SAPN

p.s. Growth – Deep value investiranje

Čisto radi konzistentnosti, podsjećam na ovaj komentar o SAPN, ARNT i BDMR od prije godinu dana.

Od tada
– SAPN +111% (značajno ‘otključano’ trgovanje),
– ARNT +40% (također više od 3 puta veći promet nego u godini prije),
– BDMR +32% na irelevantnom prometu i kojim se ‘trguje’ na oko P/B=0,14.

Što se tiče SAPN, jučer imam ovu jučerašnju vijest U 120. godinu poslovanja Saponia ulazi snažnija nego što je to ikada bila, gdje vidimo službene izjave o planu za 2014.: povećanje fizičke prodaje od 10% i prihoda 4%. Zanimljivo je i pogledati izjavu o ulaganjima, gdje se kaže da je od 1998. do danas investirano preko 40 mil. eura, a “… To je omogućilo da tvrtka zamijeni svu svoju naslijeđenu proizvodnu tehnologiju novom, tako da danas u Saponiji ne radi ni jedan stroj ili linija montirana prije 1998. godine. Uz to, izgrađena je i najsuvremenijim strojevima opremljena vlastita tvornica PVC ambalaže i uklonjena bilokakva ovisnost o vanjskim isporučiteljima tih proizvoda, a tvrtka danas raspolaže i vlastitim transportnim parkom, koji joj omogućava da njime u špici sezone iz tvrtke kupcima dnevno otpremi i 40 šlepera gotovih roba“.

Međutim, u bilanci su te investicije najvećim dijelom već amortizirane: postrojenja i oprema su se na kraju 2012. vodili po svega 46 mil. kn od nabavne vrijednosti 264 (nekonsolidirano izvješće, bilješka 13)! Zanimljivo je i pogledati i konsolidiranu situaciju, zajedno s Maraskom – bilješka 13 konsolidiranog izvješća – gdje se i zgrade vode po 83 mil. kn od nabavne vrijednosti 387!

Možda sam baš investicijski nesposobnjaković, ali mi se čini da je ovo velika zaliha u bilanci, tj. da je imovina značajno potcjenjena s obzirom na realnu vrijednost, pa onda i knjigovodstvena vrijednost dionice. Svejedno, SAPN se trguje po svega 0,69 te iskazane knjigovodstvene vrijednosti. Trgovanje ARNT na 0,53 BV mi se čini u stvari perverzno s obzirom na stvari koje sam iznio ovdje.

Napomena: Komentare molim ispod prethodnog posta jer mu je ovo samo p.s.
Napomena 2: Osim dionica ARNT i SAPN imam i dionice BDMR i ovo ni u kom slučaju nije preporuka za kupnju ili prodaju ni jedne od tih dionica.

Kategorije:SAPN