PTKM

Rusi i INA – može li Petrokemija vrijediti više od INE?

Začuđujući podaci o prirodnom plinu!

0. Kao uvertiru, pogledajmo ovo: PUTINOV AKCIJSKI PLAN ‘Želim 75 posto Ine: Evo što vam nudimo zauzvrat’, te pogotovo ovo od prije para dana: MOĆNI RUSKI VICEPREMIJER ‘Istina je, zanima nas Ina i očekujte brze pomake…‘ u kojem stoji: ” … Hrvatska je prije par godina ponudila ruskoj strani udio u kutinskoj Petrokemiji, čak su u Kutinu dolazile i neke ruske delegacije, ali sve je zamrlo.- Tržište gnojiva je u krizi. No, ako se zaključi da Petrokemija ima perspektivu, ne vidim razloga da se ne sklopi nekakav posao.

1. Krenimo najprije od cijene koju hrvatska industrija plaća za prirodni plin. Izvor je Eurostat.

Sljedeći grafikon prikazuje koliko skuplji plin plaća hrvatska industrija od one u EU. Kao što vidite, 2010.-2013. oko 20% skuplji!

cijena plina za industrijsku potrošnju RH

2. Ovo je vrlo zanimljivo. Postaje još zanimljivije kad vidimo članak OTKRIVENA TAJNA SANADEROVA UGOVORA ‘MOL je Ini uzeo milijardu kuna’ u kojem se kaže: ” …s njim je direktno povezan i Ugovor o plinskom poslovanju, za koji se sada u arbitražnoj tužbi tvrdi da je također štetan za Hrvatsku.

3. Ovo sve postaje turbo-zanimljivo (barem meni), kad vidimo bilancu proizvodnje i potrošnje plina u RH, ovo je iz Statističkog ljetopisa RH 2013 (DZS):

Prirodni plin RH

Nisam siguran za ovaj izvoz, ali vjerujem da se radi o zajedničkom poslu s Talijanima na sjevernojadranskim poljima. No, vrlo je zanimljivo, da kad smo i izvezli taj plin, opet smo u sve većem dijelu zadovoljavali vlastite potrebe. Sljedeći grafikon prikazuje zadnje dostupne godišnje podatke koliko ‘Uvoz’ sudjeluje u % u ‘Raspoloživo za tuzemnu potrošnju’, prema Statističkom ljetopisu 2013.:

Prirodni plin - uvoz

MEĐUTIM Napomena: Svježiji mjesečni podaci su dostupni u ‘Priopćenjima i statističkim izvješćima’ DZS, koji pokazuju veći udjel uvoza u ‘Raspoloživom za tuzemnu potrošnju’, ali ne znam koliko su ti podaci usporedivi s ovima godišnjima gore. Ipak, iz izvješća INA možemo vidjeti da se domaća proizvodnja plina poprilično smanjila, a uvoz povećao. Ovo je izvadak iz godišnjeg izvješća INA za 2012., stranica 131:

ina proizvodnja 2

4. Znači, možemo zaključiti da Hrvatska, za razliku od većine zemalja EU proizvodi veliku većinu svojih plinskih potreba, a svejedno njena industrija 2010.-2013. plaća u prosjeku 20% skuplji plin od EU 27

Možete li samo zamisliti kako je to imalo devastirajući učinak na poslovanje hrvatske industrije!

5. Također uočite da sama Petrokemija troši preko 20% hrvatske potrošnje (dakle, ne samo industrijske!). Možemo li zamisliti koje je to devastirajuće učinke imalo na Petrokemiju? Prisjetimo se, s obzirom na oko 650 mil. m3 plina godišnje, svakih 10 lipa skuplji m3 prirodnog plina znači 65 mil. kn slabiji direktni godišnji rezultat Petrokemije (naravno i uz razne negativne indirektne posljedice)!

Uočimo također da je Petrokemija kao anticiklički potrošač (nije trošila plin upravo kad mu je najveća potrošnja, zbog remonta zimi), trebala imati zaista velike popuste.

Sad se sjetimo kako je Petrokemija potpisala (čini se) nepovoljan dvogodišnji ugovor o nabavi plina (možda najveći komercijalni ugovor uopće u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina?), za razliku od prijašnji jednogodišnjih, ovo je bio dvogodišnji, i to neposredno pred potpunu liberalizaciju tržišta plina. Te tko je tada bio predsjednik uprave a tko predsjednik NO. Da bismo ocjenili je li i koliko je bio nepovoljan taj ugovor, vrijedi se prisjetiti svih izjava Uprave iz godišnjih izvješća te činjenice da je isporučilac naknadno bio spreman jednostrano popraviti ugovor za Petrokemiju!

6. Sada možemo pogledati i zadnje polugodišnje rezultate INE. Ovo je iz izvješća, stranica 2:

ina po segmentima

Kao što vidimo unutra, gubitak po 2 od 3 segmenta je povelik, a dobit od ‘Istraživanje i proizvodnje’ ugljikovodika je poprilična.

Međutim, ovdje vidimo da se zapravo proizvodnja na hrvatskim poljima smanjuje.

7. Kao konačni scenarij, zamislimo koliko će u konačnici vrijediti proizvodnja plina ako se ovako brzo smanjuje? A koliko rafinerije i maloprodaja (koji i sada rade povelike gubitke).

A koliko će vrijediti ključni potrošači, poput Petrokemije? Uočimo da je Petrokemija plaćala iznimno skupi plin upravo u godinama kad je uvoz bio jako mali (dakle, većina plina koji je kupila, u biti je bio domaći, u ukupnom teorijskom mixu potrošnje u RH). Te kolika može biti profitabilnost Petrokemije kad bude plaćala plin po normalnoj cijeni.

Uočite međutim da trenutno INA na burzi košta oko 53 puta više od Petrokemije. Ovako niska cijena dionice prvenstveno odražava vrlo niske incijalne ponude koje su dali zainteresirani kupci, a to je pak slijedilo iz vrlo lošeg poslovanja zadnjih godina.

A to poslovanje je slijedilo kako iz velikih cijena plina, tako i ovog vrlo zanimljivog ‘detalja’: Kupili sirovine za 1,6 mlrd. kn kad su bile najskuplje?! Tadašnji šef Petrokemije je sada šef županijskog HGK, a ne znam da li je bio sa bivšim šefom na onim izletima na kojima su se ubijale nevine životinje snajperskim puškama.

Međutim, zamislimo koliko će vrijediti koja tvrtka za 5-10 godina, ako Petrokemija digne proizvodnju na 2 mil. tona godišnje, a INA uglavnom iscrpi plin iz hrvatskih plinskih polja.

8. U ovome svemu će nam pomoći ‘Strategija energetskog razvoja RH’ na webu Ministarstva gospodarstva, koja kaže:

8.3.2.1. ISKORIŠTAVANJE DOMAĆIH NALAZIŠTA

Republika Hrvatska pokriva iz vlastitih izvora 60% ukupne domaće potrošnje prirodnog plina. Projekcija proizvodnje plina do 2020. godine uz buduću proizvodnju plina na postojećim eksploatacijskim poljima u Panonu i sjevernom Jadranu, u obzir uzima i proizvodnju plina nakon dodatnih ulaganja u postojeća polja te proizvodnju plina koja je moguća uz korištenje novim tehnologijama. Povećanje proizvodnje do 2010. godine ocjenjuje se kao rezultat razvoja i aktiviranja još nekih polja u sjevernom Jadranu kao i mjera za aktiviranje proizvodnje iz rezervi u malim poljima u Panonu. Ocjenjuje se da će nakon 2010. godine proizvodnja u Republici Hrvatskoj opadati zbog iscrpljenosti ležišta.

■ Domaća proizvodnja plina od oko 2,6 milijardi m3 u 2010. godini smanjuje se na 1,8 milijardi m3 u 2020. godini.

Kod domaće proizvodnje prirodnog plina iskazana je ukupna domaća proizvodnja u 2006. godini koja uključuje oko 700 milijuna prostornih metara plina kojima se otplaćuju obveze iz zajedničkih ulaganja za privođenje plinskih polja u podmorju sjevernog Jadrana u proizvodnju. Te će obveze tijekom vremena padati intenzitetom koji će ovisiti o kretanju cijene prirodnog plina, odnosno sirove nafte i naftnih derivata, na svjetskom tržištu.

Uočite više stvari: proizvodnja se očekuje da pada, ali i da obaveze Talijanima padaju ‘intenzitetom koji ovisi o kretanju cijena’. Nemam tekst ugovora, ali mi se čini onako naizgled da što manje cijene plina, to ga više treba isporučiti joint-venture partneru, tako bi barem bilo logično. A cijene su zadnjih godina padale.

Ovo je pak grafikončić iz te Strategije (nažalost, nije dostupno u većoj rezoluciji), ali vidi se da je tamnozeleno domaća proizovdnja, a svijetlozeleno uvoz:

404534

9. p.s. 20:32. Iz sutrašnjeg VL, vjerojatno poveznica koja ne znači ništa direktno, ali tko zna: ne zaboravimo da Petrokemija u svom vlasništvu ima i Luku Šibenik:

putin izlaz na jadran

10. Još jedan p.s. Ovdje se svakako treba prisjetiti i uloge sindikata, sindikalnog vođe i ujedno predsjednika i zamjenika predsjednika NO tokom dužega razdoblja. Ovdje ću spomenuti da u slučaju štete učinjene društvu članovi NO u nekim slučajevima garantiraju svom svojom osobnom imovinom. Moje pitanje je da li ovo priznanje u emisiji HTV (odite na 6:15) daje dovoljnu osnovu za tužbu dioničarima i samoj tvrtci?

Citiram jedan od prethodnih postova:

Primjerice, NAŠI mediji nam nisu uspjeli prikazati da je vođa sindikalnog ‘Stožera’ u Petrokemiji izjavio da je sve bilo jasno prije 2 ili 3 godine, čak i njemu:

‘… došli smo u poziciju, da ne možemo sami, i došli smo u poziciju da ne bude li kvalitetnog investiranja, ne postanemo li konkurentni, Petrokemija će se zatvoriti sama od sebe … E TU SAD, sindikat je to prepoznao, još prije 2 ili 3 godine, ovo zaista za nas nije nova priča … ‘

Znamo li, a i bedak bi trebao znati (a mislim da g. Klaus svakako jer je bio predsjednik i zamjenik predsjednika NO, te član revizorskog odbora – iako se hvalio da je ‘srednju školu ne bi završio da nije bilo ‘veza i vezica’)), da se Petrokemija više nije mogla zaduživati, a da država nije imala ni novca, a ni namjere, dokapitalizirati Petrokemiju, a da joj je poslovanje bilo loše i nije imala vlastitog toka novca za investicije (a to su jedina moguća tri izvora), jasno je da je sindikatima odavno bilo jasno da je jedino rješenje bila privatizacija.

Svakoj budali bi trebalo biti i jasno da što se duže bolesnik ne liječi od teške bolesti (a Petrokemijino poslovanje je bilo ‘bolesničko’), bolest postaje teža. Kao upala pluća: ako ju izliječiš, kao da je nije ni bilo, ali ako ju ne liječiš?

Ipak, sindikati su se jako protivili privatizaciji, o čemu znamo puno, a zgodan je ovaj nedavni članak u Globusu koji kaže: ” … Država je većinski vlasnik koja se pokazala kao loš gospodar, dioničari su i mirovinski fondovi koji se bore za svoje interese, a bitni su faktor i sindikati i predstavnici radnika u Nadzornom odboru koji se oštro protive svim promjenama. Na spomen privatizacije dižu ustanke.“

Uzmemo li u ovo sve u obzir, da li bi neki paranoik mogao razmišljati o onom proverbijalnom ‘upropaštavanju tvornice kako bi ju se što jeftinije kupilo’ pa čak i o tome da bi DORH trebao proučiti te stvari (osobno nisam pobornik takvih teorija, ali znate da ima ljudi koji u njih baš vjeruju, a ponekad su čak i u pravu, što ih onda osnažuju u tome da i dalje vjeruju)?

Bez obzira radi li se ovdje o materijalu za pravno gonjenje osoba koje su znale da se mora ići u privatizaciju, a to spriječavale, moj je stav kao dioničara Petrokemije, da bi vjerojatno najgori kupac Petrokemije bio onaj kojeg bi takve osobe podržavale. Recimo, kako se šef sindikata i bivši predsjednik NO jako protivio privatizaciji, ako bi se ustanovilo da se tajno ili neformalno nalazio samo s nekim potencijalnim kupcima ili im na bilo koji način davao prednost u odnosu na druge, osobno bih bio protiv tih kupaca i mislim da bi to bili najgori kupci.

Napomena: Imam dionice PTKM i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:PTKM

400 replies »

 1. Sada je više nego jasno da ono što smo pisali godinama sada postaje realnost. Milom ili silom Rusi će ući i već su ušli na ove prostore. Na žalost propuštena je prilika da budemo ravnopravni partneri i da koristimo benefite jedne velike svjetske sile bogate energentima. Mogli smo sa njima dijeliti novac i biti jedna od najbitnijih zemalja jugo- istoka Evope, a ovako postajemo evropsko ruglo u kojem caruju gangsteri, sindikalne lopovčine i ekstremno nesposobni političari. No možda nas sreća malo pomiluje i ispadne da su Rusi spremni zaboraviti sve gadarije koje su doživjeli na ovim prostorima. I da, istina je da su htjeli ući u Kutinu ali im se gadila lopovsko sindikalna strukutura koja je godinama trgala zdravo tkivo ove tvornice i pretakala u džepove svojih pajdaša. Osobno sam razgovarao sa dosta Rusa koji su mi sve ovo potvrdili, i jednostavno nisu htjeli na silu upasti nego su rekli da će čekati da se ova država uruši sama od sebe. Lagano je krenula SBER banka koja upravo agresivno u zadnje vrijeme ulazi na tržište i mislim da će dosta važnijih klijenata otići tamo, Gazprom preko plinarskog društva ušao je u Kutinu i natjerao INU da spusti cijenu plina i mislim da je trenutno INA par postotaka skuplja Petrokemiji nego GAZPROM. (Pitanje je ako je to tako zašto nije prihvaćena u potpunosti ponuda GAZPROMA za plin nego i dalje plaćamo skuplje nego što bi morali).
  Ovih dana kupci istražuju poslovanje Kutine i nadam se da imaju dosta tableta za srce jer kad vide kakve gadarije su rađene u poslovanju svakom normalnom čovjeku dođe zlo. Vjerovatno će se pitati kako je moguće da u trenutku kada cijena gnojiva pada netko potpiše ugovor za plin 20% skuplje od tržišta i to na dvije godine, kako je moguće da netko tko ima jedno od najboljih gnojiva na svijetu ne zna to gnojivo prodati (danas u Hrvatskoj jedino YARA može konkurirati našem đubru).
  Puno pitanje se normalnom kupcu tu pokazuje, a pojedinom kupcu možda i ne bude čudno jer su možda tome i pridonijeli.
  Kako god bilo ukoliko se ova tvornica proda za novce koji su se nudili u preliminarnim ponudama to će biti jedna od najvećih sramota od postanka ove države.

  • Koje li se igre ovdje vode, a ja se nadam da će bar netko ovo preuzeti i to po cijeni ne bitno nižoj od trenutne, pa onda kad ne u preuzimanju zaraditi poslije razvojem tvrtke. Ali koja gorčina ostaje, sad svi gledaju ovu sisačku županicu koja je ogavna i personificira svu bijedu naših političkih kokošara, ali da ovaj mega kriminal u ptkm prolazi nezabilježen u medijima to je strašno.

 2. Ako je ovo što nudi Putin Hrvatima točno, a ja osobno ne sumnjam da je tako onda stvarno treba biti totalni kreten i ovako nešto propustiti. Rusi nam po tko zna koji put pružaju ruku suradnje i zamislite da se obnove Sisak i RIjeka, uredi luka Rijeka, zamislite dalje da Putin odluči obnoviti dio svoje morske flote u našim brodogradilištima. Prošli tjedan Davor Štern je na tv govorio kako bi naša industrija mogla raditi samo za neke gradove u Rusiji koliko tamo ima posla. Spomenuo je i punjenje turističkih kapaciteta tijekom zime preko ruskih giganata. Što mislite da li bi Rosnjeftu bilo teško poslati tisuće svojih radnika na rekuperaciju u prvom i drugom mjesecu ili Gazprom ili recimo administracija grada Moskve, St.Peterburga……
  Na takav način naše turističke kompanije postaju ne evropska nego svjetska sila jer bi fiskalne blagajne svaki dan lupale fakture, a ne samo 3 ili 4 mjeseca. Što mislite bi li Tehnika, Ingra ili neki drugi trenutno propali građevinac mogli napraviti neku školu, stambenu zgradu ili trgovački centar u zemlji u kojoj novac nije problem nego je problem kako ga potrošiti.
  Možda bi onda i kogeneracija u Kutini bila napravljena i možda bi Petrokemija mogla kupovati druge tvornice po svijetu i raditi profite svojem gazdi. Sad ili nikad. Ova prilika se ne smije propustiti jer puna nam je kapa priča o pomočnicima koji kradu, lovcima na risove i bijele medvjede, besprizornih sindikalaca koji u životu nisu radili ali znali su otimati od onih koji su krvavo radili. Želimo početi normalno živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu, želimo svojoj djeci pružiiti priliku da se obrazuju, žive ovdje i da pristojno žive od svoga rada. Mislim da ne želimo puno, a ova zemlja ima sve preduvjete za tako nešto. Ruska ponuda je na stolu i više nema nazad.

  • Kako se Rusi sad mogu uključiti u proces prodaje ? Dal je netko od ponuđača njihov igrač? Ako su priče i ulasku u Inu točne teško da ih nije briga za tolikog potrošača plina.

 3. Štoviše, nije jasno zašto PTKM ide u nabavu nekakvog informatičkog softvera mjesec dana prije nego će sjesti obvezujuće ponude odnosno pojaviti se novi vlasnik?
  Mislim jasno je, ali …

 4. P.S
  Nema pod kategorija Zvečevo pa obzirom da znam da neki na blogu imaju dionice da podijelim vijest. Naime prodajni centri im se gase (Rijeka, Split, Zagreb) a distribucija ide Alci. Uz troškovima rješavaju i naplatu tj.prepuštaju je Alci dok Alca koliko sam čuo plaća na 30. dan.

 5. Naizgled dobra prilika ali…/uvijek ima neko ali/…pitanje vlasništva nad INO-m je i geostrateško i političko i svako drugo a ne samo gospodarsko.Nisu ni Srbi nešto vrlo zadovoljni sa Rusima imaju spor oko visine koncesije koju su pokušali podići pa su se Rusi usprotivili i zaprijetili. Mogućnost novih nalazišta plina u Jadranu me ne veseli jer mi kao Država nećemo od toga imati mnogo koristi.Zašto?Pa evo imamo već određene količine u Sj.Jadranu pa nas taj plin dođe skuplje nego da uvozimo Ruski.Prvo jer mora ići okolo tisućama KM da bi preko Mađarske ušao u RH.Vjerujem da će i eventualno buduće neki novi plin iz Jadrana opet ići u Italiju pa preko Slovenije u Mađarsku pa potom u RH.To ni u geostrateškom smislu nije dobro jer bi bilo koji poremećaj polittičkih odnosa mogao dovesti do zatvaranje pipe/ventila/.Ako ima plina u Jadranu on se mora transportirati direktno preko hrvatskog teritorija pa eventualno dalje.To bi po meni bi minimum minimuma budućem koncesionarau uz naravno jasnu i transparentnu cijenu koncesije,Jer i Angola ima Naftu ali narod gladuje a netko profitira.Meni je svejedno dali Rus ili Amer ali transparentno i javno objavljeni uvjeti.

 6. Nije baš optimističan članak u večernjaku. Pa tko bi natjerao mirovince na novu veliku dokapitalizaciju bez nekih jakih jamstava, u slučaju da se nitko ne javi na tender a što je možda moguće s obzirom na ugovor o plinu i sve ostalo.

  • Mislim da je članak apsurdan.Naime, za rezultate već znamo. Kaže se ‘mogli bi biti gubici i veći nego lani’, što je već samo apsurdno naglašavati kao argument, jer kako je već u 9mj. rezultat bio lošiji, pa bi po tome teorijski mogao i Q4 biti pozitivan. Što se tiče plina, znamo da je skup, iako sada to više nije drastično, te traje samo do kraja ove godine. Dakle, to ne može biti trajni razlog lošeg poslovanja. Više mi se čini da je to puštanje spina od strane nekih kupaca, kako se nitko ne bi čudio ako ponude nisku cijenu.

 7. “Top termin” za prodaju.
  Hoće li se naći netko od novinara da samo na vremenskoj crti pobroji događaje i aktere od trenutka kada je Čačić najavio ili Bakić argumentirao privatizaciju Petrokemije pa do danas.
  Da upita one koji su se rukama i nogama borili da spriječe tu privatizaciju znaju li koliku su štetu napravili cijelom društvu, od države, malih dioničara pa do radnika u koje su se kleli.
  I na kraju da se u medijima potegne i moguća krivična odgovornost za počinjenu štetu od strane pojedinaca koji su imali utjecaja na poslovanje Petrokemije. Na žalost, dojam je da institucije RH bez medijskog poguranca nevoljko “talasaju” ako to baš nije u trenutnom interesu vladajuće stranke.

  • I mediji su, na čelu sa HTV-om, bili pokrovitelji raznih udruga, zadruga, slobodnih fil. fakulteta, petih i ostalih dana i drugih huškača protiv privatizacije. Nadam se da su sad, kad je “zlatna koka” postala očerupana strvina a “obiteljsko srebro” ruzinava lata, svi sretni jer se polako ali sigurno ostvaruje socijalistički ideal jednakosti, onako kako se jedino i može ostvarit,
   u siromaštvu. Imam dionice PTKM-R-A i RH-R-A i ovo nije poziv na išta već samo izraz zabrinutosti za firme i dioničare.

 8. Kakvi su ovo gangsteri. Odrađuju zadnji čin epohalne pljačke zadnjeg industrijskog postrojenja u Hrvatskoj. U troškove su bacili sve što su mogli kako bi prikazali masivne gubitke. U ovom gubitku 44,7 milja je jednokratnih troškova kojih neće biti kad dogovoreni kupac kupi postrojenje i naravno oko 100 milja amortizacije. To je skoro 20 milja EUR-a gubitka samo na tim stavkama. Perfidni pljačkaši koji su zatukli ne samo ovu firmu nego i ovu državu do kosti.

 9. Ma sve je jasno, odrađuje se prljava rabota za prodaju ispod cijene, ali isto tako, stanje nije nepoznanica, pa ovi rezultati su otkrivanje tople vode. Mene više čudi masovna histerija i rasprodaja koja se trenutno događa. Gubitaka će biti, ali gubitak postaje definitivan tek kad likvidiraš poziciju, ljudi su zaista krdo…

  • sindikalnu ekipu to baš previše ni ne zanima…oni bi platili milju kuna nekome da im to prvo prevede s engleskog na hrvatski…a onda još par milja da im netko rastumači i objasni to prevedeno

 10. Sindikalna ekipa ima AT Kearney u tvornici jer rade na programu restrukturiranja, ali što će njima svjetski konzultanti kad Klaus sve zna. Nije mala stvar spaliti skoro milju kuna dnevno iliti 330 milja kuna kapitala u godinu dana, čak i za nekoga tko istinski mrzi kapital.
  Vjerujem da ćemo uskoro dobiti vlasnika koji umije raditi plus od 200-300 milja godišnje, bez Klausa i njegovih maksista u krugu tvornice.

 11. Na žalost mislim da se legendarni imotski intelektualac Vlado Gotovac prevrće u grobu. Nije niti slutio da će njegov legendarni govor 30. 07.1991. biti ovako primjenjiv na trenutnu hrvatsku situaciju i hordu razbojnika koja je beskrupulozno opustošila hrvatsko tkivo i rastočila ga do neprepoznatljivosti.
  Da je pokojni Gotovac samo pretpostavio da će Hrvatska biti ovako devastirana vjerujem da bi se već 1991 spalio pred cjelokupnim pučanstvom Hrvatske države. Nitko nikad nije upropastio ovu zemlju kao horde besprizornih političara, gangstera, sindikalaca neradnika u ovih 20 -ak godina. Uskoro će ti ljudi predati strancima u ruke zadnje ostatke industrije u Hrvata zajedno sa Lukom Šibenik i izlazom na toplo more. Vjerujem da i kod lopova postoji neki kodeks koji se poštuje, ali ovo što rade hrvatske lopovčine prelazi rub pameti. U trenutku kada treba prodati firmu oni rade skandalozan gubitak kako bi kao prodavatelj postigli što manju cijenu za tvornicu. Ovo vjerujem postoji jedino na ovim prostorima. Lopovčine u firmu dovedu konzultante koji ustanove da je moguće raditi enormnu dobit, a onda bez ikakvog suvislog objašnjenja imamo takav gubitak koji će studenti idućih puno generacija proučavati kao umijeće nemogućeg. Vjerujem da će se prodajna transakcija odigrati prije rezultata prvog kvartala i svakako prije dogovora za nabavu plina u idućem razdoblju. Baš me interesira hoće li AGROFERT ili BOREALIS potpisati ugovor kao što su ga neki potpisali prije 2 godine.
  Šta smo mi dragom bogu skrivili da smo u ovakvoj državi stvarno je nejasno. Nije ovdje samo ptkm problem u što ćemo se na žalost svi moći uskoro uvjeriti. Najviše zapravo frustrira naša nemoć da se suprotstavimo ovakvim rabotama i jednostavno samo čekamo završnu scenu ovog razbojničkog pohoda na lijepu našu.

 12. Je li netko čitao JL jučer? Lijepo posložene ponude svakog pojedinog ponuđača, a do jučer sve proglašavano tajnom. Korak prema transparentnosti procesa? Meni se nekako najviše sviđa Agrofertova jer je u njoj 200 milja € investicija bezuvjetno, Točno koliko treba. Nadam se da su barem projekti gotovi i operativni. A što se ponuđene cijene po dionici tiče, to je trenutna realnost i rezultat upravljanja NAŠIH. Da ubijemo glasnika zato što nosi loše vijesti? Na kraju krajeva da li je država (kao najveći dioničar) zaslužila zaraditi lovu na privatizaciji nakon svega? Nakon Mesarića, Jagušta, Klausa, tete na GS i sekretarice u NO? Nadam se da će jedan krak istrage županice skrenuti i prema PTKM. U svakom slučaju, meni kao dioničaru, najveći interes je da svi ti likovi iz crtića (Antune 🙂 ) što prije nestanu iz firme i naših života, te da se firmom konačno počne upravljati kako Bog zapovijeda. I ovo priopćenje Uprave i prije završnog izvješća, po meni je vrlo jak potez i još koračić prema transparentnosti procesa. Nema veze što je car gol, draža mi je najgora istina, nego najslađa laž.

 13. Kao zabilješku, konstatirao bih da je stvarno retardirano da se nijedan mirovinac koji je upisao dionice na dokapu nije postavio kao MM i da bar brani neku razumnu cijenu oko 170 ili koji postotak ispod toga. Ovo je ridiculous, pa oni bar imaju kapacitet da brane cijenu nečemu što su ionako vjerojatno upisali samo zato jer je došla direktiva “odozgo”.

 14. Mogli bismo napraviti anketu s pitanjem gdje će završiti cijena dionice Petrokemije prije davanja obvezujuće ponude nakon već drugog ovakvog manjeg članka unazad 2 tjedna u VL “Gotovo “due dilligence”, ponude do ožujka”.
  Nisam sklon teorijama urote ali nekako se ne mogu oteti dojmu da netko vodi cijenu prije preuzimanja od 100kn po dionici.

  Zanimljivo će biti vidjeti današnje kretanje cijene uz onaj veliki člana
  o mogućem preuzimanju Ine od strane Rusa u JL od subote.

 15. Definitivno spin potencijalnog kupca (ili kupaca). Da uvjeti ugovora oko nabave plina nisu tako loši ne bi ni gubitak bio tako drastičan ili ga uopće ne bi bilo. Sada svi cvile i oko ugovora i oko gubitka u 2013 u prijašnjim godinama. Gubitak i loš ugovor u ovom slučaju su zapravo uzročno-posljedična veza.

 16. Naravno da je spin, svaki 1/2 tjedna mali člančić u dnevnim novinama tek da se održava negativan sentiment prema dionici.
  Pitanje je jedino, što ste i Vi Nenade više puta spominjali, a drugi komentatori, gdje su u svemu ovome naši fond manageri koji su prvom dokapitalizacijom po 170 kn srušili vrijednost firmi, a sada šute i ne podržavaju svoju investiciju. Vrlo zanimljivo!?

 17. Nisam mislio da će Petrica toliko nisko. Kao neka noćna mora 😦 Da mi je sada vidjet i čuti Klausa! Petak će nam sve reći iako ne sluti na dobro, no nadam se da se varam.

  • Takodjer, mislim da nitko nije mislio da ce se desiti takvo demoliranje i tvrtke i dionice. Osobno, bila mi je glavni okidac za zatvaranje margina, toliko sam promasio. Al svejedno sa zadrzao manji komad u portfelju, racunam kroz slijedecih 3-5 godina povrat izgubljenog (ne racunajuci diverzifikaciju s kojom sam gubitak na ptkm vec izravnao na nulu).

   Such is life, a taman i u skladu sa filozofijom grahamovog investora – tko spekulira gubi, a tko kupuje kad je trziste u dire straits, na dugi rok izbjegava rizik najboljom mjerom – kupuje jeftino! Steta samo da ce zbog nesposobnosti vlasnika (koji cak i ne razumije da je i njemu u intresu odrzavati i tvrtku i dionicu na normalnim razinama) korist brstiti i neki koji ce tek postati dionicari ptkm, i to “za djabe”.

 18. S obzirom na recentna politička zbivanja u Ukrajini mislim da možete zaboravit na Ruse u INA-i. Ako je to ikad i bila realna opcija.

 19. Ako se ne varam, s današnjim danom tržišna kapitalizacija cijele Petrokemije je oko 58 mil. EUR. Lijepo su je naši zakopali.

 20. Valjda će biti sutra u novinama. Procjena vrijednosti Petrokemije od strane Borealisa je od 85 (ali nisam siguran) pa do max. 107 mln eur sa dokapitalizacijom od 100 mln. Slovaci i Mađari su je znatno niže procijenili – negdje između 50-70 mln i sa znatno nižom dokapitalizacijom..Bio usred treninga pa nisam dobro pohvatao osim ovo sa Borealisom. E sad ako opet cure informacije i ako je to točno onda hmmm, iako je i prvi put procurila vijest. Znat ćemo u petak ako u tome ima istine ali, sve skupa se čini jako neozbiljno. Samo neka što prije sve završi i dođe novi vlasnik.

  • Bit će se zanimljivo osvrnuti u aftermathu svega skupa pa uporediti zadnje izjave Borealisa da više ne razmatraju akvizicije na Balkanu u odnosu na sve o čemu se priča ovih dana.

   A apsolutnu katastrofu po pitanju dionice koju gledam na burzi stavio bih na dušu managera mirovinskih fondova – obaviti dokap po 170 i par mjeseci kasnije pustiti da se cijena odskliže ispod 100… dakle umalo prepoloviti investiciju NAŠIH novaca… i da nitko nije ni pisnuo o tome. Pa stvarno…

   • oprostite, ali što bi drugo trebali? spržiti još novaca na ‘branjenje’ cijene? i koja je to cijena?
    mislim da ne treba gledati ‘puštanje’ da cijena otklizi, ionako će ponude biti neovisno o tome, veći je problem je u tome da je onda bilo super ulaganje po 170 a sada im smrdi po 100-120

    i ne gledajte samo njih, očito nitko od institucionalnih ne kupuje: u zadnjih 10-ak dana je protrgovano, ako se ne varam, 0,5% dionica gledano po vrijednosti kupljenih u odnosu na trž. kapitalizaciju… još malo je petak, bumo vidli!

   • Ne treba ovo odmah tumačiti kao nešto negativno. Sva dokumentacija vjerojatno treba biti na hrvatskom jeziku pa je moguće da se prijevod iste odužio (čini se da je i ovaj dopis sastavljen u tom tonu).Bez obzira, treba reći i da je cijeli proces, uz činjenicu da je zakasnio dobre 3 godine, do sada vođen jako traljavo i nesistematski. Zapravo, čemu se tu uopće čudim, znamo tko je sve u Povjerenstvu. Pametni narodi kažu da je vrijeme novac, a Hrvati očito imaju i vremena i puno novaca.

 21. Jedna stvar oko ove priče će ostati vječno sumnjiva a to je da se niti jedna ruska firma nije javila na natječaj za ulazak u Petrokemiju. Na stranu činjenica da smo najveće ruglo u Evropi bez premca i da nitko ozbiljan sa ovakvim gangsterima i nesposobnjakovićima neće imati posla, ali nedolazak Rusa na natječaj za kupnju Kutine možda govori da su tu bile vrlo prljave igre. Imamo firme koje imaju neiscrpne izvore plina, rade i južni tok koji će osigurati da te količine plina dođu do krajnjih potrošača i da se baš nitko ne javi na ovakav natječaj. Tu gadno smrdi i mislim da će se prije ili poslije otkriti sve nečasne rabote ljudi koji su bili uključeni u to. Prije ili poslije netko će u tom lancu popustiti i USKOK će ispitivati što se to i da li se nešto nudilo pojedinim kupcima gnojiva i da li se nekom sugeriralo da odustane od natječaja za kupnju. Ovdje neću niti spominjati gadarije oko Ugovora za plin jer je to jedna od većih stamota u povijesti hrvatske pljačke.
  A radnici Petrokemije vjerujem da će rado razmjenjivati mišljenja oko ovih pitanja dok budu čekali na zavodu za zapošljavanje.

 22. Iskreno možda bi bilo nabolje da nitko i ne preda obvezujuću ponudu i da onda pustite malim dioničarima da probaju naći strateškog partnera i povoljnijeg dobavljača za plin. Vjerujem da ima ljudi koji bi se rado prihvatili tog posla i odradili ga jako brzo i malo drugačije nego što ga neki rade trenutno. A mislim da bi se onda i Rusi javili na takve razgovore.

 23. Dan prije nego li bi trebale biti predane ponude (kupnja/dokap) za Petrokemiju niti jedna riječ u medijima o toj temi. Žalosno da se u ovoj zemlji svi bave koje kakvim pizd…… a bitne stvari (drugi najveći izvoznik,najveće ind.postrojenje, pa u konačnici i gnojivo=hrana) su očito večini nebitne.
  Kad se samo sjetim onih dušebrižničkih kutinskih “portala”, socijalno osvještenih novinara i poštenih sindikata, a danas tišina. Baš me zanima kako li se danas osječaju sve te silne fukare.

 24. Slušam jučer komentar na presudu Sanaderu za Fimi-mediu, majka svih afera sa rekordnim opljačkanim iznosima, nekaj u tome stilu…..i dodje mi da se smijem/plačem kada se sjetim slučaja PTKM i ostalih sličnih zadnjih godina, gdje su se toliki novci pokupili i tolika šteta je učinjena da se nećemo tako skoro oporaviti, a o tome nigdje ništa, nema čak ni malo bolje istrage na tu temu.

  Kao mali dioničar izgubio sam nekaj na ptkm ili ću dulje čekati na povrat investicije i nekog malog prinosa, no država i fondovi su izgubili stotine milijuna kn naših novaca, i to prolazi kao da se ništa ne dešava.

  Sve takve “naše” divne poduzetnike i političare bih zavezao na trg, i pustio narod da se obračuna s njima, Francuzi su s onom giljotinom bili na tragu nečega čini mi se sve više:)

  • Oprostite, kakve veze imaju poduzetnici s PTKM, zašto biste ih linčovali? Npr. i ja sam poduzetnik, zašto to pišete upravo na mom blogu?

  • Vjerojatno su navodnici trebali bit na rijec poduzetnike tj. ” nase poduzetnike “.
   Poduzetnici bi trebali biti, u danasnje vrijeme u Hrv, kao neki superjunaci i trebali bi biti podrzani od svih, a posebno od vlasti jer tko bi inace trebao stvarat radna mjesta.
   Ne mislim da je ipasa mislio na sve poduzetnike nego je napisao na “sve takve poduzetnike ” ,tj. nepoduzetnike. Ali bolje da je napisao sve takve kriminalce jer to i jesu pa onda nebi bilo zabune.
   Za poduzetnike triba navijat i podrzavat da izdrze utakmicu do kraja i pobijede inace se svima lose pise.

 25. Nije mi bila namjera napadati Vas ili druge poduzetnike koji vrijedno rade i stvaraju nešto, isprika ako se moj post tako shvatio. Vas iznimno cijenim i pratim ovaj blog preko 2 godine.
  Mislio sam na poduzetnike koji se samo tako zovu, a zapravo su odgovorni za upropaštavanje mnogih poduzeća i uništavanje radnih mjesta, zato sam i stavio navodnike na naše.

