Uncategorized

Kako u stvarnosti izgleda ispuhivanje nekretninskog balona

Puno pažnje je privukla nedavna izjava zamjenika ministra financija Borisa Lalovca o 90 milijardi kuna duga u nekretninama, 40.000 neprodanih nekretnina i ispuhivanju nekretninskog balona. HRT:

Nakon šest godina krize, Hrvatska narodna banka i poslovne banke napokon trebaju zajedno s građevinarima riješiti gordijski čvor od 40-ak tisuća neprodanih nekretnina, poručio je u emisiji “Poslovni tjedan” zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Naime, nekretninski balon u Hrvatskoj danas čini gotovo 90 milijardi duga ili čak polovicu ukupnoga duga države. To je, prema Lalovcu, uzrok, ali i rješenje krize.

Uočite da ako se govori o ‘balonu’, to znači prenapuhane cijene – dakle zamjenik ministra financija smatra da su cijene i dalje prenapuhane. Rekao bih da možemo iščitavati ‘značajno’, jer zašto inače govoriti o balonu.

Danas u Večernjem je g. Lalovac još eksplicitniji, pa tako i za ‘blokadu’ preko 300.000 građana okrivljuje prvenstveno ulaganje u nekretnine s prenapuhanim cijenama (spominje i da su izgubili ulaganjem u fondove, ali mislim da to prvenstveno nije na kredit), te još neke druge stvari zbog kojih se isplati pogledati Večernji.

Vidio sam podosta diskusija o makroekonomskom značenju tog ‘balona’: treba li ga regulirati, poticati njegovo ispuhivanje ili pucanje (kako bi se oslobodio kapital neproduktivno vezan u propale ili gubitničke projekte) ili pustiti da ga ‘tržište’ rješava svojim tempom.

Međutim, pogledajmo neke konkretne primjere kako razduživanje može izgledati.

A. Primjer financijski propalog građevinskog projekta.
Pogledajmo jedan projekt (puno je takvih, većih ili manjih) koji je s poslovnog aspekta neupitno propao. Radi se o u stvarnosti krasnom projektu od nekih 60 stanova, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u širem centru Zagreba. Po mojoj procjeni oko 5.000-5.500 m2 neto korisnog prostora. Projekt je započet 2008. ili 2009., gradnja je stala na grubom skeletonu, ali je na tim nekretninama upisano već 7 mil. eura, od čega velika većina još iz 2007. (kreditiranje incicijalne kupnje zemljišta?) – dakle, realno govoreći, vjerojatno tu još ‘sjedi’ i podosta kamate. Na nekretninu je zabilježeno i dosta ovrha … reicmo da je vjerojatni dug kojim je opterećena nekretnina ili bi mogla biti opterećena oko 8 mil. eura, možda i 9. Tvrtka koja ima projekt je debeloj blokadi s negativnim kapitalom od nekoliko miliona eura i čini se da nije u stečaju.

Kad bi sada netko preuzeo taj projekt, vjerojano bi to napravio ne na način da imobilizira svoj kapital, nego da ga brzo oplodi; dakle, računao da će na tržištu ponuditi cijene po kojima sigurno može brzo prodati sve. Recimo da je to 1.600 eura/m2 (plus PDV za kupca, valjda neto prodajna cijena oko 1.700?). Znači, recimo da investitor može prihodovati 8 – 9 mil. eura. Kako je projekt u ranoj fazi građenja, kako je u međuvremenu ponešto propao i kako, da bi se uopće prodalo, pogotovo na takvoj lokaciji, treba ponuditi i bolju kvalitetu, pretpostavimo da u njega treba uložiti još oko 3 mil. eura. Znači, kad bi investitor poslovao bez dobiti, mogao bi postojeće stanje platiti najviše oko 5. Ali kako je to rizičan projekt, a zemlja kakva je, iluzorno je očekivati da itko ‘zagrize’ u to bez očekivane dobiti od barem 12,5% na godinu dana, vjerojatno više.

Znači, prema gornjim pretpostavkama, taj projekt vrijedi vjerojatno tek pola onoga čime je opterećen. Možda i manje ili više (s obzirom na pretpostavke), ali priča je kvalitativno takva.

Pitanje je, naravno, zašto banka to nije ovrhom preuzela ili bacila tvrtku u stečaj, ili prodala potraživanje po diskontnoj cijeni. Sada vodi uz veliku rezervaciju. Prvi mogući odgovor je da te rezervacije nisu adekvatne, pa bi rješavanje (više ovakvih problema) dovelo do novih gubitaka, manjih bonusa upravi, manje mogućnosti za (strane) vlasnike da povuku dividendu … (moguće je i da ga je rezervirala 100% u kojem slučaju ovo nije točno, ali u to sumnjam: iako se kredit ne otplaćuje, ako banka ima odgovarajuće osiguranje, ona ga može rezervirati u manjoj mjeri).

Ali ona će kad-tad morati to napraviti, riješiti se tog neproduktivnog plasmana (u najmanju ruku više neće imati pretjerano problema ako joj svi takvi budu rezervirani 100%). Sada je na snazi propis HNB koji, ako se ne varam, banke tjera da povećaju rezervacije za 5% svakih 6 mjeseci za takav kredit, pa ona u nekom trenutku banci zaista postaje isplativo prodati nekretninu uz gubitak (kad joj tržišna vrijednost bude veća od preostale knjigovodstvene nakon rezervacija).

Što se događa ako se recimo taj projekt riješi na taj način? Tada u toj atraktivnoj zoni vjerojatno na tržište dolazi velik broj stanova po vjerojatno diskontnim cijenama (s obzirom na sadašnje cijene), sa svim posljedicama za sadašnje tanko ili, kako kaže g. Lalovac, nepostojeće tržište. Ako banka ima više takvih problematičnih projekata, ili ako banke kao grupa imaju više takvih projekata, moguće da je svaka od njih nevoljna početi takvo ‘čišćenje’. Jasno, moguće je da se svi nadaju najboljem, a moguće je da je to ‘drži vodu dok majstori ne odu’. No, idealan trenutak za rašćiščavanje takvih stvari je promjena managementa (to više nije problem onih novih koji dolaze), proces kojem sada svjedočimo u hrvatskom bankarstvu.

Dodatni problem je ovdje zaista pesimistična perspektiva hrvatskog tržišta stambenih nekretnina s obzirom na vrlo veliki postotak vlasništva, slabu kreditnu sposobnost, ali i strah građana zbog dugotrajne krize, starenje stanovništva (mnogo dodatnih stanova na tržište), iseljavanje mladih i za kupnju potentnih, promociju najma, itd.

Kako su finacijska tržišta anticipativna (a i tržište ‘zapečenih’ propalih plasmana), jasno je da će mogući kupci ovo valorizirati i nuditi niske cijene pogotovo ako bude puno ovakvih projekata i onda možemo svjedočiti jednom ‘run to the bottom’ što se tiče cijena nekretnina.

No, pogledajmo što se događa s poslovanjem banke, to je ono na što cilja zamjenik ministra financija. Umjesto da ima plasman, koji vodi po umanjenoj vrijednosti i formalno na njega pripisuje kamatu (a zapravo ne radi ništa i gubitak se samo gomila jer je vrijednost kolaterala odavno pala ispod vrijednosti kredita, a vrijednost mu se i dalje smanjuje), doslovno ‘mrtvi kapital’ ili mrtvi ‘kapital’, ona dobijene novce može usmjeriti u druge projekte, zarađivati stvarnu kamatu. Poduzetnik koji je to preuzeo, lako moguće negdje defanzivno drži novac (reciom kao depozit u toj istoj banci, koja pak ima višak likvidnosti, koji se boji plasirati ikamo) i stavlja taj novac u funkciju.

S druge strane, nastavak gradnje produktivno angažira neke druge resurse koji počinju stvarati vrijednost (marginalno oživljava građevinsku industriju).

Ako vam ovo gore izgleda malo ‘nategnuto’, zamislite ekonomski ekvivalentni scenarij. A to je da banka sadašnjem vlasniku projekta otpiše pola kredita i da kredit za obrtni kapital – učinak je isti. Naravno, banka to neće napraviti jer time uništava cijeli koncept bankarstva (kredit se mora vratiti). Ali ekonomski učinak je isti.

B. Drugi slučaj kojeg navodi g. Lalovac su investicije u nekretnine tvrtki kojima to nije temeljni biznis. Ovdje možemo razlučiti dva slučaja: one koje su aktivno kupovale nekretnine (kao IGH) ili one koje ih se nisu rješile, nadajući se njihovom razvoju, a one su im poslužile kao kolateral za neprimjereno (što se tiče poslovanja) zaduživanje.

Prvi slučaj je manje-više jasan.

Pogledajmo primjer Varteksa (u kojem sam dioničar) kojeg eksplicitno kao primjer navodi g. Lalovac. On je u temeljnom poslovanju 2007.-2008. počeo kako-tako operativno pozitivno poslovati, ali si je navalio velike kredite, vjerojatno uz stav ‘lako ćemo’ jer je tvrtka imala zaista vrijedne (pogotovo u tom vremenu) nekretnine, od kojih su najveće velika zgrada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i veliko građevinsko zemljište u širem centru Varažinda (preko 200.000 m2). Kamate su već tada bile velike. Kako je zbog krize poslovanje postalo lošije, zadužena tvrtka je postala ne baš kreditno sposobna (banke su, jasno, već bile upisane na nekretnine) i počela je agonija ‘bogatog siromaha’, koji je imao vrlo vrijedne nekretnine, ali nedovoljno za život: tvrtka je ostala bez sredstava potrebnih za restrukturiranje, ali i bez obrtnog kapitala, pa nije mogla zarađivati, i tako se rupa produbljivala. Banke su bile nesretne jer je najgore rješenje da srušiš dužnika tako da ga poklopiš ovrhama – u tom kontekstu je možda banci bilo najbolje i čekati da tvrtka ode u stečaj i onda zaista jeftino doći do (u hrvatskim uvjetima) zaista prvoklasne nekretnine?

Tu je odlično došla predstečajna nagodna koja je banke motivirala ili natjerala (jer se radi o nagodbi) da preuzmu nekretnine za dug i daju (uz sudjelovanje države / HBOR) sredstva za daljnje poslovanje.

Sada pak vidimo optimistične najave iz Varteksa, pa čak i ovako odlučne razvojne korake kao jučer (uočite optimističan jezik).

A kao dioničar ću se zalagati za monetizaciju i velike varaždinske nekretnine, koja sredstva bi trebalu usmjeriti u razvoj poslovanja.

Općenito mislim da vrijedne nekretnine mnogim tvrtkama puno više smetaju nego koriste. Notorni je tu slučaj RIZ-Odašiljača (pretraga za pojam RIZ nekretnine) oko koje se već duže vode (stvarne ili zamišljene) nekretninske bitke, odnosno fokus većine uključenih (tako i radnika) je na nekretninama. Tu se radi ponajprije o vrlo atraktivnoj nekretnini o čemu sam pisao ovdje, ali se možda radi i o velikoj nekretnini na čestitici 4848 k.o. Maksimir, gdje su CEI-IETA i RIZ Odašiljači ‘neopredijeljeni korisnici’, a vodi se pod ‘Općenarodnu imovinu’ (dakle, netko ima pravo na nju, samo je pitanje tko je sljednik koga, a ove dvije koje su ‘neopredijeljeni korisnici’ su svakako dobri ‘sumnjivci’), te 4849 gdje su ‘neopredijeljeni korisnici’ RIZ odašiljači i jedna druga tvrtka.

Znači, pogotovo s obzirom na poslovne prilike koje se otvaraju za RIZ na globalnom tržištu (primjerice ovo), smatram da bi za kompaniju bilo odlično da proda nekretnine i novac uloži u razvoj. Tako bi (a) postala boljom tvrtkom i (b) riješila se tereta nekretnina zbog koje je poželjna meta za osvajanje (kao Frodo i njegov prsten u Gospodaru prstenova), ili gubila fokus jer akteri misle da je zbog nekretnine poželjna meta za osvajanje (i ‘uništavanje proizvodnje’).

C. Treća stvar koju spominje g. Lalovac su 315.000 ‘blokiranih’ građana za čije blodake on navodi dva razloga: “Stanovištvo je žrtva nekretninskog tsunamija i špekulacija u tom sektoru. Građani su u 2008. uložili u dionice i investicijske fondove 30 milijardi gubici na dionicama i investicijskim fondovima i izgubili 17 milijardi. Drugi su ulagali u nekretnine s prenapuhanim cijenama, a banke su davale kredite i onima koji nisu kreditno sposobni. Zato danas imamo 315 tisuća blokiranih građana.

Po mom sudu, ovo nisu jedini razlozi, jer se u dionice i fondove uglavnom nije ulagalo na dug, a nekako mi ne izgleda moguće da je toliki broj građana blokiran zbog nekretninskih kredita. Konkretno, u Pokazatelji poslovanja kreditnih institucija na HNB vidimo da je na kraju 2013. svega 8% stambenih kredita bilo ‘djelomično i potpuno nenadoknadivih’, to je bilo 4,7 milijardi, što je rezervirano oko 40%. No, 8% kredita je oko možda oko 20.000 kredita, dakle ako su sudužnici bračni drugovi, onda je to oko 40.000, maks. 50.000 blokiranih osoba po stambenim kreditima.

Slijedi da je ipak znatno veći broj ljudi blokirano manjim kreditima, a to su uglavnom gotovinski, te po kreditnim karticama.

A kako će izgledati rješenje koje najavljuje g. Lalovac teško je reći, ali on kaže da će biti oprezno . U gotovinskim i ostalih kreditima za banke ne bi trebalo biti velikog udarca jer su ih one već jako rezervirale. Međutim, što sa stambenima? Na neki način, može se reći da je tako velik postotak dobrih kredita zapravo posljedica nekog blagog oblika dužničkog ropstva. Jer što je definicija dužničkog ropstva: da dužnik svojim radom mora vraćati kredit, a ne može otići. Dakle, kmet koji je bio vezan uz zemlju, s koje nije smio otići, a morao je jedan dio rada isporučivati feudalcu i Crkvi, zapravo je bio na neki način u dužničkom ropstvu.

Ako nemate mogućnosti otići od kredita (vratiti ključeve) ili otići u stečaj, a vezani ste osobnim jamstvima (da Vam se ‘skida s plaće’ sve dok ne otplatite kredit, i/ili su vaši sudužnici i rodbina i prijatelji), zapravo ste u pozicije da ćete često vraćati kredit i onda kad vam se to ekonomski (debelo) ne isplati. Na neki način ste životno vezani uz tu nekretninu (uh) bez mogućnosti odlaska od nje (dugo godina, ili trajno – recimo da posuđujete drugdje uz još veću kamatu, samo da možete vraćati uredno stambeni, pa se vaš ukupni dug povećava, a vrijednost nekretnine istovremeno pada?).

Znači: ako bi se otvorila mogućnost osobnog stečaja, možda bi odjednom mnogo ljudi koji uredno vraćaju stambene kredite zatražilo stečaj i tada bi banke i njihove nekretnine morale žestoko rezervirati. Kako da se tu postavi odgovorna Vlada? Da li omogućiti široki osobni stečaj i tako moguće ugroziti cijeli bankarski sustav? Ako da, kolika je to ‘ugroza’ – da li bi kreditne institucije sa sadašnjih 56 milijardi kapitala mogle podnijeti novih npr. 5 milijardi rezervacija?

S druge strane, ako imamo 315.000 ‘blokiranih’, kako kaže g. Lalovac, nešto se tu mora napraviti i s čisto političkog aspekta, jer je taj dio populacije zapravo u vrlo teškim životnim okolnostima, oni zapravo velikim dijelom žive u sivoj ekonomiji (recimo nije u sivoj ako od rođaka iz inozemstva dobija gotovinsku pomoć i sve plaća gotovinski – iako i tada jest pomalo jer nije platio porez na dar) i zasigurno nisu zadovoljni. Oni su stoga plodno tlo za svakakve populističke ideje, koje su u Hrvatskoj prvenstveno ekonomske naravi. Upravo to bi stoga morao biti dobar motiv dvjema glavnim opozicijskim strankama (SDP-u, koji je opozicija sam sebi, i HDZ-u) da postignu oko ovog pitanja toliko spominjani koncenzus.

Kategorije:Uncategorized

211 replies »

 1. Rijetko je koji koji građevinski kredit rezerviran preko 50%. Realno bi trebalo biti i više ali onda bi se istopila dobit, a ako nema dobiti nema ni bonusa top managerima. Ako nema dobiti nema ni povrata na kapital (njega vlasnici nekako najviše gledaju), a ako je pak gubitak onda je taj top managemant u poziciji da riskira svoju poziciju.

  Hypo banka je očistila svoj portfelj (mislim nekako da nije sve očistila i da tu ima još dubioza) i imala je gubitak od 400 mln kn. Dolazi polako do smjene top managera u vodećim bankama, a ima tu još razloga zašto je tako (čitaj: muljanje)

  Ono što je danas prodaje je POS stanogradnja i nekretnine na dražbama po 1/3 vrijednosti (ili malo više tj. između 1/3 i 1/2) pa bi onda to trebalo biti nekakvo mjerilo sadašnje tržišne vrijednosti nekretnina. Dok se vlasnici banaka ne pomire sa još većim gubicima i dok ne sjednu sa državom i nađu model koji će pokrenuti tržište neprodanih stanova, agonija će se nastaviti, a novogradnja će se pretvoriti u starogradnju.

 2. Odličan osvrt na problematiku nekretnina i s njima povezanih dugova. Pokazali ste i da vam pogled s bančine strane nije nepoznat (problematika rezervacija i držanja statusa quo, a zapravo odgađanje neminovnih gubitaka). Banke se tu očito drže zajedno i ne žele popustiti, tj. uhvatiti se u koštac s rješavanjem pitanja loših stambenih i hipotekarnih kredita. Očito se čeka da država postavi pravila.

  Dodao bih samo da među ovih 300.000 blokiranih dužnika mora biti barem 100.000 onih s kreditima osiguranim nekretninama. Stambenim kreditima treba dodati i one kredite odobrene trgovačkim društvima i obrtima, a koji krediti su osigurani nekretninama, koje su također vrlo često zapravo u vlasništvu fizičkih osoba – vlasnika/direktora d.o.o.-a/obrta.

  Uglavnom, mislim da se banke tu moraju pomiriti s gubicima i početi čim prije rješavati te nekretninske čepove, jer rezervacije će s vremenom ionako odraditi svoje, a za to vrijeme banke će imati zaključan kapital umjesto svježeg novca (a vrijeme je novac).

  S druge strane, problem je i u stanovništvu koje je uzimalo stanove na kredit ili davalo svoje nekretnine u zalog kao oisguranje po kreditima svojih poduzeća, jer čak i da im se omogući da napuste nekretnine i budu oslobođeni duga, vjerujem da mnogi to nebi napravili iz razloga što polovica njih percipira da su nekretnine koje su kupili na kredit njihovo vlasništvo (bez obzira na hipoteku banke). To je naprosto njihovo i ne pada im napamet odšetati. Nismo mi SAD. A onda se postavlja i pitanje gdje bi živjeli, a Hrvati ne mogu zamisliti život u unajmljenoj nekretnini, to je sramota, itd..

  Uglavnom, jedna zeznuta situacija i jedna financijski totalno neobrazovana nacija = kaos kojem svjedočimo ili ćemo tek svjedočiti.
  Biti će zanimljivo gledati kako se klupko odmotava.

 3. Stanje s nekretninama u nas bi moglo biti i šansa za mijenjanje mentaliteta.Ponajprije, država bi najzad mogla inzistirati kod banaka na radikalnim rješenjima po principu “bolje ista nego nista” .Načina da se banke pritisne ima vise: kao investitori su se recimo obvezale na kontrolu izvedbenih projekata i materijala nekretnina,a sto dosad nisam vidio da je ijedna od njih uradila.Supervizijom ovl.gradjevinara i arhitekata,recimo preko st. udruge, dalo bi se ustanoviti koliko je doista situacija s stanovima na razini projektiranih i obećanog u materijalima,opremi i kvaliteti. Da ne govorimo i o odgovornosti banaka za odobravanje kredita na objekte vec pod 3,4,5,6,7 hipotekom ili pak krsenju vlastitih propisa o kreditnim uvjetima (barba Luka,zastupnik Milanovic,Livakovic,itd.). Ovo bi dalo mjesta državi da najzad uvede,po uzoru na Skandinaviju,Njemačku,Kanadu i dijelom SAD, princip Co-Op-a u nas i zakonski ga regulira te jednostavno bankama najzad kontrolirani najam nametne kao najmanje lošu opciju za njih. U situaciji kad u mediteranskom bazenu nekretnina ima napretek (Grčka,Španjolska,Portugal,itd.),očekivati prodaju tolikog broja nekretnina,cak i uz popust od od 30 do 40 %, uz na dolazak poreza na nekretnine 2016 godine,nije doista realno.Uz to,nitko još ne uračunavaju zaboravljeni dodatni trosak- svi ce objekti morati imati elaborat o etazizaciji (etazno vlasništvo u EU) od koje smo svojedobno odustali zbog pravosudnog lobija (svega 2 % nekretnina u nas je etazirano).

  • Do toga nas je doveo mentalni sklop ulagnja u beton i rentanja i pohlepa za 200% zaradom po m2, a najgore je što sam mišljenja da je preko 50% novogradnje ispod kvalitete starogradnje iz 70-80′. Sad nek si Bohaček& komp. razmišjaju.

 4. @nonescio
  Trenutno bankama ne treba novac, dapače imaju ga i previše (čak ima stvara problem zbog kamatnog troška). Problem je u tome što zdravih projekata nema. Nema ni stambenih kredita, auto krediti su pali, a kreditiranje je puno strože.

  Što se tiče one inicijalnog kreditiranja zemljišta to bi vlasnici trebali postaviti svom managemantu! Tko i kako je to dozvolio i zašto? Zemljište (u pravilu) bi trebalo predstavljati vlastito učešće (koje bi u projektu trebalo biti oko 25%), ali očito kod nekih projekata nije tako bilo pa je došlo do: ti meni kredit za cijeli projekt ja tebi stan-dva-tri kad sve bude gotovo i krene prodaja, ali stigla je kriza i eto sada ti kosturi ispadaju iz ormara.

  Još jedna otegotna okolnost je ta da je sada većina banaka stambene kredite vezala uz euribor. Znači kta će biti euribor plus margina. Obzirom da je euribor na povijesnim minimumima treba postaviti i pitanje šta kad dođe do porasta istog? (a doći će sigurno u razdoblju od 20-30 god.). Hoće li se banke ponašati kao kod CHF-a. Neke su banke čak dizale kamate kod CHF-a kad su građani gubili poslove (rizik naplate kredita je veći pa i kta mora biti veća, što je po meni bila velika greška) iako treba reći da su to bili manji iznosi kredita, a recimo Erste je i smanjivala kamatu. No sad građani razmišljaju malo drugačije jer su se ili opekli ili im se netko njihov opekao, gubitak posla je postao veći itd itd, pa nema više daj kredit samo da ga da dobijem.

  • @Poki
   Ma sve jasno ko dan. Radi se jednostavno o začaranom krugu. Banke ne popuštaju oko rješavanja ovog pitanja jer im novac trenutno nije bitan, kao što ste i rekli (imaju viška likvidnosti koju nemaju gdje plasirati), a s druge strane nemaju ga gdje plasirati jer je “pola države” blokirano, a oni koji bi i mogli uzeti kredit ne usuđuju se kad vide kakva je situacija na tržištu. I tako u krug…

   Tu smo zaboravili i još jednu stvar koja je bankama vrlo važna i zbog koje također ne žele popustiti i presjeći ovu priču jednom zauvijek, a to je MORALNI HAZARD.
   Banke razmišljaju na način da ako na svoju ruku krenu s rješavanjem loših kredita na način da dužnicima omoguće podmirenje duga uz oprost kamate, pa možda čak i dijela glavnice, to bi moglo negativno utjecati na ponašanje “urednih” dužnika. Mislim da se iz tog razloga čeka da se donese nekakva regulativa/zakon kojim će se jasno propisati uvjeti za otpis i sl., i tek tada će se eventualno ići u rješavanje ove blokade. Zatim, tu je i porezni tretman otpisa, ali po meni sekundarno pitanje.

   Također, mislim da je bitan razlog i taj da banke ne žele gledati kako neki potencijalni kupci nekretnina stoje sa strane i samo čekaju značajni pad cijena da bi kupovali po tim cijenama koje su puno niže od same investicije. To su oni koji su itekako svjesni situacije, imaju novaca za kupnju i čekaju da cijena još padne. Tu se radi o nadmudrivanju i principu.

   Ali mislim da bi se banke morale pomiriti s tim, jer moraju na neki način snositi posljedice svojih glupih i pohlepnih poduhvata i plasmana. Nevjerojatno je da su banke računale s tim da cijene nekretnina u RH mogu samo rasti (ista zamka kao i u SAD) i da će im ti plasmani donijeti veliku zaradu. A sada smo tu gdje jesmo.

   Posljedice će morati snositi i banke. Dakle, radi se o nužnom trade off-u.
   I što ga prije prihvate, manje gubitke će imati u konačnici.

  • Trenutno bankama ne treba novac, dapače imaju ga i previše (čak ima stvara problem zbog kamatnog troška). Problem je u tome što zdravih projekata nema. Nema ni stambenih kredita, auto krediti su pali, a kreditiranje je puno strože.

   Da. Argument o tome da banke treba natjerati da ociste bilance bi imao veceg smisla kad bi netko pokazao da je 1) bankarski sustav zbog toga nestabilan, 2) smece u bilanci je zaprjeka izdavanju novih kredita, 3) kamatne stope bi bile nize kad bi bilance bile ciste… ili nesto drugo u tom smislu.

   Mislim da nitko do sad nije demonstrirao zasto bi drzavna intervencija u cijelu ovu pricu imala pozitivne makroefekte. Ja onako na prvu loptu mislim da bi imala negativne.

   Zato mi se cini da je intervenciju bolje (ili jedino moguce) argumentirati moralnim argumentima o tome da nije pravedno ili nije ljudski dopustiti da ljudi koji naprave jednu pogresku budu kaznjavani cijeli zivot. U tu se raspravu necu upustati.

   Zapravo je to mijesanje raznih argumenata prilicno tipicno. Bolje zvuci kad zelite nesto napraviti ako nabrojite jos tucet navodno pozitivnih efekata koje ce ta akcija imati.

   Glavna metafora koju ja ovdje vidim, a koja vodi na pogresne zakljucke, je metafora kocnice. Tako su “neprodane nekretnine” (mora u navodnike jer mislim da je definicija krajnje teska) kocnica necemu… Cemu? Svemu! Kad jednom tu “otkocimo”, sve ce se pokrenuti.

   Rado bih procitao argumentaciju zasto, ali jos ju nisam vidio.

 5. Po mome mišljenju banke su puno prije mogle reagirati sa rasprodajom svoga porfelja na način da su sa niskim kamatama preuzimali “američki rizik”,znači da su tražili npr. učešće od cca 10-15% a omogućili vjerovniku da u svako doba vrati ključ od stana i rješi se kredita,time bi ušle u stanoviti rizik koji bi naravno ublažili učešćem i kriterij kod dodjele kredita nebi bila visina primanja ljudi jer postoji masa ljudi koji imaju ušteđevinu-kapital ali su sputani sa visinom primanja i u tom slučaju im trebaju jamci ili sudužnici što je u ovakvoj situaciji i strahu nemoguća misija za očekivati da bi se potražnja za kreditima-kupnjom stanova povećala.Banke se defakto nisu uopće prilagodile novoj situaciji niti su pokušali sa nizom novih kreditnih proizvoda amortizirati takvu situaciju.Takav način plasmana ali i slični drugi kreditni proizvodi vjerovnicima bi dali određenu sigurnost koju u današnjim uvjetima kreditiranja nema a tu prvenstveno mislim na valutni rizik kao i na daljnji pad cijena i sa tom podjelom rizika mislim da bi se tržište nekretnina pomaknulo sa mrtve točke glede rasprodaje nekretninskog porfelja banaka a moguće je da bi u taj prostor ušao u početku i špekulatikvni kapital što je opet dobro za banke jer njima je cilj da nešto pokrene potražnju.

