaganje u dionice RIZO, tvrtke kojoj sam dioničar. Pogotovo brojke u točki 8. nisu nikakva ‘valuacija’, tj. procjena vrijednosti ili ‘ciljana cijena’, a pogotovo ne takve brojke uz trećinu broja dionica. RIZ-O defitivno nije dionica ‘za svakoga’, a sve ostale molim da dobro prouče izvješća prije mogućih ulaganja.

Kategorije:Uncategorized

243 replies »

 1. Što se tiče opaski pod točkom 3., naravno da je glupa konstatacija da nekretnine pod zalogom ne vrijede ništa. Vrijednost takvih nekretnina sastoji se barem u tome da ona eliminira (poništava) obveze zbog kojih je i zasnovan zalog na nekretninama (idealno bi bilo da su te nekretnine dostatne za podmirenje obveza zbog kojih su opterećene). Još ako se radi o nekretninama koje ne znače puno za core business (bez kojih tvrtka može nesmetano nastaviti poslovanje), tim je situacija još i bolja, jer se u krajnjem scenariju tvrtka oslobađa obveza “žrtvovanjem” takvih nekretnina, a obveze su bile namijenjene za razvoj temeljnog poslovanja (mislim da slično imamo kod Varteksa i njegovih nekretnina).
  U ovakvom scenariju mislim da se ne treba bojati zaloga na nekretninama.

  Slažem se s vama da nekretnine često samo opterećuju tvrtku (zbog, kako ih zovete, nekretninskih hijena – čest slučaj u hrvatskom modelu pretvorbe i privatizacije i uzrok velike većine uništenih poduzeća) i da bi u tom smislu Rizu bilo bolje preseliti proizvodnju i staviti u funkciju neiskorištene nekretnine. Jedan moj dobar prijatelj radio je u Rizu prije nekoliko godina, odnosno još prije ove dokapitalizacije, ali je pobjegao glavom bez obzira (šteta za Riz da je izgubio mladog inženjera), upravo zbog nepodnošljive situacije koja je tada vladala, a moguće da je to i danas aktualno, ovo oblijetanje hijena koje su htjele firmu samo radi nekretnina, a proizvodnju tko šiša. Puno energije trošilo se je na gluposti, a poslovanje u takvom okružju je bilo sporedno i zapušteno (vjerojatno ciljano). Zato su ti radnici uvijek ogorčeni. Uglavnom, šteta što se to događa u poduzećima koja su inače imala takve proizvode i know-how, da su mogla biti perjanice gospodarstva, a na kraju se bore za preživljavanje. Klasična hrvatska priča. Nadam se da će se Riz iskobeljati iz blata, ne samo Riz nego i mnogi drugi. To je jedini put oporavka i prosperiteta, i stvar je u suštini vrlo jednostavna, ali naši političari vole mudrovati o pripremi pripreme preduvjeta za stvaranje uvjeta za početak smanjenja gospodarskog pada i dolazska na nultu stopu, a jednog dana možda i u plus. Dogodine će sigurno biti taj plus, i takve priče narod sluša već pola desetljeća….

 2. U prve dvije slike gdje kažete: “za 2012., koja je u izvješću za tu godinu pogrešno označena, treba stajati 2012. i 2011., umjesto 2011. i 2010.”, meni se čini da nisu samo godine krivo npisane, već su i brojke identične. Ili je ista slika ili su sve kopirali od prije….

   • hm, mozda bolje da ne, al kad me vec vucete za jezik, sav profit koji firma uspije napravit u dobrim godinama se istopi u dvije lose godine. dakle rekli bi neprofitabilna firma. Vi govorite o zalihama gotovih proizvoda, one se naravno mogu pretvoriti u dobit, ali da bi se to dogodilo proizvode treba prodati, to znaci da ih neko treba i kupiti……postoji mogucnost da oni pod zalihama vode proizvode koje nemogu prodati iz ko zna kojih razloga……nesmije se iskljuciti i ta mogucnost…
    Ono sto sam ovim postom htio reci jest da casa ne mora uvjek izgledati polupuna, nego i poluprazna…….mozda je zato cijena (bila) tamo gdje jest…….
    ljepi pozdrav
    p,s. burza vozi na optimizam, ali knjigovodstvo ne

    • Nemojte se ljutiti, ali nagledao sam se takvog ‘forumaškog’ komentiranja (pls. prije idućeg doprinosa javite mi koji su Vam ‘nickovi’), a naročito ono na KORF oko 50-60 kn. Naravno da firma nije savršena, niti sam ja to implicirao, zato me čudi to Vaše kao ‘propitivanje’, Vi mene kao ‘propitujete’. Evo ja sam kupio po 17, Vi kažete da je ‘možda s pravom cijena bila takva s obzirom na ‘računovodstvo”. Dajte molim javite koliko dionica vrijedi po Vama? new fore ‘ne msije se isključiti i ta mogućnost’, joj kad vidim taj stil … nemojte se ljutiti … ulažem malo više energije ovdje nego što je to Vaše ‘forumaško’ nabacivanje, eto pustio sam ovaj komentar da ne trolate kako je ovdje ‘cenzura’, ali zaista očekujem neku razinu diskusije. Za ostalo imate ‘forume’, OK? 🙂

 3. Ako ste sa KORFOM ostvarili min. x5 (vjerujem i više – ne znam po koliko ste kupovali) sa RIZ-om bi mogli i x20 ili čak i više. Kako bi rekao Lynch dvadesetača 🙂 No za ovu dionicu mi se čini da se prvo moraju ispucati špekulanti koja vas prate u stopu, pa dionica mora dobiti na likvidnosti, pa onda tamo ako bude poslovanje pozitivno da dobi pravu i fer cijenu (na to mislim cijenu puno višu od sadašnje) i na kraju da je država proda pravom investitoru što mislim da će biti najteži dio priče.Meni se barem tako čini jer kad je država unutra onda se svašta može desiti.

  • S time da mi se čini da je tržište na ovim razinama samo ‘prožvakalo’ špekulante s prethodnih, tako da mi se čini da baš neće biti dionica na prodaji …

 4. Bacio sam oko danas jer nisam bio na poslu i čini mi se da je jedan bio samo jedan veliki nalog na nekih 370,00 kn, plus špekulanti koji nastoje ugrabiti ono što se i da ugrabiti, Malo mi je ta cijena ipak pre visoka i tko zna tko je taj nalog stavio (moguće Cvjetko?). Ne znam ako ste razmišljali kao Buffet da kupite cijelo poduzeća pa onda kasnije prodate, iako se ne možemo ni u kojem pogledu uspoređivati sa Amerima, a pogotovo mi se čini da će oko ovog puduzeća biti još velike borbe. Šteta da naši više ne razmišljaju na razvoj pa zaradu i biznis, nego hrle kao lešinari na nekretnine. Davno mi je jedan prijatelj inžinjer rekao su rijetke firme koje imaju kvalitetne inžinjere, i da je najveće zlo to što to znanje i ti ljudi odlaze vani pa te firme više neće moći ni naći kvalitetan kadar. Hvala Bogu da su brodogradilišta spašena, a sudbinu Riz-a ćemo vidjet kakva će biti..

  • Zanimljivo … tu se igra na emocije tipa ‘novi DTR, Kamensko …’ ako sam dobro čuo ‘ekonomski genocid NAD RIZ-om’, međutim ne radi se o ničemu nad RIZ-om, koliko vidim hvale se da posluju jako dobro, izvoze u Japan, Koreju (što se nadam da će biti praćeno i odgovarajućim financijskim pokazateljima). Vjerujem da se radnici ne bi ovako radialnim sredstvima borili za dionice da one malo vrijede. A možda je ova radikalizacija i potaknuta velikim rastom cijene (što bi možda utjecalo i na moguće cijene transfera među mogućim stranama).

   O privatizaciji RIZ sam neke elemente iznio gore.

   Mislim da se ovime samo pokazuje koliko dionice vrijede, a ako je puno vrijednosti, to je glavno, a sekundarno tko će biti vlasnik dionica. Naravno, kad se vrijednost velikim dijelom otključa onda je bitno i tko je vlasnik većine ili kontrolnog paketa. Ja bih svakako htio da radnici imaju značajan dio. Ali isto tako je pitanje ‘koji radnici’ jer što s onima koji su već sudjelovali u pretvorbi i svoje dionice prodali?

   Iz ovoga na Indexu http://www.index.hr/vijesti/clanak/radnici-riz-odasiljaca-u-podne-prosvjeduju-na-markovom-trgu/716950.aspx: “Nevjerojatno je da se sprečava da se takav portfelj da na mogućnost otkupa radnicima, a država ujedno društvu RIZ duguje 103 milijuna kuna! Stoga smatramo da se nad tvrtkom zaista vrši ekonomski genocid i da ovim načinom upravljanja tvrtka ide sve više u likvidaciju“, također razumijem da radnici žele otkupiti dionice, pa valjda oni znaju da li one vrijede ili ne?

   • Nitko ne poznaje stanje u Društvu bolje od samih radnika. Ukoliko oni žele svoje, teško zarađene novce, uložiti u RIZ to ipak nešto znači.
    Vidjet ćemo kako će ova priča završiti po radnike. Nadam se pozitivno. Ipak je RIZ po portfelju proizvoda prava rijetkost na području RH-a.

    • ma to su oprostite gluposti, pa radnici nikad nisu željeli uložiti u riz, mogli su na burzi kao i svi mi drugi, u čemu je problem?? imali su i esop pa su redom prodali. oni najbolje znaju da tamo stvari idu puževim korakom i to im odgovara i zato koče svaku promjenu,,, “moj otac je ovdje dočekao penziju, ja ću također” to je tamo moto,,, sve što žele je da im se firma pokloni nebi li uz što manje šljake i rizika dočekali penzije, ne zanima njih prosperitet i napredak.
     mi se opet bavimo elementarnim stvarima, dal je firma profit mašina koja treba doprinijeti cijelom društvu ili je majka hraniteljica za tristo ljudi koji tamo rade, bezvezarije o kojima mi se stvarno više neda

    • Slažem se s Vama, Danijele. Situacija u RIZ-u strašno me podsjeća na Ptkm i zato je ne bih štapom taknuo. Ne zato što mislim da ne vrijedi, nego zbog vlastitog zdravlja. U KT su mi nalili litre i litre kiseline na čir. Još da si i ove priuštim, vjerojatno bi me dokusurili. 🙂 Ova priča oko zemljišta i nekretnina mi je naprosto degutantna. S tim da šljakeri nisu ništa bolji i neviniji od kojota što sline oko zemljišta i nekretnina. Da im je tak’ stalo do firme, već bi davno tražili da se proda cijela lokacija i preseli negdje drugdje. Ali to im vjerojatno ne odgovara. Kladio bih se da ih 90% živi u krugu tri ulice oko firme. 🙂 Kakav bi to bio škandal da moraju putovati u npr. Zaprešić na job? 🙂 Ili ne daj Bože se preselit’ u Zaprešić. Kad izuzmemo ledinu i ciglu, što imamo od onog što je jedino važno, tj. biznisa? U brojilima su profitabilni, ali to nije raketna tehnologija i pitanje je koliko mogu biti konkurentni i koliko još dugo. Za odašiljače sam skeptičan još i više. Bojim se da će ta priča sa prodajom Korejcima i Japancima ispasti kao svojevremeno poklanj…, pardon, prodaja brodova Grcima.

 5. Ja sam jučer proučio RIZ koliko se da proučiti iz ovoga što je na netu i odlučio kupiti, što mi je i pošlo za rukom :-). Eto špekulant je fino zaradio na meni pa smo zajedno sretni 🙂 Ako su stvarno među 3 firme na svijetu i imaju dobre inžinjere onda ne bi trebalo biti zime oko ovo kompanije. Šta će biti sa državom ne znam, jer je tu zavrzlama, ali ja bi volio da većinski dio dobe radnici i da se izabere dobar managemant. Ili pak da firmu kupi i razvija jedan Tedeschi ili slični sposobni ljudi. To je u biti bit cijele priče. Ako se uspije naći sposoban vlasnik onda će to biti savršena priča. Ako pak ne bude, onda ne bu dobro..

  • Zaista mi ovo izgleda jako čudno. Ako su prodavali, zašto nisu nastavili idući dan kad se mogle prodati velike količine (na prodaju je u dosegu mogućeg trgovanja bilo svega nekoliko stotina komada)? Ako je tako, da nekome ne odgovara da cijena raste prije privatizacije, možda bi se zaista moglo raditi da tvrtka zaista puno vrijedi?

 6. Zaista nisu ni meni jasni.
  Ali neka se otresemo i takvih.
  Iz nove godine dionica ulazi u redoviti režim trgovanja pa će samim tim biti barem 20-30 skuplja , osim ako iz vlade ne odluče nešto prije.
  U svakom slučaju malo je dana i malo dionica.
  Tko voli nek izvoli.Ja in i ne prodajem jer je ovo strahoviti potencijal za mene.
  Usudim se reći i puno veći od korfa.
  Naravno da ovo moje pisanje nije nagovor na ništa nego samo subjektivno razmišljanje jednog malog ulagača koji zna ubost kad je potrebno.
  A nastavim li ovako još malo pa i neću biti maleni ulagač s obzirom na + portfelja.
  Sretno svima

 7. Zaista se danas pojavilo dosta prodavača! Netko kao da želi brzo izaći ili spustiti cijenu. Ili je prodaja već nekome dogovorena za smiješnu cijenu? Nešto se svakako kuha..

  • jedna zanimljva stara vijest iz listopada ove godine….

   RIZ odašiljači u pregovorima za poslove u Maleziji i Australiji.

   http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzist…-i-australiji/

   “Također, u RIZ odašiljačima se nadaju da bi u sklopu svjetskog konzorcija mogli dobiti poslove digitalizacije azijskih i afričkih zemalja koje moraju prijeći na digitalno emitiranje do sredine lipnja 2015. godine. Radi se o 46 zemalja, a RIZ odašiljači trebali bi biti nositelji konzorcija u kojem su još i kanadske i njemačke tvrtke. Radi se o poslovima koji vrijede nekoliko milijardi eura.

   -Imamo podršku i Deutsche banke koja bi trebala to pratiti finacijski uz povoljne uvjete za države koje instaliraju opremu. To je visoko profitabilni posao i za nas i za države kojima se oslobađa digitalni spektar koji bi mogli dati u koncesiju. Prednost našeg konzorcija je što jedini možemo raditi prema principu ključ u ruke – istaknuo je Marić.”

   • Ovo je zaista, po mom sudu, senzacionalna okolnost, pazite i ovo “Predsjednik Uprave RIZ odašiljača Željko Marić danas je ugostio australsku veleposlanicu Susan Cox i malezijskog veleposlanika Dato Yean Yoke Henga”, pa da li baš često dolaze ambasaodori nekih zemalja u posjet nekoj tvrtci? Čini mi se da se ovdje vode igre oko ‘malo’ veće vrijednosti nego to su nekretnine i mislim da bismo se mi dioničari mogli vrlo ugodno iznenaditi. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam uspio kupiti dionice po 17! 🙂

    Zanimljivo, nakon što su jučer država i Cvjtko smanjili udjel (da li su prodavali na prvi dan rasta po 29,75 ili tek nekako baš slujačjno prenijele dionice na treće osobe baš taj dan?!) idueći dan po znatno većim cijenama nisu prodavali …

 8. Dobro smo se iskorigirali danas..
  Rizična investicija nosi veliki rizik…ali i potencijalno veliku zaradu..
  U svakom slučaju postaje zanimljivo.
  Čini mi se da je prodaja pri kraju..Od nove godine smo u redovitom trgovanju…to je ono najbitnije..

 9. Gledajući nekako objektivno sa 2 svjetska konkurenta i atraktivnim nekretninama, firma mi se stvarno ne čini rizičnom. Još ako se ovi gore poslovi realiziraju mogla bi stvarno dionica biti zlatna koka. Samo neka ekipa izlazi po ovim cijenama 🙂

 10. Rizična u smislu režima trgovanja i možebitnog riješenja od strane države.
  A sve ostalo..imovina…fundamenti..core biznis..perspektiva i jako mali broj dionica čista petica…
  Zato i jesam in..

 11. Koliko vidim, prema podacima Zagrebačke burze, od 5.12. do danas, se protrgovalo ovom dionicom koliko ukupno od 6.2.2008., dakle u skoro 6 godina, nevjerojatno. Osnovni uvjet za efikasnost (kvalitetno procesiranje informacija) je likvidnost, a ovdje je – kako vidimo praktički nije ni bilo. Mislim stoga da se prava cijena tek počela otkrivati, koja god ona bila.

