ARNT

Investicija Arenaturista – novi investicijski datapoint

Jučer je objavljena vijest o novoj investiciji Arenaturista od 17 mil. eura. Radi se o obnovi hotela koji će nakon toga imati 4*, a u iznosu od oko 40.000 eura ‘po ključu’. To je zanimljiv novi datapoint, pogledajmo njegove implikacije.

Znači, kako se radi o obnovi, stvarna ugrađena cijena, s obzirom na postojeću investiciju (bez zemljišta!) je zasigurno veća. Da se podsjetimo. Većinski vlasnici ARNT su fondovi kojima upravlja Goldman Sachs, a gdje je kao partner (i upravljač tvrtke) ugrađena i Park Plaza, tj. sada pphe, o čemu sam opširnije pisao ovdje.

Ovaj ‘datapoint’ pokazuje da sam bio potpuno u pravu kad sam rekao da se u hrvatski turizam, za solidnu destinaciju, isplati ulaganje u hotel 4* na razini 60-80k eura ‘po ključu’ (točka 4, ovdje). Izračunao sam da bi s obzirom na takve i slične pretpostavke dionica KORF tada vrijedila oko 280 kn, računicu imate ovdje (to naravno nije preporuka za ulaganje, niti je bila tada, nego samo moja računica, koja može biti pogrešna). U tom trenutku je dionica KORF bila 69 kn. Ni jedan hrvatski analitičar ne samo da nije imao preporuku za kupnju te dionice, nego ju nije ni pokrivao. Mislim da ju pratkički ni jedan naš fond nije imao u portfelju (odnono ako da, nešto zanemarivo). Mene su optuživali da je cijena dionice ‘napumpana’ jer ju ‘manipuliram’.

Pri tome uzmite u obzir da je Maistra za svoje hotele s 5* ulagala oko 200.000 eura *po ključu’, što sam pokazao ovdje (Lone oko 180k, MM vjerojatno znatno više).

Znači, GS i pphe smatraju da je ovakva investicija ‘po ključu’ isplativa. Također su smatrali da u ARNT ima toliko vrijednosti da su prije 5 godina mislili jednokrano isplatiti dioničarima 280 kn (plan je otkazan zbog krize na financijskim tržištima, ali mislim da je kriza prošla, ili?).

Pogledajmo sada jedan ‘detalj’ u bilanci Arenaturista.

Svi postojeći građevinski objekti su u njegovoj bilanci oko 105 milijuna eura, vidite ovdje, stranica 9 (za vrijednost ‘po ključu’ trebate ubrojati i sitnije stavke, kao što su npr. postrojenje i oprema). Ovdje pak piše da ARNT ima 20.000 ‘postelja’, pretpostavimo radi jednostavnosti da je to 10.000 ‘ključeva’. Što bi značilo da se ‘ključ’ u smislu građevinskog objekta vodi po oko 10.000 eura. Budimo benevolentni, pa pretpostavimo da je to 9.000 ključeva. Tada dolazimo do 12.000 eura po ‘ključu’, odnosno opet na oko 5.000 eura ‘po postelji’ (vidi vraga, kao i KORF?!).

Naravno, ove ‘postelje’ uključuju i kampove (kampovi u hrvatskom turizmu su inače vrlo profitabilni!), ali i ovako svjetski uređene hotele kao što je Park Plaza Histria. Booking.com kaže da je ‘sjajan‘.

No, trenutno se ARNT trži po svega 50% svoje knjigovodstvene vrijednosti. Zamislite koliki bi taj omjer bio kad bi se imovina revalozirala (ako bi ju se moglo s pravom revalozirirati, a argumente sam dao gore). Čisto za ilustraciju scenarija (nemojte ovo ni u kom slučaju shvatiti kao preporuku za ulaganja, nego kao poticaj za istraživanje). Kad se zemljište ne bi revaloziralo (!), a koje je gore u bilanci zavedeno samo po … te kad bi se vrijednost građevinskih objekata ‘po postelji’ zavela po npr. 10.000 eura (umjesto po 5.000), to bi značilo jednokratnu revalorizaciju od 100 mil. eura, za toliko bi se povećao kapital. Kako je trenutno kapital oko 95 mil. eura, to bi značilo da bi se on povećao za oko 105%, i P/B pao na 0,25. Da damo mašti na volju, ako bi se vrijednost ‘po postelji’ zavela po 15.000 eura, tada bi P/B pao na oko 0,12. Ako bi se revalozirala zemlja …

Kako sam pokazao gore, ovaj ‘B’ nije imaginaran, on se oslanja u (jednom primjeru) na brojke po kojima fondovi Goldman Sachsa i pphp smatraju da se isplati ulagati u nove kapacitete hrvatskog turizma (molim ispravite me ako griješim). Iskreno, zaista me ne čudi da su oni htjeli dioničarima isplatiti jednokratno 280 kuna po dionici, ali tako da čitav biznis nastavi funkcionirati!

Da se vratimo na neke konkretne brojke. Ovo ulaganje gore je 17 mil. eura. Cijeli Arenaturist na burzi sada košta oko 44.

p.s. Mislim da je cijena zadnjih dana bila niska prvenstveno zato jer je jedan dioničar (trentuno broj 9) ‘izlazio’ na nelikvidnom tržištu. Prema mom izračunu, ako je u međuvremenu on bio glavni prodavač, sada bi trebao biti praktički na kraju (1.000-1.500). A radi se ovom ‘igraču’ koji je dionice kupovao prije više od pet godina po cijenama debelo iznad 300 kn (klik za veliku):

artn kupnje tba

Ne bi me čudilo da se radi o još jednom našem fondu, kao što se u slučaju RIZ-O radilo o fondu (taj je bio u likvidaciji) koji je prodavao po daleko nižoj (i meni apsolutno smiješnoj) cijeni, daleko većoj nego je kupovao. E sad ako se zaista radi o fondu, koje to društvo SADA prodaje dionice ARNT po ovim cijenama, nakon što ih je kupovalo TADA po tima?