  Sa ovim uvjetima kreditiranja gdje banke traže visinu primanja-plaće,
  jamce,sudužnike,hipoteku,osobnu zadužnicu itd banke su sebi zatvorile sve putove da se riješe tog nekretninskog porfelja i nikako im ne pada na pamet da se moraju mijenjati jer više ništa nije isto kao prije,game is over a strahovi kod kupaca su veliki.Kako se država sporo mijenja,zato i jesmo tu gdje jesmo, na isti način se ponašaju i banke koje su tvrdoglave kao bikovi u koridi i udaraju stalno po istome.Masa ljudi koji imaju keš novac,rade možda i vani,imaju neka nestalna primanja,nasljedstvo itd nisu u stanju kod hrvatskih banaka dobiti kredit a neda im se rizikovati keš na način da sami snose čitav rizik od pada cijena,valutni rizik itd i da još na to plaćaju kta od cca 6%,to nitko danas ne želi,tu su banke totalno zakazale a da su pravovremeno reagirale sa tim novim paketima kreditnih proizvoda gdje bi oni sa klijentima podjelili rizik siguran sam da nebi imali ovakvu močvaru na tržištu nekretnina nego bi se to dosta ublažilo ali pad cijena se sa time nebi neutralizirao jer je to bilo neminovno da se mora dogoditi,sam sam već 2006 godine govorio ljudima da je to pitanje dana jer su cijene došle na neodrživi level,banke su već 2009 godine morale reagirati i shvatiti da više ništa nije isto.

  Ušikane i uspavane banke snose veliku odgovornost za ovo što danas imamo jer su čekale godota-da se nešto dogodi samo od sebe a sve je bilo potpuno jasno 2009 godine iako su mene mnogi uvjeravali da nisam u pravu kada sam tvrdio da će nekretnine u prosjeku pasti 40% i više sa argumentima “da hrvati vole nekretnine i da je to naša tradicija”,čak sam i ja zbog tog početnog jako usporenog pada promislio više puta da su možda u pravu ali kao što vidimo hrvatski nekretninski balon nije brzo eksplodirao kao u americi nego polako duši na malu rupicu što govori samo o tome koliko je ovo društvo sporo u prilagodbi i razumijevanju procesa koji se odvija na tržištu nekretnina što je opet povezano sa našom financijskom i ekonomskom educiranosti,tako da ste vi imali situaciju da je prodaja nekretnina u tijeku najveće svjetske krize 2009-2011 godina u hrvatskoj još bila na vrijeme i tko je tada prodao nekretnine još je dobro profitirao u odnosu na današnje cijene.Prilagodba i volja banaka da se mijenjaju jednaka je društvu i državi u kojoj posluju,tu nema ama baš nikakve razlike…Kakva država i društvo takve i banke,nama uvijek treba zid i udarac sto na sat da nam se upale lampice za uzbunu i uvijek i u pravilu su to jako zakašnjele reakcije koje nas koštaju na kraju neuporedivo više nego pravodobna reakcija,takvi smo i gotovo,i reforme ćemo raditi kada još više potonemo i tek tada ćemo shvatiti kako smo propustili masu toga na vrijeme učiniti,račun koji ćemo platiti naravno biti će puno veći od računa koji smo trebali platiti pravodobnom reakcijom jer smo tvrdoglavi kao mazge i guramo svoje bez obzira na cijenu koliko to na kraju košta čitavo društvo…
  U ovom slučaju čini se da i banke čekaju pomoć “mamice” države i “da se nešto samo od sebe dogodi”,svi čekaju da se stvari same od sebe pokrenu a motor je zaribao,bez generalke neće se pokrenuti sam od sebe,tu aditivi i promjena ulja više ne pomažu?

  • U ovom slučaju čini se da i banke čekaju pomoć “mamice” države i “da se nešto samo od sebe dogodi”,svi čekaju da se stvari same od sebe pokrenu a motor je zaribao,bez generalke neće se pokrenuti sam od sebe,tu aditivi i promjena ulja više ne pomažu?

   Da, ovo je metafora o kojoj govorim, metafora kocnice, ili — vrlo lijepo receno — zaribanog motora.

   Pa, ako su krediti ulje ekonomije, sto nije losa analogija, fali li stvarno trenutno ulja? Ili auto stoji ne zbog nedostatka ulja, nego zato sto smo na motor od 1.1 litre i 45 konja zakacili prikolicu sa 16 tona poreza i ovisnika o transferima?

   • @Simun Mislim da ste u pravu. Da li biste se sada usudili pokrenuti neki posao u Hrtvaskoj posuđenim kapitalom? Da li biste dali nekom optimistu kredit da pokrene posao? S tog aspekta se banke ponašaju racionalno, nije problem u likvidnosti. Moj argument je u ovome gore prvenstveno moralno-politički, a ne ‘finacijsko-zamašnjački’, iako bih raščišćavanje imalo i ekonomske učinke kako sa prikazo u primjeru s tim zapečenim projektima.

    Međutim tu postoji puno bitnija stvar zašto je raščišćavanje potrebno, a o tome u idućem nastavku.

    • Pa naravno da nije rješenje u novom kreditiranju i zaduživanju, kad smo već ionako do grla u dugovima. Nemaju banke više što i koga kreditirati u ovoj državi, dok se stvari ne riješe, tj. dok se ne počme rješavati ovaj zastoj na tržištu nekretnina, odnosno s time povezani loši plasmani banaka i dužničko ropstvo koje iz tog proizlazi.

     Dakle, kaljužu treba počistiti da bi se stvorili temelji za novi početak i zdravi rast. Sve drugo je “šamaranje mrtvog magarca” kako kaže Vela.
     Ljude treba osloboditi dužničkog ropstva, u protivnom imat ćemo teške posljedice koje se već odražavaju na zdravlje nacije.

 6. http://www.business.hr/dogadjaji/karamarko-volio-bih-da-uspije-investicija-u-plomin-c

  Karamarko je nevjerojatan političar,on nikada nije ni razumio nas branitelje koji nikada nismo bili ujedinjeni osim 90-tih,i suludo je da smo nakon toga i ostali ujedinjeni jer nama ne trebaju novi “subnori” a još više što karamarko ne shvaća je upravo to što se osnovalo masu braniteljskih udruga i gdje su prosječni branitelji jako ljubomorni i razočarani tko sjedi na čelu tih udruga i kako troši novac i slično i upravo njegov pokušaj politiziranja sa udrugama i prisvajanja hdz-u donijeti će mu kontraefekt.Hdz treba na jedan transparentan način promicati vrijednosti za koje se zalaže ali svako politiziranje sa udrugama i braniteljima donijeti će mu kontraefekt ako ništa jer će građani poistovjetiti te udruge sa hdz-om a ljudi cijene branitelje ali ne žele da imaju u politici nove “subnore”,ljudi ne percipiraju da je to dobro za hrvatsku i zato je jako bitno da se sve te udruge drže dalje od politike i staju na bilo čiju stranu jer time se samo polarizira politička scena na naše i vaše ali izgleda da karamarko još nije shvatio da te stvari konačno mora razdvojiti ako želi dobiti potporu šireg biračkog tijela,pa imate dokaze u nekim lokalnim sredinama da su branitelji pokušali ući u politiku i okupili oko sebe širu braniteljsku podršku a nisu izborni prag uspjeli proći,u mome gradu ste imali takav slučaj gdje sam i sam mojim kolegama braniteljima govorio da ljudi ne žele branitelje u politici jer ne žele nove “subnore” a uz to percipiraju nas kao ljude “tankih živaca” i takve ne žele u politici,karamarko izgleda da to nikako da shvati i da napravi taj iskorak sa hdz-om,on igra na opciju “i jare i pare” a to u politici više ne prolazi.

  On treba biti jasan u promicanju tih vrijednosti ali ne treba nam svaki dan dokazivati da je on hrvat i da poštuje branitelje,mi znamo da je to tako i ne treba nam se svaki dan ponavljati…
  Vezivanje hdz-a za bilo koju braniteljsku udrugu samo će im odnjeti glasove onih branitelja koji preziru sve udruge i njihove vođe a takvi su branitelji većina jer je tih udruga stvarno ima previše uostalom kao i ovih građanskih i
  puno ljudi percipira te udruge kao interese pojedinaca da sisaju državni novac.Što to znači “udruga branitelja hdz-a”,dali to znači da je to udruga samo nas koji smo na početku 90-tih imali iskaznicu hdz-a(slučajno je imao i ja,danas više nemam)?Koji je smisao postojanja tih udruga?Da promiču interese branitelja ili hdz-a?To je slično kao da neki branitelji sada osnuju “udrugu nestranačkih branitelja”,koja je svrha te udruge?Što da radimo sa braniteljima članovima pojedinih stranaka?Braniteljske udruge ni na koji način se nebi smjele dijeliti na stranačke ili nestranačke ljude jer to je samo put u podjele i sukobe među samim braniteljima i nitko nema pravo to raditi.To je slično kao da stranke počmu osnivati udruge “vjernika”,karamarko sa time samo pokazuje koliko je netalentiran političar a te stvari koje danas radi razbiti će mu se o glavu sutra i na ovaj način neće steći simpatije šire populacije branitelja nego upravo suprotno…

 7. http://www.24sata.hr/politika/jadranka-kosor-u-vukovaru-podjele-nas-vode-u-propast-365007

  Nevjerojatno,kosor kao da je mene čula što mislim i samo sve više sa ovim pokazuje koliko je zrelija,poštenija,modernija, političarka od karamarka.
  Da je ona kojim slučajem ostala na čelu hdz-a neupitno bi laganini formirala sljedeću vladu jer bi bila u stanju da sa ovakvim izjavama okupiti jednu širu frontu ljudi,karamarko više ne može van,on je zarobljen a samim tim njegov birački potencijal je jako sužen jer karamarko nije shvatio da je od 90-te narasla jedna nova generacija birača koja nikako ne može gledati hrvatsku očima iz 90-tih.karamarko je ustvari posljednji mohikanac ili don quijote hdz-a koji stalno ima potrebu isticati svoj veliki patriotizam i hrvatstvo a u biti po mojoj procjeni uzrok tome su njegovi kompleksi i nelagoda zbog napuštanja tuđmana i suradnja sa mesićem.Sličnu stvar ste imali sa bivšim komunistima koji su se učlanili na početku 90-tih u hdz,nisi mogao ostati od njihovog hrvatstva ali i teorija urote,njima su svi bili sumnjivi jer su ih tako naučili.
  Pogledajte zdravka tomca u što se on pretvorio?Čudovište?Dođe ti ga žao što se njemu u glavi dogodilo,salto mortale,iz jedne krajnosti u drugu?I njemu su svi sumnjivi?

  • Vidjeti ćete Antune, ubrzo kad balon pukne, pipe lagano presušuju. Jedva čekam da počnu Uskakati u hvidru mojeg grada. Vidim da smo sličnog mišjenja ako ne i statusa. Karamarkov potez je smiješan i potpuno promašen. Navedene udruge se zbilja ponašaju poput subnora i to mnoge obične fajtere( van stranaka, van udruga) nervira. Sve se vrti oko para. Jednom davno sam bio na osnivačkoj skupštini, i nikad više. Kad sam vidi ko je sve tamo…ok mislim da je svugdje isto. Kad imas svoje misjenje i stav onda si komunjara, crveni i sl. Pojedinci zabrijavaju i misle da su nadmoćni. Sa jednim sam čak dosao u verbalni sukob, a čovo o meni ne zna ništa. Ne vrijeđam nikog, nitko od nas nije uzeo pusku zbog privilegija, ali se kao kod subnor-jna, pojedina ekipa elitirala na uštrb polupismenog članstva i živi ko bubreg u loju. Od 10 ljudi, jedan priča(brani SVOJU privilegiju, a farba kao da je od svih članova), jedan sve kuži i buni se, ostalih 8 spušta glavu. Eto otprilike to je tako. Neka me demantira tko želi. Ukratko vrhnje na vrhu, dolje mrvice. Isti taj narod iz vec ranije navedenih postova NE RAZUMIJE ustvari, lakše je: daj nemoj, ma znas ko je on, e ajmo na pivo…??? Znači što mi želimo? Ne talasaj i šuti? Pa onda je isto kao i prije. Pozz čestitim običnim ljudima braniteljima,dragovoljcima.

 8. http://www.jutarnji.hr/hrvati-su-podijeljeni-tako-da-su-nasi-dobri–lijepi-i-posteni–a-njihovi-su-prljavi–ruzni-i-zli-/1188574/

  Pazite jadranka kosor je počela pisati i tekstove za jutarnji shvaćajući koliko je ozbiljan trenutak u kojem se nalazimo i koliko nas podjele danas mogu pojesti i naškoditi kao naciji i narodu,čitavo vrijeme i sam pokušavam na ovome blogu.Što reći nego;bravo i tri puta bravo! Iako će je naravno sada “lipicaneri” napasti zbog ovoga i u svemu dobrome što piše naći će oni već neko zlo “jer nije NAŠA nego NJIHOVA”,neki će sada pretpostavljam nametnuti teze da zastupa neoliberalni koncept a u biti žena zastupa zdravu pamet i brigu za čitavo društvo koje opasno živi u ovim podjelama i sukobima koje nameću sebični beskičmenjaci,moralne nule,mulj sa dna močvare kojima je jedini cilj na tome uredno jahati na državnim jaslicama,na račun čitavog društva,takvi nas j već od “stoljeća 6-og” i ne daju ovome narodu mira i šansu da konačno iskoračimo prema prosperitetu i budućnosti bez podjela i uvažavajući sve različitosti koje postoje u društvu…

  • Pozdravljam pisanje Jadranke Kosor u novinama jer nam kao bivša premijerka otkriva kako izgleda svijet iz njezine perspektive. Sve bi moglo biti lijepo i ružičasto samo se trebamo složiti i više ne gložiti. Trebamo se prestati dijeliti po jednim osnovama i oštro podijeliti po drugima pa će Hrvatska biti zemlja meda i mlijeka.
   Jako lijepo, kao da slušamo želje buduće miss svijeta.

 9. Problem svih naših političara je što nitko od njih nema nikakva plana ili vizije osim one za vlastitu fotelju sutra. Naći nekog Schroedera ili pak nama bliže slovenske premijerke Bratušek te Slovačke ((Dzurinda), tko će svjesno iči u reforme da bi pomogao zemlji bez fige u džepu, a ujedno znajući da gubi iduće izbore, jer nije populist i prodavatelj magle, na ovim prostorima je misija za Supermena.
  Evo, da sutra i budu prijevremeni izbori (“jer narod to hoće”-kako klikće HDZ) i da ih Karamarko i dobije, gdje su kadrovi za te reforme , kad je okružen istim ljudima kao i Sanader te Kosorica ? Mahalo se nekakvom knjižurinom od gospodarskog programa,koji je najavljivan jedno 10-tak puta, a eto ga nigdje ?! Od mlađih kadrova, tu su Rimac, Butković (optuženi za utaju poreza ili muljažu u Kninu ), Plenković se ionako ne razumije u ništa osim da bude mlađi Sanader, Milošević kao primjer neuspjeha s nekretninama i monopolom kojeg nije mogao/znao iskoristiti,pa se dao u politiku i Dalićka, koja jedina ima teoretskog iskustva, ali se negativnim kreditom iz prvog mandata ? Hoće HSS uzeti ponovno poljoprivredu da je najzad dotuku Hrg i Petir, gdje je njima program,osim par izlizanih frazetina za svaku priliku ? A još kad dođe as iz Bosne (Glavaš), tražeći svoje mjesto pod političkim suncem, cirkus će biti potpun…
  Biće kao i obično- svi na izbore, kad ih dobiju počinje trgovina i gomila podobnih ide na lizanje skuta, prođe 6 mjeseci, dok se napravi koalicija još 3 mjeseca, pa onda svađa oko javnih tvrtki i sinekura još 3 mjeseca, spačke oko proračuna prvo 2-3 mjeseca,pa onda razlaz oko reforme državne uprave (čitaj otpuštanja i parole “Nemoj moga samo”) , uvođenja novih poreza i prebacivanja krivnje na partnere , nema investitora, i ode još 6 mjeseci te si tamo gdje je sad točno ZM danas.Izgubljeno vrijeme, a mladi i sposobni samo odlaze….

  • http://www.jutarnji.hr/prvi-put-od-2008–prema-istrazivanju–hdz-na-vrhu-s-20-2-posto–a-sdp-je-drugi-s-19-7-posto/1188638/

   Glembay,zar vam nije jasno da hdz ne može dobiti izbore ni u crtanim filmovima.Pa vidite da je hdz-ov potencijal za koalicije nikakav?Holy je narasla i čemu se hdz uopće ima radovati,njima bi bilo bolje danas da je sdp ispred njih i 5% a da nema holy?Holy nikada neće ući u koalicija sa hdz-om ali baš nikada jer njeni birači su upravo najači protivnici hdz-ovih ideoloških i svjetonazorskih stavova?Ta koalicija je isključena,nema teoretske šanse da se dogodi.Ne znam čemu se hdz ima radovati?Hdz i da su danas izbori morao bi prepustiti sdp-u premijersku poziciju u eventualnoj velikoj koaliciji jer sdp ima sa kime koalirati jer holy je prirodno lijevo a hdz uopće nema ni tu mogućnost i sve to oni jako dobro znaju.Ne znam čemu se hdz ima radovati?Holy je njima točka na i da bez velike koalicije nemaju nikakvih šansu uzeti vlast a sdp ima alternativu?Kakvi prijevremeni izbori koji bi navodno odgovarali hdz-u?Pa njima jedinima ne odgovaraju prijevremeni izbori u ovom trenutku?A sdp-u najviše odgovaraju!Pa zar to nije jasno kao dan?
   Ne takmiči se više hdz sa sdp-om nego je njima holy izbila zadnju nadu da će se sami sa svojom koalicijom centra i desnih stranaka dočepati vlasti.To neće biti moguće i sdp je sa te strane potpuno rasterećen,njihova briga je najveća u tome da se ne izjednače sa holy i postanu treća stranka po snazi jer im je trend silazni a hdz je svoje odigrao,oni su dosegnuli svoj maksimum u okvirima politike koju su vodili,mogu oni sada ići prema centru koliko god,tu mogu eventualno dobiti 1-2-3% ali prijeti im i veliko osipanje glasova centra jer ne zaboravimo jurčića,gabrića,čačića,eventualno bandića pa oni su direktna i najveća opasnost hdz-u i njihovom centru a tu je i savez za hrvatsku kao što je holy opasnost sdp-u tako su ovi svi opasnost za hdz kada se razvije kampanja,pa savez za hrvatsku će jedino moći prikupiti glasove napadima na hdz,ove stranke centra pljuvati će podjednako i hdz i sdp ali tu više glasova mogu oduzeti hdz-u nego sdp-u…Karamarko već danas može razmišljati samo o dvije opcije;ili će ostati opozicija ili će ući u veliku koaliciju,ako želi veliku koaliciju morati će ublažiti retoriku prema sdp-u jer u protivnom u sdp-u neće naći ni minimum volje da se ide ka velikoj koaliciju u kojoj će opet premijersku poziciju morati dati sdp-u jer sdp je u puno povolnijoj poziciji sa sklapanje eventualnih koalicija a hdz taj izbor nema,
   Tako da i ovo skretanje hdz-a prema centru možemo gledati u kontekstu pokušaja da se uzme što veći dio glasova centra sa time da ja mislim da tu ne mogu ostvariti spektakularne rezultate jer imaju u koaliciji ružu tomašič,i dvije godine desničarenja iza sebe i ta igra je onda jako prozirna a konkurencija nikada jača u samom centru ali mislim da je ublažavanje retorike kod karamarka dokaz da je on potpuno svijestan da ili će ući u veliku koaliciju ili će ostati opozicija a tada je i kraj njegove vladavine u hdz-u.Sdp je karamarku koliko se to suludo činilo zadnja slamka spasa da ostane na čelu hdz-a a usudio bih se reći da je i milanović u sličnoj poziciji.

   • Birači centra su do sada bili ključ svih izbora u hrvatskoj jer lijevo i desno je u pravilu u startu već podjeljeno ali holy je sada napravila nešto što nikome nije uspjelo do sada uz birače ljevice ona je probudila i neke birače ljevice koji odavna i nisu izlazili na izbore niti su se izjašnjavali u anketama za bilo koju opciju a to je ta tkz. antikapitalistička struja među mladim ljudima i tu je ona dobila cca nekih 5% a ostalo je uzela većinom sdp-u i tu je ključ njenog rejtinga.Međutim holy bi davno bila politički mrtvac da je nisu digli na površinu nezadovoljnici unutar sdp-a koji su javno počeli prozivati milanovića prvenstveno tu mislim na aleksandru kolarić pa onda na ove druge koji to potiho rade ali opet dovoljno da šalju jasne poruke i na tom valu je holy uzletila jer je imala isti status žrtve kao aleksandra kolarić koja je defakto nesvijesno odradila kampanju za holy.
    U medijima je imala otvorena vrata jer dobro poznaje ljude iznutra a kod NAŠIH sve ide preko veze,pa na koncu konca bila je kao nevažna članica sdp-a zastupljena neuporedivo više u medijskom i to javnom prostoru nego bivša premijerka kosor kada su je izbacili iz hdz-a.Ispala je kolarićka veća društvena tema i žrtva nego bivša premijerka a holy je samo zajedrila sa tako snažnim vjetrom u leđa sa statusom žrtve koji je sličan sa kolarićkinom sudbinom,njome se ama baš sve poklopilo u nevjerojatnom spletu okolnosti,recimo ljubo jurčiću se nikada tako stvari nisu poklopile,
    on jednostavno nema tu sreću u politici i nikada ne prođe tako da mu se i ovaj put dogodila holy koja mu je na neki način neutralizirala medijsko favoriziranje koje je objektivno imao u javnim medijima,sve je išlo ka tome da će jurčić ovaj put proći ali onda iskrsnu holy i gabrić i opet ćorak.što je samo dokaz da u politici moraš imati puno puno sreće a što je još važnije i dobar tajming…

    • http://www.jutarnji.hr/jakovcic-se-uplasio-otkazao-pressicu-s-cacicevom-ekipom/1188673/

     Jedini koji bi mogao zakomplicirati ovu matematiku o kojoj sam gore govorio je radimir čačić koji može svojim poznanstvima,energijom sakupiti ozbiljnu koaliciju u kojoj bi eventualno ušli gabrić,jakovčić i bandić ali i neki drugi i onda se matematika može jako zakomplicirati a sdp nikako ne smije ako želi eliminirati tu opciju ići sa hns-om zajednički na parlamentarne izbore jer tada će sa tim blokom koji vodi čačić biti nemoguće koalirati i tu se hdz-u može otvoriti neka šansa da ponudi gabriću,jakovčiću i čačiću pozicije u vladi koje njima odgovaraju i uz savez za hrvatsku nekako ipak na knap sastave vladu.Naravno ta opcija je jako teško ostvariva ali nije nemoguća jer čačić,gabrić,ids,bandić imaju potencijal da uzmu i više glasova i od holy.
     Zato je hdz-u važno da sa njima imaju korektne odnose a sdp-u je isto tako važno da se riješe hns-a sa kojim čačić sigurno neće biti spreman koalirati pa taman zadespet i tu se otvaraju vrata hdz-u da u nategnutoj matematici ipak dohvate vlast.Ta minimalna šansa ipak postoji i otvara im se sa čačićem…To bi čak mogla biti velika osveta radimira čačića a motiviran je vjerojatno maksimalno…Hns je prošlost.Ponavljanje hsls-a.

  • HDZ vjerojatno nema nikakav gospodarski program, jer kada bi ga imao (i kada bi on bio dobar) mahao bi njime svaki dan sve dok ne bi bili raspisani prijevremeni izbori na kojima bi pobijedio od lake šale.
   HDZ i SDP su sestrinske socijalističke stranke koje jedna od druge prepisuju gospodarske programe, pa ih zato skrivaju sve do zadnjeg časa pred izbore u strahu da druga strana ne bi nešto prepisala od njih pa to pripisala sebi.
   Mislim da se više ne trebaju bojati, narod je shvatio da su isti. Niti jedna od njih nema ni znanja ni snage, niti ljudi niti ideja, za nasušno potrebne reforme, minimalistički preurediti državu, skinuti građanima porezno breme s vrata i pokrenuti hrvatsko gospodarstvo.
   Za to nam treba nova desna protržišno orijentirana stranka koja će znati odrediti smjer i cilj reformi i za to pridobiti većinu zdravorazumskih politički relevantnih snaga u društvu.

   • HDZ, da stvarno želi prijevremene izbore, bi počeo organizirati referendum. Pa nitko u ovoj zemlji nema veći kapacitet za organizirati tako nešto kao HDZ. Hrpa ljudi na terenu, spremnih da odrade posao za stranku, da stoje na štandovima, nagovaraju ljude, dijele letke…

    Al oni ne žele prijevremene izbore, zato je jedino što rade da Karamarko svako toliko izjavi da ih traži, al se istovremeno moli Bogu da se ne dogode. Dakle, što bi se reklo, plaši ježa golom guzicom svojim izjavama i prijetnjama…

   • Dandy 2,na desnici ne postoji ta snaga,kujunđić je puno veći antitalenat za politiku od karamarka zato je i izgubio unutarstranačke izbore,on kako kažu neki iz hdz-a izigrava mesiju,čovjek nije moderan političar nego netko sa kime bi svaki desničar i konzervativac popio kavicu i malo proćakulao onako o hrvatskoj ali nebi mu dao svoju firmu da mu je vodi,on nije shvatio da bez centra desnica nema potencijal u hrvatskoj a on je oko sebe sakupio sve male stranke desnice i to na čelu sa hdssb-om koji nema nigdje podršku osim u slavoniji a u ostatku hrvatske oni se percipiraju kao neka u najmanju ruku čudna stranka sa kojom glavaš upravlja iz zatvora,te je jedan član pokajnik uskoka za podmićivanje suca i ljudima u ostatku hrvatske oni su neka čudna anomalija,kujunđić je išao sakupiti što se sakupiti može ali to nije uspjevalo desnici u ratu kamoli da joj uspije danas oformiti respektabilnu drugu treću hrvatsku stranku po snazi,kujunđić nema talenat za politiku jer da ga ima nikada od karamarka nebi izgubio unutarstranačke izbore jer je karamarko ušao u tu utakmicu kao ministar sanaderove vlade i to policije i nosio teški križ suradnje sa mesićem i odmakom od tuđmana,kujunđić da je imalo karizmatik i talentiran za politiku na tim izborima bi ga pomeo jer on nije bio nikakav član vlade iva sanadera i nije iza sebe imao nikakve repove ali njegov nastup,vizija i stavovi su na članove hdz-a ostavili dojam da on nije moderan političar nego da je negdje zaostao 20-30 godina nazad i stvarno i ja sam iz njegovih nastupa stekao taj dojam,nije mi to mirisalo “niti luk jeo niti luk mirisao”,takav je kujunđić,takav dojam ostavlja,nekako staromodan i gotovo…

    • Slažem se Antune.
     I mene je Kujundžić razočarao i to čim je svojoj stranci dao ime Hrvatska zora, a u isto vrijeme Grčka zora daje primjer najgoreg ponašanja u EU.

    • Isprika ‘dandyju 2’ kojem sam bio nametnuo ‘2’ da se razlikuje od drugoga za kojeg sam bio mislio da je prvi poceo koristiti nadimak. Molim da dandy 2 nastavi koristiti svoj preferirani nadimak dandy, a drugi dandy da malo modificira svoj.

 10. Banke, građevinari i kupci nekretnina na kredit napuhali su nekretninski balon. Jedno vrijeme su svi dobro zarađivali, a onda je došla kriza pa su ili propali ili privremeno odgađaju propast ili samo ne žele priznati gubitke i čekaju da ih država nekako spasi.
  Može li i treba li država (porezni obveznici?) ikome od njih pomoći?
  Trebam li ja kao porezni obveznik financirati pogrešne odluke bankara, građevinara ili korisnika kredita?
  Možda im se može pomoći smanjivanjem ili otpisom poreza? Možda naš porezni sustav ne priznaje neuspjele projekte pa naplaćuje porez i kada nitko ništa ne zarađuje?
  Nisam stručan, ali kao porezni obveznik smatram da država ne treba nikome od njih pomagati novcem poreznih obveznika, možda samo otpisom nenaplativih poreznih obveza, recimo ako bankari otpišu dio dugova korisnicima kredita ne trebaju platiti porez kao da su zaradili na tim poslovima. Ako je netko uložio 100, a zaradio 50 možda ne treba platiti državi porez.
  Možda? A možda je bolje da propadne što prije kad je nesposoban?
  Možda je ipak najbolje da se država uopće ne miješa u tržišne odnose!

