Uncategorized

RIVP/KORF/VLHO – vrijeme je za dividendu

Poziv dioničarima KORF, RIVP, VLHO da dođu na skupštinu Valamar Grupe 29.1.

(Svaki dioničar KORF lako postane i dioničar VLHO malim ulaganjem, što je legitimno, jer se na razini VLHO odlučuju stvari važne za KORFa vjerujem i financijski isplativo, o čemu pišem niže)

1. Kao što sam već pisao, Valamar Adria Holding (konsolidirano, uključivo Riviera i Bastion) ima u bilanci ogromne količine kratkotrajne imovine (na kraju Q3 530 mil. kn kratkotrajne mirovine, od čega 430 kratkotrajne financijske imovine i gotovine).

2. Kao što smo nedavno vidjeli, Valamar će već ove godine investirati novih 350 miliona kuna (dvostruko više nego u 2012.!), ali se sprema reducirati investicijske planove za iduće godine.

S druge strane, čini mi se da je kapitalna (imovinska) struktura cijele grupe neoptimalna, ako se uspoređuje sa sličnim tvrtkama u Europi (npr. Melia, NH). Naime, grupa je uglavnom 100% vlasnik nekretnina kojima upravlja, za razliku od npr. Melia Hotels koji su velikim dijelom samo djelomični vlasnici hotela i resorta – tako aktviraju bilancu i disperziraju rizike, jer rizik cijena nekretnina nije isti kao operativni rizik poslovanja. A na koncu, tako je razmišljao i Goldman Sachs kad su njegovi fondovi htjeli isplatiti 280 kn po dionici prije 5 godina (o čemu sam opširnije pisao ovdje).

O čemu govorim vidjet ćete na stranicama 48-51 godišnjeg izvješća Melia hotels.

Stoga, s obzirom na postojeću bilancu, poslovanje, ali i ogromne mogućnosti optimiziranja bilance, smatram da čitava vertikala RIVP/KORF/VLHO ima ogromne mogućnosti za isplatu dividende, ili još bolje, otkupa vlastitih dionica. Mislim da je bilanca grupe (pogotovo uzme li se u obzir stvarna vrijednost imovine, a pokazivao sam da se građevinski objekti u KORF vode po svega oko 5.000 eura po krevetu!) ridikulozno neoptimalna, ovdje je slična valuacija za ARNT, ali možete potražiti i za KORF.

3. A ovakav potez, s obzirom na velik broj dioničara, pogotovo na ogroman broj stradalnika Domovinskog rata (trenutno samo u KORF oko 900 dioničara iz Vukovara, ali tu su još mnogi iz Pakraca, Aljmaša, Belog Manastira, Drniša, Darde, Iloka (150), Karlovca (300+), Lipika, Lovasa, Mokošica i Nova Mokošica (230+), Petrinje itd., o čemu više kasnije) imao bi velik utjecaj ne samo na tržište kapitala, nego i na hrvtasko društvo u cjelini.

Mislim da bi grupa lakoćom iz rezervi, ali i smanjenjem kapitala uz optimiziranje kapitalne strukture mogla isplatiti lakoćom čak i 100 kn po dionici dioničarima na razini KORF (ako su većinski dioničari ARNT smatrali da mogu isplatiti 280, neugodno mi je i posmisliti koji bi ekvivalent toga bio za KORF) – to bi bilo svega oko 100 mil. eura.

4. Pitanje velikog broja dioničara iz pretvorbe i kuponske privatizacije bi zaista trebalo biti centralno pitanje za ovu veliku grupu, odnosno ako se fokuisramo samo na KORF, možemo reći ‘tvrtku’. KORF i danas ima oko 12.500 dioničara, od kojih velikim (najvećim?) dijelom stradalnici Domovinskog rata. Postoje obitelji iz npr. Vukovara ili drugih mjesta s 500 ili više dionica. Isplata od ‘samo’ 100 kuna po dionici (znam da se nekima ovo čini puno, ali ja mislim da je to malo) može jednoj obitelji donijeti financijski preokret. A značaj ovakvog poteza daleko bi nadmašio značaj svih trenutnih politikantskih sporova oko Vukovara.

Nažalost, pitanje ‘ljevice’ i ‘desnice’ kod nas je pret-političko (u smislu moderne europske politike). Zamislite kako bi razmišljali pravi europski socijaldemokrati širih vidika. Zar ne bi vjerovali da bi ovakav potez za ‘socijalu’ i ‘demokraciju’ značio znatno više od onoga što sada poduzimaju? A naravno, i oni, a i pravi europksi konzervativci, koji razumiju da se u razvijenom svijetu gubi razlika između dohotka od rada i od kapitala (radnik odvajanjem dijela dohotka u kapitalizirane mirovinske fondove, ali i kupnjom nekretnina – ali ne kako se to radilo u Hrvatskoj – postaje sve više ‘kapitalist’ koji živi od rente).

