INA

Plin win-win

Imamo ovu vijest Skinute rukavice, Ina i Vrdoljak u plinskom ratu: “Danas na rasporedu zadnji krug dražbi Ininog plina iz skladišta Okoli. Cijena pala sa 2,29 kuna na 60 lipa po kubičnom metru…

Ima li neki razlog da odgovorni u Vladi ne naprave ovdje win-win? Popuste INI i spase je od velikih gubitaka (na koncu, ipak je pola naša), a za uzvrat INA odustane od obaveza po plinskom ugovoru za Pertrokemiju (ovako odokativno mi se čini da su upravo te neke veličine)? Ili dobije INU da za preostali iznos obaveze dokapitalizira Petrokemiju uz istu premiju na cijenu uz koju joj prodaje plin?

Pa to mi se čini elementarno, pregovati kolateralno, a ne direktno. K tome, uspjeh u ovakvom konkretnom dogovoru bi zasigurno donio goodwill u glavnim pregovorima, a i s neprijateljima je uvijek tim bolje imati što više goodwilla? Ima li netko u Vladi da razmišlja državnički?

Kategorije:INA, PTKM

10 replies »

 1. Nažalost Nenade, ne mogu se složiti s Vama. Bojim se da je ovo za Vladu i državu jedini način jer Mađari hrvatsku državu očito ne shvaćaju ozbiljno. Jest da je Ina napola naša, ali po aktualnim upravljačkim pravima kao i da nije. Na stranu sad da li je dobro da država preko NAŠIH igdje ima udjela u upravljanju, možda se ovdje upravo prelazi Rubikon i zauvijek se promijeni dosadašnja praksa, barem što se Ine tiče. Nadam se da će to dokazati i u Ptkm i država konačno preuzme upravljanje od sindikata za početak. Ja Mađare razumijem, oni nisu imali drugog izbora nego dati mito, ali se i danas ponašaju na isti način. A sve plinske gorke pilule dosada je progutala država, direktno i indirektno kroz Ptkm. Da ne spominjemo Inin završni račun za prošlu godinu. Tu su Mađari objavili rat hrvatskoj državi, a nitko ne smije biti jači od države. Jednostavno Mađari prvo negdje moraju polomiti zube, a onda ili početi ozbiljno pregovarati ili se povući i prepustiti mjesto nekom drugom. Ne zaboravimo, na početku su oni odugovlačili pregovore.

  Mađari ionako ne gore od želje za ulaskom u Ptkm. Ali čak i da je obrnuto, ne sjeda mi nikako ta ideja. S jedne strane Mađari bi bili nagrađeni za preskupo naplaćeni plin, također na moguće koruptivan način. S druge strane u Ptkm bi preko 44% u Ini dobili još i više države, umjesto manje. U Ptkm se država, po mom dubokom uvjerenju, mora fokusirati na stvarno preuzimanje upravljanja i kontrole procesa, a saniranje štete kompenziranjem skupog plina sa jeftinim iz Okolija, bio bi tek prvi korak u tom smjeru. Ne zaboravimo, sve svinjarije koje se dogodile i danas tište Ptkm, desile su se u fazi bezvlašća na Sanaderovom odlasku, i u predizbornom limbu prije zadnjih izbora. Povjerenje je dobro, kontrola je bolja, netko reče. Možda je vrijeme da netko od dioničara zatraži mjesto u NO? Čini mi se da bi to bilo nekako na tragu Vašeg apela iz prethodnog posta, da pomognemo Vladi i politici. I na taj način damo doprinos pripremi firme za privatizaciju. A tada će se vjerojatno javiti ozbiljniji igrači. Norvežani koje ja preferiram ili Rusi koje preferirate Vi i većina na blogu. U svakom slučaju, to bi onda bile slatke brige.

 2. Ako se mogu uključiti meni sve vrlo sviđa oba načina viđenja na nastalu situaciju, mislim i jedno i drugo je taktički vrlo razumno i u svakom slučaju se nadam da odgovorni u vladi imaju i jednu i drugu spin opciju kada razmišljaju u ovoj fazi pregovora.

