Uncategorized

Katastrofalna cijena odsustva prilagodbi/reformi u Hrvatskoj

Napomena: Iako ‘tehnički’ riječnik može na prvi pogled uplašiti širu publiku, zapravo je stvar VRLO jednostavna. Ovu analizu bi stoga morali pročitati ne samo ‘gospodarski laici’, nego upravo oni, te zapravo SVAKI građanin Hrvatske jer se na svakog građanina DIREKTNO i SVAKODNEVNO odnosi.

1. Idući grafikon prikazuje kretanje premiju na rizik ulaganja u Hrvatsku, odnosno posuđivanja novaca državi, tvrtkama ili pojedincima gledano kroz CDS spread (Credit Default Swap spread), cijenu osiguranja od propasti dužnika (tj. da će on ‘defaultirati’, odnosno neće moći vratiti dugove).

Grafikon uvjerljivo pokazuje posljedice nečinjenja, primjerice:
A. Zašto ćemo za novo izdanje državne obveznice platiti možda čak i 100 mil. eura kamata više
B. Zašto su kamate na stambene kredite možda i 1,5 p.p. veće nego su mogle biti
C. Zašto nema stranih (i domaćih) ulaganja
D. Zašto je nezaposlenost tako velika, a mladi se iseljavaju
E.
Zašto je Hrvatska ekstremno ranjiva na vanjske šokove

2. CDS spread (Credit Default Swap spread) opisuju kreditni rizik. To je rizik Vam onaj kome ste posudili novac, taj novac ne vrati. A CDS za države pokazuje koliko morate platiti da se osigurate od mogućnosti da vam država kojoj ste novac posudili, taj novac ne vrati.

Zamislite da imate viška novca i želite staviti novac u neku banku A koja ima realne šanse da propadne. Recimo da imate alternativu staviti ga i u drugu banku B za koju ste sigurni da neće propasti. Recimo da (pojednostavljeno) ocjenjujete da banka A ima vjerojatnost 2% da propadne i da u tom slučaju gubite sav novac. Možete postupiti na dva načina kad stavljate novac u banku A:
– tražiti kamatu uvećanu za barem 2 p.p. u odnosu na banku B i svjesno snositi rizik propasti banke
– tražiti kamatu uvećanu za barem 2 p.p. i za taj ‘višak’ kamate kupiti osiguranje od propasti banke.

Cijena tog osiguranja je otprilike CDS spread. (Ovo je vrlo u grubo, naravno, treba uzeti u obzir i ročnosti, mogućnost povrata dijela sredstava i ako banka propadne, itd.).

Precizniju definiciju CDS spreada možete vidjeti na websiteu Deutsche bank a opširniji članak na Wikipediji.

CDS-ove su ponekad zvali i ‘oružjem masovnog uništenja’ jer njihovo tržište nije duboko i likvidno, pa su na njemu, pogotovo za vrijeme šokova, moguće i deformacije koje ne opisuju vjerno kreditni rizik, a mogu utjecati na prinose obveznica, ali u dužem vremenskom razdoblju za slučaj koji prikazujem ovdje prilično vjerno prikazuju stanje.

3. Evo i grafikona koji prikazuje CDS spread u zadnjih 18 mjeseci (do 25.4., Hrvatska do 14.4.). Pri ovome ‘bps’ znači ‘basis points’, a 100 bps je jedan postotni poen.

CDS spread
Grafikon prikazuje kretanja CDS spreada za Hrvatsku usporedno s nekim drugim problematičnim državama u EU. Kao što vidite, sve one su značajno, ili radikalno u godinu i pol dana smanjile svoj rizik, samo ga je Hrvatska povećala!! Na grafikonu nisu prikazane i preostale dvije problematične Grčka i Irska, ali i one su radikalno popravile svoj rizik, pogledajte primjerice ovdje za Grčku.

Ovdje se trebamo upitati ima li CDS spread veze sa stvarnim prinosom na obveznice? Odgovor je: IMA.

Primjerice trenutni prinosi su:
– na 4-godišnju hrvatsku euro-euroobveznicu na međunarodnom tržišu je oko 3% (CRO 2018, ovdje) (hrvatska trenutno nema 5-godišnju na tržištu)
– na 5-godišnju španjolsku obveznicu oko 1,7%
– 5-godišnju slovensku oko 2,6%
– 5-godišnju talijansku oko 1,8
– 5-godišnju portugalsku oko 2,6%

Kako 5-godišnje obveznice imaju prinos veći od 4-godišnje (u hrvatskom slučaju je krivulja kamatnih stopa na tom dijelu krivulje oko 0,5% razlike za 4 i 5 godina), možemo zaključiti da bi prinos hrvtaske 5-godišnje obveznice u eurima bio oko 3,5%.

To znači premija od oko 1,8% u odnosu na Španjolsku, 1,7% Italiju, 0,9% Sloveniju i Portugal, vrlo slično onome što prikazuje gornji grafikon (CDS spread je nešto veći jer i prodavač osiguranja mora zaraditi, zašto bi inače ulazio u tu transakciju).

4. No, uočite da su sve te zemlje još godinu i pol dana ranije imale veće CDS spreadove od nas. Svima njima je CDS spread (pa i prinos na obvzenice) pao, a nama narastao! Čak i onima koji su bili u znatno lošijem financijskom stanju od nas (Grčka, Portugal).

Znači ni u kom slučaju Hrvatskoj izgovor ne može biti: “lako njima, oni su stajali bolje”. Popravili su se SVI. Svi oni su radili reforme. Pogledajmo ekstremni primjer Grčke. Istina je da ih je ‘EU spašvala’. Ali spašavala ih je samo zato jer su Grci radili reforme. I svi ostali su radili reforme ove ili one vrste.

5. Pogledajmo posljedice. Zamislimo da smo reformama i mi uspjeli podići povjerenje financijskih tržišta, te da nam je CDS spread pao slično kao i ostalima, recimo da je to 170 bps.

Recimo da je bi u skladu s time prinos 5-godišnje obveznice koju ćemo upravo izdati bio 1,5 p.p. manji.

To bi značilo da bismo kamatu na obveznicu koja je najavljena, a u iznosu od 1,5 milijardi eura, plaćali 22,5 miliona eura godišnje manje. U pet godina to je preko 100 miliona eura manje.

Može se i izračunati i koliko smo izgubili ili ćemo izgubiti na ostalim obveznicama koje smo u međuvremenu izdali ili ćemo izdati, u odnosu na to da nam se kamata kretala (i da će se kretati) kao npr. španjolska ili slovenska. Radi se enormnim iznosima (milijarde?).

6. Stopa po kojoj se država može zaduživati je referentna stopa za sve kamate u zemlji. Iako postoje i iznimke, kamate na kredite koje daju banke bit će sa sličan iznos veće. Pretpostavimo da su kamate na stambene kredite manje za 1,5 p.p. Svatko tko ima stambeni kredit može izračunati koliko bi rata bila manja (ne bi bila manja 1,5% nego radikalno manja).

7. Ako su kamatne stope za cijelu državu manju, dostupnost kredita je manja. Jasno, banke rizičnost svakog klijenta računaju tako da riziku države dodaju njegovu dodatnu rizičnost. To znači da će mnogi klijenti bankama izgledati prerizični i naprosto neće dobiti kredit ni pod kojim uvjetima.

8. Pogledamo li strane investitore (ili domaće), jasno je da i oni računaju moguću dobit u odnosu na rizik koji preuzimaju. Tako svoje procjene rizičnosti projekta nadograđuju na državnu stopu rizičnosti. Evidentno je stoga da investitori za ulaganja u ovakvu Hrvastku očekuju veće stope povrata nego za alternativnu Hrvatsku u kojoj su rizici (izraženi kroz kamatu na državnu obveznicu) manji.

To znači dvije stvari:
– Neke investicije koje bi se mogle ostvariti samo u Hrvatskoj, neće se ostvariti
– A neke investicije će se preliti u druge zemlje.

Stoga ima značajno manje radnih mjesta.

Zato ima radikalno manje investicije nego bi ih bilo da smo proveli, ili ozbiljno počeli provoditi reforme.

A više investicija znači više radnih mjesta, više prikupljenog poreza, manji državni deficit, pa stoga manja potreba za zaduživanjem, pa stoga manje kamatne stope i tako u krug.

Za one koji ne razumiju kako se ponašaju investitori, pogledajmo najbrojnije investitore u Hrvtaskoj – hrvtaske štediše (u bankama). Upravo zato jer je štednja u Hrtvaskoj rizičnija nega o u Švicarskoj ili Njemačkoj, hrvatske banke moraju ponuditi stopu na dugoročno oročene depozite od oko 3%, za razliku od 0% ili 0,5% koliko oni mogu dobiti u sigurnijim zemljama. Inače bi se štednja velikim dijelom odlila u te druge zemlje.

9. A što su reforme? Naravno, već znamo da je to efikasnija javna uprava, primjerice manje nepotrebnih (uhljebničkih) jedinica lokalne samouprave. Zamislite kako bi u stvari jeftino bilo (u odnosu na gornje moguće uštede) platiti vrlo visoke otpremnine svim suvišnim javnim službenicima koji sami žele otići?

Ali reforme nisu samo to.

Reforme su i slamanje otpora promjenama raznih zainteresiranih pojedinica ili interesnih skupina. Zamislite primjerice koliko bi za državu i sve njene stanovnike bilo bolje da se država (imamo li mi državu??) nije uplašila grupice bukača i privatizirala našu najveću tvornicu, Petrokemiju, na vrijeme, time joj omogućia profitabilnost (-> više poreza), više radnih mjesta (-> više poreza) i veće plaće (-> više poreza). To je naročito paradoksalno jer živimo u tržišnoj ekonomiji a ne komunizmu, a poznata parola protivnika Petrokemije je bila ‘Mi mrzimo kapital!’. Vođa sindikata, koji se najglasnije protivio (i kojeg su se očito državni službenici najviše uplašili, a javna TV ga podržavala) je kasnije na javnoj TV priznao da iako su se javno protivili privatizaciji, već ‘dvije ili tri godine’ znali da je ‘Petrokemiji nužan strateški partner’. Pitanje je: Tko je tu lud? Ili su ovo ‘Only fools and horses’.

10. Nažalost, iako je trash-marksizam dominantna ideologija u Hrtvaskoj, a svi koji su za tržišnu ekonomiju (na način kako to imamo u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj …) se proglašavaju ‘ekstremistima’, i trash-marksisti i svi ostali trebaju ili žele moderne lijekove, automobile, putovanja, koncerte stranih bandova, telefone i sve ostalo što nam daje funkcionalna tržišna ekonomija.

A Hrvatska na putu na kojem je, je najboljem putu da mnogo toga od navedenog izgubi.

I uvijek krenite od sebe. Primjerice, zamislite na koje biste sve koncerte mogli otići, na koja putavanja, što kupiti svojoj djeci, da je rata vašeg stambenog kredita npr. 20% manja.

11. Naravno, ovako velika rizičnost kako ju percipiraju kreditori Hrtvaske znači i veliku ranjivost. U slučaju novog financijskog šoka na svjetskim tržištima, Hrvatska bi mogla biti odsječena od tržišta kapitala i ekspresno gurnuta u default. A onda bi svi koji ‘mrze kapital’ vidjeli kako je on u stvari dobar. Bilo bi ‘kuku-lele’.

12. I za kraj o grijehu nečinjenja koji se u Hrvatskoj obično ne smatra grijehom iako je često veći od direktnih pogreški. Od sadašnje vlasti često čujemo kako oni nisu ništa pogrešno napravili, ‘oni prije njih su’. To je kao da pilot aviona koji naknadno uoči da nema goriva nastavi letiti ‘po planu’ umjesto da napravi ‘krizni plan’ i sleti na prvi aerodrom. Oni nije učinio ništa pogrešno, on naprosto nije učinio ništa. Ili vozač koji nije skrenuo kad je na cesti ispred sebe uočio zavoj. Možda će i on reći da on ‘nije kriv jer nije napravio ništa’?

Kategorije:Uncategorized

118 replies »

 1. “A što su reforme? Naravno, već znamo da je to efikasnija javna uprava, primjerice manje nepotrebnih (uhljebničkih) jedinica lokalne samouprave. ”

  Ovdje, kao prvu (implicitno najvazniju) reformu spominjete lokalnu samoupravu. Time se pridruzujete opcoj hajci na “lokalne serife”.

  Nazalost, ne vidite pravu situaciju, a to je da su “lokalni serifi” samo zrtvena janjad, crvena krpa kojom vlast i njeni mediji masu narodu pred ocima. Tko je kriv za hrvatsku stagnaciju? Pa naravno, kaze ta prica, onaj “lokalni serif” koji na Hvaru neda Norvezanima da investiraju.

  Krivo!

  Nije mi jasno kako ne vidite da je to najobicnije bacanje prasine u oci. Vlast ne zeli smanjivati rashode, pa skrece paznju javnosti na gluposti, kaze, nije problem u tome sto mi trosimo vise nego sto imamo, nego je problem u lokalnim serifima.

  Problem nije u lokalnim serifima, problem nije u prevelikom broju opcina, problem nije uopce na lokalnoj razini.

  Problem je na vrhu i problem je centralna drzava a ne lokalna. Porezi su previsoki, vlast ne postuje zakone zemlje, stvari se rjesavaju silom, a ne procedurom, propisi se stalno mijenjaju, pravilnici su vazniji od zakona, sudstvo je neefikasno i neefektivno. To je problem. A ne prevelik broj opcina.

  • Pa Šimune slažemo se oko toga. Napisao sam ‘primjerice’. A gledajte zašto je važna lokalna uprava. Ne zbog njenog troška, nego zato jer je upravo ona najveći deponij stranačkih uhljeba, to je ono za što se njihove stranke bore, samo za svoje uhljebe. Ako bi na koncu izgubili taj motiv borbe za uhljebe, možda bi počeli misliti i na državu. Zato se i Zoki boji ući u tu reformu i traži podršku Karamarka jer im je to najosjetljivija tema.

   • Ali pogledajte od cega se financira lokalna uprava, pa mi recite da bi potpuna eliminacija tih nameta imala neki bitan efekt na ekonomiju. Da u ZG prirez nije 18% nego 0%, svakako bi bilo dobro, ali ukupno gledano, mislim da to nije toliko bitno, svakako manje bitno od poreza koje namece centralna drzava a koji su bitno, bitno veci.

    Pazite, razlog zasto se hoce ici u tu reformu lokalne samouprave je sto se eksplicitno ili implicitno navodi da je prevelik broj opcina veliko opterecenje ekonomiji. Pozivi na reformu sadrze obecanje ekonomskog rasta i razvoja, a to je krajnje zavaravajuce. Niti je velik broj opcina kocnica razvoju, niti ce smanjivanje tog broja biti poticaj razvoju.

    Razumijem da je sama ideja uhljeba, ljudi koji ne rade nista a primaju placu, iritantna mnogim ljudima, i meni je. Ali veza izmedju opcinskih uhljeba i ekonomskog rasta je, drzim, slaba, jer su izvori iz kojih se oni financiraju mrsavi.

    I na kraju krajeva, ti uhljebi su puno podlozniji kontroli lokalnog zivlja, koji ih moze i otpustit, i hoce, kad se promjeni garnitura, nego su uhljebi po zagrebackim ministarstvima i agencijama podlozni kontroli bilo koga.

    • Apsolutno se slažem da država ništa nije učinila niti mi se čini da joj je namjera išta učiniti vezano za bilo kojeg investitora koji ima namjeru nešto uložiti u ovu NAŠU državu. Međutim isto tako se apsolutno ne slažem sa konstatacijom da je manji dio problema ili da problem uopće nije u lokalnim šerifima i njihovim prohtjevima, jasno je da su budžeti/proračuni općina mali, da prirez koji kolekcioniraju nije dostatan za bilo kakva značajnija ulaganja za opće dobro lokalnog stanovništva, čak ni za pokrivanje osnovnih troškova funkcioniranja samih općina ali pitanje je zašto nije dostatan… pa zato jer zbog apetita lokalnih šerifa niti nema investitora koji bi direktno kroz koncesije, naknade, zapošljavanje/prireze omogućili priljev sredstava samoj općini.

     Tisuću posto sam siguran da na jedne Norvežane koji su javno izašli sa problemima koji im se dešavaju postoji još 100-njak (ma i više) onih koji su odustali, a da javno nisu progovorili o tome (koji je to investicijski potencijal zakočen na razini jednog, dva, tri čovjeka u potpunosti nekompetentnih za donošenje odluke o tome hoće li danas posadit jednu ili dvije masline da se ne bi previše umorio (naravno ovime ne želim uvrijediti maslinare ili bilo koga tko pošteno zarađuje za kruh čime god se bavio), a ne o investicijama od državnog značaja. Državnu naravno krivim što uopće dozvoljava da se o ovakvim investicijama konačna odluka donosi na lokalnoj razini (direktno, kroz donošenje UPU ili drugim mehanizmima) također antipoduzetnička klima koju stvaraju svojom nesposobnošću nije za zanemariti. To što se u ovakvim situacijam vlada ne zna postaviti upravljački ne opravdavam ali još i razumijem obzirom na strukturu vlade, međutim oni padaju i na osnovama politički prihvatljivog ophođenja i odnosa sa javnosti što je u potpunosti neoprostivo i što bilo kome tko nas izvana gleda ostavlja dojam kao što je moj prijatelj rekao “ostavite svaku nadu vi koji dolazite”

     Razumijem konstataciju da državi paše sada svaljivati krivicu na lokalne šerife jer je trenutno aktualna igra “tko je kriv”, a ne “tko će nešto napraviti” međutim to ni na koji način nije razlog da se amnestiraju lokalni šerifi, stranački uhljebi na način da ih se tretira kolateralnim žrtvama trenutnog stanja u državi i PR mašinerije vlade. ONI SU ITEKAKO KRIVI.

