DDJH

Kongsberg / ĐĐ / brodogradnja

Kao što sam napisao, izvanredna vijest za ĐĐ danas.

Pogledajmo jednu naizgled nevezanu vijest Potraga za nestalim Boeingom: Australski brod ulovio nove signale. Pogledajte brod na slici. To je Ocean Shield. On je sestrinski od ACV Ocean Protector koji se prije zvao Skandi Bergen. Kao što možete vidjeti na njemu je sofisticirani sonar isporučio upravo Kongsberg. Naravno ovo je samo jedan poslić u nizu, recimo imate nedavno prije koji tjedan Kongsberg Maritime technology chosen for 10 Petrobras pipelaying newbuilds.

Tko je zapravo Kongsberg možete vidjeti ako pogledate samo jedan magazin za njihov ‘Maritime’ odjel ovdje. Naravno, sve o Kongsbergu imate ovdje.

Znači mi imamo ‘u dvorištu’ partnera Kongsberga, koji nastupa zajedno s ĐĐ i Patrijom, u konzorciju i kao razvojni partner. Primjerice, pogledajte ovaj zajednički projekt: Novoj generaciji studenata nudi se praksa u KONGSBERG-u i posao u Đuri Đakoviću.

Da bismo zaista razumjeli potencijale suradnje s takvim divovima, pogledajte samo ovaj projekt (ne znam ima li Kongsberg išta s time), pogledajte kamo ide suvremena brodogradnja: Marine technology — A voyage of discovery (izvana se čini kao brat-blizanac Ocean Shielda). Mi u međuvremenu u državnim brodogradilištima isporučujemo teglenice: http://www.uljanik.hr/index.php/hr/novosti/232-26-veljace-porinute-dvije-teglenice.

Znači, zar ne izgleda potpuno nevjerojatno da čitav državni pogon ne stane svom dušom iza zajedničkih projekata ĐĐ i Kongsberga, naročito imajući u vidu (za hrvatske prilike) mogući mega-posao u Kuvajtu, za koji defender kaže da je ĐĐ-ova integracija Patria+Kongsberg ‘pomela konkurenciju‘:

Naime, tvrtka je uspostavila strateško partnerstvo sa vrhunskim svjetskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja, finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom. U suradnji sa prvom tvrtkom, Đuro Đaković proizvodi borbena oklopna vozila AMV 8X8. O kakvim je vozilima riječ možda najbolje govori podatak kako su na nedavnim ispitivanjima u Kuvajtu pomela konkurenciju sa Zapada i trenutno se čeka konačna odluka o pobjedniku. Najbolje od svega vozilo AMV, koje je sudjelovalo na ispitivanjima, proizvedeno je u Slavonskom Brodu, Također, na istom projektu zajedno sa Patrijom i Đurom Đakovićem u Kuvajtu je sudjelovala i norveška tvrtka Kongsberg koja je najbolji svjetski proizvođač između ostalog, daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm, a od nedavno i 30mm. Upravo je svjetska prezentacija oružanih stanica 30mm održana prošle godine u Slavonskom Brodu što govori o povjerenju Skandinavaca u hrvatsku tvrtku. Nigdje na svijetu nećemo naći na jednom mjestu proizvodnju borbenih oklopnih vozila 8X8 i integraciju daljinski upravljanih oružanih stanica 30mm osim u Slavonskom Brodu.

Sad zamislite koliki bi se potencijali suradnje možda mogli ostvariti u brodogradnji?

Nadamo se da će ĐĐ, još jednoj tvrtki u kojoj država ima velik, ali ne i većinski udjel, u budućnosti pristupiti znatno ozbiljnije nego Petrokemiji.

Napomena: Imam dionice ĐĐ i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:DDJH

146 replies »

  • Pa poanta je u tome da samo ne zeznu previše 🙂 Pazite s kojom su lakoćom mogli napraviti odličan posao s Petrokemijom …

   • A čitao sam u JL člančić, o pokušaju namještanja izraelske borbene stanice od NIŽIH zapovjednih prpadnika MORHa…ražalosti me to.

    • Dobro je da malo vrše pritisak, iako je ovdje priča drugačija nego u Kutini, ovdje se država postavlja proaktivno, umjesto kao u Kutini krajnje štetno. Međutim, strateški partner ne bi bio dobar zbog naravi ugovora s Patria i Kongsberg.

    • Oglašavanje sindikata u ĐĐ je obično znak za loše rezultate na idućem FI, ali je naravno i pozitivno da drži političare na oprezu da se netko od stranačkih kolega malo ne zaigra.
     Nebi li Patria ili Kongsberg bili zainteresirani za ulazak u Đuru kao strateški partneri a dobrobit za sve u Đuri i oko njega takva da im se to omogući po povlaštenim uvjetima?

    • Mislim da ni Patria ni Kongsberg ne bi bili zainteresirani i to je jako dobro za ĐĐ. Naime, jedno od glavnih, ako ne i glavno tržište za ovaj proizvod su arapske zemlje. Poslovanje ondje je komplicirano, zbog sustava agenata i JV-ova, pri čemu nikako ne želim implicirati da bi bilo ilegalno. Naprosto, to je jedan poseban način poslovanja, koji se na Zapadu često može drugačije tumačiti, na što su u Kongsbergu i Patriji (pogotovo sada!) jako osjetljivi. Zato je ĐĐ idealno poziconiran da bude nosilac konzorcija za Patriju i Kongsberg, a da ne bude kontroliran od strane njih. Tu vidim veliku Đurinu prednost.

    • Vrlo zanimljivo viđenje stvari s vaše strane g. Bakić, što se tiče neulaska Kongsberga ili Patrie kao strateškog partnera. O tome uopće nisam tako razmišljao.

     Ja sam, kao i davor, mislio da bi upravo Kongsberg ili Patria bili rješenje, a ne netko treći kao strateški partner. Ona odluka o dokapitalizaciji sa Skupštine mi je nekako “vukla” na to. Međutim, što bi onda bilo optimalno rješenje? Da postojeći dioničari dokapitaliziraju?

    • Pa ne znam, ali gledajte jednu od stvari koja me navela na takvo razmišljanje, nedavno na Tactical Report vezano uz posao u Iraku, gdje Iračani praktički potežu Fince za rukav, a ovi im ne žele prodati:

     Sources close to the Iraqi Defence Ministry say that the Ministry has not yet received any positive reactions from the Finnish side to the project.

     Sources close to the Iraqi Premiership say that the Finnish side might not be prepared at this stage to discuss the possibility of selling Patria-made vehicles to Iraq.

     As there is no further information to provide in this regard, the same sources are wondering whether there are US interventions in this matter or whether there are Finnish legal rules which prevent Patria from exporting its vehicles to Iraq.

    • Za svaku dokapitalizaciju spremni državni “đokeri zovi”, OMFovi bi upumpali novac ali Đuri bi dobro došlo i nešto više od toga.

 1. Imam đurine dionice od cca 40-45 kn sad smo opet na razini od prije dvije,tri godine. Ne smeta me šta dionica nije 90 kuna (iako bi volio) ali zar đuro ništa ne vrijedi ako ne dobije posao u arapskim zemljama. Znam da je naša burza neefikasna ali da li je moguće da nijedan posao koji đuro dobije ne mijenja cijenu na burzi. Ustvari mijenja, spušta je.

