Uncategorized

Novi blog i stari članci, bitcoin, Argentina

1. Jučer nam se javio novi blog, “katkapital — slobodno je lijepo“. Neki naši čitaoci prenijeli su na FB, vidim da su komentari prilično pozitivni. Pogledajte o blogu ovdje i posebno jučerašnji članak Unisonost političkih opcija u RH.

2. Također sam našao ovaj članak koji sam isto poslao nekim frendovim pa je postao popularan na FB, red je da podijelim s vama. Velimir Šonje iz 2011., koji citira Čičin-Šaina iz 2006.(!) I dalje vrlo aktualno: PROSVJEDI, POPULIZAM I DEMOKRACIJA — Poruke Ante Čičin-Šaina. Kad smo kod prosvjeda, evo i u nejverojatno bogatoj Venezueli, sve je u kolapsu i prosvjedi na ulicama. Začudo, ondje je na vlasti tvrdi socijalizam (kako li je samo moguće da naftom najbogatija zemlja na svijetu nema WC papira?!). Is This the End of Hugo Chavez’s Venezuela?: “In the midst of runaway violence, inflation, and shortages of basic goods, Venezuela’s youth have taken to the streets—to take on its Orwellian government. “I want to get out of here. I want to leave this country as soon as possible and never come back.”

Kad smo već kod Šonje, dobro se prisjetiti ovih članaka:
– Prije 18 mjeseci: 2007. i godine opasnog življenja
– Prije više od 2 godine, i dalje vrlo aktualno: GDJE JE NESTAO ČOVJEK — Stvaraju li kapitalisti kapitalizam ili kapitalizam stvara kapitaliste?
– Prije više od 3 godine: Ekonomisti s dvije varijable
– Također prije više od tri godine: MI I ONI — Kakva je veza između ekonomskog razvoja i individualizma
– Prije 3 i pol godine: NEOKORTEKS — Gospodin Ribić u jednom ima pravo!, sad pogledajte koliko bismo uštedjeli i bili bolje volje da smo ga poslušali (pročitajte članak do kraja), ili da nismo potrošili 28 mlrd. kuna na ‘sanaciju brodogradilišta’, odnosno kako u današnjem JL kaže Kruno Šarić, ‘da nije tim novcima hrvatski radnik subvencionirao strane kapitaliste produajući mu brodove ispod cijene’.

I za kraj, možemo vidjeti ovdje da su jedino Šonje, Kerum i Josipović bili u pravu.

3. Tko se još sjeća bitcoina? Značajno je pao (prepolovio se od vrhunca), a na nekad najvećoj svojoj platformi za razmjenu je kolabirao.

4. Za Antuna: The Tragedy of Argentina.

p.s. 10:37 Antun nas je upravo posdsjetio kako su NAŠI razumjeli Argentinu: Evo što Hrvatska treba činiti da poput Argentine bez MMF-a napravi čudo, njegov komentar pogledajte niže.

Kategorije:Uncategorized

35 replies »

 1. taj novi blog “katkapital — slobodno je lijepo“ ima tekst u kojem se predlaže da treba ukinuti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, ukinuti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ukinuti Ministarstvo turizma, terminirati Ministarstvo poljoprivrede.

  ja imam ideje koje su većini posjetitelja ovog bloga neprihvatljive i ne da mi se uopće upilavati vas tu s njima, ali pretpostavimo da je ovo što govori taj novi bloger nešto što je prihvatljivo posjetiteljim bloga i onima koji se zalažu za slobodno tržište, slabu državu, deregulaciju.

  pa kakve bi učinke imala ukidanja ministarstava i prepuštanja svega tržištu i slobodnoj volji.
  onda može netko napraviti svinjogojsku farmu usred opatije, nema terora države da ograniči njegovu slobodu gradnje, pa onda sav otpad iz farme ravno u more, što će mu tamo neko ministarstvo zaštite ograničavati slobode, ni ministarstvo poljoprivrede ga ne bi trebalo gnjaviti s nekim poljoprivrednim propisima.
  a ako se pitate zašto bi to učinio, pa eto da rasturi turizam u opatiji i jeftino kupi sve hotele.

  ovo što pišem je pretjeravanje i groteska ali ukazuje zašto neka pravila i vlast moraju postojati. pitanje je koliko pravila i koliko državne vlasti a ne samo: “ukinuti ću oni što mi ne paše”.
  a ovo sa svinjogoskom fatmom je dobra metafora za mnoge državne firme, i one su se tako uništavale. od njih radio svinjac da ih se poslije lakše proda.

  pa i tu na blogu si stavio link na predavanja Roberta Shillera koji u jedno od predavanja i govori kako je državna regulativa i sigurnost koji donese pravna država važna da se stvori normalno okruženje da ljudi mogu i žele ulagati, da znaju pravila da ih neće netko zeznuti. tko ne zna o čemu pričam neka odgleda predavanja 😛
  ako mogu ja koji sam teški ljevičar možete i vi.