 11. Ugovor je svetinja, ne može se tolerirati njegovo ne izvršenje od bilo koje od ugovornih strana, niti se može tolerirati bilo kakav pritisak trećih strana, pogotovo ne države, da neka od strana popusti u svojim potraživanjima. Ali ovi naši ugovori su zbilja čudni. U Americi takvi ugovori gdje nema “walk away” opcije mislim da uopće nisu niti mogući. Nisam pobornik ideja o ograničavanju toga što i kako može biti predmet ugovora, ljudi bi stvarno trebali moći potpisati ugovor kakav god žele, ali moramo priznati da je mrvicu čudno to na što su naši ljudi pristajali, i da možda, makar nisam pobornik regulacije, to možda ipak nije skroz u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, a kao legalisti možemo se oportunistički okoristiti postojećim zakonskim okvirom (makar ga ne smatrali dobrim…).

  Ja bih predložio da se to da Ustavnom sudu na razmatranje, da vidimo jesu li ti ugovori valjani, a banke… ako se boje da bi ugovori mogli biti proglašeni ništetnim, mogu se požuriti sa ponudom nekog oblika nagodbe, možda neku sasvim neformalnu, kroz nuđenje neke nove opcije, kao nekakv aneks ugovora koji bi se ponudio na potpisivanje onima kojima se svidi ideja, ili možda kroz nuđenje nekog sasvim novog proizvoda u suradnji sa osiguravajućim kućama, nekakvog osiguranja koje bi klijenti dodatno plaćali uz mjesečnu ratu kredita, ali koje bi im jamčilo mogućnost da napuste nekretninu i kredit pod određenim financijskim okolnostima (ako im rata kredita prijeđe toliko i toliko posto mjesečnih prihoda recimo).

 12. Danas sam jako umoran pa mi mozak radi sa 10% kapaciteta pa stoga bas ne razumijem u punoj sirini cijeli problem i sve njegove dimenzije. Stoga samo napominjem, pazite se banaka a i blokiranih gradjana koji ce zajedno, ruku pod ruku, pokusati prebaciti gubitak svojih losih poslovnih odluka na grbacu drzave odnosno svih onih gradjana-poreznih platisa koji te lose odluke i gubitke nisu stvorili. Krenuti ce prica (ako vec i nije, ne znam jer zivim vani): Drzava bi to trebala……..

  Po meni jednotavno drzava ne treba napraviti nista. Lijepo pustiti da trziste odradi svoje. Ako se stan ne moze prodati za 1600 eura mozda se moze po 600 eura. Evo po 600 eura kvadrat ja bi danas u kesu bilo kojoj banci platio jedan stan od 80-100 kvadrata. Ona bi se rjesila stana, dobila bi svjez kapital i idemo dalje. Uostalom zar ne bi i banke trebale poceti percipirati novu realnost gdje mladi ili bjeze vani ali mole boge da dobiju 1600 kn place. Pa zar ce sa 1600 kn ili fenomenalnih 5000kn place oni zaista kupovati stanove po 1600 eura kvadrat?? I to jos sada kada smo u EU pa svaki mladi covjek ipak moze zapaliti vani i voziti kamion ili autobus za 3000 eura???

  A gradjevinski sektor moze sanjati da ce se vratiti na onaj stari nivo na kojemu je nekada bio. Direktor na rucku u finom restacu sa bankarom dogovori kredit, bosanci zidaju, hrvati kupuju i direktor je u godini dana milijuner.

  I sada bi cijeli narod trebao upregnuti sve snage da vrate direktora u sedlo???

  Kada su cijene ovdje u USA pale nisko nastali su novi investicijski fondovi u kojem su vlasnici kapitala udrizili svoj kapita i pokupovali na tisuce nekretnina na trzistu koje sada misle iznajmljivati barem slijedecih 20 godina. Sto bi bilo lose da tako vlasnici kapitala u Hvratskoj pokupuju 5000 stanova koje onda fino uredjenim odnosima i ugovorima iznajmljuju ljudima

  Mislim da je ovo zapravo savrseno prirodni proces u kojem ce stari dinosauri krepati a neki novi mali sisavci preuzeti eko sistem i polako stvarati novu vrijednost i graditi novi svijet.

  • “A gradjevinski sektor moze sanjati da ce se vratiti na onaj stari nivo na kojemu je nekada bio. Direktor na rucku u finom restacu sa bankarom dogovori kredit, bosanci zidaju, hrvati kupuju i direktor je u godini dana milijuner.”

   Purger dijaspora, vi ste savršeno opisali proces dogovaranja gradnje, npr. ‘urbanih vila’, te posljedice koje iz toga izlaze. 🙂

   • ‘Urbana vila’, najprofitabilniji pojam ikada izmišljen u hrvastkoj građevini, a i šire. Savršen marketing. Niti vile, niti urbane (gore pobacane po kozjim putevima koji se nikad neće urbanizirati), ali su zato ‘urbane bile’. Mnogi ljudi su se životno zakopali nasjedajući na taj pojam.

    • Ako će se ikad desiti diferencijacija nekretnina, na način da će neke vrijediti 0 nečega, “urbane vile” su moj prvi pick. Načičkane po vrletima gdje koze pasu pod ručnom, za bilo kakav urbani sadržaj, uključujući i najobičniji svakodnevni odlazak na posao, treba se spustiti na ravno, a tek onda uđeš u rush hour. Najbolji primjer je Bukovac i Remete. Ni javni prijevoz ne može funkcionirati. Glavna cesta toliko sužena da voze mali busevi, jer se normalni ne mogu mimoići na zavojima. Ove pokrajnje ceste ne treba ni spominjati. I ova ostala brda su totalno devastirana, a vidim da se ubrzano radi i na devastaciji onih preostalih iznad Gajnica i Podsuseda. Moram priznati da ne razumijem. Tko tamo želi graditi, i još veće pitanje tko želi tamo kupovati i živjeti? Ako želiš prirodu i da te ujutro budi ptica poj, kupi si klet ili vikendicu na Žumberku, pa tamo provodi vikende. Čini mi se da je u pitanju hrvatski sindrom i jare i pare. Istovremeno imati prednosti velikog grada, a komadić prirode samo za sebe. Ne’š ti pameti i mudrosti.

    • Ako smijem još dodati Nenade, pojam “Istarske vile”. Zadnje su imali rimski veleposjednici. Kasnije visoki časnici Austro-ugarske. To što se nudi, nema veze ni s jednim ni sa drugim. Svako toliko prođem pokraj propaliog Pašalićevog projekta. Arhitektonski užas i neukus. A cijene prenapuhane.

 13. Listam malo Jutarnji pa naidjem na ovu seriju fotografija o starom Zagrebu te mi posebno zapadne za oko ova:

  http://www.jutarnji.hr/zagreb-kakav-je-nekad-bio/1188524/?foto=13

  Frajle igraju tenis a u pozadini ganz nove gradske palace. Odma pored Esplanade. Nekada je Zagreb imao takvu elitu da su toliko zaradjivali da su gradili ovakve palace a danas oni koji u njima zive ne mogu ni krov popraviti jer nemaju kapitala a fasade su vec masovno otpale pa se sa ulicne strane svako malo vide cigle.

  Sto su ti ljudi tada radili i cime se bavili da su toliko zaradjivali da im nije bio problem ovolike zgrade raditi u samom centru grada?? Kakva je to ekonomija bila, koliko su zaposlenih imali, gdje i sto su kupovali i prodavali, sto su proizvodili?

  Nevjerojatno mi je da su nekada sve to mogli graditi a mi danas nemamo ni za odrzavanje, a ujedno smo sami prelijeni da kupimo kantu boje i okrecimo stubiste i da bar zamjenimo razvaljene postanske sanducice novima. Stubista su prljava, isarana, zapisana, oko supa se vode generacijski ratovi, gelenderi razvaljeni neobojani, stubisna vrata jos su original iz 1883, davno razvaljena kundacima i kamionima i pravo je cudo kada svakih 5 godina stanari veliko mukom zamjene staru bravu novom.

  Najveci ideal koji svjetina trazi u politicara je da je siromasan ko mis, da nista nema jer ako ima onda je lopov i prevarant.

  Sto se to dogodilo??? Gdje su dobrostojeca gospoda? Gdje su tvornicari koje svi postuju i bankari koji znaju svoj posao? Gdje su bogati koji ponosno setaju svojim gradom i koji svake dvije -tri godine pokrenu neki novi brzorastuci posao pa im onda sukladno sa time raste i drustveni ugled. Gdje su bogataske palace u centru grada sa plocom cijim je novcem sagradjena i tko ju je arhitektonski izradio ….pa da je palaca na ponos i vlasniku i arhitektu i gradu i gradjanima???

  • Ne razumijem kako je to dobro da država i dalje deformira tržište dodavanjem novih kapaciteta na postojeće osim ako je u Splitu zapravo manjak stanova?

   • Dobro je za deep value investitore koji će za par godina skupiti potrebnu količinu kapitala, otkupiti sve slobodne stanove na tržištu, po cijenama recimo 200-300 € po kvadratu, potrebni dio stanova (možda i manje od 50 % kupljenih) fino urediti za iznajmljivanje, osnovati jednu modernu agenciju za iznajmljivanje stanova i baviti se tim poslom nudeći uslugu svjetskog ranga, do tada neviđenu u Hrvatskoj i široj okolici. Suvišne stanove (možda i puno više od 50 % kupljenih) kao “neadekvatne” (loša kvaliteta, lokacija, nepostojanje potražnje iz bilo kojeg razloga) jednostavno srušiti. Gdje god se sruši suvišna zgrada tu se može izgraditi parkiralište npr., toga nikad dosta.

    • Tako je Lynx. Ljudi još ne uviđaju da će biti stanova koji vrijede 0. Da će biti cijelih kvartova s radikalno nižim cijenama. Poanta za one koji kupuju sada ili bi možda prodali je prepoznati te kvartove.

   • Za mlade familije je to odlična stvar. Dobiti stan za 1100,00 eur m/2 i riješiti stambeno pitanje. Zašto bi te obitelji trebale kupovati stanove po 2000 eur m/2 i zaduživati se debelo?Njih sigurno ne briga zašto 40 tis stanova zjape prazno i zašto se to ne pokušava riješiti, a sigurno ne žale banke čije je to i problem.

    To jedinice lokalne samouprave grade a dobre je zato što će i te obitelji ostati u tim gradovima i tamo raditi itd. Da je i država tako prije razmišljala do ovoga ne bi došlo (ili možda bi), a država može u dogovoru sa bankama naći model rješavanja tih stanova, samo je pitanje da li će porezni obveznici opet morat sudjelovati u tome.

    • Za mlade familije bi još bolje bilo kad bi mogle kupiti stanove za 550 eur m/2, a to bi mogla biti cijena po kojoj će ih prodavati banke ako se u sve ne umiješaju socijalisti na vlasti pa “socijaliziraju” njihove loše investicijske odluke.
     Kad jedinice lokalne samouprave nešto grade to financiraju građani s područja te jedinice ili svi porezni obveznici, ako država po svom glupavom običaju financijski pomaže te jedinice iz državnog proračuna.
     Ako država u dogovoru s bankama “nađe model rješavanja tih stanova” to znači da će “socijalizirati” gubitke koje su banke ostvarile svojim pogrešnim investicijskim odlukama.
     Socijalizirati gubitke znači prebaciti ih na širu zajednicu odnosno konkretno na porezne obveznike.
     Socijalizam je dakle čista pljačka, a kad se to radi putem zakona onda je to legalna pljačka. Socijalisti to zovu redistribucija bogatstva, a svako dugotrajnije “socijaliziranje” društva završava u bijedi i siromaštvu.
     Kad je neko društvo bogato onda put u propast (socijalizam) može duže trajati, ali kad je društvo već na koljenima socijalisti će ga vrlo brzo uništiti.

 14. Mali osvrt na ovu brojku blokiranih od preko 300.000. S tom se brojkom dosta razbacuju ponajviše s lijevog (populističkog) dijela naše scene. Vjerojatno kako bi pokazali “bijedu i siromaštvo” u kojem žive gradjani HR.

  Zanimljiv komentar s podacima koji se gotovo uopće ne spominju je na http://www.banka.hr/komentari-i-analize/tri-cetvrtine-dugova-gradjana-otpada-na-3000-ljudi.

  Svakako preporučujem pročitati prije bilo kakve ocjene o političkoj težini te brojke.

 15. Slažem se. Samo mi je nespojiv Lalovčev kontekst s navedenom analizom. Ako je većina blokiranih u dugu do 15.000 kn, vjerojatno to nije zbog stambenih ili margin kredita.

  Moj point je da se gradjani vrlo žilavo drže i vraćaju kredite. Nekretninski boom je s druge strane sigurno utrnuo gospodarstvo i učinio puno zla za firme.

  Ukratko. Mislim da uzroke broja blokiranih gradjana treba tražiti drugdje (prije svega u svom ministarstvu – naravno kroz mnoge godine vlasti).

  • @Tomislav

   upravo sam to htio napisati. Po mom iskustvu velika masa duga je porezni dug.

   A kada mi netko kaže da je porezni dužnik, tu su šanse pola-pola da i nije bio dužan, ali da ga je porezni nadzor izreketario i pretvorio u dužnika. Jedan od najvećih problema poreznog nadzora je to što cijelo vrijeme jedno tijelo radi nadzor, isto tijelo ocjenjuje rezultate tog nadzora, a onda i odlučuje o žalbama protiv prvostupanjskog tijela. A prema praksi koju sam nedavno imao i upravni sud (ne visoki, ovi “obični” upravni sudovi) kod sudovanja ne ulaze u meritum stvari, ne kontroliraju zakonitost odluka u materijalnom smislu, nego tek u formalnom. Čekam dostavu jedne odluke da vidim obrazloženje, pa ću imati neki konkretniji sud i po tom pitanju.

   Dakle, Vi nemate tijelo koje je “zainteresirano” pretresati odluke koje je niže tijelo donijelo, jer jednostavno svi igraju isto kolo. Kako sada stvari stoje, skoro pa PU ne treba ni prvi stupanj, ni drugi, dovoljno bi bilo da inspektor dođe i na prst odredi koliko iznosi porezni dug.

 16. Vrlo zanimljivo u kontekstu predstečajnih i restrukturiranja..

  http://www.banka.hr/komentari-i-analize/predstecajne-nagodbe-promijenjeno-samo-2-posto-managementa

  Obzirom da je tekst nastao “u sklopu istraživanja Hrvatske udruge banaka “Kompleksna mreža dugovanja hrvatskih tvrtki: Propagacija učinaka predstečajnih nagodbi”.”, možemo postaviti pitanje interesa (nikako sukob interesa).
  Naime, nikome, pa ni HUB-u ne treba oduzeti pravo da argumentirano, pa i plaćenim istraživanjem, da svoje viđenje i time pritisne Vladu da ih se ne primorava na ovakve angažmane) tako da mislim da tekst s preliminarnim rezultatima istraživanja nudi vrlo zanimljive podatke. Uostalom, osobno mislim da je navedeni tim ekonomista imao zanimljivu ideju i tražio financijsku potporu HUB-a, a ovima je to bila odlična ideja te u predgovoru i sami navode svoj interes u analizi.

  Obzirom da se radi o 948 poduzeća koja su ušla u roster samo istraživanje je vrlo značajno.

  Osobno mi se čini da smo opet nešto pripremili i radili skroz diletantski ili nismo nego je većina predstečajnih išla ipak po političkoj liniji za firme koje su samo na papiru privatne jer su naslonjene, i radile samo s državom ili su jednostavno samo opet pomognute od političke elite..vjerojatno po poznatim linijama..

 17. http://www.jutarnji.hr/-radimo-po-12-sati-dnevno–ne-kupujemo-svoje-kuce-i-stanove-pa-smo-jako-bogati–i-nas-100-000-ovo-ljeto-dolazi-u-hrvatsku-/1188532/

  “Kada imaju vlastiti stan ili kuću”, objasnila je Jeon Hyo-jin, “onda su ljudi vrlo slabo pokretni, teško se sele i mijenjaju radna mjesta, a to nije dobro za gospodarstvo. Vladi i poslodavcima je u interesu da ljudi, kada ostanu bez posla ili žele promijeniti radnu sredinu, mogu to učiniti vrlo brzo i bez ikakvih problema”.

  Spram Korejanaca smo fakat ležerni i komotni.

  • Pm,više sam puta pisao da kupovina naših stanova,vikendica nije samo utučen novac u mrtve kapitale nego mi danas imamo totalno nemobilnu radnu snagu,relativno za hrvatske pojmove bogate ljude koji ne da nisu u stanju održavati svoje nekretnine nego muku muče sa time da se prehrane i plate režije i sada imamo situaciju da tamo gdje ima posla nema ljudi a tamo gdje nema posla ima ih i previše(veliki gradovi).I sada mi možemo napisati sto poljoprivrednih strategija ali bez imigranata ta priča se neće moći realizirati,u turizmu je slična priča a danas jedan prosječni hrvatski nekvalificirani radnik u turizmu tjekom sezone ako želi raditi može zaraditi u 6 mjeseci ono što danas može zaraditi u godinu dana u velikim gradovima hrvatske i to ako uopće ima posao,klima za život mu je bolja itd ali on je zarobljen sa svojim stanovanjem u gradu ili nasljeđenim ili je u kreditu.

   By the way jeste li vidjeli da je grčka javna tv opet uspostavljena ali navodno sa cca 100 zaposlenih a nekada su imali 2600 zaposlenih i proračun 300 milijuna eura,ne zaboravite je hrt u 2013 godini imao 3339 zaposlenih a proračun cca 180 mil eura sa time da grčka ima cca 2,5X više stanovnika od hrvatske.Ne kažem da bi hrt trebao imati 100 zaposlenih kao u grčkoj ali 3339 je rubrika vjerovali ili ne,zato vam je onda i jasno zašto tako često imaju teme o tkz. zločestom neoliberalnom kapitalizmu,i mi bi vjerojatno takvi bili da smo na njihovom mjestu?Jučer nam je stanković opet ugostio slovenca vođu grupe laibach ivana novaka koji nam je opet malo govorio o neodrživosti neoliberalnog kapitalizma,što ništa nije ni čudno jer u sloveniji su kao i u hrvatskoj još samo dinosaurusi za kapitalizam samo mi nikako nije jasno jeli on mislio na slovenski i hrvatski tkz. neoliberalni kapitalizam ili američki?
   Tu mi nekako nije bio jasan pogotovo stoga jer su barem u sloveniji sve banke državne i tamo je na burzi močvara kao i kod nas,znači nema tamo zločestog casina-wall streeta,pa ne razumijem zašto je to govorio iz pozicije jednog slovenca i slovenije koja veze sa neoliberalnim kapitalizmom nema niti je ikada imala?Ipak je čovjek rekao jednu pametnu stvar sa kojom bi se i ja složio a ta je otprilike ovako;”da kada nestane religija nestati će i kapitalizam”,potpuno se “slažem” sa njime a ja bih još samo na to dodao;
   “kada ljudi postanu savršena bića-bogovi tada stvarno neće biti potrebe ni za religijom a ni za kapitalizmom,kada nijemci shvate da su auta NAŠA ili rusi,arapi i ostali shvate da su resursi isto NAŠI ili kada npr. novinari htv-a pristanu raditi za bonove za hranu a nenad bakić umjesto dionica pristane umjesto dividende od petrokemije dobiti vreću gnoja ili topli obrok od klausa, ili laibach da nam u zamjenu za sendviče-kanapeje i času juicea nastupa na rođendanskim zabavama tada će kapitalizam postati totalno besmislen i sigurno će nestati ali tada će vjerojatno bog početi vjerovati u nas a ne mi u njega”,tko zna što donosi sutra?Možda je sve ovo i moguće?

   • Ajmo malo analizirati “neovisno javno novinarstvo” na balkanu i posljedice,
    sjetimo se jednoumlja u srbiji početkom 90-tih,sve su to bili školovani ljudi i kadrovi koji su defakto kreirali javno mišljenje da milošević u demokratskoj proceduri dobije vlast,znamo kako je to tkz. neovisno novinarstvo zavilo u crno narode hrvatske i bh a na poslijetku i njih same.
    Ali reći će neki da to nije pravi primjer,da ja to zloupotrebljavam da NAŠ režim nema veze sa time,da smo mi članica eu,da imamo udruge koje to kontroliraju(a što ako su udruge zaražene jednoumljem) itd,itd.
    Ali vratimo se onda na grčku?Što je čitavo vrijeme na početku krize propagirala i promicala grčka javna tv?Krepat ma ne molat tkz. neoliberalnim fašistima,palili su ljude od 0-24h,davali podršku svim sindikalnim vođama,napadali sve i svakoga a samo u svrhu da bi im se i dalje dijelio novac koji nemaju i koji jednostavno ne postoji,širili su takvu antikapitalističku propagandu da su prosječni ljudi jednostavno povjerovali da je njihove zahtjeve za statusom quo moguće ispuniti iako je svatko imalo razuman znao da je to naučna fantastika.

    Što je bio rezultat takve propagande?Paljenje trgova,prosvjedi,ljudske i materijalne žrtve a na kraju što su postigli?Još više su urušili gospodarstvo,povjerenje kreditora,proizveli kaos u zemlji i prokockali su šansu da se izvuću sa manjim žrtvama već su to maksimalizirali.Tko prvi gine?Isti ti radnici koje su godinama palili sa antikapitalističkom kampanjom a svaki taj novinar koji je širio tu propagandu očigledno nije bio neovisan nego u klasičnom sukobu interesa jer time je branio svoj status,svoja prave i plaće kao i broj zaposlenih koje opet treba narod plaćati,isti taj narod u čiju su zaštitu oni “kao fol” stali?Na kraju proizveli su kaos u zemlji,država se rasula a naposlijetku i njihova televizija koja se kao zove javna?Gdje su bili što su uradili?Ništa!Napravili su neprocjenjivu štetu i sebi i svome narodu.Bojim se da mi idemo sličnim grčkim utabanim putem a kao što sam rekao više puta budala se uči na sebi a pametan na drugome?Ali ako NAŠI nastave rušiti tkz. neoliberalni kapitalizam i proizvoditi u društvu revolucionalne ideje moglo bi im se jako skoro dogoditi da ih na htv-u pogodi meteor kakvog danas ne mogu ni sanjati.Nisu ga mogli ni zamisliti ni novinari grčke televizije sve dok nisu shvatili što su sami sebi napravili i pogledali dugove koje su za sobom ostavili sa tvrdoglavošću da zadrže neodrživi status quo….Mazohisti?

    • Antune, ako kod nas ikada dodje do tog grckog scenarija ja cvrsto vjerujem da bi mogao biti zesci nego u Grckoj jer ona je ipak bila kapitalisticka drzava sve ovo vrijeme od 2.svj.rata a mi imamo svijetlu proslost socijalizma i radnickog pokreta i komunizma. Partijske knjizice jos su u ladicama sa putovnicama i nesto eura. Ljudi koji izgube nadu, samopouzdanje, radna mjesta i ostalo hvataju se bilo cega cvrstog a to je cesto jedino bolja proslost. Uostalom kod nas bi glupost u BiH pumpala glupost u Hrvatskoj, i obrnuto, plamen iz jedne drzave sirio bi se na drugu….ma uzas.

 18. http://www.jutarnji.hr/komadina-o-aferi-koju-je-otkrio-jutarnji–o-linicu-ce-se-odlucivati-na-sjednici-predsjednistva-ovog-tjedna-/1188858/

  Ovaj komadina je umislio da živi u vrijeme skj,pa će sada on davati mišljenja dali linića treba smjeniti ili ne,on može jedino pokrenuti-lobirati u saboru smjenu i uskraćivanje podrške vladi zorana milanovića a što se tiče smjene linića to je jedino i samo jedino u ingerenciji predsjednika vlade milanovića a komadinu se tu treba pitati kao laza u maškarama.On je umislio da je stranka=vlada rh?Nije shvatio da smo mi prošli tranziciju?Kakve veze komadina ima sa eventualnom smjenom ili ne smjenom linića?Čovjek je malo prolupao?Ovo da ti netko priča nebi mu vjerovao?Ako mu se ruši milanović neka ga ruši u stranci kao npr. janković premijerku slovenije a ne da on drži govore o kadrovriranju u vladi rh kada on sa vladom nema nikakve veze?Pa nije on potpredsjednik saveza komunista jugoslavije?

 19. http://www.jutarnji.hr/reuters-o-hrvatskoj–nema-planiranja–sigurnosti-ni-ulaganja–a-pravni-sustav-nije-u-skladu-sa-standardima-eu-/1188836/

  Koja će to privatizacija proći kada “mi mrzimo svaki kapital” a na javnoj tv nema dana da netko ne nariče da kapitalizam nije više održiv?Pa koja to budala može uzeti neku firmu i planirati nešto na 10 ili 20 godina kada potpredsjednik stranke na vlasti komadina daje izjave u stilu da je samo pitanje dana kada će propasti tkz. neoliberalni kapitalizam a ovi iz vana nas još smatraju mutantom socijalizma,oni se nadaju da ćemo konačno postati kapitalističko društvo?Pa svaki razuman čovjek bi se zapitao što da radi u takvoj zemlji koja je mentalno korak do oktobarske revolucije?Ja uopće ne razumijem što mi želimo?Strane investicije i nova radna mjesta a u javnom mediju propagiramo pretežito antikapitalističke ideje?
  Zar to nije vama suludo i licemjerno?Usudio bih se reći i bolesno?

 20. Jeste li vidjeli i jednog gosta iz regije kojeg je ugostio stanković a da nije protiv tkz. neoliberalnog kapitalizma ili kapitalizma uopće?Bakić je kao gost bio zadnji dinosaurus?Ovi ostali svi su za “u boj za narod svoj-za pravicu”,svi se tuču za eu uniju a nisu ni ušli unutra već bi zapovjedali gologuzi što je pošteno a što nije i kakvo bi to društveno uređenje trebala imati eu?Obistinilo se proročanstvo slovenskog ultra desničara zmaga jelinčića koji je prije cca 5 godina rekao;”hrvati će europsku uniju početi rušiti i prije nego u nju uđu,vidjet ćete da će tako biti”,sve je pogodio ali imali smo mi u toj emisiji i slovenaca,crnogoraca,srba i hrvata,i lezbejki i antilezbejki,i vjernika i nevjernika,svi su kontra sadašnjeg društvenog uređenja u eu i svi viču da je to neodrživo a jedni se tukli da u nju uđu(mi i slovenci) a crnogorci i srbi “ginu” da joj se pridruže?Jeli vama što jasno?

  U sloveniji više nitko nije za kapitalizam osim par dinosaurusa ali nitko nije pokrenuo inicijativu da se razdruže od eu nego samo pitaju kolike su subvencije ove godine?A svi kontra kapitalizma?Čudni smo mi narodi?
  Čak smo imali u stankovića nekog tipa umjetnika savjetnika u crnogorskoj vladi koja sve čini da uđe u eu a i on je kontra današnjeg eu društvenog uređenja,i on kaže da je tkz.neoliberalni kapitalizam gotov a u cg ga još nisu vidjeli ni na tiru od puške?
  Možda smo mi na blef napustili socijalizam pa ćemo sada udruženi zadati zadnji udarac kapitalizmu europe.Ako smo ovo sve do sada glumili onda više nitko izvan ovih prostora nebi smio dobiti glumačku nagradu oscara?

  • U vezi Laibacha i njihovog kolektivizma mogu shvatiti da ih danas neki mladi buntovni ljudi na zapadu doživljavaju kao nekakvu avangardu, ili kao osamdesetih kod nas što su stekli kultni status zbog provokativnosti i multimedijskog performansa što je tada bilo novo i svježe.
   Danas mi pak nije jasno što novo oni nude mladim Slovencima i Hrvatima.
   Kolektivizam kao nešto novo i nedoživljeno?
   Štoseve s američkim uniformama koje ekipi bacaju na nacističke?

   • Dragi moji, pa zar niste skužili da su se pretvorili u čiste sisače, stvarne ili se trude oko toga, državnih jasli? Vidite da govore da im ‘država ništa ne daje’, a trebala bi? Daje li Lady Gagy? Zašto bi njima … idioti. A i prije su zapravo živjeli od te države, kao njeni kritičari.

    Jedan dio te priče je jako dobro ispisao Denis Kuljiš, doduše za Hrvatsku, vrijedi pročitati: http://www.zurnalisti.com/lazna-prica-o-novom-valu/

    • Umjetnici koji traže milostinju od države nisu pravi umjetnci, ne vrijede ništa.

     Pogledajmo ovo društvo: Google Ventures, Sequoa Capital… Jesu li se oni kad našli u sličnom društvu, nešto investirali od te svoje zarade (koju imaju na tržištu ako njihova umjetnost nešto vrijedi)?