 2. To i mene zanima, kao i još nekaj:
  zadnjih tjedana je velika kolicina dionica koje netko zeli prodati i manjim dijelom to i uspijeva te cijena pada, samo zadnja 2 dana skoro 15%. No koja je logika sada prodavati? Ddjh je pred potencijalnim dobivanjem velikog posla. Kuzim prodaju ako ne dobije posao, ali zasto sada prodavati….ili netko zna nekaj kaj se još ne zna u javnosti…

  • Zaista nevjerojatno da nitko u CERP nema ni zrnu razuma ni profesionalnosti da ne vide da ne mogu na ovako nelikvidnom tržištu rasprodavati dionice dok se ĐĐ natječe za ‘posao stoljeća’. Nevjerojatno. U normalnoj državi se ovo ne bi moglo dogoditi.

 3. Mislim da je jasno da je “dogorilo do noktiju” jer smo vidjeli rasprodaju i VPIK isto od CERP-a u istom razdoblju od cca gotovo 5000 kom.
  Vidjet ćemo što će dalje izabrati iz svog portfelja 🙂

 4. Evo par interesantnih podataka. DDJH je nedavno dobio kredit u iznosu od 120 mil. kn a tržišna kapitalizacija je svega 140 mil. kuna (novac na računu = 45,38 kn po dionici). Čak i da ne pobijede na natječaju u Kuvajtu, mislim da imaju najbolji proizvod te vrste na svijetu a tržište je jako dinamično. Osim toga, možda bude napretka i u drugim divizijama (vagoni, energetika).
  S druge pak strane, HDEL je krajem 2013 .g. dobila kredit od 50 mil. kuna dok je tržišna kapitalizacija trenutno oko 23 mil. kuna kao posljedica lošeg izvješća.

  Znači li gore navedeno da HBOR / komercijalne banke više vjeruju u te firme od ulagača na burzi?

  • Što se tiče posla u Kuvajtu, imamo sljedeće info, redom:

   – lipanj 2013.: Đurina Patria krenula u Kuvajt

   – studeni 2013. imamo ovu vijest na TPortal i nekim drugim medijima koja je za nekoliko sati maknuta, ali bez demanta, što se, koliko znam, radi kad je vijest točna ali nije za objavu: T portal Kuvajt

   – studeni 2013., Tactical Report piše: ”

   According to the same sources, Major-General Al-Foudari thinks that the Kuwaiti options will finally be reduced to a shortlist of three 8×8 wheel-drive IFVs:
   1) The Patria AMV of Patria
   2) The VBCI of Nexter
   3) The Mowag Piranha V of General Dynamics European Land Systems (GDELS). ”

   – prosinac 2013., Tactical report:
   “According to these reports, the meeting was held at the request of KLF Commander Major-General Khaled Al-Foudari who included his request an urgent demand to go ahead with the project, while mentioning that he has begun preparing the crews which will be trained on how to use the 8×8 wheeled vehicles. ”

   – prosinac 2013., Tactical report:
   “According to the same reports, the meeting will have to do with the Croatian efforts to place an offer with Kuwait for the Croatian version of Patria AMV 8×8 wheeled Infantry fighting vehicle (IFV).

   The same reports add that Polish diplomats posted in Kuwait are contributing to the Croatian efforts.

   In this regard, the same reports mention that those Polish diplomats have established contacts with the Kuwaiti Foreign Ministry on the subject, in coordination with the Croatian Foreign Ministry.

   Sources close to the Kuwaiti Defence Ministry say that Croatia, which is working to market the Patria AMV in Kuwait, is betting on the possibility of placing an offer with the Kuwaiti Land Forces (KLF) for 150 vehicles.”

   – siječanj 2014., američki Defense news: ““In addition to this, the Kuwaitis will look to modernize their Desert Warrior IFVs with Patria leading the race to replace their aging land-based vehicles,” Hedges said.”

   – ožujak 2014.: Novoj generaciji studenata nudi se praksa u KONGSBERG-u i posao u Đuri Đakoviću

   – travanj 2014., Defender:

   Naime, tvrtka je uspostavila strateško partnerstvo sa vrhunskim svjetskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja, finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom. U suradnji sa prvom tvrtkom, Đuro Đaković proizvodi borbena oklopna vozila AMV 8X8. O kakvim je vozilima riječ možda najbolje govori podatak kako su na nedavnim ispitivanjima u Kuvajtu pomela konkurenciju sa Zapada i trenutno se čeka konačna odluka o pobjedniku. Najbolje od svega vozilo AMV, koje je sudjelovalo na ispitivanjima, proizvedeno je u Slavonskom Brodu, Također, na istom projektu zajedno sa Patrijom i Đurom Đakovićem u Kuvajtu je sudjelovala i norveška tvrtka Kongsberg koja je najbolji svjetski proizvođač između ostalog, daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm, a od nedavno i 30mm. Upravo je svjetska prezentacija oružanih stanica 30mm održana prošle godine u Slavonskom Brodu što govori o povjerenju Skandinavaca u hrvatsku tvrtku. Nigdje na svijetu nećemo naći na jednom mjestu proizvodnju borbenih oklopnih vozila 8X8 i integraciju daljinski upravljanih oružanih stanica 30mm osim u Slavonskom Brodu.

   – travanj 2014. RH se postavila državnički prema ĐĐ: https://trzistakapitala.wordpress.com/2013/07/14/dokapitalizacija-dd-i-opcenito-o-izdanjima-dionica/#comment-44125

 5. Pa ja bih rekao da se Patrija dosta opekla po pitanju mita i da vjerojatno pušu i na hladno. S druge strane iz informacija iz treće ruke znam da je Irak tip zemlje gdje bez debelog mita za cijeli lanac glavešina ovakav posao ne možeš sklopiti.

  Tu zapravo vidim priliku za Đuru jer bi on nastupio kao nositelj posla i vjerojatno dao mito jer budimo realni u RH je takav način poslovanja nažalost i dalje kao dobar dan, samo eto moraju to pametno odigrat. IMHO nije moralno, ali vjerujem da za dobiti posao tamo je to jedini način, a uostalom cijeli Đurin vojni program i nema baš mirotvornu/moralnu misiju.

  • Kronologija je otprilike ovakva:

   1. Prije 7 mjeseci:

   It is of note in this regard that the UAELF command does not conceal its desire to buy the Patria AMV and has already told Sheikh Mohammad about it. But Sheikh Mohammad seems to have his own considerations and the UAELF command has not to discuss them with him.

   2. Prije 5 mjeseci:

   The same reports add that Prince Mohammad is not in a hurry in this regard as he has the option of the Patria AMV ready to sign at any time.

   But circles close to him are wondering why he does not finish this matter and award the tender to Patria. In fact, they do not have any answers to their wonderings.

   Sources close to Abu Dhabi-based Tawazun Group say that there is talk about Sheikh Mohammad waiting for Tawazun to present him a project for a locally-made 8×8 wheeled vehicle on which the BMP-3 turret can be mounted.

