Uncategorized

Dionice kao prirodni hedge i važnost dioničarstva za zdravo društvo

Te o ‘kmetskom’ pristupu Hrvata u upravljanju štednjom i ulaganjima (imovinom)

1. Izrazito zanimljiv razvoj događaja u Ukrajini, vrlo zanimljiv ‘case study’ za tržišta kapitala.

A. Uslijed nemira u Ukrajini prava drama u ukrajinskom bankama (mali podsjetnik za one genijalce u Hrvatskoj, koliko razumijem uglavnom su takvi državni ‘sisavci’ koji prijete ‘grčkim’ ili ‘bosanskim’ scenarijem), prenosim Bloomberg:

Ukraine is weighing measures to stem cash withdrawals after as much as 7 percent of deposits were taken from banks during last week’s bloody uprising, underscoring the need for action to fend off a default.

Withdrawals peaked with as much as 30 billion hryvnias ($3.1 billion) Feb. 18-20 as police and anti-government demonstrators fought in the center of Kiev, Natsionalnyi Bank Ukrainy Governor Stepan Kubiv, 51, said in his first interview since being appointed Feb. 24.

Znači ovdje smo imali poveliku vjerojatnost ‘stare štednje’. A onda ne dolazi tako da se svaki dan ‘zamrzava’ malo po malo. Nego danas nije, sutra sva jest. Nešto kao Ice-9.

B. Naravno, valuta im se stropoštala, tečaj hrivnje (grivnje) prema euro (prosječni ‘bid’ prema Oanda), prikaz od početka veljače:

hrvinja

C. Međutim, ‘za divno čudo’, vrijednost ukrajinskim dionicama je porasla. Najprije prikaz kretanja ukrajinskog indeksa UX u usporedbi s hrivnjom:

UX hrivnja

odnosno, ako pogledamo njegovu vrijednost u eurima (indeks raste, ali to umanjujemo za pad hrivnje):

ux u euro

i na koncu, usporedba kretanja UX izraženo u eurima uspoređeno s indeksom DAX. ‘Začudo’, da ste kroz ove nemire držali dionice indeksa UX, prošli biste znatno bolje nego da ste držali dionice njemačkog indeksa DAX!

ux vs dax

2. O tome sam već više puta pisao, dionice kao ‘sigurna luka’ (safe haven) u doba najveće nesigurnosti. A u Hrvatskoj imamo, po mom sudu, nevjerojatno kvalitetnu klasu koja može poslužiti upravo za to, osim što je i sada (po mom sudu) radikalno potcijenjena: turističke dionice. Zašto mislim da je radikalno potcinjenjena:
– pokazao sam u ranijim postovima da se bolje kompanije trguju na EV/EBITDA oko 5-6, a ako pretpostavimo da dio investicijskog održavanja guraju u troškove, čak i do 4-5
– izrazit rast EBITDA; npr. SLRS, ARNT su iskazali oko 20%, a neki nisu iskazali rast EBITDA ali su otvoreno napisali da su značajno nagurali (odnosno do-nagurali, ako pretpostavimo da su to radili i prije) investicijsko održavanje u troškove (KORF)
– izrazite investicije, npr. Valamar novi objekti i investicije, Arenaturist (17 mil. eura u obnovu hotela Belvedere, a cijela tržišna kapitalizacija oko 65 mil. eura) uz povećanje atraktivnosti destinacije, DUBROVNIK NAJBOLJI NA SVIJETU Vodeći američki portal stavio ga na vrh liste globalnih top destinacija

A zašto mislim da je manje rizično čak i od državnih obveznica, a da ne govorim o štednji u bankama (koja je, naravno, rizičnija od državnih obveznica)? Zamislite baš one najcrnje scenarije. Recimo ‘grčki scenarij’ ili bankrot, pa čak i propast države. Hoteli u Istri i Dubrovniku su i dalje ondje, možda uz jednu ili dvije lošije (ako) sezone, ali nakon toga opet sve po starom.

Uglavnom mislim da je rijetko naći takav ‘hedge’ u državi koja ovako loše stoji.

3. MEĐUTIM. Iako kamate u hrvatskim bankama rapidno padaju:

kamate na devizne depozite

… Hrvati sve više para trpaju u banke. Uočite da taj porast uglavnom ide u depozite duže ročnosti. Oročeni depoziti stanovništa su na kraju prosinca bili preko 145 milijardi kuna:

oročeni depoziti stanovništva

Znači, oročeni depoziti stanovništa su u tri godine porasli oko 18 mlrd. kuna. (Nagradno pitanje: znate li što banke, agregatno, uglavnom rade s tim novcem?).

Pitanje je zašto tako rastu depoziti duže ročnosti, a smanjuju se depoziti kraće ročnosti?

Hipozeta A: Kako kamate padaju, tako građani ganjaju veće kamate koje se dobijaju za duže ročnosti.

Hipoteza B: Građani sve više vjeruju hrvatskim bankama i financijskom zdravlju hrvatske države.

Ne znam je li hipoteza A ili B točna, ili neka mješavina ili nešto treće. Ali znam da ako je hipoteza B, onda bi bila u neskladu s onime što Deutsche bank izračunava kao vjerojatnost defaulta RH iz CDS spreadova:

annual probability of default

Kad bi neke stvari od ovoga bile (ne)točne, onda bi se radilo o najvećem paradoksu: onome kome manje vjeruješ, posuđuješ na sve duže razdoblje.

Inače, mene čudi ovakvo trpanje novca u banke kad su prinosi na državne obveznice koliki već jesu, možete ih vidjeti ovdje.

4. Aspekti kmetstva u investiranju.

Ovo možda ukazuje na kmetski mentalitet. Znate koliko Hrvati mrze banke. Napisao sam vam čak da sam bio dobio uvrede i prijetnje kad sam u Nu2 rekao da su banke ‘dobar izum’ i donekle probao umanjiti histeriju spram banaka (inače nije mi se ni jedan ‘banar’ zahvalio, smiješno zar ne); pri čemu sam naravno da se razotkriju oni koji radili ovako: Markušić: Zaduživanje uz valutnu klauzulu u švicarskim francima je rizično, ali ne mnogo više od zaduživanja uz klauzulu u eurima.

A ipak trpaju novce u banke.

Drugi, po mom sudu, aspekt kmetskog mentaliteta je ovo s nekretninama. Jer što je bila glavna osobina kmetstva? Vezanost za zemlju. Kmet je bio imovina koja ide uz zemlju, nije ju smio napustiti, i od dohotka je plaćao ‘rentu’, tj. korištenje te zemlje. To se nažalost dogodilo opet u Hrvatskoj, gdje imamo problem da čovjek ne može napustiti nekretninu, makar uz gubitak, ‘vratiti ključeve’, nego zbog zaloga svoje plaće i jamaca, zapravo de facto ne može ‘odšetati’ od nekretnine i kredita.

5. Štednja za starost. Razvijeniji pak narodi svoje bogatstvo i pogotovo ‘štednju za stare dane’ ulažu u produktivnu imovinu u kojoj se gomila bogatstvo svijeta: dionice. Što možete vidjeti u portfeljima većine vodećeih mirovinskih fondova na Zapadu, kao i gigantskom norveškom državnom fondu u koji oni trpaju novce od nafte (All Norwegians become millionaires as oil fund balloons), koji ima 60% uloga u dionicama, vidite više o tom gigantu ovdje. Gigant je velik skoro 5.000 milijardi kuna (znači jedno 85 puta veći od svih naših OMF-ova).

Međutim, u našim NAŠIM obveznim mirovinskim fondovima se nalazi oko 58 milijardi kuna hrvatskih građana. Da, to je vaš novac, kao i štednja u bankama. Međutim, naši mirovinci to drže najvećim dijelom u hrvatskim državnim obveznicama (zadnji podaci: 67,44%). Zajedno s obveznicama hrvatskih tvrtki i stranim obveznicama, to je oko 70,9%.

Pitanje je: da li naši upravitelji fondova nešto znaju što ‘stranci’ ne znaju? Pih – ti blesavi Norvežani.

U gornjem frameworku (okviru) – koji je naravno šaljiv, nema ovdje kmetova, nego se malo zezamo – naši ‘mirovinci’ bi mogli biti kao neki prikupljači poreza, ovaj put od kmetova ka državi. Raja (prisilno) daje novac u fondove, a oni to ogromnom većinom posuđuju državi.

Istovremeno, naši obvezni mirovinski fondovi u hrvatske turističke dionice (za koje mislim da će se pokazati da su kao klasa bile investicijska prilika desetljeća, ali naranvo to može biti samo moja utvara), imaju uloženo manje od 0,15% imovine (ako ne brojimo ulog jednog od njih u HUPZ, koju ne smatram pravom turističkom dionicom).

Pitanje za vas je: da li biste rađe htjeli da vaša štednja za starost bude posuđena državi ili uložena u hrvatske turističke dionice? Kad bi se vas pitalo? Znam znam … mislite da vas se ne pita. Ali možete poslati email ili nazvati Vašeg upravitelja i pitati zašto je to tako.

Naravno, moramo znati da po zakonu oni moraju imati barem 50% uloženo u državne obveznice, ali kad znamo za te vrlo agresvine limite, pitanje je zašto ga sami upravitelji ‘podbeljavaju’ za skoro 40% (40% od 50% je 20%).

6. Međutim, ono što želim reći. Blagostanje koje je tržišna ekonomija donijela svijetu ogleda se u snažnom porastu vrijednosti kapitala u tvrtkama, tj. dionicama. Razvijeni narodi su to shvatili i stoga najširi slojevi stanovništva participiraju u tome kroz značajna ulaganja u dionice. Time se kapital demokratizira i u razvijenim zemljama smanjuje razlika između dohotka (od rada) i prinosa od kapitala.

U Hrvatskoj pak narod bježi od ulaganja u doinice i bježi u depozite i neproduktinve nekretnine.

A u međuvremenu na javnoj sceni dominiraju idiotske diskusije ‘tržišna ekonomija ili socijalizam, pitanje je sad’ (možda je ipak vrijeme da ovima koji nisu za tržišnu ekonomiju o našem trošku kupimo jednosmjerne karte za Kubu ili S. Koreju). No, čim narod više participira u kapitalu, umjesto da posuđuje novce državi (ili bankama – koje opet posuđuju državi), to će lakše shvatiti što je tržišna ekonomija i koje blagodati nosi.

Stoga i ne čudi kako razni korporatisti i trash-marksisti ulaganja (investicije) u produktivnu imovinu (dionice) proglašavaju ‘trgovanjem’ ili ‘špekuliranjem’. Jasno, kad raja skuži o čemu se tu radi u današnjem svijetu, zaludo sva lenjinovska i brežnjevska naklapanja.

