KORF

VLHO/KORF/RIVP – prčkanje po kapitalu i glavna skupština

Je li vrijeme da VLHO izađe s galantnom javnom ponudom za KORF?

Napomena: Mali sam dioničar VLHO i KORF i ne mogu utjecati na odluke kontrolnih dioničara, tako da molim da ni u kom slučaju ne shvatite ovaj komentar kao ‘najavu’ ili ‘uvid da će se nešto dogoditi’ ili bilo što drugo vezano uz ono što se meni čini logičnim. Nikako ovo ne treba shvatiti niti kao preporuku kupnje ili prodaje pojedinih dionica, a također molim da shvatite da iako mi je KORF (uvjerljivo) najveća dionička pozicija, u slučaju jakog rasta cijena uvijek ću biti spreman i prodavati dionice (kao čisto birokratsku kontrolu njenog udjela u ukupnom portfelju, odnosno rebalansiranje portfelja). Također, uočite da imam značajno veću poziciju u KORF, kojemu je VLHO većinski vlasnik, nego u VLHO, pa je pitanje za što se zalažem u kojoj tvrtki možda osjetljivo. Ali ako je, tim je osjetljivije za većinske vlasnike i njima povezane fizičke osobe, primjerice razne članove uprava i NO obje tvrtke. No, oni su u poziciji većinskih vlasnika, imaju kontrolu, pa imaju naročitu odgovornost da ne naprave nešto u jednoj kompaniji što bi štetilo drugoj.

1. U srijedu je zadnji dan do kada trebaju stići prijave za Glavnu skupštinu Valamar Grupe, ovdje.

Na GS je uvijek lijepo doći, uglavnom se radi o glavnom sastanku jedne tvrtke u cijeloj godini dana, često bude zgodna zakuska i prilika za razmjenu mišljenja s kolegama dioničarima, upravom i NO. Prema mom iskustvu, u zadnje vrijeme na skupštinama grupe kompanija oko VG je atmosfera sjajna i dobrohotna tako da svakom preporučujem dolazak. Kanapei zadnji put na GS Valamar Adria Holdinga nisu bili nešto, ali kako ipak cijela grupa radi iskorak u viši segment u turizmu, očekujem napredak i u tom smislu.

EPIC trenutno vlada najvećom hrvatskom turističkom tvrtkom. A što Hrvatska puno i ima osim svoje rentne pozicije? Koliko je vrijedna ta rentna pozicija i kako su se ljudi za nju teško borili, možda će vam pomoći da razumijete i ova slika hvarskih polja:

hvarska polja

2. Ono što je naročito zanimljivo na ovoj GS je prijedlog povećanja kapitala tvrtke VG. S obzirom da bi prema zadnjim financijskim izvješćima tvrtka trebala stajati sjajno u pitanju kako kapitala tako i gotovine (zadnji dostupni podaci su za 2012., ali je tu vrlo važan faktor VHLJ, za kojega vjerujem da je i ove godine opet poslovao sjajno), ovo me čudi. Inače, o Valamar Grupi i Valamar Hoteli i Ljetovališta puno podataka možete saznati na stranicama FINE, kojima čak i bez registracije možete pristupiti preko Sudskog registra – kad odaberete tvrtku, dolje desno imate link na FI na stranicama FINE (Molim također razne uključene aktere da se ne ljute na mene jer pokazujem da postoje javno dostupne info, čak ih i ne dajem, samo konstatiram da one postoje.)

Ono što je naročito intrigantno je da se u pozivu na GS čak i ne obrazlaže zašto bi se povećao temeljni kapital. No, po meni, povećanje ili smanjivanje temeljnog kapitala jedno je od najznačajnjih odluka koje d.d. (tj. društvo kapitala, prema ZTD) uopće može donijeti (čak i značajnije važnije od Poduzetničkog ugovora, članci 479 nadalje ZTD). Kako se radi o našoj najvećoj turističkoj kompaniji (VLHO je većinski vlasnik KORF koji je većinski vlasnik RIVP), a turizam je najvažnija gospodarska grana RH, ovo mi se sve čini začudno?! Vama?

Kako je glavna svrha društva kapitala da svojim članovima stvara vrijednost, uglavnom generirajući pozitivne tokove novca, čini mi se potpuno apsurdno da tvrtka koja svojim članovima može isplatiti dividendu, u stvari od njih traži doplatu kapitala, a za to čak i ne daje razlog! Da budem jasniji, zamislite kako bi to izgledalo na npr. Apple ili Ericsson Nikola Tesla od svojih dioničara umjesto isplate dividende, ili kupnje dionica na tržištu (ekvivaletno) ili u najgorem slučaju ne činjenja ničega, pozovu na novi upis kapitala čak i ne dajući dioničarima razlog za to? Mislim da bi to bilo na naslovnicama ne poslovnih, nego svih novina u tim zemljama. Ili se varam?

Ovaj prijedlog je tim intrigantniji jer se u stvari predlaže vrlo malo povećanje kapitala, za 1/16, tj. poziva se dioničare da upišu manje od 40 mil. kn kapitala. Kako je cijela vertikalna struktura prilično malo zadužena (konsolidirano izvješće Valamar Grupe za 2012. prikazuje 2/3 kapitala u bilanci, što možeom usporediti s npr. Meliom, koja ima svega 1/3 kapatala u bilanci, pri čemu svoju imovinu vodi po daleko, daleko, daleko većim cijenama nego VG), ovako relativno mala doplata kapitala je praktički irelevantna za bilo kakve ‘velike’ svrhe, tipa kupnja neke druge kompanije ili slično. Meni on ostaje misterija.

3. S druge strane sam EPIC, koji kontrolira društvo VLHO (ovdje) ‘vrti’ daleko veće cifre, ovih 40 mil. kn je za njega vjerojatno totalna sića, ako je novac u kompaniji potreban, vjerujem da bi se lako mogao dobiti kredit, pogotovo s obzirom na ovo iduće. Iako mislim da je EPIC u biti drugorazredna investicijska kompanija (a ponekad imam dojam da manjinske dioničare svoje strukture u RH tretira kao trećerazredne u nekoj zabačenoj koloniji, ali ovo je samo moj dojam – nije nikakva tvrdnja, ali dojam mi je utemeljen npr. ovako čudnim pozivom na GS i nekim drugim stvarima – nadam se da će bar kanapei na GS biti na bečkoj razini?!), ipak je on uključen u velike igre.