   3. Prekjučer:

   Emirati sources following an Emirati tender for 600 8×8 wheeled armored combat vehicles say that the first impression about the first prototype of the Nimr 8×8 is that it cannot compete with the three vehicles which have already been shortlisted for the tender:
   – The Patria AMV (Armored Modular Vehicle) of Patria of Finland;
   – The VBCI Infantry fighting vehicle of Nexter of France;
   – The Arma armored tactical vehicle of Otokar of Turkey

    • Ne bi htio biti subjektivan ali Patria i Đuro su veliki favoriti. Samo dali će biti plavih kuverta i dali će presuditi kvaliteta proizvoda to je upitno. Ako se bude gledala kvaliteta ne bi trebalo biti dvojbe tko posao (poslove) nosi doma..

    • Otkada Arapima trebaju kuverte, nemaju li oni dosta love? 🙂
     Ja se samo nadam da netko ne radi namjerno rušenje cijene da bi netko što jeftinije dokapitalizirao DDJH…

    • Arapima ne trebaju kuverte, nego se radi o sustavu agenata. Kod njih skroz uobičajeno i legalno, ali ponekad problematično s obzirom na Zapadne standarde poslovanja jer bi netko to mogao tumačiti kao mito, iako nije. Da pojasnim: imate lokalnog partnera koji zapravo vodi posao dolje i za to dobija proviziju, koja je provizija za njegovu usluge zastupanja, lobiranja itd. ALI neka Zapadna regulatrona agencija može argumentirati da je proizvod mogao biti prodan ‘državi’ direktno, a ne preko agenta (a nije), pa tu proviziju tumačiti kao ‘mito’, vidite u tome je problem. Npr. kolika provizija ‘jest’, a kolika ‘nije’ mito?

     Što se tiče dokapitalizacije, mislim da bi ona bila dobra, i da bi bila dobar znak. Pazite, ako idete u tako velik posao (Kuvajt ili UAE ili tko zna što), morate biti kapitalno jači nego je sada ĐĐ. Zamislite npr. scenarij posla u Kuvajtu, recimo da je to 500 mil. eura. Kolika bi to trebala biti izvedbena garancija? Kako ju dobiti ako imate ovako slab kapital?

     S druge strane, ako netko odluči ući s jačom dokapitalizacijom, vjerovao bih da to nije zbog tekućeg poslovanja, nego da se taj dobro raspitao o perspektivama velikih poslova i da se ‘kladi’ na njih. Tako da bi mi to bila dobra indikacija.

     A evo iz jučerašnjeg izvještaja s Tactical o 600 BOV za UAE:

     The already-shortlisted vehicles are:
     – The Patria AMV (Armored Modular Vehicle) of Patria of Finland;
     – The VBCI Infantry fighting vehicle of Nexter of France ;
     – The Arma armored tactical vehicle of Otokar of Turkey
     ….

     … the same sources expect him to reactivate the contacts with the shortlisted bidders for the 8×8 tender and try to get from them their best offers.

   • Kako ste došli do iznosa od 500 milijuna eura?
    U Defenderu je nedavno pisalo da je za UAE 600 vozila iznos 1-2 milijarde eura pa bi za ovih 150 vozila Kuvajta, po tome, to bilo između 250 i 500 milijuna, ako su njihove info točne.

    • Dobro, ovo je načelno. Prvo količina nije sigurna. Drugo, ovisno je o konfiguraciji. Koliko znamo osnovna verzija je oko 1,5 mil eura, a onda dolaze konfiguracije. Kongbergova stanica je oko 2 mil eura (koliko znamo iz izjave predsjednika uprave na HTV). Treće, postoji stavka održavanja koja se vjerojatno ugovara u početku, a koia vjerojatno nije mala.

 6. Eto, ipak su ponovno objavili da je “AMV 8X8 proizvedenim u hrvatskim pogonima pomeo zapadnu konkurenciju na testiranjima u Kuvajtu”.

 7. Naši putuju među klokane umjesto da lobiraju po Arapskim zemljama za takve mega poslove. Izgubili su davno kompas i na žalost kao da ne razumiju ili ne žele razumijeti. Ok ako ima fali inteligencije, ali daj malo poslušaj okolinu i stručnjake. Sam autor članka kaže: Đuro Đaković bi trebao biti predvodnik i lider hrvatske obrambene industrije na tržištu arapskih zemalja. Ne radi se samo o Kuvajtu i UAE već treba u to uključiti Oman, Bahrein, Katar.

  • Jao nemojte samo da ONI idu lobirati dolje. Da se ne ponovi gospodarska misija gdje je mislim ingra ugovarala dvorane za gimnastiku u Kataru ili tako nešto.

   Nek to Patria ili ĐĐ ispregovaraju, prilagođeno običajima arapskih zemalja (gdje nešto što kod nas ide ispod stola tamo ide iznad stola), i da dionica zapali pod oblake 🙂

   Nažalost, obzirom na klimu sa PTKM sa koje se sigurno prenijelo malo sentimenta i na DDJH, privremeno sam izašao iz dionice ali pažljivo pratim što se zbiva.

 8. Da li netko zna možda ili naslućuje zašto CERP ovako uporno prodaje dionice DDJH u zadnje vrijeme. Gledam podatke na MojeDionice, u razdoblju od 15. – 22.04. prodali su 45 tisuća komada (gotovo cjelokupni promet u tom razdoblju)!? Čemu to i čemu takva netaktička prodaja i očito rušenje cijene dionice? Nije mi jasno kome je to u interesu?

  • Rekao bih da je prije stvar u nemaru. O tome da se radi o obeštetnim dionicama koje su davane po potraživanjama za nacionalizaciju itd., a o procesima gdje je to možda ugovoreno i koji mjesec ranije, i sada samo prenesene dionice, morao bih pogledati knjigu dioničara da vam kažem točno. Ako je tako, takvim ljudima je prvenstveno za doći do novca, oni gledaju dionicu kao među-monetu, stušte na burzu, pa koliko dobiju, dobiju. Brokerima koji im to izvršavaju je jasno u interesu ne postići najbolju cijenu, nego što više i brže transakcija (klijent je neupućen, pa ako mu ne izvrđi nalog za dan-dva, ovaj će misliti da se radi o lošem brokeru i otići drugome). Moguće je da je CERP to prestao raditi, ali da još uvijek vidimo posljedice tih prijašnjih akcija.

    • A ja sam baš mislio da je NAŠ predsjednik uprave dobar sa sindikatima, evo preko vikenda čovjek bio u Lisabonu na skupu koji je organizirao portugalski Sindikat metalaca (http://www.sima.org.pt/), a koji se zvao “Information and Consultation into a New Dimension” (http://icnewdimension.sima.org.pt/index.php), a konzlutacije su bile oko dvije direktive EU,
     – DIREKTIVA o uspostavljanju općeg okvira za obavješćivanje i savjetovanje s radnicima u Europskoj zajednici
     – DIREKTIVA o osnivanju Europskog radničkog vijeća ili uvođenju postupka koji obuhvaća poduzeća i skupine poduzeća na razini Zajednice radi obavješćivanja i savjetovanja radnika

     Evo fotografija, galerija na FB je ovdje:

     sipa 2

     sipa 1

     Odlično je da naši predsjednici uprava održavaju ovako dobre odnose s međunarodnim sindikatima, zar ne?