   • Nenade,hrvatski jadran je zaključan za gradnju zbog nedošenja planova nižeg reda za koje lokalne zajednice nemaju ama baš nikakve rokove,sve je zakočeno,nama to do dan danas nije jasno a tu je potencijal malih investicija naročito u oblasti turizma ogroman,to se pokreće u 24 sata jer ima masa projekata smještajno-ugostiteljsko-poljoprivrednog sadržaja koji se jako isplate.To je prva reforma koju ova zemlja morala učiniti da se točno zna što se u tim zonama smije graditi a što ne smije i po kojim pravilima igre,uz ubrzavanje postupka izdavanja dozvola to bi bio zamašnjak u oporavku hrvatskog gospodarstva.Napravilo bi se tisuće vila sa bazenima,kućnih gospodarstava koji bi sljubili poljoprivredu,smještaj i ugostiteljstvo u jedan proizvod ali sve je zakočeno upravo jer smo odredili da za svaku neizgrađeni predio od preko 5000 m2 trebamo upu ili dpu?
    Ja sada znam deset ljudi uključujući i sebe koji će sutra investirati,čekaju ljudi 10 godina upu?Država po tom pitanju ništa ne čini a siromašne općine nemaju ni za plaće a kamoli da mogu još platiti upu,država je od legalizacije morala dio novaca usmjeriti ka tome i pomoći općinama da u godinu dvije dana donesu sve upu-ove na jadranu.Pa upravo je nedonošenje tih upu-ova stimuliralo ljude na bespravnu gradnju jer se ljudima više nije dalo čekati pusta obećanja koja traju od 2005 godine.
    Zakočena je čitava mala gradnja a samo se velikim investitorima isplati da sami financiraju upu pa i kada to naprave koči ih se sa svih strana.
    Bojim se da država i ne kuži da je tu ključan problem jer ponavljam gradnja ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta danas se isplati i ljudi su zainteresirani,imaju i novac ali ne smiju graditi na takjvim terenima.
    Kako to ovi sljepci na vlasti ne razumiju?Meni to nikako nije jasno?
    Ima interesa da se oforme mali pansioni,obiteljski mali hoteli,kućna gospodarstva sa turističkim smještajem ali braća su sve zakočila.
    Sve stoji!Tako je već 8-9 godina?Oni sve polažu na velike i strane investicije a to je totalna strateška pogreška jer imamo ogroman potencijal doma,masu ljudi koji su vani zaradili novac tu bi ga plasirali pri povratku u hrvatsku,imamo na desetine tisuća pomoraca koji ne znaju gdje bi investirali novac a ti smještajni kapaciteti su im jako privlačni jer ne iziskuju njihov veliki angažman uz standardne poslove koje rade na brodovima,time bi svojim ženama osigurali posao,da ne nabrajam sada dalje ali mi smo sve zakočili…Zabranili svaku manju gradnju!Sve je napravljeno kao da će na jadranu biti samo velike investicije?Deset puta sam pisao o ovome,nama je oporavak na dlanu a mi ga ne znamo uzeti?
    Kao da smo retardirani?

    • Da. Retardirani smo. Kult nečinjenja i “netalasanja” uhljebljivanja potkupljivanja, busanja u prsa i geni od stoljeća sedmog preko socijalizma, svaštarenja i NAŠEVANJA. Glasni u grlu sa figom u džepu i parolom ” ne moze me toliko malo platit, koiko mogu malo radit”. I raznim Klausima. Bog i (ili) priroda nam je dala prelijepu zemlju sa svim blagodatima. Možda smo i zato razmaženi i retardirani. Možda bi od pustinje nešto i naučili.

    • Antune, u pravu ste, treba pustiti ljude da grade pomali, ali procitajte neku od strategija razvoja turizma, procitajte sto ministarstvo i institut turizma hoce/zele/planiraju…

     Njima privatni smjestaj *ide na zivce*! Oni zele megahotele, minihotele, stogod, samo da nije par apartmana u privatnoj kuci. Cak sam procitao i nekakve “difuzne hotele” da hoce nametati odozgo, gdje bi privatni apartmani bili sobe u nekakvom rasprsenom hotelu.

     Centralni planeri se glupiraju sa megainsvesticijama, a izlaz je upravo suprotno, u manjoj gradnji i privatnom poduzetnistvu.

    • Šimune zato jer oni i ne razumiju zašto su dobili loš i nekvalitetan privatni smještaj?Upravo zato jer je gradnja u neizgrađenim područjima bila zakočena onda je bujala bespravna gradnja nekvalitetnog smještaja bez utjecaja arhitekata u izgrađenom dijelu naselja tako da su onda od pravog kokošinjca ljudi radili apartman kokošinjac za goste.Ja kada govorim o privatnom smještaju govorim o pansionima sa hranom(to je budućnost),govorim o visokokvalitenom smještaju,vile sa bazenima i visokokvalitenim apartmanima,govorim o kućnim gospodarstvima sa smještajem kroz koje bi prodavali kompletan hrvatski proizvod itd,oni se boje kokošinjaca jer su sve do sadašnje vlade dopuštajući bespravnu gradnju poticale i samo izgradnju kokošinjaca?U takvoj gradnji struka nije učestvovala niti su te gradnje imale ikakve dozvole?Oni nikako da shvate da je nama interes razvoj obiteljskog turizma i gradnje upravo da dignemo razinu kvalitete privatnog smještaja,ne oni umjesto da ga potiču nedonošenjem upu-a oni su ga skroz zakočili a u ovoj zemlji mi smo toliko nepismeni i neupućeni da taj problem do sada nije uočio,barem ja javno nisam čuo, niti jedan ozbiljni ekonomista ili turistički stručnjak a to zna i mujo i doboja.Sve je time zakočeno?Kompletna mala gradnja!

  • lokalni serifi su najmanje bitna karika …to je jedna osoba sa jednom placom

   nije hrvatski problem pojedinac…problem je volumen

   hrvatska ima preko 428 opcina
   http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_op%C4%87ina_u_Hrvatskoj

   svaka od njih ima svog celnika
   ali i vijece od 7-35 clanova koji primaju naknadu
   http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatske_op%C4%87ine_i_gradovi
   te Upravne odjele i službe gdje sigurno radi jos par ljudi po opcini

   to je velika kolicina ljudi koji su placeni da ne stvaraju nove vrijednosti nego prerasporedjuju zaradu drugih (neki su nuzni svakako i sigurno svoj posao savjesno rade u svom kontekstu)

   svaka od tih 428 opcina ima i prostor
   pa opremu
   pa rezijske troskove
   pa reprezentaciju, sluzbene aute, mobitele i slicno

   s druge strane u hrvatskoj ima samo 78 mjesta sa preko 5000 ljudi (2011) ili 233 mjesta sa preko 2000 ljudi (1991)
   http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Naseljena_mjesta_u_Hrvatskoj_s_vi%C5%A1e_od_5000_stanovnika,_popis_2011.

   http://hr.wikipedia.org/wiki/Naseljena_mjesta_u_Hrvatskoj_iznad_2.000_stanovnika,_po_popisu_iz_1991.

   od 78 (ili 233) do 428 je velik broj troskova koji nisu bas opravdani jer kako 2000 ljudi (od kojih mozda 30-50% stvarno i radi) sa svojim prirezom (i ostalim lokalnim porezima) moze financirati i tekuce troskove i investicije svih tih lokalnih potreba

   i onda drzava iz centralne blagajne to pokrpava… ili se dizu koje kakvi parafiskalni nameti da se to i lokalno pokrije …

   naravno da su i agencije i slicna uhljebljivanja veliki problem ali to je teze dokazati pogotovo jer ni drzava nezna kolko su place svim tim ljudima i kaj oni stvarno delaju po tim agencijama pa kako bi onda mi ostali

   s druge strane opravdanost opcina i njihovih troskova za bilo sta ispod 5000 ljudi je vrlo evidentno upitno
   koliki mjesecno prihod opcine mogu ostvariti npr 2500 ljudi (50%radnih od 5000) kroz prirez? jel to dosta za jednu nacelnicku placu i njegov iPhone

   a najveci problem je sto se stvorio kult uhljebljivanja… to je postao ideal… skoro pa sa fakasa u neku lokalnu fotelju kao rjesenje zivotnog puta
   uz takve ideale tesko se i drugima primit posla kada se samo treba politicki aktivirati i trosit vrijeme na uvjeravanje drugih u svoju velicinu umjesto u poduzetnistvo ili drugi oblik stvaranja vrijednosti
   to je jos veca steta jer je nase drustvo psiholoski promjenilo u neradnike i treba se pokazati da vise kruha nema samo od mlacenja prazne slame i pametovanja po skupstinama i odborima…. treba nesto i raditi konkretno

   • ani nemojte zaboraviti i phiholoske aspekte velikog broja samoupravnih jedinica

    svaki od tih nacelnika je izabran na izborima (kostaju) a izabran je jer je pokazao kako ce se najbolje brinuti za svoje stado

    to u nasem mentalitetu znaci vrtici, skole, zdravstvo, policiju, vatrogasce i druge javne djelatnosti
    dakle posao odabranika je iskamciti novac od tamo gdje ga ima da uvede te beneficije modernog zivota svojim sumjestanima koji su ga za to izabrali
    dakle njegov posao je izbiti svima kroz proracun dosta puno novaca jer su ga zato ljudi odabrali, a nebitno koliko ga je to ljudi izabralo i da li oni kao zajednica to mogu i isfinancirati….
    znaci tudji novac se trosi na druge i stvaraju se nove novcane obaveze opet drugima.
    i TI troskovi za opremanje i place svim tim nuznim sluzbama koje onda budu puno vece od place jednog serifa i par birokrata u uredu

    http://www.forum.tm/clanak/pola-gradova-i-opcina-zivi-od-drzavne-pomoci-366

    a zasto se to mora imati sve pri ruci? zato sto smo bas mi jedna samoupravna lokalna zajednica i zasto bi bili losiji od one druge lokalne zajednice koja se vec za to izborila… cista psihologija…. ali veliki udarac na proracun i veliki teret stvaranju novih vrijednosti

    samo da napomenem da sam ja inace jako za wellfare state …dapace g. Bakic me bar dvaput zamolio da nastavim diskusiju na komunistickim portalima (ne tim rijecima) tako da nemojte misliti da sam ja protiv svega lokalnoga…dapace…. ali treba imati obzira prema realnim mogucnostima i opravdanostima

 2. slažem se donekle sa Šimunom u dijelu da lokalna razina zapravo samo imitira onu centralnu vlast. kako bi se reklo riba smrdi od glave.

  također, rekao bih odličan članak ali bojim se ipak da oni kojima se obraćate sa “pođite od sebe, da je rata stambenog kredita manja 20%”. koliko ja znam ljudi i polaze od sebe, a većina su upravo ovi uhljebi i oni polaze od sebe i ne žele promjene. od kuda će promjene doći ako je većina “uhljebljena” bilo direktno bilo indirektno??

  Kako će manjina postići promjene? Ono što uhljebi ne mogu je financirati državu, državu financiraju oni koji rade, a dok njih mogu sisati ovi neće odstupiti.
  ja vidim samo jedno, moramo se slomiti, čim prije tim bolje i meni se osobno čini jedini izlaz građanski neposluh i neuplaćivanje poreza gdje god je to moguće. Meni se to sada čini jedina opcija. nadam se da se varam.

  Evo i nekoliko savjeta M.Friedmana koji bi se mogli uklopiti u gornji post

  The way you solve things is by making it politically profitable for the wrong people to do the right thing.

  I say thank God for government waste. If government is doing bad things, it’s only the waste that prevents the harm from being greater.

  One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results.

  Governments never learn. Only people learn.

  Society doesn’t have values. People have values.

  The unions might be good for the people who are in the unions but it doesn’t do a thing for the people who are unemployed. Because the union keeps down the number of jobs, it doesn’t do a thing for them.

  Finally, I can spend somebody else’s money on somebody else. And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government. And that’s close to 40% of our national income. (u RH je i puno više)

  • Vedrane sve će doći na svoje samo je pitanje cijene koju ćemo svi zajedno platiti a stvari idu svojim tijekom i mijenjati će se ova država i mimo svoje volje jer na koncu konca tako se i mi pod pritiskom nevolje mijenjamo i u životu.Ovo su nam ultimi skosi!

 3. Ima biti da se ukida obavezno članstvo u hgk?Hvala bogu da je to nekome palo na pamet.Pa neka ovaj novi “nadan” fino uzme aktovku i krene na “put oko svijeta” objašnjavati poduzetnicima kako će njihove usluge biti ubuduće super pa tko voli neka izvoli,ja mu sigurno lipu neću dati ako ništa jer mi nije kao faca simpatičan.Bravo maras!Barem nešto od tebe!

  • Maras je nesposoban. Ne možemo vikati čovjeku bravo zato što je donio jednu dobru odluku pored sto loših. I nekako sumnjam da je odluka o ukidanju članarine za HGK njegova.

 4. http://www.index.hr/vijesti/clanak/vrdoljak-svijet-nije-crnobijeli-norvezani-su-usli-u-rizicnu-investiciju/742887.aspx

  Evo vrdoljak malo opet pametuje,zna on sve?Ali pitam ja vas dali bi investitor kupio od općine zemljište da mu općinski načelnik nije obećao da će to zemljište biti ubačeno u turističku zonu a sljedom toga on nije platio cijenu poljoprivrednog zemljišta nego turističkog.Kao drugo kakva je razlika dali je kupio turističko zemljište kada mu ga rođaci sutra mogu pretvoriti u poljoprivredno a ubaciti nekoga svoga?Promislite norvežani su kupili od općine zemljište tako da je općina podržala na neki način taj projekat jer da nije onda vjerojatno nebi investitor to ni kupio od njih niti ulazio u tu priču?Naravno vrdoljaku svijet nije crno-bijeli jer on o tome ništa ni ne zna niti što razumije?

  • Ne bih rekao da Vrdoljak pametuje, nego je vjerojatno nekoga pitao što je na stvari, Hrvatska je mala zemlja i brzo se sve moze provjeriti.

   Dakle, ovdje imamo novu i krajnje bitnu informaciju koju je Jutarnji u clanku od prije par dana presutio — Norvezani su kupovali poljoprivredno zemljiste i *kockali* su se da ce ga uspjet prenamjeniti u gradjevinsko. Dodajmo na to da su kupovali i zemljiste sa necistim papirima, i stvarno se pitam sto bi oni i svi koji ih podrzavaju zapravo htjeli? Neka probaju u Norveskoj ili Njemackoj kupiti poljoprivredno zemljiste i onda ga prenamjeniti, pa da vidimo koliko ce to glatko ici?

   Ovo me podsjeca na IKEA-u, koja je napravila manje-vise isto, kupila poljoprivredno i onda koristila medijski pritisak, isto preko Jutarnjeg, da iskamci sto vise ustupaka svih vrsta.

   Investicija u trgovacki centar je jedno, a spekulacija zemljistem drugo. Oboje su legitimni poduhvati, ali ako si dosao sagraditi trgovacki centar onda kupi gradjevinsko i gradi tamo. A ako si dosao spekulirati zemljistem ne ocekuj moje simpatije.

   Ista stvar na moru. Sto Norvezani nisu kupili u turistickoj zoni? Pa jer je tamo skuplje. I sad bi ih ja trebao zalit? Spekulante zemljistem ne zalim ni najmanje.

   Saznali smo nove informacije, ali steta je vec napravljena. Mit o zlim lokalnim serifima koji su glavni uzrok krize je jos jace ucvrscen u javnoj percepciji. I pomoci ce ojacati trend prema jacoj centralizaciji, prema vise centralnog planiranja i manje slobode.

   I nista od toga nece pomoci ekonomski rast. Kolektivno samozavaravanje.

   • Šimune svako zemljište koje se kupuje za tako velike investicije u većini slučajeva je poljoporiredno zemljište,kao što znate država je odredila i naknade koje se plaćaju za prenamjene takvih zemljišta a opet zaboravljamo i to da ti investitori sami na kraju rade-financiraju upu čitavog područja i da to traje i traje godinama.Tako da to nije baš tako kako vi kažete Vi opet zaboravljate da su oni koliko ja znam kupili od općine u protuvrijednosti preko 2 mil eura zeljište i ako vam to nije znak da su im iz općine dali zeleno svjetlo za tu investiciju samo da utope zemlju onda ne znam što jest?Sigurno im je obećano da će se zemlja prenamjeniti u turističku zonu,koliko znam to je i učinjeno i oni sigurno to nisu platili po cijeni poljoprivrednog nego turističkog zemljišta ali kako je u nas raja elementatno nepismena mi mislimo da velike parcele u turističkim zonama vrijede 100-200 eura kao one male u m1 zonama gdje je moguća gradnja obiteljskih kuća i ostalog.
    U turističkim zonama je dozvoljena samo gradnja turističkog-gospodarskog sadržaja,i tu su koeficijenti izgradnje sasvim drugačiji,radi se u pravilu o velikim parcelama koje u konačnici ostaju zeleni dio na većini tog prostora,itd.itd.Vi ste nasjeli na vrdoljakovu priču a upravo su špekulanti oni koji su ubacili zemlju u turističku zonu a ništa ne grade za razliku od norvežana koji žele izgraditi sadržaj za veliki novac?
    Da se mene pita ja bi im državna zemljišta ondje gdje mi mislimo da je potrebno i ako mi mislimo da nam je išta potrebno davao đabe jer ta zemljišta nemaju nikakvu infrastrukturu koju će investitor morati sam financirati,npr na mljetu se radi kod rusa o milijunima eura pristupnih puteva,struja,voda,kanalizacija i ostalo tako da banaliziram skuplje ga to dođe od investicije u smještajne kapacitete.Što je po vama zemljište po naravi koje nema infrastrukturu?Pa naravno da je poljoprivredno i investitor ga mora svojim novcima privesti svrsi.Dok god investitor ne dobije dozvolu to zemljište je poljoprivredno po naravi bez obzira kako se vodi u prostornom planu,to što je neko zemljište ucrtano u turističku zonu ne znači da investitor može odmah graditi,tu ima saglasnosti voda,šuma,hep-a i da vam ne nabrajam dalje da vas glava zaboli a investicija u infrastrukturu košta petra kajgana.

