Uncategorized

Izvješće MMF o Hrvatskoj: nužna eksterna ili interna devalvacija … i o radnom danu od 7,5 sati

Hrvati i Slovenci jedini u EU imaju radni dan od samo 7,5 sati i to objašnjava 6,25% u precjenjenosti plaća o kojoj govori MMF, a dogodilo se i čudo: MMF i sindikati javnih službi se slažu, ima li ipak nade za Hrvatsku?

Prije nego objasnim temu iz naslova, koja će zasigurno izazvati ‘malu senzaciju’ u Hrvatskoj, krenimo redom.

1. Jučerašnje izvješće MMF za Hrvatsku već privlači veliku pažnju, a tek treba postati senzacija. Večernji već ima odličan članak MMF: Plaće su vam previsoke HNB: Nije istina, u kojem vidimo i pomalo ishitreni odgovor HNB, čiji analitičari možda nisu dobro proučili analizu MMF: “– Spominjanje precijenjenosti tečaja iznenađenje je i za nas, samim tim što MMF daje podršku našoj monetarnoj politici. Zato smo odmah izrazili određene rezerve i svojom analizom pokazali da plaće uglavnom prate produktivnost. Ovo nije prvi put da se sučeljavamo o nekim istraživanjima.

2. Ovdje moramo odmah reći da ovo što kaže HNB da je u kontradikciji, u stvari nije. MMF jest pohvalio monetarnu politiku, i zapravo kaže da nije rješenje u jakoj deprecijaciji (odnosno njenoj sestri inflaciji):

Kvazi-vezani tečaj prema euru odražava zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s kontrakcijskim učinkom na bilancu koji bi potaknula deprecijacija, s obzirom na visok stupanj euroizacije obveza. Tim se rigidnim aranžmanom onemogućuje rješavanje jazova u konkurentnosti pomoću devalvacije, ali povećava se pritisak na prilagodbu tržišta rada i strukturnih politika.

3. Ipak, MMF zaista tvrdi da smo preskupi i zato propadamo, a isto tvrdi i sindikalist Ribić, najrigidniji sindikalist javnog sektora. Najprije MMF:

Članovi Misije stoga temelje svoju ocjenu konkurentnosti radije na usporedbi jediničnog troška rada u odnosu na usporedive zemlje. Ti podaci ukazuju da je RET u Hrvatskoj i nadalje precijenjen za nekih 10 posto. Unatoč određenoj prilagodbi provedenoj u 2008. i 2009., ona nije dovoljna za ispravljanje gubitka u konkurentnosti u prethodnim godinama.

Zatim Ribić, prije mjesec dana:

… izlazak iz krize [je] u kontroliranoj inflaciji precijenjene kune uz istodobno ukidanje valutne klauzule.

Kako je ovo isto? Iako mi je malo neugodno objašnjavati ovako elementarne stvari, evo ipak.

g. Ribić se zalaže za inflaciju i (eksternu) devalvaciju. Što znači ako kuna devalvira? To znači da sve uvozne robe i usluge postaju Hrvatima skuplje. Ujedno, a što je vrlo bitno, i sva razmjenjiva dobra postaju skuplja, uključivo i turizam (koji doduše nije direktno razmjenjiv jer ima lokalni monopol na Jadran, ali je dio međunarodnog turističkog tržišta, dakle ima subsitute). Primjerice, neki poljoprivredni proizvodi koji se u ovom trenutku ne izvoze, jer ih proizvođač sada može izvesti po većoj cijeni, mjereno u kunama.

To onda postepeno dovodi do porasta svih cijena, primjerice gledajte što se događa na tržišu rada, vrlo pojednostavljeno. Plaće kod izvoznika u početku ostaju iste, ali oni postaju konkurentniji, trebaju više radnika, pa im (zbog promijenjenog odnosa ponude i potražnje na tržištu) dižu plaće, što se onda prenosi na sve segmente tržišta rada, čak i one u nerazmjenjivim uslugama (javna uprava, frizeri, itd.).

Uglavnom, učinak je da hrvatski rad vrijedi manje, Hrvati mogu kupiti manje za svoj rad. Hrvati, realno gledajući, zarađuju manje. Naravno, kako inflacija i deprecijacija idu ruku pod ruku, matematika ovdje nije jednostavna, ali neki učinci se postižu.

Alternativno, isto se može postići tzv. internom devalvacijom – smanjenju internih razina troškova u državi, a to se postiže smanjenjem mase plaća u javnom sektoru (s direktnim utjecajem na sve plaće na tržištu rada) i smanjenjem državne potrošnje (proračuna), što ujedno znači manje poreza, i stoga niža razina svih cijena.

4. Koja je razlika između eksterne i interne devalvacije? Kao što vidite, zovu se isto. To je zato jer im je ekonomski učinak isti. Ali – bingo! – nije i politički!

Inflacija, odnosno devalvacija, je uvijek na neki način prevara, ali raja to ne kuži baš tako lako. To je naizgled bezbolno, a i kad nije, može se reći: ‘Dogodilo se’ (otklizao tečaj, ili ako je upravljan, ‘nismo ga više mogli braniti’, itd.).

A interna devalvacija je bolna za političare. Netko mora stati pred raju i reći da se smanjuju plaće.

Zato su svi političari protiv smanjenja plaća. Recimo imamo primjer opet g. Ribića koji je dakle za indirektno smanjivanje plaća, ALI nije za direktno smanjivanje plaća: Ribić upozorio Vladu: Sindikati će reagirati na smanjenje plaća.

A to govori MMF, ‘preskupi ste, nekonkurentni, a kako ćete se korigirati, mi ne ulazimo u to, ALI možda devalvacija nije najbolje rješenje‘. Naime, zato se i HNB (ispravno) protivi devalvaciji, jer zna da ona može imati devastirajuće učinke, kako u spirali inflatornih očekivanja, tako i lomu financijskog sektora, vjerovnika, ali ujedno i dužnika.

5. No, jedan dio objašenjenja prevelikih plaća u RH, na koje ukazuju i MMF i g. Ribić (molim, nemojte ‘ubiti’ mene kao glasnika) se nalazi i u Hrvatskom radnom vremenu, koje je jedino u Sloveniji i Hrvatskoj 7,5 sati, za razliku od svih ostalih zemalja EU (ovo uvjetno, nisam baš sve provjerio, molim profesionalne analitičare da si daju malo truda).

Naime, pauza u toku radnog vremena u RH se broji u radno vrijeme (i još je k tome plaćena). To znači da Hrvat efektivno radi 7,5 sati od 8, za razliku od Njemca koji radi 8 (i pauza mu se ne broji, recimo radno vrijeme je 9 sati, od kojih je jedan sat pauza za ručak).

Pogledajmo redom po nekim zemljama!

Primjerice,

Njemačka, zakon je ovdje.  U njemu možete vidjeti u prvom dijelu u definiciji da se pauza NE uračunava u radno vrijeme, a da je dnevno radno vrijeme 8 sati. Dakle, njihovih 8 sati uz pauzu je u stvari 8,5 sati; odnosno, naših 8 sati je kao njemačkh 7,5 sati.

Da postavimo stvari još jasnije, recimo da je radni dan 8 sati a pauza čitava dva sata, uključena u radni dan. Nitko normalan ne bi rekao da je to radni dan od 8 sati, nego od 6. K tome, ako je pauza plaćena, kao kod nas, to bi značilo da za odrađenih 6 sati imaju u stvari plaću od 8, tj. povišicu od 33%.

– Slično, Velika Britanija: ovdje je propis, koji kaže: „Unless a worker’s employment contract says so, they don’t have the right to: …  get paid for rest breaks”.

Irska, Irska: “There is no entitlement to be paid during these breaks and they are not considered part of working time.”

Nizozemska, nije navedeno nigdje da je pauza uključena u radno vrijeme (dakle, dok je kod nas to obavezno, kod njih je prepušteno dogovoru, kao u UK).

Austrija, nije uključeno:

Regular working hours are: an eight-hour working day (working hours within a 24-hour period), a 40-hour working week (working hours from Monday to Sunday), If the total working time exceeds six hours, it must be interceded by a rest period of at least half an hour. This break is not remunerated and it is not part of the working time.

Češka: “The working week, which had previously been fixed at 42.5 hours including a 30-minute break for food and rest, was reduced to 40 hours, with breaks no longer counted in this working time.”

Slovenija jedina ima istu situaciju kao RH, ali oni su barem o tome pričali, mi nikad (!):

The proposed change (that employers were arguing) related to the duration of working time was to exempt the half hour lunch break (which is traditionally part of paid working time in Slovenia) from the (paid) working time. Alternatively, some employers suggested to leave the lunch break, but to prolong working time for about half an hour daily (to go from 40 hour working week back to 42 hour one).

Slovačka: “breaks for refreshment and relax are not included in the working hours, etc.”

Mađarska, nije uključeno: “At sectoral and company level bargaining, the total weekly working time is rarely an issue. What is often agreed is whether the lunch break (more precisely the 20-minute break during the work-shift required by the Labour Code) accounts for working time or not (In the traditional work schedule this means whether the time span between the start and end of the work time is 8 hours, or 8 hours 20 minutes).

Rumunjska, nije uključeno “Unless the applicable employment contract and internal regulations stipulate otherwise, breaks shall not be included in the normal daily duration of the working time.

Španjolska, skoro sigurno nije, imaju jako dugu pauzu za ručak, pa kad bi bilo, statistike za njihovo radno vrijeme bi bile apsurdne, a nisu.-

Švedska: Nije uključeno. Zakon ne kaže ništa o tome, (pa je prepušteno pregovaranju), ali kako to u stvarnosti izgleda, možemo vidjeti ovdje (radni dan 9 sati).

Poljska: vidimo reference ovdje da je radni dan 9 sati, dakle ručak (1 sat?) nije uključen.

Portugal, nije uključeno u radno vrijeme, ovdje, točka 3.1.1.

Belgija, nije zakonom određen da je plaćen (stvar pregovora):

– čak i fenomenalno bogata Norveška nema plaćeni odmor (osim ako se može ručati samo u prostoriji u kojoj radite, recimo ako ste u podmornici, pa čak ni to, jer opet možete do kantine):

” .. length of these breaks and when they are to betaken is to be agreed in writing with the employer but, … If work is arranged in such a way that it is not possible to leave the work room during the meal break, the break shall be regarded as normal working hours, which you shall be paid for”

A ovdje imate reference za sve zemlje.

6. E sad, ova stvar je toliko neobična, da ju čak ni u Eurostatu (Eurofound) nisu skužili nego, kad govore o radnom vremenu brkaju kruške i jabuke, pa kažu da i mi i Njemci ‘radimo po 8 sati’.

ALI, kad bi MMF shvatio da su naši ljudi za 7,5 sati plaćeni kao za 8 (u usporedivim terminima), onda ih više ne bi toliko mučila produktivnost (naprosto, radiš 0,5 sati manje, pa se čini da si produktivan 6,25% manje).

Međutim, kod NAS je ova tema tabu!

E sad najljepše molim razne dušebrižnike da me ne optužuju kako sam ja, NB, za ‘krvnički kapitalizam’, da sam ‘protiv nasljeđa koje nam je ostavila socijalistička Jugoslavija, nasuprot tom prokletom kapitalizma’, itd. Nisam ja nizašta, samo analiziram činjenice. Što se mene tiče, možemo raditi i 3 ili 4 sata dnevno, pa jedva čekati poslijepodne, da žvačemo kat, kao u Jemenu, Foreing Affairs:

… according to the World Health Organization, up to 90 percent of adult men in Yemen chew qat for three to four hours daily, and women literally sing its praises. (A popular song goes: “Long live qat, which … makes us stay peacefully at home with our friends.”)

Ili se možemo svi napušiti (marihuna nosi dosta glasova). Ali onda trebamo biti svjesni da ćemo živjeti kao Jemenci (meni je i to OK, znači, još jednom: ne optužujete mene za činjenice), a ne kao Njemci, Šveđani, Austrijanci ili slično.

7. Naravno, druga su stvar efektivno odrađeni radni sati, koji se isto ponekad objavljuju u medijima, evo recimo ovo je bila neki dan glavna tema, razvaljena preko naslovnice, ali ne bih krivio urednika ni novinara, oni su naprosto preuzeli podatke od Eurostata (koji nam pak vraća prepakirano naše smeće od podataka). Tako da i u svim tim statistika treba zapravo oduzeti 2,5 sata:

radimo više od prosjeka

8. Znači, još jednom, dolazimo do poznate populističke, trash-marksističke priče, o navodnom sukobu rada i kapitala. Stoga tako veliku popularnost imaju stranke koje se zalažu za ‘oporezivanje ekstraprofita‘.

Sad najprije uočite da se radi o zaista lenjinističkom terminu, iako se ponekad vrlo tehnički upotrebljava oko odšteta kod monopolističkih ili kartelnih tužbi.

No naravno, u normalnom svijetu nikome ne pada na pamet optužiti Larryja Pagea i Sergeya Brina (google) ili Stevea Jobsa, ili dioničare Mercedesa ili Della za ‘esktra profit’, ako su napravili nešto što im ljudi žele platiti … (svaki hrvatski pošteni socijalist ima, ili želi imati, iPhone, ali se ne zamara time da Apple ima na računu više gotovine nego skoro sve zemlje na svijetu – taj ekstraprofit ga ne muči.)

A sada pogledajmo koliku dobit imaju hrvatske tvrtke. Nedavno objavljeno, prema FINA, za 2013.:

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit (bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija), … ostvarili su ukupan prihod od 612,4 milijardi kuna … te 3,5 milijardi kuna neto dobiti.

Od toga su 1,8 mlrd. kuna dobit HT i VIPnet, oduzmite ta dva i dobijate da je dobit SVIH ostalih hrvatskih poduzetnika (poduzeća, tj. tvrtki) manja od 0,3% (NULA – ZAREZ – TRI!!!) od prihoda.

Kakvi ekstraprofiti, kakav epski sukob rada i kapitala, kakvi bakrači? Pa svi propadamo!

9. Da vam to ilustriram i jednim indiskretnim prikazom. Kao što znate, poduzetnik sam, nekad manje, neka više uspješan, a bilo mi je uvijek znanto teže jer nisam bio umrežen u hrvtaske sheme nego nudio usluge samo na tržištu. Biznisi koji su mi preostali su organizirani u više tvrtki (sada svi posluju OK), a u biti se radi o dva poslovna modela, da ne duljim, nisu sad bitni detalji.

E, vidite, jedan od njih ima (kroz nekoliko tvrtki koje se bave tim poslovanjem, a ako pitate zašto nekoliko tvrtki, to je zbog suludih hrvatskih propisa), ima ovakvu izvebdu toka novca od operacija, odnosno EBITDA, u ovom slučaju dobra aproksimacija neto dobit:

ebitda xyz

Kao što vidite, kad se tržište urušilo, podnijeli smo 4,5 miliona kuna gubitka i sad se polako vadimo, i mislim da je biznis vrijedan i da ću na koncu i zaraditi na njemu. Ali otkud gubici? Radi se o biznisu u kojem je skoro sav trošak rad (biznis usluga), dakle gubici su nastali od plaća (za radnike koje nismo u biti trebali) i poreza. Da se razumijemo, nismo (nego samo malo) otpuštali ljude jer smo jako uporni, vjerujemo u sebe, i nismo htjeli rasturiti kompetencije koje smo mukom izgradili. I možda nam se vrati.

Ali tako je mnogima!!! Iako možda malo ovako radikalnih slučaja, mi se baš smatramo žilavima i samouvjerenima, pa smo tako puno uložili, odnosno izgubili kapitala, u plaće naših radnika i poreze tj. plaće državnih radnika. Svejedno, ne moram vam objašnjavati da smo više puta bili izloženi teroru nekih državnih službi zbog čega smo se skoro požalili i međunarodnim institucijama, recimo jedna inspektorica nam je izdala rješenje o zatvaranju jedne tvrtke, jer je pogrešno vidjela da ‘nemamo registriranu djelastno’ jer to nije pisalo na papiru koji je sama eksplicitno tražila (pogrešni papir), iako joj je sve dostupno i na puno mjesta na webu. Ili je možda očekivala lovu, ne znam (sad mi se ovo drugo čini vjerojatnije, jer teško da je mogla biti tako šlampava?) – srećom imamo sve dokumentirano ako netko bude pisao povijest antipoduzetničkog terora u RH.

A kao što znate, svoje novce ulažem i u hrvatske tvrtke na burzi, i ne bi se bilo fer požaliti, solidno mi ide. E sad se sjetite sve one trash-marksističke bagre koja je upravo u meni našla ‘sotonu neolibelranog kapitalizma’ kad sam pokušavao spasiti Petrokemiju, našu najveću tvornicu. Danas je skupština Petrokemije i odlučit će se vjerojatno o nekih 500 otpuštanja (pardon, prirodni odljev). Sindikalnog vođu je, zajedno s nekim bvišim upravama, DORH optužio za neovlašteno prisvajanje novca tvrtke. Kako se upravo taj sidnikalni vođa jako protivio privatizaciji (a poslije izjavio da su oni u sindikatu već 2-3 godine znali da je nužan strateški partner), pitamo se nije li to u stvari korupcija? Jer takva davanja ispod stola, o čemu govori DORH, ne bi bila moguća u bolje upravljanoj tvrtki.

10. No, i nadalje, Hrvati će živjeti u nekoj svojoj verziji stvarnosti. Mediji će ih uvjeravati da svijet propada, pardon, da ‘neoliberalni kapitalizam’ propada, a razlog toga je dvojak:
– ima tu puno svrhe, a to je: ‘ako je svijet u krizi, onda nije problem u nama, mi se ne moramo mijenjati’
– a ima i puno ogorčenosti i zatucanosti

Tako će recimo novine pisati (pazite, Šveđani rade 8 sati dnevno, a ne 7,5 kao Hrvati): 6-satni radni dan: Kraće rade, a efikasniji su od radnika u Hrvatskoj —
Neoliberalna ideologija radnika vrednuje potrošnom robom. Uz ovakvu vlast i poslodavce nema postignuća

A radi se samo o tome da su u jednom tijelu lokalne samouprave (državna služba) radnicima eksperimentalno dali da rade 6 sati, umjesto 8. I da su oni bili efikasnij. A da ste vi državni službenik, jelda da biste i vi radili jače da ste u tom eksperimentu? A možda biste najjače radili da je bilo 4 sata – time biste ‘dokazali’ da je najbolje smanjiti radni dan na 4 sata (barem u državnoj službi).

Pitam se zašto Apple, Lego, Ikea, Ericsson, Mercedes, Fiat, Volvo, Lenovo, Bosch, Vailant, Boeing, Siemens, VW, Lufthansa … nemaju takve zaljučke, da je bolje dati radnicima da rade samo 6 sati, kad oni tako naprave više – jer to su sve prljavi neolibelrani kapitalisti koji valjda žele maksimizirati profit? Zaključak je da su zapravo to idioti, i tu se rađa nejverojatna prilika za sve hrvatske socijaliste, koji mogu osnovati ‘hrvatski Mercedes’ i biti profitabilniji od pravoga, jer će oni prozrijeti taj trik, i ‘njihovi’ radnici će raditi samo 6 sati.

10. Hrvatska mentalno nikad nije izašla iz socijalizma.

Što je najgore, pita se potpuno pogrešno pitanje: ‘A je li u socijalizmu bilo bolje nego sada u (neoliberalanom/liberalnom/vučjem …) kapitalizmu?’ Pri čemu ovo ‘liberalni’ i sl. nije neki opisni pojam (jer recimo nitko ne kaže kakav je to ‘neliberalni’, možda ‘putinovski’?), nego kao neka uvreda. Znate ono, ‘ubojstvo’ i ‘okrutno ubojstvo’ (kao da ima neokrutno).

Svatko razuman zna kako je devastirajući bio socijalizam. Onaj tko je propustio vidjeti kraj DDR, SSSR, Rumunjske … danas ima priliku u živo gledati kraj Sj. Koreje i Kube, kao i transformaciju Kine u kapitalističku ekonomiju (svakako pročitati How China Became Capitalist).

Međutim, čak i da je bilo u socijalimu bolje, pitanje je suludo, jer on nije bio održiv. Ono kad se naizgled živjelo bolje, bili su zadnji trzaji sulude potrošnje tuđih para. A kad se Jugoslavija skroz ekonomski uneredila, nastali su zadnji balkanski ratovi. Ratovi nisu bili urzok pada socijalizma, nego njegova posljedica. Recimo pogledajte kako su se narodi koji su se više mrzili, a u bogatim zemljama, razišli u miru, ili i dalje zajedno žive (Švicarska, Norveška-Švedska, Belgija …) ili oni u kojima je socijalizam eklatantno propao (Čehoslovačka, pa čak i baltičke zemlje i Rusija).

Tako da se, naravno, i dalje možemo pitati ‘pa zar nam nije bilo bolje kad smo u socijalizmu ono radili samo 7,5 sati nego ovim ‘glupim’ Njemcima i Austrijancima koji oduvijek rade više?’. Možemo, ali odgovor jer irelevantan. Jer to nije bilo održivo, niti je bilo za naše pare.

To je kao da pijanca pitate (nakon što je pri kraju tuđi novac za pijanstvo): ‘A je li ti bilo bolje jučer kad si bio pijan?’.

A možemo raditi i 4 sata, žvakati kat i imati opustošenu zemlju. Na tom smo putu. A u međuvremenu si možemo zatucano pričati o ‘propasti kapitalizma’ i o ‘socijalističkoj Hrvatskoj kakva je nekad bila’.

11. A koliko su stvari očite, samo kad želite gledati, pogledajte na sljedećem primjeru. Ovo je grafikon iz jučerašnjeg izvješća MMF:

trošak rada rh MMF

A sad pogledajte prvi grafikon iz ovog mog članka od prije dvije i pol godine: Razmjeri nekonkurentnosti, što će od nas tražiti međunarodne institucije i vrijednost kune u slučaju raspada eura ili devalvacije kune

12. Naravno, svi bismo mi htjeli veće plaće u Hrvatskoj. Ali one nisu male jer ‘kapital uzima sve’. One su (manje nego bismo htjeli) jer u Hrvatskoj nema kapitala (razmislite o tome zašto radnik u Ugandi ima manju plaću nego onaj u Njemačkoj), a sve ‘vlasti’ u zadnjih 10-15 godina, kao i sve opozicije su ga i aktivno tjerale. Da vi imate kapital, da li biste ga donijeli u ovakvu zemlju u kojoj se politički bodovi dobijaju lenjinističkim frazetinama o ekstraprofitima?

Kao što sam o tome pisao, ako se prilično ekstremni hrvatski ljevičar, župan Komadina, preobratio – možemo svi.

13. Ovo s radnim vremenom je samo jedan primjer kako nam Eurostat prepakirava i vraća naše smeće od podataka. Tako se zadnjih dana uzbuđeno citira Proljetna prognoza EK prema kojoj su navodno nekretnine u RH – pazi sad! – podcijenjene 20%. Osnova za tu analitiku su opet hrvatski podaci o kojima sam pričao, a napomenimo samo da je upravo na prodaju (na petoj dražbi!) velik broj stanova 200 m zračne linije od Green Golda u Zagrebu (rekao bih vrlo, vrlo aktraktivna lokacija) po oko 1.300 eura ili malo skuplje (mislim da je tom prodajom službeno počelo ubrzanje pada cijena u Zagrebu).

Pisat ću opširnije o tome uskoro, a u međuvremenu razmislite tko će kupiti taj ogromni višak ‘potcijenjenih’ nekretnina uz ovako strahovitu demografsku sliku, iseljavanja onih koji bi još mogli kupiti i činjenicu da velika većina Hrvata već ima nekretnine. Pogledajte naime sljedeće. Pri čemu:

– Zeleni kvadratić je Hrvatska
– Plavo su Zapadne zemlje tržišne ekonomije (kapitalističke)
– crveno su ex-socijalističke zemlje

vlasništvo nekretnina i sreća

‘Glupi’ Njemci su ovi skroz na lijevo, pri čemu, jasno, uočite da u njihov ‘mix’ ulaze i istočni Njemci, tako da to vjerojatno objašnjava relativno manji osjećaj sreće spram ostalih Zapadnih zemalja. Što zaključiti, nego da Istočni Europljani jako vole nekretnine i nesretni su nakon progona iz socijalističkog raja. Ili?

Kategorije:Uncategorized

204 replies »

 1. Po ovom i sličnim člancima ja bi zaključio da lagano ovakav svjetski poredak kakav je danas lagano ulazi u svoju završnu fazu. Strah me jedino kako se doći do novoga. Nadam se da nećemo trebati dva svjetska rata kao prije 100 godina kad je svijet bio u sličnoj situaciji. Zašto to mislim? Po prvi puta u povijest napredak tehnologije, robotizacija i sve ostalo što uvodimo u industriju nema za posljedicu skraćivanje radnog vremena radnika, nego povećanje. Polako se udaljavamo od utopija opisanih u SF romanima. Mislim da se svi slažu da radnici danas rade više nego prije 30 godina bilo kod nas, bilo drugdje u svijetu. Sjećam se, prije 30tak godina, susjed mi je radio u Mercedesovoj tvornici u Njemačkoj. Bio je veliki štrajk u kojemu su se radnici izborili za 6 satno radno vrijeme. Čisto sumnjam da nakon globalizacije i Europske unije još uvijek rade 6 sati. Radnik u tvornici u poslijeratnoj americi je mogao od svoje plaće plaćati hipoteku za kuću, kredit za auto i školovati djecu dok je žena bila domaćica. Danas i muž i žena rade po dva posla da bi zadržali standard koji im to omogućuje. Nešto ide krivim tijekom. Danas bi bilo normalno očekivati uvođenje 6 satnog radnog vremena. To bi sigurno ojačalo srednji sloj, poboljšalo distribuciju dobara unutar društva itd. Ok prije toga treba riješiti problem jeftine radne snage u Kini i Indiji, problemi su slojeviti, ali čini se da svijet ide u krivom smjeru…

  • Mislite da ako se u SFRJ radilo 7,5 sati, da je to bilo uobičajeno u svijetu?
   Ako nešto ide krivim putem, tko Vam brani da se Vi OSOBNO vratite na ‘pravi put’. Odreknite se onoga čega nije bilo prije 20 godina, modernih lijekova, telefona, interenta, prodajte TV i dobit ćete besplatno neki crno bijeli, prodajte auto i uzmite fići ili R4 i možete raditi ne pola, nego trećinu manje.

