PODR

Podravka / Interkapital

1. Članak u današnjem VL zasita zaslužuje komentar. Naime pišu o prepouruci Interkapitala za Podravku, koji su se u svom novom ‘researchu’ usudili dati karakternih 30% veću ciljanu cijenu od trenutne. Predlažem da kupite VL, evo to ovako izgleda:

ic podr

Imao sam analizu čim je objavljena, ali jasno nije moje da ju ovdje ‘guram’, zato mi je drago da je VL pisao o tome. Radi se o jednoj modernoj, kvalitetnoj analizi (da li im je proporuka na mjestu, vidjet ćemo), međutim ovo je rijedak slučaj da se za neku ‘mainstream’ dionicu netko na hrvatskom tržišu usudi dati karakterno mišljenje (bila preporuka na kupnju ili prodaju). Ako ste klijent IC, analizu vjerujem možete dobiti u cjelosti.

Na ovom mjestu svakako vrijedi spomenuti i (mnogima nevjerojatnu) karakternost FIMA koja je već drugi put dala ‘strong buy’ preporuku za KORF s potencijalom rasta od preko 40%. Ali u glavama mnogih KORF je (meni začuđujuće) tek ‘alternativa’, a PODR je bez sumnje institucionalizirana dionica, tako da u toj ‘klasi’ ovo vidim prvi put. Evo i FIMA/KORF:

fima korf

2. Naravno, i daljnji napredak je moguć. Kao što znate, sam sam već prije dva mjeseca (odmah po objavi rezultata) pisao o Podravci ovo, što je bio nastavak na ovaj post od prije 4 mjeseca: Podravka – u investicijskom sweetspotu?. Po mom sudu si hrvatska profesionalna investicijska zajednica ne bi smjela dozvoliti da jedan amater na svom blogiću ipak prvi ‘vidi’ neke stvari.

3. Interkapital treba pohvaliti i iz još jednog razloga, a to je da je IC.trader odnedavno dostupan i u aplikacijama za iOS (iPad i iPhone) i Android. To znači da profesionalnu aplikaciju Infront, prilagođenu za hrvatsko tržište od strane IC, sada možete imati na svom telefonu. Tu se ne radi o nekoj ‘aplikaciji’ koja se gleda kroz preglednik, nego samostalnoj interaktivnoj aplikaciji.

4. A što se tiče ‘preporuka’, mislim da je hrvatsko tržište toliko neefikasno da nas u stvari ne bi trebale čuditi preporuke tipa ‘ciljana cijena 100% veća’ ili ‘ciljana cijena = 0’. Ovaj hrabri uradak IC u tom smjeru je značajan, primjetimo koliki je to napredak od doba kad su skoro svi profesinalci tvrdili da je ‘HT sigurna dionica jer je kao obveznica’, a preporuke su bile redom na kupnju (desetak % iznad trenutne cijene), a jedino ste na ovom mjestu prije dvije i pol godine mogli vidjeti drugačije stavove, kao i poziv onima koji jako vjeruju u tu dionicu da mi ju posude za ‘short sell’, kao i onima koji ne vjeruju u KORF da mi se jave da im ga posudim za short sell (nitko mi se nije javio osim jedne banke s kojom sam skoro završio posao s HT, na nesreću povukli su se neposredno pred završenje.). Ponuda za KORF je i dalje otvorena.

Kategorije:PODR

5 replies »

 1. pročitao sam članak u večernjem… na žalost, nemam uvid u kompletnu analizu.

  već sam na nekim mjestima komentirao da nije ni ključno tu ima li Mršić dovoljno znanja i kvalitete za ovakav posao i iskorak, jer je vidljivo da shvaća ovo kao nekakvu svoju misiju i da će definitivno napraviti sve što je potrebno.., odnosno sve ono što se godinama s podravkom radilo nije… dapače, radilo se suprotno.

  još jedna stvar: Mršić želi napraviti podravku velikom, uspješnom kompanijom… čim prije!… a kako je poznato da velike i uspješne kompanije isplaćuju dividendu, uvjeren sam da to možemo očekivati vrlo brzo!

 2. Mršić je politički komesar u podravci a ključne poteze povlače mirovinci preko pedersena koji je indirektno(školovanje djece) plaćen puno više od mršića.Mršić u podravci nije ključan faktor,on pokušava dokazati da država može biti dobar vlasnik a što se tiče radnji koje je poduzeo za to ti ne treba nikakva pamet,pa vidiš koliki je prihod srodnih kompanija u eu po zaposlenome,za to ne trebaš nikakvu pamet?Što se tiče vrijednosti podravke ja mislim da ona vrijedi barem dvostruko nego joj je današnja tržišna vrijednost,za to ti isto ne treba nekakva velika pamet?
  Imam dionicu podravke i nije nagovor na kupnju ili prodaju i sigurno je nisam kupio zato što je na čelo uprave došao mršić nego zato jer mislim da je i sa mršićem podcjenjena na tržištu a što se tiče mršića nebi je ni pogledao a kamoli kupio,međutim mršić više i nema izbora,on radi stvari koje su mu tržišno nametnute a mio fondovi i pedersen ga navode kao joysickom,on traži slavu a oni produktivnost,našli su se,sada više mršić nije socijaldemokrat nego se ufurao u ulogu sposobnog menađera od kojeg se očekuje rezultat,j se njemu više za socijaldemokraciju…

  • Za razliku od Mršića, Vrdoljak niti toliko ne shvaća, on je za partnera uzeo Klausa. Kakav amater.

   Dioničar sam i podr i ptkm, nije nagovor na kupnju ni prodaju.

 3. FIMA izdala preporuku za Podravku uz detaljnu analizu (dostupnu klijentima):
  “Our recommendation review generated ADD rating and target MkCap of Podravka of HRK 1,685 mln, or 321.39 per share giving upside potential of 14% on the current price.”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.