  Mislim da dioničari, doduše institucionalni već imaju nekoga u NO ili se varam?
  Naravno da bi i implementacija ideje g.Bakića iz jednog ranijeg posta o udruzi dioničara imala smisla i ovdje s traženjem ulaska predstavnika u NO.
  Pitanje je da li bi se, prije nego bismo tu opciju ovako kroz bloganje stavili pred g. Bakića, itko od nas ponaosob, a uzimajući u obzir sve pritiske i pretnje kojima je g. Bakić u ovoj priči bio izložen, odlučio preuzeti sve moguće konzekvence na prvatnom planu.
  Time dandy e impliciram da ste vi rekli da bi g. Bakić trebao tražiti ulazak u NO, ali ako ćemo provesti blis anketu 99% nas bismo to mrtvo hladno ponudili SAMO njemu zar ne?
  No ideja da osnujemo udrugu dioničara i kroz istu tražimo i ako uspijemo, stavimo u NO nekoga tko je dovoljno educiran da može parirati drugim igračima u NO je vrlo bitna, ja sam za i imat ćete moj glas tko god bude odabran no edukaciju za takvo nešto osobno nemam.

 3. Slažem se s prethodnim komentarom. Predlažem da u tom smislu napišete post i tražite ostale male dioničare da izraze potporu. Iako naša potpora nikad nije bila sporna, nakon ovih katastrofalnih rezultata za očekivati je masovan odaziv. Ne želim zvučati uvredljivo, ali možda je vrijeme da se i mali dioničari organiziraju “kao sindikat”. Osim poreznih obveznika, konačno, teret ove katastrofe financijski plaćamo uvijek i samo – mi.

 4. Slažem se s prijedlogom g. Bakića. Ovo tjeranje maka na konac s obje strane koštaće u konačnici najviše dioničare. Naša Vlada očito će sve učiniti da “ošiša” Mađare gdje može uz ovakovo “neovisno” pravosuđe, gdje se tih 10 miliona eura gubi li gubi, ali ispada kao da se ima 2 jarca na brvnu i niti jedan da odstupi, a rezultati će biti loši po oba. Valja tu računati i sada šutljive i nedjelotvorne mirovince (dečki, pa plaćali ste skoro 5.500 kn po dionici onomad u borbi protiv preuzimanja kao “neovisni” igrač,,a sad ?) i ostale inertne dioničare. Mađari teško da b pristali nakon te epizode na nekog u NO ili upravi
  Da se iznaći kompromis nakon izbora u Mađarskoj i potvrde Orbanove vlade,s kojom se sad da na miru pregovarati, ali se i posuti pepelom tamo gdje je Vlada samoinicijativno ,bez MOL konzultacija, sama sebe upucala u nogu (priznavanje Sirijskog vijeća umjesto legitimne vlade naprečac i gubitak naftnih polja ?!), a što nitko ne pominje, baš kao niti onaj famozni kredit MOL-a za neplaćene trošarine i poreze INE od cca 2 milijarde kune onomad, dok je još predsjednik NO bio Ivan Šuker.
  Realno, još se da spasiti jedna rafinerija (Rijeka), Sisak je već bio otpisan i pod našim vodstvom.

  • Vrdoljak je samo zaboravio reci da se cijena plina kod nas za gradjanstvo i industriju odredjuje pravilnikom Vlade,a na prijedlog njegova ministarstva.Eh,ta naknadna pamet …

 5. Lijepo je premijer Milanović danas na RTLteleviziji u 18.30h rekao da treba galamiti i privući paznju na sve nepravilnosti i objaviti u medije i na javnu tv.i da će se tada pokrenuti nešto s mrtve točke te da je neke stvari saznao i pokrenuo istragu upravo od medija…e sad prava istina se vrti oko dobro odabranog tajminga jer kad se pogleda malo “dublje”dolazimo da je g.Bakić ukazivao na ove činjenice još dok nam je petrica bila u poprilično boljoj situaciji.”Jedan um je zajednički svima nama na ovom Nenadovom blogu”.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.