Tako je 2011. kupio Urtelecom, državni telekom u Ukrajini. O tome je pisao FT: Epic to acquire 93% of Ukrtelecom for $1.3bn:

Epic, a Vienna-based investment house, has agreed to acquire a 93 per cent stake in Ukraine’s state telephone company for $1.3bn after rivals were excluded from the privatisation tender. Peter Goldscheider, Epic’s managing partner, told the Financial Times that his group “will accept” the government’s offer and hopes to close the acquisition of Ukrtelecom in March after talks with banks to finance the purchase.

The government offer values Ukrtelecom at just $10m more than the $1.3bn starting price that was set in the privatisation tender last December. Domestic investment banks argue the government could have generated up to $1.8bn for its cash-starved budget coffers through a competitive sale.

On Sunday, Mr Goldscheider denied market suspicions that his company was acting as a front for domestic oligarchs and insisted that the tender was fair. He said Epic planned to use its vast telecoms advising experience to restructure Ukrtelecom and exit the investment in four to five years through an initial public offering, a sale to a strategic investor or a combination of the two.

Ukrtelecom is the first big privatisation tender since Viktor Yanukovich took over as president in February last year. There are concerns that valuable assets could be sold off at below market prices to well-connected oligarchs, as happened when Mr Yanukovich was prime minister in 2004.

Many top European telecoms groups that have expressed interest in Ukrtelecom over the years – including Deutsche Telekom and Norway’s Telenor – were prohibited from taking part because they are more than 25 per cent government-owned. A second tender condition prevented bidding by telecoms groups that had more than a 25 per cent share on the Ukrainian market.
Alexander Valchyshen, head of research at Investment Capital Ukraine, a Kiev-based investment bank, said: “Yanukovich’s administration declared plans to conduct competitive and transparent privatisations that raise maximum funds for budget coffers and showcase Ukraine to investors, but this sale has not demonstrated it … We continue to see tenders which are open for a select few.”

FT je čini se bio u pravu, jer uskoro izlazi i potvrda na sajtu samog EPICa:

ESU has been registered as new owner of Ukrtelecom
EPIC Services Ukraine (ESU) is pleased to announce the successful closing of the acquisition of 92.79% of Ukrtelecom for 10.575 billion UAH (roughly EUR 970 million). As of Wednesday, May 11, 2011 ESU has been registered as new owner of Ukrtelecom. Bank of Cyprus has supported this transaction substantially with a loan.

Peter Goldscheider, EPIC’s Managing Partner: “After many failed attempts the successful privatization of Ukrtelecom has happened at last. This comes at a time when other attempts to sell state-owned telecom incumbents collapsed and when many world-leaders look for cost-synergies or un-load assets to establish an acceptable debt/equity-ratio.
We are fully committed to this venture and intend to develop Ukrtelecom for the interest of all stake-holders: government and regulator, clients and employees. A huge task lies ahead of us but we are eager to start this fascinating and challenging project.”

Ipak, prije pola godine, EPIC prodaje svoj udjel. Opet FT: Ukraine’s richest man buys telecoms and 3G monopoly for $1bn.

O jadni EPIC! Ako je istina to što navodi FT u gornjem članku “… The two companies did not disclose the price paid for Ukrtelecom, which has a 70 per cent share of Ukraine’s fixed-line market. But analysts and people familiar with the company estimate it to be about $1.3bn – the amount that the Austrian company paid for a 93 per cent stake in the company during a 2011 privatisation.” a i stavio u naslov (a znate te jake novine poput FT, oni kad nešto stave u naslov, to i vjeruju!) onda bi ispalo da je EPIC zapravo izgubio jer je morao platiti financiranje od strane ciparske banke. Ili je možda zaradio, ako si je isplatio velike dividende. Ili si je isplatio upravo tolike dividende da plati financiranje. Ili … tk ozna?

U svakom slučaju, vidimo da EPIC vrti velike pare! Pa što je tu bijednih 40 mil. kn?!

Pogotovo, kao što možete vidjeti, EPIC puno daje i za umjetnost: EPIC & Art. Možda se i varam u gornjoj procjeni, možda EPIC nije drugorazredna kuća koja nas, male dioničare, tretira kao da smo iz Burkine Faso. Procjenite sami. Ja imam takav dojam (nadam se da nije problem imati svoj dojam?!) i takav stav u financijskim / dioničarskim stvarima nemam namjeru dopustiti (ali možda naprosto imam krivi dojam – vidjet ćemo na GS).

4. Mrdanje, odnosno, s obzirom na veličinu poslova EPICa i Valamar grupe, nazvao bih to ‘prčkanje’ po kapitalu VG (burzovna oznaka VLHO) ima reperkusije za dioničare VG, ali stoga i za dioničare Valamar Adria Grupe (VAH, burzovna oznaka KORF) i Riviera Adria (RIVP).

Primjerice, što ako EPIC i njemu povezane osobe upišu većinu kapitala (ako se većina malih ne odazove) i primaknu se granici istiskivanja i onda dosegnu 100% udjela u VG? Ima li to reperkusije za KORF? Ja mislim da ima (ali možda griješim).

U svakom slučaju, mislim da bi, kako se ovdje radi o možda najvažnijim poslovima jednog društva kapitala (a tema je i od velike opće društvene važnosti zbog mnogo dioničara stradalnika Domovinskog rata) mislim da bi jedno raščišćavanje odnosa dobro došlo. A to se može napraviti javnom ponudom, pa tko hoće dalje, neka ide, tko neće neka ne ide.