  • Neselektivno brkanje loših uprava i ‘gospodarstvenika’ s poduzetnicima je ujedno i uzrok, a i posljedica ove naše klime. Vi i još 100 takvih neka ovakve stvari ponovi još samo deset puta i onda ćete se čuditi kad dođu meni razbiti prozor ili tko zna što još gore ili ako se npr. ja preventivno iselim zato. Onda ćete objašnjavati da ‘niste baš tako mislili’?

 26. Malo ste pretjerali sa uzrok-posljedica čini mi se, moj komentar baš nije toliko nerazumljiv. No da ovo ne preraste u (nepotrebnu) raspravu i da ne zatrpavam ovu temu na današnji dan koji je bitan za PTKM.
  Još jednom isprika na mojem postu te ću se ubuduće suzdržati od komentara osim ako baš nemam nekaj izrazito konstruktivno za napisati. Slobodno ovo izbrišite radi preglednosti teme, nema ljutnje.

  • Darko, morate biti svjesni okolnosti i opasnosti generaliziranja.
   Kolektivna odgovornost nas je tu i dovela i vrijeme je da krivica dobijem ime i prezime, a ne da se bavimo generaliziranjem. Zato je mislim i NB reagirao, jer živimo u zemlji gdje će vas prvo linčovat a onda postavljat pitanja.
   Znam da vaša namjera nije bila takva ali to će poslije biti jako malo važno, znate onu izreku put do pakla popločan je dobrim namjerama.
   Nemojte prestati komentirati zbog toga, nije ništa osobno.

   • Na koncu, ako polazimo od ELEMENTARNIH činjenice, a to je da
    – živimo u tržišnoj ekonomijii (srećom, jer nadam se da ne želimo Sj. Koreju, Crvene Kmere ili Kubu – koja se, gle vraga, također okreće tržišnoj ekonomiji)
    – vlasnici tvrtki mogu biti ili poduzetnici ili država ili ‘radnicičko samoupravljanje’

    dolazimo vrlo elementarno do toga da tvrtke ipak moraju osnivati poduzetnici. Ili da se lišimo kompjutera, telefona, lijekova i svega ostaloga jer su to ‘pokrenuli prokleti poduzetnici’. Znači ako se i u Hrvatskoj nastavimo linčovati poduzetnike (figurativno, a uskoro vjerojatno i stvarno), na koga ćemo se osloniti? Na državu da osniva i vodi tvrtke? Ili samoupravljače? Koji je dakle točno Vaš prijedlog, ako bi poduzetnike trebalo linčovati?

  • @Darko Ipša

   Ma dobro, možda si se samo malo “krivo izrazio”, može se dogoditi. Ali nikada nije na odmet izvući dobru temu na dnevni red. To o “nazivlju” je jako dobra tema.

   Ljudi nažalost često zanemaruju koliko je važno kako što nazivamo, kako konzistentno rabimo pojmove.

   Inače i sasvim generalno gledano, glavni uzrok većine ljudskih prepirki (o bilo kojoj temi, u privatnom životu itd.) svoj suštinski uzrok ima u različitom baratanju pojmovima. Dva čovjeka podrazumijevaju različite koncepte pod pojmom kojega nazivaju istom rječju, i evo svađa. Ljudi se i potuku kada strasti uzavriju, ponekad se dogodi da netko nekoga i ubije, a na kraju srž svega bila “nismo se sporazumijeli o značenju pojma”. To je na kraju stvarno tragično, i naglašava koliko je važna stvar to “nazivlje”.

   To je nevjerojatno velika tema i u biznisu, posebice u proizvodima koji se reklamiraju malim potrašaćima kao krajnjim korisnicima. Cijela “znanost” o brendiranju, o marketingu… srž ima u vođenju brige o nazivlju, kakve koncepte čovjek ima u glavi kada čuje određeni naziv, određenu riječ. Često je i važnije od toga što točno korisnici misle to da svi imaju sličnu predodžbu kada čuju naziv određenog brenda. To je ono kada govore o “jasnoći/čistoći poruke/priče”. Jer tek kada se korisnici slažu oko toga što određeni brend znači, može se s njima voditi dijalog, i još važnije oni međusobno mogu voditi dijalog o toj temi čime se snaga brenda svakom tom interakcijom povećava. Što više ljudi razumije priču, što više ljudi cijeni priču koju priča određeni brend, to je brend jači, to je njegov razvoj lakše usmjeriti na stvaranje stvarne koristi potrošaću, to je zarada veća.

   Nazivlje je ne samo jako važno, ponekad i jako teško. Mi u računarstvu imamo jednu poznatu i jako jako istinitu izreku:
   “There are only two hard things in Computer Science: cache invalidation and naming things.”

 27. A jeste napali covjeka…sad ste svi veci katolici od pape. Kod nas je hrpa kvazi poduzetnika i vecina su lopovi koji ne placaju porez, nego muljaju drzavu. Tko to ne vidi, je slijep pored zdravih ociju. Pa koliko je njih ostalo duzno drzavi hrpu novaca. I oni koji mogu platiti na vrijeme, ne placaju. Pa neke od njih znam i osobno i sami to priznaju, da zavlace koliko god mogu. Sad se tu svi prave ludi.

  • Vi očito ništa ne razumijete. Poduzetnici su isti kakvo je i društvo, ali ima boljih i lošijih. Za početak mi recite po čemu su ‘poduzetnici’ lošiji od svih onih koji su glasali za Sanadera u 2. mandatu? Možete pogledati je li bolje u ‘poduzetničkim’ tvrtkama ili državnim i samoupravljačkim (npr. u PTKM). A onda se zaipitajte o tom kolektivističkom pristupu. Vidite i sami da se gospodin sapleo na prvom koraku, ‘mislio sam na SVE poduzetnike, ALI ne na Vas g. Bakić’. Iako je pao već i na nultom jer je prozvao poduzetnike oko PTKM. KOje veze imaju poduzetnici s PTKM?

 28. Ma mi se tu hvatamo za svaku rijec. Ako mislimo ovdje da smo pametniji ili prosvjetljeniji od vecine, ili to zelimo biti, pa onda bi mogli citat i izmedju redova. Iz prve sam vidio na sta je covjek mislio. U sustini, kakav narod, takva vlast. Ali (ne znam, nego pretpostavljam) ako vi mozete placati na vrijeme , mogu i drugi. Ironicno, ali tocno, Vidosevic je dobro rekao, da je kod nas kultura neplacanja. Ja sam za posteno poduzetnistvo. Kao valjda i svatko normalan. Ali ovdje cim je netko rekao da je protiv poduzetnika, odmah je za Crvene kmere 🙂 mislim cemu te krajnosti. Pa svako malo su u dnevniku poduzetnici koji unistavaju tvrtke, prodaju nektretnine, ne placaju doprinose itd. Covjek je protiv takvog poduzetnistva. Malo se sapleo sa PTKM, pa sta, kaj cu sad skakat na svaku krivu, ko da sam ja Mr. Perfect. Krivo se izrazio, ali je dobro mislio 🙂

  • Uopće se ne shvaćamo ‘za svaku riječ’. Radi se o paradoksalnom, perverznom svaljivanju krivnje za lošu društvenu na ‘poduzetnike’. To je poprimilo takve razmjere da čak i socijalisti iz Vlade govore o antipoduzetničkoj klimi. A ne radi se o ‘anitpoduzetničkoj klimi’, nego o teroru, što Vam mogu posvjedočiti iz prve ruke. Iskreno, ako Vam to nije jasno, ništa ne razumijete o stanju u ovom društvu.

 29. Sve takve “naše” divne poduzetnike i političare, u kontekstu pljački fimi-media, ptkm…a ne svi poduzetnici su lopovi. Pa zar je moj prvi post toliko dvosmislen?
  1 – gdje ovdje piše da su svi poduzetnici loši?
  2- političari su bili kao primjer za ptkm, a ne poduzetnici.

  Stvarno smo se miljama udaljili od poante mojeg posta, a to je da od Sanadera, Fimi-medie i sl. slučaja postoje i puno veće pljačke o kojima se ne piše ništa, ili se piše premalo.

  nbakic – 3x sam valjda napisao da se ispričavam na nepreciznom izražavanju, no vi i dalje ne odustajete…..

  • Ne odustajem jer raspravljam s kolegom ‘markom’. I ne radi se o lapsusu koji je došao iz čista mira, radi se o tome da oni dolaze od nekuda, od te klime koja prevladava. Poduzetnici su danas ono što su bili Židovi u naci Njemačkoj ili Srbi u ratu, znate ono ‘Srbe na v**e, upssss, nisam mislio BAŠ na mog susjeda Jovu, on je dobar čovjek!’.

   I evidento sada i sami dokazujete da ste u krivu, jer govorite da ste poduzetnike spomenuli u kontekstu Petrokemije. Koje veze poduztenici imaju s Petrokemijom? Ovo kad se bezveze govoriti nešto stalno iznova u raspravi ne gledajući argumente ili činjenice se zove TROLANJE. Ima puno mjesta gdje se može trolati. Ovdje ne, sori.

 30. Ej ljudi – pa fakat ste napali covjeka. Meni je odmah bilo jasno o cemu je govorio. Nemojte odmah skakati na svaku rijec.

  Evo meni je mclynx u par navrata reko da sam nacist pa se nisam naljutio. Nije ovo sudnica, tu razmjenjujemo misljenja “in good faith”.

  • Ja sam pročitao više puta, kao i izjave gospodina marka koji ih je podržao, te i dalje mislim da je to iznimno loš stav. ‘Poduzetnici’ su krivi oko Petrokemije? ‘Poduzetnici’ i Vidošević u isti koš? ‘To su samo riječi?’

  • @Lolek_i_Bolek

   Mislim da ti to nisam nikada rekao 🙂 Možda si to sam tako interpretirao jer čini se da podržavaš zakon koji sam ja nazvao nacističkim. Meni je prilično jasno da je takav, nemam tu što dvojiti. Zašto ga ti podržavaš, to je tvoja stvar, možda samo ne kužiš. Prema onome što se sjećam iz onih prepiski najvjerojatnije se radi o tome da uopće ne razumiješ tematiku a ne da si zla osoba. Puno ljudi o puno toga ne zna, nije to sramota.

   A ovo o “imenovanju stvari” je zapravo baš povezano s tom temom koje si se sjetio. Dakle jako je važno kako što nazivamo. Baš to je i bila tema referenduma na kojemu se izjašnjavaš za zakon sa ja bih rekao nacističkim obilježljima (iako možda nisi inače takve ideologije, možda nećeš istu logiku primijeniti na Židove i ostale, unatoč tome što se oni, biti će neopravdano, bili prepali).

   Nazivati zajednicu tih drugih ljudi drugačije nego zajednicu onih prvih, iako su suštinski stvar istog značenja za druge dvije osobe kao i za prve i same traže zato taj naziv a ti im “baš iz inata” ne daš taj naziv (monopolist si na njega?), predstavlja pretvaranje tih ljudi u “građane drugog reda” u odnosu na one prve, zakonom, koji izgleda kao da je stvaran “gonjeno mržnjom”.

   Kada zakonom pretvaramo jedne građane u “one drugoga reda” (i to još “baš iz inata, ili mržnje”), na temelju tih tzv. “drugih obilježlja” (rasa kao klasični univerzalni primjer, potom spol kao također povijesni primjer za pravo glasa npr., boja očiju, bilo što takvo što je prirodno obilježlje čovjeka koje ga ne bi trebalo činiti manje vrijednim ili “drugoga reda”) govorimo o zakonski ustanovljenoj diskriminaciji koja narušava prava i slobode osoba s tim osobinama. Pa kada se radi o tome da je neka “većina” ta koja je zakonskom regulativom uvela (odnosno ne ukinula na traženje od strane tih pogođenih) tu neku diskriminaciju “manjine”, pogotovo kada se to radi u stvarima koje ljudima puno znače kao npr. te obiteljske stvari, ljudima je ljubav, obitelj, jedna od najvažnijih stvari u životu, ili neke egzistencijalne kao npr. zaposlenje koje su Židovima prvo ukidali, privatno vlasništvo pa do na kraju čak nasilnog ugrožavanja fizičkog integriteta osoba židovske narodnosti, tada govorimo o tipčnoj “rasnoj ideologiji” (ovdje rasa nije samo crn/bijel, nego i Židov, gej itd.) koja je bilo temeljno obilježje politike njemačkih nacional-socijalista. Socijalizam je jedna gadna stvar, ovaj “nacional-” (koji nema ovdje veze sa nacijom, nego ekstremnim rasizmom) jednako gadna stvar kao sastavnica tog pojma “nacizma” koja je ovdje bila ključan dio.

   Tako da kao što poduzetnik ne želi da ga zovete lopovom niti “podrazumijevate lopov” pod tim pojmom, tako niti ozakonjenu vezu gej osoba nije prikladno nazivati “specijalnim imenima” (ono kao klupe za crne i klupe za bijele u JAR) niti podrazumijevati “nekakvo partnerstvo blabala” (sebi onda isto smislite neki kriptični naziv, zašto samo drugima, tko dodjeljuje monopol na ta imena?) jer to je doslovno “žigosanje” osoba kao što su i oni radili u logirama, i baš gej osobe su također imale svoj žig, kao i Židovi, da se zna “tko je iz kojeg razloga tamo”.

   Kao što vam je Tim Cook rekao neki dan “nemojte dopustiti da većina ugrožava prava manjine”, kao što vam je Dalai Lama neki dan simpatično rekao “It’s OK”, i neka država to uredi jer je to te dvije osobe kako kaže “private business”, i da se nećemo miješati tko se s kime želi vjenčati nego da svatko ako za sebe radi u skladu sa svojom “tradition” (misli religija) i pusti druge (ateiste itd.) da su uvaženi i ravnopravni u državi koja je država svih građana a ne uređena po jednom jedinom od paralelnih svjetonazora koja žive u suživotu! Malo i o tome razmislite i o poduzetnicima i lopovima, sve je to isto: pitanje pravde i slobode svih ljudi. Ljude ugrožavate i neprimjernim nazivanjem ih!

 31. Darko, riječ poduzetnik je generalni pojam za sve poduzetnike. Zdrava logika sugerira da ne trebate ispred te riječi dodati “baš sve” da bi se to odnosilo na “baš sve”.

  Kao što vidimo po ovih par zadnjih komentara, čak i onih naprednijih građana, čitatelja ovog bloga, imamo jako lošu klimu. klimu generalizacije i mržnje. Pa eto Marko kad jednog dana neće biti nikoga da plaća poreze i doprinose u ovoj jadnoj zemlji onda ćete nadam se shvatiti kuda proganjanje onih koji od svojeg odvajaju za društvo. Zašto ne proganjate državne službenike, oni ne samo da ništa ne uplaćuju u sustav, nego su pak neto korisnici tog sustava, a vi se obrušili na one koji su odlučili ne biti više (neto uplatitelji u sustav). ako već treba uvoditi red, valjda treba krenuti nekim redom, od jahača državnih jasli za početak.

  Ne vidite kako je ovo društvo silno podjeljeno, na one koji zahtjevaju samo prava bez obveza (korisnici proračuna) do onih kojima se serviraju samo obveze bez prava (poduzetnici, radnici u privatnom sektoru, otpušteni jer su porezi previsoki pa nam je gospodarstvo nekonkurentno).

  Što će biti kad oni koji pune proračun odustanu, bilo građanskim neposluhom ili odsele iz ove zemlje? koga ćete onda kriviti?? Hoćete onda ko Linić vrištati da nitko ne investira?? da nitko ne zapošljava??

  • Ne samo to, nego je očito i potpuno normalno tako optuživati ‘poduzetnike’, pa to su ‘samo riječi’, ‘nema to veze’, itd.
   Koliko vidim, ako se g. Ipša nije pogrešno potpisao, on već duže vrijeme radi u javnom / NGO sektoru.

   OK, ja ću ionako prodati svoje tvrkte čim mi se ukaže prilika i prenijeti novce u neku slobodnu zemlju, pa neka javni sektor + NGO i dalje optužuje ‘poduzetnike’, ‘Petrokemija, HGK, pooduzetnici … sve je to isto’, ‘ma to su samo riječi’ … zanima me baš hoće li moj potez, i potezi onih poput mene, više štetiti meni ili javnom sektoru.

   Stanje je naprosto katastrofalno, a najgore je kad se ljudi počnu braniti sa ‘ma to su samo riječi’. Podjsećam, i ‘Srbe na v**e’ su samo riječi, kao i ‘Arbeit macht frei.’. Nevjerojatno.

   Također pokazuje krajnje jadnu i degutantnu klimu u ovoj zemlji, ali i naših iseljenika koji to gledaju izdaleka i to onako ‘usput’ komentiraju, ali im ne pada na pamet vratiti se u močvaru, naime ta činjenica da nitko nije u stanju priznati da je u krivu nego na tu degutantnu tezu još i govoriti ‘to su samo riječi’. Katastrofa. I onda se pitamo zašto je RH u onoj stvari. I tko je birao Sanadera. Mrzitelji poduzetnika siguro nisu, naravno, oni su za pravdu, odnosno kao što g. Ipša kaže: linčovati poduzetnike. Da narod bude sretan kad vidi krv. Hvala g. Ipši, Loleku_i_Boleku i marku, sada sam još jedan korak bliže da odem iz ove zemlje, što sam trebao još davno učiniti.

   I za kraj, najlakše je seruck*ti po ljudima koji nešto pokušavaju, ako se radi o hrpi idiota (ne zaboravimo, u klasičnom marksističkom stilu, treba ih gledati grupno, kolektivno) koji mogu uspjeti samo krađom i slično, zašto se vi genijalci ne odvažite i sami ne napravite neki poslovni poduhvat, očito su prilike goleme, čim se ovi idioti poduzetnici fokusirjau na krive načine? Mora postojati neki prostor za pravednu, poštenu, poslovnu i sposobnu ekipu, kad nitko od ‘poduzetnika’ to nije.

 32. Da se malo vratimo on-topic?… Baš gledam postavljenu blokadu na PTKM i češkam se po glavi i ne razumijem – kako se točno štite investitori tako da se blokira trgovanje dionicom? Jel nas to tjeraju da “prespavamo” eventualne odluke? Mislim, jedno je ako stvari nisu jasne pa treba poslati upit kompaniji da se izjasni, ali nešto sasvim drugo kad se čeka neka velika odluka pa onda bude “tko brži njegovo”, bez obzira kamo ide cijena dionice. Mislim… dođe odluka, postavi se blokada na recimo 5 dana. I onda kao za 5 dana se neće dogoditi stampedo po dionici, ako je odluka dramatična.

  Eto, ja bih stvarno cijenio komentare i/ili pojašnjenje. 🙂

 33. Čisto da završim sa ovime jer sada već iznosite ne istine, što stvarno nije potrebno:

  Koliko vidim, ako se g. Ipša nije pogrešno potpisao, on već duže vrijeme radi u javnom / NGO sektoru. – krivo vidite, i sada vi pretpostavljate nešto što ne stoji. Naime volontirao sam u centru Slava Raškaj malo preko mjesec dana te radim sada u NGO malo manje od 2 mjeseca, a ostalih cca 6 godina radnog staža imam u privatnom sektoru gdje i dalje planiram raditi nakon NGO. I znam kako je biti radnik u privatnom sektoru.

  Totalno ste fulali kaj sam mislio, stvarno sam mislio samo na pojedince koji su opljačkali i još uvijek pljačkaju RH, ni najmanje nisam aludirao da su to svi poduzetnici. Mogli ste onda samo napisati da trolam i ne razglabati o ovome kroz cijeli dan. Ubuduće ću puno bolje paziti kako formuliram svoje komentare, da ne uzrokujem ovakve situacije.

  • Ja Vas lijepo molim da ne trolate dalje jer je potpuno jasno što ste napisali. Ali ‘to su samo riječi, nisam tako mislio’. OK. Samo Vas molim da ne trolate dalje.

   Da podsjetim, vrlo ste jasno komentirajući Sanadera i Petrokemiju napisali, citiram: “Sve takve “naše” divne poduzetnike i političare bih zavezao na trg, i pustio narod da se obračuna s njima, Francuzi su s onom giljotinom bili na tragu nečega čini mi se sve više:)”

   Još je gore da ste Vi i kolege poslije napisali da ‘nema to veze, to je samo figura/riječ’. To pokazuje da se ovakve stvari smatraju u Hrvatskoj normalne. A dokle je došlo kad i naša socijalistička vlada već govori o ‘antipoduzenitčkoj klimi’ mora da su i oni potpuni idioti, još veći nego ja, kad to kažu, a socijalisti su? Mora da nisu nikako mislili na ovakve stvar.

 34. Ne razumijem – sta ako neko radi u javnom sektoru? Jel’ taj manje vrijedan? Jel’ taj ne smije staviti navodnike na krivom mjestu? Svaka cast poduzetnicima (ovo nije “boilerplate”!), ali mozda covjek radi svoj posao u svojem javnom sektoru posteno, postenije od nekih poduzetnika. Ja to ne znam, ali ajmo krenuti od tih pretpostavki i mozda cemo doci do nekih drugih zakljucaka. Zaista mislim da nije konstruktivno nekoga prozivati na taj nacin – radis u javnom sektoru!

  A sto se tice onih “naših iseljenika koji to gledaju izdaleka” – e, tu sam se ja prepoznao 🙂 Ne placaju samo poduzetnici poreze. Placaju ih i neki od nas (iseljenika), i to u mojem slucaju vece od Hrv. prosjeka. I ne samo to – nego isto tako donosimo pare nazad u Hrvatsku koje se opet nadju negdje u sistemu. Recimo bar jedna felga ovog Audija koji vozi po Kutini je moj doprinos lokalnoj ekonomiji.

  • OK. U pravu si. Poduzetnike treba linčovati. To je glavno pravilo. Osim neke. To su oni koji se naročito sviđaju nekim javnim službenicima. Njih će se izvući iz kolone. I onda će Hrvatska biti bolje mjesto. Još jednom: u pravu si.

   • Na koncu vidiš kako i javni sektor / mrzitelji poduzenika mogu biti poduzetni. Ulogairanje s više strojeva i nalupavanja ‘dislike’ kao na forumima, može se biti poduzetan kad se hoće. Ključna riječ je ipak: ogorčenost. Kad čovjek prestane biti ogorčen na nekoga, nego postane općenito ogorčen, to je put bez povratka.

    • Molim te, nemoj biti ogorcen, bar ne na nas kojima je ovaj blog jedini nacin da konstruktivno razmijenimo misljenja. Procitaj jos jednom ove postove sutra, pa ces vidjeti da nema smisla biti ogorcen na nekoga, a pogotovo ne “opcenito ogorcen”. Zivot je lijep. Obicno kazes – svijet je sve bolje mjesto. Sjeti se toga bas sada!

     Zelim ti dug zivot, puno poslovnih uspjeha i nadam se jos puno postova.

    • @Lolek_i_Bolek Ovdje si opet u krivu, sada nažalost i s jednom poveliko dozom cinizma.

     1. Najprije, izokretanje teza – to je baš cinično. Ogorčenost pripisuješ meni, ja sam samo malo ispiž**n na ovakva stalna seruckanja, ali ne i ogorčen, puno sam slobodniji i bolje bolje nego ogorčena ekipa, koju sam isprano dijagnosticirao kao već jednu općenitu ogorčenost, a to je ona kad nemaš metu, nego si ‘sam po sebi’ ogorčen, primjerice kad želi jednu cijelu grupu ljudi linčovati i k tome poslati na giljotinu IAKO oni nemaju veze sa stvari o kojoj priča. To ti je doslovno priča sa Židovima u naci Njemačkoj. Još jednom pitam, koje veze imaju poduzetnici sa Sanader-Fima media i Petrokemija, a čovjeku je eto to ‘izletilo’ kao ‘top of mind’.

     Kao što i sam znaš, ako se izdigneš iznad razine ‘prepirke’ u kojoj ‘moraš’ biti u pravu da ogorčen čovjek ne bi ovo pisao već pet godina. Sam si rekao da ovo jedino čitaš u RH. Valjda ne od nekog ogorčenog autora.

     Potpuno je evidentno o čemu se radi u odnosu s poduzetnicima, zasigurno si se i ti smijao potpredsjedniku Grčiću kad je nedavno manifestirao slično, ali daleko, daleko blaže.

     2. Pobjedili ste u svakom slučaju u jednom, zagadili ste (‘kao grupa’ ako mogu reći, da ne istražujem sada što i kako) trolanje po komentarima. Glasovi na komentarima služe zato da daju čitaocima uvid u što je zanimljivo, da ne moraju skrolati po svemu ako žele samo zanimljivije stvari. Jedan tvoj kolega u ovoj prepisci, međutim, misli da služe trolanju te je bogme uložio veliki napor da polupa ‘dislajk’ – to je taj, tako tipičan, način ‘rasprave’ u Hrvatskoj, iliti divljaštvo iskomplesiranih jadnika. Razmjere divjaštva odnosno vandalizma, ali i koristan feedback o backgroundu nekih ljudi, odnosno o pogledu na svijetu, lako je shvatiti kad promisliš da ovo nije neki anonimni forum nego moj blog na kojem pišem imenom i prezimenom. Pobjedili ste, zagadili ste taj alat koji pomaže čitaocima, maknut ću ga – nema problema.

     3. To ne znači da sam ja ‘izgubio’ – gledam to kao koristan feedback, gledam gdje i kako živim i pomaže mi da donesem produktivne odluke za budućnost. Cinizam kojim si me ovdje počastio se još ogleda i u tvojoj ‘želji’ jer naravno mi daješ upravo suprtan feedback da li mi je OK pisati i dalje ovaj blog i u kojoj mjeri.

    • Evo rješili smo se još jednog poduzetnika, izbjegao je linč i giljotinu (iako ni on naravno nema veze ni sa Sanaderom ni sa Petrokemijom ni HGK, ali kao što znamo svi su poduzetnici krivi po defaultu za sve), ode čovjek u Finsku, sa zida Saše Cvetojevića. Čestitamo NAŠIMA na još jednom uspjehu!

     + + +

     Ovo je danas treća slicna prica. Poklopilo se s konstatacijom da je bolje povecati doprinose nego smanjiti potrosnju i ostrije zerezati. Svi koji se cudite ko pura dreku zasto nema proizvodnje i izvoza – citajte! Dolje u tekstu je i autor price. Istinite:(

     Od 1995. imao sam 2 svoje proizvodne tvrtke. Zapošljavao i preko 40 ljudi.
     Godine 2011 u 6. mjesecu izlažem na sajmu u Dusseldorfu neke svoje proizvode – aluminijske dijelove motora-generatora snage 10.000 KS koji se isporučuju za nuklearne elektrane u Rusiji. U isto to vrijeme, u moju ljevaonicu dolazi inspekcija zaštite okoliša. Tada zatvaraju pogon uz “prijetnju pečaćenja prostora i opreme” : da bih se smio baviti ljevanjem metala, mora se imati “dozvola za gospodarenje otpadom”, iz razloga jer se u ljevaonicama nekada koriste metali čije je porijeklo otpad. Kao što tiskara koja koristi reciklirani papir, koristi sirovinu kojoj je porijeklo otpad, tako ljevaonica koristi metale čije je porijeklo otpad.

     Inače, moja ljevaonica je stari pogon koji je već 70 godina na istom mjestu obavljo djelatnost ljevanja metala. Godine 2003. ljevaonicu sam kupio iz stečaja, u suradnji s gradom koji mi je prvih godina sponzorirao dio kamate kroz program poticanja poduzetništva. Dobio sam 2003 g. “odobrenje za djelatnost lejvanja metala” od Županiiskog ureda za gospodarstvo.

     Dok meni zatvaraju ljevaonicu, u HR brodogradilištima radi nekoliko drugih ogromnih ljevaonica koji ljevaju tisuće tona – ali oni niti imaju takve dozvole, niti ih itko zatvara.

     Kada sam pokušao ishoditi takvu dozvolu – ispostavilo se da je to nemoguće, jer :
     – takva lokacija mora biti predviđena GUP-om (koji se donosi jednom u 30 godina)
     – mora se izvršiti prenamjena zgrade – više se nemijemo zvati “ljevaonica metala” nego “pogon za oporabu otpada” (DOSLOVNO tako)
     – moramo se nalaziti u industrijskoj zoni (staviti krila na leđa i odletjeti – govorim o pogonu u mješovitoj zoni M2, i koji ljeva metala već 70 godina na toj lokaciji).

     Suma summarum : bitno je imati komad papira na kojem piše “dozvola gospodarenja otpadom”, a nije bitno proizvoditi dijelove za nuklearne elektrane.

     Završavam na prekršajnom sudu s tužbom za kaznu od 500.000 kn.
     Prvostupanjski mi presude 5.000 kn, a ako platim odmah onda 3.333 kn.
     Sutkinja je očito željela reći : taj propis je glup, ali što mogu – tako piše.
     Dakle zbog 3.333 kn uništen je pogon od 2.500 m2 u koji sam utukao 10 godina karijere, platio samo kredita 3 miliona kn.

     Nisam ukrao, nisam prevario – nego nisam mogao ispuniti nemoguće uvjete da dobijem “dozvolu gospodarenja otpadom” kako bih smio nastaviti proizvoditi …. dijelove za nuklearne elektrane.

     Ljevaonica je sada u stečaju jer nismo mogli legalno raditi.

     A ja sam upravo danas potpisao ugovor da idem raditi u Finsku.
     Kao magistru inžinjeru elektrotehnike daju mi 10 ljudi da im budem “project manager”, pa ću eto unaprijeđivati Finsku ekonomiju kada su mi u HR zabranili da radim. Prvi zadatak – elektrifikacija 2 restorana na novom cruiseru koji se gradi za cifru od 520 mil U$.

    • Tužno je sve ovo skupa…… Ako i odete iz RH ja vjerujem da ćete vi uspjeti i da ćete zasigurno biti slobodniji. Izgubit ćemo mi koji ostajemo jer nas vode ovakvi ljudi kakvi nas vode i koji dovode do ovakvih situacija kao što je Petrokemija. Tužno je sve to gledati, a najtužnije je da su za OVO ljudi GINULI! DAVALI ŽIVOTE!!! Mladi ljudi! Nečiji sinovi, očevi, muževi, braća, sestre…. Sramota, što smo mi koji smo ostali napravili od onoga za što su oni dali život, za ovo sigurno nisu!
     Nije ni čudno da razmišljate napustiti Lijepu našu…. Al sa svakim Nenadom Bakićem, svakim liječnikom, svakim inženjerom koji idu, gubimo mi koji ostajemo. Ostaje samo “močvara” za koju je jedan mudrac reko da će je isušiti ali im se toliko sviđa da ju je i produbio. Šteta da je sve to tako ružno. Al, to ide tako u životu.
     Ja mislim da ćete vi uspjeti i ako ostanete. Samo je pitanje koliko vam se da trpiti gorak okus kad napravite nešto dobro, a popljuvaju vas. Al, nema ni za to straha jer DOBRO ne može biti zagađeno ničim. Tako da…… Činite dobro. Jednom će sve doći na naplatu, bez sumnje…. 😉

    • mislim da trebate uvesti neku autorizaciju, preko emaila ili nešto i samo autorizirani mogu komentirati. neki očito dolaze s namjerom provokacije, ako već provociraju pa neka se onda zna da stoje iza toga svojim likom i djelom, ali mislim da tada nebi bili te hrabrosti i “pameti”

    • Ako sam dobro zapamtio po pričama, ovaj poduzetnik je bio i vrlo cijenjeni angel investitor, koji je bio spreman uložiti prave novce u projekte u začetku i da je prilično dobro znao prepoznati stvari koje imaju ozbiljnog potencijala. Ako s njim ode i njegov anđeoski aganžman… Eto i neki koji tek bi mogli postati poduzetnici izgubili su potencijalnog dobrog partnera koji bi mogao biti ključan u pokretanju tih pothvata i njihovom ulasku u poduzetničke vode. Tako da ovdje nisu otjerali samo jednoga nego možda i još istovremeno utjecali na ne stvaranje određenog broja novih poduzetnika.

  • što je ovdje očigledno kod vas par je da polazite da je možda svaki poduzetnik lopov, a javni sektor branite sa možda je pošten.

   Mene fascinira ta dualnost da se ne smije nikoga u javnom sektoru prozvati jer je možda pošten, a može se svakog privatnika prozvati jer je možda lopov. dapače može ga se i linčovati i pod giljotinu, ali ako javnog službenika krivo pogledaš onda te treba biti sram, jer tko si ti da sumnjaš u njegovo poštenje.

   meni je odmah jasno kakve stavove vi zauzimate.
   No kako znamo da više od polovice zaposlenih radi u javnom sektoru nije ni za čuditi da vas se odmah javilo par u obranu.

   • osim toga druga začuđujuća činjenica je da kad se pogleda i malo ispod površine. Poduzetnik koji plaća porez, plaća ga od svoje imovine, dakle ne može biti lopov, jer lopov je onaj koji krade od drugoga.
    to pokazuje i osnovno ne razumjevanje, naime porez ne pripada državi apriori, već je to imovina u privatnom vlasništvu koju onda država zakonom oduzima.

    Znači ovdje se ne radi o lopovluku nego o građanskom neposluhu.

    Lopovluk je upravo ono što se događa u javnom sektoru gdje političari, državni službenici kradu od imovine koja im ne pripada,itd…

    Znači totalno okretanje teza. Manipulacija činjenicama i relativiziranje.

  • ROFL, ovo je vjerojatno pradjed oksimorona – “mudrost naše vlade i mirovinaca”.
   Imam dionice PTKM i iskreno ne očekujem više ništa. Dobio sam istina, jednu vrlo skupu, ali bitnu lekciju – iako dovoljno niska cijena može pokriti gotovo svaki rizik, rizik “naševanja” je gotovo apsolutan. Ja osobno tu povlačim crtu, niti štapom više neću taknuti bilo kakvu dionicu gdje Naši imaju kontrolni paket.

 35. “Poduzetnici” u i oko Petrokemije odradili posao.
  Na kraju će ispasti da će prodaja za neku siću biti sjajan uspjeh zajdničkih napora Vlade i sindikata – napornim radom spasili tvrtku i radna mjesta.
  .

 36. Sjetiće se mnogi trenutka kad je Čaćić najavio privatizaciju Petrokemije i onog nesretnika iz tvornice koji je tvrdio da će Rusi firmu pretvoriti u skladište. Kako je proročanski govorio taj čovjek nije bio niti svjestan. Samo je u jednom pogrješio, a to je da neće Rusi pretvoriti u skladište nego njegov kompanjon iz sindikata i njegovi pajdaši. Samo razlika je što se u ruskom skladištu ipak nešto radi, a u skladištu kojeg sindikat organizira ne radi se ništa. No ipak da sve ne bude tako crno u Kutini umjesto kogeneracije kreće velika investicija u proširenje zavoda za zapošljavanje kako bi mogao uskoro primiti poveći broj ljudi.
  Vjerujem da će radnici u Kutini vrlo bolno shvatiti da su im mali dioničari ptkm bili najveći prijatelji i da se nas slušalo danas bi u Kutini bilo pjesme i veselja. Ovako ne bih volio biti u koži radnika Petrokemije jer ih uskoro čeka životni pakao iz kojeg neće biti lako izaći. No imate još jednu šansu, a to je da izbacite svu tu rulju sindikalaca i političara iz firme i pozovete male dioničare da pokušaju nešto pomoći. Vjerujte mi da ima načina da pomognemo kao što smo godinama htjeli. Čekamo vaš poziv gospodo.
  I na kraju, budite sigurni da pljačka nije naš način života.

  • Iskreno, podržavam vašu inicijativu tj. prijedlog (radnik sam Petrokemije, nisam član sindikata, nikada bio niti ću biti). Osobno sam za, naravno, samo nisam siguran da će se naći dovoljan broj radnika koji će istupit.

   • Moram priznati da mi je nevjerojatno da se svi u Petrokemiji toliko bojite Klausa i Kiće? Čak i nakon ovoga?
    Mislim da je sada izvjesnije da će i više radnika izgubiti posao. A možda je ovakav rasplet bio i ciljan? Možda da se zapitate da li je slučajno bio netko tko je zagovarao Borealis, ako je takvih bilo. Ako je, onda je taj možda sumnjivac. Onda trebate vidjeti da li je takav kupovao neke stvari koje si nije mogao priuštiti sam od sebe, recimo razmetao se skupim autima itd.

    • Ma ja ga se osobno ne bojim, niti mi on nešto znači u životu, ali su ljudi jednostavno pasivni i svi u strahu. Petrokemija je ogledalo države u biti, depresija je izvan žice, depresija je unutar žice. Nema razlike.

    • Nije toliko ni stvar u tome da se netko boji ili ne klausa…mislim da se u medijima premalo u uvodu u ovu privatizaciju pričalo..pogotovo o povijesti bolesti onih koji su godinama uništavali i dobro živjeli na račun petrokemije..mnogi u petrokemiji ni ne znaju kakve su im mutikaše bile na čelu firme..nadao sam se neke emisije sa g.Nenadom ili nekim od drugih dioničara koji bi postavili neka od pitanja koja se povlače po ovoj temi,od ugovaranja plina,kupovine sirovina itd…tako nešto bi možda onda i potegnulo radnike da se zapitaju tko tu koga..ja sam već jednom rekao,sindikat nema što tražiti u upravljanju tvrtkom

 37. 🙂 Ian,
  “ovo je vjerojatno pradjed oksimorona – “mudrost naše vlade i mirovinaca”.”

