Uncategorized

Kako je Valamar kao Apple

Vrlo zanimljive paralele s normalnim zemljama i kolika bi mogla biti stvarna vrijednost KORF

1. Mislim da je značaj Valamara (Valamar Grupa -> Valamar Adria Holding -> Riviera Adria) za RH veći nego značaj Apple za SAD. Pogledajmo najprije kako.

A.
Američki BDP je trenutno oko 17.000 mlr. USD. Prema zadnjim podacima je Apple imao
– prihode od oko 170 mlrd. USD, odnosno 1,0% BDP
– bilančnu imovinu od oko 207, 1,2% BDP
– EBITDA oko 55, 0,3% BDP.

Hrvatski BDP je oko 330 mlrd. kn. Za KORF su te brojke sljedeće (zadnja 4Q), izvor MojeDionice:
– prihodi 1,06 mlrd. kn, odnosno0,3% BDP
– bilančna imovina 3,2. odnosno 1,0% BDP
– EBITDA oko 270, tj. 0,08% BDP (prikazano kao ukupni, ne samo pripisan imateljima kapitala matice).

B. Najprije, na kvalitativnoj razini, neki (mudraci) će reći, ‘Ali Apple je ipak – Apple, a Valamar samo turistička tvrtka’. Ali o tome i govorim, najbolje (uzevši u obzir i veličinu, dakle ne razmatram neke male priče) što ‘mi’ imamo je turizam, a što Amerikanci imaju su visoke tehnologije.

C. Na kvantitativnoj razini, vidimo da su sve tri brojke za Apple veće, ali su svakako usporedive.
MEĐUTIM:
– ne vjerujem da je imovina Apple nešto jako potcijenjena, a za KORF sam prije pokazao da građevinske objekte vode po oko 5.000 eura po smještajnom mjestu (‘krevetu’). Kolika bi imovina bila kad bi se revalozirala na 20.000 eura po smještajnom mjestu, ili samo 10.000 (u 10 godina do 2012. je KORF uložio 1,6 mlrd. kuna, po koliko su točno na koncu 2012. bili zavedeni SVI građevinski objekti?!)
– Apple velik dio svojih troškova ostavlja izvan SAD (konkretno, plaće u Kini, izmješta poreze u povoljnije zemlje), Valamar većinu u RH, dakle ‘dodana vrijednost’ za zemlju u kojoj posluje (u smislu dobit+porezi+bruto plaće) bi pokazala vjerojatno znatno drugačiju sliku
– što se tiče profitabilnosti, tu ćemo vidjeti razvoj, no mislim da je ovaj grafikon porasta prihoda po smještajnoj jedinici i u skladu s time rast EBITDA vrlo uvjerljiv (klik za veće):

2. U SAD imate slučaj investitora Icahna koji ima u Apple oko 0,6%, nako što je upravo dokupio 0,1%. Daleko od toga da bih ja bio kao Icahn, ali ja imam nešto oko 3% KORF, nakon što sam zadnjih dana dokupio nešto preko 0,2% (17k ili tako nekako).

Icahn traži u Apple išto što i ja u KORF, dividendu, i tvrdi da je Apple ‘vrlo potcijenjen’ (ovdje). O tome daje intervjue za Bloomberg i o tome piše na naslovnici WSJ, i ne samo to, ta tema je višestruko na naslovnicama raznih medija (jer on to stalno i traži). Pogledajte trenutnu naslovnicu:

icahn apple

Neki medijski neznalica može reći ‘Ali to je SAMO WSJ, to čita samo neka Wall Street – ekipa’. NE: WSJ je apsolutno glavna (najčitanija) novina u SAD, pogledajte tiraže izdanja u SAD ovdje.

(Digresija: Ako povučete paralele WSJ-NYT i Poslovni-Večernji/Jutarnji) to ujedno i pokazuje kako to da SAD ima Apple, a mi turizam; svejedno bi naša trash-neo-marksistička ekipa sad mogla nešto njurgati i protiv ovog argumenta, ali kako neo-marksisti najviše vole imati iPhone zanemarit ćemo taj zamišljeni argument. Naime iPhone je tako cool, a opet ‘subverzivan’, kad ga kupiš u biti si ‘prisilio’ Apple da posao obavi u Kini i onda se još možeš ‘zgražati’ nad uvjetima radne snage u Kini, koja je doduše pobjegla iz gladi sa sela, ali zato nema standard europskog radnika, ali opet tu i je i pitanje europskog radnika, jer ‘to nije u redu’ da on sada pati zbog konkurencije u Kini … itd., ‘subverzivno djeluješ iznutra’).

E sad zamislite da li se može dogoditi da mene npr. pozovu u središnji dnevnik HRT i pitaju da obrazložim zašto tražim jednokratnu isplatu dividende ili smanjenja kapitala od 100 ili 200 kn po dionici KORF? Kao to bi bilo nenormalno …

3. Što želim reći. Da jedan investitor ima dionice kompanije, o njoj dobro priča, smatra da je jako potcijenjena, traži dividendu (a taj je investitor relativno daleko manji nego ja) – to je vijest za uzastopne naslovnice glavnih medija u SAD. Kod nas, razni ‘investicijski idioti’ (neki od njih čak i profesori ekonomije na fakultetima!) mene optužuju za manipulaciju cijene dionice. Suludo?! Da, ali naši investicijski idioti imaju ‘argument’: ‘IPAK je NB-ov blog glavno mjesto za investicijske informacije u RH!’. Pa jesam li ja kriv za to? Pa ovo je samo moj blog, web-log, moji privatni zapisi … nikakve investicijske preporuke i slično. Jesam li ja ‘kriv’ što o npr. ovoj investicijskoj priči s KORF ne možete saznati nigdje drugdje. Probajte ući u neki brokeraj ili banku i tražite iz ‘research’ za KORF (za MGMA i slično su imali.)

Jasno, ova točka 3 je potpuno aspurdna, ali kako je kod nas puno toga ‘trashy’, tako i to, pa ajde da malo spomenemo.

4. Vratimo se na KORF. KORF trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1,2 mlrd kn. Budući da ima oko 75% RIVP (uzevši u obzir trezorske i Bastionske), ako zanemarimo sve ostalo što ima u Bastion i Linteum savjetovanje, recimo da je ovime Riviera Adria implicitno vrednovana s 1,2/0,75% = 1,6 mlrd. kuna. (Kao što znamo, u Bastionu je bio jako velik broj dionica KOEI, sad više ne pratim koliko je ostalo, gdje je novac, u njemu ili KORF, to je u svemu ovome – iako ogromna sama po sebi – praktički minorna priča.).

Pogledajmo najprije kompaniju Turisthotel, burzovne oznake TUHO. Koliko razumijem, jedan dio njegovih dioničara je ono više kao kult, sudeći prema porukama molbi, mržnje i slično koje dobijam vezano za tu dionicu, ‘da zašto ju ne pratim’ … bla / truć. Uglavnom, mislim da se radi o izvanrednoj firmi i odličnoj dionici, s velikim potencijalima, ali ni blizu niti značaja niti potencijala nekih drugih. Ali ovdje nam TUHO dobro dođe na jednu usporedbu.

Pogledajte, oni imaju turističko naselje u Zatonu (apartmani + kamp), nešto kafića i praonicu rublja. Uvjerljivo glavni biznis je dakle turističko naselje u Zatonu (praonica je imala u 2012. priihod od 21 mil. kn i dobit od svega 3), više o tome imate ovdje na stranici 3. Kaže: “Osnovna djelatnost “Turisthotela” d.d., obavlja se u turističkom naselju (Holiday Village) “Zaton” … Raspolaže ukupnim smještajnim kapacitetom za cca 8.000 osoba. Smještajni kapacitet su slijedeći : 597 apartmana, sa 2.323 ležaja, 1700 smještajnih jedinica (kamp mjesta, te kamp kućice) za cca 5500 osoba, te 315 vlastitih mobilnih kućica u kampu (64 nove kućice nabavljene su pred početak sezone).

Dioničari TUHO vrednuju trenutno tu tvrtku s oko 560 miliona kuna, ovdje, i kao što rekoh, to mi se čini vrlo jeftino (EV/EBITDA = 5,3). MEĐUTIM, samo jedna od imovina koju ima KORF/RIVP je Kamp Lanterna Poreč, kapaciteta 9.000 osoba. Pogledajte malo o čemu se radi ovdje (npr. ADAC / ANWB Best Campsite 2014). Doduše čini se da nema (zidanih) apartmana, ali ‘mobilne kamp kućice’ su u sve praktične svrhe upravo to (to je ono što je kao mala montažna kučica, parkira se pa glumi da je kamp-kućica.). A sad pogledajte sve kampove koje ima KORF, ovdje (ne znam je li sve u našem vlasništvu, možda jedan manji dio nije.)

Kad to vidite, vidjet ćete kakvi su ostali kampovi, recimo Naturist kamp Solaris (isto na Lanterni, ali s druge strane), kapacitet 4.000 osoba … “apartments and rooms 144 spacious apartments, 128 rooms and 12 suites located in Mediterranean houses near the sea, in a wonderful oak trees park” (znači ovo je valjda kao pola TUHO-a).

5. Koliko bi u stvari mogao vrijediti KORF? Imam prilično jasna stajališta, ali mi je to teško izgovoriti da ne šokiram neke. Ali kao što vidite i kampovi jako vrijede. O hotelima sam već dao jako puno podataka (recimo, Arenaturist samo u obnovu hotela s 4* ulaže 40.000 eura po sobi, MAIS je u izgradnju, bez zemljišta, hotela s 5* uložila negdje oko 200.000 eura po ključu, itd…).

Ali KORF, tj. njena operativna kompanija, ima kapacitet oko 41.000 gostiju i spremaju se još velika ulaganja (ili su već u toku). Recimo da nešto od toga nije u vlasništvu KORF, a da će se s druge strane nešto novo dodati, tako da za razmaranje ovog scenarija baratajmo s oko 40.000 smještajnih mjesta. Sad pogledajmo scenarije. Kad bi smještaj po gostu vrijedio 10.000 eura (cca toliko sada, ako izuzmemo praonicu i kafiće i zanamarimo razliku kratkotrajne imovine i obaveza, dioničari TUHO vrednuju svoju firmu, koja je ipak samo kamp + apartmani), tada bi ta imovina imovina ‘vrijedila’ 400 mil. eura, odnosno oko 3,06 mlrd. kuna, tj. oko 400 kn po dionici RIVP (KORF ima 75% RIVP). Ako bismo pretpostavili da smještajna jedinica po gostu vrijedi oko 20.000 eura (osobno bih bio daleko bliži toj brojci, ali neću reći iznad ili ispod nje), dolazimo do vrijednosti imoviine od oko 800 mil. eura, odnosno oko 800 kn po dionici RIVP. Ako bismo hotele vrednovali s npr. 30.000 eura po osobi, a kamp 15.000 po osobi … (kao što sam pokazao, Melia svoje hotele na španjolskoj obali je 2011., u sred njihove nekretninske krize, vrednovala s 80.000 eura po ključu, Jadranka hoteli već sada vrednuje u bilanci sobe po ključu s oko 40.000 eura)

KORF ima i ukupno (konsolidirano) duga i obaveza oko 1 mlrd. kn, ali kraktotrajne imovine oko 500 mil. kn, pa ovo nije jako važno u gornjoj priči.

Kao što rekoh, strah me tih razmatranja. Ovo su moja OSOBNA razmatranja koja mi pokazuju kolika bi ta vrijednost mogla biti, ali ovo nije procjena koliko bi dionica, i kada uopće, mogla vrijediti (o tome pogledajte i napomenu na dnu).

6. Ostaje naravno i razmatranja ideja većinskog vlasnika, EPIC. No,
– nakon svega što smo prošli,
– svih pobjeda koje smo kao mali dioničari prošli
– enormne stvorene vrijednosti koju si je do sada stvorio EPIC i načina na koju si je stvorio
– poslova u kojima se nedavno obreo u Ukrajini. Naime,
FT piše u 2011.: “Epic, a Vienna-based investment house, has agreed to acquire a 93 per cent stake in Ukraine’s state telephone company for $1.3bn after rivals were excluded from the privatisation tender… Mr Goldscheider denied market suspicions that his company was acting as a front for domestic oligarchs and insisted that the tender was fair… Ukrtelecom is the first big privatisation tender since Viktor Yanukovich took over as president in February last year. There are concerns that valuable assets could be sold off at below market prices to well-connected oligarchs, as happened when Mr Yanukovich was prime minister in 2004.”;
— zatim sam EPIC kaže: “… Bank of Cyprus has supported this transaction substantially with a loan.”
— te sredinom prošle godine opet FT… Rinat Akhmetov, Ukraine’s richest man, is buying his country’s fixed-line telecom monopoly and its only 3G mobile internet license for an estimated $1bn.
The acquisition of Ukrtelecom from EPIC, an Austrian investment group, raises fresh concerns about how much of the nation’s wealth is being concentrated in one man’s hands. … “This acquisition is troubling in the sense that it underpins how too much of Ukraine’s assets are falling into too few hands, limiting competition,” said Alexander Valchyshen, head of research at Kiev-based investment bank Investment Capital Ukraine. Mr Akhmetov, whose net worth was valued by Forbes this year at nearly $15.5bn, has consolidated control over about half of Ukraine’s steel, ore, coal and thermoelectricity sectors during the past decade, through state privatisation programmes and secondary market acquisitions.