A apsurdnost tih NAŠIH trash-ideoloških ‘rasprava’ o društvenom uređenju možemo prikazati ovako. Recimo da ste u nekom društvu koje se bavi raspravama o konkretnim aspektima modernih motora (eko-benzinac, hibrid ili na struju) i onda dođe netko s temom: ‘parni ili moderni motor za automobile, ajmo malo o tome’. Evidentno je da je to potpuno krivi diskurs – apsurdno svoditi stvari na potpuno promašenu ‘ideološku’ raspravu o tipovima motora. Trebamo se baviti konkretnim aspektima modernih motora.

7. U međuvremenu, jučer S&P opet rekordno: Europe welcomes Wall St record.

Napomena: Imam dionice hrvatskih turističkih tvrtki (KORF, VLHO, RIVP, ARNT, SLRS, LPLH, a ne znam da li bih tu naveo PRFC) i fakat želim da im vrijednost poraste, nadam se da to nije problem? Stoga nemojte ovo nikako shvatiti kao neku preporuku za kupnju ili prodaju tih dionica. Znači ovo je samo moj blogić, nije nikakvo mjesto za preporuke, za to se obratite profesionalcima.

p.s. 11:30. Upravo objavljeno, ovi bezveznjakovići iz norveškog fonda su prošle godine ostvarili preko 15% prinosa, e baš su diletanti … bezobrazno bogati Norvežani se bezobrazno bogate, a mi …?
Norway Oil Fund Sees 15.9% Returns on Strong Equity Markets

Kategorije:Uncategorized

67 replies »

 1. Dobro ste skrenuli pozornost na Norveški mirovinski fond. Prinos za 2013.g 15,9%. Portfolio: The fund holds 60 percent of its assets in equities, 35 percent to 40 percent in fixed income and as much as 5 percent in real estate. The investments are spread globally outside of Norway.
  Pametnome dosta. Nabiti na nos našim zakonodavcima koji reguliraju investiranje mirovinskim fondovima, kao i samim upraviteljima istih.

 2. Kome da nabijemo te rezultate i koga to u biti interesira osim nekolicine pametnih? 70% u junk (rejting smeće) obveznice to je NAŠA mirovina + špekulativne građevinske dionice i slične priče. S takvom mirovinom ćemo hrdati suhi kruh i hodati u probušenim cipelama.
  Koliko je meni poznato svi upravitelji su od početka reforme i dalje na svojim funkcijama što dovoljno govori koliko su dragi bankama i koliko je hrvatsko društvo svjesno ove katastrofe. Na kraju će i oni pasti nakon što naprave nepopravljivu štetu ali ne iz razloga lošeg upravljanja već iz drugih motiva, jer u državi nema novaca. A dotle će posisati još par milijardi u obliku naknada za upravljanje. Još bi se mogli trgnuti možda krenu kroz ovaj A B C potportfeljni pristup ali teško je vjerovati dok su pod kontrolom stranih banaka.

 3. Odličan članak. Ne slažem se samo sa jednom stvari – “Hoteli u Istri i Dubrovniku su i dalje ondje, možda uz jednu ili dvije lošije (ako) sezone, ali nakon toga opet sve po starom.”
  Mislim da je trebalo 20 godina da prihodi od turizma dosegnu 1989 godinu, možda sposobnijim poduzećima nešto manje, ali svakako više od jedne ili dvije loše sezone.

  • Da, ali nije to baš tako, radilo se o skroz drugim okolnostima, pazite ipak je ovdje bio nezapamćen rast u Europi, te se radilo o radikalnom restrukturiranju kapaciteta.
   Bolja usporedba je Grčka, gledajte ovo http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/316741/Grcka-ubrala-od-turizma-rekordnih-12-milijardi-eura.html.
   REKORD, a još nisu ni počeli ozbiljno izlaziti iz krize. A tu govorimo o jednom totalno radikalnom scenariju krize.

   Naravno, možemo reći ‘a što ako bude rat’ ili ‘što ako kometa udari u Zemlju’, ali razmislite čak i u takvom scenariju o sigurnosti štednje u hrvatskim bankama ili vrijednosti stanova u Zagrebu.

   • Ako zelimo malo zamisliti scenarij nesigurnosti i sto bi bilo osiguranje od rizika onda se iz vlastitog iskustva vratimo malo na rat 90 – 95-te. Cak i u tim ratnim godinama u Istri je radio turizam a obradjena polja su radjala psenicu i kukuruz a narod je morao jesti. (he he he kako Thompson kaze: Kise padaju, polja radjaju) Prema toma da dodje do finacijske nestabilnosti turizam bi radio, poljoprivreda bi radila …za ostalo ne znam bas…bilo bi klimavo. Uostalom pa zar nisu njemci da bi izasli iz hiperinfacije 30-tih godina vezali vrijednost marke uz zito?? Znam da je prahistorijski primjer ….pa ce me sada svi popljuvat.

 4. Drustva za upravljanje OMF u RH nemaju potrebe biti “pametni” kada moraju slusati svoje gazde (u glavnom, Uprave iz banaka…) kada te isti bankari godinama samo posudivaju novac drzavi i svojim “interesnim” drustvama koji su svi propali ili cekaju da propadnu ali su ti isti nasih pametni bankari dobili svoje $. Paralelno ono sto kazes, mi kao vlasnici ti OMF u vecinom smo nepismeni kao narod i ne razumjemo sto nas ceka…e sada mislim da se blizi dan kada ce barem se stvoriti jedna kriticna masa unutar jedne od dvije glavni politicki stranaka i poceti voditi briga ili uvesti promjene u tom sustavu. “Svi mogu koliko hoce, ali ne mogu dokle hoce…”
  Mislim da ovo sto je se najavilo u jednoj banci oko promjene uprave na kraju ove godine, se moze ocekivati u ostalim nasim vecim bankama, a to znaci jedna generacijska promjena unutar financijskog sustava u RH, a to samo moze biti dobra stvar! Domino efekt je se pokrenuo.

  • Meni je totalno nevjerojatno da npr. raifeisen mirovinski fond kupuje čitavo vrijeme ht po svim cijenama-nebitno i sada imaju cca 7,5% a da im uopće nije palo na pamet da recimo podebljaju podravku koje već imaju cca 3,5% i to ne rade ni sada kada je iz izvješća sve jasno,barem meni jest?
   Mogli su se npr izvlačiti na dionice tipa korf da nisu dovoljno transparentni,rizičan tk,ne žele ih vlasnici i bla,bla,bla iako se ta priča radikalno promijenila i nije bilo nikakve logike da ne uđu u npr. korf ali da oni nisu u stanju uvidjeti što se događa u podravci koja je totalno transparentna nego tuču po ht-u meni je to nevjerojatno?Možda ja ništa ne razumijem ali meni su to granice vjerovali ili ne?Nenad je u više navrata na ovome blogu pisao o ht-u ali u zadnje i o podravci i meni tu neke stvari uopće nisu jasne?Kako to objasniti i koja je tu logika stvarno ne mogu dokučiti?

   • Mozda je zadatak Raifeisena dobiven u Berlinu da podupre T-com u svako vrijeme po svaku cijenu a ne da se brine za penzije hrvatske djece koja ce i tako sva zavrsiti u njemackoj na bausteli….

 5. Postovani G. Bakic,
  Moja supruga i ja smo otvorili svojevrsni privatni “fond” za obrazovanje nase dvoje djece u koji uplacujemo odredjeni iznos od dana njihovog rodjenja. Taj fond se sastoji od dijelom stambene stednje a dijelom od orocenih Eur sredstava. Sada se vec tu radi o odredjenoj svoti koju smo planirali investirati na slijedecih 10-15 godina u neki indeksni fond u SAD. Pokusavao sam otvoriti racun kod nekih brokera u SAD radi investiranja ali nisam uspio. Svi traze stalnu adresu u Americi ili odredjenu vazecu vizu. Da li biste me mogli savjetovati kako otvoriti racun i investirati ustedjena sredstva u americki indeksni fond?
  Vjerujem u americko gospodarstvo i ono sto W. Buffet opisuje kao: “incredible productive assets and unlimited human ingenuity existing in America”.
  Vjerujem da ce taj otvoreni duh i sloboda nastaviti voditi ovaj svijet u svakom pogledu i dalje. Takodjer vjerujem i nadam se , sebicno ili ne, da ce sredstva ulozena u to fascinantno gospodarstvo posredno omoguciti jednog dana mojoj djeci solidno obrazovanje. Hvala!

 6. http://www.index.hr/vijesti/clanak/stranke-europske-ljevice-odgovor-su-na-neoliberalne-zombije-koji-poticu-korupciju-nezaposlenost-i-siromastvo/731535.aspx

  Evo stigao tsipras malo do slovenaca da se ujedine na programu “ideje NAŠE a gorivo vaše”,pazite ideju;”eu ljevica želi eu kao bankarsku uniju sa eu jamstvima za države članice a ne začarani krug ponovnog zaduživanja država sa juga europe”
  Kako su se samo sjetili ovako “fantastične ideje” samo imaju “mali”
  problema;moraju naći budale koje će im pristati biti jamci?Kao što vidite u tekstu jedna od slovenskih stranaka se zove “inicijativa za demokratski socijalizam” Jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo?Pazite oni to mrtvi ozbiljni?Oni žele jamstva i gotovo?Izgleda da im je neoliberalizam kriv što se oni zadužuju bez jamstava?Jačih od grka i slovenaca u europi nema a mi smo brončana medalja?Interesantno svi koji su jako dužni su za socijalizam?
  Evo ja vam predlažem da preduhitrite slovence i tsiprasa i predložite svojim susjedima u zgradama u kojima živite da svi svima budete budući solidarni jamci?Jadna ti je eu što je ovakve zemlje primila u članstvo?

  • Šteta kada su ovako “solidarni” da nisu kao primjer svoje solidarnosti predložili svome narodu referendum da grčka i slovenija postanu solidarni jamci najsiromašnijim državama npr. afrike koji žive puno gore od njih?