  A što trenutačno možeš reći…u normalnoj zemlji bismo gledali “posipanje pepelom i otkaze”, ovako ćemo gledati upravo to, “stilske figure” Naših!

  U svakom slučaju ovo je sada skupa, ali vrlo dobra lekcija i ja mislim sudjelovati u tome i dalje..

  • Ma i ja mislim sudjelovati dalje, radije ću riskirati da možda izgubim sve, nego da za kikiriki zatvorim poziciju kad ponovno krene trgovanje i sigurno izgubim 2/3.

   • Procijenite svoje rizike racionalno. Ljudksa intucijia je zbog svojih neavršenosti sklona neracionalnom risk-seekingu u slučaju mogućeg gubitka.

    • mislim da ne treba prodati, ovdje se radi o kriminalu i treba čekati razvoj događaja i tužiti odgovorne. vjerujem da će i nb ići u tom smjeru sad kad se pokazalo da je šteta koja je nanesena nepopravljiva.
     a mali dioničari se tu trebaju udružiti i tužiti.

 38. Ja bi da Nenad preuzme Petrokemiju, preustroji je i digne na jedan drugi nivo. Znam da je to u Hrvatskoj SF, ali to bi bilo najbolje riješenje. Buffet kupuje firme u Americi, pa je možda i vrijeme da naš najveći investitor krene u takve podvige. Možda sam lud ali znam da nisam jedini koji tako razmišlja i da bi gotovo svi mali dioničari stali na stranu NB. Cijena može biti i 50,00 kn – ne bitno. Glavno da za 2-3 godine firma bude zdrava i da Petrica bude jedna od perjienica hrv. gospodarstva.

  • Nešto je sigurno u Hrvatskoj a to je, da se “naše” i “tržište” ne može pobijediti i tako če ostat vjekovima, previše je rana stvoreno, a narod ne želi promijene, na žalost.
   Imam ptkm od 2006 i potvrda je najgorih stvari o kojima pišu knjige koje se ovdje promoviraju, i riječi pametnih ljudi na ovom blogu, kao i naravno samog vlasnika ovog bloga. Koliko god imamo dobre namjere, na kraju ispadne u ovom ukruženju savim suprotno (a road to hell). Gospon Bakiču moramo biti izuzetno zahvalni jer jedini istupio sa svojim imenom i uložio svoj novac u ono što je zagovarao, dok smo ostali mogli ostat anonimni. Pitanje je sada koliko od 40000 pratioca če još ostat s vama. Po mom mišljenju vrlo malo, pogotovo ako če “slučaj” ptkm imat negativni efekt na kompletno tk, na što naši “protivnici” ako jih uopšte možemo tako nazvat, samo čekaju. Bude još lige prvaka ali ovaj je Barcelona izgubila. Osobno dok postoji ovaj blog redovno ču svračat ovdje, neću davat podrške ili udruživat u nekakve udruge, to Vama i slobodnim ljudima po mom mišljenju ne treba, zato za sada samo lp svima.
   ps
   To je moj osobni stav ako ga dozvolite i ako je težak trenutak danas, nadam se da ne bude pogrešno razumljen.
   Vjerujem u bolju budučnust i ako možda na drugum mjestu ili u drugum vrijemenu.

 39. Sve dok netko ne ispriča sažetak svih ovih tema ovdje objavljenih o petrokemiji,klausu,mesariću,jaguštu i ostalim genijalcima u emisijama tipa NU2,Labirint, Provjereno ,neće se ništa ni promjeniti..danas se stvari na čisto mogu samo tako istjerat..siguran sam da će ovih dana klaus opet bacat floskule po tv-u o cijeni plina i plinu kao sirovini,kvaliteti gnojiva(ne znam zašto se onda tako kvalitetno ne prodaje,nego se gomila na tvorničkim cestama)..on uvijek završi na tv-u..nažalost tim istupima i uvjerava ljude da su Bakić i slični njemu najveće zlo..ako su raskrinkani Šegon,Merzelica i ostali muljatori,ne vidim razloga zašto se i ova banda nebi otkrila

 40. To je to. Izgleda ostaje NAŠE do daljnjega. I koštat će nas kao brodogradilišta. Sad više nema druge. Nema se više vremena za još jedan neizvjestan natječaj. Uz ovakav ugovor za plin teško da bi prošao, a vidim da ga produžili i na 2015.. I to je conditio sine qua non. Suspendirati ga ili prolongirati na bilo koji način. Ili kroz istragu kontra Jagušta i Klausa, pa ga staviti na stand by zbog sumnje na kazneno djelo i do okončanja postupka, ili kroz predstečaj ili stečaj. I paralelno restrukturiranje. Ali na Dončićev način, ne Vrdoljakov. I tek onda prodaja.

 41. Najveća hrvatska industrija u pokušaju privatizacije nije uspjela, čitav jedan grad je pred kolapsom, a koliko vidim nijedna tv čitav dan ni riječi. Priča se o HDZ-u i o Ruži Tomašić.

  • Ispada da je najava privatizacije u vrijeme kada je mogla biti izuzetno uspješna za sve osim nekolicine, bila top vijest ali krajnje negativno intonirana, a sada, samo dvije godine kasnije kada je takva tvrtka dovedena u situaciju da joj je opstanak doveden u pitanje ne pita se nitko kako je došlo do toga.
   Ako mediji i šira javnost tako reagiraju jer smo navikli da se kuka i motika dižu na sam spomen privatnog, privatnika i privatizacije a na propast i korupciju su oguglali i već odavno nije neka vijest,
   pitanje je što čine ili će učiniti radnici Petrokemije i građani Kutine?
   Njima Petrokemija neće biti samo jedna od tranzicijskih priča.
   U današnjoj situaciji u koju je dovedena Petrokemija, populistički zahtjevi vlade i sindikata očito nisu nikome zanimljivi, a to znači ili ubrzana spirala ka stečaju ili prodaja gdje se neće uvjetovati ni ulaganja, ni održavanje broja radnih mjesta a možda čak ni daljnja proizvodnja.
   Ovdje je autor bloga i nekoliko komentatora objašnjavali vrijednost i potencijal Petrokemije te ukazivali na mogućnosti korupcije unutar tvrtke. Zar nitko od radnika i građana nije imao baš nikakvih spoznaja za tako nešto pa da to prijavi nadležnim institucijama. Ili je sve bilo legalno i odrađeno u najboljoj namjeri i u interesu Petrokemije?
   Ja sam nešto svog novca izgubio ulažući ga u dionice Petrokemije i već sam ga prežalio.
   Petrokemija je velika tvrtka a Kutina mali grad, gdje će ljudi raditi ako ta tvrtka ode pod ledinu?
   Veliki vođa sa svojom kamarilom je bio vrlo glasan kada mu je to odgovaralo.
   Možda je jasno zašto je sada tih ali nije jasno zašto i dalje šute radnici Petrokemije.

   • Radnici šute jer su u strahu, depresija i strah se mogu nožem rezat. Svi čekaju što će se dogodit, tko će doći i preuzet tvornicu. Nitko i ne razmišlja da se uprava i sindikat nađu pod paskom bilo kakve odgovornosti. Ljudi možda i ne razumiju tko i kako je svemu tome kumovao. Koliko sam mogao steći dojam, za večinu ljudi je Jagušt i dan danas spasitelj i mesija. Eto, stanje je takvo iznutra.

    • A tko je potpisao taj ugovor o plinu, vjerojatno najveći komercijalni u povijesti Petrokemije i zadnjih godina u RH, od oko 2 mlrd. kuna? Je li ta za to imao pisano odobrenje NO? Je li išao sam na potpisivanje ugovora ili s nekim? Je li imao odobrenje DORH? Tko je tada bio predsjednik NO?

    • Gospodine Bakić, meni su te činjenice u potpunosti jasne. Veliki je problem što većini ostalih radnika ili nisu poznate, ili nisu jasne, ili se ne žele uopće miješat u to(“pusti me samo da radim i dobijem plaću” mentalitet). Takav je moj dojam.

    • Evo, najsvježiji primjer ovoga o čemu vam govorim. Upravo se vratih s jednog odjela gdje se održava jedna privatna “fešta” ili ručak. Kao u najboljim danima firme, kao da se s firmo ništa i ne događa. Ma koga briga za strateške partnere, opasnost da to bude i posljednji ručak itd. Jednostavno strašno.

    • A dok placa sjeda koga briga!? Kad prestane sjedat onda ce biti udri po neoliberalnom kapitalizmu i prosvjedi na ulici?

    • I što je najgore, među njima i rukovoditelj odjela koji bi trebao davati neki primjer radnicima. Ma to je neki paralelni svijet.

  • Ako sam dobro razumio na radiju, niti jedna ponuda nije došla od ruskih firmi. Za ovo se potrudila naša vlada i povjerenik EU za energetsku neovisnost (ili nekog sličnog naziva) koji su EU pokušali učiniti samodostatnijom. Nisu si ni rusi pomogli kod ovoga sa događajima u Ukrajini, ali ovdje je bilo direktnog lobiranja da rusi NE dođu (izvor: HRT2 ili Radio Rijeka po najboljem mom sjećanju)

   Onog trenutka kada se “otvorimo” u smislu da su pravila igre jasna (out in the open) da su za svih ista (pa i za ruse) moći će se nešto dalje napraviti. Tko bi normalan došao u živjeti u kuću u kojoj nisi dobrodošao i gdje ti kažu kada dođeš, krenut će ti “spaćke”.

   Čim sam čuo da su lobirali da rusi ne dođu, sjetio sam se onog teksta kojeg je netko ovdje objavio, da postoje dva načina kako se prave auti, jedan kako to rade u Detroitu (od čelika) , a drugi kako to rade u Iowi (od žita). I sve one knjige koje ste preporučivali u kojima se vidi da civilzacija kako se otvara pruža sebi i drugima prilike tako i napreduje i kako ta ista civilizacija propada kada se počne grčevito držati za ono što ima. Naprosto da me duša zaboli šta rade na vlasti sa imovinom građana. A još više boli što građani to ne razumiju. Sve gledaju kroz usađenu socijalističku (komunističku?) prizmu.

   Imam prijatelja koji je *uvjeren* da su Venezuelu uništile vanjske sile (USA?) koje joj ne daju da se razvija.

   • “A još više boli što građani to ne razumiju. Sve gledaju kroz usađenu socijalističku (komunističku?) prizmu.”

    Ovo je najveći problem, kako u državi tako i u Petrokemiji. Upravo zbog toga ljudi i ne dižu svoj glas. Čekaju što će se dogodit, , a mole Boga da ostane ovako. Čast izuzecima.

    • upravo to…to su informatički nepismeni ljudi(nažalost),koji ni članak u novinama ne znaju protumačit kako treba…ovakve informacije im nisu dostupne,a ako im kreneš pojasnit stvari,onda te smatraju budalom i tupe one klausove priče da je samo cijena plina kriva za sve…bitno je da se vikendom nose pune vrećice preko porte,da na svakom pogonu ima posuđa i roštilja kao u nekom većem restoranu,da ljudi dolaze na taj posao sa pričama kako su se kod kuće naradili i da je na poslu vrijeme da se odmore..sindikat im služi za izdavanje potvrda za sniženje kod kupovina(od trgovina,do stvari za kojekakve fešte)..jednostavno,meni je to poprilično šokantno i mislim si nekako da je tim ljudima možda i potreban jedan malo gori scenarij,pa da možda i progledaju…oni su u uvjerenju da je to prevelik kompleks da bi samo tako nestao preko noći..i još im je genijalac usadio one poznate gluposti o stožeru,obrani,narodu na ulicama…stvarno mi nije jasno da su svi mediji pratili odlazak Čačića u Rusiju,pa najave Vrdoljaka da se ide u privatizaciju…a nitko ovih dana nije potegnuo pitanje zašto se odgađa otvaranje ponuda,tko daje informacije o odustajanju Borealisa(nije da su moj favorit,naprotiv)…nigdje ništa,jedino se Klaus kad-gdje pojavi(Što vas žulja)pa prijeti da se neće dobro provest onaj tko dođe u Kutinu nešto mijenjat…po njegovom bi netko trebao doći sa bačenim parama njemu na stol,a on bi trebao voditi glavnu riječ kako se vodi firma i potpisuju ugovori za plin

    • Saint, to je vjerodostojna slika te tvrtke kakva je danas, pretpostavljam i uvijek bila. Ne radim ovdje predugo, 3 godine i 6 mjeseci, ali što sam sve ovdje vidio, to ne bi ni pas s maslom pojeo.

  • Vrdoljak ili nije upoznat sa situacijom u poslovnom svijetu ili obmanjuje javnost ili ima skriveni interes u cjeloj priči. Dakle ni u jednom slučaju nije kompetentan voditi ministarstvo gospodarstva. Moglo bi se zaključiti iz njegovih izjava da svoju poziciju smatra pozicijom bez odgovornosti kad može reći bilo što i to bez ikakvih posljedica.

   • A ono što radnici ili netko drugi tko je eventualno svjedočio neformalnih sastancima nekog ključnog igrača (Klaus, Jagušt ili netko treći) s nekim od ponuđača u pripremnoj fazi, trebao bi takve stvari prijaviti DORH-u ili još bolje odmah USKOKU. Jer, citiram, ‘nisu radnici Petrokemije idioti’.

 42. Pomalo sam ostao bez riječi na sve skupa, a pomalo i na reakciju tržišta, baš je fire sale.

  Ostajem sa nešto manje od 100 komada u dionici, i možda malo dopunim ovih dana, prateći onu Grahamovsku da treba kupovati kad svi prodaju, a da samo hrabri drže dionicu kad je u “dire straits” procjenjujući da neće nestati (inače, kad se gledaju oni 100-godišnji grafovi za dionice pa se procjenjuju prinosi, napominje se i da presjek dionica koje su preživjele tako dugo se broji na prste jedne ruke, mislim da DJIA kroz 100 godina ima svega 15-20 istih članica. Tko zna što će se brojati na ZSE po proteku 100 godina…

 43. A nije mi bas jasno ni sto ovdje drzava prodaje? Koliki postotak dionica? Da bi im nakon dokapa ostalo 25%? Ili samo dokap strateskog a da drzavi ostane 25% nakon dokapa? Ali tad bi morali sve ostale iskljuciti inace strateski ne moze do 25%. I OMFovi imaju preko 25%, sto oni ne prodaju strateskom?

  Mislim da bi trebala ici izvanredna skusptina dionicara i da se traze pojasnjenja gdje je zapelo.

 44. Ja i dalje mislim da se jedino nesto moze promjenit kroz istup i raspravu u medijima , znaci nesto konkretno kao inicjativa Purgeradijaspore ili slicno. Ovako ce sve ostat na frustraciji nas koji pratimo ovaj blog i drugih poduzetnika koji ni ne znaju da postoje ovakva razmisljanja ljudi!

  • Vedrane, hvala za izvještaje s lica mjesta.
   Iz priloženog bi moglo ispast da će na kraju balade sindikatu pripasti
   glavni dio zasluga za svaki “uspjeh” u procesu privatizacije.
   A gdje su vrijedni predsjednici uprava, uprave, NO, ministri gospodarstva ..?

   • Nema na čemu. Prenijet ću svaku relevantnu informaciju i ubuduće. Svakom radniku bi trebalo biti u cilju da se ovaj proces što prije završi na sveopće zadovoljstvo i da se krene radit kako spada, ne preživljavat kao do sada. Velika je šteta što se je izgubilo toliko KAPITALA i vremena te što je svijest većine radnika(sindikata i uprave takođre) takva kakva je

 45. Vedrane, nadala sam se da će te upoznati čitatelje ovih stranica s današnjim akcijama g. Klausa i i njegovih sljedbenika.
  Iako je bio član Povjerenstva u EKN Informacijama, popljuvao je vladu, fondove,, upravu, konzultante… ” Svaka čast “ministru Vrdoljaku koji ga je imenovao u povjerenstvo i dolazio u Petrokemiju na poklonstvo u sindikat i na skupove koje je Klaus organizirao sa svojim istomišljenicima.Sada ima upravo to što smo mi iznurtra i znali da će se dogoditi. Klaus opet vlada i manipulira, a da nitko nije istražio njegovu umiješanost uuništavanje firme, premda je 16. g. član, predsjednik ili potpredsjednik NO uz direktorsku plaću.U ovoj firmi ima mnogo stručnih i izuzetno dobrih radnika, ali nered i nerad caruje u jednom dijerlu i sindikati su mu pokrovitelji zajedno s rukovoditeljima koji mu se ne žele zamjerati ,jer je kadrirao godinama.
  19.3. sindikati i Udruga branitelja pozivaju sve radnike, ali bez članova Uprave i bilo koga drugoga.
  Pretpostavljam da vam je svima ovdje jasno da”bilo koga drugoga” se odnosi na nas radnike koji se ne slažemo s Klausovim njegovim prirepcima i načinom kako se ova firma sustavno uništava godfnama.

  • Nina, hvala za informaciju. Nisam ni znao za to jer nisam ni član sindikata, prenesem ono što čujem ili vidim, to ne znači nužno da je to sve. Siguran sam da tu ima tisuće igrica, manipulacija i drugih gadosti. Sve ostalo što ste napisali, naravno, stoji i svjestan sam toga.

  • a kuda ih to i zašto pozivaju??..tek u subotu radim pa nisam upoznat…znači li to da se vožd obratio preko svojih vulgarnih EKN informacijama danas?
   znači opet su mu svi krivi za ono što on i onako nije želio i borio se protiv svake razumne pomoći i savjeta
   da ima dobrih i poštenih radnika,to je istina…samo takvi u ovoj firmi ne napreduju jer nisu u skladu sa većinom..a to je tamo smrtni grijeh
   mislim da bi na te sindikaliste trebalo nahuškati Matiju Babića i Index ,pa da se ljudi u ovoj državi malo bolje upoznaju sa situacijom…jedino,što su njemu pune ruke ostalih muljatora

  • Ovo je prestrašno. Ne mogu vjerovati da radnici još uvijek puše taj sindikat i Klausa. Poslije svega što se događalo u Petrokemiji. Pa on je u Kutini jači od Tita u Jugoslaviji. Moja furka je bunt (čak i kad sam totalno u krivu i izgubljen u vremenu i prostoru). Poslije svega, nije mi ni malo žao radnika koji izgube posao u Petrekemiji, pogotovo kada se sjetim famoznog “glasovanja o privatizaciji Petrokemije” i ogromne većine radnika koji se a priori protivio privatizaciji. Možete se svi sada kolektivno pozivati na neznanje ali jadna vam je spika, pogotovo kad ste u većini prihvatili jednoumlje kao standard. Uostalom, mi smo prvi upozoravali na ovaj scenarij, baš na ovom blogu kada ste nas ismijavali. Poslije se ustanovilo da smo “pojeli svoju supstancu”. Uz to, čitav niz godina “država se prema nama ponaša kao maćeha a ne majka”. Ali “mi” i dalje želimo da država ima većinski paket jer jednostavno to je naše (bilo je u socijalizmu a svi dobro znamo da se društveno uređenje zapravo nije ni promijenilo, ali neka opet neoliberalni kapitalizam bude kriv, tu mu je furka – kao što je Klausu furka bunt protiv svih a kapitala najviše). Ironija je da će možda morati žicati mirovince za dokapitalizaciju. Alternativno, može objasniti par stotina radnika da kapital ipak nije baš toliko nebitan. Ako te takvi mogu nadglasati i stvarati interesne lobije u poduzeću u kojem radiš onda nešto ozbiljno ne štima s tobom. Pa vi tihi, povučeni i poslušni ćete prvi popušti svoja radna mjesta! Prema svemu sudeći, do toga će i doći. I može Klaus održavati još sto domijenaka na trošak firme, činjenica je da bez KAPITALA ne možete, bez obzira koliko se trude da vas uvjere u suprotno. Plaćajte i dalje sindiklane članarine, sponzorirajte pijanke, roštiljade i nove audije ali budite uvjereni da će tome doći kraj. Petrokemiju će posjetiti razum, pravda i ekonomičnost, budite sigurni u to (kao zadnji gosti).

 46. Klausove informacije su prepune prijetnji prikrivenih i otkrivenih.
  Najbolja je završnica cit.
  “Moramo osvemu što se događalo otvoreno razgovarati i donijeti odluke o tome što i kako dalje. Situacija u kojoj se Petrokemija nalazi izuzetno je složena i opasna za sve nas kao i za čitav grad, pa ipak, ukoliko se održi jedinstvo radnika Petrokemije i ukoliko svi zajedno budemo spremni poduzeti sve što bude potrebno za očuvanje ove tvrtke-imamo šansu.”
  Pametnom dosta.

  • Sad se lijepo sjetiti onoga gospodina Žmegača koji mu je držao štangu. Kao i ‘samozatajnog’ trenutnog managera grada Kutine.

   • Hoće li neki hrabri radnik snimiti audio video zapis skupa u restoranu, objavit ga na youtube-u i linkati ovdje? Znamo za Klaunovu komunističko-ratobornu retoriku, pa možda ovaj put izjavi da idu ponovo u blokadu kao 1998. samo što danas, za razliku od prije 16 godina, žele biti prodani.

  • Mi, naše, svi zajedno, jedinstvo radnika (koliko ih ima dionice, pa su ujedno i vlasnici?).
   Nina i Vedrane, vidite da “ideje naše, benzin vaš” natječaje strani igrači ne puše, pa predlažem da pokrenete revoluciju unutar firme jer bi vam “Petrokemija-skladište” kojeg ste se bojali prije dvije godine moglo uskoro zvučati kao dobitak na lotu. Pogledajte koliki vam je trenutno kapital kojeg Klaun mrzi i molite Boga, Alaha i Budu da vam prvi kvartal ove ne završi kao zadnji kvartal prošle godine jer vas u tom slučaju ni gore navedeni trio neće spasiti. Jeste li nazvali Jutarnji ili Večernji i ponudili ispričati što se zaista događa u firmi? Kad budete na burzi za par mjeseci nećete im biti zanimljivi.

   • Iskreno, bio sam svjestan da “ideje naše, benzin vaš” ne prolazi i ova pisma namjere me ne čude toliko. Naravno da su investitori dobro upoznati sa stanjem u firmi i nisu toliko bedasti da daju svoje pare kako bi s njima netko drugi upravljao. Ona izjava o skladištu nije moje autorsko dijelo i ne bi volio da se dovodim u vezu s time jer nisam se nikada ni plašio da bi Petrokemija mogla postat skladište, ako investitor uloži ogromni kapital u tvornicu. Pogotovo u trenutku kada smo nešto i mogli uvjetovat, danas je to teško, skoro i nemoguće. Ako ima kritične mase u tvornici koja gleda drugačije na recentne događaje, ja ću se svakako pridružit i podržat tu incijativu.

  • Opa! Iz ovoga kao da iščitavam laganu paniku. Vidim hvatanje za slamku i molećivo preklinjanje mase da ga ne ostavi. Bez mase on je nitko i ništa. I Nina, saint, Vedrane, mika…, ne bojte ga se ni najmanje. Ni njega ni njegovih goveda. Bio sam na Skupštini i nadjačao sam ga verbalno bez problema, a samo sam regularno završio srednju školu i pročitao svu lektiru. 😀 Vi ste svi vjerojatno pametniji i školovaniji od mene i ne dopustite da vam sudbinu kroji gori od Vas!!! Zapamtite, on Vam ne može spasiti nijedno radno mjesto, samo će Vam produžiti agoniju. Izgubljena su samo i isključivo zbog njega. I štogod vam kaže na tom derneku, nikad ali baš nikad ne zaboravite jednu stvar. Ako se uzelo mito za ugovor, mogli su ga uzeti samo on i JJ u talu!!!

   • Nemoj se podcijenjivat,ja sam isto sss…stvar je u tome da nina,vedran,ja i još 5-6 ljudi nismo nikakva kritična masa za neku revoluciju..za to treba netko sa konkretnim dokazima o potpisivanju ugovora o plinu i uvjetima istih..mene živo zanima i istinitost one tvrdnje da je petrokemija nakon dolaska J.J nakon par mjeseci poslovala sa dobitkom,iako se nekih promjena nije osjetilo,osim što se u to vrijeme kupilo one famozne aute..možda mu je taj skup u srijedu poziv upomoć,al poznavajući razmišljanje velike većine,opet će se popušit prazne priče..eto ja npr.ne mogu tome prisustvovat jer radim od 6-18h..meni je jasno da ste vi mali dioničari htjeli zaraditi,al i budali je jasno da ne može zaradit na nekom jadu,već da je potrebno ulaganje koje će jamčit neku višu vrijednost..i radije bi da netko zaradi i da mu ja pomognem na neki način u tome(svojim radom),nego da godinama poslije završim u košu sa tim ljudima koji su branivši svoje guzice oderali vas za profit i sve nas za firmu..uloga države mi je isto čudna u svemu ovome,ako nemaju(a svi znamo da nemaju)para za ulaganja,kako dopuštaju da takvi sjede u nadzornom odboru..nek jednostavno kažu ili će bit po našem ili ključ u bravu..sve u svemu je tu puno spletki i interesa,koje nas par radnika istomišljenika teško možemo riješit

    • Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.

     Margaret Mead

    • Saint,
     Mislim da niti vi ne shvaćate u kakvoj situaciji je Petrokemija i što će se uskoro dogoditi. Vi radnici koji ste trenutna manjina nemate više izbora i morate pokrenuti lavinu koja će početi rješavati ove stvari i koje se tiču sindikalista i reći ću blago nesposobnih političara. Vi morate početi postavljati pitanja zašto je potpisan ugovor za plin koji se evo prenosi i na iduću godinu, zašto potencijalnom investitoru koji je nudio ogromna ulaganja i rješavanje plina nije dopušteno javljanje na tender…..Ima tu hrpa stvari koju morate početi pitati. Puno malih dioničara je to pitalo, ali na žalost potpuno smo nemoćni i vi mala grupa ljudi ostajete jedini koji ovo može probati riješiti. Ako se ne pokrenete čekati ćete jedan strašan kaos koji će uskoro krenuti Kutinom i vaši životi biti će nepovratno promijenjeni. Iskreno mislim da ovdje uskoro mora krenuti i radikalno obračunavanje radnika unutar firme jer ćete se morati podijeliti na one normalne i one koji i dalje podržavaju sindikalno-stranačku rulju.

    • Ma, gledajte saint, kad smo prvi put komunicirali bili ste samo Vi, sad Vas je već desetak kažete. To nije napredak, to je geometrijska progresija! Klaus to instinktivno osjeća, zato i saziva derneke. Vi se uopće ne trebate zamarati dokazima, ima ljudi kojima je to posao. Zar mislite da Dorh i one dame iz Uskoka ne rade po tom pitanju? A Ježić im u krilu već godinama, a odnedavna lijepa i časna županica? Pa takve stvari ne može pustiti nijedna ozbiljna država, koliko god RH još uvijek to nije, ali ima izvanrednih pojedinaca kojima je stalo. I svaka država ima pravo braniti se od takvih asocijalaca svim sredstvima! Jeste li čuli Čalićkino briljantno obrazloženje presude Sanaderu? A kako je dojučerašnji vladar neba i zemlje, kojem su oduševljeno klicali svi ovi šupci što se danas natječu koji će ga se glasnije odreći, na kraju nisko pao i srozao se na nivo babe tračare iz susjedstva, i u zadnjem očajničkom i bijednom pokušaju spašavanja vlastite kože, nastojao diskreditirati sutkinju diskreditacijom njenog privatnog života? A on je naravno veliki vjernik i dobar kršćanin. Nema veze što je krao gdje god je mogao i cijelo vrijeme pokušavao dokazati da se obogatio prodajom porno slika. Možda Vam se ovo sve čini nevezano jedno s drugim, ali to Vam je na tragu ovoga što vam je Nenad napisao ispod. A ja uvijek nastojim sagledati širu sliku i vući paralele, sličnosti i usporedbe, pa eto, pokušajte i Vi iz ovoga gore. Sve te govnare na kraju odnese vrag, a naše je da ih pokušamo spriječiti da naprave što manje štete. Čim prije tim bolje.

     Također, Vi ne morate kalkulirati kao mi dioničari, pa naše sumnje izražavati između redaka i u kondicionalu, da si ne priuštimo tužbe. Vi ste unutra i znate svi o svima sve. Jednostavno, možete zbrojiti dva i dva (potpisati takav ugovor dva mjeseca prije liberalizacije tržišta plinom, a na pregovorima i potpisivanju bio ### izbirsano ### , ruku pod ruku sa ### izbrisano ### [napomena NB: ibrisana imena dvije osobe, za to trebamo činjenice), a sve to još u tajnosti da nitko živ pojma nema) i otvoreno ga pitati je li uzeo mito i time bacio firmu na koljena i u konačnici uništio tko zna koliko radnih mjesta, za koja se navodno zdušno bori. Ne govorim Vam što da radite. Govorim Vam što bih ja napravio da sam unutra. On bi naravno to negirao, a ja bih mu rekao da mislim da laže, jer je lagao i prije o manje važnim stvarima, pa ne vidim razlog zašto ne bi lagao opet. Vi možete napraviti nešto drugo, a da je i bit će teško, pa naravno da će biti i je Laka rješenja imaju samo populisti, koji će Vam uvijek i nepogrešivo reći ono što želite čuti. A takvih imate koliko hoćete, ne samo u RH. Pa vidite dokle nas je to dovelo.

     A ovo sa JJ-om i pozitivnim poslovanjem, tu su se naprosto u jednoj godini poklopili svi mogući horoskopi i zvijezde u koincidenciji sa dolaskom JJ-a, jer je Mesarić morao otići nakon prijašnjih svinjarija, kao što je JJ. morao otići nakon aktualnih. To Vam ne govorim kompetentno jer Vam ja kužim biznis, tržište i tržišta kapitala samo na instinktivnoj i donekle bihevioralnoj razini, dok mi je ova intrizična i fundamentalna razina, koju ljudi ovdje na blogu imaju u malom prstu, uz sav napor i trud još uvijek špansko selo. 😀 A vi unutra naravno da niste osjetili ni dobro ni loše, jer Ptkm nikad nije ni funkcionirala na tržišnim principima, a sve dubioze na kraju bi pokrila država tj. porezni obveznici od poreznog novca i novca za svoje mirovine.

     A ovo sa gubicima ili profitima nas dioničara, stvarno Vas ne treba zabrinjavati. Niti nas trebate žaliti niti nam zavidjeti, iako je pozitivno, ohrabrujuće i vrlo lijepo od Vas što vidite uzročno posljedičnu vezu između naših možebitnih zarada i Vaših radnih mjesta i plaća. Mi smo svi odrasli ljudi i donijeli smo neke odluke, s nadom u najbolji mogući ishod, spremni i na posljedice najgoreg mogućeg ishoda. Da Vam to malo oživotvorim opisat ću Vam svoju motivaciju i razmišljanja prilikom odluke o kupnji dionica Ptkm, između ostalog, koristeći vrlo slikovite primjere sa autima, koje jako dobro razumiju u KT, županiji i u cijeloj RH. 😀 Za lovu koju sam dao za dionice mogao sam kupiti npr. novi Hyundai, a u najboljem mogućem ishodu recimo neki Porsche. U najgorem mogućem ishodu, boli me kurac ako izgubim i sve, jer tu lovu za tri mjeseca mogu povratiti svojim radom npr. lijepljenjem pločica ili montanjem parketa, hidroizolacije i sl. po njemačkama i austrijama. Međutim, Hyundai mogu kupiti i sad, a Porsche neću kupiti ni ako si ga ikada budem mogao priuštiti. Umjesto toga, vozim sto godina staru kanturinu, izgleda kao frankensteinovo abortirano mladunče i neće ju ni pes posrat’ . 🙂 Vrijedi možda 500€ ali juri kao i ona za 20000€, možda i brže. Čak i ako ikada poželim nešto ekstra, kupit ću npr desetak godina star Subaru Impreza, u lošem stanju za dva-tri soma, dijelova za još toliko, pa se tri-četiri dana zajebavat s frendom u garaži i nakon toga imati pilu jednako dobru, brzu i atraktivnu, kao i Porsche. Što želim reći. Auti su Vam fetiš za ove NAŠE čobane i kompleksaše. Meni ne treba kanta kao proteza za muškost i dokaz moći, “uspjeha” i “ugleda”. Imam svoja jednostavna, svakodnevna zadovoljstva koja me ispunjavaju i čine samopouzdanim i sretnim čovjekom, zadovoljnim sobom. Ne trebam ni 100000€ u džepu da bih zašprehao neku picu. Daleko od toga da nisam uvijek bio gentleman koji će platiti večeru i doći na spoj s buketom, ali žene koje od sveg mog izgleda, šarma, smisla za humor, 😀 intelekta, karaktera…., vide samo moj džep ne želim ni sekundu u svom društvu. Neka idu klausima. 😀 Takvi će cijeniti njihove kvalitete i ambicije 😀 Radije bih platio kurvu, tu su stvari barem jasne i transparentne. 🙂 Da li me razumijete što želim reći? Ne želim zaraditi da bih si priuštio glupe i trivijalne stvari i zadovoljstva.

     Ono zbog čega želim zaraditi (ne samo na Ptkm nego i na drugim dionicama i vlastitim radom), puno je dublje prirode i motivacije. Od moje porodice za početak npr. Motiva ima još ali ću samo pisati o ovome da ne pišem sad ovdje eseje i traktate. 🙂 Ona nije osobito specifična ni drugačija od mnogih na ovom prostoru. Vidite moji preci su ginuli u ratovima, a umirali od gladi u miru. Obadvije moje bake i jedan djed, bili su nepismeni!!! Moji roditelji živjeli su i stvarali kako su znali i priuštili mi najviše što su mogli, a usadili i prenijeli svoja znanja i savjete u najboljoj namjeri. O sebi mi je bez veze pričati. jedino ću reći da se znam brinuti za sebe i svoje i boriti za ono što mi je važno i u što vjerujem. Moj sin će vjerojatno studirati, nažalost u RH, Ali od diplome, puno mi je važnije da ovlada vještinama i kompetencijama, kao i da stekne radnu i svaku drugu etiku i karakterne osobine, koje će mu omogućiti da bude konkurentan i tražen na tržištu rada ili moguće poduzetnik, ne samo u RH nego i u Europi, koja je njegovoj generaciji proširena kuća i obitelj. Za moju je možda malo već kasno. Bit ću sretan čak i ako bude izvanredan konobar koji će sa smjene dolaziti sa hrpom love od napojnica, radije nego da bude pompozan i prepotentan NAŠ intelektualac i pseudo znanstvenik, koji će s prezirom govoriti o toj profesiji i učiti nam djecu da se ne moraju truditi da nauče više i budu u svom poslu i životu općenito, bolji, kompetitivniji, pa time i konkurentniji. A nadam se da će sav taj trud, rad, rat, učenje i ulaganje uroditi plodom i omogućiti mojim unucima da jednog dana mogu studirati npr. na LSE ili Harvardu. Zamislite koji bi to briljantan iskorak i napredak bio, u samo 5-6 generacija!!! Usporediv sa napretkom svijeta i čovječanstva u recimo zadnjih 200 godina! Primjećujete li kontinuitet promišljanja, napretka i stvaranja nove vrijednosti, ne samo materijalne?

     Klaus i klausovština, međutim, ne stvara ništa. Ona dolazi na gotovo, nemilice troši resurse, ruši i uništava sve pred sobom. Klausovština ne razmišlja i ne promišlja, ne uči i ne radi. Ona preživljava, djeluje i opstaje po principu majmun radi što majmun vidi, i ponosi se svojom glupošću i neukošću.. Klausovština ne surađuje, ne sluša, ne razgovara i ne razmjenjuje mišljenja sa drugim ljudima. Klausovština viče, prijeti, drži lekcije i tirade, manipulira ljudima i laže im. Klausovština ne poznaje sutra. Zna samo za danas, sada, tu i ovdje, i eventualno za jučer, ako joj odgovara. Ako ne, onda prešućuje i nada se da će i drugi prešutjeti i zaboraviti. Klausovština nikad ne odgovara za svoje postupke i djela, i nikada ne priznaje krivnju, jer je ne može priznati ni samoj sebi, a eventualne dobre stvari i zasluge preuveličava sto ili tisuću puta. Klausovština nije skromna i zamozatajna, a nema ni savjesti. Ona je prepotentna, uskogrudna, cinična, sebična i samoživa i plovi na samoinduciranom egotripu, na kakav te ne može lansirati ni jedna dosad poznata i izmišljena droga. Klausovština ne želi firmu sa 2000 ljudi koji znaju i hoće raditi i istom tolikom plaćom u eurima u prosjeku, a u kojoj bi ona sama bila samo kotačić u odličnom i izvrsno održavanom i podmazanom stroju. Inače više ne bi bila klausovština. Ona je mjera samoj sebi, i uvjerena da je vrhunac evolucije i razvoja zemlje, neba i cijelog svemira. I zato ne samo da ne vjeruje, nego zna i uvjerena je da je to nemoguće. Jer ako ne može ona, onda ne može nitko drugi. Zato radije bira firmu sa 1000 ljudi na minimalcu, u kojoj će biti alfa i omega i uhljebljivati svoje i svojtu. I klausovština ne nestaje sama od sebe, niti se ruši revolucijom. Iskorjenjivanje klausovštine je težak, dugotrajan i mukotrpan proces i zahtijeva angažman, trud i predanost mnogih..