  znači pitanje je kako što urediti a ne kako ukinuti sva pravila i zakone. ili se možda varam i naši “kapitalisti” su u biti prikriveni anarhisti kojima je cilj ukidanje države i zakona a ne razvoj kapitalizma.
  pa i nekretnine su kapital zar ne . mrtvi kapital, eto što se dogodi kad se prepusti volji građana da ulažu gdje ih je volja. pa država bi trebala stimulirati ulaganja u produktivnija područja od betona, i destimulirati umrtvljavanje kapitala ako živimo u kapitalističkom društvu.

  druga stvar koja mi je čudna jest ova naša privatizacija. ona je ko neka privatizacija u američkom stilu. tamo su privatne firme one koje nisu izlistane na burzi, a javne one koje su na burzi.
  pa zar i mi nemamo “američku privatizaciju”. sve više firmi se povlači sa burze. i može se tu koliko hoće nagovarati ljude da ulaži na burzi kad kapitalisti, vlasnici firmi ne žele biti na burzi.
  burza je tu više ko neka tranzitna stanica na putu firme iz državnog vlasništva u privatno vlasništvo u “američkom” stilu.
  koliko uopće ima želje od vlasnika da budu na burzi, da imaju “javne” firme, da svoje poslovanje izlože javnosti otvoreno i transparantno.
  kod nas za sada uglavnom država stvara ponudu na burzi izlistavanjem državnih firmi na burzi.
  zar ne bi trebali i privatnici malo jače biti prisutni s ipo-ima na burzi?. zar ne bi baš njima ona trebala služiti da dođu do kapitala bez skupih kredita?

  • Naravno da je prijedlog o ukidanju ministarstava pomalo apsurdan, u svakom slučaju radikalan. Vjerujem da je autor to namjerno napravio malo karikaturalno da bi pokazao kako nema svetih krava. Za smjer o kojem priča, pogledajte kako i znatno bogatija Austrija, a koja zaista ima čvrstu ‘socijalnu’ politku (dakle definitivno nisu stjegonoša neoliberalizma) ima samo jedno ministarstvo za sve ovo http://www.en.bmwfj.gv.at/Seiten/default.aspx (uključuje i turizam).

   Što se tiče Vaših ostalih stavova, naprosto nikako da izmaknete iz te oštre (lenjinovske?) podjele na rad i kapital, to Vam nije tako, što god bio govorio Marx (dok još nije sam postao anti-marksist). Jasno to dovodi i do takvih zabluda kao što je da postoje ‘društvene uloge – klase’ koje bi ‘trebale’ nešto raditi, primjerice da bi ‘privatnici trebali malo jače prisutni s ipo-ovima na burzi’. Tako se ne vrti svijet, nije ‘privatnicima’ uloga da rade nešto, oni rade ono što smatraju da im je najbolje. Još korak dublje, upotreba tog termina ‘privatnici’ (ostali su valjda ‘državnici’?) koji je s prezirom-mržnjom vrijednog socijalističkog građana pred kraj stare Juge obilježavao one koji su manipulirajući socijalistički sustav koji se urušavao ostvarivali uspješne ‘obrtničke’ karijere pokazuje da naprosto trebate shvatiti što je to tržišna ekonomija. Ne možete kroz paradigme koje su propale potpuno ili upravo propadaju (SSSR, Maova Kina, Sj. Koreje, Venecuela, Kuba) razumjeti današnji svijet.

   • pa tu i nije stvar da ja mislim da “privatnici” moraju gurati ipo-e. naravno da je njihovo pravo da raspolažu imovinom kako oni misle da je najbolje i da se razvijaju kako oni misle da je ispravno.
    ovo moje je više čuđenje kako to da ne izlaze više na burzu, zar i vama što ulažete na burzi ne bi bilo bolje da ima više raznolikosti više ponude više ipo-a.
    manje bi se morali gnjaviti s firmama u većinskom državnom vlasništvu i strepiti od novih genijalnih ideja političara što i kako s državnom imovinom.

    znači zanima me je li možda i tu ima prostora da se boljim upravljanjem boljom državnom regulacijom omogući, ohrabri privatnike da kapital pribavljaju prodajom udjela vlasništva nad firmom na burzi, a ne da dižu kredite.

    recimo da pokušavam shvatiti i što radi meni “druga strana”, kapitalistička.
    što koči ipo-e?
    zašto netko smatra da je najbolje imovinu uložiti u nekretninu, zašto smatra da je bolje dignuti kredit nego izaći na burzu? sigurno da postoje neki društveni uvjeti koji na to potiču ljude.

    • Evo da se malo našalimo, zaista mislim da biste usvajanjem novih paradigmi mogli bolje razumjeti današnji svijet, citiram opet Caucescua “Dialectical materialism works like cocaine, let’s say. If you sniff it once or twice, it may not change your life. If you use it day after day, though, it will make you into an addict, a different man.