     Gđica Lady Gaga je jedan od prvih investitora u ovaj startup (u kojem radi nekoliko naših mladih emigranata u USA):
     http://www.thebackplane.com/company/about

 21. Linić, Šegon, Lalovac i kompletan upravljački kadar Ministarstva financija i Porezne uprave su jedna najobičnija hrpa diletanata i bezveznjaka. Naprosto je nevjerojatno kolikom lakoćom prosipaju gluposti i bezvezarije. Evo, ovaj Lalovac baljezga kako je svemu kriv građevinski sektor i ulaganje novaca u nekretnine, a istovremeno su njegovi pajdaši, vjerojatno i on osobno, smišljali retardirane modele po kojima bi Država subvencionirala razne modele kupnje nekretnina. Da nisu ništa radili i da se nisu svojim socijalističkim subvencijama borili protiv tržišta sada bi cijene nekretnina bile drastično niže, a pojedinci ostvarili veću korist od one koju su ostvarili trčanjem za poticajima.
  I sada se on nađe popovati o uzrocima, posljedicama i tko zna čemu sve ne. Diskreditiran je odavno i bilo bi najbolje da jednostavno zašuti. Evo šef će mu uskoro biti bivši (to je valjda svima jasno, inače režimski Jutarnji koji mu je bio na raspolaganju 24/7 mu je dao nogu u guzicu) pa bi i on mogao napraviti uslugu svima nama i potražiti pravi posao.
  Možda većini, pogotovo onoj obezglavljenoj koja ovisi o državi, je neshvatljivo da najbolje što država može napraviti je da ne napravi ništa. Sve što je do sada napravila je ovo jadno tržište trebalo ispravljati godinama.

 22. http://www.jutarnji.hr/uskok–nakon-clanka-u-jutarnjem-hitno-smo-od-linica-zatrazili-sve-dokumente-o-slucaju-spacva–/1188896/

  A milanović umjesto da prekine ovu sapunicu koja se događa unutar vlade,u kojoj je očigledno da imamo rat ministara,gdje se u medije svijesno isporučuju podaci i dokumenti i vodi pravi rat a umjesto da ih milanović smjeni sve do jednoga on dopušta da se “santa barbara” nastavlja i opterećuje čitavu državu i društvo koje je u totalnoj banani?
  Ovo je prešlo i onu zadnju granicu zdravog razuma i danas vladi treba novo osvježenje u smjenama barem pet ministara a najbolja stvar koju hrvatskoj mogu učiniti je da raspišu prijevremene izbore jer ovaj gad je teško više i slušati i gledati?
  Ovako se ne vodi ni poljoprivredna zadruga a kamoli vodi vlada koja bi trebala imati podršku i kredibilitet za teške reforme?Ljudi mi se svaki dan bavimo odnosima unutar vlade ili unutar sdp-a?Nestvarno?Kod slovenaca koji su slični nama barem ta sapunica brzo rezultira prijevremenim izborima da ne pati čitava država od njihovih unutarstranačkih borbi a NAŠI igraju igre bez granica?Nema kraja?

   • Gorane,nema on što ratovati sa svojim ministrima,to djeca rade a ne ozbiljni ljudi,on vodi vladu rh a ne udrugu ptica pjevica,njemu ako ne odgovara linićev stil ili nešto drugo on ga mora i može smjeniti i to riješiti sa njime u četri oka a ne raditi to na ovaj način.Ovo je neviđeno,mi se stalno vrtimo oko trokuta linić-milanović-komadina a zna se tko je premijer vlade i tu nema demokracije jer se radi o ozbiljnom poslu o kojem ovisi čitavo društvo i država.Niti je milanović sastavljao vladu demokratski niti je mora rekonstruirati demokratski,on je odgovoran za rezultat a ne za to hoće li linić biti ministar ili neće…Tu apsolutno nije ni bitno tko je u pravu jednostavno ministar linić nema suradnju sa milanovićem i negdje je krivi spoj i zato ga je ovaj davno morao smjeniti ili ako to ne može jer ga stranka ne podržava neka raspiše izbore…Pa neće valjda onaj nesposobnjaković od komadine odlučivati tko može ostati u vladi a tko ne može?Neka on preuzme vladu nakon izbora pa neka onda on bira ministre i odgovara javnosti…Nedao bog ali nije nemoguće?

    • Gledajte, meni neki poznanici iz SDP-a govore kako je Komadina ziher sljedeći predsjednik stranke ako se smjene Milanovića. A mediji su kod Komadine išli jer je ovo de facto proxy rat. Premijer se služi medijima, Linić riječkim SDP-om. Apropos ovoga: “Gorane,nema on što ratovati sa svojim ministrima,to djeca rade a ne ozbiljni ljudi,on vodi vladu rh a ne udrugu ptica pjevica…” mogu reći samo kako ste vi 100% u pravu, ali na moju i vašu i žalost građana ove zemlje, Premijer nije državnik, on je samo čovjek kojeg zanima ‘politika/vlast’. Državnik bi, između ostalog, postupio onako kako ste vi rekli – smjenio bi svog ministra i to je to.

    • Ovako dragi prijatelji. Bio sam nedavno u Londonu, ovaj put posjet i Greenwichu i Cutty Sark i u muzeju velikoj izložbi o velikom Nelsonu.

     Najviše me se dojmio jedan umjetnički prikaz jedne egzekucije jednog admirala na njegovom matičnom brodu (flagship) koji počinje s ‘Unforgiving nation executes …’ ili tako nekako, ali zašto ga kažnjavju smrću? Zato jer nije u bitci pokazao dovoljnu hrabrost.

     Između ostalog je Great Britain bila ‘Great’. Jer je Nelson bio Nelson, a tko nije bio u rangu požrtvovnosti, bože moj, ako se si prezentirao za ono što nisi …

     Znači ovdje imamo kalkulaciju g. Milanovića je li za njega bolje da g. Linića smijeni ili ga podriva po medijima (ovdje uopće ne ulazim u to tko je u pravu i koja bi odluka trebala biti). Ali ako kao šef države ne možeš donijeti takvu odluku?! Pa to je tvoj posao da donosiš odluke, bez obzira na posljedice koje to može imati na tvoju političku karijeru ….

     Još jednom naglasak: uopće ne znam niti prosuđujem je li ikakav problem ovdje u g. Liniću, samo gledam kako g. Milanović ‘donosi’ odluke koje donosi.

    • Gorane ja iskreno navijam da komadina postane sljedeći predsjednik sdp-a i vlade samo se bojim da bi mu se moglo lako dogoditi da ga narod počme ganjati po ulicama pa će mu i rijeka biti mala da se sakrije.

    • Pa nenade sve je jasno?Potpuno se slažemo,apsolutno je nebitno tko je u pravu,stilom ne odgovaraju jedan drugome a jedan se zove premijer a drugi ministar i zna se čija je zadnja.Milanović se pokazao nesposoban da takve stvari riješava i donosi teške odluke.Možda je linić najbolji ministar ali to je u ovoj priči irelevantno,ne može vlada funkcionirati gdje premijer i ministar nemaju korektne odnose?Kakva je to vlada i premijer?

    • http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-objavio-pismo-milanovicu-i-za-sve-jos-jednom-okrivio-bivsu-seficu-porezne/743685.aspx

     A by the way rekao sam da je nebitno tko je tu u pravu ali sam pretpostavljao da se radi o ovakvoj sličnoj stvari,naime godinama se po poreznim upravama nije išlo revno u naplate poreza i bilo je po babu i stričevima i kada to postane praksa tada se gomilaju dugovi i problemi,kao što vidimo tu je praksu nastavila i nova garnitura na čelima porezne uprave i u toj sili gropova i parangala vi defakto svaku predstečajnu nagodbu možete prikazati kao kriminal,mislim da linić ima veliki problem što tipovi ala maras i slični to ništa ne razumiju,nemaju oni veze o čemu se radi pa onda na osnovu rekla kazala stalno traže neku pravdu a u ovakvim stanjima predstečajnih nagodbi nema pravde,tu se spašava što se spasiti da a u svrhu da se spase neka radna mjesta i firme koje sutra eventualno mogu nastaviti poslovati.Ali meni ovo nikakve veze nema sa suradnjom linića i milanovića…

    • Nastavljam se na komentar o tome da je nečiji posao donositi odluke, pa bih samo dometnuo u duhu prijateljske rasprave da je stvarno to tužno i jadno kad loš donositelj odluka ima još goreg poslodavca (glasače), koji dopušta da mu se mažu oči samo tako.

     A ako pogledam unaprijed koje su alternative kad se jednom dogode izbori, tek onda mi se smrači. Sva sreća da smo u EU pa su neke barijere za iseljavanje pale.

    • Situacija je i ovako otišla u vražju mater. Strah me i pomisliti što bi za pojedinca značilo da se Linić i Milanović slažu. PDV bi vjerojatno bio na 40%, Porez na dobit preko 50%, a doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za sve one koji zarađuju više od minimalca oko 70%, a uz sve to bio bi uveden porez na nekretnine da njime zagrabe onaj novac kojeg ljudi zarade na crno.
     Samo neka se oni svađaju, nemam ništa protiv da na nekoj fešti potegnu i noževe jedan na drugog, jer dok se oni svađaju ja još uvijek mogu disati. Nismo mi taoci njihove svađe, već njihove općenite nesposobnosti, a svađa proizlazi iz te nesposobnosti. Nažalost, nema nikoga koga ja vidim da bi u dogledno vrijeme mogao zamijeniti tu uhljebljenu žgadiju pa dok takvih nema, za nas je najbolje da oni ratuju međusobno.

    • Gorane,zato se vi ne brinite za komadinu,nikada on neće htjeti preuzeti premijersku funkciju dok ne bude lovice za dijeliti šakom i kapom,na njegovu i našu veliku žalost to on za života neće dočekati jer kao što rekoh više puta,javni dug prvo treba zaustaviti da raste a mi smo još daleko od toga a onda ga početi smanjivati,sve to drug komadina jako dobro zna i bojim se da će nakon milanovića opet naći nekog novog milanovića kojeg će početi rušiti i prije nego zasjedne u vladu a sve u svrhu da dokaže da to nije njegova socijaldemokratska politika nego nečija druga,vjerujte mi socijaldemokrati reže kada ostanu bez tuđih novaca,ako vas tada ugrizu dobijete tetanus…
     Da im je srušiti tkz. neoliberalni kapitalizam pa umrijeti jer njima je i ovaj mutant od socijalizma u hrvatskoj smak svijeta?

 23. http://www.24sata.hr/politika/komadina-o-linicu-ves-se-ne-pere-po-medijima-nego-u-kuci-365175

  Pazite “veš se ne pere po medijima nego u kući” to govori socijalistički populista koji je za isti taj jutarnji neki dan izjavio “da je on glasao na sjednici predsjedništva protiv zakona o radu jer ne možeš se zalagati za prava radika a smanjivati im prava” i time je jako OLAKŠAO posao svome stranačkom kolegi mršiću koji vodi jako teške pregovore sa sindikatima.
  Pa što bi bili sindikati za izmjene zakona o radu i spremni na kompromis ako za to nije potpredsjednik sdp-a.Crveni populista kojemu je josip broz veliki humanitarac i velikan a većeg razbojnika na ovim prostorima nije nikada ni bilo…

 24. http://www.jutarnji.hr/kod-josipovica-o-regionalnoj-samoupravi–lokalnoj-vlasti-treba-omoguciti-da-sama-upravlja-svojim-zivotom-i-poslovima-kako-bi-bila-efikasnija-/1188828/

  Dali vi znate što tonino picula ima raditi na okruglom stolu o regionalnoj i lokalnoj samoupravi?Jeli on neki stručnjak za to područje?Ja sam mislio da se on bavi vanjskom politikom ali izgleda da predsjednik tako ne misli?
  Možda je on predsjednikov kandidat za predsjednika sdp-a jer izgleda da je on jedini od eu zastupnika prisustvovao na tom okruglom stolu?

 25. Ako imate samo minutu i 22 sekunde molim vas pogledajte ovaj video o Singapuru iz usta Ive Orlica, nuklearnog fizicara:

  Da ti mozak explodira kada vidis sto je MOGUCE ako se radi mozgom!

 26. http://www.jutarnji.hr/ek-procjene–grcic–bez-proracunskog–quot-rezanja-quot–bilo-bi-rasta/1188962/

  Za sve je kriva europska unija i naravno da ne zaboravimo neoliberalni kapitalizam?Ljudi moji kakvi nas zapadnu?Ovo sve da je i točno zar je politički korektno kriviti zajednicu u koju si ušao i tako zdušno zagovarao ulazak za sve NAŠE nedaće?Zar nije ovo sve znao kada je njegova stranka zagovarala ulazak u eu?Ili oni isto kao hdz-ovci NIŠTA NISU ZNALI jer da jesu…itd.Pa kako ih samo nije sram?

  • A najbolje od svega je da je taj čovjek “ekonomski stručnjak”. Mene zanima kako ta spodoba nakon ovakve gluposti može pogledati u oči te ljude iz EU s kojima se sastaje. Imate vi Antune pravo, mi nekom ludom igrom slučaja još zapravo predobro stojimo kakvi smo…

   • Prisjetimo se i ovogahttp://www.vlada.hr/hr/naslovnica/intervju/potpredsjednik_branko_grcic_za_jutarnji_list_trazimo_srednji_put_trazimo_dobru_i_odrzivu_mjeru_izmedu_potrosnje_i_stednje

    • Pazite sasvim je bilo za očekivati da će se socijaldemokrati povampiriti,počelo je sa holy,pa kolarić,pa šegon,linić itd itd,svi su u ratu protiv svih.Pa jasno vam je i zašto?Problemi u zemlji su ogromni,ne zaboravite da se slična stvar događa i u našem susjedstvu slovencima talijanima,svi su u ratu ali nemojte misliti da je ova vlada najgore što nas može dopasti,može i gore vjerujte mi jer ono što čeka sljedeću vladu to je pakao vjetnama,ako bude široka koalicija sa npr lesarom i holy tek onda ćete vidjeti pravi kaos.Ovi danas su još sedmica na lotu,možda se varam ali ja tako mislim zato i navijam za veliku koaliciju + eventualno gabrić koji bi prljavi veš navukao na sebe kao u početku ove vlade čačić.Naravno da socijaldemokrati kako kaže komadina “drugovi” pucaju po svim šavovima i pucati će sljedećih 10 godina jer je game is over,oni još ne znaju što ih još čeka,nije ni počelo…

    • Kako su podcjenili problem hrvatske?Ušetali onako cool,promišljajući ne možemo valjda biti gori od ovih prije nas?Samo nisu skužili da im je tajming jako loš za razliku od ovih prije njih kojima se sve poklopilo.

    • Inače samo čitam, ali ne mogu izdržati da se ne sjetim prve ozbiljnije naznake da od velikih priča i najava neće biti ništa. Otkaz, već početkom 2012., gospodinu Ferdeljiju koji se usudio reći da Vlada nema hrabrosti za ozbiljnije reforme. Čovjek je nakon manje od mjesec dana, ako se dobro sjećam, shvatio u kojem to smjeru ide. Odnosno ne ide. I dobio otkaz.

   • Ian,mi fantastično stojimo sa obzirom koje probleme imamo,hrvatska je jako kompleksna priča i naša povijest nije nimalo slučajna.Jeli mislite da je slučajno da su nam danas vi krivi a samo mi nismo?To nam je genetika!
    Evo nas sada kao papige ponavljamo “da treba srušiti neoliberalni kapitalizam”,nama čim dobro ne ide odmah mi idemo rušiti pa taman bilo što,kapitalizam-socijalizam,nama dođe tako svejedno…Važno da se ruši!
    Takvi smo na nogometnim stadionima,takvi smo u životu…

 27. http://www.jutarnji.hr/kolinda-prihvaca-ponudu–postaje-hdz-ov-kandidat-za-predsjednika/1189000/

  Evo nam buduće predsjednice!Ako je ovo točno josipoviću se ne piše dobro samo da brkić i karamarko što ne uprskaju,oni se moraju držati po strani a ona mora personalizirati kampanju,ako joj se na bini prikače brkić i karamarko,čuljak i ekipa nema nikakve šanse…Ekipa na bini sa njom mora biti martina dalić,plenković,stier,milošević,valentić i takvi jer ako joj se prikače ovi sa pričama o ustašama i partizanima onda joj je bolje ne ići u kampanju,zvuči suludo ali kitarović ne smije voditi kampanju na krilima hdz-a,oni joj mogu biti samo logistika i tiha podrška…Tada joj je uspjeh zagarantiran,u suprotnom neće dobro proći…Valjda ovi iz pr-a to kuže samo kako to reći karamarku,brkiću,kovaču,čuljku itd?Možda “izokole” na fine,kao ono ” to je nacionalni interes”,to pali?

 28. Ajmo malo razmisliti o budućnosti sdp-a i vlade?Mislim da će sdp za sljedeće izbore smjeniti milanovića i nametnuti drugog kandidata za premijera,to je više nego očito i tu bi se onda lako moglo dogoditi da dio sdp-ovog članstva izađe iz sdp-a i oformi neku drugu stranku tu prvenstveno mislim na današnje bliske milanovićeve suradnike,nešto slično što je napravio kujunđić.Dali je realno da sdp smijeni milanovića u saboru i nametne nekog drugog kandidata?Mislim da nije jer nebi imali dovoljan broj ruka u saboru tako da milanović ako to želi može odraditi mandat do kraja a u sdp-u će se truditi da što više prljavi veš sakrivaju pod tepih u strahu od debakla na parlamentarnim izborima.Tko bi mogao biti sljedeći predsjednik sdp-a?Po mome mišljenju će se dogoditi sljedeće,komadina će postati predsjednik sdp-a a kandidat za sljedećeg premijera mogao bi biti picula ali mala šansa postoji da bi se i linić mogao uplesti u tu priču ali čisto sumnjam da on ima te ambicije i da mu se da u tim godinama nositi sa tom funkcijom.
  Naravno komadina će tako nametnuti svoj utjecaj u stranci a picula bi postao lutka na koncu što bi defakto značila repriza milanovićeve vladavine gdje bi se samo optuživala eu i tkz. neoliberalni kapitalizam za sve eventualne poteze koje bi morala raditi sljedeća vlada ukoliko bude sastavljena kao koalicija oko sdp-a.Komadina ima samo jedan ogroman problem koji milanović nije imao a taj je da je on defakto sa svojim izjavama bio oponent ne samo milanoviću nego i račanu u smislu da je on tvrda ljeva struja u sdp-u što bi mu znatno umanjilo prag tolerancije koji bi eventualno njegovi birači imali prema potezima eventualne buduće vlade.
  Sa percepcijom ultra ljevičara takav sdp nebi bio mangnet za strane investicije nego upravo suprotno.

  Zato mislim da se sdp nalazi u jako teškoj situaciji,da se malo našalimo njima bi najbolje bilo da prespavaju sljedećih 10 godina jer kako god se postave po njih će to biti pogubno jer su im realne mogućnosti jako ograničene bio na čelu sdp-a picula ili komadina, sasvim je svejedno…
  Ako ta struja uzme vlast u sdp-u sigurno neće ići u veliku koaliciju nego tražiti partnere u holy i lesaru koji će im svojim uvjetovanjem ulaska u vladu još više vezati ruke tako da bi jako brzo mogli dovesti hrvatsku pod protektorat i tada bi sigurno došlo do velike političke nestabilnosti u hrvatskoj jer lesar sigurno nebi dizao ruke za prijedloge i diktate iz vana a bez toga nema love,tako da bi to bila pat pozicija u kojoj bi se ili išlo na nove izbore ili preslagivale nove koalicije unutar postojećih struktura,koprcanje kao u grčkoj.Sve je ovo jako važno znati da bi se mogli pratiti odnosi u sdp-u,sve to oni jako dobro znaju i zato su svakim danom sve više nervozni i svi su u ratu protiv svih a nitko nema dobar prijedlog kako dalje.To je faza u političkom djelovanju u kojoj što god naprave-ne valja,sdp je u pat poziciji i dugo će u tome biti jer kao što je rekla margareth thatcher “problem socijalista je da na kraju ostanu bez tuđeg novca” a NAŠ problem je što su kod nas svi socijalisti kojima su njihovi politički stranački interesi iznad interesa države.Dolazak komadine na čelo sdp-a bio bi velik korak u nazad i približavanje hrvatske jednoj vrsti međunarodnog financijskog protektorata jer ne zaboravimo nije kod hrvatske samo sporan deficit nego i javni dug,to mnogi danas zaboravljaju,tako i kada svedemo deficit ispod 3% mi i dalje imamo veliki problem-uteg…

  • Socijalističke politike uvijek vode u propast, onda socijalisti naravno izgube moć išta napraviti, i što sad?

  • Zar je moguće da smo tako kratkog pamćenja? Komadina šef SDP-a, Picula premijer? Pa, Komadina je iznad svega lijenčina i neradnik, pa tek onda sve ostalo. Već iz konstitucije i govora tijela mu čitate hedonizam gargantuovskog tipa! Pa bio je ministar tri dana i to ovog zajebanog Hajdaševog. I od ta tri dana, tri mjeseca je bio na bolovanju. 😀 Nije bio u stanju preuzeti odgovornost za tri lokomotive i pet km pruge, sad bi trebao za stranku i državu! Ja to zbilja ne mogu vjerovati. To što redovito dobiva izbore, a županijom vlada dugo skoro k’o Castro Kubom, ne bi ih smjelo zavaravati. Da SDP tamo za župana kandidira Kermita iz Muppeta, glatko bi dobio. Do sada. Jer ne zaboravimo. Linić slobodno može reći: “Riječki SDP, to sam ja! Svi drugi su sateliti i trabanti!” I u skladu s time su ljudi i glasali. Kao što je, uostalom bilo kod HNS-a. Tko je glasao za njih, glasao je zbog Čačića i eventualno pokojne Savke. A bojim se da je Linić pojeo vlastiti temeljni politički kapital.

   • Kod nas u Slavoniji imamo Glavašev HDSBB ili već nekako, u Istri Jakovčićev – J. Haidera -IDS, u Zagrebu Bandićev SDP, na sjeveru hara na daljinski Čačić – Narodni demokrati, a u skoroj budućnosti imat ćemo i Linićevu – Ježićevu stranku RSD – Riječki socijaldemokrati. I tko je tu glavni šef ? I Sanader. Lokalno ima svoje hrvatske velikaše slične one Franji Tahiju, a na nivou države su dva njegova viteza okruglog stola, s lijeve strane noge drži Z. Milanović, a s desne strane “naš” i “moj” Tomica Karamarko tako da slučajno stol ne padne. Sve se mjenja da bi sve ostalo isto. Poslovna škola Kumrovec i njen dekan I. Josipović, kao i prodekanica za znanost i nastavu i dalje će nalaziti – proizvoditi nove kandidate kad zaškripi… i tako u nedogled….. a stoka sitnog zuba nek šuti i nek grize suhi kruh. Uostalom zubi zato i postoje….

 29. @ antune, napredak gosođe holy, je jednostavno objasnit imaš 100.000 tisuca mladih i srednjih godina koji puše travurinu i nije ih baš puno briga za politiku niti se kuže u to ona je u sekundi dobila njihove glasove, a tu su i ovi šta misle da će se travurinom izlječit od raka. Brine me ako ona dobije neku funkciju, čitao sam njen članak o eko-feminisičkim selima za kojima se zalagala, a jedna od ideja ekofeminizma je ta da su muškarci teži i tako više zagađaju. Govoriš da su u nedjeljom u dva samo anitkapitalsti nastupaju, pogledaj zadnju emisiju peti dan, postavii su neke nove standarde u socijalističkoj retorici posebno me iznenadio fizičar.

  • Trklems,nebi ja tako generalizirao “da su to mladi i srednjih godina koji puše travurinu”,mislim da nije korektno tako reći već su to većinom mladi ljudi koji žele ovoj zemlji dobro ali na krivi način jer jednostavno tolika je antikapitalistička propaganda danas u hrvatskoj da te jeza uhvati i naravno da su oni pod tim utjecajem jer i oni osjećaju da nije dobro u ovoj zemlji ali ne razumiju gdje je feler-greška nego naravno podlegnu najprimitivnijim manipulacijama osjećaja ljudi,oni misle da je neoliberalizam kriv za sve ove pljačke a ne shvaćaju da je to partitokracija i nepotizam koji smo nasljedili, nastavili i nadogradili iz bivše države gdje smo svi zajedno funkcionirali “preko veze” pa smo sve to samo prenjeli u tkz. kapitalizam samo su sada veće cifre u igri.Često razgovaram sa tim mladim ljudima koji su i jako obrazovani ali oni žive na sedmom nebu jer su elementarno i financijski i ekonomski nepismeni i ne razumiju osnove odnosa unutar našeg društva a kamoli u svijetu.Kada im polako bez nekog glorificiranja kapitalizma koji je daleko od savršenog počmete objašnjavati neke stvari onda na to počinju drugačije gledati i vjerujte mi često se pitaju zašto im javna tv ne daje takvu sliku svijeta i društva u kojem živimo a ja im na to kažem da većina novinara na htv-u razmišljaju slično kao i oni pa nisu u stanju prenjeti neka drugačja mišljenja i stavove jer jednoumlje je jako zarazno.1980 godine umro je josip broz i tada se na poljudu igrala utakmica hajduk-crvena zvezda,utakmica je prekinuta i skoro pa je čitav stadion zajedno sa sucima i igračima plakao,stignu 90-te a na tom istom stadionu se tada skandiralo protivničkim momčadima “vi ste titovi tito je vaš” što vam je samo dokaz koliko smo mi podložni utjecajima medija,atmosferi u društvu jer smo na neki način odgojeni u jednoumlju.
   Danas nitko u hrvatskoj ne daje poveznice stanja u eu sa ovakvim stvarima i konkurencijom u svijetu nego se uporno udara po tkz. neoliberalizmu koji je krivac za sve a pogledajte tko je današnjoj eu konkurencija:

   http://www.jutarnji.hr/-radimo-po-12-sati-dnevno–ne-kupujemo-svoje-kuce-i-stanove-pa-smo-jako-bogati–i-nas-100-000-ovo-ljeto-dolazi-u-hrvatsku-/1188532/

   Tu je ključ svih naših problema u kojima danas živimo a ne neki tamo neoliberalni kapitalizam,sjećam se kada je pokojni anđelko erjavec iz varteksa rekao otprilike ovo;”lako je mlatiti praznu slamu i govoriti “kako bi trebalo” ali treba staviti rebatinke na leđa i otići vani kucati od vrata do vrata i naći kupca koji ih je spreman platiti,njemu dokazati da je to dobar proizvod po toj cijeni koja se vama isplati a sve ostalo su priče za malu djecu” Da bi vi imali europski ili hrvatski samsung vi možete raditi i 5 sati dnevno za veću plaću od njih ali onda morate imati 50% bolji proizvod od korejanaca po sličnoj cijeni a to nema veze ni sa neoliberalnim kapitalizmom.Pogledajte koliko traje borba đuro đakovića na tržištu da konačno ubodu vani posao stoljeća,koliko je to muke i odricanja i kolika je konkurencija u svim područjima.A ove priče jeli neoliberalni kapitalizam ili je obični to je priča za neandertalce,kada razvijete proizvode i poduzetništvo tada je lako dijeliti ono što imate a mi defakto 70 godina živimo od onoga što nemamo i zato se vrtimo u začaranom krugu od bankrota do bankrota gdje su nam svi krivi samo mi nismo.Vidjeli ste ankete u južnoj koreji gdje 78% ljudi kaže da bi bili zadovoljni da više rade?
   Što je to za nas?Neoliberalni kapitalizam?Lud narod?Bolest?Odgovornost prema državi i naciji?E takve rasprave bi mi morali voditi u javnim medijima a ovo mlaćenje prazne slame ništa nam dobro neće donjeti.

   Jučer gledam emisiju branimira bilića gost slavko kulić,branimir udara u kupe a kulić u špade i objašnjava biliću da mi trošimo ono što nemamo i da smo na taj način sebe doveli u dužničko ropstvo,međutim bilić se pita tko je zato kriv i dali ti vjerovnici od kojih mi dobrovoljno tražimo lovu ovladati našim resursima,njemu su oni tamo neki zločesti koji nam posuđuju lovu koju sami tražimo?On se čitavo vrijeme pita tko je kriv a krivi smo svi mi sami za sve jer jednostavno nismo u stanju stvoriti dovoljno da eliminiramo potrebe za enormnim zaduživanjem,naravno kako smo mi naučili da je država za sve kriva tako se vrtimo u začaranom krugu i ne shvaćajući da smo država mi sami i da su političari samo čitavo vrijeme isporučivali nama ono što smo mi od njih tražili a to je standard “sad i odmah” a uz put bi i sebe dobro namirili.Bilić nije shvatio kulića da bi potrošnja u okviru naših mogućnosti koja bi dovela do toga da ne srljamo u dužničko ropstvo npr. na hrt-u zbrisala cca 1500 radnih mjesta.Zato mi stalno imamo rasprave gdje jedni udaraju u kupe a drugi u špade,to nam se predstavlja da isto misle a u biti misle jako različito ali ne idu u detalje pa se i ne razumiju?
   Tako vam i ti mladi ljudi padnu na takve jeftine štoseve i onda im ništa drugo ne prestoji nego da nekoga trećeg okrivimo za stanje u kojem danas jesmo.