    • Ne bi li PU trebao barem pokušavati prodati robu? Čini se da su Đurini sindikati veći kapitalisti i biznismeni od Uprave.

    • Politika…
     http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/politika/ostalo/u_duri_dakovicu_ni_strajk_nije_iskljucen.aspx#.U3Hkq4F_ucA

     Vladimir Kovačević, direktor Holdinga Đuro Đaković

     Za prijetnje “svim oblicima sindikalnih akcija” u Đuri Đakoviću ne postoji niti jedan razlog. Iako već duže vrijeme imamo bitno smanjen obujam proizvodnje, niti jedan radnik nije otpušten, a plaće isplaćujemo na vrijeme i u skladu s parametrima iz Kolektivnog ugovora. Unatoč negativnim financijskim efektima, činimo to svjesno jer čuvamo strukturu zaposlenih za predstojeću popunjenost svih proizvodnih kapaciteta, na kojoj intenzivno radimo.

     Pokušaj remećenja skladnih odnosa između Uprave i zaposlenika šteti kako unutrašnjoj stabilnosti tvrtke, tako i okruženju u kojem ona djeluje. Zna to i gospodin Štivić. Tim više čudi da je odlučio opći interes podrediti osobnom – zbog unutarsindikalne izborne kampanje u kojoj se trenutno nalazi.

     O dostignutosti strateških iskoraka zacrtanih planom restrukturiranja tvrtke raspravljati će Nadzorni odbor u četvrtak, 15. svibnja, a zaključci od interesa za zaposlenike i javnost bit će blagovremeno objavljeni, stoji u odgovoru na upit SBplusa.

 9. Kako komentirate FI? Veliki pad prihoda ali nevelik gubitak, nema otpuštanja – naprotiv, dokapitalizacija, prethodno uzeli kredit … Definitivno se pripremaju za posao sa Kuvajtom.
  Kakva je budućnost u slučaju da ne dobe taj posao? Za neki sličan trebati će dosta vremena, vidimo koliko traju natječaji.

 10. Je li itko pročitao revidirano izvješće? http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/DDJH-fin2013-1Y-REV-K-HR.pdf
  Izgleda da je bilo strašnih dubioza u bilanci, puno nenaplatih potraživanja te je kapital zapravo bitno manji.

  Kapital i rezerve sad nakon 1Q iznose ok 75 mil kn (N) odnosno 62 mil (K), što znači i da nakon ovog većeg pada dionice na burzi, i dalje se trguje na nešto ispod P/B 2. Zbilja me zanima kako će provesti smanjenje kapitala, kolika će biti nova nominala, te koju će cijenu odrediti po kojoj će se upisivati nove dionice u dokapitalizaciji.

  • Pa čini se da je HNS imao plan za ĐĐ da bude nosilac posla u velikim energetskim projektima koje je planirao. E sad da li će sto biti od ovoga konkretno, i ako da, kada …

 11. Dakle:
  Čermakova plinska elektrana u Sl. Brodu,
  Vrdoljakova plinska elektrana u Osijeku,
  IGH-a elektrana kod Obrovca
  LNG terminal
  Također za obnovljive izvore energije EU više ne potencira vjetar i sunce već biomasu
  Ako je ĐĐ posustao na vagonima, mostovima vrijeme je za termoenergetska postrojenja.
  Naravno pitanje kada i kako preživjeti do tada
  Barem znamo da namjenski troše novac od kredita i nadam se buduće dokapitalizacije:
  http://www.strojna-obrada.hr/
  LP!

 12. Uh čini se da ide prema tome, nažalost. Cijena dionice je pala cca 50% zadnjih par mjeseci, unatoč dobrim izgledima da dobiju veliki posao.

  Nadam se najboljem za ddjh.

  • S obzirom na dosadašnje ponašanje države kao većinskog vlasnika, očito je da i ova firma ide u vražju mater. Uništiti sve što se može, za volju ne znam kome.
   Lako moguće da od natječaja za oklopna vozila neće biti ništa. Tu smo nesposobni bilo što izlobirati. Sumnjam da bi se ovako rušilo cijenu da se već ne zna ishod natječaja za oklopna vozila.
   Za mene osobno, jedno optimistično ulaganje na kojem ću imati apsolutni gubitak. Pouka da se definitivno i pod svaku cijenu treba kloniti bilo čega u čemu država ima svoje prste. Žalosno, ali istinito.

  • Kakav paradoks s ĐĐ, da ovako posluju, a danas objavljena vijest http://www.tacticalreport.com/view_news/UAE:_Sheikh_Mohammad_8x8_tender_and_CBRN_issue/3997
   kaže sljedeće:

   Reports from Abu Dhabi suggest that Crown Prince of Abu Dhabi Sheikh Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, who also acts as Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces, is now looking again into the files of the three vehicles which are shortlisted for a tender for 600 8×8 wheeled armored vehicles, notably on what concerns their capability to deal with chemical, biological, radiological and nuclear (CBRN) threats.

   The three shortlisted vehicles are:
   – The Patria AMV (Armored Modular Vehicle) of Patria of Finland;
   – The VBCI Infantry fighting vehicle of Nexter of France ;
   – The Arma armored tactical vehicle of Otokar of Turkey

   Despite that, Sheikh Mohammad re-expressed his desire to know which vehicle is better than the other in terms of CBRN capabilities. … Sources close to the UAELF command say in this context that Major-General Al-Bawardi admits that Patria AMV is better equipped for this purpose, but this does not mean that the other two vehicles do not have the required specifications.

 13. Danas cijena pada za nekih 25% trenutno, pa kaj je moguće da je već panika oko ddjh ili sam možda propustio neku novost…

  • Da se ne izletim jer je situacija osjetljiva, evo samo glavnih stvari.

   1. Evidentno je tvrtka poslovala loše, možda je g. Kovačević najneuspješniji direktor neke velike kompanije u RH, po rezultatima čini se da jest.

   2. Po mom sudu, kapital neće upisati nitko na osnovu ‘običnog’ poslovnog plana za redovne aktivnosti koji bi poslovni plan ponudio taj i takav prdsjednik uprave; dakle, ako netko upište taj kapital, on će to upisati samo ako ima indicije ili zna (ili se objavi) da je zaista blizu ugovoranje velikih poslova u vojnom segmentu; a to je ono na što se ja ‘kladim’. Mnoštvo je naznaka da iako se oni stalno razvlače, da su ipak sve bliže, pogledajte današnji izvještaj s Tactical Report.

   3. U slučaju velikog posla financijska snaga tvrtke je sigurno nedostatna za obrtni kapital i izvedbene garancije, pa bi, po meni, to bio i glavni razlog izdavanja novog kapitala. Također mislim da uprava (očito uz podršku ministarstva) ne bi išla na ovako radikalan potez da očekuje da on neće uspjeti – po logici stvari s obzirom na gornje, netko tko će upisati bi imao indicije za veliki ugovor (ugovore) i uprava i NO već sada očekuje da će takav postojati.