    • Ja bih ovdje još dodao da treba vidjeti da li su neki utjecani ljudi brzo nakon potpisa plinskog ugovora ili ako su se slučajno neformalno sastajali s nekim od mogućih kupaca, odmah potom počeli voziti aute koji si objektivno nisu mogli priuštiti.

    • Ja mislim da mi nažalost nema šanse da se promijenimo dok ne odemo u stečaj. Ako jedan čovjek sa osnovnom školom, ima moć da godinama onemogućava zdravi razvoj najveće industrije u rh, da mu na poklon idu ministri i vlada, onda je ovaj narod teško bolestan.

    • Dandy…drago mi je da imamo slične ako ne i iste poglede na svijet…slažem se sa svime navedenim..iskreno,nisi mi se ni činio kao netko tko bi eventualnom zaradom kupovao besmislice za podizanje i hranu vlastitog ega
     pošto mnoge moje kolege kao da ni ne zanimaju rasprave o budućnosti firme(bitno je da godine idu,plaćica sjeda,ima se za pojest…takvih je puno i ne razumiju ništa,osim klausove demagogije),sa onih malo koje uspijem navući na neku priču,većina ih je pomalo zatečena sa tim ugovorom za plin i produljenjem za 2015.g…stvar smrdi i to je jasno,ali ni oni,kao ni ja nemamo nikakav čvrst dokaz i informaciju tko ga je,kada i po kojim uvjetima potpisao…ako je stvarno kako kažete na samom ugovoru sakriveno ime i prezime x2…onda stvarno ne znam tko tu koga…
     u svom zadnjem nastupu na HRT ,Klaus je rekao da su takav ugovor morali potpisat,jer je bilo ili to ili ništa(ali to se odnosilo na ono do kraja 2014.)…ovo sa 2015om je mnoge šokiralo i to nikome nije jasno,niti je dotični u svom izlaganju uopće spomenuo nešto slično
     mislim da bez iznošenja konkretnih dokaza i činjenica ne možemo pokrenuti ništa…ja bih volio da mogu pomoći u tome,ali sve što imam su priče koje mnogi slušaju “ali ih ne čuju”…netko taj ugovor treba iznijeti u javnost i ispitati tko ga je i zašto takvog potpisao…ako je već ta Petrokemija najveći potrošać i kupac plina,kako je moguće da su pregovori mogli biti tako traljavo i štetno izvedeni
     mi kao radnici smo slabo upućeni u ono što se u upravnoj zgradi i po sindikatu događa…neki slabo,neki nikako…jasno je da su dizanjem stožera u vrijeme dok je g.Bakić u jutarnjem napisao činjenicu da se treba ponudit na tržište dok ima neke vrijednosti,sindikati branili svoje guzice i položaj jer su se pobojali da će se morat zasukat rukavi pa konačno nešto i radit…to je jasno i vidi se,jer se na kraju ipak sve vratilo na to,naravno sa mizernom vrijednošću te iste nekad dobrostojeće firme
     ne mogu predvidit što će se događati dalje…ali ponavljam,pravi dokaz bi svakako pokrenuo stvari
     za kraj jedna istinita pričica koju sam vodio sa jednim radnim kolegom:
     -kad je krenula ova priča sa austrijancima,česima i mađarima,kroz neki blesavi razgovor o svemu tome..onako iz vedra neba kaže on meni:sje**t će nas ona ped***ina Bakić..ja mu objasnim kako je netko drugi sje**o sve,potpisom glupog ugovora(još ne znajući za ovo do kraja 2015.),dopuštanjem da se godinama ništa obnovilo i ulagalo nije i da bi budale bili ovi ponuđaći da uopće nešto ponude za firmu u takvom stanju,bar dok taj ugovor ne istekne
     -mjesec dva kasnije isti akteri,čitam novine i kažem o onim nagađanjima da je Borealis odustao,nadodam(kao da sam znao)da će nas otpilit i ovih dvoje preostalih i da ćemo završit na famoznom Klausovom planu B…kaže on meni:jeb**e,još će ispast da je stvarno onaj Bakić bil u pravu…

    • Dandy, svaka čast na komentaru. Stvarno je sjajan i nadasve UZORAN. Kao što je saint napomenuo, vjerujem da se nekolicina nas stvarno osjećamo kao “Pale sam na svijetu” u toj tvornici i bez nekih valjanih papirnatih dokaza ne znamo što činiti, komu se obratit. Kao što sam već i ranije napomenuo, ja jesam da se nešto učiniti dok nije prekasno, ovo je u biti trenutak 5 do 12. Ovisimo o diletantima koji odlučuju o sudbini te tvrtke i to je najtužnije.

    • Ne ovisite o diletantima, nego o sebi samima. Primjerice, jeste li bili na skupštini kad je ondje bila ‘radnička zviždačka skupina’, koja je zviždala kad sam ja govorio a teta koja je zastupala AUDIO stala na njihovu stranu? Ako niste, zašto? Jeste li tražili prijem u DUUDI ili kod ministra da objasnite svoj stav ili dopuštate da vas samo Klaus predstavlja? Jeste li se javili novinarima? Ako sve ovo niste, zašto? Bojite li se Klausa i pogotovo Kiće? Znam … opak je Kićo.

    • Meni se čini da su te skupštine pune biranih ljudi i sindikalnih povjerenika,npr.kod mene na pogonu nikada nije bilo obavijesti o tim skupštinama,niti se sjećam da je netko o toj spomenutoj pričao..većinom su tamo valjda ljudi koji rade prve smjene..eto i ovaj skup u srijedu je u 13h..da si gospoda teški radnici skrate dan..do ministra je ipak doći znanstvena fantastika,poslao sam nekoliko mailova lokalnim portalima i na nekoliko nacionalnih,ali kao što sam spomenuo,bez konkretnih stvari-nitko se nije ni javio,čak sam i linkove ovih naših komentara ovdje slao..znam da nije nešto,ali najvjerovatnije ću pokušat još..iskreno za taj DUUDI ni ne znam šta je.

    • Saint, to sam sve napisao, samo zato da vidite da mi dioničari nismo nikakvi vanzemaljci ni babaroge, kao što nas Klaus opisuje ljudima. Pogotovo nismo neki pederi iz ZG u šanerskim odijelima, koji su došli popljačkati Ptkm i valjda pobiti i silovati cijelu KT. 😀 Ma znaju i kuže to ljudi, samo im je lakše i komotnije pušit Klausove spike. Svejedno, recite to i govorite ljudima koji Vas hoće slušati.

     Riječ je o istom ugovoru, samo je produžen i na 2015. jer nisu i neće biti isporučene ugovorene količine. Dakle, ne samo da je ugovorena cijena i ročnost nerazumna, i u tolikoj mjeri nepovoljna da ga je u međuvremenu i Ina pristala olabaviti da ne ubije kravu zbog kile mesa, nego su i količine definirane od čega Ina očito ne želi odustati. Ponavljam, sve to dva ili tri mjeseca prije potpune liberalizacije cijene plina, a za koji imate Klausovu izjavu da je bio na njima skupa sa JJ-om, da su bili teški, da se nije ništa moglo i da je bilo uzmi ili ostavi. Kažem još jednom, zbrojite dva i dva.

    • Ne, nisam bio na skupštini(nama). Uvijek sam smatrao da su rezervirane uglavnom za dioničare, možda sam bio i u krivu, možda sam i podcijenio NAŠE. Ne bih se želio opravdavat. Posebice je demotivirajuće kada vidiš da si u debeloj manjini i nema kritične mase da se nešto promijeni. Prijem kod ministra nisam tražio, ali što očekivat od ministra koji zove u povjerenstvo za izbor strateškog partnera i Klausa? Vjerojatno bi me otkantao ili me ne bi ni primio, ovo drugo je vjerojatnije. Oprostite na neznanju, stvarno ne znam tko je Kićo?

 47. Saint, koliko znam u Petrokemiju je došao i DORH 2013.g., a pitanja se nisu odnosila samo na bivšu Upravu nego i na prihode sindikalnih predstavnika u NO, ali i oni rade na mig politike.
  Ikao što bi Antun rekao “naši” odradiše posao. Sve će učiniti da sačuvaju svoj inters i upravljanjem firmom.
  Ovo vam sliči na Sj. Koreju. Vođa određuje kuda ćemo premda svi znamo da je to u propast, ako ih neko ne zaustavi.
  Osnovnu stvar nije ni jedna vlada učinila: otkazala famozni sporazum koji ih stavlja u NO i predstavljaju državu dok država ima i jednu dionicu. Na osnovu tog sporazuma vladaju firmom.

 48. Da g. Nenade i g. Žmegač je s njime tikve sadio, čak ga je Klaus vodio u ondašnju vladu i tražio da ga stave za Predsjednika Uprave, ali je odabran Jagušt s kojim je ubrzo i više od zajedničkog jezika

  • Inače ja jako zanimljivo vidjeti kako je redakcija pro-komunističkog Danasa / Net koji su Klausa uporno promovirali kao nekog heroja, maknula ovaj članak http://danas.net.hr/hrvatska/mi-u-petrokemiji-mrzimo-svaki-kapital
   Ridikuli ne znaju da je on i dalje ovdje: http://web.archive.org/web/20121017170713/http://danas.net.hr/hrvatska/mi-u-petrokemiji-mrzimo-svaki-kapital

   Inače se radi o jako duhovitim ljudima, pogledajte što piše ovdje http://danas.net.hr/404
   Za slučaj da i ovo maknu, evo prepisujem:

   + + +

   Poštovani gospodine Linić,
   Penzioner pita: “Supruga i ja imamo 1.000 kn mirovine, a režije su nam
   900 kn. Molim Vas da mi objasnite kako da stegnemo remen?”
   Linić odgovara: “Gospodine imate li vi pokretne ili nepokretne imovine?”
   Penzioner odgovara: “Da svakako, pokretne zube i nepokretni ku*ac”

   • lako je sazivati takve sastanke gdje će on opet voditi glavnu riječ,a njegovi povjerenici će vikati(kao u YU filmovima):Takoooo je!!
    Naravno da mu ne trebaju “ovi drugi”…jer ti drugi možda imaju i neke argumente za priču.
    Mene samo fascinira kako su se ljudi pomirili sa tim da je ovo način na koji bi firma trebala raditi i dalje…ne pitaju se od kuda ta njihova sigurna plaća,kako da se iz godine u godinu posluje sa sve većim minusom…zar oni stvarno misle da će to tako ići u nedogled…knjiga bi se mogla izdati o tome koliko je nelogičnosti u toj Petrokemiji…i Kutini također…razni su tu ljudi radili za svoj interes…firma sa toliko direktora,a ne zna se koji je lošiji od kojeg,pa svaki gura nekog svog za upravitelja,pa ljudi premješteni sa težih pogona na lakši sa zadržanim bodovima(godinama ne rade skoro ništa i “čekaju mirovinu i otpremnine” sa preko 6000kn plaće i kukaju kako im je teško)…svi tupe o nekim vremenima kada je radilo 4500 ljudi i moglo se,a ne vide kako je to išlo…grabilo se na sve strane,radili se stadioni,plaćalo se nogometaše i rukometaše…a od tog vremena se nije napravilo ništa da se proizvodnja unaprijedi,da se energija bolje iskorištava…bitno je samo da sve ide po starom,plaća do 15og,regres..sad kad je sve došlo za naplatu-krivi su ljudi koji imaju dionice,koje su kupili da zarade na njima…pa normalno da su ih kupili radi profita,al bar su vjerovali da ta firma vrijedi i da će se pokrenuti s mjesta u kojem je ukopana već desetak godina
    bojim se da će ljudima kad konačno progledaju(neki to neće nikada)biti prekasno..jer i uz ovo sve šta se događa ovih dana,malo njih vjeruje u loš scenarij

 49. Da, to su te informacije.Vrijedi ih pozorno pročitati.
  Možda nekom iz vlade postane jasno kako se uništava firma samo da jedan lažni branitelj radničkih prava ostane glavni upravitelj Petrokemije .

 50. Domenico, o našem istraživalačkom novinarstvu radije ne bih.
  Što se tiče mogućeg otpora unutar firme, malo ću pretjerati , i usporediti s nacističkom Njemačkom u kojoj Židovi nidsu pružali otpor kada su ih tovarili u vagone.
  Većina se nada da će nekak biti.
  Kada njegovi bojovnici krenu protiv onih koji se usude suprostaviti, u stanju su čovjeka totalno oblatiti. Drugi se ne žele mješati, a podršku pružaju kada ih podobni ne čuju.
  Počnimo od toga da država nije sredila upravljanje Petrokemijom. $ člana NO su predstavnici “radnika”.

 51. Izgleda da ovdje nastaje totalna panika. Ne bih stvarno bio u koži radnika petrokemije u nadolazećem periodu. Kombinacija sindikalaca i nesposobnih državnih aparatčika zatukla je nekad moćnu firmu u hrpu starog željeza. Ako se na tom sastanku u srijedu ne dogodi nešto revolucionarno ova tvrtka odlazi u ropotarnicu povijesti. Ovakvi komunistički proglasi mislim da su zadnji put pisani 5o- tih godina prošlog stoljeća. Što god se dogodilo radnici u Kutini moraju biti svjesni da će ih najmanje 1000-1500 uskoro ostati bez posla, a najvjerovatnije i svih 2300 koliko vas radi tamo. Moći ćete blokirati sve auto ceste Hrvatske i Evrope ali vas više nitko ne može spasiti. Imate još samo jednu varijantu i jedine prijatelje koji su vam ostali a to su mali dioničari koji su godinama htjeli pomoći i imali su najpoštenije namjere. Naravno biti ćemo iskreni htjeli smo zaraditi i na dionicama, ali na jedan pošten i transparentan način. Neugodno mi je i pisati što su sve pojedini mali dioničari pokušavali napraviti kako bi pomogli ovoj firmi, ali na žalost nije išlo. Budite svjesni da je bal divljaka završio i krvavi računi dolaze na naplatu. Platićete strašnu cijenu i uskoro će Kutina postati grad duhova. Ako ponovno popušite ove divljake e onda ste stvarno maksimalni kreteni. U međuvremenu dok čekate srijedu raspitajte se međusobno koja je to ruska tvrtka koja je nudila ruku suradnje i pod kojim uvjetima i što se to dogodilo da su ti ljudi otjerani kao psi. Da li pratite nedjeljom reklame prije poljoprivredne emisije i kako to radi YARA i što vam se sprema u tom pogledu? Da li u YARI stoluju sindikalci nagradno je pitanje za vas? Da li vi stvarno mislite da vas ljudi iz Borealisa vole i spremni su idućih 40 godina plaćati gangsteraj i nerad? Idući dani, a reći ću i godine biti će vam jako dugački i imati ćete o čemu razmišljati. Imao bih još o čemu pisati, ali i meni je više muka i gadi mi se sve ovo.
  I na kraju pozdravite onog radnika koji je na televiziji urlao kako će Rusi napraviti skladište. Nadam se da ima radnu alternativu jer u Kutini toga uskoro neće biti.

  živjeli.

  • Mika, vjerujem da ovaj blog ne čitaju radnici koji puše sindikalne fore(a imam osjećaj da je to debela većina). Nas nekolicina je šaka jada u biti, u smislu da nisam siguran da možemo uvjerit većinu da je ono što se radi kontraproduktivno za firmu i njezinu budućnost. Ja osobno podržavam svakog malog dioničara koji je uložio svoj kapital kako bi ova tvornica radila i zarađivala. Već duže pratim ovaj blog, jest da nisam toliko pisao. Kao što je Nina navela, DORH bi trebao biti upućen u situaciju unutar firme pa nisu ni mrdnuli kako bi netko konačno i odgovarao za nešto.

   • Evo prigode novom, prvom DORH-ovcu!
    Ima svu dokumentaciju i može odraditi slučaj kao kod Hoenessa za četiri dana (ako završi prije srijede 19.-og, tko će voditi sastanak u Restoranu) 🙂

    • Iskreno, ne vjerujem. Ipak je novi DORH-ovac držao ljestve starom DORH-ovcu. Ovo kako su riješili Hoenessa je za nas znanstveno fantastika.

 52. Kako se neki ljudi ujutro mogu pogledati u ogledalo od toliko lazi? Nije mi samo jasno da li oni svjesno lazu ili su i sebe uvjerili u te svoje lazi pa rade to nesvjesno?
  Jos malo pa ce i g. Bakica i dionicare optuziti da su bili protiv privatizacije i da su je opstruirali. A g. Klaus se jedini zalagao za ” jednu lijepu privatizacijsku pricu”?
  Prvo se pitam gdje su tu novinari i Uskok da istraze sve kad su dokazi tako jasni?
  Drugo se pitam sto se u Klausovoj glavi dogadja? Jel on vidi da je unistio par tisuca radnih mjesta i da ce unistiti jos par? To je desetak tisuca ljudskih sudbina jer svatko od tih radnika ima obitelj koju prehranjuje.
  E moj Klause, gdje ce ti dusa? Znas li koliko si placa prouzrocio i koliko jada? Nama dionicarima si unistio imovinu a radnicima buducnost. Ja da sam na tvom mjestu sakrio bih se u misiju rupu i molio Boga za oprost. Evo pustili smo te da radis i vidis sto si napravio!

  Kad uvidis sto si napravio biti ce kasno. Al stici ce te pravda. Polako ali sigurno. Mozes mazati oci jadnim ljudima al svojoj savjesti ne mozes. Zelim ti da svaku noc sanjas sudbinu po jednog radnika cije si radno mjesto unistio!

 53. Vedran, Nina &…
  Ne mislim popovati i prozivati Vas niti sam zločest ali zašto ne osnujete drugi sindikat koji će pokušati obraniti uopće postojanje mjesta/tvornice gdje ćete raditi?

  Mislim, imate li uopće drugu mogućnost, da li Vas se ovako uopće čuje igdje?

  Osnivanjem sindikata može i ta druga struja zaposlenih dobiti legitimitet i upravo tako nešto bi bilo jedino oportuno, dobiti legitimitet.

 54. No ne zaboravimo ni g J.J dragog susjeda jos draze mi Kraljice. Ne moras nuzno raditi u UK (kao stjecajem okolnosti moja malenkost) da bi znao da se u taj kvart ne ulazi bez dvoznamenkastog broja miliona u dzepu (i to u GBP). Nemam naravno nista protiv posteno zaradjenog profita no interesira me kako je taj gospodin uspio sa, neznam, tisucu-dvije ili max tri eura mjesecne place tu zalutati, Koliko je taj gospodin osobno platio poreza u maticnoj drzavi (precizno brojkom…godinu-za-godinu) prije nego je uspio plasirati cistu dobit u inostranstvo i tako se rjesiti mrskog mu kapitala… (eto ja naravno prije nego donesem svoj profit u Hr moram platiti 40% toj istoj Kraljici protiv cega naravno nemam apsolutno nista, stovise kud lijepe srece da sam je i prije upoznao). Kako je moguce da DORH to ne vidi? Kako je moguce da DORH nevidi da – i da zaradjujes 20g po 20000 EUR mjesecno nemozes si priustiti takvu investiciju i Kako je moguce da se igracka od 1Bil USD preda samo tako na skrb skorojevicima koji ne moraju ali bas nizasta odgovarati. Mogu razumjeti krimose… lopov je lopov i to mi je sasvim jasno, ali nemogu razumjeti da korektivnog mehanizma jednostavno nema. Da nitko u DORHu ne odgovara za nekompetenciju???
  Zemljo-otvori se!

 55. @Mito
  Vidi DORH i zna ali ne može ništa dok su neki ljudi unutra. Riba smrdi od glave. Na žalost i ova i bivša garnitura vlasti nije očišćena i kad je tako onda su tu prijatelji, kumovi itd koji se moraju štititi.
  Konkretno recimo u DORH-u u Rijeci slučaj forex – MAT projekt stoji već godinama. Prijevara je teška oko 200 mln eura, a zamislite par ljudu je dalo i po 1 mln eur! Svi sve znaju ali ekipa je prejaka ### izbrisano ### i predmet stoji. Tako je i sa gro stvari na žalost. Jedino je riješenje pomoć EU ili nekakvog Interpola, ali i za to se treba netko malo jači zauzetu i potegnuti stvar.

 56. ***** Čista petica Dandy, ovo je nevjerovatno koliki broj ljudi na ovom blogu ima isti način razmišljanja. Još jednom čestitke i hvala na ovome, da vidimo, da neko ovako pogodi u sridu problema. Stvarno se pitam, da li Klaus, Mesarič, JJ i neki čitaju ovaj blog i šta misle o sebi u tom trenutku.
  Vezano za Saint, Nina, Vedran i njima hvala za informacije iz prve ruke, vjerujem, da oni ne spadaju u grupo klausovih sindikalaca ali ipak me nešto interesuje. Priču o ptkm pratim od 2006, zašto se baš sada javljaju, gdje su bili do sada? Da nije bilo malih dioničara, ptkm ne bi bila na zse več davno. Baš mali dioničari i NB su izkazovali potencial, koji ima ptkm, a taj potencial je ekipa redovno uništavala, za što si je napaltila i obilno proviziju. Pitam se koliko radnika još ima pakete od 106 dionica, koje su od cijene 200kn na više ovako redovno sipali na tk. Dali su oni nešto znali (šta vidimo danas, a mi nismo?), dali i danas nešto znaju a mi opet ne? Možda ovaj put nisu sigurni, kad su jim stranci pokazali prst, da jih klaus i ekipa možda neče spasit? Vjerovatno su se smijali nb i ostalim malima, kad smo kupovali nešto bezvrijedno? Kako če se ponašat, ako klaus i ekipa ne spasi radnike, tada če biti kasno, za sve ali njih baš briga. Ovaj put če za “slučaj Petrokemija” saznat i porezni obveznici a ekipa sindikalaca neznam da li če imati muda, da opet stane na autoputeve. Sve u svemu ovdje se radi o kurupcije najvišeg nivoja političkih elita, što znači, da samo neka neodvisna, nekuruptivna, politička stranka može izvesti, da se ovim razbojnicima sudi, bez toga nikad nečemo saznati prave istine. Da jim je vruče, dokaz je baš i ovaj plinski ugovor (za kojeg su mislili, da neče izači na videlo), pa sad kad se odkriva ova istina, pale sve za sobom ako treba i ove koji su o svemu ovome šutjeli a imali neke koristi od svega. Normalno radnicima če reći, da su krivi ovi koji jih jure i da jim NAŠE neće ostaviti, pa je bolje popalit sve. Kako bi se nekad opet kao pobjednici vratili?

  • 2006., od kada vi pratite PTKM, ja nisam ni radio u PTKM. Nemam paket 106 dionica, uopće nisam mali dioničar PTKM. Kada niste unutra, onda i ne znate mnogo toga, ne znate kako ta tvrtka diše i funkcionira, ne pratite tvrtku u biti. Ako me pitate zašto se nisam javljao između 2010. i 2013., nisam se toliko interesirao za dioničarstvo, ima i u tome razloga. Više sam se bavio poslom i kako bi naučio što je više moguće. Možda sam i trebao više obratit pozornost, nema smisla sada žalit za prolivenim mlijekom.

   • Eto,ja sam jedanaestu godinu tu zaposlen..i kao danas se sjećam kakva je reakcija ispala kad sam nakon par mjeseci rekao pred cijelom smjenom da ovoj firmi dajem maximalno 10g. ako se nešto gadno ne promijeni..bilo je:dabog jezik pregrizo,mali ,tek si
    došel već filozofiraš i sl.

    Nažalost puno je starih i nepokolebljivih ljudi tu,čast izuzecima..a večina ovih mladjih je zaposlena preko špage..i to sindikalne ili takve da moraju plesat kako drugi kažu

   • Odmah sam Vas izkljućio u postu, komentar je bio, da se opet dešava nešto za što bi trebala javnost biti obaveštena a nije, pa vidite, da ptkm komentiramo samo na ovom blogu, a radi se po mom mišljenju o veleizdaji. I bože nedaj, da nastavimo, kao neki dan g. Bakič vs Darko Ipša. Moje je mišljenje, da če radnicima opet ponudit neki bonbončič (ako ne to onda prijetnje), kako nebi bilo nekog odpora unutar firme i da su ti scenariji za dobivanje vremena više puta preigrani. Sa poštovanjem i nhf.

  • Prestrogi ste prema ljudima. Ne možete gledati na stvari iz pozicije npr. profe iz matematike koji pizdi na učenike kak’ ne kuže integrale i trigonometriju, kad je to tak’ jednostavno. Njemu je. Nije svatko za sve. Ljudima je možda trebalo vremena, možda su stvari morale sazrijeti. Na kraju krajeva ljudi mogu i pogriješiti iz neznanja. Možda su jednostavno samozatajni, kao što pravi i dobri ljudi najčešće jesu, a cijelo vrijeme su mislili isto što ovdje sada iznose. Tko zna, sto razloga može biti. A gledati ove Klausove birtijske kavgadžije i trpati sve ljude u Ptkm u isti koš sa njima jednostavno nije u redu. Na kraju krajeva, mi tamo dođemo jednom godišnje na Skupštinu, oni su među jatom ajkula svaki dan, a ajkule sigurno znaju tko su. Dajmo cijenimo barem hrabrost.

 57. Evo vic dana:
  “Hrvatski premijer poručio je u nedjelju novozelandskim Hrvatima da nije došao po njihov novac niti po glasove hrvatske dijaspore nego da kani omogućiti dobre uvjete za ulagače.”
  http://www.business.hr/dogadjaji/milanovic-hrvatska-kani-omoguciti-dobre-uvjete-za-ulagace

  Nije mi jasno samo zašto ih nije pozvao i da dođu živjeti u hr. Jer ako ulože iz NZ onda im ispari lova samo jednom, kao dioničarima, a ako su tu u hr može ispariti i 3 puta – kao malom dioničaru, državnim udjelom i preko mirovinskih fondova. Cilj ove vlade je valjda tko ima manje. Takva igra se u dalmaciji zove kifameno, igra ide prema nuli. Imamo kifameno-vladu i kifameno-ministra gospodarstva.
  Iz kojeg izvora će sad izvuči pare?

 58. Norveški mirovinski fond ima 60% u dionicama i lani je imao 15% prinosa. Između ostalog imaju 10 mio kn ptkm. I njih su zahebali Kutinsko londonski momci. To im je vjerovatno lani bio jedini promašaj. Teško je njima zamisliti da netko može biti toliko samodestruktivan.

 59. Kao što ste i vidjeli iz prije objavljenog proglasa sindikata, danas je ispred restorana Petrokemije Klaus organizirao skup radnika za spas Petrokemije od : nesposobne države( slažem se, jer nije ukinula sporazum po kojem su oni i dalje članovi NO), nesposobne uprave, Cijene plina, neprijateljskih fondova, neprijateljskih dioničara (s naglaskom na g. Bakića-naravno bez ovog g.), konzultanata za restrukturiranje i svima je jebo mater i nabijao ih na k…c.
  Sastavio je proglas u kojem je podjelio zadatke državi, fondovima i bankama, odnosno ono što treba ispuniti da bi Petrokemija i dalje poslovala , a ako ne, ide se na cestu.
  Između ostalog je rekao da se nada da ovo neko snima i da će poslati Bakiću.
  Rekao im je da će svaki drugi izgubiti posao, ako nešto ne poduzmu.
  Vikao je i derao se preko razglasa i jasno dao na znanje da traži smjenu uprave (osim jednog koji je bio tamo i pogodite ćiji je poklonik).
  Nije rekao jedino tko će dati novac u firmu u kojoj je on glavni manipulator i sudjelovao je u svim katastrofalnim poslovno-lopovsko-kriminalnim odlukama zadnjih 16 g.
  Šteta što nije bio tu i Vrdoljak koji mu je dolazio na poklonjenje.
  Spominjao je i najsposobnijeg direktora- Jagušta koji je za njega žrtva svih prije navedenuh., ali nije spomenuo tko je sklopio ugovor za plin.
  Možda će nekima biti jasno kako je raditi među sindikalnim komesarima koje vodi Klaus i Gebels-Kićo.

  • Kao što rekoh, jel ovako izgledalo:

   🙂
   poznate rabote politkomisara, znači prijetne. To bi trebalo značit, da nema bonbona i da je kraj vrlo blizu. Vidio več ovo u životu, pošteni, iskreni, no-name ljudi nemaju šanse protiv ovakvih, zato se čuvajte, ako opet država povuče s ovima, nečete posao nač u hrvatskoj kamo li u Kutini. Šta god se desilo možete držat glavu gore i svakom pogledat u oči. Da su to neka druga, ne tako davna vremena g. Nenad i njemu podobni bili bi danas transportirani na goli otok ili pred streljački vod, kako je netko več spomenuo. Lp

  • Laki je malo nervozan. 😀 A koliko je publike skupio i kakva reakcija bila? Čini mi se da ljudi ne baš raspoloženi za cestu ili griješim? Kao da predosjećaju da će tamo i ostati? Zamislite koji je to mozak! Nek’ avioni i dalje slijeću, kaže, inače što? Gađat će ih kopljima i toljagama da silom slete? 🙂 Kakav lik. 😦 Taj ne razumije da država niti hoće niti smije više ubacivati lovu , a sva tri mirovinca, već debelo blizu zakonskog maksimuma. Sve i da hoće više se ne može. Strateški neće ni ući dok se ova suluda klaus-situacija ne riješi, i to je to. Ako će već kupiti, dokapitalizirati i investirati, onda hoće i upravljati, a ne da im Klaus kroji kapu. Simple as that. Taj stvarno ima više sreće, nego pameti. Dopadne ga Vrdoljak. Da ga je dopao netko hrabriji i odlučniji tipa Hajdaš-Dončić ili čak i Maras, nitko ga se više ne bi ni sjećao. Možda je i u pravu kad kaže da će svaki drugi na burzu. A alternative? Predstečaj sumnjam da je moguć. Ina je tu, a i banke nisu nešto raspoložene za otpise. Ostaje stečaj, a to vam je u Rh uvijek neizvjesnost i gledanje u staklenu kuglu. Inače bih jako bio za tu opciju. Svi ugovori idu van snage, pa tako i ovaj za plin, a svi zaposleni na otkaz, pa se neki ili većina vraćaju uz nove ugovore o radu. Sigurno se ne bi vratili Kićo, Klaus… Čak ni ne zvuči tako loše. 🙂

   Je li ga netko pitao kak’ su to on i JJ pregovarali i ugovarali plin?

   • Zaboravio sam napisati. U restrukturiranju se ide iz firme uz otpremnine, kakve-takve, bilo bi ih manje i bile bi i bolje da je bilo pameti i zdravog razuma prije. U stečaju se ide van s gaćama na štapu.

    Pitajte ga i ovo. JJ je otišao van iz firme sa milju i pol kuna, ako se dobro sjećam. To je ono što je sigurno legalno. 🙂 S čime će on otići? Kanda mi se čini da ga je stari lisac gadno zajebao. 😀 Ako samo sa Insigniom, za to se da zaraditi čak i radom, čak i u Rh, vjerovali ili ne. 😀 Ako je štogod i pride, čeka ga znate koja kletva? Da Bog da imao, pa ne smio pokazati. 😀

  • znači hardcore je bio,trebalo je skup po ovome u baraci organizirat,kao nekad Organizirani kaos…
   u jednom je u pravu…da se ide na cestu…cesta je po ovome i jedino što će nas dočekat

 60. KKako vam što zornije opisati skup.Nekoliko stotina ljudi (cca -300 -400) od toga 100 dobro raspoređenih klimatora i vikatora, a ostali zbunjeni plasiranim prijetnjama, informacijama, dezinformacijama, poluinformacijama.
  U ovom društvu, a kamo li ne u Petrokemiji ljudi su naučeni slijediti pa makar i u propast. Boje se propitkivati. Barem ne javno. Boje se za svoj posao i premda ih često ocjenjujete kao neradnike, vjerujte mi da ima tu sposobnih i pametnih ljudi koji su morali opstati i biti samo zatajni.

  • Dakle, čaša je ipak polupuna. 🙂 300-400 je kurac od ovce, s tim da su velika većina obične ovce. 😀 Špranca je uvijek ista. Glasna, interesno povezana i u osnovi asocijalna manjina agresijom, urlanjem i huliganskim metodama predstavlja sebe kao većinu i javno dobro.

   Gospođo Nina, dopustite mi da Vam još jedanput izrazim duboko štovanje na iskazanoj hrabrosti i svemu dosad učinjenom. Apsolutno razumijem kako je teško biti insajder koji neće u stado koje vodi rogonja bez mozga. Tim veće je moje štovanje za Vas i Vaše kolege istomišljenike.

   Saint, Vedrane…, samo naprijed. Na kraju krajeva borite se za sebe i budućnost djece, ne samo svoje. Šanse i okolnosti trenutno i nisu baš dobre, ali to ne znači da treba odustati i prestati se boriti. Dok dišemo, uvijek postoji šansa, nakon toga je ionako svejedno. 🙂

   I pitajte opet i opet, i potičite ljude da pitaju ga kak’ su to njih dva ugovarali plin? To je pitanje svih pitanja, odgovor kojega razumije i zadnja ovca u stadu! A Lakija čini strašno nervoznim. 😀

 61. Na samom skupu vlada euforična atmosfera:VIDJET ĆE ONI VEĆ ŠTO MI MOŽEMO!.No, da ste te iste ljude pitali za 2 sata da li će na ulicu, vjerujem da bi svaki deseti to potvrdio, ali sumnjam da bi i krenuo.
  Dandy- ovdje ima dovoljno znalaca koji znaju ishode svih mogućih scenarija, pa i stečaja, no neki su u strahu spremni vjerovati Klausu i
  njegovim manipulacijama, jer on je sebe prikazao kao izuzetno važnu osobu na državnom nivou,A koje za to kriv ? Ta ista nesposobna država.

  • Ljudima ne treba nikad lagati i moraju znati koje su im opcije, te u skladu s time odlučiti. Trebalo bi tako biti, ako smo zreli i odrasli ljudi. 🙂
   I nemojte uopćavati. Što znači kad kažete, kriva je država? To je magla i dim. Ne postoji država, postoje osobe imenom i prezimenom koje, stjecajem raznih šašavih okolnosti kao predstavljaju državu ili sebe prikazuju takvima. 🙂 Klaus svoju “moć” duguje slabosti i kukavičluku mnogih, a ne svojim sposobnostima i vrijednostima koje zastupa. A svi ti slabići i kukavice imaju svoje ime i prezime.

 62. volio bih vidjeti reakciju burze na eventualno očitovanje dorh-a u slučaju galamdžije…red je i da nam novi dr.odvj. počne biti produktivan!

  • Zašto DORH šuti na ovo (http://www.politikaplus.com/novost/71190/stozer-za-obranu-necemo-dozvoliti-privatizaciju-petrokemije)

   dodao je Klaus … Petrokemija će ove godine prvi put raditi pod istim uvjetima kao i drugi proizvođači mineralnih gnojiva u Europi, pa se već ove, a naročito slijedeće godine, očekuju osjetno bolji poslovni rezultati.

   Nećemo dozvoliti da nas ugrozi privatni kapital, a sve brojnije potpore govore kako smo na dobrom putu i ustrajat ćemo da sačuvamo Petrokemiju, dodao je predsjednik Sindikata Demos-HUS Jozo Bilobrk.

   Predstavnici Stožera protive se i imenovanju tri nova člana Uprave jer ih smatraju nedovoljno stručnim za vođenje tvornice, te dodaju kako kao članovi Nadzornog odbora nemaju obavijesti o mogućoj smjeni sadašnjeg predsjednika Uprave Josipa Jagušta.

 63. Dandy, kada sam napisala država, mislila sam na sporazum po kojem su sindikati zastupljeni u NO. Znači oni sudjeluju u postavljanju uprave i u nadgledanju rada uprave. Tu je odgovornost države, a ne rukovodne strukture Petrokemije, što je nekima i odgovaralo i bježali su pod skute sindikata.

  • Ma taj “sporazum” je apsolutno nevažan i moglo ga se pobijati i ukidati po mnogim osnovama. Nemam sad vremena objašnjavati jer moram ić’. 🙂 A zašto nije? Ili se nije htjelo ili nije smjelo. Ja bih rekao da se temeljem njega, mnogo toga talilo i dijelio plijen. Al’ to su opet ljudi sa imenom i prezimenom.