  • Pa red je otvoriti novi blog s nečim upečatljivim, zar ne 🙂

   Gledao sam Boba Schillera, sve je to u redu. Ja nisam govorio o regulativama bankarskog sustava, burze i slično. Uostalom, svaka ovakva ideja počiva na premisi snažnog pravosudnog sustava koji promptno reagira u slučaju kršenja bilo kakvih ugovornih obveza ili prijevare.

   Uglavnom, evo intervju s jednim drugim nobelovcem, predlažem poslušati sve, a posebno dio od 21:15 do kraja: http://www.youtube.com/watch?v=cl_qwo2VIlU

  • @magarac

   U slobodnom tržištu, svinjogojska farma usred Opatije nije baš dobar biznis, daleko lošiji od otvoriti suvernicu a da ne govorimo neki ugostiteljski/smještajni objekt.

   Ukoliko bi netko bio lud pa to ipak napravio, propao bi brzo i to bi se zaboravilo. Ukoliko bi to trajalo duže od par dana, moguće da bi se susjedi žalili na uznemirivanje smradom i sl., pa ako imamo policiju/šerifa kojega plaćamo da brani našu slobodu do granica slobode druge osobe, to će šerif riješiti. Ako ga nemamo, tada će dotičnog svinjogojca susjedi sami zatući, i mir. Na to imaju pravo ako nema policije koja bi upotrijebila neku manje radikalnu metodu, neku “primjereniju razinu sile zločinu koji je optuženi počinio”. Mislim da ukidanje policije/šerifa nije predloženo, tako da bez brige ne bi nastao tu baš neki “divlji zapad”, ali i da nastane to je svakako bolje od ovoga divljeg istoka kojega imamo danas.

 2. Ptkm je objavila kodeks korporativnog upravljanja. Ja ću poludit. Što li piše u tom kodeksu? Uništiti i pokrasti sve kako bi nas kupili što jeftinije? Čuj kodeks. Uz svu muku moram se nasmijati

  • Igra je pri kraju, Sokoliću, sad se više ne treba nervirati. Još postoji rizik da svi ponuđači odustanu, ali bili bi ludi da se ne potuku na ovoj cijeni. I još je pitanje kako izvući još ovu godinu sa ovom cijenom plina, a barem dva to mogu bez problema. Već sam prije napisao da država, kako je upravljala, nije ni zaslužila zaraditi lovu na ovoj privatizaciji. Još ostaje Uskoku za istražiti okolnosti potpisivanja aktualnog ugovora, kao i tužba malih dioničara. Ak’ su Mađari dali mito Sanaderu, ne bi me iznenadilo da su ga i ovdje dali.
   U svakom slučaju za 7-10 godina će se prepričavati slučaj PTKM, učiti u školama i isticati kao primjer, bez obzira na ishod.

