Uncategorized

Razno

1. Nešto naprosto nevjerojatno za hrvatsku javnost i ‘investicijske eksperte’. Kako je moguće da je zadnjih godina prinos na grčke dionice bio radikalno veći od prinosa na zlatu?

The Atlantic: Investors Used to Worry About the End of the World—Why Did They Stop?

2. Talijani su jači od nas. ‘MI’ smo ‘U Europi od stoljeća sedmog’, a i izmislili (?) smo kravatu, pa time baštinimo sve ono što nam oni koji nam kažu da smo ‘balkanci’ misle da nemamo. Talijani su puno, puno jači, skoro kao Grci: izmislili su Europu.

Stoga su podigli tužbu protiv S&P jer pri određivanju rejtinga nisu uzeli u obzir ‘bogatu kulturnu povijest’. Tražena odšteta je simboličnih 234 milijardi eura (jelda je ovaj ‘234’ kao da je netko nepismen to nalupao na tastaturi, ali da ne bude baš prozirno, ono ‘123’?). Kaže FT:

If financial analysts had spent more time admiring a Michaelangelo fresco or reading Dante instead of poring over spreadsheets, they might not have touched off the inferno that engulfed the Italian sovereign debt market, Italy’s state auditor is claiming.

Standard & Poor’s revealed on Tuesday it had been notified by Corte dei Conti that credit rating agencies may have acted illegally and opened themselves up to damages of €234bn, in part by failing to consider Italy’s rich cultural history when downgrading the country.

A koliko vrijedi kravata?

E sad, vidite, povijest je zbilja čudna. Za sve su krivi Kinezi. Da nisu napravili Kineski zid i time odvratili pljačkaške srednjoazijske horde od, do tada redovito,g pljačkanja Kine, pa su se ovi (Tatari, Mađari, Mongoli) okrenuli k Europi i pred sobom potjerali najprije Germane, pa onda i Slavene, svega toga ne bi bilo.

3. Savjet Jacka Boglea invstitorima: Jack Bogle’s advice for a rocky market: Follow Ben Franklin.

4. Da se vratimo na početak. Njemački BILD: Grci su bogatiji od nas, ali svejedno im njemačka Vlada planira dati još pomoći: ovdje. Inače, čini se da ovo nije baš istina, prema zadnjem Wealth Report Credit Suissea, Grci su sredinom 2013. imali neto imovinu po odrasloj osobi nešto preko 100.000 USD, Njemci nešto manje od 200.000, but ‘you get the point’. A propos, Hrvati oko 26.000.

Kategorije:Uncategorized

8 replies »

 1. Ja nemam ništa protiv uzimanja u obzir bogate kulturne povijesti, ali to ne može S&P uzeti na svoju ruku. Neka država Italija ponudi na držabi npr. Davida, pa kada se nešto od kulturne bogate povijesti uspješno proda, kada se bude dokazalo da “postoji tržište” (i sposobnost, politička, logistička, kakva sve već, države da stvarno u praksi po potrebi prodaje to “neprocjenjivo kulturno blago” koje drži u vlasništvu), kada se pokaže koja je to “tržišna vrijednost”, u izračun kreditnog rejtinga naravno da se može uzeti u obzir i ta imovinu u vlasništvu države, kao i svaki privatizacijski potencijal što se gleda zajedno sa porezinim potencijalom, ali znamo da je porezni onaj glavni, ne može se dugo živjeti od prodaje imovine.

 2. Tema je “Razno” pa je najprimjerenije ovdje naznačiti pitanja.

  1. Može li se nekako srediti da pretraživač bloga pretražuje i komentare, a ne samo glavni tekst? Ne treba niti ponavljati kako u komentarima ima jako jako puno zanimljivih stvari (i Vaših i Antunovih i mnogih drugih) pa bi mogućnost pretrage komentara bila korisna stvar.

  2. Jednom ste u komentaru prije nekoliko mjeseci spomenuli usput kako ćete ovdje napisati priču o tome kako je nekim akcijama spašen drugi mirovinski stup kad je Sanader spominjao njegovo ukidanje u proljeće 2009 itd. Ne znam sad jeste li napisali nešto u međuvremenu (pa sam to propustio)?

  • Ne trebate pretraživač bloga, dovoljno je koristiti Googleovu sintaksu za pojedini site.
   Dakle, recimo ako želite vidjeti gdje je Antun pisao o KORF, upišite u Google: antun korf site:trzistakapitala.wordpress.com.

   Naravno, da ne upisujete cijelu adresu, dovoljno je početi upisivati ‘trz’, Google će Vam ponuditi trzistakapitala.wordpress.com, to odaberete u adresnom polju, stisnete ‘home’, što Vas baca na početak i ondje dopišete: ‘antun korf site:’

 3. Naravno. To itekako pomaže i sve je to točno, ali:

  1. Neki pretraživači uspješno pronalaze i zatim izbacuju korijen ili dio korijena riječi (to čini pretraživač na ovoj stranici, ali samo za glavne postove), što google nekad zna zanemariti ili baš zato to taj rezultat stavi na kraj.

  2. Ova metoda je ok za neki rjeđi pojam, no ako je riječ o nečemu češće korištenom, efektnije je to imati odmah kronološki poredano. U redu, google nudi i vremenski raspon, nije nikad nemoguće naći što se traži, ali kako god – preko interne tražilice na stranici, ako se traži jedan pojam, efektnije je.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.