ARNT

Valuacija hrvatskih turističkih kompanija (opet)

Evo nekih novih usporednih podataka + molim malu pomoć

1. Kako sam prije pojašnjavao, od većih turističkih (izlistanih) kompanija, našim velikima (RIVP/KORF/VLHO, MAIS, ISTT, PLAG … ) najsličnija bi mogla biti Španjolska Melia. Molim da ovu sličnost shvatite uvjetno, sami ocjenite gdje paralele prestaju.

Međutim, ono što je jako zanimljivo je da je Melia upravo objavila svoju Prezentaciju za 2013.

U njoj možemo vidjeti vrlo zanimljive stvari (ali najprije molim da proučite strukturu njene imovine, ne bih htio da netko pomisli da je npr. Valamar ‘baš kao Melia’)

A. U svojoj prezentaciji Meliaa kaže: “Gross value of Meliá assets €3,142 mn — Average price per room €137,985” (kasnije ćemo vidjeti da je za sobe u mediteranskim resortima to oko 80k.)

Usporedno: Za ARNT (ovdje) i za KORF (ovdje) sam izračuvao da se vrijednost građevinskih objekata kreće oko 5.000 eura po krevetu (valjda 10-12k po ključu?), prema tadašnjim (sličnim sadašnjim) valuacijama! Ako dodamo i zemljište (koje se u knjigama VAH na kraju 2012. vodilo po oko trećini vrijednosti građevinskih objekata), nećemo dobiti bitno drugačije cifre.

B. Sjećate se kad sam govorio o ‘Asset play’, naime da postoje ogromne zalihe u bilanci (zbog kojih su većinski dioničari ARNT još 2008. planirali isplatiti vlasnicima 280 kn po dionici)?

Naime, hrvatske turističke tvrtke uglavnom su vlasnici nekretnina kojima upravljaju.

Melia je na koncu 2012. bila vlasnik svega 25% objekata kojima upravlja, s ciljem da u 2014. to padne na 15%. Stranica 13 gornjeg izvješća.

Zamislite što bi hrvatske turitičke tvrtke mogle napraviti! Primjerice, razdvojiti se u dvije kompanije, (samo nekretninsku – 75% nekretnina) i managersko-nekretninsku (upravlja svima ali ima samo 25% nekretnina), i svakom dioničaru dati za svaku staru dionicu, po jednu novu od ove dvije.

Ili, prodati dio nekretnina nekretninskoj kompaniji i uzeti dio na u najam (kao Melia) ili naprosto prodati i ući u managerski ugovor. Tako realiziran novac dati dioničarima (vjerojatno je to bio plan Goldman Sachsovih fondova za ARNT).

Zaista vam predlažem da si pogledate taj izvještaj i imat ćete bolji okvir da valorizirate i budućnost naših turističkih tvrtki.

Iako sam i to naveo još jednom prije, evo opet prezentacije o valuaciji Melijine imovine. Kako su to cijene iz 2011. (korigirane za brutalni pad tržišta od 2007. na 2011.) rekao bih da su sada vrijednosti veće. Ono što će vas naročito zanimati (ako ne želite cijelu Meliu uspoređivati s cijelim npr. KORF) je valuacija sobe u španjolskim resortima od oko 80k eura, što je potpuno u skladu s okvirnim brojkama kojima često baratam.

2. Kao što sam rekao, od nekih naših hotelskih tvrtki tek očekujem sve veće zarade (EBITDA) jer dižu kvalitetu kapaciteta (Valamar za iduće dvije godine najavio ulaganja teška najmanje 60 mil. eura)

Ali svjedno, pogledajmo već sada. Npr. PLAG, KORF, MAIS: svi imaju EV/EBITDA svega između 5 i 6. (Izvor: MojeDionice). Pogledajmo međutim ovo MS-ovo izvješće Leisure and Hotels. Pogledajte E/EBITDA za europske lance na stranici 22. Valuacije bi sada (zbor porasta cijena dionica) trebale biti i dosta veće, recimo ovaj izvor za Melia kaže oko 12, ali ne čini mi se ujverljiv (možda je točan).

Sad trebam vašu pomoć: imate li svježije slično izvješće od MS ili drugoga?

Pri svemu ovome treba uzeti u obzir da naše turističke tvrtke uglavnom imaju znatno manje duga od Melia!
Ovdje (zadnja bilanca koju mogu naći) se vidi da Melia ima svega oko 1/3 dioničarske imovine u bilanci, a KORF preko 2/3.

Napomena: Imam dionice KORF, VLHO, ARNT i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

p.s. Nadam se da ću sutra ujutro naći vremena prokomentirati trgovanje dionicom PTKM. MIslim da je cijena pala neutemeljeno, nervoznom reakcijom na vrlo slabo likvidnom tržištu – bez PTKM bi bilo svega 5m prometa dionicama (djelomično i ne čudi s obzirom na način objave informacija), a sam sam danas kupio nekoliko 000 dionica.

Kategorije:ARNT, KORF

7 replies »

   • hvala, g. Bakić! jedva čekam Vaš komentar na ovu nervoznu reakciju mnogih investitora; svi barataju cijenom po medijskim napisima i objavama a rekao bih da propuštaju bit u cijelom tom ludilu – prvo, to su sve neobvezujuće ponude, a drugo kada krenu u ‘nadbidavanje’, pa ne misli li valjda netko da će cijena krenuti prema dolje?! (koliko god trenutno stanje bilo teško..)

 1. Mene trenutno interesira samo korf.
  Nemam ptkm jer sam se tako odlučio još od prije.
  Volio bih da slučaj ptkm završi dobro za sve dioničera.Bilo bi to dobro za cijelu burzu i ozračije općenito.Korf.
  Ovi podatci po kojima se vrednuje soba debelo ispod cijene + sva ostala moguća događanja i sektor mi je najzanimljiviji.
  Mogao bi korf postati jača(i po vrijednosti) od ht.
  Dapače pokušao sam jučer malo sagledati neke dionice jer imam na raspolaganju određen dio novca za ulaganje?
  I što da kupim?
  Gledajući sve samo korf.
  Što i učinih…ostalo još malo kao rezerva.
  Najbolja blue chip dionica (mislim na potencijal) na ZSE.
  I ove godine najbolja dionica.
  Imam dionice korfa i baš sam sretan i ponosan na to.
  Ovo nije nikakav nagovor na bilo kakve akcije vezano za moje razmišljanje i djelovanje.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.