 3. Nenade sjetite se koliko sam pisao o argentini,to je bila klasična južnoamerička priča “prkoženjima zakonima elementarne logike i ekonomije”,pa slične stvari godinama chavez radi u venezueli,jeli znate npr da kada je hugo chavez 1998g došao na vlast da ste za venezuelanski bolivar mogli dobiti cca 2600 kolumbijskih pezosa,danas je službeni tečaj 300 pezosa za bolivar a u stvarnom životu na crnom tržištu možete dobiti max.30 pezosa.To su klasični socijalistički južnoamerički ekonomski “trikovi” gdje vi počinjete kontrolirati cijene roba i onda imate nedostatak roba na tržištu.U venezueli vam se bolje ubiti nego baviti proizvodnjom hrane?U argentini više nitko nije ni ulagao u naftne i plinske kompanije i u njihovu proizvodnju nego se uvozilo “jer je šteta manja”,čitav taj argentinski rast je bio zasnovan na jeftinim energentima,od struje,preko,vode do plina i sve to šljaka dok faktura ne dođe državi na naplatu i dok skroz ne saterete te kompanije a onda kada vidite da one ne ulažu u proizvodnju onda te zločeste kapitaliste kaznite tako da im nacionalizirate kompanije “pa ako se njima ne isplati valjda će se vama isplatiti”,naravno uvijek to rezultira visokom inflacijom koju čak argentina falsificira i nema tu kraja,uostalom imali ste priliku čuti neke NAŠE ekonomiste jer ta škola nije argentinski patenat,to smo mi imali u bivšoj jugoslaviji 80-tih,to su socijalistički koncepti koji su zasnovani na mišljenjima da je slobodno tržište fuj i nije u stanju kontrolirati procese “jer fuj kapitalisti samo misle na profit” pa je tu država da to sve ispegla i regulira,to čak više nije ekonomija nego religija jer ispada da država “nista” ne ubire od poreza od tih fuj kapitalista i da je tržište najveće zlo.Sve je to u argentini bilo vidljivo iz aviona a sada se predsjednica argentine jako ljuti “što narod neće da radi nego želi živjeti od socijalne pomoći” a upravo ona mu je to obećavala kada je dolazila na vlast da će se država pobrinuti za svakoga radio ili ne radio i da ona uvodi novu pravednost(slično kao josipović) pa je narod to uhvatio zdravo za gotovo i mislio narod “sada ćemo biti svi isti i to je ta nova pravednost”,međutim vidi narod da to nije tako i narodu je uvijek malo,što je i u prirodi čovjeka a sa druge strane predsjednica sada krivi narod da je lijen i da ona nije mislila na takvu pravednost(jedino im to nije govorila u izbornoj trci),čak je argentinska predsjednica toliko poletila da je počela grcima i talijanima poručivati;”učite od nas”,kažem vam vjera u državu i socijalizam vam je u okviru religije,tu matematika više ne igra,tu pretpostavljate da su država i narod savršeni a slobodno tržište najveće zlo a kada polazite od tih prepostavki onda morate biti retardirani da ne shvaćate da jedino diktature mogu održavati takve sustave na životu ali eto i u 21 stoljeću moguće je imati retardirane predsjednike država i narode koji ih kao takve dovode na vlast.Ovo u argentini i venezueli su već viđeni filmovi,venezuela ima najveće zalihe nafte po glavi stanovnika a približavaju se točki gdje je moguć i građanski rat,socijalisti bi njemačku razvalili u 5 godina i to do temelja,nebi ostao kamen na kamenu,to su depresivne,destruktivne i demotivirajuće ideologije koje su pogonjene populizmom,jalom i zloćom i kada vam narod dođe u takvo stanje svijesti tada vi nemate šansu od depresivaca napraviti društvo poduzetnih,motiviranih ljudi koji vjeruju da se može složiti jedno relativno uredno društvo gdje svi znaju svoja prava ali i obaveze.
  Hrvatska je kao argentina zemlja u kojoj se 70 godina samo obećavaju prava a nitko ne priča o obavezama,jednostavno narod vam se nauči sa time živjeti i na kraju je glupo optuživati narod da su oni za to krivi,takvim neandertalcima vas učine mediji,političari i intelektualne elite koji vas dnevno zasipaju socijalističkim andersenovim bajkama koje oni ne implementiraju u svojoj obitelji a žele da se to implementira na nivou države jer to je uvijek jako privlačno i poželjno za široke mase….
  A ako je točno da je josipović znao da će kriza trajati još x godina što je narodu obećavao novu pravednost ako je znao da to neće biti tako?
  Slično je mesić obećavao da će vratiti ukraden novac a to uopće nije bilo u njegovoj ingerenciji djelovanja,on je to samo kao autoritet moga poticati a obećati je mogao samo svojoj ženi da će je odvesti na večeru za valentinovo?

  Obećavati narodu “novu pravednost” neizbježno vodi ljude u još veće frustracije jer je upitno što mi kao pojedinci percipiramo kao “pravedno”,to se isto dogodilo argentinskoj predsjednici,malkice se žena zaletila,počeo rasti bdp na dogovorno planskoj ekonomiji,pa žena poletila a sada će sletjeti kao avion koji je ostao bez krila…Ali to neće zaustaviti narod da traži opet novog predsjednika koji će im obećavati opet “novu pravednost,borbu protiv korupcije i beskompromisnu bitku protiv neoliberalnog kapitalizma i krupnog kapitala” i opet će mase pljeskati i tako će se vrtiti u začaranom krugu siromaštva iz kojeg nikako da izađu sto godina?Po mentalitetu mi smo jako slični njima a populisti političari su skoro pa isti,jedino mi imamo europu za kontrolora leta a oni lete bez kontrole leta,to njima ni ne treba,”mogu oni i sami”.

 4. http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/64698-evo-sto-hrvatska-treba-ciniti-da-poput-argentine-bez-mmf-a-napravi-cudo.html

  A evo vam NAŠIH kako su oni razumjeli “argentinsko čudo”,pa sjetite se petog dana i sličnih emisija i priča o ekvadoru,argentini,islandu itd?Pa mi jedva dočekali da kažemo kako “prkos i socijalizam” ipak rade,da su nas lagali da NE rade?

  Tako su norvežani “idioti” što plaćaju najskuplji benzin na svijetu a “zamislite NAŠ” a venezuela “pametna” jer plaća najeftiniji benzin na svijetu od 75 lipa(u norveškoj 15,5 kuna),da bi bolje shvatili odnose prosječan građanin venezuele troši 2,7% prihoda na benzin a norvežanin 7,4%?To vam je ta “đabe ekonomija” koja vas uvijek odvede u slijepu ulicu,navesti ću vam sličan primjer jer to smo i mi,tako npr u dubrovniku imate vezove za barke,izmisle neke klubove i vezove za šire narodne mase-opet za izabrane i tko prvi na divljaka dohvati tako da onaj “budala” u aci marini plaća godišnji vez za npr brod od 8m 20 tis kuna godišnje a NAŠI za isti taj vez za isti brod plaćaju 1500 kuna a neki ni to nego vežu gdje ih je volja “jer je to sve NAŠE” ali zato može proći prostorni plan za NAŠE za lučicu ali za aci marinu i njeno proširenje to ide malo teže jer se sjetimo “da postoje okolo šišmiši”,pa ako proširimo marinu koja ubire novac “iseliti će se šišmiši” a nitko ne brine što nam se godišnje iseli “10 tisuća ljudi-šišmiša”,vidite takva društva se ne mijenjaju dok ne zaljepimo pri 100 na sat glavom u zid i stanemo pred ogledalo sa zakrvavljenom glavom i shvatimo da “đabe ekonomija ili ti ga jare i pare” uvijek vodi u socijalizam i uvijek na kraju političari krive narod “jer stvar ne radi,avioni ne slijeću” a oni su nas na to naučili i na tome dolaze na vlast i glavni su krivci za takvo stanje svijesti u društvu a ne možeš se nadati uspješnom kapitalističkom društvu ako imaš narod koji nesvijesno ili svijesno sanja socijalizam,to je samo po sebi veća utopija i od samog socijalizma…
  Poštenije ti je onda igrati socijalizam pa gdje završiš?