Stoga mislim da bi EPIC i/ili Valamar Grupa trebali dati jednu korektnu ponudu za dionice Valamar Adria Grupe (KORF). Zadnje velike javne ponude u turističkom sektou, ali po mom sudu za znatno slabije tvrtke (ISTT, MAIS) išle na oko (ako se ne varam) P/B = 1. Zašto mislim ‘znatno slabije’? Pa npr. u trenutku ponude za MAIS (Ponuda Adrisa za Maistru – odlična vijest za hrvatski turizam i njegove dioničare) je kapital u aktivi bio svega 45%, te je to bio trenutak kad još nismo imali sjajne vijesti iz turizma za 2013., te naravno ove već sada vrlo optimistične najave ministra turizma za 2014. itd.

Stoga mislim da bi i većinski dioničari naše strukture o kojoj pričam trebali dati javnu ponudu na nešto većoj vrijednosti, recimo P/B = 1,2 ili oko 275 kn po dionici. Tek toliko da ostanu u trendu. Ali mislim da je to i u njihovom najboljem interesu. Pri tome ne mislim da je to fer vrijednost dionice, nego da bi to bila fer ponuda u ovom trenutku (kasnije, vidjet ćemo što bi bilo fer) Sjećate se kad su ono 2011. dali ponudu po 45 kuna i nisu skoro ništa skupili? Iz ove perspektive, to mi se čini kao totalno žicarski pristup, pogotovo uzevši u obzir velike poslove u Ukrajini.

5. Ovo sve treba uzeti u okviru glonalnih ili europskih benchmarka. Pogledajte primjerice Melia, veliku kompaniju koja u velikom dijelu ima portfelj sličan VAH. Pogledajmo zadnje rezultate.

– Rezultat Melije u 9 mjeseci 2013. je smislu EBITDA marže je 201 mil. eura na prihode od 1.068 mil. eura, dakle EBITDA marža od 18,9%.
– Rezultat Valamar Adria Holdinga (KORF) je 376 mil. kn EBITDA (= dobit prije oporezivanja + financijski rashodi – financijski prihodi + amortizacija = ‘brza i prljava’ aproskimacija toka novca od operacija) na prihode od 1.004 mil. kn, odnosno EBITDA marža od 37,4%.

Drugim riječima, VAH je u 9 mjeseci bio točno dvostruko profitabilniji u EBITDA marži od jedne Melije! Vjerujem da će se ova razliak u Q4 smanjiti jer Melija ima više gostiju u Q4 nego VAH, ali svejedno, pogledajte gornje brojke. Pri čemu treba uzeti u obzir da VAH ima velike prilike u produživanju sezone, kao što upravo vidimo ovdje, a Melija ju je već velikim dijelom rastegnula koliko je mogla (jer starija kompanija na zrelijim tržištima).

6. Još jednom, ovo nije nikakva ‘najava’ ili ‘preporuka’, samo moje razmišljanje kao malog dioničara, ili možete čak to nazvati ‘što se babi snilo, to se babi htilo’ ili ‘ki bi – da bi’, ja sam ‘small guy’ i toga sam svjestan. Iako se ponekad dogodi da i veliki dečki glasaju za protuprijedlog malog dioničara (u tom slučaju moje malenkoosti) svom prijedlogu, kao što je bilo na GS VAH ako se ne varam 2012. upravo oko pitanja povećanja kapitala. Valjda sam imao dobre argumente kad su glasali protiv svog vlastitog prijedloga?! A o svojim ulagačkim potezima razmislite sami. A zašto sam smatrao da je KORF s pravom dionica godine već dvije godine za redom, pogledajte ovdje.

Kategorije:KORF

45 replies »

 1. Zar mislite da bi sa P/B = 1,2 uspjeli puno skupiti? Komentirali smo da je bi kod preuzimanja i P/B=2 bio malen. Ako se ne varam Allianz bi trebao prodati dio tj, skratiti poziciju jer je blizu praga od 10%.

  • Već duže vrijeme želim ovo reći, ali mislim se prestat će, no sad ipak moram g. Bakić. Kako se puno trudite oko ovog bloga pa želite onda zadržati i kvalitetu u komentarima pa ne puštate razne trolove, tako ne bi trebali i ovakve komentare i od g. Pokija. Ovo su najobičniji drukovi i/ili neznanje dotičnog gospodina (kao i većina mu komentara) i stoga narušava ukupnu kvalitetu komentara (i samo povećava brojnost pa je šansa da oni kvalitetni budu manje čitani) pa Vam skrećem pozornost na to.
   NHF prema ikome, ovo je samo moje mišljenje.

 2. @ Poki,
  Ako su podaci točni Allianzov udjel od 10 % bi bio cca 6-7 tisuća dionica, a to stvarno ne može imati nekakav bitniji utjecaj pa taman da idu i sve prodat, važnije mi se čini trenutno tko kupuje jer to radi prilično agresivno..

 3. Ne bi rekao da su drugorazredna već je EPIC treća liga, ali i takav dovoljno dobar da zavlada sa više od 12% hrvatskog turizma po kikiriki cijeni. Što onda dobro govori gdje smo mi :). Mozda im je sada već i neugodno kada vide koliku su imovinu stekli i koliki je potencijal zarade pa neće htjeti ništa riskirati nauštrb malih dioničara, normalno ako mali dioničari odigraju aktivistički i složno. Biti će zanimljiva skupština i obrazloženje dokapa ali VLHO/KORF je takva debela guska da bi je pravi aktivistički fond/dioničari očerupali da bi se sve prašilo bez puno truda. A kao što vidimo i u Burkini Faso ima onih koji znaju računati.

 4. Ma pitanje je bilo koliko bi uspio skupiti VLHO? Zaba za Istraturist i Adria resort za Maistru nisu baš puno uspjeli skupiti. Allianz mora kratiti poziciju, a ostali ne moraju, međutim neki bi je kratili zbog veličine porfelja, a drugi jer postoje prilike u turističkom sektoru kao ARNT i SLRS gdje je P/B upola manji. Kako god to bi bile slatke brige 🙂

 5. Što se tiče tko kupuje to je jasno. Kupuju racionalni investitori. Mene bi više zanimalo tko prodaje po ovim cijenama???