Mislim, super za EPIC da je uspio izaći iz ovoga prije zadnjih nemira u Ukrajini. Ali, naravno ovaj deal postaje dio povijesti EPIC-a (nije jasno je li to jedna te ista formalna kompanija, tj. vehicle, kako se kaže, ali se evidentno radi o istoj poslovnoj grupi.)

S obzirom na cijelu povijest, koja uključuje kako ove dijelove, tako i kuponsku privatizaciju, te i dalje jako velik broj dioničara – stradalnika Domovinskog rata (trenutno u KORF oko 900 dioničara iz Vukovara, mnogi iz Pakraca, Aljmaša, Belog Manastira, Drniša, Darde, Iloka (150), Karlovca (300+), Lipika, Lovasa, Mokošica i Nova Mokošica (200+), Petrinje …) očekujem, znači praktički sam uvjeren u vrlo korektnu igru ekipe iz EPIC-a do kraja.

Začudno, ovaj veliki uspjeh kuponske privatizacije (a bio bi i daleko veći da su ljudi više vjerovali g. Eltzu koji je navodno izjavio još davno da će za svoje dioničare realizirati preko 100 kuna po dionici – mnogi nisu vjerovali i prerano su prodali) ostao je u našim medijima neprimjećen. Usporedimo tu ‘kuponsku privatizaciju koja uništava hrvatsku vrijednost’ s ‘uspjesima’ tvrtki koje nisu kroz nju prošle, tj. kroz nju stekle većinski privatne vlasnike (npr. HTP Korčula, HTP Orebić, Živogošće itd.).

7. Zanimljivo je da se čini da se u nekim elementima sve više i sama uprava sa mnom slaže. Trezor je nedavno prilično intenzivno kupovao dionice, što je de facto isplata novca dioničarima, ovdje.

Napomena: Kao što znate, jedan sam od većih dioničara KORF i naravno jako želim da joj i vrijednost i cijena raste. Da li si umišljam ili ona zaista vrijedi 500+, 700+ ili koliko kuna po dionici, prosudite sami. Takođe Vam ni u kom slučaje ne mogu prognozirati kretanje cijene, da li će ona rasti ili padati, koja bi bila ‘ciljana cijena’ itd. Također, kao što sam prije rekao, može se dogoditi da iako jako vjerujem u dionicu mogu stanovite količine (ili sve?) prodavati, zbog razno-raznih razloga: treba mi gotovina za druge svrhe, rebalansiram portfelj, osjećam se depresivno, osjećam se euforično … svašta je moguće. Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao nikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaita ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log …

Kategorije:Uncategorized

98 replies »

 1. Kad se Vi već ovako trudite, mogu i ja malo pomoći…oko točki 4 i 5.

  Može se uzeti Kamp Lanterna + Lanterna apartmani kao ekvivalent TUHO. Kao što ste naveli, kamp ima 3000 mjesta za 3X osoba i 350 mobilnih kućica na početku 2013, ali Lanterna apartmani imaju 760 apartmana za još 3000 osoba…evo slike…http://media2.valamar.com/CmsMedia/Objekti/Porec/LanternaApp/lanterna-apartments-air-view.jpg (kamp Lanterna je “desno”).
  Oni doduše jesu 2*, ali to je slatka briga, barem za mene.

  Moja trenutna procjena valuacije KORF-a je oko 400M€ +- 5%, u stanju kakvom je sada…

  LP,

 2. ** pod 5. čini mi se da imate grešku kod izračuna za vrijednost dionice RIVP, jer RIVP ima 106.546.340 od toga 3.187.616 ima trezor. po tome bi cijena dionice RIVP bila 29,60 kn, a KORF sa 75% vlasništva RIVP cca 323 kn po dionici

 3. Doći će brzo dan kad nitko neće ni vjerovati da je HT ikad bio iznad KORF-a. Cijela ta priča se treba uvesti kao case study na svim sveučilištima u Hrvatskoj. Nije samo riječ o racionalnom ulaganju, nego i o mirovinskoj reformi, ulozi društvenih mreža, medija, dioničkom aktivizmu, strasti i posvećenosti. Ima tu i ljubavi prema bližnjem, odnosno nebrige prema njemu, tako da bi i case study našao mjesta i za oltarom

 4. Svatko ima svoje veselje, moje je uz KORF i dionica Imperiala Rab (HIMR). Oni su gotovo identični veličinom kao TUHO prema broju smještajnih jedinica (5000 u kampovima = mjesta + mobilne kućice te 2351 mjesto u hotelskom smještaju). Sve zajedno na burzi vrijedi 174 milijuna kuna. Država se sprema prodati većinski paket (najboljem ponuđaču ili ?!?). Prema toj računici trenutna cijena ispada oko 3000 Eura po smještajnom mjestu (i kamp i hotelski smještaj zajedno). Znam da se po mnogočemu ne može mjeriti s KORF ali…

 5. Evo nisa mogao vjerovati ali sjelo nešto para i kupio korf.Kvarim si prosjek.
  Nisam baš najpametniji ovih dana. 🙂

 6. što se tiče iphonea zanimljivi su podaci koliko dodane vrijednosti stvore kinezi u prizvodnji iphonea.
  znaš koliko? 3,6 % !!!!
  to je prema podacima wjs-a
  a evo koliko druge zemlje zarade od iphonea
  Japan 34% ,Njemačka 17% ,Južna Koreja 13 , SAD 6%,Kina 3,6% , ostali 27%
  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052748704828104576021142902413796?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052748704828104576021142902413796.html

  te podatke spominje i Robert Reich u svom tekstu: “The Problem Isn’t Outsourcing. It’s that the Prosperity of Big Business Has Become Disconnected from the Well-Being of Most Americans”
  http://robertreich.org/post/27527895909

   • Možda malo kasno ali prvo, šta sam se sjetio, kad ste napisali za, da je Valamar važniji za HR nego Apple za USA je bilo ovo 🙂

    prvi put u 2007 kupio sam KORF baš ta na tim cijenama oko 170 i vjerovao, da kad se poslože karte, može se razviti priča o kojoj ovako analitično pišete na svom blogu, pa ko voli (ili razumije) nek izvoli 🙂

    Ipak me stalno muči, nekoliko pitanja:
    Da li bi ikad mogao nastat Apple u HR, mislim na ukruženje? Ako nema dovoljno vode ni trava ne raste?
    Ako je odgovor DA onda znači da bi HR mogla imati ne jednog nego više Apple-ova, (KORF,DDJH, PTKM, VPIK).Ako može to biti samo Korf, jer je u ostalima vlasnik i država sa svojim sindikatima, onda se pitam šta nam ostale dionice uopšte rade u portfelju, Ako je tako, onda je diverzifikacija portfelja u hr pa skoro bezvezna. Onda ste i sami preuzimali (pre)veliki rizik kupnjom ostalih dionica. Ako govorimo o globalnom svetskom poredku, nije li onda bolje napraviti diverzifikaciju po zemljama pa kupiti Apple u USA, Mercedes u D, Nestle u CH, KORF u HR itd?
    lp

    • Poštovani, rizik ne možete ocjenjivati retroaktivno. Meni je bio nezamisliv scenarij da će cijela hrvatska javnost i politika biti toliko luda da propusti privatizaciju Petrokemije u pravom trenutku, plus da će cijene UREA toliko pasti baš nakon što je PTKM stvorila velike zalihe + … itd.

     Za DDJH se ‘kladim’ na te neke poslove koji bi omogućili nevjerojatan razvoj. Ako od poslova ne bude ništa, ja ću (vjerojatno) izgubiti, a ako bude, nadam se da bih onda mogao zarditi ‘puta deset’. Što bi to onda značilo, retorkativno? Da sam pogriješio jer sam trebao sve investirati u DDJH?

     O globalnoj diverzifikaciji sam govorio, i to JEST pravi put. Pri tome ne treba ulagati u najveća imena, nego naprosto indeksno. Mislim da bi svaki Hrvat trebao razmišljati investicijski globalno.

  • @magarac

   To nije dodana vrijednost nego statistika robnog uvoza/izvoza, koja je meni isto pomalo čudna stvar :D.

   U dodanu vrijednost koja je stvorena i koju možete “pripisati” u USA (iako to nema puno smisla tako “pripisivati geografski”) spada ovdje primarno profit koji taj proizvod ostvaruje, a profitna marža je tu daleko veća od tih 6 % koje navodiš. Radna mjesta u USA i drugdje su znemariva stvar jer ovo nije radno intenzivna djelatnost. Porezi pak i sasvim nepoželjna stvar, ne želimo valjda “tako stvarati vrijednost”, vrijednost koja ode državi u proračun nije stvorena nego zapravo uništena iako se tobože računa u “dodanu vrijednost”. To je o direktno stvorenoj vrijednosti. Ovdje imamo i još indikretno stvaranje vrijednosti koje se smatra dugoročno važnijim za USA od kratkoročnih efekta koje Apple generira kroz svoju profit. To se tiče “malog poduzetništva” u softveru i glazbi, te širi efektu u medijskoj te do nedavno posrnuloj izdavačkoj industirji, kao i dugoročnije obrazovnom sektoru. A slijede i neke stvari “šireg društvenog značenja” koje se tiču zdravstva.

   Što se tiče tog samog “well-being” of most Americans (ili bar onih koji će si moći priuštiti kupnju) pričekajte još malo, novi proizvod je u razvoju, ima tobože još neke “nepremostive tehničke poteškoće” i u samoj R&D fazi a kamoli masovnoj proizvodnji, no za Apple nije ništa nepremostivo, malo strpljenja. Za to služe silne milijarde: stvoriti nemoguće! 😀

   Kažu ono “… izvrsni umjetnik krade”, e pa ne krade se samo novce nego i novcima, Apple kao “izvrsni umjetnik” je kroz zadnjih godinu-dvije opljačkao pola svijeta, opustošio mnoge obećvajuće firme i startupe preuzimajući im glavne znanstvenike i direktore te dizajnere, od medicsnkih startupa do globalnih fashion brendova. Čak su i niti krivi niti dužni jedni tehnološki entuzijasitčni dijabetičari ostali bez jednog startupa koji im je davao nadu jer je ugašen bez obrazloženja gdje je “zapelo sa revolucijom” (a ispada da ključno osoblje prebačeno u Apple)

   Naravno da bi američki građani malo konkrentije osjetili taj well-being ono baš u materijalnom smislu koji je naravno jako važan, trebalo bi poslušati Carla Icahana pa tim američkim građanima konačno malo više dividendi isplaćivati i prethodno povećati otkup dionica.

   Apple zaista nema potrebe za držati baš ovoliko keša. Njihov R&D ne treba više od par mlrd godišnje za sada (par desetaka mlrd na godišnoj razini u daljoj budućnosti), ulaganja u proizvodne kapacitete partnera također nisu veća od 10-ak mlrd USD godišnje za sada, osim iznimno ako će morati TMSC-u ili nekom pomoći financirati baš cijelo novo poluvodičko postrojenje, plaćanja predujmova dobavljačima nisu veća od 10-ak mlrd godišnje i neće vjerojatno tako skoro biti veća od par desetaka mlrd godišnje, akvizicije se već tradicionalno čine po 2-3 mjesečno ali u rangu 50 do 250 milijuna USD po komadu, samo iznimno je to oko 500 miijuna. Jedini razlog zašto bi Apple trebao puno keša za akvizicije je ako bi se morao odlučiti za preuzimanje IBM-a kako bi mu oni mogli riješiti određene “nepremostive tehničke poteškoće” (i usput ojačati neke druge timove), ali vjerojatno se to može i kroz neki drugi komercijalni ugovor, nije preuzimanje uvijek rješenje, pogotovo ne takve vrste/veličine koje Apple prema važećoj strategiji ne želi učiniti više od 1-2 puta u višedesetljetnom razoblju.

   P.S. Ona lista dobavljača ti je zastarijela. Na suvremenoj listi bismo vrlo istaknuto trebali vidjeti i UK i Izrael, a što se tiče Kine, nije tamo samo Foxconn-sastavljanje, sad već ima i drugih bitnih dobvaljača pa je vjerojatno i to veći postatak, Kinezi su suuper! 🙂

   P.P.S. Ako želite biti preuzeti od Apple-a, ne morate biti fashion guru, niti SF izumitelj medicinske seznorike, možete biti one-man firma, matematičar. Jedan Australac nedavno preuzet zbog svog otkrića vezanog za implementaciju algoritma diskretne kosinusne transformacije. Stvarno su razni putevi do izvući nešto od tih 150-ak milijardi u koje uprte pohlepne oči cijelog svijeta.