  • Ako ste primjetili i ministar vrdoljak u zadnje jako često se poziva na NAŠ budući jeftin plin,ili možda i naftu ako je nađemo,pa ćemo i mi vjerojatno kao venezuela tražiti od mol-a da drži za NAŠE cijenu benzina na 75 lipa ili ti ga 2,7% ukupnih prihoda stanovništva a neka “glupi” norvežani plaćaju 15,5 kuna ili ti ga 7,4% prihoda stanovništva.Izgleda da mi ulazimo u fazu da ostvarimo-sanjamo “venezuelanski san”,bojim se da je ministarstvo gospodarstva zaigralo samo na jednu kartu a isto se tako bojim da nisu shvatili da venezuela ima veće zalihe po glavi stanovnika od norveške “pa tamo avioni i dalje ne sljeću”,ne sljeću ni u rusiji onako kako su oni mislili da će slijetati jer nisu shvatili da ti resursi nisu garancija da ćeš u kratkom roku postati švicarska ili njemačka,za to je potrebnano stvoriti jedan puno širi-kompleksniji društveni okvir koji bi oslobodio sve potencijale tog društva,da je to lako danas bi mnoge zemlje uvezle švicarske i njemačke ekonomiste i stvar bi bila “riješena” a društvo je puno složeniji softver koji podjednako ne radi u različitim uvjetima,na -40 stupnjeva taj softver ne radi taman ga složili nijemci,švicarci i japanci zajedno.NAŠI nisu skužili da je kod nas vanjska temperatura -40 stupnjeva i da prvo treba podići temperaturu a onda složiti softver?
   To vam se zovu “promašene ekonomske politike” jer one nikada ne uzimaju u obzir sve parametre u razmatranje,nego se radi obično sa parcijalnim riješenjima gdje vi sanirate jednu pukotinu koja vam curi a ne shvaćate da ste sa time povećali pritisak vode na drugoj pukotini i ne da niste zaustavili nego ste još pojačali pritisak tako da u konačnici dobijete još veće prodiranje vode,to vam se u “đabe ekonomijama ili ti ga jare i pare” stalno radi.Zato je od iznimne važnosti stvaranje klime u kojoj možete početi raditi u miru ali za takvo što morate imati jasne progame,planove ciljeve i tempo sanacije.Sada vi zaključite koliko je ova politička elita koja je danas na vlasti radila na stvaranju klime u kojoj se naravno uz uvijek sveprisutne otpore kojih će uvijek biti može uopće započeti sanacija a naročiti se osvrnite u nazad i promislite koliko je po tom pitanju učinio predsjednik države.Više smo mi beznačajni marginalci na ovome blogu davali vladi podršku da se stvori klima u društvu nego predsjednik i njegovi savjetnici,svi zajedno…Toliko o utjecajima na klimu?Zato smo i danas na -40 stupnjeva a softver je u kvaru i još nije njemački ili japanski nego NAŠ?

 5. http://www.jutarnji.hr/katastrofa-2015—jedan-covjek-radit-ce-za-jednog-penzionera/1165704/