 7. Jeste li primjetili da danas svi viču da je vlada nesposobna a svi se čitavo vrijeme zalažu upravo za ono što vladu i čini nesposobnom,osim par ekonomista,novotny,lovrinčević,ante babić i još neki,svi se ostali zalažu za kombinaciju-jare i pare?Pa tako oni kažu “da vlada nije pokrenula gospodarski rast”,kao da vlada pokreče a ne potiče?Još se nađu lesari i vukšići držati govore “kako bi trebalo i kako je vlada nesposobna”,što vjerojatno podrazumijeva da su oni navodno sposobni i znaju?Da mi je taj film pogledati?U nas što više raste socijalistička propaganda sve je manje investicija i interesa za investicije,ljudi su toliko ogorčeni na NAŠE da neće zadespet da idu u investicije jer je to soljenje pameti prešlo granice zdravog razuma?Sada ćemo živjeti u novim mitovima i dogmama “da je vlada nesposobna i samo nam trebaju sposobni i uzljećemo ” a ti tkz. sposobni će nas socijalizmom izvući iz krize ili možda opet “novom pravednošću” ili “rvatstvom,partizanima i ustašama”,pa nek se narod veseli?
  Nismo još čuli jeli predsjednik države kao deklarirani socijaldemokrat za izmjenu zakona o radu ili nije?Ili je on možda za “konsenzus”,sa obzirom na sindikalnu spremnost na konsenzus i dosadašnje njihove odnose naspram ove vlade ali i vlade jadranke kosor moguće je da konsenzus dočekamo za jedno 10-20 godina a do tada tko živ,tko mrtav?Bilo bi jako poželjno čuti što predsjedsjednik države misli o izmjenama zakona o radu,dali je to pravedno ili nepravedno,barem to?Evo hdz je protiv izmjena,oni su barem “korektni” pa su se izjasnili?
  Čujem da su u hdz-u ograničili političarima da se samostalno izjašnjavaju o dnevno-političkim događajima “da kojim slučajem nebi narušili taktiku za osvajanje vlasti”,još im nije jasno da neće moći ni oni ni kukurikavci sastaviti vlast jedni bez drugih?Nada ipak umire posljednja?
  Karamarko je skretanjem u desno održao sdp-u rejting a sebi ga nije poboljšao a i neće sigurno,samo jedino on to ne vidi?
  Ne znam uopće što je sdp uopće ljut na karamarka?Trebali bi mu svaki dan poslati catering na kućnu adresu koliko je dobra za njih učinio?Toliko je prepao glasače centra i ljevice da će ih većina od straha glasati za kukuriku bez obzira na ekonomske rezultate,znam hdz-ovce koji su se usrali?Nisam davno osjećao među ljudima takav strah od radikalizacije političke scene i to ne ide u prilog novonastalim strankama na centru i lijevici jer će ljudi do zadnjega pratiti ankete i ako vide da su im njihove stranke na granici izbornog praga glasati će za kukuriku po onoj “što je sigurno,sigurno je-od straha” a ne zato što su sa njima zadovoljni,glasati će protiv karamarka,brkića i glavaša,zato se nama svi izbori pretvaraju u glasanje protiv a ne za nešto novo?
  Ljudi kažu;”bolje ekonomski padati još 2 godine nego da nam brkić, karamarko i glavaš uzmu vlast” a glavaš ih još osnažuje tako da im poručuje iz zatvora da nitko više bez njega neće moći formirati vlast A savez za hrvatsku sa glavašem je također došao sdp-u kao naručen,da su htjeli bolji scenarij nisu ga sami mogli osmisliti jer će time izvući maksimum na izborima a to se najbolje vidi po anketama koje pokazuju da i mnogi glasači hdz-a podržavaju josipovića za predsjednika,u tome se vidi koliki je strah zavladao i u hdz-u jer josipović sa klasičnim glasačem hdz-a nema uopće dodirnih točaka?Jedino je sve to za hrvatsku katastrofa ali što možemo kada bolje i ne možemo iznjedriti na izborima?To smo mi!To je NAŠA slika i prilika!

 8. naletje prije oko sat vremena na htv1, na zadnjih 10tak min. press klub. čudo od emisije isto!
  ali očito je ‘greškom’ bio pozvan i novinar frenki laušić (inače ga ne znam) koji je ekipi pokušao objasniti tko smo i gdje smo u svijetu i kako stvari stoje. ostali su bili u čudu, da kako je to defetistički itd, da trebamo ovo ili ono…
  antune poslušajte ako stignete!
  stvarno para uši kada netko na ‘katedrali duha’ izgovara tonove koji su disonantni 🙂

  • Marko,naletio i ja pa pogledao,rekao je čovjek neke pametne ali izgubio se i on u toj šumi priča o bogatašima,da smo opljačkani i slično,najveći problem ovog društva i jest što mi mislimo da smo opljačkani a da nismo da bi bili u boljoj situaciji od današnje a ja tvrdim da nije bilo onakve privatizacije da nebi danas u hrvatskoj ostao kamen na kamenu.Tu i jest NAŠA najveća zabluda?Nisu samo rekli jeli i jugoslavija opljačkana,tko je tamo bio kriv za bankrot?Znate kada neandertalci počmu razgovarati na način da tvrde da su 90-tih namjerno uništili firme,otpustili radnike,da su onda rasprodali imovinu itd,itd,to je razina promišljanja pećinskih ljudi koji niti razumiju u kavom stanju su bile te firme nakon gubitka jugo tržišta,rata,rušenja blokova i ulaska zapadne robe na istočna tržišta?Možeš ti o tome govoriti čitav dan ali ne možeš ti to njima objasniti za dva života?Da su oni ikada promislili kako su te firme mogle npr. vraćati kredite koje su uzimale 80-tih sa obzirom na rat i sve te okolnosti koje su se dogodile?Pa zašto su propale banke krajem 90-tih?Oni će opet reći da je i to opljačkano?Što god se dogodi u hrvatskom gospodarstvu mi kažemo;pljačka je za sve kriva.Iza rata sam slušao ljude kako su hoteli velika vrijednost,kako ih rasprodajemo za ništa a svi ti hoteli su bili totalno devastirani,ljudi su čitav rat primali plaće i pojeli ih dva tri puta ali možeš ti to danas objašnjavati do jutra,ma nema šanse da mi to prihvatimo?Pa koja bi budala u privatizaciji uništila firmu da bi prodala zgradu,pa valjda je busines koji ima tržište puno vrijedniji od svih nekretnina a kod nas ispada da su svi koji su stekli u privatizaciji neke firme namjerno ih uništili?Nitko se nije bunio kada se donosio zakon o privatizaciji i pretvorbi po kojem je i izvršena tranzicija vlasništva…

   Gledam tu novinarku koja vodi emisiju pa ona je umislila da “sve razumije” a jadna žena ne razumije apsolutno ništa,više je razumjela moja pokojna baba nego ona i onda se nemamo čemu čuditi kakav je narod.
   Pa danas su adris,dukat,vindija,koka,frank,banke,brodari
   valamar,zvijezda,belje,konzum,vupik,viro itd,itd bolje firme nego što su ikada bile i da su ostale socijalistički zombiji kakve su bile 90-te danas nebi postojale,nebi ni znali da smo ih imali a opet ni to nije dovoljno da popravimo sliku hrvatskog gospodarstva.Mi smo padanjem istočnog bloka i jugo tržišta imali raspad sistema a rugali su se vani česi,poljaci i ostali kakve su proizvode od nas kupovali i po kojoj cijeni kada su na njihova tržišta došli njemački tehnološki napredniji i jeftiniji proizvodi,da ne govorim u otjecaju kine i ostalome jer to bi morali znati neandertalci a ne ozbiljni ljudi koji o nečemu suvislome raspravljaju ali najlakše je reći da su nas opljačkali.

   Možete misliti u kakvom su stanju bili ionako socijalistički hoteli koje je pregazilo vrijeme poslije rata kada su ih napustile izbjeglice i ne zaboravite u svim tim hotelima i onima koji su primali izbjeglice ali i u onima koji nisu radnici su u ratu uredno primali plaće koje su se isplaćivale preko zaduženja kod hrvatskih banaka,pa kada su pale banke zbog kreditiranja firmi u ratu,nemogućnosti da se naplate krediti koje su te firme uzimale 80-tih onda smo opet vikali da smo opljačkani?Tako nam je lakše živjeti?
   Ne želim umanjiti pljačku koje je bilo jako puno ali to veze nema sa današnjim našim stanjem.Sve što se eventualno pokralo mi spržimo danas u 6 mjeseci na deficit proračuna?Hraniti narod sa pljačkom koju naravno treba procesuirati je ništa nego dovođenje ljudi u stadij neandertalaca,što im ne kažu tko je jugoslaviju opljačkao,tko nam je tada opraštao dugove,
   tko nam je poklanjao novac,tko nam je naftu davao po povlaštenim cijenama,kako smo nesvrstanima prodavali muda za bubrege,što to malo ne obrade a ne non-stop nas kljukaju da smo mi opljačkani pa smo zato tu gdje jesmo a mi živimo od 45-te neodrživi socijalistički sustav koji uvijek vodi samo ka bankrotu jer živimo uvijek 50% iznad mogućnosti nacije da stvori:..Te priče o pljačkama samo će nas još više držati u zabludama i NAŠIM mitovima i dogmama o zelenoj slavoniji i plavom jadranu,nikako da shvatimo da u kapitalizmu svaka druga firma jednostavno nestaje ide u bankrot,mi se sa time nikako ne možemo pomiriti jer smo odgojeni u socijalizmu i nama je svaki bankrot pljačka…

   Neka se trude vršiti pritisak na institucije da rade svoj posao i procesuiraju pljačku ali sve svoditi pod isti nazivnik dolazimo do toga da je svatko tko je nešto stvorio u životu pljačkaš,to je socijalističko nasljeđe kojeg se mi lako nećemo riješiti i još nam predavanja uvijek drže isti koji dana u životu nisu imali privatnu firmu,samo takve i zovu na na javnu tv,filozofi umjesto da pričaju o renesansi,baroku ili trubadurskoj poeziji dovedu ih da pričaju o ekonomiji i pljački a nemaju ljudi veze ni što govore ni o čemu govore,tako je u nas sve,što je najgore još ih percipiraju kao pametne,ovo je društvo gdje su se davno pobrkali lončići,ovo je kolektivno ludilo…

   • Tako su u srbiji u kragujevcu 20 godina žalili za velikom proizvodnjom yuga 45 i zastave 101,nisu ni skužili da su oni 80-tih bili u zaostatku 20 godina za svijetom a 2010 već na 40 godina?Pa su i tamo vladali mitovi i dogme kako su se amerikanci tukli za yuga 55,skoro pa je čitava amerika vozila yuga,sjećaju se i oni pune uposlenosti,dobrih plaća a da im nije bilo zatvorenog-zaštićenog jugoslavenskog tržišta mogli su ih proizvoditi samo za poklone,i njima je za sve bila kriva pljačka a ne gubitak yugo tržišta gdje si imao mogućnost kupiti tri vrste auta,da su romobile proizvodili,i to bi se vozilo u dogovornoj ekonomiji…

 9. http://www.24sata.hr/news/biskup-kosic-sinovi-udbasa-i-zlocinaca-vladaju-hrvatskom-355880