    • @nbakic

     Hvala Vama 🙂 Ja se uvijek, pa je tako bilo i ovaj put, malo brinem da Vam možda “idem na živce” kad pišem o nekoj tako inspirativnoj mi temi kao što je Apple, obzirom da tada obično malo pretjeram na razne načine. Zato mi je baš drago čuti da je post ipak bio OK, pa eto možda i više nego samo OK 😀

   • pa i u članku kažu da podaci mogu izazvati kontroverze i da se može to i malo drugačije gledati tko koliko pridonosi. cilj članka je bio pokazati da iphone nije proizvod koji su smislili amerikanci, a proizvodi se u kini, već da puno zemalja učestvuje svojim djelovima i tehnologijama u proizvodnji iphonea. da na njemu zarađuju gospodarstva mnogo zemalja. 27% otpada na ostale tu su valjda i izrael i velika britanija i mnoge druge što znači da u proizvodnji i zaradi od proizvodnje i prodaje iphonea sudjeluju gospodarstva mnogih zemalja.

    zanimljivo je da japansko gospodarstvo tu sudjeluje s popriličnim udjelom iako se govori da japan posustaje ekonomski, vidi se da je on ipak dosta jak. tako se kritizira i europske zemlje da slabo sudjeluju u razvoju novih tehnologija pogotovo elektronici, a vidimo da i tu njemačka, a vjerojatno i druge europske zemlje sudjeluju u proizvodnji.

    povezao bih ovaj slučaj iphonea s autoindustrijom. kritizira se vlast što nije privukla proizvođače automobila, dala im povoljne uvjete i subvencije za proizvodnju u hrvatskoj kao što su to učinili npr. u srbiji u kragujevcu. ali ako bolje pogledamo srbija je potrošila ogromne novce kroz subvencije da privuče fiat koji se tamo sklapa. tamo su samo zbog subvencija i jeftine radne snage. kakva je to konkurentska prednost? prijetnja odlaskom u drugu zemlju s još većim subvencijama i jeftinijim plaćama uvijek je tu.

    s druge strane u hrvatskoj nema tvornice automobila, ali ima proizvođača autodijelova koji ukupno zapošljavaju i zarađuju više od ovih u kragujevcu, a što je još vrijednije to su firme koje su se tu razvile, razvijaju svoju tehnologiju, uprave se moraju boriti na tržištu da dobiju posao bez pomoći države i jakog proizvođača koji stoji iza njih.
    tako i uprave razvijaju svoje vještine i znanja pregovaranja i upravljanja poduzećem, sami razvijaju tehnologije. pošto prodaju dijelove raznim proizvođačima automobila to znači da ne ovise o jednom proizvođaču (npr. fiat), već u slučaju da jedan posrne okreću se drugima. fiat može i propasti pa tako i sklapanje auta u srbiji, ali proizvođač djelova ako je dobar će propasti jedino ako kompletna proizvodnja auta propadne. dakle naša autoindustrija ne ovisi o jednom proizvođaču, o državnim subvencijama, o tuđim tehnologijama i upravama. sami su svoji gospodari i rade dobro. to je prava vrijednost. što se mene tiče neka niču subvencionirane tvornice u srbiji, mađarskoj… to samo znači da su blizu naših proizvođača autodijelova koji rade bez subvencija i to uspješno.

    naravno ovo što sam napisao ne znači da naši proizvođači autodijelova posluju dobro zahvaljujući državi i političarima, prije će biti da su uspjeli usprkos državi i pollitičarima.

    http://www.adklaster.hr/hr

 7. http://www.jutarnji.hr/milanovic-na-vladi–nije-lose-zaostajati-za-njemackom-10-godina–ljudi-pozivaju-na-reforme–pa-ce-i-dobiti-reforme-/1157580/

  Pazite ovu izjavu milanovića “ali ovo što mi radimo su blage reforme”,blago nama sa ovakvim izjavama jednog premijera?Blage reforme?Što je najgore zaključuju u vladi “da su mnoge članice otišle puno dalje”,ova vlada se umjesto kukuriku treba zvati kozmetičarska vlada?Oni još nisu skužili ništa,na pola mandata?Pomalo se u raj stiže,narod neka čeka,njima se nigdje i ne žuri,zato sprovode “blage reforme”,još ovo nisam nigdje čuo?

  • Briga njih za napredak zemlje. Sad šalju USKOK u hbor ne radi kriminala nego da se politički drži pod kontrolom Linić, HNS se bavi također isključivo unutarstranačkim odnosima, HDZ je ustrojen kao soa a ne kao stranka, jedini interes je također unutarstranačke pizdarije. To je jedan partijski stari sustav samo što ima više partija. To s demokracijom i tržištem nema nikakve veze.

   • Linić je totalno izgubio kompas,kada on može tako bezočno braniti svoga pomoćnika to je već na granici zdrave pameti?Čovjek zasjeo u fotelju ministarstva financija i brže bolje uzeo kredit u hbor-u po pet puta povoljnijim uvjetima da zatvori taj kredit u poslovnoj banci.Pa to ne rade pomoćnici ministara u bangladešu?Linić ga još opravdava,da je to sve navodno po zakonu?Adio zdrava pameti!Sada najavljuje rebalans “ali neće dirati u rashode”,kako?Bumo videli?Možda im je david coperfield poslao neke recepte?

 8. http://www.jutarnji.hr/sindikati-zaprijetili-vladi–sprijecit-cemo-zakon-o-radu–i-pod-cijenu-grckog-scenarija-/1157720/

  Što se tiče sindikata i vlade,za hrvatsku bi možda bilo i dobro da sindikati izađu na ulice u generalni štrajk jer bi se sa time samo ubrzale reforme.Zvuči suludo ali vlada neće sprovoditi ništa osim kozmetike ako ne bude pritisnuta uz zid od međunarodnih institucija.To je danas više nego jasno jer njima su izbori na prvome mjestu a ove “blage reforme” što oni kao sprovode opet sprovode reda radi da im se ne zamjeri da ne sprovode ama baš nikakve reforme,to je taj tkz. srednji put ili ti ga “i jare i pare”,rezultat nam je svima poznat…Meni se čini da milanović umišlja da je njemu dovolljan onaj nivo reformi koji je sprovela njemačka,što je najgore oni se nisu ni približili tom nivou i sveobuhvatu reformi iako je i to za hrvatsku u ovom momentu nedovoljno jer mi nismo njemačka niti ćemo imati tu percepciju sigurnosti izvana jako dugo a da veličinu tržišta i ne spominjem.Nivo reformi koje je sprovela njemačka za hrvatsku i nije baš nešto bog zna što…

  • E sad vidite kako je dobro da mirovinci nisu u KORF, DDJH i nekim drugim dionicama … što će biti s onima koje stalno dokupljuju, to je pitanje.

   • To je i meni odma palo na pamet. 🙂
    Ali bojim se da će se to negativno odraziti na čitavu burzu, a ne samo na dionice koje mirovinci imaju. Prometi su ionako slabi.

    • Nonescio23,da oni išta kuže oko burze i njene važnosti nebi im takve sulude ideje pale na pamet da ih najavljuju a kamoli sprovode,žrtvovati će pijuna za kraljicu.Valjda oni misle da burza i njene cijene nemaju nikakav utjecaj na cijenu privatizacije,što je najgore uporedo sa najavom zamrzavanja drugog stupa najavljuju rasprodaju državnog porfelja dionica?U normalnoj zemlji “vezali bi ih u luđačku košulju” a u nas sve to prolazi?Tko te pita?Cirkus?Tragikomedija?

    • Moram priznati da sam razočaran ovom vladom duboko. Mislio sam da gore ne može nakon prijašnje, ali izgleda da glupostima nema kraja. Ne znam, nisam pametan…

    • Evo vam ovdje kako je Linić kritizirao Sanaderovu ideju da se ukine 2. stup: http://dalje.com/hr-hrvatska/promjena-stupa-dovodi-mirovinski-sustav-u-kolaps/233590

     I ovdje je isto kritizirao SDP: http://www.jutarnji.hr/mirovinski-fondovi–ne-damo-da-se-ukine-2–stup/286734/

     Što bi sad imao za reći da ga se podsjeti kakav stav je imao dok je bio oporba?? Ali mi smo kratke pameti i pamćenja pa brzo zaboravimo što je bilo, nažalost.

     Znači, taj isti čovjek se je prije protivio ukidanju 2. stupa, nazivajući takav potez spinom i nemarom vlade, a sada predlaže istu stvar!? Aloooo! Ko tu koga? Toliko o vjerodostojnosti. Jedno u oporbi, drugo na vlasti. A onda kad se potroši kasica prasica iz 2. stupa, što onda? Di će onda zagrabiti? Zbilja, zaboravio sam… Pa tada ionako više neće biti na vlasti pa ih boli ona stvar što će biti za koju godinu. Glavno da imaju za sebe dok su na vlasti, a buduće generacije ko j…

   • A zamislite da su umjesto u Nexeje, Magme, HTje i ostale ulagali u npr. turističke tvrtke, kolike bi imali prinose i kako bi jake argumente imali?! Ali ne, KORF je ‘neinvestabilan’, a Nexe jest?!

    • Zamislite nenade kakav moraš biti premijer kada daješ izjavu za medije “da vlada sprovodi blage reforme” Tu poruku šalje NAŠ premijer prema vani i prema unutra?Dali bi vi išli investirati u zemlju koja se hvali time da sprovodi “blage reforme”,drugim riječima nedovoljne reforme?Vjerujte vjerojatno mediji na ovu izjavu uopće neće ni reagirati?To kao da nije ni važno?A to je poruka koja graniči sa vjerovali ili ne?Blage reforme?Ma zamislite što sve njima može pasti na pamet?

    • A sada im je glavna fora “da ih ljudi pozivaju na reforme”,pazite sada će oni “zato što ih ljudi pozivaju” ići u blage refome?Ispada da oni to ne rade zbog potrebe našeg gospodarstva već zato što ih ljudi na to pozivaju?Jadna nam majka tko nas vodi?Fantastično mi stojimo sa obzirom na sve to?Ljudi ih pozivaju na reforme?Ma zamislite?Pa oni kao veeeliki demokrati idu ispoštovati volju ljudi?Da im ljudi kažu da skoče na glavu kroz prozor oni bi isto skočili?

    • Uza ovakvu vladu mi još dobijemo doslovce fikus na pantovčaku,fikus koji daje izjave da očekuje glasove i lijevih i desnih?Da ti se pamet smrzne?Taj čovjek nije učinio ama baš ništa na educiranju i objašnjavanju narodu situacije u kojoj se hrvatska našla a kamoli o novoj gospodarskoj karti svijeta u kojem živimo.Ama baš ništa?Dovedeni smo na nivo neandertalaca koji i ne znaju što se događa vani njihove pećine?Čovjek kao da ne postoji?Duh koji se pojavi kada treba dati izjave koje se svima sviđaju?Gore u ovoj krizi hrvatsku nije moglo zadesiti?Neka mu narod da još jedan mandat?Tražili smo gledajmo?Nevjerojatno?Još ga svi hvale?Od medija,preko sdp-a do hdz-a?To je današnja hrvatska?
     Cijena koju ćemo zbog toga platiti biti će ogromna,četri izgubljene godine,narod je danas duplo zatucaniji nego kada je josipović zasjeo na pantovčak.To mu je rezultat njegovog predsjedovanja državom?
     Izgleda da smo mi sa time zadovoljni,što gore to bolje?Dajmo mu još jedan mandat,zaslužio je,boljega nismo ni zaslužili,pa neka nam opet četri godine šalje poruke “dobar život svima i novu pravednost”,još on to mrtav ozbiljan?Meni to dođe kao ruganje?