  Naravno gospodin bošković je u pravu ali nije da nema riješenja;realna je opcija sa obzirom na naše strukture,potencijale i kapacitete da doživimo investicijski tsunami u turizmu i poljoprivredi i sličnim nisko produktivnim djelatnostima ali pod prepostavkom da stvorimo uvjete da ima interesa za te investicije u koje ćemo morati uposliti pola milijuna stranih radnika koji će raditi za naše mirovine,postoji i alternativa ali da sada ne pišem o tome jer u ovom trenutku ona je za hrvatsku daleka utopija,to je ona priča o hrvatskom “appleu ili microsoftu” ali to je danas u domeni andersenove bajke,bolje da se držimo realnog svijeta jer bajki smo se naslušali,barem nam toga ne fali?
  Međutim kada mi kažemo da idemo u turistički tsunami sa investicijama odmah će se uspeti na noge “stručnjaci,udruge i zadruge” sa razno raznih instituta i agencija i postaviti pitanje;”kome gradimo hotele kada nemamo radne snage na tim područjima,hoćemo li devastirati jadran,koji je cilj dovođenja stranaca to će utjecati na NAŠU kulturu i običaje itd,itd” i vjerojatno će nam predložiti alternativu “da bi država trebala ulagati u liku i slavoniju ali bez stranih radnika u jednom dogovorno ekonomskom a nadasve “ODRŽIVOM” gospodarskom okviru” ili ti ga i jare i pare-da se ne lažemo jer postaje degutantno…
  Naravno to nam je jedini način da preživimo i da odmah danas obrazujemo nove generacije za ono što želimo biti za 20 godina,manje društvenjaka a više strojara,informatičara,elektrotehničara,fizičara i ostalih…
  Do tada turizam,poljoprivreda i niskoprofitabilna proizvodnja naslonjena na velike sustave u eu jer to su nam objektivno jedine mogućnosti,ne kažem da neće biti fantastičnih projekata iz privatne inicijative ali na tome ne možemo bazirati blisku budućnost ili u nekom srednjem roku,za 15-20 godina možda ako danas bude pameti za stvoriti temelje ali i to će ovisiti o tisuću faktora i naravno uz dozu sreće u tom trenutku ili ti ga razdoblju….

   • Opaki-upravo tako,to i ja znam odavno i nisam baš sa time oduševljen,dapače!Samo govorim gdje su nam realne šanse,možda me vrijeme demantira pa uposlimo sve hrvate u “nekom vanserijskom microsoftu” koji će kupovati čitav svijet?

  • Mene fascinira Antune kako vi precizno pogađate u probleme ovog društva i vrlo ih zanimljivo prezentirate, a onda na kraju i sami upadnete u zamku planske ekonomije i krenete planirati investicije…
   Kada bi jedan čovjek mogao odrediti što je to profitabilno raditi danas za sutra, onda tržište i ne bismo trebali, zar ne?

   • Vedrane 2006,očigledno ne razumijete,država je ta koja POTIČE a NE planira investicije,ako ste pažljivo čitali onda ste morali primjetiti da sam rekao “da moramo stvoriti uvjete da ima interesa za te investicije” tako da ste me jako dobro mogli razumjeti da ste htjeli i iznio sam moje mišljenje u kojim nišama će biti zainteresiranih investitora pod uvjetom da im liberaliziramo tržište radne snage,ako vi imate drugačije mišljenje i mislite da mi imamo potencijal da razvijamo “NASU” na području hrvatske onda se mi ne slažemo a nije planska ekonomija ako niste znali kontrolirati obrazovanje u hrvatskoj i vrstu obrazovanja,ili vi mislite neka svatko upiše što hoće i koliko ih hoće a gdje će se zaposliti to je nebitno?Pa država ulaže u svakoga od nas i njeno odnosno NAŠE pravo je da kažemo da mi ne trebamo toliko društvenjaka i smanjimo kvote a da ih možda na drugoj strani povećamo,”stimuliramo” jer vidimo da i sadašnje ljude ne znamo gdje zaposliti a npr fali nam strojara,informatičara ili primjerice elektrotehničara,dogovorna ekonomija je sasvim nešto drugo,tamo država investira,ona kaže koliko će biti cijena krompira i mljeka,što smijemo uvoziti a što ne,tu je država bog i batina a u tržišnim ekonomijama samo ima instrumente da na neke stvari upućuje kao npr. ako vi želite privući neku autoindustrije u hrvatsku vi ih možete osloboditi nekih poreza jer to rade i druge zemlje,možete im dati zemljište besplatno jer to rade i druge zemlje i naravno ja vam govorim o tim mjerama a one vam uvijek ovise da osluškujete što drugi rade a ne da država gradi tvornicu hrvatskih automobila pa je da pomoćniku ministra “da je uputi”
    Ako bude u bliskoj budućnosti zainteresiranih investitora za ulaganja u hrvatsku “NASU” nitko sretniji od mene ali ja mislim da taj film nećemo gledati?Vi mene očigledno niste razumjeli?Ako želite peglati trgovinsku bilancu u ciklusu rasta tada morate paziti na proizvodne ili izvozne djelatnosti a ne pustiti da su svi “isti” pa nakon par godina balalajke imate ovo što mi danas imamo.Po vama su svi ovi današnje fiskalno-monetarni poticajI u svijetu dogovorna ekonomija?Jer i to je planski?