 12. Nenade lijepo se vidjelo koliko njih želi kupiti danas…koliko god se sakrivali :)…problem je što bi puno njih htjelo kupiti po cijenama po joj ste vi kupili a ja osobno smatram da je to nemoguće jer tko nebi kupio rizo po tim cijenama….pa da stave svih 63,75% dionica po 20 kn siguran sam da bi prošlo vrlo brzo…
  Tako kočiti nemogu…jer će kočenjem iskopat jamu sami sebi..osim ako ih nije briga za koliko će prodati rizo u što čisto sumnjam…
  Ovo će po meni biti jedna jako lijepa priča…
  evo kogas interesira više neka pogleda malo nihov web pa da vide što se i kako radi i gdje…
  http://www.riz.hr/hr/
  Od nove godine smo u redovnom trgovanju tako da likvidnosti neće faliti..a što znači redovno trgovanje i kolika će biti premija na to …vidjet ćemo..

 13. Pa uopće ne sumnjam da nebi….i (negdje sam danas pročitao) i tata bi sine..
  Ali nemam toliko love…ali sam siguran da za tako smiješnu cifru od 2 miliona eura bi se našao kupac u roku od 15 minuta taman onoliko koliko traje rason od blokade od 13:00 do 13:15..
  Mnogi jednostavno ne razumiju da je ovo jako teško kupiti..a da ne ispadne da navlačim bezveze…

 14. Sa najavljenom privatizacijom i mogucim novim velikim poslovima, cijena ce se vrtiti oko 50 kn, danas je bilo na kupnji 25.000 dionica po 20-25 kn, tako da je to jasan znak da ce sve do 50 kn biti razgrabljeno kada se vidi da vise nema jeftinije….
  a po 50 kn ce biti i onih koji bi mozda dio prodali, koji su dugo unutra, tako da se nadam da likvidnosti nece nedostajati….

 15. Po ovim cijenama danas i jučer teško da će se moći što god kupiti, a kamolim veće količine. Još ako se ugovore novi poslovi bit će zanimljivo pratiti na kojim će razinama završiti. Neće biti puno više dionica za kupiti do većih cijena (jedino ako se neki novi prodavatelj ne javi). Baš me živo zanima i kako će se trgovati u redovitom režimu trgovanja 🙂
  E sad ne znam šta će brza privatizacija Vlade značiti za firmu i da li će biti interesa kupnje iste po recimo knjigovodstvenoj vrijednosti (CO je išla za P/B = 1,1), iako bi trebalo “malo” revalorizirati nekretnine pa da se vidi njihova realna vrijednost. Pitanje je i tko je zainteresiran za biznis? Pazite od konkurencije ako se ne varam samo su 2 svjetska igrača, a proizvod je vrhunski, pa nema sumnje da će se mnogi tući za vlasništvo (a tko i ne bi). Još su i veleposlanici Australije i Malezije posjetili firmu što je rijetkost. Priča izgleda čak i pre lijepa da bi bila istinita!

 16. Prvi petak u novom tromjesjecju se odredjuju dionice koje idu u redovan a koje u poseban rezim za prvo tromjesjecje 2014. godine, to burza objavi spisak, to znaci 03.01.2014. ce se znati – petak, i onda od ponedjeljka 06.01.2014. je praznik, tako od 07.01.2014. pocinje trgovanje ovom dionicom u redovitom rezimu trgovanja….

  i onda znaci da u prva tri mjeseca 2014. godine treba napraviti transakcija koliko ima radnih dana, to se vrti od 60-65 radnih dana i toliko treba biti transakcija, da opet bude sljedecih tri mjeseca u redovnom rezima….

  ja Maestrale odrzavam vec godinu dana u redovnom rezimu….

 17. 6 mil kuna…je ispravak…krivo sam vidio jer mi je cijena od 14 izgledaja pre jeftino…a na 6 je brutalno jeftino..
  E pa ja bih vam zbog ove kupnje( bez uvlakačkih ili konotacije za bilo što) dodjelio nagradu za najbolju kupnju 2013 god..

 18. Narudžbe stižu, a država ih ignorira
  http://stav.cenzura.hr/?p=1748
  “I dok je stotinjak radnika po 14. put prosvjedujući tražilo ono za što vjeruju da im pripada, iz RIZ-a je stigla vijest o novoj narudžbi iz Burme vrijednoj milijun eura. No, njihov uspjeh izgleda ne prepoznaju ni “ovi s lijeve ni oni s desne strane“, upozorio je Josip Juričić iz Sindikata metalaca.”

  • Mislim ovo sve postaje vraški zanimljivo.

   1. Kao prvo, imamo te narudžbe koje stižu, uz inače, čini se odličnu tržišnu poziciju za koju je jako važna napokon liberalizacija tržišta struje, ali i plina, kako navodite u idućem linku. Da ne govorim o tim prilikama koje smo spominjali prije.

   2. U ovom pak članku, a i u idućem linku, radnici čini se sugeriraju da bi Ljubas-Cvjetko-ST Invest itd. morali biti neki tipovi orijentirani nekretninama i da to problem RIZA. Ali, prem zadnjim podacima Cvjetko je počeo prodavati dionice i ima ih još za svega po ovim cijenama za oko 1,5 mil. kn, pa to se počisti za par dana normalnog trgovanja! A ST invest je prodao, prvenstveno meni, kojeg ne zanimaju nekretnine.

   3. S druge strane, radnici traže da im se da 2/3 firme koja navodno ‘vrijedi’ 6 mil. kn. Kakvih 6 mil. kn?

   Tako da mislim da će ovdje biti još svega, kad se počne razilaziti ova magla, a mislim da mi će %-gledano, ovo biti jenda od najboljih investicija ikada, nažalost nisam mogao kupiti znatno više po onim cijenama (ali se sad možda uključim ako Cvjetko nastavi prodavati na ovima).

   Zgodno je u tom članku i da tvrde da su im nekretnine jako vrijedne, 120 mil. kn samo zemljište, što mislim da bi trebalo iskoristiti tako da ga tvrtka, a ne neki pokrajnji igrači, monetizira i iskoriti za razvoj proizvodenj.

 19. Članak iz 2008. god. u kojem se spominje vrijednost zemljišta.
  http://liderpress.hr/arhiva/47755/
  “….No to nije nešto što kompanija ne bi mogla servisirati jer u vlasništvu ima 120 milijuna kuna vrijedno zemljište čija je trenutačna vrijednost u bilanci 40 milijuna kuna.!

 20. 1.Bivsi direktor Cvjetko je i 2010. god. prodao nesto oko tisucu dionica, tada je cijena bila na burzi 100 kn, s obzirom da je bivsi direktor pretpostavljamo da bi trebao znati vrijednost ove firme, ali to je relativno, covjek je dugo u toj prici, pokusao je kako kazu doci do vrijednih nekretnina a firma ga nije interesirala, cak je navodno saboitrao poslove firme, tako da ga ocito posao u firmi ne intersira pa prodaje dionice, ne vjerujem da ce sve prodati, covjek se zazelio malo gotovine i to nije grijeh, ipak je ova dionica dugo nelikvidna a zivot ide.

  2.Nadalje za napomenuti je opet i ovo sto kaze direktor RIZO; “Pored toga, RIZ odašiljači računaju i na proboj u području digitalne televizije, širokopojasnog interneta, digitalizaciji radija te digitalne infrastrukture za javni sektor (e-zdravstvo, e-uprava i sl.) što mogu ponuditi u konzorciju s nekoliko svjetskih tvrtki iz Kanade i Njemačke.

  Marić najavljuje kako će RIZ odašiljači vjerojatno u dogledno vrijeme, zajedno s s partnerima iz konzorcija, ući u projekte takve vrste u jednoj od zemalja jugoistočne Europe te u Pakistanu, Etiopiji i, možda, Nigeriji.

  Marić naglašava da do sredine lipnja 2015. godine, 46 država mora dovršiti prijelaz s analogne na digitalnu televiziju, što je ogromna šansa za RIZ odašiljače.( navode se poslovi u iznosima od nekoliko milijardi eura).

  Kaže da su to visokoprofitabilni projekti budući da su u njih uključene digitalne dividende za frekvencije koje će ostati slobodne i koje će se moći koncesionirati nakon ukidanja analognog televizijskog signala.”

  ili ovo;”Također nudimo i mogućnost širokopojasnog interneta do krajnjih korisnika, ali bez optičkih kablova već putem laserske tehnologije – rekao nam je Marić nakon obilaska tvornice.”

  te ovo;”Dodaju kako su, ……., u finalnoj fazi i pregovori s jednom japanskom multinacionalnom kompanijom koja je odabrala RIZ za partnera u realizaciji potpuno novih proizvoda za svjetsko tržište.”

  3.Nadalje, kako navode u RIZ-u poslovi sa odašiljačima su kapitalne investicije a još se osjeti kriza u svijetu tako da to trpi pa to osjeti i RIZ, ali kažu da su se počeli reklamirati i na više tržišta i da na taj način osiguravaju širu bazu kupaca. Proslih godina su imali problema sa nekim isporukama i zbog stanja u firmi(nasilne smjene uprave, uredovanje zastitara, prosvjedi i sl.), imali su otkaza nekih poslova u visini 4 mil. eura, nsto i zbog stanja u Libiji,

  4.iz financijskih izvjesca je vidljivo da RIZ ima godisnje troskove osoblja od 32 mil. kuna i oni su konstantni bez obira bio prihod 75 ili 65 mil. kuna, vjerojatno tu postoji mogucnost usteda ali za visoko inovativnu i visoko tehnolosku firmu je bitno da ne otpusta izucene i kvalitetne kadrove u krizi, jer kada kriza prodje brze ce se prilagoditi potrebama kupaca jer u njihovom poslu se stalno dogadjaju nove mogucnosti koje treba pratiti, kao sto je vidljivo da velike nade polazu u digitalnu tehnologiju u kojoj nastupaju u konzorciju sa njemackim i kanadskim firmama uz financijsko pracenje Deutsche bank,

  -sve u svemu postoji perspektiva da se radi i ide dalje, ali će evidentno privatizacija najviše pomoći ovoj firmi da dobije gazdu i da se smire tenzije oko vlasništva…..a to nas uskoro ocekuje.

  • Plus naravno nisu naveli glavnu stvar, a to je koliko je cijena dionice, te zašto su se sada svi uzbudili, baš sada. Radnici su, ako se ne varam, tražili 2/3 tvrtke za 4 mil. kn, ‘i tata bi sine’. Ima tu još mnogo pitanja, jedno je kako npr. zadržati najbolje ljude, ako u eventualnom novom ESOP sudjeluju jednako svi, pa i oni koji su već prije jako povoljno sudjelovali i onsimda dionice prodali. Drugo, zašto smo vidjeli onakve prodaje na burzi države, sada da ne ulazim u detalje … 🙂

   Zanimljivo preskočio je moju ulogu upravo taj neki Tomislav Ladičić, novinar koji jako dobro zna tko sam i sa mnom se ekstenzivno bavio.

   Meni je sve ovo vrlo simpatično jer iako mi se radi o jednom malom ulaganju, pokazuje koja je snaga tržišta kapitala, najprije u procesiranju informacija (možda smo spriječili prljavu privatizaciju). Simpatično mi je jer mi se sada još više čini da sam na pravom putu s ovim ulaganjem i da bi mi ovo u % mogla biti jedna od najvećih uspješnica ikada (ali ovo nije preporuka za ulaganje ikome, svatko treba razmisliti za sebe, krenuti od načela alokacije imovine, vidjeti da li mu se ovo uklapa u nju, naučiti nešto o ovoj dionici itd.), a i mislim da sam odigrao i da ću odigrati jako korisnu stvar za firmu. Možda se bila pripremala ‘prljava privatizacija’ po niskoj cijeni nekome? Kako to da je država smanjila udjel baš na dan kad je cijena bila samo 29,75 …? Itd.

   Što se mene tiče, ja ću nastaviti (tj. probati) kupovati ove dionice i veselim se njenom ulasku u redovni režim trgovnja, kad će se moći bolje vidjeti njena vrijednost (niža ili viša, svejedno) i bit će uzbuljivo pratiti utjecaj novih informacija.

 21. Ja imam namjeru ovu dionicu svakako dokupiti, e sada koja bi cijena bila optimalna, mislim da vise od oko 30 kn ne bi placao….

 22. Mislim da ste Vi Nenade nekome poremetili planove 🙂 Neka ste svaka čast! Ima još parazita koji se vrte oko firmi i njihove imovine i žele ih jeftino kupiti pa preprodati.
  Što se radnika tiče, oni koji su prodavati ne bi smjeli dobiti dionice, a tko ih i dobije trebalo bi odrediti i rok u kojem ih ne smije prodati. Shvaćam i one kojima je možda i novac potreban i dugo su vlasnici tih dionica, pa čuju crne prognoze, pa onda cijena poraste 100% ili 200% pa eto onda i prodaju. Kako kod bilo sad će biti teže to zapakirati nekome za jeftinu lovu, a Vi ćete se Nenade nadam čuti kao što Vas se čulo u Petrokemiji. Ma u biti uopće ne sumnjam u to.

 23. @plavac
  i ja bi po toj cijeni, ali čini mi se da tu cijenu više nikad nećemo vidjeti! Vrijednost se još treba otključati, no za to će trebati vremena pa ako Cvjetko i ekipa bude prodavala moći će se još što god uhvatiti, ali kasnije hmm..Možda se varam, ali to je kikiriki cijena i živo me zanima trgovanje u idućih par dana.

  • I ja se slažem s time, ali također mislim da ova dionica ne bi u nekom ‘normalnom’ portfelju trebala biti zastupljena s više od npr. 3%, tako nekog manjeg udjela. Radi se o rizičnoj dionici s obzirom na sve što se može događati. Po mom sudu su jako pozitivne stvari to što se ne vodi bitka oko eventualne nove dokapitalizacije, nego oko postojećih dionica, dakle ne o razrijeđivanju dioničara.

   Pri tome je vrlo zanimljivo da, po mom sudu, eventualni ESOP teško može biti opravdan po bilo kojoj drugoj polaznoj cijeni nego što je ili nominala (pravna osnova za birokrate iz države), što je 370 ili BV, koji je valjda negdje oko 200. Dakle, uz sve moguće popuste to je – po mom sudu – teško očekivati na nižim cijenama od 100.

   ESOP po npr. vrlo diskontnoj cijeni od 100 kn bi naravno i pokazao koliko je radnicima u stvari stalo do tvornice, koliko vjerujuju u nju.

   Kako se radi o vlasinštvu nad postojeći, dionicama, a ne okolnostima unutar tvrtke, naravno da bi bilo kakva štrajkaška ili slična akcija bila destruktivna upravo za radnike koji se bore za proizvodnju. Kad bi radnici zbog ovoga išli u štrajk, zapravo bi prirodan zaključak bio da se u stvair radi o nekretninskom lobiju iza zahtjeva radnika (jer oštećivanje proizvodnje može služiti jedino onima koji žele ugasiti proizvodnju).

   Tako da je situacija vrlo, vrlo zanimljiva, i uz pretpostavku pozitivnog poslovanja prije ili kasnije vrlo zanimljiva za postojeće dioničare.

 24. Čitajući članak i ako je to istina čini mi se da je Cvjetko odlučio izaći iz firme. Ako pravna država bude funkcionirala onda će to biti lijepa priča, dok sa druge strane ako ne bude moglo bi biti svega. Zemljište bi svakako trebalo prodati (budući vlasnik) i dio novca uložiti u proizvodnju i naravno ljude, dok bi veliki dio ostao na računu.