  A vidite biskupa košića kako je čovjek “pametan”,od silne pameti je prepametio?On će nas izvesti na pravi put sa pričama o udbašima i onima koji nisu navodno htjeli hrvatsku?Jeli se vama čini da mi ovo sanjamo?Pa što ne kažu koji su to udbaši koji su se ogriješili i počinili zločin a tko je htio hrvatsku a tko nije to nas danas uopće ne interesira,mene to ni 90-te nije interesiralo nego sam fino uzeo pušku jer sam je ja htio a tko je tada nije htio baš me zaboli da oprostite ona stvar?Ovo što rade neki ljudi unutar crkve u hrvatskoj nema nigdje na svijetu?Ovo su stvari na rubu vjerovali ili ne?Pazite čovjek proziva sinove udbaša?Hoćemo li početi prozivati sinove partizana i ustaša?
  Hoće li sutra netko prozivati djecu nas branitelja?Jesu li ovi ljudi uopće pri zdravoj pameti?Kako crkva uopće ovo dopušta jer ovo je sizofrenija?Izgleda da bi biskupu košiću bilo “pametnije” da mi ne podupiremo srbiju pri ulasku u eu nego da ih zakočimo pa da se okrenu rusiji,tako da nam rusi stave vojne baze opet na granice sa vukovarom a da nam bh postane “vojna krajina-tampon zona između nato pakta i rusije”,jeli ovi ljudi uopće znaju što i o čemu govore?Zatucali su nas do nivoa neadertalaca sa pričama o udbašima,partizanima,ustašama,nama je ratova dosta a ako njima nije neka se negdje ograde žicom pa neka ratuju koliko god ih je volja.
  Još malo pa bi kotromanovića mogli proglasiti da i on nije htio hrvatsku,
  možda dođu i meni na vrata?Pazite imamo državu od 91 godine i mi se sada 23 godine nakon toga natežemo tko je htio hrvatsku a tko nije.Pa nisu nas ni subnor-i jugoslavije toliko maltretirali kao ovi danas?Nedaju nam da živimo u miru,bez priča o ratu i gotovo,kao da su prokleti?Da ti se život zgadi od njih i njihovih udbaša?

   • Nije ih ni 95% bilo spremno ratovati ni 90-91,tko god je tada bio na prvim linijama mogao je ljude oko sebe izbrojati na prste dvije ruke a danas ne možeš od njih ni ostati.Manipuliraju braniteljima koje su kupili mirovinama pa ih sada pale sa udbašima i vješticama?I tada 90-te bukači u prsa od čijeg hrvatstva nisi mogao ostati nisi ih mogao vidjeti po prvim linijama,tek kasnije kada je bilo izgledno da ćemo se obraniti oblačili su se u šminkerske uniforme i sakrivali po raznim logistikama i stjecali činove i privilegije bez da su u ratu vidjeli četnike a kamoli ispucali metak?Kada je sve završilo od njihovog hrvatstva opet nisi mogao ostati,tada su se sakrivali iza stvarnih branitelja i veliki broj njih kupili preko svojih partijskih utjecaja a time su sebi kupovali mir da mogu baukati i vikati kako su i oni branitelji a u ratu su bili kurac od ovce i na njemu zvonce,više su civili bili izloženi nego ti bukači,šćminkeri koji su šetali te uniforme,to je jedina istina a sve ostalo su mitovi i dogme o sveopćem otporu i borbi za hrvatsku,stali smo i po 10-15 dana na položaju po kiši i zimi jer te nitko i nije htio zamijeniti,mogao bi se napisati roman o tome,masu je tu nijansi i nekome je rat trajao 5-10 prvih dana pa je onda akonto tih zasluga gradio čitavu svoju ratnu karijeru na sigurnim mjestima u vojnoj hijerarhiji.
    Nema tu pravde i kada bi je čovjek počeo istjerivati svi bi jedan drugome postali izdajnici,meni su primjerice tada 91 svi koji nisu bili na prvim linijama bili izdajnici ali nisam toliko lud da ostanem u toj fazi živjeti,naravno da nisam bio u pravu ali kada danas ponekad i promislim tko mi drži predavanja o ratu možda i jesam?Branitelji su iza rata poslužili kao politički paravan da određeni pojedinci dijele hrvate na velike i male i time siju sjeme zla u svom vlastitom narodu,stvaraju temelje da nam se djeca sutra dijele i nedao bog ratuju.To su fukare i nitko i ništa pa taman bili i branitelji?Pa što ako su branitelji?Po mojim iskustvima iskusni i pošteni branitelji koji su u rat pošli bez ikakve fige u đepu i bez primisli da uzmu neke privilegije su danas većinom samozatajeni ljudi koji žive svoje živote i kojima se gadi u što se sve to iza pretvorilo,veliki broj ih uopće i ne ide na nikakve proslave i obljetnice jer im se puno toga zgadilo jer vide da je u svakom ratu na ovim prostorima bilo;”nije bitno što si bio i radio u ratu nego je bitno što iza rata pričaš da si radio i bio” ali j rat,to je iza nas,mlade ljude time ne treba dnevno opterećivati jer se to na ovim područjima konstantno radi,treba ih naučiti da sa ponosom poštuju žrtvu koju smo dali za državu ali ih ne j u mozak od 0-24h i tražiti od njih da žive sa nama rat koji smo proživjeli,hraniti ih mitovima i dogmama i teorijama urote,to je sebično i jadno i ništa dobro nam neće donijeti…

    • Antune, i napisan je roman o tome. Zove se Kratki izlet: zapisi iz domovinskog rata. Stotinjak stranica. Autor je Ratko Cvetnić.

     Inače preporučam i njegov Polusan. Vrijeme radnje – osamdesete. Iz kritike:”roman je premrežen šarolikom galerijom likova u kojoj najveću porciju ironije dobivaju partijski aparatčici i žbirovi, karijeristi, netalentirani književnici ovjenčani slavom nagrade 7 sekretara SKOJ-a, ali i tzv. “obični ljudi” pomireni sa svijetom oko sebe.”
     Evo par citata ako smijem:

     “Prebacila je nogu preko noge pa sam krajičkom oka na potkoljenici spazio dugačku ogrebotinu. Čime se ta depilira? Srpom i čekićem? ”

     “Deseci, možda i stotine grla, i među njima, kao car zakovitlanog oblaka prašine i mukanja, seoski idiot Imbro s bičem. […] Branjevina danas do mlijeka dolazi na isti način kao i centar Zagreba – u dućanu – pa krave drže još samo tradicionalisti, kojih je premalo da bi si mogli priuštiti kravara. A seoske idiote sad vjerojatno zapošljavaju tamo gdje i gradske, u općinskoj administraciji.”

     “Ako je inteligencija, prema jednoj od popularnijih definicija, sposobnost snalaženja u novoj situaciji, onda je glupost dar da se svaka situacija doživi kao nova. Nisu pjesnici čuđenje u svijetu, Antune Branko; imamo na šalterima boljih primjera.”

 10. Evo sad i tih DILETENATA Japanaca, i oni bi smanjivali udjel domaćih obveznica u mirovinskim fondovima:

  Japan pension fund must cut bond holdings

  The current norm for bond holdings of public pension funds in western countries is around 35-40 per cent (domestic and foreign combined). If the GPIF is to follow the best practice of global pension funds, the domestic bond share should be lowered to around 30 per cent and foreign bonds to 5-10 per cent.

  Baš su diletantni ti iz Norveške, Japana i općenito ovi što rade ‘best practice of global pension funds’, moraju doći na školovanje kod naših fond managera!

  Zadnja javna diskusija o mirovinskim fondovima je bila u organizaciji ‘časopisa Banka’ (niz okruglih stolova) http://www.rba.hr/my/bank/news/news_detail.jsp?news_id=20110120&language=HR, a kako to nije pravna osoba, naravno da je to bilo u organizaciji njegova izdavača koji se tada još zvao MARKETING ZAGREBAČKE BANKE, za propagandu, tržišna istraživanja i izdavaštvo, d.o.o., a održavanje tih stolova (tj. projekt) su ‘Marketingu’ platila društva za upravljanje OMF-ovima (početni zahtjev je bio 100.000 kn po društvu, ne znam kako je završilo) … ne mra nas čuditi izrazita iziritiranost i bijes gospodina glavnog urednika prema mojoj malenkosti, barem se tako čini iz sljedećega 🙂

  Recimo pogledajte ovo

  Ivankovic-Markusic

  Ova ‘ponuda’ se, mislim, odnonsi, na jedan posprdni emailić koji sam mu poslao ne ‘nudeći’ da piše o NEXE, nego pokazujući kako o tome ne smije pisati.

  Jasno s ovim člankom u JL nisam imao veze, a pogotovo ne s naslovom. Ali sad kad znamo sve o NEXE, zanimljivo je iz te perspektive gledati prepisku dva dirketora medija (Ivanković, Trupčević) te dva glavna urednika (Ivanković, Markušić).

  Eto to vam je hrvatsko novinarstvo.

  • Treba pitati markušića i ivankovića dali su oni 2011 godine kupili sebi za mirovinu obveznice nexe po kta 7,8%?Možda su i oni to vidjeli kao “veliku priliku”,zamislite koliko moraš ne znati ili biti bezobrazan da to braniš?Da bi čitatelji znali što se dogodilo,samo godinu dana kasnije nexe je tražio prolongiranje isplate sa 2013 godine na 2022 godinu i smanjenje kamate na 3,5%,tada je cijena obveznice pala na cca 56% i na toj cijeni nije bilo kupaca.
   Da su oni tada kupili obveznicu na cca 56% vrijednosti ja bih još mogao razumjeti tu “logiku”,zaigraš na totalni rizik uz znatnu moguću premiju pa što bude i što bog da ali kupovati obveznicu nexe 2011 godine na 7,82% meni je na rubu vjerovali ili ne?Njima valjda nije?To je njima širenje panike a ne poziv na zdravu pamet?

   • Nije mi namjera braniti eph ali danas su oni postali svima vreća za napucavanje,proglašavaju ih režimskim novinama a kao svi ostali su “neovisni i korektni”,ne smiješ više ništa napisati o javnim i državnim službama “jer si odmah režimski”,ako pogledate strukturu novinara u jutarnjem možete vidjeti da je ona jako šarolika i u odnosu na “režim” različito kritična.Sve hrvatske novine su na neki način i u stanovitoj kritičnoj masi ideološki obojene sa svojim glavnim novinarima ili urednicima,takav je jutarnji,večernji,novi list,index,glas koncila ili dnevno hr a jutarnji i večernji još su u tome najmanje ideološki obojeni i dopuštaju stanovit pluralizam,tako da na jednoj stranici možete naći opravdanja za premijera a već na sljedećoj možete naći tomića koji ga posprdno uspoređuje sa “tukcem” a nama danas najveći problem u novinarstvu postane jutarnji list kojega možemo ali ne moramo kupiti a jedoumlje koje nam se servira putem raznih “petih danova i zdravih društava” na javnoj tv nikoga i ne brine?Tamo dođu neki likovi iz akademske zajednice,koji uz to fino zarađuju na javnoj tv pa uz to optuže tu tv na kojoj rade da je navodno režimska a to ne da ne odgovara istini nego je upravo suprotno,htv je javna tv gdje prevladava kritična masa novinara ali i gosta koje oni pozivaju koji nikada iz socijalizma nisu izašli,niti će tako da je npr. i ova vlada njima neoliberalna-kapitalistička?I onda nam ti i takvi likovi još tumače da nije NAŠ javni i opći interes liberalni kapitalizam već nešto sasvim drugo a optužuju pri tome sve koji imalo naginju liberalizaciji da su ideološki obojeni i u službi tkz. krupnog kapitala,tako su komunistima vjernici,ljudi koji idu u crkvu bili potencijalno sumnjivi za “podrivanje tekovina i temelja sfrj”,neš ti velikih temelja,vidjeli smo 90-te kakve su temelje stvorili?