   • ti stalni dokupi su baš čudni. to mi liči na portfelj do dospjeća sa obveznicama, staviš cijene tamo gdje želiš. možda su im premale naknade koje naplaćuju pa malo dignu cijene da se obračunavaju na veću imovinu

  • Alene što se čudite,to rade sve socijalističke vlade u tranzicijskim zemljama a račun koji će na kraju narod platiti biti će grozan.Što ste drugo očekivali od ove vlade,koja je nakon godinu dana počela razmišljati o sljedećim izborima?Pa vidite da oni više i ne znaju ni gdje će ni kud će?Od početka mandata vode takvu politiku,jedan dan uvode porez na nekretnine drugi dan ne,jedan dan prodaju petrokemiju drugi dan ne,jedan dan zamrzavaju drugi mio stup drugi dan ne,o zakonu o radu i reformi zdravstva pričaju dvije godine,sada im je nova fora da reformu državne uprave i regionalni preustroj nitko nije sproveo bez konsenzusa,pa vidjeli ste kako su napravili proračun,pa to je sprdanje sa elementarnom inteligencijom kako hrvatskih ljudi tako i ljudi koji sjede u ek?Jedan veliki cirkus,samo fali šator?Sada gledaju što rade najrazvijenije zemlje europe i članice eurozone pa i oni idu u pola toga,kao da ne kuže ni prostor ni vrijeme u kojem živimo?Cirkusijada?Ne zna se tu više ni tko pije a ni tko plaća a umislili su da rješavaju probleme planete?Vjerojatno su dobili upute “da se ne obaziru nego neka rade svoje”,kao ono “trči i ne okreći se sine”,jedini je problem što svi trče ali nikako da postignu brzinu,puno zuje a malo meda daju,to vam se obično događa kada nemate jasan program i jasne ciljeve tog programa kao i ljude koji su ih sposobni sprovesti u djela.Sve se na kraju svelo na dnevnu improvizaciju,gdje se natežu sa svojim koalicijskim partnerima ali i sa pojedinim ministrima unutar vlade,svi se natežu kuda će brod ploviti jer ruta unaprijed nije ucrtana.Zato neka vas ne brine zamrzavanje drugog stupa,što će sve njima tek pasti na pamet vi to nećete moći vjerovati,njima se prostor svaki dan sužava a kisika je sve manje,što bude manje kisika to će njihova promišljanja,improvizacije i mjere biti sve luđe i luđe?Očekivano za brod koji nema niti unaprijed utvrđene rute niti kormila?

  • Zar nije da prema Novom zakonu o mirovinskim fondovima koji bi uskoro trebao stupiti na snagu (ako već nije) mirovinski fondovi mogu ulagati u nešto “rizičnije”, što bi se valjda pozitivno trebalo odraziti na tržište kapitala. Ili sam ja nešto krivo ubrao.

   • Zakon nije donesen na rasporedu je za raspravu u saboru , zato i meni stvarno nije jasno kakve nebuloze izjavljuju ovi sarlatani iz najnesposobnije vlade u povijesti RH!

  • Ako stvarno to učine, što je sljedeće?
   Nazovi Putina?
   Muči me i što će biti s ovim delijama od mirovinaca, tko će kao neimenovani izvor više informirati novinare. Ostati će samo ovi bliski Vladi.

  • evo citata iz članka “Ministar Linić je nedavno izjavio kako će Vlada nastojati naći rješenje za proračunski deficit da se ne zadire u mirovinske fondove te da je Vlada sklona da fondovi počnu svoja sredstva usmjeravati u investicije.”

   ne znam je li to linić stavrno rekao, ali baš me zanima kako tako nešto može ući u tekst i ako već uđe bez daljnih komentara.
   pročitajte još jednom. tamo piše da je “Vlada sklona da fondovi počnu svoja sredstva usmjeravati u investicije.”
   a što sad rade fondovi? niste li i vi koji trgujete na burzi isto investitori, zar kupovanje dionica i obveznica nije invastiranje? može se investirati u dionice, u tehnologije, u pogone, u nekretnine…
   tu se vidi da je riječ “investicija” jako ideološki obojena i da dio ljudi ima neke svoje ideje što to znači investiranje i investicija.

   mislim da za puno ljudi investirati znači da uzmeš pijesak, cement i vodu pa sve to dobro pomiješaš i onda….

   ili to ja kao socijalist/komunist ne kužim što je investicija…

   • Da, socijalisti dok su na vlasti oni bi ulagali u bilo što,pa čak i u obrovac samo da “dižu bdp”,meni se ponekad čini da bi oni sada gurnuli mirovince u sve moguće investicije,neka kupe mirovinci i autocete,neka grade,kupuju i investiraju a u što i koliki je povrat to je “najmanje bitno” a sa druge strane ih ucjenjuju ukidanjem drugog stupa ili zamrzavanjem uplata,tako socijalisti rješavaju stvari-ucjenama i prijetnjama.Zato oni neće dirati u rashode,imaju gospodarsku aktivnost umanjenu za 14% ali oni rashode povećavaju.I tako nas misle izvući iz krize?Taj film neće pogledati!
    Dogoditi će im se u izbornoj godini totalni potop….Pa vidite da hrvatska nije imala niti jedan značajan sindikalni prosvjed?Vlada se prepadne i na najavu i onda godinu dana traže konsenzus,čitaj alibi…Vode ovu zemlju u totalnu propast…

  • Zamrzavanje uplata u 2. stup je najlakši i najbezbolniji način za Vladu za smanjivanje deficita, stoga je ovo vrlo vjerojatna opcija. Mirovinci rade vrlo loše, u prošloj godini ostvarili prinos manji od 4,5% (u situaciji kada 70% portfelja drže u hrvatskim obveznicama koje nose prinos oko 6%, kada je Crobex bio u blagoj pozitivi a svjetska tržišta kapitala rasla 20-30% (!?)), uvjeren sam da je prijašnjih godina tu bilo materijala i za DORH (puno *ovana banaka upravitelja društava OMF-ova su posrkali računi mirovinskih osiguranika), i sigurno je da ih se treba kritizirati. Ali zamrzavanje uplata ili čak njihovo ukidanje ne treba niti razmatrati.

   No, neku promjenu treba napraviti. Dopustiti otvaranje još jednog obveznog OMF-a, možda odmah prebaciti dobar dio osiguranika i njihove štednje iz postojećih fondova u taj novi (uz obavijest tim istim osiguranicima da mogu ostati u svom fondu ako su zadovoljni ili preći u koji god hoće), mahom mlađih štediša (koji do mirovine imaju 20+ godina) koji bi mogli ulagati u rizičnije vrijednosnice i infrastrukturne projekte s duljim rokom povrata. Ili nešto slično, ne znam. Vjerujem da bi NB mogao složiti neki dobar prijedlog. Ali neka promjena nam treba jer ja ne vidim da se ponašanje OMF-ova mijenja.

 9. Pa jeli vi uopće vidite da mi svaki dan imamo nekoga tko je u sukobu interesa,danas je policija u habor-u,sabo je pred povjerenstvom za sukob interesa,čovjek plače pred povjerenstvom,jedan totalni cirkus…Pola dnevnika o aferama i policiji?Ministar maras se naslađuje,ostojić ne komentira istrage policije,linić ujeden itd,itd,kao da se netko sprda sa nama?
  A milanović opet danas hrvatsku uspoređuje sa njemačkom?
  Kruške i jabuke?
  Hrvatska ima veze sa njemačkom isto kako papa franjo sa islamom?
  Ajde barem je shvatio kako su nijemci zamrznuli plaće da bi postigli ovu konkurentnost koju danas imaju.To je jedino pohvalno što sam čuo iz vlade?

 10. O korfu je napisano puno lijepih bajki ali sve bi to bilo nedostatno da hrvatski turizam nije u expanziji i da prognoze za iducu godinu nisu dobre.Jedna posrnula sezona ali ne daj bože moze to drasično izokrenuti.Što oću reći da je turizam rizična grana koja donosi velik novac ali da jedan teroristički ekces koji se nadam nece biti sve to moze promjeniti.Korfa imam i imat cu ga ali mi isto nije draga ova dokapitalizacija po 100 kn.Volija bih o tome da bude koji komentar vise
  iako predhodna tema je o tom pisala al nedovoljno.Uskoro ce i skupstina pa ce bit jasnije.

  • Zašto bi se ‘drastično’ promijenilo zbog jedne loše sezone? I što ako je on i dalje jako potcijenjen čak i da se uzmu u obzir 4 loše sezone? Moj je prijedlog da ako ovako razmišljate, promislite da li stvarno želite imati tu dionicu jer mi se čini previše stresno strepiti od ‘jedne posrnule sezone koja to može drastično izokrenuti’.

  • Pa turizam je baš nisko rizični “klasični” bizns. Tu posebice nema veze kako koje godine. Neće nestati mora niti hoteli propasti niti ljudi izgubiti volju za putovanjima ili putovanjima u Hrvatsku, ako jedna-dvije sezone nekim spletom okolnosti se malo zeznu.

   Ovdje spomenuti Apple, “tehnološka kompanija”, to je rizično, tu godina-dvije može nešto značiti, to je ono na što bi npr. Buffett upozoravao i obzirom na to zahtjevao određene valuacije,”marže sigurnosti”.

   KORF je standardnija meta tako nekom buffettovskom pristupu, nešto gdje se baš manje trebamo brinuti o kratkoročnim perfomansama i biti spremniji platiti više valuacije obzirom na manji nam percipirani rizik za “dugoročnu održivost biznisa”. Turizam postoji već stoljećima, više od sto godina u sličnom obliku, bez neke velike bojazni da će se tu nešto naglo mijenjati.

  • Ako cete razmisljati o teroristickim ekscesima i raznim drugim neocekivanim katastrofama onda gdje biste uopce drzali novac, a da bude na sigurnom? Koja je opcija osigurana od takvih ekstremnih situacija?

   A sto se tice dobre, lose sezone, to je u danasnje doba manje bitno na razini drzave. To smo vidjeli vec ove godine kako su neki kukali, a drugi se hvalili. Onaj tko posluje kvalitetno i ulaze u dobru ponudu, taj ce imati gostiju, dok ce oni koji racunaju na navalu turista i peljesenje na temelju toga sto turisti nemaju izbora, moci ocekivati samo smanjenje prometa.
   A da ne govorimo o tome da turizam nije nista vise rizican od ostalih gospodarskih grana, dapace, na njega ne utjece pojedina situacija jer potrosaci dolaze iz svih gospodarskih grana, a ne samo jedne. A ako je vec opca kriza, onda opet niste nigdje sigurni.

  • Turizam nije ništa rizičnija grana od bilo koje druge grane biznisa.
   Zaboravili ste da je rat bio na ovim prostorima u 90-ima, što je puno gore od jednog terorističkog napada. Cijeli turistički sektor je devastiran 5-10 godina. I evo ga, žilavo se oporavlja. Usporedite to sa ostalim sektorima…

   Nažalost u usporedbi sa ostalim biznisima ne donosi veliki novac. Da donosi toliki novac, onda bi hrvatska bila bogata zemlja, nas turizam samo spašava da ne potonemo od neznanja.

 11. Mi smo ljudi sa jako slabim pamćenjem pa ću vas podsjetiti na sve afere i propuste koje je proizvela ova vlada u dvije godine;počelo je za ferdeljem koji je smijenjen, kao i sa čačićevim slučajem koji je visio čitavo vrijeme nad glavom,onda smo imali pomoćnicu ministrice holy koja je smijenjena,pa je otišao komadina,ok iz zdravstvenih razloga,pa smijenjena holy,pa imamo onaj cirkus oko apoteka i kontradiktorne izjave jakovine i padanje sa marsa nekog “nepoznatog kupca”,pa mu da se “malo popravi” pošalju ženu u eu parlamenat,onda opačićka proda svoju kuću vatrogasnom društvu u vrhovinama što da je i najpoštenije budi sumnju,pa slučaj sabo kod sastavljanja većine u gradskom vijeću,proces je na sudu a danas je povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da je u no odboru borova suprotno zakonu i kaznilo ga sa 5000 kuna,pa danas imamo slučaj šegon koji je tako očogledan da je to neobranjivo,uz to tri dana prije ulaska u eu izmjenimo zakon o izručenju pa ga na kraju povučemo,pa imamo tri ministra; ostojić,maras i mršić koji bi trebali imati autoritet i legitimitet za reforme potroše svoj autoritet na zagrebačkim i stranačkim izborima,potučeni i poniženi do nogu i sada bi oni trebali kao ministri imati legitimitet i autoritet za reforme?Kako?
  Možda sam nešto i propustio,ministra jovanovića itd ali ovo nam je ova vlada skuhala u dvije godine?Jeli vi ovo možete vjerovati?Pa da je samo čačić previše je?A ovo je svako 15 dana nešto?Kao da se djeca igraju vlasti?

  • A što je najgora stvar hrvatska ima toliko problema koji su se nataložili zadnjih 70 godina,izgleda da oni nisu shvatili ni p od tih problema jer da jesu nebi išli hrvatsku mijenjati kozmetičkim tretmanima a to stalno rade.
   Oni uopće nemaju svijest da trebaju komunicirati sa narodom dnevno i utjecati na promjenu svijesti jer ako ovako nastavimo potopiti ćemo se svi zajedno…A oni gledaju europu?Potpuno je danas jasno da ćemo ubuduće imati dvije europe,jednu bogatu koja se prilagodila izazovima novog vremena i drugu siromašnu i jadnu koja će se koprcati u neodlučnosti političkih elita da sprovedu potrebnu prilagodbu i reforme na svim razinama društva.Imamo i danas dvije takve europe unutar eu a sutra će to biti još više izraženo…,jaz između bogatih i siromašnih zemalja biti će sve veći,ne krivnjom bogatih nego krivnjom političkih elita kojima su izbori važniji od nacionalnih interesa države.Opcija “i jare i pare” jednostavno ne radi,to je klasičan socijalistički kargo kult.svi čekaju a avioni i dalje ne slijeću,i neće sve dok je pista umjetna-predstava-kozmetika…

  • Sabo ima završenu srednju elektro po Šuvarovom školstvu i završen tećaj Teologa od kad je postao Gradonačelnik ima tome preko 5 g. član je nadzornog odbora Borova i sad plačeći traži da ostane još tri mj. u NO Borova. Što je radio zadnjih pet godina to nitko ne pita nego sa simatijama prestavljaju kao Robin Hooda koji svoj novac u ćlanstvu NO uplaćuje u fond stipendija, a to što nezna ni proćitat F. I. i što je svojim neznanjem i neradom doveo Borovo do PSN. To nikog izgleda ne zanima glavno da prodaje foru populizma. Uvjek se pitam što bih radije izabrao pametnog i lijenog ili vrjednog i glupavog? Nekako poslije Linića, Jovanovića, Jakovine i inih nekako su mi draži ovi lijeni.