  • Ja pak misim da će biti puno onih koji će po raznim investicijskim forumima tvrditi kako je ovo dubiozno itd. nadajući se da će se cijena spustiti, ili likvidnost popraviti na nižim razinama …

 25. Slažem se sa Vama. Ja sam recimo puno skuplje kupio od Vas, ali uopće se ne uspoređujem jer mi se i ta cijena po kojoj sam ja kupovao čini jako niskom. To što ste Vi kupovali po 17 ili netko po 30 kn svaka čast (no niti sam Korf kupovao po 22 kn ili Arenu po 55 kn i da tako gledam ne bi ih nikad ni kupio. Ono što mi je bitno su fundamenti) i da je prilika ja bi po tim cijenama dio svog portfelja prodao i prelio u tu dionicu, no sumnjam da ćemo te cijene ikada vidjeti, kao i Korf ispod 100,00 kn ili Arenu ispod 100,00 kn. Nisam imao baš takvih situacija kod kupnje i jedino što znam da treba nož (dionicu) pokušati uloviti kad padne na pod i ostane vibrirati na podu, a ne loviti je u padu (u ovom slučaju u rastu) jer se tako može samo porezati.
  Eto ja sam kupovao (ne puno) kad je raslo, ali sam miran. Bit će indikativno vidjet tko će izlaziti van jer će to vjerujem pokazati i moguć rasplet ove zavrzlame, kao i zrelost ove Vlade. (odlične su bile odluke vezane za CO i HPB).
  Najbolje bi bilo da se Vi u Novoj Godini pojavite na 2.mjestu, a dotični gospodin nestane. Eto to je moja novogodišnja želja radnicima i dioničarima Riza 🙂

  • Uz odgovarajuću cijenu bih odmah vrlo rado preuzeo taj paket. 🙂
   Cijela tvrtka trenutno na burzi košta nešto preko 2 mil eura, a ovoliko uzbune oko nje, toliki milioni se vrte u člancima u navodnim dugovanjima, vrijednostima nekretnina, …. mene je sve to čudno … zanima me također je li novinar Tomičić kupio koju dionicu? Znate to je onaj koji me prozvao ‘mješancem diktatora i Mr. Beana’ jer sam se zalagao za pravovremenu privatizaciju Petrokmije, a poslije je umuknuo, više se nije javljao po tom pitanju da komentira što se događalo poslije kad je privatizacija odgođena?

 26. Nenade ja sam skupio nesto dionica RIZO i ako treba za cas se i mi organiziramo kao dionicari i neka se i nas glas cuje ako bude potrebno, ali indikativno da Vlada koci ESOP, mislim da oni kuze da te dionice nisu smjeli ni dobiti, to je na Ustavnom sudu, sta ako sud presudi da je dokapitalizacija nezakonita i ukine 64% drzavnih dionica, svi mi koji smo kupili dionice preko noci postajemo veliki dioncari RIZO….mozda Vlada prije odluke Ustavnog suda proda firmu novom ulagacu, onda ce drzava snositi eventualnu nakandu stete zbog nezakonite dokapitalizacije koja nije izglasana sa 75% na Skupstini a sud je dao da se kao takva provede kroz registre…

  • Inače, čini mi se da ovdje imamo i izrazito značajnu, cjenovno osjetljivu informaciju, koja se na malo čudan način dila: ” … RIZ Odašiljači posluju u cijelom svijetu, partneri su BBC-a i niz javnih informativnih kuća na svim kontinentima. Kad smo u srijedu posjetili tvrtku, tamo je bila i kineska delegacija koja se interesira za RIZ-ova digitalna brojila.” kao što sam već pisao, program brojila je vrlo profitabilan za RIZ, ne moram reći što bi za njega značio neki posao za veliko tržište kao što je Kina.

   Tko ne vjeruje da se ovakve info objavljuju tek tako, evo ovdje: http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Ladovina-Ladislava-Tomicica/Vlast-radnicima-ne-vjeruje

 27. Ovakve bi firme Vlada trebala čuvati kao oko u glavi. Prodat ih sposobnim vlasnicima koji će ih razvijati i zapošljavati kvalitetne inžinjere. Već kad je premijer bio u posjeti ENT, mogao je i do RIZ-a proći. Svi se zaklinju u proizvodnju i izvoz, a ono opet nekretnine u igri! No dobro je da ranici izlaze na ulice i da se piše po novinama pa je prostor za manipulaciju manji.

 28. Uspio nešto dokupiti danas, ali po ovim cijenama kao što sam i napisao, mislim da ubrzo neće više biti dionica za kupit. Uočio sam jedan nalog na 20.000,00 kom! Radujem se ulasku dionice u redoviti režim trgovanja.

  • Za trejdere – mislim da se država baš neće nešto više usuditi prodavati u ovim okolnostima, a ostale je sve praktčki vrlo sitno, po mom sudu. Ako se Cvjetko odluči dalje prodavati, mislim da će ga u redovnom režimu ‘pojesti’ za dan-dva. Samo moje skromno mišljenje. Ako se ne varam, danas više nije bilo onih skriveni naloga na prodaji što iskaču ‘iz zasjede’ u zadnji tren?

 29. Nije ne. Jako malo je još ostalo po dvoznamenkastim ciframa. Jedini veći nalog je na 370,00 kn, što je negdje nominala. No ako se neki odluče prodavati onda se to mijenja. Nije mi baš jasan Cvjetko, no možda mu je trebalo novaca ili je odlučio nešto prodati jer mu je broker šapnuo da mu je sad prilika jer je raslo 100-200% 🙂

 30. Čini mi se da će biti tko je jamio, jamio je, iako bi volio da loši dečki izađu. Ovo za 17 kn će se moći prepričavati dugo 🙂

  • Ja bih rado da se i ovo po 50 kn prepričava godinama … zamislite da se poslovanje stabilizira, bude profitabilno, na nekih 100 mil. kn (ne kažem da će to biti, naravno), pa da onda počne rasti …

 31. Znanje i kvalitetu proizvoda imaju, a čini mi se i tržište. E sad ako je država mudra mogla bi ugovoriti posao sa HEP-om, pa onda u prodaju. Time ne vidim ništa loše, nego dapače hrv. proizvod gurati i razvijati, pa na njemu i zaraditi. Ipak je to naša pamet koja gotovo sve izvozi van, a to nešto i govori. Nekretnine (zemljište prvenstveno jer ono se ne amortizira) prodati. Ne znam, ali ako slijedi brza privatizacija onda bi ga valjalo revalorizirati i tako povećati kapital. Ma samo da ih se sa druge strane ne opstruira i da se loši dečki ne petljaju . Svakako bit će jako zanimljivo.

 32. Mislim da je ipak sada najbitnije da se rijesi vlasnicka struktura, privatizacijom ili kako god, da se zna tko je gazda i onda samo polako naprijed, ocito da trzista ima samo se stvari trebaju posloziti u domeni vlasnistva, posao izgleda ima prespektivu za cak i veliki napredak…

  • A eto zar nisam lijepo napisao da im je proizvodnja brojila vrlo profitabilna i da im lako moguće očekuje cvjetanje toga zbog deregualacije tržišta :). Ne znam kako su ljudi (fond manageri, analitičari) tako kratkovidni. A da ne govorim o tim Kinezima koji su bili u tvornici zbog brojila …

  • Inače sam ovdje objavio službene rezultate što se tiče segmenta brojila za 2010., 2011. i 2012., koji su bili odlični https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/12/15/riz-o-vjezba-iz-analize/ (tablice niže u tekstu). Što mislite kako bi se ovo moglo razvijati, naravno ako imate informacije koje NE bi bile insiderske, tj. takve koje ne bismo mogli ovdje objaviti. Također, neovisno o ovom propuštenom poslu u HEP, što mislite ima li kakve veze deregulacija isporuke struje za RIZ-ova brojila?

   • Mišljenja sam da će 2013. godina biti zadnja godina u kojoj će biti vidljiv rast prihoda od prodaje brojila. Tržište brojila u RH je do 1.7.2013. bilo poprilično jasno definirano obzirom da RIZ i HEP imaju jednu bitnu dodirnu točku. Prednost hrvatskog tržišta za RIZ na području meteringa općenito jest njegova veličina. Hrvatska je premalo tržište da bi bilo interesantno velikim igračima iako će implementacija uređaja naprednog mjernog sustava koje je HEP najavio u strategiji realizacije projekata za 2014. godini poprilično promjeniti stvari. U ovom trenutku za RIZ je najveći konkurent na domaćem tržištu tvrtka HELM d.o.o.

    http://www.helm.hr/

    Tvrtku su osnovali bivši menadžeri RIZ-a koji su bili vodili brojila. Oni surađuju sa svjetski poznatim proizvođačem brojila Elster (Nijemci). Elster proizvodi velike količine uređaja, samim time imaju i nisku jediničnu cijenu proizvodnje uređaja te su konkurentni u svjetskim razmjerima. Prihod cijele grupacije bio je cca. 2 milijarde USD, dobit 100 milijuna USD. (2011 godina)

    http://216.139.227.101/interactive/elt2011/elt2011_download.pdf?print_pages=true

    Važnu ulogu u cijeloj priči oko HEP-a igra i lobiranje (da budem politički korektan).

    Što se tiče dereguracije isporuke struje, tj. ulaska drugih opskrbljivača/trgovaca električnom energijom na hrvatsko tržište, to neće imati značajan utjecaj na tržište mjernih uređaja. HEP Opskrba d.o.o., kao tvrtka kćer HEP d.d. je zadužena za taj segment dok je HEP ODS d.o.o. ima puno šire područje djelatnosti uključujući i mjerne uređaje.

    • Malo si pobrkao lončiće. Hep Opskrba je trgovac koji preprodaje energiju, oni imaju konkurenciju u RWE i HT-u. HEP ODS je operater sustava, te mu je uloga mjerenje i održavanje niskonaponske mreže, slično kao HOPS ali je on za VN. HEP Opsrkba nema veze s mjerenjem…!?

 33. Zato i pricamo da je za RIZO najbitnije da sto prije dobije vlasnika, a ovi razgovori sa Kinezima oko brojila, meni bi to blo interesantno da RIZO sa kinezima napravi zajednicku tvornicu u Kini, RIZO daje znanje i tehnologiju a kinezi izgrade tvornicu i proizvodnju u milijunima komada, azijska trzista su neogranicena….

  • Ono što je meni zanimljivo je, zašto su i Cvjetko i država prodavali po nižima, a onda ne po višima cijenama? Primjerice prije nekoliko dana Cvjetko oko 2000 kom po prosječnoj ispod 40, a onda kasnije (ne znamo točno, ali je iz volumena trgovanja očito) nije ili praktički nije na višima? Da li ga smeta rast cijene? Ili naprosto nije koncentriran, ili ima neku optimalnu trgovačku taktiku koja ovako sa strane nije jasna …?

   • Meni isto čudi da je Cvjetko sada počeo prodavati dionice jer mislim da bi Cvjetka trebao smetati pad cijene i to ne samo iz financijskih razloga. Ako bude još prodavao, tj. ako padne ispod 11% vlasničkog udjela, onda mislim da se događaju neke čudne stvari. Je li ST u potpunosti prodao svoj portfelj?

    • Pa koliko ja vidim je, to je bilo tih 8-9.000 i time više nisu upravljali oni nego onaj tko je upravlja tim fondovima u likviaciji, zato je cijena bila 17 kn.

    • @Nenad Vjerojatno ga ne zanima čisto trgovački nego kao priča o firmi. Što se u stvati događa s firmom, što su čiji interesi, što kome od glavnih ‘igrača’ odgovara … nije ovo ona tipičan priča ‘tko kupuje a tko prodaje’ (koja je uglavnom bezvezna), ovdje to može biti indikator većih stvari. Pa je onda zanimljivo i što se tiče trgovanja dionicom.

  • Siguran sam da griješite što se tiče transfera know-how. EU je trenutno izuzetno zanimljivo tržište jer postoji direktiva da se do 2020. godine moraju sva elektromehanička brojila zamijeniti pametnim brojilima kao jedan od konačnih ciljeva implementacije Smart Grida.

   Proizvodnja u Kini ne dolazi u obzir, osim u slučaju osvajanja azijskog tržišta, jer za većinu proizvoda proizvedenih izvan EU postoji određena stopa carine pa tako i za brojila. Koliko je azijsko tržište interesantno na području meteringa mislim da će Vam zorno pokazati slijedeća dva linka:

   http://www.landisgyr.ch/landisgyr-to-be-acquired-by-toshiba-for-us2-3-billion/
   http://www.toshiba.co.jp/about/press/2011_05/pr1901.htm

   Landis-Gyr je jedan od svjetskih giganata u području meteringa. Dovoljno je da pročitate prvih 6 stranica dolje priloženog pdf dokumenta pa će Vam slika biti malo jasnija.

   Click to access LandisGyr_CP_2012_en_Web.pdf

   A takvog giganta preuzela je Toshiba, laganini, kako bi se reklo “cash & carry”.

   Južna Amerika je hot-topic.

   Po mom mišljenju jedini je način, ukoliko nemate razvijenu adekvatnu tehnologiju koja prati svjetske trednove i zahtjeve, outsourcing proizvodnje od strane stranog proizvođača.

 34. Mislim da je “That’s all Folks!” od Cvjetka što se tiče prodaje, barem za neki duži period. Svako daljnje smanjenje udjela u vlasničkoj strukturi od strane Cvjetka predstavljalo bi radikalan zaokret te bi bio pokazatelj da su zapuhali neki novi vjetrovi.

  @Nenad Gosp. Bakić je u pravu vezano uz moje komentiranje vlasničkih udjela u RIZ-u. Nisam dioničar RIZ-a, ali osobno bih želio rast vrijednosti dionice do maksimalne moguće vrijednosti.

   • Cvjetku možda i nije, ali nekom drugom možda i jeste.
    1+2≠3 već iznosi 1+2=0,7501.

    Možde se zbroj 1+2 i redefinira, ali kao što sam prethodno pisao, to bi značilo neke nove vjetrove.

    • Mislim da mu to nije bitan prag, jer je bitno imati 75% na skupštini, što se skoro uvijek postiže i sa znatno manjim brojem glasova, npr.:
     – glasanje nekog od drugih dioničara za istu stvar (ovdje imate još dva skrbnička s oko 8%, a naravno i neki manji mogu glasati s velikima)
     – nedolazak dijela dioničara na skupštinu

     U praksi vjerujem da uglavnom i 50-60% glasova dovodi do 75% na skupštini. Tako da ako netko želi imati 75% glasova na skupštini, nadajući se otkupiti od države jeftino, tada mu je bitnije da cijena na burzi ne raste, nego da ima formalnih 75%. Međutim, mislim da je ovdje ‘duh pušten iz boce’, tvrtka je previše u pažnji javnosti, uključivo kretanje cijene, tako da mislim da definitivno otpadaju ikakve ideje o kupnji državnog dijela po 17 kn (što je otprilike 4 mil. kn za onih 63,75% države, a to je cifra koja se spominjala).

     U stvari, očito je velik interes za tu tvrtku da se kupi jeftino, pazite ovaj medijski presing, radnici na Markovom trgu itd., to je dosta ekstravagantno, po mom sudu. Tako da mislim da je naprosto nevjerojatno, a mislim da je to naprosto greška u koracima, ili nedostatak gotovine, da netko nije pokupio u miru i tišini tih 8-9k dionica od ST fondova u likvidaciji na Burzi u tišini.

     Tu imamo još i dodatne okolnosti.

     Već prije sam, naravno, istraživao i okolne parcele, a to je konkretno čestica 4558 (slična onoj 4850), koja je u suposjedu RIZ-O, ali u vlasništvu upisana kao ‘Općenarodna imovina0. Nisam ju navodio do sada, jer mislim da za ulagači u ovu dionicu ne bi trebali biti fokusirani ne nekretnine, ali po mom sudu, ovo ne može biti dugoročno pravo stanje, nevjerojatno je da nešto u tom kompleksu nije ušlo u pretvorbu. Tako da vjerujem da se i tu neki čvor treba raspetljati.

     Stvar je u tome da čak i da je netko fokusiran na nekretnine, sad ih više, po mom sudu, ne može jednostavno poklopiti (ako se ikad i moglo), a eventualno loše poslovanje tvrtke bi fokus radnika (kao i uvijek u takvim situacijama, ne vjerujem da iza onih koji glasno viču u ime radnika predstavljaju sve radnike – tako je bilo i u Petrokemiji) moglo maknuti s vlansništva na očuvanje radnih mjesta, koje bi lošim poslovanjem moglo biti ugorženo.

     Loše poslovanje bi također moglo iznuditi i novu intervenciju države u smislu upravljanja, stavljanja nove uprave. Tako da vjerurujem da će sadašnji upravljači dati sve od sebe da prikažu što bolji rezultat u Q4.

     Napomena: Ovo su samo moja nagađanja, nije ni u kom slučaju preporuka za kupnju dionice ili njenu prodaju. Radi se o rizičnoj investiciji s netransparentnim okolnostima (iako je najava privatizacije svakako, po mom sudu, pozitivna okolnost). To nije dionica za svačiji portfelj, niti – po mom sudu – treba zauzimati velik % u ičijem portfelju. Osobno tu investiciju tretiram kao opciju, tj. mogućnost da sve izgubim, ali i puno dobijem.

