Uncategorized

Povrati na dionice u ‘lošim’ ekonomijama

1. Upravo je izašlo novo istraživanje Credit Suisse, izuzetno relevantno za hrvatske investitore: Global Investment Returns Yearbook 2014. Autori su izueztno respektabilni Dimson, Marsh i Staunton s LSE. Vrhunsko štivo!

2. Ono što je naročito zanimljivo je da autori nalaze (prilično uvjerljivo) da loše ekonomije ne znače ujedno i loše povrate na dionice, dapače! Pogledajte ovaj grafikon koji pokazuje kakvi su bili povrati na dionice s obzirom na rast BDP: Najveće povrate su imale dionice u kojima je gospodarstvo najbrže raslo u budućnosti (čini se logičnim?) i nakon toga one kojima je najbrže padalo u prošlosti!

(Klik za veću, kao i inače.)
CS - rast i povrat
3. Kako je to ‘čudnovato’, možete vidjeti i na primjeru atenskog indeksa koji je u malo više od godinu i pol rasta debelo preko 100%, ovdje.

I sad ako pogledate moj prvi post na ovom mjestu, vidjet ćete da sam na sličan način pisao na ovom mjestu prije 5 (već 5?) godina, ovdje. Pogledajte i primjere koje sam naveo ‘koje dionice pratiti’, čak i da niste radili ništa tokom tih 5 godina (što bi bilo paradoksalno!), pogledajte cijene tih dionica koje sam bio eskplicirao (dan prije objave posta):
– DDJH 32
– PTKM 65
– VIRO 233
– ADRS-P 135
– KORF 24
– KOEI 194

Naprosto BRUTALNO s obzirom da je
– iza nas 5 najgorih ekonomskih godina u povijesti Hrvatske,
– 5 godina koje su u svjetskim razmjerima jako loše,
– 5 godina u kojima su nam se očekivanja stalno smanjivala, a neke tvrtke trajno izgubile velik dio potencijala (izmuljali nas na PTKM, LPLH izgubila brodarstvo, propušten velik razvojni potencijal u DDJH itd.).

4. No, kao što sam već više puta rekao, smatram hrvatsko tržište izuzetno neefikasnim (u tom smislu CROBEX nije relevantan pokazatelj, pa iako sam se neko vrijeme bio izražavao u terminima crobexa, kasanije samo to napustio). Kao što ste vidjeli u tom prvom postu sam bio dokumentirao kako su jako paradoksalno sve doinice padale jednako.

Mislim da je to primjenjivo i u ovom trenutku. Iako je cijelo hrvatsko gospodarstvo u depresiji, postoje sektori koji posluju naprosto izvanredno, a dionice im se i dalje promatraju u kontekstu hrvatskog tržišta u cjelini.

Tu ponajprije mislim na turizam (slažemo se oko toga). Koje su tvrtke i ovih dana objavile uglavnom izvanredna izvješća, pogledajte npr. ovaj moj komentar za KORF (malo sam pogrešno počeo jer sam mislio da prethodni diskutant misli na KORF, a mislio je na SAPN – koji, a propos, mislim da je također pokazao jako dobar rezultat). Mislim da su naše najbolje turističke tvrtke brutalno profitabilne i da agresivno ‘skrivaju’ dobit, u smislu da alocira u troškove što više stvari, uzevši u obzir i iznimno agresivnu amortizaciju (lijepo je da u slučaju KORF upravo savjesno to i kaže). U slučaju KORF imamo i dodatni element da ovi kažu da ne bi više jako puno investirali (ne bih ni ja njihovom mjestu – pa napravili su najveći životni investicijski upsjeh i ta im je najveća glava kupusa narasla baš u jednoj ovakvoj zemlji, o čemu sam pisao ovdje). A ako neće dalje agresivno investirati, što će s novcem / vrijednošću koja je ovdje?

Kod moje najveće investicije, KORF, sviđa mi se što se većinski dioničar više i ne trudi sakriti vrijednost (ako je to ikad i radio). Primjerice, veliki intervju grofa Eltza u Gloriji, zatim kupnja u trezor baš kad je cijena počela jako rasti u zadnjem navratu, iskreno (ničim izazvano) priznanje u jučerašnjem izvješću da se velik dio investicijskog održavanja gura u troškove, itd.

5. Kao veliki katalizator u turističkom sektoru očekujem da se napokon dogodi neka veća transakcija. Vrlo, vrlo zanimljivo, imali smo do sada niz javnih ponuda, ali to su bile ponude većinskih vlasnika malima, i to sve po pko P/B=1. Znači nismo vidjeli pravu ‘promjenu ruku’. Međutim, kao što sam argumentirao, smatram da ni Goldman Sachsovi fondovi (u ovako dugom vremenskom razdoblju) nisu prirodni vlasnici za ARNT, niti ZABA za ISTT, niti EPIC za VLHO/KORF/RIVP, a niti Ugo grupa za SLRS. Mislim da se naprosto nešto treba početi događati, barem jedna velika transakcija. Za sada se jedino bilo špekulirao o ISTT (ovdje). Možda naivno gledam, ali značajno smanjena profitabilnost ZB u 2013. uz pesimistična očekivanja za 2014. (a profit za banke je mnogo važniji nego za obične firme), možda može vlasnike iz Milana nagnati da se riješe ovog relativno neproduktivnog balasta u bilanci. Ili odlazak stare uprave može njih osobno nagnati da iskontroliraju proces dok još mogu (znam da zvuči čudno, ali jedan prije aktivni bankar je bio rekao da kapital nema domovinu, bankar ju ima – a ljudi što su stariji, to su sentimentalniji … ).

Znači osobno očekujem zbog niza kumulativnih razloga i dalje brutalne povrate na turističke dionice, ali vam molim da ovo shvatite upravo tako i nikako drugačije (tj. ne kao preporuku za kupnju ili prodaju). Ovo je ipak samo moj privatni blog(ić), nisam investicijski savjetnik te imam veliki interes i veliku želju da cijene tih dionica porastu (od turističkih imam dionice KORF, VLHO, RIVP, SLRS, ARNT i LPLH). A propos, za one koji se pitaju zašto sam tako brzo prodao nešto SAPN (koju smatram odličnom dionicom), to je upravo zato da mogu dokupljivati ‘turiste’.

6. A sad pogledajte povrate na dionice na raznim tržištima (godišnje!), u 114 godina koja uključuju i 2 svjetska rata!

real bdp growth and equity returns

7. A propos, naprosto sam šokiran da ovo traje već skoro 5 godina, možda je 5-godišnjica pravi trenutak da ovaj blog ode u zasluženu mirovinu. 🙂

Kategorije:Uncategorized

90 replies »

 1. … A ako neće dalje agresivno investirati, što će s novcem / vrijednošću koja je ovdje?

  Mislim da bi uskoro mogla i dividenda ovdje !

  …A propos, naprosto sam šokiran da ovo traje već skoro 5 godina, možda je 5-godišnjica pravi trenutak da ovaj blog ode u zasluženu mirovinu.

  Nadam se da neće !

  • Sto se tice tocke 7, to slici na ovaj potez na kojeg se odlucio i Prpic. On najavljuje odlazak iz Hrvatske, a vi g. Bakic moguce gasenje bloga.
   Ali tko im obojici moze ista zamjeriti? Nitko nema to pravo.
   Mogu samo reci steta za Hrvatsku i za sve nas kojima blog sluzi prvenstveno za ucenje, sirenje vidika i razlicitih spoznaja (nasuprot Hrvatskom jednoumlju). Cini se da jednoumlje pobjedjuje.

   • Vidim da se u medijima spominje mogućnost preuzimanja EPH-a od strane invest.fonda Susmana, vjerojatno Proficio. Znamo da je nekad to bio drugi najveći PIF u državi po okončenju kuponske privatizacije. Ne ulazeći u to dali je to dobra ili loša odluka mislite li da Proficio ima tu snagu da to odradi?

    • Pa ne znam, ali ako sam Jutarnji piše o tome, valjda se ne razmeću s čovjekovim imenom bezveze.

  • ‘Svijet je u totalnoj komi i propada’, to smo čuli nebrojeno puta. Jedino što me čudi je stalno veliki broj ljudi, u ovim tužnim balkanskim zemljicama, koji bi se tome jako veselio. Je li to odraz neke unutarnje depresije, ogorčenosti, ‘ma neka ide sve u 3pm’, tko će ga znati.

   • Naravno da svijet ne ide u 3pm to su gluposti, ko god to prica pojma nema. No cinjenica je da prosjecan evropljanin a naročito balkanac danas zivi lošije ili ispravno receno ” nesigurnoje” nego prije 7-8 god. Slažete li se?

    • Naravno ne. Ako Vam se ne sviđa odgovor, molim ljutite se na činjenice, a ne na mene 🙂

     A. Europljani žive bolje nego prije 7-8 godina (a znatno bolje nego prije 10 ili 15), iako gledamo baš u najgorem trenutku, na koncu krize.

     Pogledajmo najprije neke statistike, sve gledajte za EU 27
     – Ono što uglavnom prešućujemo, a jako je važno zdravlje, pogledajte broj liječnika http://epp.eurostat.ec.europa.eu/NavTree_prod/htdocs/explanation/images/tgm.gif, zatim ovu još važniju tablicu kako je radikalno pao ‘
     Self reported unmet need for medical examination or treatment’: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/NavTree_prod/htdocs/explanation/images/tgm.gif
     – Ono o čemu obično tupe scijalisti, na osnovu činjenica izgleda drugačije: ‘At risk of poverty rate’ ostao skoro isti usprkos veliokj krizi (ovo je na koncu 2012., kako je u 2013. EU rasla, sad je slika sigurno bolja), osim ove možet epogledati i slične tablice, ima ih dosta: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/NavTree_prod/htdocs/explanation/images/tgm.gif
     – Može se puno tih pokazatelja naći, a to je naravno zato jer je na okncu 2012. BDP u EU27 bio 8% veći nego u 2014.: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/NavTree_prod/htdocs/explanation/images/tgm.gif

     B. Ovo su statističke stvari, ali te stope rasta ne mogu zahvatiti veliko bogatstvo usluga i proizvoda koji prije nisu ni postojali, a sada su praktički besplatni ili jako jeftini. Primjerice, zamislite sebe: da li bi se rađe odrekli Interneta (uklj. Google i FB) i mobilnog telefona ili auta? Vjerujem auta. Dakle, u zadnjih 10 godina (otkad su te stvari postale dostupnije) svatko je dobio nešto što je vredije od auta, a praktički besplatno, a auto se smatrao jako skupom i dobrom stvari.