   Govorite poput nekog državnog službenika iz socijalizma, za kojeg ‘napredak svijeta’ nije to što su samo u Kini 300 miliona ljudi u 20 godina izašli iz teške bijede, oni su mravi?

   Budući da je uvijek vrijeme ograničeno za ovakve rasprave, predlažem da rađe pogledate npr. ovo http://humanprogress.org/

   • Napredak i modernizacija bi nam trebali osigurati bolji standard, više slobodnog vremena za manje rada a kao što sam primjetio to prvi put u povijesti više nije tako. Sva elektronika, Internet, brzina dostupnosti informacija i sl. imaju za posljedicu više stresa i manje slobodnog vremena. Nisam siguran da mi je to sviđa. EU standarde radnog prava prilagođavamo Kineskima umjesto obrnuto. Otvoreno tržište sigurno nije u interesu radnika već u interesu vlasnika kapitala. EU i SAD više nisu države po mjeri stanovnika nego po mjeri kompanija. Izbori, demokracija su postali farsa jer potpuno je svejedno koju se opciju bira. Lijekovi za koje treba dignuti kredit ili lijekovi koje guta 30% zapadnjaka potpuno nepotrebno, ne vidim napredak…

    • Alene, kako ne razumijete? Da umire znatno manje djece u svijetu, u Africi i Kini, to ne veseli poštenog socijalista zaposlenog u državnoj službi u post-socijalističkoj, ali anti-kapitalističkoj zgrčenoj zemljici. Pa nisu njegova! Stoga to nije napredak. Napredak nije ni kad ima iPhone 4, ‘jer zašto onaj prokleti privatnik ima već iPhone 5’?

    • Graditelj nemojte me krivo shvatiti ali ako vi ne vidite napredak onda nešto sa vama nije u redu?Ne znam što su vaši djedovi radili ali reći ću vam da su moji ljegali u 8 uvečer i dizali se u 4 ujutro i išli u vinograde u baštinu gdje bi kopali čitav dan.Išli su na ribanje na vesla veslajući u dva dana i po 20-30 nautičkih milja i tj do 50-55 kilometara?Od 40 godina izgledali su kao danas starci od 70 godina?A vi ne vidite napredak?Što se tiče radnih prava imati ćete ih samo ako budete napredniji i tehnološki razvijeniji od tih istih kineza i dok svijet želi kupiti vaše proizvode sa čijim novcima vi morate kupiti i njihove resurse i proizvode koje nemate.Ako vi nemate konkurentne proizvode,napredne tehnologije,znanje možete se slikati sa radnim pravima jer radna prava i blagostanje egzistiraju samo u naprednim,bogatim i dobro organiziranim zemljama a u siromašnim niti ima posla niti ima prava.

     Proputujte malo po svijetu pa ćete vidjeti u kakvom blagostanju živi današnja europa pa ćete malo više cijeniti taj napredak?Otiđite u indiju,srednju i južnu ameriku pa ćete vidjeti koliko mi malo cijenimo ono što danas imamo?Nemojte mi reći da danas radnik u industriji nije zaštičeniji 100 puta više nego u vremenu 19-20 stoljeća?
     Međutim sva ta prava imaju neke svoje limite ako pređete mjeru koja vas na globalnoj karti čini sve više nekonkurentnima?Tu polako počmu stvari izmicati kontroli i prijeti vam da izgubite sve ono što danas imate i što ste dostigli jer nije blagostanje monopoliziran status koji jedanput kada dostignete “morate” zavazda imati?Ili vi mislite da bi tako trebali biti?

     E vidite to su snovi a ne realan pogled na život i stvarnost koju živimo?
     I u sportu kada se malo opustite i ne trenirate 30 dana ne možete ostvarivati one rezultate koje ste imali prije a konkurencija je nemilosrdna.
     Vidite to vam je život a sve ostalo su priče tipa “što se babi htilo to se babi snilo”,priroda čovjeka je da želi više i bolje i to je dobro ali nije dobro kada odletimo glavom u zonu ludila i zaboravimo cijeniti dostignuća i standard koja danas imamo nego počmemo to minorizirati i predstavljati kao da ništa ne valja,ispada da mi ali i eu živimo najgori život na svijetu,tako nam danas to neki pokušavaju predstaviti a više od 70% svijeta sutra bi se mijenjali za ovo što mi danas imamo a kamoli za ono što žive neke razvijene eu zemlje?Međutim u razvoju ne možete zaobići odricanja koja su potrebna da bi se taj razvoj realizirao u željenom smjeru?Ne možete bez odricanja i teškog rada doći na olimpijadu?Ili vi mislite da to ide na talenat?

    • Graditelj,mislite da kinezi ne sanjaju dan da jednog dana oni žive kao eu a da im eu postane ono što danas kina jest za eu?Pa to su legitimni ciljevi?
     Zar vi ne završavate škole i obrazujete se da nebi morali popravljati veš mašine,čistiti ulice,raditi na građevini,u polju itd?Razmislite malo o tome?
     Države se ponašaju slično kao i ljudi i svi žele da im narodi žive blagostanje kao napredne zemlje eu?Onaj koji ne može osmisliti apple taj svoju egzistenciju nađe npr. u polju ili na građevini?Ne mogu svi postati profesori na faksu ili inžinjeri, ili informatičari u appleu ili nokiji?Ali to ne znači da je u appleu ili nokiji zagarantirano radno mjesto čitav život,njima je zagarantiran posao samo i ako drže tu svoju konkurentnost na globalnoj razini i dok ima u svijetu ljudi koji žele njihov proizvod platiti po nekoj cijeni.
     Stvari su puno jednostavnije nego ih mi danas pokušavamo prikazati?

    • @antun

     Možda su već i dosanjali? 😀 Pa zar se npr. Končar – Kućanski aparati d.o.o. ne nalaze u EU državi? 🙂 Radnici u Foxconn-u npr., još malo pa će imati u prosjeku i nominalno veću plaću od kolega u toj hrvatskoj firmi. Koliko je to tek prema paritetu kupovne moći? U Kini su ipak svi troškovi života daleko nominalno jeftiniji nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je sve osim uslužnog sektora bar mrvicu skuplje nego i u USA (primarno energija, hrana, odjeća, elektronika, automobili itd.), kako ne bi bilo onda skuplje od Kine.

     Tvornički radnici u Kini, “srednji sloj”, već živi solidno, bolje od takvih istih radnika propaliteta od EU država tipa Hrvatska. A sve više je tamo i “viših slojeva”. Te tvornice imaju i nekakve inženjere, pa i gotovo znanstvenike (jer te tvornice imaju čak svoje R&D odjele gdje stalno dolaze do zgodnih proizvodnih/procesnih inovacija. To kod nas u socijalizmu ništa nema. Sve stoji na mjestu, proizvodnja uvijek “tradioconalna”.), imaju i neki menadžment, sve više i više imaju i domaće vlasnike… To su sve ljudi rastućeg i višeg srednjeg i višeg sloja. Ovi najviši, kojih u apsolutnom iznosu već ima koliko i u Europi, oni žive toliko dobro da najboljim zapadnim kompanijama Kina uskoro postaje glavno izvozno tržište.

   • Ja ću ovaj tjedan završiti sa 52 sata a prošli sam radio 45. Radim u inozemstvu u tvornici. Ima tu Poljaka, Rumunja, Bugara… i po 13-14 sati dnevno. U hrvatskoj sam radio u restoranu na obali prosjek 13 sati dnevno svaki dan u tjednu 5 mjeseci?? Prijavljen na minimalac ostatak na ruke… pitam se kakva bi mi mirovina bila? Kaufland, Konzum, građevina i svašta nešto drugo ljudi rade daleko više od tih famoznih 7,5 sati Nenade.

    • Čini mi se da uopće niste čitali članak, nego ga samo preletili. Već sam objašnjavao, kako sam se dosta potrudio oko ovog, a i ostalih članaka, očekivao bih da ako se netko javlja da barem pročita, ne da mi se odgovarati na ‘forumaško’ nabacivanje.

     Ali evo još ovaj put.

     Prvo, u Hrvatskoj ste, ovoj i ovakvoj, radili ekstremno sezonski posao. Što mislite kako rade ribari u Kanadi kad je sezona lova na nešto? Drugo, u siromašnim zemljama, kao što je Hrvatska, mnogi ljudi rade više nego u bogatima, i u neurednijim uvjetima. To nema nikakve veze s time što sam napisao u članku, a to je da je cijela statistika rada u Hrvatskoj iskrivljena, u odnosu na EU.

     Znači, Jasenko, mi smo jedna siromašna zemlja, u kojoj mnogi ljudi moraju raditi više, ako žele ikakav posao. Sad vidite kako je to kad razni demagozi kažu ‘ali mi NEĆEMO biti zemlja konobara i sobarica’, a nekome je i takav posao dobar ili važan. Pa niste bili konobar iz zadovoljstva?

     Kad u zemlji budemo imali kapitala, bit će i više rada i bolja radna mjesta.

  • Nemojte molim vas zagovarati ojačanje “srednjeg sloja” iako ja ne znam što to znači,osim da je to jedna perfidna socijalistička izmišljotina ali znajte da je upravo taj tkz. srednji sloj razvalio mnoge zemlje današnje europe a naročito mediterana.Možete li mi vi objasniti što je srednji sloj?Istina je da danas rade i muž i žena ali žene rade tri puta manje nego su radile naše bake koje su u ona vremena radile ama baš sve,od fizike,preko brige o djeci,kući,vrtu,
   radile su nesretnice od 0-24 i nitko ih nije nikada ni pitao jeli im teško?
   Dobro vam je nenad odgovorio ali vi stalno zanemarujete da se životni vjek čovjeka jako produžio,da danas imamo medicinu kao nikada,da su danas poslovi puno lakši nego nekada kada nas se 80% bavilo poljoprivredom i teškim radom u poljima i slično.Ako je to plod dužeg radnog vremena sa lakšim poslovima i puno većim blagostanjem nije mi jasno zašto se bunite protiv toga?A ako vam se živi usporen život,vjerujte mi imate sela i otoka u hrvatskoj,odselite se tamo i nećete znati što bi sa slobodnim vremenom ali kao što vam je rekao nenad to zahtjeva i prilagodbu na drugačije standarde života.Meni su danas najbolji oni koji nariču za životom u prirodi,idu im na živce svi ti kompjutori i tehnika,gužva,stres a u životu rade i ponašaju se upravo suprotno.To je postala nova depresivna faza kod nas hrvata a jedno govorimo a drugo činimo?Pa nitko nam ne brani da živimo kako želimo i gdje želimo?

  • graditelj pise: Ok prije toga treba riješiti problem jeftine radne snage u Kini i Indiji – sto da tu napravimo??? Da pobijemo Kineze i Indijce ili da im vi isplatite po 5.000 eura place??? Treceg nema.

   Pisem vam ovo iz USA i mogu vam potvrditi da ste u pravu za ovaj dio oko USA no isto tako mogu vam reci da su u USA svjesni da su im sada snazni konkurenti bas Kina i Indija te da su svjesni da ih Kina i Indija nadigravaju u brojim disciplinama. A kada te netko nadigra on odnosi nagradu. Tako da su u USA svjesni da se dio njihovog standarda preljeva u siromasnu Kinu i Indiju pa Ameri razmisljaju kako da te konkurente pretvore u kupce svojih proizvoda….da im prodaju svoje aute, kompjutore i ostalo. Evo iz Hrvatske su neki dan prodali kontejner vina u Kinu i uzeli Kinezima 50.000 eura.

   Bilo bi dobro da Hrvati shvate da sve lohn poslove sivanja gaca i cipela za zapad koje su radile brojne drugarice majke u Jugoslaviji nisu propali zbog Franje Tudjmana nego zbog Kine koja se otvorila i sada njeni radnici siju gace jeftinije nego Hrvati pa se Kinezi polako bogate a Hrvati polako siromase.

   Nije tu kriv ni Sanader ni HDZ a nece hrvatskog radnika spasiti ni Komadina ni SDP.

   • Dva su rješenja, prvi izazvati krizu u Kini koja će vratiti Kinu 30 godina unatrag. Scenarij Libija, Sirija itd. Drugi, regulativom u EU i SAD pritiskati Kinu da povećava polagano standard svojim građanima, čime se poskupiti radna snaga u Kini a samim povećanjem standarda neće Kina više proizvoditi suficit koji sad ima.

  • Kolege, mislim da nažalost niste shvatili poantu mog posta. Za vašu informaciju ne radim u državnoj službi i aktivan sam na više tržišta kapitala već dugi niz godina i po nekoj logici morao bi zagovarati sustav od kojega živim. Ali nažalost nije tako, nisam sretan sa što moram koristiti smartphone i tablet za razliku od ostatka ekipe ovdje. Ne smatram da sustav u kojemu je dolar bog savršen. Uostalom takav sustav doveo je do dva najveća rata u povijesti a dovest će i do novog. Ako npr. Njemačka ima veliki suficit u izvozu, puno proizvodi a njihovi građani ne troše i ne uživaju adekvatno svojim mogućnostima, već svoje novce posuđuju onima koji proizvode malo ili ništa, da bi ovi kupili njihove proizvode ne može funkcionirati unedogled. A tako danas funkcionira svijet. Nakon nekog vremena razlike postane prevelike, jedni su previše zaduženi a drugi ne mogu naplatiti svoja potraživanja. Nakon toga dolazi do kriza, pa do jačanja radikalnih pokreta pa se sve riješi ratom koji iznivelira te razlike. Nakon toga idemo ispočetka. Neće niti kinezi zauvijek raditi i šutjeti. Što kad u kini ljudi izađu na ulice? Svijet koji poznajemo će lagano na duže vrijeme u k…. jer neće biti lako ni brzo preseliti proizvodnju u druge zemlje.

   • U pravu ste da nas tehnologija cesto tjera da radimo vise no tako je kako je, sto mozemo tu izmjeniti??
    Poznavao sam davno jednog Compaq sales managera kojem je tata radio za IBM. Upoznao ga u avionu dok na laptopu pise sales report. Kaze on meni: Ujutro sam odletio u stranu drzavu, drzao sales konferenciju, rucali i evo me nazad u avionu pisem sales report kojeg mailam cim sletimo. Moj tata koji je radio u IBMu bi na sales konferenciju odletio par dana ranije sa suprugom da malo upoznaju grad, onda bi odrzali konferenciju i po povratku bi tri dana u uredu diktirao sales report tajnici. Nesto ko u Mad Men-u. Ali sto ces, bilo pa proslo. Uostalom mnogima i jest cilj jahati tehnologiju 24/7 da bi se onda skinuli sa te droge i usporili kupujuci malu farmu i zivjeli ko seljaci.

    I ja bi tako ali nema dovoljno para.

 2. Mislim da ste zanemarili činjenicu da u hrvatskim privatnim firmama radno vrijeme de facto ne postoji. Radi se po 8, 9, 10, 12 sati. Ručak se jede sjedeći za radnim stolom. Prekovremeni sati se ne plaćaju, naravno. Ne znam ulazi li to u MMF-ovu računicu. Ovih 7,5, odnosno 8 sati je radno vrijeme javnih službi, a njihov efektivni rad bolje da ne računamo. Najkorisniji su kad ne rade ništa.

  • Govorite odokativno frazetinu koja je već sto puta rečena, ponajviše od strane sindikata državnih službenika. Kako znate da je to istina? Ja primjerice NIKAD nisam nazvao ni svoju tajnicu nakon službenog kraja vremena, a da se nisam ispričao (a jako sam ju rijetko ikad tražio nakon tih 17 sati). Na, kokncu, umjesto ovako odokativnih ‘doprinosa’, kako sam se ja potrudio, možete i vi 1/100 toga, imate na linku koji sam dao i efektivno odrađeno radno vrijeme (od kojeg opet treba oduzeti tih 2,5 sata).

   Osim toga, Hrvatska je tako teškoj katastrofi, kako je netko rekao, ‘bilo bi dobro da smo samo u recesiji’, pa kako se devastira sve (pa i kapital radikalno gubi, a sve ga je manje) vjerujem da bi mnogi radili i više samo da imaju posao. Ili?

   • a sto kazete na minuli rad? 0,5% za svaki godinu radnog staza – bez obzira na bransu, poslove, usavrsavanje, ne mora biti ni u istoj tvrtci… tako npr.frizerka s 20 godina staza u startu ima 10% vecu placu od kvalificirane konobarice/trgovkinje… jer smo MI to trazili!

  • ovo stalno slušam, ali evo, ja sad već radim u 4-toj privatnoj firmu, većinom idem doma nakon odrađenih 8h, bilo je i prekrovremenih, neki i nisu bili plačeni, ali to je neznatno… Nekad nešto odradim i doma, ali na svoju inicijativu, jer vjerujem da će mi se to jednog dana vratiti (ili povečanjem plaće ili boljim poslom), nekad sam i otišao ranije od tih 8h… svim mojim poslodavcima je bili u interesu da se posao obavi na vrijeme, a sad da li ću ja raditi svaki dan po 8h ili ću jedan dan odraditi 10h a drugi dan 6h, mu je nebitno…. vjerujem da je većina poslodavaca takva, vjerujem da ima i izuzetaka, ali čovjek si treba sam stvoriti uvijete (kroz rad i znanje) da može birati da ne radi za takve…

   U poslu sam dosta surađivao s državnim službama i bankama i nakon svega toga došao sam do dva zakljička:
   1. kod nas ne postoji kultura rada, svi samo gledaju kako da ćim prije odu doma, a posao im je čista obveza, za nekog tko se trudi kažu da je nadobudna budala i taj brzo ode iz takve firme
   2. čim je u firmi veća zaštita radnika (sindikat, kolektivni ugovori) radnici su neefikasniji i nemotivirani. Bezuvjetno čuvanje radnih mjesta i ujednačavanje plaća dovodi do nemotiviranosti onih dobrih koji onda ili odu ili se prepuste struji i postanu prosječni…

  • IA,vi apsolutno pretjerujete,to je moguće da se radi ako ste se tako dogovorili sa poslodavcem,pa tko će vam raditi 12 sati dnevno ako se tako niste dogovorili sa poslodavcem?Znate gdje se danas radi 12 sati dnevno?
   Takvih je sve više u malim firmama i obrtima gdje gazda i radnici zajedno sa njime pokušavaju spasiti firmu da ne ode u stečaj ali ovo što vi tvrdite da u hrvatskim firmama nema radnog vremena meni je prvi put za čuti.Kažem vam prekovremeno se većinom radi tamo gdje su firme u teškoj banani pa i sami radnici da spase svoje radno mjesto i plaću pristaju raditi pod takvim uvjetima neko vrijeme dok firma ne oživi.Pa tko vas može prisiliti da radite 12 sati dnevno?

   • Antune, daleko ste od stvarnosti. Ovo vam pisem da ne zivite u zabludi, ne zato sto mi treba rame za plakanje (pakiram lagano kofere):
    U firmi koja odlicno stoji (zaposljava ne daje otkaze). Ove godine imam 240 h prekovremenih sati koje je poslodavac (privatni) obecao platiti, (u pitanju je bio rad i subotom i nedjeljom i praznicima) ali je nakon odradjenog posla mrtav hladan rekao da nece platiti ni kune jer mu: “nitko nista u ovoj drzavi ne moze”. Ako se pitate gdje je bio sindikat (nisam u sindikatu)? Sefica sindikata ima 15% veću placu od ostalih i mogla je, u vrijeme kad su ostali radili, otici na GO pa joj ne pada na pamet proturjeciti vlasniku. Ali je, zanimljivo, bila u bruxellesu na demonstracijama.
    Usporedimo to sa prijateljem u Londonu kojem je nedavno dosla uputa na poslu da slucajno nijedan sastanak ne udje u vrijeme pauze da ih netko ne bi tuzio. Rijec je o frimi koja je radila u hr, ali se u hr ponasala drugačije, po hr-pravilima.
    U cemu je razlika? UK je pravno, a hr bespravno drustvo. U UK postoji trziste u hr ne. Samim time je Uk -poslodavcu bitno kako covjek radi i ispred podobnosti ce stajati rezultati jer mu to trziste nalaze, u hr ne…
    HR-“trziste” funkcionira sistemom da se svi poznaju, i bolje je zaposliti cukunsusjedu-od-prijateljice-od-zene-direktora-drzavne-firme-rodjaka-ministra (jer taj “deal” donosi posao) na poziciju direktorice odjela, nego produktivnog radnika sa 15 g. iskustva.
    Sa kolegicom znam kukati-raspravljam kako bi nazvali to sto se dogadja u firmi, ona to zove neoliberalni kapitalizam, ja kazem da je to komunisticko-kumrovecka skola. Slazemo se u jednom da smo bespravno drustvo i da se treba maknuti od takvih ljudi, ali i svima razotkriti kakvi su to ljudi, uciniti ih transparentnima…

    Ovo je moje iskustvo, ne pravilo

    • Vojehr,meni je apsolutno jasno da toga ima i biti će sve više jer firme posluju u banani,50-60% firmi nam posluju sa minusom,ovi koji su zdravi tresu se za naplatu,sve je potpuno krivo postavljeno a ta nelikvidnost se generirala pod izgovorom očuvanja radnih mjesta i sve je to zbog toga što su nas mentalno zatukli na nivo pećine i na tom levelu funkcionira ovo društvo.Ušli smo u kapitalizam a nitko nam nije rekao da u kapitalizmu svaka druga treća firma bankrotira i da to i jest smisao tržišne ekonomije i onda kada su se u nas pojavili stečajevi svaki smo proglasili pljačkom jer u socijalista stečaj ne postoji,tamo kada partija kaže da se proizvode drvene bicikle,sto godina ih proizvode i voze samo takve.Ovo što mi živimo je mutant socijalizma gdje mi glumimo mi neko tržište i kapitalizam a na lokalnim ali i državnim razinama je sve po babu i po stričevima.Evo mali mi ide u muzičku školu,sada treba izabrati instrument ali za njegov instrument ima više kandidata i teško da će upisati što želi a ja bi se radije ubio nego da tražim vezu ali znate kako NAŠI to riješe,već tjekom prve godine osnovne škole gdje se djete samo priprema za instrument i gdje bi profesori trebali otkrivati talente neki “pametni-izabrani” roditelji pošto znaju da je navalija za neke instrumente uzmu djeci tečaj-sate kod zaposlenika te iste škole ili njihovih poznanika i onda je na audiciji za instrumente ZNA SE jer jedni te isti odlučuju.Meni žena već napisala listu djece koja će biti primljena za taj instrument i sada čekamo da se to tako i dogodi.

     Vjerujte NAŠIM socijalistima i njihovim metodama preko veze ne može ni radijacija ništa,kažem vam na tu foru vam roditelji osiguravaju djeci instrument koji žele svirati a ostali neka se j..u.Na ovom primjeru vi vidite kakvo smo mi društvo?Vjerujte NAŠI su jači od radijacije a svi su antikapitalisti jer oni žele u životu prolaziti upravo ovako o čemu vam ja govorim,tako da je njima više privatnog gubljenje tla pod nogama…
     Pa mi isto mislimo,sustav koji mi imamo je katastrofalan,kumrovečka škola a on se neće izmjeniti na ovom mentalnom levelu nacije…Mi smo zatucani do boli!Razina pećine!

  • @IA

   Ja sam zaposlenik u hrvatskoj privatnoj firmi i također radno vrijeme “ne postoji”. U ugovoru piše da je radno vrijeme 8 sati, ali na snazi je “klizno radno vrijeme” kako u vremenu početka i kraja tako i trajanja, svatko može kako hoće (u firmi ili od doma). Ja dođem ovisno o tome kad se probudim, radim oko 8 sati, ovisno koliko imam posla, nekad malo manje, nekad malo više, u prosjeku 8. Od doma radim rijetko, to mi je bezveze.

   Ručam najčešće u obližnjem restoranu (to ispadne skoro sat vremena) a ponekad (ako pada kiša itd.) naručim sa pauza.hr (onda ispadne i manje od pola sata), ali niti tada ne jedam “za radnim stolom”, nego u susjednoj sobi koja služi za jelo i druženje.

   Firma u kojoj radim upravno je dobila zlatnu bilancu što je valjda nekakva nepristrana mjera uspješnosti (jer se temelji na brojkama, nikakvo glasanje, nikakva politika). To je kapitalizam. Ove druge firme u kojima se nameće neka sila prema zaposlenicima, čak da ne mogu niti jesti kao ljudi… e pa te će firme propasti. Zaraditi se može samo kvalitetnim radom a za to su potrebni između ostaloga i zadovoljni zaposlenici.

   To sve što govoriš o bijedi nekih hrvatskih firmi stvar je hrvatske nazadnosti i nerazumijevanja biznisa, posljedica socijalističkog nasljeđa, jer baš u socijalizmu su radnici stoka, sasvim suprotno onome kako se taj sustav deklarira. U socijalizmu mrze rad i više nego li mrze kapital, tamo nitko ne bi radio, onaj koji radi je budala, a kada se netko iz takvog sustava nađe u poziciji da nekome šefuje (kao npr. u tranzicijskim zemljama oni koji životare na nekim vezama sa državom, politikom, “crony capitalisti”), onda svoje podređene tretiraju kao robove. Takvi će svi propasti.

   Ima kod nas i kvalitetetnih firmi. U njima se ljudi dobro tretiraju i takve firme zato dobro zarađuju na globalnom tržištu. Radno vrijeme, pauza, to su stvari koje dogovaraju poslodavac i radnik, na obostrano zadovoljstvo. Kako dogovore tako im je. U kapitalizmu je ugovor svetinja. A kada je ugovor tako obostrano ugodan, onda se stvara najveća vrijednost, uvijek je tu win-win ono najbolje.

  • Radim u privatnoj firmi. Vecinom radimo 8h dnevno (0.5h pauza ukljucena i placena naravno). Poslodavac je vrlo korektan i svaki prekovremeni je placen. Nekada prekovremenih nema par mjeseci, a nekada treba stvarno stisnuti i raditi pa i više od zakonski dozvoljenog.

   Ono sto frustrira mene, a i mog poslodavca je što država zabranjuje više od 8h prekovremenih tjedno, odnosno 32h mjesecno. Zašto bi država meni zabranjivala da radim npr 10h prekovremenih tjedno ako ja to zelim. Kod nas u firmi stanje je sljedece, ovih 8h “legalnih” se placa kao prekovremeni, a ostatak kroz razlicite stavke bonusa na placu.