   Propaganda vam je jako zafrkana stvar u društvu pogotovo ako je šire ljudi koji elementarno ne razumiju materiju jer onda i oni koji je razumiju jašu niz vjetar jer im je tako lakše jer znaju da samo tako mogu dobiti aplauz publike.Što se tiče petog dana,to vam više ne gledam,nemam stvarno apetit i živce za to ali neki ljudi mi kažu da je sada kao to puno bolje od onoga što je bilo nekada iako je antikapitalizam i dalje dominantna ideologija svih aktera emisije ali kažu da barem više ne bubaju fraze i činjenice koje su na rubu znanstvene fantastike.Ne interesira mene peti dan,i nemam ništa protiv da i takve emisije imamo na htv-u,ono što mene najviše brine što nemamo alternativno mišljenje u nekom šestom ili sedmom danu.
   Uzmite papir i olovku i bilježite na dnevnoj bazi pa ćete vidjeti koliko puta se na htv-u izrekne teza u stilu “za sve je kriv neoliberalni kapitalizam ili kapitalizam uopće”,nema dana da nam se to ne plasira što čak nebi bilo ni sporno da imamo zastupljena i različita mišljenja.Problem je što mi to nemamo i jasno vam je da je to uvod-put u jednoumlje….Zato vam ne treba nekakva pamet?Svi pušu u isti rog a ZNA se gdje nas to vodi.U još veću destrukciju i još veće siromaštvo,depresiju,teorije urote,samosažaljevanje…
   Tražili smo gledajmo!

   • Današnja hrvatska ali i neke zemlje eu imaju jedan širi društveni problem a taj je što se u medijskom prostoru najviše čuju glasovi tkz. društvenjaka visokobrazovanih ljudi koji naravno sasvim legitimno zazivaju svijet koji samo i najviše njima odgovara.Međutim kada oni nameću svoje ideje i mišljenja rade to jako inteligentno na način da vam to prikazuju kao interes čitavog društva a sporno je to što na jedan način imaju monopol na kreiranje javnog mišljenja što se samo po sebi nameće činjenicom da su oni školovani upravo za to a npr onaj seljak,obrtnik,radik,poslodavac baš i nisu tako da imamo jednu interesnu skupinu ljudi koja ima stanovitu prednost-monopol pri kreiranju javnog mišljenja unutar društva a po naravi stvari jako je upitno sa obzirom na njihovu poziciju dali je to neovisno novinarstvo kao i ravnopravna zastupljenost svih kategorija društva u medijskom prostoru.Jako teško da ćemo imati jedan “fokus” na htv-u gdje bi se recimo pozvalo pet smetlara da čujemo što oni misle i na koji način oni gledaju na svijet u kojem živimo.
    Kako npr. oni gledaju na svoje plaće i uvjete rada u odnosu na plaće nekih referenta,zaposlenika televizije itd,vjerojatno bi njihov pogled na te stvari bio sličan kao što neki danas gledaju neke bogate poduzetnike i sigurno je da kada bi se otvorili da bi prezirali sve ljude koji imaju veća primanja od njih a radno mjesto im je u klimatiziranim-ugrijanim prostorima.Zato su floskule da mi danas imamo neovisno novinarstvo i neovisne javne medije,to je samo nekakav privid koji nam se nametnuo.

    Slično vam je sa najače organiziranim skupinama u društvu-sindikatima javnih službi koji svoju borbu prikazuju kao borbu za dobro čitavog društva a stvar je tako očita da to je tako da očitije ne može ni biti jer sva prava i plaće njihovih članova mora netko drugi platiti “jer nema besplatnog ručka”,kao što nema ni besplatnih uđbenika,netko to mora platiti a nažalost u nas mi to još plaćamo sa velikim kamatama pa defakto sve to plaćamo na kraju dva puta.Ali takvo paušalno i perfidno prikazivanje stvari kroz medije na kraju vam rezultira da se ono što je očito “da nije” prihvati kao “da jest” i sa te baze-temelja vi započinjete sve rasprave u ovome društvu,tako da se defakto za prava određenih skupina počmu boriti i oni koji to sve i plaćaju,njih se instrumentalizira da počinju puhati u isti rog,takva društva u biti nisu više u stanju voditi trezvene i suvisle rasprave nego se sve premješta u zonu iracionalnog gdje se miš može slobodno predstaviti kao slon i obrnuto a da se više i nitko ne pita jeli to baš tako?To je usvojen standard i gotovo,o tome se i ne raspravlja.E to je već zona kolektivnog ludila koje je nama već dugo vremena “normalno stanje” i mi ništa sporno u tome i ne vidimo?

  • Da, većinom je sve to laž, manipulacija i pranje mozga, a Bilić i ostali vrlo dobro znaju zašto to čine. Život u okvirima naših mogućnosti zbrisao bi ne 1500, nego najmanje 2500 radnih mjesta na Htv, a Bilićevo bi valjda bilo u top 10. Zbog tih i takvih, mladi ljudi ne znaju za što bi se uhvatili, pa se hvataju za bilo što, između ostalog i za duvku. Školovalo te za revolucionara ili za zanate iz prve industrijske revolucije. Ne znaš jezike, nemaš radne navike ni etiku, jer ti luda mater do 25-e navlačila čarape i uvjeravala da si genijalac. Što genijalac; Einstein i Tesla lipov kurac za tebe. Iako nemaš pojma kako funkcionira ni auto koji voziš ili mobitel kojim razgovaraš ili surfaš, ali zato znaš u detalje skoro sve od stoljeća sedmog, i baš sve o ustašama i partizanima. S jedne strane te ušlagiraju doma, s druge u školi. Malo se urokaš i sam, pa otupiš i imaš inducirani osjećaj da ti dobro, iako u 30-toj još nisi sposoban brinuti se ni sam za sebe, a kamoli za nekoga drugoga. Ameri bi rekli; incapable to bring the food on the table. I Bilić i freak na duvki ili nečemu težem su ovisnici samo im dop drugačiji. Bilićev je domaći porezni i paraporezni novac i tuđi posuđeni. Sutra da Bilića otpuste, nakon što bi potrošio vrlo velikodušnu otpremninu, što on drugo zna raditi? Bore se oni za sebe i sebi vrlo slične, zato samo takve ugošćuju i daju om da rade i vode emisije. Sve što god treba da bi isfinancirali svoju ovisnost.

   Još kad se uključe i podli, cinični i besprizorni političari tipa Sandra Petrović udana Jakovina, i pred izbore, iz 8000 lukrativnih i vrlo šuškavih razloga, počnu se približavati mladima koji prvi put izlaze na izbore, zalažući se za legalizaciju ganje. Ja bih je pitao da li i sama redovito puši travu, i da li je duvala tokom trudnoće? Molim Nenada da ovo ne izbriše, jer otkud joj pravo da iz svojih prizemnih razloga, nama roditeljima otežava ionako već dovoljno težak posao? Kako da svome blesavom tinejdžeru (ipak ni blizu kakav sam ja bio :D) objasnim da ona to što govori ne govori iz uvjerenja, nego iz koristoljublja? Kako da mu objasnim da ne bude glupan i zajebe sam sebe i svoj život, prije negoli je i počeo živjeti? Zbog takvih moralnih nakaza, kao roditelj moraš biti sve inventivniji i maštovitiji u odgoju, savjetima i objašnjavanju, nadajući se da si to učinio dovoljno uvjerljivo, efektno i duhovito, da bi te tvoj adolescent uopće doživio i možda poslušao. Ja svome npr. govorim da ništa ne gubi ako nikad ne proba, niti što dobiva ako proba. I da ganja nije toliki problem sam po sebi, nego vršnjački i svaki drugi pritisak da ju koristiš. Inače si papak. A drugi problem je što ti popuste kočnice, pa te lako nagovore da uzmeš nešto teže i gore, što te zbilja može sjebati. Zato mu kažem, kad odluči probati, nek’ kaže meni, pa ćemo se, iz obrazovnih i pedagoških razloga, skupa napušiti k’o krave 😀

   A nevjesta možda ima ideju spašavanja mladoženjine posrnule poduzetničke i poslovne karijere. 😀 Poljoapoteka mu tropa, pa vjerojatno planira otvoriti mu biljnu apoteku u rodnom mu mjestu i njenoj izbornoj bazi. Jebo Amsterdam, Bukovje rules! 😀

 30. @ antun, a posebno je tužno kad ministarstvo kulture obilato našim novcima financira portale koje promiću ideje protiv slobnog tržišta, koje nas vode u propast

 31. http://vijesti.hrt.hr/linic-zaboravio-procjenitelji-spornu-cesticu-procijenili-na-63-milijuna-kuna

  Ovaj jutarnji udara stalno po istome ali ja bih volio čuti i drugu stranu medalje a to je što je bila alternativa za spas 600 radnih mjesta?Nema te procjene koja može biti točna jer procjena je jedno a tržišna vrijednost drugo,evo i sam sam imao taj slučaj gdje mi je porezna procijenila zemljište 4 puta više nego sam ga platio i to transparentno preko računa i donio sam dokaz poreznoj da se u susjedstvu prodaje isto takvo zemljište po cijeni po kojoj sam ga ja kupio a na to su mi rekli da se žalim ministarstvu finamcija i stvarno ja se žalim i ministarstvo spusti poreznu osnovicu-procjenu na razinu 2,5 puta više nego sam ja to platio ali opet manje nego porezna uprava i njihov vještak?Tko je tu oštetio državu?Osim što su oštetili mene?
  Ja vjerujem da to zemljište od 55 tis m2 tržišno nije vrijedilo više od 10-12 mil kuna iako je građevinsko ali ne bi stavio ruku u vatru da je realna procjena tu negdje cca 25 mil kuna ali procjena je jedno a cijena koju može postići nešto sasvim drugo.Moj instinkt mi govori da tu linić nije imao namjeru nikome pogodovati nego spasiti što se spasiti da jer upitno je koliko bi država naplatila da je spačva otišla u stečaj i samo na osnovu tog računa možemo zaključiti dali je linić oštetio državu ili nije a naravno i tu moramo ukalkulirati i 600 ljudi koji bi sutra završili na zavodima za zapošljavanje i cijenu njihovog zbrinjavanja i troškova.Bojim se da mi imamo jednađbu sa pet nepoznanica a riješavamo zadatak na način kao da imamo samo jednu nepoznanicu,usudio bih se reći da je to uvjetovano našom elementarnom ekonomskom nepismenošću jer po mome površnom mišljenu i poznavanju situacije po onome što sam čitao u medijima linić nije oštetio državu ali to ne znači da ga milanović nije trebao smjeniti jer je očito da se ne slažu i da imaju negdje krivi spoj ali ova priča sa spačvom mi u najmanju ruku miriše na jako loš razlog što je vjerojatno uvjetovano i nerazumjevanjem materije među mnogim članovima sdp-a koji su vjerojatno na to ukazivali milanoviću a kada bi se uzeo svaki slučaj pojedinačno na isti način bi svaka predstečajna nagodba mogla biti proglašena kriminalom…
  Naravno ovo sve pišem na osjećaj i ne znam čime raspolažu u vladi ali za tih 55 tis kvadrata zemlje jako je teško razlučiti što je procjena a što tržišna vrijednost i siguran sam da bi pet procjenjitelja imali veliki raspon razlike u procjeni…Svi NAŠI problemi proizlaze iz neznanja,i zakoni koji su komplicirani su preduvjet za korupciju ali masu toga je plod neznanja a ne nečije smislene namjere da baš tim zakonom potakne razvoj korupcije u društvu.Birokrati se jednostavno otrgnu od stvarnog života i prakse i kao takvi postaju najviše štetočine društva jer žive neki drugi paralelan svijet…

  • Slažem se, već smo imali raspravu gdje smo utvrdili da zapravno nemamo adekvatnu struku vještaka u RH, procjene kako kojoj interesnoj skupini odgovara.

  • Antune, imam neke posredne veze sa sektorom u koji spada spomenuta Spačva pa da malo upotpunim sliku mogu dodati jedan komadić slagalice. Spačva je velika firma vrlo bitna za onaj kraj Hrvatske i kao takva “too big to fail”, ali ista ta Spačva je iz istog razloga stalno subvencionirana od države i državnih Hrvatskih šuma. Ona ima potencijala i tržište, ali da bi ostvarila taj potencijal trebalo bi joj restrukturiranje veće od restrukturiranja države. Ovako, ona je jedan socijalističko-koruptivni mastodont, koji se natjeće sa drugim zdravim firmama iz sektora i radi nered. Npr. ona može dobiti sirovinu istisnuvši zdravog konkurenta koji uredno plaća, ali ona ne mora platiti već kad dođe voda do grla u zamjenu za dug, Hrvastkim šumama da precjenjeno zemljište/pogon koji ne koristi…
   Kad se dijele bespovratna državna sredstva i pomoć sektoru, opet su prvi u redu. Kad pofali za plaće ili struju, dio lagera gotovih proizvoda izbace na tržište ispod cijene uz svjestan gubitak, a na kraju godine država uskoći da popuni minuse jer je Spačva “too big to fail” za istok Hrvatske.
   Da ne duljim, ta firma u postojećem obliku sigurno ne bi postojala već barem 10 godina kad bi pravila igre bila ista za sve sudionike tržišnog natjecanja.
   Ova procjena spomenutog zemljišta zato možda nije najveći Linićev krimen, ali je dio obrasca koji pokazuje da iako su namjere možda bile plemenite (u što ipak čisto sumnjam), predstečajne nagodbe su u konačnici bile za odabrane, a sve to ide na štetu slobodnog tržišta i zdravih firmi.
   Nema tamo 600 radnih mjesta, veći dio tih radnih mjesta je zbog svega što sam rekao, zapravo socijalni transfer. Da je stvar otišla u stečaj pred 10 godina, možda bi danas tamo imali duplo veću zdravu firmu, koja radi na tržišnom principu i onda bi ta radna mjesta nešto značila…

   • Bravo Ian i hvala šta ja ne moram pisat.
    “Spašavanje radnih mjesta” je floskula. Stečaj firme nije problem zaposlenika nego vlasnika.
    Kad je Kerum bio u novčanoj stisci rasprodao je samoposluge i šta se dogodilo zaposlenicima? Ništa, dobili su nove uniforme i novi natpis na ulazu.
    Šta bi se dogodilo sa zaposlenicima “too big to fail” Konzuma da se Konzum preinvestira i propadne. Prešli bi kod konkurencije koja bi preuzela i Konzumov tržišni udio.
    Ovo sve pod uvjetom da posla u branši ima. A ako ga nema nikakva ga PSN neće stvoriti.
    Opraštanjem dugova ne mijenjaju se uvjeti poslovanja.

    • laganini, ja bih rekao da se opraštanjem dugova mijenjaju uvjeti poslovanja, samo mijenjaju se na gore za zdrave konkurente firme kojoj se dugovi opraštaju. Tako da se na taj način osim transfera tuđih sredstava u najčešće rupu bez dna, ujedno gubi potencijal rasta koji bi zdrave konkurente firme postigle bez utega koji ovi vječni utopljenici stvaraju na tržištu.

    • @Ian
     Nastojim sa što manje riječi istaknuti poantu pa vjerojatno nisam bio jasan. Mislio sam, da zbog npr. visokih poreza ni nakon “čistilišta” (PSN) nema garancije da će firma ući u Raj.

   • Ian,morate ipak uzeti u obzir da je tjiekom predstečajne nagodbe došlo do nove vlasničke strukture,koliko ja znam quantus je dokapitalizirao spačvu sa 50 mil kuna pa ako su vlasnici tog fonda odlučili izgubiti novac neka ga izgube,to je njihov problem.Naravno da je stečaj u 24 sata najbolje riješenje ali u današnjoj hrvatskoj svi znamo koliko to traje i mislim još uvijek da je predstečajna nagodba ipak dala nekim firmama još jednu šansu,ponavljam i sam sam najveći zagovornik stečaja kao u americi ali mi živimo u ovakvoj hrvatskoj…

 32. Nama su novinari toliko elementarno nepismeni da oni i ne kuže da ljudi koji se otpuste u firmama imaju pravo na naknadu na zavodima za zapošljavanje a duljina naknade ovisi o tome koliko ste neprekidno radili,mislim da je minimum proveden na radu 9 mjeseci?Zato danas i imamo ovu histeriju oko predstečajnih nagodbi gdje se ne razumiju elementarne stvari i ne računaju takvi interesi države i elementarna matematika a kada to ne razumijete onda sve možete tumačiti kao pogodovanje od strane države i pljačka a to jedva čekamo…
  To je ona priča o spašavanju tkz vlasnika banaka a nitko ne spominje štediše i garancije na depozite koje daje država.To je onda nivo pećinskih ljudi-neandertalaca?
  I teško je u tolikoj količini neznanja npr raspravljati nešto suvislo sa majom sever ili branimirom bilićem i sličnim novinarima.Naravno kada svaki dan plasirate aferu činite i neke dobre stvari da na kraju na površinu i isplivaju lopovluci jer čorava koka nađe poneko zrno a u nas je zrna i lopova jako puno.
  Tako da su u nas defakto novinari i najveće štetočine i najveći dobročinitelji u otkrivanju kriminala a sve to opet je uvjetovano velikim nedostatkom znanja,to nam ma koliko nam se suludo čini pomaže da razotkrijemo kriminal ali i da proizvedemo višestruko više afera koje u biti to i nisu gdje strada i masu nevinih ljudi.
  Sa time se hranimo svaki dan a najveći je problem što nismo u stanju oformiti institucije koje bi se umjesto nas time trebale baviti,to je opet povezano sa našim neznanjem da takve institucije organiziramo i zakonski reguliramo da one stvarno postanu učinkovite sukladno potrebama društva i količini kršenja zakona…Na kraju nam elementarno nepismeni novinari ispadnu heroji,i oni to stvarno jesu jer smo svi zajedno nesposobni stvoriti efikasne institucije koje su prilagođene društvu u kojem živimo…
  Znam da se mnogi neće složiti samnom ali meni je to tako i ne mogu iz svoje kože…

 33. http://www.index.hr/vijesti/clanak/kosor-sad-je-pitanje-tko-ce-smijeniti-milanovica-ocekuju-se-izjave-rijeckog-sdpa-i-karamarka/743850.aspx

  Evo jadranku kosor sam više puta hvalio ali ona je jako nerealna u procjeni učinka njene vlade i vlade zorana milanovića i to je usporedba krušaka i jabuka,njena vlada po pitanju reformi doslovce nije radila ništa a ova vlada je po tom pitanju učinila neuporedivo više ali ni izbliza dovoljno jer su podcjenili probleme hrvatske koje su nasljedili od njene hdz-ove vlade.
  Tako da je jadranka kosor zadnja osoba koja ima pravo reći bilo što ovoj vladi jer se te stvari ne mogu uspoređivati,njena vlada po pitanju reformi društva nije učinila ama baš ništa i ova vlada je za njenu vladu porsche po tom pitanju i nije korektno da se sada ona javlja,jedino gdje ona može prozivati sdp je to što su onako populistički potpisali peticiju za referendum o radu i defakto je zakočili u startu da započme bilo kakve reforme jer se nakon potpisa 800 tis ljudi ona defakto povukla i vodila politiku “pusti vodu dok majstori odu”,to je jedina istina…

  Još će na kraju ispasti da je vlada jadranke kosor bila svemirski brod a to je činjenično apsolutno netočno i njena reakcija na krizu je bila nikakva,ova vlada je za njenu vladu porsche i to carrera,u ničemu se ona ne može uspoređivati sa milanovićevom vladom koja je užasno loša.A sada zamislite kakva je bila njena?Koju su oni to reformu započeli?Kako lako kod nas političari umisle da su bogovi?Hvalio sam mnogo stavova jadranke kosor ali ovo joj nije trebalo u životu,to je priča za neandertalce…

 34. Zbog čega mi recimo nebi imali kodirane programe javne tv,pa kome se plaća i gleda javna televizija neka je gleda.Što bi recimo to moralo biti pod obavezno.Zašto bi ja koji zagovara kapitalizam morao gledati antikapitalističku propagandu i još da mi se to predstavlja kao javna tv i što je još najgore nitko to ne dovodi u pitanje,to je nama normalno.Što npr. hoteli koji 90% imaju strane turiste moraju plaćati i satelitske programe i javnu tv?Zar to ima veze sa zdravom pameću?Ali to nitko ne dovodi u pitanje?To je čak i obaveza u eu da vi morate imati javnu tv?Ako je to obaveza-javna tv što je plaćamo putem pretplate,što i to ne stavimo u proračun a ne da silimo ljude da je moraju plaćati.Ja znam barem 10 ljudi koji javnu tv uopće više ne gledaju jer im se zgadila ta antikapitalistička ideologija koju oni pretežito zastupaju?Stavimo u proračun “ako je obavezno” a ne da silimo ljude da pojedinačno plaćaju pretplatu sami i samo zato jer imaju doma tv ili radio uređaj?I još nas j u zdrav mozak da oni zastupaju interes čitavog društva?Sve su to duboke anomalije našeg društva a prodavaju nam se priče o demokraciji i educiranju nacije?
  Koje educiranje?Da kapitalizam mora propasti?Jeli to edukacija?Sory,meni nije,to je zatucanje a kome se “zatuca” i tko svršava na tu edukaciju neka to plaća,nama kojima to nije ok neka omoguće da nas kodiraju i isključe iz njihovog “educiranja i neovisnosti”,to je jedino demokratski da ljudi odlučuju što žele gledati i što žele plaćati.Još malo pa ćemo morati imati pretplatu na jutarnji ili večernji?U čemu je to javna tv neovisnija od njih?U tome što više ovise o političarima i proračunu koji im tu i tamo oprosti dugove ili zamjeni sa nekretninama a ovi o tkz. krupnim kapitalistima?Koja je razlika?Vidite li vi nekakvu razliku?U jutarnjem i večernjem vi barem možete pročitati tekstove novinara i vanjskih suradnika ljudi različitih svjetonazora a na javnoj tv svi su nekako slični?A oni kažu;”mi smo neovisna tv”,jedino su malo ovisni o političarima i pretplati o kojoj opet odlučivaju “gle čuda” političari a oni se uspinju na prednje noge da su “neovisni”,pogotovo su neovisni spram pogleda na tkz. neoliberalni kapitalizam,tu su pokazali izrazitu “neovisnost”

  • Antune vi se varate – vi ne placate TV pretplatu. U Hr to se kolokvijalno naziva TV pretplata ali zakonski je to porez na posjedovanje TV ili radio uredjaja. Vi mozete biti vlasnik TVa i nikada ne gledati HRT nego samo Novu TV ali cete platiti mjesecni porez na vlasnistvo nad TV uredjajem ili radio uredjajem koji je izmisljen u 19 stoljecu. Cak i ako imate radio u automobilu morate i na njega platiti porez. Sada pak govore da ce se taj porez placati i na sve ostale uredjaje koje su sposobni primati radijski ili TV signal…kao sto su kompjutori. Danas na bilo kojem PCu ili Macu zaista mozeste slusati radio, ugradnjom kartice ili USB sticka i TV.

   Ako pak pitate zaposlenike HTVa oni ce vam reci da je OK sto cijeli narod mora placati MJESECNI POREZ za posjedovanje tehnicke naprave izmisljene 1880 godine.

   Pita li se itko od novinara HTV-a u kakvu to poziciju stavlja gradjane Hrvatske koji bi se htjeli baviti televizijskim poslom. Ja osnujem komercijalnu televiziju i moram zivjeti od reklama a drugovi sa HRTa ubiru prisilno pretplatu kojom se financiraju te jos uz to dumping cijenama sruse oglasivacko trziste na TVu i uzmu sve novce od reklama ispred nosa ostalim komercijalnim televizijama. Uz to, jos u Saboru izglasaju zakon kojem od komercijalnih televizija zakonski zahtjevaju odredjenu kolicinu domaceg programa i time se direktno uplicu u uredjivacku slobodu svake teevizije i nabijaju joj dodatne troskove.

   Egzistencija novinara HRTa koji bi morali zastupati fer pristup i slobode slobodnog trzista direktno zavise od komunistickog monopola zvanog obavezna pretplata.

   Kako od parazita traziti da pocnu donositi plodove?

   • O pokretanju peticije da HTV pokrene emisiju o slobodnom trzistu i poduzetnickim slobodama pisao sam malo ranije, nije naisla na nikakav odjek, cak ni na bljaaaaa komentare. I to ce obaviti netko drugi ili svemocna drzava.

 35. Antune ovo nije građevinsko zemljište nego oranica od 5 hektara.

  Za oranicu od 5 hektara u Slavoniji platiti i 6,7 milijuna KN odnosno oko 15E/m2 je IMHO jako puno. Ako ugrubo uzmeš da to kupuješ kao ulaganje i računaš na neki povrat od 10 godina znači da bi ti ta oranica trebala zaraditi oko 670,000 KN godišnje. E sad stvarno ne znam koju kulturu posaditi (ne govorim o plasteničkoj proizvodnji koja zahtjeva ogromna ulaganja od kojeg je zemljište zanemariv dio), a da te novce zaradiš u godinu dana. Mislim da se veće parcele zemlje u Slavoniji kreću u rangu par Eura po m2.

  Osim toga ako već nekome ideš oprostiti dug zbog zaštite radnih mjesta onda mu naprosto oprostiš dug. Kog vraga će poreznoj upravi oranica umjesto novca!??

  Da ne govorim o tome s kojim pravom država tjera mene/nas da plaćam porez na dohodak, PDV, trošarine na gorivo itd. i tako mi uzima preko 50% godišnjih primanja dok netko drugo godinama ne plaća ni lipe s očitom namjerom da to nikad ne plati i onda taj porezni dug očitim koruptivnim radnjama (jer sigurno da im nisu oprostili na lijepe oči) “riješi” na ovakav način. Zar PSN i dosadašnja praksa nisu poruka da osnuješ doo, zaposliš ljude, konkuriraš nerealno niskim cijenama (razliku izvlačiš sebi u džep, kao doo ionako ne plaćaš PDV kao fizičke osobe) jer ne plaćaš doprinose, poreze itd. i onda kad dugovi dođu na naplatu ti država naprosto “oprosti” dug.

  Po kuloarima kolaju priče da je Linić glava hobotnice na ljevici, a da mu je Šegon bio desna ruka upravo za ovakve poslove. Iz tog razloga skidam kapu Milanoviću jer očito je trebalo imati hrabrosti za smijenit glavnog mafijozu u državi!

  • Gardi31,nisam čovjek koji bi optužio bilo koga da je “hobotnica i lopov” bez presude suda i to pravomoćne,koliko sam ja upućen to je zemljište u građevinskoj poslovnoj zoni,čak su se tik uz tu parcelu trebali raditi i stanovi prije krize.Nemojmo osuđivati bilo koga bez suda,sjetimo se heraka i što smo sve njemu preko medija napravili,čovjek se rastavio,umrla mu mati od tuge a sud ga na kraju oslobodio.Odakle vi i ja znamo da je linić hobotnica.
   Ljudi jesmo li mi normalni?Pa sud je jedino mjesto koje može odlučivati na osnovu svih relevantnih dokaza i činjenica tko je hobotnica a tko nije?
   Nemojte to raditi jer to nije dobro.Presumpcija nevinosti je dostignuće demokratskih društava i iskorak od totalitarnih sustava a mi stalno to zaboravljamo.Jedino je sud relevantan da o tome odlučuje i proglasi nekoga krivim ili ne?O čemu vi govorite?Što mi znamo o spačvi osim paušalno i kroz medije?Isto smo to znali za heraka kojeg smo tada već osudili i nanjeli mu nesagledivo zlo?Nemojte to raditi!

   • Antune, iznimno cijenim vase misljenje koje iznosite u komentarima, ali u krivu ste kad branite Linica i hvalite (opravdavate) njegove postupke.