     C. S druge strane, istina je da neke balkanske zemljice nazaduju iako i Hrvati žive bolje nego prije 10 godina. Pitanje je naravno ‘što je dobar život i kako se do njega dolazi’. Recimo pijanac-kockar zapije i prokocka kuću i tu mu je večer super (Hrvatska 2005.-2008.), nakon toga je naravno problem. Još veći ako mamurluk riječi alkoholom (Hrvatska 2009.-2013.). Što ne znači niti da je problem u svijetu niti da je ‘lijep život’ bio realan. Jasno to hrvatske populiste i razne ovisnike o državnoj sisi neće spriječavati da i dalje prodaju priču kako je ‘Hrvatska u krizi jer je svijet u krizi’, a sve kako bi se zdaržao taj kontinuitet i mi se ne bismo trebali mijenjati.

   • Jučer sam nakon dugog vremena otvorio tv i nabasam na “peti dan” i prvo što sam čuo je “kako se kapital skoncetrirao u neke mikroregije i nije dostupan onima kojima je najpotrbniji”,nešto u tom stilu mislim da nije ni ovaj čovjek koji je govorio o tome nije kužio što uopće govori,nego eto tako da kaže “da je globalizacija naštetila siromašnima u svijetu” što je i polupismenoj budali danas jasno da je upravo obrnuto ali to je isto kao da fudbalskom sudiji ideš dokazati da co ne vrijedi ni 8 puta manje od njegove procjene.Uključi se na to i raspudić sa klasičnom poznatom pričom o bh; međunarodna zajednica,centri moći u bh,američka ambasada i ja ti fino ugasim tv da više ne slušam tu količinu depresivne ludosti.Nebitno?
    Ali otvorim nakon dugog vremena “peti dan” koji više ni ne gledam i baš naletim na temu;
    “centri moći,krupni kapital,neoliberalni kapitalizam itd”,nazovem frenda koji me uvjeravao da se nova ekipa jako popravila i da im nije svaka druga centri moći i neoliberalni kapitalizam i da se bolje spremaju za emisije pa ga pitam jeli on to mene zaj….a?Kaže čovjek da ne,da se vidi na njima da stalno na to natežu na “neo” ali da ima jako pametnih rasprava od strane dvojice novih članova ekipe i da njemu izgleda to bolje jer da nadežda i raspudić imaju puno veću kočnicu nego prije što se tiče priča o nedaj bože ekonomiji ali i o socijalizmu tipa; mi mali i neshvaćeni ugroženi od kapitala i centara moći i da je to možda bilo prenaglašeno samo u ovoj emisiji “a ja slučajno naletih”,i tako nekako ispalo kada god ja otvorim tv “peti dan” tamo je tema američki ambasador,krupni “skoncentrirani-ukapljeni plin”,pardon kapital i neoliberalni koncept koji je neodrživ i pitanje je dana kada će krahirati “pa ćemo im valjda mi onda poslati eksperte koji će im napisati strategije “kako dalje”,jedva nas čekaju ovako vedre i vesele da i mi štogoć pametno smislimo za “vedru” i bolju budućnost svima a ne samo njima?
    Valjda nemam sreće da naletim na nešto pametno?

  • A i ne govorimo istim jezikom. Kada su Hrvati depresivni i kada Amerikanci smatraju da je “teže nego prije ostvariti američki san”, to su prilično različite stvari. A i to “što smatraju”, ne znači da to nešto znači, u smislu u kojem zvuči 😀 Recimo nakon vrlo optimističnih godina u tržištu kapitala, obično slijedi nešto ne baš bajno, nekakv medo. Nakon par godina pesimizma i rezignacije, dogodi se nešto “neočekivano” drugačije. Tržišta kapitala i opća gospodarska slika slično su teško predivljivi od strane ispunjivača anketa.

   Meni je nekako interesantnije što će stvarno tu biti a ne to što ljudi koji ispunjavaju ankete misle da će biti. A čini mi se da će biti sjajno. Sve napreduje jako dobro. Uskoro će, vrlo “neočkeivano”, Amerikanci postati i najzdraviji, najvitalniji ljudi na svijetu, a to je dobra osnova za dalje, jer “mens sana in corpore sano”.

  • A nakon ove lijepe priče, nakon što riječi pjesme dobiju svoj smisao, mora jednom za uvijek postati jasno, ovu zastavu nikada ništa neće ugroziti:

   Tako je to, veselili se tome ljudi u našim balkanskim zemljicama ili im bila muka od toga, ali stvarnost (“objektivnost”) je nešto sasvim izvan domaće subjektivne tužne slike svijeta. Netko svijet gleda kroz ružičaste naočale, netko kroz prozirne, a ovdje kod nas kroz naočale upale u da ne kažem što, jedna farmerska slika.

 2. I mene zanima šta mislite o Petrokemiji? Da li će se “potući” ove tri firme za nju i ponuditi pristojnu cijenu ili? Budućnost će čini neupitna ali ako je Borealis preuzme i pretvori u skladište i to dolazi u pitanje!

  • Kao što sam rekao, kako ste jako zamorni ponajprije sebi, a malkice i meni, kako ste jedan zločesti, ali i ogorčeni i bezobrazni luzer (srebro, Yessss!), a kako ste ipak anonimni trol, nećete se ljutiti da sam malo direktniji i provokativniji, ipak je to sve samo šala, raspravljam s onim što je Vaš lažni identitet, ne s Vama. U tom tonu mogu reći da osim što ste neznalica, pretjerano ste samouvjereni i nesvjesni svog katastrofalnog neznanja koje Vas navodi da gubite novce na najgluplje načine, još ste čini se i zli. To ću dokazati sljedećim:

   Odgovor na Vaše zlonamjerno pitanje je sljedeči. Na dan objave tog članka, kad sam ja navodno ‘nagovarao’ (a nisam) su cijene navedenih dionica bile:
   – ADRS-P 206
   – DDJH 47
   – PTKM 177
   – VIRO 402
   – KORF 68
   – KOEI 489

   Evidento, da je netko tada stavio novce u te dionice, zaradio bi … koliko ono? A na stanovima bi izgubio barem 30%. U Vašem omiljenom trolovskom kockarskom srebru?
   Evidentno je da ste vrlo zli, jer naravno da se gleda cjelina portfelja, a ne jedna dionica, Vi ste ‘uspješno’ izolirali retroaktvino PTKM i pri tome se pravite kao da niste vidjeli koliko sam se borio protiv krađe i korupcije u toj firmi. Za Vas je ulaganje kocka (sve u srebro, yesss!), pa je čak i moguće da ste sve bili stavili u PTKM, ali u to ne vjerujem. PTKM i srebro se ne miješaju. Dakle Vi ste baš zli i naporni.

   Za domaću zadaću molim izračunajte kako bi portfelj tih dionica izgledao u usporedbi sa srebrom.

   Kao što vidite, potrošio sam nešto vremena na odgovor kad me već vučete za rukav, žao mi je sam ga izgubio, ali mi je i drago jer smo poradili na Vašem zdravlju jer se nadamo da više nećete opsesivno dolaziti ovamo i maltretirati me. Ili je to loše za Vaše zdravlje jer se više nećete imati gdje prazniti?

   Ovo je sve naravno samo šala jer ne razgovaram s Vama nego samo s jednim anonimnim trolom. Da, zaboravio sam, osim što ste bezobrazni ste i kukavica jer se ‘usudite’ meni, koji pišem pod imenom i prezimenom ovako seruckati samo anonimno.

   Ups! Zaboravio sam, dolazit ćete i dalje opsesivno, tek sada. Morate dati pokoji ‘-‘ za ovo, ipak ste povrijeđeni.

  • Pero Perićići,vi niste izgubili na petrokemiji zbog gospodina bakića nego zbog onih koji su se usprotivili tada privatizaciji petrokemije i prizivali oktobarsku revoluciju a u međuvremenu je firma napravila 100 milijuna eura gubitaka a nije gospodin bakić u tom periodu vodio petrokemiju nego je i on izgubio i bio tada napadan od pola zemlje jer je rekao “da je pravi trenutak za privatizaciju”,i ja sam imao dionice petrokemije puno prije najave o privatizaciji i prodao sam ih samo zato jer sam znao gdje će NAŠI odvesti petrokemiju a vidio sam da se vlada povukla(usrala) umjesto da je tada žurno pripremala petrokemiju za privatizaciju prije ulaska u eu?

   • Ma Antune, to u stvari nema veze. Najprije, ‘perićiči’ nema Petrokemiju. Drugo, na svim dionicama se može izgubiti iz ovog ili onog razloga. A prinos tog zamišljenog portfelja tih dionica od 25.11.2011. i to na ovakvom hrvatskom tržišu je naprosto fascinantna. Taj tip je naprosto zla ogorčena neznalica, pogubio pare na srebru, pa misli da je ulaganje kocka i pokušava si nekako olakšati dušu prosipajući svoj jad. Ne bih mu odgovarao nego je baš naporan, gnjavi.

    • Jal je to…. Uništava onoga od koga dolazi, a ne onoga prema kome je usmjerena….

 3. “možda je 5-godišnjica pravi trenutak da ovaj blog ode u zasluženu mirovinu. ”
  Nadam se da je ovo samo neki probni balon na kakve smo navikli u zadnje vrijeme!
  Ja se stvarno nadam da Vam to jos nije na pameti!