   4. Do samog upisa ima još koji mjesec i do onda će nadamo se biti još informacija o razvoju poslovanja i dioničari do onda mogu odlučiti da li upisati ili ne. Oni koji žele, imaju pravo prvenstva upisa i u tom slučaju neće biti razrijeđeni, a nadamo se da država neće upisati i na taj način bi umjesto nje ušao netko normalan. Dioničari koji ne upišu bit će razrijeđeni.

   5. Restrikcija koja je dana na one koji mogu upisati navodi na to da se ne želi dati upis bilo kome, naime stranim fondovima ili nekim igračima-konkurentima i sl. što bi moglo nervirati Patriju ili Kongsberg, o čijim ugovorima ĐĐ ovisi, što mi je još jedna indicija da se ipak očekuju ti poslovi u vojnom segmentu.

   • A ja sam se čudio što CERP prodaje ko sumanut tamo negdje na 40 kn.
    Uvijek sam bio naivan…
    Prodaš po 40, pa ponovno kupiš po 20, jer je 100% sigurno da neće svi postojeći dioničari upisivati nove dionice.
    Ja se prvi pitam na temelju čega da to donesem odluku o upisu novih dionica po 20-23kn? Na temelju kojih izvještaja, informacija o budućem poslovanju, izgledima, očekivanjima? Možda da zavirimo u kristalnu kuglu, pa da tamo pronađemo odgovor.
    Ako nemaš insajderske informacije možeš se slikati.

    • Mislim da je CERP bio više nekoordiniran, nisu mi do sada ostavljali dojam nekoga tko se trudi zaraditi više. Pa jeste li vidjeli kako su prodavali dionice RIZ na tržištu i slično?

   • G. Bakić, vezano za upis novih dionica temeljem indicija o budućem poslovanju, ne bih se baš mogao složiti s tom logikom.
    Dovoljno se je osvrnuti na slučaj Petrokemije. Tamo su mirovinci upisivali isto na temelju “indicija” o budućem poslovanju. Vidimo kako je to završilo.
    Bojim se da bi ovo mogla biti ista priča.
    Nisam se želio kockati na burzi, ali izgleda da je odluka o upisu novih dionica na razini čistog kockarskog poteza. Ne volim na ulaganje u dionice gledati kao na klađenje, ali ovo nije ništa drugo nego obično klađenje.

    • Ovdje se nismo razumjeli. Ni ja ne mislim da se isplati upisivati na ime tekućeg poslovanja ili poslovnog plana koji bi izradio ovakav predsjednik uprave. Nego da se isplati upisati ako postoje ozbiljne naznake, ili objava, velikog posla u BOV-ovima ili sličnom, što je, barem za mene, cijelo vrijeme i razlog ulaganja u ovu dionicu.

   • Dobro, da možda je bitno i napomenuti da ova odluka o povećanju kapitala treba 3/4 većinu, pa ju država ne može izglasati na skupštini bez dva vodeća privatna ulagača, Lukšić grupe i NB. Tako da mislim da će ipak tu još biti svega 🙂

    • Moje mišljenje je da bez obzira što mi mislimo o upravi, g Kovačeviću oni se i sami pripremaju za Kuvajt. Kuvajt je biti ili ne biti i svima koji imaju dionice ĐĐ je to kristalno jasno! ĐĐ treba “game changers” a Kuvajt je upravo to za ĐĐ. Nakon tog posla uprava bi imala popunjene kapacitete narednih par godina, dobili bi dodatne reference i mogli bi se dalje na miru posvetiti razvoju u drugim divizijama u grupi.

     Par pitanja prije spavanja:
     Da nema ničega zato bi firma uzimala onaj kredit od 125 miljuna kn za opremu i strojeve?
     Zašto bi se predlagala tako velika dokapitalizacija ako nije neki veći posao u pitanju?
     Zašto bi se držalo toliko ljudi(300) na hladnom pogonu ako za njih nema posla.
     Idem i malo dalje i mislim da je poziv ministra Vrdoljaka da uprava i sindikati sjednu zajedno sa njim za stol zapravo smirivanje situacije da se ne napravi šteta, da se ne pokvari slika o firmi ĐĐ, o državi Hrvatskoj…

     Mislim da se ĐĐ priprema za nešto veće, a ne za neko puko preživljavanje!

     Vidimo se 3.7 na skupštini u SB.

     P.S. imam dionice ĐĐ i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih!

 14. Eto, barem jedna dobra vijest u svemu ovome. 🙂
  Molio bih vas da napišete na blogu par riječi sa skupštine kad bude.
  Ja sigurno neću ići s obzirom na to da sam mali ulagač i ne isplati mi se putovati radi toga. Trošak puta bi mi dodatno srozao ionako uništeno ulaganje. 😀
  A na skupštini bi sigurno trebalo biti nekih korisnih informacija, inače je sve skupa stvarno neozbiljno.

 15. Kupovao sam dionice ddjh i prodavao, zaista ne znam dali sam u konačnici bio u plusu ili minusu što sada nije toliko ni bitno.
  Uglavnom, godinama pratim što se zbiva oko ĐĐ.
  Nekako kada gledam sa strane sve mi pada na pamet da se država odužuje mirovincima preko leđa dioničara ĐĐ.
  Trenutno su fundamentalni pokazatelji katastrofalni, ali ako se izvrši dokapitalizacija kako je zamišljeno, za one koji uđu po npr. 20 kuna po dionici a s perspektivom dobijanja poslova sada s Kuvajtom ili nekog drugog sličnog, situacija je sjajna.
  Trenutno nemam mogućnosti za kupnju ali ove današnje cijene mi izgledaju jako privlačne.

  • Od kad su najavili smanjenje nominale na 80 kn te dokapitalizaciju po toj cijeni, odmah sam izrazio zabrinutost kako će se dokapitalizacija provesti. Rekao sam da bi bez tog velikog posla u Kuvajtu, upitna bila njena uspješnost. Jer nitko ne voli kupovati “mačka u vreći”. S druge strane, ako dobiju posao prije postupka dokapitalizacije, to bi bilo suludo da se razrijedi država po toj cijeni (ako pretpostavimo da država zbog nedostatka novca neće sudjelovati u dokapu ili bar ne u maksimalnom iznosu).

   No, sad nedavno smo vidjeli da su bile i ogromne dubioze u bilanci, da je stvarni kapital bio znatno manji. I onako je bio devastiran katastrofalnim poslovanjem, sad je pak zaista mizeran ako se računa na velike poslove. Prodao sam dionice na 60 i par kn jer sam vidio da ne ide na dobro. Potvrda je stigla kad su objavili rekordni gubitak od 65 mil kn, pri ne tako malim prihodima (2009. i 2010. je bio manji prihod pa nije bio toliki gubitak). 2012. su bili rekordni prihodi, preko milijardu kuna – i onda prošle godine, kad je završio program BOV-ova, kad je bilo znatno manje posla (400 mil kn manje), oni objave 12%-tno povećanje troškova plaća.

   Sad vidimo ciljaju na veliku dokapitalizaciju, skoro 200 milijuna kn. Spremni su izdati do 10 milijuna novih dionica, a sad ih imamo 3. Dakle, tko ne upiše, prilično će mu se razrijediti udjel.