 64. ma gadi mi se više sve to…koliko ljudima treba da progledaju…Nina evo jedan link koji te “gadno pobija” kaj se tiče broja bojovnika koji će vodit Bitku za grad i Petrokemiju…veli ovaj portal(hdz-ovsko glasilo)da se skupilo 1200 ljudi
  sve ovo podsjeća na dinamo i mamića…na tribinama nikoga,a novinari napišu 2-3000
  Klaus se i ponaša kao Mamić…slični govori i ispadi bijesa,borba protiv nevidljivih neprijatelja,kojekakve paranoje
  onih navedenih 100 koji su galamili i pljeskali velikom vođi su sigurno njegovi povjerenici..ili oni koje je ili čije zaposlio
  iskreno,ovih dana sam dosta toga vidio(jer sam nakon dugo vremena bio u tom dijelu tvornice-restoran,upravna zgrada,kadrovska,sindikat),a i još boljih priča sam čuo…tako da mi je i to potvrdilo onu misao da itekako ima viška ljudi na petrokemiji..tamo gdje se radi ima ih i premalo
  evo u prilogu i taj link sa famoznim proglasom:
  http://glaskutine.eu/zabrinjavajuca-situacija-u-petrokemiji/

  • narcisoidni poremečaj. to su ljudi za ljećenje.

   Common Behaviours of a Narcissist

   Competitiveness;
   ‘Tit for tat’ retaliations;
   Striving for the ‘spotlight’ and attention;
   Excessive generosity to outside people;
   Uncomfortable when others are incurring attention or praise;
   If can’t be centre of attention will either discredit or leave the experience;
   May fake illnesses or problems to procure attention / sympathy;
   Abusive verbal behaviour when angered or insecure;
   Tendency toward violent and even criminal behaviour;
   Inappropriate and inapplicable language in front of women and children;
   Dark moods that affect others;
   False promises;
   Glorifies and falsifies achievements past and present;
   Expects to be recognised and praised;
   Finds others not complying with wants intolerable;
   Extreme sensitivity to criticism;
   Extreme defensiveness when confronted;
   Pathological lying;
   Disdain for rules, regulations, decency and morality;
   Childish outbursts and behaviour;
   Very little consideration for how behaviour affects others;
   Extreme lack of compassion or sensitivity towards love partners (and others’) problems;
   Grossly unsupportive to familiars in times of need;
   Brushes incidences under the carpet;
   Uses allies real or imagined to back up claims and arguments;
   Uses vengeance, threats and intimidation to control ;
   Uses excessive charm and manipulation to control;
   Little (if any) sense of conscience;
   Will ‘attack’ when confronted or questioned;
   Employs unpredictable and unaccountable behaviour;
   Capable of ‘disgusting’ behaviour to gain the upper hand and control a situation;
   Feels powerful and fulfilled when creating powerlessness in another;

  • Ili gdje su menadžeri sad da sa manje od 100.000 kn obrišu vidljivi ask na PTKM i bar djelomično saniraju štetu u vlastitom portfelju?

   U njihovu “obranu”, isto bi mogli napraviti i Norvežani 🙂

 65. Sta reci? Stozer za obranu Petrokemije se pretvorio u stozer za privatizaciju Petrokemije.
  http://www.business.hr/dogadjaji/radnici-petrokemije-najavili-akcije-za-odrzavanje-proizvodnje-i-radnih-mjesta

  Kazu: U zaključcima se poručuje da bi idući skup mogao značiti “početak otvorene bitke za egzistenciju radnika, odnosno grada Kutine”, jer su radnici spremni na sindikalne i industrijske akcije s ciljem održavanja proizvodnje i radnih mjesta, “pri čemu se neće previše opterećivati pitanjem je li nešto zakonito ili nije”.

  Nekako mi ovo smrdi na Klausa. Da samo hoce napraviti neko sr… pa da zavrsi u cuzi. Sve bih dao.
  Mjenja se onaj koji se ne mjenja. Samo da nije kasno.

 66. U zaključcima se poručuje da bi idući skup mogao značiti “početak otvorene bitke za egzistenciju radnika, odnosno grada Kutine”, jer su radnici spremni na sindikalne i industrijske akcije s ciljem održavanja proizvodnje i radnih mjesta, “pri čemu se neće previše opterećivati pitanjem je li nešto zakonito ili nije”.

  Kako je ovo dobro. OnI se neće opterećivati da li je nešto zakonito ili ne. Ova ekipa si sama trasira put za zatvor iako su i dosadašnja djela referenca za takav scenarij. U biti oni ne razumiju da moraju biti protiv privatizacije jer će prva akcija novog vlasnika biti kaznena prijava protiv odgovornih osoba koje su potpisivale ugovor za plin. Vjerujem da će se ovdje uskoro otkriti gadne stvari ne samo za sindikalce nego i za neke druge upletene u u ove gadarije oko procesa privatizacije. Pitanje je koliko dugo će se moći skrivati prava istina o ponudama ili namjerama Rusa za ulazak u Kutinu. Da nije bilo ove rulje ili da su protjerani prije 3-4- godine danas bi ovo bila svjetska tvornica. Ovako će biti hrpa starog željeza. Možda i neće no o tome kada dođe vrijeme. A radnicima ptkm još jednom jasna poruka da su mali dioničari u ovom trenutku najveći i jedini prijatelji ove tvornice.

  • Riječi ti se pozlatile,iako nije mi jasno kakva su bila istraživanja dorha i uskoka u petrokemiji,zar je baš sve bilo čisto ili se na neke stvari svjesno žmirilo..ovo o rusima me jako zanima jel istina,sve o njima što sam čuo je bilo ono čačićevo nuđenje u rusiji..
   Ono za izlazak na ulicu mu neću podržat..taman neka mi na kraju zbog toga i uvale ulicu

   • Ma ovo su mu zadnji trzaji. Trenutno veći problem Vrdoljak, nego Klaus. Ovaj spin sa brojem ljudi i prijetnje, to je baš njegov stil. Laži, sila i nasilje. 1200 ljudi da stane na onaj plato pred restoranom, ma dajte molim vas. 🙂 Čak mi se čini da je i Ninina brojka pretjerana. A i mnogi od prisutnih više izgledaju kao znatiželjnici, nego sljedbenici To on hrabri sebe, Ima on svojih problema, a samo će se povećavati. Ni ne sluti koliko.

    Jel’ ga pitate kak’ su on i prika mu ugovarali plin. 😀

    • Ovo mogu potvrdit, bilo je 300ak ljudi, u vrh glave. Nije tu bilo nekog gromoglasnog pljeska i odobravanja, sve je to bilo mlako jer su ljudima instinktivno postale neke stvari barem jasnije nego prije.

 67. Mislim da ovih dana mnogi više ne spavaju mirno. Uskoci su upali u INU i pitanje je može li krak istrage krenuti prema Kutini. Hoće li ptičice iz INE propjevati kako su išli pregovori oko plina za Kutinu. Je li se dugo i teško pregovaralo ili se odmah pristalo na ponuđene cijene? Zašto sindikaljerosi nisu radničke skupove sazivali da upozore na očajnu cijenu plina kojom INA želi uništiti zadnju industriju u Hrvata. Zašto onda nije bilo potrebe za masovnim okupljanjima? Zašto niste skupljali radnike kad ste Ruse tjerali iz tvornice?
  Svi koji ste sudjelovali na tom mitingu, a bilo vas je kako se hvale 1200 pokazujete da vas je taman toliko višak kad imate mogućnosti u špici radnog vremena otići sa svojih radnih jesta i slušati ovakve gadarije. Gospodo ovo su vam zadnji trzaji , a što se duže trzate kraj će vam biti strašniji.

 68. Piše u današnjem Večernjem:
  Slj. tjedan ce Agrofert, Borealis i Biga Holding ponuditi svoje uvjete pod kojima bi usli u ptkm, no nuditi ce samo novac za dokapitalizaciju, ne i dionice. Spominje se i nabava plina po europskim cijenama….
  P

   • A ide..ne toliko u smjeru kojem sam htio,ali na facebooku je pokrenulo komentare,puno ljudi se slaže sa napisanim..dok one klasične vijesti iz petrokemije nije nitko ni komentirao,niti lajkao..ovo je do podne već dobru prašinu diglo..sve mi se čini da će sad krenut i lovci na identitete..jer
    sudeći po Nininom opisu radničkog skupa,ovaj blog se prati,postovi se bilježe

  • U ovom članku se ponovno između ostalog spominju sportaši koji su zaposleni u tvornici ili su bili zaposleni, primali su plaću, a nisu se pojavljivali na poslu. Što se više treba dogoditi da se USKOK pojavi u ovoj firmi zaista je neobjašnjivo. A ako je ovo što piše današnji jutarnji istina onda ovdje imamo na djelu jednu od najvećih pljački u Hrvata. Dakle nije bilo dosta samo potpisati onakav ugovor za plin nego se i gnojivo prodavalo direktnim konkurentima ispod cijena. Ovdje USKOK treba istražiti svaku fakturu, svaki ugovor sa dobavljačima , kupcima jer ovo je naprosto gadljivo.

   • Pa tko kaže da USKOK nije u kompaniji? Kad novine pišu obično je to kad već ide istraga, zar ne? Možda se varam naravno, ali znate kako to ide …

    • Bio bi to veliki dan kad bi istražitelji protresli ovo višegodišnje leglo gangsteraja i ekipu koja je uništila tisuće obitelji iz Kutine priupitali za junačko zdravlje. Ako ja dobro tumačim članak iz novina Borealis je kupovao robu kao hrvatska firma i kao uvoznik i to 17,42% u Hrvatskoj, a 15,57 kao inozemni kupac. Dakle Borealisu dobit iz tog posla , a nama stotine milja kuna gubitaka. Treba upasti i drugim kupcima i vidjeti da li su i oni zarađivali na gnojivu ili su radili sa gubitkom.
     Ovo je stvarno gadarija bez premca.

   • ovo za sportaše je poprilična istina…nekad rukometni prvoligaš je imao(i dan danas su svi tamo(samo danas se dolazi na posao,neki su čak i naučili raditi) skoro pola ekipe u petrokemiji(predsjednik je bio Mesarić,također neko mudo i u HRS)…zaposleno je i nekoliko nogometaša dok je klub uz veliku financijsku petrokemije bio u drugoj hnl,tako da su bili plaćeni i u klubu+plaća u petrokemiji…plaćalo se desetak igrača van kutine,bacalo se pare na sve strane,smještaj,hrana,putovanja-lako se provjeri tko je bio predsjednik kluba u to vrijeme,sponzori itd…zanimljivo je gdje su danas ti klubovi,isto gdje i petrokemija…ma i gore od toga-i nogometni ,a i rukometni…nikada mi nije bilo jasno da se oko ovoga nitko nije zainteresirao
    i to je danas jedna grupa ljudi koja nikako neće priznati navode iz ovih novinarskih članaka,niti reći Klausu NE

 69. Ima, u stvari, nevjerovatno malo komentara iz Petrokemije kao i iz Kutine.
  Bilo kakvo suprotno mišljenje od “službenog Klausa” izrečeno javno doživljava se kao veleizdaja interesa Petrokemije.
  Sindikati se uporno prikazuju kao jedina brana koja ne dozvoljava uništenje firme i njihovih radnih mjesta, a svakog onog koji pokušava provesti promjene, ili kao glas razuma kaže da će sve otići u k…. ako ne restrukturiramo firmu, proglašavaju izdajnikom.
  Ljudi imaju zbrčku u glavi i neshvaćaju da ako nisu dioničari da to nije “naše” i da je to njihovo samo preko ove nesposobne države koliko je i Perino napr. iz Knina ili Katice iz Krapine.

 70. Stvari se odvijaju i razjašnjavaju strelovitom brzinom. Vidjet ćete. Klaus je lanjski snijeg. Samo nastojte govoriti ljudima da ne nasjedaju na glupe ideje i da se ne blamiraju i brukaju po cestama i drugdje. Radna mjesta su nažalost davno izgubljena, barem za neko vrijeme. Na nova se sigurno neće dolaziti kao dosad

 71. a gle dandy..to oko radnih mjesta se ne mora gledati nužno kao gubitak…ima dosta ljudi koji odlaze u mirovine…ali ih je još više koji dolaze na posao a da ne znaju ni zašto…kad bi to sve oduzeo došlo bi se i na neku prihvatljivu brojku…ali prije par dana sam čuo spominjanje nekakve liste koja se sastavlja..mislim da će na njoj biti više onih koji su potrebni nego onih nepotrebnih,da ne ponavljam sve one kriterije već jednom navedene,pripadnost stranci,godine staža itd…

 72. Sutrašnji jutarnji piše da je Jagušt uništio Petrokemiju skupa s klausom. Nažalost očekuju loš scenario oko privatizacije.

 73. Ajde napokon su se mediji probudili! Mislim da je jako dobro i da nije kasno. Moglo bi tu biti svega, a i poslovanje INE se istražuje. Još da se i radnici probude i shvate ko ke u priči negativac i tko je doveo do takve situacije, a sa druge strane ima nekretnine po Londonu i pitaj Boga još šta. Privatizacija će se privesti kraju, a i firma dovesti u red. Trebat će malo vremena, ali budućnost Petrokemije ne bi smjela biti upitna 🙂 Ovaj blog jako puno, ako ne i najviše doprinjeo oko toga.

 74. Ako u jednom od izvješća stoji,potpisana nešto “povoljnija” cijena plina.
  Zašto ispada da se upravo suprotno dogodilo.! Zašto su dotična gospoda
  tada bila zadovoljna,a danas im smeta visoka cijena plina.Neznam ko tu koga manipulira i u koju svrhu.Mislim da bi se tu našlo posla i za istražne organe,koje se bore protiv kriminalnih radnji.
  l.p.

 75. i sad se dolazi do onoga da gospodin sindikalac nama objasni svoja saznanja o ovome..jel i on ima prste u ovome…kako su tekli pregovori…i ako je bilo uzmi ili ostavi,zašto onda nije aktivirao svoj svemogući stožer?
  nadam se da će ovaj text u jutarnjem pokrenuti dorh da se vrati i pročešlja to sve,ali ovaj put kako treba

  • Kao što reče NAŠ ‘mrzim kapital’ Klaus, citiram:

   ” .. i u ovom trenutku nas drži to što predsjednik uprave kojeg smo MI za vrijeme HDZ-a doveli … koji je inače bio cijeli život komunista … Jagušt je bio mladi komunista “

 76. Ante vlahović je ovih dana rekao jednu jako pametnu stvar “da hrvatska ima masu političara a malo državnika a da gospodarstvo ima puno rentijera a malo poduzetnika” Ja bih na to dodao da su u nas rentijeri dobro raspoređeni od poduzetnika na monopol pozicijama,do onih koji veliki dio posla odrađuju sa državom pa do onih koji na ovaj ili onaj način naplate svoje pozicije u javnom i državnom sektoru…Rentijera nam ne fali?
  A ovo što ribič govori je na rubu vjerovali ili ne?Nenade jeli vi mislite da on stvarno vjeruje da je to navodno put za izlazak iz krize ili lupeta bez veze jer meni se čini kada čitam njegove izjave da sanjam?

 77. http://www.jutarnji.hr/velika-analiza-hdz-ovog-programa-za-spas-hrvatske–stare-vizije-nas-ne-mogu-spasiti-hrvatsku–gdje-su-reforme–/1176170/

  Izgleda da je martina dalić nepotrebna hdz-u,imaju oni navodno kadrova koliko ti duša hoće?Ovdje je martina dalić dobro opisala na čemu smo mi godinama rasli.Kod NAŠIH su javne investicije “joker zovi”,kada nismo u stanju otvoriti privatni investicijski ciklus sa dovođenjem reda u sustav,stvaranjem pozitivnog institucionalnog okvira za privatne investicije mi uvijek i jedino prizivamo “mamicu” državu da nas izvuće svojim investicijama iz gliba?Uvijek igra isti film,tako je bilo 70-tih,tako smo radili 2000 na ovamo i mi bi opet udarali po istome sa državnim investicijama i potrošnjom?
  Čitava priča se svodi na to da su razno razne dobro organizirane interesne skupine izlobirale da se defakto kozmetikom mi borimo protiv krize,jednostavno nema političke volje za zaokretom smjera u ekonomsko-fiskalnoj politici,niti postoji državnici koji su to u stanju pokrenuti?Važnije su im njihove stranke i rejtinzi od države i točka?
  Martina više nije u modi,fudbalske sudije su u ofanzivi?Ovako prolaze oni koji nešto znaju a ne uklapaju se u lijevi ili desni socijalizam i politički populizam?A martina dalić nije ta,znači nije NAŠA?Zalaže se da se građanima izađe sa istinom ma kakva ona bila i da se građanima jasno kaže koji je jedini održivi put oporavka.Defakto zalaže se za jedino pošteno i ispravno?
  Ali NAŠI ne jebu i gotovo?Služiti će se jeftinim populizmom samo da dođu na vlast a kada i ako dođu na vlast imati će skroz zavezane ruke kao i ovi danas?
  I tako mi vozimo kružni tok dok se ne probudimo glavom u zidu?A martina može lajati na vjetrenjače?

 78. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/crobarometar-orah-mirele-holy-je-fenomen-posljednjeg-desetljeca—328918.html

  Pogledajte podršku političarima,među prvih pet josipović,holy,lesar i don ivan grubišić?Da ne povjeruješ?Cirkus u hrvatskoj tek počinje?
  Vojaher,zar je teško bilo predvidjeti sudbinu hollanda?Zamislite kakvu bi sudbinu doživjeli laburisti da uzmu vlast u hrvatskoj,proklinjalo bi ih i mlado i staro?E to vam je holland,fukara od čovjeka,populista koji je prevarom uzeo vlast?Boli ga briga,on je svoj cilj ispunio-postao je predsjednik.Pa kada ga vidiš sve ti je jasno?Kada sam ga prvi put vidio a da ništa nije rekao meni je sve bilo jasno…

  • Klaun Hollande ulazi u zalazak karijere. Kao što ste dobro rekli, najveća je pokora za socijaliste/demagoge kad na koncu moraju preuzeti vlast. Iako se klaun Hollande čak i okrenuo biznisu (tj. koliko je jadničak mogao unutar svog mentalnog sklopa i biračke baze), ništa od toga …

   Francuski premijer priznao poraz vlade
   PARIZ – Francuski premijer Jean-Marc Ayrault priznao je u nedjelju da je neuspjeh koji su socijalisti na vlasti doživjeli na općinskim izborima u nedjelju poraz vlade te je obećao da će ta jasna poruka biti u “potpunosti saslušana”.

   Izbori su “obilježeni značajnim nezadovoljstvom onih koji su nam dali povjerenje u svibnju i lipnju 2012.”, rekao je premijer.

   Oni su “prigoda da građani upute poruku, ta poruka je jasna, i treba se u potpunosti saslušati”, dodao je premijer koji bi mogao izgubiti svoje mjesto na čelu vlade.

   Neuspjeh na općinskim izborima je “kolektivna odgovornost, ja preuzimam svoj dio”, dodao je premijer.

   Poraz socijalista na općinskim izborima odražava i jasno nezadovoljstvo građana predsjednikom Francois Holllandeom.

   http://www.jutarnji.hr/pariz-dobio-prvu-gradonacelnicu-jedna-od-rijetkih-zena-na-celu-glavnih-gradova-u-svijetu/1178431/

 79. Ova zemlja u gadnim je problemima. A ludilo postalo toliko ozbiljno i odmaklo toliko daleko, da je i najpametnije i najuspješnije ljude uhvatila panika. Kako inače objasniti istupe Dalićke, Vlahovića, Vujčića…, nakon ovih halucinacija sa tunelima i ostalih deluzija? Još kažu da misle ozbiljno, da im to gospodarski program. Pa ti ljudi su totalno ludi ili su na nekakvom novom, pokusnom još neistraženom tripu, sa još.nejasnim i neznanim posljedicama i nuspojavama. Dajte i meni malo, pa da i meni bude tako! 😀 Platit ću, nije problem. 😀

  Dragi moji blogeri i ostali slobodno misleći građani, nisu oni niti ludi niti ušlagirani. Oni se jednostavno sprdaju i ismijavaju s građanima i time nam pokazuju što misle o nama i čemu im služimo. Biste li od takvih kupili rabljeni auto? Razmislite malo. Da meni npr. netko u privatnom životu pokuša prodat takvu spiku, mislio bih da me zajebava i pravi me budalom, pa bih ga vrlo vjerojatno nokautirao. Za njegovo dobro 🙂

  Gore i ozbiljnije od ovih budalaština je sama vlast tj. izostanak vladanja, donošenja odluka i provođenja istih, ne samo sada, nego zadnjih najmanje desetak godina. Nešto slično tome nakratko je pokušala jedino J. Kosor, pa bila sasječena i opstruirana od svih mogućih skupina i interesnih lobija.

  Volio bih čuti… od svih ministara vanjskih poslova, od Picule do Pusićke, što je to i što to čini hrvatsku vanjsku politiku i diplomaciju? Oni bi vam a capella rekli članstvo u EU i NATO-u i time vam začepili usta. Jebeš to, to me ne zanima, jer to je samo forma i floskule. Mene zanima sadržaj. Npr. što i kakvu pomoć od svoje države i diplomacije mogu očekivati i na kakve dobre savjete, informacije i kontakte mogu računati, ako npr. pokušam poslovati u Rusiji, Kazahstanu, Argentini ili Burkini Faso, svejedno? Što ako se zateknem usred nekih nereda ili ratova kao što se dogodilo šljakerima u Libiji ne tako davno, a čija jedina “krivica” bila da su pokušali teško i krvavo zaraditi za kruh i život? Na kakvu pomoć i logistiku od svoje države mogu računati, ako se zateknem na takvim mjestima? Što ako sam pomorac i zarobe me u nekoj luci jer mi kompanija usred plovidbe bankrotirala i ostala dužna svim živima? Na kraju krajeva, da sam najgori kriminalac i padnem sa 5 kila žutog u Bangkoku ili isto toliko bijelog u Peruu, kako mi moja država može pomoći da makar ne ostavim kosti u kakvom tajlandskom ili mi ne prospu crijeva u nekom latinoameričkom zatvoru? Na takva pitanja nećete dobiti odgovore ni od ministara, jer im položaji služe za zidanje njihovih vlastitih egotripova i karijera, niti od lijenih i preplaćenih državnih službenika u ministarstvu, jer bi onda morali početi misliti i nešto raditi. I ne bi više mogli glumiti fine, pametne ljude, koji govore jezike. Serem se na njihovu pamet i na njihove jezike. Ovaj jezik ionako najbolje razumiju. 🙂 U okrutnom realnom životu, kad ti mnoge okolnosti ne idu na ruku, ne bi preživjeli ni deset minuta. Za drugo ni nisu, nego za državnu službu. 😦 Dosad nisu uspjeli riješiti ni vize za Usa, iako smo skoro godinu dana punopravna članica Eu.

  Volio bih čuti…od svih dosadašnjih ministara gospodarstva, i od onih koji pretendiraju to postati, što bi to po njima trebalo biti hrvatsko gospodarstvo? Uspješno, konkurentno, profitabilno? Koje grane, sektori,usluge? Na temelju kakvih kompetitivnih prednosti, dokazanih resursa ili rentnih pozicija? Sa kakvom radnom snagom i kakvih kvalifikacija? Vidim da bi Jurčić visoke peći sa čađavim dimnjacima, bilo za njih tržišta ili ne, fudbalski sudija bi kopao tunele, a Kalmeta ih poslije farbao, 😀 Radić već crta mostove, Vrdoljak bi tražio naftu, Popijač i Milošević bi crony poduzetnike koji rade za državu, a svu preostalu radnu snagu u državnu službu i u holding kod Bandića…, Ljudi, dajte se dogovorite, ionako svi zastupate državni intervencionizam i dogovornu ekonomiju! 😀
  ..

  Volio bih čuti… od svih ministara obrazovanja, dekana i rektora, osim floskula o zemlji znanja i autonomiji sveučilišta, kakve bi oni kadrove obrazovali za tržište rada, s kojim kvalifikacijama, curiculumima i upisnim kvotama. Lako je srati o autonomiji kad si na proračunskom novcu. Izađi na tržište, pa budi autonoman kol’ko hoćeš. Kako bi npr. popravili rezultate iz matematike kod naših učenika? Što bi promijenili u metodologiji poučavanja, da bi bili bolji? Pa oni su od bolonje napravili transvestiju! Svuda je magisterij izuzetak, jedino ovdje je pravilo! Za par godina cijela Europa neće imati tol’ko magistera, kol’ko će ih biti u maloj, siromašnoj i sjebanoj Hrvatskoj! Velikom većinom na burzi naravno. Vani ipak više traže znanje, a manje papir.

  Volio bih čuti… puno toga ali još i više bih volio pročitati od vas ljudi na blogu, ponajprije Vas Antune, što biste vi voljeli čuti i vidjeti od naše politike, vlasti i opozicije. Budući nas lažu i zajebavaju, odlučio sam se poslušati Vas i izrugivati im se i sprdati se s njima. Štoviše,imam i prijedlog kako zajebanciju dići na malo višu razinu, da i nama bude smiješno, ne samo njima. Naime, građanima, pogotovo nama manjini slobodno mislećih i manje ili više o državi neovisnih ljudi, ponestaje opcija i alata za utjecaj i promjene. Jer ne izaći na izbore je bez veze. Time samo daješ pristanak na ishod izbora. Možemo glasati za kojekakve ridikule, luđake i reakcionare…, bacili listić u glasačku kutiju ili kantu za smeće, dođe vam na isto. Glasati za klijentelističke, pardon, koalicijske partnere jednih ili drugih, time vrijeđate vlastitu inteligenciju, osim ako niste član takvih partija. Već smo utvrdili da cijelo desetljeće nemamo funkcionirajuću vlast i vladavinu, tako da slijedom toga možemo zaključiti da je za nas građane isti kurac bio premijer Milanović, Karamarko ili Pajo Patak. Pa, eto to je moj prijedlog. Osnujmo listu ili stranku Paje Patka. 😀 Možemo odmah i predložiti ministre u Pajinoj Vladi, tako da građani odmah znaju tko će im krojit kapu. I kome će jebat mater. 😀 Evo, za ministra financija predlažem strikana mu Baju. Jest da je nepotizam, al’ će kasa uvijek biti puna. A ne paučina i promaja kao sada. 😀 Pošto nam je cijela država ili nacionalni park ili zaštićeni spomenik pod UNESCO-vom zaštitom, ili stanište rijetkih, izumirućih vrsta, ministarstvo prirode i okoliša je prevelik zalogaj za samo jednoga. Zato nek’ ga uzmu Poncho i Toro zajedno. A, mušicu mu tustu, ovom zemljom vlada prava pravcata nepravda, zato ministar pravosuđa može biti samo Kalimero. 🙂 Za ministra obrta i malog poduzetništva, ja bih stavio Gustava. Nema nekog razloga, ali sličnost sa sadašnjim je frapantna. 🙂 Eto to su moji prijedlozi. Očekujem vaše. Zamislite smjehotresa da Karamarko ili Milanović snube u koaliciju Pticu Trkačicu ili Tasmansku Neman. 😀 I zamislite da takva “opcija” uzme samo 15-tak % glasova i nijedni ne mognu formirati Vladu sa svim mogućim satelitima? Tko zna, uz pustu zajebanciju, možda bi se isprovociralo sastavljanje kakve pristojne tehničke Vlade?

  • Svaka čast gospodine ‘dandy’!
   Osim poštene ljudske i patriotske namjere da svaki dan uporno pokušate barem jednom paru ušiju nešto objasniti i rasvijetliti, upravo ste, u zadnje vrijeme kasno-noćnim opširnim tekstovima na ovom blogu, najbolji primjer učinka ‘čuda’ zvanog slobodno tržište ili poštena konkurencija 🙂
   Naime, da bi vaši tekstovi zauzeli prostor i pažnju na blogu i nagnali na razmišljanje čitaoce, morali ste pošteno zaorati po tipkovnici i parirati konkurenciji ostalih kvalitetnih komentatora (antun, vedran2006, mclynx, LukaL, justtheone, mika itd.)
   Užitak vas je čitati, i još jednom svaka čast na uloženom trudu i vremenu.

  • Bilo bi dobro da je koji ministar na nivou Gustava, on gleda, uočava, mjenja se i poduzima… :

   Možda naziv stranke: Muha ?

  • Zašto znanstvena fantastika? Pa tko bi normalan kupovao drugačije? Ja do sada nisam bio niti svjestan kako je naša Vlada mislila prevariti kupca. Ona “nesanirana deponija” je čista prijevara (skriveni trošak). To se ne može tako prodavati. A onda ostaviti sa 25 % + 1 dionicom u suvlanisništvu onoga tko te je upravo pokuašo prevariti?? Mislim stvarno… Pa nitko s imalo pameti u glavi bez ovih uvjeta ne bi to kupovao. Država će se konačno morati spustiti na zemlju i ići u normalnu i poštenu prodaju. Tada će normalni kupci to i kupiti.

   • pa po meni su zahtjevi sasvim ok…ali ne mogu zamisliti našu vladu da će prihvatiti rješavanje jednog tako velikog problema kao što je jezero fosfogipsa,pogotovo ako uzmemo u obzir da je program zbrinjavanja komunalnog otpada u Hrvatskoj nikakav i da smo svakog dana sve više zatrpani smećem(ili korisnim sirovinama ako hoćete)
    ovo drugo vezano uz udio države u firmi…svako malo bistriji je odmah znao da to ne može proći i po meni je to bila odbijenica za ponude u samom startu..i tu su još ljudi koji žele državu sa upravljačkim dijelom,iako i na skupovima i par godina unazad govore da ih država šikanira i loše upravlja firmom
    treće je lihvarski ugovor za plin,koji je savršeno zaštićen i najrealniji način da ga se razvrgne je stečaj firme
    eto…zato je meni to sve naučna fantastika…da se mene pita-pristao ih odmah…možda sam i pesimist,ali sa druge strane,podučen svim biserima ove i svih vlada RH do sada ,nemam baš razloga da vjerujem u ovo

    • Inspiriraju me Glasnici Petrokemije. Onak su baš nekako osnovnoškolski i nevini. Na temu jezera fosfogipsa kaže:

     Click to access Glasnik%20br%2012%202013g.pdf

     “Posjet studenata odlagalištu fosfogipsa

     Našu tvrtku posjetilo je tridesetak studenata 4. i 5. godine agroekologije i ekološke poljoprivrede Agronomskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu svoje praktične nastave pod vodstvom prof.dr.sc. Ivice Kisića i doc.dr.sc. Željke Zgorelec studenti su, između ostalog, u svoj plan obilaska uvrstili i odlagalište fosfogipsa. Predavanje pod nazivom „Istraživanje izbora biljnih vrsta i supstrata za ozelenjivanje odlagališta fosfogipsa“ održao im je dr.sc. Stjepan Leaković, direktor Upravljanja kvalitetom i okolišem koji ih je zajedno sa stručnom suradnicom Primjene dipl.ing. Ružom Vukadin proveo odlagalištem.

     “Nakon svega što čitamo i učimo tek nakon ovakvih posjeta možemo složiti cjelokupnu sliku gradiva”, istaknula je AMM, studentica 5. godine i tako još jednom potvrdila zaključak većine studenata i učenika o važnosti praktične nastave za bolje razumijevanje nastavnog gradiva. Hvala što ste nas primili i naučili nas opet nešto novo i korisno”, zaključila je na kraju profesorica Zgorelec, pohvalivši odnos Petrokemije prema okolišu.”

 80. Sređujem dojmove nakon presude za Brodosplit. Pa se onda sjetim kolike su puste milijarde sirotih poreznih obveznika ulupane u brodogradilišta, samo zato da bi i dalje gomilala gubitke i ostala NAŠA. A zamalo i krv pala kad su to napokon prestala biti. Pa se onda dalje pitam zašto je sve išlo preko Cipra, pa u Austriju, pa isplata preko posrednika, ako je sve bilo legalno? Pa još i članu Uprave, a da nije bilo štete za firmu? Ne znam i nisam siguran. Ali jedno znam. Tako se kod Debeljaka sigurno ne posluje. Štoviše, u drugoj ili trećoj godini, već se pokazao plus! 🙂

  Tako se radi samo kad je NAŠE i gdje su NAŠI.

  Čitam danas u JL kako JJ prodavao gnojivo (ispod cijene?) direktnom tržišnom konkurentu i puštao mu domicilno tržište! A taj onda slučajno postao prvi kandidat za preuzimanje! A prijetilo se i da će krv pasti, ako više ne bude NAŠA. Ne znam i ne mogu tvrditi. Ono što znam je da Borealis sigurno neće tako poslovati ako preuzme PTKM.

  Tako se radi samo kad je NAŠE i gdje su NAŠI.

  Sjetim se onda Ine, kako se kunulo da se Mađarima neće pustiti da postanu većinski. Jer mora ostati NAŠE, a Mađari su tu naivčine od kojih smo izmuzli lovu, da se malo popravimo, a mi ćemo dalje po NAŠEM. Ispalo da im se nije dalo kontrolu i većinu, ne zato što se branilo i čuvalo NAŠE, nego da bi se namirio NAŠ. I nije to iznimka, nego je pravilo, ali teško dokazivo.

  Tako se radi kad je NAŠE i gdje su NAŠI.

  Koje je onda rješenje? Da više ništa ne bude NAŠE. Da investitori kupe sve živo i počnu upravljati kako Bog zapovijeda. Samo NAŠI su svuda raspoređeni i svaki je izvjesio svoju kokošarsku tarifu. I ne puštaju nikoga prije nego ju plati. I zato je investicijski avion nestao sa radara. Dolaze samo oni koji su spremni platiti tarifu. Oni najbolji zaobilaze nas u širokom luku.

 81. Ako država prihvati sva tri uvjeta, a meni se čini da hoće jer je zbog njezine politike došla voda do grla, onda se može iskupiti i okrenuti novu stranicu u povijesti Petrokemije. Ako ne bude tako mogla bi Petrokemija u povijest. No, tvornica bi u tom scenariju vrijedila znatno više, a k tome ne bi država bila unutra, a tad bi i dionica bila jako atraktivna za ulagače i vrijedila bi znatno više.

 82. Klaus poziva na pressicu:

  Željko Klaus
  Clan Nadzornog odbora
  Petrokemije d.d., Kutina
  Kutina, 27.03.2014.
  MEDIJIMA
  P O Z I V NA TISKOVNU KONFERENCIJU
  28.03.2014. U 10.00 SATI
  UPROSTORIJAMA SINDIKATA EKN-a PETROKEMIJE
  Kutina, Aleja Vukovar 4
  „ISTINA O UGOVORIMA ZA DOBAVU PLINA PETROKEMIJI U 2011., 2012. i 2013. GODINI“
  Nakon netocnih tvrdnji i neutemeljenih insinuacija objavljenih u Jutarnjem listu od 24.03.2014. pod naslovom „Nepoznati detalji o kolapsu Petrokemije“, kao predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije u vrijeme na koje se clanak odnosi, pozivam Vas da bih Vam dao tocne i na dokumentima utemeljene informacije o ugovaranju dobave plina Petrokemiji d.d. iz Kutine.
  S poštovanjem,
  Željko Klaus
  (clan NO Petrokemije i Glavni povjerenik
  sindikata EKN-a Petrokemije)

  • Ovo me podsjeća na ovaj ‘demant’, znamo što je poslije bilo. U ovom članku OTKRIVAMO Šef Petrokemije kupio vilu od 8 milijuna funti! Susjed mu je princ William (http://www.jutarnji.hr/direktor-hrvatske-drzavne-tvrtke-susjed-je-princu-williamu-i-sultanu-od-burneja–ovo-je-njegova-londonska-vila-od-8-mil–funti-/1079148/) piše

   Odvjetnik Miljević u dva je navrata u telefonskom razgovoru tvrdio da Jagušt nije vlasnik stana u Londonu.

   – Od kuda vam to? Pošaljite mi na mail dokaze ako ih imate! – govorio nam je Jagušt.

   Mislim da je Klausu ‘lagano’ frka, dolaze na naplatu sve stvari koje je radio i razotkrivaju se posljedice. Mislim da je ovo panična reakcija.

  • Laki olabavio sa pamet načisto. 😀 Izvetreo skroz-naskroz. 😀
   Gorim od znatiželje s kojim će to dosada supertajnim dokumentima izaći pred javnost i građane, a dosada top secret bila čak i cijena plina, čak i za dioničare. 🙂
   Još jedna predstava i tirada, ovaj put zadnji čin, nadam se. Zavjesa se spušta.
   Ne znam što ima objašnjavati novinama i javnosti. Nek’ objasni svojoj bazi. I Uskoku. 😀

 83. Da pogađamo što će tamo reći?
  Sve su to laži, obmane, spletke i organizirana haranga i kontrarevolucija s ciljem razbijanja jedinstva radničke klase i naroda kutinskoga kraja. Zna se i tko stoji iza toga ( NAŠI uvijek sve znaju i sve im jasno :D). Antidržavni elementi, domaći izdajnici, guje u njedrima sistema, prokleti neoliberalni kapitalisti iz mirovinskih fondova, onaj Bakić i ostali kurvini sinovi, pardon, mali dioničari jebem im mater svima, što hoće da se obogate na leđima, znoju i krvi radnog naroda. 😀 Ali neće im to proći, ‘ko na nas krene, smesta je najebao! To smo dokazali onda, dokazat ćemo bla, bla, bla… 😀

  Ak’ ga netko pita jel’ mu bio Uskok, reći će da nije. Ako i je reći će da ga ispitalo kao svjedoka. Deja vu. 🙂

  “When the music’s over, turn up the light!” Jim Morrison
  Laki nikad nije čuo tu pjesmu, a lampica nikako da mu se upali. 😀
  Vrijeme je za spašavanje kože. I bar malo obraza.

