PTKM

Petrokemija: Kako je Hrvatska izgubila 100 mil. eura – apel medijima

Radi se o najvećem industrijskom postrojenju u RH i ova tema zaslužuje najveću pažnju šire hrvatske javnosti, ali pogotovo radnika Petrokemije i građana Kutine!

Najbolji lijek za diktatore je satira, a za muljaže: javnost / dezinfekt – sunčevo svjetlo

Prije par dana samo dobio izrazito drsku, iako neuvjerljivu prijetnju bliskog rođaka jednog od aktera u slučaju Petrokemija. Kako me zanima samo transparentnost, vjerujem da takva nervoza znači da neke aktere transparentnost živcira. Zainteresiranim medijima ću rado informirati o detaljima korespodencije. Ali upravo zato se podsjetimo sljedećega.

Molim dioničare Petrokemije, kao i sve poštene zainteresirane građane da ovo proslijede medijima. Jer u ovom trenutku je bitna transparentnost.

Jasno, ono što nas sve zanima, hoće li ova privatizacija dovesti do velikog napretka, investicija, zapošljavanja, ili bi ispod žita Petrokemija mogla biti prodana nekome tko bi ju samo maknuo s tržišta i/ili pretvorio u logistički centar/skladište. Priča oko Petrokemije je i daleko šira, jer kao najveći regionalni potrošač prirodnog plina (sada oko 650 mil. m3, s potencijalom i za 1 mlrd.) je ključna točka za isplativost LPLG terminala na Krku i/ili kopneni plinovod iz Azerbejđana ili otkuda već.

1. Privatizacija Petrokemije ulazi u završnicu. Prema ministru gospodarstva, malo je produžena jer se javio još jedan zainteresirani ali konačni rok je 13.1., ponedjeljak!

2. Sada je već svima jasno koliko je moja malenkost bila u pravu kad sam zagovarao privatizaciju Petrokemije u pravom trenutku (sada i sindikati zagovaraju privatizaciju). Sjetite se samo ovog op-ed (‘oposite editorial page’ = stranica koja stoji fizički nasuprotno uredničkoj, s kojom se uredništo ne mora slagati) članka prije dvije godine Država treba hitno privatizirati Petrokemiju.

O istoj stvari sam pričao i mjesec dana kasnije: Petrokemija: Posao desetljeća u kojem svi dobivaju.

3. Začudno, haranga na mene kao dugoročnog, kvalitetnog investitora u hrvatske industrijske tvrtke započela je odmah, sa svih strana. Nevjerojatno, ali istinito, jedno žarište je bio Poslovni dnevnik, tada pod uređivanjem D. Markušića, koji to više nije, vjerujem zahvaljujući i kritikama koje su se moglo pročitati ovdje (inače g. Markušić je imao jednu od središnjih uloga u nevjerojatnom napuhavanju špekulativnog balona dinica 2006.-2007., ali je kasnije i bio angažrai oko ‘švicaraca’, te tako možda i jedan od odgovornijih ljudi za siromašenje hrvatskih građana: Večernji senzacionalizmom plaši čitatelje – Zaduživanje uz valutnu klauzulu u švicarskim francima je rizično, ali ne mnogo više od zaduživanja uz klauzulu u eurima.)

Zamislite gdje je Petrokemija mogla biti danas!

4. Najparadoksalniji je, ipak, nastup početkom 2012. tadašnjeg predsjednika NO i sindikalnog vođe pred milijunskim auditorijem na javnoj TV.

To je krucijalna stvara, čija ozbiljnost, po mom sudu, nije dovoljno ozbiljno shvaćena. Petrokemija je 2009.-2010. imala gubitak od oko 400 mil. kn. A u normalnim okolnostima je, vjerujem, mogla imati svake od te dvije godine 100-200 mil. kn dobiti. A o razlozima gubitaka Petrokemije njen vodeći sindikalist i tadašnji predsjednik NO (dakle, vrlo upućena osoba) da su nastali jer su ‘te dvije godine svi proizvođači umjetnih gnojiva u Europi i svijetu [sic] bili u gubicima’.

Ovo je velika laž. Primjerice, globalni lider Yara je imala 2010. rekordnu dobit! A izrekao ju je nitko drugi nego predsjednik NO tvrtke u tada većinski državnom vlasništu.

Postavlja se pitanje: Zašto je predsjednik NO ovako lagao? Govorimo o nekih 600-800 mil. kn razlike (ako bi se gubitak od 400, zamjenio s dobiti 200-400). Ovdje skoro pa da je izgubljen jedan Pelješki most. Da, Petrokemija može svakih nekoliko godina izgraditi jedan Pelješki most. Ali ipak, bivši predsjednik NO, ujedno tada i član revizorskog odbora, je kolosalno lagao oko toga. Pitanje je: ZAŠTO? A tim gubicima dvije godine ranije mediji su pisali ovako: Kupili sirovine za 1,6 mlrd. kn kad su bile najskuplje?! i ovako: Petrokemija pod istragom zbog kupnje skupih sirovina (Adria Oil je tvrtka povezana s biznismenom Ježićem.)

5. Ipak, tada se u drugim medijima tadašnji predsjednik NO razmeće i izjavama: “Mi u Petrokemiji mrzimo svaki kapital”, ako ne vjerujete, pogledajte ovdje, tko još ne vjeruje, evo i screenshotova s tog intervjua:

klaus 2

klaus 1

6. Ipak, u nekom trenutku sindikalni ‘mrzim kapital’ predstavnik okreće kaput i kaže:

“Željko Klaus, povjerenik Sindikata i član Nadzornog odbora, kaže da je nužan strateški partner jer je poslovanje u kriznim uvjetima iscrpilo tvrtku. Potvrdio je da s predstavnicima Ministarstva gospodarstva mjesecima razgovaraju o modelu privatizacije. Njihov uvjet je da strateški partner zadrži proizvodnju od najmanje 1,2 milijuna tona, provede nova ulaganja i zadrži postojeću razinu zaposlenosti. … Želimo postići ozbiljno socijalno partnerstvo i lijepu privatizacijsku priču

Halo molim?! Mene, koji sam se zalagao za privatizaciju tvrtke i dizanje kapaciteta na 2 mil. t. su optuživali za špekulativni pristup i željom za ‘gašenjem’ tvrtke? Nešto mi nije jasno … (u biti sve mi je jasno).

Ono što također nije privuklo pažnju medija je upravo koliko je smanjen broj radnih mjesta zbog kolosalnih gubitaka 2009.-2010. i koliko su smanjene plaće radnicima. A gubici su nastali dok je, po službenoj dužnosti tada zamjenika NO, očekivalo bi se, bio dobro upućen sindikalni vođa. Isti koji je u emisiji HTV lagao kako sam gore objasnio. Zašto i kako?

7. Kao što znamo, u Petrokemiji su bili impresionirani autima: Nezadrživa ljubav prema luksuzu na račun poreznih obveznika: Petrokemija kupila dva Audija A6 za 1,4 milijuna kuna. Međutim, nikoga od medija nije zanimalo kakve su aute vozili neki sindikalni čelnici (ili da li su ih nakon napisa na ovom mjestu prodali / vratili i uzeli skromnije). Zašto medije to ne zanima? Pa vozni park je velika tema u Hrvata?

8. Po mom sudu, propuštanjem privatizacije u pravom trenutku i nagomilavanjem kolosalnih gubitaka, država (svi građani Hrvatske) je izgubila barem 100 mil. eura. Tko je odgovoran za to? Kako to da su se oni koji su se jako protivili privatizaciji sada za nju?

9. Svakako se vrijedi podsjetiti i ovoga s početka 2012. (nažalost, i ja sam se neko vrijeme zalagao da ostane JJ jer nisam bio svjestan nekih stvari.)

“Nije premijer Milanović lud da miče čovjeka koji je spasio i preporodio jednu od rijetkih velikih hrvatskih proizvodnih tvrtki, koja je uz to i veliki izvoznik. Tim prije što, prema Klausu, Jagušta nije doveo HDZ i Jadranka Kosor, nego su ga doveli sindikati i Stožer za obranu Petrokemije.

i kasnije, početkom 2013.: Aktiviran Stožer za obranu Petrokemije, protive se smjeni Jagušta.

(Je li i vama ovaj STOŽER djeluje nekako militantno?)

U međuvrmenu smo saznali ovakve i ovakve stvari.

Uz ovakve okolnosti, zaista me bila začudila onako drska kupnja preskupih automobila.

Što se tiče ‘stožera’ i lokalne politike, teško se ne sjetiti riječi sindikalnog vođe:

… Prvo što smo van Petrokemije uključili, uključili smo lokalnu politiku, ali kako smo uključili lokalnu politiku? Ne da oni dolaze i da oni nama drže predavanja, ne da se oni koriste nama, nego smo mi bili toliko snažni i toliko jaki i, reći ću vam, toliko pametni, da su oni radili ono što smo mi tražili. Dakle, nisu oni mogli odlučivati što će raditi, nisu oni donosili nekakve odluke pa ih negdje prezentirali, nego su oni dolazili kod nas u stožer … i mi smo im zapravo govorili što oni trebaju činiti.