   Konačni rezultat je da poslodavac plati radnika za svaki prekovremeni sat, ali da zbog restriktivne politike države koja određuje meni, radniku, koliko smijem raditi, mora to raditi na vrlo sumnjiv i vjerojatno polu ilegalan način.

   Vezano uz ovo, jako mi je nejasno veliko protivljenje fleksibilizaciji radnog vremena. Upravo mogućnost da se odredjeno vrijeme radi npr 32h tjedno, a npr kada dodje narudzba 48h tjedno bi pomoglo mnogim firmama u smanjenju troškova. Sadasnje stanje dovodi do toga da se zna dogoditi da jednostavno ljudi sjede na poslu jer nema posla, a onda kada dodje stiska ne mogu raditi legalno više od dopuštenog.

   @IV: Poanta je da ne dajete paušalne ocjene, ima firmi gdje su neplaceni, a isto tako i gdje su placeni (i to vrlo dobro). Razlog za neplacene prekovremene nisu zli kapitalisti, nego majka država koja otme svu zaradu. To dovodi do toga da nema dovoljne konkurencije između firmi, i da na kraju opstaju oni beskrupulozni koji i krše radnička prava. Mozda je kontraituitivno da se radnička prava mogu najbolje očuvati tako da se “olabave”, ali to je po meni ocigledno..

 3. Znam da je istina, jer pišem na osnovu iskustva, jer sam radio u više privatnih firmi i praksa je svugdje ista. Svi moji prijatelji i rodbina koji su po privatnim firmama također rade više od 8 sati. Ponekad i 12 sati i to svaki dan. Nitko nikad nije dobio plaćen prekovremeni sat. Ja sam ih osobno odradio jako puno. Također neplaćeno. Ljudi se iscrpljuju preko svake mjere. Ne, to nije sindikalna frazetina, to je realnost. Zašto je došlo do toga, druga je priča. Druga je priča i zašto je naš radnik manje učinkovit od njemačkog. Ali je netočno da radimo 7,5 sati. Nisu mi sindikati nimalo dragi, štoviše prezirem ih, jer baš zbog njih i njihove pohlepe mi u privatnom sektoru i moramo toliko šljakati, da bi nahranili sve te žohare kojih ima previše. Ali vrijeđa me kao čovjeka kad mi neki MMF-ovac dođe i pametno zaključi da radimo po 7,5 sati, samo zato što u zakonu o radu i ugovoru o radu tako piše.

  • Vi uopće niste čitali članak. ‘MMF-ovac’ nije rekao da se kod nas radi 7,5 sati, članak nema veze s time. Zašto mi oduzimate vrijeme i napor tako da se ovako uključujete bez minimalno poštovanja, nabacujete stvari u komentare a niste ni pročitali članak (pa ga onda evidentno niste ni razumjeli)?

  • IA,ja ću vam odgovoriti zašto radite neplaćeno prekovremeno.Zato što ni vi ni poslodavac nemate drugog izbora jer u ovoj zemlji ništa ne radi,vaš poslodavac nema profita nego jedva preživljava,nema sa čime ulagati u modernizaciju firme,i vi i poslodavac ste žrtve sustava u kojem živimo a on se zove mutant-socijalizma gdje mi glumimo neki kapitalizam.U ovoj državi ne postoji kapitalizam a profite su većinom jučer imali oni koji posluju sa državom.Naravno govorim načelno,da me ne hvatate sada za riječ ali da vaš poslodavac ima profit i da profit imaju drugi poslodavci u tom sektoru vi bi bili taj koji bi postavljao pravila igre i visinu novca za koji ćete raditi,nebi onda nikome palo na pamet da vas ostavi prekovremeno a da se to ne plati niti bi vi na to pristali.Sve dok mi imamo ovako slabašno i nikakvo gospodarstvo jedini koji će adekvatno biti zaštićeni su zaposlenici javnog i državnog sektora ali ne zadugo jer i njima izmiče tlo pod nogama a vi ćete i dalje u malim firmama i obrtima sa gazdom raditi prekovremeno i to neplaćeno gdje će on proklinjati vas a vi njega što nema posla…
   Tamo gdje ima profita,gdje se razvija zdravo gospodarstvo i konkurencija tamo u pravilu nema šanse da vam se to dogodi da vas netko ne plati prekovremeno.Vjerujte mi radio sam za nekolicinu stranih kompanija i gdje je bilo profita tu bi se 15 minuta prekovremeno plaćalo za sat a gdje nije bilo profita tu bi imao ugovor takav da bi me mogli teoretski cjediti od 0-24 h,na ovim profitnim kompanijama tu je bio red i željezna disciplina a produktivnost nas koji radimo bila je duplo-troduplo veća nego na ovim drugim kompanijama,ljudi su bili pet puta zadovoljniji a puno više ih se ganjalo da rade nego na kompanijama gdje se prekovremeno uključivalo u total u ugovoru ali na tim kompanijama bilo je lakše raditi a sa druge strane teže jer na njima stvari nikada u poslu nisu bile posložene kako treba…

   E vidite vi danas “radite” za takvu kompaniju u kojoj se ne zna ni tko pije a tko plaća,općenito mi smo društvo sa niskim radnim navikama i disciplinom na poslu,tako nam je posložen čitav sustav i vjerujte mi da sam nisam spoznao te razlike mjenjajući kompanije vani nebi ni sam znao kako su na dobrim kompanijama stvari posložene i koliko ti zaposlenici brinu o poslu i sa kojom disciplinom i voljom mu pristupaju a kažem vam puno vam zavisi od kompanije do kompanije,osobno sam bio na jednoj engleskoj kompaniji i tamo je bila totalna anarhija,meni je izgledalo kako je to bilo posloženo-prepušteno improvizaciji da radim za neku kompaniju iz nigerije…

   • Antune, prijatelj mi radi kao IT konzultant za brojne svjetske kompanije. Zaradjuje fenomenalno. Sada radi za jednu naftnu kompaniju i cesto su ga trazili da ostane prekovremeno. Na kraju mjeseca ispostavio im je racun za prekovremene i sef se skoro zagusio kada je vidio koliko ga to kosta. Kada se primirio zamolio je mog frenda da od tog trena ne ostaje prekovremeno jer da to oni ne mogu platiti sa svojim budgetom. Sada se moj frend u 17.00 dize sa svakog sastanka i odlazi dok ga cijela uprava uprava gleda sto to radi i kako se usudjuje….on odlazi, pakira laptop, spremi olovke u pernicu, a oni ostaju. Dovidjenja, vidimo se sutra. Tako je to kada se rad placa a kada rad pociva na znanju. Zavidim mu na statusu za koji se sam izborio cjelozivotnim obrazovanjem.

 4. Nenade indikativno da se uvijek mi nađemo u društvu sa braćom slovencima,sjetite se ekonomskih “stručnjaka” koji su nam nametali teze da su slovenci “sačuvali” svoje banke a mi nismo?Iz dana u dan su nam punili mozak kako oni dobro brane svoje nacionalne interese a od banaka im nije ostao kamen na kamenu i koštati će ih to u konačnici petra kajgana.Ali takvi isti i dalje,bez imalo srama, dolaze na htv i govore nam “kako bi trebalo”

 5. Kak super, svi se raskokodakali o broju radnih sati, kao da smo svi nekakvi high-class konzultanti. Wake up, ne radi se o kazaljkama nego o poslu / radu.

  Plaća većine ljudi je fiksna, pitanje je koliko je posla i koliko ga tko efikasno / savjesno / kvalitetno odrađuje. Oni koji upravljaju, ako su kompetentni, znaju kada treba angažirati nove ljude, kako podjednako opteretiti postojeće i kako održavati zadovoljstvo među ljudima (uz obvezne kompromise naravno). Ako netko radi posao za koji je obrazovan, zaintresiran i u kojem se dobro snalazi, tu negdje valjda dolazi i zadovoljstvo time što stvara / doprinosi, što svojim kompetencijama što nekoj široj zajednici (firmi, industrijskom sektoru i šire).

  Isprike autoru što ovaj komentar nije izravno vezan za tekst, samo sam htio na glas primijetiti.

  • Tocno tako, poslovi cija produktivnost ovisi o vremenu rada ce ionako biti zamijenjeni robotima u najskorije vrijeme i rasprava o tome da li se “radi” pol sata dulje ili krace je skroz promasena. Kakve su to gluposti, tko god radi mozgom zna da je pojam radnog vremena cisto iracionalna kategorija. Da li ja kad se tusiram pa mi padne neka ideja vezana za posao odem strogo u timesheet i upisem da sam radio 5 minuta? Ili kad odgovorim na neki mail u ponoc jer sam ga vidio prije spavanja? Naravno da ne. Isto kao sto meni moj gazda ne broji kad sam dosao i otisao s posla jer mu je jasno da to uopce nije funkcija kolicine para koje mu zaradjujem. Pa ne sarafim ja sarafe, za boga miloga, pa ako ih danas nisam zasarafio deset iljada nista od posla.

   • Ja predlažem da već sada u svim propalim i polupropalim zemljama, počevši od Hrvatske svi počnemo onda raditi ‘koliko hoćemo’, a naročito oni u javnom sektoru. jer radno vrijeme je arhaičan pojam, naročito ondje gdje rade roboti.

    • Nenade a tko će “zašarafiti” sve te robote koji će nas zamijeniti,koliko će njima biti radno vrijeme?Čuo sam da japanci rade za crnogorce jedan prototip a nazvali su ga “iđe a leži”,kažu japanci da je to jako zahtjevan projekt jer im programeri nisu prilagođeni tom načinu razmišljanja pa prvo njih moraju mentalno reprogramirati da bi onda oni mogli uopće robota isprogramirati?Pa im to oduzima dosta vremena?Ali polako “nadoće” im pomalo?

    • Iako je moja funkcija voditeljska, radno vrijeme smatram kao vrijeme kad su svi na ili oko radnih mjesta i kad do njih mogu normalno doći a oni raspolažu svojim alatima za rad i koriste ga u cilju ispunjenja zadanih ciljeva i/ili dovršetka zadanih aktivnosti (bilo to računalo, kliješta ili nešto treće).

     Dakle ne bih rekao da radno vrijeme ne valja per se, nego da ne valja razmišljanje u stilu “plaćen sam da radim 8 sati”. Pogotovo kad vrijede ona razmatranja o efektivnom radnom vremenu koje bih ja odredio bliže kao 4 sata stvarnog koncentriranog rada, ostala 3,5-4 se pogube u kojekakvim prijelaznim vremenima i/ili pripremi za ovih produktivnih 4. Nitko nije stroj, ljudi imaju i bolje i lošije dane (kao i dane bolovanja, godišnjeg itd.).

     Mislim da smo plaćeni da radimo i koristimo stečeno znanje i vještine na najbolji mogući način. Pri tome opet velim, kao balans i da bi spriječili sve diskusije o “izrabljivanju”, voditeljski kadar mora znati da je umoran zaposlenik ili nesretan zaposlenik loš zaposlenik (griješi, nije kreativan…).

   • “…kolicine para koje mu zaradjujem.”
    Alex, mislim da imate pogrešan stav, naime, ne radite za nekoga nego radite za sebe kod nekoga ili u nečijoj firmi.
    Ako dobro promislite pa ipak zaključite da radite za “nekoga” morate odmah dati otkaz i počet radit nešto za sebe, bilo kod nekoga, s nekim, u firmi nekog drugog ili u svojoj.

    • Radio sam za sebe pa sam zakljucio da je raditi za sebe zivjeti da bi radio, a ja zelim raditi da bih zivio. Svaka cast onima koji uspiju ovo drugo radeci za sebe, ja nisam jedan od njih.

    • Zašto vas onda muče ‘prokleti kapitalisti’ koji kupuju robote, kad oni žive da bi radili (i stvarali)? Niste im valjda zavidni?

    • Ocito je tu doslo do nekog nesporazuma. Molim da mi se pokaze iz koje moje recenice proizlazi da sam ja protiv kapitalista? Upravo suprotno, da nema kapitalizma i slobodnog trzista rada ja bi jos uvijek camio u Hrvatskoj i cekao da mi ekipa prebroji jesam radio 7.5 ili 8 sati. Od kapitalista sam zavidan samo bogatim nasljednicima i plejbojima, ovima koji su bogatstvo sami zaradili nikako nisam zavidan jer znam sto to znaci.

    • Alex,svatko ima svoje razloge,jedan moj frend ima teoriju da mi svi radimo da nebi jednog dana trebali raditi,svi imaju neke teorije,moja je bila raditi 16 ura dnevno,bez godišnjeg ili uz max 5-6 dana ali vjerovao sam da ću se jednog dana probuditi i reći sam sebi,e danas neću ići na posao a sutra hoću jer si to mogu priuštiti…Svatko od nas ima različite filmove,ciljeve i razloge ali ne trebamo omalovažavati one privatnike koji rade i drpe čitav život neovisno koliko zarađuju,pa takve trebamo čuvati i milovati…

  • Iz istog članka koji navodite: “… Njemačka skratila radni tjedan u velikim industrijama, u Volkswagenu se radi tri dana u tjednu“. Eto to je istina. Njemci rade 3 dana u tjednu, Šveđani 2, a Norvežani 1 dan. Svaki drugi tjedan 🙂

 6. Nenade,
  Svaka čast na članku i trudu koji ulažete pokušavajući hrvate osvijestiti kako funkcionira tržišna ekonomija. To je dugotrajan proces i strah me je koliko godina će proći da nas polovica to shvati i da krenemo konačno naprijed.
  Molim Vas nastavite i dalje s ovakvim člancima. Sretno!

 7. http://www.business.hr/ekonomija/glavni-direktor-hup-a-hitno-nam-trebaju-ostre-promjene-hrvatska-nema-vremena-ici-srednjim-putem

  Evo skužili i u hup-u,ja bi im predložio da sada pred predsjedničke izbore otiđu na pantovčak tražiti potporu od predsjednika države da izvrši pritisak na vladu da više ne guraju tkz. srednjim putem nego da idu brzo i “prečicom” da nebi svi mi na kraju ostali bez kisika?
  I kolinda zajedno sa nama?Jedino se ne treba bojati za piculu,vuljanića i ružu tomašić?Oni u eu parlamentu imaju ugrađene aeratore?

 8. Da li je netko primjetio kako je Milanovic prije godinu dana kada je bio poplavljen Karlova i njegova okolica govorio ljudima da se isele sa tih podrucja jer da ona nisu pogodna za zivot a sada kada mu se trese stolac i kada se izbori priblizavaju sada im govori da ce drzava podmiriti svu nastalu stetu poplavljenima. Fino,prvo prodaju Croatia Osiguranje i onda podmire svu stetu poplavljenim ljudima a osiguravatelje tko jebe. Nit osiguravatelji trebaju ispacivati stetu, niti ljudi moraju kupovati police osiguranja od poplava, ma sve ce pokriti drzava.

  • Lako je tuđim k… po gloginjama mlatit.
   Neka milanović izvadi iz svog džepa ili neka digne kredit u svoje ime pa nek ljudima gradi kuće.
   Ljudi nemojte ništa osiguravati, samo glasajte za SDP i ništa ne brinite, oni će vam svaku štetu nadoknaditi, socijalisti su tu da pljačkaju bogate i dijele sirotinji (živio Robin Hood!)
   Što će nam solidarnost među ljudima kad imamo državu koja će sve to zakonski urediti, jednima oteti, a drugima pokloniti (bitno je samo dati svoj glas pljačkašima)

 9. 060 90 11,ne zaboravite ovaj telefon za pomoć stradalim od poplave,6,25 kn je donacija po pozivu,država se odrekla pdv-a.Treba ljudima pomoći a financijska pomoć im je sada najpotrebnija….

 10. U teoriji radnik radi 7,5 h,a ra gospodska pauza mu je placena,a u praksi je nema i ne koristi je i uspjeh je ako uspije nešto pozderati za kompjuterom,a da se ne zadavi id brzine gutanja neprozvakane hrane! i to ako si donese od doma jer ne može izaći do dućana, a novaca za dostavu hrane nema.i s punim ustima se mora javit na telefon 24 h da ne bi koji robovlasnik propao ako se ne javi.i često ni na wc ne stigne.i na tel mira bit dostupan i doma na wc-u.toga u nabrojenim zemljama,al njemačka, švedska i sl.nema,ako ima fino je placeno.da i tamo ljudi koriste godišnji odmor, a kod nas…i mora na sve sutit i radit i bit sretan sto dobije placu jer ih vani ima 380.000 koji čekaju da ga zamijene.end of subject

  • Kao prvo, ovo nema veze s analizom gore, čak i kad bi bilo istinito. A nije. To je floskula koju uglavnom bacaju vođe sindikata zaposlenih u javnom sektoru. Kako ipak ogroman, možda i većina, broj radnika radi ili u javnom sektoru ili u tvrtkama naslonjenima na njega, ovo je evidentno neistina.

   Naravno da ima slučajeva neprijavljenog prekovremenog rada, ali ima i slučajeva muljanja na poslu. Ima ga svuda, pogotovo u tranzicijskim zemljama (a to je zato jer su siromašne zbog socijalizma, a ne zato jer ih ‘kapitalisti iskorištavaju’ kako tvrde vođe sindikata u javnom sektoru). To sve nema veze s iskrivljenom statistikom o kojkj govorim.

   Koja je Vaša agenda i zašto ju trolate ovdje?

   Koje je oo Vama rješenje da Hrvatska postane bogata i prosperitetna, a na outu propasti? Mislite da propada ‘jer poslodavci iskorištavaju radnike’?

  • rad i stvaranje nije isto. mozete vi sjediti i 24 sata na poslu no nista se nece promjeniti.
   rad nam je neefikasan i na 8 sati debelo a 7.5 satno radno vrijeme samo govori o nasem odnosu prema radu.
   u takvom okruzenju gdje se radna obveza ne postuje a radnici zasticeni ko licki medvjedi imamo logicnu posljedicu da i ona druga strana bez izlaza cesto poteze u izbjegavanju svojih obveza. to su sve cinjenice i treba im pogledati u oci.

   ono sto je NB dobro skrenuo paznju je da ako stvarno zelimo jednog dana raditi 8 sati ili manje i za to biti dobro placeni trebamo jako puuuuno kapitala. znaci prvi korak je promjeniti odnos prema kapitalu jer on je nas najbolji saveznik.

   bravo na odlicnom clanku i samo nastavite. onih koji ne zele pogledati sebe u oci nego traze druge krivce za svoju sudbinu ce uvijek biti, pogotovo dok sve ocekujemo od majke drzave koja nam je prije maceha nego majka.

  • “Jer ih vani ima 380.000 koji čekaju da ga zamijene.”, to je pravi problem. E pa draga Beata, ako zaista za tebe postoji 380.000 zamjena, onda i nisi nista drugo nego robot koji ce prije ili kasnije biti zamijenjen pravim robotom. Vremena u kojima si mogla zavrsit srednju upravnu, dobit posao po vezi i onda docekat penziju javljajuci se na telefone su bespovratno prosla. Ljudi ispod 40 vise ni ne telefoniraju, a kamoli da trebaju nekoga da se za njih javlja na telefon.

  • @Beata

   Ta “teorija” se zove ugovor, i to je nešto sveto, o čemu svi trebamo brinuti. Zaposlenik koji primjeti da njegov poslodavac prekrši bilo koju odredbu Ugovora o radu koji je potpisao, ima moralnu odgovornost (makar bilo teško, boji se kako naći novi posao itd., naime, moralno ispravne stvari nisu uvijek jednostavne za učiniti) ekspresnom brzinom taj ugovor prekinuti i tužiti poslodavca za neispunjenje ugovornih obveza jer dužnost je svih nas raditi na uspostavi pravne države u RH tj. nitko ne smije dopustiti da se njegovim činjenjem ili ne činjenjem rade neke protupravne stvari a gdje on zbilja može tako direktno utjecati jer je jedna od ugovornih strana. A bilo bi ljudski ako bi mogao i malo proširiti glas o nemilom događaju kako drugi potencijalni zaposlenici ne bi u neznanju pristajali potpisivati nekakve Ugovore o radu s dotičnim poznatim prekršiteljem, osim ako on ne pristane na recimo avansnu isplatu plaće, dok se ponovno ne dokaže kao prihvatljv partner pa da opet krene sa standardnim unazadnim isplaćivanjem 🙂

   U Hrvatskoj ima kvalitetnih i čestitih poslodavaca i svima njima se čini direktna šteta (pa time i njihovim zaposlenicima) ukoliko neki od konkurenata mu netržišno i protupravno koriste efektivno jeftiniju radnu snagu neplaćanjem tih prekovremenih tj. kršenjem važećih ugovora kojima su vezani.

   Onaj tko ne da otkaz lošem poslodavcu ne čini štetu samo sebi nego i svim zaposlenicima onih drugih poslodavaca i njima samima. To je veliki broj oštećenih i u jednom opasnom začaranom krugu. Svojim nečinjenjem i strahom, slabošću, ne smijemo to dopustiti, nema tu opravdanja za oštećivati tolike druge ljude!!

 11. moj sin se zaposlio u švedskoj (poslodavac mu je ponudio ugovor na 1 g.), isplaćuju mu 160 sati mjesečno (kažu da ne smiju više), a prekovremeni sati idu cash na ruke…eto toga ima i u švedskoj

  • Poljoprivreda naravno da ima,ima toga i u švicarskoj,njemačkoj i svugdje jedina je razlika u tome što je u hrvatskoj crna ekonomija zastupljena 35-40% a kod njih 5-10%,tu se ipak “malkice” razlikujemo?

 12. http://www.politikaplus.com/novost/103546/konzervativci-tri-dana-raspravljali-evo-sto-su-se-slozili-da-treba-hrvatskoj

  Jako slabo je medijski popraćen ovaj skup.Jedino mi je nejasno kakvu vezu imaju nino raspudić i robin harris?Bojim se da su obilježja puno NAŠIH konzervativaca da su oni pobožni sljedbenici karla marxa?
  NAŠI konzervativci nikada nisu shvatili uzročno-posljedičnu vezu ekonomskih sloboda i ljudskih sloboda tako da se jako bojim da su među NAŠIM konzervativcima tipa raspudić skriveni mutanti socijalizma samo su jako pobožni i protiv su abortusa?Slične konzervativce imamo danas u rusiji.
  Sreća da su tamo bili šonje,batarelo i njih par drugih da nebi ovaj harris otišao iz hrvatske u uvjerenju da je bio na krimu?Pitajući se na povratku da mu nisu krivu kartu uvalili?Vidim da “BaBe i gong” nisu bili baš od volje?
  Oni više vole srećka horvata i oliver stonea?

 13. Ne bih u konkretnom slučaju govorio da je socijalizam primarno kriv za sukobe i ratove 90-ih. Kažete da ratovi nisu uzrok pada socijalizma (naravno da nisu, to nije sporno), nego njegova posljedica (no ipak nisu niti to). Neriješeno nacionalno pitanje (još od ulaska u prvu Jugoslaviju pa dalje, a o čemu postoji izvrsna Bančeva knjiga) u prvom je redu uzrok sukoba. Ali to da je “klasno pitanje” nametnutno kao krucijalno pitanje, kao smokvin list koji će pokušati (pa i nasilno, od 1945. dalje) brisati sve moguće razlike itd. – dakako da je točno. No, opet, u korijenu je ipak neriješeno nacionalno pitanje koje bi kao takvo ostalo i da je Jugoslavija bila kapitalistička. Svejedno bi to pitanje kad-tad bilo otvoreno, a sad možemo raspravljati bi li to bilo toliko krvavo (i ako ne bi, bi li to bilo zbog nas, zbog EU u kojoj bi hipotetski već odavno bili, možemo situaciju uspoređivati s Ukrajinom itd.).

 14. Ne vidim cemu ovo relativiziranje duljine radnog vremena. Ako je radnik placen za 8 sati tada treba raditi 8 sati, ako je placen 6 neka onda radi 6 sati a ako radi 9 ili 10 sati onda neka je placen 9 ili 10 sati.

  Naravno, svi poslovi nisu isti. Nekog poslodavac placa da isprogramira neki software pa onda radnik ako je zaista sjajan programer moze taj problem rjesiti za 6 sati i stvar OK. Jedan direktor prodaje moze doseci zadani nivo prodaje u jednoj noci na cajkama u Fontani gdje sklopi posao dok drugi direktor prodaje mozda ni nakon mjesec dana rada nece imati toliku prodaju.

  No opet sto reci za druge poslove? Zastitar u banci je placen da tamo stoji i stiti banku pa ne moze u 6 sati zastiti banku 8 sati. Cinovnik koji radi na odjelu izdavanja nekih dozvola moze sigurno rijesiti vise slucajeva u 8 sati nego u 6.

  Problem je kod nas sto je slaba kontrola ucinka. Svi znamo da jedan doktor u bolnici pregleda 20 pacijenata u danu a njegov kolega 6 pacijenata …a sve u 8 sati….i oba isto placeni. Nema mjerenja ucinka, nema nagrade ni kazne.

  Sjetite se samo kada su prije jedno 2 godine na HTVu zaposlenici imali bunu jer da im je blokiran pristup Facebooku. pametnom dosta.

  Prijatelj mi radi u Njemackoj u IT kompaniji na razvoju softwera za banke i sef uredno u 5 sati sve radnike zamoli da odma odu kuci, nitko ne smije ostati poslije 5 jer ih sef treba ujutro odmorne i produktivne. Ovdje pak u USA cesto se ljudi ne usude prvi izaci iz ureda da ih se ne gleda ko lijencine koji samo bjeze kuci.

  Ameri to najcesce rijese tako sto postave visoku normu pa tko je odlican odradi je i do 4 a kamoli do 5 a tko je los taj ostaje i duze. Onaj tko je los ostaje do duze i suti jer sto ce drugo a tko je dobar uredno ide doma jer zna da je dobar i zna da to poslodavac zna i zna da poslodavac zna da mu ovaj uvijek moze otic kod konkurencije bas zato sto je dobar.

  A ako i na Balkanu ponekad ima gazdi buzdovana…..a sto se cuditi, pa dobro i da ne tuku ili kada tuku da ne tuku bas jako. Nije lako mozda ni gazdi isplatiti prekovremene kada ni njemu nitko ne placa. Balkan je to, zivo blato.

  Kada bi postojao neki nacin da se realno izmjeri ucinak rada i placanja ja bi rekao da se u nas ipak vise sati koji se ne rade na kraju i plati (pauze, kave, cuge, surfanje, meilanje, tracanje, kasnjenja, frizure, plac, lazna bolovanja, listanje novina) nego sto se ne plati prekovremenih.