 84. Lijepo, bogami! Kol’ko će koštat ovaj restart? 😦

  Nego, što je Laki trkeljao na presici? 😀

  Vremena se mijenjaju! Bakića citiralo i sliku mu stavilo čak, na glavnu vijest u Poslovnom!!! Da nam je to netko govorio prije samo godinu dana, rekli bi mu… 🙂 O tempora, o mores. 🙂

  • Je li objasnio kako je u njegovom mandatu predsjednika NO Borealis postao tako važan kupac Petrokemijinih proizovda i ujedno mu je ‘eksplodirao’ promet u RH? 🙂

   Je li objasnio kako to da je na HRT prije nekoliko mjeseci izjavio da je Petrokemiji nužan strateški partner, naime “došli smo u situaciju da ne možemo sami … sindikat je to prepoznao još prije dvije ili tri godine”, a ipak oštro opstruirao privatizaciju? 🙂

   Je li objasnio zašto je lagao o naravi Petrokemijinih gubitaka 2009. i 2010., što je skrivao tom laži? 🙂

   I što mislite, da li bi se tako ponašao netko kome je u interesu zdrava i jaka, ili kome je u interesu propala Petrokemija?

   • Zanimljivo je glasovanje 6 – za, 1 suzdržan.
    Da su svi bili suzdržani možda ne bi imali priču nije se moglo.
    On je jednostavno nesposoban za funkciju koju obavlja ili ima skriveni interes, ili nekog (tko ga je prisilio da to potpiše) štiti. Dakle da ima iti malo morala i odgovornosti dao bi ostavku. Rekao bi da je rođeni političar. Jedno priča drugo radi, i sve to bi bez ikakve odgovornosti.

    • Da, Dudo, uz pomoć “veza i vezica” kako je sam rekao. To je ta stara yu-bravarsko-politčka škola, koju gledamo svaki dan kod naših političara.
     Zamislite kakvo smo mi društvo kad se ljudi hvale da su vezom nešto napravili. Uopće nije sramota reći da je time nekoga oštetio, omalovažio nečiji rad, napravio krivično djelo. Nego to je za pohvalu – heroj!
     Nije ni čudo da je potpisao ovakav ugovor, možda je i osnovnu završio uz veze pa nezna čitati. Možda samo 1 od njih 7 zna čitati pa je tražio vrijeme za čitanje pa je bio suzdržan. Više me ništa nebi iznenadilo.

    • Te priče nije se moglo to su kavanske priče. To je kao da u lokalnoj birtiji slušam kako svi pričaju da nisu mogli igrati u Dinamu/Hajduku jer SE NIJE MOGLO, trebalo je potplatiti trenera, a nisu imali par tisuča za to. Ako oni znaju kome treba platiti za igranje, nek mi kažu. Platit ću ja Dinamu da mogu odigrati jednu utakmicu lige prvaka, da imam što pričati unucima.
     Luka Modrić ne priča te priče, on je kad su ga odbili u Hajduku otišao u Dinamo, pa dalje do Reala. Još je stotine hr nogometaša koji igraju po svijetu, a nisu toliko popularni, tako da ni priča Luka je jedan-jedini ne drži vodu. Priče nije se moglo su priče za malu djecu, priče neradnika i nesposobnih ljudi ili ljudi kojima se više “ne da”. Klaus nije igrač za ptkm, on je igrač za županijsku ligu. Vrijeme mu je za mirovinu ili nositi kavu po pogonu.

  • Tu vidimo svu tragediju “sporazuma” države i sindikata na praktičnoj razini. O najvećem komercijalnom ugovoru u Rh odlučivalo se na sindikalnom nivou, maltene po birtijama, umjesto na najvišem Vladinom nivou, budući se radi o državnom vlasništvu! Jer ne zaboravimo, po tom “sporazumu” sindikalci u NO “zastupaju” i predstavljaju državu kao većinskog vlasnika! Sve i da se postupalo u najboljoj vjeri, a uvjeren sam da nije, ostaje činjenica da su o tako prevažnim stvarima odlučivali ljudi koji o tim stvarima znaju vrlo malo ili ništa, niti po prirodi stvari za eventualne loše posljedice mogu biti objektivno odgovorni! Krivi da, jer su se prihvatili alata kojim ne znaju baratati. To je kao da daš kamiondžiji da pilotira najnovijim Airbusom!!! Svaki normalan šofer bi rekao da neće jer ne zna. Za Boga miloga ti ljudi su zaposlenici i rade za plaću, nikakvi menadžeri, ni hedge špekulanti! Naravno da je propustio spomenuti da je sve to rađeno dva mjeseca prije liberalizacije tržišta plina. I istina je da PTKM ne uživa blagodati liberalizacije, ali nije rekao da je tomu tako zato jer je PTKM još uvijek zarobljena tim i takvim Ugovorom. Najgore od svega, nije ni danas ništa bolje. Kad se opet bude odlučivalo o plinu (ako se do tada ne privatizira ili propadne), između ostalih pitat će se o tome i sekretaricu inače sociologa po struci!!! Stalno spominjem tu ženu, vjerojatno sam i nepravedan prema njoj, zato što mi je antipatična: 🙂 Čak ne ni ona toliko, nego situacija u kojoj je takvo što moguće. Ona je stranački aparatčik i jedini njezin objektivni interes da sjedi u NO-u je naknada koju prima za to, eto da se malo popravi i da se nađe nešto ekstra šuške za šopinga. 😀 Btw, kol’ka je naknada trenutno? Da li je ostala dvije tisuće, ili se pronašao neki način i manevar da se digne na petaka kako su htjeli progurati, mimo odluke na Skupštini i zakona? Da se vratim na suštinu. U takvim stvarima, kad se o radi o tolikim brojkama i imovini takve vrijednosti, ništa manje od političke odgovornosti ne dolazi u obzir. Ako je tako, ne možeš političku odgovornost delegirati na stranačkog aparatčika, jer takav nema izborni legitimitet, a može napraviti ogromnu štetu. I sama stranka koja preko svog ministra involvirana u cijeli proces, vrlo je upitnog izbornog legitimiteta, a prema trenutnom rejtingu, stranka-zombi. 🙂 Poslao sam, mailove trojici SDP-ovih ministara, između ostaloga, upozorio ih na ovo gore, kao i na potrebu neke vrste kontrole i supervizije cijelog procesa, budući postoji velika mogućnost da se cijela stvar izvede na koruptivan način. Očekivano, od nijednoga nisam dobio ni kurtoazni odgovor. Kada i ako stvari odu k vragu, reći će da nisu znali ni mogli znati, i da ih zajeb’o koalicijski partner. 🙂 Toliko o državi, politici i NAŠIMA kao vlasnicima i upraviteljima. Pokušat ću još kod DUUDI-ja.

   Da sam novinar ili Uskok, strašno bi me zanimala priča i viđenje člana NO-a koji je ostao suzdržan, o kontekstu i okolnostima u vrijeme kada je Ugovor odlučivan i potpisivan.

   Laki je u pravu. Budući se ovaj današnji istup, ni u kom slučaju ne može podvesti pod zviždačku aktivnost (prije dvije i pol godine se moglo), i obzirom na dokumente sa kojima je izašao, po meni, ništa manje od kaznene prijave i trenutnog otkaza “sporazuma” na koji se Laki stalno poziva, kao i raspuštanje trenutnog NO-a i formiranje novog, nije dovoljno niti opcija. Između ostaloga iz principijalnih razloga. Prije nekog vremena, do Nenada su zaobilaznim putem, došle neke stvari sa NO-a, pa je čovjek imao ne baš malih problema zbog toga. Ovo je puno ozbiljnije od onoga. Prekršena su pravila koja je, između ostalih, i Laki smislio. I to na najvulgarniji mogući način. Nije li tragično da dioničari po prvi put, na ovako eksplicitan način raspolažu informacijom koju cijenu PTKM plaća za plin? Dosada si mogao znati samo između redaka.

   Još jednom, poruka Lakiju. Sad više nije u pitanju toliko ni koža, koliko obraz. Gdje su danas Mesarić i Jagušt, a gdje je on? Stari lisci su ga dobro naguzili i odlično prošli. Je li u redu da samo Laki strada, a oni se izvuku?

   • Ovaj objavljeni zapisnik nažalasto pokazuje da su bile moguće ogromne makinacije, da li su se dogodile, mislim da bi trebao istražiti netko nadležan. Primjerice, da li se radilo samo o preliminirnim ponudama o kojima se nije pregovaralo, da li su ponude bile istovjetne (odnosile se na remont u siječnju, što značajno snižava cijenu), da li je neki ponuđač imao uvid u tuđe ponude, itd.

   • Mislim da je njemu posljednji vlak da se okrene i poćne trezvenije razmišljati, jer će postati Pedro. Mogla bi se sva krivica na njega svaliti. Ovdje je jasno da većina želi oprati ruke i maknuti se, zato i šalje stranačke uhljebe na sastanak. Zanimljivo je npr. i da Vrdoljak nema komentara na ovaj istup? Gdje je Linić? Diže poreze građanima, a ovdje se razbacuje milionima. Država se ponaša kao pijani milijunaš… kupovina audija, štetni milionski ugovori…. sramota! Banana država.

  • Navodno (prema Jutarnjem) u travnju ide novi natječaj za nabavu plina. Dok se taj gorući problem (doslovno rečeno) ne riješi, mislim da će ponuđači biti na stand by-u. Prema dosadašnjim natpisima po medijima, plan B je nova dokapitalizacija od strane mirovniskih fondova.

 85. Laki se izmotava! Pravi se lud? 😀 Kaže država ih natjerala da potpišu! Šta im je pištoljem prijetila? Nevjerojatno. A i ti novinari dođu tamo k’o ovce, potpuno nepripremljeni. Nijedan se nije sjetio pitati ‘ko ga je tjerao potpisati? S kim su o tome razgovarali? Ma zapravo priča mu je skroz šuplja. Em koji mjesec prije liberalizacije, em u izbornom interegnumu, savršeni kontekst za muljaže svake vrste. On i prika bi se trebali dogovoriti koji laže, a koji istinu govori. Podsjećam, na Skupštini prošle godine sam pitao Jagušta da li je bilo političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka na njega da potpiše taj ugovor, a on je decidirano zanijekao. Moralo bi biti u Zapisniku.

  • Ako pogledate ovaj materijal http://www.kutina.hr/Portals/0/2014_Online_Vijesti/03/AB/ISTINA%20O%20PLINU%20ZA%20PETROKEMIJU%20press%20materijal.pdf koji je g. Klaus podijelio na presici, možete vidjeti da on iako formalno predstavlja neki proces za donošenje odluke, zapravo omogućava ogromne manipulacije, ako ih netko želi napraviti.

   Prvo, vidite da im je i sam ministar, kao očito predstavnik većinskog vlasnika, čak i godinu dana ranije savjetovao da idu na godinu dana (a ne dulje).

   Drugo, ako je problem u alternativnim dobavljačima da su logistički hendikepirani u 2012. (mislim da je i to upitno), zašto uopće nuditi mogućnost ponude na dvije godine, kad je jasno da će onda i ta opcija biti prihvatljiva samo za onoga tko je ‘logistički sposoban’ to odradtiti u prvom dijelu ugovora. I to upravo pred liberalizaciju tržišta.

   Treće, mislim da i kad se prodaje polovni auto (ili kupuje) razmatra se više preliminarnih ponuda, pa se s najboljima pregovara. ovdje se spominju pregovori, ali ne vidimo više o tome, a to je ključna stvar.

   Četvrto, što znamo o procesu, tajnosti procesa? Je li moguće da je PP znao za uvjete koje nude drugi?

   Peto, da li su svi davali ponudu za isto? Primjerice, da li je neki ponuđač znao da može računati na remont u siječnju, a neki drugi ne, pa je dao općenitu ponudu? Remont u siječnju mislim da mora radikalno smanjiti trošak, jer je to igra vršnih kapaciteta, ‘puno za prazno’, itd., a kad ti najveći potrošač ne troši baš u vršnom opterećenju, je li da je to krasno?

   Ukratko, lijepo je da imaju taj proces, ali on ne dokazuje da natječaj nije bio namješten. To na osnovu njega ne možemo znati. Naravno, ne možemo na osnovu njega niti zaključiti da jest namješten.

   Znači, mislim da na osnovu njega ne možemo zaključiti ništa, i pitanje je zašto ga je baš sada pokazao. Kao i inače, inormacija o informaciji je bitnija od same informacije.

   Uočimo da se sve ovo događa u mandatu čovjeka koji je veliki bogataš, koji je to bogatstvo pokušao sakriti pred hrvatskom javnošću, koji je došao raditi u Petrokemiju za (usporedno s njegovom imovinom) jako skromnu plaću, te si naručio službeni auto u visini svoje 3 godišnje plaća.

   • Samo sam ovlaš pregledao ovo što je podijelio. Laki opet laže. 😀 Ne samo da ih nije nitko tjerao da potpišu, nego im preporučeno da potpišu na samo godinu dana i probaju dogovoriti malo bolji rabat. Ne znam što im je još trebalo? Sve im Popijač lijepo objasnio, jedino nije još i nacrtao. To nisu stvari koje ovise o izborima, ni o tome tko je na vlasti. Kažu još u materijalima da nitko ne može predvidjeti hoće li cijena gore ili dolje, a svejedno potpišu na dvije godine. Onda je valjda logika da ga potpišeš na kraće, a ne na duže? Ili ja ne kužim, a oni znaju. U rujnu oni kažu da još ništa od liberalizacije, iako su po definiciji morali biti upućeni u kojoj fazi je stvar, a prije nego je potpisan je sigurno bila gotova i odlučena. Laki još i kaže da ostali sigurno ne bi htjeli isporučiti bez garancija stranih banaka. Kako on to zna? Nije PTKM no name oćeram-doćeram d.o.o. firma moga ćaće, pa da tražiš sve moguće garancije i kolaterale. Ne znam koliko još indicija treba da bi se ozbiljnije zagrebalo po tome. Mislim na politiku.

 86. meni samo nije jasno jedno…ako je stvarno bilo tako ucjenjivački da se uzme ili ostavi…pa jer se sve moralo potpisati taj isti dan?gdje je bila uopće kakva obavijest radnicima u kojoj smo situaciji?gdje je onda bio taj stožer(svjedoci smo bili dizanja stožera i zbog članaka o privatizaciji u novinama,a po ovakvom bitnom pitanju-ništa) za obranu?ne kupujem tu plin JA ,pa da pregovori mogu ići samo jednim tokom,već največi potrošač u HR koji bi trebao imati neku pregovaračku moć….a onda još ostaje i to da ako je štetan,taj ugovor morao biti potpisan na dvije godine

  • Meni je zaista čudno da ne samo da Klaus nije prijetio izlaskom na ulice, pa čak niti samo zaustavljanjem pogona, nego je čak to potpisano na 2 godine. Čini mi se da su zbog tog ugovora izgubljena mnoga radna mjesta, plaće preostalima da su znatno manje. Ali, kako reče Klaus: “Nisu radnici Petrokemije IDIOTI!”. 🙂

   • Možda ja ništa ne razumijem. Ali objasnite mi kako on kao branitelj, što se često naglašava, voli svoju državu ako je oštečuje? Kakva je to ljubav? Da li je to domoljublje ili (da karikiram) izdaja? Možda je neznanje, ali ako i je samo neznanje, kakav egoističnu narav morate imati da obavljate tu dužnost? Priče nije se moglo, imaju pozadinsku poruku: nemojte misliti da bi vi bolje, kao napravilo se sve što se moglo, nitko drugi ne bi mogao bolje, ja sam savršen za tu poziciju. istina je poptuno suprotna. Postoji cilj rada tvornice, a to je da tvornica radi profitabilno i zarađuje, otvara nova radna mjesta, puni proračun (dobit vlasniku – državi)… Ako to, kao menager, možeš ostvariti onda vodi firmu, ako ne, ima drugih radnih mjesta za tebe, ima i drugih ljudi da vode firmu.
    Ovdje se vidi i nesposobnost naših političara. Vrdoljak je, pretpostavljam, mislio da če biti ponuđaća, on će se malo fotografirati i pobrati lovorike, a gdje je sad? Samo pokazuje kako je nesposoban.
    Svi smo mi idioti kao državljani hr, kad dopuštamo takvim ljudima (egotrip-menageri i političari) da se razbacuju našim novcima. Zato nam i je standard ovakav.

  • Upravo je ključna stvar da je ptkm NAJVEČI potrošač plina. Logika valjda ide, ako trošite puno, imate povoljnije uvjete, a ne lošije.
   Usporedimo to sa cjenama u velikim dučanima i malim dučanima. Zamislite da je u u nekakvom super-mega-marketu kruh 15 kn, a u lokalnom dučanćiću 8. Pa svi marketi bi propali.
   Tek kad to uspredite, shvatite koliko je novaca “isparilo”. Ne da ima realnu cjenu, nego nema ni popust na količinu?!? Tko je tu lud?

 87. http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/u-hrvatskoj-vise-od-200-multimilijunasa-a-uskoro-ce-ih-biti-jos-vise-929899

  Kakav žalostan tekst… To je takav trash neo-komunistički iskrivljeni pogled da je to strašno, nevjerojatno je da je netko u stanju to napisati i objaviti u 21.stoljeću. Najbolje da ne postoji jaz među nikim, da budemo svi gladni i bosi, i JEDNAKI, jer nismo valjda mi IDIOTI… Katastrofalno je da će se broj multimilijunaša uvećati za još 33%, možda bi bilo bolje da se toliko poveća broj siromašnih??? Nedaj Bože niti jednog multimilijunaša. Mislim da bi svima život bio puno bolji tada. Mislim da ih niti na Kubi nema, tamo su navodno svi sretni, plešu po ulicama, zdravo se hrane i slično. A Amerikanci gube živote i njih 50 u gumenjaku se pokušava ilegalno domoći tog raja gdje su svi isti i nema multimilijunaša, jer da bi netko postao bogat navodno ih puno mora osiromašiti?????????

 88. http://zse.hr/default.aspx?id=50121
  ajd sad nek netko meni objasni sljedeće:
  radi li tu netko budale i od vas dioničara i od nas radnika Petrokemije?
  koliko ja razumijem napisanu riječ,danas se nisu ni očekivale obvezujuće ponude…već se trebalo razmotriti ta pisma sa ponudama zainteresiranih
  sve mi tu smrdi na totalna naklapanja u novinarskim člancima
  ako su takva pisma postojala,zašto se ne objasni što to ti potencijalni ulagači traže kao uvjet da uđu u Petrokemiju
  stvarno se ovdje nešto skriva,puno je pitanja u zraku a nikoga da na bar jedno odgovori…ujutro se na radiju spominje prodaja ispod cijene,sad nema ničega
  na koje to restrukturiranje i financijsku stabilizaciju oni sad idu baš me zanima…po meni jedino restrukturiranje koje je potrebno je to da netko završi na sudu

  • Meni to izgleda kao da ide u stečaj pa će onda bit poklonjeno po prethodno dogovorenoj cijeni. Ali to ionako nije moja briga, ja sam samo dioničar, a svrha dioničara je da osiguraju benzin i ne pitaju previše, kako bi “šoferi” mogli voziti.

  • Saint, znači upravo ono što i piše. Nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, a Povjerenstvo se zato i raspušta jer nema više potrebe ( niti je ikada i bilo) za postojanjem nečega takvog.. Drugim riječima, ideje naše, benzin vaš zainteresirani smatraju glupom idejom. Možda Vam se čini herezom, ali stečaj je po meni najbolje i jedino rješenje iz više razloga, a riskantno samo iz jednog. Stečaj u Rh uvijek je kocka, a dobitak rijetka pojava, recimo “Pevec”. Zato bih ga dao direktno sucu Kolakušiću. On je najviše srao po predstečajnim nagodbama i velikom većinom je apsolutno u pravu, samo nije rekao jednu stvar. Stečajevi su trajali desetljećima, dok god je bilo stečajne mase za isplate stečajcima i ostalima u lancu, zato je Linić i izmislio predstečaje. Pa eto, ja bih mu odmah dao priliku da djelima stane iza svojih riječi i dokaže kako stečaj može biti brz, efikasan i najvažnije od svega, svrsishodan. Stečaj bi bio dobar za PTKM jer se svi ugovori trenutno stavljaju van snage i nanovo ugovaraju i revidiraju. Vjerojatno nema dugova prema PP za dosad isporučeni plin, pa bi to firmi dalo malo zraka i mogućnost privremenog zaustavljanja proizvodnje dok se ne restrukturira i nanovo organizira poslovanje i proizvodnja. Za to vrijeme tok novca može se osigurati postepenom prodajom zaliha. Dobar bi bio iz još jednog razloga. Apsolutno svi zaposleni, bez razlike se otpuštaju, a onda se potrebni broj zaposlenika uz nove ugovore polako vraća, ali ne svi, Prema aktualnom ZOR-u, bez stečaja ne možete otpustiti npr. hrvatske branitelje niti sindikalne povjerenike. To bi značilo da biste Vi, Nina, Vedran, vjerojatno bili otpušteni, a najveći štetočina i krivac za stanje u kojem je PTKM sad, i dalje zaštićen kao lički medvjed. Pošto imamo, ako ne korumpirane, a ono glupave političare, teško da će shvatiti da neće nikad uspjeti prodati sve dok Klausa na bilo koji način ne maknu iz firme, i doživotno mu zabrane pristup firmi na manje od 100 metara 🙂 , a sindikate pacificiraju. Kad bi se to napravilo, onda bi da su pametni napravili pozivni natječaj, na koji bi pozvali uz ova dva ponuditelja i Yaru i ostale lidere u branši, a isključili Borealis zbog mutnih pokušaja neprijateljskog preuzimanja firme i domicilnog tržišta. To bi onda dalo kredibilitet i čist kontekst u kojem bi Norvežani i ostali jaki igrači htjeli razgovarati i pregovarati. Sa balkanskim kokošarima i jajarama sigurno neće. Ne zaboravimo, plin jest akutni problem PTKM, međutim ne i glavni. Glavni je upravljanje. Ima još jedan način da se stvar izvede bez stečaja, ali taj spada u zonu vjere u vile i vilenjake, naročito u ove druge, ako znate taj vic. 😀 Taj bi bio da, ako je ugovor bio koruptivan, da netko u lancu i prizna da je dao ili primio mito. Time se automatski stavlja van snage. Koliko je to vjerojatno, što mislite?

   Pošto su nam političari takvi kakvi jesu, razbijat će glavu kako da prisile mirovince na još jednu dokapitalizaciju, umjesto da učine jedinu razumnu i racionalnu stvar. Međutim su i tu u gadnom problemu. Sva tri mirovinska fonda (ovaj četvrti neće ući ni da im prijete pištoljem, previše su fokusirani na HT 🙂 ) već su unutra vrlo blizu zakonskom maksimumu. A AZ, ako uračunamo i udio u dobrovoljnom fondu, i preko toga. Jedino mogu promijeniti Zakon. A onda nam nema spasa. Ni firmi ni mirovinama.

 89. Zar se drugo moglo i očekivati?
  Vrdoljak obećao drugačiju privatizacijsku priču, a sada ga se ne čuje, već Pejnović daje izjave umjesto Vrdoljaka koji je dolazio na dogovore i poklonjenje Klausu. Stavio ga u povjerenstvo, umjesto da ga je izbacio iz NO kao i ostala 3.
  Kada su zainteresirane firme jasno dale do znanja da neće dati novac pod uvjetima koje postavlja tandem Klaus -Vrdoljak, odnosno da onaj koji daje novac upravlja i odgovara, a ne kao do sada,Klaus započeo već davno viđeni scenario: pisanje pamfleta u kojima se on bori da sačuva firmu, skupove radnika u kojima zbunjenim i dezorjentiranima radnicima tumači da će im ti stranci ukinuti radna mjesta, nabija na k….c upravu, banke, fondove, minisrtra
  (e to mi je baš drago) prijeti izlasku na ulicu, saziva presice na kojima drži svoj monolog zašto se morao potpisati ugovor za plin, a da mu ni jedan novinar ne postavlja niti jedno smisleno pitanje-
  Komentar – FUJ!
  Odnosi se na sve one koji su toj kliki omogučili da tolike godine pljačkaju i upravljaju tom nekad dobrom firmom.

  • Molim vas nemojte protiv ministra Vrdoljaka,
   Čovjek je na turneji po Aziji, satire se od posla i ne stiže svuda. Ipak postoje prioriteti. Ne znam više točno što tamo radi ali ostala mi je izjava da je kao i obično “izuzetno zadovoljan rezultatima razgovora”. Po povratku očekujem vijest da je po pitanju Petrokemije sve u najboljem redu. Čut ćemo da je Vlada u suradnji sa upravom i sindikatima pripremila program restrukturiranja kojim je ministar izuzetno zadovoljan. Tko može platit tako pozitivan stav?

  • E da, ali na šta ostavku?

   Sad će vikati i muljati, jer mu je frka, mora obraniti svoju poziciju. Okrivit će ‘špekulante’ za ovo što se događa. Nadam se da će napokon novinari imati zrno pameti i zrno muda da psotave prava pitanja. Recimo, zašto je na najnevjeroajtnije načine plašio investitore, galamaio protiv privatizacije i prijetio, a onda priznao da su ‘oni u sindikatu već prije dvije ili tri godine znali da je nužan strateški partner’? Te primjerice da li se neformalno sastajao s predstavnicima jednog od potenijalnih kupaca?

   • Nisam u toku. Je li se na pressici pojavio Igor Lasić da pruži moralnu i medijsku podršku Klausu, sindikalnom karizmatiku iz “zadnje oaze socijalizma” u “najljepšem gradu u Hrvatskoj”?

    • Volio bih da je sve oko PTKM-a prvotravanjska šala. Meni je izgledalo uvjerljivo jer sumnjam da bi se Klaus tako šalio, ali nije mi palo na pamet da je zapravo “vojehr” možda bio inspiriran. 🙂 No, bez obzira na to, moj komentar ostaje, i bez pressice.

    • jest, prvotravanjska je. Ispričavam se ako se netko uvrijedio ili uznemirio. Malo sam humora ubacio u našu ozbiljnu svakodnevicu.
     Danas sam se našalio na nekoliko mjesta i bio sam iznenađen kako su svi iz prve nasjeli, nestao je osmjeh sa naših lica, brige su velike, i meni se zaledi lice, kad vidim gdje mi se spustila cjena dionice ptkm. Ali vjerujem da idemo u pravom smjeru. Sporo ali idemo.

  • privatizacija da ili ne, stečaj da ili ne, klaus da ili NE!
   znamo da galamdžija muti vodu i pokušava se jeftino izvući, ali – meni ovo je svejedno pozitivna vijest.
   što bi dandy rekao – vidiš da ide!!

  • Mda. Baš bih volio znati govorkanja u Kutini o povezanosti npr. klausove ostavke, aktualnog trodnevnog zastoja u proizvodnji, izostanku obvezujućih ponuda a bome i čuti malo što se priča po sobama za sastanke u mirovinskim fondovima na temu dionice.

   Kakav teatar apsurda.

   • govorkanja po kutini, ljudi će izgubiti posao i sve, a nitko kako je propuštena prilika gdje bi ljudi donekle dobili nešto, sada neće dobiti ništa, svi kukaju, a od kuknjave nema ništa, izgleda da više vole kukati nego nešto poduzeti

 90. jeste li vi ikada u kojem textu sa sadržajem pressice vidjeli kakvo suvislo upućeno pitanje?tamo su uvijek iznesene njegove izlizane i 100 puta ponovljene tvrdnje…novinara kao da i nema…bar ne onih pravih

  @dandy
  ma mene samo zanima što su ti ulagači tražili da uđu u petrokemiju,tj. koji je sadržaj tih pisama(ovako samo nagađamo najvjerovatnije)…mislim da taj konkretan odgovor zaslužujete vi koji ste dioničari,a i mi koji tamo radimo…sve ove druge stvari oko daljnjeg funkcioniranja su već svima ovdje jasne,sve smo te scenarije već unaprijed odradili ovih dana u ovim komentarima

  • Ništa posebno nisu tražili. Jednostavno većinsko vlasništvo i upravljačka prava odmah, da mogu provesti restrukturiranje brzo i sami. A ne da ulože lovu (ma koliko jeftino i povoljno bilo), konstantno povećavaju udio kroz dokapitalizacije ili investicije, a svejedno za svaku pizdariju moraju pitati i natezati se sa Vrdoljakom ili još gore Klausom, iako ni jedan ni drugi nemaju ni žutog bugara u džepu. 😀 A svejedno bi gazdovali i dalje. To je ta njima priglupa ideja; ideje NAŠE, benzin vaš. 😀 Osim toga, kuća se gradi od temelja, ne od krova. I još im cijelo vrijeme, kao Damoklov mač, nad glavom visi aktualni ugovor za plin, s kojim nemaju šanse biti profitabilni. Jedina mekinja im samo trenutne zalihe, ali koje treba znati prodati za dobru cijenu i uz profit. I još je kamen spoticanja ovo odlagalište, čija sanacija bi po njihovim procjenama, u konačnici mogla koštati oko milijardu kuna. Oni smatraju da ga nisu ni napravili, pa nemaju ni obavezu sanacije. Ali procjenjujem da je to samo njihova početna pregovaračka pozicija. Smatram da su to realni poslovni ljudi i skloni pregovorima oko toga. Da slikovito banaliziram; ne možeš imati ista očekivanja ako oženiš djevicu ili ako oženiš jednom udovicu i dvaput razvedenu ženu sa troje- četvoro djece. 😀 Na kraju krajeva za takve stvari se mogu povući prilična sredstva iz EU fondova, pa ne mora značiti da će to biti toliko skupo.

  • saint,
   novinari bi trebali postaviti samo jedno pitanje:
   Protiv koga se borite g. Klaus, kad ste vi potpisali drugu stranu ugovora i pristali na loše uvjete poslovanja na koje se tužite?

   Klaus protiv Klausa.
   Klaus – potpisnik loših uvjeta i Klaus – “smanjite nam cjenu plina, pustite nas da radimo”.
   Pa evo pustili smo Klausa da radi što hoće, pa je sam sa sobom potpisao loš ugovor i sad to “prodaje” pod netko mi je nametnuo. Dakle ili nezna ili nešto skriva. Dakle treba ga maknuti, kad već nema morala da sam ode. Pitanje je zašto ga netko ne makne? Kome on odgovara? U biti odgovara onome tko želi da ptkm radi loše, i ima dobit iz štetnih ugovora…

   • Uglavnom sad je na rtl-dnevniku klaus priznao da su uvjeti za privatizaciju bili takvi da bi samo budala pristala na to,tj. u njegovu obrazloženju da nitko ne isisa lovu i ode..majke ti mile,otkud će je isisat kad nema ničeg da cijelu kutinu iscijediš…i nek sad on objasni otkud će on iscijedit da financira ovu spalionicu para..dovest će nas u situaciju da kad dodjem negdje i kažem od kuda sam i gdje sam radio,da će mi netko pljunut u lice

    • Čačić je rekao jednu antologijsku tvrdnju za bivšu vladu, “brod luđaka”. Uvijek se rado sjetim te rečenice, pogotovo kada negdje pogledam Dnevnik ili Vijesti. Doma i nemam televizor, bolje da mi i ne pune glavu s takvim glupostima.

    • ROFL, isisa lovu. Isisalo je njemu odavno mozak. Pa trebalo bi platit nešto budali koja bi pod ovim uvjetima i razmišljala o preuzimanju.
     Zar on stvarno misli da ima još koji joker, Mirovinci su svoje odigrali, a država nema ni za kavu. Meni se čini da oni stvarno nisu svjesni da imaju maksimalno par mjeseci ili u najoptimističnijem scenariju možda do kraja godine, nakon toga slijedi sudbina DIOKIja.

    • sve je to ok…ukazivati na kriminal,popravljati društvo…divim se takvim ljudima i uvijek ću biti na njihovoj strani
     no zanimljivo je to da je “narod” uvijek za takve dok je progon aktualan…svi ćemo mi za godinu dana zaboraviti gdje je ta Jovev,Balenović,Maleš,Vodanović i cijela ekipa zviždača…kao da prenose kugu,nitko posla sa njima ne želi
     pratim ove situacije u petrokemiji već duže vrijeme,nerviram se,objašnjavam ljudima kroz priče sve ovo o čemu se tu priča i piše-većina se sa svim tim slaže,ali tu priča staje…ljudi radije šute,čekaju,vidi se da im nije sve jedno ,ali misle da šutnja spašava glavu…svakoga dana mi je to i jasnije…na kraju će ispast pametniji od mene koji sam nešto pričao
     da je bilo nečasnih radnji-bilo je…zašto nema istrage,najvjerovatnije si država ne može dopustit još jednu blamažu sa hrpom utučenih para,pa če utući još malo,da pojede vuk magare…tako će i nas koji smo pričali dočekati vukovi…jednadžba je vrlo jednostavna:na jednoj strani zaštićeni branitelji i sindikalni povjerenici-na drugoj radnici,mlađi i srednjih godina,daleko od ikakve mirovine…rezultat nije teško dobiti
     žao mi je i vas koji ste riskirali svoj novac na ovakvu ekipu…nadam se da će većina vas barem izači iz ovoga sa nulom..vezano za dionice:jučer mi frend kaže kako ima taj 106 paket…kupio ga je na račun staroga koji je kosti u toj firmi ostavio,prije par godina otišao u mirovinu,a kad je odlazio tražio je ako je moguće da mu bar jedno o dvoje djece zaposle-naravno da su ga otpilili,dok su “stranačke”djece nakon toga zaposlili more…i tako moj frend radi i putuje svaki dan u Ivanić grad na posao i ima dionice petrokemije…od mojih s posla,nema ih više ni 5% onih koji su ih kupovali..ali ne zovem ih profiterima,muljatorima ni ničim sličnim

 91. Koje su nam opcije za dalje je pitanje.
  Dokapitalizacija? Ali definitnvo s promjenama u NO i UO. Stecaj? Predstecajna nagodba? Taj ugovor za plin je cini se najveca tocka spoticanja. To bi trebalo nekako probat ponistit ili barem ublazit negativne ucinke. A sto ce INA s plinom ako PTKM propadne? Pa oni su im idealni kupac. Mozda se i tu krije dio raspleta ove gotovo nemoguce situacije.

 92. Molio bih da mi netko pojasni dali su ove donje tvrdnje točne, odnosno i da sa nižom cijenom plina Petrokemija nema šanse za uspjeh. Hvala

  Norveška Yara ( konkurent Petrokemiji ) za cijenu rada izdvaja 6%, dokle kutinska Petrokemija 10% prodajnih prihoda. Nadalje, u Yari na sirovine i energije odlazi 75%, a u Petrokemiji 88% prihoda. I konačno, netto profitna marža Yara-e iznosi cca 13%, dokle Petrokemije -13%. Dakle, čak kada bi Petrokemija trošak sirovine i energije spustila na Yarinih 75%, navedena bi i ostvarila pozitivnu profitnu maržu ali od samo 1% ( Yara 13% ). Spuštanje troška rada na Yarinih 6% za Petrokemiju bi značilo smanjenje ukupne mase plaća za 98 milijuna HRK ili visokih 39%. A to je nešto o čemu radnici i sindikati u kutinskoj Petrokemiji odbijaju razgovarati. Jednostavno nema nikakvog smisla da, Petrokemija ostvaruje samo 3% prihoda koje ostvari Yara, dokle na drugoj strani ukupan broj zaposlenih čini visokih 28.5% ukupnog broja zaposlenih u Yari. Dakle, evidentno je da podizanje profitabilnosti Petrokemije ne može doći samo iz smjera spuštanje materijalnih troškova ( između ostalog i cijene prirodnog plina ) nego i kroz otpuštanje velikog viška radnika i-li snižavanje prosječne cijene rada. Ovako ili onako cijena rada se mora prilagoditi produktivnosti rada.

  • Pa nije tako.
   Prvo, Yarini troškovi rada su 6,4%, za Petrokemijene nećemo uezti u omjeru na prihode u 2013., jer znamo da je prodaja zakazala zbog visoke troškovne baze, pa su gomilali zalihe, a u omjeru na 2012. je oko 8,3%; dakle, govorimo o razlici o 2 p.p., što se naravno može i treba smanjiti.