    • Točno tako. I moja čestica je bila pašnjak, do prenamjene. Naravno, u već građevinskoj zoni. Bez ikakve infrastrukture. Jos čekamo kanalizaciju i asfalt. 8 godina. Možda su norveźani mislili da su došli u EU. Pa što bi oni htjeli? Eee, neka se znoje kao i mi.

   • Šimune izračunajte koliko bi nakon te investicije uprihodovala država kroz poreze i ostale multiplikatore pa onda stavite na vagu tko je špekulant a tko nije.Pa zar mislite da im u srbiji daju besplatna zemljišta za tvornice i 10 tis eura za svako novotvoreno radno mjesto “zato što se to državi ne isplati”,pa valjda je netko na digitron izračunao “da im se isplati”

    • Pa nece nam valjda Srbija biti uzor. Jedna od rijetkih drzava koja apsolutno sve u ekonomiji krivo radi, gori su od nas duplo, a prosjecna mjesecna placa koja je tamo 350 eura to i potvrdjuje.

     Ne postoje srebrni meci. Nema magicnih rjesenja. Nije stvar u tome da dovedes jednog (ili pet) velikog stranog investitora, ili zrtvujes tih 10.000 po radnom mjestu, ili poklonis neko zemljiste… i onda je “to to” i krenuti ce te. Nece! To su potezi ocajnika koji, ako imaju efekt na ekonomiju, onda imaju neutralan ili negativan efekt. Pa zar nikome nije jasno da tih 10.000 eura mora prvo negdje biti uzeto da bi bilo drugdje poklonjeno?

     Vrdoljak je hiperintervencionist i on sigurno nebi nista negativno rekao protiv stranih investicija da je tu sve cisto. Preblag je. Ja bi i te Norvezane i IKEAu, i sve njima slicne, najurio van sve sa katranom i perjem, ali to sam samo ja.

    • Šimune,ne trebate vi nikoga najuriti takve smo mi već davno najurili,investicije su nam na razini statističke pogreške,tako da se vi ne morate brinuti za ništa.A što se tiče komunikacije investitora i lokalne zajednice vi izgleda ne razumijete što vam ja govorim jer vi i ne razumijete da investitor misli kada razgovara sa općinskim načelnikom on podrazumjeva da razgovara sa državom jer je tako u njihovim zemljama,ne kuže oni to sdp ili hdz,oni misle da kada im sdp-ov načelnik da zeleno svjetlo za investiciju da iza toga stoji i država.A što se tiče poreza u regiji malo poslušajte što investitori govore o hrvatskoj i koliko smo mi porezno konkurentni sličnim tranzicijskim zemljama sa kojima se možemo mjeriti.Sve će vam odmah biti jasno?By the way možda vi mislite da će u hrvatskoj ako bankrotira biti veće plaće od 350 eura?Neće vjerujte mi.A tada će predsjednik i premijer dočekivati ovakve kao ikea i norvežane sa državničkim protokolom sa crvenim tepihom na aerodromu u stavu mirno kao jedno vrijeme u crnoj gori nakon odcjepljenja…Možda za to vi navijate?

    • Inače da se razumijemo, to i je poslovni model što se tiče IKEA, pa to se dobro zna da ona zarađuje na zemljištu, tj. njegovu pretvaranju u atraktivnije, u čemu je problem? To je kao da kažemo da je problem jer Ford zarađuje na automobilima.

     Poslovni model IKEA je da kupi zemljište koje vrijedi malo, kupi više nego joj treba, sagradi svoj centar zbog kojega dođu i drugi trgovci kojima onda proda zemljište skuplje. Ona tako stvara vrijednost sebi i drugima. Ako mislite da je to problem, probajte Vi kao IKEA kupiti više zemlje nego Vam treba i napraivit svoj shopping centar i zaraditi na prodaji viška zemlje. Dakle, upravo u brandu IKEA je mogućnost da zemlja vrijedi više nego je vrijedila. Toga su svi svjesni, naime da će ona kupiti zemlju jeftino i zaraditi na njoj. Kao što su svjesni da Ford kupi čelik jeftino i zaradi na njemu.

    • Šimune, vjeruje mi da će Srbija ako naprave sve najavljene reforme biti nam veliki uzor!

    • @nbakic

     Protjerivanje sa katranom i perjem je figurativno, ja podrzavam sve vrste poduzetnistva ukljucujuci i spekulaciju zemljistem. Medjutim.

     Ako pogledate, recimo, City Center One East, to je isto shopping centar, zar ne? Isto strani ulagac. I cilj mu je razviti centar, privuci razne marke, zar ne? I sto cete mi reci, da poslovni model nije da plate zemljiste sto manje? Pa su ga ipak platili vise, blize gradu, dobili sve dozvole i napravili sto su htjeli, i ne sjecam se naslova po novinama da ih se blokira.

     U isto vrijeme ili nesto kasnije, IKEA kupuje zemljiste puno dalje, puno jeftinije, i onda vrsi pritiske. Ako se ja dobro sjecam, jedno vrijeme je stvar stajala na mjestu jer nitko nije htio potpisati pomicanje naplatnih kucica na autocesti. Sad ja vas pitam, zasto mi moramo micati zbog njih naplatne kucice? Sto nisu kupili zemljiste preko puta City Center One East? I takodjer me zanima, ako ja probam ponoviti slicnu stvar, hoce li moja drzava pomaknuti naplatne kucice i zbog mog shopping centra? A svedska drzava, ako ulozim tamo?

     U principu, neda mi se mlatit mrtvog konja, sto je bilo, bilo je. Ali osjecam nekakvu obavezu da nesto kazem, jer nitko, ama bas nitko ne vidi kuda vodi ova sveopca hajka na lokalne serife. To je potpuno kriva dijagnoza bolesti, a lijekovi koje se zeli primjeniti mogli bi trajno obogaljiti pacijent, ako u medjuvremenu ne umre od druge bolesti, davno dijagnosticirane, koju uopce ne lijeci.

    • U pravu ste za naplatne kućice. OSIM ako im je to bilo obećano kad su kupovali zemlju, to je onda skroz druga stvar.
     Ostalo moram još razmisliti 🙂

    • Nenad je potpuno u pravu što kaže da ono što rade privatni investitori, IKEA i sl. je sasvim opravdan poslovni model. Šimunova opaska da se radi o korupciji je isto opravdana no mislim upućena na pogrešno mjesto. U postu prije brani Vrdoljaka a napada IKEU. Mislim da je to potpuno promašeno. Pa nisu valjda privatni investitori krivi što mi imamo korumpiranu državu na svim razinama.

     Također sjetimo se.
     Milton Friedman,
     “The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits”

     tako da ja mislim da se investitori ponašaju razumno.
     Također možemo se pitati je li moralno da vrše pritisak na vlast i traže ustupke? što bi bilo da ne rade to, bi li na taj način mogli obavljati svoju zadaću a to je maksimiziranje profita.
     Uzmimo za primjer 10 privatnih investitora koji si međusobno konkuriraju, recimo da je 9 njih spremno napraviti sve da osiguraju maksimalnu dobit a da 1 ne želi vrši prtisak i da sve radi u okviru ove države. Može li takav investitor opstati u takvoj konkurenciji? Mislim da je jasno da bi takvi investitori brzo nestali sa ovih prostora.
     Jedino ako bi se procesuirala korupcija na način da se kažnjava ponašanje koje nije u skladu sa zakonom. No jeli to moguće ako nam pravni sustav ne funkcionira? Mislim da ne, na kraju krajeva imamo investitore upravo onakve kakva nam je država jer oni bolji su otišli tamo gdje su uvjeti bolji a ostali su samo oni koji dobiju ustupke inače ne žele investirati ovdje.

     Jedini način na koji se takve zavrzlame mogu rješiti je micanje političara od resursa i i onemogućavanje korupcije na način da se smanji moć političara. oni trebaju biti samo administratori.
     smanjenje poreza svih vrsta kako bismo dobili što više investitora i tada jednostavno zbog pritiska korupcija ne bi bila moguća,

     Recimo u slučaju na Hvaru je općina prodala zemlju jedinom ponuđaču, čak i da je postojao javni natječaj i transparentan proces prodaje (političari administratori a ne upravitelji) u slučaju kada imaš samo jednog ponuditelja teško možeš izbjeći korupciju. No kada ih je 10ak na jednom transparentnom natječaju onda je vjerojatnost da će korupcija doći u javnost puno veća jer će ostali investitori vršiti pritisak i na to da se odradi što transparentniji natječaj.

     ovo što mi imamo u ovoj zemlji nije problem koji treba rješavati, nego dijagnoza bolesti. zato mislim da je potpuno pogrešno fokusirati se na pojedinačne probleme (to korumpirani političari upravo i žele da im damo još moći da se oni obračunaju sa kim i kako žele, a oni su uzrok a ne rješenje). treba se fokusirati na širu sliku i pogledati zašto nam se događa to da nemamo investitora nego samo onih koji žele ustupke i korupciju?
     Trebamo niže poreze za početak. sve ostalo vodi u još više korupcije.

     Recimo imamo priče o tome kako država osniva raznorazne agencije za brže dobivanje dozvola. to samo dodaje još jednu točku u koruptivnom lancu a ne rješava osnovni problem? Dakle očito je da država ne želi manje korupcije nego više i želi zadržati svoju moć, zapravo ne želi ni investicije ni oporavak nego zadržavanje statusa quo.

 5. Poštovani g. Bakiću,

  evo i zanimljivog linka koji naglašava i druge aspekte bitne investitorima i njihovom privlačenju koji na zanimljiv način rangira sve zemlje svijeta. http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/croatia/. Nas ćete, zanimljivo, pronaći na 89. mjestu. Najlošije smo ocijenjeni u kategorijama “Dealing with construction permits” (152. mjesta) i “Protecting investors”,(157. mjesto). Da nismo upali u EU po ova dva kriterija mogli bismo se svrstati u ponajbolje zemlje trećeg svijeta 🙂 . Ukoliko Vam bude zanimljivo rado bih čuo mišljenje o kreiranju indekasa u kategoriji “Protecting investors” (klik na Croatia pa na “Protecting investors”) i kako se to može popraviti.

 6. http://www.vecernji.hr/hrvatska/putinov-prijatelj-vladi-dajte-nam-nasu-zemlju-na-mljetu-461325

  Da bi shvatili o čemu se radi ovaj intervju vam dobro opisuje sa čime se suočavaju ljudi.Npe.vi dođete u švedsku,dogovorite sa nekom švedskom općinom kupnju neke zemlje,pošaljete odvjetnika da provjeri vlasništvo i napravi ugovor,vi to platite a onda se pojavi država koja tuži da to nije općinsko nego državno i vi deset godina ne možete graditi ništa dok spor ne završi.Burkina faso je mila majka što NAŠI rade?

  • A ova pandorina kutija u slučaju porezne uprave može sada odvesti par tisuća ljudi u zatvore jer to je bio sistem da netko nazove poreznu i kaže “pusti ga nemoj ga blokirati,tu imamo masu zaposlenih”,ako se to krene istraživati neće nam biti dostatan hipodrom da ih sve zatvorimo?
   To je bio sustav i praksa,čak se nije ni smatralo da je to protuzakonito?

   • Pa naravno Antune, svi korumpirani činovnici trebaju završiti u zatvoru, pa tako se i Sanader čudio kad su ga najprije samo pritvorili, a onda i osudili za nešto što mu se činilo sasvim legalnim (mislim da ni sad još ne vjeruje daje kriv).
    Porezna uprava odnosno cijelo Ministarstvo financija zapošljava nekoliko tisuća ljudi koji samo šire nered među poreznim obveznicima, jednima praštaju, a drugima naplaćuju s kamatom. jedne upropaštavaju, a druge svojom milošću čine pobjednicima u tržišnoj utakmici – čisti kriminal.
    U toj instituciji se krije najveća zapreka našem razvoju i reforma poreznog sustava, uz otpuštanje (može i uz zatvaranje) nekoliko tisuća poreznih činovnika je jedan od važnijih reformskih koraka koji trebamo provesti.

 7. Moramo pohvaliti emisiju htv-a studio 4 i voditeljica iako ima oskudno znanje iz ekonomije vrlo to korektno vodi i dovodi ljude različitih ideoloških profila ali i ekonomskih stavova.Obrađuje razne političko-društevno-ekonomske teme na jedan nepristran način,rekao bih vrlo profi i korektno.
  Tu se vide neki pomaci na htv-u,rotim,novokmet itd su ipak podigli razinu novinarstva za skalin više jer ono je jedno vrijeme bila strava i užas,marksističko-naricateljsko novinarstvo.
  Dobro treba uvijek pohvaliti.

 8. Stalno prizivamo strane invenstitore i investicije a sto je sa domacom stednjom i kako nju “uposliti” da krene iz banaka u investicije? Zasto se ne bi koncentrirali na to da nasi gradjani investiraju svoju ustedjevinu u neke investicije i tako povecaju zaposlenost. Evo npr….zasto vlada ne sredi zemljiste i papirologiju za jednu novu hidroelektranu i tada da taj gotov projekt na “otkup” jednom privatnoj investicijskoj grupi koja bi recimo bila dionicko drustvo i koja bi izdala milijun dionica po sto kuna svaka. Sa tih 100 milijuna kuna sagradi se ta hidroelektrana i svako tko je kupio dionice postane dionicar/suvlasnik i slijedecih 50 godina samo ubire dividende od prodale struje. Struja ce se u buducnosti uvijek prodati, nema tu problema sa distribucijom, gradjevinski sektor ce debelo zaraditi gradnjom hidroelektrane, drzava ce biti vise energetski neovisna a gradjani/dionicari ce uloziti u sigurnu dobit u buducnosti, dok drzava nece potrositi gotovo nikakva sredstva osim pocetnih za papirologiju no to ionako rade neki ljudi koji su vec na placi. meni to izgleda kao win-win kombinacija ali to moze znaciti samo to da meni nesto u glavi nije u redu. Zar je ovako nesto zaista nemoguce?? Zar je zaista nemoguce privatnim kapitalom izgraditi jednu manju hidroelektranu????

  • Odličan komentar i sasvim logično razmišljanje o ulozi Vlade.
   Umjesto donošenja glupavih zakona o strateškim investicijama i traženja podobnih “strateških investitora” Vlada treba pripremiti teren za strateške investicije i pozvati sve investitore da se pod jednakim uvjetima natječu za posao.
   Ta priprema terena za privlačenje investitora u pravilu se svodi na to da se svim potencijalnim investitorima uklone birokratske i druge zapreke (porezi i parafiskalni nameti) koje neku investiciju čine neisplativom.
   Ako Vlada stvori uvjete u kojima postoji mogućnost pristojne zarade nitko neće trebati investitore povlačiti za rukav i nuditi im “stručnu pomoć” u savladavanju birokratskih prepreka. Kapital ne zna za granice, investitori domaći i strani moraju imati iste uvjete, a kasnije statističke analize koliko je stranog kapitala ušlo u zemlju, a koliko je angažirano domaćeg kapitala može biti samo tema za stručne znanstvene rasprave.

  • iskreno, potpuna glupost. pa novac u bankama već je investiran. pa što vi mislite od kud su se plasirali svi krediti koje banke imaju, 90% iz štednje. Kada bi ta štednja otišla u investicije (nije mi jasno zašto bi država stimulirala ikoga da gradi hidoelektranu, onaj tko želi može ju graditi kad hoće, na kraju krajeva da je to profitabilno u ovom okruženju i s ovim poreznim sustavom koji imamo već bi imali privatnu hidroelektranu). Osim toga zašto bi država stimulirala nekoga da ulazi u proizvodnju energije i ugrožavala svoj monopol? Hep?

   i tako ima tu toga još…zaboravite stimulacije i intervencije drava mora stvoriti pravno-porezni okvir u kojem će biti profitabilno investirati pa će investicije doći, budite bez brige.

 9. @ Purgerdijaspora

  genijalan komentar i prijedlog, i meni je to palo na pamet, ne samo za hidroelektranu, nego općenito zašto se nebi pripremali gotovi projekti i ponudili na otkup građanima i ulagačima

    • Razvodnjeno i raspršeno dioničarstvo u pravili vodi društva u korupciju,nepotizam,visoke naknade,bonuse i socijalizam gdje u drušvima defakto upravljaju upravitelji koji nikome za ništa i ne odgovaraju.Ja vam ne vjerujem u dionička društva koja su raspršena u 2-3 milijuna dioničara,zato vam ne vjerujem ni u NAŠE mio fondove.Kome oni odgovaraju i svako koliko se mijenjaju ti upravitelji ovisno o rezultatima koje postižu?Nemojte mi reći da smo mi kao vlasnici tih fondova jako zainteresirani što se radi sa našim novcima pa da se sukladno tome i rezultatima biraju upravitelji tih fondova?Siguran sam da je većinski privatni vlasnik da bi tu već davno bilo masu kadrovskih preslagivanja i da bi se taj jako brinuo gdje njegov novac ide,na koncu konca mi smo svi vlasnici i petrokemije,hep-a itd pa nam je rezultat jako poznat.