 12. Antune, to je sve samo igrokaz. Da je ova politicka opcija imala petlje i ideje sto napraviti, napravili bi to u prvih 3 mjeseca. Naravno, alternativa u oporbi (oni koji jos nisu u zatvoru) također nemaju niti ideje niti petlje. Sve sto jedni i drugi znaju je diskutirati o gay pravima, 2. svjetskom ratu, ustašama i partizanima. No to nije njihov problem, nego naš – oni to rade već 20 godina a mi ih i dalje biramo i plaćamo.

  • Sada ćete tek vidjeti kada premijer počme odlučivati kako namaknuti 3-3,5 milijarde kuna da se ispune zahtjevi ek?Sada tek počinje cirkus?Što će njima sve padati na pamet vi to nećete moći vjerovati,samo će se baviti time kako namaknuti prihode a o rashodima se ne raspravlja uopće,to njih ne interesira,jako brzo će im se nagomilati gradivo tako da će se na kraju međusobno pojesti,bliže se izbori što je njima najvažnije a kisika je sve manje,ugušiti će se na kraju i mi zajedno sa njima,j se njima za državu važno je da oni održavaju rejting stranke…

 13. http://www.seebiz.eu/analiticari-rezanje-rejtinga-jos-jedan-poziv-na-odlucnije-provodenje-reformi/ar-80598/

  Evo im štednje?Sada će reći da rejting agencije nisu dovoljno valorizirale njihove napore?Nema tu kraja?Ova vlada dok ne udari glavom u zid kao sa perkovićem nema šanse da se iz kozmetičara preobraze u kirurge.
  Milanović je uz to jako umišljen i misli da razumije dubinu problema hrvatske a vidi se kada uspoređuje hrvatsku sa najrazvijenijim zemljama eu da on u biti elementarno i ne razumije gdje je drastična razlika i da hrvati danas proizvedu golfa,kvalitetnijeg i 20-30% jeftinijeg od njemačkog da bi i dalje 90% kupaca kupovalo njemačkog a mislim da mu ni savjetnici to ne razumiju jer uvijek vam je problem mnogih NAŠIH ekonomista što se oni drže uđbenika ali ne razumiju nijanse businesa,i percepcije međunarodnih tržišta kapitala,kada su oni učili ekonomiju tada je još bio zlatni standard a svijet se kretao brzinom 20 km/h,danas svi jure autocestama sa preko 150 km/h a svi grizu da što prije stignu na cilj,tako da ova vlada što god učini drugi to rade brže i puta dva,tako da uz činjenje mi opet jako zaostajemo.
  NAŠIMA se nigdje ne žuri,vrag odnio i prešu?

 14. http://www.jutarnji.hr/josipa-perkovica-izrucuju-njemackoj-s-pantovcaka-ga-odvela-policija-/1158033/

  Hvala bogu da je ovo završili ali moram reći sada svoje mišljenje da shvatimo u kakvoj podmukloj fazi kolektivnog ludila mi živimo.Pazite svaki normalan čovjek je zato da svatko odgovara za ovakva teška ubojstva za koja se tereti perković ali ne postoji država na svijetu koja bi isporučila ratnog šefa svojih obavještajnih službi,vi ste u hrvatskoj imali sizofreniju i to tkz. najvećih hrvatskih patriota koji su skakali na glavu i navijali da se perković izruči,nemojte me krivo shvatiti ali to je za luđačke košulje.Pazite perković zna svaku pošiljku oružja koju je hrvatska tada nelegalno pod embargom morala uvoziti,zna sve tajne tadašnjeg predsjednika tuđmana,poznaje u dušu ustroj današnjih hrvatskih tajnih službi,zna masu državnih tajni a NAŠI skaču po saboru na glavu i viču da ga treba izručiti,navijaju da ga se izruči,nije problem što oni traže da se ispoštuje ono što smo potpisali nego oni navijaju zato jer se radi o perkoviću i jer su ih tako naučili od 90-te da se time dokazuje hrvatstvo jer je perković ujedno i radio za jugoslavenske tajne službe.Vjerujte mi takvih idiota u svijetu nema,tamo su nacionalni interesi i državne tajne svetinja.Toliko o perkoviću,da sada ne udarimo opet igre bez granica.Kolektivno ludilo!Ovo je zemlja luđaka!Svi su navijali da izručimo ratnog šefa hrvatskih tajnih službi?Pa gdje mi živimo?Burkina faso je mala beba?

  • Pa mi nismo normalna država i nećemo biti normalni dok ovakvi kao perković drmaju politikom i pravosuđem. I zato je ovo dobro, jer izgleda da je nekima normalno pobiti šezdesetak emigranata samo zato što su željeli samostalnu hrvatsku? Radili svoj posao? To se mora rasčistiti radi mentalnog zdravlja ovog naroda. Kakva demokracija, tržište je moguće u zemlji u kojoj je nečiji posao bio da ubije sjekirom političke neistomišljenike? I to narod smatra normalnim? A domovinski rat ćemo na apotekarsku vagu? Zločin u ime Jugoslavije je lakši nego onaj u ime hrvatske?

   • Mene sokoliću više brine što u hrvatskoj zbog utaje poreza-crne ekonomije ne završava u zatvoru,kod NAŠIH ako te uhvate u nesrazmjeru prihoda sa rashodima udare ti na to porez,ti fino platiš i slobodan si čovjek,kao ptica slobodan?
    Recite vi meni kakva je to država?Tako vam to ide kod NAŠIH?A tuže se svaki dan da je udio crne ekmonomije sve veći i veći?

   • Sokolić,svi zločini se trebaju procesuirati bili oni jugoslavenski ili hrvatski ali moja tema nisu bili zločini nego funkcija koju je perković obnašao u ratu u hrvatskoj.Što se tiče sudstva,goreg raka ovo društvo nema a ne može im nitko ništa,oni su država u državi,rak ovog sustava koji nas je pojeo u ovih 20 godina,tako da je i ova lakrdija oko perkovićeve i mustačeve različite presude samo dokaz kakvo nam je sudstvo.Neprocesuiranje svih zločina i pljački,razne naštimane zastare,držanje predmeta u ladicama,lokalni šerifi itd,dovelo je do poplave pljački i kriminala u ovom društvu,tu je uz politiku pravosuđe najodgovorniji segment društva a zaštićeni su kao polarni medvjedi.Kada je netko njima-sucima provjeravao porijeklo imovine?Nikada nitko!To bi bilo jako interesantno?Ili je možda i tu nastupila zastara,po starom hrvatskom običaju?

    • Antune, ako se sjetite, nas je u pregovorima EU najviše gnjavila upravo oko poglavlja ‘Pravosuđe’. Većini se to činilo vrlo apstraktnim, ‘pa navikli smo’. To vam je slično kao i u firmama. Promjene počnu promjenom revizora, jako sam sretan kad vidim da npr. ulazi KPMG), tako su počele i promjene u Petrokemiji, nažalos malo prekasno, ali to je bio prvi pravi znak. Sad imamo zanimljivo sličnu stvar u RIZ, promjena revizora.

  • Ne terete ga, Antune, za isporuke oružja i za ulogu tokom rata, već zbog sumnje da je naredio ili organizirao ili sam izvršio, da se drugom ljudskom biću raskoli lubanja sjekirom!!! I kakva je to onda država koja štiti takve? Kakva politika, na kraju krajeva?

   • Dandy,jedna je stvar procesuirati i kazniti takve likove u hrvatskoj a jedno je ići u rizik da propjevaju vani mnoge državne tajne za dobru lovu ili nekakvu nagodbu?Ozbiljne zemlje se sa tim ne igraju.Pošto smo mi burkina faso a ne ozbiljna država nama je to nevažno.Da znate nešto o uvozu oružja u hrvatsku na početku rata onda bi sigurno bili puno oprezniji,ja ne kažem da će perković propjevati o tome ali ponavljam ozbiljne zemlje nebi dopustile ni promil šanse da se to dogodi.Vi govorite o zločinu a ja o specifičnoj funkciji na kojoj je perković bio,ne u jugoslaviji,to mi nije bitno i to nije nekakva prepreka izručenju jer nam ne može naštetiti,već funkciju koju je obavljao u ratu u hrvatskoj…Vjerujte papua nova gvineja ga nebi izručila…

    • Previše mistificirate, Antune. Oružje je za rata nabavljao čak i Dudek (Martin Sagner). S tim što “znaju”, takvi likovi sebi daju na važnosti, ucjenjuju, a mi smo im, zbog toga i u ime “zasluga” skloni progledati svakakve svinjarije. Šta je trebalo i Zagorca pustiti da (k)radi što hoće? Jebate, k’o da su james bondovi. UK je ozbiljna zemlja pa im se dogodilo da su im obje tajne službe desetljećima kontrolirali Rusi. I to usred hladnog rata!!! Jebe se Nijemcima što Perković zna. Kome smo mi važni uopće? Ali ih je itekako sram da su im po zemlji godinama vršljali balkanski sociopati i zvjerski ubijali ljude na njihovom tlu, samo zato što su mislili drugačije. Između pojedinca i kolektiva, uvijek biram pojedinca. A Đureković je žrtva koji ničim nije zaslužio takav kraj.

 15. “…KORF ima i ukupno (konsolidirano) duga i obaveza oko 1 mlrd. kn…” vs.
  “…tražim jednokratnu isplatu dividende…”
  Poštovani g. Bakić (ili bilo tko od ovdje iskusnijih komentatora kojima se da izdvojiti koju minuticu za vama vjerojatno trivijalno pitanje). Ako bi mogli ukratko objasniti gornju stvar koju sam citirao. Ne mislim ovdje konkretno na KORF vec isto sam primjetio kod mnogih velikih kompanija. Naime normalno je imati veliku kolicinu gotovine na racunu i ici na isplatu putem dividende (jer npr. uprava nema bolji plan oplođivanja tog novca kroz investicije u poslovanje) uz istovremeno prisutan dug prema bankama na koji se placa značajna kamata. Koja je racunica u tome da je bolje novac isplatiti vlasnicima umjesto njime smanjiti dug? To je nesto sto me oduvijek zanimalo, mislim je li tu logika drugacija nego u malim biznisima, kakav i sam vodim, a gdje ce se viskovi koristiti za zatvaranje/smanjivanje kredita kako bi ostalo vise novca kod buducih prihoda.

  • Hvala na odličnom pitanju. To je u stvari tema izrazito kompleksna tema, tema ‘optimalne kapitalne strukture’, koja naravno odmah povlači pitanje ‘cijene kapitala’, ‘WACC’ itd.

   Neke interpretacije dioničarske imovine, ‘equity’, zapravo kažu da je odgovarajuća razina dioničarske imovine ona koja omogućava uzimanje marginalnog duga po prihvatljivim uvjetima. Neke pak kompanije smatraju da je optimalna razina equityja 100% (Apple i možda još poneki vrlo posebam slučaj). Ova ‘posebnost’ naravno ima i lokalne varijante, recimo mene toliko nervira nesigurna hrvatska okolina da sam praktički ukinuo i ono malo financijske poluge koju sam koristio na tržištu dionica.

   Ipak, (ogromnom većinom) prevladavajuće mišljenje je da je cijena kapitala uglavnom veća od cijene duga, tako da odgovarajućim omjerom duga i kapitala se smanjuje WACC, tako da manje-više sve tvrtke na svijetu rade s popriličnom količinom duga.

   Primjerice, Melia ima oko 2/3 duga u bilanci, s time da je njen equity odgovarajući s obzirom na stvarnu vrijednot imovine. Zamislite koliko bi se KORF mogao zadužiti da najprije revalozira imovinu!

   Ovo je zaista netrivijalno pitanje, predlažem da istražite koliko možete pod ‘optimal capital structure’, ‘WACC’ i ‘cost of equity’ i tko to razumije dobro, apsolvirao je velik dio temeljnij znanja iz korporacijskih financija (i tržišta kapitala).

   Ipak, pozivam one kojima se da više pisati (Lynx?) da možda i ovdje napišu koju riječ.