   Što se tiče troškovne baze, plin je oko 30%-35% skuplji nego bi trebo biti, dakle tu ima prostora za oko 25% smanjenja u ovom trošku koji je preko pola svih troškova čime se odmah dolazi u priličnu profitabilnost; pri čemu rezultat u 2013. ne treba gledati kao ‘prirodan’ jer je u njemu puno akumuliranog troška i iz 2012.

  • Nisam neki matematičar, ali Vaša definitivno nije dobra. Za početak čak i Yarinih 6% za radnu snagu je prilično, budući je uobičajena matematika u svakom biznisu, od najmanjeg do najkrupnijeg, do 5%. Makar bih uvijek radije to određivao u odnosu na profit (ili koji bi bio bez jednokratnih stavki, investicija i sl.), nego u odnosu na prihode. Tako da i zaposleni osjete i kad je dobro i kad je loše. Tih 6% odraz je skupe radne snage i države, slično kao u Rh, samo što tamo dobiješ value for money, a ovdje ne.

   Nadalje, spuštanje i ušteda troškova sirovine ili drugoga ne diže profitabilnost za isti postotak, nego za znatno veći. Jednostavno, manje ste potrošili, prodali ste istu količinu, više vam je ostalo, zato u postocima imate više profita.

   Ne znam koliko ste dosada pratili..PTKM, ali prvotna ideja je bila da se privuče kvalitetan investitor, koji bi uložio u dizanje kapaciteta na 2 milijuna i u kogeneracijsko postrojenje. Koliko bi u tom slučaju bilo profita? U svakom slučaju ova rasprava o smanjenju troškova radne snage, bila bi apsolutno bespredmetna, a ovo što Klaus želi, rješavanje viška ljudi prirodnim odljevom, bilo vrlo realno uz vrlo visoke otpremnine. Čak bi bilo i znatnog novog zapošljavanja. Ovako, firma se zahvaljujući ovoj dvojici genijalaca, bori za goli život i opstanak, a ishod je vrlo upitan. Sve i da stvar na kraju izađe na najbolje, ostaje nemjerljiv oportunitetni trošak u vidu 4-5(?) izgubljenih i na ništa potrošenih godina.

   Sa štovanjem

  • Strateški partner donosi i znanje i viziju, dakle budućnost, sve ono što sad nemamo u ptkm. Kako će se to ostvariti, to on najbolje zna.

  • Da li se raskid nepovoljnih ugovora bez penala a tako i za plin mogu odraditi kroz predstečaj ili samo kroz srečaj?

 93. “Čudne igre članova Nadzornog odbora u zadnjih godinu i pol dana rezultirale su izborom čudne Uprave i ubrzanom putu prema rubu. Sada bi ‘ceh’ trebali platiti radnici gubitkom tko zna koliko stotina radnih mjesta. Svjesni smo da će se oni koji su nas doveli u ovu situaciju truditi da krivicu za vlastite neuspjehe prebace na sindikate i branitelje”, stoji u priopćenju.

  http://www.seebiz.eu/sindikati-i-udruga-branitelja-zabrinuti-za-petrokemiju-nikad-nije-bilo-gore/ar-84841/

  • Zanimljiva je to ekipa. Sad je kao kriva ova uprava i novi članovi NO a ne oni koji su potpisali ugovor za plin i oni koji su im držali lojtru. Kako to sad odjednom sazivaju se presice i objašnjava kako je cijena plina uzrok ovom jadu. Dok se potpisivalo ugovor onda se nije znalo kud to vodi? Potpisuješ nešto takvo jer si nekompetentan ili je u igri nešto opipljivije i vodi k povećanju životnog standarda. Tada nije bilo potrebe aktivirati stožere, galamiti i nabijati na znate već što.
   Država i njene institucije su nam takve kakve jesu ali gledajući unazad par godina što se, kako se i kad se dešavalo ne bi me začudilo da se sad (napokon) iz nečije ladice izvuče neki file. Imam blagi osjećaj da bi to moglo biti na “to do” listi plana B kad je već plan A propao. Skoro da bi se i kladio na ovu opciju.
   Vlada si teško može priuštiti potpunu propast Petrokemije (bar se nadam jer smo se svega nagledali i naslušali u zadnjih 20 godina). Jedina mjera koja može preokrenuti stvar je raskid plinskog ugovora i sklapanje novog povoljnijeg. E sad su problem penali. Pogledajte malo INU i što se dešava tamo. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Sanaderu onda su ugovori od 2009. ništavni. Nadam se da sam bio dovoljno jasan u kojem bi to smjeru moglo ići.

 94. Nakon cijele ove trakavice, koja vidimo da se nastavlja,”mali” dioničari i dalje zapravo nemaju puno provjerenih informacija. Sve informacije koje dolaze su zapravo “rekla-kazala”, ne znamo koji su penali za raskid plinskog ugovora (a logično je da je svaki ugovor raskidiv samo je pitanje uz koju cijenu), do kad ugovor vrijedi (spominjala se čak i 2015), koja je cijena ekološke prilagodbe …
  Netransparentniji i nesposobniji proces “privatizacije” mislim da je zapravo bio nemoguć, ali naravno kakvo povjerenstvo takavi postupci, kakav prodavatelj takvi i potencijalni kupci. I što dalje?

 95. Biti dio malodioničarske zajednice Petrokemije je ovih dana čisti mazohizam. Ja sam jedan takav.

  No, Glasnik Petrokemije izgleda razigrano i izgleda da ga uređuje neka vesela duša:

  Click to access Glasnik%20br%203%202014g.pdf

  Glasnik Petrokemije d.d.

  Broj 3/ Kutina, ožujak 2014. / Godina III.

  “Dragi čitatelji,
  dok Vam pišemo ovaj uvodnik vani sja sunce, miriši pokošena trava i pjevaju ptičice. Proljetna idila!
  Zato smo i za naslovnu stanicu odabrali ove žarko crvene prekrasne tulipane snimljene prošle godine
  u Kutini.”

  Netko je rekao da smo depresivni?

  Sunce sja.
  Najljepši grad drijema.
  Gnojivo se rasipa.

 96. Navodno današnji Jutarnji, tiskano izdanje kaže sljedeće:
  PETROKEMIJU ĆE SPAŠAVATI DRŽAVA I MIROVINSKI FONDOVI, IZNOS JOŠ TAJE

  Navodno će se mijenjati ugovor za plin, otpuštati radnike i smanjivati plaće.

  • Vrdoljak snage? Poki, pa s obzirom na sve što je do sad govorio i kako je mijenjao stavove, taj čovjek nema ama baš nikakvog kredibiliteta. U biti je potpuno irelevanto što on priča. Bolje je zaobiči članke u kojima ta spodoba nešto izjavljuje. Takve informacije vam mogu samo poremetiti duševni mir, a ionako su potpuno bezvrijedne jer već za dan dva mogu se okrenuti za 180 stupnjeva.

 97. “U Petrokemiji treba u što kraćem roku definirati program restrukturiranja koji Nadzorni odbor treba prihvatiti i u suradnji s vlasnicima, državom i mirovinskim fondovima, restrukturirati kompaniju, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon konferencije na kojoj je objavljen natječaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu.”
  A što reći, izgleda je da nadzorni odbor predstavnik nevlasnika kad se mora dogovoriti sa vlasnicima….

 98. @Ian

  I ja mislim da ne može, no voda je stvarno došla do grla!Sada su si to valjda shvatili. Netko će morat prelomit i ne daj Bože da ne bude tako. Pa to je jedina tvornica u ovom dijelu Europe koja ima znatan potencijal. Ne samo da izvozi nego je i najveći potrošač plina u RH. Vrijeme je i da se radnici trgnu jer im obitelji direktno o tome ovise! Hoće li jedan dan njihova djeca moći tamo raditi ili će im pak morat objašnjavati da su bili kukavice i nisu imali snage ići protiv jednog Klauna! Pa dajte ljudi trgnite se malo više!!!

   • Jel sad slijedi i pressica za demantiranje večernjeg?
    Mene da netko toliko spominje po novinama,a da je sve navedeno neistina,jednostavno bi dao otkaz i ganjao bi pare za klevetu po sudovima 🙂

  • Očajan članak. Privatni investitori da nađu zajednički jezik sa sindikatima? Država popuštala sindikatima? Pa, sindikati su upravljali firmom i još uvijek upravljaju, umjesto države!
   A šta sam vam reka’! 🙂 Neće se napraviti jedino realno i razumno, nego će se i dalje kemijati i pritiskati mirovince da i dalje bacaju lovu i mirovine u bunar, a sve ostane kako je i bilo. Evo, Vrdoljak to najavio još jučer, a mirovince nije ni pitao što oni misle o tome. Što smo Bogu zgriješili da nas je takav dopao? Ima li ikoga u ovoj usranoj Vladi da ga povuče za uho i potjera u zapećak ili magareću klupu, gdje mu je i mjesto?
   Jebeš Vladu koja ne vlada niti upravlja, ni državu koja se ne ponaša kao država. Zar je tako teško izbaciti Klausa i sindikate iz NO-a? Čega se boje kad je sasvim jasno da je to nenormalna situacija? Ak’ Klaus bude mahao “sporazumom”, nek’ si ga stavi u guzicu. Ak’ krene sa neredima i nasiljem, država ima alate i za to. I apsolutno pravo da se brani od takvih.
   Možda nas Vrhovni sud spasi od ugovora. Ako potvrdi presudu Sanaderu, da li to znači da svi ugovori nakon toga ne važe?

   • Dobro, ima tu još jedna okolnost. Što ako se iz nekog razloga dokaže korupcija, što je uvijek mogućeu RH. Onda bi ugovor bio ništetan, s retroaktivnim posljedicama.

    • Mislio sam, ako presuda Sanaderu postane pravomoćna. Da li tada bilo tko je potpisao ikakav ugovor sa Inom može ga jednostrano raskinuti ako mu ne paše, budući su ih Mađari ugovarali i potpisivali koristeći se upravljačkim pravima i ovlastima stečenim na koruptivan način? Da sam ja Ptkm, ako postoji i najmanja šansa da je tomu tako, isti čas bih ga jednostrano raskinuo, riskirajući tužbu i sudovanje, makar u konačnici izgubio sud i morao platiti. Dotle bih valjda dovoljno zaradio da mogu platiti. Ovako ne mogu raditi ni dana dalje..

 99. Mislim da će sada sindikatima biti tri puta teže naći dogovor sa mirovincima nego sa privatnim investitorom a alternativu više nemaju,mirovinci su u pravu kada traže reviziju plinskog ugovora ali i razum od strane sindikata?Da se tada poslušalo čačića i ranije išlo u pronalaženje strateškog partnera(iako je i tada bilo zakašnjelo ali još na vrijeme) danas bi u petrokemiji bilo kud i kamo bolje stanje.Ali neka oni i dalje slušaju gospodina “mrzimo svaki kapital” pa će sa njime daleko dogurati?Kada je nenad napisao tekst “da je idealno vrijeme za privatizaciju” tada su svi zbrajali koliko će on zaraditi a na koncu uvijek po starom hrvatskom običaju na kraju svi izgubimo a ponajviše sadašnji i budući radnici petrokemije?Sindikati u ovoj zemlji kao da žive na nekoj drugoj planeti pa misle da ih očuvanje statusa quo vodi u spas a to je siguran put u propast…Nevjerojatno je koliko su neki sindikalni čelnici tvrdoglavi i nerazumni?Ovo danas što se događa u petrokemiji nikome nije trebalo da je bilo zrno pameti od strane sindikata ali i popustljive i strašljive države koja se na svaki povik sindikata povlačila i nije razmišljala gdje to sve vodi?Na kraju,tražili smo gledajmo?Žalosno ali je tako!

 100. Zamislite da ste vi savjetnik stranih privatnih investitora koji žele ući u petrokemiju?Što bi prvo upozorili svoje klijente?Prvo na nepovoljnji plinski ugovor a odmah iza toga na sindikat i gospodina klausa koji se suprostavio tuđmanu i pobijedio,potom jadranki kosor nametnuo predsjednika uprave a iza toga se suprostavio čačiću u svezi najave o eventualnoj privatizaciji i išao po antikapitalističkim skupovima govoriti da “oni” u kutini mrze svaki kapital?Zapitajte se dali bi vi ušli sa kapitalom u firmu gdje je sindikat jači i od same države,štoviše gospodin klaus se time javno hvalio i čak su davali izjave da u možebitnim akcijama se neće previše osvrtati na zakonitost?
  Pa recite mi vi dali bi netko od vas otišao investirati u rumunjsku ili bugarsku u jednu takvu firmu gdje je sindikat dokazano jači i od same države?Zar se nebi zapitali ako su mogli tuđmanu pokazati zube što bi tek vama radili?Od takvih firmi se bježi glavom bez obzira i biti će sada povuci potegni i sa mio fondovima jer i oni pušu i na hladno i tu će dogovor biti jako težak ali kao što rekoh nemaju više alternative?

  • Gospodin klaus kako vidimo sada je u defanzivi ali šteta koja je učinjena petrokemiji je nepopravljiva,gdje god imate prijetnje sindikata,natezanja sa državom vi ne samo da plašite strane i domaće možebitne investitore-strateške partnere nego tjerate sve banke od sebe jer nitko ne voli posuditi novac takvim firmama gdje u biti sindikat diktira uvjete i pravila igre.

  • Ma o tome se i radi. Nitko, nijedan pojedinac ili grupa ili interesna skupina, ne mogu i ne smiju biti jači od države. Kao što je u jednom trenutku u Rh organizirani kriminal (ubojstvo Pukanića) bio, a u Srbiji npr. neko duže vrijeme, što kulminiralo ubojstvom premijera. Osnovni atribut države je vladavina zakona, i ako to netko uspije nadjačati, onda je to anarhija i bezvlašće, a država gubi svoj smisao. Jer ako nema zakona i sankcije, onda nema druge nego da svatko uzme toljagu, pištolj, pušku ili što već ima, pa tko jači, taj kvači! Kad smo kod sankcije, Klaus je izašao u javnost sa povjerljivim dokumentima, nedostupnim mnogim vlasnicima i dioničarima. Pitam, gdje je reakcija Uprave i većinskog vlasnika? Ako traže formalni razlog da ga isključe i izbace iz svega, eto im savršene prilike i povoda. Ali, kao što kažete Antune, za vođenje države trebate državnike, a ne otpravnike poslova.
   U članku VL-a sviđa mi se ova refleksija sa tajnim službama. U slučaju Ptkm to bi imalo savršenog smisla. Naše tajne službe bi morale umirati od znatiželje što je to Jagušt radio dok je bio šef InterIne i da l’ pritom zamračena neka lovica ili uzeto mito, koje omogućilo kupovinu ekskluzivne nekretnine i UK državljanstva. Takve stvari saznaješ u suradnji sa kolegama iz sličnih službi. A suradnju treba razvijati i njegovati. Te stvari obično idu po principu quid pro quo, iliti po NAŠKI, ja tebi, ti meni. Vjerojatno i Englezi imaju svoje kokošare, koji su zamračenu lovu sklanjali preko RH. Samo za takvo što moraš imati profesionalne službe koje bi djelovale u skladu s nečim što se zove nacionalni interes ili sigurnost (prvo bi morali prokljuviti što to je 😀 ) Ne ovakve poluprivatne tračerske, pod Karamarkovom kontrolom, koje većinu vremena istražuju tko se s kim jebe.

 101. Možete i ovih dana čuti izjave ministra vrdoljaka “da su nafta i plin u jadranu skoro kao gotova stvar”,pazite tko malo zna o tome a ja si utvaram da nešto malo znam ali sam se i dobro raspitao kod ljudi koji se direktno sa time bave po svijetu i oni se ne mogu načuditi o čemu uopće ministar vrdoljak govori.
  Postavlja se pitanje dali je on stvarno analfabeta kao i njegovi savjetnici ili čovjek jeftinim balkanskim mačo štosovima širi suludi optimizam u hrvatskoj?
  Jer polupismen naftaš zna da BEZ BUŠENJA nitko ne može utvrditi dali na tim lokacijama postoji komercijalna nafta a čovjek već daje izjave da ćemo imati najeftiniju naftu i plin u europi?Možda nije još shvatio ili mu nisu rekli da npr. norvežani imaju najskuplju naftu u europi?Postavlja se pitanje zašto norvežani plaćaju najskuplju naftu a hrvati bi je po vrdoljaku trebali imati “đabe”,zemljo otvori se kakvog su nam ministra gospodarstva poslali?
  Ovo nema veze sa širenjem optimizma,ovo je već granica vjerovali ili ne?
  Njega čak uopće nije ni sram davati izjave tipa “gotova stvar ili nafta će poteći za pet,šest godina”,bez pardona čovjek govori na taj način a ugljikovodici još nisu nađeni već postoje indicije?Sa kime sam god razgovarao a bavi se time vani ljudi se smiju i rugaju sa ministrom gospodarstva i njegovim izjavama tipa “gotova stvar”,ljudi ne mogu vjerovati o čemu uopće taj čovjek govori?

 102. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/119418-psihijatrijska-dijagnoza-lovricka-je-nezadovoljna-sobom-kada-se-skine-gola-milanovic-je-kompleksas-a-sdp-narcisoidna-sekta.html

  Molim vas pogledajte ovo “psihijatrijsko vještačenje” vladimira grudena,mi umjesto da ovakve psihijatre pošaljemo u vrapče mi ih dovedemo u medije da nam oni kažu svoje mišljenje.Ma zamislite kakav moraš biti idiot da izjaviš za novine da sisačka županica nije zadovoljna sobom kada se skine gola ili da kažeš da je milanović kompleksaš kao hitler?Pa ljudi ovo je za ludnicu?Ne možeš vjerovati?Zapitaš se gdje mi živimo i sa kakvim luđacima koji još sebe zovu psihijatri?Ma zamislite merzl nije zadovoljna sa sobom kada se skine gola pa je zato otišla u politiku?A gruden je vjerojatno zadovoljan sa sobom “kada se on skine gol” pa je zato završio psihijatriju?
  Zemljo otvori se?Granica zdrave pameti?Pazite ovo se još objavi kao ozbiljan tekst?Kakvi luđaci žive među nama?

 103. Antune, i sam sam u “tom fahu” pa pratim sta se kod nas pise oko toga. Toliko prenapuhivanja, bombasticnih najava i opcenito gluposti i nestrucnosti se rijetko gdje nalazi. Pocevsi od pripreme i dodjele koncesije, zelenih akcija za vrijeme snimanja same seizmike, ponosnih izjava celnih ljudi agencije za ugljikovodike kako zaraduju na prezentaciji podataka pa do ovakvih suludo optimisticnih izjava ministra u ovoj ne ranoj nego nultoj fazi istrazivanja.
  Kako je cijela ova prica kod nas krenula dok sam radio u Namibiji, popratio sam malo kako je kod njih sve provedeno i mogu rec da me bilo sram sto dolazim od kuda dolazim.
  Pokusao sam povlaciti paralele i dok smo radili u UK-u i Norveskoj, ali jedino sto sam zakljucio je da je bolje ovu nasu drzavu gledat kao mjesto neiscrpnih tema za viceve jer cu inace dobit neku bolestinu od nerviranja.

  • Bodul,onda jako dobro razumijete o čemu govorim,ove vrdoljakove izjave su monthy python,sram te zemlje u kojoj živiš,to je za izrugivanje,naravno ne tvrdim ja da nema potencijala u jadranu ali o tome uopće nešto govoriti bez bušenja može samo ovakav ministar gospodarstva kojeg mi imamo,to je dilentatizam i to balkanski?Pa smiju mu se ljudi?Nebi to radili u namibiji?Sramota,ništa drugo?Znate što je najčudnije?Nitko mu se ne ruga?Shvaćaju ga ljudi ozbiljno?

   • http://www.jutarnji.hr/ogromne-zalihe-nafte-u-bosni–vlada-pregovara-sa-shellom-oko-ulaganja-teskog-700-milijuna-dolara/1179121/

    Evo i bh puna nafte,jedino shell traži koncesiju za istraživanje na 25 godina,i tamo je euforija,prvo je bila tuzla i to je bila gotova stvar “milijardu barela”ali ipak “neznalice” iz shella neće tuzlu hoće dinaride?Zamislite da smo mi kojim slučajem venezuela i da imamo vrdoljaka za ministra gospodarstva?Bilo bi wc papira koliko želimo,paket bi dobijali na pumpi za pun rezervoar jeftinog goriva,i to troslojni papir za guzicu?Od sada ćemo samo iznajmivati sobe-apartmane i prodavati naftu,ne trebamo više ništa ni misliti ni raditi?Lezi pod palmu i uživaj?

    • Ovaj hns sa vesnom pusić,vrdoljakom,beus richembergom ,igorom kolomanom itd mi izgleda kao udruga za zaštitu ptica pjevica a ne ozbiljna liberalna stranka koja itekako treba hrvatskoj a vrdoljak je više NAŠ nego svi iz sdp-a zajedno,to veze sa liberalizmom nema,veze sa vezom?Ima na ovome blogu aktivnih liberala pa bi baš volio čuti njihovo mišljenje ima li hns ekonomski veze sa liberalizmom,po meni nikakve,oni su tipično NAŠI i jedna klijentelistička stranka koja se uvijek prislanja uz nekoga ucjenjujući ga za pozicije u državnim i javnim poduzećima i tražeći za sebe uvijek veći pljen od objektivnog izbornog potencijala koji imaju?Mislim da oni bez sdp-a više nikada neće biti ni blizu prolaza izbornog praga?Svoje su odsvirali!To je moje mišljenje!Više će čačić uzeti na parlamentarnim izborima nego hns,dao bi se u to kladiti…
     Uzeli su sebi za pravo da se predstavljaju kao liberali a ekonomski oni sa liberalima nemaju veze sa vezom?Oni su ultra lijeva stranka koja samo u nekim stvarima glede ljudskih prava i sloboda ima neke dodirne točke sa liberalima a u biti su NAŠI?

    • Pazite nenade ali oni onako sa visoka se predstavljaju kao liberali?Čačić im je davao neki privid da su liberali i svojom osobnošću i energijom bi prikrio da su oni defakto stranka beusa richemberga,kolomana itd.Sada je to izašlo na površinu i nema tu više povratka?Trenutno im je najveći potencijal u dubrovniku gdje imaju pravomoćno osuđenog gradonačelnika?
     Pazite čovjek je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora uvjetno?

     http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/196971/Default.aspx

     A oni danas popuju sdp-u i hdz-u kako bi trebali isključiti iz stranke svoje članove koji nisu pravomoćno osuđeni nego su osumnjičeni?Pa mene bi bilo sram?Barem šuti i pokrij se po glavi?

   • Ono sto me najvise plasi je da mu se mozda vise nema tko rugat? Mozda je to to, nas vrhunac. Strasno puno ljudi je odselilo u zadnje vrijeme. Radim na rotaciji pa cesto putujem i sve vise srecem ljutde s jednosmjernom kartom na odlaznom letu s Plesa. I sam sam odlucio da vise nema smisla pa cu iduci let i ja imat u jednom smjeru.
    Jedinu nadu polazem u masovno useljavanje sjevernih susjeda pa da uzmu stvari u svoje ruke. 🙂

 104. Evo malo pozitive, iako sam na link naletio dok sam pregledavao neo-komunistički press-clipping site (kako ga je g.Bakić opisao 🙂 )

  Nisam korisnik Erstea pa sam tek sad saznao za ovu mogućnost, a navodno postoji vec skoro godinu dana:

  http://blogs.wsj.com/digits/2014/03/31/like-getting-bills-in-the-post-but-paying-for-them-online-theres-an-app-for-that/

  Svaka čast dečkima, i puno sreće u širenju ove inovacije po svijetu. Stvarno sjajna ideja!

 105. http://www.tportal.hr/vijesti/izbori2013/262805/Marijana-Petir-izgubila-izbore-za-nacelnicu-Velike-Ludine.html?utm_source=clanci&utm_medium=manual3&utm_campaign=clanci_manual

  A pogledajte ovaj apsurd,mislim da je moguće samo u hrvatskoj?Ne može kukuriku izgubiti eu izbore sve i da hoće?Pazite,marijana petir nije uspjela u “velikoj ludini” izboriti mjesto načelnice općine a NAŠI je stave na listu za eu parlamenat?Ponekad ti se čini da sve ovo sanjaš?Jeli vi ovo možete vjerovati?Pazite kao visokopozicionirana članica hss-a u velikoj ludini poražena do nogu i sada je oni za “nagradu i veliki doprinos” stave na listu za eu parlamenat?Pa kada bi ja izgubio izbore u velikoj ludini nebi mi palo na pamet da se više kandidiram bilo gdje i bilo kada u hrvatskoj politici?
  Što je sve u ovoj zemlji moguće?Nestvarno???

  • Antune,nije prorok dobrodošao u svome domu ni u svome zavičaju,stara je izreka.Barem ne pripada šutljivoj većini ,već prema potrebi ide protiv stuje i u skladu sa svojim uvjerenjima.

   http://www.vecernji.hr/hrvatska/marijana-petir-napadaju-me-oni-koji-su-u-mladosti-radili-za-udbu-493279

   – Oni koji me napadaju radili su u studentskim danima za Udbu, mijenjali su po potrebi vjeru i nacionalnost da bi politički napredovali, osporavali su legitimitet Domovinskog rata, progonili hrvatske generale, omalovažavali silovane žene u ratu, imenovali ljude s kaznenim prijavama na najviše dužnosti. Njihovi putevi nisu moji putevi – kazala je u intervjuu za Glas Koncila Marijana Petir, članica Odbora za ljudska prava u Hrvatskome saboru.

   Kaže da je napadaju oni koji se u javnosti deklariraju kao veliki zaštitnici ljudskih prava, ali u praksi pokazuju da su ljudska prava za njih bagatelna roba i da su u stanju napraviti vrlo jasnu razdiobu na one koji trebaju imati ljudska prava i na one koji ih uopće ne trebaju imati.

   – Sve što je moralno, radišno, domoljubno, kršćansko njima smeta, a upravo je te vrijednosti u hrvatskom narodu s jedne strane očuvala Katolička crkva, a s druge strane hrvatsko selo. I dok se Crkvu napada verbalno, blati se njene predstavnike na sve moguće načine u javnosti i prikazuje na uvredljiv način, ni u jednom trenutku ne radi se distinkcija između Crkve kao hijerarhije i Crkve kao naroda Božjeg koji čini 86 posto građana Republike Hrvatske – rekla je Petir.

 106. Iako nikad nisam bio u Velikoj Ludini vidim da je Petir osvojila oko 25% glasova. S obzirom da pretpostavljam tamo ne živi pa ne može igrati na shemu “birajte osobu, a ne stranku” i da predstavlja HSS tj. jednu smiješnu klijentelističku stranku koja neće dobiti ni 5% na parlamentarnim izborima i koja bi ionako koalirala s HDZ-om ja mislim da je ovo zapravo dobar rezultat.

  • Nikola zamislite da se milanović ili karamarko kandidatiraju u “velikoj ludini” i izgube izbore a onda se takmiče za premijera države.Ova priča sa petir je potpuno,potpuno ista jer ona spada u prvi ešalon hss-a?Kakav je to dobar rezultat kada u nekom tamo selu nisi dobar za načelnika općine kao visokopozicionirani član stranke nego te hipotetski pobjedi neki nepoznati i “kovač”
   Ma dajte budite ozbiljni to je poniženje za hss a ruglo za hdz-ovu koalicijsku list.Oni se rugaju sami sa sobom?Pa ne možeš izgubiti izbore u “ludini” i biti među dvoje troje ljudi u vrhu jedne stranke koja sebe percipira kao relevantnog političkog činbenika?Pa to je ruganje sa vlastitom strankom ali i hdz listom za eu parlamenat?Monthy Python?Da sam ja protukandidat petir samo bi odigrao na kartu “velike ludine” i pitao narod kako može biti dobra u eu parlamentu a nije dobra ovima doma u velikoj ludini?Napravio bi sprdnju sa time i u dopuštenoj političkoj borbi joj znatno umanjio šanse da uđe u eu parlamenat?Najveći problem kod nas je taj što je nama to sve postalo normalno?U hrvata je moguće da u spičkovini izgubiš izbore za predsjednika mjesne zajednice a da te dogodine stave kao protukandidata josipoviću na predsjedničkim izborima?I to je NAŠIMA normalno?Posljednja faza kolektivnog ludila!Dajte budite ozbiljni kakav “dobar rezultat” i nije petir običan član hss-a ili tamo neki lokalni mesar?To je sramota i hss-a i hdz-a koji ju je stavio na listu za eu parlamenat?Sprdaju se sami sa sobom?

 107. Antune,

  Što se tiče Vrdoljaka s obzirom da je čovjek inženjer i suvlasnik inženjerske firme koliko znam, malo je neobično da izlijeće s ovako neprovjerenim činjenicama u javnost pa moguće da ili ima naputak stranke da širi lažni optimizam, ili je naprosto diletant.

  Što se tiče Norveške jedini razlog zašto je benzin/dizel tamo tako skup je što je država odlučila da će od svake litre koja ima nekakvu tržišnu vrijednost cca 0,5E naplatiti 1,85E i tako u proračun uzeti 73% i tako prikupljenim novcem financirati socijalnu državu. Po meni oni su toliko bogati kao pojedinci, a i kao država da se proda više Tesla S modela nego VW Golfova što je priznat ćeš malo nakaradno i dokaz što čini državni intervencionizam. IMHO trebali bi više težiti USA modelu male i jeftine države koja ti ne uzima 70% od bilo čega pa tako niti goriva.

 108. Vrdoljak je inzenjer, ali o istrazivanju ugljikovodika nema pojma. Ni on ni ekonomistica s iskustvom rada u konzultantskoj tvrtki s naglaskom na energetski sektor (tako stoji u biografiji) koja vodi agenciju za ugljikovodike. Ima jako puno domacih strucnjaka razbacanih po svjetskim naftnim kompanijama, ali takvi ce malo teze raditi u ovakvoj okolini i za ovakve place. Mozda je na kraju i bolje da je tako nego da se zaposle novi ### izbrisano ### i odrade po naputku…

 109. Ma jasno, ali pravi inženjer za svoje područje ekspertize stoji iza izrečenog, a ako nešto nije njegovo područje ekspertize konzultira stručnjake pa tek onda daje izjave.

  Donekle razumijem profesionalne političare, profesionalne prodavače i općenito ljude koji ne poznaju (a često niti ne stignu ili moraju poznavati materiju) da imaju mindset prvo obećaj pa onda vidi kako će se nešto napraviti i može li se uopće nešto napraviti. Većina inženjera koje poznajem, a danas rade prodaju ili kao direktori i dalje imaju taj inženjerski mindset gdje u glavu slažu “širu sliku” i kockice nekog rješenja te uzročno posljedične veze između kockica pa tek onda kažu “hop”.

  To ovdje nažalost eto nije slučaj.

  • Ovi se igraju vlasti?Obični bleferi koji misle da će europskoj komisiji i investitorima prodavati balkanske bleferske fore tipa “mi smo predani reformama”,samo ne kažu kojim?Pusti vodu dok majstori odu?

 110. Današnje gostovanje g.Bakića na hrt1(Hrvatska uživo) -kratko,ali jasno.Rečene su bitne stvari,drito u glavu ,bez okolišanja…nadam se da će još koji slijepac progledati nakon ovog,ponajprije ovi iz državnog aparata.
  Nekako mi dođe žao kad vidim kako pametnih ljudi ima i čije se riječi uvijek izvrću u neku “znanstvenu fantastiku” od strane ovih koji su jedva školu završili.

 111. http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/
  evo link za današnje gostovanje svim sindikalistima koji nisu stigli pogledati
  preporuka je gledati od 23:30 minute, kako bi preskočili Ljubu i njegove teorije valova
  velika je hrabrost u hr suprostaviti se premreženim interesnim zajednicama, za nas male poduzetnike to znači gubljenje poslova, zato ovim putem podrška za nastup u emisiji, a ja ću još neko vrijeme jer sam kukavica

  • Espresso,da kojim slučajem ljubo jurčić nije bio ministar gospodarstva u račanovoj vladi koliko je bio puta na htv-u srazmjerno tome njegova stranka bi imala podršku 90% birača?Njemu je najveća greška što je već bio ministar u vladi pa narod to pamti a da kojim slučajem nije, sa ovoliko nastupa na htv-u, on bi laganini dobio izbore u hrvata,i to plebiscitarno?Sreća za njegove političke protivnike jer ovakvu besplatnu kampanju koja traje već godinama nema ni predsjednik josipović,ni približno,ni blizu?Isto važi za marksiste i socijaliste,oni oglase i propagandu svojih ideja nemaju potrebe plaćati,sve se to radi đabe,odrade NAŠI to za njih bez naknade,još se tuču tko će to odraditi?

    • Poki,ne znam zašto se to meni neće svidjeti?Pa normalno je da se danas u hrvatskoj svaki dan pojavi neka nova stranka čija popularnost raste,holy je jako interesantna mladim revolucionarima koji imaju očekivanja od nje do neba,njima je ona avangardna političarka i masa mladih ljudi u nju polaže nade “do konačnog obračuna sa neoliberalnim kapitalizmom”,da sam i ja njihovih godina između 18-25 možda bi i ja mislio slično kao i oni?
     Hrvatskoj nikada više nije trebala da takvi kao holy,jurčić ili lesar uzmu vlast,tek tada ćemo se mi otrijezniti,pa ja sam više puta pisao da priželjkujem i navijam da takve stranke uzmu vlast jer njihova priča samo će držati vodu dok ne dohvate vlast i suoče se sa realnošću i oni i njihovi birači?
     Holy je ušla u puno kompleksniju priču i njeni birači od nje očekuju puno više nego od lesara njegovi,njena priča neće dugo trajati jer unutar njenog biračkog tijela se sada grupiraju svi ljevi revolucionari koji će se brzo počupati međusobno jer su očekivanja nemoguća?Ljudima je magija u krizi uvijek privlačna,pa vidite popularnost tsiprasa u grčkoj?Čemu se mi čudimo?Grčka još ima neku kapitalističku tradiciju a hrvatska ama baš nikakvu tako da su holy i lesar samo normalan slijed stvari u NAŠEM društvu…Pa vi imate jučer u studiju četri gost branko vukšić koji se upušta u razgovor sa budimirom iz hsls-a o ekonomiji “jer su njemu rekli da mjere štednje nisu put za izlazak iz krize”,i nema boga da ga netko uvjeri u suprotno a čovjek nema veze ni što govori ni o čemu govori nego trabunja kao na matrici o neoliberalnom kapitalizmu i tkz. krupnom kapitalu,da zna što govori nebi više nikada ni progovorio?
     Isto tako članstvo stranke mirele holy nikada neće shvatiti da će hrvatska deeeebelo morati žrtvovati ekologiju i gristi ljute limune ako želimo preživjeti i zadržati kakav takav održiv broj stanovnika u državi,nama ne trebaju male investicije nego se mi moramo toliko preinvestirati ako želimo preživjeti i osigurati našoj djeci obrazovanje,našim roditeljima mirovine i zdravstvo dostojno čovjeka,hrvatska će se morati u jednom trenutku pretvoriti u jedno veliko gradilište i potpuno liberalizirati uvoz radne snage,to je kiseli limun koji ćemo mi morati gristi 2x kao skandinavci ako želimo imati i s od socijalne i uređene države,NAŠI koji se deklarativno zalažu za socijalnu državu defakto je indirektono uništavaju opstrukcijama na svim razinama društva?Dali je lesar spasio radnike i socijalnu državu kada su zakočili referendumom jadranku kosor i njenu vladu?Naravno da ne,tada su defakto trasirali put kojim mi danas idemo?Koga su spasili,osim možda svoju političku poziciju?Koga je spasio gospodin klaus sa agresivnom retorikom prema hrvatskoj vladi?Koga?Ma nikoga osim sebe i svoju poziciju?
     Sa pozicije državne “sigurne” plaće ti ljudi izgube sluh i vid i udaraju sempre drito,to postaje domena religije a ne stvarnog života,imam masu poznanika-prijatelja koji tako razmišljaju i vjerujte tu bez nevolje pomoći nema,nikada se ovo društvo bez teške nevolje neće promjeniti a petrokemija je najbolji primjer i sada navodno firma nije strateška i sada navodno može dokapitalizacija-privatizacija!Nevolja je nažalost u tjeku,ovo je tek početak!Svaki narod u politici ima ljude koje je zaslužio?
     Problem hrvatske je što socijalizam nikada nije umro i što socijalistička kampanja nikada nije ni prestala u ovoj zemlji,tu su lijevi i desni potpuno isti…Pa sjetite se NAŠIH kvazipatriota koji su nas godinama strašili da će nas stranci pokupovati,da ćemo biti sluge u svojoj domovini,da postoje veliki i mali hrvati(kao nekada članovi partije i oni koji nisu),i tada su postojali unutrašnji i vanjski neprijatelji,jugoslaveni i hrvati,pa to je škola druga tita a oni su danas najžešći protivnici tog istog tita a lijevi imaju istu priču,i oni imaju unutrašnje i vanjske neprijatelje,unutrašnji krupni kapital i strane kapitaliste sa druge strane zajedno sa tkz. bagrom iz svjetske banke,mmfa i tkz centara moći itd kojima ćemo mi navodno biti sluge a sluge smo tako da živimo od njihove love na đemtido,već jedanput smo ih nasadili 80-tih pa što nebi opet?

