KORF

Još o profitabilnosti nekih turističkih tvrtki

Kao što znamo, imamo već i sada vrlo zanimljive valuacije čak i na razini profitabilnosti, npr. EV/EBITDA (izvor MojeDionice):
– KORF 6,2
– PLAG 5,2
– MAIS 5,8

Međutim, kao što znamo, ‘EBITDA’ je ‘brza i prljava’ aproksimacija toka novca od operacija (koji je teže izračunati vjerodostojno), a EV/EBITDA služi kao brzi pokazatelj koliko bi pri sadašnjoj profitabilnosti trebalo godina da se otplati vrijednost svih dionica i svog duga samo od EBITDA.

No, pitanje je koliko je iskazani EBITDA vjerodostojan. Uprava je u sklopu MRSS prilično fleksibilna u iskazivanju nekih stavki, i uprave (u okviru legalnog) znaju ‘navući’ EBITDA na veći da mogu dobiti veći kredit od banke, ili ‘smanjiti’ EBITDA (još jednom, ovo nije ilegalna aktivnost nego managerska procjena u skladu s MRSS) ako žele prikazati manju profitabilnost (npr. da plate manje dobiti itd.).

Recimo ovo su fleksibilne stavke:
– vrijeme amortizacije zgrada i opreme (auti, namještaj …)
– amortizacijsku vrijednost zgrada (ima pravo revalozirirati, ali ne mora ako je povijesna cijena niža od trenutne tržišne9
– klasifikacija troškova, primjerice ‘investicijskog održavanja’ (primjerice, što je ‘investicijsko održavanje’, a što trošak)

E sad ovo zadnje nam je u našem slučaju jako zanimljivo. Naime, nisam nigdje našao tako detaljnu podjelu osim u izvješću Riviera Adria (RIVP -> KORF). Oni u nekonsolidiranom izvješću za 2012. (dakle, bez HDBK) navode da su ‘Namještaj, alati i hortikultura’ na koncu 2012. bili vrednovani sa svega 32 mil. kn, nabavna da je bila 137, te je većinom amortizirano, pogledajte ovdje, stranica 56).

Ako su izvješća vjerodostojna u smislu da naslovi prikazuju što kažu (jer ako piše kao posebna stavka ‘Namještaj, alati i hortikultura’, pretpostavljam da nema još ‘namještaja, hortikulture i alata’ u drugim stavkama), onda je to sve vrednovano s oko 4 mil. eura. Što mi se više čini da bi zgarištima nego okolicama hotela i kampovima, a da je namještaj primjereniji nekim squatovima nego tako lijepim hotelima.

AKO ovo dobro interpretiram (a vjerujem da sam u pravu), onda je vrijednost ‘namještaja, alata i hortikulture’ jako potcijenjena. A to je moglo biti na bar dva načina: brzom amortizacijom i klasifikacijom rubnih slučajeva (a takvih može biti puno) investicijskog održavanja u troškove. Prvi način nema utjecaja na EBITDA (ali ima na dobit), a drugi ima. A ako se radi o drugom načinu, onda bi moglo značiti da je takvo agresivno (ali legalno, netko bi možda rekao ‘opravdano jer je konzervativno’) računovodstvo politika firme, pa da se provodi i na drugim imovinskim klasama (npr. građevinski objekti). U istom izvješću na stranici 12 možete vidjeti da su svi građevinski objekti bili vrednovani s 1,1 mlrd kn (amortizirano sa 2,7).

Mislim da je ovo vrlo važan element u razumijevanju profitabilnosti nekih naših turističkih tvrtki.

Prepisujem napomenu od jučer: Kao što znate, dioničar sam KORF i naravno jako želim da joj i vrijednost i cijena raste. Da li si umišljam ili ona zaista vrijedi 500+, 700+ ili koliko kuna po dionici, prosudite sami. Također ni u kom slučaje ne mogu prognozirati kretanje cijene, da li će ona rasti ili padati, koja bi bila ‘ciljana cijena’ itd. Također, kao što sam prije rekao, može se dogoditi da iako jako vjerujem u dionicu mogu stanovite količine (ili sve?) prodavati, zbog razno-raznih razloga: treba mi gotovina za druge svrhe, rebalansiram portfelj, osjećam se depresivno, osjećam se euforično … svašta je moguće. Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaita ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:KORF

6 replies »

  1. Valerie Trierweiler u napadu ljubomore razbije navodno 3 milijuna Eura inventara u Elizejskoj palači, skoro cijeli namjestaj Rivp 🙂

    • Sad će naši analitičari zaključiti da RIVP ne valja jer im je cijeli namještaj i alat i hortikultura vrijedna samo 4 mil. eura, mora da se radi o zgarištu i raspadnutom namještaju 🙂

  2. Evo napokon se neki hrvatski analtičar usudio dati preporuku za kupnju ili prodaju koja nije +/- 10% od trenutne cijene, FIMA ima 40% veću ciljanu cijenu za KORF, Bloomberg:

    fima korf

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.