Meni je zaista neshvatljivo kako sam prije 2 1/2 godine pak uspio kupiti velike količine dionica ARNT po 55 kn (sada sam 3. najveći dioničar s oko 2% cijele tvrtke) uz naše žive i zdrave otvorene investicijske i mirovinske fondove? Ne znam … meni je bilo OK investirati uz Goldman Sachs po tim cijenama, njima nije, što da radim (nećete čuti da je to bio ‘bafetovski’ potez nego da je bila ‘manipulacija’, zamisli čovjek kupio jeftino i onda pisao nigdje drugdje nego na svom blogu zašto je investirato u tu tvrtku?!)?

p.s. Jedna mala anegdota, da vidite kako stvari treba staviti u vremenski kontekst. 14.1. ove godine sam stavio nalog na kupnju ARNT 1000 komada na 136, kako je bio mali kompjuterić na kojem sam radio, zabunio sam se, jer sam htio staviti na 126. Kako je bio velik bid-ask spread, to je isto bilo ispod najboljeg ‘aska’. I kad sam shvatio, probao sam ga izmijeniti, ali ga je netko ‘poklopio’, doslovno u par sekundi (napet netko, čekao u ‘zasjedi’ i bio sretan. Uh, pomislio sam tada, skupa, jako skupa greška. Ali radilo se o vrlo korisnoj grešci! Jer iz ove perspektive je skoro pa svejedno da li je tih 1000 plaćeno 126 ili 136 kuna, a na 126 ih možda (ili vjerojatno) ne bih bio kupio. Naime, ako želite, probajte sada (09:44) kupiti 1000 komada po cijeni 180, mislim da je nemoguće: trenutno je na burzi na prodaju do cijene 200 kn istaknuto svega 1.076 komada, od kojih je jedan od 20 tzv. ‘skriveni’, što znači da je ukupno najviše istaknuto 1.076+180 = 1.256 komada. A do cijene od 500 je istaknuto na prodaju svega 2.432 dionica (osim toga jednog malog ‘H’ nema skrivenih, dakle najviše 2.612 dionica ukupno). A po 55 kn su se mogle kupiti desetine tisuća dionica?

p.p.s. Što se tiče cjenovnog ‘opterećenja’ i dostupnosti dionica, postoji i jedan fond, KD Victoria, kojemu je to jedno od glavnih ulaganja, pa kako raste cijena (a njemu imovina ne pretjerano), kako mu ulaganje u ARNT ‘probije’ limit od 10%, one je prisiljen ‘skraćivati poziciju’. Zadnji put je to bilo kad je prosječna dnevna cijena bila 184 kn, a predzadnji 188. To sve ovisi i u uplatama i isplatama u taj fond, te promjeni cijena drugih pozicija (kao što je HIMR). U načelu to znači da on za svakih 10% rasta cijene (ako se ostale ne mijenjaju) mora prodati oko 9,1% dionica, a kako trenutno ima oko 30.000, to je nekih 2.800 (idući put onda manje itd.). Kratkoročni trgovci – trejderi – to smatraju lošom okolnošću (iako se u biti radi sada već o vrlo malim količinama), a ja mislim da je baš dobro jer daje likvidnost dionici, za koju sam gore pokazao kako je pratkički nema, pa smanjuje mogućnost ‘divljeg’ rasta.

p.p.p.s. 16:32 Pogledajte i kretanje cijene od 2000., da stavimo u razmjere ovaj današnji porast cijene …

arnt cijena

Napomena: Imam dionice ARNT i KORF i ovo nije preporuka za ulaganje u njih, samo poticaj za razmišljanje. Za ulagački savjet se možete obratiti svom investicijskom društvu ili nekom drugom profesionalcu.

Kategorije:ARNT, Uncategorized

85 replies »

 1. Nenade, što mislite o Hotelima Korčula? Imaju 600tinjak soba u 5 hotela i puno prostora za unaprjeđenja i investicije.

  • Mislim da sam već prije pisao da mi se to čini kao loše ulaganje, naravno sve je stvar u cijeni, nisam kasnije gledao. Mislim da se tu bila ‘skupila’ neka špekulantska ekipa koju je prvenstveno zanimala privatiazacija … uopće mi nisu u horizontu uz žive i zdrave KORF, ARNT, SLRS …

   • Pa zato i pitam,ako dobro razumijem stecaja nece biti, uskoro bi mogao doci novi vlasnik koji ne moze biti gori, a kapacitet solidan, bv na 0,26.
    Nesto ste pisali oko investicija na jugu, u DU i Korculi, da ocekujete zaostravanje

   • Bravo g.Bakiću. Opet na burzi potvrda svega ovdje izrećenog.Analize koje napravite (naravno dugoročno) ne griješe i ovom sivilu u zemlji daju svjetlo na kraju tunela. Meni uz pračenje vašeg bloga daje i uličnu rasvjetu. Hvala još jednom vama i komenatorima na vašem blogu.

 2. U Glasu Istre danas piše za Arenu da za dvije godine želi imati 1200 smještajnih jedinica sa 4*, a cijena Belvedera će ići gore od 15-40 eur.

 3. liparenjem do gubitka (bez profita). želio sam ARNT, međutim svojim liparenjem i pokušajem “uštede” tj. stavljanjem naloga za koji lipu prenisko, nisam uspio kupiti ni komada.cijena 160, ja stavim 159, cijena 157 ja stavim 156. e pa bravo ja, reprezentativni primjer primer hvratskog ulagača. i tako ja sebe sad pitam jesam li ju zaista želio?! koji je smisao takve kupovine?! zašto uvijek kasnim?! i ono najbitnije; koji kur… radi moj broker?! ako pitam blagajnicu u trgovini kaj je na akciji ispalit će mi ko iz topa.i sad se pitam moli li blagajnica radit kao broker? možda… ali može li broker radit kao blagajnica? NE!

  • Vec neko vrijeme pratim ovaj blog, do sada nisam komentirao. Ovaj put sam morao, jer sam napravio identicnu stvar kao i krunc – vrtio se oko 157 kn i radi 10 lp propustio priliku. Preduboko je u nas usadjen taj mentalitet nestrpljenja, i neki si (pocev od sebe) nikako ne mogu pomoci… ajd bar vidim da nisam jedini.