 35. Brojila imaju jako dobru perspektivu. Ovo tržište jako dobro raste u cijelom svijetu. Osim brojila električne energije taj sustav je moguće nadograditi sa sustavom za očitavanje vodomjera i plinomjera.

  • Ovo je iznimno zanimljivo u smislu najave privatizacije i odnosa moći u ovom d.d. U tom smislu sam našao ovaj zanimljivi link http://www.dnevno.hr/novac/63196-direktor-milic-bijelic-i-sindikalna-pouzdanica-marina-galekovic-u-sumnjivom-pohodu-na-riz-odasiljace.html

   Pri tome je u tom linku zanimljivo vidjeti priloge poput
   – ovoga http://www.dnevno.hr/services/FullImage.ashx?path=/slike/novac/clanci/63196/&filename=70256.jpg,
   – ovoga http://www.dnevno.hr/services/FullImage.ashx?path=/slike/novac/clanci/63196/&filename=70258.jpg
   – ovoga http://www.dnevno.hr/services/FullImage.ashx?path=/slike/novac/clanci/63196/&filename=70255.jpg

   i ostalih.

   Ne znam da li se ovaj predloženi članak odnosi na takve stvari gore

   (3) Direktor Društva nije ovlašten da ugovorom ili jednostranim aktom odobri bilo kojem radniku, pa niti sebi ili bilo kojem od članova Društva, članu nadzornog odbora ili bilo kojoj osobi koja je zaposlena kod člana Društva ili na drugi način povezana s članom Društva, korist bilo koje naravi, bez prethodno pribavljenog odobrenja nadzornog odbora. U slučaju da je za direktora Društva utvrđeno da je povrijedio ovo pravilo, društvo je ovlašteno od njega zahtijevati naknadu za odobrenu korist.

   Pri tome uočite u gornjem službenom pozivu što je boldano, što je pozivač na Skupštinu naglasio. Ja zaista ne znam da li se ovo odnosi na ono gore, ali čim se eksplicitno uvodi ovakav članak, možda je bilo (citiram) ‘odobravanja … koristi bilo koje naravi’.

   Također uočite ovo:

   2) Nadzorni odbor daje suglasnost u pogledu sljedećih poslovnih odluka, odnosno akata direktora Društva:

   1. pribavljanje, prodaje i opterećivanja nekretnina,

   Ovdje tek očekujem početak raspleta.

   • Te na koncu, ali ne i najmanje važno – dapače! – izmjena revizora. A kao što znate izbor sadašnjeg revizora sam bio naglasio kao mogući ‘red flag’. A evo sad novoga:

    Ad.3. Za revizora Društva za 2013.godinu izbire se revizorsko društvo HODICON d.o.o., Koprivnica, Josipa Vargovića 2, Podružnica Zagreb, Božidarevićeva 9.

   • Također, ovdje sada očekujem razočaranje nekretninskih igrača, ako je takvih uopće bilo, te njihovu prodaju dionica, ako su ih imali. Što bi onda moglo dovesti do potrebne likvidnosti za zdravije trgovanje.

   • Mislim da Vam je sada jasnije zašto sam pisao o redefiniranju matematike obizrom da je sazvana izvanredna skupština i da se ide u promjenu statuta. 😉 Vaš komentar je neosporan što se tiče kvoruma i zadovoljavanja praga od 75% glasova, ali čemu komplicirati stvari kada imate “penal na prazan gol” ako su na skupštini prisutni predstavnici CERP-a i Cvjetko, naravno, pod uvjetom da zbirno imaju 75% vlasničkog udjela.

    Što se tiče članka objavljenog na portalu Dnevno.hr neke navode u ćlanku je potrebno osvježiti. Gosp. Bijelić je otišao u mirovinu sa 1.7.2013. godine, ali i dalje radi kao savjetnik Uprave. “Čudno” je da RIZ nije osposobio/zaposlio barem jednog stručnjaka koji bi preuzeo odjel računovodstva i financija.

    Isto tako, treba priznati, da je jedan dio članka tendenciozno napisan misleći na komentar “Zbog toga su se opravdano pobunili investitori iz ‘prve pretvorbe’ te od tada vode pravnu bitku pokušavajući dokazati vlasništvo nad kompanijom.” Tvrdim to iz slijedećeg razloga:

    http://www.rep.hr/vijesti/internet/michael-ljubas-medu-investitorima-u-dnevno-hr/1492/

    A vlasnik Elektroprometa je…

    Mislim da je NO (konačno!) odlučio uzeti stvar u svoje ruke te konačno raspetljati zavrzlamu koja je nastala oko RIZ-a.

    • Gledajte, zaista nije bitno da li formalno tko ima 75% jer je bitno imati na skupštini. Ja vam zaista ne znam da li g. Cvjetko cilja na nekretnine, dok čvojek nema indicija nego samo optužbe, bolje se prikloniti pozitivnoj varijanti, tj. smatrati da mu nisu prioritet nekretnine, nego razvoj poslovanja. ALI, da je ciljao na paket od države da ga jeftino kupi, onda mu rast cijene na tržištu ne bi odgovarao jer je i to pokazatelj vrijednosti (kako će država prodati po 17 ako je na tržištu 80?). U tom smislu, ako je htio kupiti jedino jeftino, a ne i skupo, za njega je počelo ‘sve ili ništa’. U tom smislu bi, čisto racionalno promatrauću u scenariju da se ciljalo na tako nešto – a kažem da a priori treba pretpostaviti da nije – bi za njega bilo optimalno žrtvovati dio svojih dionca kako bi se smanjio, ili okrenuo rast cijene. Žrtvuješ dio dionica, ali ako dovedeš stvari ‘u kontrolu’ ipak zavrđiš igru, pa je bolje tako nego nikako. Još jednom, ne kažem da mu je to cilj – za sada pretpostavljam upravo suprotno, da ima poštene i legitimne ciljeve, a možda prodaje jer mu je ustrebalo novca, ali da mu je cilj kupnja državnog dijela po niskoj cijeni, isplatilo bi mu se otežavati rast cijene dionice.

     No, ovo je sve rekla-kazala, ‘ki-bi-da-bi’ jer mislim da su takva nekretninska razmatranja postala irelevantna s obzirom na zbivanja na tržištu i prijedlog novog Statuta.

     Ipak, ostaje još vidjeti zašto je država počela prodavati dionice kad je cijena počela rasti i to male količine. Sjetimo se, prodavali su po 500 kom 29,75 (Cvjetko 600) na prvi dan rasta, onda jedan dan ništa iako je cijena bila viša (žele prodavati po 29,75 ali ne i po 50,26), onda opet prodaju 500 po 80, ali opet nakon toga nekoliko dana ne, iako je cijena bila visoka.

     Meni je jasno da će se možda neki sada ljutiti na mene, ako im ne odgovara rast cijene, ali ovdje je samo tržište ‘progovorilo’ kroz mene. Da sam znao sve ove zapetljancije ne bih kupio dionice po 17 kn jer mi se ne da uvlačiti u razne priče, čak i ako se radi i ovako odličnoj zaradi.

  • Ne znam jeste li primjetili da je poziv na skupštinu potpisao već imenovani direktor što znači da je racionalizacija već provedena. Nažalost, samo djelomično. Ima dovoljno prostora za dodatne racionalizacije na tom nivou. U mnogim društvima Uprave/direktori imaju i savjetnike. 🙂

   • Ne bih rekao da postojeći direktor solira, nego da je ipak većinski vlasnik rekao kako će biti. 🙂

    Uočite da direktor po novom statutu ima dosta svezane ruke, ne vjerujem da bi sam sebi to išao raditi. Kao što rekoh, ovdje je duh pušten iz boce. Kao zadnju uzaludnu akciju očekujem još neki PR napor o zločestim špekulantima koji su se usudili kupiti (za svoje novce) dionice po 17 kn ‘samo kako bi zaradili na njima’ (umjesto izgubili), tj. meni – ali ja nisam nikome ništa kriv, samo sam kupio dionice i objavio na svom patetičnom blogiću neke davno poznate činjenice. Ali ukupno, mislim da su se okolnosti ovdje jako promijenile od onoga što je bilo prije.

    • RIZ se najbolje može usporediti sa Sjevernom Korejom tako da Vas ništa ne smije iznenaditi. Država jest SAD, ali ključno je pitanje tko su Kinezi i/ili Rusi. Ostali dioničari su Japan i Južna Koreja. 🙂

 36. POštovanje, ne znam gdje bi postavio pitanje pa cu ovdje. Meni u zadnje vrijeme malo steka eclectica, prvo na mobilnoj verziji uopce nemam “najnoviji komentari” a na računalu kad odem na najnoviji komentar baci me istina u tu temu ali obicno negdje bezveze. Moze li se sto tu napraviti?! Hvala, pozdrav svima dobro volje.

   • Modul radi slabo tako da često prikazuje “Posts | Pages | Comments”, a trebalo bi pisati samo ‘Comments’. Trebate kliknuti najprije na ‘Comments’ i ondje odabrati i trebalo bi biti OK. Ako vam je veza spora ili kompjuter, treba neko vrijeme da kad vas baci na stranicu na kojoj je komentar da unutar stranice dođe do baš tog komentara.

  • Mislim da najviše fale “najnoviiji komentari” na mobilnoj verziji jer se ovako treba češljati po postovima da se sazna što je novo napisano, a to je malo naporno. Bilo bi odlično kada bi to uspjeli srediti.

    • Ma da, ali je ipak nezgodno na mobitelu vrtiti desktop verziju. “Najnoviji komentari” više nema na mobilnoj verziji otkad ste ponovno uveli ocjenjivanje (a oni su možda najbitniji), a i na kompjuteru je učitavanje komentara dosta sporije (što i nije neki problem, ali nije više onako fluidan site).

    • Da slažem se. ALI, ocjenjivanje sam uveo zato da što više komenatara bude dostupno za pregled bez listanja postova. Tu je i jedna zanimljiva stvar, pazite ovo. Ponekad u komentarima iznesem samo činjenice, i onda netko polupa loše ocjene, ne sviđaju mu se činjenice (kao u nekim komentarima o RIZ). I onda taj komentar napreduje na listi ‘najocjenjivanijih’ komentara, pa je onaj kome se ne sviđaju činjenice napravio baš suprotnu stvar od one koju je htio – umjesto da činjenica ‘degradira’, postigao je da ih više ljudi vidi 🙂

 37. Meni osobno je sve zanimljivije promatrati situaciju oko RIZA, a vjerujem da ono najzanimljivije tek predstoji, iako su i predložene izmjene statuta potpuno iznenađenje i spadaju u skupinu pitanja ” pa ljudi moji, dali je to moguće” ???? To je nevjerovatan korak naprijed!!!
  Smatram, da je za ovaj veliki pomak u velikoj mjeri zaslužno tržište, koje je još jednom pokazalo svoju važnost i utjecaj, ma koliko naše tržište bilo neefikasno u svakom pogledu!!!!
  Vjerovatno će zahvaljujući tržištu i snaga manipulacija pojedinih interesnih skupina ” ako ih je i bilo ” oslabiti, a činjenice postajati glavno mjerilo vrednovanja nečijih poteza i rezultata!!!
  Da bi snaga činjenica u punoj mjeri zaživjela, mislim da bi bilo jako važno da većinski vlasnik počne inzistirati na transparentnosti i pravovremenom izvještavanju tržišta, jer će na taj način uspjeti ostvariti najbolje rezultate za sebe (u postupku privatizacije).
  Imamo konkretnu situaciju, da je za vrijeme zadnjih prosvjeda na Markovu Trgu “procurila” informacija, da je RIZO baš u tom trenutku dobio posao u Burmi, a da službeno tržište ZSE, nije dobilo nikakav odgovor, dali zaista jest ili nije!!
  Da li je i to jedan pokušaj manipulacije pojedinih skupina u datom trenutku??? Jeli to bio trenutak da se zbog takove informacije očituje Uprava društva, potvrdno ili negativno???
  Mislim da će se samo činjenicama i pravovremenom izvještavanju tržišta stati na kraj ” potencijalnim, eventualnim manipulacijama”!!!
  Ipak u ovom trenutku, nikako nebih htio propustiti situaciju da nisam dioničar RIZA, jer mislim, da je današnji prijedlog izmjene statuta jako važan signal za početak razvoja svih potencijala RIZA!!!
  Lp.

 38. Bitno je da se provodi racionalizacija, da se najavljuju novi poslovi, da se zna da netko vodi brigu o ovakvoj firmi, pa onda na težini dobiva i najava da će firma iduće godine raditi pozitivno…..

 39. Bila je i Petrokemija Sjeverna Koreja pa je SAD bio čvrst i vjerodostojan srećom, tako da će nam još malo Petrica postati Europm 🙂

 40. Bolje da je slab :).
  Nitko neće prodavati.
  Vidjet ćemo u utorak.
  Ne usudim se davati nikakve prognoze i ovo zaista nije nagovor na k/p,
  ali očekujem da će mi ovo biti najbolje ulaganje ikad ili možda izgubim sve.
  Pa kako bude.
  Sretno

 41. Kreće veliki val prodaje državne imovine

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/krece-veliki-val-prodaje-drzavne-imovine-260308

  Nije se, dakle, odustalo od radničkog dioničarstva, kako se može zaključiti iz najava privatizacije Imperijala Rab ili RIZ Odašiljača, koje se godinama pripremalo za ESOP?
  Nije se uopće odustalo. Radničko dioničarstvo ima budućnost i moramo ga razvijati, ali ne za potrebe nedovršenih privatizacija iz 1990-ih. Štoviše, ići ćemo s prijedlogom da ga se i porezno stimulira, i to ne samo za državna društva, nego i za privatni sektor. Ali samo do 25 posto vlasništva, više bi bilo preuzimanje. Time bismo otvorili novu epohu za novi razvoj. A ovo što se trenutno događa kod RIZ-a i Imperiala je pokušaj koji je primarno privatizacijski motiviran i ne zadovoljava razvojni cilj.

 42. @nbakic | 31.12.2013. 8:08 u 08:08 |

  Mislim da ste me krivo shvatili ili prejudicirali moj stav/mišljenje oko prodaje dionica gosp. Cvjetka.

  Moje mišljenje je “Au contraire”, kako bi rekao Dellboy. Mišljenja sam da je Cvjetko baš osigurač od nekih potencijalno neželjenih i štetnih interesa ukoliko oni uistinu postoje tj. ako nisu generirani. Do sada je tako bilo.

  Što se tiče prodaje dionica, shvatite, čovjek je penzioner, bili/prošli blagani. Ne bi bilo loše da koja kunica kapne. 🙂

 43. dr42 | 03.01.2014. 15:07 u 15:07
  Što se tiče novih poslova, ranije sam sumirao stvari oko RIZO-a;
  “…2.Nadalje za napomenuti je opet i ovo sto kaze direktor RIZO; “Pored toga, RIZ odašiljači računaju i na proboj u području digitalne televizije, širokopojasnog interneta, digitalizaciji radija te digitalne infrastrukture za javni sektor (e-zdravstvo, e-uprava i sl.) što mogu ponuditi u konzorciju s nekoliko svjetskih tvrtki iz Kanade i Njemačke.

  Marić najavljuje kako će RIZ odašiljači vjerojatno u dogledno vrijeme, zajedno s s partnerima iz konzorcija, ući u projekte takve vrste u jednoj od zemalja jugoistočne Europe te u Pakistanu, Etiopiji i, možda, Nigeriji.

  Marić naglašava da do sredine lipnja 2015. godine, 46 država mora dovršiti prijelaz s analogne na digitalnu televiziju, što je ogromna šansa za RIZ odašiljače.( navode se poslovi u iznosima od nekoliko milijardi eura).

  Kaže da su to visokoprofitabilni projekti budući da su u njih uključene digitalne dividende za frekvencije koje će ostati slobodne i koje će se moći koncesionirati nakon ukidanja analognog televizijskog signala.”

  ili ovo;”Također nudimo i mogućnost širokopojasnog interneta do krajnjih korisnika, ali bez optičkih kablova već putem laserske tehnologije – rekao nam je Marić nakon obilaska tvornice.”

  te ovo;”Dodaju kako su, ……., u finalnoj fazi i pregovori s jednom japanskom multinacionalnom kompanijom koja je odabrala RIZ za partnera u realizaciji potpuno novih proizvoda za svjetsko tržište.”