 15. mislim da je vrijedno jos jednom spomenuti. pisali ste o transferima financijskog sustava drzavi, ali imamo jos jedan golemi transferni mehanizam a to je kroz davanja drzavi od place. drzava svakom tko prima placu uzima oko 50% njegovih primanja kroz doprinose, poreze i prireze.

  znaci drzava usisava golem novac, a kuda taj novac ide znamo. u razno razne interesne skupine koje se bore svim silama da tako i ostane. tu nastupaju razno razni sindikati sa svojim zastupanjem prava radnika a znamo da zapravo zastupaju one s pocetka price koji zele zadrzati status quo.

  dakle ako cemo raditi ikakvu devalvaciju onda je to na nacin da se smanje troskovi drzave, da se prestane otimati onima koji stvaraju i time cemo rijesiti vecinu problema. zatim ce se prirodno i smanjiti place. ako gledamo trosak rada kroz brutto placu naravno da smo svi preskupi i da to tako ne moze ici ali skupi smo izmedju ostalog najvise zbog tog troska koji nam namece drzava kroz svoj beskonacan apetit za tudjim novcem.

 16. Običan i radišan Hrvatski čovjek će uvjek raditi i 12 sati dnevno oko je za svoj rad primjereno plaćen i ako s poslodavcem ima poslovno zdrav i partnerski odnos (dokazano bezbroj puta), bez obzira što o tome kaže Zakon, Sindikati ili MMF.
  Ali evo još jedne (moje) proširene analize stanja poduzetništva koju sam već objavljivao na portalu Večernjeg lista – VL Inicijative, na temu “Kako zaustaviti rad na crno u RH” što se nadam se uklapa u temu članka pa mi Nenad neće pretjerano zamjeriti što sam preopširan ovako kasno . Pa evo…
  Prije svega treba shvatiti da je u lijepoj našoj “Rela-Socijalictičkoj Tunguziji” poslodavac “primarno ugrožena vrsta” a tek onda posljedično radnik i radno mjesto. Vladajući real-socijlistički “um” piše Zakon o radu kao da su današnje tvrtke (s temeljnim kapitalom od 10 kn j.d.o.o) nekadašnji OUR-i i SOUR-i koji “vječno žive” a u njima se samo se izmjenjuju generacije radnika iz provjerenih i podobnih obitelji, pri tome si ne postavljajući pitanje čime se to tvrtke bave, kavi su im kratkoročni i dugoročni poslovni planovi i tržišni izgledi … Vladajućim je samo bitno da u se njihovom kratkom mandatu ušminka statistika broja zaposlenih pa makar na trošak još većeg zaduživanja države, čime si osiguravaju još jedan jalovi mandat. A za tvrtke , odnosno stimulaciju “održivih poslovnih ideja” a time i radnih mjesta, baš ih briga. Pod takvom propagandom države i sindikata i “radnik” je počeo umišljati da je kao takav “sam sebi svrha” pa svi skupa nikako da nađu “naivnog investitora” koji će istresti svoje milione da se raja s njima zajebava. I da ne duljim evo još jednog maštovitog rješenja koje bi po meni promijenilo naše poslovne navike, okruženje i stvarnost…
  – Treba ispočetka napisati radno zakonodavstvo (pojednostavit ga) na način da svaki poslovni plan i poslovna aktivnost budu “istinski partnerski odnos” između investitora i radnika a da država u tom partnerskom odnosu bude konstruktivan medijator koji će iz takvog odnosa kroz prihvatljive (niže) poreze i namete izvući korist. Bez takvog zdravog partnerskog odnosa nikad se nećemo mrdnuti s gospodarskog dna.
  Pa evo smjernica kako to napraviti
  1. Svakog investitora (domaćeg i stranog) u startu podržati i u konačnici mu omogućiti da “ostvari profit” zbog koje i ulazi u neki posao. (A ne ga derati kroz poreze na dobit (20% + 12% +18%), poreze dividendu (12 %), prisiljavat ga na reinvestirane kada se njegova poslovna aktivnost gasi…)
  2. Sa većine investitora treba skinuti stigmu “trulog kapitaliste” na način da im se zakonskim putem onemogući ostvarivanje “ekstra profita” u kojem ne sudjeluju i njegovi radnici koji su i stvorili taj ekstra profit, a tek onda država.
  – Rješenje Porez na dobit koji je sada 20 % podijeliti između radnika koji su stvorili tu dobit i ostatka nacije koja je gledala dok se stvara ta dobit ! (Recimo 10 % radnicima a 10 % ostatku nacije 🙂
  3. Investitoru omogućiti da bira najboljeg radnika za određeni posao a ne uvlačit ga u “neraskidivi bračni odnos” sa (ne)radnikom. Radniku objasniti da ništa ne traje vječno pa ni njegovo radno mjesto, odnosno da traje onoliko koliko i poslovni plan.
  4. Preurediti Zakon o radu prije svega na način da radniku osigura “pravičnu naknadu” za njegov rad (a ne crkavicu) i dovoljno odmora da ostane motiviran, zdrav i radno sposoban. Uz takvu regulativu mu ni prekovremeni rad neće teško padati ako je stimulativan. Sve ostalo u Zakonu u radu je ukras demokracije.
  – Rješenje zagarantirati radniku pristojnu “minimalnu cijenu radnog sata” umjesto minimalne plaće po ovoj exponencijalnoj metodi http://goo.gl/YBtQko , pri čemu iz svih zakona treba izbrisati jalove pravne formulacije “privremenog i trajnog zapošljavanja” a prava koja danas proizlaze iz tih pojmova vezati za kumulativni broj radnih sati koje je neki radnik već odradio u mjesecu, kvartalu ili godini ili će odraditi na temelju ugovora sa poslodavcem.
  5. I kako je već netko spomenuo uvesti “fiskalno radno vrijeme” za sve one koji nemaju ugovor o fiksnom broju radnih sati koje trebaju odraditi za poslodavca mjesečno. Pa ako je netko idiot neka onda radi 240 sati mjesečno a potpiše ugovor o radu i naplati od cca 170 sati mjesečno. Dakle težište ugovora o radu mora biti broj radnih sati na određenom poslu, njihova cijena i način obračuna koji u koniačnici za poslodavca mora biti prhvatljiv a za radnika isplativ.
  Da zaključim.
  Mi nikuda nećemo stići (a kamo li povećati domaću potrošnju) sve dotle dokle plaća bilo koje struke i bilo kojega radnika koji radi puno radno vrijeme ne bude dovoljna da si isti kupi bar “socijalnu košaricu” koja je danas cca 6.500 kn što bi po menio trebao biti Zakonski minimalac.
  Pa tko voli neka izvoli (Investirati) a tko želi držati radnika neka plati, tko ne želi ili ne može neka sam vuče ili upregne neke druge životinje u ostvarenje svojih investicijskih zamisli.
  I napokon prestati liti krokodilske suze za “propalim realsocijalističkim mastodontima” koji eto “čuvaju radna mjesta” a koji kao takvi godinama nisu u stanju radniku isplatiti niti minimalac.

  I evo za početak i previše smjernica
  Pozdrav

 17. Cesto ovdje spominjemo Sjevernu Koreu kao “bastion samoupravnog socijalizma” (davni grafit sa zeleng vala u Zagrebu) kojeg prizeljkuju hrvatski trash-marksisti koji mrze kapitalizam, slobodu trzista i zivljenja.

  Ako zelite zaista vidjeti kako izgleda drustvo koje je daleko odmaklo u drzavnom planiranju, u ne-liberalnoj ekonomiji, drustvo koje mrzi kapital i slobodnu ekonomiju onda pogledajte ovu fascinantnu fotoreportazu od koje se nama starijima dize kosa na glavi:

  http://www.cracktwo.com/2014/05/the-photos-north-korea-didnt-want-you.html

  Veliki vodja koji sve zna najbolje – nesto ko Mato Kapovic ili onaj Srecko Horvat – koji odlicno planira zivot svojim gradjanima i koji ih tako efikasno stiti od kapitalistickog izrabljivanja da ljudi jedu travu iz parka dok veliki vodja pije Evian i zica Ameriku da mu salje milijune tona rize ili ce okolo dijeliti nuklearne glave.

 18. Jeste li gledali sučeljavanja kandidata za predsjednika eu komisije?Osim junckera nisam vidio kandidata kojem bi ja povjerio da vodi mjesnu zajednicu a kamoli eu komisiju?Tsipras i predstavnica zelenih podsjetili su me na učenike srednje škole koji simuliraju pred profesorima predizborna sučeljavanja,pa se onako pomalo i zezaju sa svima nama.A predstavnik socijalista schultz zastupao je prikriveno sve isto kao i juncker samo drugačije upakirano.Ono što želim reći je to da ja nisam čuo od nikoga jasnu viziju razvoja eu i njenog strateško-gospodarsko-političkog pozicioniranja u svijetu.Nekako se bojim da je demokracija stvari usmjerila prema dojmu a ne prema sadržaju tako da mi to sve pomalo sliči na jednu veliku lakrdiju.
  Evo čujem da će tsipras pobijediti u grčkoj pa sada zamislite u kojem su grci filmu i ima li ta zemlja mentalne prepostavke za nositi se sa izazovima vremena u kojem živimo?Jedina utješna stvar u toj čitavoj priči je ovaj ugovor o slobodnoj trgovini između eu i amerike koji će trajno vršiti pritisak na eu da održi svoju konkurentnost da nebi sa ovakvima kao tsipras poletjeli na mars sa kojeg nas više nitko nebi vratio nazad jer kina i rusija su sve samo nisu bezazleni igrači a tu su još indija,brazil i ostali azijski tigrovi koji grizu i osmišljavaju svoju budućnost i politike jako detaljno.

  Tužno mi je bilo vidjeti tkz. vizije simpatične predstavnice zelenih jer me to posjetilo na pubertet a tsipras je govorio o nečemu što mi se čini da i on najbolje ne razumije niti u to vjeruje?Nekako se ipak nadam da će europi život nametati rješenja i utjecati na odluke jer ako ovakvi kao tsipras ili predstavnica zelenih počmu osmišljavati novu europu neće od nje ostati kamen na kamenu…
  Sreća u nesreći je ukrajina i valjda su neki naši antieuropejci danas shvatili važnost hrvatskog ulaska u eu naročito nakon pada istočnog bloka.
  Znate kada srbi ovako grizu za ulazak u eu onda vam je jasno kakva poniženja i ucjene doživljavaju od rusa a još zbog tkz. ograničene slobodne trgovine,južnog toka i kosova moraju šutati o tome i pretvarati se da je sve ok.A naši antieuropejci bi sami plovili?Daleko bi dogurali i mi zajedno sa njima?

  A mene jako brine što mi u eu parlamenat ne šaljemo kalibre političara i diplomata tipa hido bišćević i slični koji razumiju svijetsku politiku nego se rugamo sa nama samima sa ružom tomašić,maletić,šuica jakovinom,vuljanićem,stierom,petir,tolić,borzan itd itd,neiskusnim diplomatima-političarima kalibra za gradska vjeća a ne za lobiste u eu parlamentu?Takve kalibre u eu parlamentu mogu sebi priuštiti jedni nijemci ili francuzi ali hrvati sigurno ne i bojim se da ćemo to jako platiti…
  Umjesto da tamo šaljemo najbolje što u hrvatskoj imamo nama su eu izbori postali poligoni za unutarstranačka preslagivanja,pokazivanje mišića,formiranje neprirodnih koalicija,rješavanje unutarstranačkih možebitnih konkurenata i zadovoljavanje apetita svih aktera u igri koju sami osmišljavamo?Prestrašno i neodgovorno?

  • Antune, ako je to najjača ekipa koju šaljemo u EU, onda nemamo što raspravljati. Ja koliko vidim, na mojem listicu necu imat koga zaokružiti.

  • Vidite da su se Rvacki mediji uprli raji dokazivati kako je pravo vrijem upravo za kupnju stanova, a ne dionica 🙂

   Šteta da Norvežani nisu još skužili da su ti stanovi fenomenalna investicijska prilika.

 19. Da ste naveli kolika je satnica radnog tjedna(npr. u Njemačkoj) slika bi bila malo drugačija, a pogotovo da ste još uključili i cijenu radnog sata.

  • NIsam, ali sam dao link. Cijelu analizu biste mogli Vi. Pri tome modificirati analizu službenih podatka za ta 2,5 sata tjedno koje mi ne radimo, ali brojimo u radno vrijeme (jeste li ikad bili u uredu državne uprave u vrijeme pauze, malo iza pauze i malo nakon pauze)? Te nam takođre objasnite kolike su plaće u NJemačkoj, Hrvatskoj, Ugandi i na Kubi i zašto. Vjerujem da su plaće u Njemačkoj veće zato jer oni još jače ‘mrze kapital’ nego mi, to je ta epska borba … 🙂

 20. “i dobijate da je dobit SVIH ostalih hrvatskih poduzetnika (poduzeća, tj. tvrtki) manja od 0,3% (NULA – ZAREZ – TRI!!!) od prihoda.”

  Odlično! Ovo bi im trebalo nabijati na nos čim počnu s pričamo o neoliberalnom! Eto neki dan na Radio Student, radio koji valjda slušaju naši mladi, najobrazovaniji ljudi, budućnost zemlje… Emisija od sat vremena gdje par tih mladih zabrinuto diskutiraju o krizi neoliberalnog kapitalizma i kako to treba mijenjati da bi nam bilo bolje. Pretpostavljam da imaju takve sadržaje jer to zanima njihovo slušateljstvo – jadna nam majka!

  G. Nenade, možete li dobaviti/objaviti isti podatak za neke od ovih država s kojima ste uspoređivali naše radno vrijeme? Bilo bi zgodno vidjeti tamošnje extra-profite malo za usporedbu s ovim našim extra-profitima 🙂

  Hvala!

  Vaš Troll.

  • Oooo,kome to nabijati na nos kada su oni već zapali duboko u domenu religije?Njima je antineoliberalizam zamijenio religiju,j im se imaju hobi i zanimanje za čitav život a još su umislili da time spašavaju kuglu od propasti a defakto to je uvod da svoju zemlju sateru do temelja,da ne ostane ni pepeo od nje?Mislite da bi vas oni slušali kada bi im rekli da je profit danas 0,3% od prihoda?Pa osobno sam pisao na ovom blogu o odnosu neto profitne marže i poreza koji idu društvu deset puta i dokazao da je svaka ta firma najmanje 20 puta više NAŠA nego privatna ali vi to ljudima koji su sustavnom propagandom dovedeni na nivo neandertalaca to više ne možete objasniti jer oni su davno ušli u zonu religije i j se njima što im vi činjenično i brojčano dokažete.Oni samo kažu mi hoćemo NAŠE?Mi smo danas razina pećinskih ljudi koji se upravljaju nagonima a NAŠI nagoni su jal i zloća?Na kraju sa tim nagonima otpilimo granu na kojoj sjedimo i kada padnemo zvoni nam u glavi narednih 20-30 godina?Zar ne kužite da oni više ne slušaju ono što ne žele čuti?Socijalizam vam je jako primamljiv opijat za neandertalce,obrazovane i neobrazovane,čak je za ove druge još primamljivlji jer kada se oni ufuraju da su otkrili “boga” tu više nema kraja,adio zdrava pameti,to prelazi u fundamentalizam,sredstvo opravdava cilj a cilj je da sve bude NAŠE i dok svi zajedno ne poginemo…Sreća da je socijalizam samo moguć u diktaturama inače bi ga mi davno u nekim zemljama eu već imali,slovenci bi ga prvi uveli samo se sada vrte kao lija oko kaše i nikako da smisle kako da ga uvedu a da ne bude diktatura?Na sreću taj trik im ne može izvesti ni david coperfield…

  • Nevjerojatno mi je kako o “neoliberalnom kapitalizmu” stalno govore neki koji tamo nisu ni dana proveli. Mislim ako si zivio i radio 2-3 godine u nekoj neoliberalnoj zemlji tipa Njemacka, Danska, Juzna Korea, Singapur, USA onda OK…vjerujem da si okusio to o cemu pricas. Da te iste ljude pitas da li bi junferi trebali pricati o sexu rekli bi da si lud, da je to zadnja stvar o kojoj bi to oni trebali pricati.

 21. Oprostite, ali meni je teško ljude koji rade u državnoj upravi nazivati radnicima, jer svi znamo zašto su tamo i kako su došli (naravno uvijek ima izuzetaka) 🙂 . Radnici koji rade kod privatnika nemaju iste uvijete i mislim da nije problem cijena rada tih radnika, nego prije svega sposobnosti naših poduzetnika i uvijetima u ovoj zemlji.
  Za primjer, čovjek koji radi u Njemačkoj podružnici moje firme isti posao kao ja u Hrvatskoj ima dva ili tri puta veća primanja i nitko ne spominje da je skupa radna snaga.

  • Znači vi mislite da je problem u sposobnosti poduzetnika? Oni ne izvršavaju dobro ‘svoju društvenu ulogu’ pa smo zato nazadni? Kad je tolika gomila nesposobnih poduzenitka, zašto ne iskoristite tu kolosalnu priliku i jako se obogatite? Vi ste sigurno jako sposobni, jer za ustanoviti kad je netko jako nesposoban, i to tako decidirano, moraš biti bolji od njega.

   Inače me zanima što mislite zašto su plaće male u Albaniji, zašto su još manje u Ugandi ili Burkini Faso? KOje je Vaše mišljenje? Ondje su ‘poduzetnici još nesposobniji’? Ako je tako, zašto onda oni u Njemačkoj, kojima malo lošije ide, a opet su čak i preme nama jako sposobni, pa sigurno prema onima u Ugandi (dakle, ne njihovi najbolji, nego oni prosječni), zašto oni ne odu u Ugandu i zarade ogoooomne novce jer bi to mogli budući da je ondje radna snaga puno jeftnija u Njemačkoj.

  • Moram ovdje uskociti jer ja isto radim u firmi u Njemackoj koja ima podruznicu u Hrvatskoj i nije istina da su ljudi u Hrvatskoj znacajno manje placeni, mozda desetak posto, ali svakako ne dva ili tri puta. Fora je u tome da ono sto ti mislis da je “isti posao”, sigurno nije isti posao, jer da jest, zar ne bi svi u Hrvatskoj radili za gazdu Kurta? Jel Kurt blesav pa da daje Svabi (ili Hrvatu u Svabiji for that matter) duplo vise para za nesto sto mu Hrvat moze obavit duplo jeftinije? Zar zaista mislis da su Nijemci stigli tamo gdje su sada razbacujuci se parama?

 22. O sposobnosti poduzetnika moglo bi se diskutirati, isto kao i o definiciji poduzetnika u ovoj zemlji. Nije mi bila namjera provocirati, pa me iznenađuje žestina Vaše reakcije.

  • Po čemu je moja reakcija ‘žestoka’? Moj je dojam da je užasno blaga s obzirom na radikalnu predrasudu koju ste iznijeli. A reakcija se sastoji iz pitanja, dakle teško se može nazvati ‘žestkom’. Pitanj su tu da Vas potaknu na razmišljanje, da razmišljate izvan termina ‘epskog sukoba rada i kapitala’ i historicističkog pristupa ‘progresu’ koji ide sam od sebe, pa je samo pitanje kako ga usmjeriti i tko će biti korisnik. Probajte odgovoriti sami sebi, makar u sebi, na pitanja koja sam Vam postavio. Ako činjenice smatrate ‘žestokim’ ili se vrijeđate na njih, mislim da nije problem u činjenicama. Ili?

  • Draz natežete se bez veze,činjenično je točno da je naša selekcija poduzetnika ograničena,što je na neki način uvjetovano i našom veličinom ali i socijalističkom tradicijom,nama najbolji đaci iz škole završavaju po javnim i državnim poduzećima a društveni fakulteti posisaju ostatak,malo banaliziram ali tako je,zato mi nemamo smišljene obrazovne politike,nemamo kritičnu masu u društvu koja je spremna preuzimati rizike,svi čekaju majku svemoguću državu da to riješi,društvo je neprijateljski raspoloženo prema stranim investicijama,sustav birokracije trom i neefikasan,živimo neodrživo ali zato nisu krivi postojeći poduzetnici nego baš taj sustav koji njegujemo već 70 godina i tu je naša odgovornost kao svih građana,sa time postojeći poduzetnici nemaju nikakve veze,tako da ste krivo postavili stvari,postavljate ih isto kao NAŠI filozofi koji još nisu napisali knjigu koja se u svijetu prodala u 100-200 tis primjeraka ali znaju zamjeriti poduzetnicima što oni nisu smislili boeing 747 i zaposlili radnike.Ovi prvi su od silne pameti prepametili a ovi drugi su navodno nesposobne fukare,to je ta NAŠA filozofija i sve dok ne shvatimo da je to naša zajednička odgovornost mi sa podjelama društva na poduzetnike i ostale nećemo nigdje dogurati.
   Mi smo jedno društvo i jedan sastav,kao u nogometu kada izgubite sa pet razlike,nije onda bitno jeli bek ili half ili trener imao loš dan pamti se samo rezultat i to je jedino mjerilo snage našeg ukupnog sastava i selekcije igrača.A u nas ispada da su nam tkz. društvenjaci pametni i sposobni,ekonomisti,radnici i sindikati najbolji na svijetu,novinari navodno svemirski brodovi a samo su u ovoj državi poslodavci-kapitalisti navodno nesposobne fukare zbog čega mi jako patimo?Zar vam ne izgleda malo nelogično?Svi sa visine sole pamet poslodavcima “kako bi trebalo” a tko im brani da sami postanu poslodavci?Tu je kvaka?Neka se odmaknu više od državne sise i sve će krenuti naprijed…

   • Narod obično brka ‘tvrtka’ i ‘poduzetnik’, jer je po ZTD svaka tvrtka u stvari ‘poduzetnik’, pa im se sve pobrka, pa tako i ‘draz’, u ovom kontekstu naših ‘poduzenitka’ od ne zna objasniti kako to da hrvatske tvrtke s njemačkim kapitalom i njemačkim managerima loše posluju u Hrvatskoj.

    Tako i ova u kojoj on radi, čiji je vlasnik iz jedne inače vrlo profitabilne zemlje i profitabilna tvrtka, ali u RH posluje s kolosalnim gubitkom.

    Tu ‘draz’ nema odgovora, osim floskula da je sve loše ‘jer su hrvatski poduzetnici loši’. Nesvjesno, u pravu je, jer po ZTD, poduzentik je svaka tvrkta (iako narod pod ‘poduzenitkom’ uglavnom misli ‘nekog tko se nakrao i vozi BMW’, pa su tako naši mediji i Nadana nazivali ‘poduzetnikom’), a naše tvrke jesu srazmjerno loše, to vidimo po našem izvozu i uvozu. A zašt je to tako, opet ista priča … zašto su tvrtke u SRNJ bile dobre, a one u DDR bile loše, zašto su one u Ugandi loše …. svakako ne ‘zbog epskog sukoba kapitala i rada’ ili krivnje ‘loših poduzenitka’. Pri čemu vidimo i rješenje na koje je nadošao već i Staljin s kulacima. Ako su ovi svi naši poduzetnici loši, a upravo u tome je problem, zašte ne svih njih kao i kulake i stvar je riješena: Hrvatska će biti prosperitetna!

 23. Činjenica je da se jedan osjetan dio “poduzetnika” koji danas imaju značajniji kapital obogatio za vrijeme devedesetih za vrijeme rata ili poslije rata i to u poslovima s državom (ako me sjećanje ne vara u planu je bilo dvjestotinjak obitelji). Pretpostavljam da je to bilo zbog njihovih poduzetničkih kvaliteta koje i danas pokazuju. Isto se poduzetničke kvalitete mogu spominjati i kod poduzetnika koji sponzoriraju stranke koje upravljaju od devedesetih.
  Kod spominjanja poduzetnika nisam mislio na ove druge koji su vjerojatno također žrtva ovih prije spomenutih.
  G. Bakić ja nemam problem ni sa kapitalom, ni sa kako Vi nazivate “progresom”, ali ja ipak ne bi želio živjeti pretrpan novcem dok susjed pored mene umire od gladi.
  G. Alex ja u ovom slučaju “ne mislim” nego znam, jer svakodnevno radim s tim ljudima. A da je razlika 10% vjerujte Nijemac bi to radije radio u Njemačkoj. U Njemačkoj je socijalna pomoć ~900E što je više nego kod nas prosjećna plaća.
  Pretpostavljam da mislite da je i u Kini razlika 10%.

  • Niste odgovorili na moja pitanja na Vašu konstataciju da je ‘problem kod nas zbog loših poduzetnika’, nego samo ovdje dajete izjavu da se jedan ‘osjetan’ broj poduzenitka nemoralno obogatio. Niste rekli ni kako tumačite da strane tvrkte poput one u kojoj radite propadaju. Kad su za sve krivi hrvatski ‘poduzetnici’. Tazlikujete li poduzenitka u smislu ZTD od ‘poduzentika’ kako to narod zove? Znači vrlo ste neetično optužili jednu grupu ljudi i nemate odgovore nego optužujete drugu stranu za ‘žestinu’.

   A gdje je lova, nije ondje gdje vi mislite, nego je ovdje: Kako je Hrvatska opljačkana za 100 milijardi eura

  • Da vidim danas po dugovima tih firmi kako su se 90-tih jako obogatili?Zašto je meni plaća u vojsci bila 100 dolara ako smo mi 90-tih bili tako bogati?Jeli se kutle to možda obogatio sa tiskom koji je imao više zaposlenih nego cigareta na policama svih trafika?Ht je imao više zaposlenih nego google ili apple?Jeste li mislili na to bogatstvo?Ja još nisam čuo od nikoga da mi kaže kako bi takve tvrtke privatizirao u ratu,dajte da čujemo kako a ne samo da kritiziramo način privatizacije?Možda mislite da bi bolje prošli da smo NAŠE tada “sačuvali” kao brodogradilišta ili dalmacijavino,da ne nabrajam dalje.
   Jeli vama jasno da se tada nije izvršila i takva hajdučka privatizacija da nebi od ove zemlje danas ostao kamen na kamenu i da to nije bio samo naš specijalitet nego se to radilo i u drugim zemljama istočne eu koje nisu imale rat na leđima a time su spašavali što se spasiti da jer da je NAŠE bilo uspješno nikada istočni blok nebi ni mijenjao društveno uređenje.
   Pa ako je itko bio za NAŠE to je bio tuđman,za njega je lesar mala beba pa je čovjek shvatio da je to žrtva koju moramo pregristi da spasimo što se spasiti da i uvedemo tržišnu ekonomiju u društvo?Da nije toga bilo mi bi nagomilali na leđa toliko brodogradilišta i dalmacijavina da nas nebi zadovoljio ni proračun saudijske arabije i katra zajedno?Ajde izložite mi kako bi vi izvršili privatizaciju a neznate koliko će vam rat potrajati a znate da vam je gospodarstvo kičma o kojoj ovisi hoćete li ili nećete dobiti rat?Baš bi volio čuti vaše prijedloge drugačije privatizacije?