   A onda se opet vraćamo na mogućnost uspjeha dokapitalizacije. Nikako neće biti lako skupiti toliku lovu (čak niti 80-ak mil što su postavili za minimum) ako nema dobrih indikacija da će dobiti posao BOV-ova. S druge strane, cijena upisa novih dionica je prilično niska (nešto ispod BVPS) i kao takva je za ulagače prilično atraktivna jer se njome kompenzira povećani rizik. A što ako do održavanja GS budu gotovi tenderi za neke poslove? Pa to će biti bagatela. Za mene je svakako pozitivna činjenica ovo što je gore rekao NB – potrebna je 3/4 većina za izglasavanje dokapitalizacije, a bez malih ulagača, prvenstveno Lukšića i njega, to neće biti moguće. Svakako dobra vijest za male dioničare.

 16. Nije mi jasno kako je moguće skupiti 3/4 većinu za ovako nepopularnu odluku ako top 10 dioničara ima ispod 60% glasova…

  Btw, da li se negdje može skinuti aktualni statut društva?

 17. Vrlo zanimljiv tekst o ĐĐ-u danas u JL-u, s generalno zabrinutim tonom, ali s vrlo znakovitim krajem: “ne smijemo joj reći, je li? … pitanje je mjeeca, možda i dana …”
  Ovo “Ne smijemo joj je reči?” na rubu je indirektnog javnog iznošenja moguće povlaštene informacije.

   • Sad sam pročitao članak, kraj je stvarno znakovit…u teksu stoji da je posao u Kuvajtu težak oko 3,5 mlrd kuna, postoji i šansa za UAE pogotovo nakon onog zadnjeg članka od ovog petka u Tactical Reportu. Da postoji samo 33% šanse (mislim da su po 3 ponuđača ušla u završni odabir na tim natječajima) da se dobiju ti poslovi, svakako treba imati ovu dionicu, pa makar sve otišlo kvragu. Realno mislim da bi šanse trebale biti i veće jer su testiranja prošla besprijekorno. TK je trenutno oko 11. mil EUR! Što se poslova od države tiče, mislim da bi DDJH mogao radit nešto i oko Plomina i ostalih velikih projekata ako od njih ikad nešto bude.

    • Posao u Kuvajtu samo što nije potpisan(kako se moglo naslutiti iz članka)a firma radi dokapitalizaciju po 20 kn?
     Po meni ili uprava laže ili nešto muti.

 18. Ovaj dio sa “Ne smijemo joj reći” je obična glupost i fora. Velika sam faca i imam ugovor od 3 i pol milijarde kuna u džepu. Aha, malo sutra.
  Kako uprava i NO funkcioniraju sve govori prva sjednica NO.

  • S takvim stvarima se ne šali, to ozbiljni ljudi na čelu tvrtke poput Đure Đakovića ne rade. Može biti, ali onda je taj tip doista zaslužio šup-kartu.

   • Da, s takvim stvarima se ne šali, osim u vukojebini koja se zove Hrvatska. Iskreno se nadam najboljem, ali mi iskustvo govori da se pripremim za najgore…

   • Ta dva lika prosipaju fore i prave se važni pred novinarkom, drugim riječima ponašaju se ko djeca u vrtiću, a ne ozbiljni poduzetnici pred kojima je zaključenje jako ozbiljnog posla.
    Stvarno jadno kako mi funkcioniramo. I sad da ja očekujem da se njima može vjerovati? Kako da ne…

 19. Nonescio…ja sam stekao dojam da je posao “stoljeća”pred finalizacijom,metodom “slaganja puzzli”počevši od zajedničkog memoranduma(kongsberg&patria&đuro)zatim školovanja i usavršavanja naših studenata u Norveškoj,te zajedničkog djelovanja za dobivanje poslova na trećim tržištima.Indikativna mi je najavljena dokapitalizacija za koju vjerujem da ima za cilj prikupiti kapital za posao “stoljeća” a čitajući g.Kovačevića stekao sam dojam da se Đuro itekako priprema logistički za “nešto veliko”samim time što i zadržavaju hladan pogon radnika.Sigurnost da će favoriti na natječaju opravdati i dobiti posao su mi patria i kongsberg koji sigurno ne miruju i lobiraju kod arapa a Đuro je tu u uzročno-posljedničkoj vezi neizbježan partner.Da se razumijemo rizik je 50-50%a s obzirom na trenutnu burzovnu “predstečajnu”cijenu od cc.25 kn u odnosu na mogući višestruki profit meni je prihvatljivo svjesno riskirati i nadokupljivati.

  • Po meni odgovorna Uprava mora imati planove za sve scenarije s natječajima te bez obzira na iste raditi na racionalizaciji poslovanja. Znači, nema više donacija košarkaškom klubu i ostalima, skupih auta i ostalih hrvatskih gluposti, u worst case scenariju treba ići s otpuštanjem dijela radnika kako bi ostali zadržali posao. U članku Jutarnjeg je dojmljiva usporedba DDJH sa Bilfinger Duro Daković Montažom koja radi jako dobro. Ne kažem da država mora skroz van iz DDJH ali mora početi voditi više računa o upravljanju svojom imovinom, pogotovo kad su potencijali i reference Đure u vojnom segmentu iznimno dobri. Interesantno je promatrati i sindikate. Neću ulaziti u njihove motive napada na Upravu, ali je lijepo vidjeti da im nije svejedno da li je ostavena dobit ili gubitak, bar je moj dojam takav. Drugim riječima, definitivno su svijesni uzročno-posljedične veze između kapitala i rada (zaposlenja) a to primjerice kod Klausa i ekipe nismo vidjeli. Znači tu nema galame sindikalista da mrze kapital i to je za hrvatske pojmove velika stvar. Što se prijedloga o dokapitalizaciji tiče, tu ni blizu nije ništa gotovo. Mislim da g. Lukšić i Nenad tu mogu biti prevaga razuma ako će to biti potrebno i ako tako procijene (logika stvari nalaže da je to automatski dobro i za sve male dioničare).

  • Da se razumijemo, ja se nadam najboljem, a očekujem najgore. Imam dionice DDJH i nije mi namjera navijati ni za ni protiv.
   Što se tiče lobiranja Patrie i Kongsberga, tu je g. Bakić bio nešto govorio da upravo oni ne žele lobirati, već to prepuštaju Đuri ako sam dobro razumio.

   • Moje je mišljenje da su oni jako uvjereni da će dobiti neki veliki posao jer se to može iščitati iz intervjua predsjednika uprave koji je u jutarnjem rekao nešto u stilu “jeli da ne smijem reći” a da im je ovo izglasavanje prijedloga dokapitalizacije garant da će prikupiti kapital od postojećih dioničara u momentu kada i ako objave vijest da su dobili posao a ako ga ne dobiju uskoro oni su banana skroz i onda mogu računati samo na bora škegru?
    Ne vjerujem da su samo igrali na kartu kuvajta?A možda i jesu,tko bi ih znao?