  • Meni je osobno to druga pozicija po veličini u portfelju. Za očekivat je bio gubitak prošle godine zbog velikih investicija koje su završile (cca 550 mln kn u posljednje 3 godine – financijski su rashodi znatno porasli, amortizacija manje), no ove i idućih godina očekujem pozitivno poslovanje sa trendom sve bolje profitabilnosti. Još ako bude kupljen Mercator, a evidentno je da sve ide u tom smjeru, mislim da za tu kompaniju neće biti zime 🙂 Daleko je najpodcijenjenija dionica u Todorićevom koncernu, a prostor za rast firme je jako velik.

  • Nemam kristalnu kuglu, ali ne vidim zašto ne bi bio?

   Koliko vidim, EBITDA ove godine je skoro 80 mil. kn, vrlo velika amortizacija od 42 mil. kn. Ujedno, i dalje vrlo velike investicije.

   Koliko vidim i zalihe jako povećane, ne razumijem se najbolje u proizvodni ciklus (može netko pojasniti?) ali ako cijene proizvoda nisu padale zadnjih mjeseci, pri njihovoj prodaji bi se trebala realizirati i iskazati dobit, što bi onda značilo da bi već u kratkom razdoblju mogao postati znatno profitabilniji.

   I dalje mislim da je ovo jedno od najatraktivnijih ulagnja na našem tržištu.

   Ono što je zanimljivo, usporedba s BLJE. Sjećate se kako su ‘fond manageri bili ‘bullish” (‘bikovski raspoloženi’, oni i bikovi) na BLJE, a ‘medvjeđi’ na VPIK. To je zbilja bila paradoksalna situacija, a tek sada je paradoksalna. Iako kako se meni čini, stvari idu ovako (npr. kod BLJE, LRH). Ljudi špekuliraju zbog navodne obaveze javne ponude, onda kad se to izjalovi postanu ‘dugoročni fundamentalisti’. Takvi nikad neće pomisliti da je npr. VPIK bolje ulaganje od BLJE, pa ćak da se razlika opet podupla, ili KORF od LRH. Vjera.

   • Lrh ili korf je bila vjera kad je korf bio 24 ili 60, sad na 170 je malo manje samo vjera. Ali dobro korf je vjerovatno i dalje bolji izbor, ali nisam siguran da je npr solaris sada bolji od lrh. Prava vjera je bila ptkm bojim se.

    • Mislim da govorite pogrešno. Oko LRH ili HTPK vs. KORF govorim o pitanjima ‘vjere’, kao i u slučaju BLJE vs. VPIK, kad imate jasne usporedive okolnosti u istoj priči. Priča PTKM je drugačije, naravno, možete uvijek reći da treba ‘vjerovati’ u neku investiciju, svaka ima svoje rizike i nepravedno je, čak zlobno, interpretirati rizike retroaktivno. Da ja sam vjerovao da ova država nije baš toliko korumpirana i da će Petrokemija proći znatno bolje.

    • Jesu li naši političari toliko zli ili toliko nesposobni da su nas toliko uspjeli prevariti? Kako su se samo ljudi opekli na KSST vjerujući ministru da to vrijedi 7000 kn po dionici i da ima zainteresiranih. Kako su uspjeli upropastiti PTKM. Kako su…
     Bojim se što će biti sa DDJH… Bojim se i za sve ostalo čime upravljaju…

 4. Ad 7: you must be kidding, maybe it’s time to put the whole story on a higher level. Stekli ste ovdje jednu respektabilnu sljedbu, šteta bi bila završiti ovu priču ovako rano. Nakon ovoliko uloženog truda I kredibiliteta gašenje ovog bloga bila bi za Vas prilično loša odluka, a za većinu nas solidna intelektualna šteta.
  Imate li možda još neku knjigu za preporuku?

  • Svako malo tako pomislim i li-la sam, zato nisam nikad ni unaprijedio blog. A jednoom će morati biti zadnji post, kad-tad.

   Inače, u mojim biznisima su mi se događale stvari daleko gore (zaista radikalno gore) nego ovo što kaže Prpić, naravno tu ne brojim ovu ‘mrzim kapital’ neokomunističku bagru koja se ono bila okomila na mene ‘jer ipak neuspjei Crvenih Kmera, Maoa, Kim Ilsunga i Caucescua ne pokazuju da je problem u konceptu, nego samo da se trebamo više truditi’. Nego mislim na naše zle birokrate. Ali što ću, šutim i idem dalje. Ali se kao obitelj ne vidimo dugoročno ovdje.

   • Zdimiti će nažalost pola zemlje,ostati će na kraju tko i ne može nigdje otići?To se već dogodilo na većini otoka,sela jer se od jala i zloće tamo više i nije moglo živjeti a sada je ta zaraza prešla i na državnu razinu,postajemo jedan otok koji će sljedećih 30 godina kriviti sve svijetske “centre moći i kapitala” što još nemamo “brzu prugu”
    Meni se ne ide nikamo jer sam patriotska budala ali sa druge strane mislim da sam nepravedan prema djeci jer imam mogućnost otići jer ovdje kako stvari stoje djeca ti mogu završiti politologiju ili filozofiju i sljedećih 30 godina prizivati oktobarske revolucije i rušenje neoliberalnog kapitalizma,to je sve pametno što im se iz ove perspektive može “dobro” dogoditi jer ovdje je kritična masa davno izgubljena a da ih gledam u starosti doma kao che guevare ili provincijske kompleksaše koji razmišljaju kao “nino raspudić ili srećko horvat” to mi se baš i ne da,umro bi od muke…

   • Ovako, sto se tice gasenja bloga….
    Nas dragi drug Šojić bi rekao kad su mu rekli da plati:”Polako s to plaćanje!”
    Tako i ja kazem:”Polako s to gašenje!” Kakvo gasenje sad kad je najzanimljivije, a uostalom nisam jos sve procitao. Ne mozete me prekidat u citanju hehe
    Drugo, o tome da bi svi sve na tanjuru…ja citam neke stvari i ne kuzim, mislim procitam ja definiciju, ali i dalje ne kuzim, pa bi pitao, a opet mi se cini banalno, a vama se na to ne da odgovarat (sto opet kuzim, jer se ne bi dalo ni meni) i onda tako u krug. 🙂

  • Inače ljudi su jako površni, svi bi neko instant znanje, tako da je i to malo demotivirajuće. Recimo danas je samo oko 4.800 posjeta do sada, samo 80 ljudi kliknulo na ovaj research od CS?!

   • Ništa čudno!Pa to je pravi omjer onih koji zarađuju na burzi!
    Zar ne?
    Entry=4.800
    Reserch=80
    I na tako malim jednostavnim primjerima teško moźemo pobjeći od statistike!

 5. Pa vidi se i bez klika 🙂 Iako ste u pravu, al da bi se sve uspjelo pohvatati treba vremena i truda, a lakše je pratit šta NB kupuje i prodaje. No ne treba Vas to demotivirati. Mislim da je bitna srž i da ljudi polako ali sigurno razumiju neke stvari. Nemojte ni pomišljati prije duboke mirovine gasiti blog jer će svi mali dioničari krenuti u peticiju 🙂

 6. http://www.jutarnji.hr/ministri-nisu-jos-uspjeli-ustedjeti-3-6-milijardi-kuna/1165438/

  Izgleda da je u vladi jako vruće?Meni je najbolji bio rajko ostojić koji je rekao;da je bilo rasta bilo bi sve ok!Inače čovjek je totalno zalutao na ministarsku poziciju a na nju je došao kao puran,četri godine za vrijeme hdz-a nije se od njegovog znanja “što i kako treba” moglo ostati i mislim da bi on prvi mogao iskočiti iz autobusa ako ne na ovome već na sljedećem proračunu koji će biti teži od ovoga.Ovo je tek početak problema a što se budu približavali izbori sve više će se gledati kakva im je sutrašnja politička budućnost a sve manje interesi države i posao vlade,biti će tu svega.Možda im linić nije rekao da je ovo tek početak?A gdje su reforme?Što će tu biti povuci potegni?

  • A da su nam Amerikanci dali koju milijardicu kao ono Markoviću sredinom ’80.-ih da provede slobodne izbore? Mislim da je to bilo kroz krediti grantove oko 4 mlrd. USD, kako je tada USD:DEM =3, to je bilo oko 12 mlrd. DEM, tj. 6 mlrd. EUR, današnja vrijednost oko 8 mlrd. eura.

   Dakle, ‘bilo bi sve OK da nam Ameri daju koju milijardicu, živjeli bi se kao 1986.!’, je li to htio reći Ostojić?

   • Nije njegov “resor” lova,to se podrazumjeva “da ima”,još da o tome ostojić razbija glavu tko će nam je dati?Nije poludio?A da sada na početku svoje političke karijere potroši svoj veeliki politički potencijal na reforme koje se od njega traže,to mu tek nije na pameti,dosta mu je problema i ovako i onako.Kako je lijepo biti ministar u opoziciji?Sjećate li se onih samouvjerenih nastupa na htv-u gdje je milinović tadašnji ministar pored njega izgledao kao “mali od kužine”,ja sam tada mislio kada ovaj dođe mi više nećemo znati što su liste čekanja a sve ćemo to imati za manju lovu a danas mi se čini da ako ne suprostavimo privatno javnome da će nam svi liječnici stručnjaci zdimiti vani jer neće takvi sigurno dugo raditi u sustavu gdje svi imaju iste ili slične plaće i to mogu dobiti samo kod privatnih klinika jer tamo nema sindikata a ostojić nije za privatne klinike a teško može sada ići u zamjeranje da im takve jedinstvene plaće osigura u javnom zdravstvu jer će se drugi uspeti na noge,tako da je ostojić u patu.
    Ne vole ga u vladi a ne vole ga ni u zdravstvu,jedino ga bernardić voli?
    I možda bandić?