    Danas su svi koji naginju ka kapitalizmu sumnjivi a izmislili su i termine “neoliberalizam” koji su adekvatna zamjena za ondašnje termine “domaći izdajnici-plaćenici i fašisti” a imamo i još jednu skupinu koja se sada uz neoliberalizam uhvatila i udbaša i partizana,oni imaju više neprijatelja ali kako su partizani i udbaši većinom ili pomrli ili jako stari sada bi se obračunavali sa njihovom djecom?Možete li vi zamisliti hrvatsku sa 100 i kusur milijuna ljudi?Ja ne mogu?Pa mi bi se rokali svako 5 godina a lov na vještice bi nam bio sadržaj i smisao života?Što je najgore te grupe se danas međusobno optužuju ali su se udružili u zajedničkoj misiji rušenja tkz. neoliberalnog kapitalizma,ta ih misao spaja a pri tome se ne biraju ni sredstva ni metode ali što reći o zemlji u kojoj su neke ljude npr. u dalmaciji uvjerili da pavelić nije prodao dalmaciju talijanima nego mene jedan tip uvjeravao da im je “on privremeno posudio”-on to mrtav ozbiljan???Sa druge strane nas uvjeravaju da su komunisti bili “demokrati” a uz to nas uvjeravaju kako je jugoslavija bila gospodarsko čudo svijeta i kako je tamo teklo med i mlijeko a to im je postao glavni argument da liberalni kapitalizam ne valja,nikada im nije palo na pamet da kažu da se iz te i takve “demokratske” jugoslavije iselilo 20% radno sposobnog stanovništva u potrazi za boljim životom,da nismo živjeli u toj jugoslaviji danas bi čak u to i povjerovali?

    Imate zadnju izjavu mirele holy koja kaže nešto u stilu da ne treba zanemariti kada se govori o socijalizmu što je sve u njemu napravljeno ali neće nam nikada reći tko je to sve platio,svima su puna usta privatizacije a nitko ne govori o nacionalizaciji 45-te kada su ljudima oteli sve ono što su generacije prije njih stvarale?O tome nigdje ni riječi,do dan danas nije vraćeno ni 5% a kamoli nešto više a NAŠI su donijeli i perfidni-pokvareni zakon po kojem pravo na povrat imaju samo neposredni prvi nasljednici,to su NAŠI jako dobro osmislili da ne vrate ama baš ništa,i sam sam imao jedan takav slučaj u familji pa jako dobro znam kako tu stvari stoje?Sve ovo pišem da shvatimo gdje i sa kime mi danas živimo?Kako smo se pretvorili u jedno licemjerno i bolesno društvo NAŠIH i VAŠIH jer kada bi nestalo jednih ili drugih mnogi u ovoj zemlji bi izgubili svaki smisao življenja,nebi ni znali što dalje jer njima je život depresija i očaj?Tako su ih učili i za vrijeme pavelića i druga tita,u tom segmentu ideologije proganjanja uopće nema bitne razlike,da me se krivo ne shvati ne izjednačavam ustaštvo i antifašizam nego samo konstatiram na čemu se temelje NAŠE ideologije,,kao što hrvatstvo nema veze sa ustaštvom koje ga je osramotilo tako isto antifašizam nema veze sa komunistima koji su ga kasnije isto tako osramotili,sve dobro mi pretvorimo u loše a ideologije nam se temelje na tome da je lov na vještice postao i sadržaj i smisao NAŠIH života,mi već odavna živimo fazu podmaklu fazu kolektivnog ludila.
    Ovo što mi danas živimo je socijalističko jednoumlje naoko suprostavljenih skupina ljudi koje ideološki spaja borba protiv tkz. neoliberalnog kapitalizma tako da nema za njih frke,lako se oni udruže,kao što su se nekada četnici preoblačili u partizane tako se “pavelić i drug tito” lako udruže i preobraze u lenjina ili karla marxa,to oni naprave laganini-pike šale jer već danas tako misle ali ne kuže da je tako,kada skuže možda se i udruže,u jednu partiju,jednu misao i jednu ideju borbe do pobjede nad neoliberalnim kapitalizmom?Tada će poteći med i mljeko a ako želite vidjeti kako izgledati ta eventualna “sjajna” budućnost otiđite malo do venezuele,sve će vam odmah biti jasno?

    • Joj antune, znam da ste rekli da Vam nije namjera, ali nemojte molim Vas braniti jutarnji. 😉 Slažem se da je bolje da je on tu nego da ga nema, ali.. Sada će ispasti da sam neki raspudićev obožavatelj jer ga stalno nešto branim ili parafraziram, al jednu notornu stvar je on rekao kada je bio gost u Nedjeljom u 2, a to je da se suptilna manipulacija, što je moja najveća zamjerka jutarnjem, ne postiže člancima i kolumnama određenih novinara nego deskom! Znači, kada se na primjer na naslovnu stranu stavi jedan ovakav naslov o kojem je i index.hr pisao:

     http://www.index.hr/vijesti/clanak/kriminalisticka-partija-i-medijsko-podzemlje/690852.aspx

     i koji očito ne bi smio biti meritum stvari. Meni je ovo očiti pokušaj pravljenja Kolakušića irelevantnim, i meni je ovo malo bolesno! Što to ova naslovnica sugerira ljudima? Kao nemojte se zamarati s time što Kolakušić govori jer on snima MALOLJETNICE! Vauu!
     To je nešto što je javnost počela primjećivati i što zamjera jutarnjem, a ne ideološka obojenost i svjetonazor koji oni NEMAJU.

    • Ispravak, nije snimao MALOLJENICE nego MLADE DJEVOJKE! Još gore po taj naslov! I to su još stavili MLADE DJEVOJKE sa crvenom pozadinom! Kao da ne bi ljudi propustili bitno u ovomu svemu!

    • Bruno ja sam rekao da su svi na neki način ideološki obojeni i da svi urednici ili novinari imaju neke svoje ciljeve i ideologije koje na jedan način provlače kroz medije pa tako i jutarnji a raspudić može te priče pričati maloj djeci jer je njegova ideološka obojenost prisutna i u večernjem i na javnoj tv već par godina a sve što je on “pametno” izrekao i napisao u tih par godina ne može se(po meni) staviti kada sve zbrojiš i oduzmeš u ravan sa polšekovim jednim tekstom i jednom misli,pa opet u ovoj državi dominantno su zastupljeni raspudići i nadežde čačinović a tipovi koji razmišljaju kao jedan polšek nisu,njih nema nigdje,nama su u medijskom prostoru zastupljeni samo lijevi i desni koji se bore protiv vještica i
     tkz. neoliberalnog kapitalizma,krupnih kapitalista i ostale braće
     svjetskih moćnika i teorijama urote udaraju po istome u ovoj zemlji već 70 godina,samo jedni više naginju socijalizmu i jugoslaviji a drugi hrvatskom tkz patriotskom socijalizmu,sadržajno se skoro pa i ne razlikuju.

     Raspudić je meni primjer jako obrazovanog,ograničenog i zatucanog NAŠEG čovjeka ali on je NAŠ gmt i nije on kriv što je takav,to što on govori mi volimo čuti,što da radimo kada je tako,mi koji se sa time ne slažemo možemo barem laprdati preko ovakvih blogova da se mi sa time ne slažemo i da se tih misli užasavamo i da bi konačno javna tv morala napraviti jednu ravnotežu između tih ideologija i misli da čujemo podjednako i glas raspudića,nadežde čačinović ali i polšeka ili vuka perišića,batarela pa i svih ostalih koji različito misle jer ovako imamo jednu misao,jednu ideologiju koja uopće i ne razumije što znači kapitalizam a kamoli neoliberalni a kamoli da razumije njegovu praksu i smisao,njima je kapitalizam nastao kao interes bogatih koji se žele bogatiti na uštrb siromašnih i to je sve što nam oni mogu ponuditi iz svojih provincijskih okulara o kapitalizmu…Osobno nemam ništa protiv raspudića ali što je previše previše je,po meni čovjek ničim nije zaslužio da iskače iz svake paštete i kroji kroz medije godinama ,i to kroz jedan javni jer privatnom nemam što zamjerati,društvenu misao hrvatske u 21 stoljeću sa mislima koje pripadaju 19 stoljeću.Nedjeljom u dva- raspudić?Dnevnik 3 pozovu-nadeždu čačinović?Da nam kažu malo o svijetskim moćnicima i neoliberalnim konceptima i da nas uvjere da je sdp-ova vlast neoliberalna a oni su neoliberalni kao što je papa franjo ateista,kao da nas uvjeravaju da je miš u stvari slon ali mi to ne vidimo?Pa sve smo to “naučili”,to sve znamo,dajte da čujemo i malo drugačije pa da vidimo i slike u boji a ne crno-bijele kao u vrijeme druga tita pri posjeti riz-u?

    • Odkada je htv postala javna televizija otvorio se prostor za izražavanje osobnih političkih preferencija novinara i urednika koji ugošćavanjem samo NAŠIH osiguravaju svoje partikularne interese (sigurna plaća) jer pretplatu moramo svi plaćati a uslugu htv-a ne moramo koristiti. To im se sviđa i žele da tako ostane. Zahtjev “javnosti htv-a” pokrivaju dovođenjem gostiju iz različitih stranaka i nekoliko “stručnjaka” iz različitih institucija ali uvijek NAŠIH,, tako da iz hdz-a na temu gospodarstva nećete vidjeti Martinu Dalić nego fudbalskog sudiju a s.

 11. Laganini,valjda se martina dalić nije uklopila u procjene croatia osiguranja sa ostalim članovima gospodarskog tima pa su je po demokratskoj proceduri malkice izopćili,ona je sada u gospodarskom timu hdz-a kao galileo galijei?
  Demokracija je takva procedura?A hdz ima “viška” stručnjaka za financije i ekonomiju pa što im znači u tom moru kadrova martina dalić?A sudije su u modi?