 4. Evo moje izračunate cijene za Valamarove investicije za iduće godine (po ključu)…
  Argosy 4* – 19.500€/key/existing
  Zagreb 4* – 30.500€/key/existing
  President 5* – 68.000€/key/existing + upgrade
  Isabella 4* – 72.000€/key/existing + upgrade

  Informacije su skupljene s interneta, tv-a i ostalog tiska.

 5. adris kupio cro osiguranje,,, “učinili smo sve što smo mogli da Croatia osiguranje ostane hrvatska tvrtka.” kaže ante vlahović. čini se da nigdje ne može bez demagogije.

  • Ne mora to biti tako. Što biste Vi da ste npr. na mjestu A. Vlahovića? Možda bi na tom platou razimšljali tako? A kao što sam i rekao da će ih tržište nagraditi (suprotno standardnim očekivanjima) ako uspiju, tako se i događa. Nemam ADRS ali mislim da će sad nastaviti rasti …

  • Demagogija je teška riječ. Ističe da će kompanija ostati u domaćem vlasništvu, jer to ljudi vole čuti. I jer poneki vole i kupiti domaće, pa nek se zna. Ne laže. Da li je kupio CO zbog Hrvata? Ne. Al činjenica je da je mogao pronaći parsto drugih načina kako da uloži svojih parsto milijuna kuna. Čovjek je uložio u turizam, pomogao Istri da postane five star destinacija, uložio u uzgoj, preradu i prodaju ribe, u nekretnine, sad je uložio i u CO. Bolje Adris nego PZU.

   • Zapravo, bolje bi bilo da je PZU dao još bolju ponudu i da je on kupio Croatiu osiguranje. Tako bi novi milijuni eura stranog kapitala došli u Hrvatsku (i to ulaganja u equity). Adrisovi novci su ionako u hrvatskoj banci. Ali to je sad najmanje bitno.

   • ovako laički upravo sam razmišljao kao ajvika, adrisovi novci bi ionako s velikom vjerojatnošću ostali u zemlji, zar vlada zato nije trebala naguravati poljake da donesu novi cash??
    osim toga, mislim da bi stranci i lakše počistili i upristojili firmu jer bi bili lišeni našeg palanačkog problema gdje svako svakog poznaje i gdje je svako svakom dužan neku “uslugu”, a znamo da je croacija jedna od poznatijih uhljeb firmi i da će biti vrlo teško pokidati ortaštva i savezništva… jednom riječju, vlahoviću sretno s hrvatima! 🙂

 6. Posložit će Adris još bolje CO u to nemam sumnje. Na kraju i na našem tržištu fundamenti dođu na svoje. Pogledajte Arenu danas ili Rizo (iako je to daleko od prave cijene). Ok Nenad je to izanalizirao i dao dobar tip, tj. svoje mišljenje, al kad tad bi netko počeo kupovati po tim cijenama i to bi skočilo. Barem mislim da bi iako bi trebalo puno više vremena.

 7. Ako dobro računam s ovim novim izdanjem dionica VLHO, većinski ne mogu doći do 95% ( uz pretpostavku da gotovo nitko od malih neće sudjelovati) ali će se opasno primaknut pragu za istiskivanje. Ako im je cilj istiskivanje a meni se čini da je zašto ovako mali dokap?

  • Dokap je u max iznosu od 39,3 milijuna kuna što nije malo niti za Grofa i ekipu koji drže oko 90% dionica pa moraju uložiti oko 35 mil kn za dokap. Ne šeće se ni Grof sa tolikim kešom u đepu a trebati će im i safta za istiskivanje dioničara. Nakon ovog dokapa doći će na oko 94% dionica ako dobro računam jer vjerojatno većina malih neće upisati. Ostatak će skupiti preko satelita (SLPF?) na burzi pa mi se čini da su precizno odredili sa kojim iznosom idu u dokap. Galantno bi bilo da u istiskivanju daju neku premiju na 100 kn jer ispada da je ovo čiča miča gotova priča sa VLHO.

   • Slično je i moje mišljenje, ako je ovo u cilju istiskivanja ovim iznosom dokapa, nisu nas istisnuli direktno kroz dokap kao ispali su korektni, ponudili svima da sudjeluju, a zapravo su nas istisnuli. Jedino mi ovo ima logike da ovim kao žele ispasti korektni jer im sigurno nije problem još par milja veći dokap i direktno kroz dokap istiskivanje. A možda je ovak dokap u svrhu neke buduće vertikalne pretumbacije (manje vjerojatno). Budemo vidjeli, BV je prema zadnjem dostupnom izvješću bio oko 140.

   • Na koju foru dolaze do 94%? Trenutno udruzena cetvorka ima blizu 84%, bez trezorca. A ovim dokapom mogu doci do najvise 85%. Ili ja nesto krivo racunam.

    • Pa četvorka sa slpf i ferićem(?) ima pravo na upisa 330K i bila bi na 5 624K dionica te ako ne računamo trezorske (ponište ih) to je cca 94%.

    • Vecinski trenutno ima 83.80% dionica, sto zbog trezorskih dionica daje 87.93% prava. Ako jedino vecinski upise dionice iz dokapitalizacije, a ima pravo na 329719 dionica, vlasnistvo ce mu porasti na 84.60%, a prava na 88.56%.

 8. Zanimljivo, i 13.12. je prodavao taj RBA skrbnički, kad je prosječna cijena bila 157,12. Dakle, ta cijena mu je odgovarala. Kako su idućih dana prolazile velike i okrugle količine, vjerujem da je s današnjim danom on ‘out’. Uvjeren sam da se radi o nekom luzerskom fondiću (kako sam pokazao, taj je kupovao na cijenama daleko preko 300 kn). Mislim da će i ovdje biti vrlo zanimlijvo …

 9. malo off topik, ali živo me zanima šta g.Bakić misli o Brodosplitu danas i Tomislavu Debeljaku i njegovim nemirnom vizijama?!?

 10. Ako sam dobro shvatio, izmjenom zakona o porezu na dobit tvrtke moje posluju u Vukovaru oslobodjene su placanja poreza na dobit pd15%. Odnosi li se to i na VUPIK?