Drugo što je bilo strašno važno i što nam je pomoglo do boga, to su bili mediji. Mi smo ’98. medije iskoristili do kraja, ali doslovce do kraja. Postoje i danas živi novinari, vrlo rado se sjete Kutine, koji po deset dana nisu doma odlazili. Spavali su kod nas. Deset dana doma nisu odlazili, i onda na kraju bi se desio, ne znam ni naslov u Novom listu, ovakav [pokazuje rukom, op.], da je to novi Gdanjsk, da Kutina postaje novi Gdanjsk.

Zašto i danas neki novinari ne pišu istinu?

Pogledajmo dalje:

” Nakon tog sporazuma ostalo je još nešto što je realizirano tek lani – dakle, deset godina ova priča traje – a to je da smo mi tim sporazumom regulirali i način kupovine dionica po posebnim uvjetima. Dakle, da radnici kupuju dionice svoje tvrtke, ali po posebnim uvjetima. A taj sporazum je regulirao još nešto što nitko nema u državi: jedino radnici Petrokemije imaju pravo štrajkati po dvije osnove. Prvoj, onoj klasičnoj: zakon o radu, nema plaće, ovo-ono, i drugoj, jer u sporazumu je potpisano da, ukoliko dođe do kršenja sporazuma, onda radnici Petrokemije imaju pravo štrajkati. Štrajk ne ide na njihov teret, snosit će ga poslodavac, država i svi ostali. Dakle, kad govorimo o zakonu, mi još uvijek, jedini u ovoj Hrvatskoj, imamo pravo na štrajk po dvije osnove, što nema apsolutno nitko.”

Radnici su u međuvremenu uglavnom prodali svoje dionice i lijepo zaradili na njima. Prodaja se jako intenzivirala svaki put kad bi burzovna cijena porasla. Dakle, reklo bi se da se radio o špekulativnom pristupu, a ne dugoročnom investiranju.

Dalje:

” … 2008. godine Stožer zaokružuje svoje djelovanje iz onog sporazuma iz ’98. godine. 2008. godine radnici Petrokemije, bivši radnici Petrokemije i umirovljenici kupuju dionice Petrokemije kao nitko nikada u državi. Kako? S popustima koje nikada nitko u državi nije ostvario. Vi vjerojatno to pratite pa čujete: tamo je netko dobio nekakav popust, lijevo-desno. Mi zaista ostvarujemo ogromne popuste na temelju tog sporazuma iz ’98. godine. I ono što je važno, cijeli grad kupuje dionice. “

Pogledajmo podatke:
– sredinom 2009. bilo je oko 3.300 dioničara sa 106 dionica (106 je tipičan radnički paket, nisu svi oni sa 106 radnici i bivši radnici, kao što ima i bilo je radnika s drugim brojem dionica)
– sredinom 2010. tek je oko 1.900 takvih paketa!! (pa nije moguće da je nama ‘stožer’ prodavao jednu priču, a radnici se brzo, špekulativno, rješavali dionica?!)
– sredinom 2011. tek je oko 1.400 takvih paketa u knjizi dioničara
– sredinom 2012. tek oko 960 (!!) – u isto vrijeme dok se ‘stožer’ žestoko protivi ‘privatizaciji’, radnici uspješno i intenzivno svoju privatnu privatizaciju privode kraju!
– sada je svega oko 850 takvih dioničara

Čekaj, čekaj … tako se radila privatizacija, a imamo pak s druge strane ovakvu izjavu sindikalnog predstavnika:

” … i postali smo toliko snažni da sam si ja mogao dozvoliti da tadašnjeg ministra privatizacije – netko ga se sjeća, netko i ne – našeg dragog Hercegovca Milana Kovača, otjeram i u pizdu materinu.”

i dalje:

” .. tu je prednost provincije. Mala sredina, to je prednost, totalna. Dakle, u Kutini su dvije srednje škole, tu smo svi doma. I ovako, svi se poznajemo i to je stvarno prednost. Dakle, oni nisu organizirani, ali oni su vrlo jasno poručili: ako treba, nema nastave, nema ničeg. Onda mi fino odemo malo i do ravnatelja škole pa kažemo: Stari, ako to krene, nemoj se zajebavat’. “

pa još (o demokraciji i slobodnim medijima):

” .. Mi smo ’98. imali čak proveden referendum, gdje se radnik potpisivao imenom, prezimenom i JMBG-om da podržava sve akcije Stožera, čak i one koje su protuzakonite. … Gledajte, lokalni mediji su na našoj strani 300%, mislim, mi možemo doć’ na Kvirinus na radio kad hoćemo, kad poželimo. Oni prekidaju program da bi mi tamo bili. To je prednost, apsolutno je prednost, a s druge strane, mi znamo bit’ malo i bezobrazni i neugodni pa ponekad i na frku i galamu neke stvari dobijemo. “

Ali svakako uočite i ovo (pošaljite i Liniću):

” .. Dovoljno je napisati papir i poslati ga u Vladu RH – sva vrata otvorena. Znate zbog čega? Zbog straha, jer su nas se bojali. Jer su nas se definitivno bojali, jer postoje nekakve procjene, a kako sam ja bio pet godina u vojsci, onda i poznaješ neke ljude koji rade u nekim službama i koji vrlo pomno proučavaju, prate, procjenjuju i šalju informacije što bi to tko mogao napraviti i da li su ti kreteni u Kutini – ovo „kreteni u Kutini“, to nam je Linić inače zalijepio – da li ti divljaci iz Kutine mogu napraviti zlo. “

A tko ne vjeruje u ove riječi, evo i predavanja u živo, odite na 5:00:

klaus 3

10. I ključno, jesu li moguće zakulisane igre? Je li moguće opstruiranje privatizacijskih ponuda i/ili procesa u zadnjem trenutku (recimo, nerealnim zahtjevima nekih strana) kako bi privatizacija propala i netko jeftino kupio postrojenja u stečaju kako bi tvrtku samo maknuo s tržišta i/ili ju pretvorio u distributivno središte (skladište)? Nažalost, s obzirom na prijetnje koje sam dobio, te s obzirom na vrlo čudnovate sastanke po pizzerijama nekih od glavnih aktera ove priče za koje sam čuo, i ovakve misli mi se motaju po glavi.

Čovjek se nakon svega mora zapitati: da li neki akteri ‘igraju’ za neke kandidate? Barem meni takva pitanja padaju na pamet, ali možda sam paranoičan …

Zato je jako bitno da demokratski mediji budu na visini svog zadatka, daju maksimalnu transparentnost konačnici privatizacijskog procesa. A možda nam i daju background nekih aktera.

11. Sada je, naravno, jasno tko je cijelo ovo vrijeme bio prijatelj, a tko neprijatelj Petrokemije. Čisto radi reference, meni se nitko od ‘pravednika’ koji su pljuvali po meni nije ispričao :). (Kurioziteta radi, Danas, koji je ponosno objavio ‘Mrzim kapital’ pokušao je to djelomično zataškati tako da je promijenio naslov teksta iz ‘Mi u Petrokemiji mrzimo svaki kapital’ u ‘Mi nismo paraziti i ne živimo na račun države’, a sam je, nakon višegodišnjih kolosalnih gubitaka, sada na prodaju, barem kako ovi kažu, za neku skromnu svotu).

Napomena: Imam dionice PTKM i veselim se nadajućem budućem prosperitu ove tvrtke. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju tih dionica.

Kategorije:PTKM

98 replies »

 1. Pa s obzirom na lng i na stanje državne blagajne jel moguće da će država baciti ovo u stečaj da bi kriminalci najeftinije preuzeli tvrtku. Pa i sam stečaj bi bio politički kaos za njih. A sve jer se boje par kriminalaca? Nažalost moguće ali ipak se nadam da neće do toga doći

 2. Neće se valjda usuditi! Ipak je u pitanju najjači industrijski pogon i izvoznik u RH. Zato mi je čudna šutnja medija oko te teme, znajući kakva se halabuka digla oko CO i HPB, koje su, bez namjere podcjenjivanja, kikiriki naspram PTKM. Nije valjda da ih se i oni boje? 🙂 Pozivam ovim putem svakog tko ih se boji, da mi se obrati za zaštitu, jer ja ih se ne bojim. Nisu to ni približno takvi frajeri kakvima se predstavljaju, vjerujte mi na riječ. Prije bih rekao muljatori i lažnjaci. 🙂

  • Pa on otvoreno govori i priznaje da “znaju bit bezobrazni i neugodni”?? Da upadaju okolo po uredima i prijete?? Da su dobili popuste za dionice, činjenica je da ih masovno prodaju, ali da su protiv privatizacije??? HVALE SE time da mogu štrajkati po dvije osnove??? Ljudi nemaju posla, a oni na račun svih u Hrvatskoj mogu štrajkati? A trošak će snositi država i svi ostali??? Halo?? Šalju se ministri u pm, jer oni su toliko jaki?? Je li to firma sa ljudskim licem? Mi ćemo štrajkati, a trošak snosite vi??