Dalje, svjedočimo trash-marksističkim interpretacijama ‘sukoba kapitala i rada’, s degutantnim izjavama ‘pa nećemo valjda biti nacija konobara i spremaćaica’. Degutantno jer su i to radna mjesta za one koji nemaju posao (a lako je tako s visoka pričati za one na državnim sinekurama). Ovakav potez bio bi i prvi u nizu poteza koji bi narodu živo prikazao o čemu se zapravo radi u tržišnoj ekonomiji, tj. kapitalizmu.

5. Stoga mislim da, iako ta tema nije najavljena na skupštini VLHO, vjerujem da svi zainteresirani (a to su dioničari KORF, VLHO, RIVP) trebaju doći jer time pokazuju brigu o kompaniji. (Rok za prijavu je tek za 9 dana, tako da stvako još stigne kupiti dionicu VLHO i postati dioničar na 16.1. i poslati prijavu npr. 17. ili 18. 1). Poziv na skupštinu, kao i formulari za prijavu i punomoć, nalaze se ovdje.

NARAVNO, dioničari KORF ne bi smjeli dolaziti na skupštinu nakon što kupe npr. 1 dionicu VLHO samo zato da ometaju rad skupštine, ucjenjuju ili se na bilo koji drugi neprikladni način ponašaju (pa vas i pozivam da se ponašate u skladu sa zakonima i dobrim običajima). Ali naprosto mislim da svi dioničari KORF imaju legitimno pravo biti zainteresirani za informacije koje mogu na toj skupštini čuti, kao i na taj način demonstrirati svoje zanimanje za poslovanje kompanije.

Ali ovo se može reći da je sve rekla-kazala. S druge strane gledano, financijski gledano, naprosto se sada isplati biti dioinčar VLHO kako bi se moglo dobiti još dionica po 100 kn (jasno ako tržišna nastavi biti veća od 100, a prema prihvaćenim teorijama tržišta, to i jest najbolje predviđanje koje sada možemo dati ako ne bismo uzimali u obzir razne okolnosti, nego pristupali tržištu kao ‘efikasnom’. Kao što znate, ja mislim da je vrlo neefikasno i da dionica vrijedi znatno više.)

6. Pogotovo zato jer mislim da nas još čeka i rasprava o poslovnoj opravdanosti tvrtke Valamar Hoteli i Ljetovališta.

7. Ovakve stvari, skupštine na kojima se odlučuje o bitnim stvarima za najvažniju kompaniju uvjerljivo najvažnije gospodarske grane, izazvele bi i najveću pažnju medija. Nadam da se će to napokon postati pravilo i kod nas.

8. A osobno, možda griješim, mislim da ima i značajno većeg prostora za isplatu kapitala dioničarima (što naravno nije predmet ad hoc odluke, nego ozbiljnog procesa financijskog restrukturiranja.)

9. Sjetimo li se turobnih početaka ove investicijske priče u svojoj zadnjoj reinkarnaciji, ono kad je bilo ‘prekrcavanje’ po 23 kune prije nekoliko godina, sjetimo li se kroz što smo sve prošli, i što KORF može donijeti svojim mnogim (međnju njima i siromašnim) dioničarima, mislim da ga možemo nazvati: The Little Engine that Could! (Link je na knjigu, ovdje je o knjizi).

10. Za kraj, samo mala poruka potpunim investicijskim neznalicima, među kojima ima i profesora s EFZG, da ne prozivaju Hanfu jer nije uočila ovu ‘manipulaciju’ oko poziva na dividendu, jer je to apsolutno najuobičajeniji način komunikacije. Primjerice: Forbes — Apple Puts Carl Icahn’s $150 Billion Buyback Proposal To Shareholders.

Napomena: Imam dionice KORF i VLHO i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:Uncategorized

44 replies »

  • Morate ga poslati poštom, original. Nikad nisu manipulirai oko prijava, pa vjerujem da neće ni sada, tako da vjeurjem da je i obična pošta OK. Ali najbolje preporučeno. Vidimo se!

   • Potvrđujem + mora biti origigi potpis, nema fora tipa ubaci sliku pa PDF i slično (makar ako šaljete poštom šanse su da ćete isprintati obrazac pa ručno popuniti), meni su za KORF tako skoro odbili prijavu.