 11. Kao što sam pretpostavio, prodavač je prije tri dana zaista bio taj RBA skrbnički, koji je kupovao prije dosta vremena po oko 350:

  arnt dionicai 2

  Ako je prodavao taj dan tako jefitno, za pretpostaviti je da ga je prodavao i kasnije. Dakle, mislim da je on ‘out’.

  Kako je imovina KD Victoria na kraju prošlog mjeseca bila oko 55 mil. kn, to im je na 30k dionica ARNT opet probijao limit prije cijeni od oko 190, tako da mislim da su oni riješili 2-3k na 190, i to je bilo to.

  Račun br. 3. je također moj, tako da imamo zaista veliku koncentraciju dioničara u Top 10.

  • Možda naši fond manageri nešto ipak shvate. Iako … procjenjejem da naši ‘analitičari’ još dugo (do recimo cijene od 200 kn) neće imati nikakve researche za dionicu ‘jer se management skriva od javnosti i ne želi da cijena dionice raste’ (ili neka slična glupost, iako je čak i takvim glupostima teško objasniti zašto nemaju barem preporuku ‘sell’, a tako će i većina fond managera ignorirati turistički sektor i pogotovo ovu veliku dionicu (u hrtvaskim razmjerima pravi blue chip) ‘je se management ne želi naći s njima’ ili neka slična glupost 🙂 … za razliku od Nexe, Dlkv, Ingr, Ht, Mgma, Qune itd. gdje su svi uvjeti za odlično i vjerodostojno ulaganje bili zadovoljeni 🙂

   Nisam siguran da li dobro zbrajam, ali čini mi se da je npr. samo jedan mirovinac na Ingri izgubio više nego što sada svi naši OMF-ovi imaju uložene u sve naše turističke dionice. (Jasno, INGR je samo jedan od slučajeva, da pokažem paradoksalnost priče.)

   • Pa ko bi želio ulagati u ovakvu kompaniju:
    “Vodeća pozicija na turističkom tržištu u Hrvatskoj naše je opredjeljenje i misao vodilja u postavljanju ciljeva i upravljanju poslovanjem. Smatramo da smo vodeća turistička kompanija ne samo po veličini već po razvoju novih znanja i kompetencija, standarda izvrsnosti i kvalitete, kvaliteti proizvoda i usluga, nastupu na tržištu, povratu na ulaganja, snažnoj bilanci, i po odgovornom i transparentnom poslovanju, što je vrlo bitno za dioničare. Takav pristup rezultirao je peterostrukim rastom vrijednosti dionice Valamar Adria holdinga od 2009. godine.”

    Sve same nebitne stvari: “povratu na ulaganja, snažnoj bilanci, i po odgovornom i transparentnom poslovanju”….

    • Ja mislim da je daleko bolje bilo za mirovince puknuti oko 200 mil. kn u obveznice nexe u ovom trenutku (http://nexe.hr/userDocsImages/Uspje%C5%A1no%20izdanje%20obveznica%20Nexe%20grupe%20javnom%20ponudom.pdf) kad je KORF bio oko 70 kn. Na koncu, logika je jasna: Ako raste turizam, bit će investicija (što ova izjava članice uprave KORF samo dokazuje, vidite to je 350 mil. kn investicija samo u 2014.), onda mora i građevina. A kako je ‘sigurno je sigurno’, bolje onda ubosti obveznice, i to jedne takve prave tvrtke:

     Našice, 10. lipnja 2011.

     Uspješno izdanje obveznica Nexe grupe javnom ponudom

     Najveće korporativno izdanje obveznica u povijesti hrvatskog tržišta kapitala od 120 milijuna eura pokazuje da je Nexe Grupa jedna od vodedih domadih kompanija prema transparentnosti poslovanja i visokim standardima u korporativnom upravljanju.

 12. Da li bi članovi mirovinskih fondova (putem neke udruge koja bi se osnovala poput udruge Franak) mogli podnijeti tužbu protiv bankovnih društva za upravljanje radi ulaganja privatne imovine u primjerice obveznice NEXE grupe? Ne bi bilo teško dokazati analizom bilance i računa dobit i gubitka kako je takvo ulaganje u tom trenutku bilo suprotno načelima na kojima se oni često pozivaju poput konzervativnosti, sigurnosti i razdiobi rizika te pažnje dobrih stručanjaka.

  • Pa neki potezi bi zasigurno mogli opravdati razne akcije. Recimo iz ovog press releasa od Nexe se lako može rekonstruirati koliki je u stvari bio EBITDA i koliki je bio kapital u odnosu na aktivu pri upisu, to je dakle bila javna info i oni su to morali uzeti u obzir (postoji Zakon o MF i pripadna legislativa koji o tome govori, znači nemaju se oni što pozivati).

   Osobno meni su oni postali manje-više irelevantni, pa se ne želim baviti takvim stvarima. No da ih netko tu želi šarafiti, s dobrim odvjetnicima, mislim da im ne bi bilo lako, uz naravno otvoren put ekslacije na razinu EU. Štoviše sad čak i donekle navijam za njih, jer vidim da postoje ‘sile’ koje bi s njima ‘preko koljena’. Nažalost, neki među njima su i dalje krajnje umišljeni, a nisu u situaciji da budu takvi. Primjerice, radikalno su podinvestirani u turizam (mislim da im je to nekih 0,1% portfelja, mislim da je to manje nego su neki od njih izgubili samo na Ingr), što im je toliko slaba točka da je to apsurdno. Štoviše, ponašali se krajnje čudno, nisu dokupljivali po patetičnim cijeama, manje-više kao glineni golubovi izgubili udjele u RIVP, onaj što s ISTT itd.

   Vjerujem da sam tu pokazao priličnu zrelost jer nisam potezao jake poteze čak i kad su se oni podosta bavili sa mnom (po mom sudu, zato jer su moja radikalno uspješnija ulaganja prokazala njihovu neuspješnost), vidjeli ste neke posprdne izjave u novimama, a osobno sam čuo i za posrpdno izražavanje nekih od njih čak i u ministarstvima).