    1. Daleko najvaznije, a mislim da to niste ni jednom komentirali – postojanje Linicevog wingmana Joze s kojim obilazi drzavna i privatna poduzeca i “dogovara” poslove
    Cak postoje i vijesti o tome, npr kad su dogovorili da Podravka kupuje benzin od prijatelja Joze! Vjerujem da je mnostvo takvih slucajeva jer slucajno znam i neka privatna poduzeca koja su natjerana na “suradnju” s prijateljem Jozom, sto nije medijski popraceno…

    Ako ste politicar na visokoj funkciji i ako si svojim utjecajem dogovarate poslove optuzit ce vas za sukob interesa? Zato postoje prijatelji?

    2. PSN su ok ideja, ali zasto se dugovi prastaju? Zasto se jednostavno ne pretvore u vlasnistvo kao sto zdravi razum nalaze? U Spacvi su cak promijenili strukturu vlasnistva sto je odlicno, ali u nekim nagodbama se samo oprostio dug? Sto je to moralni hazard??
    Neka poduzeca su naglo prestala placati poreze i prijavljivati gubitke, npr drvna industrija Cazma (opet prijatelj, ali ovaj put ne Jozo, ne treba drzati sva jaja u istoj kosari, zna Linic sto je to diversifikacija 🙂 )

    3. Stabilnost je iznimno vazna za razvoj gopodarstva i planiranje pojedinaca o svojoj buducnosti, a Linic je svojim najavama o n novih poreza preplasio ljude da ih je strah bilo sto raditi gdje ce morati cekati koju godinu da povrate ulozeno jer sve je moguce.

    4. Slanje inspekcija u poduzeca s instrukcijama da se ne vracaju u poreznu dok ne naplate neku kaznu?

    Uglavnom, vrlo sretan dan za hrvatsku i svaka cast Milanovicu, jedino me strah da ludi narod u Linicu vidi zrtvu pa ga jos izaberemo na sljedecim izborima na neku funkciju…

    • Marko ma ne branim ja linića niti mogu znati jeli što muljao ili nije,što se tiče deficita proračuna rezova ili dizanja poreza to je politička odluka vlade a ne linića,oni su izabrali tkz. srednji put i znali smo svi da je to put u propast,barem smo mi na ovome blogu o tome pisali ali načelno sam protiv bilo kakvog javnog linča bez sudske presude.Ja ne znam jeli se muljalo u tim predstečajnim nagodbama,pa otkud da ja to znam samo mislim da su one bile dobro zamišljene ali otkud da znam dali je tu netko nešto zamračio ili zloupotrijebio.

    • Ne krivim ja vas sto ga branite, naravno da je svatko nevin dok se ne dokaze suprotno. Medutim, Sanader je jos uvijek nevin ali ga ne branite jer je valjda jako ocito da nije?

     Ono sto sam htio je skrenuti vam pozornost na prijatelja Jozu, buduci da ga nikad niste spomenuli u vezi s Linicem, a jako je bitan, mozda niste pratili vijesti vezane za njega?

     Oko poreza se mogu sloziti da bi to trebala biti stvar cijele vlade iako i tu Linic donosi najave, a odmah nakon toga ga demantiraju neki drugi u vladi…da li je to sve vlada tako planirala ili su to Liniceve ideje to isto ne mozemo znati..

 36. http://www.24sata.hr/politika/udar-iz-rijeke-milanovic-je-s-linicem-postupio-neljudski-365381

  Evo javio se polarni medvjed,nisam drugo ni očekivao jer on umišlja da tijela stranke trebaju raspravljati o smjeni linića a to je zato jer mu je savez komunista još u glavi pa on ne shvaća da je milanović premijer države a ne partijski sekretar.Zato čitavo vrijeme na neki način i podržavam milanovića iako mi linić nije bio mrzak tip ali ja bi ga smijenio odmah kada je bez suglasnosti vlade izašao sa prezentacijom poreza na nekretnine,on je već tada morao biti smjenjen a da ne mislite da imam nešto kontra linića mislim da je on uz dončića bio najbolji ministar u ovakvoj vladi.
  Ali obersnel i komadina jedino što znaju je kako su ih naučili u skj,oni nisu nikada ni shvatili što je premijer države,pa nije on stranačka marioneta u kojoj će oni iz sjene odlučivati o njegovim suradnicima i ministrima.
  A linić je sam već davno morao otići ako je vidio da se sa svojim šefom ne može naći jer to je vlada rh a ne udruga ptica pjevica gdje će se sada oni natezati i pokazivati mišiće i liječiti svoj ego a ponavljam nebitno je tko je tu u pravu ali je bitno tko je premijer a tko ministar kojega je izabrao premijer.

  • Premijera rh ne potvrđuje sdp nego sabor rh,to ovaj polarni medvjed od obersnela nikako da shvati nego uporno zagovara partitokraciju u hrvatskoj koju smo uzgajali od i do 90-te.Neka u saboru uskrate podršku milanoviću i vladi i tako isprovociraju prijevremene izbore,to je legitimno a ovo da se oni kao partijski sekretari javljaju i mješaju u posao vlade jedne države je rub zdrave pameti…Ovi ljudi nisu normalni?Pa sada vidite sa kime milanović ima posla?To su diletanti samo takvi?

   • Kao partijski sekretari? Pa što su nego partijski sekretari. Do prije dvadeset pet godina centralni komitet iste te partije čiji su oni pravni sljednici i čijom se povijesti ponose je donosio konačnu odluku o likvidacijama hrvatskih idealista, da zaštite te ubojice skoro su zemlju doveli pod sankcije, njima je partija važnija od države.

  • Najjače mi je vidjeti Komadinu kako se šepuri, a kada su ga stavili da se kao ministar uhvati u koštac pravim problemima stalno je bio bolestan,jadnom pao mu je imunitet, sada kada se vratio u javni (lokalni) sektor odmah je zdrav i poletan.

 37. Za početak, veliki pozdrav svim komentatorima, a posebno N.B.
  Više vas volim čitati nego se upuštati u raspravu pošto vidim da je većina komentatora dosta kompetentnija od mene u temama politike i ekonomije
  Dao bih samo svoje mišljenje u vezi smjene ministra Linića.
  Što se tiče mene, ne samo da podržavam smjenu ministra, nego također mislim da bi on i njegovi bliski suradnici iz “Riječke” struje SDP-a trebali davno biti predmet istraživanja DORH-a.
  Što se tiče predstečajnih nagodbi, slažem se s onima koji kažu da sama ideja nije loša ali provedba, koliko se meni čini, je jedna od većih pljački u našoj političkoj prošlosti.
  Kako je moguće da državni odvjetnik, i odgovorne institucije uopće ne reagiraju na radnje, gdje se tako očito fiktivnim dugovima izbacuju mali potraživači iz nagodbe, a tijekom procesa predstečajne nagodbe
  se ne dira imovina vlasnika firmi.
  Kakva se poruka šalje time?
  Znači ako kojim slučajem neodgovorno vodiš firmu od više stotina zaposlenika, daješ nerealne plaće svojim suradnicima, zaradu ne ulažeš u razvoj nego trošiš na jahte,stanove, mercedese i boli te briga…. jer na kraju zbog broja zaposlenika država će ti oprostiti dugove na štetu svih poreznih obveznika.
  Mislim i zadnja budala može voditi firmu ako ne snosi rizik poslovanja.

  • Znate koja je najžalosnija stvar oko predstečajnih (PSN)? To da taj nered nije zbog PSN, nego je nered još gori u stečajevima (često onaj koji se i ne vidi, jer nastaje nedjelovanjem, i često s namjerom da se nekom omogući da pljačka imovinu), a to je sve, dakle, ne zbog PSN, nego su i PSN i stečajevi loši zbog NAS kakvi smo. Pa pogledajte što su napravili u Petrokemiji i bez stečaja i predstečaja …

   • Pa smisao predstečajne nagodbe je bio da se izbjegnu stečajni postupci koji u hrvatskoj traju 10 godina i da firme odblokirane pokušaju da se ponovno stave na noge ako je to moguće.A mi sada pričamo o eventualnim zloupotrebama a to je drugi par rukava,to nema veze sa zakonom i samom idejom predstečajne nagodbe.Mi stalno brkamo kruške i jabuke jer koji god zakon donesemo mi smo ga u stanju izigrati pa onda sve sudimo po tome.Po toj logici nama bi umjesto semafora trebali na raskršću stati rampe jer kako mi tumačimo stvar semafor je napravljen da bi ga mi mogli NE poštovati?

    • zloupotreba naravno da ima, ali zar nije svejedno ako moja firma u kojoj zaposljavam 100 ljudi propadne a netko drugi otvori firmu koja se bavi istim ili slicnim poslom i zaposli tih mojih sto ljudi koji su zavrsili na burzi?
     Jedna firma je ulagala u razvoj placala poreze a druga nije, i za nagradu ovoj drugoj se oproste dugovanja ,,,,pa kakva se onda poruka salje sadasnjiim i buducim ljudima koji zele biti poduzetnici ? nemojte nista radit posteno , ne isplati se , ispadate budale ,,,,
     znam jedan ugostiteljski objekat , radio je sve po zakonu, imao dostavu hrane, nedaleko od njega se u kvartu u garazi otvorio catering bez papira, covjek nije mogao nista , nikakve inspekcije mu nije mogao natovarit na glavu da se taj nelegalni zatvori.
     prijatelj mi imao autolakirnicu u jednom zg kvartu, zaposljavao pet sest ljudi, u krugu dva kilometra jos tri- cetiri autolakirnice ali koje su radile na crno, naravno raznorazne inspekcije su isle u ovo legalnu koju je na kraju prijatelj zatvorio, a ove nelegalne i dalje rade,,,,
     Evo u ova dva primjera ostalo je recimo 10 ljudi na burzi a drzava je izubila koliko novaca?
     Mislim da nama pod hitno treba prinudna uprava sastavljena od kako je ako sam dobro zapamtio napisao gosp, Bakic

    • Krešimire i ostali. I Spačva i lakirnice u kvartu dio su istog problema. Nameti, porezi i paraporezi. Da bi isfinancirali sve proračunske pijavice, uhljebe i s tim povezanu državu i njen intervencionizam, ne možete nego ovakvim drakonskim porezima na rad i na poduzetništvo. Sa ovakvim porezima gotovo je nemoguće opstati mnogim biznisima, naročito onima sa malom maržom ili profitom, a takvih je u Rh ogromna većina. Što je bolje? Udariti poreze, pa poslije ih opraštati, ili ići sa normalnim porezima, pa nemati poslije obavezu ulaziti u prljave operacije “spašavanja” firmi i radnih mjesta? Ovako možeš opstati samo ako si dovoljno velik, pa radiš sa velikim količinama i brojevima, pa nešto ostane, kao kad ispireš ogromne kubike zemlje, da bi dobio uncu zlata; ili ako si dovoljno mali da se možeš provući ispod poreznog radara, dijelom ili potpuno. Kratkovidna ekonomska politika, uvijek gleda samo danas i eventualno do idućeg proračuna ili rebalansa, da nahrani svoju biračku i uhljebničku bazu, za drugo ih nije briga. Politika i političari su uvijek glavne zvijezde a uhljebi iz raznih državnih i paradržavnih arbitražnih i intervencionističkih agencija i institucija time “opravdavaju” svoje postojanje. Pa, ovih dana ništa drugo ne čitamo i gledamo, nego o dvorskim borbama i spletkama! Što mislite, koliko cijeli taj proces poskupljuje cijelu stvar i povećava poreznu presiju? Zato oni neće ni tržište, ni privatizaciju, jer postanu višak i nepotrebni. Ovi caterinzi i lakirnice samo su shvatili da ne mogu opstati u legalnom okruženju. Kad farbam auto želim platiti samo rad lakirera i farbu + PDV, ne i “rad” kakvog uhljeba ili državnog službenika na izmišljenom poslu i radnom mjestu.

   • Stečajni zakon je takav da motivira stečajne upravitelje i suce da odugovlače sa stečajem bez posljedica a homo sapiens k’o homo sapiens iskoristi priliku. Istina, postoje i rijetki svijetli primjeri (Pevec) ali ne može nam ishod stečaja ovisit o disponiranosti odgovornih osoba.
    Mislim da je u tijeku izmjena stečajnog zakona u tom smislu. Živi bili…

   • U potpunosti se slažem, ja sam se samo izjasnio o konkretnom slučaju Linića i njegovog zakonski sumnjivog djelovanja, a kao što sam i napisao ne mislim da je predstečajna loša ideja.
    Eto kad sam već počeo… o našem društvu bih rekao da je apsolutno politički i financijski nepismeno, a da stvar bude groznija to se ne odnosi samo na stariji dio stanovništva nego i na svježu „akademsku“ skupinu i zbog toga mislim da smo beznadan slučaj .
    Ja ne kažem za sebe da super razumijem ekonomiju ali smatram da znam osnovne „zakonitosti (aksiome)“ tržišnog gospodarstva i što je najžalosnije po nas, mislim da nas sve skupa zajedno, od laika poput mene, do najvećih stručnjaka ima max 10 posto.
    Dosta ljudi misli da je problem u tome što smo mi politički letargičan narod navodeći činjenice, da relativno malo prosvjedujemo i da nam je slaba izlaznost na izborima, ali ja mislim da smo mi kolektivno politički aktivni samo kad na red dođu ona pitanja koja jedino „razumijemo“ tipa referendum o braku, ćirilica u Vukovaru, zdravstveni odgoj,ustaše i partizani.
    To političari itekako iskorištavaju jer mislim da svi primjećujete kako nas se periodički uvijek vraća na te teme netom prije rebalansa i važnih gospodarskih tema,tako da ispušemo svoje frustracije, a nakon toga slijedi uobičajeni populizam i katastrofalne gospodarsko-ekonomske odluke.

    Uglavnom da sumiram probleme:
    -nemamo dovoljno stručnog kadra
    -glasačka masa niti zna, niti može, niti želi!!! prepoznati stručnu osobu
    -nemamo više nikakvog lufta za bilo kakav manevar, a vrijeme nam je davno isteklo
    -po mentalitetu smo i dalje zadojeni komunizmom i kao društvo smo totalno nespremni za izazove koji nas čekaju
    – školstvo i akademici uopće ne prepoznaju ove probleme, a da ne govorim o tome da išta kane učiniti da obrazuju ljude u ovom smjeru, a to je razlog zbog čega se najviše osjećam beznadno za naše društvo.

    Eto čisto jedan primjer, ministra Jovanovića ne želim ni spominjati, dobili smo novog rektora sveučilišta i umjesto da prva tema bude o potrebi prilagodbe obrazovanja zahtjevima tržišta, par dana se raspravljalo o Biblijskim vrijednostima, protiv kojih ja nemam ništa protiv,ali ne razumijem zbog čega potreba u vremenima teških odluka, kada je najpotrebnije jedinstvo, svoj mandat početi s temom za koju znaš da može lako uzburkati duboko politički i svjetonazorski podijeljenu akademsku zajednicu.
    ….e sada da li će se naći netko dovoljno jasan i glasan da Hrvatima objasni da nam nije kriv zapad, SAD, EU, kapitalizam i liberalizam, ja to ne znam ali pouzdano znam da u prosjeku to nitko ne želi čuti.

 38. http://www.jutarnji.hr/sef-hdz-a-o-smjeni-linica–neka-se-vlada-naprosto-uozbilji–vrijeme-je-da-kolektivno-odu-/1189157/

  Evo javio se i karamarko?Baš bi njega volio vidjeti na mjestu premijera jer ga mediji i ljudi “najviše vole”,milanovića su pustili mjesec dana a na njega bi navalili nakon 3 sata od momenta kada bi postao premijer.Jasno danas on to i ne kuži ali ima vremena shvatiti će kada i ako postane premijer.Ako se to dogodi on će prokleti dan kada je ušao u politiku jer ne zaboravite milanović i sdp se percepiraju kao ljevičari a karamarko i hdz kao desničari a to je bitna razlika.Karamarkova vlada ako bi se formirala radila bi u izvanrednom stanju od formiranja pa do kraja mandata,valjda on to kuži ili možda i ne kuži?Tek će on vidjeti što je pakao hrvatske ako slučajno uzme poziciju premijera u što ja jako sumnjam ali sve je moguće?

  • PurgerDijaspora,nemojte gospodina šajatovića shvaćati ozbiljno on je odavna propuhao i to dobro,on vam je jedan od onih koji je zazivao kapitalizam jer je mislio da je kapitalizam=socijalizam samo da svugdje ima više para.To su ljudi kojima je vrijeme stalo pa oni uspoređuju svijet prije 30 godina i danas,njima je to sve isto,kinezi na poljima riže i kinezi na laptopima njima se to čini sve isto,pa onda trabunjaju o efikasnosti ovog socijalističko-kapitalističkog mutanta…

 39. http://www.24sata.hr/politika/ako-se-netko-iskrca-s-broda-ne-znaci-da-ce-brod-potonuti-365415

  Ovaj komadina je moram reći “bilmez” jer on koliko god pokušava sebe prikazati da štiti interese stranke i zajedništvo u sdp-u uvijek da jednu dvije rečenice više jer mu vrag ne da mira ga upekne vladu pa tako sada kaže;”da nekim odlascima nešto i jača”,naravno on će sada konsolidirati riječki sdp i krenuti u konačno rušenje milanovića,to se između redaka iščitava iz njegove izjave a “kao fol je za to da vlada nastavi rad u miru a on im nije dao mira čitav mandat,samo je to perfidno radio,onako između redaka ali da razumiju svi kojima se obraća…
  Obersnel je mala beba za komadinu,to je pravi pravcati komunista,od glave do pete…

 40. Ma molim vas pogledajte na koji način maja sever izvještava o smjeni ministra linića?Pogledajte kasnije na hrt na zahtjev?Vi to nećete moći vjerovati da je to uopće moguće?

 41. Recimo i da se pokrene referendum i da 99% gradjana glasa za socijalizam/komunizam. I sukladno volji naroda, recimo da od 1.1.2015. na snagu nastupa SKH i ukinemo visestranacje, nacionaliziramo tajkunima imovinu i vratimo tvornice radnicima, vise nitko ne moze dobiti otkaz.

  Moje pitanje je: Od cega bi svi zaposlenici zivjeli??? Sto bi te socijalisticke tvornice u vlasnistvu radnika tako genijalno proizvodile da bi time osvajali strana trzista i povecali svoj GDP i bili bogati????

  Jel bi napravile te socijalisticke firme novi iPhone, novi jet fighter, novi savitljivi TV, novi auto bolji od Toyote i Mercesa, …bi li radnicki kombinati napravili cipele jeftinije od Kineza….bi li izvozili kukuruz jeftinije od Amera i soju od Brazila???

  Svjetina bi likovala kada bi se “nacionalizirao” Konzum a kda bi se sve pojelo iz ducana umrli bi od gladi i nasli se opet pred istim pitanjem kao i danas: Sto raditi i kako zaraditi profit od kojeg mozemo zivjeti?

  • PurgerDijaspora,navijam za referendum tako da se više ne iscrpljujemo a da mi koji se ne slažemo fino se spakujemo i poželimo im sve najbolje u novom-starom društvenom uređenju.Fino se izljubimo i rastanemo u miru pa kud koji mili moji,ovako muče oni nas ali ponajviše sebe,ako im se ne sviđa “kapitalizam” imaju demokratsko pravo da ga ruše na referendumu,
   ovako nariču svakodnevno kao slonovi u đungli,muče isebe i druge?Dodjali su i bogu i narodu.

   • Ma nekada je jos i bilo lako – recimo Borovo je u Vukovaru radilo one odvratne tenisice a SSSR ih je kupovao jer je tako centralni komitet SSSR-a dogovorio sa Titom. OK, tako je bilo i to je OK. No kako bi to dans funkcioniralo – zaposli Borovo 15.000 radnika, naprave tenisice a Ruski uvoznici sportske opreme kazu: Vase su tenisice ruznije od talijanskih a skuplje i od talijanskih i od kineskih i od americkih. Za manje para mozemo kupiti Nike ili Adidas pa onda necemo kupiti vase ruzne i skupe Borovo tenisice.

    Kako ovo objasniti tima koji prizivaju socijalizam koji je nestao i kod nas i u ostatku svijeta????

  • Socijalistička firma iPhone ili Mercedes ne bi znala niti prekopirati a kamo li “sama napraviti”. Njihovo najveće postignuće je prekopirati traktor.

   Čak niti crony-kapitalistčke firme (kao npr. najveća globalna kompanija balkansko-mafijaškog stila poslovanja, Samsung) ne mogu tek tako i na dugi rok držati tempo krađe tuđega svojim genijalnim kriminalno-spletkaroškim umom. Takav duhovno plitki um, bio on socijalistički ili neki balkanski, sicilijanski, samsungški i sl. “kapitalistički”, ma kako genijalan, uvijek će izgubiti bitku sa kreativnim umom, i takvi sustavi propasti, barem zaostati, u odnosu na one slobodnog, uređenog, poduzetničkog sustava.

   Samo poduzetništvo, kreativnost, stvarna briga za svoje korisnike je put kojim se može stvoriti vrijednost. Oni koji bi “po šabloni”, “po tuđem receptu”, bez dubljeg značenja nego samo “da zgrnemo pare, zgrnemo radna mjesta, političke poene” nešto stvarali… To ne ide tako. Ne mogu otvoriti tvornicu cipela “kako bih zaposlio prijatelje i rodbinu” niti kako bih pri tome “zgrnuo lovu”, niti kako bi “stekao vlast i obožavanje od svog puka” i misliti da će bilo što od toga dugoročno opstati. Jer uvijek postoje oni koji su tvornicu cipela otvorili iz jednostavnog razloga: kako bi ljudima stvorili što bolje cipele (kvalitetom, cijenom, ili omjerom toga dvoje). Ti se ljudi ponekad nađu u sustavu u kojem ih nitko ne destimulira u njihovoj nakani (porezima, birokracijom, pravnim sustavom), to su kapitalistički sustavi, i neki od njih uspiju u svom naumu (dosjete se nečega što može spustiti cijenu, ili stvoriti posebnu kvalitetu, ili uspiju pogoditi optimum kvalitete i cijene koju mogu ponditi) i ti su oni koji onda pobijede u toj trižišnoj utakmici, to su oni koji će na duže staze odnijeti i većinu zarade, i time stvoriti najviše radnih mjesta, i biti cijenjeni ljudi u svojoj okolini, za razliku od svih ovih drugih koji su to radili zbog jednog, drugog ili trećeg kao jedinog plitkog poriva.

   Cipele se prave samo i isključivo samo zbog onih koji će ih nositi na nogama. A zarada je zaslužena nagrada za rezultat! Ljudi koji su sposobni ganjati snove o izradi takvih cipela, koji su sposobni biti toliko pozitivni i brižni o nogama drugih ljudi, rađaju se najviše u zdravim okolinama kao što su liberalno-demokratske. A gdje god da se rodili, te rezultate mogu u realnosti i postići samo tamo gdje ih neće pretjerano demotivirati, a to se očito jedino u pravim, pravno uređenim, liberalnim demokracijama događa. Svuda drugdje će ih satrati u korijenu, jer svuda drugdje je jedino bitno kako drugome ukrasti, kako “na račun drugoga” ostvariti sebi (ne shvaćaju win-win), i svuda drugdje doslovno i mrze te poduzetne i neustrašive sanjare vedrog duha, koji bi pošteno, koji ne bi drugoga opelješili (niti pištoljem niti porezom) nego koji bi samo napravili te divne cipele, a za što više ljudi (dakle efikasno) .

 42. http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/

  Ma molim vas pogledajte ovo izvještavanje maje sever u hrvatskoj u živo,
  “ona zna kako misle svi građani i analitičari”,ljudi jeli se vama čini da mi ovo sve sanjamo,pazite javna tv,oni sebe zovu javna televizija,prilog vam počinje nakon minutu i pol…Nestvarno?

  • Je, ovo je strašno za gledati. I još kakvo poentiranje na kraju. Nisam primjetio da joj je do sada Linić bio nešto posebno drag ali sada se smrkla kao da joj je brat rođeni. Samo da se dramatizira i narajcava narod, nema veze s kim i protiv koga. Žena živi za revolucije i prevrate. Južna Amerika za nju je obećana zemlja. Nebi bilo šteta novca HRTovih pretplatnika poslati je koju godinicu na specijalizaciju.

   • Davore,ja bih se kladio da će maja sever glasati za holy a dobro ste primjetili sada joj je linić kao brat a linić je u biti osmislio predstečajne nagodbe,linić je poslao i mnoge firme u stečaj i tada kada je to radio bio je državni neprijatelj broj 1 a sada kada ga je milanović smijenio sada je krenulo naricanje,sada je za sve kriv milanović.Dobro, maju ne treba ozbilno shvaćati ali ipak bi je netko morao upozoriti da je milanović još premijer koji još uvijek ima podršku kako u vrhu sdp-a tako i u saboru a da ona ne radi u jutarnjem ili večernjem nego na javnoj tv i da se ona ne može obračunavati sa milanovićem ili karamarkom samo zato što eventualno simpatizira holy.To na javnoj tv ne smije raditi a ne dnevno hr i index hr može kako i kada hoće….Izgleda da ona to nije shvatila?

    • Antune, u glavama HTV novinara mi smo reakcionarni pljackasi sirokih narodnih masa na krivoj strani povijesti (skoro pa fasisti) a oni su humanisti i progresivni branitelji ljudskih i radnickih prava i naravno antifasisti (koji su se protiv velikosrpskog fasizma borili skrvajuci se po Grazu)

     Njih je nemoguce smjeniti ili otpustiti jer oni imaju ustavom zagarantirano pravo na rad.

    • Malo pretjerujemo mislim da ima i htv jako dobrih novinara problem je samo što nemamo ideološku različitost ili je imamo jako malo ali kažem vam pogledajte emisiju studio 4 pa ćete vidjeti da je to druga priča,
     jako korektno se vodi ta emisija i vrlo nepristrano,znači ipak stvari idu ipak na bolje…

   • Nije mi drago kad neka firma propada, ali tamo su se pojedini novinari dobro obogatili za neobjavljivanje pojedinih članaka pa ih mnogi neće žaliti..

   • Ovo je povijsna prilika SDP samoupravljacima da dokazu superiornost njihovog svjetonazora. Lijepo svi zaposlenici Novog lista prodaju svoje stanove u kojima zive i sa tim kapitalom otkupe dionice Novog lista te onda kao podstanari i investitori svojim radom i proizvodom konkuriraju na medijskom trzistu i ubiru zaradu i snose rizik. Posto su socijalisti odrede sebi 10.000 kn place i 6 tjedana PLACENOG godisnjeg, smanje si radno vrijeme na 6 sati i ako naprave najbolje novine u Hrvata obogate se i na to plate 75% poreza a ako ne onda propadnu i ostanu bez svog kapitala.

    kako svima tako i njima.

    • Novi list u BLOKADI.

     Poslovna Hrvatska:
     Blokade — Subjekt ima blokiran račun, 12.05.2014.

     Provjera — ozbiljno preporučena

     Sestrinski Glas Istre je u PREDSTEČAJNOJ. Iako je Glas Istre – Trgovina imao 2013. oko 260 mil. kn prometa, ostvaruje velike gubitke, pa mu je kapital na kraju 2013. bio NEGATIVAN, oko -15 mil. kn.
     Glas Istre je na koncu 2013. imao kapital patetičnih 0,2 mil. kn na aktivu od oko 27.

     Nije valjda da i oni ‘mrze kapital’?

 43. Znam da je netko vec spominjao ovdje Branimira Bilica i njegvu emisiju Glas za covjeka pa sam je danas prvi puta pogledao.

  Branimir Bilic – ocjena:
  – nekulturan – toliko je komotan da nije u stanju ispostovati pretplatnike koji ga placaju barem time da stavi kravatu. On je iznad toga.
  – ispran – izgleda kao da ga je zestoka bolest morila 6 mjeseci.
  – glup – cijelu emisiju postavlja kriva pitanja, kune bankare i kreditore ko da su oni dolazili u Hrvatsku gurati nam novce u dzepove a ne ko da smo mi njih molili u njihovoj kuci da nam daju pare…a na kraju emisije pita hoce li nam EU postaviti strucnu vladu da nas izvuce iz dreka, dakle sam sebi skace u usta
  – trivijalan – cijelu emisiju je “ozbiljan” ko da je on premijer, da bi na kraju emisjie podbo sa dva pitanja pa se cerece ko klinac u razredu koji je profesorici ukro naocale pa ju sada zajebava iz zadnje klupe

  prof. Slavko Kulic – ocjena:
  – pitam se kako je moguce da covjek koji toliko zna ne moze na 10-20 minuta sletjeti sa svojijh Olimpijskih visina i normalnim rjecnikom reci sto je posrijedi. Mislim da bi uz njega trebao sjediti Ante Prkačin da narodu prevede svaku profesorovu recenicu. Znam da smo svi ovdje razumjeli o cemu je profesor govorio ali sam isto tako siguran da 80% ljudi nije razumjelo 90% onoga sto je profesor govorio.
  – profesor je zasluzio nagradu za najnerazumljiviju istinu izgovorenu na hrvatskom jeziku hrvatskom gledateljima. Umrjece neshvacen da je neshvacen.