  • Draz, razmisli malo, da je razlika u placi zbilja toliko znacajna, da li bi Svabo uopce imao ikoga u Svabiji da radi taj “isti posao” koji vrijedni Hrvat obavlja u svetoj nam Domovini u po cijene? A za Kinu je jasno da je razlika znacajna, zato i imas, recimo, od 100 pari cipela 1 par sasiven u Europi i 99 u Kini. Ali nekako ne vidim 99 od 100 informaticara ili managera ili stajaznam kakvih high tech mozgovnih radnika da rade za gazde izvana. Mozda se varam, ipak me nema vec 15 godina, ali sve da tomu i jest tako i da 99% ljudi zaista radi za strance, tih 99% su samo 1 promil hrvatske radne snage koja je uglavnom odgajana na socijalistickim principima (nabavi saru, diplomiraj ako ne ide nikako drugacije, zaposli se u drzavnoj sluzbi, sakrij se ispod stola i cekaj penziju) i nikako ne moze pretjerano utjecati na bogatstvo kompletne zemlje.

 24. G. Bakić mislim da u mojem tekstu niste mogli pročitati konstataciju da je ‘problem kod nas zbog loših poduzetnika’ nego “mislim da nije problem cijena rada tih radnika, nego prije svega sposobnosti naših poduzetnika i uvijetima u ovoj zemlji.” , a netočno citiranje izvlaći stvari van konteksta.
  Mogao bi Vam odgovoriti na Vaša pitanja, ali ovo nije ni vrijeme ni mjesto, a osim toga pretpostavljam da i sami znate odgovore.
  Ja imam svoje mišljenje Vi svoje, svako gleda iz svojeg kuta.
  Toliko od mene,
  Pozdrav

  • Poštovani, u pravu ste, rekli ste i u ‘uvjetima u ovoj zemlji’, ali okrivaljavati ‘poduzetnike’ za nesposobnost, je, po mom sudu, zaista ispod svake razine – druga stvar je što je ta razina kod nas postala uobičajena. Iz Vašeg pisanja sam također razaznao da ono što je Vama ‘poduzetnik’ nije ‘poduzetnik’ u smislu ZTD, nego ono što se u Jugoslaviji zvalo ‘privatnik’, a većina tvrtki nisu dansa u tom smislu (većina su društva kapitala koja nisu u vlasništvu jednog hrvatsokg ‘privatnika’); te također da mislite da je problem u velikom bogaćenju tih nekih ‘poduzetnika’, a na nemoralan način. U tome svemu ste u krivu, a gdje je novac i zašto mi kao društvo nismo sposobni, možete vidjeti u tekstu na kojim sam vam dao link.

  • Draz, ja mislim da niste imali lošu namjeru, ali da ste podsvjesno pod ‘poduzetnik’ mislili na fizičke osobe koje su kod nas u anti-tržišnom raspoloženju sinonim za tršišno poslovanje i tvrke općenito. To je pogrešan put. Nije problem u poduzetnicima. Oni su odraz ovog društva, kao što su i političari. Plus, gospodarsstvo nisu ‘poduzetnici’, onakako kako ste ih Vi shvatili, nego je to manji dio. A još manji dio su ovi neetični. A kao što kaže Antun, čak i oni nisu toliko štetni koliko se u narodu smatra. Vladajuća klasa, a to su političari, državne službe i sindikati, namjerno potenciraju i iskrivljuju tu priču zbog svoje agende.

    • Poštovani, privatni blog jest, u pravu ste i nije zamišljen da svakom anonimnom trash-marskistu bude platforma za iživljavanje, pa gdje bismo došli? 🙂
     Ima komunističkih foruma koliko hoćete, pišite ideološke pamflete prepune laži i predrasuda ondje, tko Vam brani, zašto ste se nameračili baš ovdje?

 25. Poštovani,
  zaposlen sam u jednoj javnoj tvrtci u Zagrebu, te imam potrebu ostaviti komentar. Ključni problem radničko/sindikalne paradigme 8+8+8 je to da oni podrazumijevaju 8 sati prisutnosti na radu, ne i sam rad, a kamoli zadatke koje trebaju korisnici proizvoda/usluga. Vezano u Njemačku…bio sam nedavno na jednom stručnom predavanju gdje je jedna njemačka tvrtka predstavljala svoje proizvode – bave se proizvodnjom crpnih postrojenja namjenjenih za odvodnju otpadnih voda. To je za njihove prilike klasična priča obiteljska firma koja ima 42 zaposlena ali i 9M eura prihoda, to je otprilike 215 000 eura prihoda po zaposlenom, nažalost u RH je takav prihod po zaposlenom moguće postizati u procesnoj ili ICT industriji…možda i tu ima nečega…

  • Domagoj pa naravno,o tome se i radi,mi jednostavno nismo obrazovanjem i tehnološkom razinom ni približno na nivou eu i mi nažalost znanje,organizaciju i pamet moramo uvoziti da polako unapređujemo naša znanja,organizacije i tehnologije da hvatamo korak sa svijetom ali kako to postići u zemlji koja mrzi svaki kapital i svaku stranu investiciju,u zemlji koja bi jedino prihvatila za početak da apple prebaci sjedište u hrvatsku i da umjesto u hotelima kuhari i konobari rade kao informatičari u appleu?Otprilike bi to nama bilo prihvatljivo i da smo malkice više plaćeni od švicaraca ako ništa zbog klime i da je porez na profit 90% “jer to nije javni interes” da gazdama-dioničarima bude veći profit?Mi bi taj razvoj i usvajanje znanja najradije preskočili i odmah išli na 5 tis eura prosječne plaće a ono što su u njemačkoj stvarale generacije mi bi odmah prisvojili “jer je to solidarnost unutar eu” ali kada mi trebamo sa nekim solidarno nešto svoje podijeliti odmah je oktobarska revolucija “da je to naše”
   Mi smo jako umislili da smo u prosjeku jako obrazovano i napredno društvo jer ovi NAŠI tkz. intelektualci koji žive u gradovima ne vide dalje od nosa a kamoli dalje od periferije pa uopće i ne poznaju svoju zemlju i njima je stalno jako čudno kako smo mi siromašni jer su ih u školi učili da mi možemo hraniti čitavu eu a da je jadran tvornica novaca.Tako da oni žive čitav život u uvjerenju da je to tako i čude se kako nam nije bolje po duhu svetome “a sve imamo”?To vam je isto kao da u bugarskim školama učite djecu da su bugari najpametniji narod svijeta pa onda se oni dvije generacije čude kako u bugarskoj nikako da se smisli apple ili samsung,i njima su vjerojatno za sve krivi političari,masonska braća i neoliberalni kapitalizam jer da nije njih “švicarci bi bili male bebe” ali ovi ih “namjerno” stopiraju da se razviju.Otprilike mi danas živimo u tom uvjerenju?Svijetska urota?Pa vidjeli ste u srbiji je prikupljeno 12 tisuća potpisa u dva dana jer su optužili amerikance da su njihove neke antene uzrok ovih poplava,by the way te antene su isključene već godinu dana i spremaju se za transport nazad u ameriku ali raspisale se novine,društvene mreže “da je to osveta amerikanaca,urota protiv srpskog naroda” Što na to reći?

 26. Postavljam teoretsko pitanje bez imalo zlobe jer razumijem u koliko su teskoj situaciji ljudi na poplavljenim podrucjima – zasto bi drzava trebala sanirati stetu na kuci ljudima u poplavljenim podrucjima??

  Recimo, imate privatnika vulkanizera sa kucom na tri kata koja je sada poplavljena i podstanara u Zagrebu. Sada drzava treba uzeti podstanaru koji nikada ne zna gdje ce zivjeti slijedeci mjesec jer si ne moze priustiti 30 kvadrata stana i dati obrtniku kaj ima 300 kvadrata kuce, firmu i okucnicu od 2000 kvadrata sa vrtom, garazom, i ostalim.

  Mislim ako ce drzava pomagati najslabijima onda neka svim podstanarima kupi i pokloni po jedan stan, ionako ima tih stanova u Hr neprodanih bar jedno 10-15 tisuca.

  Kakvo je vase misljenje o tome?

  • Država bi trebala obnoviti infrastrukturu i dati porezne olakšice ljudima iz poplavom pogođenih područja, kao i svima koji tamo žele ulagati. Inače, zašto plaćati osiguranje za stan/kuću, ako država od naše love, tj. poreza koji smo platili, onome tko nije osiguran, sanira štetu od poplave? Jesam li ja glup ako plaćam osiguranje za stan?

  • Moje je mišljenje da za ovakve stvari mora biti napravljen fond solidarnosti kao jedna vrsta obaveznog reosiguranja od elementarnih nepogoda,nešto slično-po uzoru na novčane fondove jer uz poplave mi imamo rizike i od potresa požara itd.Naravno da se kod ovakvih slučajeva mora uključiti država a ako me pitate da vam kažem osobno kako mislim i što bi bilo idealno mislim da bi ljudi dobrovoljno trebali osiguravati svoje kuće i imovinu od ovakvih nepogoda samo daleko smo mi od dobrovoljnosti i od odgovorne brige za svoju imovinu,evo i sam imam jednu nekretninu koju nisam pokrio osiguranjem i smatram to jako neodgovornim i ova situacija me ponukala da to konačno napravim u skladu sa paketima koje nude osiguravajuće kuće…

   • Potpuno je čudno da mi imamo obvezno osiguranje za auto a nemamo za kuće i stanove?Hipotetski zapali vam se stan u zgradi vašim nemarom,pređe na susjedne stanove ili kuće?Tko će to platiti?

    • Evo samo da dodam jedan primjer, u Francuskoj je podstanar zakonom obvezan uzeti stambeno osiguranje.

  • Ma apsolutno suosjecam sa tim ljudima, nije tesko barem suosjecati u ovoj situaciji. Moje pitanje je uvijek teoretsko jer kako uzeti nekome tko nema i dati onome tko ima. Npr…kada vlada sanira banke drzavnim parama svi su protiv toga jer uzima se novac od ljudi koji ga imaju malo i daje se bankama koje ga imaju puno. Po meni je ovo ista stvar – uzimas novac od ljudi koji nemaju kucu da bi ga dao onima koji imaju kucu da si obnove kucu. Kao da se nekom vozacu pokvari auto i onda policijac udje u tramvaj i trazi od svih putnika da daju 50 kn da se tom vozacu popravi auto.

   Ali jesam za mozda cak i kredite za obnovu sa minimalnim kamatama da se pomogne ljudima da obnove kucu pa neka onda polako to otplacuju.

   Posteno…reko bi Djindjic.

   Da se razumijemo …sladak je socijalizam kada si na strani dobitnika i u USA. Ovdje samo bogatasi – milijuneri imaju kuce na onim filmskim liticama prvi red do oceana. Onda kada im se litica prirodnom erozijom odroni u ocean skupa sa kucom onda bogatasi cesto tuze grad za odstetu jer im je grad “dozvolio” da tu imaju kucu i za nju je ubirao property tax svake godine pa sada kao ima neku odgovornost.

   Neke ljude treba u lancima drzati.

 27. http://www.index.hr/vijesti/clanak/zagrebacka-burza-vratila-se-u-2004-godinu-ulagaci-se-vratili-bankovnoj-stednji/748767.aspx

  Da je gospodin šimac izjavio “kako se nada da će mio fondovi postati većinski vlasnici barem nekoliko velikih domaćih tvrtki”,to za mene znači da srljamo u takvu provaliju da nas iz nje neće izvući ni veli jože?Kome ovakve stvari padaju na pamet?Mi sve radimo da opet imamo socijalizam?Sada će nam upravitelji mio fondova odlučivati o razvojnim strategijama firmi,naravno upumpavajući u njih NAŠE gorivo.Tu će nas bog pomoći?Kao i slovence?Ovo je samo drugo ime za NAŠE?Mi smo potpuno luda država?Zato što nemamo hrabrosti ići u privatizaciju sada ćemo od upravitelja mio fondova napraviti supermene a ujedno ćemo im nabiti naknade za mjesta u upravama i nadzornim odborima.Mi umjesto da im smanjujemo naknade za upravljanje,uvodimo još veću konkurenciju mi ćemo od njih sada napraviti nadnaravna bića koja će nas izbaviti navodno iz gospodarske krize?
  Kako upravitelji mio fondova mogu neovisno odlučivati o kreditnim zaduženjima kod banaka ako su pod direktnom upravom i ingerencijom tih istih banaka,pa to je klasičan sukob interesa?Ljudi moji mi nismo normalni i to definitivno nismo?Mi iz socijalizma nekako ali iz socijalizma nikako?Opet će NAŠI upravljati firmama a država će ih držati za jaja prijetnjama snižavanjem naknada ili njihovim ukidanjem a sa druge strane vlasnici banaka će ih isto držati za jaja.Pa kome ovo može pasti na pamet?Kao drugo država bi pod hitno morala donjeti zakon da sve naknade koje predstavnici mio fondova ostvare u tim firmama idu u mio štednju jer njihov posao uključuje da brinu o našoj imovini i zato su jako dobro plaćeni.
  Napraviti ćemo od šimca i sličnih male bogove?Ma mi nismo normalni?

  • A možeš misliti kako će na burzi biti atraktivne firme ulagačima kojima upravlja dubravko štimac i ekipa?Ima ona stara poslovica lako ti je sa tuđim k gloginje mlatiti?Da ti se zgadi život?Sada će milanoviću i karamarku prodati priču kako oni “uspješno” upravljaju podravkom i kako dobijaju eu nagrade,izgleda da će to ovi i popušiti?Mršić bi mogao završiti u appleu kao akvizicija godine a štimac bi mogao u gm “jer ima dobar program”

 28. Ne znam jeli vi shvaćate što vam govorim?Mio fondovi će postati upravitelji i strateški planeri NAŠEG gospodarstva?Sa NAŠIM novcima koji nisu dobrovoljna nego obvezna uplata?Dosta što smo im dali da u ime nas investiraju bez da ikome za rezultat odgovaraju mi ćemo im sada još dati da upravljaju sustavima-firmama,da oni vode naše gospodarstvo?Pa to graniči sa kolektivnim ludilom?Navukli su vjerojatno državu kroz podravku koja nije mogla propasti ni da je vodio mali ivica ako ima tri klikera u glavi i sada će ovi na vlasti pomisliti da su NAŠI jako sposobni-supermeni koji će nas izbaviti iz krize?Oni će se sa NAŠIM novcima strateški osmišljavati proizvode i usluge i nositi sa konkurencom diljem eu i svijeta,naročito kada se otvori slobodna trgovina između amerike i eu?Supermeni?Koji k smo mi izlazili iz socijalizma,kada smo mogli dati imovinu mio upraviteljima na upravljanje i danas bi švicarci podnosili zahtjev da uđu u hrvatsku da im i oni mogu privatne fireme dati na upravljanje?Pa ja ovo ne mogu vjerovati?

 29. http://www.politikaplus.com/novost/103694/suker-tko-je-zaustavio-projekt-oib-a-vuksic-oib-smeta-mnogima-jer-je-to-krvna-slika-svih-nas

  Evo arsena bauka nakon 2,5 godina mandata najavljuje “mali zakon za velike promjene”,njemu se nigdje i ne žuri,što bi rekli na braču vrag odnio i prešu?Ma zamislite on se sada dosjetio pred izbore da postavlja ciljeve umjesto da se već sada hvali realizacijom,zakasnio je sa postavljenjem ciljeva samo 2,5 godine,toliko je na vlasti,da smo panj od oraha stavili bez plaće za ministra imali bi sličan rezultat…Žali bože i para i vremena!

 30. Kad već pričamo o radnom vremenu, valja zapaziti trend u skandinavskim zemljama, baš kao i u Kanadi,te dijelom Latinskoj Americi,te dijelom Californiji, o radu od kuće zbog troškova dolaska na posao, vremena izgubljenog na tomu (2-2,5 sata dnevno, recimo,prosjek je u Californiji), troškova održavanja ureda,i sl. Naravno, u obzir dolaze recimo zasad recimo dio djelatnosti poput kreativnih,IT,itd., ali zanimljivo da tvrtke same već podupiru i sufinanciranje radnih soba,tehnologije,te troškove team sastanaka jednom tjedno ili u 2 tjedna.
  Inače,u vezi radnog vremena u nas, smatram da bi uloga pravosuđa u tomu mogla biti onaj balans na zaštiti interesa poslodavaca s jedne i radnika s druge strane. Valja vratiti radne sudove (velika greška je bilo njihovo ukidanje,jer redovni sudovi niti su stručni za tu vrstu sporova,a niti ih mogu obraditi zbog silnih zaostataka),ograničiti vrijeme trajanja spora (2 mjeseca max) i educirati jednu i drugu stranu, te inzistirati na šprancama radnih ugovora kakvi postoje (kao primjer) u Njemačkoj,Skandinaviji,Francuskoj i sl (uz dopune za specifična zanimanja i položaj unutar tvrtke).

  • Rad od kuće više nije toliko u modi kao pred nekoliko godina jer je u nekim američkim kompanijama uzrokovao smanjenu produktivnost. Problem je u tome što zaposlenici, paralelno sa svojim poslom, obavljaju stvari koje u uredu ne bi radili, a elektronička komunikacija dodatno oduzima vrijeme i smanjuje kreativnu interakciju među zaposlenicima. Prošle godine su tako rad od kuće gotovo sasvim ukinuli Yahoo i HP, a neke firme su ga svele na najviše jedan dan u tjednu. Google i dalje dopušta rad od kuće, ali se svakom zaposleniku mora posebno odobriti i ovisi o projektu na kojem radi. Google je navodno ograničio i program “20%” u kojem su zaposlenici mogli koristiti 20% svog radnog vremena za vlastite inovativne projekte i sad za takve projekte trebaš suglasnost nadređenih.
   Kako bi smanjile vrijeme koje zaposlenici gube na put na posao i s posla, neke firme zakupljuju tzv. dijeljeni uredski prostor za svoje zaposlenike koji je u blizini njihovog doma. Ljudi u takvim uredima su navodno kreativniji i produktivniji od onih koji rade od kuće.

 31. Nenade barcelona je malo posustala ali refali ste sve na korf-u i adpl?Tko bi rekao da će ptkm i ddjh ući u ovaj potop.Tko sa državom ima posla taj je nafrkao?

  • ‘Srećom’ strateški sam glavninu portfelja prebacio u turizam. Nažalost, iako sam bio jako u pravu što se tiče Petrokemije, izgubio sam na njoj povelike novce. Ali igra se dalje 🙂

  • Ništa čudno. Barcelona je ovu sezonu podbacila i na travnjacima, tako da se to lijepo poklopilo. 🙂
   Jedina razlika je što nogometna Barcelona mijenja trenera, a ove “posustale” članice Nenadove barcelone se ne mijenjaju.
   Vidjet ćemo čija taktika je bila isplativija.

   • Ah, moje su pozicije takve da ih ja ne mogu lako mijenjati. S druge strane, kad krene dobro, to je prednost, recimo uvjerljivo mi je već duže vrijeme, najveća pozicija KORF, a čini mi se da nitko tu ni ne može kupiti takve količine. Ili ARNt ili LPLH i slično. Nažalost, moja vjera u državu (RH-R-A) je bila prevelika, iako uopće nije bila velika. Bila je mini, a trebala je biti mikro. 🙂

    Moje pozicije imaju značajno ograničenje. Kao što znate, smatrao sam da je VLHO bolje ulaganje nego KORF i to jasno napisao više puta, iako ga nisam imao ili sam ga imao malo. Itd.

    • Kad sam spominjao promjene, nisam mislio na vaš portfelj konkretno, nego na promjene u vodstvu/upravljanju momčadi (menadžmentu i sl.). 🙂
     Zbog loših rezultata Barcelona mijenja trenera, ali pojedine “loše” članice vaše barcelone se baš i ne mijenju toliko. To je razlika između dviju barcelona.

    • Kad smo već kod taktike i trenera, ima jedna mudra koja se može primjeniti na jednog od igrača – PTKM: “ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku”
     Klaus i Vrdoljak su od vrhunskog potencijala napravili igrača koji ima trbušinu i 20 kila viška i igra za pivu, ćevape i šteku crvenog Marlbora.
     Možda uskoro i prekine “karijeru”.

    • Vjerujem da bi vrlo rado povećavali ili stvarali nove pozicije u dionicama koje se sada trguju sa negativnim EV kao npr. KTKA ili LCDS. 🙂
     Zna li još netko koju? 🙂

    • Za LCDS ne znam, ali za KTKA je evidentno da je vrlo poseban slučaj.

     Kraktotrajna financijska imovina 38,6 mil., obaveze prema bankama 11,6; dakle ako i dane zajmove i depozitve uključimo u ‘gotovinu i ekivalente’, onda je EV = 12,6 – 27 = -14,4. A EBITDA je 4,4. Neobično.

    • LCDS ima kratkotrajna financijska imovina – sve obaveze = oko 100 mil kn, a TK je oko 30 mil. 🙂
     A da ne navodim što još ima od udjela u hotelima itd. 🙂

 32. http://www.jutarnji.hr/josip-boljkovac-osloboden–sud—nije-kriv-za-likvidacije-civila-1945–godine–/1193295/

  Ok,utvrdilo se doduše nepravomoćno da boljkovac nije kriv ali ja bih volio čuti odgovor;tko jest?Pa taman da je i pokojni?Možda da znamo tko jest nebi imali danas trgove maršala tita a možda bi i NAŠ odnos prema socijalizmu bio sasvim drugačiji?Zločin je jednostavno zločin i j mi se jeli ga počinio ustaša,partizan ili moj kolega iz domovinskog rata?Vjerujte sasvim mi je svejedno,izgleda da NAŠIMA nije?

 33. Komunisti NE mogu pociniti zlocin – oni kada ubijaju to je precac ka progresu i humanijem drustvu. Po tome su isti ko nacisti, fizickim istrebljenjem politickih neistomisljenika i grabezom njihove imovine oni stvaraju za sebe “bolje, humanije i pravednije” drustvo.

  Zamislite da je HV nakon Oluje onako postreljao cetnike kao sto su partizani ustase i domobrane….pa podigli bi komunjare u Hrvatskoj Keopsovu piramidu da se nikada ne zaboravi.

  A kako komunjare ne mogu pociniti zlocin onda ne mogu pociniti ni gospodarski kriminal ni greske u vodjenju ekonomije……oni su se samoproglasili moralno superiornim i to je sasvim dovolnjo da nikada ne mobu biti u krivu.

  Stoga, kriva je svjetska kriza a ne SDP!!!! Ima malo krivice i na liberalnom kapitalizmu i belosvetskim kapitalistickim lesinarima koji su se urotili protiv nas.

 34. Ako ste primjetili na eu izborima su u najsoscijalističkim državama su najače fašističke stranke…Tu pojavu je jako važno prepoznati jer radi se o istim pričama kao u njemačkoj prije drugog rata.Grci,francuzi itd,itd,razboljeni nacio-socijalizmom…

  • A najjadniji u toj raspadujućoj Europi smo opet mi! Kod nas je to počelo još puno prije EU izbora, sa onom našom velikom demonstracijom klerofašizma u obliku prošlog referenduma. Nevjerojatno je kako se u tren oka iz krajnje ljevice skrene u krajnju desnicu, kako se one spoje u jedno.

   • Klerofašizam? Ovakvi mantraju o toleranciji i umjerenosti.
    Termini skj i druga tite, velikog humaniste i demokrate

    • Ne znam kakvim je terminima on baratao i zašto, ja govorim o standardnoj definiciji pojma. Klerofašizam je pojava kada nacističke/fašističke ideje promoviraju/podržavaju pripadnici “klera”, odnosno kada surađuju sa političarima takve orjentacije. Toga je bilo kroz povijest diljem Europe, i u Njemačkoj, pa i u Italiji, Španjolskoj itd. Ne znam točno za Hrvatsku, mislim da kod nas toga nije bilo puno u povijesti, naše svećenstvo je valjda bilo dovoljno distancirano od režime one kratkoživuće fašističke državice koja je prethodila komunističkoj. Ali eto i tu vidimo kako mi uvijek iz jednog zla u drugo. Tako i sada predvodimo suvremeni europski trend izgubljenosti između socijalizma i fašizma. To da je naše svećenstvo aktivno surađivalo sa onom politikom koja je pokrenula refenredum mislim da nitko ne može poreći, ovaj puta se nisu znali distancirati kao što su to možda znali za vrijeme NDH kada valjda ipak nisu baš na misama propovijedala glasati za takve ideje.

   • Naravno da su bili aktivni i da podržavaju nauk Crkve koji smatra da je brak zajednica muškarca i žene. Ako je onaj ko to misli fašist, onda nas ima. Kako vas nije sram uspoređivati to s fašizmom? Da mi dijete u školi uči evoluciju čovjeka od Čite do Končite e pa neće moći.

    • tako je, ja mislim da bi trebalo izbaciti i tu evoluciju iz kurikuluma…
     za početak, a onda bi na referendumu trebali odlučiti i o teoriji gravitacije 😉

    • @Sokolić

     Ja komunistu kažem da je komunist, lopovu da je lopov, fašistu da je fašist, tko god da to bio, ne pravim razliku među ljudima. To nikoga ne bi trebalo biti sram. Iskrenost je vrlina.

     Ja mislim da bi svima već moglo biti sasvim jasno da tu nema govora o “nauku Crkve” i slobodi nečije vjeroispovijesti (može ga imati kakvog želi, kao i svaka vjerska zajednica u državi) nego o nametanju tog nauka, crkvenog svjetonazora sekularnoj državi, i to grubog nametanja zakonskog rješenja (!) koje ide nekim “manjinama” (!) na štetu a bez ikakve koristi za ostale (dakle iz čiste mržnje (!) prema predmetnoj manjini) a koje počiva na ideologiji (!) koja neku “vrstu ljudi” proglašava neravnopravnom drugoj vrsti ljudi (!). Ako to nije školska definicija te “rasne”/nacističke ideologije, onda ne znam što je.