   Problem je tu i širi, ne da mi se sad proučavati zakone, ali mislim da bi za eventualna nesavjesna ulaganja društva za upravljanje mogla garantirati svom ili većinom imovime, pa onda imamo tu odgovornost članova NO itd.

   • A inače me jako čudi drsko ponašanje nekih mirovinaca prema mom liku&djelu s obzirom na ogromne rupetine tipa ovo kao MGMA. Pogledajmo najprije izvadak iz jednog mog posta od prije pola godine:

    Sjetimo se te veleuspjele javne ponude.

    Usprkos cijeni od debelo preko 200 kn mirovinci su već na IPO upisali oko 275.000 dionica, iako su htjeli čak tri puta više (da, mirovinci su smatrali da se već na IPO isplati alocirati skoro 200 mil. kn našeg novca u Magmu).

    No, oni su nastavili kupovati, pa su tako u idućih par mjeseci dogurali do debelo preko 420.000 dionca (samo vidljivo u Top 10 je preko 420.000), ovdje, odnosno ako ne vidite svih prvih 10, ovdje je screenshot (klik za veći):

    MGMA dionice 1

    Kako je cijena do tada bila skoro stalno debelo iznad 200 kn, možemo zaključiti da su samo do tada u MGMA-R-A ulupali preko 100 mil. kn.

    Ali ni to nije sve! Jer ako pogledate današnje stanje, vidjet ćete da samo u Top 10 oni imaju skoro 600.000 dionica.

    Ali ni to nije sve! Jer ako pogledate ovdje, možete vidjeti da su u nekom trenutku imali samo u Top 10 (AZ, PBZ-CO, RDMF, ROM) preko 770.000 dionica.

    Ali ni to nije sve! Jer tome treba pridodati EP OMF koji je u ovom trenutku imao preko 130.000 dionice (koje je kasnije rasprodao valjda većinom na rasponu 10-15 kn).

    Ne da mi se sad gledati da li je jedan fond kupovao kad je drugi prodavao (u kom slučaju se ove zadnje brojke ne mogu jednostavno zbrajati), ali ako pretpostavimo da su neki bili ‘skriveni’ ispod Top 10 kad je EP imao ovu veliku količinu, možemo zamisliti da su mirovinci u nekom trenutku imali i preko 800.000 dionica, pitanje je po kojoj prosječnoj cijeni, ali moguće je da se tu radi i čak o 150 mil. kn. Mali dio toga je ‘spašen’ rasprodajom po niskim cijenama, ali gubici su tu-negdje.

    Ali ni to nije sve, jer imamo i specijalnu ponudu! Magma je imala i komercijalne zapise (na kojima je defaultirala), u kojima, kao što možete vidjeti ovdje, su opet mirovinci imali lavovske udjele: “Magma je do sada izdala 17 tranši ukupnog nominalnog iznosa od 576,2 mil. kn ročnosti od 145 do 364 dana. Od toga je 11 tranši denominirano u kunama, a 6 tranši u eurima. U dosadašnjim izdanjima komercijalnih zapisa Magme sudjelovali su investicijski fondovi s 36,4%, obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi s 31,1%, banke s 22,1%, osiguravajuća društva s 7,0% te ostali s 3,4%.

    Ovo ne znači da je u jednom trenutku ‘vani’ bilo svih 576 mil. kn, ali u trenutku defaultiranja su mirovinci lako moguće imali nešto.

    Ukupno bih procjenio gubitke mirovinskih fondova u Magmi na preko 150 mil. kn, možda i 200.

    No, za takvu kupnju treba imati viziju, nije to kao KORF, to je za nas bezveznjakoviće. Dakle, vizionarski ulagači ulažu u dionice poput MGMA koje to demonstriraju dobrim prospektima poput ovoga: http://zse.hr/userdocsimages/prospekti/MGMA-R-A-prospekt.pdf

    U njemu se prognozira EBITDA od 550 mil. kn u 2016. (wild!) i slično. Njima to nije sumnjivo nego ulažu sumanute cifre već na IPO i kasnije agresivno dokupljuju?!

 13. Sad vi meni recite da se je ovo ulaganje u magmu (i slična, Nexe, itd…) temeljilo na nekakvoj ekonomskoj logici i analizi. Ne znam kako vi gledate na sve to s obzirom da spominjete druge propuštene prilike s njihove strane (korf i sl.), koje su navodno ignorirali iz neznanja i nedostatka vizije.
  Mislim da se tu ne radi o neznanju, niti da su takva ulaganja, tj, neulaganja (u slučaju korfa i dr.) mirovinaca i drugih institucionalnih ulagača posljedica ikakvih suvislih analiza.
  Nisu oni baš tolike neznalice i slijepci, pa da su im se dogodili toliki promašaji. To da su bahati i drski je vrlo vjerojatno (veliki su pa ih osjećaj moći malo preuzme), ali ta ulaganja su prvenstveno politički dirigirana, a fond menadžeri su samo izvršioci naloga (marionete), i njihova struka tu uopće nije bitna niti ima prilike doći od izražaja.
  Dobro je da ukazujete na stvari koje su se radile od strane OMF, pa makar i ovako pripisivanjem njihovih suludih poteza njihovom neznanju (pristojno od vas 🙂 ), međutim mislim da ih to baš ne tangira previše (iako bi bilo odlično da ih natjera barem malo da se zamisle), iz gore spomenutih razloga.

 14. http://www.business.hr/ekonomija/odlicne-preporuke-stizu-sa-svih-strana-hrvatska-je-zemlja-koju-ocekuje-ozbiljan-turisticki-boom
  “Hrvatska je jedna od deset destinacija koje treba vidjeti, pokazalo je istraživanje American Express Travela o top destinacijama i putničkim trendovima u 2014. godini. S druge strane, portal Business Insider Australia Hrvatsku preporučuje kao sedmo odredište u svijetu među njih 14, konstatirajući kako je kao novu članicu EU očekuje ozbiljan turistički ‘boom’.”