 6. @Ajvika
  Možete imati svoje mišljenje i to je vaše mišljenje. Mislim da nisam ništa drukao, a moji komentari pak nisu ni nikada neće utjecati na cijenu dionice il ina nešto slično. To što sam naveo za druge turiste stoji i zanima me i mišljenje nekih koji imaju znanje o preuzimanjima, valuacijama itd, ali nema se stvarno kome opravdavati jer uvijek napišem što mislim. Možda komentari smetaju nekima koji imaju dionice HT-a (možda se u tome i Vi prepoznajete) i neke druge pozicije, ali ako ste pomno pratili moje komentare (a vidim da jeste) onda ste vidjeli da sam komentirao da bi volio da i ta dionica naraste, a naveo sam i razloge zašto. Dalje stvarno ne bi, a Vi nastavite sa Vašim komentarima, a sa moje strane nije ništa osobno.

  • @Ajvika Ni ja ne mislim da je Poki išta loše rekao, naime on govori da bi se prvo pravo preuzimanje (od outsidera, a ne javna ponuda od onoga tko već jest većinski pa se samo pokušava okrupniti) bilo po P/B = 2 ili više. Meni se to ne čini ni malo nerealno, dapače.

   Naime, da se imovina npr. KORF revalozira samo na ‘puta dva’, a kao što ste vidjeli ima prostora za puno više, to je nekih 2,4 mlrd. veće aktive koja odmah uide u kapital, dakle bi sadašnji BV bio cca 4 mlrd. kn. Pa ako bi se firma prodala po tom BV, to bi bilo kad je prodana po preko 2,5 ovog BV.

   Ne moram ni objašnjavati koliko bi to bilo kad bi se jače revaloziralo.

  • Za mene su Vaše izjave “Zar mislite da bi sa P/B = 1,2 uspjeli puno skupiti?” i kao i P/B bi bilo malo, uz istovremeno spominjanje kako bi Allianz morao kratiti poziciju pa jedino tu bi eto nešto mogli skupiti, čisti forumaški druk. Dionice KORF-a se trguje na 5-ogdišnjem (i duljem) povijesnom maksimumu, i da sad EPIC da javnu ponudu po 60% većoj cijeni (P/B=1,2) ne bi “ništa skupio”? Zbilja? Nego trebaju dati ponudu po 170% većoj cijeni (P/B=2), a i to bi kažete bilo malo?
   A za Allianz.. Radi se o Allianz Equity fondu (ne o AZ OMF-u kako valjda mislite) koji ima dionica KORF-a u vrijednosti oko milijun kn, dakle praktički potpuno nebitno u ovom kontekstu (da sutra dionica poraste 50% i da moraju kratiti poziciju, to nije niti četvrtina jednog dnevnog prometa).
   Zato sam napisao to što sam napisao. Ali ok, možda samo meni to smeta.

   • @Ajvika I ja isto mislim da ne bi skupio skoro ništa, tj. da bi skupio možda koji %. Ali da bi bilo fer da da ‘izlaznicu’ svima koji više ne žele sudjelovati u takvoj igri.

   • @Ajvika
    Kakve veze ima sto se trguje na 5-godišnjem maksimumu? Pa kakvo je poslovanje i stanje firme tada bilo, a kakvo je sada?

    Sve u svemu, nisam ni ja primijetio drukanje od strane Pokija, mislim da ima ljudi koji u svojem stanju uzbuđenosti puno vise “drukaju”, tipa kada Marin prognozira uvrštenje RIZa u Crobex 😉
    Al to vise pripisujem neiskustvu ili bas tom nekom ushitu kada dionica počne rasti, a ne lošoj namjeri pa imam razumijevanja.

 7. Ako nakon dokapitalizacije većinski dođe u situaciju da izlista VLHO sa burze, je li obavezan ponuditi otkup preostalog broja dionica?
  U tom slučaju osim činjenice da EPIC ne respektira previše male dioničare, koje bi posljedice tog čina bile po dioničare KORFa?

 8. ne samo 5-godisnji maksimum nego se i sastao s HT, doduse ne na 150 nego na 170, ali necemo sada cijepidlaciti 🙂

  • A što reći, ako kupuju na ovim razinama, to je zaista odlična vijest za dioničare. Ali sam ‘malkice’ zbunjen, u jednoj kompaniji traže doplatu kapitala (VLHO) dok istovremeno u drugoj rade isplatu (kupnja dionica u trezor je de facto isplata kapitala dioničarima) …

   • Nenade, traže doplatu kapitala u VLHO, no cilj je je jasan, 95%. U paraleli trezor KORF-a kupuje. Da li ste vi kao vlasnik VLHO-a (ne i KORF-a 🙂 sretni sa takvom politikom?

    • Ne mogu špekulirati o cilju, iako mogu imati svoja razmišljanja.

     Ali ono što znam je da uprava mora raditi u interesu svih dioničara. Ne vidim kako bi bilo u interesu malih dioničara koji nemaju gotovine na raspolaganju situacija da ili moraju upisati nove dionice ili biti rarzijeđeni.

     Znači: bit će vrlo zanimljivo čuti obrazloženje prijedloga na GS.

    • Ukoliko je cilj dokapitalizacije istiskivanje malih dioničara i 100%-tno vlasništvo nad VLHO onda takav pristup u najmanju ruku nije fer prema malim dioničarima. Mislim da bi bilo puno korektnije da su ponudili otkup dionica i na taj način povećali vlasništvo, jer dodatni kapital VLHO-u nešto baš i nije potreban.

 9. Hvala Nenade na odgovoru za preuzimanje. To me baš zanimalo. Što se tiče javne ponude i ja mislim da bi malo skupili pa sam zato i pitao.
  Hvala i Vama Bruno :-). Što je tiče gosp. Ajvike ne bi komentirao njegove postove kao što su onaj da bi bolje bilo da je PZU preuzeo Crosig zbog inozemnog kapitala ili pak ovaj o petogodišnjem maksimumu jer imam dijametralno suprotno mišljenje. Ako budem nešto i komentirao to će onda biti konstruktivno i bez vrijeđanja i držanja sa visoka! No ok sto ljudi, sto čudi. Priznajem da znam malo i previše iskitizirati OMF-ove, ali mišljenja sam da bi svi to trebali činiti jer nam o njima i ovisi buduća mirovina. Na kraju krajeva i konstruktivne kritike dovodo do poboljšanja u nekim sferama poslovanja.
  Ako sam nekoga uvrijedio ili bio dosadan sa nekim pitanjima i komentarima ili bilo što drugo, ovim se putem ispričavam – stvarno nije bilo namjerno.