  • U Vladi se igraju odlučivanja. Dok je premijer na skijanju besmisleno je govoriti da je u Vladi vruće, a i inače mislim da je našim ministrima sasvim svejedno imali oni 10 ili 20% manje sredstava u proračunu.
   Npr ne odlučuje ministar zdravstva koliko će zdravstveni sustav potrošiti novaca nego bolnice i doktori na terenu. Ostojić može samo nagađati koliko će mu računa doći na naplatu, a vjerujem da je slično i s drugim ministrima.
   Ministri ne upravljaju svojim resorima i ne osjećaju se odgovornima za troškove, čak su nedavno promjenili zakon o fiskalnoj odgovornosti kako ne bi morali formalno podnositi ostavke kada prekorače financijske limite.
   Evo Ostojić je zbog toga trebao podnijeti ostavku, a skupa s njim i Milanović.
   Kad bi Milanović doista htio voditi odgovornu fiskalnu politiku onda bi on odredio svakom ministru koliko treba smanjiti troškove pod prijetnjom smjene i nikakvih problema ne bi bilo.
   Ministri bi se vrlo brzo snašli s uštedama u svojim resorima jer bi znali da uskoro to više neće biti njihovi resori pa bi se lako odlučivali i na nužne otkaze i smanjenje svih drugih troškova.
   Dakle problem je u premijeru, a on se odmara. Možda kad se odmori ukine 3-4 suvišna ministarstva i tako presječe gordijski čvor ušteda u proračunu?

 7. 3. Nismo li upravo sada nikad bliže defaultu države? Što će uzrokovati veću korekciju svih dionica te nas udaljiti na neko vrijeme i od sadašnjih cijena. A tek onda rast s naglaskom na određene sektore odnosno pojedinačne kompanije kako ste već napisali u postu s početka 2009.

  • A. Ne nismo, iako je on srazmjerno visok.
   B. Vaš zaključak ‘budući da se on može dogoditi, on će se SIGURNO dogoditi, što znači de će se dogoditi ‘korekcija’ (inače besmislen pojam jer nešto znači tek retroaktivno)’ je logički pogrešan, naravno.
   C. Kao i u svakom ulaganju, uvijek postoji rizik (mislite da nema rizika na štednju u hrvatskim banakama?!), te stalno govorimo o vjerojatnostima i očekivavnom prinosu s obzirom na rizik, a sv e u okviru disperziranog portfelja.
   D. Što mislite, u slučaju defaulta Hrvatske, da li bi bolje prošle dionice KORF ili štednja u hrvatskim bankama? Ja mislim da bi štednja bila odmah zamrznuta i vraćena tko zna kad (nismo u Eurozoni, pa nas ne bi spašavala EU), da bi dionica KORF ponešto pala, a potom jako porasla jer bi većinski vlasnik to prodavao kao ‘distressed asset’, po ‘disressed’ cijeni, a mislim da bi ta i dalje bila znatno viša nego nego sadašnja burzovna.

   i na koncu

   E. Nemojte se ljutiti ali nemam vremena za ovakvo trolanje koje je neki miks između zlonamjernosti i neznanja (moraš imati poprilično neznanja da bi mogao biti tako zlonamjeran, jer inače sam sebi izgledaš glupast), tako da umjesto da na njih trošim vrijeme ne bih ih više puštao, je li to OK? Vi naravno to nećete shvatiti osobno jer ste ovdje anonimno, trol, je li tako?

  • ooooo,niste uzeli u razmatranje još jednu ključnu stvar a nenad vam je nabrojao sve ostalo a ta ključna stvar je na kojoj likvidnosti bi pale cijene dionica i tko bi to prodavao veće pakete a tko kupovao,zanemarujete te detalje ili vi mislite da bi mio fondovi stavljali na prodaju pakete od 10% i njima tukli po kupnji koja ne postoji.Pad cijene od 50% na likvidnosti od 5-15 tis kuna nije uopće relevantan pokazatelj na osnovu kojega možemo i razgovarati o padu cijene a kamoli o čemu drugome a svi jako dobro znamo što je uzrokovalo onakav neselektivan pad cijena dionica sa početka krize,to nam je valjda danas svima jasno…U cijene hrvatskih dionica naročito onih koje su na neki način otporne na potrese unutar hrvatskog tržišta tj koje su okrenute izvozu ili turizmu na neki način je ukalkuliran u cijenu taj rizik o kojemu vi govorite a drugo veći paketi čekaju likvidnost a ne nelikvidnost za eventualnu prodaju a kao što vidite na hrvatskoj burzi u 99% slučajeva pri porastu likvidnosti cijena raste a ne pada.

 8. http://www.politikaplus.com/novost/97264/tomislav-karamarko-pad-rejtinga-kostat-ce-nas-oko-400-milijuna-kuna

  Lijepo se karamarku nadati,nada umire posljednja ali na sljedećim izborima osim velike koalicije hdz-a i sdp-a nitko vlast neće moći sastaviti i to će im biti najveća pokora,tek tada će biti kukulele,što nas zadesi,to je danas jasno kao dan?A narod će zbog nužnih brutalnih reformi jedne prozivati za razdoblje 45-te do 90-te a druge od 90-te na ovamo i za minimum deset izgubljenih godina krize zbog nečinjenja i političkog populizma?Zato sam pisao da savez za hrvatsku ne gađa ove nadolazeće izbore nego one iza toga a na ovim izborima najviše će napadati hdz i ciljati njihove birače.Već danas mogu pripremati ministre i vladu u sjeni a mogu ih na obuku poslati u sjedište mmf-a ili u susjedstvo kod straussa kahna.A taman bi do sledećih izbora mogli stasati bernardić ili jandroković kada se posao završi i stvari krenu same od sebe,slično se dogodilo sanaderu,ni krivome ni dužnome,upao je u ciklus rasta kao što se i anti markoviću poklopilo sa amerikancima,tako da ga mnogi još smataju čudotvorcem….

  Meni je jedino sporno dali će velika koalicija tada upravljati državom samostalno ili pod komandom čuvene trojke a vjerojatno će u tu koaliciju pridružiti gabrića i bandića ako pređu izborni prag tako da bi se ta vlada mogla prikazati svojim glasačima koji će se sa time teško pomiriti kao “vlada nacionalnog jedinstva”,zamislite vladu u kojoj za istim stolom sjede miljan brkić i milanka opačić i hahaha hahaha,svi se smiju od uha do uha na bandićeve i gabrićeve šale?idila brale?Ujedinila nevolja lijeve i desne,izgleda da nas jedino nevolje i elementarne nepogode mogu ujediniti i mimo NAŠE volje?Kada ne možemo ništa moramo se šaliti?
  A ova vlada je u zadnje dvije godine mandata i mislim da od nekih velikih reformi više tu nema ništa,pokušati će preživjeti do izbora pod pritiskom ek i jako je realno da ćemo igrati iscrpljujući produžetak u još jednom mandatu a da je bilo samo malo političke volje i hrabrosti i samo malo dobre volje i razuma od strane sindikata na početku mandata jadranke kosor mi bi već davno bili izašli iz krize,isto tako da je bilo samo malo više hrabrosti ove vlade na početku mandata i to vlade koja je imala najveću podršku za reforme od nastanka države i nisu tu šansu uzeli,mi bi već danas imali otvoren put ka optimizmu ali kao što je rekao nenad žal za propuštenim prilikama je jedan od najgorih osjećaja…

  • Antune
   Pa mi već više od 20 godina imamo na vlasti neformalnu koaliciju hdz i sdp samo to nije koalicija lijeve i desne stranke nego lijeve i ljevije socijalističke stranke.
   Nikako ne mogu shvatiti da netko tko toliko uporno i jasno upozorava na nedostatke i opasnosti socijalističke vlade i politike može benevolentno najavljivati pobjedu velike koalicije dvije socijalističke stranke.
   Pa Antune obje te socijalističke stranke već imaju jasan dugotrajan trend gubitka potpore birača i ja čvrsto vjerujem da je njihova velika koalicija moguća samo u saborskim oporbenim klupama.

   • Dandy,jako se varate,oni ispod 20% ne idu,pa imate nepopularnu vladu pa opet sdp ne pada ispod 20%,karamarko najnepopularniji političar pa opet ne ide ispod 20%,tu će se negdje rezultat kretati i sljedeće izbore,zapamtite to.Neki dan sam pisao da mi trenutno nismo u stanju iznjedriti državnika ali da nam se on može slučajno poklopiti-dogoditi.
    Mi smo svi sdp i hdz,oni su NAŠA uljepšana varijanta,pisao sam vam o tome?Sdp i hdz jesu socijalističke stranke jer su birači zaraženi socijalizmom a nada u socijalizam ili naciosocijalizam umire posljednja i danas glasači misle “ma ne mogu oni ništa sve da hoće jer im ne daju centri moći”,pa takve im poruke šalju komadina i drugovi iz hdz-a po terenu,na taj način oni manipuliraju svojim članstvom na terenu,kažu;viša sila,ne možemo mi ono što bi htjeli jer nas europa na to prisiljava,narod nađe krivca u političarima a političari u centrima moći i europi,to su vam osobine provincija koje se vrte u začarom krugu siromaštva i nestabilnosti i stalno im je kriv netko drugi,ta društva se hrane sa krivnjom drugih,socijalizam vam je društvo čiji temelji na tome počivaju,da sj. koreja ne održava te tenzije već bi se davno pobili međusobno,da se hugo chavez nije onako rugao sa amerikancima i svako tri dana prijetio i time pokazivao svoju “veliku snagu i hrabrost” sa čime bi to animirao narod,
    Kada pofali wc papira novi predsjednik odmah okrivi kapitaliste i nacionalizira dvije tri kompanije i dijeli ljudima televizije i onda to prikazuje na javnoj tv a narod plješće kao što su pljeskali u vrijeme rima u arenama i čekali da cezar pokaže palac dole…

    Puno veća opasnost od političara su vam intelektualci kada se zaraze jer političar je prilagodljiv i radi masu puta ono u što ne vjeruje ali puuuno veća opasnost za zlo u društvu su vam ovi što su stvarni dobronamjerni idealisti jer oni vjeruju u te ideje sljepo a to sljepilo vam je prva iskra koja zapali ljude a onda tijek zla i siromaštva ide svojim tokom jer su već davno prije svi putevi otvoreni za takvo što,njih intelektualci ili ti ga tkz. intelektualci uvijek puno ranije otvore tako da defakto oni postanu prohodni,kasnije to ide “samo tjeraj druže,samo naprijed”.
    Nije to samo naš fenomen,sve je to odavna poznato.Uvjek vam je sve isto!