  • Jedino naši depresivci analitičari i brokeri ne. Oni vide samo negativno. Možete li vjerovati da u ovakvim okolnostima NITKO od njih nema research za KORF, da ne govorim o ARNT i ostalima? Idioti ili samo mali egoisti zarobljeni u svoje promašaje iz prošlosti? Blue chip, dionica godine 2x za redom, valuacija za koju znamo kakva je? Nitko (osim FIMA) ju nije svojim klijentima preporučio za kupnju ni kad je bila ispod 100 kn?

 15. G. Bakić ili netko drugi, planirate li ići na skupštinu VLHO? Baš me zanima kakve imaju planove i zašto ova dokapitalizacija, a nisam nikako u mogućnosti prisustvovati da ih pitam.

  • U biti nisam uopće razmišljao o tome jer mi se priča oko KORF/VLHO čini jasna s predvidivim otključavanjem ogromne vrijednosti (varijante jasno ne znam, sigurno će tu biti raznih korporacijskih akcija, ovo s VLHO je možda uvod u neku od njih), tako da ni na zadnjoj skupštini KORF – vjerovali ili ne 🙂 – nisam postavio ni jedno pitanje (pa me čak jedan član uprave i zezao da se on ozbiljno priprema za moja moguća pitanja, a ja ništa 🙂 ). Ali možda možemo otići, zašto ne?

   Kako je VLHO jako bitan za KORF, predlažem dioničarima KORF da kupe po 1 ili 2 dionice VLHO i dođu na skupštinu. Što mislite o tome? Tko je za? 🙂

   • Nenade, ako većinski vlasnici VLHO-a žele istisnuti male čemu dokapitalizacija, zašto to ne naprave javnom ponudom za preuzimanje?

    • Kako je i ovo tvrtka potekla iz kuponske privatizacije, ima velik broj dioničara, a među njima ima velik broj pasivnih (koji praktički i ne znaju da imaju dionice), koji neće ni reagirati na javnu ponudu, kakva god da bude. Dodate li one koji bi samo postojanje javne ponude protumačili time da će nakon nje uslijediit još veća (ako ne uspije), a mislim da bi bili u pravu, mislim da oni nemaju šanse skupiti 95%, ako ih to zanima. Pod pretpsotavkom da ih to zanima, ovo je jedini način kako se u ‘dvokoraku’ mogu primaknuti tome.

     Pri tome trebamo primjetiti sljedeće. Ako im je cilj 95%, onda je ovo vjerojatno najkorektnij/najmekaniji način da dođu do toga. Najprije poziv na dokapitalizaciju po sadašnjoj tržišnoj cijeni, gdje svi imaju pravo sudjelovati (sjetimo se kako su se ljudi bunili na ponudu koja je prije išla po 10) i onda ostalo.

     Slaba točka plana im je da su ovime praktički stavili ‘dno’ na cijenu od 100 kn. Znači, po mom sudu, dionica nema donwside. Što bi onda značilo da ima samo upside, to jest da je racionalna kupnja. Stoga im se može dogoditi da cijena prije upisa skoči na 110, 120 ili tko zna koliko i time postane očita prilika za arbitražu (upis po 100 i prodaja po većoj), znači ovo je praktički signal za rast cijene (barem se meni tako čini). Ali i u tom slučaju opet jedan dio dioničara neće upisati i oni će povećati udjel.

  • Meni se čini da su svi dosadašnji pokušaji tumačenja dokapitalizacije VLHO promašeni. Mislim da je cilj većinskog optimirati svoju poziciju. Pritom smatram da imaju ograničenje na sredstva koja mogu uložiti, osobito uzevši u obzir očekivani povrat na ulaganje.

   Trenutna je situacija da većinski ima, po mojim proračunima, udio oko 50% u objedinjenoj kompaniji. Približno računajte koliko je 88% od 66% od 90%. Precizno je teško izračunati, jer okrupnjavanje može ići na razne načine, ali opet meni se čini da je većinski baš na vagi oko 50% (ako dvoje ponude svoje dobre pokušaje procjene ponuditi ću i ja svoju). Većinskog ne košta ništa novaca da ovaj prvi holding kupuje onog drugog, ili da trezor kupuje, ali pitanje je koliko se može kupiti i po kojoj cijeni. Isto tako posebno pogledajte koliko se većinskom povećava udio u objedinjenoj kompaniji pri bilo kojoj od ovih akcija preuzimanja udjela (hint: začudo malo. kako? računajte…).

   zašto govorim o objedinjenoj kompaniji? zapitajte se koliko vrijedi 51% u čistoj kompaniji, a koliko vrijedi 49% u istoj, a koliko vrijedi koloplet vlasničkih odnosa 88% od 66% od 90% glavne djelatnosti? Ja ne znam točan odgovor koliko, ali pretpostavljam da je vrijednost 50.5% u čistoj objedinjenoj kompaniji – vrijednost 49.5% udjela u čistoj objedinjenoj vrijedi puno više od oko 35 milijuna kuna koliko većinski namjerava uložiti. zašto? zato što kupac plaća bonus za čisti vlasnički udio i mogućnost upravljanja (drugi način gledanja je diskont na zamršenu strukturu). još i više, neki potencijalni kupci neće niti razmatrati kupnju ako nije čista.

   Također, pokušajte izračunati koliko se dokapitalizacijom povećava vlasnički udio većinskog na prvoj razini? Zaprepastiti će vas koliko malo se povećava njegov udio na prvoj razini. Razvodnjavanje manjinskih na prvoj razini će biti neznatno. Međutim, zbog unesenog kapitala porasti će vrijednost koja se nalazi na prvoj razini. Tako kod eventualnog objedinjavanja kompanije u jedno i računanja udjela većinskom raste udio zbog:
   1. relativno manjeg porasta udjela u vlasništvu prve razine
   2. relativno većeg porasta imovine pohranjene čisto na prvoj razini
   meni se čini da je u spomenutom uzrok dokapitalizacije.

   tko dobiva, a tko gubi? ako većinski uspije dobro prodati svoj udio, na dobitku su svi. obzirom na stanje ovako dobiva većinski, ali nešto i plaća za to. ostali vlasnici na prvoj razini gube malo i ništa (na kraju mogu sudjelovati u dokapu ako žele, a cijena je oko tržišne). vlasnici na drugoj i trećoj razini možda gube malo, a možda i ne gube, jer ostaje pitanje kakva će biti formula po kojoj će se računati njihov udio u vrijednosti (eventualno) objedinjene kompanije (koja će sada imati 35 mil kn. veću vrijednost).