  • Ne možete baš usporediti situaciju malog biznisa koji teško može dobiti kamatu po 6-8% od banke i to ako relativno dobro financijski stoji sa dugom Rivijere Adria koji je dobrim djelom preko HBOR-a sa jako niskim kamatama, tako da se recimo iz prošlogodišnjeg revidiranog nekonsolidiranog izvješća RIVP da iščitati 10,3 mil kn kamata na obveze od 367 mil kn ili prosječnu kamatu od 2.8%. Konsolidirani RIVP ima 23 mil kamata na 827 mil kn kredita (2.7%). A kao što je gospodin Bakić rekao, očekivani povrat na dionički kapital u Hrvatskoj je ipak puno veći od toga. A i odnos duga i kapitala je relativno nizak, oko 50% i to sa prilično nisko vrednovanom imovinom, kao što se cijelo vrijeme na blogu objašnjava.

  • Ja mislim da tu ipak nemamo puno izbora i mjesta za baš tako proizvoljne interpretacije temeljnih pojmova. Ne može neka kompanija “odlučiti” da je optimalna kapitalna struktura 100 % kapital.

   Svaka kompanija bi trebala koliko-toliko racionalnim/egzaktnim putem, u skladu sa suvremom financijskom strukom, procijeniti si kakvom strukturom dobiva minimalnu cijenu ukupnog kapitala kao temeljnom cilju kojemu financijski direktor treba težiti, u sklopu svog doprinosa maksimiziranju dugoročnog povrata dioničarima, “obzirom na rizik”, kojemu kompanija kao cjelina kao konačnom cilju teži svim svojim djelovanjem, a što je druga strana gledanja one sasvim intuitivne stvari “težnje što boljeg dugoročnog servisiranja potreba svojih kupaca/korisnika” a što se kao treba preslikati i ovaj prethodno spomenuti rezultat.

   Kvaka je u ovome “obzirom na rizik” i riječi “dugoročno” koja znači “svevremenski’, dakle stvarno zbrajamo novčane tokove do u beskonačnost bez puno proizvoljne kreativnosti sa terminalnim vrijednostima, što u zemljama kao USA gdje su niske risk-free stope, dakle nemoguće tek tako učiniti zamemarivima udaljenije godine, zbilja znači ozbiljnu brigu baš svaki dan o tome što će biti za 30 i više godina jer nemamo luksuz reći da kroz par godina možemo generirati skoro sav “potrebni” povrat pa možemo na ovaj ili onaj način likvidirati firmu ovisno kakve smo sreće u tom svijetu nepredvidive budućnosti.

   Obzirom na rizik znači čak i to koliki si maksimalni down-side rizik dopuštamo, to je već dio strategije firme, statutarne odluke, što zbilja može ograničiti sposobnost firme za korištenje poluge ako se radi o biznisu objektivno rizičnije vrste, gdje zaista novčani tokovi mogu biti vrlo nepredvidivi, i moramo se zaštiti od “mogućnosti’ događanja poteškoća u servisiranju dugoročnih financijskih obveza, ali teško da to može značiti da ćemo duga 0 %, prije to da nećemo onih metodom palca (najpametnija metoda za takve teško procjenjive/predvidive stvari) odlučenih 50:50 nego možda 80:20, ali bar nešto duga, reda-radi, svatko mora imati 😀

   Firme tako (umišljene?) Apple a istovremno tako rične industrije (eksponencijalno razvijajući tehnološki sektor) se mogu smatrati toliko esenciijalnim za svijet da se moraju ekstremno osiguravati od mogućnosti upadanja u financijske poteškoće pa odlučivati se na “konzervativnije” financiranje, ali to nikako ne znači 0 duga, nego možda “samo 20 % duga”.

   Firme bez kojih svijet može ići dalje (KORF, koliko su umišljeni glede svoje važnosti za nastavak ljudske vrste?) i koje imaju manje rizični biznis (turizam danas i turizam prije 30 godina, ima li tu promijena po bilo kojoj varijabli reda koje se mjere u desetinama i stotinama tisuća, ono 100 tisuća puta više turista stane u kvadrat hotelske sobe nego prije 30 godina i sl.?) mogu imati veću toleranciju na financijsle rizike pa si mogu priuštiti daleko veći udio duga, vjerojatno koliko Apple ispod 50 % toliko oni iznad 50 %.

   Općenito uz metodu palca 50:50, ide i druga približna metoda: moderni biznis -> konzervativne financije, klasični biznis -> agresivnija financijska strategija.

   Ako KORF radi tako jednostavnu i klasičnu stvar, nema razloga da dio procesa maksimiziranja povrata dioničarima dobrim dijelom u svoje ruke uzme financijski direktor i profesionalno ga odradi čim ambicioznijim metodama u skladu sa suvremenim spoznajama financijske struke.

  • I mene je to uvijek zanimalo zašto se nekom poduzeću više isplati koristiti financijsku polugu, ako na računu ima dovoljno novca za podmirenje cjelokupnog duga, u kojem slučaju više ne bi bilo troška financiranja (kamate na dug).
   Međutim, odgovor vjerojatno leži (barem jednim dijelom) u činjenici da ulagatelj u neki biznis želi ostvariti što veći povrat na kapital koji je uložio. A to će postići korištenjem financijske poluge – posuđivanjem novca od drugih za što je spreman platiti kamatu, jer će mu taj novac omogućiti očekivani rast poslovanja bez da to mora financirati iz vlastitih izvora.
   Mislim da se u ovom smislu može povući paralela s onim o čemu je g. Bakić već govorio u tekstovima o KORF-u i dr., tj. o mogućnosti i potencijalu koji se krije u izdvajanju vlasništva nad hotelima od samog upravljanja istima. Motiv takvog modela upravljanja turističkom tvrtkom je optimalna struktura kapitala i obveza. Sad zamislite koliki potencijal se još krije u činjenici da je KORF potpuni vlasnik hotela kojima ujedno i upravlja, tj. zamislite kakav učinak bi na bilancu KORF-a imao poslovni model u kojem bi se KORF odrekao vlasništva nad hotelima (prodao ih zainteresiranom ulagaču) i uzeo ih u najam. Ali to bi značilo potpuni zaokret u modelu upravljanja, gdje se odvaja nekretninski biznis od upravljanja hotelima, što kod nas još nije baš praksa.

   • Ma ne smije imati “na računu” (tj. američkim državnim obveznicama u slučaju Apple, oročeni depoziti u našem slučaju), to je samo prijelazni oblik, taktički, do investiranja ga u skladu sa “strategijom”. Ako se nema u čega investirati onda se isplaćuje dioničarima. To što neko vrijeme stoji neisplaćeno i neuloženo, taj prijelazni oblik, to je skupo, to ne smije dugo potrajati, jer kompanije uglavnom ne mogu posuđivati jeftinije od risk-free 😀

    Dakle kompanija koja “ima na računu”, treba posuditi još cca. toliko (Apple manje od toliko, KORF više od toliko, koliko točno manje/više, to je posao financijskog direktora da “izračuna”), i onda sve skupa čim prije “maknuti sa računa” ulaganjem u nešto konkretno. Npr. u slučaju Apple to znači izdati još nekih 150-200 mlrd USD recimo 20-30 godišnjih obveznica, pa za recimo 300 mlrd preuzeti IBM kao jedini takav potez u 30-ak godina, dalje normalno, preuzimati samo male firmice sa specifičnim tehnološkim znanjima/otkrićima/zaposlenicima/patentima uz druge vrste investicija koje uobičajeno rade (u dobavljački lanac i sl.). Ako ipak nema smisla takva investicija, onda taj keš obogaćen tim dugom, isplatiti dioničarima, jer bitno je veći je zahtjevani povrat dioničara od kamate koju bi se plaćalo, pa dokle god ne izgleda problematično za sposobnost otplaćivanja tog duga ima smisla posuđivati i to u nedostatku investicijskih prilika isplaćivati vlasnicima.

    Apple se možda boji puno zadužiti, njemu je “sposobnost otplaćivanja duga” brzo ugrožena obzirom koliko možda svoje novčane tokove drže nepredvidivima (pretjeruju sigurno), ali KORF nema tih briga, tu su novčani tokovi sigurniji, tu ne može doći do nekih tektonskih poremećaja u industriji, konkurentskom okruženjnu itd. jer je to sasvim jednostavni klasični biznis.

    Zato KORF, ako može nabaviti što duga po razumnim kamatama to treba učiniti, ako može što dobro prodati to treba učiniti, pa onda tako još obogaćeni keš treba bilo uložiti ako ima u što, bilo (tj. što ostane nakon ulaganja) vratiti dioničarima kroz otkup dionica i potom kad poskupe kroz isplatu kroz dividende. Ako bi se dogodila takva tržišna situacija da se isplati prodati sve nekretnine i uzeti ih nazad u najam, zašto ne. Ako se tada (vjerojatno) to ne može dalje uložiti u razvoj biznisa, pa nema druge nego vratiti dioničarima, do zadnje lipe keša (i duga, koji treba biti u nekom zgodnom odnosu na kapital u konačnici, ako se može to kod nas nabaviti po ok cijenama, a financijski sustav nam je vrlo likvidan pa moguće da može).

 16. Jako se dobro sjećam kada su idioti u saboru izglasali haag,tada sam rekao nekolicini mojih prijatelja da to nebi napravila burkina faso,uz stotinu drugih argumenata i tada sam govorio da smo mi morali mimo međunarodnog prava uvoziti oružje i da je hipotetski itekako moguće da nešto o tim pošiljkama znaju ljudi koji će možebitno biti izručeni haagu i da je isto tako moguće da oni o tome u trenucima revolta prema državi koja ih je isporučila propjevaju i optuže najviše dužnosnike tadašnje vlasti.Isto danas mislim o izručenju perkovića,potpuno isto a vjerujte mi osim somalije,hrvatske i takvih bantu zemalja ,nema zemlje na svijetu koja bi to tako ispregovarala a kamoli nekoga na takvim pozicijama izručila drugoj zemlji.U nas onaj papundek jandroković koji pušku i rata nije vidio vrišti i skače u saboru da trebamo izručiti bivšeg šefa tajnih služni.I on time dokazuje kako je veeeeliki patriota?Nevjerojatno u kavom ludilu mi živimo?Fantastično mi stojimo sa obzirom tko nam je na vlasti ali i tko nam je eventualna alternativa?Fantazija vjerujte!

  • S obzirom da nas surova realnost uvijek iznova tjera u domaću političku močvaru, htio sam i ja podijeliti sa vama jedan relativno interesantan članak. Iako je autorov stil pretenciozan, rijetko koncizan i prilično zamoran za čitanje, čini mi se da je ovaj put na tragu nečega. Naime, svakodnevno se susrećemo sa “korijenom svih zala”, omraženim krivo korištenim pojmom “neoliberalizma”, a Bolković daje jednu interesantnu sociološku teoriju zašto se taj pojam u Hrvatskoj izvitoperio i zašto se tendenciozno zloupotrebljava.
   Uglavnom ako imate volje i koncentracije probaviti članak, preporučam da bacite oko.
   http://www.index.hr/vijesti/clanak/ustase-i-partizani-trce-pocasni-krug/723748.aspx

   Nemojte zamjeriti na off topicu…

   • Mislim da je to pretumbvanje crvenih i crnih zapravo rentijerska niša, stvar je u ekonomski slobodnom društvu, koje bi svojim razvojem počistilo sve te priče o crvenim i crnima.

    • Pa da, na svoj pretenciozan nacin pun balasta, autor upravo dolazi do teze da su crveni i crni simbioza. Niti jedni ne mogu postojati bez drugih, ali prava arcinemeza komunistima, a ja bih rekao svim “NAŠIMA”, bili oni crveni ili crni, je upravo liberalna zapadna demokracija.
     To je sveta tajna tih povika na neoliberalizam, jer ne možeš otvoreno biti protiv zapadne demokracije, ali zato možeš maliciozno lupetati, poistovjetiti je s “neoliberalnim kapitalizmom” i onda imati “pravedan” razlog za otpor.
     A laž koju sustavno na javnoj TV i u ostalim medijima ponoviš, s vremenom postaje istina…

    • Mislim da mu je teza naopaka. Koliko znam, njegove su teze da se radi o nekoj ‘udbaškoj’ ili sličnoj zavjeri, koja se već generacijski prenosi itd. Uopće se ne radi o tome.