 1. Poštovanje!

  Ako uračunamo i dugotrajne dane zajmove i vrijednosne papire tada se financijska imovina penje na 680M kuna.

  Što se tiče isplate dividende, protiv toga sam. Naime, zadržana dobit postoji, ali pitanje je iz koje je godine, ali sigurno od prije 2009-e. Glavni razlog toga je oporezivanje dividende. Plaćati 15% mi se ne čini nikako u redu. Mislim da bi bilo bolje da se pristupi otkupu vlastitih dionica (pa nek si ljudi rade dionice, kako vi kažete, iz domaće radinosti) jer na taj način izbjegavamo gore navedeni trošak, a cijena dionice bi rasla i svačiji udio bi rastao. To je važno i glavnom vlasniku , zar ne, da što više poveća svoj udjel?

  Sljedeća stvar koja me malo muči je što ću s dividendom? Dobijem ju, platim 15% i onda što? Opet u Valamar nakon što sam izgubio 15% ili gdje drugdje? Mislim da je ljudima danas to malo problem…u Hrvatskoj za građane s relativno malim kapitalom nema baš puno mogućnosti za investiranje. Kome danas smijete dati novac?

  Naravno ovo gore može pod uvjetom da nema isplativih investicija gdje se može ta imovina oploditi za viši prinos nego sada dobivaju u bankama (5% i manje). Postoji još vlastitih objekata koje treba dovesti u red i sl. Tada im treba keš jer komercijalne banke i HBOR zahtijevaju barem 25% vlastitog kapitala prilikom odobravanja kredita.

  Optimiziranje bilance trenutno, čini mi se, da nije moguće…naime, većina objekata je pod hipotekom, što komercijalnih banaka, što HBOR-a, a to je prepreka da se takvi objekti izuzmu, zar ne? Kada sam pregledavao objekte, mislim da ih ima cca 25%-30% koji nisu opterećeni hipotekom (brojčano, ne vrijednosno).

  Iz ovoga što sam gore nabrojao, mislim da otkup vlastitih dionica nema alternative. Tvrtka će trošiti koliko može na vlastite dionice pazeći da joj ostane dovoljno za investicije, a svima nama će cijena dionice rasti, tko želi dividendu nek proda.

  LP,

  • 1. I sam sam napisao da mislim ponajprije na otkup dionica i smanjenje kapitala, dakle ne dividendu koja bi bila porezno neefikasna.
   2. Zalozi na hotelima nisu problem. To je sve dio posla. Ako je uspio jedna Vartkes u onako kompliciranoj situaciji riješiti (ili rješava?) stvari oko zgrade na Trgu, vjerujte mi, mogli bi i ovi.
   3. Postoje mnogi drugi načini, koji čak i zaobilaze broj 2. Primjerice, izdavanje obveznica koje bi bile kolateralizirane nekretninama, nakon što se novac od tih obveznica iskoristi za povrat novca bankama. Zatim KORF može izdati obveznice koje kolateralizira dionicama RIVP. U biti beskonačno je mogućnosti, sama forma nije bitna. Ako postoji teorijski optimalnija kapitalna struktura i management želi ići u tom smjeru, to se može izvesti.

  • Ne bih vraćao novac bankama..krediti HBOR-a su veći nego krediti komercijalnih banaka, franak je riješen. Poluga će ovdje biti sasvim opravdana ako možemo investirati postojeći keš na najbolji mogući način. Znači, tražimo ne 10, nego 15%. Ponderirana cijena zaduživanja je negdje u rangu Atlantic-a, a mislim da se možemo složiti da je to odlična cijena.

   • Ma samo sam teorijski diskutirao oko hipoteka. Naravno da ne. Kompanija trpi daleko veću razinu duga, o tome i govorim.

    • Mislim da se dioničarima isplati doći i zbog kanapea? Pa dobiješ besplatno kanapee i malo ćakulaš? Zašto ne? I svi te cijene jer si dioiničar i ljubazno se ophode prema tebi …

  • Koliko vidim još ga ima na 24sata? Inače je, fali na PD njegova kolumna. Bez obzira na sve rečeno ovdje, a i sam imam zamjerki na “struju svijesti” u koju mu se kolumna pretvorila zadnju godinu, jedan je od prvih autora koje sam, zimzelen o investiranju, počeo čitati davnih dana.