 9. g.Nenade znam da će svemu doći kraj pa tako i ovom blogu….ali držim da je cilj svih nas da radimo na finacijskoj inteligenciji(edukaciji)većine ljudi u Hrvatskoj i dalje…pošto ovaj blog postaje najčitaniji u Hrvatskoj ,obveza svi nas a pogotovo Vas , Antuna i ostalih blogera je daljni rad radi dobrobiti svi nas i naše djece…….

 10. E. Ne, ne ljutim se uopće, imam toliko kućnog odgoja i poštovanja da ovo mjesto smatram vašim terenom, na kojoj sam samo gost (i to “niže” kategorije: kao jedan anonimni Trol 🙂 te stoga pokušavam biti maksimalno (u okviru svojih mogućnosti) korektan i “koristan”. Ako to nisam, to nije zbog zlonamjernosti, već zbog neznanja – ali da smatram da puno znam ne bih tu čitao što pišu pametni(ji) ljudi već bih npr. komentirao na index.hr-u).

  Moja motivacija za napisati komentar je to što me stvarno muči koliko je realna mogućnost bankrota. Na mainstream medijima nitko o tome ne govori, dakle ja samo imam neki “osjećaj” (potkrijepljen stanjem deficita i smjerom kamo to ide dalje). Dakle nisam time pljuvao po mišljenju kojeg ste iznijeli u postu, niti sam provocirao.

  Jasno mi je da imate svaki dan (i to dugih 5 god., eto ja sam na vaš blog naletio tek prije mjesec-dva) dosadnog posla s moderiranjem bloga (da vam je sva publika super, kakvoj težite, onda ni ne biste imali posla zar ne?) i da stoga kod sebe razvijate psihološke profile komentatora kroz koje provlačite komentare (i mjerite zlonamjernost, glupost, trolavost…). Pa sam izgleda ja upao u skupinu glupastih i/ili zlonamjernih trolova. Glupast ok, moguće, ali nisam bio zlonamjeran niti sam došao “trolati” već je moje pitanje bilo sasvim ozbiljno (iz moje perspektive).

  ps.
  Na kraju ste ipak nešto odgovorili, na čemu vam hvala. I drago mi je zbog vašeg mišljenja oko A (da ste još i malo obrazložili, gdje bi bio kraj mojoj sreći :-).
  Za C. mi je jasno, a meni se u ovom trenutku bankrot države čini kao najveći rizik, zato pokušavam saznati razna mišljenja na tu temu.
  I D. mi je sasvim jasno i to uopće ne dovodim u pitanje, ponavljam moje je pitanje bilo vezano uz samu mogućnost bankrota, a ne toliko koje su njegove posljedice po naša ulaganja.

  • ooooo,bankrot bi bio neminovan i neizbježan da smo ostali sami na ledini ali pošto smo ipak postali članica eu i prihvatili neke kriterije a kao što znate mi danas ne odlučujemo sami o svojim financijama tako da ćemo se morati mimo svoje volje fiskalnom politikom prilagođavati zahtjevima ek koja ima u svojim rukama i mrkvu ali i batinu sa kojom će nas ucjenjivati tj prisiljavati da se branimo od nas samih,tako da tu imamo već određene kočnice koje nas spriječavaju da ne odletimo u provaliju a o NAŠIMA na vlasti ovisi kada ćemo ući u ciklus i veće stope gospodarskog rasta a to nećemo moći realizirati bez snažne političke volje za sprovođenje strukturnih reformi jer ovaj sustav koji smo mi živjeli je iscrpljen-gotov,game is over ali to neće bitno utjecati na stav komisije o kriterijima koji oni imaju za fiskalnu disciplinu i kontrolu visine javnog duga a hoćemo li mi stagnirati ili rasti stopama 5% to je naš problem,njima je jedina briga da nas u razumnom roku svedu u okvire da koliko zaradimo toliko i potrošimo,to vam je ipak neka garancija da mi nećemo bez kočnica ići u bankrot ali da ćemo sve teže i teže živjeti i imati manji standard to je danas više nego očito pogotovo jer u politici nemamo volju da se snažnije ide u reforme u društvu ali to ne znači bankrot.U africi nisu bankrotirali ali žive siromaštvo,te stvari nisu baš direktno u svemu povezane…

   • Mislim da sam o tome pisao i na ovome blogu ali sam tada govorio svima oko sebe da će se ovoj vladi razbiti o glavu onaj dan kada su slikavajući se pred kamerama išli potpisivati onaj sindikalno-lesarski referendum o zakonu o radu i to im se i dogodilo,to samo budala nije mogla vidjeti i pretpostaviti,to je bio najgori oblik licemjerja i političkog populizma i ja čak vjerujem da je to bila mješavina političkog populizma j jednog totalnog neznanja i nepoznavanja dubine hrvatskih problema a svi argumenti tome idu u prilog.Ovoj vladi se dogodilo slično kao i sanaderu koji nije uopće kužio da je neminovno da će se kriza iz amerike preliti na europu koja je bila,opijena,ušikana i mnoge njene članice su održavale život koji nije bio održiv na duži rok,svatko tko razumije imalo ekonomiju moga je to jasno vidjeti.Slično kao sanaderu dogodilo se ovoj vladi jer tu nije ni bilo ljudi koji su živjeli privatni sektor i koji su mogli realno sagledati koliko smo mi napravili demotivirajući socijalistički sustav i koliko smo stranih investitora doslovce otjerali iz hrvatske sa ovim NAŠIM odnosom prema investicijama i vikanjem da je to NAŠE,tu sada više ne pomažu nikakva kozmetika vi da bi to ispravili morate sustav okrenuti na glavu,zakon o strateškim investicijama jest jedan korak ali samo za velike investicije a da bi pokrenuli na tisuće malih trebati će vam puno puno više intervencija u sustav a sustav možete samo izmjeniti ako imate kritičnu masu u društvu koja podržava investicije,poduzetništvo i kapitalizam,ako to nemate možete se da oprostite j,što ćete nešto značajno poboljšati.

    To zahtjeva jednu sveobuhvatnu razinu rada od pantovčaka pa do najmanjih jedinica lokalne samouprave,društvo u kojem se 90% hrvatskih intelektualaca naježi kada čuju riječ kapitalizam na investicije,slobodu poduzetništva i baštinjenje takvog kapitalizma nije spremno i zato treba ponavljati,ponavljati i uporno argumentima ponavljati da privatno i javno nisu u kapitalizmu jedan drugome suprostavljeni i to političari i mediji trebaju ponavljati ponavljati kao papagaji i ne smiju se nikako umoriti…

    Problem je u tome što oni prvo to moraju dokazati i argumentirati svojem socijalističkom članstvu da bi uopće mogli to dnevno komunicirati sa građanima i po svim vertikalama društva.A bože mili ako to ne ide,fino tražiš razdruživanje od eu i pređeš na socijalizam i ispoštuješ volju naroda jer ovo je mučenje a nećeš napraviti rezultat jer nemamo kritičnu masu u društvu koja podržava poduzetništvo i investicije a pogotovo toga nemamo na lokalnim razinama jer se hrvatska pretvorila u zemlju gdje su svi protiv svakoga i protiv svega a sramotna politika svih ovih godina nije činila ništa da se to promijeni nego je još više davala vjetar u leđa da takva svijest metastazira i zahvati sve “vitalne organe” našeg društva.

    Tko će ti doći investirati u zemlju gdje od pet filozofa koje dovedeš na javnu tv svih pet se zalažu za pad liberalnog kapitalizma,od 10 ekonomista koje dovedeš 8-9 ih predlaže rješenja iz dogovorne planske ekonomije?Pa samo retardirani i neupućeni mogu doći investirati u takvu zemlju sa takvim antikapitalističkim raspoloženjem.Zato ja često kažem,puno bi bilo od nas poštenije da smo ostali u socijalizmu,ovo je iscrpljivanje za ništa?Nema uopće svrhe?Nitko od postojećih političkih elita nije uočio taj problem i počeo na njemu raditi ili jednostavno ih baš briga jer rad na tome nije možda u ovome trenutku politički isplativ?

    A osim par medija koje NAŠI intelektualci jahači državnih jaslica zovu “neoliberalnim” svi ostali su teško zaraženi socijalizmom i doktrinom karla marxa i dok je to tako mi ćemo se koprcati u vlastitoj nevolji,u jalu i zloći,gdje su svi protiv svakoga jer smo ljuti na to “zašto u socijalizmu avioni ne slijeću”,jbg sasvim razumljivo jer nam to nikada nitko nije znao ili nije pokušao objasniti a ako i jest to su bili argumenti na nivou pećine tipa “austrija i švicarska su uspješne jer imaju kapitalizam”,tako da smo mi umisalili da je valjda samo dovoljno formalno preći na kapitalizam i odmah će početi slijetati avioni,e tu smo se jako prevarili?
    Sa rukometašima ne ideš na sp u košarci jer unaprijed znaš da ćeš biti kanta za napucavanje,isto vrijedi za nacije gdje prevladava socijalistička svijest i sa te strane ruža tomašić je u pravu kada kaže da smo mi nespremni za eu.Tko će nas i spremiti kada smo svi odgojeni u socijalizmu i sa socijalističkim poimanjem svijeta oko sebe?Kada 90% političara danas ovu tranziciju smatra prisilom,nužnim zlom,pa kako onda očekivati od naroda ili lokalnih službenika da budu ljubazni i susretljivi prema tim “govnima” od krupnih kapitalista kojima je jedini cilj profit “a mi od toga nemamo ama baš ništa”…Neće ići bez “strukturne reforme svijesti” a zato nam trebaju državnici a ne fikusi i točka.
    Nema u tome svemu neke pameti,to vam je jednostavno tako,nije samo kod nas,južna amerika vam je time zaražena,sto godina revolucija,prizivanja države,pravednosti i socijalizma a rezultat uvijek nestabilnost i teško siromaštvo i u krug,sjaše murta uzjaše kurta,nema tu kraja,i njima si na društvenim fakultetima neprihvatljiv ako nisi za che guevaru i ako ne simpatiziraš marxa i fidela castra,tamo se podrazumjeva da zato i upisuješ taj fakultet,pričao mi je frend ali i rodbina koja živi tamo a na koncu bio sam i vidio u kakvom su stanju ta društva…

    • Socijalizam (komunizam u razvoju), uvijek isti problemi, skup je a ništa ne daje. Prije nekih 30-40 godina drug Caucescu je rekao: “It’s expensive to keep Communism alive today. I’ve already got a huge foreign debt staring me in the face, and I can’t reduce it by exporting tomatoes or toilet paper. We should be making dollars any way we can. And we should be exporting arms any way and every way, openly and secretly, legally or by smuggling-I don’t care how.” Kad smo kod izvoza ovo mu je navodno bila omiljena uzrečica: “Oil, Jews and Germans, are our most important export commodities.