  • Ok Poki, u pravu ste. 😉 Bolje je da sve ostane u hrvatskim rukama, inozemna ulaganja u equity nam ne trebaju, većinski vlasnik KORF-a će uskoro objaviti ponudu po 500 kn jer čisto žele biti frajeri, a i g. Bakić i drugi mali dioničari im ne bi prodali dio svojih dionica ako bi ponuda išla po 277 kn (P/B=1,2), a u cijeloj priči je još eventualno vrijedno spomena Allianzov udjel od cca milijun kn jer će morati kratiti poziciju. Sve 5, ja bih završio s ovom pričom. 🙂

   • @Ajvika mislim da ste nekorektni.

    Kao što znate, iskreno sam Vam čestitao kad je došla ponuda za JDRA, iako ste se po mom sudu iracionalno kladili upravo na nju, koja je bila po mom sudu jedna od lošijih pickova među turistima (pogledajte npr. moj post koji ću danas objaviti). Ali je došlo lijepo preuzimanje i meni je to drago. Pogledajte po kojoj vrijednosti Jadranka vodi svoju imovinu, a po kojoj KORF. Kad bi KORF revalozirao svoju imovinu na vrijednost po sobi koju ima JDRA, čak mi je i negodno napisati koliki bi onda bio P/B. Tako da bi ‘današnji’ P/B = 1,2 za KORF bio znatno manji da se imovina vodi po vrijednosti po kojoj ga vodi Jadranka. Još jednom, zaista sam Vam iskreno čestitao na razvoju u Jadranka, a čak i zavidnici bi se s vama trebali veseliti jer to znači jedan okidač više za razvoj u ostalim turističkim tvrtkama. Stoga ne razumijem ovakav Vaš pristup. Ako mislite da KORF ne valja – nemojte ga kupiti, ako mislite da valja – kupite ga. Ovako ispada da ste zavidni, a mjesto za takve drukove bi onda bilo na investicijskim forumima, a ne ovdje?

    Što se tiče Adrisa, znate i sami da nisam neki nacional-ekonomist, ali već sada je evidentno da ima vrlo pozitivnih elemenata u tome da je kupac Adris a ne Poljaci. Za početak, ljudi su dali veću cijenu, što je dobro. Dalje, time se aktivira kapital u Adrisu, na što su dioničari Adrisa imali velike prigovore. Treće, već sada se pokazuje da Adris želi biti konsolidator osiguranja u regiji, što u konačnici znači da bi se porez na dobit u tom biznisu manje-više plaćao ipak ovdje, a ne negdje drugdje.

    • Čekajte, Vi to MENE optužujete za druk? 🙂 I ja sam nekorektan? Jesam li ijednom riječju rekao kako KORF ne vrijedi ovih para ili dosta više? Ili samo da treba biti realan i ostavit se forumaških drukova? Vi ste prvi započeli s pričom kako bi većinski vlasnik KORF-a trebao dati javnu ponudu po 1,2 Bv, 60-ak % veću od višegodišnjeg maksimuma na burzi, očito smatrajući da bi to bilo u redu prema malim dioničarima pa tko voli nek izvoli (ili nek ostane dalje s njima ako se slažu s njihovom politikom razvoja), zar ne? Ali ne, Poki krene odmah s pričom kako je to premalo, kako bi i s ponudom od P/B=2 teško skupio dionice od malih dioničara, istovremeno spominjući Allianzov udjel kao da je to nešto bitno. Što smatram drukom i/ili običnim neznanjem dotičnog.

     I ja mislim da KORF vrijedi više od trenutnog mcap na burzi, ali evo budite iskreni do kraja i recite da smatrate realnim kako će većinski vlasnik uskoro ponuditi otkup ostalih dionica po (čak i nerevaloriziranog book-a) P/B=2, odnosno oko 480 kn po dionici? Iskreno? I još, kad ste već rekli da se slažete s Pokijem da bi ponudom od 275 kn skupili mrvice, biste li im Vi prodali svoje dionice kad bi ove godine dali ponudu po recimo toj cijeni (P/B=1,2) ili biste je preskočili? Iskreno odgovorite. A može i Poki odgovoriti bi li im on prodao svoje dionice po toj cijeni ili bi nastavio dalje s njima.

     Što se tiče Jadranke, za mene to nije bilo iracionalno investiranje kako kažete, dapače. Trgovala se na vrlo niskim razinama, jasno mi je bilo da vrijedi dosta više, a očekivao se skori ulazak strateškog partnera (koji je došao i ranije nego što sam osobno mislio) koji će jasno pokazati da firma vrijedi više. Tako je i bilo, a osobno sam nezadovoljan cijenom jer smatram da je paket od radnika dobio prejeftino, da Jadranka vrijedi još više. Kupio je firmu po P/S=0,6, a čak i ako smatrate da trgovina ne spada u turistički dio, opet je to P/S oko 1 (s tim da dio hotela drži EBRD pa je pro forma nešto viši). A pogledajte po kojim fundmentima se trguju ostali turisti i po kojima su išla preuzimanja. A smatram da su Rusi uspjeli kupiti po toj cijeni paket od radnika jer je cijena na burzi dugo godina bila niska, i sad oni fino ponudiše lijepo premiju kako bi dionica došla na višegodišnje maksimume, radnicima je to bilo skroz dobro i odlučili mu prodati. To je odgovor onima koji smatraju da cijena dionice na burzi nije bitna kod preuzimanja i davanja javne ponude.

     I da zaključim s Adrisom kad ga već spominjete kao da sam nešto krivo rekao. Naravno da je dobro što je njemu prodano jer je ponudio najviše, ali ja sam tada komentirao da bih volio da je PZU ponudio još više i on donio svježio novac u Hrvatsku, jer to je direktno ulaganje stranog kapitala u kapital (ne u dug) koji nam je potreban. Novci od Adrisa su ionako tu u Hrvatskoj, koji koriste hrvatska poduzeća i građani posredstvom banke. Vi spominjete koristi koje će od kupnje CO imati dioničari Adrisa, a ja koristi RH. Nadam se da sam bio jasan.