    • razumio sam ja vas, samo se ne slažem sa vama. planiranje i poticanje nije isto, ali je na istoj hemisferi na mom kompasu (socijalističkoj).
     samo si bogate zemlje mogu priuštiti luksuz rasipanja poticanja kako bi pokrenuli strateške (planske) aktivnosti. Iz jednostavnog razloga imate upravo Amazon, Google, Microsoft, Apple tamo gdje nije bilo planiranja, poticanja, dapače upravo suprotno.

     dobro ste odabrali obrazovanje, pa država nam potiće i planira obrazovanje oduvijek upravo zato i je takvo kakvo je, kao i većina obrazovnih sustava danas, nastalih u doba industrijske revolucije. U obrazovanju kao takvog, državnom, mastodontskom nije bilo inovacija 200 godina, na sreću inovacije su došle iz drugih grana, primarno IT sektora koji je ipak žilaviji za regulaciju, planiranje i poticanje. bogu hvala.

     imate čak i relevantne ekomske uratke na temu štetnosti poticanja. primjerice novo zelandski primjer poljoprivrede. tako da bih ja rado da država prestane poticati.

     ali pod jedno se slažemo a to je da treba stvoriti uvijete, samo je za vas to aktivna uloga države, a za mene je to pasivna (da prestane smetati, da smanje poreze i liberaliziraju (ukinu ZOR) tržište rada itd.). za početak.

    • Vedrane vi opet u kupe a ja u špade,vi govorite o subvencijama koje su se u nas pokazale katastrofa a ja o stimulativnim mjerama a najefikasnije su vam porezne a da bi porezno mogli postati stimulativna zemlja za investicije morate nekome uzeti da bi mogli nekoga rasteretiti a to NAŠI godinama već ne daju i točka,oni samo rade ono što moraju pod prisilom i uvijek kasne tako i kada povuču neki fiskalni potez to je potez koji je igrao dvije tri godine prije,imate u današnjem jutarnjem profesora pravnog fakulteta potočnjaka koji to razumije tri puta bolje nego NAŠI ekonomisti a to vam je ona NAŠA zabluda o grcima koji su navodno potonuli zbog mjera štednje a to je apsolutno netočno,grci su potonuli zbog čekanja i potpuno zakašnjelog tajminga kada su počeli sa mjerama štednje a počeli su sa mjerama štednje kada su već udarili glavom u zid,drugog izbora nisu ni imali,sličnu stvar radi hrvatska i odlično je profesor potočnjak objasnio kako smo sa zakašnjelim tajmingom neutralizirali smanjene plaća od 3% na kraju 2012 godine,isto kao da ništa nismo učinili,evo vam tekst;

     http://www.jutarnji.hr/hrvatska-je-u-najtezoj-krizi–a-od-svih-je-najmanje-rezala-place-birokratima/1165674/

    • antune,
     slažemo se da treba rezati plaće u javnim tvrtkama i smanjivati poreze, ali to treba provesti za sve isto. ovo pak što vi predlažete je sveti gral korupcije. stimulativne porezne mjere, samo za odabrane. nemojte biti naivni?

     kome bi trebalo uzeti da se smanji porez? to ne kužim.

     znači kad država smanji porez na dobit sa 20% na 5% oni ustvari tvrtki daju 15%, a ne tvrtka njima 5% svoje dobiti. čudna je ta matematika vaša 🙂

     nemojte se ljutiti, samo diskutiramo. razmjenjujemo mišljenja.
     nećemo valjda jednoumlje, gdje svi misle isto, zar ne 🙂

    • Vedrane 2006,ja sam to i shvatio kao raspravu nego sam bio malo možda prežestok jer ste me optužili “da sam i sam upao u zamku planske ekonomije”,kao što rekoh,ne ovisi samo o vama koje ćete poreze imati,i u eu postoje različite stope a oni su vaša konkurencija i vi ne možete svima smanjiti pdv na istu stopu npr na 20% jer vam npr konkurencija drži stope u turizmu na 8-10%,ako srbija daje mercedesu besplatno zemljište i još ima jeftiniju radnu snagu i manje poreze vi ako želite da privučete mercedesa morate se barem približiti tome da iskoristite taj plus što ste članica eu,bubam na pamet,primjeri se mogu nabrajati do sutra ali to vam je bit,ključno je pratiti što drugi rade a zato ozbiljne zemlje ali i tvrtke imaju sektore koji se bave tkz. gospodarskom špijunažom,naša konkurentnost je uvjetovana vanjskim faktorima,ne živimo sami na ovome svijetu,ove mjere koje je do sada povukla vlada rh imale bi snažan efekt 2006 godine ali za današnje vrijeme one su ništa jer su se okolnosti jako izmijenile,drugi se mijenjaju i vi to morate pratiti,tako vam je u proizvodnji od iglice,preko auta do aviona,što bi jučer danas više nije,mi smo u tome spori,tromi i uvijek kasnimo deset godina…

    • @vedran2006 @Šimun

     Ma što poticiati programiranje, to je crna magija (method swizzling itd.) pa to treba zabraniti, programere na lomaču!