    • Tko danas upravlja imovinom mio fondova?Fond menageri koji su ucjenjeni od države sa zakonima,svojim naknadama,prešutno se pristaje na kompromise sa državom zbog pritiska politike i prijetnjama o njihovom ukidanju,gdje onda linijama manjeg otpora fond menageri spašavaju svoje guzice i pozicije,plaće,plaćenim mjestima u nadzornim odborima itd.
     A sa druge strane tu su interesi banaka i najveća glupost koju je hrvatska mogla napraviti je da mio fondove na neki način stavi pod pokroviteljstvo banaka jer to je klasičan sukob interesa.Navesti ću i primjer;npr banka kreditira neku firmu,ta firma dođe u probleme sa likvidnosti i povratom tih kredita i odluči se na izdavanje obveznica ili dokapitalizaciju?Dali je sukob interesa ako se mio fond od te iste banke uključi u kupovinu obveznica ili dokapitalizaciju?To je klasičan sukob interesa jer mjesto-pozicija tog fond upravitelja ovisi o toj banci,tako da mi danas imamo upravljanje NAŠIM novcima koje sa jedne strane može ucjenjivati upravitelje država a sa druge strane banke.

    • Pa ne mora biti rasprseno dionicarstvo. Umjesto dva milijuna dionicara moze ih biti 2000. Sigurno bi ljudi sa puno kapitala kupili velik ili veci broj dionica nego neki sa 5000 eura ustedjevine. Uostalom kao i svako DD i ovo bi moglo imati board of directors pa CEO i ostalu upravnu strukturu. Ne bi to moralo biti ni prvo ni zadnje dionicko drustvo, pa bar ovaj blog pise cesto o takvima. Uostalom, ako dionicari izglasaju sposobnu upravu bez nekog Klausa sastrane ne vidim zasto postena uprava koja je posteno postavljena i placena i ciji se rezultati tromjesecno valoriziraju ne bi mogla voditi uspjesno jedan energetski objekt koje je sa poslovne strane relativno lagano voditi sve dok je tehnicki ispravan. A da bi se kralo, pa Boze moj….Hrvati smo.

 10. dozvolite mi jedan laganini odmak od teme. ova je stranica jedna od rijetkih gdje pročitam suvisle tekstove. iako ( čini mi se ) ima više desetaka tisuća posjetitelja i zasigurno poprima i obrazovni karakter ( što je fenomenalno ), smatram da je vrijeme da se ova količina pozitivne energije počne oblikovati i politički u smislu izlaska na scenu. jest da je scena takva kakva je ( u prvom redu neobrazovana i dugim nizom godina indoktrinirana ), ali nisu ni finci već dvjesto godina na internetu.
  naime, čitajući raznorazne komentare, siguran sam da među nazočnima ima kvalitetnih ljudi koji bi bili sposobni politički oblikovati program ( u normalno razvijenim društvima zvan Topla Voda ) i koji bi htjeli da za pedeset godina djeca u školama uče o njima ( naravno ne iz egoističkih nego iz humanitarnih razloga ). znam da na prvu loptu ovo zvuči romantično, ali što drugo preostaje osim toga? istina, induktivnom metodom će puno toga doći na svoje, jedino nisam siguran u kojoj generaciji. naime, ovdje (lijepa naša) je na djelu takva negativna selekcija,da ukoliko se ona ne prekine, jao si ga našoj djeci ( već sada je jao).
  p.s. malo mi je rano ( ovo vrijeme kada tipkam), ali kao prvi cilj prosvjetiteljske borbe bih označio HTV i tu nakupinu ( u najboljem slučaju ) mediokriteta i (najčešće) tupana. još mi uvijek zvoni gostovanje g.Nenada u “nedjeljom u dva”, gdje je od strane mjestimično tupavog ace dočekan ne kao netko od koga se ima nešto naučiti ( obzirom na rezultate ostvarene bez korupcije ), nego kao kulaka koji treba objašnjavati gdje su nestala prava radnih ljudi ( prava su nestala zajedno sa parama, to je bar jednostavno za shvatiti)

 11. http://www.24sata.hr/politika/hup-stvara-se-atmosfera-da-je-nepozeljno-raditi-za-privatnike-364565

  Majetić je u pravu stvorila se atmosfera u kojoj je rad u privatnom sektoru ravan elementarnoj nepogodi?Sindikati prizivaju privatne investicije i novo zapošljavanje a npr za outsurcing tvrde da će radnici biti prepušteni na milost i nemilost privatnicima.tititarantino je odlično rekao da su prava radih ljudi otišla sa parama.NAŠI nikako da shvate da je game is over a nema ja mislim čovjeka u hrvatskoj koji nebi želio da su radnici u hrvatskoj plaćeni kao u švicarskoj,ovi naricatelji na državnim jaslicama nam stalno nameću “istinu” da su oni borci za plaće i radnička prava samo ne kažu tko će to platiti,taj recept još nisu smislili?Što se tiče političke snage bilo bi itekako poželjno da se na političkoj sceni pojavi grupa mladih i obrazovanih ljudi koja bi zastupala ekonomske ideje pravog slobodnog tržišta da ljudi imaju priliku čuti i drugu stranu medalje a što je još važnije da se ismiju ovi ljevičarski naricatelji koji ne da oni brane radnička prava i plaće nego su takvi u ovoj zemlji uništili i radnike i umirovljenike i sva njihova prava i plaće a pokušavaju se u javnosti prikazati kao samozvani zaštitnici prava svih u ovome društvu.

  Rekao bi im jedan što je hodao po vodi;”oprosti im bože ne znaju što čine”,jako bi se veselio kada bi na političkoj sceni vidio mlade ljude koji se svojim biračima neće udvarati jeftinim primitivnim populizmom koji ovu zemlju vodi u sigurnu propast,ne da bi takva politička stranka bila poželjna nego je ona danas itekako potrebna hrvatskoj jer će je ovi “partizani” upropastiti do kraja jer su mlade studente i ovu mladu generaciju zarazlili populizmom i marksizmom.To su takve štetočine i tako neodgovorni ljudi da te jeza uhvati,neki to rade potpuno svijesni onoga što rade a drugi to rade nesvijesno jer su elementarno nepismeni ljudi koji su debelo zaostali u nekim bivšim vremenima.Rezultat toga je danas da imamo zaraženu mladu generaciju koja će se baviti sljedećih 50 godina time kako srušiti kapitalizam u hrvata?Zato ako među mladima na ovome blogu postoji volja,želja i snaga neka idu u osnivanje stranke i konačno počmu ismijavati sve te snage koje su dovele hrvatsku i njene građane u poziciju u kojoj smo danas…Bez takvih snaga ovo društvo će tonuti u još veće siromaštvo,iseljavanje,jal i zloću…

  Mislim da je vrijeme jako sazrilo za takvu jednu stranku i da je situacija danas kao 90-te kada se stvarala pokret za samostalnost jer ovo što mi danas imamo na političkoj sceni hrvatske je jednoumlje najgore vrste gdje se lijevi i desni samo razlikuju koliko često u crkvu ili ne idu uopće?
  Ako upadnemo u argentinsku ili venezuelansku priču nećemo se iz tog začaranog kruga siromaštva izvući sljedećih 100 godina nego ćemo se hraniti teorijama urote i ugrozama od europe,krupnih kapitalista i ostale braće…Zato ukoliko imate vočje, mogućnosti i vremena bilo bi jako dobro osnivanje jedne takve političke snage ali zapamtite to je jako ozbiljan i zahtjevan posao.Ali ta stranka bi bila protuteža današnjim simpatizerima mirele holy i dragutina lesara koji su zaraženi antikapitalističkim idejama iako oni misle da nisu,mislim da prelazak izbornog praga ukoliko bi se dobro organizirali i koristili maksimalno društvene mreže za svoju kampanju nije neki nedostižan cilj pa čak i na sljedećim izborima.Zato krenite odmah,punu podršku ćete imati na ovome blogu…

  • Antune, zadnji vaš pasus copy-paste i polijepiti plakate po RH. Narod ne kuži da je game over bio oko 2008.g. a i to je bila inercija. Slobodnog pada. Političari našeg kova i mentalnog sklopa( unuci i partizana i ustaša i sl.) učmr se istom tom narodu i ne govore istinu, jer je vlast slatka, makar bila a’ la’ chavez. Meni je žao, ali nama zbilja treba totalni bankrot. Jer vidim jutros, ma daj pusti danas, ej prvi maj je ajmo roštiljat, grah i veselje…takvi smo mi. Ne danas, ne sutra i tako to već 23 godine. Još mi prijatelju dragi nismo pali na dno. Pdobran se slučajno drži na grančici visokog stabla. A vjetar dolazi.

 12. Hvala Nenadu na vrlo jasnom i poučnom prikazu cijene koju plaćamo za neznanje, nerad i rasipničku vladinu socijalističku politiku zbog koje nema niti možemo očekivati ikakve pozitivne reforme od ove Vlade.
  Čestitam Šimunu na njegovim komentarima, slažem se u potpunosti sa svime što je ovdje napisao.
  Mi možda imamo previše uhljeba u lokalnoj samoupravi, ali nije problem u njima nego u Vladi koja stvara te uhljebe na način da nam godišnje putem poreza otme oko 300 milijuna kuna i podjeli kao pomoć lokalnoj samoupravi. Tu praksu Vlada treba prekinuti i isti čas će uhljebi nestati, dakle nije problem u općinama i sirotim općinarima nego u Vladi.
  Međutim, puno više nas koštaju drugi uhljebi kao što je to npr predsjednik države, samo ta gotovo beskorisna institucija košta nas oko 45 milijuna kuna, ili beskorisni ured predsjednika Vlade koji nas košta oko 10 milijuna kuna, ili slabo korisni Hrvatski sabor skoro 200 milijuna kuna.
  Sve bi se to moglo bezbolno smanjiti za više od 50% – samo trebamo političare koji će to staviti u svoj program i ostvariti za recimo 3-6 mjeseci.
  Puno više uhljeba od lokalne samouprave i vrha države krije se u zdravstvenom sustavu koji nas godišnje košta više od 20 milijardi kuna, onih 300 milijuna za lokalne uhljebe je ništa u usporedbi s ovima i svaka prava reforma trebala bi krenuti sa zdravstvenim sustavom.
  Zapravo cijela vlada sa 20 ministarstava je jedan veliki uhljebnički sustav koji nam troši 130 milijardi godišnje i ni na koji način se po svojoj štetnosti ne može uspoređivati s onih jadnih 300 milijuna kuna za lokalnu samoupravu.
  Dakle, želim reći da se zalažem za malu reformu koja će nam uštediti tih 300 milijuna kuna koje se bacaju na pomoć lokalnim uhljebima, ali i za malo veću reformu koja će smanjiti cijenu koštanja uhljeba na središnjoj razini za barem 30 milijardi proračunskih kuna.
  Osim te male reforme proračuna koji sa svojih 130 milijardi služi kao kasica prasica političarima potrebno je provesti i malo jaču reformu svih državnih i javnih poduzeća koja isto tako služe kao samoposluga tim istim političarima, a godišnje raspolažu sa više od 160 milijardi kuna – to su monopolisti koji nas deru s bezbrojnim parafiskalnim nametima i samo svojim postojanjem koče gospodarski razvoj više od bilo koje male općine.
  Općine su najniža razina političkog odlučivanja i stanovnici neke općine imaju puno pravo odlučivati žele li na svom teritoriju nekakvu investiciju ili ne žele. Ne mogu nikakvi korumpirani birokrati iz Zagreba odlučivati o “strateškim” investicijama na području neke općine koja to ne želi. Pa kako bi to izgledalo da recimo netko odluči da će se sav otpad iz cijele države prikupljati i strateški odlagati na četiri rubne točke pa jednu spalionicu smeća odluči izgraditi kod Dubrovniku, jednu kraj Pule, jednu kraj Varaždina i jednu u Belom Manastiru – i kažu to je naš strateški interes, lokalna zajednica nema pravo glasa.
  I sad se svi raspisali o reformi lokalne samouprave, o 300 milijuna koje trošimo na lokalne uhljebe (koji još koče gospodarski razvoj), pa to jedan Siniša Varga pojede za doručak.

  • Dandy 2 pa nije smisao reforme lokalne samouprave ušteda nego je smisao oformiti lokalne samouprave koje mogu objektivno na jednom mjestu biti servis građanima,kako kadrovski tako i tehnički osposobljeni.Što će vam lokalna zajednica koja nema novaca da recimo donese planove nižeg reda,koja nema novaca ni za službeničke plaće a kamoli za što drugo?
   Koja je njena uloga i tko od toga ima kakvu korist?A ako država dopusti lokalnim zajednicama ili sredinama da odlučuju o strateškim projektima tada budite sigurni da se neće niti jedan realizirati jer nitko ne želi otpad u krugu 50 kilometara od svoga mjesta ako je moguće?A o ostalome da ne govorim?
   Nemamo mi danas razumne i proinvesticijski raspoloženo stanovništvo nego upravo suprotno.Mi smo danas kao nekada siouxi kojima su željeznice bile najveće zlo ovoga svijeta,nama su golf tereni i apartmani kao njima željeznice u ono doba?Nemojte mi reći da su željeznice donjele sva zla na ovaj svijet?Siouxi su se borili kontra njih a NAŠI “siouxi” danas plaču na najavu ukidanja nekih linija,da se sluša narod u svemu nebi se dok ne otiđemo u bunar svi zajedno ništa ni pomaknulo sa mrtve točke jer je u društvu putem medija i tkz. intelektualne elite proizvedena antinvesticijska i antikapitalistička histerija gdje je narod umislio da ćemo živjeti u obnovljivim izvorima energije,hraniti se sa eko proizvodima a paralelno sa time voziti strane automobile,koristiti iphone i ipad,klima,tv,hi-fi,u bolnicama imati najveća dostignuća svijetske medicine i sve ostalo što “ima vascijeli svijet”, a uz to svi ćemo raditi 4 dana u sedmici po 5 sati dnevno samo u državnom i javnom sa pravom na topli eko obrok a u svakom poduzeću ćemo imati po jednu bibljoteku gdje će nam se besplatno nuditi knjige naročito one od marxu i lenjinu,uz njih ćemo dobiti i kesicu čaja od mente i gavrilovićevu paštetu od rumene kadulje…

   • Antune vi ste pravi lenjinist. Vi socijalisti bi stalno usrećivali narod prisilnim progresom. Partija zna najbolje što “siuxima” treba, a ako im se progres ne sviđa neka se sele u rezervate. Progresu nitko ne smije stati na put.
    Antune takve priče komunisti ovdje promiču već sedamdeset godina i zato nam baš i ne ide.
    Vrijeme je da probamo nešto drugo. Možda nam progres može doći i bez partijskog centralističkog odlučivanja jednostavno povećanjem slobode pojedinaca, a slabljenjem moći političara.

    • Dandy 2,ajde mi se zavazda skinite da se više ne natežemo a što se tiče slobode pojedinca evo imate u ukrajini live stream,možda se oni dogovore gdje će raditi hidrocentralu bez zakona o strateškim investicijama…

    • @dandy Mislim da ovdje zaista pretjerujete. Naime, polazite od strogo liberterskog (liberterijanskog) stajališta, prema kojem je SVAKA državna intervencija zlo. Stvarni svijet je drugačiji. Samo za ilustraciju, demokracija se generički rodila samo jednom (Velika Britanija), svagdje drugdje je došla nekom intervencijom. Nazivati nekog ‘lenjinist’ zato jer nije liberter (iako je možda liberal) je u najmanju ruku nepristojno.

 13. http://www.jutarnji.hr/video–ovako-to-zamislja-maja-suput-seksi-pjevacica-pokazala-kako-zamislja-svoju-djevojacku-vecer-/1187820/

  Naletih na spot maje šuput,ovo je šteta ne pogledati,negdje presnimiti i staviti u trezor da se djeca imaju čemu smijati-rugati za jedno 20 godina?
  Jeli vi ovo možete vjerovati?Pazite i još to objavi najtiražniji list kao vijest?Jeli se vama čini da mi sve ovo sanjamo?Maja šuput-djevojačka večer?
  Što joj mama reče kada dođe doma?Vjerojatno joj maja kaže da se ona sa svima ruga,ponajviše sa sobom?

 14. Ja mislim da su na ovom blogu sve stvari vec dobro poznate i da previse energije trosimo na nesto sto mi svi ovdje znamo . Ludi mali , purger dijaspora su vec dali neke prijedloge ali nazalost nikakav odaziv samo teoriziramo kao i oni protiv kojih se borimo.mislim da bi trebali vec pocet nekako djelovat preko drustvenih mreza , medija plakata kao sto je Nenad rekao jer ovo se nece samo od sebe rjesit i mi na neki nacin’talasamo’. Ja bi predlozio da skupimo neka sredstva i pravnog strucnjaka i podignemo tuzbu protiv HRT a zbog jednoumnog prezentiranja stanja , mislim da postoji pravna osnova za to jer ipak mi to svi placamo! Ako i ne uspije nije bitno bitno da se napravi senzacija i cuje drugaciji stav!