 20. Zar nije trebala dokapitalizacija biti po 80 kn?
  Nenade, natuknuli ste da su potrebni 3/4 glasova za GS-u.
  Imate li definiran stav s obzirom na paralelno gledanje stanje stvari u PTKM.
  LP

  • Ovdje barem ne postojie ograničenja za male investitore, kao npr. u PTKM, gdje je minimalan ulog 100 tisuća eura(?). Tako da us lučaju da stvarno u međuvremenu uleti neki očekivani posao dokap po 20 kn bi bio kao poklon “vjernim” dioničarima.

   • Ovdje naravno da postoji realna opasnost od bankrota ali mislim da to država neće dopustiti jer je ddjh prevažan faktor za vojnu industriju.Po meni moguća su tri scenarija a.objava dobijanja posla u kuvajtu i tada bi laganini prikupili sredstva za dokapitalizaciju pa čak i na većim razinama a naravno to ovisi o odlukama i protuprijedlozima na skupštini b.ulazak strateškog partnera c.škegro ili mirovinci upadaju kao spasioci,slično kao ptkm.
    Osobno u bankrot ne vjerujem.

    • Meni se ne čini baš izglednim da bi Kuvajt dodijelio posao Đuri u ovom trenutku (uz ovakvu financijsku “snagu”).
     Dakle, rekao bih da odluka o dobivanju posla neće prethoditi dokapitalizaciji, već obrnuto. Barem kada se radi o informacijama puštenim prema javnosti (iako u Đuri možda već imaju neformalnih saznanja o ishodu natječaja). Službenu objavu očekujem najranije krajem godine.
     Drugim riječima, oni koji trebaju znati znaju, a “obični” dioničari će ići na blef, a saznati će tek kasnije. Tako naši funkcioniraju. Ispravite me ako griješim.

    • @nonescio23: Mislim da za Kuvajt nije bitno u kakvom stanju je sada Đuro jer će oni, ako se odluče za Patriju, posao dogovoriti s Patriom/Kongsbergom koji jamče za izvršenje posla, a Đuro bi bio izvršitelj dijela posla.

  • @nonescio23 neka pitanja koja si vi postavljate i meni prolazila glavom. Moj rezime nažalost je da ipak oni koji znaju “znaju” …

   @nbakic meni ipak ostaje zanimljivo pitanje zašto je u 2013 g. holding povećao neto plaće 88%. Poslovanje loše, prihodi u padu, zaposlenost kapaciteta slaba ali plaće rastu?

   • Imate i komentar ispod. Čovjek nešto zna o tome, čini mi se. Kaže Patrijin amfibijski sustav dizajniran za svladavanje vodenih prepreka, ne za plutanje. Za to postoje druge stvari, koje i jesu korištene u poplavama.

    • Oboje.
     Uočite da su socijalistički mikromanageri iz neuspješne socijalističke Vlade bili ‘predložili’ imenovanje g. Kovačevića:

     Nadzornom odboru društva Đuro Đaković Holding d.d., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Društva Zdravka Stipetića i članice Marije Tolić te izbor Vladimira Kovačevića novim predsjednikom, a Marka Bogdanovića članom.

     ali ovo je prošlo bez njihove veleuspješne intervencije.

  • Što se ovakvim potezom dobiva? Zar nije to ista ekipa tamo? Po čemu je Mazal bolji izbor od dosadašnjeg PU? Pri tome naravno ne aludiram da mi je ovaj “draži”.
   Mazal je jedan od državnih službenika koji nema relevantnog iskustva u realnom sektoru ili se varam?

 21. Malo me plaši to što s obzirom na fazu razgovora sa Kuvajtom mi odlučimo smijeniti predsjednika uprave. Čini mi se da “tajming” za smjenu nije baš najsretnije pogođen. U svemu je dobro, ako je dobro to što je odmah postavljen njegov nasljednik,

  Također g. Mazal nosi dio krivnje što se u sektoru obrane nisu pronašli neki novi poslovi.
  S druge strane gledano ako g. Mazal dogovara posao sa Kuvajt-om onda mi ovo svakako ima smisla da mu se daju veće ovlasti.

  g. Kovačević je osim dogovora o suradnji ĐĐ i Konsberga(kada je doletio sa aviona direktno u studio HRT-a) oko vatrene stanice 30 mm ništa konkretno nije dogovorio. Bilo je tu svakakvih obećanja…od Kuvajta, Azarbajdžana …pa do Katara i natrag.

  Onaj intervju u jutarnjem na kraju članka kada se obraća g. Mazalu:” ne smijemo im reći ..!?” Jednostavno toliko neozbiljno da ne mogu vjerovati da si to jedan direktor tako velike firme(1100 ljudi) može dopustiti!

  Ukratko drago mi je da su ga maknuli.

  Želim vjerovati kako g. Mazal nije postavljen bez veze na čelu ĐĐ.

  Vidjeti ćemo kako se budu stvari razvijale.

  • Zašto mislite da je g. Kovačević na ikoji način zaslužan za ugovor s Kongsbergom? A ne zaboravimo kako je sletio u studio i razotkrio cijenu stanice?

   • Kako Vi komentirate intervju g. Kovačevića u Jutarnjem?
    Mislite li da su dioničari zakinuti za pravu informaciju!?
    Onaj intervju u jutarnjem na kraju članka kada se obraća g. Mazalu:” ne smijemo im reći ..!?”

    • Mislim da je super da je bio taj članak u Jutarnjem. Kako nitko nije ništa demantirao, valjda je sve istina. A dobro je da se istina zna.

 22. Prvo isprika ako ponavljam pitanje, pokusavam procitati sto vise starijih postova i komentara, ali mi je nejasan nacin uplate dionica pa bi molio pojasnjenje iskusnijih….
  Dakle, recimo da imam 10 dionica DDJH i koliko sam shvatio imam pravo upisa 30kom iz novog izdanja.
  Kada krene proces prvog kruga i ja se recimo izjasnim za maximalno ucestvovanje, da li moram uplatiti maksimalni iznos (30x60kn) i cekati odluku o konacnoj cijeni ili se moze izjasniti za maksimalan iznos dionica pa odluciti o konacnom broju nakon objave finalne cijene?
  Plus, u izvjestaju (tocka VIII) stoji da ce detaljno biti naznaceno vrijeme i mjesto upisa… Znaci li to da moram biti osobno prisutan, tj. da li je moguce cijelu stvar obaviti iz inozemstva?
  Hvala unaprijed!

 23. Prilično je jasno da uprava nije promijenila svoj vlastiti prijedlog samo tako, odnosno, da je isto ispregovarala sa najvažnijim dioničarima.

  Pitanje je zašto bi netko dao 60 kn gotovog novca za društvo koje ima 21,5 kn imovine i zadnju godinu je završilo sa skoro 38 kn gubitka po dionici? Naravno da ne bi.

  Osim ako investitori na koje se cilja da uplate većinu novca znaju informacije koje nisu dostupne svim dioničarima.

  I to još jednom u samo mjesec dana (spomenimo samo inicijalni prijedlog upisa na 20-23 kn za DDJH koji očito nije bio tajna informacija za sve i slučaj PTKM – protuprijedlog predstavnika većinskog vlasnika na samoj skupštini sa novom nominalom i rasponom upisa a onda uspješan dogovor oko cijene plina tjedan dana kasnije, koje pregovore je vodio upravo većinski vlasnik).