    • Poštovani @Ajvika Pri ‘drukanju’ sam mislio ono i pozitivno i negativno, znači ‘za’ jende dionice, protiv drugih, uobičajeno na forumima. Kao prvo, nisam rekao ‘mrvice’, nego ‘skoro ništa’, pojašnjavajući da pri tome mislim na ‘koji %’. Ajmo zamisliti da sam mislio na 3-5%, vjerujem da se možemo složiti da to znači (po)koji postotak. Da li bih ja prodao? Ne znam. Da daju danas takvu ponudu vjerojatno jedan dio bih (prodavat ću vjerojatno uz rast cijene jer moram upravljati udjelom u portfelju). A možda i ne bih. Moje je mišljenje i dalje da ne bi skupili puno, ali da bi to bio fer potez, ‘izlaznica’ za one koji ne žele dalje u takvoj strukturi (VLHO, KORF i posebno VHLJ).

     Molim još jednom pogledajte valuacije JDRA s obzirom na tekst koji sam objavio i onda to usporedite s P/B = 1,2 za KORF prema sadašnjim valuacijama. Ajde samo zamislite da KORF ovdi svoje sobe po valuaciji kao što ih vodi JDRA.

     Ne moramo se oko svega slagati, mislim da svi profitiramo od razmjene mišljenja i zaita poštujem što inače pišete, ali naprosto mislim da ste ovdje u krivu.

     Što se tiče same JDRA, sad razmislite o turističkom sektoru u cjelini i kolika bi bila cijena JDRA pri preuzimanju da se na ovom mjestu nije dalo jako puno informacija o npr. KORF, da KORF nije dionica godine već u 2012. itd.

    • Ja na Vaše (argumentirano) pisanje niti nisam imao problema (iako se ponekad ne slažemo, rasprave budu relativno dobre i korisne). Ovaj blog smatram najboljom stvari koja se dogodila hrvatskom tržištu kapitala, zato mi je i stalo da komentari u Vašim postovima budu kvalitetni, drukerskih foruma ima i previše, pa kad već moderirate komentare samo sam skrenuo pozornost na ono što smatram lošim (mislim da sam dobro argumentirao zašto). Ako su ovi palčevi gore-dolje relevatni, dio čitatelja se slaže samnom, a (veći) dio ne. Ne znam govori li to što pa idemo dalje, nema potrebe da više gubimo energiju na to.

    • Inače Vam mogu reći da jedan dio navijačkih postova ne puštam, recimo da sam napravio malu iznimku s kolegom oko RIZO s obzirom na njegov entuzijazam, ali sam zato sam više puta rekao da se radi o rizičnoj investiciji.
     Za sve nas bi bilo najbolje da razmislimo što bi značila prva prodaja neke veće kuće vanjskom ulagaču (ne ono kad većinski daje javnu ponudu). Recimo, što kad bi npr. EBRD bio isplaćen iz Jadranka hoteli d.o.o. od strane treće osobe? Ili da ZB proda ISTT. Ajmo razmišljati o takvim scenarijama …

    • Na znam da li su svi primjetili i drugu stranu ove priče – težinu moderatorskog posla Nenada. Ovo mi je potvrda da, makar ovdje imamo nadprosjećnu publiku, nekada je iznimno teško održavati kvalitetu razgovora. Mislim da su komentari Ajvike kvalitetni (nadam se da će ih biti još) ali možda da je reakcija malo pre žestoka.

     Svaki čovjek svoje stvari vidi na svoj način, a težiti da svima ti načini “odgovaraju” je nemoguća misija. Eventualno rješenje je naravno umjerenost. Nekada (davno) i u Nenadovim postovima je umjerenost bila “manja”. Mislim da ona publika koja odluči objaviti neki post (naravno izuzevši “forumaše”) ustvari većinom nema intenciju ka nekom “negativnom” nastupu. Možda se to često puta desi zbog banalnosti (afekta, zanesenosti).

     U svakom slučaju Ajvika i Poki nadam se da vas vidim (i čujem) ponovo – mislim da će te takvim ponašanjem pokazati da ne spadate u donji “segment”.

     PS Ne znam da li su svi svjesni činjenice da je dans KORF “jeftiniji nego ikada prije” po P/B mojedionice 0,76. Ispravite me ako griješim ali čini mi se da stvarno ima tu prostora za …

 10. Ne bolje da uzmu stranci (ne bi htio generalizirati i nisu svi isti) i da kao npr. HT 51% dividende ide u Njemački proračun. Vujičić i Rohatinski su se borili da banke ne iznose velike količine dobiti vani, ali po vama je to u redu očito. Iako su banke priča za sebe i ti su izvori potrebni za financiranje po mogućnosti gospodarstva (iako se kod nas jako kreditirala država), ali oni ne znaju, a vi očito znate 🙂 Adris će pak dobit uložiti dalje u hoteljerstvo, zaposliti domaće građevince, otvoriti nova radna mjesta, dići (pokušati) Rovinj na destinacija od 5 zvjezdica gdje će gosti puno trošiti i ostavljati nama devize (ali u redu to nije bitno i platna bilanca je totalno nebitna), isplaćivati dividendu i opet će novac gle čuda ostajati tu itd itd itd.
  Vjerujem da će gospodin Bakaći jako puno prodati po P/B=1,2 🙂 Taj P/B je po meni moguć i ove godine, a ako ne svakako druge ali ja sam laik i ne daj Bože da netko shvati ovo moje mišljenje kao savjet za kupnju. Malo si pogledajte recimo P/B od TUHO-a. Skup će nešto sigurno po toj cijeni, ali po meni neće puno.
  Što se tiče jučerašnjeg petogodišnjeg maksimuma on više nije 🙂 Al ok to je jako puno jer je puno raslo 🙂
  Allianz sam samo spomenuo u kontekstu da će MORATI kratiti poziciju, a ne zbog veličine tj. količine dionica. To je dobro jer su oni jedini i nema drugih većih igrača, a drugi mogu mirno i spokojno spavati i razmišljati šta napraviti – uf kakvih li velikih briga 🙂
  Eto kraj priče – do javne ponude (ako je bude naravno) pa ćemo vidjeti koliko je tko bio u pravu 🙂

  Napomena: Imam dionice KORF-a i ARENT-a i ovo je moje skromno mišljenje i nije nikakav nagovor za ništa. Za investicijsku savjet ima puno više stručnih ljudi pa se obratite njima.