  Evo ovdje se martina dalić na neki način obraća i fudbalskome sudiji koji je bio gost jedne od najčuvenijih emisija htv-a koju ako budu jednog dana gledale mlade generacije neće imati visoko mišljenje o svojim precima,
  zato bi bilo dobro da na htv-u unište sve tragove te emisije da nam se jednog dana djeca ne rugaju sa nama,nismo baš svi takvi bedaci;

  http://www.banka.hr/komentari-i-analize/nulta-tocka-ne-tolerancije-na-populizam

  Tu im je martina dalić održala predavanje iz srednjo-osnovne škole a taj populista političar kome se obraća upravo je NAŠ sudija.Pa su u hdz-u valjda procijenili da bi im da zadrže zajedništvo bilo puno bolje izopćiti dalićku jer “nije još sazrilo vrijeme da se u demokratskoj proceduri prihvati činjenica da se-zemlja ipak okreće”,demokracija je i tu pokazala sve svoje nesavršenosti…Što da radimo kada je tako?

  • Antune, nije fudbalski sudija sam došao na htv, netko ga je pozvao. Mislite da je M. Dalić zbog stranačke “demokratske procedure” zabranjeno javno istupanje? Moguće ali mi se ne čini da je tako. Vjerujem da bi se i Šonje, Polšek, Perišić, Batarelo, vlasnici “drugačijih” blogova (i to su javne osobe) i slični rado odazvali da im se da prilika na htv-u. Ali taj film ne ćemo gledat.

   • Laganini u krivu ste?Oni stvarno misle kada pozovu fudbalskog sudiju ili nina raspudića da su oni umjereni desničari i time oni kao zadovoljavaju formu i navodnu protutežu ljevičarima na htv-u ali ova dvojica se od tih ljevičara samo razlikuju što malo češće govore da su hrvati i malo češće idu na misu,njima je novinar ivkošić desničar a čovjek se u svojim tekstovima najbolje slaže sa sljedbenicima karla marxa,da ga je imao chavez u venezueli postao bi mu glasnogovornik.
    Kako će jedan urednik na htv-u napraviti ravnotežu “ideja- misli-stavova” kada on elementarno ne razumije tu problematiku?Pa o tome je dalić i pisala u ovom gore tekstu,nisu problem gosti nego ljudi koji ih pozivaju a oni elementarno ne razumiju materiju o kojoj će se govoriti u emisiji?To vam je isto kao da meni i vama kažu da napravimo jedan okrugli stol o klimatskim promjenama ili nuklearnoj fizici?I uvijek nam se događa da pozovemo ljude koji o tome isto ili slično misle,to su putovi koji vode u jednoumlje.

    Naravno novinari na javnoj tv natežu za “svoje”,to je jedno vrijeme maja sever radila toliko upadljivo da je postalo i komično,kasnije su je valjda ipak malo obuzdali pa se ipak trudila da postigne kakvu takvu uravnoteženost pri vođenju emisija ali tu pomoći nema,to je jače od nje same a takvih je primjera masa,kod stankovića je to isto,oni to nazivaju autorskim slobodama,peti dan je po meni nešto najgore što smo mogli uopće i zamisliti da ćemo gledati na javnoj tv i to vam je primjer kako je netko zloupotrijebio slobodu odabira ljudi na način da je ubacio nina raspudića u ekipu totalnih ljevičara,dvoje ultra, i na kraju shvatimo da je nino raspudić prodana forma sa potpuni istim sadržajem.Mi elementarno ne razumijemo ljude koji se npr. zalažu za induvidualne slobode jer svaka borba kod NAŠIH završava kao borba za NAŠU stvar a formirajući to NAŠE napravili smo društvo gdje nitko za ništa ne odgovara,gdje kolektiv a ne pojedinac snosi odgovornost i time smo ograničili razvijanje svih sloboda i različitosti u društvu,tako i onih mislećih,kolektivizam je uvijek i u pravilu nered gdje se ne zna ni što su čija prava a što obaveze,iz toga vam je proizašao odnos ljudi u zgradama prema vlastitoj zajedničkoj imovini(fasadama,stubištima-zajedničkim prostorijama),do jučer se za to brinula država a danas eventualno se nađe jedna budala koja to sve gura a ostali puno za to i ne mare jer je to NAŠE a ne MOJE.Društvo u kojem su prevladavajući NAŠI je društvo terora većine nad manjinom i ta društva se jako teško pokreću jer šanse za drugačije i rijetke su jako male,skoro pa nikakve…
    Mi smo drštvo u kojemu svi samo i jedino govori o pravima a nitko uopće ne spominje obaveze,kolektivno naricanje za pravima uvijek i u pravilu završava javašlukom,neposluhom,neredima i nepoštivanjem zakona,kaosom gdje se ne zna ni tko pije a tko plaća a društveni okvire je nered,u takvim društvima više nitko ne poziva ljude na nadogradnju postojećeg već čim “svemogući” zakaže sa pravima tu se kao modeli puta ka boljem društvu nude revolucije,to su recepti…

    Socijalističko-nacionalistički revolucionari se užasavaju induvidualisatičkih društava i prikazuju ih uvijek i u pravilu kao sebična društva gdje se zanemaruju prava najnemoćnijih skupina društva a praksa čitavog svijeta govori sasvim drugačije,radi se o jednoj perfidnoj podvali a to nije uopće teško dokazati ako npr usporedimo mirovine i soc.pomoć ljudi u socijalističkim sustavima i onih koji žive u tkz. neoliberalnim,međutim socijalista će uvijek to prikazati da su socijalistička društva siromašna jer su navodno pod terorom bogatih koji “žele” da oni ostanu siromašni i možete se sa njima natezati dva dana i ništa im nećete moći dokazati jer oni fundamentalno i elementarno ne razumiju kako se stvara bogatstvo i zašto pojedinim društvima ali i skupinama ljudi unutar pojedinih društava siromaštvo na kraju postane jedna vrsta tradicije i “poželjan” način života …Čini vam se suludo?Promislite malo o tome pa ćete vidjeti da je tako?U svemu tome počinju i završavaju svi NAŠI problemi?

    • Svaka čast Martini Dalić, ali ona mi je opala u očima onog trenutka kada je postala član one populističke HDZ-ove vlade i nije dala ostavku istog onog trenutka kada je vidjela da u toj vladi nema sreće i da od reformi neće biti ništa. Nastavila je istu onu priču koju slušam(o) već 20 godina o uspjehu pri vanjskom zaduživanju.

    • Vedrane potpuno se slažem…U ovom društvu nitko ne daje ostavke niti mandate za raspolaganje svojim strankama preko kojih su recimo i ušli u sabor.Holy je istupila zbog svojih principa iz sdp-a i to je za svaku pohvalu,jedan od rijetkih primjera ali zadržala je svoju stolicu(plaću) u saboru,e toga se NAŠI lako ne odriču i nitko još nije pokazao tu veličinu.
     Sa druge strane bez obzira što se ja slažem sa vama ali promislite tko bi ostao u hdz-u kada bi svi oni koji nešto znaju odustali od borbe unutar hdz-a i istupili vani.Tako da mač uvijek ima dvije oštrice?Razmišljao sam i sam o tome ali što ako svi odustanu?Kakva će nam biti sljedeća vlast?
     Naš problem nije višak nego manjak kadrova i to mi vapimo za prosječnim a ne izvarednim kadrovima koji su spremni ući u te kolektivističke interesne stranke koje se takmiče za vlast i možda ljudi kao dalić razmišljaju da se treba spasiti što se spasiti da,kuži i ona sa kime ima posla,barem ja mislim da kuži?Možda i ne kuži?

    • Slažem se i ja s vama, uvjetno rečeno. Jedino što se ti ljudi kao što je Martina Dalić utope u moru populista i nikada ne isplivaju na površinu. Nažalost.

    • Danas je hdz opet isturio fudbalskog sudiju kao top stručnjaka da nam kaže što valja a što ne valja u državi.Možda smo prema tom čovjeku prekritični i vjerojatno on zna teoretski neke stvari jako dobro ali meni se čini da on elementarno ne razumije neke stvari kako one funkcioniraju u jako kompleksim umreženim odnosima koji vladaju danas u svijetu tržišne ekonomije i financija a neke stvari koje je izgovarao u svezi procjena croatia osiguranja ali i nekih stvari u svezi tkz. spašavanja i privatizacije banaka i niza drugih razmišljanja meni su na rubu vjerovali ili ne?Ja ne mogu iz svoje kože?Sada dali on to govori zato što to stvarno ne razumije ili iz populističkih pobuda,ja to neznam.Ali bolje bi bilo da je ovo drugo?
     Ako je ovo prvo,onda se tucimo nogom u g kako mi dobro stojimo?
     Evo ovdje se u donjem tekstu goran marić protivi zakonu o radu i govori da hdz nikada to neće podržati,neka fino ostane zapisano da vidimo hoće li tako biti blagonakloni kada dođu na vlast.Ali postavlja se pitanje što su oni išli mijenjati zakon o radu i izazvali još snažniju reakciju sindikata do peticije za referendum koji je potpisalo 800 tis ljudi?Gdje je tada bio goran marić i što tada nije stao u zaštitu radnika a usprotivio se svojoj tadašnjoj stranci?Čudni ljudi a još čudniji odnosi?Jeli vi ovo možete razumjeti?
     U što se pretvara politika?Ali ljudi ipak sve više kuže?

     http://www.jutarnji.hr/hdz-kritizira-vladu-i-josipovica–dok-vi-izmisljate-afere–hrvatska-je-konkurentna-kao-bocvana-/1170396/

    • @ Antun “Danas je hdz opet isturio fudbalskog sudiju kao top stručnjaka da nam kaže što valja a što ne valja u državi.”
     Nije nam ga hdz isturio nego htv. Na toj istoj konferenciji za tisak je i Đuro Njavro kritizirao velika opterećenja na netto plaće ali su na htv-u izabrali isječak sa fudb. sud. kao reprezentativni sa konferencije. Njavrina zapažanja su heretična za vjernike na htv-u.

 12. http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/237818/Ante-Tomi-Ja-bih-Sanaderu-odmah-sve-oprostio.aspx

  Sa tomićem se u nekim stvarima ne mogu složiti ali on ima ovakvih sjajnih tekstova koji pogađaju točno u sridu i čovjek kada čita ovaj tekst zapita se u kakvoj mi to zemlji živimo?Imamo pravomoćno osuđenog čovjeka koji je pobjegao nakon presude iz hrvatske a kojemu se još danas iz hrvatske ide u zatvor na dogovor o nekim možebitnim koalicijama?

 13. Nenade, sorry na uskrsavanju starije teme ali zanima me iz Vašeg investitorskog opusa znanja da li situacija na tržištu dionica u Argentini (eto proglašen bankrot nakon dugog perioda borbe s inflacijom što sam i sam čuo prije cca 2 godine kad sam bio tamo), ima kakve korelacije s našom, obzirom na rastući dug i opći sentiment, bar po onome što se može po našim ali i vanjskim medijima čuti?