   • Pitanje je oportunitetnog troška. Da li je moglo biti nekih boljih autora koji bi to radili umjesto?
    Vidio sam da ima veće mabicije, ali da si i sprema odstupnicu, pa je tako osnovao svoj neki website, ali vidim da je i tu odustao: http://distributizam.com/

 2. To sve što vi govorite, to sada neće biti po volji većinskog. Da njemu odgovara već bi to bilo napravljeno. Međutim, većinskom odgovara sasvim nešto obrnuto: dokapitalizirati hijerarhiju na nižem nivou i podcijeniti imovinu na višoj razini. Kako to? Pa zato što to aktivno radi. Ne bi to činio da nije proračunato odlučio. Može se argumentirati i brojkama, što sam natuknuo nedavno u komentarima na vašem blogu, ali čini mi se da rijetki imaju strpljenja za računanje.

  Pretpostavljam da će većinski vaše prijedloge dobronamjerno saslušati, ali do daljnjega će izbjeći značajnije djelovanje protiv vlastite koristi. Pitanje je može li se većinskog usmjeriti tako da djeluje na način koji odgovara njemu samom, ali više (od trenutnog) i predlagatelju? Utoliko bi trebalo dublje razumijeti posebne interese većinskog.

  Jednom kada većinski posloži hijerarhiju i dođe u poziciju koju želi, tada će se poklopiti interesi većinskog i ostalih, pa će odjednom biti ovo sve što predlažete. Ne opravdavam većinskog, dapače.

  S druge strane ovakva akcija koju predlažete (malo više skupštinarenja i neformalni prijedlozi) je dosta svrsishodan i (uvijeno) pristojan način da većinskom (zasolite i da mu) date do znanja da treba paziti što radi i da ne iskorištava (pretjerano) svoju poziciju, barem tako smatram.

  • Sve je jasno. Ali da li je bilo po volji većinskom kad je na GS KORF glasao protiv svog prijedloga a za moj protuprijedlog? 🙂
   Mislim da je to bilo na onoj skupštini kad ste se najavili doći, pa se kasnije ispričali spriječenošću privatnim razlozima, a ako se dobro sjeća, dionice ste također prodali tako nekako u tom trenutku (ovo sve s obzirom na Vaše vlastite objave)?

  • @matekosor

   Čemu takav pesimizam i ne vjera u ljude. Pa meni nije jasno što tu ima ili nema biti “po volji većinskog”. Frimom se ne upralja u korist većinskog ili manjinskog, nego u korist svakog dioničara, pravično. To je valjda jasno iz smisla dioničarstva, zakona koji ga definiraju.

   A nekim ljudima niti ne mora “zakon” reći kako se lijepo ponašati, neki ljudi imaju nešto što se zove čast, i ne moraju niti biti plemenitog roda da bi je imali, to je općeljudska vrijednost koja ne dolazi samo genima nego i odgojem.

   Ja očekujem da u upravi sjede časni ljudi i da će iz samorazumljivosti raditi “u korist društva” bez da ih uopće ikakav zakon na to sili, dakle svake dionice po na osob, sasvim nebitno tko ih ima koliko komada, tko je većinski a tko manjinski. Ono što je dobro za svaku dionicu dakako da je dobro i za onoga tko ima najviše tih dionica.

 3. Meni nije sve jasno. Međutim, zbilja ste se izvrsno sjetili istaknuti skupštinu KORFa iz 2011. To dobro opisuje jednu stranu ovoga o čemu sam gore pisao.
  Da, dobro se sjećate: najavio sam doći na tu skupštinu, ali nisam mogao. Negdje u to vrijeme sam i likvidirao tu poziciju. Zašto vas to zanima?

  • Ne zanima me, nego samo konstatiram.
   Zanima me, ali čisto ono zabave radi, kako netko tko odavno nema te dionice i ima ogromni oportunitetni trošak na njoj (iskreno, čudna mi je koincidendcija da ste na oko 65 kn odlučili prodati dionice ‘iz potreba za novcem za druge stvari’, a isto tako niste došli na GS iako ste to jako najavljivali ‘iz privatnih razloga’), a prije toga ste bili jako, zaista jako angažirani (čak i pisali upravi) oko, u cijeloj priči, irelevantnih stvari – a sada odjednom opet pokazujete veliko zanimanje i želite ‘sve pojasniti dioinčarima’.

   Ali me zanima, imate li dionice ili ne?

   • Nismo se dobro razumjeli. Ja sam gore vidio upitnik, pa sam mislio da ste dobronamjerno iz nekog razloga zainteresirani za moje postupke. No sada mi se čini da ste me pokušali diskreditirati. Dobro ste to napravili i uspjeli ste. Komentiram u dobroj namjeri, žao mi je što ste nepovjerljivi.

    Pitanje imam li dionice možete provjeriti u knjizi dioničara (nemam skrbnički). Obzirom da ono što sam do sada javno objavio koristite da me diskreditirate, razumijet ćete što ne želim dalje iznositi slične informacije.