    • Dobra mu je konstatacija da je hrvatska “udbaško-ustaška”,defakto u ideološkom smislu radi se o dva totarilralizma koji se u hrvatskoj vječno takmiče tko je bio gori a jedni bez drugih ne mogu,ovise jedni o drugima…Zato nas ustaše i udbaši j u mozak već 23 godine,dva totaliralizma koja su obilježila zločine 20 stoljeća,uz ogradu da ne brkamo antifašizam sa komunizmom jer te stvari jedna sa drugom nemaju nikakve veze…Nenade vi ste u pravu ali niti je ustaški režim zagovarao slobode niti “udbaški”,tako da mi i ne znamo što su ekonomske slobode,imate tisuću “udruga i zadruga” koje se bore za slobode i prava ljudi,kućnih ljubimaca i životinja ali nemamo niti jednu “udrugu-zadrugu” koja promiče ekonomske slobode.Znate li zašto? Zato što oni i ne razumiju smisao ekonomske slobode,oni nisu za takve slobode nego pod javnim i općim dobrom zagovaraju opet totalitarizam gdje bi državni aparat kontrolirao ama baš sve ekonomske procese.Mi i ne znamo što to znači?Da bi se stvorili preduvjeti za ekonomske slobode i slobode uopće trebalo bi udbaše i ustaše koji nisu završili rat 45-te ograditi negdje žicom,dati im teritorij pa neka se natežu i ratuju do mile volje,ako će i dva stoljeća,tko im brani?Dop..z..i su i bogu i narodu.Samo pažljivo slušajte tkz. radikalno desne i lijeve,tkz ustaše i partizane pa ćete shvatiti da između njih u ekonomskom smislu nema apsolutno nikakve razlike,kao jednojajčani blizanci?Zato oni danas kažu;mi smo ideološki lijevi ili desno ali i ekonomski lijevo.To im je sada nova parola tipa “bratstvo i jedinstvo” da dokažu sami sebi da su baš oni na strani “poštenja i pravde”,takvi prodavači magle u ovome društvu najbolje prolaze.Može li mi netko objasniti kako gologuzi mogu reći za sebe da su oni ekonomski lijevo?
     Sa čime su oni to lijevo?Sa tuđim novcima kojima guraju čitav narod u propast?Ako je to lijevo ja sam onda ekonomski radikalno desno?
     Znate ljudi u svijetu imaju povijesna razdoblja- faze kada žive kolektivno ludilo,mi smo već u podmukloj fazi a dio europe je isto tako jako zaražen,epidemija kolektivnog ludila jako se proširila a “brastvo i jedinstvo” su zamijenile parole “ja sam ekonomski i socijalno lijevo”,bravo sine i ja sam ako je tako lakše živjeti???.

    • http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tomislav-karamarko-tesko-optuzio-sdp-oni-su-nasljednik-skh-koji-je-ubijao-ljude—320861.html

     Nije ovdje tomislav karamarko optužio sdp nego i hdz jer ne zna se u kojoj je stranci bilo više bivših članova saveza komunista ali nije problem ni u tome nego je veliki problem što ovakav netalentirani političar kao karamarko pokušava od svojih glasača učiniti bedake,čovjek koji je okrenuo leđa franju tuđmanu zasjedne na čelo hdz-a i kaže da se vraća tuđmanovoj politici?Halo?Tko je ovdje lud?Jeli mu mesić bio neko vrijeme u savezu komunista?Možda ni to “nije” znaoJeli tamo bio nekada i tuđman čijoj se politici on navodno vraća?Osobno mislim da je karamarko puno liberalniji lik nego se predstavlja ali ovakvi tipovi uništiti će ovu zemlju do temelja i dovesti biračko tijelo na nivo neandertalaca,istu stvar čini i predsjednik države samo na jedan drugi način,karamarko neprestanim vraćanjem u prošlost i namjernim polariziranjem hrvatske kroz nacionalističke teme a predsjednik države sa populizmom kakav davno nije viđen na ovim prostorima,imamo trenutno na političkoj sceni dva populizma koja je takmiče tko će biti veći,sa time da je karamarkov populizam još pet puta pogubniji za hrvatsku jer nedaju nam da se konačno oslobodimo prošlosti i 45-te,drže nas kao ovce u toru,rade od naroda neandertalce,djeci ne daju da rastu bez ideoloških podjela iz prošlosti,on se još time ponosi a čime se budala ponosi toga se pametan stidi…Što su ljudi sve u stanju činit i govoritii da se dočepaju vlasti?Često ne možeš vjerovati?

    • Sjetimo se danas josipovićevog ponašanja i suzdržanosti kod izglasavanja arbitražnog sporazuma sa slovenijom bez čega teško da bi bili odblokirani pregovori,i sam sam bio jako skeptičan prema tom sporazumu,pisao sam o tome.Ali što tada radi josipović?On već tada misli na drugi mandat?Pazite čovjek nije glasao za sporazum iako su svi u sdp-u glasali za ali nije izašao iz sdp-a?Bilo koji karakteran čovjek ako je uvjeren da je to loš sporazum za hrvatsku izašao bi iz stranke jer tu se ne radi o kikirikiju nego o teritoriju.Pazite on se već tada “pokrio” u slučaju lošeg scenarija za hrvatsku a ostao je član te stranke i bio njihov kandidat na izborima za predsjednika.To je dno dna hrvatske politike?Dno dna!Tu je josipović pokazao kakav cd će se vrtiti četri godine na pantovčaku,zato mi možemo misliti o milanoviću sve loše ali on je za josipovića ferari,čovjek barem ima kičmu i kaže ono što misli a josipović ne kaže ništa,njemu je samo bitan rejting i novi mandat,populista kakav se još nije rodio na ovim prostorima.Ovaj primjer iz sabora kada se glasalo o arbitražnom sporazumu samo govori kakav je josipovićev stav prema sdp-u,uzmi ono što ti koristi a odbaci sve što te vodi u rizik,kada treba donijeti odluku i snositi posljedice za nju.
     O tome treba pričati kitarović na predsjedničkim izborima a brkić se treba za to vrijeme negdje sakriti da ne izlazi sa onakvim budalaštinama o ljubavnicama i podmetanju jer to je nivo pećine,tako su vjerojatno neandertalci u kamenom dobu napadali jedni druge kada su birali predsjednika pećine?

   • nažalost slažem se da je čovjek veliki vjernik “teorije udbaške zavjere”, a to se i ovdje provlači, a znamo da “NAŠI” mogu biti crveni i crni, stari i mladi pa je pitanje je li dio istine koji je izrekao možda kao i kod čorave kokoši koja je napiknula zrno…
    Problem je da smo toliko zasuti laprdanjima da barem zrno smisla u lošem članku opskurnog autora nažalost privlači pažnju…

 17. Zamislite izjavi premijera koji očekuje “da ih hns pogura dalje nego su oni spremni ići”,jeli vi ovo što razumijete?

  • Slušam ja to jučer i ne znam da li se smijati ili plakati, majke mi. Luda kuća. Ovo ide sve to luđe. To je izjava na tragu onih da smo na putu koji vodi prema putu oporavka, i sl. Ali sve u svemu žalosno je da se i dalje ne shvaća/nema hrabrosti započeti reorme koje će biti usmerene ka smanjenu proračunskih rashoda, a ne traženju novih načina punjenja prihoda. Mi bilježimo pad gospodarskih aktivnosti već pola destljeća, a s druge strane proračunski rashodi u isto vijeme rastu! Ljudi moji… Pa ovo više nije normalno. I svi uvijek na pitanja da li nam treba MMF ili tko god već da nas “vrati u normalu”, odgovaraju da još nije kasno, da možemo mi još uvijek sami ako se saberemo i ako to žarko želimo. I ta demagogija ide već šestu godinu tako. Šest godina ista priča – možemo mi sami, imamo pameti. Adio pameti!

 18. Ove dvije velike stranke nikad nisu bile u lošijoj situaciju i neka treća opcija bi to mogla iskoristiti. Sad je idealno vrijeme za to, no građani vole populizam i da im se prodaje mu.. za bubrege, a dosta njih ni ne razumije neke stvari (dosta je pogledati ankete). Ja sam puno više očekivao od SDP-a i premijera i stvarno su dobar posao napravili sa brodogradilištima i onda stali. Ova sada graniči sa ludošću, a počele su i afere dolaziti na površinu, iako U Rijeci i Zg ide sve po vezama, kumovima, provizijama itd. No očito je to svugdje tako na žalost pa uvijek dolazimo do onoga u čemu smo najgori i što je najteže promijeniti – a to je mentalitet.

  http://www.business.hr/dogadjaji/gabric-treba-se-znatno-smanjiti-broj-gradova-i-opcina-u-hrvatskoj

 19. Ovaj zaplet u Ukrajini i Rusiji je mi se čini i jako poslovno zanimljiv za Hrvatsku. Naime, većinski vlasnik naše najveće turističke tvrtke, a znamo što je turizam danas za Hrvatsku, je EPIC.

  A EPIC je nedavno bio uključen u transakcije s ukrajinskim državnim telekomom, pogledajte ovo: http://www.eavex.com.ua/about-us/press/akhmetov-acquires-ukrtelecom-at-undisclosed-price-/.

  Naravno da je jako zanimljivo kako je EPIC to bio kupio, o tome je pisao Financial Times: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0da3a81e-37ab-11e0-b91a-00144feabdc0.html#axzz2wa4kt4tk.

  Međutim, Rinat Ahmetov, koji je nama zanimljiv i kao vlasnik nama dragog Šahtara http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/238040/Default.aspx je očito počeo privlačiti sve veću pažnju.

  NAIME, pogledajte ovo: The Ukrainian oligarchs living it large in London, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10655081/The-Ukrainian-oligarchs-living-it-large-in-London.html

  E sad, koje bi ovaj zaple u Ukrajini mogao imati posljedice za EPIC, tko zna, možda nikakve, a možda nekakve, tko zna, te ako bi imao, da li bi to imalo posljedice na operacije u Hrvatskoj, tko zna? Ja bih najrađe da EPIC što prije proda svoj udjel u našim turističkim tvrtkama …

  Jako je zanimljiv ovaj članak na Spiegelu http://www.spiegel.de/international/europe/how-oligarchs-in-ukraine-prepared-for-the-fall-of-yanukovych-a-955328.html, iz njega:

  More than anything, though, the opposition had to reach an understanding with the two men who controlled roughly half of Yanukovych’s party: Rinat Akhmetov and Dmitry Firtash, the two most influential oligarchs in the country.

  “The two knew that, were Yanukovych to fall, they would be the biggest losers. That is why they did everything to prevent the radical solution sought by the protesters on the Maidan,” says Vadim Karasev. Karasev was an advisor to President Viktor Yushchenko, who came to office following the 2004 Orange Revolution only to lose it a short time later due to deep differences with his one-time ally Tymoshenko. Currently, Karasev heads up one of Ukraine’s most important think tanks.

 20. Dioničari Valamara!

  1. Evo upravo je objavljeno izvješće za Q1: http://zse.hr/userdocsimages/financ/RIVP-fin2015-1Q-NotREV-K-HR.pdf

  U njemu:

  – Porastom kapaciteta (preko 350 novih kreveta u Valamar Isabella Island Resortu i preko 100 novih mobilnih kućica u kampovima) te vrlo dobrim prihvatom na tržištu novo investiranih objekata u Dubrovniku i Poreču očekujemo povećanje broja noćenja i prihoda od prodaje te značajan rast EBITDA-e kroz poboljšanu operativnu efikasnost– Ubrzan tempo bookinga u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuje na pozitivna očekivanja poslovne godine
  – Nastavljamo aktivno razmatrati opcije za širenje, partnerstva i akvizicije u Hrvatskoj i regiji, kao i nastavak investicija u postojeći portfelj (u nešto smanjenom obujmu nego prije povećanja stope PDV-a te zbog još uvijek neriješenog statusa „turističkog zemljišta“ koji značajno smanjuje investicije u turizmu)

  Zanimljivo, o odličnom bookingu imamo i slične najave ministra turizma.

  2. Ja sam upravo uplatio još jednu donaciju Udruzi malih dioničara Valamara, ako ste član ili niste član, pozivam vas da uplatite i vi (predlažem 100 kn po dioničaru). Mislim da su oni dobra garancija još boljim upravljanjem našom imovinom i zaštitom interesa malih dioničara.

  Udruga je ovdje: http://udruga-riviera-adria.com.hr/

  Kontakt za uplatu je ovdje: http://udruga-riviera-adria.com.hr/index.php/kontakt

 21. Ispričavam se što se tek sad javljam sa par riječi ovdje na blogu. Naime, u zadnjih par mjeseci dosta sam okupiran poslom Udruge, proučava se materija, bistre se misli i formuliraju stavovi u pripremama nastupa na Skupštini. Uz vlastite privatne obaveze, zbilja mi ostaje malo vremena, inspiracije još i manje:(, za gušte kao što je piskaranje na ovom cijenjenom, važnom i utjecajnom blogu. :). Manje-više isto vrijedi i za ostale u timu.

  Hvala Nenade na donaciji, kao i za svu podršku i neformalnu pomoć kroz cijelo ovo razdoblje od godine rada i neformalnog i formalnog djelovanja. Hvala naravno na uplaćenim članarinama svim članovima, kao i donacijama članova, nečlanova i podržavatelja. I ne mora taj iznos biti jednak za sve. Pojedinačno, on može biti puno manji, ali i veći. Moju ideju i moguće kriterije pri određivanju visine uplate, detaljno sam iznio u zadnjem postu za Udrugu. Ali to je dakako samo moje mišljenje, nikom obvezujuće.