  Naime MERVAL je porastao 140% u zadnjih godinu dana:
  http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5Emerv+Interactive

  Čak i ako uzmemo u obzir brutalnu inflaciju, opet to nije ni blizu toliko umanjenje:
  http://www.tradingeconomics.com/argentina/inflation-cpi

  Drugim riječima, da li bi Argentinska situacija bila još jedan “call to action” za domaće npr. štediše da konačno razroče što drže po bankovnim čarapama i to plasiraju u druge investicijske klase?

  • Mislim da se to prvenstveno odnosi na turističke dionice, koje su odličan hedge. O tome sam više puta pisao. Sutra ću pisati o diletantima koji vode portelje ‘portfeljašima’ u bankama i skoro uopće ili uopće nemaju turističkih dionica 🙂 Sutra pišemo o Kolovoškoj grbi.

 14. Nešto vezano uz Petrokemiju, gledam intervju na dnevniku 3 Radimira Čaćića di pogađa u sridu – uglavnom vezano je uz temu kako vlada sporo obavlja reforme i prodaje uz ostalo i Petrokemiju. Kaže Čaćić vrlo direktno kako su mogli Petrokemiju pred 2 godine prodati za 150 milijuna eura, a sada toliko treba uložiti u nju da se spasi. Znači imamo gubitak od 300 milijuna eura. S tim da direktno navodi sindikat tj. vođu za sprečavanje prodaje i razloga moguće propasti firme jer su kao sindikati pod navodnicima štitili državni interes. Vrlo zanimljiv intervju, a kao što znamo Radimir je jako direktan. Nadam se nastavku.

 15. Naravno da idemo ka tome,to znaju i ptice na grani,sa ovakvim političkim elitama mi nemamo nikakvu šansu da izbjegnemo bankrot zemlje,ovakva koalicija i populista na pantovčaku sigurni su jamci su za bankrot države,hdz je ista priča…Tu nema ni d od državnika.Kako koji tako gori.
  Usudio bi se čak reći da su se oni sa time pomirili.

 16. Nevjerojatan lik, naknadna pamet kod Hrvata nikad nije palila – idemo do dna i gotovo.
  Hrvatima fali financijske pismenosti i osječaja za resurse. Svaki političar mora znati da svaku litru goriva mora opravdati jer to neko plača. Ljudi nemaju osječaja kada troše tuđi novac, svaka stranka mora znati da bezrazložnim trošenjem samu sebe podriva. Je li Ivo svjestan da treba ukazati.
  Znate onu ,,Da smo pametni nebi ni došlo do ovog,, . Tako da neznam ko zna šta će biti. Rezanjem na policiji i vojsci nećemo puno dobiti. Znate di treba, trebaju valjda kasniti plače u županijama i općinama 5 mjeseci pa možda skuže da nešto ne štima – ali ako taknu u to onda koncept vladavine i ustroja stranaka pada u vodu.

 17. Zel novi hrvatski mit je da su za sve krive javne i državne službe a problem je puno kompleksniji i složeniji,čitavo hrvatsko društvo je razboljeno i zatucano socijalističko-komunističkom ideologijom u u takvoj zemlji slobodno tržište jednostavno ne uspjeva,tu plodovi ne rastu jer je čitava zemlja zatrovana,prolivena je solna kiselina.Kada je npr. medvedev rekao da je ambicija rusije da naprave rusku sicilijsku dolinu ja sam pao sa stolice od smjeha?To je slično kao da ivo josipović kaže da hrvatska ima ambiciju napraviti jedan apple ili samsung?Kada to NAŠI skuže mi ćemo tek onda biti na početku.Sjetite se nenadove priče o ruskom traktoru koji su kopirali 70tih od nijemaca?Tu je sadržana sva bit NAŠIH problema.A vladavina u hrvatskoj danas strahovito podsjeća na kargo kult,komunisti stalno žive u kargo kultu jer neke stvari nikada neće moći shvatiti,njima nikako nije jasno kao i tadašnjim pacifičkim plemenima zašto avioni konačne ne slijeću.
  Ne možeš očekivati prinos na neplodnoj zemlji koja je zaražena komunističkom ideologijom.Ne možeš uporedo očekivati dobre rezultate u košarci i voditi anti-košarkašku kampanju jer nećeš imati dovoljno široku selekciju mladih kadrova koji su preduvjet za dobre rezultate u kontinuitetu nego ćeš kao društvo stalno proizvoditi mlade revolucionare-che guevare,jahače državnih jaslica koji će smišljati bolji svijet po komunističkim receptima,to je začarani krug siromaštva,latinoamerički sindrom,to se danas događa balkanu i nekim tranzicijskim zemljama.
  To NAŠI ne kuže nego žive pravi kargo kult.Ne može ivo josipović biti uvjerljiv kada zagovara poduzetništvo i slobodno tržište-kapitalizam kada mi znamo da on to na neki način prezire i naginje marksističko-socijalističkoj ideologiji,nije on zato ni kriv,nego se jednostavno tako odgajao,tako je naučen i to je danas u ovoj nemilosrdnoj tržišnoj utakmici gdje se u zadnjih 30 godina konkurenca toliko pojačala najveći problem bivših socijalističkih država,ex yu tu prednjači jer mi još živimo u mitu “snažne i uspješne jugoslavenske države”,znate ono “yugo 45 hit auto u americi” a radilo se o autu kojeg su poklanjali umjesto privjeska kada bi amerikanac kupio skuplje auto da njega ne izvlači iz garaže kada ide kupiti hamburger,pizu ili dnevne novine…Ako imaš društvo koje živi u takvim mitovima onda će to društvo vječno gledati u retrovizor i naginjati vožnji u rikverc,sa takvim utegom oko vrata koji te povlači prema nazad ne možeš dobiti niti jednu utrku.Ako će hrvatska birati na izborima taj profil političara mi ćemo se vrtiti u začaranom krugu 100 godina pakla i siromaštva a za NAŠ neuspjeh kriviti ćemo sve i svakoga samo ne sebe.To je komunizam.Zato je martina dalić neki dan izrekla ključnu dilemu;”dali mi reformiramo društvo za socijalizam ili kapitalizam”,tu je ključ svih problema,opcija jare i pare ne postoji iako NAŠI to stalno ponavljaju da je moguće a u biti je nemoguće,socijalnu državu možeš samo imati ako ideš sličnim putem kao švedska od 80-tih a mi bi to htjeli “sad,odmah i gologuzi”,to neće ići,kapitalizam i socijalizam su dva dijametralno suprotna pola-društvena koncepta iako NAŠI pokušavaju da ih prikažu komplementarnim i defakto pokušavaju u kapitalizam ugrađivati socijalizam i kao u kargo kultu čude se kako stvar ne radi…Na žalost dok njihovo učenje traje,učimo i mi zajedno sa njima a svaka škola se debelo plaća a mi smo poznati “ponavljači” koji vole utvrđivati gradivo pa školovanje može potrajati i desetljećima čak i stoljećima…Zaključak je sledeći:ne može ti uspjeti u državi kapitalizam ako ti političke i intelektualne elite zagovaraju direktno ili indirektno,svjesno ili nesvjesno prikriveni socijalizam,tu trava više ne raste…To je ono što mi imamo danas.Tražili smo gledajmo!

 18. Ovo je jako važno shvatiti;socijalisti kada zagovaraju socijalnu državu u pravilu misle da treba uzeti tkz. bogatima a dati siromašnima,to je primitivna,prizemna emocionalna razina razmišljanja u navodnom rješavanju problema u društvu.
  Što u pravilu oni u konačnici proizvedu?Tkz. bogatima-poduzetnicima se više ništa ne isplati raditi,oni kažu “meni dosta i ovo što imam” jer im se nametnu takvi porezi i uvjeti rada gdje oni više ne vide računicu da podnose rizik ulaganja u odnosu na očekivani profit (ako ga uopće ima).Tada se urušava san o bilo kakvoj socijalnoj državi jer djeliš ono što ustvari nemaš pa dokle ide ide.Na kraju poginu i tkz. bogati,siromašni i država zajedno sa njima.To je taj emocionalni komunistički pristup navodnom rješavanju problema u društvu i zagovaranje takvog, dokazano suicidnog pristupa, uvijek ima velike poklonike u društvu jer ljudi vole slušati bajke i utopije a političari sa bajkama uzimaju vlast i nisu još ni zasjeli odmah izgube podršku naroda pa se čude kako im se nije dalo godinu dana.

  Političari uopće nisu shvatili da 95% građana ove zemlje i ne razumije koliko od ostvarenog prihoda neke firme završi u državnom proračunu a koliko eventualno profita(ako ima dividende koje isplaćuju) završi u depu tkz bogatih poduzetnika.Sa takvim mentalnim-edukacijskim stanjem nacije mi ne možemo daleko dogurati i te stvari su puno važnije od građanskog odgoja a mi smo svih ovih godina razvijali svijest u području ljudskih prava i građanskih sloboda i konačno postigli da se npr. gay parada može održati bez incidenata ali smo potpuno zanemarili ekonomske slobode i klimu u društvu u kojoj bi se one trebale razvijati. Ako primjećujete u hrvatskoj se čitavo vrijeme stigmatizira profit pojedinca i prikazuje kao nešto loše i nemoralno a profit je u kapitalizmu ključno pogonsko sredstvo oko kojeg se sve pokreće,u društvima u kojima izostaje profit sve staje osim investicija i rashoda države sa tuđim novcima do bankrota,tako to rade socijalisti.U tim stvarima ova zemlja je skroz zakazala i sada smo u jako ozbiljnom problemu u koji su nas doveli politički populisti kao npr. sanader,mesić,josipović i ostali,sada je teško i iskrenim političarima sa takvima trku voditi jer narod ne želi istinu već želi čuti bajku i utopiju jer su ga tako godinama hranili.Zatucali su nam pamet već 25 godina a prije toga i 45 i sada smo tu gdje jesmo,u labirintu iz kojeg ne možemo izaći prvenstveno zahvaljujući političkim populistima koji nisu ni d od državnika nego drže narod u fazi kolektivne opijenosti lažima i utopijama i na tome što je najgore uredno jašu a sa njima u isti rog puše i većina intelektualnih hrvatskih elita također velikih neprijatelja profita i tkz. neoliberalnog kapitalizma,90% hrvatske intelektualne elite sebe definiraju kao ljevičare jer oni misle da sa time monopoliziraju svoju poziciju “dobrih,solidarnih ljudi” a proizvode u biti sve suprotno,još manju solidarnost,još više obespravljenih,nezaposlenih itd ali tko te pita u ovoj zemlji što proizvodiš i koji je rezultat tvog djelovanja bitno je za što se zalažeš i što galamiš u javnosti,da se ljudima što više svidiš,važno je proklinjati profit da se svidiš što širim masama ljudi i na taj način potenciraš umjesto poduzetništva razvoj jala,zloće i zavisti u društvu…
  Zato se jako bojim da se promjene neće dogoditi dok svi zajedno ne udarimo u zid pri sto na sat sa punim autobusom ljudi bez kočnica,pa onda kome obojci kome opanci…