    • Ne razumijem, pa očekujem da raspravljate otvoreno i direktno, a vi sve nešto naokolo i prebacujete lopticu baš neutemeljenim suprotnim optužbama. Dakle, meni se čini da postoje jake indicije da niste prodali dionice i ne došli na GS iz ‘privatnih razloga’ nego zato jer niste vjerovali u dionicu i jer ste pogrešno procjenili cijelu priču na osnovu male stvari koju ste pogrešni interpretirali, uložili veliku energiju u nju i promašili veću sliku (kredti u CHF).

     Sad Vas otvoreno i direktno pitam da li imate dionice, kako bi ljudi znali (ja znam) – ali ako slučajno imate navedite i je li to simbolična količina ili za vas barem donkele značajna – a Vi odgovarate ovako? Mene upravo brine kad su ljudi tako dobronomjerni a ne žele otkriti svoje pozicije u igri … tako da mislim da upravo samog sebe (i to debelo) diskreditirate ovakvim odgovorima.

    • Niste u pravu. Na skupštinu doista fizički nisam mogao doći.
     Indicije stvarate metodom post hoc ergo propter hoc.
     Razumijem da smatrate kako uskraćivanjem info o trgovanju sam sebe diskreditiram i ne smeta mi taj vaš stav.
     Rado ću raspravljati o argumentima na temu članka, ako dopustite.

 4. Ja bi ipak volio da bude isplata dividende! Kao prvo već znam u koje bi druge dvije dionice odmah uložio svoj novac. U biti ima ih više, ali dvije me posebno žuljaju. Što se tiče poreza neka i država malo zaradi, a i dobro sam zaradio pa mi nije uopće žao.
  Kao drugo ako dođe do isplate dividende to bi moglo jako lijepo odjeknuti u lijepoj našoj, a onda bi mogla krenuti pitanja koliko su naši OMF-ovi uložili u tu dionicu koja je btw zadnje dvije godine i dionica godine! Vjerujem da bi i na blogu izašao topic zašto OMF-ovi nisu kupovali Korf nego su rađe Magmu, Ingru,Dalekovod,Nexe i ostale..
  Kao treće ako bude najava isplate dividendi vjerujem da bi isti OMF-ovi krenuli u agresivnu kupnju što bi dovelo znamo do čega.
  Možda bi bilo dobro da se dio isplati kao dividenda, a dio da se kupuje za trezor. Kako god to su slatke brige 🙂

 5. Ako je netko doprinjeo pozitivnom razvoju priče RIVP-KORF-VLHO onda ste svako to Vi i stoga su ovo stvarno suvišne priče. I sam sam kao i “matekosor” u vremenu ponude na 45 kuna prodao dio KORF-a odnosno zamjenio ga za VLHO iz straha kako će to na kraju ispasti ali mi ne pada na pamet pametovati Vam, već Vam samo mogu biti zahvalan da ste bili tu i učinili sve ono što ste učnili.

 6. Jeste li čuli linića “da je moguće zamrzavanje uplata u drugi stup na godinu dana”,ja bih to nazvao adio zdrava pameti,čini se da je vlada potpuno izgubila kompas?Pazite kao izgovor navodi “kontroliranje deficita”,pazite oni razmišljaju zamrznuti privatni novac jer “trebaju dobiti izbore”,nemam drugo objašnjenje?

  • Antune,
   zasto se cudite? Koliko smo samo pisali o tome tko je Linic zapravo. Vi ste, ne zeleci vjerovati, smisljali razne konstrukcije kako Linic nema podrsku u vladi i kako je on tamo jedini pozitivac i jedini nesto pokusava.
   Ljudi ala Linic su najopasniji, jedna Hayekova knjiga i psiholoski profil takvih ljudi vam postane toliko ocit da svijetli usred mraka. To je covjek koji nema nimalo postovanja prema nikome i prema nicijoj imovini i slobodi. Klasican primjer tvrdokornog primitivca kojemu cilj opravdava sredstvo.

  • Već se jedno 25 puta na ovom blogu potvrdilo da nikad nije kasno kupovati dobru firmu. Šteta samo što je book tako “blizu” (u odnosu na npr. VART, VPIK, LPLH, RIZO)…

  • Odlično, to se tako radi u turizmu.
   Moram još dodati da nas očekuje puuuuno bolja sezona prema bookingu mojih apartmana, što ne mora biti mjerodavno jer sam mali iznajmljivač. Prošle sezone sam imao booking apartmana 10% u isto vrijeme, a prije nove godine mi je bookirano 60% sljedeće sezone.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.