  • Mt Gox. je izgubio kredibilitet zajednice i već neko vrijeme nije odraz vrijednosti bitcoina, nagađa se da je ekipa spiskala bitcoine, nemoguće povući sredstva. Uglavnom, teški tehnički problemi ili/i muljaža. Cijena je praktično omjer na kladionici, da li je gox likvidan ili nije
   ima i priopćenje od jučer ako nekoga zanima

   Click to access 20140217-Announcement.pdf

   Trenutno top burze su kineski OKcoin i (slovenski) Bitstamp na kojem trenutno je tečaj 633.5$
   Dakle nije kolabrirao bitcoin, nego samo Mt.Gox 🙂

 6. http://www.index.hr/vijesti/clanak/sramota-a-ne-socijaldemokracija-za-skupe-automobile-novca-ima-za-ucitelje-lijecnike-i-socijalu–nema/729190.aspx

  Nažalost,ovo je katastrofa,navijao sam za ovu vladu,dali su sve od sebe ali toliko je to nekompetentna vlada da je to strava i užas,koliko je ova vlada propustila šansi koje su im se nudile to je rub vjerovali ili ne?Danas imate izjavu ostojića; da ako sindikati smanje plaće 50% da će i on,to nebi izjavio retardiran čovjek a kamoli ministar a to se ako nisi retardiran radi ovako;smanjiš sebi plaću 30% i onda prozoveš sindikate i pitaš ih kolika je njihova plaća,ma suludo je uopće pričati o ostojiću dovoljno ga je vidjeti i jasno ti je o kakvom se čovjeku radi,klasični mandrilo,prosječan čovjek priprost čovjek koji nije dorastao ni trenutku ni vremenu u kojem se hrvatska nalazi,bezveznjak bez okusa i mirisa koji može proći samo u ovoj suludoj zemlji…Nažalost ostojić je hrvatska demokracija,jedan bezveznjak kojeg je željko kerum pregazio na izborima,da se meni to dogodilo nebi mi više na pamet palo baviti politikom,j se njemu,on i dalje jaše.Zamislite da vas kerum pobjedi na izborima?Ja bi se ubio?A njega sdp nagradi ministarskom pozicijom?Pa to nebi uradili u azarbejđanu?Toliko je ova vlada politički netalentirana da te jeza uhvati tko ovu državu uopće vodi?Mi ćemo skoro doći u fazu,ne da ih osuđujemo,nego da ih žalimo jer ovo prelazi granice zdrave pameti,što je najgore oni se trude do jaja,ginu ali nemaju oni uopće pojma ni što rade ni što govore a milanović je pukao,on više nema ni snage ni kapacitet da se sa time nosi,dao je čovjek sve od sebe ali on je totalno promašio profesiju,upao je u totalno krivo vrijeme i u totalno krivom tajmingu,da me se krivo ne shvati jadranka kosor je za njega ferrari a rugali smo se sa njome?Doktorica nauka!Jer ovo nisu političari,ovo su djeca kjoja se igraju politike i kojima svi postaju krivi zato što im ne ide?Pazite taj milanović nije uopće osjetio potrebu za rekonstrukcijom vlade?Kao sve je ok?Nevjerojatno a nažalost istinito?Goreg predsjednika i goru vladu hrvatska nikada nije imala?Ovo je muppet show?Što je najgore oni su uvjereni da su ispred vremena samo mi ne kužimo?

 7. Jeli shvaćate danas hrvatsko licemjerje?Sindikati prijete grčkim scenarijem?Ja navijam da se dogodi,neka izvole,pa i vrijeme je više,što nam prije budu nedostupna sredstva na financijskim tržištima to će dug i šteta biti sve manja,pa neka idu u generalni štrajk?Opozicija uopće ne traži prijevremene izbore?Ja navijam da se dogode?Svi blefiraju?Imamo vladu koja je totalno izgubila kompas.Sada će se tresti od ribiča i severa koji njih prozivaju kolike su im plaće umjesto da vlast smanji svoje plaće za 30% i javno objavi kolike su plaće sindikalnih čelnika?Gdje su novinari koji će javnosti objaviti bruto plaće hrvatskih čelnika sindikata?Mi danas nemamo vladu nego je ovo monty paython?A sindikati se sa njima rugaju?

  • Bravo! Šteta da niste kupili na 12, tada bi imali prinos od valjda 20.000%. To znači da je Bitcoin prava stvar! Kao i srebro.

   • i sad kad netko kaže da je u srebru zlatu ili bitcoinu prava vrijednost, da to treba biti pravi novac da je ovo što sad imamo bezveze fiat pare su fuj. pa kako tu vrijednosti skaču i padaju to bi destabiliziralo i uništilo cijelu svjetsku ekonomiju u par mjeseci.
    baloni bi se stvarali nevjerojatnom brzinom.

 8. Apropos ovog clanka u Economistu o Argentini. Mislim da bi Antun to puno bolje napisao, nije mi clanak bas nesto.

  Ali ima u clanku jedna stvar koja me fakat zamislila – pazite ljudi 100 godina (ej – 100 godina!) zemlja sve vise i vise zaostaje! Nit ozbiljnog rata, nit oskudice u sirovinama – da pace, sirovina ima u 3PM – mogucnosti su neogranicene, a zemlja vec 100 godina sve vise zaostaje.

  A svi mi nekako imamo u podsvijesti da zaostajanje ne moze trajati bas zauvijek.

  Moze!

  Evo, 100 godina je, ako se mene pita, prilicno – ZAUVIJEK.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.