 15. http://www.politikaplus.com/novost/102377/Zoran-Milanovic-Moramo-prvo-zaraditi-nece-biti-besplatnog-rucka-niti-besplatnog-pica

  Milanović je u zadnje ako primjećujete počeo slati prave nedvosmislene poruke,svi znamo da je za to prekasno i da je na ovaj način čak trebao voditi i kampanju za vlast jer onda bi mu sve bilo lakše kada je preuzeo vlast ali ovo su nedvosmislene poruke koje ipak treba pozdraviti jer nikada za prave poruke nije kasno…Mislim da milanović polako shvaća zabludu u kojoj je živio a to je ona NAŠA priča “nama jako malo fali”,vjerojatno je prekasno shvatio da to i nije baš tako…Znam da će me mnogi napasti zbog ovoga ali kada pogledam licemjere u drugim strankama meni je taj milanović sve više simpatičan iako je vodio totalno promašenu ekonomsku politiku ali nekako mi se čini da je ipak na kraju shvatio,mnogi nikada ne shvate.
  Danas ga napadaju i njegovi da je malo socijaldemokrat i to je najveći apsurd i tragikomedija u svemu tome?Treba imati muda ovakve stvari reći za 1.maj,pročitajte izjave NAŠEG fikusa sa pantovčaka pa ćete uočiti veliku razliku,takve izjave treba cijeniti jer samo one mogu promijeniti svijest u ovom društvu.Od nastanka države još nitko nije slao ovakve poruke(dao bog da jest) i zato to moramo pozdraviti ma što mislili o milanoviću i njegovoj politici…

  • Antune, evo upravo je jedan od novinarčića “pozdravio” MIlanovićevu izjavu u NAŠEM stilu. Fuj kapitalizam, fuj tržišna ekonomija i sotona Milton Friedman. Teško će NAŠI promijeniti mentalni sklop dok ih se indoktrinira ovakvim novinarskim tekstovima. Nema nama pomoći… Mi ćemo morati tresnuti da mi nam došlo iz guzice u glavu. Drugog puta nema.

   • http://www.index.hr/vijesti/clanak/lazni-socijaldemokrat-milanovic-prvi-maj-cestitao-rijecima-miltona-friedmana/743070.aspx

    Mislite na ovaj tekst?Taj “novinarčić” bi valjda bio zadovoljan kada bi milanović davao lažna obećanja koja je davao mimica u rijeci?Ajde da vidimo tu socijalnu eu kada pobijede socijaldemokrati u europi?Što taj novinarčić sebi ne postavi pitanje dali bi narod u francuskoj više poštovao hollanda da im je govorio istinu?Danas ga mrze iz dna duše jer im je davao lažna obećanja pa bi sukladno tome po ovome novinaru i milanović trebao davati lažna obećanja?Ovaj novinarčić nije shvatio da milanović nije izdao radnike nego ako je koga izdao onda su to današnji “neradnici”,ljude koji su ostali bez posla i danas su isključeni iz radnog procesa.Friedman mu je sotona ali kada već ide tako daleko što se ne refereira malo na komuniste u bivšoj jugoslaviji koji su 80-te usljed bankrota smanili mirovine i do 40%?Što su oni bili?Anđeli socijaldemokracije?Interesantno njih nitko ne spominje?

  • Nije da ga branim, ali čini mi se od početka, da premijer nije niti blesav niti zatucan, sve on kuži i konta, možda čak i čita Eclecticu 😉
   No on prvenstveno brine sta ce reci desetak partijskih mocnika koji su ga doveli na poziciju i još 20k podguznih stranačkih priljepaka koji spletkare i kopaju za svoje partikularne interese.
   Ne pomaže mu naravno ni osebujni vokabular i katastrofalne rečenične konstrukcije. A i to što nema muda biti pravodobno konkretan. Doduše tko zna kakvi su sve kriminalni pritisci na cijelu vladu u igri…

    • Nenade slažem se,milanović je promašio “ceo fudbal” ali moramo uzeti u obzir i činjenicu sa kakvim političkim lešinarima čitavo vrijeme radi i surađuje,jako je indikativno da su on i hajdaš dončić jučer bili zajedno na okupljanju u čakovcu.Sa kime su okruženi?Sa straom gardom koja ništa drugo nije ni naučila nego da širi populizam i narodu se prikazuju kao “časni i pošteni jahači državnih jaslica čitav život”,pa to im je profesionalno zanimanje,tako se ponašaju,tako se i oblače,tako i nastupaju a sve u svrhu da jašu do života da kojim slučajem ne moraju otići u privatni sektor zarađivati kruh?Sa kime da surađuju?Sa bernardićem kojem je jedino i bitno da zasjedne na konja?Sa aleksandrom kolarić koja živi na sedmom nebu?Sa ostojićem koji moli boga da mu završi mandat bez reforme zdravstva da mu to ne naškodi budućim političkim ambicijama?Sa komadinom koji ga perfidno ruši od kada je otišao iz ministarstva a koji se “kao fol” zalaže da prljavi veš ostane unutar stranke a on ga stalno na neki način plasira perfidnim metodama u javnost da sačuva svoju poziciju u stranci i nakon milanovića?
     Nerazumljiv mi je sukob sa linićem i ne znam gdje tu zapinje jer linić je sve samo nije populista ali mora biti da je tu veliki problem,moguće je da je linić stara garda koja je naučila raditi po dvostrukim kriterijima za NAŠE i VAŠE,taj odnos mi nije jasan?Ako primjećujemo najveće reforme upravo pokušavaju sprovesti najbliži suradnici milanovića,dončić i milanka opačić za koju je to nevjerojatno sa obzirom što je do jučer zastupala.Pogledajte hns?Oni su ni na nebu ni na zemlji,ne znaš uopće što zastupaju u toj vladi osim što znamo da im je danas rejting stranke ispred svega drugoga?
     Čudna je ovo vlada?Ali možda je to upravo današnja hrvatska koja i sama ne zna što hoće a što neće?I jare i pare?A to je opcija koja sigurno vodi u propast?

    • Zato bi najbolji milanovićev potez bio da se odluči na prijevremene izbore zajedno sa predsjedničkim,sa time bi čak i vjerojatno povećao simpatije javnosti i dokazao da vlast nije sama sebi svrha ali i spasio vrijeme državi da zasjedne vlada sa legitimitetom za reforme jer očigledno je da je plan 21 mrtvo slovo na papiru i da trebaju potražiti podršku-legitimitet za novu političko-reformsku-gospodarsku platformu.Ovako ide u mučenje koje nikome dobro neće donjeti,ni državi ali ni njemu samome…Na koncu najviše bi se tome radovao ostojić ministar zdravstva,on bi olakšao odmah deset kila,pa što čovjeka da ne usreći a i mršić je izmučen,i njega bi trebao malo odmoriti?

 16. Recite da je naivno do bola ali ja bas mislim da bi moglo uspjeti. Posto je HRT drzavna televizija ja mislim da bi trebalo pokrenuti naj-javnije sto je moguce PETICIJU gdje bi gradjani mogli online zatraziti svojim imenom i prezimenom da se na HTVu pokrene gospodarska emisija koja bi stvari sagledavala iz Eclectica blog kuta – dakle sa kuta liberalnog trzisnog kapitalizma (koliko gluposti u zadnje tri rijeci kada su zajedno)

  Pazite neko informaticki pismen na nekom relativno jakom blogu-webu-forumu najozbiljnije pokrene tu peticiju, eventualno zatrazimo neku PR agenciju da nam pomogne u promociji, ljudi koji potpisu tu peticiji naravno forwardiraju link svim medijima i prijateljima, i tako prosirimo glas. Marksisticki mediji sigurno ce o peticiji pisati i udarati je drvljem i kamenjem te nam na taj nacin osigurati dodatnu promociju.

  U peticiji zatraziti:
  1. Tjedni ili dvotjedni termin u trajanju od 30 minuta, vecernji termin
  2. Da voditelj nije sa HTVa ko sto Peti dan vodi ona nepismena krava sa Che Guevarom na majici, nego da je nezavisni ekonomski strucnjak koji nije zaposlen na HTVu (moze Nenad a moze i Antun a mogu i ja a ima i puno drugih kvalificiranih ljudi bez govornih mana i sa mozgom u glavi)
  3. Pravo na koristenje usluga novinara iz ostalih HTV dopisnistava tako da se mugu kvalitetno pokriti tvrtke, investicije i ostala gospodarska dogadjanja na teritoriju cijele Hrvatske.

  U peticiji naimenice navesti da se trazi od ravnatelja Radmana da odobri tu emisiji kao izraz najdemokratskije volje gradjana Hrvatske koji su pokretanje te emisije direktno trazili potpisivanjem te peticije. Neodobravanje te emisije znacilo bi gusenje demokratski izrazene volje naroda i uvodjenje partijske diktature.

  IZGOVORI:
  1. Radman bi pokusao izvuci se iz te sitacije lazuci da u ovim teskim okolnostima HTV nema sredstava za dodatnu emisiju.
  – u peticiji ih treba preduhitriti navodeci da ce emisija sama sebi osigurati sredstva sponzorstvom hrvatskih kompanija preko HRT marketinga po vazecim HRT marketing cjenicima

  2. Radman bi pokusao izvuci se iz te sitacije lazuci da nema slobodnog termina. Laz, laz, laz – 4 programa a nema termina??? 4 PROGRAMA!!!!

  Peticiju treba odma proslijediti nekome u EU i zatraziti od neke EU komisije ili tijela da da neko “misljenje”, …ili preporuku kako je emisija ovakvog tipa izuzetno vazna za razumijevanje slobodnog trzista kao temelja demokracije i temelja same EU, te zatraziti od nekog u EU da to izda pismenim putem. Ako jos mogu djelomicno financijski pomoci pa makar i sa smijesnim iznosom od 10.000 eura to bi bilo odlicno jer:
  – ako su ista marksist i politicari onda su dupelisci – cim se EU priljuci jednim faxom na jednoj stranici papira odma padaju nicice i klanjaju se, pa bi tako i Radman kojemu bi karijera u EU bila zapecacena ako bi isao protiv EU direktiva pa makar i iz odjela za ciscenje zahoda i djecjim vrticima
  – ako EU da smijesnih 10.000 eura onda je to vec”financirano” iz EU pa ajde onda ti ne uzmi lovu iz EU u ovoj situaciji
  – dakle, prolaz osiguran.

  Siguran sam da bi se u EU moglo kontaktirati par jakih gospodarskih medija, novina i novinara koji bi sigurno dali svoju podrsku emisiji koja je za razumijevanje slobodnog trzista. Takvu podrsku ne bi odbio niti jedan normalan novinar ili medij u svijetu pa bi na taj nacin jos jace pritisli Radmana. Pa ako 5-6 poslovnih novina, urednika iz Njemacke, Engleske i Francuske da svoju podrsku pa sto onda tu Radman ima pametovati kada su veliki demokratski mediji iz najdemokratskijih zemalja za to. Jos ako ti mediji u Europi tom prilikom napisu i neki clanak o toj peticiji u Croatia onda imamo ne samo medjunarodni susur nego i neki oblik neformalnog diplomatskog pritiska da se u Hrvatskoj napokom moze cuti i glas slobodnog trzista, investitora, poslovnog covjeka pa na kraju i sretno zaposlenog radnika koji radi u dobroj firmi i stabilno prima placu.

  Onda mozemo pitati Milanovica da prokomentira natpise iz FT o tome da se u Hrvatskojj na 4 programa HTVa ne moze dobiti 30 minuta za trzisnu emisiju pa neka kaze da se FT zabunio ili da lazu.

  Treba traziti i podrsku Hrvatske udruge poslodavaca da JAVNO podrze peticiju iz razloga da imaju gdje objasniti svoje probleme cije bi rjesavanje dovelo do – ZAPOSLJAVANJA !!!!

  Trebamo trziti i peticiju HAZU pa da se HAZU javno izjasni jesu li za njegovanje slobodnog trzista i demokracije ili ne.

  Mislim da bi u ovoj situaciji cak i Karamarko i HDZ potpisali peticiju.

  Mislim da je sve ovo moguce organizirati unutar grupe od 4-6 ljudi, uz internet prikljucak, email, i mjesec dana rada. Mislim da nije nemoguca misija i da ce otkriti puno dreka koji ce isplivati i da se emisija moze dobiti.

  Zamislite da skupimo 50.000 – 100.000 potpisa pa neka se onda usude odbiti emisiju. Mislim da se toliko moze skupiti, pa ima dosta mladih i pametnih, pa evo i dijaspora bi potpisala peticiju a i svi mladi koji su morali otici vani u zadnje 3-4 godine.

  Kazemo u peticiji da NECEMO Ples sa zvijedama ali da hocemo emisiju o gospodarstvu koja moze pomoci spasavanju gospodarstva, povecanju zaposlenosti i zaustavljanju iseljavanja, te stvaranju boljeg standarda svih gradjana. Neka NE odobre takvu emisju.

  A onda uskacu mladi pametni ljudi, dovodimo u studio pametne fin. analiticare koji brojkama DOKAZUJU sto se zbiva a ne da populizmom truju narod, pobijamo sve gluposti izrecene od Lesara i ostalih trash maksista, pokazujeme kakao je lako dijeliti kada se prije toga to zaradilo, pokazujemo zasto je ekonomija znanost i zasto se za nju dodjeljuje Nobelova nagrada dok je za trash marksizam tradicionalna nagrada Gulag ili Goli otok.

  Dakle, jedna peticija, tona emailanja, i za 3 mjeseca ih dovedemo pred svrsen cin!

  Ja sam – za!

  • Ma može i lijes sa zvijezdama, sabornici kuhaju, gradonačelnici nek igraju mali nogomet u kutiji šibica, jakovcic nek vodi emisiju o vinima i starim selima, svejedno. Aii sad jednu vecer na hrt novinar mrtav-ladan prikazuje 4 dionice u crvenom: ptkm, ht, mislim inu i jos jednu, sa žalopojkama kako su NAŠE najvece kompanije u banani! Što nije bio fer pa stavio npr. tuho,korf,arnt i aci? U sekundi mi je tlak skočio. Imaju li oni bilo kakvog ekonomskog savjetnika? Pa nek povuče bar neku paralelu. Ovako, ja kad ljudima pričam o ulaganju u HR dionice, oni meni: pa vidis da je to k, nema tu kruha, samo ojri i apartmani. Dionice to ti je onu u ameriki…

 17. PurgerDijaspora slažem se sa svime,trebalo bi stvarno izvršiti pritisak da takva jedna emisija dobije termin na htv-u jer mi imamo defakto jednoumlje,ovo što se nama prikazuje na hrtv-u je propaganda ravna sjevernoj koreji,80% programa je ZNA SE.Jedino se ne slažem sa time što mene spominjete u kontekstu voditelja emisije ako ništa zbog daljine,meni vam je zagreb kao kina daleko,ima mladih ljudi koji to mogu fantastično voditi samo ih ovi na htv-u nikako ne žele naći.U čemu je problem?Ako voditeljica petog dana može obući majicu “kapitalizam nije logičan” i u tom smjeru voditi sve emisije pa minimum pristojnosti bi bio da htv ima slučnu takvu emisiju ali u totalno drugom smjeru?Meni samo nije jasno kako ih nije sram da se druga strana uopće ne čuje,nisu uopće zastupljeni u javnom prostoru,ljudi i ne znaju što su libertarijanci,što su konzervativci,što oni zastupaju?Samo su ljevičari zauzeli čitav medijski prostor?To je koreja!

 18. Ovdje u USA gdje zivim idem neki dan u ducan i u hladnjaku sa picima vidim nekoliko razlicitih JANA boca vode. Odlicno Todoricu, svaka cast. I Pomislim si ja, ako se vec stalno hvalimo koliko vode imamo (ko nezaposlenih) zasto onda Milanovic ne posjedne kabinet, razastre mapu Hrvatske na stol i dan naredjenje: Nadite mi 20 vodocrpilista SADA i u roku od mjesec dana hocu gotove koncesijske papire. Da je SVA papirologija gotova. I onda nakon mjesec dana raspise javni natjecaj za 10 -20 godisnje koncesije na vodocrpilista sa ciljem otvaranja flasiraonica vode. Ne sumnjam da bi neki domaci, a mozda i strani ulagaci izvadilineki novac sa banke i pokrenuli svoju flasiraonu vode koju bi prodavali na domacem ili stranom trzistu.

  Zamislite samo koliko je to novih poslova i koliko profita i poreza. Prvo to treba sagraditi – dakle gradjevinari i inzenjeri, pa onda se zaposljavaju inzenjeri, tehnicari, odrzavanje, sigurnost i cuvanje, zastitari i portiri, racunovodje, skladistari i kamiondzije, komercijalisti, marketingasi….etc.

  Pa ako tu vodu prodamo na bliski istok koji je zaista za nas bliski pa to ce otvoriti poslovne kontakte da im se danas proda voda, sutra keksi i bomboni, prekosutra mozda transformatori ili cement.

  A mozda ju kao i Todoric mozemo prodati i u USA ….mozemo ju pustiti da se lijepo odlije u more pa da u njoj uzivaju cipli koji vole bocatu vodu a mi mozemo ostati nezaposleni i siromasni.

  Zar je to zaista NEMOGUCE….zar je to zaista PREKOMPLICIRANO???

  Pa ako nemamo naftu ajmo probati o privatnom trosku crpiti i prodavati vodu i od vode napraviti lovu!

  I jednom drugom trgovackom lancu ovdje u USA koji je u njemackom vlasnistvu kupim si ja neki dan SMRZNUTE PECENE KESTENE. Stavih si ih fino u pecnicu i nakon 2 minute jedem odlicne pecene kestene. Pogledam ambalazu pise Made in Italia.