 11. Nisam primijetio je li navedeno jučer ili danas, no nekad, ne tako davno, se vodila rasprava o tome kada će KORF preći THT po pocijeni po kojoj se trguje. Eto tog dana danas. 🙂

  • Evo prije samo malo više od dvije godine je čak 38% ljudi među onima koji posjećuju ovaj blog, mislilo da KORF nikad neče doći na 150, niti da će ikad HT pasti na 150. Pazite, IKAD.
   Što li su tek mislili oni slabije obavješteni?

   Pogledajte ovdje: https://trzistakapitala.wordpress.com/2012/09/11/

   A ovo sam pisao prije više od 3 godine kad je cijena HT bila 248 kn, a KORF je bila 72 kune. Mislim da to možemo nazvati ‘dobrim uvidom’, zar ne?

   4. HT.
   HT nemam, i ne želim ga imati, po ovim cijenama. Po 15o kuna nakon dividende bi on za mene bio prihvatljivo ulaganje (jedan moj prijatelj i ja imamo okladu, koja je čudna jer smo obojica ‘za’, da će se za 150 dana KORF i HT sresti na 150 kuna).

   Kako je kod nas shortanje nerazvijeno, nema tržišta, ovim putem pozivam sve analitičare i brokere koji me ne vole da mi se jave i posude dionice (50.000-200.000) HT koje bih jako rado shortao. Još jednom, ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica HT, nego samo moje razmišljanje.

 12. @Ajvika
  Pročitajte si još jednom moj komentar. Malo ste krivo shvatili i pobrkali stvari. To kod preuzimanja P/B =2 odnosilo se na jedan komentar u prijašnjem topicu (sada mi se ne da tražiti) gdje sam komentirao da bi ta cijena bila ok, a Nenad je napisao da je po njemu to malo ali nije napisao koliko je to. Eto zahvaljujući Vama sada sam dobio i na to odgovor pa Vam se zahvaljujem 🙂 To me zanimalo zbog SLRS-a kojeg nemam u portfelju, a volio bih ga imati i pogotovo Istraturista zbog razvoja grada Umaga, a i zbog nekolicine prijatelja koji imaju tu dionicu.
  Što se tiče KORF na 275,00 kn ne bi ga prodao! Razlozi? Evo laički – firma još nije došla do svog vrhunca, a na dobrom je putu. Od svih turista (tu mislim recimo na ARNT i SLRS) najbrže se kreće prema cilju i do njega će prvi stići. Pitanje je samo vremena. I ostale dvije firme će stići ali malo kasnije (barem po meni). Drugo jako se sigurno osjećam u toj poziciji za razliku od recimo Petrokemije gdje se osjećam neseigurno. Evo vidjeli smo da sada kupuju za trezor. Šta će se desiti ako bude isplata dividende? A šta tek ako OMF-i počnu kupovati? Dionica je 2 puta dionica godine i pravi blu chip. Kad bi prodao? Nisam razmišljao ali kao što ste napisali gore na 500,00 sigurno bi :-). Ne da mi se prodavati nešto jako dobro samo jer sam ostvario povrat od 50, 100 ili 300% (baš sam počeo čitati knjigu Thinking fast and slow jer sam u nekim stvarima slab, a želim učiti i biti bolji) ili samo zbog divezifikacije ili zbog nećeg trećeg.
  Što se tiče investicija da ne bi ispalo ne daj Bože da sam protiv stranih ulaganja jer ono što Hrvatskoj treba jesu upravo one. I to greenfield investicije (btw o njima sam pisao dijelom u diplomskom radu). Bez njih neće biti pravog rasta, a onda nećemo moći vraćati ni dug, a kamoli zapošljavati! No ako trebam birati da recimo jedne Plodine preuzme Agrokor ili Tesco sigurno bi to bio Agrokor ili pak Podravku Atlantic trade ili Nestle, sigurno bi to bio Atlantic (negdje sam bio pročitao koliko je poreza Adris grupa platila zadnjih 20-tak godina i cifra je bila enormna). Ako Vi mislite drugačije onda ok.
  Ne znam da li Vi imate Korf, ali se ponašate nekako čudno ili bolje rečeno kao da nemate povjerenja u tu dionicu, ali i to je u redu. Ne trebate mi odgovoriti i ne tražim odgovor.

 13. Valamar grupa je objavila na svojoj stranici da je dokapom upisano 314k novih dionica. Iz toga je za pretpostaviti da su večinski i s njim povezani upisali koliko su mogli (311k), a mali cca 3k dionica.
  Vjerujem da ćemo uskoro vidjet zašto im je bio bitan ovaj “taktički” dokap.

 14. Nažalost, za RIVP trenutno nemamo dostupna izvješća, ali čini se da je P/BV i usprkos rastu cijene i dalje manji od 1.

  Trenutni BV Riviera Adria (RIVP) je vjerojatno oko 1,84 mlrd. kuna. Naime, prema Poslovna Hrvatska je na koncu 2013. bio 1,95 mlrd, a KORF je prijavio kons. gubitak u Q1 od oko 130 mil. kn, što je vjerojatno od RIVP, tako da je BV na Q1 za RIVP oko 1,84 mlrd. Trenutni Mcap čak i na ovoj cijeni od 17,50 je oko 1,81.

 15. Zanimljivo je pogledat i vlasništvo zemljišta kampa Lanterna i Solaris, sve u vlasništvu Rivijere, a koliko vidim to nije slučaj kod drugih (ISTT, MAIS) većih kampova u Istri.