 16. Jedan sam od onih koji će ići na skupštinu VLHO, ne samo zbog KORFa, već i zbog samog VLHO (imam obje). Ogromna vrijednost je nesporna u obje ali imam dojam da smo večinskima u VLHO višak i da nije isključeno da će nas istisnuti. Vidimo se na skupštini.

  • Pa šanse za sve postoje. Ali okolnosti su se, jasno, jako izmjenile. Ta činjenica samo pokazuje koliko je GS tada smatrao da ima viškova u firmi. Sada je sve moguće, i manja i veća isplata, i ne-isplata s obzirom na veliki razvojni zamah tvrtke, kao i da to da se GS ‘umori’ od ovog ulaganja (recimo dođe novi management tih fondova i počnu čistiti stara ulaganja prošlih). Osobno bi mi ovo zadnje bilo daleko najdraže, jer mislim da kad bi se prodavao većinski paket da bi on postigao veliku cijenu, izvanrednu premiju s obzirom na sadašnju tržišnu cijenu (pri čemu ne vjerujem da GS može ili želi dilati ‘ispod stola’). Naime, do sada smo imali javne ponude već prije većinskih vlasnika u većim turističkim dionicama (RIVP, ISTT, MAIS) koje su se kretale uglavnom oko P/B=1. Recimo da su to bile ‘galantne’ ponude s ozirom na tadašnje tržišne cijene dionica. E skroz druga stvar bi, po mom sudu, bilo kod preuzimanja. Naime, što mislite za koliko bi sada Adris prodao MAIS? Ili za koliko vi KORF prodao RIVP? Ili za koliko bi GS prodao ARNT?

 17. Lijepo bi bilo vidjeti preuzimanje u turističkom sektoru. Tu je najrealnija opcija preuzimanje Istraturista, iako je on opterećen sa dva problema (tužba NLB-a i teret grada Umaga na Stella Marisu). ARNT bi pak bila čista priča. Možda P/B=2? Trebalo bi napraviti procjenu objekata, a siguran sam da bi se ta procjena kretala oko BV 2 ili više plus naravno i premija tako da bi cijena bila jako visoka, a dioničari bi zaradili jako puno. Tu ne bi imao dvojbe da li prodati 🙂

  http://www.seebiz.eu/huffington-post-hrvatska-je-najpozeljnija-destinacija-u-2014/ar-79553/

 18. Čini mi se da ARNT postaje kratkoročno self-fulfilling prophecy. Po ovim cijenama i s obzirom na volumene, sve je vjerojatnije da ulazi u Crobex (mislim da je već sada jako ‘debelo’ unutra, ali molim da svatko sam provjeri i ne donosi investicijske odluke na osnovu ove zabilješke). A bit će i zanimljivo vidjeti da li će se napokon pojaviti i neko institucionalni ime u Top 10 s obzirom na promete od neki dan (odnosno oni koje zanima mogu to uskoro saznati u SKDD).

 19. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi hrvatska industrija turizam postaje doslovno ključna grana ekonomije u Hrvata. Ne možemo dakako s tim biti zadovoljni, ali iz te kože za sada ne možemo. Šta reći u kontekstu toga za ARNT. Nenad je dosta o tome pisao, a ja ću samo kratko. Velika kompanija koju tržište procjenju trenutno na nekih 60 milja EUR-a. Imamo 8 hotela (HISTRIA, PALMA, MEDULIN, BELVEDERE, MUTILA, BRIONI, PARK, RIVIERA), 7 kampova (MEDULIN, STOJA, INDIJE, KAŽELA, STUPICE, RUNKE, POMER), 5 apartmanskih naselja (EUROPA, HORIZONT AI PINI, PUNTA, VERUDELA). Prihod firme raste iz godine u godinu, a trenutno je u tijeku veliki investicijski ciklus. Krenula je velika investicija u hotel BELVEDERE koji se kompletno preuređuje i ono što je interesantno kažu da će se investicijom povećati kategorizacija uz dodatno povećanje broja kreveta. Radi se veliki spa wellness centar što bi očekivano trebalo pojačati i prihode tijekom zimskog perioda. Ono što je interesantno samo ova investicija je mislim preko 130 milja kuna.
  Nadalje kreće rekonstrukcija hotela PALMA koji postaje kongresni centar sa preko 120 soba, a ova investicija je preko 30 milja kuna. Dakle samo ova 2 ulaganja predstavljaju 35% trenutne tržišne kapitalizacije. Ako još naš dragi ministar turizma i njegovi prijatelij iz ministarstva vanjskih poslova uspiju osigurati povratak dragih ruskih prijatelja ova turistička sezona mogla bi biti jedna od najboljih ove turističke kompanije, a mislim da je potencijal neupitan i u idućim godinama jer s obzirom da poslovne banke vrlo teško pronalaze klijente sa održivim planovima razvoja i solidnim bonitetom ovakvoj kompaniji neće biti problem nove investicije. Da je barem 2007 netko od ovakvih upravitelja ušao u Kutinu danas bi možda Vrdoljak i Milanović otvarali kogeneracijsko postrojenje ili obrnuto da je Klaus 2007 ušao u ARNT danas bi tamo bio raj za skvotere.

  živjeli

 20. Jako je malo naloga na asku! Ako se se nastavi ovakva likvidnost moglo bi biti svega. I nakon 250,00 kn koliko sam vidio su još par naloga na 500-tinjak kuna. Ovakvu situaciju nisam baš još imao prilike vidjeti i bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije slijedećih dana, tjedana, mjeseci..

 21. Vjeurujem da se neki danas zapazili dominantno trgovanje dionicom ARNT, 2,87 mil. kn, koliko idućih 6 dioinca zajedno. Prodavač je evidentno Dinova-Diona d.d., a vrlo zanimljivo će biti vidjeti tko je kupac (kupci) – nije valjda da je prestala institucionalna blokada dionice? Zbilj sam ponosan da sam otkrio ovu dionicu u ovom ciklusu, bio sam najveći kupac u onim velikim transakcijama u svibnju 2011. po 55 kn. Većina fond managera je tada tvrdila da ‘turističke dionice nisu isplative’, ali da je zato ‘HT kao obveznica’, a isplativa su im se činila i ulaganja u razne građevinare, ISTT po cijenama od preko 250 kn, Magma itd.