  OK, zar je nemoguce da netko u nas posadi 2-3000 stabala kestena pa za 10 godina da ima jedno 100 tona kestena koje fino samo ispece u nekoj industrijskoj peci, stavi ih u male vrecice, ode do Njemacke sa uzorcima i ponudi njemcima na otkup 100 tona prvorazrednih eko-uzgojenih pecenih zamrznutih kestena koje onda oni distribuiraju u USA?? Ili sto je lakse, skuhaju se ti kesteni, pod presom se ispresaju pa se napravi kesten pire i zapakira u konzerve. To se moze strojno obaviti.

  OK – priznajem – ovo je glupa ideja, previse je tu posla za Hrvate…mea culpa.

  • Sjetite se izjave ondašnjeg čuvara državnog pečata, da hrvatima ne treba mozak. Ima ga u njemačku pet maraka kilo. Od te izjave i razmišjanja nismo se odmakli ni milimetra. Ali zato: KAD MI DOĐEMO NA VLAST…

 19. „Nije lako 20 i više godina smo se naučili ponašati na jedan način, a to je kupovati ljude novcem koji nismo zaradili. Moramo ga prvo zaraditi, neće biti besplatnog ručka, niti besplatnog pića.“
  “Jednostavno više ne ide na dosadašnji način, mi ne zarađujemo onoliko kolimo smo odlučili trošiti” – rekao je Milanović.

  Kada Milanović kaže „mi smo kupovali ljude novcem koji nismo zaradili“ – misli li on to samo na SDP ili na sve političare (HDZ i ekipu) u zadnjih dvadeset godina i što hoće reći sa „moramo ga prvo zaraditi”?
  Zar će oni (političari) zaista početi negdje zarađivati novac pa će onda s tim novcem „koji su zaradili“ početi kupovati ljude?!?

  Ili kad kaže „mi ne zarađujemo onoliko koliko smo odlučili trošiti“
  Na koga on to misli kada kaže „mi“? Na porezne obveznike ili na političare?
  Što on to nama poručuje?
  Pretpostavljam da je mislio reći da porezni obveznici ne uplaćuju u proračun onoliko koliko su političari odlučili trošiti pa da to tako više ne ide. Ali ostao je nedorečen.
  Nije se izjasnio hoće li oni (političari) ubuduće trošiti samo onoliko koliko mi (porezni obveznici) uplatimo u proračun ili će nastaviti kao i dosada i dalje nas (porezne obveznike) zaduživati u inozemstvu za razliku između onoga što mi uplatimo i onoga što oni potroše (deficit).
  Zašto Milanović nije završio svoju misao?
  Pa zato što se ne misli promijeniti, on je socijalist, a socijalisti ne misle da je deficit nešto loše. EU komisija ga traži da smanji deficit jer ne možeš stalno trošiti više nego što imaš, a on im je već čvrsto obećao da se neće popraviti – dakle Milanović je nepopravljiv – na javnim skupovima trkelja gluposti i što prije podnese ostavku to bolje za sve nas.

 20. Antune ispričavam se, pretjerao sam.
  Zaista ne mislim da ste lenjinist, ali ponekad me vaša nedosljednost u kritici socijalističkih pojava i povremeno otvoreno navijanje za socijaliste izbace iz takta pa počnem vrijeđati.
  I dalje vrlo cijenim vaše pisanje, iako se ne slažem sa svime što napišete.
  Nitko nije savršen.

  • Više puta sam rekao da nisam dosljedan,ne razmišljam sa pozicije da mislim da je moguće u hrvatskoj postići savršeno društvo a ako tako mislim onda ne mogu biti ni dosljedan,znate kada dajete kritike i motoru od auta onda morate znati dali razgovarate o fiatu uno ili o porscheu.Vaš svijet iz vaše perspektive je savršen svijet a moj svijet iz moje perspektive je je sve a ne savršen.Zato se usredotočimo na ono što danas imamo i što je realno da bi se brzo moglo promijeniti što naravno ne osporava vama da promičete svoje ideje ali ne sa suludim prozivanjem nekoga da je lenjinista kada je i površnom čovjeku jasno ako čita moje tekstove da to nema veze sa zdravom pameću.Vi ste sebe našli u jednoj ideji i osjećaju pripadnosti grupi ljudi koja zastupa određene ideje i svjetonazore,ja za razliku od vas nemam taj osjećaj pripadnosti,više puta sam vam rekao da o određenim stvarima imam stav koji ovisi o mnogo faktora,o vremenu,prostoru i kontekstu u kojem živimo…Mislite da sam ja sretan sa današnjom političkom slikom i političarima u hrvatskoj,vjerujte mi više sam razočaran od vas ali mi je kristalno jasno da je to trenutno naša realnost i da možemu samo unutar nje nešto suvislo raspravljati jer sve izvan toga je besmisleno i ponavljam vam stoti put ja ništa nemam protiv libertijanaca i mase njihovih ideja,nemam vjerujte mi ništa ni protiv socijaldemokrata ni protiv konzervativaca,u svim tim filozofijama ima jako dobrih misli i ideja ali da me krivo ne shvatite ne postoji ideja i filozofija koju čovjek nije zloupotrijebio.Zato vam ja ne vjerujem u ideje i političke filozofije.

   • Ne slažem se Antune s time što kažete za sebe.

    Reći da nemate političku filozofiju ili ideologiju je jedna komotna pozicija, ali nije istinita. Recimo, vjera u demokraciju je ideologija. Rekao bih da se Vaša socio-ekonomska pozicija vrlo jasno može opisati kao ‘konzervativac’ (naravno, nemojte to shvatiti negativno u smislu kako se etiketira u RH). Naime, kako ste se jednom izjasnili religiozni ste (što nije nužan uvjet za konzervatizam, ali svakako niste liberal, pri čemu mislim na pravom značenju riječi, a ne kako se kod nas samonazivaju marksisti); zatim ste za demokraciju (ali se slažete s državnom intervencijom ponekad u pragmatične svrhe – vidi dalje), te se zalažete za tradiciju, odnosno zakone i propise koji utjelovljuju stanje stvari na koje je društvo/narod nadošao. Također nemate iluzija u tome da ‘narod sve zna’, nego mislite da ga ponekad treba voditi. Znači nema dileme da ste Vi konzervativac u europskom smislu i u Njemačkoj biste vjeojatno bili u Merkelinom CDU (ovdje, ako ste politički aktivni, ste vjerojatno u SDP).

    No, kako ste čovjek prakse/pragmatike/konzervatizma, ne možete imati unaprijed dane formule koje ‘rješavaju sve’, nego promišljate u svakoj situaciji iznova, to Vam je komplicirano za objasniti nekome tko gleda u krutoj strukturi unaprijednih ideoloških rješenja, pa se iz vlastite komocije samonazivate čovjekom bez ‘političke filozofije’.

    Vi ste utjelovljenje konzervativca, a to je upravo onaj temeljni dio svake Zapadne demokracije koji zapravo nosi društvo (mnogi mladi ljudi će naravno reći da su oni ponajviše upravo protiv toga, jer je potrebna ‘revolucija’), a koji u RH tako tragično nedostaje. A to je najviše zato jer se naša tradicija stalno ruši i to na krvav i neuredan način (kao i u Južnoj Americi, s kojom ispravno povlačite paralele).

    • Nenade otprilike ste ocrtali neke konture ali nadovezao bih se za neke stvari koje ste rekli;demokracija jest ideologija ali ja osobno se u nju ne zaklinjem nego je smatran jedinim poštenim i održivim načinom da ljudi uređuju svoje odnose unutar društva,osobno mislim da demokracija relativno dobro radi samo u iznimno zrelim društvima i zato čitavo vrijeme apeliram na politiku da je njena uloga u svemu tome jako bitna kako sa lijevog političkog spektra tako i sa desnog.Totalno ste recimo promašili da sam i blizu našem sdp-u iako ima stvari sa kojima se načelono slažem sa milanovićem koji je najmanje populista čak i kada je bio opozicija iako kažem “najmanje” u kontekstu hrvatske politike jer znamo jako dobro da su i on i čačić potpisali peticiju za referendum o radu,tako da su kod nas svi populisti.U današnjem sdp-u svidio mi se i hajdaš dončić,znači govorimo o pojedincima unutar sustava sdp-a.Kao što znate rekao sam da sam 90-te jako rano uzeo iskaznicu hdz-a kao podršku nastajanju hrvatske države i već tada sam ljude uvjeravao da bez rata nećemo uspjeti dobiti državu,ne
     zato što sam želio rat,sve sam uvijek privatno radio da do njega ne dođe i nikada nisa dijelio ljude po nacionalnosti ali bio sam tada itekako svijestan da mi državu bez rata nećemo dobiti,mnogi su me tada uvjeravali u šestu američku flotu,amerikance ,eu i ostale ludosti a govorio sam im da je jugoslavija jak politički subjekt koji se neće tek tako razmontirati i da se američka kao i europska politika tu sporo mijenjaju pogotovo zbog pozicije tadašnje jugoslavije u koketiranju sa zapadom i povijesnom ne staljinu,nažalost bio sam u pravu
     .
     Vjernik jesam ali ne mogu se pohvaliti sa učestalim odlascima u crkvu,tako da sa te strane nisam nikakav vjernički uzor,štoviše
     kao vjernika me danas smeta puno stvari vezanih za crkvu i neprimjerene izjave pojedinih biskupa i svećenika pa ako hoćete i ova zadnja uskrsna bozanićeva poslanica je takva.Ne ustručavam se to reći iako sam vjernik
     jer nema gore stvari kada se vjera zloupotrebljava u napadu na druge i drugačije kao što nema gore stvari kada se patriotizam počinje koristiti u takve svrhe a za sebe mogu reći da sam veliki patriota koji uvažava sve ljude i to ne samo na deklarativnoj bazi a u praksi-životu to i nije baš tako.
     Npr. jako sam se prevario kod iva sanadera za kojeg sam mislio da hdz vodi na jedan moderan i primjeren način,npr. isto tako nisam čuo od jadranke kosor niti kada je bila na vlasti niti danas nijednu ideološku i svjetonazorsku izjavu sa kojom se nebi složio,po tome možete vidjeti da ne biram strane nego sadržaj,pisao sam i na ovome blogu da me vice batarelo oduševio u svome televizijskom nastupu kod novokmeta a čovjek je klasičan konzervativac ali moderni kakvih mi u hrvatskoj imamo jako malo i njegove ideje mi se čine jako dobre a bože mili ne moramo se slagati baš u svemu..

     Nisam od onih koji je jedva dočekao pljuvati tuđmana iako je on imao stotine mana ali sagledavajući njegovo djelo u vremenu i okolnostima i sa obzirom koga je vodio a to smo mi mislim da je postigao za to vrijeme maksimum koji se od nas u tom trenutku mogao izvući,veliki
     demokrata sigurno nije bio ali mislim da nam za to razdoblje nije ni igrao veliki demokrata jer se rat ne dobija demokracijom.To je ono što dandiju pokušavam objasniti?Političar se mjeri kroz rezultat u nekom vremenskom odmaku i mora se sagledavati kontekst i vrijeme kao i mentalni level nacije koju vodi.Hrvatska je danas zemlja u kojoj se ideologija bilo ona lijeva bilo ona desna zloupotrebljavaju,slične stvari mi radimo sa vjerom,
     ja živim neke konzervativne vrijednosti ali kao što vam je poznato bio sam protiv referenduma o braku jer sam smatrao da nije potrebno stavljati u ustav nešto što je već tako definirano zakonom i moje je mišljenje bilo da sa time većina šalje poruku manjini tko je gazda u kući a te poruke nisu dobre i ideološki dijele naciju kojoj je u ovome momentu to najmanje potrebno a sve u svrhu da bi netko na tome sutra politički zajahao i instrumentalizirao crkvu u tu svrhu i na neki način joj naškodio u širenju vjere i popularnosti kod mladih ljudi jer vjera nisu ni biskupi ni svećenici,vjera je kristalno čista i jasna kroz 10 zapovijedi božjih.

     Ako primjećujete danas su najveći ljubitelji pape franja trash marksisti a pisao sam i zbog čega papa franjo zastupa misli koje zastupa što je jako uvjetovano njegovim odrastanjem u argentini koja je ušla u stogodišnje zaostajanje upravo iz razloga što je upala u zamku marksističkih ideja sa kojima se traži boljitak i napredak društva a to je pogrešan put ali isto tako branio sam ideje papa franje jer on nije ekonomista,njegova je misija da promiče takve ideje i daje nadu ljudima i obraća se najugroženijim skupinama u društvu.Ali zadatak političara je sasvim drugačiji a mi imamo danas na pantovčaku čovjeka koji glumi papu a nama drugi papa ne treba,imamo jednoga,nama treba državnik.
     Današnji ljevičari su monopolizirali poziciju sa koje drže govore da su samo i samo oni ti koji brinu o poštenju,pravednosti i boljitku svih ljudi ali kao što je to općepoznato u svijetu njihove ideje nas vode upravo u suprotnom pravcu,njihove ideje su po čitavom svijetu poražavajuće za narode koji vode a rezultat je jedino mjerilo djelovanja u politici.
     Patriotizam je dobra stvar ako ne rezultira sa time da vlastiti narod guraš iz rata u rat ili blaže u vječne društvene konflikte,takva je i socijaldemokracija,što će ti lista dobrih želja ako nas to vodi uvijek u teško siromaštvo i veliku nezaposlenost?Koja je onda svrha svega toga?Npr. ne zamjeram uopće javnoj tv što ima novinare tipa maja sever i slične emisije kao peti dan ali im zamjeram da nemaju pluralizam zastupljen u javnom prostoru i da mi danas ne znamo ništa o liberalima,libertarijancima,modernim konzervativcima i idejama koje oni zastupaju nego ih se još prikazuje kao neke zločeste baba roge koje su navodno u službi neoliberalizma i tkz. krupnog kapitala,to je jednoumlje najgore vrste.Uzima se svima osim NAŠIMA pravo da misle dobro svakom čovjeku i čitavom društvu,zato i imamo danas takvu situaciju u društvu gdje se rasprave vode na nivou andersenovih bajki a svijet i život nije bajka.

     Zato vam kažem da nemam čvrsto uporište u nekoj ideologiji ili političkoj filozofiji nego vjerujem u zdrav razum i umjeće mogućeg u određenom trenutku i kontekstu vremena u kojem živimo a kao što rekoh ne postoji politička filozofija ili ideja koju čovjek kroz povijest nije zloupotrijebio pogotovo kada se formiraju grupe ljudi koje ih prisvoje kao svoje i svi počmu tumačiti kako kome u određenom momentu odgovara.Zar nije najlakše vladu bez novaca optužiti da je izdala radnike i socijaldemokraciju,pa to je najlakše?Slično smo mi na položajima na početku 90-tih optuživali tuđmana za izdaju i prišivali mu etikete titovog generala zbog toga što nismo imali oružja na položajima a sa druge strane neprijatelj je imao sve a mi lovačke puške i nismo tada razmišljali trezveno o objektivnim mogućnostima tadašnje vlasti i o okolnostima u kojim su preuzeli državu.Sve nam je sličilo na izdaju?To je čak i razumljivo jer su tada bila vremena gdje vam je svaki dan netko poginuo ali danas plasirati takve slične teze je ništa drugo nego kolektivno ludilo.
     Ovo društvo je zbog takvih postalo društvo koje vodi sulude rasprave u zoni iracionalnog,oduzeto nam je pravo da ljudima kažemo istinu ma kakva ona bila,da im prikažemo svijet i okolnosti kakve one u biti jesu i naše mogućnosti i šanse unutar tog okvira i da tu tražimo šansu i nadu a ne da destrukcijama i andersenovim bajkama mentalno zatucamo čitav narod uvjeravajući ih da nije problem u nama nego u drugima.
     To su otprilike moji stavovi.