     Ti si koliko znam i branitelj!? Umjesto da si tu prvi na mojoj strani po ovom pitanju, ti se već po tko zna koji put “sukobavljaš” sa mnom zbog iste stvari. Zar branitelji/vojska ne bi trebali braniti državu, koja je kod nas sekularna kao i sve moderne države, od svega što je ugrožava po svakom njenom svojstvu, pa tako i ako netko ugrožava njenu sekularnost? A što da je kod nas (možda postane, tko zna) dominantna religija neka druga, recimo Islam, zar bi i onda dopustio da ta religija pokuša narušavati sekularni karakter države nekim svojim zloporabama demkratskih procesa, pa da još kao u Iranu izglasa nam se teokracija? U Turskoj je to npr. jedna od temeljnih uloga vojske, čuvaju je od svega pa i od svoje islamske vjere. Vi neki naši branitelji dopustili bi nam uvesti i šerijatski zakon kako je krenulo. Niste ništa mrdnuli u protukampanju kada ste bili potrebni, nego ste mnogi doslovno i stali uz one koji uzdrmavaju sekularnu državu!

     A ova ” Končita”, to ti je bilo ili kao “šaljivo”, ili čak stvarno niti ne znaš na koga ste se točno okomili? Niste se bili onda okomili baš na te najslabije i najneshvaćenije ljude (transvestite i transseksualce), nego na malo veću skupinu i malo jaču, zapravo toliko jaku da ih nećete tek tako slomiti, jer ipak se u suštini radi o nečemu puno većem i puno starijem od bilo kakve danas živuće Crkve s kojom ste sad surađivali na oštećivanju države i ugnjetavanju nekih njenih građana, jer religije dolaze i odlaze, imali smo nekada i rimska/grčka božanstva koja više nitko ne štuje, svemu tome dođe kraj, ali čovjek je vječan, a okomili ste se na čovjeka kao čovjeka, sa svojim osjećajima, ljubavi itd.

     Ne možete ljudima braniti da budu ljudi, ne možete nečiju ljubav proglašavati manje vrijednom. Jedno od najvećih postignuća suvremene civilazicije je baš ta sloboda ljudi, “liberalizam”, koji nam je i stvorio suvremeno gospodarstvo/kapitalizam, i ukinuo neke tradacije, npr. i od pamtivijeka najnormalniju i najprirodniju pojavu zvanu robovlasništvo, ali eto koju smo odlučili više ne gledati kao takvu, jer čovjek, njegova sloboda, novi nam je ideal, nova normalnost, nova “prirodnost”.

     Ako je neka od tako osnovnih ljudskih “sloboda” poput stupanja u ljubavne veze, zasnivanja obitelji, danas nakon 2500 godina još podjednako nekim ljudima ugrožena, e pa to je definitivno znak da tu još nismo gotovi sa poslom, da je “liberalizacija” tog “sektora” jedan od ključnih društvenih prioriteta jer se radi o jednoj od posljednjih preostalih, a čini se da je tako uvijek sa “liberalizacijama”, mora se sprovesti u svim “sektorima” da bi se pokazali puni efekti.

     Ako će i danas neki kralj ili vojnik ili bilo tko, kako bi “mogao imati sina” morati toliko se žrtvovati, živjeti u lažnom braku, ne moći se vjenčati s kim želi i usvojiti dijete (ili imati uz pomoć surogat majke) kao što je to nekada tvoj kolega vojnik, te kralj i bog Aleksandar, e pa onda stvarno nismo baš “civilizirani svijet” niti dan danas.

     Hrvatsku moramo liberalizirati od glave do pete, gospodarski i društveno, i tada ćemo imati slobodne i sretne ljude! Ljudi u Hrvatskoj žive jadno baš zato što ih nazadne neljudske ideologije i druga zatucanost/neodgojenost drži u tom začaranom krugu, dakle stvari poput komunizma i ksenofobije, to su neprijatelji Hrvatske protiv kojih se moramo svi boriti, neovisno o vojnom statusu, svi smo branitelji pozitvnih vrijednosti.

    • Zašto nas sputava zakon gravitacije? Ja bih htio letjeti. to je moje pravo. Ako mi netko kaže da nemam na to pravo on je fašist. Klerofašist

    • Mclynx vi se dobro uklopio u svedskoj.
     Tamo svako malo imate prosvjede protiv rasizma i fasizma.
     To je preraslo kao u neko natjecanje.
     Sad na ovim izborima za euro parlament dvi stranke ekstremne ljevice, fi(feministicka inicijativa) i v(venstre ili ljevica) su osvojile 12% glasova, zatim socialdemokrati 24% i zeleni 15% i svima je u programu povecanje poreza i naravno borba protiv rasizma i fasizma.
     Ispada da su na svakom koraku fasisti, to je opca histerija.
     Å sta su 12 % extremnih ljevicara to nikome nista to se sve tolerira jer je za opce dobro.

    • Ante jedino ste zaboravili reći da se oni možda stalno prosvjeduju,njorgaju ili slično kao i mi ali niste rekli da švedska ima više od 4 puta veći GDP po stanovniku od hrvatske,imaju dvostruko više stanovnika od hrvatske a bdp im je 10 puta veći.Oni su na NAŠEM nivou bili prije 40-50 godina?Zašto mi ne možemo “prosvjedovati” kao oni a da nam uporedo bdp raste kao šveđanima?
     Možda nije problem u šveđanima negu u nama?Promislite malo?

    • @ante

     Mislim da ne bih baš :D, oni bi meni rekli da sam rasist, zbog retorike o Arapima i Balkancima. Ali ja mislim da nisam rasist :). I kako bih ja ovako “antropocentričan” s tim silnim “zelenima” (važna je i meni priroda, iznimno važna, ali iz sasvim drugog kuta to gledam), ili ovako “neoliberalno” kapitalistički nastrojen s tako jakom lijevicom tamo, ili ovako žustar borac za ravnopravnost spolova s tim feministicama koje mislim da muškarce stavljaju u neravnopravan položaj itd. Sve te stranke su kontra mog liberalnog svjetonazora, tako da se uopće ne bih tamo uklopio, bar ne ako stvarno dominiraju ove stranke koje spominješ 🙂

    • Antune på normalno da je problem u nama tj. Nasima i nisam ni mislio da nije.
     Ovde sam samo htio dat jedan primjer.
     Bojim se da svedska laganini ide u k.
     Najbolje je da je sadasnja koalicija na vlasti najavila smanjenje poreza i to se sad koristi kao argument protiv na iducim izborima.

 35. Sada zamislite u kojoj zemlji živimo kada su najpopularniji političari u hrvatskoj tonino picula i ruža tomasšić?Meni susjed kaže da se zbog toga seli iz hrvatske?Ja ga potpuno razumijem!

 36. Kaže Petirka molila Boga, a želje joj, uz koalicijsko- klijentelistički Karamarkov poklon u vidu mjesta na listi, uslišala Tomašićka koja prošla, i siroti Stier koji nije. Ako je vjernik, ima puno pravo izraziti prigovor i reklamaciju u najbližoj crkvi. U tri primjerka, potpisan i ovjeren župnim pečatom 😀 Tomašićka kaže sretna još i više, jer joj se sin vraća iz Kanade. Kaže razočarao se dečko, nije Kanada ono što je mislio. Naravno da nije. Ne puše prodavanje muda pod bubrege, hladno je, a leđa otpadaju od posla. 😀 Bolje mu ovdje gdje je NAŠE. Još nek’ ga mater uzme za asistenta i poslovnog partnera, pa skupa u Europi vode obiteljski antieuropski biznis. 😀 Još dodamo notornog Radoša iz još notornijeg Hns-a, za kojeg nitko, pa ni on sam , pojma nema što misli i zastupa. Sve u svemu, baš šaljemo prave predstavnike, da nas Europa zbilja upozna i vidi kakvi smo. Blasfemični, neiskreni konvertiti, neinteligentni, mentalno i idejama u pretprošlom stoljeću ( na oba spektra), bezlični beskičmenjaci… U dvije riječi; kič i turbo-folk.

 37. Stvarno ispada da izbori u Hrvatskoj idu po onoj – od dva zla izaberi manje zlo, Ako je ruža najbolje šta imamo onda neznam više, inače sam desničar ali takvu desnicu ne preferiram, dobro šta je Lesar nestao. Kap koja mi je prelila čašu je zbivanje oko Petrokemije i Vrdoljak tako da ovi više nemaju glasove moje. Karamarko nije neko rješenje, ali sve naše premijere će ubuduće nadam se držati na pravom putu to da ne završe ko Sanader.
  Ova vlada je imala dobrih poteza, ali gluposti su ih uništile, politika poreza nije dobra, ako znamo svi da je recesija dobrim djelom psihološki problem,
  valjda svi znaju da novi porezi nikako ne djeluju dobro po tom pitanju po stanju optimizma nacije, Samo neznam kad će biti kasno ili je već sada kasno za neke stvari.

 38. http://www.politikaplus.com/novost/104112/milanovic-u-problemima-komadina-obersnel-i-picula-sve-ga-otvorenije-kritiziraju

  Sada će nas sdp maltretirati svojim unutrašnjim problemima,pa neka raspišu prijevremene izbore da ne maltretiraju više ni nas ni sebe?Sada će nas do predsjedničkih izbora opterećivati njihovim odnosima,pa ćemo onda u godinu dana imati opet dva izbora,pa slijedom toga mi se više ničim ni ne bavimo nego izborima ili unutarstranačkim prepirkama?Pukli socijalisti po šavu kada je ponestalo tuđih novaca,više i ne znaju gdje će?
  Bojim se samo da se repriza ne dogodi kada ih i ako zamjene na vlasti neki drugi?Nevjerojatno je kako je gabrić loše prošao na ovim izborima?To je samo dokaz da nismo mi baš za neke promjene jer holy je defakto na jedan način “podružnica” sdp-a samo je ona malo više eko a popularnost je stekla u sukobu sa milanovićem jer je on njenim članovima malo preliberalan a sličnu priču imamo sa savezom za hrvatsku na čelu sa kujunđićem koji je isto došao u sukob sa svojim šefom…Što želim reći?Pa mi danas imamo polarizaciju na sdp i hdz samo i jedni i drugi sada imaju dvije “lokomotive” kao dinamo u hnl-u?Jači su i jedni i drugi nego ikada?
  Tu je koalicija kukuriku+sdp2 na cca 40-41% a desna koalicija +hdz2 na cca 47-48%?Sve vođe ponikle iz istih stranaka?O tome nitko i ne piše?

 39. Kakvo je trenutno stanje stvari, samo je pitanje tko će biti zadnji koji će ugasit svijetlo. Kao što ste rekli, antune, polako umiranje i to je ono najgore. Gubimo vrijeme, a nema naznaka da postoji netko tko bi ponudio zaokret, ponudio nadu. Po stanju svijestu cijele nacije, složio bih se s vama da mi nismo spremni za promjene, hrpu stvari uopće ne razumijemo ili ne želimo razumjet.

 40. Uzdam se u mlade ljude koji nisu prošli komunizam, puno dečki je otišlo van radit, ovo što se dešava u Hrvatskoj je maltretiranje večine ljudi od dobro potkoženih i dosta njih umirovljenih ljudi koji koče bilo kakve normalne procese, Radim u firmi koja je državna i ljudi shvačaju da je komunizam gotov, jednostavno stvari pucaju po šavovima u firmi kao i u cijeloj zemlji i mislim da neke stvari idu naprijed, ali izbori me iznenade, ove Holy se bojim više nego bilo koga, stopirat će Plomin sigurno i ostale projekte ako dođu – sada nije vrijeme za ekologiju kod nas, ali sva sreća neće na vlast,
  Polako se utapamo, ljudi koji su u mirovini shvačaju probleme i koliko ih je umirovljeno a oni samo ostaju ovdje, Po meni rješenje šta brža privatizacija bilo HPB-a, Hac.a, Petrokemije, nekih firmi na željeznici itd
  Ali šta očekivati nakon Petrokemije ovih dana, nadam se da ovo čitaju
  ove blogove vlastodršci malo. Problem očekujem u tome da i ako se počme otpuštati iz državne uprave neće odmah moći ti ljudi u privatni sektor, to vrijeme prilagodbe ako bude u vrijeme izbora pomest će ljude koji su počeli otpuštati s vlasti, zato je SDP odmah trebao početi sa rezovima, ako se počmu svađati iznutra bolje da prepuste vlast odmah HDZ-u.
  Neznam koliko će privatni sektor izdržavati ove pritiske više mada ih ima sve manje još ih je previše. Samo proizvodnja i produktivno ulaganje u što svakako spada turizam jel povlači za sobom ovo prvo može nas spasiti.
  Čak mislim da Karamarko nešto i može, odbacimo sada prošlost ni ja ga nisam volio pa ni sada ga ne volim, ali nama jedino čvrsta ruka može pomoći.
  Veliki problem Hrvata je život na dug i to ljudi nikako da shvate da život na dug nije dugoročan i trošenje tuđih novaca nije u skladu sa poželjim ljudskim osobinama.

  • Zel hrvatskoj trebaju masu reformi i složio bi se sa gabrićem da će se za neke ukoliko se žele sprovesti morati imati konsenzus.Tu posebno mislim na teritorijalni preustroj,reformu zdravstva,obrazovanja,porezni sustav samo je pitanje dali NAŠI poliitički populisti imaju snage za konsenzus ili samo gledaju svoju g i popularnost….Ako ste slušali merkl nakon izbora za eu parlament ona opet naglašava konkurentnost kao ključni element njene eu politike i jasno da je skroz u pravu jer konkurentnost je jedini održivi temelj za gospodarski rast i održivost eu…

   Što se tiče ove vlade ona je jednostavno podcjenila dubinu hrvatskih problema,puno je tu totalno neiskusnih i nekompetentnih ministara ,ta vlada od početka nije imala jasan cilj i program a ono gdje su najviše zakazali je nedostatak hrabrosti da se dira u strukture hrvatskog proračuna i preusmjere sredstva ka snažnim poticajima za investicije.U ovakvom okruženju i vremenu u kojem danas živimo to je bio jedini logičan potez koji je zahtjevao i jednu sveobuhvatnu poreznu reformu i privremeni sustav snažnih poticaja ali za takvo što morate imati jasan program,viziju i cilj ali i veliku hrabrost jer treba nekome uzeti da bi imali značajnija sredstva za poticaje,porezne olakšice u gospodarstvu itd a to se radi odmah na početku mandata i time šalje jasna poruka o odlučnosti vlade da mijenja zemlju.

   Ovo što je čitavo vrijeme radila ova vlada je bilo mučenje,kozmetika sa puno improvizacije,bleferskih najava,strašenja ljudi novim porezima i na kraju se njihov mandat zove tresla se brda rodio se miš.Milanović se već davno na početku mandata trebao obratiti šefovima drugih političkih opcija i barem zatražiti minimum razumijevanja za poteze-reforme koje je davno trebala započeti i osmisliti ova vlada jer je situacija u zemlji jako ozbiljna i nije vrijeme za sitno politikanstvo a ako nebi naišao na razumijevanje to je onda trebao iskomunicirati sa građanima.Bojim se da ni danas on to nije razumio nego uporno uspoređuje hrvatsku sa najrazvijenijim zemljama eu koje imaju puno višu bazu od naše i koje sebi mogu dozvoliti rast od 1-2% jer njihova gospodarstva je puno i teže pokrenuti…Hrvatska i italija su kruške i jabuke,to se neda u ničemu uspoređivati…Problemi hrvatske su ti da mi danas nemamo stranačke ljudske kapacitete koji su u stanju adekvatno voditi državu-ministarstva u ovako ozbiljnim vremenima gdje moraš ići u reformu čitavog sustava koji je jednostavno postao neodrživ ali to moraš znati i iskomunicirati,operativno imati sposoban tim za sprovedbu,tu čak nije bilo ni pomoći hrvatskog predsjednika koji je klasični populista.Vjerujem da u ovom momentu hdz ima puno veću širinu stranačkih kadrova za vođenje države ali nisam baš siguran da je to dovoljno i da je karamarko taj koji može sve to voditi ali i adekvatno iskomunicirati sa građanima iako je kao komunikator jako napredovao ali teško će ispraviti taj netalenat sa kojim mora uvjeriti ljude u nužnost bolnih poteza i masu reformi sa kojima će se morati mnogima zamjeriti i u svojoj stranci,naročito kod teritorijalnog preustroja ali i reformi zdravstva i obrazovanja…

   Odavna se na političkoj sceni nije pojavio tako dobar komunikator kao gabrić ali kao što vidimo nije prošao a mislim da mu je priča bila i neuvjerljiva kada je podržao predsjednika države i da mu je to velika strateška pogreška jer ne možeš sebe predstavljati kao ideološki neobojenu stranku a prvi dan kada si je formirao podržavaš ljevičarskog predsjednika, koji svoju popularnost temelji na čistom populizmu, umjesto da imaš svog kandidata koji će uzeti 5-10% svejedno koliko ali ćeš kroz predsjedničku kampanju sa jakim kandidatom učiniti stranku prepoznatljivom,bez obzira na sve bilo bi dobro za hrvatsku da gabrić participira u sljedećoj vladi ako ništa zbog tog umjeća komunikacije i velike volje da gura reforme…

   Savez za hrvatsku je za razliku od gabrića ostvario respektabilan rezultat ali nije mi jasno kako će se oni nositi sa teretom branimira glavaša ali i količinom političkih lidera koji učestvuju u tom savezu.Na koncu konca teško je zadovoljiti i apetite njihovih birača koji smatraju i ovakav hdz nedovoljno hrvatskim,ma što god to značilo?Slično je i sa laburistima čijim biračima je sve osim socijalizma premalo.Mislim da bi se po uzoru na savez za hrvatsku mogao formirati jedan jak savez na centru gabrić,bandić,čačić,hsls,jadranka kosor koji bi čak mogao doći u poziciju da odlučuje uz možebitno savez za hrvatsku.laburiste ili holy tko će formirati sljedeću vlast….Ako primjećujete mi u hrvatskoj centar više ni nemamo,liberali nikada nisu ni postojali nego imamo polove lijevo i desno,gdje će i holy i mirjana petir reći da su oni lijevo i desno i centar,u nas svi postaju sve.Nova je fora na desnici da su oni ideološki po pitanju nacionalnih i tradicionalnih vrijednosti desno a po pitanju socijalnih i ekonomskih tema lijevo a u ostalim pitanjima centar,tako se otprilike-slično u svome ideološkom okviru izjašnjavaju i ljevičari,znači nama su sve politike “i jare i pare”
   Na NAŠU veliku žalost takav model više neće raditi i zato će sve te stranke ulaziti u unutarstranačke sukobe jer će im se jako kositi djelovanje i zastupanje dok su u opoziciji sa onim što moraju činiti kada uzmu vlast…

   Još uvijek tvrdim-mislim da kukuriku ima puno veću šansu da formira sljedeću vlast jer imaju veći koalicijski potencijal jer mislim da gabrić ali i laburisti imaju potencijal da ostvare puno bolji rezultat nego na eu izborima koji građanima i nisu tako važni a tu su još holy i manjine ali isto tako mislim da bi za hrvatsku najbolja bila velika koalicija kojom bi se zahvatilo što više stranaka sa lijeva na desno koja bi bila fokusirana na gospodarska pitanja a ne da nam ispiraju mozak sa ideološkim temama i dijele hrvatski narod iskorištavajući plodno tlo koje za takve stvari pruža ova kriza jer takve stvari bi mogle dovesti do još većeg iseljavanja ljudi pogotovo iz malih sredina gdje su te ideološke podjele izražene i jako djeluju na animozitete među ljudima jer već čujem izjave tipa “ako opet pobijedi komunistički i jugoslavenski sdp iseliti ću se” a sa druge strane čujem “ako opet dođu lopovi iz hdz-a koji nas vraćaju u 19 stoljeće nemamo što tražiti u takvoj zemlji”…
   To su stvari koje nisu dobre za ovu zemlju gdje mi uvijek imamo nabrijanu situaciju,kao da smo prokleti i kao da želimo podjele u društvu a mali smo i siromašan narod kojemu je to danas najmanje potrebno.Ako se NAŠIM političkim liderima teško zajedno poći pokloniti svim nevinim žrtvama drugog svijetskog rata i perioda iza rata,bilo gdje i bilo kada,da osude oba dva totalitarna režima,ustaški i komunistički koja to i jesu nesporno bila onda oni i ne zaslužuju voditi ovu zemlju.Ja te stvari ne mogu nikako razumjeti?
   U čemu je tu problem?Kome ne odgovara da se zavazda zatvori ta knjiga?

   • Gabriću su rezultati na izborima jasno pokazali da nije baš uspješan komunikator pa nemušti Karamarko je bolje prošao od njega.
    Tražiti konsenzus među našim socijalističkim političkim elitama je pogrešno. Onaj tko želi upravljati hrvatskom mora tražiti političku podršku među biračima, a ne konsenzus s jahačima državnih jasli. Potporu birača treba tražiti za smanjenje proračuna, a to znači za smanjenje poticaja svih vrsta, smanjenje razine “besplatne zdravstvene zaštite, smanjenje viših mirovina, smanjenje broja ministara i saborskih zastupnika, smanjenje poreza i doprinosa…
    Sva ta smanjenja države imaju isti cilj, a on je rasterećenje gospodarstva radi jačanja konkurentnosti. Konkurentnost se ne povećava novčanim poticajima i selektivnim olakšicama nego samo politikom jednakih šansi, smanjivanjem poreza i birokratskih prepreka, a kao rezultat dobijemo slobodno i prosperitetno društvo.
    To je ono što razlikuje ljevicu i desnicu. Ljevičari traže više poreza i poticaja za odabrane, a desnica manje poreza i više slobode za sve.
    Najbolji orijentir za podjelu na ljevičare i desničare danas u Hrvatskoj možemo smatrati odnos prema visini državnog proračuna. Sve koji su za proračun viši od 80 milijardi su ljevičari (socijalisti) , a oni koji sa za manji proračun od toga su demokratska desnica.
    Hdz i sdp naravno spadaju u ljutu ljevicu, ne zna se tko je od njih ljeviji, a svi koji se predstavljaju da su desno zapravo šute o proračunu pa možemo samo zaključiti da su i oni socijalisti, samo što su jedni globalni, a drugi nacionalni.
    Birači na prošlim izborima zapravo nisu imali za koga glasati pa su većinom svojim glasovima izrazili protest protiv vladajućih garnitura u strankama kako na vlastii tako i u opoziciji. Glasovi za Piculu bili su protest protiv Milanovića, a glasovi za Tomašićku i Petirku protiv Karamarka.
    Narod je zreo za promjene!