  Moje je pitanje – da li je zaista moguce da na 4000 zaposlenih i valjda jos 2000 vanjskih suradnika nema nikoga ko bi bio dovoljno civiliziran, obrazovan, informiran i potkovan da normalno vodi jednu neobaveznu emisiju u kretanjima u drustvu, o poziciji Hrvatske u susjdedstvu i svijetu??

  Ali sto ocekivati kada su nam voditeljske zvijezde Fodor, Dusko i ekipa kojoj je najjaca recenica: Molim pljesak za…..

  • Purger Dijaspora,kulića nije razumio ni branimir bilić što govori,vjerujte mi kada ga skuži neće ga tako često pozivati u emisiju…

   • A je li Kulić razumio što govori Kulić? MOžda nam odgovor na ovo pitanje približe ovi članci:

    Intelektualac – Yugoslowakia: Slavko Kulić protiv “slovačkog” modela, ali nije za kapitalizam
    Već 47 godina pratim ekonomsku misao. Ona se od misli stvaranja novih dodanih vrijednosti odrekla i otišla u pravcu prometovanja tuđim vrijednosti.

    Koliko ja znam, zadnjih 51 godinu (jer ovaj zadnji je pisan prije 4), ljudska rasa (homo sapiens) je doživio nezapamćen prosperitet, živi se radikalno bolje nego ikada. … ah da, zaboravio sam: u Sj. Koreji, Ugandi i Hrvtaskoj ‘zna se’ da je istina upravo suprotna. Iako i ‘znalci’ jako vole moderne lijekove, iPhonove i internet.

    Te također ovdje: http://www.effect-dubrovnik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=856:slavko-kuli&catid=57:osoba-dana-arhiva

    Inače na istom sajtu možete vidjeti i vrlo zanimljivu arhivu ‘Osoba dana’, među kojima je i naš antun!
    http://www.effect-dubrovnik.com/index.php?option=com_content&view=category&id=57:osoba-dana-arhiva

    • Odlično pitanje nenade,baš sam i sam o tome više puta promislio?Dijagnoza mu je dobra ali nisam čuo koju terapiju predlaže,osim onih priča o tkz. obrani nacionalnih interesa,meni svi ti recepti pomalo sliče na kopiju putinove rusije,znate ono “tržište to ne može ali mi to znamo i možemo,država bi trebala intervenirati…” a država godinama intervenira u brodogradnju i poljoprivredu a što više intervenira nama je sve gore i gore…Svi su za državni kontrolirani kapitalizam,samo i prizivaju državu da intervenira i “krene proizvoditi”,ova stara garda uopće nije ni skužila zašto su u južnoj koreji bogati a u sjevernoj siromašni,oni još uvijek misle da je država i struka svemoguća,da bi oni trebali dominirati tržišnim odnosima i da se na taj način oslobađa kreativnost ,lucidnost i poduzetništvo u društvu a ne shvaćaju da se tako sve guši?
     NAŠIMA nisu dovoljni fiskalni i porezni instrumenti za navođenje gospodarskih aktivnosti nego se svi zalažu za svemoćnu državu.
     Zar ih ovi do sada nisu slušali i stvorili gospodarstvo koje je u potpunosti naslonjeno i ovisno o državi?NAŠI ne shvaćaju pojam slobode jer stalno živimo u zarobljeni u državnim okovima pa nikako da nam se oslobodi pozitivna stvaralačka energija nego je držimo “under control” ali zato negativnu propuštamo da se širi kako i gdje želi,kao da imamo “pametne državne filtere” koji u “eter” propuštaju samo negativnu energiju i destruktivnu misao.Što je najgore svi imaju plemenite namjere da konačno dođe do spasenja nacije ali uz pomoć mame?Ništa bez mamice ne ide “jer mama zna najbolje što je za djecu dobro a što loše” a djeca na kraju čitav život ostanu adolescenti jer im je tako lakše provesti život,
     sa sise se nitko više i ne skida…

    • Ako malo promislite ovo političko ludilo i sizofrenija koja je zavladala na hrvatskom političkom prostoru direktno je povezana sa time da su političari i mnoge interesne skupine shvatile da će mama sve manje moći intervenirati ako ništa zbog toga što smo dobrovoljno ušli u zajednicu koja to jako ograničava,pa kada vam počme izmicati tlo pod nogama svi se raspamete,nastaje u glavama kaos a onda pale oni štosovi “obrana nacionalnih interesa,mali ponosan ali prkosan narod koji se ne želi prepustiti u ralje slobodnog tržišta jer “mamica-država” bolje zna što je za nas dobro od tih bjelosvjetskih razbojnika koji nam prodavaju priče o slobodama tržišta a iza njih se krije sotona u liku i djelu miltona friedmana” Zar ne vidite da smo se skroz raspametili?I staro i mlado?

    • Nevjerojatno je da se kod nas čitavo vrijeme nameću teze da je monetarna politika jedino odgovorna za prethodno razdoblje trgovinske neravnoteže i velikog uvoza koji je destimulirao domaću proizvodnju a polupismeni ekonomista bi morao znati da je monetarna politika bespomoćna ukoliko nije sihronizirana sa fiskalnom i poreznom politikom i da za sve to odgovornost snose politički populisti koji su demokratski ispunjavali ništa drugo nego volju naroda,odgovorna fiskalna i gospodarska politika ustvari i ne može pogriješiti ako vodi te politike na način “da sve što misli većina naroda da oni rade kontra”,to je siguran put u uspjeh pogotovo na NAŠEM području,samo neka osluškuju bilo većine naroda i neka rade u kontru,ne mogu faliti sve i da hoće,ne moraju za to čak ni biti školovani ekonomisti…

     Pa ne treba vam neka pamet da shvatite da ako vam bdp godišnje raste 3-4% a vi u tom periodu podižete primanja ljudi na proračunu za 10-15% ,proračun vam ide u nebo a što na kraju vi sa time u gospodarstvu “stimulirate”,to nije težak zadatak ni za osnoškolca?
     Što je najgore od svega upravo danas takvu promašenu politiku napadaju one interesne skupine koji su se u tim vremenima najviše zalagali za ovo o čemu vam govorim?To vam je isto kao da do 40-te godine svaki dan uzimate roditeljima iz novčanika 200 kuna a na kraju ih optužite da su oni krivci što ste vi naučeni na to postali nesposobni da se brinete sami o sebi,jedina je razlika što se ovdje radi o punoljetnim ljudima a u vašem slučaju ne već uzimanje novaca iz novčanika započinjete kao adolescent pa vam se to jako svidi pa tada ti vaši argumenti napada na roditelje i imaju neki smisao i drže vodu…

 44. http://www.index.hr/vijesti/clanak/korupcija-ili-samo-neukus-vrdoljakova-supruga-pohvalila-se-ledo-skrinjom-u-dnevnom-boravku-/743863.aspx

  Jeli vi ovo možete vjerovati?Ministrova žena stavi na facebook sliku ledove škrinje za sladoled?Jako bi bilo interesantno da nam objasni kako je nabavila?Možda je ledo počeo prodavati škrinje umjesto sladoleda ili vrdoljakovi toliko puno jedu sladoled pa su je “zaslužili”,inače nebi komentirao ukus-ledo škrinja usred dnevnog boravka?Ljudi moji gdje mi živimo?

  • Izvorni članak je na Novom listu: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mrtvi-kapital-Nekretnine-u-Hrvatskoj-podcijenjene-20-posto. Socijalisti iz novog lista ‘malo’ su pogrešno pročitali Proljetni izvještaj Europske komisije koji je ovdje: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee3_en.pdf.

   Kao što možete vidjeti i u njemu se eksplicitno navodi za Hrvatsku što se tiče tržišta nekretnina: “likely putting Croatia among countries with a more subdued outlook.”

   Ipak, ključno za primjetiti je da se cijela analiza u tom izvještaju Europske komisije zasniva na podacima Eurostata, koji su pak doslovno preuzeti iz Biltena HNB, koji to pak računa kao ‘hedonistički indeks cijena nekretnina’, a prema podacima koje im prodaje Burza nekretnina u kojoj je ključna osoba gospodin koji je (i sada ili samo bio) veliki investitor u nekretnine (neki projekt u Samoboru) i predsjednik udruženja posrednika nekretnina u notornom HGK. A prema tom indeksu su cijene u 2012. u RH – nećete vjerovati! – rasle. To nam dakle EU vraća naše prepakirano smeće.

   Kako biste stekli bolji uvid u perspektive hrvtaskog tržišta nekretnina, prilažem sliku jedne skoro dovršene zgrade (tako stoji već godinama) na prilično atraktivnoj lokaciji u Novom Zagrebu s oko 200-300 stanova. Taj je projekt jedna naša veća banka, teret na toj zgradi je još 2008. bio 135 mil. kn. Kako je ugovorena kamata povelika, to je sada stvarni teret vjerojatno oko 200 mil. kn. Uskoro će i to, napokon, kao i mnogi drugi projekti ići na tržište, HNB tjera banke da rezerviraju te plasmane i njima će uskoro biti oportuno to prodati najboljem ponuđaču. Možete li zamisliti što će to značiti za tržište nekretnina?

   zgrada Utrine

 45. http://www.iustitia.hr/hr/naslovnica/40-interesi/drustvo/71-neoliberalne-reforme-i-razlozi-svedskog-prosperiteta

  Evo malo o švedskom modelu oporavka i jasnom dokazu da socijaldemokracija na kraju uvijek i u pravilu zavije gospodarstvo u crno jer su apetiti države i mnogih interesnih skupina dobro organiziranih neograničene,tu od izbora do izbora nema kraja…

  Problem hrvatske države je taj što smo “svi mi socijaldemokrati” što lako možete vidjeti iz stavova svih političkih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni,preko jakih sindikalnih organizacija javnog i državnog sektora,pa sve do građanskih udruga pa naposlijetku interesnih skupina koje su do jučer ili još danas opstaju i žive zahvaljujući subvencijama.

  Zato ako se nešto brzo ne promijeni u ovoj zemlji ovaj sadašnji put je siguran put u propast i bojim se da NAŠI političari i nisu shvatili dubinu problema u kojima se hrvatska nalazi i da je upravo socijaldemokracija prouzrokovala 90% mentalnih problema koje mi imamo danas u društvu.Znate kada vam u sred mandata u ovakvim okolnostima na čelo ministarstva financija dođe čovjek koji vam se poziva na socijaldemokraciju,na antineoliberalni koncept,koji daje naglasak na krivnju banaka,proziva i hnb,praktično govori ono sve što narod želi čuti i potvrđuje misao koja dominira u javnom prostoru od početka krize onda ste sigurni da se ovoj zemlji ne piše dobro.
  Da bi shvatili da je to baš tako imate izjavu dragutina lesara koji je izjavio da ga je ministar lalovac ugodno iznenadio,naročito je bio sretan sa lalovcevim prozivanjem hnb-a?Ja se samo bojim da će to sve završiti jako neugodno po nas?Nakon izjava ministra lalovca jasno vam je kakvu je politiku vodilo ministarstvo financija jer gospodin lalovac je upravo bio desna ruka gospodinu liniću i njihove politike se neće u ničemu razlikovati osim u stilu i karakteru njih kao osoba.Bojim se da će od sada dominirati ideja da ako pokrenemo tržište nekretnina da će navodno svi naši problemi biti navodno rješeni i da će to skrenuti pozornost društva od potrebe za reformama.
  Čitavo vrijeme politički populisti bježe od rješavanja pravih problema i pokušavaju nametnuti svoja viđenja rješavanja problema u kojima sebi traže put da se što manje politički izlažu a što se oni manje politički izlažu to ova zemlja tone sve više u propast…

  Izjava ministra lalovca da fiskalna politika nije ključ izlaska iz krize je znak da je on promašio u startu “ceo fudbal” jer fiskalna politika u biti određuje tempo strukturnih reformi na nivou svih ministarstava i čitavog društva,bez pritiska fiskalne politike reforme se nikada neće sprovesti u mjeri kojoj su one potrebne u ovome društvu jer strukturne reforme i jesu jedini pravi put u smanjenu državne potrošnje i podizanju efikasnosti čitavog sustava,to i jest fiskalna politika koja nameće pritisak i tempo reformskih procesa…
  Nažalost NAŠA fiskalna politika i politika uopće ne vidi razlog mjenjanja smjera u vođenju fiskalne politike kao nešto što je nama u interesu nego sve eventualne poteze poduzima po sistemu iznude od tkz. vanjskih utjecaja i ultimatuma…Sličnu priču imamo i u politici prema reformama zato ćemo se još dugo dugo koprcati u blatu dok ne dobijemo vladu koja će imati hrabrost da poduzme i započme kao što kaže vujičić stotine reformi koje će ovaj neodrživi sustav okrenuti na glavu a to će jako boljeti…
  Bojim se da smo mi sada ušli u kolektivnu fazu da proklinjemo svijet oko nas “zato što on takav jest” umjesto da proklinjemo sebe “zato što mi takvi kakvi jesmo”,to je politika “promašio ceo fudbal” a to što se lalovac hvali svojom socijaldemokracijom neće nam pomoći da se izvadimo iz g u kojima danas jesmo,nego usudio bih se reći da će nam to jako i odmoći.
  Ali pričekajmo,živi bili pa vidjeli?Gdje se do sada u europi vodila tkz. socijaldemokratska politika i jare i pare tu dugo vremena nakon toga trava više nije rasla a ivo sanader je najveći socijaldemokrat koga je hrvatska ikada imala.Rezultat nam je svima jako poznat?By the way nije tržište napravilo u hrvatskoj balon nekretnina nego potpuni izostanak smislene porezne politike i svijesno manipuliranje prostornim planovima u suradnji sa građevinskim lobističkim grupama jer da su te stvari bile prepuštene tržištu nikada cijena nebi dosegnula razinu na koju su recimo došli stanovi u zagrebu.Da bi to osnažio argumentima zapitajte se koliko je stranih firmi ušlo u hrvatski posao sa tada više nego izdašnim i profitabilnim nekretninama-stanovima?Te priče da je tržište odredilo te cijene su totalna laž jer u velike poslove stanogradnje mogao si ući jedino i samo jedino ako si bio dobro povezan sa birokratskim ali i političkim strukturama jer su u startu stvari bile tako postavljene,NAŠI su mogli sve a VAŠI ništa.

  Pa to je danas jasno kao dan,taj busines je bio strogo i sofisticiranim tehnologijama kontroliran a ne kako se nama danas predstavlja da je bio prepušten tržištu jer nikada slobodno tržište nebi navuklo zagrebačke stanove na razinu 2500 eura m2 u državi gdje je prosječna plaća 600-700 eura?Kada su cijene odletile u nebo zbog ograničene ponude i svijesne kontrole prostornih planova,(ne)izdavanja dozvola,nejasnih i kompliciranih zakona koje si moga tumačiti kako želiš, ljudi su masovno kupovali stanove ne iz potrebe za njima nego “zato što im cijena luđački raste”,zagrebačke cijene stanova nije digla vanska potražnja iz eu kao npr u primjerima španjolske i portugala nego strogo kontrolirana državna i lokalna politika u sprezi sa određenim interesnim skupinama,kasnije je sve išlo po inerciji…
  U tome je pijana država skroz zakazala jer nije imala nikakvu politiku prema tome,ni socijalnu, ni poreznu,prostorno plansku,niti je pustila da se u tom sektoru razvije pravo tržište nego strogo kontrolirano što je bio i jedini način da cijene dostignu sulude razine za koje si odoka mogao vidjeti da nisu prilagođene standardu hrvatskih građana ali koga je tada za to bilo i briga?

 46. Baš sam htio ovaj link s poslovnog nalijepit,ti novinari su stvarno bagra,kako im nije neugodno ovako navlačit ljude…

   • Nenade a vidite kako su populistički najavili porez na kamate,da se neće oporezovati veći iznosi od cca 400-500 tis kuna štednje,ljudi koji imaju veće iznose već razrađuju sistem kako raspodjeliti po obitelji štednju i onda kada ne ispune ciljeve proračuna reći će da su njihove projekcije bile točne ali da su ljudi kasnije prebacili novac na širu obitelj da izbjegnu porez pa da zbog toga nisu ispunili cilj od 300 mil kuna u proračunu…
    A ove priče da će nekretninama porasti cijena je razina pećine?
    To vam je isto kao da kažete da uvodite pdv na promet dionicama ili porez na kapitalnu dobit pa kažete da će zbog toga cijena narasti?To će još više utući likvidnost tržišta.Jasno kao dan!

 47. Ti PR pokušaji će MOŽDA navući samo najgluplje. U široj obitelji su se u posljednje dvije godine prodala dva mala stana, kupio jedan malo veći, renovirao jedan srednji, a prodaju se dvije kuće i jedan apartman na moru. Tražene cijene ruše svi kupci i to u startu za cca 20%, prodavatelji su toga već polako svjesni pa su i sami počeli smanjivati cijene. Uglavnom, danas čak i vrlo ekonomski neobrazovani gradjani RH koji se deklarativno zalažu za socijalizam i nekretninsku ekonomiju shvaćaju da su cijene nekretnina počele s padom i da je samo pitanje kad će početi slobodan pad cijena.

 48. Baš koja logika,trošak poreza će prebaciti na kupce to će sigurno potaknuti tržište,mislim koje pretenciozne izjave:zadnja šansa za ovako jeftine i pristupačne stanove,kraj ere jeftinih stanova(2000 eura kvadrat za štakornjak u centru je jeftino???) Strašno,ali najgore je što 90 posto ljudi nije ništa naučilo iz ove krize,da im banka odobri kredit oni bi svi kupili sad ponovno stanove(šta je sigurno sigurno je),ali srećom većina takvih više nije kreditno sposobna…

 49. Molim nekoga da malo ozbiljnije proanalizira ove najave uvodjenja PDV-a umjesto poreza na promet nekretninama objavljene u Poslovnom 14.5. Intuitivno mi je jasno da s radi o navlakuši, ali ekonomsko obrazovanje mi je preslabo da bih sam procijenio koji bi se točno efekti mogli očekivati od ovakvih poreznih promjena i utjecaj na tržište nekretnina, cijene itd.

  Hvala

 50. Još jedan intervencionistički alat u pokušaju da se spriječi da tržišni mehanizmi odrade svoje. U ovoj zemlji možeš na svemu izgubiti. Jedino gubitak na nekretninama je, čini se, zakonom(ima) zabranjen.

  • @Dandy, mislim da je ovo loše za tržište nekretnina, a da će katalizirati pad cijena. Da ste u poziciji onih koji imaju stanove za prodaju, a da znate da će vašem kupcu to za pola godine biti oko 5% skuplje, u uvjetima kad cijene padaju, a vaš potencijalni kupac to ne mora kupiti, što biste napravili? Pa ako ste racionalni, vjerojatno snizili cijene sada samo da se riješite tih stanova.

   Dugoročno, ovime svi vlasnici nekretnina gube, jer imate trećeg igrača u transakciji koji uzima veći dio, pa manje ostane i kupcu i prodavaču. Čak i kod onoga što ljudi misle da apsolutno moraju imati, npr. cigarete, uvođenje većih poreza smanjuje potrošnju.

   • “Čak i kod onoga što ljudi misle da apsolutno moraju imati, npr. cigarete”, što mislite o onima koji troše trećinu plaće na cigarete i kažu da ne mogu bez toga i odriću se svega ostalog zbog cigareta?
    Jesu cigarete (bile) razlog Vašeg ne ulaganja u ADRS? 🙂

   • Kao da je ratio i do sada prevladao i kao da je ikada. Pogotovo u biznisu, gdje se takoreći do jučer, marža od 100-150% godišnje gotovo podrazumijevala. Kad bi slučajno bila manja, bili bi užasno nesretni. 🙂 Naravno da će prodavači pokušati teret prebaciti na krajnjeg kupca. Čak je i terminologija paradoksalna. Fizička osoba, najčešće krajnji korisnik nekretnine, nije obveznik PDV-a, ali jedini on u lancu na kraju ga doista i plati. 🙂 Efekt ovoga, moje je uvjerenje i predviđanje, bit će duboko smrzavanje tržišta nekretnina zbog izostanka potražnje, umjesto tržišnog pročišćavanja, pa sam u tom kontekstu napisao ovo gore. Znači, ipak se slažemo. 🙂 Možda jedino što donese ova novost je da će potaknuti vlasnike nekretnina da ih iznajmljuju. Kako su vlasnici neprodanih većinom banke, mislim da će i to ići prilično traljavo. Ipak su banke, a ne trgovci i posrednici nekretnina.

    • Nadam se. ali kako se odjedanput od razumnog Linićevog modela oporezivanja nekretnina,gdje nema poreza za nekretninu u kojoj živiš i čak za vikendicu, došlo do ovoga? Ako ti je cilj zakona da potakneš najam, onda stavi stopu koju se neće nikom ni dati ni isplatiti izbjegavati. Ovako, svatko će prevrnuti nebo i zemlju da nađe način, kako ga izbjeći, a efekt za proračun bude 0. Ako želiš penalizirati neobrađivanje poljoprivredne zemlje, što te sprečavalo da to napraviš i do sada? Od poreza, do naplate košenja i istrebljivanja ambrozije i krpelja. Ako nekog hoćeš destimulirati i penalizirati, onda to čini vlasniku (špekulantu, ne onome koji nekretninu koristi za djelatnost i biznis), a ne kupcu.

    • Dandy kako mislite “ali kako se odjedanput od razumnog Linićevog modela oporezivanja nekretnina,gdje nema poreza za nekretninu u kojoj živiš i čak za vikendicu, došlo do ovoga” ? Po Linićevom modelu oporezivala bi se i nekretnina u kojoj živiš i vikendica.

    • Ma dobro, u žurbi nisam bio baš precizan. On je htio da se sadašnja komunalna naknada de facto preimenuje u porez. A progresivna stopa bi se primjenjivala na svaku iduću nekretninu i nekretninu u kojoj se ne živi, dakle i one za prodaju. To bi dakle vjerojatno “potjeralo” prodavače koji drže (pre)visoke cijene, jer trenutno nemaju nikakvog troška zbog toga. Kad bi imali progresivnu stopu onda neka cijene i prodaju koliko hoće i još plaćaju porez po vlastitoj “procjeni” vrijednosti. Isto bi vrijedilo za neiskorišteno poljoprivredno i građevinsko zemljište. Ali to nije prošlo zbog klijentelističkog koalicijskog partnera, pa su sada izmislili ovakvog monstruma od zakona. Njima bolje i jednom 25%, koje će ionako prebaciti na kupca, jednom kada nađu budalu, nego recimo 5% svake godine iz vlastitog džepa tokom recimo 5 godina procesa traženja budale, koja će kupiti po tim cijenama. 🙂 Crony zakoni za crony kapitalizam.

 51. Meni je jedna stvar ostala nejasna a ta je dali će se pdv obračunavati samo kod prodaje zemljišta od strane obveznika pdv-a(firmi,obrta) ili će se on obračunavati i u trgovanju između dvije fizičke osobe?Nisam vidio zakon pa mi je nejasna i ta “dobrovoljnost” primjene pdv-a kod poljoprivrednog zemljišta?Jeli netko to proučio?

 52. Postoji još jedna nejasnoća kod pdv-a na zemljišta;što će hipotetski biti sa onima koji su kupili zemljište na njega platili porez na promet od 5% prije 01.01.2015 godine a sada će pri prodaji na to dodavati pdv 25%?U tom slučaju oni su oštećeni u odnosu na ove koji će kupovati zemljište nakon tog datuma i koji će moći prebijati taj porez pri kupnji od 25% tako da će na njih taj porez djelovati neutralno a ovi što su kupili zemljišta prije biti će jako oštećeni što bi se čak moglo nazvati retroaktivnom primjenom gdje jedni u odnosu na druge dolaze u neravnopravan položaj?Masu mi je tu stvari nejasno?

 53. U principu programi NAŠIH stranaka će sljedeće izbore izgledati ovako;”protiv smo rezova ali AKO BAŠ MORA protiv smo rezova mirovina i soc.davanja(to mi sliči na laburiste ako formiraju vlast),zatim će napisati da su za kombinaciju smanjenja rashoda i povećanja prihoda(u prijevodu na hrvatski; i jare i pare,to zastupaju svi a to znači i sve može),zatim će reći da će poticati malo i srednje poduzetništvo i uklanjati birokratske prepreke za investicije i navesti još pet šest gluposti i to će im biti gospodarski program za osvajanje vlasti?Svi su u opoziciji protiv svega a onda kada dođu na vlast izaći će pred narod “uplakani i zabrinuti” nalik na milanku opačić koja kada se pojavi na tv odmah svojom ozbiljnošću i zabrinutošću djeluje -0,1% na bdp i oni će onda reći “mi to nevoljko radimo ali jbg moramo” ovi ispred nas su nas uništili”

  • Za jovanovića je Šuker predziđe bontona. Neka ga prijavi fifi ko šimunića, “hrvatski” ministar sporta. Što sije to i žanje

   • Navodno Jovanovic nije cestitao Ciboni na osvojenoj lizi u Beogradu , a bio je tamo, kao ministar sporta trebao je to napravit, druga stvar jedino on nije vidio kad su palili Hrvatsku zastavu u Bg prije par mjeseci na onoj utakmici,,,dobro velis, kaj sije to zanje,,,
    Druga stvar je ajmo reci stvar bontona , ne navijam za predsjednika Josipovica, daleko od toga i smatram da nam takav ne treba al ipak on je neki izaslanik tog istog.
    Treca stvar, mislim da Jovanovic nije dorastao da bude ministar pa mozda cak ni neki nizerazredni politicar, Fifa je vec nekoliko puta rekla da ce nas izbacit sa svih takmicenja ako ce se politika mijesat u sport, al izgleda da mu to nije doslo do glave ili ne zeli da mu dode ?

   • Šimunića je fifi prijavila njegova luda pamet a ne jovanović?Sieg heil i za dom spremni u civiliziranom svijetu imaju isto značenje iako nisu nastali u tim režimima.To što smo mi dio neciviliziranog svijeta koji to ne razumije nije nam zato kriva fifa.Nama i danas trgovi nose imena komunističkog diktatora tita pa je i to nama normalno.Puno je toga nama normalno što je civiliziranim ljudima abnormalno ali što se može,takvi smo kakvi smo?

    • Što FIFA zna što znači za dom spremni. Na temelju čega? Koje povjesničare konzultiraju? Pun mi je k srpske propagande i našeg ispričavanja dovijeka. Zamisli da u Srbiji ministar sporta bude Hrvat pa da nakon što neki delija zapiva od topole pa do ravne gore, da ga prijavi fifi. A nama što mi trebamo misliti pametuju Jovanović, Frljić, Ivančić i slični. Jesi 91 ikoga vidio da je rekao smrt fašizmu? Četrdeset godina režima, golog otoka, štafeta, medija u želji da se povijest prikaže crno bijelo, sve pade 91. Zašto? Zato što je bila laž. Hrvat u Istri je mogao biti samo partizan jer su ga predali Italiji, a što je mogao biti Hrvat u Lici nakon srpskog odbijanje svake primisli o hrvatskoj državi. Komunjare su lukavo upravljale tim procesima i stvorili svoj režim. Nije povijest jednoznačna i ja ne prihvaćam da je za dom spremni isključivo ustaška stvar. Da je predsjednik tada bio josipović i kuna bi danas kod fife bila zabranjena. S ovakvim ljudima kao Jovanović nikad pomirbe kod nas, a ja ne pristajem na pomirbu po kojoj bi o povijesti morao misliti kao Jovanović i josipović. Toga smo se naslušali i zato ih treba maknuti s vlasti što prije. Ispao sam naivan kad sam pričao svojima da je možda bolje izabrati ideološki drugačijeg, ali koji će manje krasti i uhvatiti se ekonomije. Imamo jednake lopine, a ideološki smo se vratili u 45

 54. Logični zakljucak ovog poteza je destimulacija kupovine gradjevinskog zemljista(koji uglavnom nisu u vlasnistvu banaka), te indirektno stimulacija kupovine stanova (u vlasnistvu banaka)

 55. Vi sokoliću sory ništa i ne razumijete ali pogledajte kazne u njemačkoj i austriji za sieg heil a to vam je rimski vojnički pozdrav koji znači živjela pobjeda,preuzeo ga 1920 musolini a kasnije nijemci,u austriji možete dobiti i 12 godina za takvo što…Evo danas skup branitelja gdje se slavi šimunić protiv kojeg ja osobno nemam ništa,dapače znam da je taj pozdrav uvjetovan njegovim odrastanjem ali on je napravio glupu stvar i točka.
  Ako danas branitelji poručuju svijetu i hrvatskoj javnosti da je to ok mene kao branitelja vrijeđa što to čine i u moje ime…Vi i ja sokoliću o tome imamo sasvim različita mišljenja,meni je i komunistički režim bio zločinački i to ću uvijek reći ali ustaški režim je bio u funkciji i savezu najvećeg zločina u povijesti ratova,to je bio ober zločin temeljen na rasnim zakonima,neviđen u povijesti zapadne europe,zločin nad zločinima,napisan na papiru i u ustavu.