   Pa on sam priznaje kakvi su oni, on se time čak hvali? Nema se tu što misliti, ili vjerovati, on to sam o sebi priznaje!!!

   A Vama g.Bakić svaka čast što imate volje i energije za obračun sa takvim sirovinama od ljudi – koji se tim osobinama čak ponose.

  • Da je bila normalna privatizacija sad bi čekao koliko ću zaraditi, a sad čekam nadajući se da neću previše izgubit

 3. Čini mi se da ministarstvo gospodarstva na čelu s Vrdoljakom u fokus gospodarskog razvoja stavlja projekte vezane uz energetiku (prije svega plin). Kako je Petrokemija jedan od najvećih potrošača u jugoistočnoj Europi, nadam se da znaju zbrojiti 2+2 i da će raditi u interesu zadržavanja i povećanja proizvodnje nakon neophodne modernizacije postrojenja. Sa velikim zanimanjem ćemo pratiti završnicu ove priče, potpuno ste u pravo kada inzistirate na maksimalnoj transparentnosti cijelog procesa. Nevjerojatno je neki ljudi poslije svega sjede u Povjerenstvu za izbor strateškog partnera! Žalosno je da su ljudi kod nas spremni na promjene i kompromise tek kada je alternativa propast/stečaj . Tu ne mislim samo na Petrokemiju već i na državu u cijelini (premda država ne može završiti u stečaju ali se standard njenih gradana itekako može dodatno stozati). Ponekad stvarno mislim da nam treba grčki scenarij kao ultimativni katalizator promjena. Bez obzira na sve izgubljeno, optimist sam. Moramo puhati i na hladno i ne dozvoliti nikakve dogovore ispod stola. Sindikatu očito nije ni do radnika ni do proizvodnje.

 4. Kako su uključeni u ovo mirovinci? Imaju ogromne pare unutra, nedavno su po 170 dokapitalizirali, ali imam dojam da bi psihološki radije popušili naše novce radi satisfakcije da je Bakić popušio na ptkm.

  • Kao prvo, nije to homogena ekipa. Mislim da se ovi mladi dečki Kralj i Huljev zaista trude i da su bili rlo korisni. Drugo, mirovinci su pod lupom, ne smije im se dogoditi još jedan veliki promašaj.

  • Zbog elemenata koje sam naveo. Također molim da ‘drukanje’ za svoju stvar ostavite za forume (sami sebi ste dali glas ‘za’).

   • Ne kužim koja je to moja stvar ako nije Ptkm ? Ili i Vi čekate pojavu strateških partnera, visoku cijenu dionica, prodaju Ptkm, a nakon toga Petrokemiji neka Bog pomogne ?

  • Vito,bolje bi vam pitanje bilo da ste pitali “a zašto nismo ostali u socijalizmu gdje je sve NAŠE”,ovako ne znamo na koje ste kompanije mislili?Ako ste mislili na adris,vindiju ili dukat onda ste u krivu?A ako ste mislili na dalmacijavino ili brodogradilišta ili kaštelanske staklenike onda ste u pravu?
   U americi imate godišnje milijune stečaja pa nitko ne govori “da tamo sve ne valja”,by the way ja navijam da u hrvatskoj godišnje bude veliki broj stečaja,to je znak da konačno ulazimo u tržišnu ekonomiju a stečaj vam ne znači samo kraj poslovanja kompanije nego baš suprotno-novi početak na zdravim osnovama.I pevec je otišao u stečaj pa sada firma radi?

  • Slažeš se da ide u stečaj ako ostane proizvodnja? Jel to možda sindikalna taktika da je se preuzme za mali novac u stečaju od strane sindikalno poželjnih kupaca? Imaš partijski zadatak da piskaraš ovdje? E moj Vito, puno je vita corleona bilo tamo, zato smo i došli ovdje.

 5. G. Bakić, učinjeno. Kopiju ovog članka sam objavio na svojoj facebook stranici (što naravno nije bog zna kaj medijski učinkovito, ali i dva para očiju su 100% više nego jedan par), a link i drugu kopiju teksta sam poslao na g. Matiji Babiću, vlasniku portala INDEX.hr , na njegov osobni mail: matija.babic@gmail.com
  Iskreno rečeno, još ponešto samo tom Indexu vjerujem od medija…
  L.p.

   • Gledajte, Bakić je u pravu, protiv muljaža na vidiku (a već dulje vremena puštaju se po medijima “probni baloni” kako je Borealis ozbiljan kandidat za strateškog partnera) – jedino se može boriti otvorenošću i širokim i žestokim javnim interesom oko neke bitne teme, npr. poput ove privatizacije. Ja sam napravil kaj sam znao, ako znate Kapovićev blog, mail, kolumnu – copy/paste-ajte mu ovaj članak, učinit ćete pravu stvar!
    L.p.

 6. Sokoliću, slažem se i sa crnim vragom, ako treba, samo neka Ptkm preživi (ne kao skladište i pakirnica tuđe robe ) nego kao proizvodnja hranjiva za našu i inu poljoprivredu

 7. I da budem jasan do kraja, pod Ptkm mislim na sve zaposlene, dioničare i druge koji žive ili imaju koristi ( legalnim i poštenim poslovanjem ) od Ptkm, jer Ptkm bez ljudi je samo hrpa hrđe ( OKI, DIOKI, i sl)

 8. kao zainteresirana stranka i ja ću dodati svoje mišljenje.Netko gore je pisao o “strategiji Min.Gospodarstav zasnovana na plinu..” što se kosi sa nedavnim događanjima.Naime Upravo su poduzeća pod kontriolom tog ministarstva blokirala predstećajnu nagodbu za Dioki/mislim na HEP/ i tada smo pročitali svjetski bestseler gluposti jednog Direktora “Radije ću izgubiti tih 120 miliona HRK do jednog nego ući u vlasničku strukturu Diokija” Naravno on ne gubi svoj već naš novac.To što sam ja izgubio svoj novac ulažući u Dioki s nadom u pamet ove lijeve vlade koja neće napustiti proizvodnju to je moj promašaj.Da remiziram:Osobno ne vjerujem u pamet ove Vlade ponaosob pomenutog Ministra pa niti u dobar svršetak priče za Petrokemiju.Mislim da je gos.Bakić ovdje piosao o tome da je Boralis najlošiji izbor pravdajući to blizinom dviju tvornica..stoga mislim da će baš oni pobjediti na natječaju i da će Kutina biti skladište Rumunjske i austrijske prizvodnje kao što će Diki biti skladište nekom drugom.Ova vlada je opredjeljena za “čistu tehnologiju”Uništiti svu prizvodnju i pretvoriti Hrvatsku u jedno veliko skladište roba svih vrsta za daljnji plasman.Tu strategiju oni provode jer smo na idealnom križanju svih pravaca pa kao takvi idealno skladište,Dakle nakon Konobara,Trgovaca moći će u ovoj državi traditi i skladištari Osteli neka svoju sreću potraže u Inozemstvu….

 9. Ako je do uspješne i transparentne privatizacije stalo
  državi kao većinskom vlasniku, lokalnoj samoupravi, mirovinskim fondovima kao nakon države najvećim dioničarima, radnicima i na kraju onima koji su direktno utrpali svoj vlastiti novac – malim dioničarima, a do lova u mutnom i nastavku pljačke grupi pojedinaca, onda stvarno kao društvo ništa drugo nismo zaslužili nego da sve ode niz vodu u slučaju da ova grupica probisvijeta ostvari svoje planove.
  Hebo novinare i njihovu struku ako ih Bakić s bloga mora pozivati da pišu o događanjima u Petrokemiji i ako ih jedan Klaus kupi sa svojim uličarskim štosevima.

 10. Trenutna situacija rijedak primjer di bi se svi tipovi ulagača trebali ujediniti (pa i najekstrmniji špekulanti). Svima je cilj isti – od svoje investicije izvući maksimum. Investicijski maksimum ulagača se može postići SAMO prosperitetom i boljitkom tvrkte. Svakog koji na bilo koji način radi protiv toga treba izgurati na vidjelo i jasno mu poručiti neke stvari. Nadam se da svi ljudi koji čitaju, ispravno tumače iskazanu priču g. Nenada. Drugačije interpretacije ove priče su irelevantne (da ne kažem idiotarije).

  Mislim da je činjenica da svatko u HR tko je ikada realizirao više od 2 naloga na burzi zna za ovaj blog i (točnu) priču sa PTKM. Novinar koji prati tržišta kapitala, a ne prati ovaj blog ima ograničen bandwidth. Da li je potrebno više od ovog posta g. Nenada? Pa tko želi nešto napraviti ima serviran dobar meni na stolu sa puuuuno sljedova. Još da nema ljenosti i tromosti …

  • točno… međutim, i urednike se nešto pita… nekako mi se čini da je često u njima problem, nije samo u novinarima. uz ovakav materijal koji je ovdje servirao g. Bakić, i polupismeni novinar može napisati kvalitetan članak… pitanje je samo može li ga objaviti.