  …te je vidljivo da se dosta radi na dobivanju novih poslova i da oni dolaze, što se tiče racionalizacije, pa smanjenje Uprave sa tri člana na 1 bi ja volio vidjeti u još nekim firmama čije dionice imam, a imaju sličnu razinu prihoda kao i RIZO, a pozitivno poslovanje za iducu godinu su ovi u RIZO sami najavili, rekli su i da ih nekretnine koje su se kupovale prošlih godina sada opterečuju i zbog njih imaju izravne troškove godišnje od najmanje 2 mil. kn…..tako da prostora za uštede ima….

 44. Evo sto RIZO jos moze;

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatske-tvrtke-mogle-bi-sudjelovati-u-iter-u-najvecem-projektu-na-svijetu—312882.html
  “Fuzijska elektrana mogla bi sama energijom opskrbljivati cijela Hrvatsku. Naše tvrtke za nju bi izrađivale razne komponente, od radioodašiljača, do vijaka i konstrukcija. ‘To je jedno od rijetkih mjesta gdje se hrvatski inžinjeri koji studiraju na našim fakultetima mogu dokazati, znači ajmo pokušati izvesti našu pamet’, kaže Robert Tomljenović iz RIZ odašiljača d.o.o.”

  ili ovo;

  Click to access 21484.pdf

 45. Ovakve bi firme trebale biti pokretač Hrvatskog gospodarstva. Znanje i proizvodnja plus izvoz. Na žalost nema ih puno. Zadovoljan sam poslom kojeg je Vlada obavila sa brodogradilištima i to je pravi put. U RIZ, Petrokemiju i ĐĐ jako vjerujem i zato sam ušao u te pozicije i vrijeme će jako brzo pokazati kako će se one razvijati. Ako se ne varam za Petricu ćemo znati 13.01. koliko je ponuda pristiglo. Živo me zanima i jedva čekam vidjeti koji su se ponuđači javili.

 46. Čino mi se da je ostalo još par špekulanata,što je naravno dobro za likvidnost.
  Naravno da ovo nije nagovor na ništa a pogotovo na kupnju ili prodaju.
  Bit ćemo pametniji za koji dan kada prodaju,a onda će se i smjer odrediti.

 47. Upravo u HTV-ovoj emisiji Sto vas zulja? bila je tema RIZO, cak je govorio i Pejnovic, radnicima samo 25% dionica….

 48. Napokon stvari u RIZU dolaze na svoje mjesto!
  Pa samo nekretnine vrijede 70 miliona kuna!
  Pejnović je u razgovoru bio odlučan i jasan:

  – Upozorio, da radnici manipuliraju javnošću
  – Radnicima samo 25%, ali nisu sigurni još hoće li sudjelovati i oni koji su već ostvarili to pravo i dionice će morati platiti kao i svi drugi, NISU BESPLATNE
  – Spomenuta i skupština na kojoj odlučno kreću sa stavljanjem stvari na svoje mjesto

  Evo sad kad radnici znaju na čemu su, neka krenu s agresivnom kupnjom na burzi, ako žele kontrolirati tvrtku!!!
  Lp.

  • Mislim da izrazito pretjerujete, da RIZO nema nikakve šanse za ući u Crobex. A iako postoje indiciji da je ova dionica izrazito jeftina po fundamentima, mislim da se ujedno radi i o vrlo rizičnoj dionici, te da stoga ona ne bi trebala biti okosnica ni u čijem portfelju.

 49. Nije mi običaj napisati tri posta za redom ali tek sada postajem uvjeren da je ovo bila dobra investicija bez obzira što bi mnogi na mom mjestu već odavno prodali.
  Proučivši sve o ovom biseru i potencijal kakav ima ovo je još miljama daleko od mog “targeta”.

 50. Ma slažem se Nenade.Govorio sam o prometima.Za crobex o tom potom.Nije mi bila namjera pretjerivati i nagovarati na bilo što.
  Slažem se da je rizična dionica ali isto tako može od rizične i ružnog pačeta postati pravi mali labud.
  Toliko od mene za danas da ne spamam.
  Ugodan dan.

 51. možda nešto od riza konačno i bude,,, no mislim da su u ovoj diskusiji neke stvari promašile metu. Cvjetko koji je bio vlasnik prije ponovnog ulijetanja države po meni nikad nije nešto posebno ciljao na nekretnine, nije se tako činilo kad sam tamo radio kao friško svršeni studoš,,, da je htio nekretnine valjda bi ih unovčio u onih 15 godina koliko je šefovao?? mislim da je ispao naivan, pustio je državne novce u firmu kad je došlo do grla vjerujući da će ga država pustiti da ostane direktor jer je to bilo vrlo logično, on naime najbolje zna firmu, vodio ju je, stari je kadar, prošao je sve od blata do zvijezda, od šljakanja po iraku ili gdje već, do vlasnika firme, devedesetih…… međutim,, kad ja tamo a ono međutim :-),,, odmah su mu skinuli glavu, pričalo se da je tu glavni bio Milić (koji je godinama vodio knjigovodstvo!),,, ja ni danas ne bih previše vjerovao burzovnim izvješćima i ostalom. 🙂 i tako je cvjetko odletio, a ekipa dočekala državnu upravu, a država to smo mi! nadalje, glede odašiljači vs brojila, oduvijek su ta dva programa bila nebo i zemlja, jedan stari naslijeđen iz socijalizma, s puno previše radnika, a drugi novi, započet od nule kad je par hrabrih inženjera pokucalo Cvjetku na vrata s dva prototipa brojila u rukama. cvjetko je pristao to financirati, i dogodila se lijepa priča. no danas ni cvjetko ni ekipa koja je smislila brojila više nije u rizu?? cvjetko u penziji, a inžinjeri u helm doo, svi nogirani od “sindikalista”. elem, brojila su radila solidno, i uz dobre odnose s elektrinim direktorima 🙂 moglo se lijepo funkcionirati. glavni problem je bilo konstantno pretakanje novaca iz brojila u odašiljače (barem se tako pričalo, a mislim da se može i zaključiti iz brojki). najlogičnije bi bilo ta dva programa odvojiti, no otpori su bili ogromni, i danas su. po meni, trebalo bi se i maknuti sa sadašnje elitne lokacije negdje u predgrađe, ali opet tu je klasična mitska priča o nekretninama, i tu stvar kreće u beskonačni krug. posebno pitanje je da li te nekretnine uopće puno i vrijede obzirom na vlasničke odnose, domaće sudove, itd. ja bih prije rekao da je to jedan veliki mrtvi kapital koji će iskoristiti tek nečiji unuci. da se vratim na brojila,,, tamo koliko sam čuo zadnjih nekoliko godina (otkako su potjerali inženjerski kadar koji je program i osmislio) poprilično stagniraju, vidim da proizvode jedno te isto brojilo koje je isprojektirano prije 4-5 godina, nisu uspjeli završiti program mjerenja toplinske energije ili plina (nešto od toga je bilo pri kraju), … vidim da je šef proizvodnje degradiran, a na njegovo mjesto je došao (i uslikao se za Dnevnik HRT-a) čovjek koji je 15 godina radio kao laborant, solidno je radio kao laborant, ali uspon ka šefu proizvodnje brojila se dogodio strelovito nakon njegovih “sindikalnih” djelatnosti. a kako ta nova ekipa na rizovoj životinjskoj farmi posluje lijepo pokazije primjer gdje im je HEP nedavno vratio 20 tisuća brojila jer su uprogramirali pogrešan software?? tako da… ne znam kakav potres bi se trebao desiti da ta tvornica počne biti normalna, ni fukušima ne bi bila dovoljna. sretna nova 2014.

  • Kako posljednje vrijeme intezivno pratim Riz, takođe mi se sve više čini, da je zapravo sindikat glavni kočničar daljenjem razvoju poslovanja, a ne nikakvi fantomski investitori!!
   Svi mi znamo da je to svagdje to tako, kad je nešto ˝NAŠE˝, na kraju, to je ničije!!
   Kad je netko vlasnik imenom i prezimenom, tada se drugačije živi i radi!!
   Srećom, prema izjavama gosp, Pejnovića, radnici neće moći preuzeti tvrtku putem ESOP-a, a čisto sumnjam, da su spremni dignuuti kredite i hipoteke. pa na burzi preuzeti tvrtku!! 🙂
   Uz sve prepreke u poslovanju, vjerujem da uz prave izmjene, Riz na tržištu ima što za reći!!
   Dani koji slijede(izvanredna skupština,novi dioničari u tvrtci) će biti pravi test za sindikat da pokažu, da li je njima zaista u interesu očuvanje poslovanja, ili takođe imaju neke prikrivene interese za koje prozivaju druge!!
   LP.

  • Kad je već o sindikatima riječ, zanimljiva je bila kampanja protiv njemačkog Amazona, a sada progovaraju i radnici:

   http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/radnici-amazona-u-njemackoj-okrenuli-se-protiv-sindikata-260784

   “Rado radim ovdje. Radna atmosfera je super. Ovako dobre radne uvjete ne nudi nitko. Za mene je ovo raj”, govori jedan mladi zaposlenik Amazona u videu koji se ovih dana širi internetom, javlja Deutsche Welle.

   U Amazonu na poslovima u skladištima ne radi zasigurno visokoobrazovana njemačka radna snaga i vjerojatno ti ljudi rade za Amazon zbog vlastitog izbora (i potrebe). Sindikat Verdi u biti radi u ovom slučaju više štete nego koristi.

   Sindikati u Hrvatskoj su odavno već sebi svrha i zaista ne pomažu niti posloprimcima niti poslodavcima. Čini mi se da bi i hrvatski radnici trebali progovoriti npr. bilo bi zanimljivo čuti što kažu radnici u Petrokemiji ili RIZO.

  • Gospodine Danijel vi tu jako puno neistina iznosite i jako je nekorekto da tako blatite radnike i zaposlenike RIZ-a koje uopće ne poznajete…
   1.Vaš “naivni” g.Cvjetko i njegova menadžerska ekipa je kompaniju 2008 skoro do stečaja dovela, radnici nisu 3 mjeseca plaće dobili
   2. Vaš “naivni” g.Cvjetko i njegova menadžerska ekipa je skrivala informaciju da je naplaćen novac teško zarađen u poluratnoj zoni u Iraku, 88Mkn
   3. Ti “zločesti” i “lijeni” radnici su taj novac zaradili, ali ga kompanija nije tada naplatila
   4. Ti “zločesti” i “lijeni” radnici su digli tužbe da taj novac se uplati na račun kompanije….
   Da to radnici nisu napravili, danas ne bi bilo niti RIZa niti RIZO….
   Ove ostale budalaštine koje pišete, ne treba ni kometirati…….

   • dubravno, ne bih rekao da ne poznajem tu tvornicu, ipak sam tamo radio neko vrijeme. žao mi je ako sam nekoga oblatio, iako ne vidim koga (??), pogotovo ne vidim gdje sam rekao da su radnici zločesti i lijeni? nemojte gledati crno-bijeli film. nastojao sam reći onako kako ja to vidim, šareno… također glede cvjetka, jesam li negdje rekao da je on dobar manager?? da jest, preopolovio bi broj zaposlenih, mijenjao programe, …pa bi stvari možda normalnije funkcionirale?? znate li koliko gospođa i gospode radi u rizovoj administraciji? jedan priprema plaću, drugi broji novce, treći isplaćuje… a četvrti svaki dan pere svoga limenog ljubimca u krugu tvornice bez imalo srama! za takvu atmosferu nisu krivi radnici nego vodstvo, ali nitko ne želi promjene, ni radnici ni vodstvo…
    da ne duljim, evo sada imaju i te milione (ili su ih već spržili??), sada nema ni cvjetka, nema ni države (previše je slaba da bi tamo uspjela postaviti i svoju upravu akamoli provela reforme), tako da,,, mislim da smo realizirali vječni san “tvornice radnicima” i odsad će teći med i mlijeko, kao ustalom i u svim drugim društvima kojima upravljaju radnički savjeti.

 52. Menih se složio sa vama ali svatko iznosi ono što smatra točnim..
  Ja ostajem pri svom…ovdje do daljnjeg..long pozicija pa kako bude.
  A proučio sam puno više rizo i poslovanje nego iti jednu drugu dionicu na zse..
  Vi svoje ja svoje…pa vidjet ćemo tko je bio u pravu.
  Srdačan pozdrav

 53. traderi se polako riješavaju svojih dionica što je dobro.
  Dapače odlično za likvidnost.
  Mislim da ih ako me računica dobro služi nema još puno tj. jako malo…

 54. Potpuno je jasno da je ova dionica podcijenjena, i osnovni problem ove firme a i drugih gdje je drzava vlasnik je upravo vlasnik, kada se firma privatizira novi vlasnik ce znati posloziti stvari u ovakvoj firmi koja ima odlicnu perspektivu i brzo preci u pozitivno poslovanje, znaci samo treba cekati da se sto prije to dogodi, a onda ce cijena za cas preko 100 kn, CERP je i dobio zadatak da tih 40 firmi proda i to ce se nadam se dogoditi jako brzo….

  • Zašto je ‘potpuno jasno’? Meni nije potpuno jasno. Mislim da postoje veliki izgledi da vrijedi daleko više, ali mi nije potpuno jasno?

 55. Dobro, možda nije “potpuno jasno”, ja gledam da je cijena na burzi jako niska, možda zato što firma radi minus, ili možda zato što nema vlasnika koji bi vodi firmu u maniri dobrog gospodara, ja mislim da je pitanje vlasnika presudno
  firma nema dugove, ima vrijedne nekretnine i dva programa proizvoda koja se mogu dobro prodavati i u HR i inozemstvu, znaci ovoj firmi fali samo kvalitetan vlasnik, i odmah će biti zadovoljeni svi uvjeti da cijena drastično skoči na burzi….

 56. Mnogo je dionica na burzi podcijenjeno, no što se ove firme tiče nekako mi se čini da su stvari krenule i idu u dobrom smjeru. Da li će država u brzu privatizaciju kako je bilo najavljeno to nije baš jasno. Možda bi bilo dobro da se pričeka da se (ako se naravno) ugovore neki poslovi (pogotovo što se brojila tiče) pa će tako i vrijednost firme biti znatno veća. Nije jasno ni da li će biti ESOP-a i po kojoj cijeni će biti ako bude. Slažem se da radnici neće biti spremni kupovati firmu po ovim cijenama i da će tražiti neku jeftinu cijenu za paket dionica. No jasno je da firma ima i potencijal i dobar proizvod i vjerujem da će biti dosta interesanata za nju. Sa druge strane postoji i značajna skrivena imovina kao neki osigurač od rekao bi rizika da core business ne opstane, iako sam gotovo siguran da će opstati i znatno podebljati prihode u budućem razvoju.
  Sad sam vidio da je Cvjetko nastavio sa prodajom udjela (iako jako malo), a nešto je i država prodala. Kako god cijela firma trenutno na burzi vrijedi 20 mln kn pa sami procijenite da li je to puno ili malo i da li su rizici toliko veliki da priča ne uspije.

 57. Nije ni meni dosta toga jasno ali evo copy paste ću sa jednog foruma pa će možda pročitavši to biti mnogo jasnije.
  Molim Nenade da pustite ovo jer jer čisto radi upoznavanja tvrtke onih koji neznaju o čemu je riječ
  Unaprijed hvala.
  Imam dionice rizo i nemojte ovo shvatiti kao nagovor na bilo što.
  RIZ isporučio odašiljač u Japan
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…u-japan-252117

  Kako Japancima prodati visoku tehnologiju?
  http://www.business.hr/kompanije/kak…ologiju-137636

  RIZ odašiljači probijaju se u Australiju i Maleziju
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…aleziju-254651

  RIZ-ovi izvozni poslovi za Južnu Koreju
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…-koreju-256584

  Tvrtka RIZ-Odašiljači započela isporuku dva odašiljača za korejskog kupca
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…g-kupca-257433

  Veleposlanik Islanda posjetio RIZ – Odašiljače
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…siljace-257331

  A evo i o kakvim se radnicima radi(kako ti kažeš kao iz škvera izgledaju pogledajte ovaj video.
  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/h…—312882.html

  Uopće nije istina da su svi inžinjeri pobjegli iz rizo..
  A pitanje svih pitanja???
  Zašto žele ući u vlasničku strukturu ako firma “po vama” ne vrijedi?