 16. Trebate pročitati revizorsko izvješće…tamo lijepo piše da se RA uknjižila na zemljište iako to zemljište (2,35 milijuna kvadrata) nije dio njenog TK. Zato se vodi spor s državom o zemljištu neprocijenjenom u pretvorbi i plaća koncesijska naknada.
  RA će vjerojatno izgubiti spor (i zemljište)…

  Nego mene zanima…ima li elemenata kaznenog djela u postupanju uprave KORF? Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju?
  Davanjem kredita VG kojim je VG kupio dionice RA uprava KORF je počinila štetu dioničarima KORF, a pribavila korist dioničarima VLHO. Razlika između cijene javne ponude (14,50) i cijene na burzi danas (17,50) * broj dionica je 40 milijuna kuna – plaćene kamate na plasirani kredit = XXX.

  Da ne spominjemo da sigurno više vrijedi udjel od 90% nego 77% jer nema ništa logičnije nego da KORF kupuje RA.
  Što ako RA bude isplaćivala dividendu?

  Malo je i čudno što VG nije sudjelovala u ponudi za preuzimanje…Je li možda VG platila udjel u RA više od 14,50?

  • Hvala na ukazanom u pogledu vlasništva zemljišta (treba čitati revidirana izvješća do kraja). Kao što rekoste ne vode ga u bilanci te stoga i negativni ishod spora ne će imati utjecaj na bilancu a ni RDG jer već plaćaju koncesijsku naknadu.

 17. “Evo malo računice koje prenosim sa poslovnog hr:
  RIVIERA ADRIA: sadašnji temeljni kapital = 1.117.663.400 KN
  VALAMAR ADRIA HOLDING: sadašnji temeljni kapital = 373.361.750 KN
  VALAMAR GRUPA: sadašnji temeljni kapital = 66.101.140 KN
  Sadašnji ukupni temeljni kapital sva tri d.d.-a = 1.557.126.290 KN
  Novi budući predloženi temeljni kapital sva tri d.d.-a = 1.322.021.210 KN
  Negativna razlika predloženog novog temeljnog kapitala = 235.105.080 KN
  BVPS i kapital i rezerve per 31.12.2013:
  Za Riviera Adria = cca 18,30 KN (kapital i rezerve = 1.952.787.258 KN)
  Za Valamar Adria Holding = cca 209 KN (kapital i rezerve = 1.562.497.192 KN)
  Izvor za gornje: http://www.zse.hr/default.aspx?id=121 [zse.hr]
  Izvor za donje: http://www.mojedionice.com/dionica/VLHO-R-A [mojedionice.com]
  BVPS i kapital i rezerve per 31.12.2013 za Valamar Grupa ??? (per 31.12.2012 BVPS ca 128 KN; kapital i rezerve cca = 848.500.000 KN)
  Pod pretpostavkom da je gornje sve točno navedeno te da gornji kapitali i rezerve za sva 3 d.d-a ostanu cca isti u 2014 god. ukupan kapital i rezervi nakon predloženog pripajanja (ako se usvoji) bio bi cca 4.360.000.000 KN tj. BVPS bio bi cca 33 kn”

  Br. dionica nakon pripajanja (prema predloženom ugovoru) 126.027.542 što bi onda na ovaj gore spomenuti kapital i rezerve nakon pripajanja BVPS bio 34,59kn. Znači dobijamo jednu veliku firmu koja drži značajan turistički kapacitet države koja živi jedino od turizma na P/B=0,5. Nice. Valjda će fond managerima ego napokon dopustiti da se uključe u priču. Napokon, sad imaju i dobar izgovor ipak ovo više nije KORF, ovo je sad sasvim jedna druga priča :)))))

  • Baš sam odgovorio na forumu, pa i da tu probam sa nekom svojom procjenom, jer ovo je potpuno krivo, pola podataka je krivo izvučeno, a budući da se kapital i rezerve računaju konsolidirano računaju se višestruko, i uz to ne računa što iz imovine nestaju dionice RIVP i KORF u vlasništvu KORF i VLHO i EPIMA-e.
   Evo moje procjene BVPS nakon spajanja, vrlo grube, i nikako nije preporuka za kupovinu ili prodaju (imam dionice KORF i VLHO). Ako gospodina Bakića zaintrigira ovaj knjigovodstveni problem, vjerujem da bi sve zanimala i njegova procjena BVPS.
   “Za KORF i VLHO se ne može računati sa konsolidiranim kapitalom i rezervama jer kako su u međusobnom vlasništvu trostruko brojite sam kapital u RIVP, znači da bi trebalo ići sa nekosolidiranim.
   Za 31. 12. 2013. u revizorskim (ima sve na http://www.riviera-adria.com/prva.aspx?stranica=45&pid=4&y=2014 ) kapital je RIVP(kons) 1,953, od KORF(nekons) 1,219, od VLHO(nekons) 0,638. Nekonsolidirani od VLHO je podcijenjen jer se EPIMA vjerojatno vodi po nabavnoj 1 mil kuna, a ima kapital i rezerve 144 mil kuna. I također u VHLJ i Lantei je skriveno još do 100 milijuna vjerojatno jer sam računao nekonsolidirani kapital sa rezervama kada se ne da računati sa konsolidiranim bilancama.
   Budući da je većina imovive KORF dionice RIVP, a VLHO dionice RIVP i KORF, a one kao takve nestaju nakon spajanja iz imovine društva jer se RIVP dijeli starim vlasnicima KORF i VLHO a dionice KORF nestaju, iz aktive novoga društva se izbacuje sadašnja dugoročna fin. imovina u KORF i VLHO u obliku dionica KORF i RIVP – sa 31.12. 1.012 milijarde kuna u KORF, 0.77 milijarde u VLHO sa EPIMA-om. Kako idu iz aktive, znači i pasiva pada, a to znači kapital i rezerve. Znači recimo oko 2,25 milijardi iliti 17,5-18 KN BVPS. Ovo je jako gruba procjena, ali čini mi se da je to otprilike to – sa 31.12. vrijednost. Najbolje će se vidjeti ako uspiju se spojiti sa 30.9. na trećem kvrtalnom izvještaju RIVP kada se uvrsti dobit od ove godine 🙂 Tu bi već moglo doći na 18,5 KN.”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.