 11. Pročitao sam od bernharda jednu jako dobru misao koja se i meni vrtila u glavi ali nisam je nikada napisao ali sam vrlo često o njoj na sličan način raspravljao a ona glasi otprilike ovako;vi imate grupe ljudi kojima siromaštvo “odgovara” na jedan način,to jednostavno postaje način života,razmislite malo o tome pa ćete vidjeti da je to stvarno tako,primjer su vam favele u brazilu,to su na neki način države u državi,nekome je odgovarao taj način života i sada je to preneseno i na mlađe generacije,imate takve primjere i kod roma-ne svih i bernhard kaže jednu jako interesantnu pametnu stvar;tim ljudima ne možete nametati drugačiji život jer bi svako nametanje bila jedna prisila a prisila nikada nije dobra ali je ključno razumjeti gdje nastaje problem?Problem nastaje kada “favele” pokušavaju čitavo vrijeme nametnuti svoj način života svima u društvu,kada one zažele “da smo svi isti”,da imaju sve isto kao i oni koji ne žive taj život i imaju nekakvu sasvim drugu životnu filozofiju.

  Ne znam jesam li se dobro izrazio da me razumijete što vam želim reći.Ja imam masu poznanika ili prijatelja koji jednostavno ne želi mijenjati svoj način života,promišljanja i ostalog ali stalno su nezadovoljni svojim materijalnim statusom iako nisu to ljudi koji ni približno žive na nekom rubu siromaštva,štoviše većina ih živi u nasljeđenim roditeljskim stanovima,imaju državni posao ali su stalno nezadovoljni,uz to jako jalni na druge “koji imaju”,jasno i glasno vam kažu da za privatnika nebi radili ni za duplo uvećanu lovu jer nikakvo materijalno im ne može zamjeniti taj njihov relativni komod i sigurnost radnog mjesta
  ali to njima nije dovoljno jer im jako fali “da smo svi slični ili isti” po pitanju materijalnog,sa time se nikako ne mogu pomiriti i sutra su za r”evoluciju” ako je takva “revolucija”,tu se ne radi više o tome da je njima malo,dapače oni vam kažu da nije i da su zadovoljni ali da ne mogu podnjeti nejednakost primjerice “da netko može imati bmw a netko ne može”,čak ih ne ubija todorić jer on je druga hemisfera bogatstva,njih najviše ubija prvi susjed ili netko koga od prije poznavaju i ta nejednakost ih čini nesretnima i ove priče koje su javne oko todorića su samo drugo ime za susjede,poznanike blizu kojih živimo a glupo bi bilo da njih javno prozivamo pa je todorić samo simbol onoga što nas muči jer što bi te mučio todorić ili luka modrić kada ih i ne poznaješ niti blizu njih živiš,živiš u drugom gradu,nikada ih nisi sreo?
  Razmislite malo o ovome,moglo bi se o tome pisati tri dana,možda sam neke stvari krivo izrazio ali mislim da sam načeo bit onoga što sam vam želio reći…

 12. Svakako pogledajte nedeljom u dva,doveli čovjeka koji ne zna ni što govori ni o čemu govori.udarni termin htv-a,ono klasika;međunarodni moćnici,
  krupni kapital i ostala braća,zaključuju on i stanković da na svijetu ima dovoljno novaca za sve,toliko razumiju o novcu ali pazite to slušaju ljudi,čovjek gost je pisac,pa ako je pisac “podrazumjeva se da je pemetan” a eto ja čim sam ga vidio znao sam-da nije,da ništa nije rekao meni je sve bilo jasno,odnosno da se ispravim,mislim da mi je bilo jasno…Pa kakvi ćemo mi biti nakon tih emisija,nama osim revolucije ništa drugo i ne preostaje i da nas onda vode ovakvi koje stanković ugošćava u emisijama.Tog tipa je srećko horvat već jedanput ugostio prije par mjeseci, pogledajte tu emisiju pa mi recite jeli to nešto što bi mi trebali gledati u udarnim obiteljskim terminima u jednoj od najgledanijih emisija htv-a,neki dan vedrana rudan a sada pisac mislim iz crne gore,svi su za revoluciju,pa što čekamo,krenimo više?Obavezno to pogledati?Strašno?

  • Inače sada čujem da je čovjek savjetnik predsjednika skupštine crne gore.
   Usrećiti će se crna gora sa njima?Spasiti će ih od neoliberalnog kapitalizma?

   • Stalno se pitam zašto svi ti ljudi intelektualci koji se stalno pozivaju na to da je “narod za promjene” ne osnuju svoju političku stranku i ne ponude narodu te promjene koje oni navodno žele?Ne, oni stalno nešto čačkaku okolo,pozivaju se na jednom referendumu da to jest volja naroda,na drugom kažu da to nije nešto što treba pitati narod i stalno se vrte kao lija oko kaše,postaju smiješni.Da ja mislim da je narod za promjene za koje mislim da su meni prihvatljive nebi se mislio ni pet minuta nego bi tražio istomišljenike i išao osnovati političku stranku i ponudio narodu promjene?Ne,ovi kažu “narod je za promjene” a narod je daleko od toga da je za promjene i to pokazuju rezultati na izborima,stalno nas uvjeravaju da je narod za promjene a na državnim i lokalnim razinama samo se rotiraju hdz i sdp?
    Ovdje će se dogoditi promjene u sustavu društva a ne među političkim snagama ali sve će se to dogoditi samo mimo naše volje jer će nas nevolja na to prisiliti,što prije to shvatimo posljedice nevolja biti će manje.
    A ove priče “neoliberalni kapitalizam i centri moći”,to su priče za neandertalcepai nije valjda neoliberalni kapitalizam kriv što mi imamo ovoliko lopova,to je pitanje karaktera i odgoja a većina tih lopova je krala u okviru majčice države,iz njenog skuta.Ispada da je i zato kriv neoliberalni kapitalizam i centri moći?Neka pitaju kirina i narod u virovitici jesu li oni za promjene?
    Toliko tih intelektualaca antikapitalista a nigdje stranke koja će narodu ponuditi te promjene?Što čekaju?Možda narod jest za promjene ali ako je moguće realizirati program “i jare i pare”,i ja sam za takve promjene samo bi volio čuti program na koji način bi se realizirao?Nema u svijetu toga koji nije danas za promjene na bolje jedino im se programi i putevi realizacije razlikuju.Nikada se nitko nije ni zalagao za gore,uvijek je i put u pakao popločen najboljim namjerama,pa što se ta antineoliberalna grupa ljudi ne okupi u političku stranku i ponudi narodu promjene na bolje,pa da vidimo realizaciju.A ovo što imamo danas je sumrak intelektualizma u hrvata,svi pušu u isti rog i mlate praznu slamu,kao papagaju ponavljaju jedno te isto bez argumenata,plana i programa što je alternativa?Kao da se rugaju sami sa sobom i sa nama svima?Još malo pa će novorođena djeca prvo početi izgovarati umjesto “mama i tata”,”fuj neoliberalizam i krupni kapital”,dodjali su više i bogu i narodu?Koliko je samo “pametnih” a nigdje političke stranke koja će jasno artikulirati njihove misli,programe i ideje?
    Što čekaju “kada je narod za promjene”

 13. Htio bih samo kratko komentirati temu “zadnjeg posta”.

  Složio bih se da je 5 godina relativno velik vremenski interval ali bih volio vidjeti jednu drugu priču – drugačiji rasplet. Naravno da uvijek postoji “zadnji post” i da će do njega neminovno doći. Samo je pitanje kada. Mislim da je vaše pisanje i vaš pristup nešto posebno / unikatno (ne znam da li negdje postoji sličan splet “stvari”). Trenutno mislim da vas jedan dio “investitora” (kakvih god) još (debelo) treba. Volio bih da priča završi onda kada tržištu “pomoć” (bilo kakva) treba u manjoj mjeri, a mislim da to još nije slučaj i da je vaše prisustvo vrlo dobrodošlo. Naravno da svi ljudi koji su pridonijeli nešto na ovom blogu i vama žele sve najbolje i ako smatrate da je bolje krenuti u pravcu u kojem ste si zamislili “mi” vam želimo sve najbolje.

  Samo… meni se čini da ste i vi svjesni da (nažalost) još nije došao TAJ trenutak, makar već dugo meni izgleda da je “iza sljedećeg zavoja”. Bilo bi dobro još malo “družiti se”.

  PS Ma samo da mi je znati, kada netko da preporuku (buy/sell/hold) – ma tko će im reći da im je analiza bezveze (ako stvarno je).