  Evo i još jedan link o “neznalicama i škverskom izgledu radnika kako vi kažete.

  Click to access 21484.pdf

  evo i ovo…

  Click to access nov…iFW7sVkA==.pdf

  http://www.riz.hr/en/

  A za sve ostalo koga zanima neka pročita gornji post o Rizo.

  PS
  Zaista nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
  Imam dionice rizo i to po manjoj cijeni nego je na burzi trenutno.
  Ovo nisam kupio zato što je Nenad kupio jer da jesam onda bih kupio puno prije.
  Kako god priča završila ovo ima sjajnu budućnost, a kako vidim neki na forumuma spominju da su radnici kao iz škvera…zaista podcijenjivački i degutantno.
  Koga interesira neka dobro prostudira sve prije nego li uloži i jednu lipu u ovu dionicu

 58. Cvjetko je prodao 700 kom…pa zar je to neka količina?????
  Pa skoro ja imam toliko sa dokupom od jučer i prekjučer..

 59. U svakom slučaju nekto će nekome pomrsiti račune ovdje.
  A što recimo da uleti ERNT kao kupac????
  A to može samo od dividende…zar ne?…i još kusur..
  Pa zašto se nebi fuzirali sa rizo…slična branša u sinergiju mogu daleko.
  A gdje će onda cijena pitam ja vas?

  • Mislim da bi ERNT, ili još bolje, KOEI, kojemu treba više prostora za rast, bili idealni kupci. Da smo u SAD, davno bi se ovdje povela priča.

 60. Marine inače ne pratim i nikad nisam bio na forumu što se tiče dionica, osim na preporuku u jednom postu nedavno pa sam malo išao pogledati postove Kerempuha i moram priznati da su mi se jako svidjeli. Čovjek ima veliko znanje, svoje razmišljanje i nikoga ne pljuje niti blati. Razvio je svoju strategiju i čini mi se da mu jako dobro ide pa čestitam Kerempuhu na investicijskom uspjehu. Šteta samo što se malo uključuje u komentare na ovom blogu.
  Što se pak tiče ove dionici imamo fin.izvješća iz kojih se može dosta toga iščitati, dok vrijednost imovine možemo odokativno procijeniti. Što se tiče potencijala (blaženi google i dostupne vijesti) to i je samo potencijal i zato dionica danas vrijedi koliko vrijedi. Ako se on ne ostvari i ako se neke stvari ne poslože u firmi onda vrijednost same dionice neće dostići neke vrijednosti kojima se svi nadamo. Sa druge strane mišljenja sam da će to biti dobra priča (zato sam i ušao u tu poziciju a i htio sam neku riskantniju dionicu u porfelju) i da će oni koji su kupovali po 17 kn mogli ostvariti prinos i preko 10 puta. Vrijeme će pokazati a svatko neka razmišlja svojom glavom. Ima tu puno rizika ali zato je tu kao neki kolareral tj. osigurač imovina koja puno vrijedi, a duga praktično nema!

 61. Nije mi namjera spamati ali evo još čisto da imamo sve na jednom mjestu.
  PS ovo je copy paste sa jednog foruma čiji korisnici uglavnom se posprdno izražavaju o vama Nenade i vašem blogu.

  evo i još malo…o radnicima koji izgledaju kao škverani i odbjeglim inžinjerima kako ste ih nazavali

  RIZ isporučio odašiljač u Indiju
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-i…-indiju-210668

  Novi posao u Indiji
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…-indiji-210731

  RIZ dobio posao u Koreji vrijedan 2,9 milijuna eura
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-d…na-eura-201997

  RIZ isporučio odašiljače u Saudijsku Arabiju
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-i…arabiju-193668

  RiZ Odašiljači dobili nove ugovore u Indiji i Eritreji
  http://www.poslovni.hr/domace-kompan…ritreji-190722

  RIZ: Isporuka odašiljača u Singapur
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-i…ingapur-181879

  RIZ-Odašiljači s BBC-jem u poslu od 3,6 milijuna funti
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/riz-…na-funti-92308

  RIZ – Odašiljačima uplaćeno 88 milijuna kuna
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/riz-…una-kuna-83918

  RIZ isporučuje nove odašiljače u Libiju
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-i…u-libiju-56988

  RIZ isporučuje dio opreme za BBC
  http://www.poslovni.hr/vijesti/riz-i…e-za-bbc-72971

  Izvoz RIZ-Odašiljača u Bangladeš
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/izvo…anglades-55601

  ima još al mi se više neda…
  Sad mi nije jasno kako su to sve “škverani uspijeli napraviti i izvesti”

  Naime dotični”forumaš” je rekao da mu radnici rizo-a izgledaju kao škverani(degutantno zar ne?)
  Svaki posao je vrijedan za onog tko želi raditi a čini mi se da bi mi u hrvatkoj svi imali a ne radili ništa ili se obogatili preko noći…a neće moći ove noći.
  Prošla su vremena ponoćnih i birtijaških privatizacija.
  Samo iz ovih linkova se vidi potencijal riza i gotovo sam siguran, a sad još više kad je procurilo u javnost dosta toga ,a i na burzi je zamjećen popriličan interes , da bi se tako nešto moglo napraviti.

  Zašto radnici žele u suvlasništvo ako ,kako kažu neki firma nevalja?
  Zašto nebi KOEI ili ERNT kupili rizo.
  Pa ja da imam novca odmah bi kupio po ovoj cijeni cca nešto manje od 3 mil. eur.
  Pa samo im nekretnine vrijede višestruko.
  Pa nikakvog duga uopće ni nemaju.
  A o potencijalu,izvozu i proizvodnji da ne govorim.

  Molim da se ovo moje pisanje ne shvati kao nagovor na kupnju ili bilo kakve akcije u vezi ove dionice ,.niti sve ovo pišem kako bi joj vrijednost skočila ili pala.
  Pa tko sam ja pobogu da određujem tako nešto..

  • marin, bez uvrede, ali meni se čini da vi previše olako pušite te PR fore koje pušta ova ekipa iz riza. odašiljač za japan je bio po medijima nebrojeno puta, pa kao da su lansirali raketu na mjesec… a pita li se itko koliko taj posao vrijedi?? (cifra je zanemariva.) zar nismo 20 godina po našim isto tako genijalnim brodogradilištima porinavali brodove od kojih je svaki bio “najbolji na svijetu”,, pa?? pa su brodogradilišta propala, a ujedno i pojela nečiju budućnost, jer netko će kredite morati plaćati?? tako da,,, stavite stvari malo u perspektivu, brojke na papir. ekipa želi prikazati firmu jako dobrom i perspektivnom, svaki cigo svoga konja hvali, ali matematika boga ne moli – onu su u debelom gubitku, sve je manje zapoislenih, međuljudska atmosfera je katastrofalna,,, nema gazde, i može li biti gore: kadar koji je isplivao nije stručan nego podoban. kakvu vi onda neupitno svijetlu perspektivu vidite?? tim brodom upravljaju pirati, a vi nam govorite kako brod ide u pravom smijeru??? jedina dobra vijest je da se nešto počelo događati, a u ovoj našoj močvari svaki vjetrić je osvježenje..

 62. Mene je osobno iznenadilo da se i prije nisu oglasili nakon odlučnog, pomalo ˝ljutitog˝ nastupa gosp. Pejnovića, gdje lijepo kaže, da radnici uporno žele nametnuti svoju priču, koja nije takva!!
  Sada promatrajući, čini mi se da su zapravo predstavnici sindikata, odradili fantastično taktički,nisu zakasnili s napadom na gosp. Pejnovića, već da su upravo čekali ovako jednu priču kao što je danas aktualan Imunološki zavod (kao stranački poslušnici uništavaju tvrtku, za nečiji osobni interes),
  da se lakše i pompoznije nametne njihova strana priče ( kao uništavaju na isti način i nas)!!
  Samo ima jedna kvaka, oni slažu gubitke već 10 godina!!
  Kad bi ova frontmenska, sindikalna družina, makar i 1%, svoje snage trošili na unaprijeđenje poslovanja, tada bi na računima imali pozamašan iznos, a ne živili od državne pomoći!!!
  Biti će mi posebno zadovoljstvo sudjelovati na izvanrednoj skupštini, da vidim te ljude i čujem te ˝prosvijetlene˝ sindikalne misli, te ako bude šanse, da se uključim s nekoliko pitanja!!

 63. Ajmo ovako…koja bi po vama bila fer ako bi i kad bi radnoci dobivali dionice s obzirom na book i nominalnu vrijednost..
  Moje mišljenje je da to nikako nebi trebalo biti ispod 120-150 kn..
  Molim jos koje mišljenje. .thx

 64. Ne bitno po koliko će radnici dobiti. Najbitnije je da se javi više interesanata kao Ericsson, Končar, ABB, a cijena neka bude između knjigovodstvene vrijednosti i nominale. Iako nekretnine vrijede znatno više od knjigovodstvene, ja bi bio zadovoljan takvom cijenom. 10-tak mln eur za 64% firme mislim da nije neka cifra od koje boli glava. Godišnja dobit od ERNT je za usporedbu veća od te cifre.
  No to su želje i nagađanja. Nije sve tako jednostavno jer tu je i tužba, pa i siguran sam da je nekima želja domoći se nekretnina po nekoj jeftinoj cijene ali smatram da takav scenario nećemo vidjeti. Jedan end game je sutra, a ovaj bi trebao isto biti jako brzo po najavama Vlada.

 65. Prilog o Rizo.Svakako vrijedi pogledati.
  http://www.hrt.hr/enz/sto-vas-zulja/
  od 4 min do 22 min.
  Citiram Pejnovića “Radničko dioničarstvo neće biti besplatno ono mora biti jednako za sve građane ove zemlje”
  “Zakon nalaže da radnici mogu steći najviše 25%”
  Dakle dionice neće biti besplatne i bit će fer vrednovane za sve građane ove zemlje.
  Također indikativno je da će se mnoge stvari razjasniti na skupštini a da je privatizacija izvjesna i to vrlo brzo više je nego očito.
  Po meni i više nego sjajno za nas male dioničare.

 66. Samo da dođe pravi vlasnik i bit će to bomba od firme 🙂 Nekako se još nadam poslu sa brojilima, no kako su se stvari razvijale oko Petrice puno bi rađe da se odmah privatizira pa će posla biti još i više, a o uštedama i o sinergiji (ovisno o novom vlasniku) da ne govorimo..

 67. http://www50.zippyshare.com/v/41456388/file.html

  Obratite pozornost na zahtjev pod točkom 1.

  Da se još neke stvari razjasne obzirom da svakim danom imam sve rjeđu stolicu, a to je kontroverzna “dokapitalizacija” RIZ-a od strane države.

  U elaboratu o pretvorbi i privatizaciji novac kojim je država dokapitalizirala RIZ, tj. za potraživanje od 17,5 milijuna USD bio je naveden iznos 0. Obizrom da Društvo nije imalo potraživanja, a novac je bio uplaćen na inozemni račun, novac je legalno prebačen na račun Ministarstva financija. Zbog prosvjeda radnika RIZ-a i medijske hajke 2007. godine tadašnja Vlada, zbog socijalnog mira, donijela je odluku da se taj novac “vrati” RIZ-u. Jedini legalan način da Ministarstvo financija “prebaci” novac je bila dokapitalizacija Društva. Priča o 103 milijuna kuna duga države prema RIZ-u temeljena je na kamatama jer je 17,5 milijuna USD-a sjelo na račun Ministarstva financija 2003. godine.

  Elem, sve ovo je hvala državi koja je izašla u susret 2007. godine dokapitalizacijom Društva (a realno/zakonski nije morala) čime je Društvo spašeno od stečaja. Sada kolovođe ove farse imaju obraza obamnjivati javnost te još potraživati 103 milijuna kuna na račun kamata jer je novac sjeo na račun Ministarstva financija 2003. godine.

  Nadam se da novi dioničari neće izvući deblji kraj.

 68. Ponašanje današnjih kolovođa prosvjeda govori sve o njihovu obrazu, bolje rečeno, nemaju ga!!
  Jer ono što je država napravila za radnike Riza, takav položaj nije imala ni jedna tvrtka u hrvatskoj! Zapravo ih je ˝OŽIVJELA˝, jer su bili spremni za burzu rada!
  Već kad su dobili drugu priliku, najnormalnije bi bilo da su uzeli novce i krenuli na burzu u preuzimanje tvrtke, da im se nebih opet dogodila situacija, da im netko ne preuzme većinski paket i kako radnici kažu ˝da im netko ne uzme tvrtku iz ruke˝!!
  Međutim, sada hoće tvrtku za cijelu, 1 kunu!
  Očito imaju nevjerovatan smisao za humor!
  Sreća u cijeloj priči oko Riza , da država očito ide u što hitnije rješavanje njegova statusa, pa će napokon ˝tzv. radnici˝, imati više vremena da rade ono, za što su plaćeni!!
  LP.

 69. Je li može netko napisati koji je najgori scenarij rješavanja ovog „sukoba“ oko vlasničke strukture RIZ-a? Jer privatizacija ide (samo je pitanje u kojem obliku), znamo što će to značiti za unaprijeđenje poslovanja, a ja vidim samo dobre do izvrsne scenarije za postojeće scenarije.

  Da se nadovežem na točku 8. u kojoj NB dijelom razrađuje moguće scenarije. Dakle, mogući scenariji su:
  1. Scenarij
  Sud odredi kako su radnici u pravu, da je država nezakonito prisvojila potraživanja od 88 milijuna kn (kojima je kasnije dokapitalizirala firmu i ponovno postala većinski vlasnik) i da se lova treba vratiti RIZ-u. Na koji način bi se to pravno i računovodstveno sprovelo, nemam pojma (nekakav vid jednokratnog izvanrednog prihoda pretpostavljam), ali to bi bio odličan rasplet za postojeće dioničare. Odjednom bi za kupljenih 1/3 dionica postali vlasnici 100% kapitala (drugim riječima, današnjih 100 dionica će biti ekvivalent udjelu od 300 dionica).
  Ovo je, IMHO, najmanje vjerojatan scenarij, a i radnici time ne dobivaju praktički ništa jer je većina prodala svoje dionice.

  2. Scenarij
  Država, kako bi dijelom umirila radnike, prodaje dio dionica iznad 50% (dakle nekih 13,7%) po povoljnijoj cijeni za ESOP. Zadržava dakle najmanje 50% (po izjavama Pejnovića i nekih članova Vlade to je i cilj ovih promjena zakona o ESOP-u što su ga donijeli, ne žele komadati vlasništvo) jer će tako moći lakše i skuplje prodati dionice.
  Za postojeće dioničare ovo je također odličan scenarij, bez obzira na cijenu po kojoj će radnicima prodati jer nije preveliki broj dionica (a i ide lock-up period od 5 godina). Prodaje se 50% dionica i vidjet ćemo po kojoj cijeni će stići ponude (o tome nešto niže).

  3. Scenarij
  Država daje radnicima za ESOP maksimalno mogućih 25% dionica po novom zakonu i ostatak od nešto manje od 40% dionica prodaje na natječaju. To je nešto manje primamljiv paket dionica za potencijalne vlasnike, ali s javnom ponudom koja kasnije mora uslijediti mislim da bez problema postaju većinskim vlasnikom. Dakle, nešto malo manje povoljan scenarij od prethodnog za dioničare koji sad kupuju na burzi, ali opet odličan.

  4. Scenarij
  Pejnović ne popušta, ne daje ESOP, smatra da su radnicima već jednom prodane dionice s popustom (koje su oni dalje većinom prodali) i prodaje kompletni paket od 63,7% dionica. Eventualno, radi nekog kompromisa, se uvaži prijedlog NB-a da trezor otkupi do 10% dionica i podijeli radnicima na ime stimulacije.
  Opet odličan scenarij za nas dioničare.

  5. Scenarij
  Ovo je jedini negativni scenarij koji mi pada na pamet, ali je i najmanje vjerojatan IMHO. Država kompletno popušta, ide čak i na promjenu zakonu koji brani da u ESOP ide više od 25% dionica (a zakon je logičan jer se prelazak tog praga smatra preuzimanjem i morala bi slijediti javna ponuda kao i inače) i prodaje radnicima opet svoje dionice. Ovo smatram najmanje vjerojatnim scenarijem jer da su na to iti pomišljali ne bi se ovako natezali s radnicima i gubili političke poene. Vjerujem da to niti radnici ne očekuju, jer jasno je da bi to bilo duboko nepravedno prema ostalim dioničarima jer ako radnici misle da imaju moralno pravo na te dionice u sad državnom vlasništvu, da je država neopravdano prisvojila sporna potraživanja koju su trebala ostati u bilanci u vrijeme prve privatizacije, na to onda imaju pravo svi imatelji dionica, a ne samo radnici dioničari. Zbog sveg toga ovaj scenarij ne smatram nimalo realnim.