  Koristim priliku ovdje da objasnim česti nesporazum, koji poneke ljude zbunjuje, i demantiram zlurade koji su nas znali krstiti “Bakićevim marionetama”. Dakle, iako nas podržava, g. Bakić nije i član Udruge. U Nenadove razloge ne ulazim, ali za nas je to odlična okolnost, jer nam omogućuje apsolutnu autonomiju u radu i stavovima, te vlastitu emancipaciju i artikulaciju. Vjerujem da je i on slično razmišljao kad je tako odlučio. Npr. za razliku od g. Bakića, nama su predložene izmjene Statuta Društva za ovu Skupštinu problematične, prije svega s principijelne strane ( iako je Austrijancima na riječ princip, vjerojatno prva asocijacija jedan od mnogobrojnih zloglasnih povijesnih balkanskih ubojica:), na žalost:(), te ćemo svakako tamo tražiti objašnjenja i očitovanja, i držati ih za riječ u budućnosti, u odnosu na ono što tamo budu rekli. Na ovom odličnom primjeru možemo vidjeti i naučiti da podržati i podržavati nešto kao ideju i koncept, ne znači i očekivati da su nam stavovi, mišljenja i interesi uvijek identični. To se zove demokracija, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti. 🙂

  Ne bih dalje dužio na ovom mjestu, osim što bih svima još jednom zahvalio. Ono što je sasvim sigurno, jest da nijedna slična Udruga ne radi niti funkcionira ni približno na način kako radimo mi. Da je tomu tako, svjedoči između ostalog i ambicija, da osim zadržavanja i unapređivanja našeg “core businessa”, u budućnosti ćemo stremiti prema aktivnostima od opće društvene svrhe i važnosti. Dopustit ću si i malo arogantne šale. 🙂 Od jedne osobe smo dobili kompliment da smo najbolja Udruga na svijetu. Rekao sam da drugačije ne može i ne smije biti, jer se radi o najboljoj firmi na svijetu. 😀 Ako i nije tako, onda će to sigurno postati… jer trećeg nema. 🙂 Nema nam druge, ni firmi ni Udruzi. 🙂

  • Poštovani Deane, ako ima idiota koji vas tako nazivaju onda su zbilja idioti 🙂 … Ili zloćudni ljudi skrivenih motiva. Ako ne prepoznaju koliki je moj utjecaj bio za značajno unaprijeđenje imovinskog stanja mnoštva dioničara, od kojih samo u KORF oko 10.000 stradalnika Domovinskog rata i koliko je dobro da i vi, drugim putem nastavljate štititi i zagovarati male dioničare, ali i unaprijeđivati kompaniju, kao i koncept dioničarstva, odgovornosti, financijske pismenosti i demokracije, onda su zaista to.

   Ipak … rekao bih da nisu idioti, nego ih nešto muči a dovoljno su nekulturni i bahati da to artikuliraju na taj način. A također sam siguran da to NISU drugi (veliki) dioničari, koji koliko znam gledaju blagonaklono na rad Udruge.

  • Satovi opet postaju popularni 😀 Ako je možda prvi u Poreču, ne mora ovo biti i jedini ili zadnji tako brendirani turnir, danas Swatch, sutra Apple Watch turnir, sudeći kako stvarni kupci tretiraju te brendove https://www.youtube.com/watch?v=V1wxBtLMM_o . Ali kako će unatoč jednako premium snazi brenda količine prodaje biti na savim drugoj razini možda možemo ovdje imati i turnire na masovnijoj razini, recimo cijelo ljeto održavati u Poreču male amaterske Apple Watch Bech Volleyball turnire na kojima bi se za nagrade dijelilo Apple satove – razlog više turistima koji igraju amatersku odbojku da dođu u Poreč i okušaju sreću na svom nezaboravnom ljetnom putovanju. Takve ideje generalno možda imaju smisla u marketingu turističke ponude, dakle da se ima neke zgodne mogućnosti osvajanja vrijednih nagrada za vrijeme svog boravka u destinaciji, da je to dobro oglašeno, da su svi svjesni toga, a sportska natjecanja baš izgledaju kao najprikladniji način za uvesti atraktivne nagrade za turiste.

   • e moj mc, ima tu jos bezbroj mogucnosti za odradjivanje predobro poznate boljke naseg turizma – ‘razvoj turisticke destinacije’. Mi se jos uvijek baziramo na suncu i moru… ajde sada i pjesku… dok konkurencija gazi li gazi … no kako investirati kad crvana kamarila neda mrdnuti , dignuli pdv na 13%, zakuhali kasu oko vlasnistva turistickih terena , sve privatno sotoniziraju a narocito ako je profitabilno . zasto ovdje na kvarneru nema barem 3-4 golf igralista , zasto auto-pista na grobniku nije privatizirana, zasto luka zjapi prazna a talijani su ludi gdje vezati svoje jedrilice,zasto je aerodrom na krku najzaostaliji objekt takve vrste u ovom djelu planete ( vjeruj mi Kongo-Point Noire ga je presisao u zadnjih deset godina za pet klasa) zasto se nemoze omoguciti investitoru da napravi zicaru na ucku, ma milion zasto … ali jedan je komadina…no pasaran!!!! osovina obi-komadina-linic drzi ovaj grad vec25godina u zescem dreku … nema nama kruha dok ovi ****** kolo vode.

    • @Goran

     Tko ne zna ulagati u svoj poduzetnički pothvat (a stvarno ne mogu svi biti poduzetnici) taj ima tržište kapitala gdje uz puno veći komfor, neusporedivo manji rizik, može fino gospodski investirati. A za ulaganje na tržištu kapitala je baš dobro da se ponekad piše o tome kako je svijet tobože u banani, presudno je važno to da tržište doživljava nekakve korekcije s vremena na vrijeme, jer da stalno raste, da je sve stalno prilično visoko cijenjeno, dugoročni prinosi bi bili manji, jer bi se tada percepcija rizika smanjila i tako premija na rizik tj. dugoročni povrati. A onda ako se jednom slučajno ta percepcija promijeni i premije na rizik porastu, kad portfelj tako naglo i jako padne na tu promijene paradigme dugo će mu trebati da se oporavi. Zato je super da smo i najbolje što duže/trajno ostanemo u normalnom volatilnom tržištu kakvo imamo svu dosadašnju povijest.

     Za svakog racionalnog investitora koji se ne bavi market timing špekulacijama je najbolja strategija potruditi se kontinuirano uplaćivati u portfelj jednak nominalni iznos i tako da izbjegne ovisnost o tržišnim ciklusima a pokupi premiju na rizik kao i svi. Malim investitorima je to dosta lagano za implementirati. Jedan obični čovjek koji zarađuje neke redovite prihode od rada (i eventualno neke rente) može bez problema donijeti odluku da baš svaki mjesec redovito točno isti iznos uplaćuje u npr. indeksni fond. Onaj koji uspije to disciplinirano raditi kroz 2-3 desetljeća, taj će biti vrlo zadovoljan rezultatom. On će u potpunosti eliminirati sav rizik volatilnsoti tržišta i uživati puni tržišni povrat, bolji povrat ukupno kroz to razdoblje nego većina aktivnih fondova i pojedinaca koji na druge načine investiraju, i na kraju će imati veći kapital nego većina onih koji su se okušali u poduzetništvu (jer manje će ih uspijeti nego li je onih koji neće u toj mjeri da im vrijednost kapitala za 20-30 godina bude veća od onoga što bi imali da su umjesto neuspješnih poduzetničkih pothvata investirali u indeks, no zato oni malobrojni koji uspiju zaslužili su da odnesu jako veliki povrat obzirom na koliki su rizik preuzeli).

     Najveći izazov malom čovjeku je kako već u startu krenuti sa iznosima koji će biti primjereni i za 20-30 godina kad mu plaća bude nominalno 4-5 puta veća. Ali sve se to može. Kreneš u početku sa izuzetno pretjerano visokim stopama štednje koje ti s vremenom kako ti prihodi narastu postanu normalnije razine štednje i tako zaista možeš ostvariti ideal uplaćivanja jednakih mjesečnih iznosa u indeksni fond kroz radoblje koje se mjeri u desetljećima.

     Tako da svakom tko marljivo radi i štedi, sasvim odgovara da novinari s vremena na vrijeme pišu o propasti svijeta, njima to sami znači da trenutno kupuju po povijesno vjerojatno atraktivnim cijenama, a bez da se išta zamaraju s tom volatilnošću na svjesnoj razini.

 22. @mclynx

  Ne bih želio moralizirati ili ispasti “dušebrižnik” (jer večinu vremena to nisam) al mislim da bi bilo super kada bismo izbjegli koristenje sintagmi “obicni covjek”/ “mali covjek” i sl. Mislim da promiču određen vrijednosni sud koji ne bi trebalo promicati. Jasno mi je da se radi o kolokvijalnom, slikovitom izražavanju u konstruktivne svrhe, ali mislim da su i takvi detalji važni u razvoju investicijskog diskursa i općenito investicijske svijesti. Nema malih dioničara, kao niti malih ljudi. I sam Buffet je poćeo sa par sto dolara.

  • Istina, i svi smo mi “obični” i “mali”. Barem svi tako počinjemo, svi se takvima rađamo (više-manje).

   To mi je bio samo sinonim za čovjeka sa nekom uobičajenom life-time putanjom prihoda (možda bi riječi “prosječan” bilo bolji izbor), dakle onoga koji se odlučuje ne baviti poduzetništvom i nema neki veliki početni kapital nego cjeloživotni portfelj gradi od nule i koji misli da može očekivati da će mu prihodi od rada, evenutalno neke umjerene rente i sl. izvora, a koji su mu barem veći dio prve polovice života i većina prihoda (“prihod od kapitala”, tj. trošenje prinosa portfelja dolazi na red kasnije u životu), do kraja “radnog vijeka” rasti po nekoj razumnoj stopi (sličnoj prosječnom rastu prihoda u njegovoj državi, neki jednoznamenkasti postotak godišnjeg rasta “plaće” kroz tih recimo prvih 20-30 godina, u prosjeku naravno, normalno je da u početku raste više), pa koji na temelju toga planira tu svoju cjeloživotnu strategiju štednje/investiranja.

   Čini se da mi izrazi kao obični/mali nisu bili dobar izbor, nisam htio nikakve takve konotacie 😀 Te su mi pretpostavke trebale jer za ljude kojima će prihodi tokom života rasti skokovito i/ili previše brzo ta zanimljiva ideja o “višedesetljetnom uplaćivanju u indeksni fond nominalno točno jednakih mjesečnih iznosa” pada u vodu jer takav čovjek ne može danas u indeksni fond uplaćivati aposultni iznos koji će biti primjerena razina štednja gledajući pak tada relativno obizrom na prihode i za 10-20 godina kada bude možda imao 10-100 puta veće prihode, jer je nekakv menadžer koji jako uznapreduje u hijerarhiji, jer je neka showbiz zvijezda koja uspije, jer se ipak odlučio baviti poduzetništvom i uspije mu taj posao, jer dobije na lotu itd.. Te sam slučajeve htio isključiti pa zato “obični”/”mali”.

   Za jednog sasvim “prosječnog” čovjeka, koji nema nikakve velike dohotke niti spektakularni razvoj tih iznosa kroz život, tvrdim da je moguće uz jedan takav discriplinirani pristup investiranju postići tako dobar portfelj i mimo njegove mirovinske štednje kroz mirovinski fond, koji mu može priuštiti godinama raniji “odlazak u mirovnu” ako to možda poželi, uz tada započinjanje života financiranog svojom vlastitom (tko šiša mirovinski fond) beskonačnom rentom! Beskonačna renta “prosječnom čovjeku” zvuči kao njemu nešto nedostižno (to se niti suvremeni mirovinski fondovi ne trude postići, svi računaju da će njihovi korisnici nakon odlaksa u mirovnu živjeti još neki konačni broj godina), a zapravo je u suvremnom svijetu, zapadnom kapitalizmu sa stoljećima stabilnim tržištma kapitala, to zapravo većini ljudi moguće, samo da se potrude!

 23. A također je moguće i nama ovdje ulagati upravo u takav diverzificirani portfelj inozemnih dionica i obveznica. No strahovito je teško ljude ovdje u nas uvjeriti u smislenost takvih ulaganja. Na osobnom iskustvu mogu potvrditi da pri spomenu ovakvog ulaganja ljudi te gledaju kao kockara i nekakvog freaka. Pri tome mislim na visokoobrazovane i inače racionalne ljude. A istovremeno cvile da je kamata na štednju nula. A kad im predložiš ono što dugoročno donosi više, onda ih proglašavaš špekulantima.
  Stoga mislim da ne možemo prenaglasiti važnost da svoju djecu naučimo principima cjeloživotnog ulaganja. “The Little Book of Common Sense Investing” je knjiga koju bi svaki srednjoškolac trebao pročitati.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.