 14. http://www.24sata.hr/express/njavro-otpisite-nam-dio-duga-kao-sto-ste-ga-otpisali-i-srbiji-353898

  Nenade evo rješenja?Ukazao se ante marković u liku đura njavra?Ok,šalu na stranu,iz teksta se ne može iščitati da je baš njavro rekao ono što piše u naslovu ali kroz ovaj naslov možemo iščitati da postoji velika želja da nam se otpišu dugovi,tu imamo jaku kritičnu masu?Evo ja se kladim da nam ovaj put nitko dugove neće otpisati kao 80-tih,niti bilo što pokloniti kao za vrijeme markovića?Pa naravno svi smo za otpis dugova?I ja sam,samo treba naći budale koje će ih otpisivati a paralelno sa tim nas i dalje kreditirati?
  Ako ima takvih budala na ovome svijetu dobro nam došli,pozdravljam,sa štovanjem i dubokim naklonom…

  • Možda i hoće, ali pod uvjetima kao u Grčkoj. Da prorijede NAŠE. Ja ne bih imao ništa protiv, a za zemlju bi to bila odlična vijest. 🙂 Čitam pred neki dan negdje, da će za 53000 ili 25% državnih službenika radna i statusna nadležnost prijeći iz nadležnosti Zakona o državnoj službi ( neotpustivi) u nadležnost ZOR-a (vrlo teško otpustivi). Ma, recite mi je li to normalno? Kakve si privilegije osigurala ta kasta, da za njih čak ne vrijedi ni isti zakon kao za druge! I onda kažu da nema dvije Hrvatske. Pa, to je kastinski sustav gori nego u Indiji ili S. Arabiji! A nije to ni mali broj. Njih preko 200000 uhljeba + javna poduzeća, komunalna… radi li u ovoj zemlji itko negdje gdje se stvara nova vrijednost, a ne samo tamo gdje se raspodjeljuje?

 15. U ovakvoj situaciji kupiti auto za 614 tis.kn je stvarno licemjerje. Pravi su nego šta i još su uštedjeli. Kao da nisu svjesni situacije i da ne žive u ovoj zemlji! Ne volim baš o politici i gadi mi se, ali se nadam da će Gabrić okupiti Orah, HSP AS i PGS i skinuti lijeve i desne sa sa vlasti. Nisu idealni ali za sve ove Vlade do sada su premija.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/poruka-odvratnoj-vladi-ljudi-su-beskucnici-a-vi-se-vozite-u-automobilima-vrijednim-kao-stan-u-zagrebu/727977.aspx

  • Naravno da je to katastrofalna poruka ali što očekivati od vlasti koja neki dan glasuje u saboru PROTIV smanjenja svojih plaća a najavljuju rebalans proračuna od preko 7 milijardi kuna.Još onaj jovanović pita bahato “hoće li on kočijom doći do ministarstva”,što se mene tiče može i pješke ili ne mora nikako.Ono neki dan u saboru je pokazalo pravo lice ove vlasti jer da su željeli poslali bi narodu snažnu nedvosmislenu poruku a ove jovanovićeve izjave o kočijama su čvrst dokaz da oni polako gube osjećaj za stvarnost i da su se skroz pogubili,tu više nema ni glave ni repa,ni plana ni programa,sve je u zoni improvizacije,idu nekim tkz. srednjim putem a ni sami ne znaju gdje idu jer da znaju nebi jovanović na ovaj način odgovarao novinarima sa kočijama niti bi im palo na pamet da glasaju protiv smanjenja svojih plaća?Izgleda da su ipak u politici zbog plaće i da uopće ne razumiju trenutak zašto je važno poslati takve poruke a suzdržati se od kupnje automobila od 700 tis kuna.Izgubljen kompas,oni su na rubu snaga,iscrpljeni,razočarani i povlače sulude političke poteze a taj audi je samo dokaz da je to tako?

   • nisu oni nikad ni imali osjecaj za stvarnost…

    politicari zive u svojem svijetu jos od “nemate kruha jedite kolace” ali i prije 😛

    i naravno da su u politici zbog place….i fotelja…. i mirovine (place za nerad nakon jedan dan, ili godinu dvije nerada) koju se moze imati uz posao i placu (bar na 1 dan)

    i same stranke se pretezno osnivaju da bi od drzave dobile pare …zato ih i imamo tako puno a sve niskoristi sa marginalnim razlikama …ili ekstremni cudaci

    steta sto se g. Bakic ne zeli posvetiti vise politici. (za razliku od velike vecine trenutnih ima znanja ali i osiguran zivot pa nema potrebe zamracivati zajednicki novac) ok.. mnogi trenutni su isto vec natrpali nase love… ali problem je sto im je sad tesko stat i pocet nesto za ozbiljno radit

    znate onu staru iako parafraziranu, covjek koji najmanje zeli vlast jedini vlast zasluzuje …

  • Poki a što da gabrić radi sa orahom?Gabrić bi na jadran naselio milijun stranaca a 90% članstva i simpatizera oraha bi jadran proglasilo nacionalnim parkom?Što da rade oni zajedno?

   • U Gabrićevim staračkim domovima bi imalo smisla štićenicima davati orahe. Da se starci troše a ne samo da troše novac. Eto kako spojiti gabrića i holly. A dobro bi joj došla operacija na očima jer ne vidi kako svijet funkcionira.

  • Naravno da se ne brišu, nego idiotski ‘doprinosi’ puput Vašeg. Pokušat ću iz smeća iskopati Vaš zadnji da vidimo o čemu se radi. Vaša zloba i destruktivnost, ali i opsesivnost Vas nagoni da opsesivno dolazive na ovo mjesto iako imate svoj ‘blog’ posvećen srebru (yessss!), za Vaše zdravlje bi bilo bolje da ubuduće zaobiđete ovo mjesto 🙂

  • Mislim da nije baš tako. Imao sam prilike pričati sa nekim ljudima koji su ušli u Orah i i oni žele radna mjesta, investicije itd. Ako se ne ujedine niš od rušenja lijevih i desnim pa mislim da će shvatiti i da bi se mogli složiti oko ključnih interesa RH. Naravno da treba sačuvati okoliš ali ne smije se cjepidlačiti. Ljudi su željni posla i da mogu dostojno živjeti i dosta je bilo crvenih,crnih i zelenih. Dosta je politikanstva i trebaju nam stručni i moralni ljudi. Ruža neka se ulovi pravosuđa, Ivaniš zdravstva, Holi okoliša, Gabrić turizma a stručnjake nek postave na čelo ministarstva gospodarstva i financija. ne vidim bolju opciju Antune – barem trenutno.

   • Dajte Poki, budite ozbiljni. Žele radna mjesta preko veze i državne investicije u institute za istraživanje fotosinteze. 🙂

   • Poki,ja mislim da će nam se sljedeći premijer zvati “nevolja” a prezivati “nevolja”,mislim da će nas samo mr. teška nevolja prisiliti da se mijenjamo,očigledno političke elite ne vjeruju u dobrobit promjena-reformi a kada u to ne vjerujete onda to dobro ne možete ni raditi niti prezentirati javnosti sa glavom ,repom i ciljem.Sjetite se koliko sam pisao o NAŠIMA na htv-u,te stvari su vam jako utjecale na vladu,oni još danas nisu sigurni tko je u pravu;rohatinski i vujičić ili ljubo jurčić i prof.jakovčević?Ovu vladu su destabilizirali NAŠI u početku mandata ali nije teško bilo destabilizirati vladu koja nije imala kada je došla na vlast ni plan a a kamoli b i c,još su puno učinili kako su nepripremljeni došli na vlast i sa kojim kadrovima,oni su dali svoj maksimum.A gabrić nije čudotvorac treba mu tim jakih stručnjaka a on kupi sada prvo što stigne jer nema široku bazu,meni se gabrić sviđa jer nema dlake na jeziku,odlično to komunicira i upravo takav jedan komunikator je falio ovoj ili bilo kojoj vladi koji će ljudima govoriti golu istinu ali za mene je gabrić prekrižen onoga trenutka kada je podržao predsjednika josipovića jer po mome mišljenju za ovakvo stanje svijsti i nepripremljenost društva na refome po mome uvjerenju najveću odgovornost za to snosi upravo predsjednik josipović kojega ja u šali zovem “kraljem populizma”,dopuštam da sam u krivu ali to vam je moje shvaćanje politike i obnašanje dužnosti predsjednika države.Ne samo da predsjednik nije komunicirao sa ljudima o tim temama nego nije ni dao vladi vjetar u leđa za bolne reforme i snažne poteze nego im nije dao vjetar u leđa za bilo kakve teške odluke,perfidno se distancirao od toga a to je po mome viđenju strateški nacionalni interes broj 1?Ali narod ga i dalje voli,pa ja tu ne mogu ništa?Svakako sam manjina,ne guram se nikada u većinu?Neka mu narod ako želi da još jedan mandat?To i jest demokracija a ne ovo što ja govorim…

   • Poki,jako je teško pomiriti investicije i zaštitu okoliša jer svaki razvoj proizvodnja i svaka gradnja vam se može protumačiti kao narušavanje okoliša jer investicije i jesu narušavanje okoliša,tvornice sa dimnjacima jesu narušavanje okoliša i tu samo možete ugraditi najstrože standarde zaštite okoliša koje ima već eu,hotel na jadranu jest narušavanje okoliša i nemamo se mi to što tu lagati ali treba živjeti i spriječiti iseljavanje ljudi,na koncu najveći zagađivači
    okoliša su vam automobili,to su igre bez granica i naravno da treba tražiti mjeru ali to ne radi orah nego lokalne zajednice koje donose prostorne planove.