 11. Sutrašnji Jutarnji oglasio se neimenovanim izvorom iz Vlade. Prilično turoban članak, navodno u Vladi ne očekuju previše. Razgovarali s Poljacima, Slovacima i Austrijancima. Iz Yare i Rusije ih nitko nije kontaktirao.
  Objava u srijedu.

  • Meni se ne čini turoban jer 3 ponuđača valjda znači da onaj tko želi firmu mora ponuditi pravu cijenu. Te da je država spremna pasti i ispod 25%. Ono što je jako dobro je da mediji prate.

   • Država može uvijek postaviti uvjete, koje će ispunjavati favoriziran ponudač, št označi, da ako preuzme dugove, radnike, kao neki razvoj, može ovo i ispod cijene i mali ostanu kratkih rukava. Cijelo vrijeme dok pratim ovo sagu (od 2006) idu stvari uvijek u tom pravcu, da se ošteće mali dioničari, kako bi se dokazalo, da kapitalizam tu ne može pobijediti (Klaus i ostali socialisti), pošto je Petrokemija posljednji veliki socialistički mastadont u HR. Uvijek,se pojavljuje« kao« neko rješenje, gdje se poltkomisari spod stola bajno obogate, a ostali mogu bit sretni, da nisu za veleizdaju NAŠEGA streljani. Mislim, da će se tako u konačnici i prića završit, mali kratkih rukava uz mali gubitak, ispod stola nagrade zaslužnim i onda 20 godina razprave raznih doktora na TV, gdje će na kraju svi biti jedini u tome, da je za propast Petrokemije kriva, kriza, zapad, kapital, NB i sitni »kao« špekulanti koji su na »poštenom« radu vrijedniha radnika, htjeli zaradit. Naravno, da ste se jedino VI g. Bakič usudili javno ispostaviti, kako bi dokazali, da su za ovu veleizdaju krivi, oni koji se brinu za radnike i narodov blagor. Ali izgleda, da je premalo kritične mase i mogući kupac to dobro zna, bez, da je slučajno zalutao na ovaj blog, njemu to paše, jer gdje se prepiru dvojica, treči profit uzima. Dokaz za to je, da su i mediji uz njih, inaće bi se stvari več davno trebale razriješiti. Znamo, ko kontrolira medije, kontrolira i ljude:
    The media and in particular, the news media have a vast control over what we see, hear, think, learn and know of our world.
    The news media dictates what we know of politics and governments both where we live locally, and on a global scale. It controls what we know of art, science, religion, business, finance – the scope of their reach and its manipulation is almost endless. http://gen321.com/tech/172-how-the-news-media-controls-society Itd
    Mogu razumijet, da se i u ovakvim zemljama, kao HR i plaše nešto napisati:
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Bruno_Bu%C5%A1i%C4%87
    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=24&nav_id=325041
    Nadam se da su danas druga vremena, pa se piša samo zbog novčane naknade.
    I da se na kraju i razvije neka priča u kojoj će se nastaviti proizvodnja ili skladište, ili nešto treče i bude sve koliko, toliko dugoročno ok, ipak mi se ADPL čini manje rizična priča ali ste iz nje izašli a ostali u PTKM?. Rusi su dobri za turizam (zemljišta), pa pitam, nije li nekad bila i priča o zemljištu u Solinama, koje posjeduje ADPL? Ne očekujem odgovor, dosta ste odgovora dali ali stvarate i nekad nerazumevanje, kod malih dioničara, koji vas vjerovatno prate u Vašim odlukama, pa ima to utjecaj na dnevne promijene tečajeva. 🙂
    Imam PTKM i pratim nadajmo se ovu posljednju epizodu, jer svijet ide dalje sa ili bez PTKM, nekima na žalost nikad to neče bit jasno. A možda sam i ja taj?
    Osobno ću Vas zbog te vaše hrabrosti oko Petrice uvijek cijeniti i kada čete zatvorit ovaj blog i uživati u dividendi hrvatskih hotela. 🙂 lp

    • Točan uvid u prošlost ali ja se nadam da je došlo vrijeme da se Petrokemija prepusti tržištu. Samo iz razloga što je državi važna svaka kuna. Nema više kredita za Klausove i stožere.

    • Hvala!
     Mislim da ADPL ima neku poveliku zalihu u zemljištu koje nije prodao, ne sjećam se detalja, ali sve je javno objavljeno.

 12. rusi se ne javljaju jer znaju da njima neće prodat, a norvežani jer znaju da je se za nekog najvjerovatnije namješta. Ali bar netko da se javio. I nadajmo se da mu neće omogućiti dokap po bitno jeftinijoj cijeni od trenutne.

 13. http://www.agrofert.cz/?en/

  Jedva čekam kad sindikalna družina počne ovoj gospodi objašnjavati kako imaju pravo ne na jedan nego na dva štrajka. U kakvoj državi smo mi živjeli i još živimo to graniči sa totalnim ludilom. Ako budu tri ponuđača za cijenu to mora biti dobro. Nisam vidio članak i da li to u članku kažu da je država spremna i na veći izlazak iz vlasničke strukture?? To bi svakako bilo jako dobro jer naši jednostano moraju nestati iz svega što još vrijedi u ovoj državi i ostaviti to jednostavno rečeno poštenim i normalnim ljudima.

 14. Danas je u Nu2 Pusić, na pitanje što će Vlada napraviti u drugom dijelu mandata kako bi se promijenio dojam Vladine neuspješnosti, odgovorila da će, između ostalog, Vlada provesti i energetsku strategiju prema kojoj će RH postati strateški značajno energetsko raskršće plina iz tri izvora (domaći jadranski plin, jadransko-jonski pravac, lng terminal) koje će, za domaće potrebe (kućanstva i industriju), “već iduće godine” (značajno) pojeftiniti plin. Time će “neki današnji gubitaši moći postati tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta”. “Energetsko-industrijska trategija će biti predstavljena Vladi ovaj tjedan, nakon čega ulazi u javnu raspravu”. Petrokemiju nije eksplicitno spomenula, ali je (moj) dojam da je mislila prije svega na kutinskog gubitaša.

  Ako ništa drugo, onda je bar interesantan timing izjave obzirom na timing natječaja. A i ozbiljnost činjenice isteka mandata kojeg konačno treba opravdati konkretnim gospodarskim pomakom. Sve u svemu, čini mi se da ovo ne bi trebalo završiti debaklom. S ovakvim ili onakvim predznakom.

 15. Svaka čast i podrška u borbi za transparentnost. Stvarno je teško razumjeti kakvih nitkova i bagre ima i koliko su spremni uvjeravati sve oko sebe da se bore za njihovo dobro.

 16. Tužno: Stožer za obranu Petrokemije i sindikat sve do prije nekoliko mjeseci zadržali su presudan utjecaj na donošenje ključnih odluka o Petrokemiji te se romantizirani bunt radnika-branitelja iz devedesetih pretvorio u kočničara promjena i razvoja.
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/danas-rok-za-predaju-ponuda-za-petrokemiju-260911

  Žalosno što su napravili od te firme, a mogli su imati moderan i peofitabilan pogon. Koliko su samo novaca izgubili…

  • Večernji je uvijek fer izvještavao o Petrokemiji, iako je naravno, trebalo biti puno oštriji. A sjetite se samo kolika je haranga na mene bila pokrenuta sa svih strana, uključivo DRŽAVNI medij (HRT), a koliko sam bio u pravu?! Nevjerojatno. Gdje su sad svi ti novinari i urednici ‘pravednici’, a zapravo veliki, veliki štetočine i negativci?

    • Teško da je stigla kakva last minute ponuda, nisam shvatio da li su neke ponude stigle ili oni očekuju da stignu?

    • Koliko sam ja shvatio oni očekuju da će ovih troje dati ponudu jer su ih kontaktirali i pokazali interes.

 17. A nenade znaš kako funkcionira određeni postotak novinarstva…bez da uvrijedim ikog (k….p….t…j…z…e..) evo ovo prva slova riječi kojima bi ih opisao..
  A oni vrlo dobro znaju koje su to riječi i značenja.

  • Rekao je Vrdoljak na dnevniku da ne može komentirati interes za ptkm jer je riječ o burzovno osjetljivoj informaciji, ali da će učiniti sve da proizvodnja ostane u Hrvatskoj i da će što prije uvesti partnera u tvrtku. Nije baš zračio samopouzdanjem, ali valjda će netko ući bez stečaja.

 18. Na dnevniku su Vrdoljaka direktno pitali za komentar privatizacije ptkm. Ministar je zakopčan do grla i to pravda činjenicom da ptkm kotira na burzi. Ako je tako to je razumljivo, ali ako se radi o nekim igrama ispod stola i ako zna da je tvrtka u zadnje vrijeme namjerno uništavana za nekog kupca to već ne bi bilo u redu. Nadam se da su tri ponuđača dovoljna da se izbjegne dogovor oko jeftine kupnje zadnje veće izvozne industrije u Hrvata.
  Eto godinama smo se borili na najpošteniji mogući način da ova tvrtka postane ponos jedne male državice i na dobrobit svih nas i naše djece. Na žalost sile zla su bile jače i radile su upravo suprotno od onoga što smo mi pokušavali. Ono što je sigurno u prljavom novcu nitko neće uživati i život će to duboko vjerujem sankcionirati na bilo koji način.