     I u sjevernoj koreji je sve jako slično jedino tamo je prisila a kod NAŠIH oni to dobrovoljno,NAŠIMA prisila ne treba?Tu je jedina razlika?Propaganda je ista i to nažalost jako pali jer kao što rekoh sto puta socijalizam je jako jako privlačan ali mora imati neprijatelja da bi ideja živjela…Sa neprijateljem je besmrtan!A mi smo kao na heroinu ovisni o neprijatelju,bez njega ne možemo živjeti jer nam život nije ispunjen,nije to to…

 112. Hvala, saint na informaciji. Nisam danas uopće čitao novine, niti gledao tv, ovo mi nova informacija. Tek sad pogledao na tv na zahtjev.

  Nenade briljantan nastup! Svaka čast ali za strpljenje i i smirenost jer ste prvo morali odslušati gluparije i bedastoće Jurčićeve. 😀

  Ovih dana sam nešto piskarao o NAŠIM tajnim službama, danas potvrda o tome u vidu presude po tužbi H. Puljiz. Jebate, još ću sam za sebe pomislit da sam vidovit! 😀 Ilija Čvorović je James Bond za ove NAŠE! 😀

  Ova ideja da Ina uzme vlasnički udio za neotplaćeni i još nepreuzeti plin? Shvaćam da je to vjerojatno trenutno jedina opcija. Međutim, moram izraziti antipatiju na takav ishod. To mi liči na nagodbu bez predstečaja, i da će to završiti i bez restrukturiranja, i sve ostati kako je i bilo i NAŠE. S principijelne strane ispada da će Ina još biti i nagrađena za to što je prodavala Ptkm plin po ovim cijenama i moguće koruptivne radnje prilikom ugovaranja. Ne znam o kojoj cifri se radi (za još nepotrošeni plin), ali po sadašnjoj cijeni na burzi, to bi možda značilo i faktično preuzimanje Ptkm od strane Ine? Možda se nešto od toga kompenzira ako se “dokapitalizira” po trenutnoj nominali? Prožvakat ću i to, ako je to samo faza stabilizacije firme prije novog pokušaja privatizacije. Samo ja na njihovom mjestu ne bih imao iluzija da će i onda uspjeti, ako prije toga ne razvlaste Klausa i sindikate, ako se već ne usude restrukturirati iz političkih razloga.

  Osim toga pitanje dal’ će Mađari pristati. Ako im se i uzmu upravljačka prava nakon pravomoćnosti, opet ćemo preko Ine dobiti još i više države nego prije u Ptkm. Previše za moj ukus. 🙂 Što god kane učiniti, nadam se da će učiniti brzo, jer brzo će izbori, koje vjerojatno gube. Ako ne privatiziraju do tada, bojim se da će to biti kraj za Ptkm.

 113. Nenade,
  Pohvala za nastup i za sve što ste uspjeli izreći u tako kratkom i zbrzanom tv nastupu i jedan mali dobronamjerni savjet – govorite sporije pa će Vas ljudi bolje razumjeti
  Ja čitam gotovo sve što se na ovom blogu objavi pa mogu reći da sam informiran o događajima u Petrokemiji i znam Vaše stavove, ali neke ste stvari toliko brzo izgovorili da je i meni bilo teško pratiti, a onaj tko u to inače nije upućen vjerojatno je vrlo malo toga razumio.
  Šteta propuštene prilike, dobro ste i pametno govorili i da ste malo sporije govorili vjerojatno biste postigli puno veći učinak na gledatelje.
  Kad se usporedi medijski vrlo praćen lopovluk njihove županice i veličina štete koju su socijalisti i sindikalisti proizveli i još uvijek proizvode to je naprosto neusporedivo, a narod toga nije svjestan.
  Ista usporedba vrijedi i za veličinu štete koju je svojim lopovlukom učinio Sanader i štetu koju nam svojom fiskalnom i svakom drugom socijalističkom politikom čine Linić, Milanović i drugovi.
  Narod to ne razumije – netko im to treba objasniti!

  • Da,to sam i ja tako brzo doživio..ali to je
   valjda tako kad se ima puno toga za reći a vremena je jako malo,pa te još i voditelj prekine u par navrata..za jedno pravo iznošenje stvari na svjetlo dana bi trebala bar 30 minutna emisija

 114. Nenade,slažem se da je zabavljanje nacije sa županicom merz u odnosu na gubitke u petrokemiji koje trpi čitavo ovo društvo kikiriki i kokice kolika je šteta učinjena državi i čitavom našem društvu u petrokemiji ali najveća šteta u hrvata koja se ne može ni izmjeriti nanjeli su socijalistički propovjednici uz zdušnu pomoć hrvatske radio televizije.Kriza narodima služi da nešto kroz nju nauče,da iz nje izađu pametniji i da ne ponavljaju više greške iz prošlosti a nas su potpuno okrenuli kontra kakpitalizma,uvjerili nas da je sve na ovome svijetu nepravedno,uvjerili nas da tkz. neoliberalni fašisti navijaju da nam bude sve gore i gore,uvjerili nas da je rješenje jedino ispravljanje nepravde u rušenju kapitalizma i okrenuli čitav narod kontra sustava u kojem živimo.To su štete koje nikada nitko više neće nadoknaditi,to su milijarde eura jer satrali su ljudima zadnju želju da se bave ozbiljnim poduzetništvom u ovoj zemlji?Tko ne mora time se ne želi uopće više baviti u ovoj zemlji,kapa dole iznimkama koji i nakon te količine pljuvača i dalje imaju tu volju i snagu da guraju dalje?

  Šest godina mi imamo kontinuiranu sjeverno korejsku propagandu gdje svi pušu u isti rog(pa zar se to jasno ne vid?i),tu više nema veze dali je to branko vukšić,ljubo jurčić,mirela holy,lesar,,srećko horvat,nadežda čačinović,goran marić,nino raspudić,klaus,sever,ribičl ili stotine drugih sa “ljeva na desno” koji su nas hranili svih ovih godina sa neprijateljem koji se zove neoliberalni kapitalizam… Drugim riječima mi više u takvom sustavu nemamo što raditi nego je cilj i smisao sanjati sljedećih 10-20-30 godina njegovo rušenje,u boj,tako nam je lakše?Što da radimo u sustavu koji je totalno nepravedan i gdje nas “fukare” od kapitalista ugnjetavaju i iskorištavaju i oni su pravi i jedini krivci za krizu u hrvatskoj?

  I mi se onda čudimo zašto smo postali destruktivno društvo?Pa kako ćemo postati nešto drugo kada “znamo” da živimo u jednom totalno nepravednom sustavu gdje je NAŠA krivnja nikakva i gdje su za sve NAŠE nedaće krivi krupni kapitalisti i neoliberalni fašisti?Zar smo mi krivi što trošimo više nego zaradimo i što nismo konkurentni?Takve teze su se nama plasirale ovih 6 godina?Tražili smo gledajmo?

  Da završim, gubici u petrokemiji su kikiriki i kokice koliku je štetu u tih šest godina nanjela ovom društvu sjeverno korejska propaganda od strane ljudi koji su to radili svijesno ili nesvijesno jer su zaraženi socijalizmom?Oni su većina u ovome društvu i ja iskreno navijam da uskoro raspišu referendum o rušenju neoliberalnog kapitalizma u hrvata da ljude više ne muče već da dobijemo društvo kakvo priželjkujemo,prizivamo i na koncu zaslužujemo,kapitalizam u hrvata uopće više nema smisla,niti se poduzetnici ali ni radnici ne osjećaju dobro u tom sustavu,nikome u ovoj zemlji nakon te sjevernokorejske propagande više nije dobro,bježe vani i možebitni poduzetnici i radnici,NAŠI neće nigdje,njima zadatak da budu čuvari socijalističke ideje u hrvata,uspjeli su u to uvjeriti ljude i treba im stvarno čestitati na pobjedi a da još imaju hrabrosti kao srećko horvat da to i javno kažu čovjek im nema što ni zamjeriti,jedina prava demokracija u današnjoj hrvatskoj bi bio socijalizam,nemojmo se lagati svi jako dobro znamo da bi to podržalo barem 65-70% stanovnika ove zemlje,nakon ovolike količine propagande koja se plasirala preko javnih medija pocrvenila bi čitava amerika,iz dana u dan iz sedmice u sedmicu,svaki dan nam se plasirala misao i ideja tko nam je zapravo najveći neprijatelj,pa ZNA SE- neoliberalni kapitalizam,to djeca više znaju i u vrtiću…Tu su štete neprocjenjive a mi ako i izađemo iz krize izlazimo u mentalno tri puta gorem stanju nego smo u krizu ušli?Jasno kao dan!Odigrano!

 115. Najveća današnja hrvatska sprdnja-monty paython je kada svakodnevno čujemo “da bi mi morali stvoriti poduzetničku klimu u hrvatskoj”,naježim se kada čujem tu misao?Pa brate mili,kako ćeš stvoriti poduzetničku klimu u društvu koje je dominantno antikapitalističko,to je domena naučne fantastike,jedno negira drugo?To je isto kao da odeš u saudijsku arabiju za vrijeme bajrama prodavati odojke i kažeš “da treba stvoriti klimu u kojoj će ih ljudi početi jesti”,hrvatska nikada nije imala poduzetničku klimu zato nam je gospodarstvo i ekonomija bila rođačko-stranačka-kriminalna naslonjena na državu koja je u tome bila svemoguća,bez države i partijskih birokrata, komesara nisi mogao ni u wc otići a kamoli raditi neki ozbiljan busines,čast iznimkama koji su se mukom kroz to provlačili i ostali izvan toga ali kod NAŠIH sve isto je ostalo kao u socijalizmu samo se titular vlasništva promijenio?Čitavo vrijeme je narod defakto svijesno ili nesvijesno podržavao tu vrstu mutant društva kojeg smo mi baštinili jer ne postoji niti jedna politička stranka koja se u današnjoj hrvatskoj zalaže za slobodu poduzetništva i minimum države,nego svi obrnuto, još su nas u međuvremenu uvjerili da je za sve NAŠE nedaće kriv zločesti neoliberalni kapitalizam gdje 1% navodno bogatih terorizira 99% siromašnih?
  Mi u takav sustav jednostavno ne vjerujemo i točka!Što da radimo kada je tako?

  Ma zamislite koji je to nivo licemjerja kada iste osobe koje šire kontinuirano,jako perfidnu, antikapitalističku kampanju,jarcaju ljude na bogate,na banke koje by the way upravljaju novcem štediša, i bogatih, i siromašnih,na vanjske centre moći,na strance koji će nas navodno porobiti i ti isti sutra kažu i napadaju vlast “da trebamo stvoriti poduzetničku klimu”,pa to je ruganje sa elementarnom inteligencijom ljudi?Kakva poduzetnička klima bez mentalne preobrazbe stanovništva,pa i ovo malo stranaca što je došlo u vrijeme gospodarskog procvata europe prokleli su dan što su prešli granicu na bregani,skužili su NAŠE koji još nisu našli model kako će ti stranci doći na granicu istresti milijune eura i reći nam dolazimo opet sljedeću sedmicu u isto vrijeme,izvarali smo ih gdje god smo stigli,lokalne uprave su leglo nepotizma,o čemu mi govorimo?O kojoj mi to poduzetničkoj klimi govorimo?Možda onoj iz petog dana ili onoj koju će stvoriti stranka rada-laburisti kada uzmu vlast,ili onoj komadininoj koju će stvoriti ako možebitno zamijeni milanovića ili onoj ekonomskoj koju će stvoriti goran marić ako hdz opet možebitno uzme vlast?
  Jesu li nam to “garanti” bolje poduzetničke klime u budućnosti?Dajte budimo ipak malo ozbiljni?Pa nisu ljudi(investitori) ni naši ni strani ovce?Ponavljam,bez mentalne preobrazbe svijesti u društvu i NAŠEG odnosa prema kapitalizmu mi nemamo šanse izaći iz ovoga blata,osim kao grci zbog teške nevolje a ne zato što su oni to htjeli…Sto puta sam napisao da bi nama pametnije bilo da se vratimo u socijalizam nego da se živimo ovaj mutant od društva koji danas živimo gdje smo većinski antikapitalistički nastrojeni a gdje cvjeta nepotizam i korupcija kao i NAŠEVANJE koje je postalo paravan za sve?Kakva poduzetnička klima?Pa hrvati još danas misle da krupni kapitalisti kupuju obveznice hrvatske njihovim novcima a ne novcima štediša ili članova nekog fonda,bio on mirovinski ili neki drugi,svejedno?Mi smo razmišljanjem još u pećini?Mi smo uvjereni da je bogatstvo milijardera u svijetu keš lova,pa smo infisali da je ponestalo keša zato što je u rukama tih navodno 1% bogatih?Spavaju na kušinima napunjenim novčanicama od 1000 usa dolara,”pa zato mi nemamo keša”
  Nemojte misliti da nas vani percipiraju bolje?U to sam se više puta imao priliku uvjeriti!Ovo društo nije u nikakvoj ekonomskoj krizi,ovo je mentalna kriza koja je pet puta gora od ekonomsko-financijske krize?Mi bi htjeli biti uspješna i bogata kapitalistička zemlja,samo bi do toga htjeli stići socijalističkim putem i metodama?Kada imaš takvu utopiju i zabludu unutar društva tu pomoći nema,osim kada te na to kao grke prisili teška,teška nevolja a pitanje je dali bi i tada nešto shvatili ili još jače udarili po zločestom neoliberalnom kapitalizmu koji nam danas dođe kao pikado tabla,svi u nju gađaju,više ni na red ne možeš doći?Jednostavno obožavamo jednoumlje!
  Taman se riješili priče o malim i velikim rvatinama,ne skroz ali više ne kao prije a na red došli “podobni” antikapitalisti i “nepodobni” prokapitalisti?
  Kao da uživamo u svemu tome?Poduzetnička klima?Budimo malo ozbiljni?

 116. http://www.24sata.hr/politika/martincevic-nekoliko-stotina-hns-ovaca-ide-u-reformiste-360930

  Izgleda da je hns-u odzvonilo,čačić će im uzeti masu glasača ali gabrić i holy isto?Da su dali boljeg ministra gospodarstva imali su možda nekakvu šansu ali ovako oni će skoro pa nestati sa političke scene hrvatske,ovo sa isključenjem čačića bila im je totalno naivna i kriva procjena jer su umislili da su oni veeelika stranka kao sdp ili hdz pa su mislili da mogu to bezbolno napraviti kao oni a čačić jedva dočekao da ga isključe i da iz pozicije gubitnika i žrtve gradi novu političku stranku i povuče masu članova sa sobom.
  Vidiš po tome da se radi o političkim diletantima?Takvu grešku djeca nebi napravila u politici nego bi čekali grešku čačića nakon izlaska iz zatvora da sam sebe isključi a ovako su mu dali status žrtve i ispalo je da su cipelarili čovjeka dok je još bio na podu?Nemojte me krivo shvatiti onako na instinkt od vesne pusić i vrdoljaka nisam očekivao ništa bolje?

 117. http://www.index.hr/vijesti/clanak/cro-demoskop-sdpu-rejting-pao-za-17-posto-podrska-holy-strelovito-raste/738058.aspx

  Zar nije jasno da je sljedeća koalicija na vlasti sdp i hdz?Da jedni i drugi imaju i zrno pameti riješili bi se svih priljepaka u koalicijama na sljedećim parlamentarnim izborima jer niti hns treba sdp-u niti hsp treba hdz-u?Nažalost ovo je naša realnost na sljedećim izborima?Ne vjerujem da je moguća koalicija kukuriku,laburisti,orah,eventualno gabrić a mogući su tu još bandić,čačić itd,ta vlada nebi trajala dva sata.
  Jedina realna opcija je velika koalicija sdp i hdz,na to se oba dvije stranke moraju realno pripremati?Granica 20% plus-minus 1-2% je otprilike podrška koju će imati hdz i sdp na sljedećim izborima?Sa laburistima tko god formira koaliciju poginuo je prije nego je u nju ušao,sa holy je slična priča,njima vlast i ne odgovara jer bi se jako brzo suočili sa gnjevom svojih birača i članova stranke?Možda je sve ovo jako dobro za hrvatsku,naravno kada bolje i ne može,jednostavno to je izborna matematika,po jutru se poznaje dan?Da mi je vidjeti npr.milanku opačić i vasa brkića na sjednici koalicijske vlade?Svega ćemo se mi još nagledati?

   • Ja piculi nebi dao da vodi mjesnu zajednicu a kamoli državu,on čeka martina schulza “da sruši neoliberalni kapitalizam u europi” a da martin schulz to i napravi tek tada europa nebi imala što za jesti a u hrvatskoj bi vjerojatno ostao samo onaj koji nije mobilan-pokretan?Toliko o piculinom razumjevanju svijeta u kojem živimo.Vidite spogutz da malo koliko bi trebao kritiziram milanovića ali to je zato kada se osvrnem oko njega vidim onu sliku kao ona baba koja bi plakala nakon svakog prevrata u španjolskoj dok bi ostali slavili “kako koji tako gori”,spogutz kakav picula,on je lošja kopija ivice račana,to je politika “dobrih ljudi” kako kažu u dalmaciji; j.. bi se a da ti ne uđe?Tipičan birokrata socijalističke provenijencije?

    Pogledajte sa kime se danas eu i mi natječemo:

    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/155471/Kako-prezivjeti-najbolji-skolski-sustav-na-svijetu.html

    A mi bi se takmičili sa piculama-sa faksa u sabor?Dajte budimo ipak malo ozbiljni?Svijet se jako promijenio i nikada više ništa neće biti kao prije a europa se suočava sa velikim rizicima i opasnostima po svoju budućnost?
    Još nam samo fali picula?Neka ga tamo u eu parlamentu neka njima drži govore o socijaldemokraciji,nama treba kruha i posla a ne andersenove bajke ljudi koji su u profesionalnom životu odabrali-monopolizirali da budu “dobri ljudi” sa listom dobrih želja i čestitkama za novu godinu,naslušali smo se mi toga ohoho,samo je na kraju njima vječno jako toplo a narodu jako hladno i gladno?

  • Antune, već duže čitam vaše komentare i ovaj blog i u potpunosti se slažem sa vama. Osim u ovome da će na vlasti biti velika koalicija.
   Danas sam baš nekako jako tužan, tužan zbog Hrvatske. Gledam ova istraživanja i kome raste popularnost.
   Jer kako meni izgleda vlast će biti jedna od koalicija, čini mi se izglednije ova lijeva sa svim mogućim kočničarima – Orah, Laburisti….Mislim da je i HDZu i SDPu nemoguća opcija koaliranje međusobno, što bi bilo najbolje, ali neostvarivo.
   Ja se bojim da je jedino rješenje otići iz ove zemlje. Sada sam samo privremeno na “trulom zapadu”, ali izgleda da je najbolje rješenje to pretvoriti u trajno jer mi ćemo se mrcvariti još najmanje 5 godina sa ovakvim ljudima u politici i stanjem svijesti među biračima kojima su opcije poput Holy i Vukšića sve bolje i bolje. Vi zazivate da oni dođu na vlast i to bi bilo najbolje kada bi ju samostalno obnašali jer bi se tada razotkrile sve njihove zablude. Ali oni nažalost neće biti nositelji nego će samo participirati u vlasti s jednim ili dva čovjeka i tako minirati sve moguće radikalne promjene koje nama trebaju.
   Stvarno sam žalostan, ja ne vidim svijetlo na kraju tunela. Ovaj Budimir mi je izrekao par pametnih rečenica, ali mislim da naši liberali nisu ni približno liberali koji ovoj zemlji trebaju. Tužno…

 118. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/jurcicevom-novom-valu-prikljucio-se-i-saborski-zastupnik-jaksa-baloevic—330460.html

  Evo još jedne stranke “i jare i pare”,”gospodarski su malo lijevije a po pitanju nacionalnog identiteta malo desnije a inače su kao neki centar”,kao da su im raspudić i ivkušić pisali program stranke,kaže jurčić “Hrvatski je narod najbolji na zemaljskoj kugli a hrvatska je najbolja zemlja na zemaljskoj kugli”,kao da slušam tita 74-te?Jeli se vama ponekad čini da mi ovo sve sanjamo?Inače gospodarska politika im je koliko sam ja shvatio kao zemljopis koji smo učili u socijalizmu u osnovnoj školi;znate ono zelena boja slavonija koja može hraniti čitavu europu i proizvodnja,plavo turizam ,pa opet
  “proizvodnja” samo će tek sada “početi proučavati ČEGA?To proučava čitav današnji svijet,u južnoj koreji i japanu i ne spavaju od razmišljanja?Problem socijalista je uvijek isti a taj je što oni misle da je država ta koja pokreće proizvodnju pa je njima skoro pa sve jedno govorimo li mi o socijalizmu ili slobodnom kapitalističkom poduzetništvu.Oni se uvijek iz svojih okulara usredotoče na “detalje iz prakse uspješnih zemalja” tako da im uvijek promakne šira slika društva koje proučavaju.Nenad je pisao na ovome blogu o kopiji traktora koji su napravili rusi-tadašnji sssr i bili jako ponosni na svoje uspjehe a u biti ništa nisu tada razumjeli,zero?Svi bi nešto proizvodili a mi se nalazimo u jednoj antikapitalističkoj histeriji?Vidite koliko se muče ljudi u đuro đakoviću pa im jako teško ide i jako teško se probijaju na vanjskom tržištu a jurčić mrtav hladan kaže da bi on proizvodio?I ja bi da živimo na zatvorenom jugoslavenskom tržištu?Srbi daju 10 tis eura za svako novotvoreno radno mjesto u proizvodnji,davaju besplatnu zemlju,dozvolu u mjesec dana,crveni tepih itd i to rade već par godina i nisu se nešto usrećili,skoro su pred bankrotom?Postavlja se pitanje zašto avioni ne sljeću?E to socijalisti nikada nisu niti će shvatiti zato će čitav život provesti na pistama sa drvenim slušalicama i razočarani čekati avione proklinjati krupne kapitaliste i ostalu braću i sestre?Oni “žele” proizvoditi a dušmani “krupni kapitalisti” ne žele?
  Tako se jurčić oslanja na intervencije-poticaje države bez mjera štednje,što je u domeni naučne fantastike ili u domeni trikova davida coperfielda a milanović se oslanja na “klik” jer je to valjda negdje pročitao da to tako ide,klikneš pa jednom kao mora krenuti,doći će samo od sebe-navodno?

  Svi se nadaju nekom ludom “kliku” a mislim da bi i polupismeni ekonomista morao znati da je hrvatski slučaj kristalno jasan,naravno da mjere štednje bez dubokih strukturnih reformi vode spiralu pada-bunar ali da su se na vrijeme započele ne kozmetičke nego duboke strukturne reforme(na glavu) u kombinaciji sa mjerama promjene strukture proračunske potrošnje uz određeni nivo mjere štednje hrvatska bi već davno izašla iz krize jer naša baza je jako niska ali hrvatska nije pripremljena mentalno za vrijeme novog ciklusa kada će pokretač gospodarstva biti privatno poduzetništvo a ne država,na to mi nismo naučeni,mi za to ne znamo a zločesti smo i jalni a uz to antikapitalistički odgojeni i to je ogroman problem ove zemlje i nitko po tom pitanju ne čini ništa da se to promijeni jer zavladala je antikapitalistička histerija koja je antinvesticijski raspoložena sada u krizi(kada smo bez gaća) a možete misliti kako će to eskalirati u možebitno vrijeme gospodarskog rasta ili procvata.Mi iz krize ako izađemo izlazimo “spremni” za oktobarsku revoluciju i vraćanje marksizma u škole,tko to ne vidi taj je, ili sljep, ili lud i još nisam čuo od niti jednoga stranačkog čelnika da je uočio taj problem a kamoli nešto poduzeo po tom pitanju,nikada niti jedna poruka udrugama,zadrugama,javnosti?Tu naveću odgovornost snosi predsjednik države ivo josipović,goreg predsjednika u krizi hrvatska nije mogla dobiti,mi ćemo iz krize izaći ako izađemo kao pijana vojska,mentalno u tri puta gorem stanju nego kada smo u krizu ušli a to je velika i najveća opasnost za ovo društvo?I do 2008 godine bili smo katastrofalno NAŠI a sada smo NAŠI na 16-tu potenciju?

 119. Mali osvrt na g. Klausa koji nas opet sve laze da se sindikat vec godinama zalaze za privatizaciju Petrokemije:
  http://www.seebiz.eu/zeljko-klaus-drzava-nece-prodati-petrokemiju-mora-se-ponasati-kao-dobar-gospodar-video/ar-30738/
  http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/klaus-ako-je-petrokemija-dobra-rusima-zasto-nije-nama-391036
  http://www.24sata.hr/biznis/klaus-radnici-petrokemije-nisu-idioti-ni-paraziti-ovog-drustva-259635

  Pa kaze u 24 sata:
  Bakić: Zbog lošeg vodstva Petrokemiji je prijetio i stečaj
  Bakić je, pak, državu opisao kao lošeg vlasnika, a rekao je da je zbog lošeg vodstva Petrokemiji prijetio i stečaj. Kompaniji po njegovu mišljenju treba jaki partner i financijska injekcija kako bi mogla ostati konkurentna. Smatra da taj partner ne može biti pokradena država jer ona za to nema novac.
  Klaus: Privatizacija neće donijeti ništa pozitivno
  Klaus pak smatra da privatizacija Petrokemiji ne bi donijela ništa pozitivno s obzirom na iskustva drugih tvrtki kao što su INA, HT i Pliva gdje se dogodilo upravo suprotno otvaranju novih radnih mjesta.
  – Ako Petrokemija valja Rusima i Englezima, zašto ne valja nama. Nismo mi paraziti ovog društva, rekao je Klaus.
  Telefonska anketa na kraju emisije pokazala je da čak 85 posto građana nije za privatizaciju Petrokemije, dok ju podržava tek 15 posto glasača.

  A sad zamislite da je privatizacija bila 98 godine. Petrica bi bila jedna od najjacih firmi u HR. Zahvaljujuci Klausu i slicnima je tu gdje je. Gore nije moglo biti.
  Predlazem svim radnicima i dionicarima Petrokemije da se zahvale doticnom gospodinu sto je uvelike pridonio tome da se firma rasturi.
  Da za svaku laz da po pet kuna mogli bi se pokriti gubici Petrokemije!

  • Nije rekao da se zalagao, nego da su znali već dvije ili tri godine da Petrokemiji treba strateški partner, što je još gore – znali jedno, radili drugo.

 120. http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/325574/Vucic-najavio-dramaticne-ustede.html?utm_source=nasl_vijesti&utm_medium=klik_vijesti&utm_campaign=Track_nasl_vijesti

  A pogledajte ovo,vučić novoizabrani predsjednik vlade srbije koja još nije formirana već unaprijed kaže da slijede teške reforme i uštede i već unaprijed najavljuje da će to biti pogubno na sljedećim izborima za njegovu stranku?A što mi imamo?Politiku “i jare i pare” koju opet svatko proklinje,predsjednika koji ima danas veću popularnost nego kada je zasjeo na pantovčak i vladu koja još ima skoro dvije godine mandata i koja sada samo želi održati kakav takav rejting, a najači koalicijski partner nestaje kao stranka?To im je donjela politika “i jare i pare” ili ti ga “klik-srednji put”,sjetite se kada je ljubo jurčić uvjeravao hrvatsku javnost kako srbiji dobro ide u privlačenju proizvodnje i kako bi se mi trebali u tim stvarima u njih ugledati?
  A oni pred giljotinom i bolnim strukturnim reformama?Vučić govori o politici za “buduće generacije” a nama se skoro pa j što će biti sa njima,važno da je nama danas toplo?Srbi su shvatili a mi još nismo?

 121. antune
  puno istine u vašim tekstovima, jako puno. Shiizofrenost antikapitalističkog stava i istovremenog obećavanja “poduzetničke” klime odlično ste naglasili, Vaši su tekstovi među najjasnijim, najboljim kritičkim osvrtima na stanje u hrvatskoj
  Ali, koliko god bili iskreni, oštri, točni, realni, ne daju nam puno nade, jer nema logičnog objašnjenja, zašto je ovako kako jest. Jasan je put kojim se može iz ove situacije izaći, ali nije jasno tko će nas povesti tim putem
  Nije se potrebno vraćati u prošlost, radi prošlosti, ali ako je u prošlosti ključ problema, ako je tako odgovor na ovo što nas svih muči, zašto nam je ovako, onda mali osvrt unatrag, na proteklo vrijeme možda ipak ima smisla.
  U hrvatskoj je za razliku od velike većine bivših socijalističkih zemalja istočne europe, a slično sjevernoj koreji, kubi, na vlasti pobjednička elita, koja još uvijek nije doživjela poraz. Osjećaj pobjede, kao i osjećaj poraza, jest subjektivan, iako je i pobjeda i poraz prilično objektivna kategorija. U subjektivnom smislu, hrvatska elita koja je vladala u vrijeme prije demokracije, čitavih 45 godina, nije nikad doživjela poraz. Kako nitko ne voli poraz, objektivni poraz Hitler je, a s njime i velik dio njemačke elite i njemačkih građana, odbijao prihvatiti sve do proljeća 1945. pa je do zadnjeg dana, oboružavao 16-godišnjake da panzerfaustima brane berlin, iako je razumnim pripadnicima njemačke elite bilo jasno da je hitlerova njemačka poražena već koncem 1941. a nakon staljingrada, svaka drugačija procjena bila je bježanje od realnosti. Uistinu mudri pripadnici njemačke elite razumjeli su da je poraz počeo još 1914. kad se njemačka nije imala snage oduprijeti izazovu ulaska u rat…
  Sličan je poraz doživjela kineska komunistička elita suočena sa siromaštvom, glađu, strahotnom ekonomskom zaostalošću kine, nakon smrti mao ce tunga, ali je imala snage suočiti se s porazom totalitarne koncepcije svijeta i ekonomije, i pod vodstvom deng hsiao pinga krenuti na težak posao obnavljanja poduzetničkog duha.
  Priča o ustašama i partizanima tako zapravo dobiva drugačije konture i iz magle izranjaju obrisi rješenja.
  Današnja hrvatska elita ima odgovornost za sudbinu zemlje, odgovornost da prestane igru o ustašama, ta je priča odavno gotova, i nikad se više hrvatska neće s ustašama susresti kao s realnim problemom. Nisu ni udbaši ozbiljan problem, ali odnos prema izručenju 20-orice udbaša za kojima je raspisan EU uhidbeni nalog pokazuje gdje leži srce naše elite, u prošlosti.
  Nije hrvatska elita doživjela poraz u srazu s prikazama, zombijima ustalim iz jama nakon 60 godina, lijeva elita, potomci tate josipovića i tate milanovića doživjeli su poraz u susretu s realnim ekonomskim silama suvremenog svijeta.
  Hrvatski su komunisti i njihova djeca izgubili rat s realnim životom, ali to ne žele priznati.
  Ali realnost je neumoljiva.
  Pretvorba iz komunista u hdz nacionalnu stranku dala je hrvatskoj eliti još shizofreniji sloj opravdanja, magle kojim pokušava pokriti oči i ne vidjeti stvarnost. Jedni su se rijašili svih grijeha pristajenjm na novokomponirano hrvatstrvo, drgui su se (današnji sdp) istih grijeha riješili radiuklalnom kritikom hdza, i jedni i drugi odbili su priznati poraz.
  I tako hrvatska elita, rascijepljena u dvije strane, dva pola , dvije stranke, odbija uvidjeti da su hdz i sdp isti, ne na nekoj površnoj, izjednačimo- -krivnju-razini, nego na razini odbijanja prihvaćanja da je socijalizam neizvediv, neuspješan, promašen projekt, da gubimo vrijeme, i mi i naša djeca, istrajavajući na samoobmani
  Hrvatska elita, mora prihvatiti poraz socijalizma kao temeljnu činjenicu, da bismo uopće mogli krenuti naprijed.
  Nisu to napravili, i točno je, hrvatska je javnost, društvena svijest na jedan perverzan način sličnija sjevernoj koreji, kubi nego europskim demokratskim, tržišnim društvima. Okovi nisu izvanjski, aparat kontrole nije policijski, STASI, UDBA, nego pounutrašnjena potreba da štitimo totalitarni režim, potreba koj se između ostalog jednim svojim malim dijelom prikazuje i kao želja da se pod svaku cijenu izbjegne izručenje totalitarnih upravljača svijetom – naših udbaša.
  Dok naš predsjednik i premijer ne budu u stanju priznati poraz hrvatske lijeve elite, marksista, komunista, njihove djece i potomaka u sukobu sa elementarnim društvenim i ekonomskim zakonima, nema nama bolje budućnosti.

  • Karaipuku,ne treba nitko u ovoj zemlji priznavati nekakve poraze,dosta je nama pobjeđenih i poraženih ima nas 4 milijuna,mala smo zemlja i više nego ikada treba nam zajedništvo a ne vraćanje u prošlost,svako vrijeme nosi svoje činjenice i istine,neka se time bave povjesničari a oni koji su se ogriješili o zakon neka odgovaraju pred zakonom ali ovdje se radi o tome da mi živimo navodno kapitalizam a imamo većinsko raspoloženje socijalističko a nitko od političara nema hrabrosti da ljudima objasni da uza najbolju NAŠU volju tako nećemo moći postati uspješna i prosperitetna zemlja iz koje mladi ljudi neće bježati,više sam puta pisao da ne možeš igrati košarku po rukometnim pravilima jer gubiš utakmicu sigurno…
   Mi u javnom prostoru nikada nismo ni imali kvalitetne rasprave o tome zašto socijalizam ne radi i zašto je kao takav propao?Koje su razlike od kapitalizma?Što je u kapitalizmu dobro a što loše?Što je naša realnost,što rade drugi u svijetu?
   Nama su takve rasprave izostale i mi sada živimo jednu mutant utopiju koja nas u ništa dobro ne može odovesti.Ovom narodu treba priča o uspjehu,ako hoćete i bajka,nešto slično kao “američki san” gdje ćete među mladima probuditi poduzetnički duh,spremnost na preuzimanje rizika,spremnost za tržišno natjecanje gdje se neće odustajati nakon prvog neuspjeha nego će se to smatrati dragocjenim iskustvom za sutra,jedino takvim pristupom mi možemo izgraditi dinamičnu uspješnu ekonomiju gdje se više nećemo baviti brojanjem tuđih novaca i radovati tuđem neuspjehu,tako se afirmira poduzetništvo?Nama ne trebaju antikapitalistički naricatelji koji nas dnevno hrane teorijama urote,straše zločestim neoliberalnim kapitalizmom i ostalom braćom i sestrama.To nas vodi u destrukciju,depresiju koja uvijek vodi u siromaštvo-socijalizam?
   Socijalizam i jest depresija!Zato mislim da nije vrijeme da se bavimo prošlošću jer ćemo se tu sigurno svaditi u gledanju na isto već nama treba trezven konsenzus da konačno shvatimo što je kapitalizam i koja su njegova pravila igre?Ako nam ne odgovara odradimo referendum i ako se narod odluči za socijalizam evo mu ga na,mi kojima to ne odgovara fino ćemo se spakovati i otići i zaželjeti im sve najbolje u budućnosti?Ovo naricanje koje mi imamo danas je siguran put u propast jer stvaramo i oblikujemo kroz ta NAŠA naricanja i buduće generacije,nama je po tom pitanju potreban snažan zaokret u društvu ali sa današnjim političarima koji godinama sprovode politiku “i jare i pare,i socijalizam i kapitalizam” mi ne možemo izaći iz tog začaranog kruga?Izostale su kvalitetne javne rasprave o našoj tranziciji društvenog uređenja tako da se nama danas to sve izmješalo,zato smo sve rasprave sveli na partizane i ustaše,mi uopće malo kužimo uzročno-posljedične stvari nego su nam razmišljanja i pogledi jako suženi,primitivni i tako se ne može zakoračiti ka modernom društvu jer nas stalno vuču prema nazad u prošlost…Hrvatska intelektualna elita je tu skroz zakazala,čast iznimkama ali mi smo opet ušli u jedno intelektualno jednoumlje gdje svi pušu u isti rog;”mrze krupni kapital,banke,
   kapitaliste,sve je na svijetu nepravda pa nam na kraju ispadne “čemu uopće živjeti kada ništa nije dobro”,mi smo opet ušli u jednoumlje koje nam nikada ništa dobro nije donjelo?Nitko se ne bavi nadogradnjom postojećeg sustava,poboljšanjem njegove učinkovitosti nego bi svi sve rušili?Čim kapitalizam malo zakašlje mi se odmah sa nostalgijom iz djetinstva vraćamo u rovove socijalizma i što je najgore umišljamo da živimo neoliberalni kapitalizam a iz socijalizma nikada zapravo nismo ni izašli?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.