  • Valjda su sami sebi postali preglupi da ih stalno prozivamo za to, ‘pa su kao nešto objavili’.

   Nažalost, naši diletantni-analitičari su napravili najveći propust od svih mogućih – nisu uopće pokrivali turiste (oni jadnici možda misle da tako nisu ni griješili – ne radim ništa, pa nisam ni pogriješio). S time da se njihov teški diletantizam vidi u tome da diskutirjau EBITDA KORF, a ne spominju ono što je uprava jasno istaknula – povećano guranje investicijskog održavanja u troškove.

   Uglavnom velika, velika sramota za hrvatske invesiticijske kuće i posebno analitičare, nevjerojatno kako su kolosalno promašili ovo. Pazite, imate industriju koja je valjda jedina strateška, koja posluje odlično i sve bolje, valuacija kako sam opisivao (barem meni) smiješne, i stoga se očito mogu i plasirati dionice stranim ulagačima. I oni to ne pokrivaju? I onda se žale ‘da stranci ne ulažu’??

 22. Imam ponešto dionoca ISTT i nisam prodao na javnoj ponudi jer iskreno mislim da ako vrijedi većinskom vlasniku book vrijedi i meni.Svakako mislim da će na transkciji ZABA zaraditi a sama po sebi kako se ovdje u nekoliko navrata pisalo nije prirodan vlasnik istog.
  Sad ako Zaba misli zaraditi, naravno pitanje je koliko., moje je mišljenje da se u transkaciju s otkupom dionica nisu upuštali da zarade 10-20% no vrijeme će pokazati.
  Sad koji je termin upitanju?
  Dobit banaka se srozava a prave rezervacije još nisu ni počele tako da vrijeme radi svakako u našu korist.(ps promjena uprave)
  Ono što je pitanje svih pitanja da li će “TRIGGER” za ARNT biti prodaja ISTT
  – mislim da da jer ćemo doznati pravu tržišnu vrijednost imovine pa i vrednovanja biznisa.
  Stoga se naslov “ARENATURIST investicijski data point” čini proročanskim budući da bi se trebale otvoriti oči svima onima koji još …!

  ps imam ponešto dionica Arnt i gore navedeni post nije poziv na kupnju ni prodaju istih dionica

 23. Baš lijepa vijest. Više neće biti mali Korf 🙂 Čini mi se da ima možda i najveću mogućnost rasta među turistima, ali ne toliko zbog fundamenta iako su i oni odlični, nego zbog malog free floata. Imam dionicu i nije nagovor za kupnju već moje skromno mišljenje.

 24. Intervju Grofa Eltza za Globus:
  http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/grof-georg-eltz–linic-nam-radi-zlo

  Kaže da za Kupare treba oko 200 milijuna eura, ali da za Valamar to ne bi bio problem. (Ali sigurno se neće zaletavati ako ga ne procjene isplativim, a i narušilo bi im diverzifikaciju i povećalo rizik, što dokazuje tezu da su vrlo konzervativni po pitanju investiranja i upravljanja imovinom.)

  “Odakle novac za Kupare i što bi ta investicija za vas značila?

  – Valamar grupacija prilično je zdrava i financijski stabilna. Nije nam problem financirati bilo koji turistički projekt u Hrvatskoj – ako je to pametno i isplativo, i ako se uklopi u našu strategiju.”

 25. ZADOVOLJNI
  Pula u prvih šest mjeseci bilježi čak 21 posto više dolazaka turista

  Boris Miletić: Pula je grad velikih turističkih potencijala.

  Pula u prvih šest mjeseci ove godine bilježi čak 21 posto više dolazaka turista koji su ostvarili 19 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, u brojkama to iznosi 85,8 tisuća dolazaka i 344,6 tisuća noćenja.Ocjenivši ovaj visoki porast kao rezultat velikih investicija u podizanju turističke kvalitete, pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je danas zadovoljstvo tim rezultatima ustvrdivši kako oni govore u prilog činjenici da je Pula grad velikog turističkih potencijala.

  http://www.politikaplus.com/novost/106507/pula-u-prvih-sest-mjeseci-biljezi-cak-21-posto-vise-dolazaka-turista

 26. Velike investicije u ARENATURISTU daju svoje rezultate. Novouređeni hoteli prepuni su turista trenutno, a cijene po kojima se prodaju sobe su za naše prilike astronomske. Uskoro bi prema nekim informacijama koje naravno nemoraju biti točne trebala krenuti obnova još jednog velikog hotela koji će prve turiste primiti na početku sezone 2015. Ja bi se ovdje osvrnuo na jedan segment turističke ponude koji u budućnosti može značajno povećati prihode ove turističke kuće. Radi se o segmentu sportskog turizma u kojem u ovom trenutku Turska drži prvo mjesto. To je ono kada naši sportski klubovi na zimu odu u Antalyu i tamo se prema nekim podacima samo u tom segmentu vrti oko mlrd. EUR. Ovo bi trebala biti prilika da Istra tijekom zime popuni hotelske kapacitete, a pogotovo oni koji imaju zimsku infrastrukturu u hotelima. Od Novigrada do Pule postoji veliki potencijal, a mislim da je ARENATURIST najdalje otišla u smislu infrastrukture za ovaj vid turizma. Nogometni tereni, bazeni, wellnessi su budućnost ARENE i tu će se sigurno uskoro pokrenuti dobre stvari. Definitivno ova mlada se fino uređuje i možda kakav ženik pokuca na njena vrata kao što su Lukšići na vrata Zagrebačke banke.

  živjeli.

  • I inače je Dean Skira vrlo zanimljiv lik, surađivali smo skupa u održavanju jednog predmeta na fakultetu – čovjek baš živi ono čim se bavi (pogledajte i njegovu Kuću Svjetla u Istri).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.