  • Ustaški režim je bio zlo, ali ma što itko tvrdio neće me uvjeriti da je ustaški režim u startu osnovan u želji da se ubijaju Židovi i Srbi, osnovan je iz želje za. Samostalnih hrvatskom državom. Što se poslije događalo, kakvi zločinci su preuzeli vodstvo i kako je to završilo to znamo. Ali ma kakvi zločini se napravili to ne mijenja činjenicu da je režim došao na vlast iz želje hrvatskog naroda za državom. Isto kao 91. Mogli smo mi 91 poludjeti i napraviti još veće zločine nego ustaše, ali zar bi to promijenilo činjenicu da smo u rat išli da stvorimo državu. Neću donositi pravorijek za poklič za dom spremni, ali smeta me da mi oni kojima je ustašluk bio sve sto ih je asociralo na hrvatsku, oni koji i dan danas štite udbine koljače imajući mnoge olakšavajuće okolnosti za neke druge ideologije, a koliko ja znam komunizam je kriv za više zločina od fašizma. Idemo se dogovoriti što može što nemože, ali diktat crvenih, izvini Antune možda ništa ne razumijem, ali ne pristajem na to. Da mi oni koji su prijavljivali one koji su slušali vicu vukova i vilu velebita, budu moralne vertikale i određuju što da mislim, to ne prihvaćam.

  • Oprostite Antune ali zar nije i komunistički zločin bio neviđen u povijesti istočne Europe i nekim zemljama Azije?

 56. Da Antune, vi ne shvaćate da fašizam nije fašizam ako su namjere plemenite i ako su komunisti radili zločine. To vam je sve jako relativno, barem na brdovitom Balkanu…

   • Sarkazam (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso) je zlobna, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga (“koja grize u meso”); pojačana ironija. To je oštra, pakosna poruga, jaka ironija, obično zasnovana na paradoksu. Polazište joj je negativan stav prema onomu kojem je upućena.

 57. Drago mi je da ste rekli da je ustaški režim bio zlo,svi naravno znamo da nisu svi nijemci ili ustaše i domobrani ušli u vojsku da čine zlo već su to bili ideali,neke ljude su kupile vojske da i nisu znali za koga se bore ali činjenično je točno da su bili pripadnici režimske vojske koja je činila užasno zlo i taj režim se formirao na jasnim rasnim zakonima.Užasno sam alergičan da zločine ustaša pravdamo zločinima komunista,meni čak ni bleiburg nije toliko sporan kod antifašista iako je to bio veliki zločin,reći ću vam zašto jer tada su i saveznici činili velike zločine po njemačkoj itd,to je bilo pobjedničko iživljavanje jer tada ženevska konvencija i pojam ratni zločin nisu imali takvu težinu koju imamo danas ali kada se uspostavio mir i kada se oružje stavilo u vojarne komunistički režim je i dalje u miru činio zločine,proganjao političke protivnike itd,itd.Tu je meni kvaka zašto ja mislim da je i taj posljeratni režim bio zločinački,naravno da je i bleiburg užasno zlo ali kada pogledate što je predhodilo tome-jedan jasenovac jako teško ste mogli očekivati da se neće dogoditi upravo takva osveta koja nije gledala tko je kriv a tko prav.

  Moram vam reći da sam jako tužan kada sam vidio današnji braniteljski skup u lisinskome,zviždanje matiću,deranje za dom spremni,kao da netko želi proizvoditi vječne tenzije u društvu a danas nam je to najmanje potrebno,ako ste primjetili gotovina nije prisustvovao skupu,to možda nešto i govori?Takvi skupovi neće ujediniti branitelje nego će ih razdvojiti ne samo branitelje nego i hrvatsko društvo a tko to radi taj ili razmišlja emocijama ili nema dobre namjere?To jednostavno nije dobro za hrvatsku a ponajmanje na status nas branitelja u očima mladih ljudi,bojim se da idemo putem partizana i subnor-a?Pa ćemo se poslije čuditi kako nas mlade generacije ne poštuju dovoljno,kako će nas poštivati djeca sdp-ovaca ako pozovemo na skup ministra branitelja i divljački ga izviždimo?Što su ga uopće zvali?
  Da ga izvižde i uživaju u tome a čovjek branitelj i prošao logore?
  Ako tako mislimo da će nas ljudi poštovati onda se grdno varamo,početi će nas sve zajedno percipirati kao neke ekstremiste koji rade na podjelama društva na crvene i crne?Možda je to nekima i bio cilj?A to je onda žalosno?

 58. Hoće li ikada završiti 2. svjetski rat u Hrvatskoj? Ako ne u Hr, onda barem ovdje na blogu? Ipak si utvaramo da imamo nešto bolja razmišljanja, nego većina populacije.:) A svejedno se lijepimo na baš svaki dnevno politički ideološki ljepak, koji nam serviraju. Shvatite ljudi, današnja politika svih opcija, nema nikakve odgovore na današnja pitanja, probleme i život, pa nas “kure” i truju sa stvarima iz pećine. Politika, političari i “ideologija”, preuzeli su baš sve! Ovo nije normalno, vrišteći konflikti izviru iz svakog slova i riječi, a u pozadini lobiranje, sukob interesa i podjela plijena. To što nam se servira kao važno i društveno relevantno gore je od pevaljki i turbo folka! I naravno da neće nikakav konsenzus i društveni dogovor. Postalo bi sasvim jasno da je car gol.
  Volio bih da probamo biti realni i iskreni sami sa sobom, što se tiče događaja u prošlosti. Obećajem da zadnji put pišem o tim gluparijama. 😀 Ne možemo ondašnje događaje mjeriti današnjim metrom. Evo i moj obiteljski primjer. Rođeni brat moga pokojnog djeda, studirao je sa Pavelićem. Po neprovjerenim pričama starih, bili si čak i dobri u mladosti. Tamo tridesetih bio je vrlo ugledan advokat i branio je mnogo ondašnjih komunista i vrlo vjerojatno i sam bio simpatizer. Ne činiš valjda sve u životu samo zbog novca. Kad je Pavelić došao u Zagreb, ubilo ga treći dan iza toga. Također, neprovjerena priča kaže da je bio u Pavelićevih top 50 koje treba smjesta zbrisati sa spiska živih. I što ćemo sad? Zar bih ja i cijela moja obitelj trebali do smaka svijeta mrziti sve ljude koji imaju nekoga u familiji tko je bio u ustašama? Ne pada mi na pamet. I kako bi to uostalom pomoglo da svi skupa danas živimo bolje i kvalitetnije? Da ne ispadne da nešto opravdavam i relativiziram, reći ću i ovo. Bleiburg je strašan i neopravdiv zločin. Ali kao što sam već rekao, kao i onaj gore, nemjerljiv današnjim metrom. I nije endemičan. Pogledajte fizionomije današnjih njemačkih 70-godišnjaka. Jebeš mi sve, ako ih više od polovice nema rusku fizionomiju! 😀 Rusi ratno silovanje kao ratni plijen ili način osvete nisu izmislili, ali su ga praktički patentirali. Ameri su pak to činili malo suptilnije. Gdje god bi se zadržali duže vrijeme, praktički bi cijeli grad pretvorili u bordel. London, Pariz, Napulj… A cure im se podavale manje za novac, a više za hranu. I ako se vratimo na NAŠ Bleiburg, nije li vrijeme za trenutak iskrenosti? Bi li poraženi imali više milosti, da su kojim slučajem oni pobijedili? I što.mislite zašto nikad lustracija i slične stvari nisu prošle u Hr. Pa, 90% utemeljitelja moderne Hrvatske ne bi mogli javno i politički djelovati u tom slučaju. Samo konvertitstvo stalno je.

  A kolege branitelje pitao bih ovo. Donijeli ste slobodu ovoj zemlji ili barem priliku da živi. Ali što ste učinili sa vlastitom slobodom? Meni se čini da ste je prodali za par čvaraka i šaku privilegija. i još dopustili inflaciju vlastite borbe, pristavši na registar od 500 000 u kojem je barem pola lažnjaka. I još zauzvrat političkim i ideološkim sponzorima obavljate prljave poslove, uključujući puzajuće državne udare od Rive do Vukovara. Pogledajte Izrael gdje su veterani važna i cijenjena društvena snaga, a mnogi vojnici bili i premijeri. Žao mi što to moram reći, ali uspoređujući njih i nas, mi smo dopustili da nas uškope. I opet vrijeme za trenutak iskrenosti i pogled u ogledalo. Što promoviramo? Patriotizam ili turbo folk domoljublje iz prizemnog koristoljublja?

  • Sve potpisujem Dandy, ali ko potencira prošlost? Prvi potez im je bio ukidanje pokroviteljstva nad Bleiburhom, perković i Sl. Meni je djed nestao tamo i pratio sam očeve traume radi toga, i samo reći to su tada svi radili je površno, tamo je umlaćeno pola hrvatske mladosti, a sad će Jovanović i stazić moralizirsti o dvije ustaške kape istodobno slaveći četnički ustanak koji je začinjen zločinima pod lijepim kapama. Da li bi ove budale koje su zviždale matiću jučer bli tiši da nije u javnom prostoru prošlih godina bilo jovanovića i sličnih. Nije to rezultat samo sitne špijunske HDZ igre. Neću više o 45 oj, i partizan Đuro Đaković me zahebo jučer, koketirao sam s partizanima i tako mi i treba:)

   • Sokolić,ne može hrvatska država u drugoj državi biti pokrovitelj za bleiburg dok se tamo pojavljivaju ljudi u ustaškim uniformama jer nije primjereno da hrvatski dužnosnici stoje među njima a u drugoj državi ne mogu osigurati da se ti ljudi sklone i takvo pokroviteljstvo bi netko iskoristio da u međunarodnim odnosima blati hrvatsku državu ali se slažem da je trebalo naći alternativno mjesto u hrvatskoj gdje je država morala biti pokrovitelji i obilježiti taj dan a ima masu mjesta gdje su se poslije rata učinili veliki zločini,nije bleiburg jedini.Tu je ova vlast teško pogriješila.Mi se konačno moramo odrediti prema komunizmu i time bi ušutkali sve tkz. veeelike ustaške patriote,to treba jasno razdvojiti od antifašizma jer komunisti i ustaše čine sličnu stvar,jedni poistovjećuju stvaranje hrvatske države sa ustaštvom a drugi antifašizam sa komunizmom.To su NAŠE povijesne zablude u kojima još živimo jer usudio bih se reći da smo mi zbog toga bolesni,to je isto kao današnja priča da nas je tkz. neoliberalizam doveo u ove probleme a i retardiranome je jasno da je to bio partijsko-birokratski socijalizam-mutant.
    Mi jednostavno nemamo zrelost u prosudbi nego uvijek otiđemo glavom u zonu koja graniči sa zdrave pameti,što je najgore to nam se stalno ponavlja i živimo vječno u fazi kolektivnog ludila,nama treba državnik koji će nam svima zajedno reći što je istina a što nije a pri tome to neraditi navijački sa obzirom na svoje obiteljsko stablo jer onda opet upadamo u zonu NAŠIH i VAŠIH,trezvene glave jer stvari su tako jednostavne i očite da jednostavnije ne mogu biti,zašto se to do sada nije radilo meni nikako ne ide u glavu…

  • Dandy i mene nervira što nas se u biti u masu slučajeva predstavlja kao turbo folk,problem je taj što su nakon rata galamđije preuzeli mnoge braniteljske udruge a masa nas normalnih ljudi smo se što je i logično posvetili svome poslu i životu,meni braniteljstvo nije zanimanje,čak nisam ni služio jna jer sam izbjegavao sluteći što će se dogoditi.Usudio bi se reći iako nisam uvezao ni auto na braniteljsku povlasticu a kamoli tražio što drugo da je i hdz-ova i ova vlast vodila brigu o braniteljima u okviru svojih mogućnosti.
   Mogu vam samo reći da me negdje prošle godine iznenadio poziv iz ministarstva obrane,na drugoj liniji je bila pomoćnica ministra i pitala me kako sam i da ako mi što zatreba u životu da je ministar rekao da su mi njegova vrata otvorena.Jako me to ugodno iznenadilo iako sam rekao da mi u životu ne treba ništa i da zato nisam išao u rat a naposljetku da sam iza rata sve sam stvorio.Sa te strane i hdz-ova i sdp-ova vlast čini maksimalno u okviru proračunskih mogućnosti puno toga za branitelje jedino hdz uvijek kada dođe u opoziciju pali branitelje i okreće protiv tkz. nenarodne vlasti i to me jako ljuti jer kakva god da je vlast nju je birao narod i to je podcjenjivanje svog vlastitog naroda i podmuklo manipuliranje braniteljskom populacijom.
   Pa minimum političke korektnosti moraš imati ako si sam izglasao ćirilicu u vukovaru da šutiš i pokriješ se po glavi a ne da svaljuješ krivicu na vlast koja je samo išla provesti zakon koji si ti donio,naravno i ta vlast je to radila na pogrešan i netaktičan način ali da nije ćirilice smislilo bi se već nešto drugo.
   Sličnu priču smo imali za vrijeme račanove vlasti.Sjećam se jako dobro da su me neki branitelji sa visokim činovima tada uvjeravali da su budiša i gotovac jugoslaveni na što sam im ja rekao da je to rub zdrave pameti i da se jednom prestanu baviti jugoslavenima jer jugoslavije više nema.
   Nemam pojma kakav je matić ministar ali ne možeš pljuvati i zviždati čovjeku koji je bio branitelj i prošao pakao logora jer ti sa time pljuvaš po sebi.To je ona priča NAŠI i VAŠI.Na kraju ispada da su andrej plenković ili gordan jandroković veće hrvatine od ministra matića a koliko vidim u biografiji rata nisu vidjeli,čak je taj plenković upisao pravni fakultet kada i ja ali sam ja otišao u rat a on koliko vidim u biografiji nije.Ne zamjeram samo kažem kako se u nas stvari postave i to onda vodi u zonu izvan zdrave pameti,što je najgore to prolazi,i od ljudi radimo idiote…

   Čovjek koji nije bio u ratu je NAŠ a ovaj što jest nije?Gdje je tu logika?Dali je to zato što je ovaj za referendum o braku a ovaj nije?Po toj logici i ja nisam NAŠ?Sa takvim politikama mi od ljudi pravimo neandertalce,to je poigravanje i potcjenjivanje elementarne inteligencije ljudi kojima se obraćaš?Slično se manipuliralo sa generalom gotovinom ali on je jako pametan čovjek i nadasve svoj da je to jako dobro shvatio i razočarao mnoge koji su od njega očekivali ne znam što kada izađe iz zatvora gdje je na pravdi boga ogulio 10 godina?Danas mu mnogi zamjeraju što je dobio koncesije za tune a nitko ne govori da je čovjek ogulio 10 najboljih godina u zatvoru.Pa dužni smo mu dati ne jednu nego deset koncesija jer je oderao deset godina u zatvoru i to samo zato jer su se oko njegove priče vodile igre i igrice i što institucije hrvatske države nisu odradile svoj posao i time indirektno svalile krivnju na njega za zločine nakon oluje.
   Pa ima nas zbog toga pravo tužiti i tražiti milijunske odštete za svaki dan proveden u zatvoru,mi stalno zaboravljamo da je on ogulio u haagu isto vrijeme kao da je ubio čovjeka?A danas kada navodno nije NAŠ i neda da se sa njime manipulira onda nam smetaju kavezi za tune?

   To je naše licemjerje koje je sveprisutno?Matić nije NAŠ a plenković, jandroković,frano matušić i ostalih tisuće jesu?Recimo na ovom braniteljskom skupu nisam vidio antu kotromanovića?Zar ni on nije NAŠ?A ova priča o ustašama i partizanima kao i o diktatorskom komunističkom režimu je tako jednostavna da jednostavnija ne može biti,sve je povijesno očito i očigledno samo mi ne želimo stvari zvati pravim imenom jer nam mutna voda odgovara,neki od toga jako dobro žive i na tome jašu…
   Ja ne znam zašto i kome je teško reći da je ustaški pokret bio fašistički,
   sramota hrvatske,da je antifašizam bila reakcija na fašizam i ispravan pokret ali koji se kasnije pretvorio u zločinačku jednoumnu diktaturu,pojednostavljeno to bi nam djeca trebala učiti u uđbenicima.

   Ja ne znam u čemu je tu problem,kada je ovo danas sa povijesne distance tako očito da očitije ne može biti.Jesu li nijemci manje zaljubljeni u svoju državu zato što većinski osuđuju svoj fašizam?Ja mislim da nisu,da time pokazuju zrelost,poštovanje i veću ljubav prema svojoj domovini i da ih svijet zbog toga jako poštuje.Onaj koji danas veliča ustaštvo taj ne poštuje svoju zemlju i čini joj štetu u međunarodnim odnosima ali isto tako tko danas veliča posljeratno razdoblje i komunističku diktaturu taj radi potpuno istu stvar?Jedno je antifašizam a drugo je komunizam,masa antifašista boraca pogotovo hss-ovci su nakon rata bili razočarani sa onim što se dogodilo iza rata a i tada su nastupili galamđije,partijski komesari,čobani koji su koristili sve moguće beneficije,glumili lokalne šerife,prokazivali ljude,tražili neprijatelje itd jer da im nije bilo rata nebi bili nitko i ništa,takvi se obično pojave iza rata u prvim redovima za beneficije,prozivaju druge i traže nove neprijatelje,njima rat nikada i ne završi.
   Uvijek je sve isto jer na ovim prostorima nije bitno što si bio u ratu nego što vičeš nakon rata da si bio.

  • Imenjače, nije problem što je netko nabrojio da nas ima 500 000 branitelja, to je dobro, nema tu lažnjaka, svi su ti ljudi na neki način sudjelovali u Domovinskom ratu i na svoj način branili Hrvatsku i nemaju danas nikakve privilegije. Imaju samo papir na kojem piše da su u jednom razdoblju svog života sudjelovali u obrani i stvaranju samostalne Hrvatske. Nisu svi ni trebali biti s puškama u rovovima – bilo nas je dovoljno.
   Problem je u “Judinim škudima”, mirovinama i invalidninama kojima su kupljeni ratni vojni invalidi i koje su im onemogućile da aktivno sudjeluju u izgradnji slobodne Hrvatske.
   Problem je u socijalističkom poimanju “pravde” i pune zaposlenosti po kojem umirovljeni branitelji ne mogu legalno raditi i primati zasluženu mirovinu jer na ograničenom tržištu s dogovornom ekonomijom “oduzimaju” radna mjesta “zdravim radnicima”.
   Istina, problem je i u postojanju “lažnih” ratnih vojnih invalida koji su ostvarili prava koja im ne pripadaju, ali to je minoran problem kojim se trebaju baviti sudski istražitelji, bez velike pompe ili što bi rekli stari Latini “sine ira et studio”.
   Možda je zaista sazrelo vrijeme da se branitelji trgnu, te da se kao u spomenutom Izraelu ili još bolje SAD-u i drugim demokratskijim društvima izbore za svoja prava mjesta u hrvatskoj državi i društvu. Status pasivnog umirovljenika, s dugoročno sve lošijim mirovinskim primanjima nije ono s čime bi branitelji trebali biti zadovoljni.

   • Slažem se, naročito sa zadnjim pasusom, ali nikako ne bih volio da se to mjesto u društvu ostvaruje na subnorovski način. I tako je, nije problem u mirovinama, nego u pasivnosti, kreativnoj, radnoj i društvenoj, a čini se da je to i bio krajnji cilj. Tom cilju poslužila je i brojka od 500 000. U tom smislu mediokritetima i populistima jako odgovara povremena instrumentalizacija pojedinih braniteljskih skupina. Tako ruše ugled i kredibilitet cijeloj populaciji, a bez toga si ništa. Naravno, to je moguće zbog NAŠEG mentalnog sklopa pećine, kao što kaže Antun, i zato što što živimo predpolitičko doba i stanje, kao što kaže Nenad, gdje se sve svodi na pozu, iznuđeni konflikt, manipulaciju… Zato i nemamo društvenog konsenzusa, jer samo naizgled suprotstavljenim vladajućim kastama, to bi prepililo granu na kojoj sjede. Bez toga, nikakvog smisla njihovo daljnje postojanje više nema.
    U SAD vam je vrijeme provedeno u vojsci izvanredna referenca kada tražite posao. Poslodavci drže da ti ljudi imaju u sebi više discipline, organizacije, odgovornosti, bolje se snalaze u kriznim situacijama…, ali njihov mentalni sklop, za razliku od NAŠEG pećinskog, već odavno na Mjesecu. Najmanje.

 59. Antune,
  još vam samo malo fali pa da istinu shvatite do kraja, jedan dio povijesti vam je ostao zamračen.
  Možda biste trebali malo proučiti povijest ustaškog pokreta, a možda je problem u SDP-ovim ministrima koji Vam kao svom branitelju nude svaku pomoć u životu.

  • Ne nudi meni nitko nikakvu pomoć niti me ti ljudi znaju niti su me ikada upoznali,pretpostavljam da su čuli za mene jer tamo gdje sam ja bio mogu se ljudi nabrojati na prste dvije ruke iako to i mnogim mojim galamđijama u mome gradu jako smeta ali jbg tako je bilo,mogli su i oni tamo bit,tko im je branio.A što se tiče povijesti nemojte meni o njoj pričati pola familje mi se odselilo iza rata i to na vesla su bježali u italiju pa u južnu ameriku,tek krajem 80-tih prvi put došli u posjet u hrvatsku,zapljenjena imovina itd a djed mi je ogulio goli otok ali svi su zbog talijanske okupacije bili u glavi antifašisti I ne trebate meni govoriti da je jedno bilo biti partizan u istri i dalmaciji a jedno ustaša u lici ili hercegovine,sve je to meni jasno…Znam vam ja povijest jako dobro a ovo o čemu vi pričate su detalji,sličice i ostalo i naravno da je tu bilo različitih motiva na različitim prostorima u različitim uvjetima.Što mislite da nije bilo među jna masu onih koji su umislili da čine pravu stvar?Ja govorim načelno,kao što sve ustaše nisu činile zločine tako ih nisu činili svi partizani,pa nisu svi vojnici jna činili zločine nad civilima i vojnicima,mi govorimo generalno o stvarima a ovo o čemu vi govorite možemo napisati tisuće knjiga na tisuće stranica.Mi govorimo o ustaškom pokretu koji je potpisao pakt sa nacistima i tu svaka priča staje,nemamo što dalje razgovarati a naravno da je i među domobranima i ustašama bilo masu časnih i poštenih ljudi idealista kao nas koji smo krenuli u ovaj rat.Osobno sam u ratu pregovarao na telefon sa jednim kapetanom jna koji je oženio hrvaticu htio je preći na našu stranu i preplivati rijeku,dogovorimo sve ali jbg skuže četnici igru i ubiju ga.Mi možemo o takvim stvarima pisati do jutra ali to ne znači da jna nije bila zločinačka vojska zato što se taj kapetan pokajao,reći ću vam bio sam u ratu sa srbinom kojem su dvoje rođene braće bili ortodoksni četnici,znate oni pravi šešeljevci,poznati borci a čovjeku sam vjerovao i bio je odličan ratnik na NAŠOJ strani a žena mu je iz hercegovine a u obitelji su joj svi u drugom ratu bili ustaše,možemo o tim sličicama i životnim sudbinama do jutra.Govorimo o načelnim stvarima kako bi to djeca trebala učiti u uđbenicima i ne možemo sada reći da su ovi iz jna bili “humanitarci” koji su branili jugoslaviju i brastvo i jedinstvo a četnici zločinci koji su htjeli veliku srbiju,i jedni i drugi su bili u funkciji zločinačke politike a o detaljima i osobnim sudbinama neka se pišu knjige,pa tko voli neka čita…
   Nijemci danas nedvosmisleno osuđuju njihov nacizam jer znaju da im je to jako zdravo za mentalnu higijenu nacije a to mi nažalost nikada nismo razumjeli.Matić možda jest loš ministar,nije nužno ako je branitelj da je dobar ministar,pa vi po mojim tekstovima možete vidjeti da ja nisam ničiji i da maksimalno kritiziram ovu vlast ali i opoziciju.Sasvim je meni jasno da je ustaški pokret nastao puno prije drugog rata ali ne zaboravite da je i musolinijev pokret nastao puno prije drugog rata,mislim da ste promašili “ceo fudbal” jer morate znati “da je put u pakao uvijek popločen najboljim namjerama”,mi govorimo o načelnim stvarima kako bi djeci morali tumačiti povijest da znaju kako se generalno odrediti prema nekim temama koje danas dominiraju hrvatskim javnim prostorom,nemam ništa protiv toga da naučimo djecu zašto je kao reakcija i kada nastao ustaški pokret ali ne možemo zbog toga zanemariti povijesnu istinu u što se on kasnije pretvorio,ista stvar vrijedi za komunizam.Zamislite da je nakon ovog rata netko oformio vlast koja bi ubijala i proganjala sve nehrvate od djece,žena,civila samo zato što smo mi bili napadnuti?Pa kakav bi ja čovjek bio kada bi podržao taj režim i to samo zato jer sam bio branitelj u ratu.
   Kako bi mogao sebe pogledati u ogledalo ako se tome nebi suprostavio,o tome mi govorimo a ne trebate mene uvjeravati da sve ustaše i domobrani nisu bili pristalice zločina,to vam ja jako dobro znam,nisu ljudi ljudi samo zato jer pripadaju nekoj vojsci…Zločini su uvijek specijaliteti najgorih u društvu,kod hrvatske mi smo imali nesreću da nam je jedan takav došao na čelo ndh i povjerovao da se u savezu sa zločinačkom njemačkom može ostvariti hrvatska država pa je išao sa onom cilj opravdava sredstvo i na kraju se hitler pokazao veći heroj od njega jer hitler je ostao do zadnjega sa svojim narodom i na kraju se ubio a “NAŠ” je zdimio…
   A ovo što mi imputirate “njihovom branitelju” je NAŠA klasika zato i plivamo u blatu u kojem jesmo,sa argumenata uvijek pređemo na razinu NAŠI I VAŠI,nemojte to raditi nego suprostavite argumente,ostavite se više naših i njihovih,takvi u ovoj zemlji ne postoje,imamo demokraciju,ima nas 4 milijuna i najmanje što nam je potrebno su priče o našima i njihovima…

   • Antune,
    Ja se s vama uglavnom slažem, nemojte mi zamjeriti što vas povremeno upozoravam na neke stvari koje se ne uklapaju u vaš generalni stav.
    Drago mi je što postojite, što aktivno na ovom blogu iznosite svoja razmišljanja i kritizirate socijalizam koji smatram najvećim zlom koje se dogodilo hrvatskom narodu, što ste bili branitelj, a drago mi je i što ste studirali pravo.
    Ne znam jeste li završili studij prava, ali vas zbog pisanja smatram kolegom pravnikom.
    Drago mi je što postoji pravnik koji razmišlja na način na koji vi razmišljate, a ono malo socijalizma što izvire iz vašeg pisanja i dalje ću kritizirati u najboljoj namjeri i u općem interesu.

    • Nisam se nikada poslije rata vratio u zgb na pravo,nisam imao mogućnosti ni novaca a baš ni živaca i koncetracije pa sam otišao vani raditi kao nautički časnik na strane brodove jer sam imao završenu pomorsku školu…Naravno da je glupo da se u svemu slažemo jedino na čemu kao što vidite inzistiram su argumenti.Tako je jedino moguće komunicirati.

 60. Novoosnovana antifašistička liga poziva na druženje na trg da se proslavi zavnoh. Ja ću poludit. Ova medijska haranga Frljića, teršelićki i pusića, nemogu se oteti dojmu da je sve to plaćeno i organizirano u centrima kojima je u interesu nejedinstvo i nestabilnost naroda. Gdje im je drug savo štrbac.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.