    • steta sto se stvari opet tako brzo zaboravljaju

     kao sto je g. Bakic vec prije ukazivao, linearna podjela na lijevo i desno dovodi do vise zbunjenosti nego sto objasnjava podjele stranaka i misljenja.

     treba razluciti idelosko lijevo i desno od ekonomskog lijevog i desnog
     http://www.politicalcompass.org/analysis2

     nase stranke su sve ekonomski lijevo (jer se zalazu za jaki utjecaj drzave u ekonomiji, drzavne investicije kao pokretac gospodarstva, crony capitalizam i sl, veliku birokraciju za uhljebljivanje, politicke podobnike kao managere kompanija)
     ali se obje strane slazu da se treba odmaknuti od poptuno planirane ekonomije

     a ideoloski se razlikuju lijevo
     (kod nas na “socijaliste” iako je to ekonomski pojam sa stavovima: pro-eu+sekularizam+prava manjina = sloboda na izbor tj ne iskljucivost prema drugima, antinacizam)
     i desno
     (na konzervativce sa stavovima: otpor prema drugacijima po nacionalnoj, religijskoj i spolnoj orjentaciji ako ne i drugima = ogranicenje na slobodu zbog tradicije, antikomunizam i posljednicno priblizavanje nacizmu “enemy of my enemy is my friend”)

     i jedni i drugi su demokratski jer se zalazu za demokratske izbore (koji nisu bas najbolje/najdemokratskije izvedeni jer favoriziraju, da ne kazem da su rigged, za velike stranke pa izbor nije stvarno velik)

     u vasem opisu lijevog i desnog nije bas sve tako jednostavno
     “Ljevičari traže više poreza i poticaja za odabrane, a desnica manje poreza i više slobode za sve.”
     nasi ljevicari su na kompasu lijevo-lijevo, a nasi desni su na kompasu desno-desno

     A)tocno je da ljevicari traze cesto vise a desnicari cesto manje poreza, no ni to nije uvjek pravilo

     B)odabrani
     ekonomski lijevi daju novac ugrozenima (da im olaksaju tezak zivot ili omoguce bolji start),
     ekonomski desni daju novac dobrostojecim odabranima (da im omoguce dodatan profit na drzavni racun)
     u nasem slucaju obje strane daju novac politicki podobnima da kupe glasove za sljedecu rundu

     evidentno je da je HDZ kao konzervativna stranka jako puno nasevao i dijelio poticaje i poslove i fotelje unutar svoje klike
     cak bi isao tako daleko da kazem da je HDZ lijevije od SDPa ekonomski jer se ionako SDP stalno kritizira da su “”neoliberani”” sto bi znacilo ekonomski desno jer pokusavaju smanjiti prava na racun drzave
     oboje su lijevo ekonomski od centra, ali SDP je za nijansu blize centru ili mu se brze priblizava zbog situacije da se nema

     poticaji za bogate su odlika i americkog konzervativnog republican opredjeljenja (desno desno). ne daje se svima isto, nego se daje poticaje velikima kako bi oni lakse investirali i radili i tako pomogli ostalima (sto je naravno opravdano i shvatljivo u razumnim kolicinama ali definitivno nije odlika jednakosti jer su pripadnici njihove klike jednakiji od ostatka zemlje koji dobijaju indirektne benefite.
     democrats koji su samo malo vise lijevo od ekonomski desnih ali i dalje ekonomski desno od centra pokusavaju smanjiti jaz izmedju “nasih” i “vasih”

     iako se republicans kao klasicni desni konzervativci zalazu za smanjenje proracuna, oni se sigurno ne zalazu za smanjenje proracuna svim granama jednako vec samo tudjim granama (social services, health). republicans su tako vrlo evidentni supporteri veceg government spendinga za vojsku jer je to u njihovom slucaju “nasevanje” i tu im drzavni socijalizam nimalo ne smeta
     “Spending by government currently amounts to about 45 percent of national income. By that test, government owns 45 percent of the means of production that produce the national income. The U.S. is now 45 percent socialist.”
     Article “We Have Socialism, Q.E.D.” in The New York Times (31 December 1989)
     http://en.wikiquote.org/wiki/Milton_Friedman
     stari datum ali sumljam da je proracun padao

     da i desna strana trazi ponekad vise za svoje (ili se barem ne odrice stecenog) se moze iscitati i odavdje
     “I am in favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse, for any reason, whenever it’s possible. … because I believe the big problem is not taxes, the big problem is spending. I believe our government is too large and intrusive, that we do not get our money’s worth for the roughly 40 percent of our income that is spent by government … How can we ever cut government down to size? I believe there is one and only one way: the way parents control spendthrift children, cutting their allowance. For government, that means cutting taxes.”
     As quoted in Conservatives Betrayed : How George W. Bush and other big government Republicans hijacked the conservative cause (2006) by Richard A Viguerie, p. 46
     http://en.wikiquote.org/wiki/Milton_Friedman
     (treba napomenuti da su ekonomske slobode kod amerikanaca konzervatizam jer je to kod njih tradicija)

     C) sloboda
     sloboda je sastavljen pojam od mnogih sloboda, jer ako pogledate ponovo onaj political compas http://www.politicalcompass.org/analysis2
     kombinacija desno-desno je authoritarian strana koja naglasava jaki utjecaj drzave u osobnim slobodama (jake survailance sluzbe i zakoni koji olaksavaju potreban i nepotreban survailance, vojska i ulaganje u slicno). sto je u biti ogranicavanje sloboda

     Ponovo Friedmanov citat
     “Every friend of freedom… must be as revolted as I am by the prospect of turning the United States into an armed camp, by the vision of jails filled with casual drug users and of an army of enforcers empowered to invade the liberty of citizens on slight evidence.”
     “An Open Letter to Bill Bennett” in The Wall Street Journal (7 September 1989)
     http://en.wikiquote.org/wiki/Milton_Friedman
     od tada situacija nije puno bolja ako nije i gora sa svim onim aferama i zvizdacima koji to nismu mogli gledati vise

     tako da ideoloski desno (sto nase desne stranke jesu) ne vodi nuzno u slobodu
     zasigurno ste primijetili da je na slobode lijevo+financije desno strani firedman nekako sam dok vecina drzavnika preferira jaku drzavu (svoju bazu moci) sto je opet u suprotnosti sa Friedmanovim stavom

     ” Political freedom means the absence of coercion of a man by his fellow men. The fundamental threat to freedom is power to coerce, be it in the hands of a monarch, a dictator, an oligarchy, or a momentary majority. The preservation of freedom requires the elimination of such concentration of power to the fullest possible extent and the dispersal and distribution of whatever power cannot be eliminated — a system of checks and balances.”
     Ch. 1 “The Relation Between Economic Freedom and Political Freedom”
     Republicans se pretezno zalazu bas za oligarchy (nasevanje ali bez imena glavnog sto bi bila monarhija/diktatura)

     za potpunu slobodu, treba osim ekonomskih imati i osobne slobode a tradicionalni ideoloski desni stavovi ne vode u osobne slobode vec u njihovo ogranicavanje “tradicijom” ili drugim setom pravila kojeg se treba drzati te se boriti protiv promjena te tradicije cak i preemptivnom represijom

     netko je jednom rekao da nama treba jedna desna konzervativna stranka da nas izvede iz krize…. tesko da ce to proci kod nas… jer ce pola uvijek biti protiv po nekoj osnovi
     osobno smatram da od nasih krajnosti lijevo-lijevo vs desno-desno treba napraviti jedini moguci odrzivi kompromis koji bi imao eventualne sanse i dobiit vlast i izbaviti zemlju iz krize a to je
     ekonomski desno (free market a ne planned economy) od centra
     a ideoloski lijevo (sloboda a ne autoritharian)
     svaka od nasih krajnosti ce se odreci pola za dobrobit cjeline sto je izglednije nego da se ikoji odricu svega i ocekuju vecinu glasova

     bas tamo di je M. Friedman na grafu (jednako ideoloski udaljen i od hitlera i od staljina kao najeminentnijih pripadnika nama konfliktnih sustava komunizma i nacizma)
     ali opet nije toliko daleko na ideoloski lijevoj strani da bi pao u anarhiju (apsolutne slobode u svim smilsima bez ikakve kontrole)

     ima li tko takav u Hrvatskoj? (nemora bit i obrazovan kao Friedman, ali da bar stavove dijeli sa njim)
     i moze li tko takav ikada oteti vodecima relevantan broj glasova?

     sto se tice konkurentnosti
     “Konkurentnost se ne povećava novčanim poticajima i selektivnim olakšicama nego samo politikom jednakih šansi, smanjivanjem poreza i birokratskih prepreka, a kao rezultat dobijemo slobodno i prosperitetno društvo.”

     stvar nije nimalo jednostavna.

     u idealnom svijetu gdje su svi na istim startnim pozicijama, ova tvrdnja bi bila u potpunosi ispravna
     no “life is not fair” pa startne pozicije nikada nisu jednake
     odlika konzervatizma je misao da se svima u nejednakim uvjetima treba dati isto pa sto postignu postignu
     Right-wing politics are political positions or activities that view social hierarchy or social inequality as either inevitable, natural, normal, or desirable, typically justifying this position on the basis of natural law or tradition.
     http://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_politics

     kako bi neka zemlja/osoba mogla imati jednaku sansu kao i osoba/zemlja na boljoj startnoj poziciji cesto toj drugoj osobi/zemlji treba mala ili velika noga da stane prvo na isti footing pa da moze biti kompetitivna dalje uz jednake sanse

     to je npr poanta kohezijskih fondova EU (selektivni poticaji osmisljeni od pametnijih od mene) koji za cilj imaju izjednacavanje sansi kako bi utakmica bila izjednacenija
     naravno EU se smatra vrlo socijalistickom tvorevinom pa je onda i logicno da takve socijalisticke metode izjednacavanja sansi primjenjuje.
     ali sam siguran i da americke drzave razlicito dobijaju od federal governmenta kako bi se ujednacile eventualne razlike

     ako na nejednaki sustav primjenite identicne uvjete najveca je vjerojatnost da ce se razlika samo povecavati ili barem situacija fiksirati u ekvivalent kasta definiranih rodjenjem.
     ponovo … Right-wing politics are political positions or activities that view social hierarchy or social inequality as either inevitable, natural, normal, or desirable, typically justifying this position on the basis of natural law or tradition.

     najveci problem right-winga je nedostatak empatije. tj mogucnosti sagledavanja hipotetske situacije iz ociju i pozicije drugoga. (http://hr.wikipedia.org/wiki/Empatija)

     zato cesto konzervatizam(ideoloski jako desno ali i ekonomski jako desno) ima podjelu na nase=konzervativno i vase=sve drugo jer se ne moze vidjeti u poziciji drugoga i kako njihovo trenutno ponasanje izgleda u tom kontekstu

     zamislite da ste rodjeni kao prosjecan pripadnik kaste untouchables koja i danas postoji u indiji iako ne zakonski (tradiciju je tesko promijeniti zakonom) pa se zamislite kako biste se vi osjecali i kako bi zivjeli tako i tada u hipotetskoj situaciji.

     pa kazite da li bi iz te perspektive bili zadovoljni ali i zagovonik nejednakog sustava jednakih sansa (zakonski imaju jednaku sansu za sve kao i bilo tko drugi, ali startna pozicija rodjenjem je takva kakva je)
     i kako ga sada mozete zagovarati (pod uvjetom da ga tada ne bi mogli zagovarati?)
     nije stetno podsjetiti na onu dobru tradicionalnu da ne kazem konzervativnu
     Luka 6,31 “I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.”

    • Istina je da naša javnost ima krivu percepciju ljevice i desnice jer nam se već 70 godina mozak truje obmanama da je lijevo dobro, a desno zlo.
     Zato sam i dao veličinu državnog proračuna kao jasan orijentir za desno i lijevo na političkoj sceni.
     Ne trebamo se zamarati s povijesnim prikazima američke političke scene i tako mutiti bistru vodu.
     Ako baš želite koristiti četverostrani model ni to nije previše komplicirano. Samo se držite smjera desno-dolje i na pravom ste putu.
     Na suprotnom kraju naći ćete istinske ljevičare -komuniste, socijaliste, nacional-socijaliste i ostale kolektiviste.
     Ali držimo se samo onoga što je za Hrvatsku jedino važno – što manji proračun i što više slobode od nametljivih političara uz maksimalnu zaštitu privatnog vlasništva i obitelji kao temeljne društvene zajednice koja jamči zdrav razvoj slobodnih ljudskih bića.

  • Vjerujte mi dao sam ženi da riješi kategorizaciju apartmana na otoku,prvo smo čekali 3 mjeseca da izađu a sada čekamo da oni pošalju rješenje turističkoj zajednici i da dobijemo pin za iznajmljivanje i prijavu gosta.3 tjedna već navodno putuje to rješenje iz županijskog ureda do susjednog otoka i nikako da stigne zbog nečijeg nemara a mi uz to živimo u svijetu interneta ali još smo na pečatu,bez pečata nama niti jedan papir ne igra?
   Pa koja će vlast riješiti probleme u ovoj državi?Sve je na galamu,poznanstva i preko veze,sve moraš pet puta provjeriti,treba ti 4-5 mjeseci da dobiješ jednu jednostavnu dozvolu za iznajmljivanje apartmana.Da ne povjeruješ?Početkom drugog mjeseca dali zahtjev?A mi imamo političare koji su umislili da će iz zagreba pokrenuti hrvatsku?Samo kada oni uzmu vlast poteći će med i mlijeko?Nažalost NAŠI političari i ne razumiju što se događa na terenu jer su čitav život sve papire ili dozvole,ili odlaske liječniku rješavali preko poznanstva i veze.Zato oni i ne razumiju dubinu problema u kojima se hrvatska nalazi,zato su vrdoljak,grčić i milanović uvjereni da ćemo se mi pokrenuti na “klik” a istjerali smo sve strance koji su i pokušali investirati u hrvatskoj a naši ljudi investiraju samo u jednostavne male poslove ali i u to sve slabije jer puna im je pipa više dozvola i barijera ali i poreza i izmjena poreznih pravila igre?Pa pogledajte koliko trebate platiti poreza i prireza na plaće od cca 10-15 tis kuna,pa prođe te volja za životom a kamoli radom jer su socijalisti umislili da je pošteno da imamo tri stope poreza na plaće.Njima je to “pošteno” jer im narod plaća taj porez pa nikada nisu ni razmišljali kako bi ga sami zaradili?Zato oni kažu deri ove u većem platnom razredu a boli ih briga tko će to platiti ili zaraditi?
   Koje je to poštenje da se na plaće plaćaju različite stope poreza?
   Ja tu matematiku ne razumijem?A vi?

   Pisao sam već o tome da upravo to poslodavce stimulira da radnike stave u najniže platne razrede a da mali poslodavci i obrtnici kada vide koliko im treba platiti poreza na 10-12 tis neto plaće ili odustaju od svakog privatnog posla ili plivaju u zoni crne ekonomije?Lako je davati obećanja u izborima ali treba se uhvatiti u rješavanje nagomilanih hrvatskih problema na terenu ali prvo treba shvatiti svu dubinu i količunu problema,zatim napisati recepte a tek onda slijedi najteže;sve to sprovesti u djelo i pobrinuti se da se zakoni i rokovi u ovoj zemlji poštuju…To je užasno teško i za vladu nobelovaca a pogotovo za one koji ne poznaju hrvatsku i njene otpore promjenama na svim razinama društva jer mi smo socijalizmom razboljeno društvo koje srlja u bankrot i siromaštvo,glavom u zid,svi davaju recepte sa još više socijalizma ili obećavaju “da oni znaju”,samo ne kažu narodu koliko će to isprva boljeti da bi nam kasnije bilo bolje pa kada dođu na vlast već prvi dan izgube povjerenje naroda…Što je najgore mi nemamo niti jednog kandidata za premijera-kordinatora na vidiku koji je ekonomista po struci?Zato imamo vrdoljaka kao ministra gospodarstva?I milanovića koji ne razumije da bi raspisivanjem prijevremenih izbora spasio hrvatsku i dao joj barem novu nadu pa taman on opet dobio sa novim programom legitimitet,ovako će nas ubiti još godinu i pol dana a grčić će nas kada bdp poskoči 0,5% uvjeravati da smo konačno izašli iz krize?Ovoj vladi jednostavno više nitko i ne vjeruje ni u samom sdp-u a kamoli šire i isto će se dogoditi bilo kojoj sljedećoj vladi ako jasno ne izađe pred narod i kaže što kani poduzeti,ja tu kod hdz-a ne vidim neku volju osim da nas navlače na ideološke podjele koje još više pridonose produbljavanju krize…

   A evo malo o pečatu u našem susjedstvu i tamo nema ništa bez pečata i zatucanja od strane politike do nivoa neandertalaca;

   Razgovaram malo ovih dana sa prijateljima ili poznanicima koji su glasali za hdz ili savez za hrvatsku,masa ih vjeruje da će onda samo po sebi poteći med i mlijeko.Navuču ih na ideološku priču i onda su im očekivanja u nebu,gotovo nemoguća,uhvati ih euforija…Čim navodno komunisti sjašu postati ćemo švicarska i to “svoji na svome”,sve će biti NAŠE…Ako usporedimo sa nekim bivšim vremenima tada možemo vidjeti da nam je brastvo i jedinstvo zamijenilo hrvatstvo a umjesto komunizma danas nam udruge i zadruge i populističke stranke nude eko priču,prava i plaće na dug(đemtido) i NAŠE,pod tim nam se gura socijalizam na mala vrata,tako je i tito govorio da tuđe nećemo a svoje nedamo,jedino je htio tuđe dugove,to nam je malo zatajio,sa sličnim stvarima su zatucali narod i tada i sada pa bi se lako moglo dogoditi da se to kao bumerang vrati svim političkim akterima danas kao što se vratilo onima u jednoumlju jugoslavije jer nas triježnjenje čeka prije ili kasnije a onda će se jako dobro pratiti što je tko i kada govorio…
   Bojim se da je danas sve isto samo u drugom,vremenu,kontekstu,
   društvenom uređenju i zajednici koju živimo…Volio bi da sam u krivu?
   Ali mislim i duboko sam uvjeren da nama za promjenu smjera i društvene svijesti danas treba prosvjetitelj i veliki državnik koji je u stanju animirati birače i govoriti im istinu i uhvatiti se jako teškog posla jer za laži i poluistine mi više nemamo vremena,sat polako istječe a milanović nikako da shvati da mu je najbolji mogući potez da raspiše prijevremene izbore jer ovo više ne vodi nigdje i kako vrijeme ide sve više će rasti depresija i nezadovoljstvo….Bojim se da milanovićev ego neće dopustiti da donese jednu takvu mudru državničku odluku u korist čitave države a koja je u italiji normalna stvar a kao što vidimo nedavno je tako postupila bratušek u sloveniji…

    • Alene,problem je što su te stranačko interesne mašinerije jako organizirane i agresivne a drugi ključan problem je nezainteresiranost mase ljudi uopće za izlazak na izbore,tako da sdp i hdz praktično dominiraju i obećavaju brda i doline po terenu,straše ljude ovima drugima,vuču za rukave svoje familje na izbore itd,itd,one su najače organizirane,kao jehovi svjedoci uporni u animiranju svojih birača…
     Pa da nije tako ako gledamo ideološki pola birača sdp-a bliži su laburistima nego sdp-u pa opet glasaju za sdp,ista stvar vam je sa hdz-om,sjetite se koliko je desnih stranaka prebjega iz hdz-a pokušalo nešto učiniti na izborima,čak i sa sinom od tuđmana kao nositeljem liste pa nisu ništa značajnije uspjeli,danas vam je u hdz-u barem 30-40% članstva kontra karamarka pa opet glasaju kao vojska za hdz jer glasaju protiv sdp-a,nebi to uspjelo ni savezu za hrvatsku da nisu objedinili stranačku infrastrukturu mislim čak osam malih stranaka i na ovim izborima ostvarili dobar rezultat…

     Hdz je u animiranju ljudi naročito u malim sredinama iznimno organiziran i tu vam se onda jako brzo zaboravlja tko je bio na vlasti i koliko,kao i kako je vladao….Ljudi su naučili da se glasa ili za jedne ili za druge,ili je većina naučila da ne izlazi na izbore nikako…
     Kao što vam kažem hdz i sdp su odraz podjela u našem društvu,rekao bi većinom alternative koje se pojavljuju nude samo veći socijalizam ili veće NAŠEVANJE a to nam dođe na isto…Ovaj rezultat holy su vam dio nezadovoljnika milanovićem u sdp-u i prebacivanje djela laburista prema holy jer je sada ona u modi…Laburisti nikada i nisu bili ozbiljna stranka jer se tu radi o čistom populizmu a holy ih je uspjela uvjeriti da su oni ipak drugačija stranka koja nudi rješenja izlaska iz krize a u nas ljudi u pravilu glasaju protiv “svojih na vlasti” ili ih kazne neizlaskom na izbore,holy je to odlično iskoristila a milanovićev najbolji potez je bio što je piculu stavio na peto mjesto i time je motivirao nezadovoljnike u sdp-u da ipak izađu na izbore i glasaju za piculu,znate ono “zadespet” a ne za holy jer da je picula bio prvi na listi holy bi napravila još bolji rezultat…

     Alene nažalost u nas ljudi i ne čitaju programe stranaka a kada prođu četri godine druge vlasti zaborave sve što je radila prethodna vlast ali sva krivica za mentalno stanje nacije je na NAŠIM političkim liderima koji moraju znati da će nas njihove populističke politike i svjetonazorske podjele dovesti do još većeg iseljavanja i siromaštva.Takve podjele u malim zemljama kao što je hrvatska su pogubne,mi to kao društvo ne možemo progutati bez debelih posljedica,kod velikih država to su druge priče i ne odražava se na svakodnevne odnose među ljudima….

 41. http://www.zurnalisti.com/formula-uspjeha-tehnokracija-demagogija/

  http://www.24sata.hr/politika/zoran-milanovic-je-tek-jedna-ljencina-koja-samo-jede-i-pije-368607

  Kakva podudarnost …

  Kuljiš

  “Zoki im je podjednako mrzak, ali jedino se više od njega boje gubitka vlasti, položaja i patronaže koja uz vlast ide. Budžetske milijarde slijevaju se svima koji stoje u bilo kakvoj političkoj, interesnoj ili rodbinskoj vezim s kastom socijaldemokratskih upravljača. Znači, Tonino Picula je sljedeći predsjednik poraženog SDP-a. Kad se vrate sebi, onome što zaista jesu – skupina bezličnih, kukavičkih oportunista bez ijednog karakternog lidera koji bi se suproststavio manijaku što ih vuče u propast (tako oni vide Milanovića), izabrat će Piculu, koji kod njih prolazi kao račanoidni klon (zaista, ima gotovo sve njegove mane, ali ni jednu vrlinu).”

  riječki SDPovac

  “Što koči nezadovoljno članstvo da napravi taj unutarstranački zaokret, objašnjava SDP-ovac.

  – Svi gledaju samo sebe. Računaju da im se više isplati ne dirati Milanovića i ostati na svojim radnim mjestima još godinu i pol dana. Taj novac nigdje neće moći zaraditi. Zbog toga su inertni i ne pokreću se – zaključio je.”

  • Davore,kuljiš je odlično locirao stvar i zato ti nije potrebna neka velika inteligencija a ponajmanje socijalna.Sdp je u biti samo na eu izborima podjeljen na dvije stranke,kao i hdz,pisao sam o tome,pa zar milanović nije javno pohvalio mirelu holy koja je zatukla lesara koji je bio na lijevici najveći konkurent sdp-u…Sdp-ov gmt je tonino picula, čovjek bez karizme,račanova reinkarnacija i kuljiš odlično primjećuje da posjeduje sve račanove mane ali niti jednu vrlinu,u biti bezlični jahač državnih jaslica koji će se boriti svim sredstvima da to radi čitav život ali je dovoljno lukav ali sada i financijski zbrinut u eu parlamentu da se neće upuštati u preuzimanje premijerske stolice(možda stranačke) naprosto zato jer je pet puta veća kukavica od milanovića i zna što ga čeka ako preuzme odgovornost za državu,proklinjati će ga i staro i mlado deset puta više nego milanovića.

   Zato vam čitavo vrijeme i pišem da je milanović danas najbolje što sdp ima?A onda možete misliti kakvi su drugi?Zato hdz u ovoj zemlji samo dobije naratko alternativu kada satere financije i gospodarstvo ove države do temelja a vode državu po onoj staroj pusti vodu dok majstori odu u manirama najvećih socijalista a onda dođe ekipa iz sdp-a koja u opoziciji propagira kubanski socijalizam i takvi stignu na vlast zavezanih ruku,što bi se reklo bez alata i zanata a oba dvije te stranke zatukli su nam mozak do nivoa neandertalaca jer nisu imale hrabrosti redefinirati svoje politike i programe,prilagoditi ih vremenu i prostoru u kojem živimo,ne u interesu svojih g nego u interesu države.Tako se hdz u pravilu okreće u opoziciji tuđmanovoj politici prije 20 godina da se navodno konsolidiraju a sdp račanu a mi zbog toga odosmo u tri p.m.,u podjele i sranja,tako kada i ako hdz uzme vlast zamjenik milanovića na čelu sdp-a će zasjeniti i lesara i fidela castra,koliko će u saboru i u javnosti zazivati socijalizam samo da mogu na tome čitav život jahati na državnim jaslicama nas glupana i tupana koji im to sve omogućujemo i samo takve biramo ili ne izlazimo kao npr ja na izbore i još se time hvalimo dok nas braća jahači jebu u zdrav mozak…
   Pa mi smo tim stranačkim mašinerijama glasača “uhljeba,udruga i zadruga” omogućili da oni odlučuju tko će biti na vlasti u hrvatskoj i dopustili da nas kao naciju i narod zatuču u mozak i dovedu na nivo pećinskih ljudi koji se danas 70 godina poslije drugog rata još natežu tko je ustaša a tko partizan ili tko je više za tkz.jugoslavenski a tko više za tkz. hrvatski socijalizam?Tu se mi natežemo sami sa sobom?
   Umjesto da se rugamo sa njima mi prihvaćamo ta pravila igre i ponašanja…
   Zato ništa bolje nismo ni zaslužili,tražili smo gledajmo…
   Neka nam se rugaju i od toga jako dobro žive.Nadam se ipak da će ih jedan dan biti sram prošetati ulicom i da će ove mlađe generacije koje doduše danas zatucamo i odgajamo socijalizmom ipak na kraju shvatiti o čemu se tu radi i gdje ih vode sve te populističke stranke,udruge i zadruge koje danas nisu ništa drugo nego ideološke interesne skupine dominantno socijalističkog opredjeljenja,samo jedni više vjeruju u boga a drugi malo manje…Zemlja bez državnika se u ovom začaranom krugu siromaštva i političko-ekonomske nestabilnosti može vrtiti i 100 godina,argentina vam je najbolji primjer za to…A mi na pantovčaku umjesto državnika dobijemo doslovce fikusa koji samo gleda kako će dohvatiti još jedan mandat…

   • A jeste li vidjeli Antune našega “fikusa” kako lijepo svira klavir Baretu ,građanima ga bilo milina gledati .Mogli su se svi fino zagrliti i njihati se u ritmu Barine pjesme u ljubavi i drugarstvu na svjetlu ne u tami.

    • Svira zanesen na najvišoj palubi Titanika. Ništa ga ne može ni pokolebat a ni omest. Svira li ga, svira. Svira *****!

    • http://www.index.hr/vijesti/clanak/liniceva-osveta-vecernji-list-objavio-da-je-milanoviceva-sogorica-dobila-kredit-hbora/750144.aspx

     Evo nam nove afere?Nema tu kraja?
     Predsjednik svira klavir,zemlja propada a ovi se obračunavaju putem medija i svaki dan mi imamo neku novu aferu koje se svijesno plasiraju u novine…A navodno se rajko ostojić ministar zdravstva čudi kako nema gospodarskog rasta i da reforme nisu urodile plodom?Ja se samo pitam koju je to on reformu sproveo i na koje reforme on misli?Najgori ministar u vladi se pita kako nema gospodarskog rasta?Zemljo otvori se kakvi diletanti nas vode u ovoj krizi?Sada će početi iskakanje iz autobusa i borba za barem saborske stolice u sljedećem mandatu,gaziti će sada jedni druge a milanović uopće ne razmišlja o prijevremenim izborima koji su jedino logično rješenje za hrvatsku.Ovo je strašno koliko je taj čovjek tvrdoglav ali i slijep pa ne vidi da je ovoj vladi kraj a maras priča danas o nekakvim reformama koje navodno idu dalje?Ljudi su totalno izgubili dodir sa stvarnošću jer ovako očajnički ne vjerujem da bi itko u europi držao vlast nakon ovakvih unutarstranačkih sukoba?

     Počelo je sa čačićem,ostojićem,jakovčićem,pa holy,pa jakovina i apoteka,pa sukob milanović- bernardić-maras-mršić-ostojić,opačićka prodala kuću nekim vatrogascima,kolarić isključena pa je trčala mjesec dana po svim medijima gadila milanovića kako je i gdje stigla,pa onda šegon,kregar,jovanović se zaposlio na faksu,ostojić kupio neke medicinske aparate pa ga napali po bolnicama,pa onda stjeran linić,komadina,obersnel,picula,danas opet imamo novu plasiranu medijsku aferu a oni još ne vide razlog za prijevremene izbore?Da ne povjeruješ?
     Jesu li ovi ljudi normalni?Nema ministra bez da je umočen u neku aferu ili sukob a oni kažu;”idemo dalje” Da su nobelovci svi zajedno niti jednu reformu više ne mogu sprovesti?A niti jednu značajniju-teškašku nikada nisu ni započeli jer takve reforme nikada nisu ni obećali nego su podcjenili svu dubinu problema u kojima se hrvatska nalazi,ušli na vlast kao pubertetska družina što vidiš po sastavu i stručnosti ministara u vladi i sada im jedino predstoji da spašavaju svoje pozicije u stranci i radna mjesta?Vjerojatno su mislili ako su ovi iz hdz-a mogli voditi državu možemo i mi?Jedino su zaboravili da su je ovi iz hdz-a upropastili i da su zato oni dobili mandat da je reformiraju uzduž i poprijeko i izvuču iz krize a oni je svojom neozbiljnošću i nekompetencijom još više upropastili i debelo zadužili….Na kraju bi dodao;”da je pekar biti lako mogao bi biti svatko”,milanović je morao znati ako je dorastao za premijera da barem bez pet šest nestranačkih ministara u sdp-u nema kalibre koji su nas mogli izvući iz krize,međutim on je tako samouvjeren tip da nije ni čudo da je na ministarske pozicije doveo bauka,marasa,vrdoljaka,jovanovića,milanku opačić i jakovinu a i oni kojima smo nešto vjerovali kao npr rajko ostojić pokazali su se još manje hrabri i veći diletanti od ovih gore nabrojanih….
     Sve zajedno jedna velika tuga i nevolja.