  • Zrinko jedino što nisu rekli koliko će onih sa zavoda za zapošljavanje i onih koji se dnevno iseljavaju iz zemlje vratiti na “osmosatno radno vrijeme”,to nisu rekli?Evo ja obećavam da ću vratiti šestosatno radno vrijeme?Neš ti velikih obećanja?Što ne obećaju hrvatski samsung ili volkswagen?Obećavali su takvi i u jugoslaviji svašta,čak i puno toga ispunjali dok nismo sa sto na sat udarili u zid tako da nam nije bilo ni jasno što se dogodilo samo smo se probudili u redovima za kavu,deterđent,sa umanjenim mirovinama 40% itd,itd.Naravno pamtimo iz tog vremena samo stanove koje su nam dobili roditelji i sigurna zaposlenja koja su šljakala neko vrijeme dok sve nije otišlo u bunar.Nitko naravno danas neće reći da su upravo ti gradski stanovi raselili sela i otoke čije posljedice mi danas živimo,nitko neće reći da su nas ta tkz sigurna zaposlenja dovela u totalnu globalnu nekonkurentnost i tehnološko zaostajanje,nitko ni ne spominje da smo bankrotirali i da su njemačke banke tada otpisale cca 60% dugova i da su tim novcima plaćeni naši stanovi i tkz. ta sigurna zaposlenja,nitko ne govori da smo imali tada privilegirane cijene nafte od rusa i gadafija kome smo davali političku podršku u međunarodnim odnosima zamjenu za sve to a isplivalo je na površinu o kakvom se monstrumu,ubojici i silovatelju radilo?Jako je indikativno da se najveći borci za ljudska prava sve manje referiraju na političke progone i montirane procese iz tog vremena,nitko ne spominje da se iz bivše jugoslavije tada iselilo 25% radnosposobnog stanovništva i da je tadašnja država to prešutno i poticala.I oni su tada obećavali brda i doline,zar milošević nije srbima obećavao “švajcarsku”

   Tako da je danas lako nešto obećati ali to je uvijek problem ispuniti?
   Neka lesar i ekipa oko njega uzmu vlast pa ćemo vidjeti kako se na muci poznaju junaci?Taj film bi bilo jako interesantno pogledati?Neka razmjene iskustva u obnašanju vlasti sa hollandom u francuskoj,možda im on da kakav koristan savjet?Sramotno je ovo što radi lesar i sakuplja političke poene na manipulacijama najprizemnijih osjećaja ljudi obećavajući andersenove bajke koje nisu u djela mogle sprovesti tako jake države kao što je jedna francuska gospodarska i vojna sila svijeta.To ne uspjeva jedan poludiktator populista putin čija zemlja obiluje ogromnom količino prirodnih resursa.A našao se lesar narodu obećavati brda i doline?Zato ja na jedan način prezirem demokraciju iako sam svijestan da je ona jedino održiva za uređenje odnosa unutar društva ali stvari su toliko daleko odmakle da u današnjoj demokraciji ne postoji niti malo odgovornosti za izgovorenu riječ i davanje nerealnih obećana osim na sljedećim izborima,znači svatko defakto može jahati u politici u opoziciji 20 godina,čak i dohvatiti jedan mandat a da pri tome ne snosi ama baš nikakve posljedice osim gubitka vlasti a to što si takvim djelovanjem dovodio vlastiti narod u zabludu i kolektivnu utopiju koja rezultira još većim siromaštvom i destrukcijom unutar društva,tko te pita,takva odgovornost i ne postoji,otiđeš u mirovinu jahajući na populizmu.
   Rezultat?Zna se!

 21. Iako u nekim stvarima ne dijelim razmišljanja Bakica ili Antuna, općenito ih podržavam i slažem s njihovim vidjenjima rješenja hrvatskih problema. Davati im razne nepristojne kvalifikacije doista je neprimjereno. Mislim da su to ljudi koji ne lebde u zraku i fikcijama, a po meni nisu ni lijevi ni desni, ljudi su politički pragmatisti i realni su, a to je ono sto je ovdje krajnje nepopularno i bit ce još dugo s ovim etatistickim, antikapitalistickim i kolektivistickim mentalitetom, ovim podjelama na nase i njihove i onom vuk sit i ovce na broju. Protiv takvog mentaliteta znaci ostati socijalno izoliran i izopcen, kako je to veliki austrijski književnik Thomas Bernhard opisao i svojim djelima!

  • Tako je.
   A pogledajte ovaj članak iz FT od jučer. IAKO im je rejting AAA, i prošle su godine rasli 3%, budući da više u to nisu sigurni, već razmatraju mjere štednje!

   It is one of a handful of countries that retains a triple A credit rating, its economy grew almost 3 per cent in 2013 and unemployment is under 6 per cent: in many ways Australia is the envy of the developed world

 22. Jednu stvar je jako važno napomenuti,da u hrvatskoj danas nije na snazi samo ljevičarsko tkz. hrvatsko liberalno jednoumlje koje se najviše zastupa putem udruga i zadruga,gongova i sličnih organizacija kao i većinski kroz medijski stav novinara nego mi imamo situaciju gdje se desni pol jako približava tim stavovima borbe protiv navodno neoliberalizma i krupnog kapitala.Znači imamo dva svjetonazorska pola koji se jako približavaju a ovaj lijevi tkz liberalni dio sve više u obrani tkz. nacionalnih interesa se približava desnom polu i obrnuto,sjetite se ideoloških matrica iz bivše jugoslavije pa ćete vidjeti da u današnjim ideologijama imate sličan pristup;”mali ugroženi ali ponosni narod udružio se kontra kapitalističke ideologije koja vodi navodno čitavu eu u propast” a u biti je u stvarnosti sve drugačije i to je jedina šansa da eu ne potone u propast i teško siromaštvo jer nema tog davida coperfielda koji će narodu europe moći obećati blagostanje ukoliko eu ne održi tj ne poboljša svoju konkurentnost i ne prilagodi se novoj gospodarsko-političkoj preraspodjeli na karti svijeta a nema te prilagodbe koja je lagana i sveopćeprihvatljiva u društvu,tu padnu mnoge žrtve i to je neminovno.

  Što vam želim reći gdje je opasnost?Ako sljubite lijeve i desne (mislim na svjetonazorske podjela) u jednu ideju u odnosu na gospodarsko društvene stavove najprije ih možete ujediniti na nacio-socijalističkoj ideji koja jako brzo može saživjeti kod malih naroda koji su po prirodi stvari iskompleksirani i opterećeni tom činjenicom i vrlo lako im je nametnuti teorije urote i prijetnje od vanjske neoliberalne ugroze kao dominantnu ideološku misao.Od početka krize mi imamo to približavanje stavova,čak je i srećko horvat to dobro uočio i bio sa time jako zadovoljan kada je te fenomene objašnjavao u emisiji peti dan.A to je defakto prikrivena bomba koja nam ništa dobro neće donjeti,kada čovjek sam sebe počme sažaljevati i kriviti sve oko sebe tu mu je kraj,vi od njega više ništa racionalno ne možete očekivati a kada se to prenese na društvo to je bomba-suicid sa nesagledivim posljedicama i put u sigurno siromaštvo i nestabilnost,možda i stoljetnu jer teško je kada jednom upadnete u taj začarani krug siromaštva iz njega izaći,na primjeru latinoameričkih država to se jako dobro može vidjeti,tada se počinjete hraniti urotama i ugrozama,počmete živjeti “zadespet drugome” a ne u korist sebe i tada vam destrukcija postaje glavno “pogonsko gorivo” u društvu “jer se vi borite za uzvišeni cilj” a na kraju vam se to svede na čekanje godota u nesreći,siromaštvu i općedruštvenom nezadovoljstvu i političkoj nestabilnosti,tada nastupa vjera=marksizam=depresija,jer marksizam nije ništa drugo nego depresija iz čije vi perspektive promatrate život kao idealizam a da pri tome potpuno zanemarujete različitost milijardi ljudi,vjera,kultura,interesa i nesavršenosti …

  To vam je onaj život “imagine” od lennona koji sanjate kao pubertetlija negdje na livadi uz joint i čini vam se tako privlačnim i realno dostižnim i jedino logičnim,problem nastaje kada počmete vjerovati da cilj opravdava sredstvo,vidite nešto slično se dogodilo nijemcima i zbog toga su započeli drugi svjetski rat,kolektivno ludilo i zanos,oslobodila se enormna energija društva-nuklearna fuzija u borbi protiv “zločestih” a kao posljedicu znamo što smo imali?Najveći zločin u povijesti čovječanstva a sve je počelo sa “imagine”,kolektivni imagine jedne tada promašene ideje i nacije koji je rezultirao na kraju suicidom i nestajanjem jedne države koja je dugo bila podijeljena…Pametan se uči na drugome a glup na sebi.

 23. Osnovno je početi ljudima,koji nisu upućeni u ekonomiju i financije, početi to objašnjavati, kako bi shvatili principe, a i trenutak u kom se nalazimo. Stoga,mediji su najbitniji- za početak bi bilo dobro da recimo postoji nacionalni TV kanal s takovim programom, koji bi prikazivao i iskustva iz svijeta, investicije kod nas, status započetih investicija, prilike u regiji, izvozne prilike, slobodna radna mjesta, kadrove koji se traže ili će uskoro biti potrebni (maturantima na znanje). Tek tako bi se mogla stvoriti kritična masa ljudi za promjene, jer bez obrazovanja ništa.

  No,problem leži u tomu da niti jedan političar u ovoj zemlji ,bio opozicija ili ne,neće dopustiti neovisni medij.

  Kad već govorim o tome, dozvolite malu digresiju : kolega me iz Finske odveo u obližnji vrtić ,želeći mi pokazati njihovo izdavaštvo za djecu u tamošnjoj knjižnici,a taj dan su već predškolcima pričali o štednji i i važnosti da se misli na budućnost kroz zabavne primjere štednje, ciljeva i mogućnosti kasnijeg investiranja. Jedna od igrica je bila i virtualno ulaganje (ali bez kompića,tableta,itd., već na osnovi priča, skovanih za tu priliku) kod fondova,klinci su imali tjedan dana da razmisle i osmisle svoje odgovore, najbolji ili najkreativniji bi dobili nagradice za poticaj. Tomu treba težiti i učiti djecu.

  • Ne,nas uče da su vješine ulaganja=casino,zato smo zabetonirali kapital u neproduktivni beton,to nije “virtualno-casino nego pravo,opipljivo,vidimo zid i krov i to bespravni” i još nam kažu jbg to je NAŠA tradicija,ja im na to kažem da su i ratovi naša tradicija?NAŠA tradicija je i da nam država osmisli sigurne poslove,znate ono svemoguća država a da su političari bili sposobni osmisliti sebi poslove po logici stvari se nebi gurali u politiku?Ali to je sve
   NAŠA tradicija i mi želimo sigurnost po svaku cijenu a tko će nam je osigurati nije NAŠ problem,mi smo svoje uradili kada smo završili školu a ostalo je na državi(što je to uopće država) i na političarima(mo’š misliti) kako će nas tu bog pomoći?Svi kažu “mi smo struka” a mi još na vegeti nikako nam ne uspjeva da teoriju pretvorimo u praksu pa su nam svi na ovome svijetu krivi jer nas ne razumiju?Sada ćemo europi napisati “eko recept za održivi razvoj” pa ćemo se i tu osjećati neshvaćeni i sputani o tkz. krupnog kapitala koji samo i samo razmišlja kako će porobiti ovako “bogato i pregolemo tržište” od 4 milijuna siromašnih ljudi,u masonskim ložama mi smo tema “broj jedan”,samo o nama pričaju,mi smo im ključ svih problema na svijetu a tu vide potencijal i najveću zaradu od nas gologuzih?

   • Eh da, kad mi polupismeni i neuki sugrađani (čast izuzecima) počnu spominjati masone i židovske zavjere. I to baš protiv naroda Velikog Tomislava. A sa Bozanićem sam raskrstio već prilikom prvog blesimetra. Pa u najjadnijoj župi ili selu, svećenik govori pastvi iz srca! A ovaj gospodin im je formalno gazda, ali praktično im nije ni do koljena. Pametnom dosta. Antune, ponekad imam osjećaj da napišete točno ono što je u mojoj glavi. Samo što ste brži, rječitiji i iskusniji. Ovaj blog me i duhovno obogaćuje. Bravo i hvala

  • Pa postojao je jedan medij relativno blizak ovom vašem opisu – Kapital Network. Pretpostavljam da je zbog niske gledanosti propao. Čak su neko vrijeme imali i nacionalnu koncesiju i emitiranje u DVB-T

   http://hr.wikipedia.org/wiki/Kapital_Network

   http://www.business.hr/kompanije/ugasena-jedina-poslovna-televizija-u-hrvatskoj

   Mi smo premala zemlja i tržište za nešto tako specijalizirano. Economist i FT kao mediji mogu preživjeti i raditi na ovom nivou kvalitete samo ako pokrivaju cijeli svijet.

   Vjerovatno je bolja solucija specijalizirana emisija (ili više njih) na HRTu ili nekoj od privatnih televizija.

 24. http://www.jutarnji.hr/sukob-interesa-ovo-je-covjek-zbog-kojeg-sindikat-napada-opacic-i-rusi-vladinu-reformu/1188002/

  A pogledajte čega se mi hvatamo,tko god je ikada otvarao firmu taj je registrirao firmu za što više djelatnosti,ja nisam ni znao nabrojati 50% djelatnosti za koje je firma registrirana nego platio čovjeku da mi to on sve napravi i registrira za što širi krug djelatnosti jer nemaš veze hoće li ti za 5-10-20 godina to trebati pa da ne moraš raditi nadopunu a sada mi od toga napravimo državni problem broj jedan.Digli se svi nepismeni koji to ništa i ne kuže jer u životu nisu ni promislili otvoriti svoju firmu a kamoli da su je otvorili.
  Tragikomedija čime se mi bavimo i od čega mi radimo problem.Ovo bi bio problem da se taj čovjek time stvarno bavi ili da sutra uzme te poslove od države,pa koja bi budala imala registriranu djelatnost kao savjetnik za za izdvajanje a da se sutra misli sa time baviti,pa najmanje što bi učinio da to ide zloupotrebiti je da bi mu se žena sa svojom firmom prijavila na natječaj a iz ovoga je razvidno da čovjek nema tu namjeru jer da je ima sigurno mu nebi našli registriranu tu djelatnost nego bi to vješto izbrisao ili prikrio.
  Ali NAŠI jedva čekaju da naprave skandal i to na nivou neandertalaca?

 25. http://www.vecernji.hr/hrvatska/vrh-sdp-a-milanovic-vec-ozbiljno-steti-stranci-936197

  A ovo što rade milanović i linić nebi djeca radila,umjesto da sjednu i razriješe sve probleme ili se raziđu u miru ili drugačije kako god oni matretiraju čitavu hrvatsku javnost svojim odnosima.
  Ne sviđa ti se linićev stil rada,smijeniš ga u 24 sata,ne sviđa ti se ostojić,zbogom druže a ovo što oni rade je nevjerojatno,ministar financija i premijer skoro pa ne razgovaraju,ostojić i varga vode tihi rat,pa ovo da nekome pričaš nebi ti vjerovao.Javi se komadina i kaže da rijeka neda linića kao da je rijeka premijer rh a ne milanović?Ovi ljudi su skroz ludi?
  Ovo djeca nebi radila da se igraju vlasti?Oni svoje stranačke probleme i odnose rješavaju kroz vladu a mi dva tri koraka od bankrota?Ovo stvarno predugo traje i bolesno je?Zar je teško sjesti i vidjeti dali mogu zajedno ili ne mogu nego nas j u zdrav mozak svih zajedno sa njihovim odnosima i mišićima?

  • Medjutim ovo postavlja pitanje ne da li je Milance sposoban voditi drzavu nego da li je uopce sposoban voditi svoju vladu?? Nekome ce se paralela cinit glupom ali da je Tudjman imao tolikih problema displinirati svoje ministre kako bi ta prica zavrsila. Pa kvragu cak je i Ciro potjerao iz reprezentacije onog Igora Cvitanovica kada nije htio trcati kada mu je Ciro naredio. Ne moze se ni vlada ni drzava voditi tako da se nikome ne zamjeris. Nemoze se napraviti kajgana a da se par jaja ne razbije. Svi kazu da je Milanovic glavna prepreka SDP-u da dobije slijedece izbore i da ga treba smjeniti. Izgleda da je i Milanovic povjerovao u to medjutim da potjera par ministra odma bi ga SDP u dupe ljubio jer nema vodje ko velikog vodje. Evo u Sj. Koreji svi placu kada vide onog dabra sto stalno gleda kroz dalekozor.

   • Pa jeste li čuli izjavu onog obersnela koji napada sindikate da referendum o zakonu o radu nije održan zbog navodno popustljivosti sindikata i prodaje jadranki kosor,”jadničak” je skroz zaboravio da je ustavni sud donio odluku da je referendum nepotreban jer je vlada odustala od izmjena.On ni to ne zna a ribič ga jedva dočekao da poentira i ruga se sa pravom sa njime jer su se vodile velike polemike oko te odluke ustavnog suda i čak je i josipović nečuveno direktno prozvao ustavni sud sa riječima “da sam sudac ustavnog suda,donio bih drugačiju odluku”,sindikati su kritizirali tu odluku i frka se digla toliko da se ustavni sud direktno obratio priopćenjem u javnost i osudio napade na svoje odluke ali obersnel za to izgleda nikada čuo?Ne,on tvrdi da su se sindikati prodali jadranki kosor i da zato nije bilo referenduma.
    Pa to je dno dna hrvatske politike i samo pokazuje kakvi su diletanti ili lažovi danas u politici?Dno dna?Da se naježiš sa kime mi imamo posla a sindikati takve jedva dočekali?Ajde ti takvim ljudima nešto vjeruj?

 26. Ma nenade prvi dan sam napisao da ne razumijem što je rohatinski htio reći i kako to sprovesti,meni to sliči na unutrašnji sporazum gdje ćemo mi sami sa sobom glumiti aranžman sa mmf-om-kargo kult,pa će navodno svi dobiti domaće zadatke,od hnb-a,države,mio fondova,banaka i naposlijetku poduzetnika?Tko bi tu bio policajac,glumio mmf ili bi solemizirali sporazum-konsenzus kod javnog bilježnika?A što ako padne vlada?Sporazum više ne važi?Lesar ga više ne priznaje?Gorivo potrošeno a reforme odgođene do nekog sljedećeg konsenzusa?
  Šonje je to naravno kao uvijek odlično objasnio i potpuno je u pravu kada kaže da je hnb dužan objasniti na sve veće zahtjeve “struke” za takvim intervencijama jer nije dovoljno samo reći “mi to ne smijemo raditi”,treba jasno i glasno reći zašto ne smijemo i koliko smijemo jer ovako se stvara klima u kojoj hnb ima “neograničeno lovice” ali je dušmani ne daju?
  Brzo bi mi sprašili devizne rezerve,brže nego što mislimo?
  Hamdija pozderac je rekao na jednom sastanku ck;”znam ja nas j ti nas”

 27. Mijenja se onaj koji se ne mijenja! Obzirom da svijet upravo ubacio u petu, Hrvatska je gotova, dolazimo kroz koje desteljeće na mjesto današnje Afrike. Osim ako se trgnemo radikalno i odmah!?