  živjeli.

 19. Kad pogledate bilancu i RDIG Azoty groupa i Duslo onda vidite koliko smo mi jadna i propala sredina, ove dvije firme ( poljska i slovačka) su miljama ispred naše petrice. Znači može se, nemaju ni one svoju sirovinu i vjerojatno su imale nižu proizvodno-tehnološku osnovu, a opet rade uspješno!!

 20. A što reći gospodo, AGROFERT ima hrpu firmi u svom sastavu koje se bavi recimo ovim:
  The AGROFERT Group comprises more than 200 companies which are active in food production, agriculture, chemistry, ground machinery, forestry, timber harvesting, woodworking, renewable recourses and biofuels. We produce both final products for final consumers and semi-finished products for further industrial processing.

  A ovi naši bokci iz Kutine najveći uspjeh imaju kad su osnovali menzu u krugu tvornice. Doduše tamo se moglo dobro i krkati ako ste imali neku žnjoru. Ako niste morali ste biti jako brzi da stignete do prve kenjare.

  Prije jedno 6-7 godina prijatelj koji je inače u poslu sa poljoprivrednim proizvodima tvrdio mi je da će ptkm jednog dana kupiti Slovaci. Onda sam mislio da mu je alkohol smanjio moć rasuđivanja no sada možda ispadne da je bio u pravu. Zašto hrvatski čovjek nije bio u mogućnosti imati danas takvu firmu (The largest private employer in the Czech Republic (currently employs 27 000 employees)) pitaće nas generacije naše djece koje će doći poslije nas i koje će umjesto gospode biti konobari ili u boljem slučaju gastarbajteri na skeli u Munchenu. Pazite ovi ljudi zapošljavaju 27 000 ljudi, za koje čisto sumnjam da se hvale javno kako mogu štrajkati ne jednom nego dva puta.
  Ako cijena u privatizaciji i ne bude dobra trebaće ostati u dionicama i samo čekati da novi gazda za 6 mjeseci posloži priču.

  • Hah, dobro ste rekli 🙂

   BTW, neki dan me iznenadio podatak da je nakon Agrokora drugi najveći koncern u prehrambenom biznisu u nas ni manje ni više nego M-San. Već i površna pretraga googlom potvrđuje da je ovo vjerojatno istina. Mislim da to samo potvrđuje koliko će neki ponuđači (i ja navijam za Agrofert, a tko zna, možda nas i Yara iznenadi sutra…) biti zagrijani za akviziciju na ovim prostorima.

 21. http://www.seebiz.eu/pravi-krivci-nisu-zaduzeni-gradani-nego-pljackaske-elite/ar-80002/

  Evo nenade čovjek osjetio potrebu da se na poslovom portalu obraća vama i polemizira.Pazite ovo je tipično NAŠE,”nismo mi krivi nego elite”,još malo pa će nas uvjeravati da nisu krali hrvati nego vanzemaljci.Što ne napiše jedan tekst u širem kontekstu kada je ovako pametan,što recimo ne napiše tko je kriv u ukrajini,bugarskoj,rumunskoj,srbiji itd.Jeli moguće da su za sve i svugdje krivi lopovi i tkz. elite.Ispada da elite i nisu građani?Još malo pa će i poduzetnici izgubiti pravo glasa jer nisu navodno i oni građani?Evo čovjek je rekao da se treba početi baviti “osvješćivanjem” nacije,pa uhvatio se on posla,fino nas je osvijestio?Čovjek još nije shvatio da mi danas mobiliziramo sve ljudske potencijale u svim strankama da bi jedva jedvice možda sastavili jednu vladu za ocjenu -3,zato nas “osvješćuje” u ovome tekstu da nam ukaže na krivce,”nismo mi oni su”,to je jedino što danas u hrvatskoj znamo i reći?Najbolja fora mu je “da nitko nije dao glas za uništenu poljoprivredu,
  rastuću nezaposlenost…”,tip misli da mi nemamo nikakvu odgovornost zbog toga jer dosadašnje vlade nisu ispunile NAŠA očekivanja i da su jedno govorili i obećavali a drugo radili?U dalmaciji kažu ako me zajebeš jedanput svaka ti čast ali ako me zajebeš drugi put onda sam ja idiot?Pametnome dosta!By the way tip se obrušio i na poduzetnike i kaže nešto u stilu “da su se regrutirali tijekom prvobitne akumulacije kapitala”,mene više brine to što on uopće i ne kuži da je i on jedan od potencijalnih poduzetnika,pod uvjetom da to želi,pa ako se regrutiraju NJEGOVI možda nam poprave krvnu sliku.
  To mi sliči na jednu priču iza rata gdje su me na jednoj večeri moji prijatelji uvjeravali da je u rat otišlo i masu kriminalaca i nesreća,ja sam im na to odgovorio;”da je to djelomično i možda točno ali da su se oni kao uzornjaci gurali u prve redove da “nesreće” nebi mogle ni doći na red?Ušutali su i više mi to nikada nisu ni spomenuli a kamoli otvarali tu temu?Tako i ovaj gospodin,ako mu se ne sviđa krvna slika hrvatskih poduzetnika neka mobilizira svoje frendove i krene u poduzetništvo da nas konačno spase od nezaposlenosti i siromaštva…Znaju oni tko je kriv???Neš ti nagradnog pitanja?Političke elite i krupni kapitalisti?A sa druge strane su građani?Da nije tragedija bila bi komedija?Mi više nemamo novinare nego papige?
  Udaraju po istome već 20 godina?Znaju oni sve ali neće u poduzetnike nikako?Baš šteta?A tako pametni i sposobni?To se zovu bačene pare a potencijal nije realiziran…Jadna nam majka?

  • Mogli bi s Mađarima trgovati radi ine ili s Austrijancima radi interesa ove bagre, ali neka bar postoji neki interes

 22. Nego kako će sada izdržati srce gosp.Klausa, kada u Petrokemiju ulazi KAPITAL, a on mrzi SVAKI KAPITAL?!
  Da je bilo sreće kao što nije, pa da se na vrijeme preselio u kakvu neprofitnu organizaciju!!
  Rasturio je sve što se dalo rasturiti, ali bojim se da prava reakcija na takove postupke neće uslijediti!!!!
  Šteta!! ˝ILI˝??

 23. “…da je za Petrokemiju dodatni kapital bitniji od cijene …” da ne bude opet smanjena nominala – dioničari i mirovinci pušing, ostali u nagodbu preko njihovih leđa.
  Ako ništa drugo barem ćemo nagon godina čekanja vidjeti gdje smo.

  • Neka pošteno plate pa neka bude i skladište. Tražili su pa neka gledaju. Saditi će šargarepice uokolo hangara a stožer će se već pobrinuti da sve lijepo funkcionira kao kakva hipi komuna. Klaus im je ionako već guru a sigurno neće nedostajati ni medijske pažnje. Kapital im neće smetati, vladati će samo ljubav.

 24. Uz dužno poštovanje, ne znam zašto se toliko pljuje isključivo po sindikatima kada se zna da je presudna varijabla za Petrokemiju cijena plina. A na to nisu mogli (direktno) utjecati ni sindikati, ni Uprava.
  Za to je odgovorna politika. Javna je tajna kako je Vrdoljak imao prste u tome, kome se pogodovalo (sigurno ne Petrokemiji) i kakve provizije su se dijelile ispod stola.
  Da je bilo političke volje, mogla je i cijena plina za Petrokemiju odavno biti drugačija.
  Ja bih usporedio ovo s Vašim tekstovima o odgovornosti privatizacijske pljačke 90-ih sa trenutnim stanjem gospodarstva. Gdje se spominje da je toga bilo, ali da je to kap u moru naspram svega ostalog.
  A ovdje se odaje dojam da su sindikati i Uprava glavni krivci, što nije pošteno. Naravno da je taj pritisak koji su izvršili prema “kapitalu” mogao biti prema “Vladi” i manjoj cijeni plina, ali nisu oni direktno krivi za takve igre s cijenom plina.

  • Chacha,vi govorite o nečemu što uopće ne razumijete i molim vas objasnite vi meni kako to cijena plina ovisi o političkoj volji?Jeli vi znate da je država trebala od ine preuzeti plinski busines i da tu stavku ugovora nije ispoštovala?Znate li zašto?Zato što je taj busines ini proizvodio milijunske gubitke?A nenad vam je dole odgovorio što je logično a što nije bilo logično?

  • Kad se sjetim kak je prošlo s ponudama za HPB, moram se podsjetiti da načelno nastojim pristupati životu optimistično… 🙂

 25. Ja se samo nadam da će vlada prodati svih svojih 43%, inače nisam siguran da će dobro ispasti, iako se nadam najboljem za ptkm.