  Eto, ako netko zna još neki eventualni scenarij, molim neka napiše.

  • A koliko RIZ vrijedi ili kolika bi cijena mogla biti u privatizaciji?
   Firma je vrlo malo zadužena, ukupne obveze oko 25 mil. kn, a samo kratkotrajna imovina 67 milijuna kn. Ili 42 milijuna kn više od ukupnog duga. A cijena cijelog RIZ-a na burzi vrednovana s 15 milijuna kn(?!). A primijetite da ne spominjem dugotrajnu imovinu, zemljišta koja su navodno i najvrjednija u cijeloj ovoj priči?

   Meni je ovo naprosto nevjerojatno. Ovdje je tolika marža sigurnosti uključena u cijenu da mi je ovo klasično no brainer ulaganje, rizično jedino utoliko što je trgovanje dionicom „divlje“ (izrazito volatilno). Klasično deep value ulaganje, ogromna marža sigurnosti. Ali možda sam i potpuno u krivu pa ovo ne smatrajte ikakvim savjetom za kupnju/prodaju/držanje RIZO-R-A. 🙂

 70. Poštovani gosp.Bakić, imam zanimljive članke, ali na URL adresu nemogu staviti hyperlink !!
  Da li biste mi mogli dati savjet?
  Zahvaljujem!

 71. Napokon više i o programu brojila. Maršić navodi kako im je najveći problem odlazak stručnjaka što i nije čudno kad druge međunarodne kompanije nude stimulativne plaće, edukaciju, razvoj itd. a ne mora se razmišljati o svakodnevnim problemima u kompaniji.

  http://www.business.hr/kompanije/riz-odasiljaci-pametna-brojila-za-21-stoljece

  U časopisu Banka je pak izašao veliki interviju sa Gordanom Kovačević (smatram da bi ERNT bio najbolje riješenje za RIZ) i pazite par njenih odnosno kompanijskih razmišljanja:
  – kod nas znanje nema cijene – da bismo zadržali svoju poziciju i rezultate naši stručnjaci moraju znati više i biti kreativniji od drugih. Kompanija ima svoj trening centar te su zaposlenici motivirani planirati obrazovanje sukladno individualnim planovima razvoja karijere.
  – naš se budžet za obrazovanje mjeri desetkom milijuna kuna i nikada takvo ulaganje ne doživljavamo kao trošak nego naprotiv kao dobru investiciju.
  – naši zaposlenici prijavljuju 1000 različitih ideja i inovacija, a 10% prijavljenih ideja dobiju zeleno svjetlo za implementaciju.

  ili pak ovo:
  – čim shvatimo da umreženo društvo predstavlja izazov i priliku za nova znanja i nove profile – digitalne stručnjake, prije ćemo početi gospodarski i društveni oporavak. Naš je problem što još uvijek postoji otpor promjenama, odnosno problem implementiranja ICT tehnologija koje mogu unaprijediti poslovanje u svim industrijama. Problem je u glavama ljudi jer se boje promjena, gubitka pozicija i radnih mjesta, stalnog učenja..To se mora promijeniti jer je upravo ITC tehnologija ta koja nam pomaže da unaprijedimo svoje poslovanje i napravimo korak naprijed prema boljoj budućnosti.

  Napomena: Imam dionice RIZ-a, a nema dionice ERNT-a i ovo nije nikakav nagovor za kupnju ili prodaju istih.

 72. Zanimljivo:
  Na Izvanrednoj Glavnoj skupštini trgovačkog društva RIZ-Odašiljači d.d. OIB:54068069668 održanoj dana 06.02.2014.g. nisu donijete sljedeće odluke:
  Ad 2. Skupština nije donijela predloženu odluku o izmjeni i dopuni Statuta Društva.
  Ad 3. Skupština nije donijela predloženu odluku o izboru revizora za 2013. godinu.

  http://zse.hr/default.aspx?id=49262

  • Ništa čudno.
   Sve radnje od 19.7.2013. godine su upitnog legitimiteta.

   https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:28:0::NO:28:P28_SBT_MBS:080017652

   Svakako pogledati zabilježbe pod rednim brojem 6. i 7. te provedbe upisa pod točkama 11. i 12.

   Mislim da je to bio jedini način da se spriječi blamaža jer bi se stvari dodatno zakomplicirale da je ikoji prijedlog bio usvojen.

   Sve u svemu…cirkus oko RIZ-a se nastavlja.

  • Slažem se sa svime navedenim u članku samo imam jedno pitanje:

   Jel se u članku negdje spominju brojila od RIZ-Odašiljača?

   Taj vlak je RIZ-u odavno pobjegao… Prema mom mišljenju brojilima je jedini spas u outsourcingu proizvodnje nečijih tuđih brojila. Sve to su zasluge osobe koja vodi program brojila i koja je dala intervju jednom biznis dnevniku, a temeljem koje bi prava Uprava/direktor dali još jučer izvanredni otkaz zbog iznesenih neistina.

   Elem, ništa od toga zrinko…

 73. Jucerasnjom trgovinom Autocentar Merkur je po meni pao na jedno 2-2,5 tisuce dionica, oni dosta agresivno prodaju, Cvjetko zadnje vrijeme nije prodavao i on ne spusta cijenu, dok Autocentar Merkur prodaje da se nesto i skupiti po 40 kn, mozda bude i nesto nize, ali kada oni rasprodaju ni po 40 kn ne bude vise, moje misljenje…

  • Samo da država što prije izađe. Najava o brzoj privatizaciji ipak je bila samo najava i opet neki probni balon. Očito nisu shvatili sa primjerom Petrokemije iako je kapitaliziranost Riza odlična i ovdje je druga priča, ali opet što je duže država unutra to je gore za firmu. Možda čekaju neki realizaciju nekog velikog posla, no vidjevši našu realu i da taj posao postoji naši bi prodali i firmu i informaciju za malu lovu i malo bolju proviziju!

 74. 18.02.2014 .
  1.
  CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587)
  238.303 63,69 Zast. račun
  2.
  CVJETKO DARKO (44319533963)
  37.558 10,04 Osnovni račun
  3.
  PBZ D.D. (02535697732)
  13.131 3,51 Skrb. račun
  4.
  HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)
  12.966 3,47 Skrb. račun
  5.
  BAKIĆ NENAD (13987237540)
  7.002 1,87 Osnovni račun
  6.
  ELEKTROPROMET D.D. (11253040204)
  5.717 1,53 Osnovni račun
  7.
  HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/SZIF D.D. (06371858079)
  4.000 1,07 Skrb. račun
  8.
  MURATTI ZDRAVKO (44802215011)
  3.402 0,91 Osnovni račun
  9.
  TROGRLIĆ FRANKA (02632856361)
  2.686 0,72 Osnovni račun
  10.
  RAVENŠČAK BOŽIDAR (02248094122)
  2.630 0,70 Osnovni račun

  Autocentru Merkur je izisao iz prvih 10 a ja se ugurao….
  Bio sam ranije unutra, usao prosjecno po 63 kn, izisao prosjecno po 54 kn, i sada opet usao, ali sa vecom kolicinom, prosjek ulaza nesto manje od 40 kn….

  • Pa da, tu ste u pravu. Ovaj prodavač je čini se prodao, a drugi je prestao. Na ovako nelikvidnom tržištu je bila najgora situacija kad su njih dva prodavali paralelno. Oni koji se ravnaju ovakcim taktičkim stvarima vjerojatno mogu reći ‘zrak je čist’.

 75. Evo CERP iduci tjedan raspisuje natjecaje za Maestrale, Plat i Imperijal, znaci oni rade po onom spisku od 40 poduzeca koje moraju ove godine prodati, tako da i ovo ocekujem uskoro na prodaji…

 76. Ovo sa kaznenom prijavom me iznenadilo! Još traže i nadoknadu štete. Bit će zanimljivo ovih mjeseci. Tu je i kraj za PTKM (ako ne bude iznenađenja) i nadam se big deal u Kuwajtu.. Čeka nas vruće proljeće..

  • Direktor Planinić je “zaboravio” da je te 2012. godine bio član Uprave do 21.09.2012. godine. Tada je imenovana famozna Uprava Vrana-Hirc-Inkret koja se zadržala svega mjesec dana. 26.10.2012. godine ponovno je imenovana nova Uprava Marić-Planinić-Kruhek pri čemu je Planinić bio zamjenik predsjednika Uprave. Od tada radi u kontinuitetu u Upravi. Sada nadasve poduzetni direktor pokušava svaliti odgovornost na Upravu koja je bila u Društvu punih mjesec dana.

   Obzirom da RIZ očekuje najveće prihode od tužbi možda ipak razmišljaju o promjeni djelatnosti u odvjetnički ured “RIZ Co. & Sons”. 🙂

   dr.42

 77. http://www.smh.hr/8144/riz-odasiljaci-ponovo-dokazali-da-su-najbolji-i-u-juznoj-koreji-9000-km-daleko-od-zagreba

  RIZ Odasiljaci ponovo dokazali da su najbolji i u Juznoj Koreji.

  “Još 19.veljače 2014. došla je potvrda da su radnici RIZ-Odašiljači ponovo pobijedili svoje takmace na Svjetskom tržištu u Južnoj Koreji (Švicarce i Amerikance kao konkurenciju), naime, ponovo su dobili posao u vrijednosti od 2.5 mil. Eura, tj. narudžbu za dva digitalna odašiljača 250 KW SW, što uz 10 ranije ugovorenih, osigurava primjerenu zaposlenost RIZ-a.”

 78. Pitanje svih pitanja je ovdje vlasnik, drzava treba ovo sto prije privatizirati i onda firma moze naprijed, do tada malo naprijed, malo nazad, ali ja sam optimist i do ljeta svakako ocekujem da se krene sa privatizacijom, na koji nacin ce radnicima ponuditi dio dionica tek ce se vidjeti, Pejnovic iz DUUDI-a je usporedjivao Imperijal i RIZO sto se tice ESOP-a, a za Imperijal se vec prikupljaju pisma namjere….

  • U jucer objavljenom nekonsolidiranom financijskom izvjescu za Q1 mozemo vidjeti pozitivno poslovanje drugi kvartal zaredom. Ostvarena je dobit od 334 ticuce kn sto je veliki pomak u odnosu na proslogodisnji gubitak od 7,6 mil. kn. Prihodi od prodaje porasli su s 1,5 na 9,3 mil. kn.

   Prije dva mjeseca dobiven je posao u Juznoj Koreji u vrijednosti 2,5 mil. EUR. Vlada je RIZO uvrstila na popis za privatizaciju. Cijena dionice mogla bi lagano poceti loviti nominalu.

   • Još je zanimljivije da piše da su za odašiljače potpisani ugovori te da je osigurana potpuna zaposlenkst te da se za brojila očekuju novi natječaji. Mislim da stoga privatizacija ne bi trebala biti lo diskontnim cijenama.

 79. Imamo jednu veliku novost u prvih 10.
  INTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI 3907 KOM!!!

  Važeći podaci za uredovni dan 03.04.2014 .

  1.CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 238.303 63,69
  2.CVJETKO DARKO (44319533963) 34.429 9,20 Osnovni račun
  3.PBZ D.D. (02535697732) 13.131 3,51 Skrb. račun
  4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877) 12.966 3,47 Skrb. račun
  5.BAKIĆ NENAD (13987237540) 7.187 1,92 Osnovni račun
  6.ELEKTROPROMET D.D. (11253040204) 5.717 1,53 Osnovni račun
  7.HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/SZIF D.D. (06371858079) 4.000 1,07 Skrb. račun
  8.NTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI D.O.O. (68481874507) 3.907 1,04 Skrb. račun
  9.MURATTI ZDRAVKO (44802215011) 3.402 0,91 Osnovni račun
  10.TROGRLIĆ FRANKA (02632856361) 2.686 0,72 Osnovni račun
  Ukupno: 325.728 87,05

 80. Ovaj iz Interkapitala je na 5.186 dionica, i dalje kupuje a cijena je je otišla za 80% gore, očito se nešto sprema….

  • Zašto mislite da bi se ‘nešto spremalo’? Istina je često puno prizmenija nego to trajderi/forumaši zamišljaju. Zar nije za RIZO dovoljno da je
   – odlučeno da ide u privatizaciju
   – ima iznimno vrijednu imovinu koja je više nego dovoljna za svako restruktiranje i još ostane puno viška
   – objavili su odličan kvartal s dobrim najavama, što nije važno samo po sebi, nego i pokazuje da je poslovanje održivo
   – imamo sve ove isporuke visokokonkurentih odašiljača.

   Znači ‘trigger’ za ovaj zadnji oporavak je, po meni, evidentno dobar kvartal. Trigger se sastoji od kupnje, ali i povlačenja prodaje.

   No, budući da je tržište vrlo tanko, a na njemu dominiraju ‘jeftini’ i prilično nelikvidni špekulanti koji izgube pažnju na nekoj dionici (oni kažu ‘vjera’) ako nema stalnih podražaja (to možemo nazvati histerično-hiperaktivno ponašanje, ili attention deficit disorder), imate situaciju kakvu imate na velikom broju dionica. Uvije imate neki negativni drift (jer uvijek ima onih koji moraju ili žele prodati, puno je ljudi dioničara koji su postali mimo svoje volje ili sa slabom voljom, kriza je, ljudima treba novaca itd.), pa ako se još dva-tri špekulantića ‘slomi’ i proda da bi skočili u nešto drugo što se ‘brzo miče’ imate takav pad cijene.

   I onda kad cijena ‘krene nazad’, može jednako tako biti da nema prodaje i ona se može ekstremno brzo penjati.

   Eto to mislm da je situacija na RIZO, kao što mislim da je i na LPLH ili recimo VART itd.

 81. Nenade Vaše objašnjenje je razumno, vjerojatno i je tako, ali palo mi je na pamet par mogučih događaja koji mogu u svakom trenutku lansirati dionicu;
  -objava privatizacije RIZO,
  -moguća presuda Ustavnog suda o nezakonitoj dokapitalizaciji ,
  -objava o dobivanju nekog velikog posla u digitalizaciji u kojoj se RIZO natječe zajedno sa partnerima iz Njemačke i dr. a o čemu se je ranije pisalo.

  • Imam i još bolji primjer, sam RIZO 🙂
   Naime po čemu se razlikovala ta kompanija nekoliko dana ranije i nekoliko dana kasnije od kad sam ja kupio onaj paket od 17 kn? Ni po čemu. Naprosto su ulagači i ‘ulagači’ mislili da ne vrijedi pažnje, a ‘netko opterećuje prodaju s velikim paketom’. I onda kad je taj paket prošao, što se dogodilo? A tvrtka je ostala ista …

   • Ili BCIN recimo, iako skok cijene nije bio takav, već više mislim na likvidnost. Dok se nije spomenuo ovdje na blogu, bio je totalno van fokusa (pa i meni, naprosto nikad nisam prije otvorio izvješće), a sad se baš lijepo trguje s njim.

    I osobno mislim da nećemo još dugo gledati ovakve cijene (ali moguće da sam neobjektivan jer posjedujem dionice), naprosto jer mi se čini kao “no brainer” ulaganje po ovim cijenama. Firma bez dugoročnih obveza, kratkoročne svega 30 mil kn, a kapital 180 milijuna od čega preko 100 milijuna kn kratkotrajne imovine. A trguje se na trećini Bv. A uopće ne spominjem što je lijepo profitabilna i što vidimo i povećava profitabilnost (danas izašlo izvješće).
    Od lošijih strana treba spomenuti to što dionica nije na Uređenom tržištu pa je manja transparentnost, nema kvartalnih izvještaja, detaljnijih objašnjenja i slično. To isto treba uzeti u obzir.

  • Mislim da je svakako vrijedna pažnje i skupština koja je bila 30.4.

   Naime, na njoj su imenovana dva člana NO, od kojih je jedna Direktorica Sektora restrukturiranja i javnih ovlasti u DUUDI. Također je koliko vidim smanjena autonomija uprave, naime jedan dio odgovornosti je prebačen na NO.