 16. Poki sljedeća vlada vam je sdp i hdz i eventualno gabrić i bandić onako pride,to se vidi iz aviona a možda je moguće ukoliko dođe do krize pri sastavljanju vlade da kopiramo talijansku priču i sastavimo neku tehničku vladu.Po meni najbolje je rješenje ići odmah na prijevremene izbore,sa eu izborima jer zadnje dvije godine mandata ove vlade biti će jedna teška agonija,depresija i mučenje a i njima je to bolje za zdravlje.Oni su svoje šanse prokockali,jednostavno podcjenili su veličinu hrvatskih problema a ja sam uvjeren da iako su dosta shvatili da ih i dan danas jako podcjenjuju.
  Njihova komunikacija sa narodom kao da ne postoji?Naravno nije to lako raditi sa ovakvim stanjem u hrv novinarstvu ali to im je imperativ i jednostavno su morali pripremiti ljude na reforme i objasniti da kombinacija jare i pare ne može donjeti rezultat nego još veću nezaposlenost i siromaštvo.Što je tu je?Evo uspio negdje u hrvatskoj referendum na lokalnoj razini,srušili neku investiciju u međimurju,to će biti udarna vijest na dnevniku 3,naravno općinsko vjeće dalo je suglasnost za investiciju ali narod kaže da ne može?Zato bi bilo dobro da sada o svakoj investiciji u hrvatskoj odlučuje narod,nećemo imati puno referenduma,možda dva tri godišnje a kasnije možda ni toliko?A gdje je predsjednik države?Jeli on podržao referendum?
  Evo vijesti;

  http://www.emedjimurje.hr/politika/referendum-u-goricanu-uspio-nista-od-izgradnje-kompostane

  O ovome ja govorim a mi još na “zakonu o strateškim investicijama”,jadna nam majka?

  • Čini mi se da je neko vrijeme da bi se mogao ponoviti efekt Mikšić jer je narod razočaran. Samo da se dobro odradi kampanja, a do izbora je još dugo i Hrvatska se do onda neće oporaviti – dapače. Afere niču kao gljive poslije kiše!Bit će tu još svega..

   • Poki a meni se čini da sastavimo sve političke stranke i trenutne kadrove u tim strankama koji su voljni biti ministri da bi možda uspjeli sastaviti jednu vladu za trojku a i to je jako upitno.A vidite npr.koliki je to posao u ministarstvu financija,tu ima posla za linića,martinu dalić,šukera,škegra da i ne odlaze kući a jedan ima posla samo da komunicira sa javnošću i odlazi na radijske i tv emisije,ja bi im napravio apartmane u ministarstvu i sastavio bi ministarstvo od svih bivših ministara,od škegra,preko šukera,dalićke do ministra linića.Pa vidite da se već šuška da su se u ovim predstečajnim nagodbama naštimavali,
    izmišljali dugovi prema povezanim društvima ili nepovezanim “rođačkim”,
    nema tog zakona kojeg mi nismo u stanju zaj….i?

    Puno je tu anomalija u sustavu i otpori promjenama se nalaze na svim razinama društva,nemamo uopće generalno barem donekle usklađenu stratešku politiku lokalnih uprava sa državnom razinom,pa dok državna razina udara u špade,lokalna istovremeno udara u kupe,dok država sa pravom preusmjerava socijalnu politiku na imovinski cenzus lokalne sredine subvencioniraju određene stvari mimo svih tih kriterija po principu “za sve”,tu su vam najbolji primjeri zagreb i dubrovnik.Imate danas razmišljanja u vladi da će netko uzeti devastirane hotele u koncesiju na 50 godina i da ćemo tako unaprijediti turizam a taj koji je to smislio i ne zna koliki je danas povrat u hoteljerstvu jer da zna nebi mu takve stvari ni padale na pamet.Koja će to budala uzeti devastiran hotel ići u megalomansku investiciju uz koncesiju od 50 godina?Može kakav muljator kao i mi ili kakav retardiran čovjek?Naravno NAŠI u vladi će reći;ništa mi nismo prodali,to je NAŠE,mi smo to dali samo u koncesiju a situacija je danas takva da je upitno dali imate investitora ako mu poklonite zemljište besplatno?

    To je taj svijet zablude u kojem mi danas živimo,grci prodavaju 70 tisuća najatraktivnjih građevinskih terena na njihovoj obali pa kupaca nema a mi se sjetili kako će sve ostati NAŠE a ujedno ćemo imati investicijski tsunami?Ili ti ga i jare i pare?
    Neće ići,to vidi i retardiran čovjek,samo treba netko pratiti što se događa vani?

    • Stavite se vi u poziciju neke poslovne banke i promislite dali bi vi dali nekome krediti od 100 ili 150 mil eura za rekonstrukciju-izgradnju hotelskog naselja koje je u koncesiji na 50 godina?Možda jedino hbor?
     Možda griješim?Zato su se nama i događale “obrovac” investicije u turizam koje su financirale polupijane banke?Zato danas i nemamo ozbiljne brendirane svijetske kompanije u turizmu-hoteljerstvu jer njima se ne da sa NAŠIMA imati posla i da im svaki dan neke udruge i zadruge viču kako su oni neoliberalni kapitalisti koji se bogate na nesreći naroda?
     Zato smo dobili puno investicija u turizam gdje se ne zarađuje u poslovanju nego u investiciji,to vam se zove “obrovac ekonomija” koju su u jugoslaviji jako usavršili a mi u novoj hrvatskoj nadogradili i sofisticirali,od privatnih do državnih investicija.Nas povrat ili ti ga profit nije puno interesirao,”jer nismo mi neoliberalni kapitalisti koji samo misle na profit,nas to i ne interesira”,tako mi se čini da sa tim promišljanjima nastavljamo voditi ekonomsku politiku pa smo ljuti na sve i svakoga što nedovoljno žele financirati NAŠE obrovce pa bi sada prisilili mio fondove da se oni malkice u tome angažiraju jer hbor nema dovoljno mogućnosti?
     Imali ste nekoliko izjava iz vlade “da mi nemamo najveće poreze u eu,već da smo zlatna sredina”,samo nisu rekli koliko nam je tržište(veličina grada a na tisuće km) a kolika kupovna moć,tako ako imate jedno skladište za distribuciju proizvedene robe to skladište ima svoje fikse troškove koje ne možete zaobići,jedino što će vam distribucija do dubrovnika,makarske trajati jedno 8 sati u jednom smjeru a u milanu ćete na isti broj ljudi distribuciju raditi u okviru šestara od 20 kilometara i to stanovnicima koji imaju 3-4 puta veću platežnu moć?Meni je danas jeftiniji shipping iz londona nego iz rijeke i zagreba a sa new yorkom smo al pari.

    • Naravno Antune, pogledajte ovo Đukanović: U Crnu Goru stiže tri milijarde eura investicija (http://www.seebiz.eu/dukanovic-u-crnu-goru-stize-tri-milijarde-eura-investicija/ar-78518/), za opširniji pregled ovdje http://www.poslovni.hr/tag/strana-inozemna-ulaganja-u-crnu-goru-8209.

     Jasno kad nas Crna Gora debelo prešiša (sada je to već izvjesno), uzrok našem lošem stanju će biti ‘globalna zavjera neokapitalizma, pardon ‘liberalnog’ kapitalizma

 17. Nenade,sve je poznato,NAŠI će vikati protiv neoliberalnog kapitalizma i kada nema investicija i kada ih ima,još malo pa bi mogli imati monty python kao u sj.koreji pa bi mogli pozivati narod na prvi stupanj pripravnosti jer nas navodno dolaze napasti neoliberalni kapitalisti?Znate li što nas danas najviše ubija?Što smo mi umislili da se čitav svijet tuče za NAŠU obalu i svi čekaju u redu da “zarade” milijarde a sada vidimo da nikoga ni interesiramo pa smo još više ljuti na neoliberalni zločesti kapitalizam?Da investiraju proklinjali bi ih da će nam devastirati obalu i prizivali referendume?Kako god okreneš- ništa nama ne valja?

 18. Vrlo često analitičari u mainstream medijima objašnjavaju kako investitori u ovoj situaciji krize i nelikvidnosti više kupuju dionice kompanija koje isplaćuju dividendu. Mislim da je to i točno jer tako sugeriraju i valuacije dividendnih dionica odnosno kompanija.

  Al meni se simptomatično za tržište kapitala čini još jedna stvar kada ono dođe u ovu fazu relativne nelikvidnosti, a to je da u ovoj situaciji investitori, osim dividendnih dionica, traže kompanije čija je preuzimanje izglednije.

  Postaje jasno da veća vjerojatnost preuzimanja kod podcijenjenih kompanija doprinosi i većoj njihovoj vrijednosti na burzi, i da je to trenutno više izraženo nego u likvidnijim periodima. Kao primjer mi je najočitiji slučaj preuzimanja Jadranke koje je brutalno utjecalo na vrijednost dionice Lošinjske plovidbe „samo“ radi mogućeg preuzimanja. Očito je da su domaći i inozemni investitori voljni ulagati u turizam, preuzimati kompanije i da je privlačnost tog sektora njima, uz odlične financijske rezultate turističkih kompanija, možda i glavni razlog zbog kojeg domaći investitori ulažu u njih, a koji se onda očituje u tolikoj dominaciji turstičkih dionica naspram ostalih.

 19. Poštovani,

  Vidim da je naglasak na turističkom sektoru i dionicama vezane uz turizam, zanima me koje je Vaše mišljenje o LRH?

 20. Daniel,
  nisam odvjetnik g. Bakića, niti mislim da se ne zna sam braniti, ali znam da mu je pomalo dosta, pa želim pitati, ne čini li vam se vaš post pomalo gotovanski?
  Jeste li za početak probali u search polje ovog bloga upisati “LRH” i pročitati sve članke i komentare u kojima se LRH spominje? (vjerujte ima ih dosta i u njima se vidi njegovo mišljenje o dionici i relaciji prema drugim turistima)
  Vaš i mnogo drugih sličnih postova mi zvuče kao potraga za instant investicijskim savjetom, a to je upravo ono što ovaj blog nije.
  Imam osječaj da su ljudi koji postave ovakvo općenito pitanje o dionici koja je spomenuta već više puta, gotovani kojima se ne da pročitati par stranica teksta i komentara nego bi da im Bakić to lijepo servira kondenzirano, a možda i donese odluku za njih.
  Ispričavam vam se ako sam sve pogrešno protumačio, ispričavam se i gosp. Bakiću što ovako komentiram na njegovom blogu, ali to je valjda već 10. sličan post koji vidim pa imam potrebu reagirati. (ako mislite da potpuno fulam ili sam pre oštar, neću zamjeriti ako ne objavite ovaj post)

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.