 26. pozdrav!
  radnik sam petrokemije,nisam dioničar(cijena za mene mlađeg radnika i nije bila najpovoljnija)
  član sam sindikata(kad se zaposliš ,to ti se prvo nametne pod nos da potpišeš,pa mlad -lud bez neke velike prosudbe to i učiniš)iako mi se njihov rad i mišljenje uopće ne sviđaju,kao ni ostalim kolegama s kojima sam u kontaktima…plaćamo ih mjesečno 1% od plaće-tzv.porez na budale…vrlo malo je onih koji su istupili iz njega,uglavnom su to stariji ljudi koji imaju kakvo-takvo zaleđe i sigurnost…nije sad da taj sindikat tjera strah u kosti,ali 99% ljudi s kojima sam o toj temi pričao,a članovi su sindikata nisu zadovoljni sa njihovim radom i netransparentnošću
  slažem se u potpunosti sa svime navedenim o g.Klausu..ponekad se i sramim kada nastupa sa onom salvom nepristojnosti i psovki..sram me da netko takav predstavlja i firmu u kojoj radim,a i grad u kom živim…pa nek je i najveći HR branitelj
  što se ove privatizacije tiče..više mi je od svih podmetanih i plasiranih priča i muka pomalo(vama kao dioničarima sigurno i nije :)…neka više sve to lijepo završi…na bilo koji način..moj je stav da ako nisi konkurentan i kvalitetan na tržištu-propadaš…
  godinama se ljude kupovalo sigurnom plaćom,raznim slobodama(bilo bi previše da navodim)…tupilo se o nekim nedodirljivostima,dok su se pogoni polako raspadali,oprema zastarjevala…ulaganja u napredak i uštede su bile minimalne ili gotovo nikakve…uglavnom krpanje,kad se nešto raspadne..
  štednja se sada ubrzano provodi zadnjih godinu-dvije

  ljudi u kutini koji se nisu uspjeli zaposliti u petrokemiji(ili djecu)su uglavnom istog stajališta…da tamo radi hrpa pijanica,kuhara,spavača..ne mogu reći da i tu nije bilo istine…također je sve proizašlo iz one lažne sigurnosti i nedodirljivosti…tako da me pred njima nekada pomalo sram ,iako radim odgovoran posao 12h i ne spadam u gore spomenute i ti ljudi to znaju

  samim dolaskom u petrokemiju,nakon par mjeseci upoznavanja s ljudima i stanjem dao sam procjenu da ta firma na taj način na koji funkcionira može opstati nekih 10-15 godina max…imao sam pravo….ostali su reagirali na način:nemoj to pričat…ma nek potraje još malo dok ne odem u mirovinu,dok ne poberem otpremninu,ne otplatim kredit i sl.
  uglavnom,nisu svi isti…ima ovdje jako vrijednih,pametnih ljudi…uglavnom šute i rade sa na malim bodovima,ne žale se ,iako bi se možda prvi trebali,ne zove ih se na “sindikalne fešte i pijanke”…možda i bolje

  • Lijepo napisano, prijatelju, i iskreno, nadasve. Nekad sam i sam radio u slično posloženoj NAŠOJ firmi i moje mi iskustvo govori da su sindikalisti najveći dvoličnjaci, šljam i bagra. Jedna spika za publiku i članstvo, sasvim druga ispod stola. Kad je došlo stani-pani, oni su sastavljali liste za otkaze, a vlasnici samo potpisali i amenovali. Samo što nisu skužili da su to ustvari kojoti koji su firmu uzeli za sitniš, preko povezane firme isporučili fakture i za što je i za što nije, a osigurali se zemljištem, nekretninama i opremom. Još su bili toliko pametni da za plaće i ostale stvari nisu ništa ostali dužni, a dobavljačima nešto malo. Tako da kad su otvorili stečaj, oni stali u prvi red, aktivirali osiguranja i fino se opernatili, a ovi konji iz sindikata i njihovi trabanti i rodbina kupili si svega još par mjeseci, a mislili da se spasili. Većina ih dan-danas kuburi i kokošari, jer takvi ne mogu nigdje drugdje prosperirati ni opstati nego u mutnoj, močvarnoj i NAŠOJ okolini. A što se mene tiče, ispalo da su mi napravili najveću uslugu u životu. 🙂 Ova Vaša firma je malo drugačija. Nema toliko kompleksan proizvod ali je zato utrživ u svjetskim razmjerima. Kompleksno je međutim i u izgradnji vrlo skupo samo postrojenje. Tako da se u Vašem slučaju itekako isplati boriti za posao i radno mjesto. Ima perspektivu, a kad ostaneš bez posla, u KT su puno manje mogućnosti nego u ZG. Samo morali biste se organizirati i dići svoj glas, zadnji Vam je čas. Inače će Vam otkazne liste sastavljati Klaus i trabanti, po nekim svojim kriterijima, kao rezultat njihovih dilova ispod stola.

   • to za sastavljanje “listi za odstrijel” će me dočekati sigurno…i tu imam male šanse…u ovoj firmi se nikada nije gledalo tko kako i koji posao radi..muljatori,sindikalni povjerenici i dupelisci su uvijek dobro prolazili…ovaj put će se još gledati i pripadnost stranci(iako nisam ni u jednoj,niti ću biti),utjecaj i aktivnost u sindikatu,što sindikalne ulizice misle o tebi i tvojoj obitelji i sl.
    ako dođe do takvog raspleta da stvarno na natječaju pobijedi onaj ponuđač koji napravi najbolji “deal” sa sindikatima,onda ne vidim nikakav prosperitet…sve će ostat po starom,jedino će se smanjit broj ljudi(po ovom gore načelu),smanjit će se primanja ljudima koji stvarno rade(ne gospodi u uredima i kavokuhačima)..i nakon nekog vremena će se prodavati dio po dio tvornice
    mišljenja sam da bi bilo najbolje da tko ponudi najviše i upravlja tim što je kupio..pa neka se vidi vrijedi li taj proizvod ili ne,znači strani ljudi i menadžment(ne domaći uvlakači)..tko radi dobro i odgovorno,neka radi..uloga sindikata bi trebala biti da brinu o uvjetima pod kojima ljudi rade i da brinu o sredstvima za rad,inače već nekoliko mjeseci se u firmi ne mogu dobiti radne cipele i još neka neophodna oprema za rad,ali za to nikoga očito nije briga(istina,bilo je i onih koji su s tim cipelama i odijelima kod kuće na seoskim domaćinstvima napravili više posla nego ikada u petrokemiji..pa su godišnje zaduživali i po 3-4 para)
    velika većina radnika negoduje protiv sindikata…ali to su ljudi koji imaju obitelji,kredite i tko zna šta sve ne…i očekivati neki njihov pritisak na sindikat njima se čini kao “metak u čelo”…tako da je teško očekivati od njih da tu nešto utječu…mislim da je jedini način da se ograniči djelovanje sindikata-da to uvjetuje novi investitor,vlasnik

    • Prijatelju, javi se meni, imenom i prezimenom, nek’ ti Nenad da moj mail. Kao dioničar i kao čovjek, kunem ti se životom mog jedinog djeteta, koliko god bude u mojoj moći, da Klaus i njegovi neće sastavljati liste za odstrel. Vjeruj mi, ni meni kao malom, a bogami ni budućem većinskom nikako nije u interesu da odu radišni ljudi, a ostanu neradnici, lopovi i ovi što su krivi za stanje u kakvom je firma danas. Samo moraš biti svjestan da će se uvjeti, način i organizacija rada i posla znatno promijeniti. Npr. vjerojatno će se posao organizirati sezonski i ho-ruk u periodima kad je to najoptimalnije sa troškovne strane, ugovori o radu će biti znatno fleksibilniji što se tiče upošljavanja i otpuštanja, Pa se npr. dogodi situacija da radiš samo pola godine, ali zaradiš kao da si cijelu godinu dolazio na posao. Tko ti onda brani da ostalih 6 mjeseci radiš nešto drugo, tjeraš neki svoj biznis, ili jednostavno ležiš doma ako hoćeš i možeš? Vidim u tvom pisanju malodušnost, pasivnost i pomirenost sa sudbinom. Ako je tako kao što kažeš, da su mnogi ili većina nezadovoljni sindikalnim bukačima i priljepcima, možete nešto poduzeti da ih demontirate i marginalizirate. I ne mora vas biti cijela vojska. I jedan može biti dovoljan, a već pet ili deset ih sigurno baca iz sedla. Vi među sobom znate who is who i who is whom. Evo ti i moj prijedlog. Kažeš uzimaju vam pet banki mjesečno za sindikat. Na 2000 ljudi to je 100000 kuna mjesečno. Godišnje ti je to 1,2 milijuna kuna, a to je fina lovica. Pa tražite uvid ili im pošaljite inspekciju da se vidi kako, tko i na što se troši ta lovica. Kladim se da se njome koriste uvijek isti. 🙂