   Također je izabran veliki revizor BDO umjesto prijašnjeg malog.

   Zalihe proizvodnje u tijeku povećane na 32 mil. kn, iako su prihodi u kvartalu bili veliki, što valjda znači da se radilo dosta, a to bi bilo u skladu s ovom vijesti gdje kažu:

   Još 19.veljače 2014. došla je potvrda da su radnici RIZ-Odašiljači ponovo pobijedili svoje takmace na Svjetskom tržištu u Južnoj Koreji (Švicarce i Amerikance kao konkurenciju), naime, ponovo su dobili posao u vrijednosti od 2.5 mil. Eura, tj. narudžbu za dva digitalna odašiljača 250 KW SW, što uz 10 ranije ugovorenih, osigurava primjerenu zaposlenost RIZ-a.

   Pri čemu mi iz tromjesečnog izvješća nije jasno da li se radilo o osiguranoj punoj zaposlenosti za cijeli RIZ ili samo odašiljače.

 82. Vi ste bili okidač da se ova dionica prepozna i da se o njoj općenito komentira, no špekulanti su je lansirali, a istih više čini mi se nema ili ima jako malo u toj poziciji, a ni Cvjetko više ne prodaje. No prvi kvartal, ugovoreni poslovi i skora privatizacija po meni tu dionicu više ne čini toliko rizičnom, a i branša je atraktivna. Veselim se privatizaciji i nadam se da će je preuzeti neka renomirana kompanija iako su tu NAŠI koji bi mogli opet nešto zeznuti!

 83. Cestitam g. Bakicu na dodatnom ulaganju u RIZO, nesto sam prodao u ovom rastu, pa opet dokupljivao, u svakom slucaju firma bi ove godine mogla stabilizirati poslovanje a privatizacija joj je ocito vise nego neophodna, iskreno, odlaskom Linica nadam se postenijim i transparentnijim privatizacijama….

 84. Nominalna vrijednost dionice se ne smanjuje na 220 kn kako stoji u tekstu, vec se smanjuje za taj iznos, sto znaci da bi nova nominalna vrijednost bila 150 kn.

 85. Jučer još jedna odlična vijest iz RIZ http://zse.hr/userdocsimages/novosti/lwbilb7E65ir87iz0pYK1g==.pdf

  To je nastavno na ovo http://zse.hr/default.aspx?id=51892

  U međuvremenu, čini se da je CERP shvatio da je štetno (za RH i samo društvo) na burzi prodavati na sitno dionice tvrtke u kojoj drži većinski udjel, a najavio ju je za privatizaciju, naime sve od 9.7. ne vidimo nikakve njihove prodaje dionica, a on je u Q2 31.3. bio glavni prodavač s oko 25.000 prodanih dionica, što je oko 3/4 cijelog volumena, a nekih 2k je prodao i g. Cvjetko – ako dobro vidim to bi značilo da praktički nema ‘trejdinga’ nego skoro sve dionice prelaze u ‘čvrste ruke’ (http://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?dat1=07.01.2014&dat2=03.04.2014&dat3=14.07.2014&sifSim=RIZO-R-A).

  Nešto sitno prodaje dalje g. Cvjetko, ali u biti po ovim cijenama preostalo mu je tek od 2 mil. kn dionica, ali je u zadnja tri dana koja se ne vide na SKDD prodano još skoro 2,5 k dionica. Ako g. Cvjetko zaista ne želi te dionice i ako je CERP zaista prestao prodavati, mislim da će ih se sada lako riješiti …

  Ovdje svakako treba uočiti ovu prekučerašnju najavu iz JL:

  RIZ privatizacija 2

  I za kraj, nikad nismo pisali o velikoj nekrentnini kojoj je RIZ samo u (su)posjedu, 4848, a koja se vodi kao ‘općenarodna imovina’, po mom sudu to teško tako u stvarnosti može biti, o tome mora postojati nekih procesa o pravu vlasništva (to nije ona velika nekretnina kojoj je RIZ u vlasništvu, nego druga). Za nas koji se ne fokusiramo na nekretnine nego na proizvodnju, teško je razumjeti ljude koji se fokusiraju na nekretnine, ali mislim da to može biti razlog nervoze pojedinih aktera oko RIZ i mislim da bi se novinari, a možda i neki drugi, trebali pozabaviti i tim okolnostima, krenuvši od očitih kontradiktorinih poruka koje ti akteri daju.

 86. Od kada ste kupili onu prvu količinu dionica po 17 kn i upozoravali da ova dionica nije za svakoga te da je rizična, čini se ipak da više nije tako (barem po meni) obzirom na ugovorene poslove, odličan I.kvartal te izvjesnu privatizaciju, imovinu.. Za takvo poduzeće bi trebalo biti više interesanata, a nadam se da će se javiti igrači poput Ericssona i to još dići na jedan viši nivo.
  Da CERP nije prodavao cijena ne bi bila na ovoj razini (iako je to sad najmanje bitno). Malo su se zeznuli po meni po tim cijenama prodavati jer to nisu ni približno cijene koje bi mogle biti ako privatizacija bude uspješna. Imam nešto dionica RIZ-a i veselim se i nadam uspješnoj privatizaciji i nastavku priče.

 87. RIZ je upravo izdao izvješće za Q2, na prvi pogled bi moglo izgledati kao loše (gubitak), ali zapravo se radi o velikim zalihama proizvodnje u tijeku, koja onda iskazuje dobit tek kad se proda, u međuvremenu se vodi po cijeni troška (možda i najveće u dugo vremena, pogledat ću) uz vrlo pozitivnu izjavu uprave:

  Click to access RIZO-fin2014-2Q-NotREV-N-HR.pdf

  Kako uprava najavljuje te isporuke u H2, te kako kažu da imaju punu zaposlenost, očekujem pozitivnu 2014., što je odlično za privatizaciju.

 88. Brojila još nisu krenula. Čini mi se da bi to mogla biti dodana vrijednost ako uspiju dogovoriti poslove i ostvariti prodaju istih. Tajming privatizacije krajem godine mi se čini dobro pogođen.

 89. Izvjesce je odlicno.

  Gubitak smanjen sa -13 na manje od -2 miliona kuna i prema ocitovanju uprave vidi se da je doslo do lijepog preokreta u poslovanju.

  Puna zaposlenost i ugovoreni poslovi u inozemstvu je nesto sto mnoge tvtrke mogu samo sanjati.

  Tko bi tjekom privatizacije mogao biti zainteresiran za kupnju RIZa?

  • 🙂 Kako se stvari mijenjaju, u komentaru od 10. 1. ste još mislili da nema šanse ući u CROBEX. Čini se da uvjet o minimumu 90% trgovinskih dana diskvalificira veliku većinu manjih dionica jer RIZ nije blizu prvih 25 ni po MCAP, a teško i po prometu u zadnjih 6 mjeseci. Uglavnom, budući da se spominje utjecaj kupovine indeksnih, ali nitko ga nije kvantificirao, krenuo sam ga računati. Naravno da sa objavom budućih sastavnica se nisu sjetili staviti i nove težine (samo srećom free float), tako da sam morao naučiti kako se to računa i sam izračunati. Uglavnom, na 29.8. RIZ je imao 0,08%, a VART 0.2% utjecaja. Što bi preračunato u imovinu OTP indeksnog bilo 12400 dionica VART i 1500 dionica RIZO. Ništa impresivno, u par dana to vjerojatno mogu pokupovati. Povećanje cijene VART sa 20 na 30 kuna od objave ne utjeće na broj dionica koju trebaju kupiti jer im se povećava i težina u indeksu.
   Zanimljiviji je utjecaj izlijetanja KORF i ulijetanja KOEI i vjerojatno za 6 mjeseci RIVP. Dionica KORF bi trebali prodati svojih 33270, što baš ne bi išlo tako glatko ako ne nađu kupca. KOEI bi trebali kupiti 16000, što bi još teže našli (kao što sam rekao sa povećanjem cijene se ne smanjuje puno broj dionica koje treba kupit) a RIVP za šest mjeseci 500-700 tisuća kupiti (ovisno o cijeni tada-pretpostavio sam da će i RIVP lupiti u limit 10% i da neće rasti više od 20% od ostatka crobexa). Ali budući da nisu prodali KOEI ovih 6 mjeseci što je izbivao iz CROBEX-a, vjerujem da neće ni prodavati KORF, nego će čekati da im se za 6 mjeseci vrati kao RIVP. I vjerojatno će više paziti na dionice sa ovako velikim udjelom u CROBEX-u da im opet ne ispadnu iz indeksa, nije da je transakcija na dan neki trošak za toliki fond.

   Ako nekoga zanima izračun: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1f5zsqNwJjzeXWXL-zAecARWWzHVFPZm-Cd3PYqw_w3M/edit?usp=sharing
   Nap: Imam VART, RIZO, KORF, RIVP pa sam njih i računao. Ako koga zanimaju ostale dionice koje upadaju/ispadaju, vjerujem da će se snaći u tablici.

   • Sada sam tek pročitao odluku o indexu do kraja. RIVP vjerojatno ulazi u indeks 30 dana nakon uvrštenja u uređeno tržište po ubrzanom postupku ako će se trgovati svaki dan sa njim. I sa free float kapitalizcijom od milijarde kuna vjerojatno i on će već sada dobiti udio od skoro 10%. Samo mi nije jasno kako se u tom trenu preračunavaju težine od ostalih 25 dionica.

    • Aha, sada sam drugi put pročitao do kraja 🙂 U tom slučaju ide izvanredna revizija i opet se računaju udjeli kao i kod redovne revizije sa cijenama na neki datum. Apropos, trebali su napraviti i izvanrednu reviziju kada su izbacili KORF iz indeksa jer im je on nosio 6% težine tada, čime bi se smanjio još utjecaj ovima koji su na 10% (ADRIS, HT, INA, LEDO), ili ako već nisu planirali, mogli su ga ostaviti do kraja razdoblja.

 90. Biti ce jako zanimljivo. Uz sve bolja kvartalna izvjesca, dogovorene isporuke, osiguranu punu zaposlenost i najavljenu privatizaciju, ulaskom u Crobex u igru ulaze i indeksni fondovi koji su danas bili dosta aktivni.

  Za informaciju, sutra se u Amsterdamu otvara IBC (International Broadcasting Convention) na kojem RIZ Odasiljaci imaju stand posljednjih 10 godina s izuzetkom 2010. za koju nisam nasao podatak. Vise mozete procitati na: http://www.ibc.org/page.cfm/link=7

 91. U Jutarnjem vijest da je izvršena isporuka korejskom kupcu u vrijednosti većoj od 2,5 mln dolara te da trenutno imaju inozemnih narudžbi u vrijednosti od 10 mln eura. Još da krene privatizacija i to je to.

   • Evo ja iskopao pa da podijelim: file:///C:/Users/Ivica/Desktop/33_Odluka_o_odabiru-grupa_1.pdf

    Cotra je pobijedila na natječaju i sklopili su ugovor s HEP-om vrijedan 77 milijuna kn! Ne znam zašto se RIZ sam nije natjecao, sad su valjda kao podizvođači.

    Kako god, rekao bih da će ovo godišnje biti najmanje nekih 35 milijuna kn prihoda od ovog posla. Podsjećam, program brojila je zadnjih godina imao prihode:
    2010 – 28,2 mil kn
    2011 – 26,8 mil kn
    2012 – 21,9 mil kn
    2013 – 22,1 mil kn

    Znači debelo najveći ugovor. A brojila fino profitabilna. 🙂

    • Malo im čudno radi stranica. Odaberite samo početni datum pretraživanja neki dosta stariji (tipa kolovoz 2013) i odmah će se pojaviti s desne strane na prvom mjestu “BROJILA”. Klikom na njega, ispod se pojavljuju svi dokumenti natječaja, od poziva na nadmetanje do odluke o odabiru najboljeg ponuđača. Najzadnji dokument je odluka o odabiru ponude tvrtke Cotra.

    • Kakvom kemijom to ide preko cotre a ne direktno? Nadam se da neće vrhnje u cotru a troškovi u riz.

 92. Vrlo zanimljiv nastup sindikalistice na HR1 jutros http://radio.hrt.hr/ep/imunoloski-riz-kamensko/92783/ , najprije što je rekla o poslovanju ove godine: ” fala dragom bogu ove godine ćemo biti i POZITIVA, kako smo imali sad informacije na održanom skupu radnika’.

  Te da je u subotu bila primopredaja odašiljača za Japan (07:50).

  Te također, sudeći po ovom članku http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/140252-raskrinkavanje-afere-riz-prisnim-odnosima-stite-se-pojedinacni-interesi-dorh-vrijeme-ti-je-da-udes-u-riz.html, čini mi se da u RIZ je napokon na redu raščišćavanje odnosa, što mislim da je odlično za RIZ.

  • Slušao sam tu emisiju, pa Vas je gđa Gloković spomenula u negativnom kontekstu sa još nekim tipovima kao što je Ljubas.
   Klaus je njoj objasnio što se dogodilo u Petrokemiji? možete misliti što je tu sve nadrobio?

 93. http://www.vecernji.hr/hrvatska/radit-cemo-kacige-i-za-irak-ugovor-je-vrijedan-25-milijuna-usd-976973

  “Mi, RIZ iz Zagreba i tvrtka Rikard Benčić iz Rijeke radili smo na toj mini i jako mi je žao što proizvodnja nije opstala. Za akcije Oluja zaplijenjena je, naime, velika količina mina, oko 25.000 komada, pa se odustalo od proizvodnje. Danas nas na svakom međunarodnom natječaju pitaju opskrbljujemo li i oružane snage u svojoj državi.”

 94. Danas promet dionicama RIZ najveći u puno godina. Rezultati su u petak, a HRT je objavio izjave sindikalne predstavnice o isporuci još jednog odašiljača i pozitivnoj 2014. Te je potpisan dvogodišnji ugovor za brojila … od početka 2009. nije bio ovoliki promet.

 95. ‘Puta 10’ otkad sam ju otkrio prije manje od godinu i pol. MIslim da sam napravio veliku uslugu tržištu kapitala, ali još više državi, te samoj tvrtci (ali ne i onima koji su ju htjeli kupiti po 1 kunu, i zato sam bio izvrgnu teškom mobingu).

  Ali sada tvrtka ostvaruje odlične rezultate, sve je puuuuno transparentnije i valuacija je i dalje na P/B oko 0,5, P/S oko 0,6 itd., uz vrlo optimistične najave iz kompanije za dalje.

  Mislim da mi je prije ovoga jedini ‘puta 10’ bio KORF/RIVP.

 96. Nenade,ako se ne varam nije jos na “puta 10”?vi ste kupovali po 17 ako se dobro sjecam?a sada je 120.to je puta 7-8.mislim da ce iduci tjedan nakon objave izvjesca ici i na “puta 12”

 97. Ne mogu napisati objavu na temu gdje se spominje Saponia, pa eto da pitam ovdje. Prema pozivu na skupštinu čini mi se pozitivno povećanje temeljnog kapitala bez izdavanja novih dionica, no nije mi baš jasna pretvorba dionica sa nominalnim iznosom u dionice bez nominalnog iznosa. Možda neka dokapitalizacija za možda neka preuzimanja u budućnosti koja bi išla po povolnijoj cijeni, vjerojatno, s obzirom na tržišnu? Eto, imam dionice, pa me zanima pozitivna i negativna strana ove odluke.

 98. Za one koje zanima stanje zaliha, ono izgleda ovako. Znamo kako je izgledala dobit zadnju put kad su smanjene (zeleno).

  rizo zalihe 2

  Uprava u tromjesečnom izvještaju kaže:

  rizo proizvodnja

  A što je pisalo u godišnjem izvešću imamo ovdje:

  https://eclectica.hr/2015/02/16/riz-odasiljaci/

  Napomena: Kao što znate, imam dionice RIZO i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

 99. Ovo zaista postaje zanimljivo … sad je jasnije zašto se ekipa koja je htjela ‘radničko dioničarstvo za 1 kn nakon što su radnici već jednom privatizraili firmu i prodali dionice’ bila jako uzrujana kad je cijena počela rasti. Također je JAKO zanimljivo kako su kod velikih ljevičara u tvornici stalni gosti bili Klem i Glogoški 🙂

  Ali ta vremena su mislim iz nas, mene nisu uspjeli uplašiti 🙂 … a niti sam odgovarao na njihove idiotske pozive za razgovorima i dogovorima 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.