  • Evidentno, barem meni, je da nitko neće upisvati dionice s obzirom na postojeću bilancu nego s obzirom na buduće moguće poslove. Raspon 20-23 je bio suludo mali, pa je normalno da uprava ipak želi držati stvari otvorenima. A o korekciji vrijednosti potraživanja od društava kćeri na 0%, još ću pisati, to mislim da je skandal.

 24. Razumijem Vas potpuno no problematičan je slijed događanja.
  Činjenica jest da uprava društva (ne posve u istom sastavu ali je zato sastav NO na kojem su prijedlozi odluka sigurno raspravljani prije davanja prijedloga za Glavnu skupštinu bio potpuno isti):
  – 16.05 daje prijedlog dokapitalizacije u rasponu od 20-23 kn, .
  – 05.06 daje protuprijedlog na svoj vlastiti prijedlog dokapitalizacije, sada u rasponu upisa od 20-60 kn.

  Što se toliko drastično promijenilo u međuvremenu? I zašto ta okolnost nije dostupna javnosti jer je očito od velikog značenja za poslovanje društva i investitore koji bi trebali dokapitalizirati društvo?

 25. Mislim na okolnost zašto je uprava tako drastično promijenila svoj prijedlog, a ne na trenutak objave protuprijedloga.
  Prije 3 tjedna su smatrali da poslovanje društva opravadava vrijednost dionice od maksimalno 23 kn, sada smatraju da to poslovanje možda vrijedi 60 kn po dionici.
  Ili u velikim brojkama, prije tri tjedna smatrali su da bi ulagatelji trebali uplatiti cca 220 miliona kuna (po max. cijeni upisa od 23 kn po dionici), sada smatraju da je fer cijena da ulože potencijalno još cca 580 miljuna kuna (po max cijeni upisa od 60 kn po dionici u novom prijedlogu) u društvo jer je to možda fer cijena za poslovanje i imovinu DDJH.

  Pričamo o 360 miliona kuna razlike u mogućoj vrijednosti društva. oko kojih su se predomislili od 15.05 do 06.05..

   • Moram priznati da Vas ne razumijem.

    Siguran sam da ne želite reći da je uprava društva prije bila malo bedasta i da su uočili grešku od 360 miliona kuna? I da je sad sve u redu jer su ispravili grešku.

    Pa kad Vam dijete dođe i kaže da treba za kupiti traperice za 220 kn a malo kasnije kaže da treba ipak 580 kn za istu stvar postavi se više pitanja nego oko ove promjene.

    Svi su sretni što dionica raste a nitko ne pita što se dešava iza svega.

    Glede toga u čemu je problem, u ova tri tjedna je protrgovano 60.000 dionica. Što je s ljudima koji su prodali dionice na osnovi lažnih i nepotpunih informacija (jer mi je neugodno vjerovati da je uprava samo malo “bedasta”)? Hoće li im društvo nadokaditi štetu? Ne zaboravimo, uprava nastupa u ime društva.

    • Izvrćete činjenice, a niste baš ‘investitor početnik’, tu se vjerojatno možemo složiti, vi ste vrlo iskusni 🙂

     Protuprijedlog je kakav je.

     Ako uprava ovime prikupi više sredstava, boje za tvrtku. S druge strane, moguće je da prihvate manje ponuda, odaberu one veće i tako uz manje izdanih dionica prikupe isto kapitala.
     Koliko vidim nema ‘lažnih’ informacija, naprosto uprava je donijela pametniji protuprijedlog, ALI, što je još bitnije, ovo je samo prijedlog. Dakle, dioničari tek trebaju odlučiti što će napraviti, a ne uprava. Što bi bilo da sam npr. ja dao protuprijedlog, a možda ga i dam, tko zna, da raspon treba biti 100-200 kn.

     Vaše pravo je svakako da bilo koga tužite za bilo što, ali možda ovo nije mjesto da raspravljamo o bespredmetnim stvarima?

    • Također je moguće recimo sljedeće. Da je neki posao u međuvremenu postao izgledniji, pa se uprava boji da bi eventulano bila optužena da je prejeftino izdala dionice ako se on realizira nakon izdanja. To je jedan maštovitiji scenarij, ali kao što vidite sve je moguće….

 26. Malo o g. Mazalu.
  http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/336613/Od-PR-strucnjaka-do-direktora-tvornice-borbenih-grdosija.html?utm_source=nasl_vijesti&utm_medium=klik_vijesti&utm_campaign=Track_nasl_vijesti

  Posebno mi se sviđa zadnje navedeno:
  Na pitanje kako će se razlikovati od svog prethodnika Kovačevića, u čijoj je upravi Mazal bio član za vojnu industriju, međunarodna tržišta, marketing i pravne poslove, dakle i sam odgovoran za najgore poslovne rezultate tvrtke u povijesti, pozvao se na poštivanje strogih burzovnih pravila koja nalažu da se o tome treba prvo razgovarati s dioničarima, a tek onda novinarima.

  • Zaista otužan pristup novinara koji nemaju nikakve odgovornosti nego sam bljuju svoju negativu. Napadaju Mazala da je ‘samo glasnogovornik’ iako čovjek ima daleko supstancijalniju karijereu od g. Kovačevića prije imenovanja. Nitko od tih ‘genijalnih’ novinara se nije bio upitao kako to da je politički imenovan čovjek koji je prije toga voodio tvrtku veličine 1% Đure Đakovića (1/100), s ovakvim rezultatima, pazite dobro.

   g. Kovačević je bio direktor Instrumentarije 2010.-2012., otišao nakon q1 2012.

   Pogledajte prihode i dobit:

   instrumentaria prihodi

   instrumentaria dobit

   Može vam se učiniti da je 2011. bila kako-tako, a da su loši rezultati u 2012. bili takvi jer on nije mogao nastaviti mandat, pa je netko nakon njega upropastio.

   Međutim, pogledajte ovo u izvješću za 2012., zašto su bili takvi gubici. Podsjeća li vas to na ovo zašto tražim reviziju u ĐĐ?

   instrumentaria gubici

 27. Patria u ofenzivi na Azijsko tržište…

  http://www.patria-lehti.fi/en/the-european-defence-policy-at-a-turning-point/

  “I believe that one of the future opportunities for the Finnish defence industry will be found in the Far East and Asia. We acknowledged this also during our recently completed export promotion trip to South Korea and Indonesia. I came to understand that in those parts of the world, Finnish expertise is highly valued. In these markets, the Finnish industry is on the same line with other European industrial companies. There, no one has an upper hand on the basis of national interests; the quality of products, competence, and marketing are the decisive factors.”

 28. Danas članak u Jutarnjem o “krivcima” za smjenu u Đuri 🙂
  “Najveći mali dioničari, Davor Lukšić i Nenad Bakić, pokušali su i prije smijeniti Kovačevića, ali ga je Vrdoljak branio. U međuvremenu su gubici narasli na 188 milijuna kuna”
  Press clip: http://goo.gl/mkLMYe

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.