  Danas se opet događa bitka “kod Gaugamele”, samo ovaj puta malo istočnije i puno miroljubivije. Ovaj puta kulturu širimo doslovno bez ispaljene strijele, čak i bez potrebe da itko izvjesi bijelu zastavu i pokloni se. Stapamo se u miru i uz obostrano poštovanje. Ovaj puta brak istoka i zapada će uspjeti. Kakva Indija, Zapad će se prostirati sve do Japana!!! A mi, mi nećemo biti zapad, biti ćemo crna rupa u pol zapada.

  Može li slikovitije od ovog umjetničkog izražaja?

  To se događa diljem raznih industrija. I Apple svoj dobar kvartal zahvaljuje konačno ostvarenim prodorom u Kinu, te nevjerojatno nevjerojatno dobrim reakcijama Japana gdje nam je sada tržišni udio veći nego u bilo kojoj velikoj razvijenoj zemlji, veći nego u USA! Jer i Japanci kao i Kinezi vole zapadno, i posebice su senzibilni prema idealima kvalitete, pouzdanosti, beskompromisnosti, za čega im nije teško platiti. A i druge firme pokazuju rast na tim tržištima, i ne samo visokokvalitetni i luksuzni proizvod.

  Do nedavno je išlo u smijeru “istok osvaja zapad, preplavljuje nas jeftinim proizvodima, uzima radna mjesta, seli se moć na istok”… i to su bili stvarno moćni, povijesni, procesi, neviđene promijene u njihovom svijetu, i zapadnom time (jedino Hrvatska “miruje”), a sad se odvija drugo poluvrijeme gdje će “pobjeda” zapada biti ostvarena na jedan drugi način, uza smanjenje zapadnog udjela u svijetu, ali drastičnim povećanjem te torte koja se dijeli (to je zapadni način: win-win!), i pomalo na način da je torta po našem receptu, našem ukusu. Kao što je poražena Grčka zapravo osvojila Rim kulturom. Tako će sada “smanjenog udjela u svijetu” to napraviti Zapad. Ili kao što je Aleksandar najurio Darija (pa ga džentlmenski pokopao), tako ćemo i mi danas sve ostatke nedemokratskih, nekapitalističkih, neurednih (“nekulturnih”) društava istoka pobijediti, pokopati, a sve fino kulturno. “Helenizirat” ćemo sve do Japana uključivo. Samo će tu negdje između na pol puta na nekakvim balkanima i sl. ostati neke male barbarske oaze, ali to je kao ono domoroci razno-razni po Africi, to može postojati istovremeno, to je njihov lifestyle kojega treba poštivati, i zgodno za doći u turizam, safari, gledat egoztične ljude, egzotične životinje, netaknutu prirodu. U Hrvatskoj sa ovako čudnim poglavicom i svim tim sukobima i previranjima plemenskih starješina nam, sadašnjih i onih u borbi za vlast, građanskim sukobima, ratovima, vjerojatno se i ne isplati imati ništa osim turizma jer tu smo jedino konkurentni. Afrika je uvijek zgodno mjesto za malo posjetiti, egzotike modernom čovjeku nikad dosta, pa će sigurno dolazit nam još desetljećima i poslije. Za ništa drugo ne možemo biti sigurni na dugi rok.

 28. Što se tiče turzima, zanemaruje se potencijal legalizacije, živim u turističkom mjestu, gdije masu ljudi čekaju da završe legalizaciju pa da dobiju dozvole da mogu iznamljivat neleglane objekte, ima toga jako puno, a ovi norvezani su spekulirali kupovali su poljoprivredno zemljište, plus toga kupovali su zemlju od ljudi koji su tek trebali dokazat da je to zemljište njihovo, po priči reportera sa radio Splita.

 29. http://www.jutarnji.hr/picula–izbori-ce-odrediti-sudbinu-eu–milanovic-i-ja-smo-pomalo-distancirani/1188338/

  A pogledajte ove lešinare,oni vode kampanju za eu izbore na perfidnom promicanju antimilanovićeve politike,pazite na pola mandata oni defakto svi rade na slabljenju a ne jačanju podrške vladi.Inače taj picula je bio ministar u račanovoj vladi koja je za paralelu sa ovom vlasti imala nakon dvije godine 7% manju podršku od hdz-a koji je tada imao po anketama 23% a sdp 16% a imali su jako sličnu situaciju kao danas,evo ovdje anketa iz tog vremena;

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020604/novosti04.asp

  Za usporedbu sa tadašnjom situacijom milanovićev sdp danas ima izjednačen rejting sa hdz-om cca 20% podrške i našao se picula govoriti milanoviću “kako bi trebalo”,što je najžalosnije takvi se danas pozivaju na ivicu račana i navodno njegovu drugačiju politiku vođenja stranke,pozivaju se na “rezultat” izbora,anketa kao jedino mjerilo a milanovićev sdp ima puno jaču podršku naroda nego račanova vlada nakon dvije godine na vlasti vlade u kojoj je picula bio ministar?Tko je tu lud?
  Pa to je vrh licemjerja u hrvatskoj politici?To su mitovi i dogme sa kojim se želi prikazati ono što očigledno nije,kao da smo svi zajedno retardirani i ne sjećamo se da je sdp za vrijeme račanove vlade spustio rejting u jednom momentu i na ispod 14% a isti ti ministri koji su tada bili u toj vladi napadaju milanovića zbog rejtinga od 20% a rekao bi da je današnja vlast preuzela hrvatsku u puno težoj situaciji od tadašnje koju je imao račan?Ali mi bez mitova i dogmi izgleda ne možemo živjeti nego prikazujemo danas nešto što nema veze ni sa istinom,ni sa činjenicama ni sa zdravom pameću.
  A istina je da današnji sdp po anketama stoji puno bolje od tadašnjeg sdp-a i vlade u kojoj je isti taj picula bio ministar?Strašno čime se ovi ljudi bave i koga oni pokušavaju prevariti i prikazati nam da su 2+2=5?Svi plaču za račanom čija je vlada imala znatno niži rejting od milanovićeve vlade?
  I umjesto da kao bivši minustar u toj vladi šutiš i pokriješ se po glavi on se našao pametovati “da se nada da neće treći put sudjelovati u dizanju sdp-a sa poda” a on je sukreator politike koja ga je u obnašanju vlasti doveo do poda?Ili on možda kao ministar u vladi misli da nema nikakvu odgovornost za tadašnji gubitak izbora?To su licemjeri samo takvi?

 30. Nevjerojatno je da vi danas u medijima nemate ankete iz tog vremena koje uspoređuju današnji rejting sdp-a u odnosu na tadašnji a stvorila se među sdp-ovcima histerija naricanja za račanom i tim “dobrim vremenima”,ne prođe dan da netko ne nariče za politikom ivice račana koji je tjekom obnašanja vlasti bio puno pogubnji za rejting stranke nego danas milanović.
  Nemamo ama baš niti jedan tekst o tome pa ispada da je račanov sdp imao tada podršku 30%?Ovo mi sliči na NAŠE naricateljstvo “kako je nekada bilo dobro u jugoslaviji”,naročito smo ponosni na “eko osviještenost” kada smo vozili par nepar i imali limitirano mjesečno pravo za kupovinu benzina a 5 kila deterđenta nam je tada bilo kao da smo dobili 7 na lotu,sakrivali smo ga da nebi susjed slučajno vidio?

 31. Naravno potpuno je nejasno milanovićevo upravljanje strankom koje je sve a ne autokratsko jer ne postoji razuman političar koji bi svog protivnika kojeg je pobjedio na izborima stavio na listu za eu parlamenat pogotovo u današnjoj situaciji gdje će se nezadovoljnici milanovićevom politikom kroz glasove za piculu izjašnjavati kontra milanovića.Taj milanović se stvarno pokazao kao politički sljepac koji dopušta da se kroz eu parlamentarne izbore vode unutarstranački obračuni i to preko čovjeka koji je politički gubitnik u svakom smislu,i kao član tadašnje vlade sa najnižim rejtingom i na unutarstranačkim izborima gdje ga je milanović pomeo i pored svega toga milanović ga stavlja na listu za eu parlamenat.Jeli milanović možda mazohista ili on pokušava svima dokazati kako je veliki demokrata a što on to više dokazuje nezadovoljni ga sve više napadaju da je autokrata i diktator?A ovo što se događa u vladi sa linićem je za rubriku vjerovali ili ne?
  Kao da je linić ministar financija iz hns-a pa ga milanović ne smije smijeniti nego se vrti kao lija oko kaše i pristaje na igru dvorskih smicalica unutar vlade?Možda ga to zabavlja?Nas baš i ne?

  • Sukobi unutar SDP-a su možda dobri, a možda i loši za njih. Možda se poprave, a možda propadnu do kraja.
   Za nas građane Republike Hrvatske ti su sukobi i više nego dobro došli. Oni nam pomažu da se osvijestimo i jasno uvidimo svu bijedu “političke elite” koja nas godinama vodi u propast, koja je zaslužna za naše neugodno mjesto na začelju svih pozitivnih gospodarskih tokova.
   Linić je najveća štetočina u Vladi, ali njegovom smjenom ne bismo puno dobili jer ni ostali ministri na čelu s premijerom nemaju nam što ponuditi.
   Najbolje rješenje bit će njihova kolektivna smjena.

   • Dandy 2,najveće razotkrivanje naših političara sdp-a i svog jada i karakternog moralnog dna su ovi što ih danas iznutra ruše bojeći se da će ostati bez svojih fotelja i pozicija,njima je veća panika nego ovima što su na vlasti.
    Zamislite koja moralna nula moraš biti kada rušiš perfidno koalicijsku vladu svoje stranke na pola mandata?Naravno da su prijevremeni izbori jedino racionalno rješenje za hrvatsku jer ova vlada više nema podršku ni svoje stranke a kamoli što drugo,bernardić,aleksandra kolarić,komadina,
    holy,linić,ostojić,picula itd itd su prevelik teret za ovu vladu da nastavi dalje obnašati vlast,ovo se još nije dogodilo da se preko eu izbora kroz piculu spremaju unutarstranački obračuni koji su i važniji od rezultata eu izbora.Tko tjera piculu da javno govori da su on i premijer distancirani,tko tjera komadinu da govori da on i milanović drugačije shvaćaju socijaldemokraciju,tko ga tjera da otežava mršiću posao govoreći da je on protiv izmjene zakona o radu,pa to je dno dna,rubrika vjerovali ili ne i to sve rade na pola mandata vlade.Ovo je neviđeno u povijesti vlasti hrvatske?Prekjučer se obersnel hvali “kako su oni svi bili za referendum zakona o radu za vrijeme mandata jadranke kosor” Nestvarno,kao da sanjamo?Kakva je to vlada gdje je premijer prisiljen u toj vladi držati svoje političke protivnike?To nije vlada nego cirkus?Milanović sada mora ili smijeniti linića ili dati ostavku i raspisati izbore?On drugu opciju više i nema?Izbori su najbolja opcija za hrvatsku zajedno sa predsjedničkim izborima sa time da će se josipović vjerojatno tome jako usprotiviti ako ništa “zbog uštede” novca poreznih obveznika.

    • Ad hoc “koalicija” za rušenje Milanovića, npr. u sastavu Picula, Linić i Komadina čini mi se kao protuprirodni blud!!! Kao trois au menage lemura, tasmanske nemani i koale! U normalnim okolnostima njih troje ne mogu ni piti u istoj birtiji, a kamoli što drugo!

     Ako dosad nije, Milanoviću bi sad trebalo biti kristalno jasno što mu je činiti. Ako se već ne može spasiti izbornog poraza ili u najboljem slučaju velike koalicije ili tehničke Vlade, može barem udariti reformske temelje uz pomoć ovo malo reformskih nastrojenih ministara tipa Hajdaš-Dončić, a što bi barem donekle olakšalo idućoj Vladi. Velika bi stvar bila da Mrsić konačno slomi kičmu sindikatima. Ionako su ovoj državi dosad napravili više štete nego četnici. I ionako su to fake sindikati, jer tamo gdje se stvara nova vrijednost uopće ne postoje, nego samo tamo gdje se ona raspodjeljuje, manjim dijelom ovdje stvorena, a većim dijelom tuđa posuđena.

     Po inspiraciju ne mora više ići down under ili Ognjenu Zemlju, dovoljno mu je prisloniti uho na istočnu tarabu. 😀 Prije tjedan dana, Vučić održao briljantan trosatni inauguracijski govor u njihovoj Skupštini, koji kao da je sastavljao prepisujući sa ovog bloga. 😀 Između ostalog rekao da je država u samo 4 godine bacila u bunar 7,5 milijardi eura, povećavajući penzije i plaće u javnom sektoru, a što si nisu realno mogli priuštiti. Ovdje ne da nitko takvo što ni šaptom ne spominje, nego sumnjam da uopće i postoje takvi izračuni. Pametnomu dosta.

    • Nenade to sam se samo šalio ja mislim da je sa lesarom koalicija bilo koje stranke nemoguća jer lesar nije ozbiljna stranka nego populistički pokret gdje bi svako lesarovo participiranje u bilo kojoj vladi rezultirali njegovim rušenjem u stranci i prije nego bi postao član buduće vlade,jedva bi braća i sestre dočekali šansu jer primamljivo je hrvatima biti šef stranke pa taman i takve.
     Što se tiče dandijevog promišljanja da sam možda i ja na mjestu milanovića promijenio bi danas pet ministara sa čijim radom i odnosima nisam zadovoljan i odigrao solo dionicu do kraja i to bez kompromisa,on više i nema što izgubiti jer će ga ovi grickati do kraja mandata.Da nisam milanović i da promišljam što je najbolje za hrvatsku to su sigurno prijevremeni izbori jer ne zaboravimo uskoro se vraća i čačić a tek tada kreće rasulo u hns-u koji im je prvi koalicijski partner tako da ćemo imati vladu koja će se baviti više unutarstranačkim borbama nego državom,jednostavno život će im nametnuti takve stvari.

 32. Što je tragikomično,ne zamjeraju oni milanoviću što je vodio politiku “i jare i pare” nego mu zamjeraju što još više nije vodio politiku “i jare i pare” jer su uvjereni da je tako mogao sačuvati veći rejting stranke što je totalno promašeno i pogrešno..Čudni su ti svi ti jahači državnih jaslica kada osjete da im izmiče tlo pod nogama odrekli bi se i vlastite žene a kamoli ne milanovića?

 33. Ajmo malo maštati što se može dogoditi poslije sljedećih izbora?Ostane li milanović na čelu sdp-a kladio bih se da bi on kao ipak razumniji političar išao u veliku koaliciju sa hdz-om jer hdz ne može bez sdp-a uzeti vlast ni da se popenje na čičimak,valjda je to i njima danas jasno bez obzira što ih je uhvatila euforija,njihov rejting ne može proći do izbora 25?Ako pobijedi tkz komadinina i bernardićeva struja i smjene milanovića tada je vrlo izvjesna vlast holy,lesar i sdp a tek tada bi počeo “maskenbal”,da mi je vidjeti tu vladu nakon godinu-dvije mandata?To bi bio šou?Europa bi nam poslala prinudnu upravu i to bez referenduma i prava na njega a mmf bi poslao u svako ministarstvo po jednoga svoga nadzornika da ovi što ne zabrljaju?

 34. http://www.seebiz.eu/cro-demoskop-pad-potpore-vladi-zbog-lose-gospodarske-situacije/ar-86696/

  A kao što vidimo iz anketa o predsjedničkim izborima josipoviću neće biti nimalo jednostavno ponoviti mandat ako se kolinda odluči za kandidaturu jer joj već sada ankete daju 27% i ako na to uvrstimo glasove desnice u drugom krugu to je fantastičan temelj za rušenje josipovića jer žena se još nije ni kandidirala,računajmo da će se u to prikriveno uključiti i crkva,braniteljske udruge i biti će tu velike borbe,mislim da je danas i josipoviću to kristalno jasno…Ovo što njemu ankete daju 52% je na neki način i privid jer je on trenutni predsjednik koji i nema još zvanične protukandidate…Biti će to gusto do kraja.

 35. http://www.index.hr/vijesti/clanak/slovenska-premijerka-podnosi-ostavku-nema-razloga-za-paniku/743351.aspx

  Ovako to radi razumna žena iako joj je janković nudio “bezrezervnu” podršku
  za ostanak na mjestu premijerke ali neda se njoj imati na leđima slovenske “komadine,picule,bernardiće itd”,to ne treba njoj u životu a još manje sloveniji.Jedini logičan potez i sada je sebi otvorila prostor i simpatije za nastavak političke karijere u nekoj drugoj novoj stranci.Možda milanović nešto i nauči iz ovog primjera?

 36. Evo, ako je ovaj clanak istinit, malo promjenimo zakon, zaposlimo par inspektora da kontroliraju sto se dogadja i to je to. Nema krize.
  http://www.business.hr/kompanije/danski-investitori-zasijali-prvih-20-hektara-industrijske-konoplje
  “Danski ulagači ujedno žale što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo ploda, dok se ostatak mora uništiti.
  Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita…”
  “…stvorili bi se također i odlični preduvjeti da stradala poljoprivredna proizvodnja u sada poplavljenim krajevima Slavonije doživi veliki procvat upravo kroz sjetvu industrijske konoplje, za kojom vlada velika potražnja u svijetu i za koju danski investitor nudi mogućnost kooperacije u svih pet slavonskih županija.”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.