 19. Još je bitno razjasniti neke stvari,ne možete nikada uspoređivati poreze i uvjete poslovanja u jednoj njemačkoj italiji ili francuskoj sa jednom hrvatskom jer se radi o sasvim različitim stupnjem razvoja tih zemalja,različitom kapitalističkom tradicijom i povjerenjem tržišta,različitom veličinom,različitim nivom potrošnje građana itd,itd.Naša liga su baltičke zemlje,rumunjska,bugarska i ostale tranzicijske zemlje od koje neke imaju veliku prednost što su puno veća tržišta od našeg a naši političari prečesto u javnim nastupima nas trpaju u isti koš sa svim zemljama eu,čini se da i oni ne razumiju kakve su to razlike?Kada već svi tako glasno pozivaju na konsenzus onda bi za početak bilo dobro da uspostave konsenzus oko pravila igre u svezi predizborne kampanje da se svi odreču populizma i davaju realnu sliku biračima u okviru kapitalističkog tržišta eu a ne da im se politička borba svodi na isprazna obećanja o socijalnoj pravdi i tkz. pravednosti i da im programi sliče na komunističke manifeste za koje unaprijed znaš da je to čista populistička utopija.Kada već zagovaraju konsenzus neka se prvo o tome međusobno dogovore i unaprijed utvrde jasna pravila ponašanja u tijeku kampanje a ne da traže načelno konsenzus za kapitalističke reforme za koje narod ni ne zna što znače nego se tim terminom manipulira a sa druge strane zagovaraju prema vani čiste socijalističke ideologije jer to je više nego licemjerno.To se zove politika i jare i pare i zato smo tu gdje jesmo,ni na nebu ni na zemlji,ni u kapitalizmu,ni u socijalizmu nego u državno socijalističko-kapitalističkom stranačko rođačkom,”burazerskom” mutantu od društvenog uređenja.Zar ne vidite da su NAŠI političari riječ kapitalizam potpuno isključili iz upotrebe jer su se obrazovali u socijalizmu koji nas je sve učio da je kapitalizam u biti iskorištavanje radnika u korist pojedinaca.Poslušajte sve političare pa ćete vidjeti da u kampanji nitko neće uopće spomenuti kapitalizam a ako ga i spomenu reći će slobodno tržište i socijalno odgovorno poduzetništvo…Ta riječ kapitalizam u hrvatskoj je drugo ime za zlo.A uveli nas u kapitalističku uniju i NATO?I sada bi oni implementirali socijalizam u staru kapitalističku europu,možemo reći da im i uspjeva,slovenci,hrvati i mađari su predvodnica takvih procesa a na kraju bi im se logičnim raspletom stvari mogao dogoditi “konsenzus” na nacio-socijalizmu,da se tu udruže i ruža tomašić i srećko horvat,i ivo josipović,ante đapić i želka markić u tkz. borbi protiv kapitalističkih imperijalista unutar eu,i onda udri brale svim raspoloživim sredstvima po kapitalistima,jedva bi dočekali…

  • Antune, po ko zna koji put svaka vam čast na ovome što ste saželi u ova tri posta. U tako malo teksta rekli ste sve i dali najtočniju dijagnozu našeg društva i države.
   Jedina želja mi je da ove vaše poruke vidi što više ljudi i što je još važnije da ove poruke stvarno i dopru do njih, da promisle malo o ovim riječima. Ljudima to mora postati jasno jednom za svagda.

 20. Pa je li moguće da smo toliko zaostali da ne kužimo neke stvari. Hrvatski jal nije izmišljen, to je istina. U psohologiji komunizma je zatucanost i jalnost. Najviše su protiv profita pojedinaca oni koji žive na grbači istih. gledajuči zaposlenost najviše ih ima dobro uhljebljenih u mjestima gdje žive još bolje uhljebljeni tj. vladajući to puno govori i to u firmama koji su debelo gubitaši.
  Mi danas od dva zla biramo manje zlo, do dobrog još nismo ni došli..
  Da li umiroviti ljude i davati im 2500 kuna mirovine ili ih držati u državnom gubitašu na plaći od 5000 kuna. Ni jedno ni drugo nije održivo.
  Čitam danas kao da je Obama uvrijedio Ruse tj. ponizio ih je jel je rekao da ništa ne proizvode. U toj izjavi se vidi koliko vani na zapadu drže do proizvodnje i što se cijeni.
  Ne znam koliko će trajati vrijeme preobrazbe naše države i ko će to na svojim leđima iznesti.
  Imamo nemogući broj stranaka pa ko to financira, 100 pravaških ni jedna nikad nije bila u vladi.
  Milanović mora biti odlučan i stisnuti sve da rade jer i ovako je bivši nema što izgubiti, zna se di se mora rezati.

  • Zel milanović i sdp više ne mogu ništa,zar ne shvaćate da je milanović u sdp-u proglašen zločestim nepoželjnim neoliberalnim elementom,i ovo što on ne čini ili malo čini njima je preradikalno,to je njima zločesti neolibreralni kapitalizam?Na tome je zajahala mirela holy?Na tome jašu, i komadina, i picula,i josipović?Njima je milanović “milton friedman” a elementarna inteligencija po svemu (ne)učinjenom nam govori da je on “karl marx”,kažem vam razgovarao sam sa mnogo ljubitelja mirele holy i vjerujte mi njima je sve ispod titotvog socijalizma tkz. zločesti neoliberalni koncept,njima je i tito bio gospodarsko-socijalno “preliberalan” a milanović im je neoliberalna “sotona”,zatukli su populisti ljudima mozak a mlade generacije odgojili u uvjerenju “kako je nekada dobar bio taj socijalizam,pravedan za sve”,tako da nam danas sa fakulteta izlaze che guevare i nostalgični socijalisti koji socijalizam nikada nisu ni živjeli umjesto obrazovanih poduzetnički orjentiranih kadrova koji su jedini spas za ovo društvo…Zatukli su nam mozak a što je najvažnije zarazili mlade generacije socijalističkim utopijama,to je danas IN?Zato se iskreno bojim da se mi kao društvo nećemo otrijezniti dok ne završimo na kirurgiji?Ovo je bojim se put bez povratka?Nadam se da sam u krivu?

   • Nadam se da ste u pravu. Nemamo ni M. Thatcher ni Blaira, niti ćemo ih ikad izroditi, pa zato ni nemamo drugog načina za preobrazbu društva, osim grčkog scenarija, gdje se stari sistem urušava i propada nekontrolirano.

    Pa pogledajte jučer JL i VL. U VL apologetski članak o argentinskoj predsjednici, čiji mentalni sklop da je prirodno i u redu da ne vratiš dug, a u JL reportaža o mladim slovenskim komunistima, gdje mrtvi-hladni tvrde da je greška starih komunizama ta što su bili autoritarni, te da su oni naučili i izmislit će demokratski. Činjenice im pritom ne znače ništa. Naravno da komunizam, kao i svaki kolektivizam uostalom, ni ne može biti nego autoritativan i silom nametnut, jer su u svojoj srži nepravedni, pa nema šanse da budu prihvaćeni demokratski i dobrovoljno, osim na način da brojnijima, lošijima i lijenima, ponudi benefite, nauštrb malobrojnijih, kreativnijih i radišnijih. Na kraju će i mravi prestati hraniti raspjevane skakavce, pa ćemo svi skupa postati siromašni i pojesti jedni druge. Ali ovdje sve prolazi. Činjenicama usprkos.

 21. http://vijesti.hrt.hr/cro-demoskop-pala-popularnost-josipovica-i-grabar-kitarovic

  Jako čudne su mi ove ankete a pogotovo da 15% glasača hdz-a podržavaju josipovića?Meni instinkti i kontakti sa ljudima govore da kitarović ima čak šansu da pobjedi josipovića već u prvom krugu jer njena kampanja uopće nije ni započela,u drugom krugu pobjeđuje sigurno,to je danas sasvim jasno ali ponavljam ima čak veliku šansu sa solidno odrađenom kampanjom da pobjedi i u prvom krugu,josipović je pročitana knjiga.

 22. Evo josipović “poziva” po tko zna koji put na konsenzus za teške reforme.Vlada predloži sadržaj prve ozbiljne-outsourcing a on je jevno NE podrži?Jeli mislio na takav “konsenzus”,sve i da je bio u sebi kontra zbog “konsenzusa” nije se o tome smio izjašnjavati i mogao je slobodno reći kao i uvijek da je to stvar vlade?A nije?ZNA SE i zašto!Procjenio je da tu može politički profitirati.I sada on druge poziva na konsenzus o “teškim reformama”,koju je on “tešku reformu” sa jasnim sadržajem podržao?Neka kaže jednu?Sve tkz reforme je predstavljao u stilu “reforma javne uprave bez otpuštanja ljudi”,”reforma regionalne samouprave bez otpuštanja ljudi i ukidanja lokalnih jedinica”,kao da je mađioničar?Sve je reforme “podržavao” i predstavljao kao da ih je moguće sprovesti pod anastezijom,u niti jednom trenutku nije rekao da će te reforme boljeti mnoge interesne skupine do kosti?U pet godina takvu rečenicu nije izrekao?I sada se on našao pozivati na konsenzus?

 23. Danas u fokusu htv-a dragan kovačević,ivan šuker i mirando mršić,tema mirovinska reforma,mršić o krizi govori kao o kišnom oblaku i ne kuži da nam oblaci nad zemljom mogu ostati i 50 godina,kovačević govori o nužnosti nove ekonomske politike a njegova stranka u vladi drži ključni resor gospodarstva?Šuker nas uvjerava u rizičnost dionica a ne kuži da su na ovim razinama cijena dionice puno manje rizične od hrvatskih obveznica?
  Svi se slažu da je mio sustav neodrživ i optužuju jedni druge za nečinjenje i zazivaju “nove” ekonomske politike,samo što nisu zazivali “strategije”,kao da jučer i danas nisu na bili ili jesu na vlasti?Mogu dovesti nobelovce da im pišu strategije i ekonomske politike ali će sa ovakvim mentalnim stanjem nacije živjeti kargo kult,stvar jednostavno neće raditi jer nema veće investicije u hrvatskoj oko koje se nije digla oktobarska revolucija,na htv-u u emisiji turistička klasa vodi se kontinuirana antinvesticijska kampanja za strana ulaganja u turizam,i to se radi bez pardona jako direktno,bez ikakvog ustručavanja…Tu ekonomske strategije ne pomažu.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.