 27. Evo nenade NAŠIH sveznajućih u petom danu,da se i njih malo sjetimo,pogotovo ovih dezinformacija “da petrokemija posluje u plusu”,naravno što je bilo samo djelomično točno ali samo za 2011 godinu a inače u 2010 i 2011 godini petrokemija je napravila minus od 353 milijuna kuna tako da taj plus 2011 godine od 137 milijuna kuna je bio mačji kašalj jer u 2012 godini kada su ova gospoda govorila na htv-u petrokemija je napravila još dodatnih 164 milijuna kuna minusa a u 2013 godini još dodatnih 190 milijuna kuna i to za 9 mjeseci jer za to razdoblje imamo izvješće,ode u par godina pola pelješkog mosta.Znate li koliko to brine ove ljude koji su tada besramno lagali hrvatske građane?Boli ih briga!Oni su svoje rekli a dali je to bilo utemeljeno na istini i na činjenicama kao da je bitno?Posebno obratite pozornost na nina raspudića koji dva puta u svome govoru ističe da navodno petrokemija posluje u plusu,pa slijedom toga izvlači zaključak zašto bi se uopće privatizirala.Pazite da je netko u toj emisiji spomenuo minuse 2010 i 2011 godine od 353 tis kuna,ma nitko,ili su tako nepripremljeni dolazili zarađivati lovu na htv ili su svijesno lagali hrvatsku javnost,nešto od toga jest.Sjetite se koliko smo tih dana pokušavali pisati da se nekako plasira cjelokupna istina o poslovanju petrokemije ali od vih “petodanaša” ti više nisi imao šansu plasirati istinu.To je bilo nemoguće!
  I što danas?Pojeo vuk magare?Oni će nam i dalje soliti pamet “kako bi trebalo i što vlada treba učiniti”,užas…Za nagradu htv ih je dobro rasporedio i dao im dvije emisije,neki dan imamo tužopoljku miljenka jergovića zašto je horvat izgubio emisiju?Nakon tolike količine poluinformacija i ideološki obojenih jednosmjernih obrađivanja tema oni nikada više na niti jednoj normalnoj javnoj tv nebi smjeli ući ni kroz vrata a kamoli da se rasporede u dvije emisije?Sada je problem što je horvat izgubio emisiju a nije problem što je petrokemija od 2010 do danas napravila minuse od 600 milijuna kuna i što su u međuvremenu masu ljudi ostalo bez posla,što sada ne obrade temu dali je država ili sindikat doveo predsjednika uprave,dali ga je odobrila jadranka kosor na prijedlog sindikata?To im danas nije zanimljiva tema?
  A oni su nas uvjeravali da posluje u plusu?Da tragikomedija bude veća voditeljica u uvodu emisije spominje dalmacijavino sa kojim je godinama upravljao sindikat i koji je uspio nagomilati gubitke od 1,5 milijardi kuna,pojeli su svoju supstancu deset puta?To im nikada nisu bile zanimljive teme?

 28. Da mi je znati zašto su Poljake izbacili, vjerovatno radi visoke ponude i zašto su ikoga izbacivali. Sad će onaj kome namještaju platit koju pinku ostaloj dvojici da se ne jave i ponuditi siću poslije. Teorija zavjere ali što god ovdje pomisliš najgore to se uglavnom ostvari

 29. Jako me iznenadila današnja oštra korekcija Petrokemije uzimajući u obzir da bi ponude u drugom krugu trebale biti izdašnije. Naravno da su svi ponudili manju cijenu, a i nadali se da će biti možda i jedini ponuđač. Ili se varam? Kad dođe do preuzimanja valjda će i gazda biti bolji i firma će biti profitabilna?A za biti većinski trebat će ići sa javnom ponudom pa i neku premiju ponuditi?

  • Ne znam što su ljudi očekivali, rasponi cijena u ovoj fazi su jako široki a varijante oko ulaska strateškog partnera mnogobrojne. Najbitnije je da država ide van, da se zaustavi kriminal i da se ugovori nabava plina po razumnoj cijeni. Kad se to dogodi, onda lako za dionicu.

 30. @dandy
  pošto nije moguće odgovoriti na vaš gore navedeni post ovdje ću kratko..iako mi se čini kao da idem malo offtopic
  iako ne više mlad kao kad sam se zaposlio,još uvijek sam jedan od mlađih(bar na mome pogonu) pa mi cijela ova situacija mrvicu lakše pada nego ostalima(iako to danas u HR ne znači previše za nekog sa SSS)

  hvala na ponudi za kontakt..ipak nebi želio da ovo sve ovdje izgleda kao da se grebem za neke veze…nikad se u životu nisam,niti to želim..ako se i desi gore opisani nepovoljniji scenarij za mene,shvatit ću to kao novi životni korak,pa kako god završio..mišljenja sam da se na neke stvari u životu ne treba previše utjecati
  eventualno,ako hoćete zatražite moj mail od g.Nenada sami(nisam baš upoznat sa načinom komunikacije ovdje)..tek toliko da vidite da iza ovog stvarno stoji osoba imenom i prezimenom..hvala na podršci

 31. Jeste li vidjeli ovu aferu u ministarstvu financija,pa ovo je sramota nad sramotama,zamislite došao čovjek na mjesto pomoćnika ministra i uzme kredit od habora po puno nižoj kamati da može zatvoriti kredit kod hypa.To je bezobrazluk nad bezobrazlucima,neviđeno?Trebate pročitati obrazloženje habor-a za taj kredit,oni utvrđuju da je klijent rizičan ali mu odobravaju kredit,evo sada čovjek na htv-u pročitao obrazloženje.Čovjek još nije ponudio ostavku?Ljudi moji jeli ovo moguće,što ovi ljudi rade?Nestvarno?
  Pa danas bi pola hrvatske uzelo takve kredite kod habora i sa njima zatvorili kredite prema poslovnim bankama?Ovo je afera nad aferama?Sramota nad sramotama?

  • Taj linić je potpuno izgubio kompas,umjesto da se bavi rashodovnom stranom proračuna njegovo ministarstvo proizvodi najveću aferu u zadnjih dvije tri godine.Ma zamislite toga obraza,kao đon od cipela,došao macan na vlast i uzima mu firma od državne banke kredite.Pa tome je obraz deblji od đona od cipele?Pazite habor kontrolira financijska inspekcija a ta financijska inspekcija je pod direktnom ingerencijom ministarstva?Za ne povjerovati?
   Još ga linić ide braniti?Taj linić je potpuno izgubio kompas a ova vlada je svoje odigrala i bolje da odu što prije.Država je postala muppet show,
   Tragedija a ujedno jedna velika komedija?Kao da se djeca igraju vlasti?Potpuno nedorasli?Žali bože što sam ih na početku podržavao!

   • A ova socijalistička lakrdija sa tkz sukobom interesa je nešto nevjerojatno,pazite čovjek je prenio upravljanje na odvjetnički ured i onda se nama neandertalcima prodava priča da kada to naprave da nisu u sukobu interesa?Taj zakon su vjerovatno donjeli jahači državnih jaslica od rođenja da im slučajno u politiku nebi ušli poduzetnici.Kao svi su sukobi riješeni ako preneseš upravljanje na odvjetnički ured?To nije zdrava pamet nega sprdačina sa elementarnom inteligencijom ljudi,kakve veze ima dali je netko vlasnik nečega ili nije?Po toj logici možemo optužiti sve ministre hns-a da su protiv poreza na nekretnine jer imaju možda neke vikendice?Sve je onda sukob interesa?Ali ovaj slučaj je eklatantni primjer kako se dijele krediti u ovoj državi?Pola zemlje bi htjelo baš takav kredit?
    To nije sukob interesa nego je to za zatvor a linić uzima za pomoćnika ministra čovjeka nad kojim je uskok radio ili još radi obradu za porijeklo imovine,ako linić to ne zna onda se pitaš tko nam uopće vodi državu i štiti interese?Oni nisu znali ništa a izgleda da ovi još manje znaju?

    • Upravljačka prava je termin koji se u ZTD-u pojavljuje samo jednom (čl. 227) gdje se govori o ograničenjima u prijenosu dionica. Ovdje se vjerojatno misli na članska prava (prava člana društva) u odnosu na društvo (pravo na postavljanje uprave, pravo na obaviještenost o poslovima društva, pravo na sudjelovanje u dobiti društva etc).

     Već mi duže vremena “smeta” taj prijenos na odvjetnički ured. Para uši. Ne razumijem što to znači, kao ni prijenos na treće osobe. Odvjetnik može biti član (vlasnik) društva ali ne može biti član uprave (direktor) jer mu to brani Hrvatska odvjetnička komora svojim internim aktima. Čini mi se da je taj “prijenos upravljačkih prava na odvjetnički ured” samo formalno micanje imena sa neke firme, mazanje očiju (spin).

     Bilo bi interesantno znati kome ide dobit ako ju ostvari društvo u kojem su prenesena upravljačka prava, odnosno tko će mu dati kredit / pozajmicu / povećati t.k. ako je u financijskim problemima. Čini mi se da se taj prijenos radi pro forma samo što to nitko ne kaže. I vraćaju li se udjeli kasnije prvom prenositelju. Sve bi to ukazivalo da je cijelo vrijeme postojao sukob interesa jer je firma bila cijelo vrijeme pod kontrolom originalnog vlasnika. Posebno ako se na “odvjetnički ured” (koji nema pravnu osobnost per se, osim ako nije ustrojen kao d.o.o. nego se ustvari uvijek radi o prijenosu na drugu fizičku osobu) prenose udjeli bez naknade ili za koje naknada nije plaćen. Prozirno do bola.

 32. I to na ured gdje ti radi jedan od boljih frendova pa si siguran da te neće zajeb. i fino će voditi za tebe firmu 🙂 Ma to je kap u moru ove države Antune. Toliko toga a ima nas samo 4,5 mln!

 33. Danas je george osburne ministar financija britanije točno i precizno detektirao problem eu i rekao “da nisu problem eu reforme već upravo suprotno,nedostatak reformi”,poručio je eu ili će nastaviti-sprovesti reforme ili će propasti.O tome sam ovdje pisao više puta.Tko bude imao hrabre vlade taj će se iz ove krize izvući i uhvatiti korak sa svijetom a tko ne bude imao takve vlade iz krize se neće izvući sljedećih deset godina a zaostajati će sve više i više.Sa ovakvom vladom i sa ovakvom “hrabrošću” mi nemamo apsolutno nikakvu šansu za oporavak.Baš nikakvu!Ako i dokučimo rast od 1-2% biti će nam gore nego danas jer imamo eksploziju kamate i javnog duga a vlada vodi alibi politiku i čeka da nas drugi stisnu da krene značajnije u uštede,to je najgora opcija koju jedan narod može izabrati.Ova vlada već kalkulira sa sljedećim izborima,hns se bori da uopće pređe izborni prag i oni se sve više počinju baviti sami sa sobom,jednostavno oni i ne shvaćaju da se kozmetičkim promjenama hrvatska ne može oporaviti a traže alibi u tome da su navodno svi protiv reformi.Pa što i ako jesu?Oni nisu tu da rade što se ljudima sviđa nego ono što te ljude može spasiti iako oni to danas ne razumiju.Uopće vlada nema komunikaciju sa građanima,mislim da pola ministara uopće i ne razumije što se dogodilo u svijetu,kao da misle da će se hrvatska oporaviti po inerciji.Ja tvrdim da neće i da nema nikakve šanse,što vlada više čeka šanse su nam sve manje.Osburne se danas osvrnuo i na aziju za koju je rekao da gazi naprijed a eu posustaje i stagnira.
  Ovakve govore u hrvatskoj sigurno nećete čuti jer 95% zastupnika u hrvatskom saboru i ne zna o čemu se tu radi a 80% ministara još i manje.
  Žalosno ali to je tako?Sada ćemo se opet mjesec dana baviti pomoćnikom ministra financija i mustačem-perkovićem.A na vlasti umjesto reformatora kozmetičari kojima je jedini cilj ostvariti pobjedu na sljedećim izborima a to što će u hrvatskoj povijesti ostati zabillježeni crnim slovima koga je uopće briga?Sramotno?Zamislite osburne poziva eu na reforme a hrvatska je u podmakloj fazi karcinoma,nama ne trebaju reforme nego čitav sustav i način života treba okrenuti na glavu ako želimo uspjeti.Ova vlada očito to ne želi,nego vodi čitavo vrijeme alibi politiku.Osuditi će nas na još deset godina stagnacije svojim NEčinjenjem…Nebi me začudilo da milanović na listu za eu izbore stavi ženu od pomoćnika ministra financija “da se i oni malo poprave” kao jakovina?To nije vlada nego poljoprivredna zadruga!

 34. http://www.index.hr/vijesti/clanak/pusic-izbacila-cacica-iz-hnsa/721864.aspx

  A vesna pusić je umislila da vodi cdu ,pa je sada ona našla izbacivati čačića iz stranke.Time je stavila točku na i na budućnost hns-a,već danas nemaju nikakve šanse da prođu izborni prag a nakon ovoga nemaju ni teoretske.Baš im je sada to bio ludilo potez?U miru će navodno dočekati sljedeće izbore?Spokojni da neće proći izborni prag,osim ako ih opet ne zašlepa sdp…Počivali u miru!

  • Baš tako. Tko je glasao za HNS (i ja), glasao je zbog toga što su manji populisti, veći individualci, direktniji, praktičniji, spremni narodu reći i što mu se ne sviđa čuti, bilo disonance i drugačijeg mišljenja među članstvom…, ukratko zbog Čačića. A danas isključenje jednoglasno u najboljoj staljinističkoj maniri. A članstvo prvo išlo u komitet po mišljenje. Gade mi se takvi ljudi i takve stranke. Nek’ pričaju o njemu što hoće, ali jebeš čovjeka koji je svima drag i nikome se nije zamjerio. Negdje je i zajebao, ali je puno i stvorio, mnogima omogućio da zarade svoje plaće, a u ratu svojom ulogom u VŽ spasio mnogo života. I najvažnije, za sva svoja djela i nedjela odgovarao i platio. I kao takav draži mi je od svih ovih dobrica i fake humanista što cijele svoje bijedne i bezvrijedne živote parazitiraju na našim grbačama i državnim jaslicama. Svaka čast varaždinskom i međimurskom ogranku koji ga se nisu odrekli. Jedino tamo su dobivali lokalne izbore i saborske mandate. A Čačke čim izađe, osniva stranku, ovi ogranci prelaze k njemu, a ovi šupci iz HNS-a već sad mogu zatvorit butigu. 🙂

 35. Na dnevniku 3 klaus se buni da je netko krtica u povjerenstvu jer su izašli detalji ponude u javnost. To se povezuje raskolom u hns u i da se neki članovi prijete izlaskom iz povjerenstva, a da se jedan ponuđač također buni protiv toga. Koje li su tu igre, što li nas očekuje. Sindikatlija je odlučan da se ptkm preda njegovom igraču i spreman je na razne obavještajne igre.

 36. Bilo na Dnevniku. Škandal! Imamo krticu!
  Pozdrav krtici! CHAPEAU! Rado bi joj stisnuo desnicu šapu. 🙂
  A dok jure krticu, žohari se nesmotreno istrčali na svjetlo. Sad znamo i koji su uz Klausa. Još i časni ministar i jedan kandidat. Pitam se koji. Nadam se da će se taj demonstrativno povući kao uvrijeđeno derište. Tako da slika bude potpuno jasna, ne mutna kao do sada. 🙂

  • Dandy ja mislim da je netko namjerno plasirao vijest u medije o ponudama u najboljoj namjeri da “izoštri” konkurenciju a u biti radi se o analfabeti koja uopće i ne kuži koliko vrijedi petrokemija,ti više ne znaš u ovoj državi jesu li veću štetu proizveli lopovi ili neznalice?Naravno ne mora ova moja prepostavka biti točna ali meni se nekako tako čini?Nebi me začudilo da je to tako?Put u pakao je uvijek popločen najboljim namjerama,tako su NAŠI na čačićevu najavu o privatizaciji petrokemije upregnuli sve raspoložive NAŠE snage da zaustave taj proces,vjerojatno su imali najbolje namjere a sada su zavili i kutinu,i radnike i državu u crno.Neke od njih smo još plaćali na javnoj tv da nam sole pamet što treba a što ne treba privatizirati?Klasični mazohizam?

   • Ja smatram da je to što je izašlo dobro za transparentnost. Jer je bilo više nego očito da se namješta Borealisu. Ne zato što imam nešto protiv Borealisa, nego protiv NAŠIH što im štelaju, a to ne mogu biti čisti posli. Tajnost im glavna fora za muljaže. Pitaš na Skupštini pošto plaćaju plin, oni kažu poslovna tajna! Ma nemoj me jebat! K’o da kupuješ atomsku bombu, a ne plin. I to sad odjednom problem jer kao zato cijena pala 10%. Brinu se odjedanput i za cijenu i za dioničare, a kad bila haranga protiv privatizacije uopće, idiotski nastupi i izjave Klausa, onakvi ugovori za plin, nabava sirovina…, i onda se strašno brinulo za cijenu i za biznis. Kako se brinulo, sada dolazi na naplatu u vidu ponuda po 10-tak posto realne vrijednosti, pa sada treba ubiti glasnika zato što je javio da je car gol. Sad i brojčano znamo koliki su razmjeri devastacije firme u režiji NAŠIH i koliki je posao pred novim vlasnikom za kojeg se samo možemo nadati da će htjeti razvijati firmu. A mi dioničari moramo biti dugoročni hoćeš- nećeš.

 37. Jel se moze podici kakva privatna tuzba ili kaznena prijava protiv Klausa? Mislim ovo sto radi je van pameti. Nek ode doma i unistava svoju kucu a ne Petrokemiju. Neka skupna tuzba mora biti moguca…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.