 42. http://www.vecernji.hr/izbori-euparlament/spasio-sam-sdp-od-potopa-jer-sam-dobio-najvise-izravnih-glasova-biraca-941308

  Picula ima jednu veliku sistemsku grešku,rekao bi mentalnu-socijalističku blokadu jer i ne razumije da se hrvatska više iz krize ne može izvesti socijaldemokracijom nego neoliberalnom ekonomskom politikom koja bi bila još pogubnija za rejting sdp-a,na koncu schroeder je svoju uspješnost na ekonomskom planu u njemačkoj platio gubitkom izbora a najuspješnji je premijer njemačke u zadnjih 25 godina.Problem ove vlasti je što će izgubiti vjerojatno i izbore a državu satrati do temelja.Da ova država može temeljiti opet svoj rast potrošnjom države i njenim investicijama kao za vremena prvo račana pa sanadera nikada picula i milanović nebi ni dohvatili vlast niti bi ih ona dopala jer bi mi napravili još tri autoceste ako treba…Problem NAŠIH socijaldemokrata tu mislim i na sdp i hdz je što oni I ne znaju drugačije pokrenuti gospodarstvo osim sa državnom potrošnjom na koju onda naslone 75-80% bdp-a i dokle ima tuđeg goriva oni dijele šakom i kapom.
  Mi zato uopće nemamo predođbu kako bi trebala izgledati kapitalistička država sa slobodnim tržištem?
  Najveće licemjerje danas u sdp-u je to što ortodoksni socijalisti danas podržavaju linića a linić im poručuje ovo;

  I sada se oni vrte u začaranom krugu gdje je nestalo tuđeg goriva i treba napraviti u zemlji reda i stotine brutalnih neoliberalnih reformi?Sasvim je bilo logično nakon godinu dana vladanja da će se na kraju “pobiti međusobno” jer je njih dopalo da implementiraju pravi kapitalizam u hrvata a njihove glasače su godinama uvjeravali da hrvatska živi u neoliberalnom kapitalizmu.
  Osobno bi volio da piculu dopadne sljedeći premijerski mandat pa da vidimo majstora?Naravno šalim se ali bi mu tu muku stvarno poželio u životu jer bolje nije ni zaslužio a bio je član vlade čiji je rejting pao ispod 14% i sada se on našao kao najglasniji pametovati o rejtingu sdp-a sa pozicije jahača državnih jaslica iz eu parlamenta i plaće 7-8 tis eura gdje ga je opet nominirao milanović a to je isto kao da je karamarko nominirao kosor ili sanader ivića pašalića…Jadnici i bjednici,tako jedino možeš nazivati ovakve ljude kao picula….

  • Iskreno, to je najvjerojatniji ishod – riječka ekipa je već počela rovariti protiv Zokija, Linić je u godinama i ima previše afera da bi bio kandidat, Komadina je kukavica i bitanga (što je pokazao rekordno kratkim ministarskim mandatom), ali zato ima sposobnost spletkarenja i vuče konaca iz pozadine, i samo mu treba lutka. Tonino je idealan, već su mu napunili ego čim izlazi s izjavama tipa “ja sam spasio SDP na izborima”, tako da je on trenutno najvjerojatniji kandidat za premijera. Uz glasove ORaHa, to bi i mogao postati, jer ne zaboravimo koliko je Karamarko nesposoban, i imat će očajan rejting protiv bilo koga osim Milanovića.

   • Đemale,problem svih NAŠIH političara je što ih 99% misli “da nama samo malo fali”,pa kada shvate koliko nam fali obično je jako kasno i ne preostaje im ništa nego da se pobiju međusobno.Ako karamarko zbog kalkulacija rezultatima izbora dođe na vlast bez da građane jasno upozna sa programom koji misli sprovesti njegova vlada puknuti će ako eventualno uzmu vlast puno prije nego kukuriku koji sada puca po svim šavovima…Zašto ja zagovaram veliku široku koaliciju?Zato što je onda utjecaj te koalicije na lokalne razine i stranačke uhljebe maksimalan a tu leži veliki dio NAŠIH problema,bez konsenzusa skoro pa je nemoguće sprovesti novi teritorijalni preustroj hrvatske.Pa na čelu tih županija i gradova su sdp-ovci i hdz-ovci koji će se boriti do kraja da se niti jedna njihova županija ili grad ne ukinu,time se oni bore za svoje stolice i fotelje.Ista je stvar kod bolnica i zdravstva.
    Sljedeća vlast i neće više imati vremena jer javni dug rapidno raste,ili će odmah povući snažne poteze ili će hrvatska postati grčka i onda će reforme i poteze uvjetovati netko drugi a ne hrvatska vlada a tek tada će biti kuku lele…Mislim da je karamarko u hodu puno toga naučio i postao zreliji političar koji zna što ga čeka jer u početku i on se suočio sa razno raznim receptima oporavka hrvatske i nije znao gdje udara i kome da vjeruje pa je na kraju savjete potražio i vani…Međutim jako je upitno dali on ima komunikacijske i kordinatorske sposobnosti da uvjeri svoje članove i narod ako uzme vlast da to mora raditi za dobro hrvatske.Ja mislim da će tu biti najveći karamarkov problem a morati će se uporedo obračunavati sa masu interesnih skupina koji nisu nužno članovi hdz-a ali su uvijek interesno naslonjeni na hdz i poslovi im ovise o tome jesu li oni na vlasti ili nisu,tu je taj problem na lokalnim razinama gdje još uvijek važe pravila “ja tebi ti meni”,te strukture su jako razvijene i interesno umrežene,njima do sada ni radijacija nije mogla ništa…

    Puno toga ovisi o načinu prezentacije programa u izborima jer ako se program bude prezentirao da se narodu što manje kaže,sljedeća vlast će se raspasti prije nego ova i brže izgubiti podršku javnosti,ako se pak program bude prezentirao kao npr vučić u srbiji ta vlada ima šansu za uspjeh.
    Milanović se pokazao kao politički sljepac koji je mogao puno ranije zaključiti da je plan 21 mrtav i već prije godinu dana je morao kao vučić u srbiji tražiti novi mandat od naroda sa novim ministrima i jasno preciziranim reformama i potezima koje trebaju sprovesti i sve to iskreno iskomunicirati sa narodom.U tom slučaju najgore što bi mu se moglo dogoditi je da bi ostao premijer u nekoj velikoj koaliciji.
    Ne možeš sprovoditi teškaške-strukturne reforme ako ih nisi najavio,sve isto kao danas milanoviću dogodilo se ivici račanu samo je tada čačićev projekat autocesta pokrenuo gospodarstvo i sanader je jahao na tome skoro dva mandata i gomilao neravnoteže i strukturalne probleme.
    Nitko se od nastanka države nije imao hrabrosti njima baviti nego su ih stalno gomilali još više i danas je sve izašlo na površinu.Te reforme su zamišljene još za valentićeve vlade ali nitko nije imao snagu da ih sprovede ali sada smo pred dilemom da potonemo skroz ili da ih sprovedemo a vremena je sve manje.Fiskalni održivi kapacitet ove zemlje koji bi dao zraka gospodarstvu je na cca 100-110 milijardi kuna,svi to znaju ali osim valentića i nitko javno o tome i ne govori…Čak je jedno vrijeme hns-ovac kovačević to ponavljao kao papagaj a onda kada su ga uhljebili u janaf i on je zašutao…

    Zato je moje mišljenje da bi nova vlast morala naći što širu koaliciju stranaka sa desna na lijevo i sa te strane gabrić je jako u pravu a milanović ako je odgovoran političar morao bi shvatiti da su prijevremeni izbori potez odgovornog političara jer ova vlada nema više ni povjerenje ni legitimitet i inzistiranje na mandatu do kraja učiniti će ga najnepopularnijim i najneuspješnjim političarem i premijerom ikada a ovako bi stekao i neke simpatije javnosti ako bi svoju ostavku iskomunicirao iskreno u javnosti i ponudio na izborima novi program i zatražio za njega novi legitimitet pa neka građani odluče jer tužno je gledati milanku opačić koja prezentira outsourcing,to je čak i tragikomično…
    Bojim se da milanovićev ego više ne živi na zemlji i da on te stvari ne razumije koliko je to danas važno za hrvatsku i za otvaranje nekog novog optimizma i nade sa bilo kojom novom vladom…U toj situaciji čak nije nemoguće da milanović u nekoj izbornoj matematici ponovi mandat sa holy itd ili u velikoj koaliciji jer davanje mandata na testiranje mnogi bi popratili kao potez odgovornog političara,kao što se danas pozdravlja lesarov potez koji je bio potez odgovornog političara…

    • iskreni pristup prema narodu traži osim političkih i neke druge osobine, kao npr. patriotizam!! to ne vidim kod nikoga od naše vodeće političke elite.
     a pogledajte vučića iz one njihove četničke stranke…i tomu grobara koji je demokratizacijom stranke dopustio uopće pojavljivanje takve vrste političara!

   • A đemale čisto sumnjam da će picula gađati premijersku funkciju,on će možda pokušati uzeti stranku ali ne vladu jer je njemu jako jako toplo u eu parlamentu.Gurnuli bi komadine piculu u igru ali picula zna da bi time potpisao svoju političku smrt a što se tiče holy ona se nije nadala rejtingu koji danas ima i ako taj rejting i dalje bude rastao ona bi mogla doći u poziciju da formira vladu a ja ne vidim što ona to nudi hrvatskoj osim “eko održivog razvoja” tako da ja mislim da ona danas “moli boga” da joj rejting više ne raste a vlada sa piculom i holy tek bi bila točka na i ove zemlje i jedna velika tragikomedija koja nebi dugo trajala,mislim da to znaju i picula i holy a da nije tako picula od lukavog komadine nebi ni došao na red da sebe gura u prvi plan,mnogima u sdp-u je sada cilj biti distancirani od vlasti tako da drže i dalje na okupu svoje birače prikazujući im se i dalje socijaldemokrati u biti socijalistički mutanti koji navodno nisu isti kao ovi njihovi koji trenutno obnašaju vlast,to je klasična partijska igra poznata iz nekih bivših vremena spletki i smicalica a sve u svrhu spašavanja svojih g…Sve su to pubertetske priče i prevare koja narod i dalje puši,svi su oni dobri dok ne uzmu vlast i iz pozicije “bez proračuna u rukama” obećavaju socijaldemokraciju.To što holy priča da je ona dosljedna su priče za pubertetlije a ne za ozbiljnu politiku pogotovo u situaciji u kojoj se danas hrvatska nalazi…Holy je danas favorit svih onih kojima je socijalizam jedini prihvatljivi sustav ali ovaj put su ga upakirali u “eko održivi” a ne kažu kako će održivim napraviti deficit od 17 milijardi kuna na mirovinama?
    Možda umirovljenike stave kada nema vjetra da mašu novinama na vjetroelektrane na velebitu ili da dresiraju šišmiše da oni to rade umjesto njih?Život je jako brutalan,bio i biti će!

 43. http://www.jutarnji.hr/o-milanovicu-i-vrhu-sdp-a-slavko-linic-tocno-u-podne-odrzat-ce-konferenciju-za-novinare-/1194991/

  Što ovi ljudi učiniše od država?Sada sam bio na kavi sa jednim frendom koji je za razliku od mene skoro točno u detalje sve predvidio.Sjećam se da mi je rekao;vidjet ćeš koliko je ta socijalistička bagra nesposobna i pazi što ti kažem brzo će se potući svi između sebe od nemoći i neznanja,gaziti će socijalisti od nemoći jedni preko drugih.Tada sam mu rekao da treba dati podršku vladi i da nije fer da tako govori jer da je to destrukcija.A pazite što mi danas govori;”sada treba na vlast pustiti hdz i riješiti se tako i jednih i drugih za sva vremena a vidjet ćeš što će se tek hdz-u dogoditi na vlasti,oni će se tući na ulicama,po stranačkim prostorijama jer to je ista ekipa nesposobnjakovića i uhljeba kao sdp?Nadam se i ovaj put da pretjeruje i da je u krivu?

  A pogledajte što radi aleksandra kolarić,ovo je već bolest,do jučer je žena sjedala sa tim ljudima u stranci,u zadnje je inače promijenila jedno deset puta boju kose i frizuru a nije se svadila u životu samo sa onima koje nije ni upoznala;

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolaric-sdp-je-postao-stranka-podmetanja-medijskih-linceva-nesposobnih-neradnika/750277.aspx

  A dragovan kaže “da se on ničega ne boji”;

  http://www.24sata.hr/politika/dragovan-bez-komentara-na-linicevo-obracanje-medijima-368892

  A ja se samo ovakvih kao dragovan,kolarićka i picula još više bojim od ovih danas na vlasti,kada vidim dragovana userem se u gaće.E sada zamislite kakvi su ovi koji su danas opozicija unutar sdp-a kada su ovakvi ovi danas na vlasti ovakvi?Ovo već sliči na burkinu faso?Ni u snu se ovome nisam mogao nadati iako me prijatelj uvjeravao na početku mandata ove vlade da će se upravo ovo dogoditi,skoro da mi nije baš ovako opisao…
  Sada samo čekamo marasa i grčića da kažu “idemo dalje” i onda možemo nad državu staviti jedan veliki šator i proglasiti teritorij rh jednim velikim cirkusom jer mi nažalost već to odavna jesmo a ovo je samo završni čin jednog kolektivnog ludila?Ovo što su nam priredili je strašno?

  • nije uopće sporno da će se to i HDZ-u dogodit…problem je što će i za to trebati proći 2-3 godine…možda 4…a gdje ćemo do tada biti mi kojima bi takvi trebali stvarati uvjete za lakše preživljavanje???
   i hoće li u to izgubljeno vrijeme doći neka sposobna i stručna osoba ,koja će kakav-takav tim sposobnih i poštenih radnih ljudi okupiti oko sebe…ili će se opet sve svesti na to da će sjašit Kurta(hdz) da uzjaši Murta(sdp)

   • Saint ja se ipak nadam da karamarko,martina dalić i pojedini stručni ljudi u stranci znaju da njih čeka puno veći pakao vjetnama od ove vlade,njima će prosvjedi biti svaki mjesec a ako posustanu kao ova vlada nebi im se našao u kož,to će tek biti rasulo i kaos…
    Mislim da je karamarko govorio o nestranačkim ljudima u vladi,nemamo drugog izbora nego im vjerovati i podržati ih…
    Koja nam je alternativa nego vjerovati?Samo da kod sdp-a pobjedi razum i raspišu izbore što prije jer ovo prelazi u zadnju fazu ludila?Oni su respamećeni a narod još gori i ako odluče ostati na vlasti proizvesti će takve destrukcije u društvu da je to strava i užas?Ako predsjednik države ima nekakav utjecaj morao bi ih zbog stabilnosti zemlje pozvati da raspišu izbore…To moraju učiniti ako imaju imalo u sebi odgovornosti za ovu državu?Ovo djeca nebi radila?Nestvarno i tu povratka više nema?Pitaš se gdje su granice tog ludila?

    • nisam takav optimist…pogotovo kad se o HDZ-u radi…nisam puno nade ni u SDP polagao,ali ovakav disaster nisam zamišljao…
     mislim da je karamarko još teža narav i egoist od milanovića…samo se to ovako u oporbi ne vidi,tj.ne dolazi do izražaja…a o ostalima da ne pričam,zlo mi je samo kad slušam njihova “pametovanja” u saboru…da ne spominjem totalne amnezije kad se radi o prošlim HDZ čelnicima,kad im je pasalo virili su kao gljive iza leđa Sanadera i Kosorice…kad su drugi vjetrovi zapuhali svi su izgubili pamćenje…onaj Luka Bebić je bar dosljedan ostao…možda to tebi ne znači ništa,ali meni je vjerovat takvoj bagri licemjera jednostavno nemoguće+to što su i imali prilike za dokazivanja,a dokazali su samo sposobnost da državne firme opterete sa svojim namještenicima(radim u jednoj takvoj)…
     iako kad sam to prvi puta čuo ,malo sam se prepao i nisam bio za ideju sa MMF-om…sada sam nekako mišljenja da bi njihovim dolaskom možda i jedino do nekog reda došlo

  • A saveznici mu čuvaju leđa. 😀 Komadina iz Gunje, Obersnel čak iz Barcelone! 😀 Možda su Mars i Jupiter dovoljno daleko, da ih se, ne daj Bože, slučajno ne poveže sa Linićem? 😀 Kakvi bijednici. 😦

   • Premijer i ministri se javno optužuju za kriminal, vrdoljak sumnja da petrović špijunura za mađare, zamislite da u normalnoj državi jedan član tima optuži drugog na špijuniranje, netko bi morao završit s dugogodišnjim zatvorom, a ovi su danas već prijatelji. Ovo je strašno

 44. http://www.jutarnji.hr/burne-reakcije-u-saboru–vlada-vise-ne-moze-funkcionirati–potrebni-su-prijevremeni-izbori–/1195096/

  Jako interesantno da se salapić hdssb i reiner hdz zalažu za prijevremene izbore što je nakon ovoga što imamo danas u državi trebalo raspisati prije godinu dana ali sada imamo nešto nestvarno;mirela holy kaže “da se nada da će se situacija u sdp-u stabilizirati te da će se vlada posvetiti poslu”
  A što nebi orah formirao vlast nakon prijevremenih izbora i da se ona malo “posveti poslu”,pa narod joj očigledno jako vjeruje.Jako čudna priča?
  Ne,oni bi formirali stranku i iz lagodne opozicijske dobro plaćene fotelje izigravali eko robin hoodove?Ma zamislite ona se nada da će se sdp stabilizirati?Što ne navija da se laburisti stabiliziraju pa da ona zajedno sa njima pobjedi na prijevremenim izborima?Ovo je vrh licemjerja,napustiš tu stranku,formiraš svoju i sada navijaš da se sdp stabilizira i nastavi raditi posao a prva osoba koja ga je načela i destabilizirala vladu upravo je bila ona?

 45. http://www.jutarnji.hr/-izadimo-iz-vlade–inace-nas-nece-biti-/1194918/

  Uhljebljeni će zagovarati ostanak u vladi a neuhljebljeni izlazak iz vlade?Jasno kao dan?Ovdje rasulo tek počinje a zadnji čin nestajanja hns-a dogoditi će se sa čačićevim izlaskom iz zatvora?
  Hns više kao parlamentarna stranka neće ni postojati,oni su svoju rolu odigrali iako ruku na srce ministrica mrak taritaš nije to zaslužila jer je učinila velike stvari u svome mandatu,legalizacija koju je sprovela rekao bi odlično je jedan jako jako ozbiljan posao,kao i neke jako važne pomake kod zakona o gradnji i to joj nitko nikada neće moći osporiti…
  U hns-u tek slijedi kaos i meni je nevjerojatno da još ima uhljeba koji bi gurali mandat do kraja?Ovi ljudi kao da žive na marsu?U italiji zbog sitnica padaju vlade a ovi bi se povlačili samo ako ih pogodi meteor?Nedaju svoje benificije i plaće za nikakvu cijenu?Nestvarno?Kao u snu?

 46. Sada sam slušao onoga luđaka od jovanovića on i ne razmišlja o prijevremenim izborima,kaže da oni guraju dalje.Pa vidite da ti ljudi nisu više na zemlji?Total su izgubili kompas i dodir sa stvarnošću?Pa oni uopće ne shvaćaju što je vlada rh i koliko je ovo opterećenje za vladu a pogotovo ne razumiju u kojoj se poziciji hrvatska nalazi?Kakvi njima ne pada na pamet da vlada da ostavku…

 47. Ajmo malo zanemariti ovu linićevu presicu i odnos njega i milanovića nego promislimo zašto danas veći dio sdp-a ali i ljevičara napada milanovića?
  Kao prvo napadaju ga da se lako odriče svojih suradnika a to jednostavno nije činjenično točno jer nitko normalan linića nebi trpio ni mali dio koliko ga je trpio milanović,slična je stvar sa piculom kojeg je milanović stavio već na prvu listu za eu izbore a znao je da mu picula nikada neće oprostiti što ga je porazio na unutarstranačkim izborima i da čeka osvetu.
  Kao drugo milanovićeva najveća greška je što davno nije išao u rekonstrukciju vlade i odrekao se još barem četri-pet sdp-ovih ministara znači ni jedna ta konstatacija ne stoji jer da stoji jovanović ali i rajko ostojić pa i mršić itd već davno više nebi bili ministri.

  Ajmo dalje;Napadaju ga da to nije socijaldemokratska politika u odnosu na navodno neki stari sdp(ne znamo koji osim da je to mit) znači i to opet nema veze sa zdravom pameću jer zbog milanovićeve socijaldemokratske politike gdje je on išao udovoljavati svima mi smo tu gdje jesmo.Da ne ispadne je to neistinito pogledajte francusku i hollanda koji je vodio sličnu politiku kao današnji sdp i na kraju doživjeo istu sudbinu i totalni potop,pad rejtinga i popularnosti,tamo čak hollanda gađaju jajima po cesti a on je vodio politiku jare i pare i išao oporezovati tkz. bogate i one koji više imaju pa zatukao gospodarstvo do temelja,sada nakon jaja i dva debakla na izborima,mijenja ministre i sada obečava manje poreze jer vidi da socijalizam ne radi…

  Što vam želim reći;u kolektivnom ludilu napada se premijera za sve ono što bi u biti trebalo biti dobro?Ti ljudi traže od vlade reforme i igraju se sa tim riječima manipulirajući ljudima ali im ne kažu koje su to reforme i koliko one bole?Jer reforma javne uprave užasno boli mnoge ljude,reforma zdrastva isto tako,reforma obrazovanja isto,teritorijalni preustroj isto,porezna reforma isto,nema reforme zbog koje mnogi neće vrištati i ostati bez,posla ili prava.
  Da ne govorimo kako je teško kada socijaldemokrati moraju sprovesti reformu radnog zakonodavstva,da sprovedu outsoucing i da ne nabrajam dalje?Svi traže licemjerno reforme a nitko nije za nijednu,tako hrvatski socijalisti manipuliraju narodom i licemjerno je sa jedne strane prozivaju da je odustala od socijaldemokracije a sa druge strane kažu da su nesposobni i traže da se sprovode reforme i otvaraju radna mjesta i potiču investicije i uporedo sa tim prozivaju državu da nas zadužuje,ali kada vlast kaže da ide rezati proračun 10% svi se dižu na noge da mjere štednje nisu rješenje.Zato smo mi jako bolesno društvo gdje je bog pameti i zdravom razumu rekao već davno rekao laku noć…

  Milanović je sebe doveo u ovu poziciju samo zato jer je osluškivao razne komadine unutar sdp-a i sprovodio politiku i jare i pare.Sada ga ne vole ni oni koji su ga napadali za jare ali i oni za pare?I lesar je za reforme ali kada opačić kaže outsourcing digne mu se kosa na glavi,kada ostojić kaže ukidamo ili spajamo bolnice isto,kada mršić kaže radno zakonodavstvo opet je isto,kada se smanjuju plaće opet isto,da kažu da se ukidaju općine rekli bi da su za ali bez otpuštanja ljudi,žele porez na bogate ali nisu za porez na kamate i nekretnine(što je ona bogatstvo?).Da oporezujemo firme jer postoje
  ili da dignemo porez na dobit na 70% tako da više nikome i ne pada na pamet investirati ili nešto privatno raditi?

  Zato vam ja nekako cijenim ipak milanovićevu neku iskrenost iako je netalentiran političar ali kada vidiš ove oko njega muka te uhvati?
  Možda se varam ali milanović mi se čini sve samo ne nepošten čovjek.
  Možda sam i tu jako u krivu,kao što sam bio u krivu na početku mandata ove vlade,kao što sam krivo procijenio i sanadera i njegovu vladu,josipovića itd ali gledajući unazad znam da to nisu bile ni moje osobne procjene nego želja da se hrvatska uspije promijeniti ali nekako danas žalim i milanovića kao jučer i jadranku kosor kada je sama ostala na onim skalinima sa kukavcem salapićem koji je jedini imao hrabrost ostati uz nju.
  Kažu za milanovića da je bahat a ja mu to nikada nisam zamjerio jer sam znao da je tu dobro procijenio da je račan bio mekušac koji se nije znao nositi sa uvijek bahatom i agresivnom desnicom i donekle je sa svojim bahatim nastupima uspio primiriti populističke napade desnice naročito u saboru gdje bi im vraćao dvostruko…

  U biti milanović je na kraju jedan tragičan lik koji se očito nije znao nositi sa ovolikom količinom problema koje ima ova država a nije znao procjeniti ni sa kakvim kapacitetima ljudi raspolaže unutar stranke a pogotovo je podcjenio količinu mjera koje mora poduzeti na početku mandata….Koliko bi volio da što prije otiđe toliko mi ga je u neku ruku žao jer nije lako biti premijer ove lude zemlje u ovakvoj situaciji ali sam je to tražio…Ono što mene brine je da se zoranu milanoviću priprema sudbina jadranke kosor.Postavlja se pitanje;tko je sljedeći?Zar će to postati naša tradicija?
  Naposlijetku još više me brine gdje ide takva hrvatska gdje se premijere napada što ne sprovode reforme a sa druge strane za svaku koja dođe na dnevni red ih se u startu zakoči i napravi od njih kukavice koji se obično povlače?Sjetimo se reforme zakona o radu i peticije za referendum koju je tragikomično ali istinito potpisao isti taj milanović?Nakon toga jadranka postaje za socijalističke medije jaca,kreće hajka,pada joj popularnost sa 70% na 20-30%,satrali su je do kraja,slična priča koja se danas događa milanoviću…Puno je sličnosti između ta dva slučaja samo je milanović imao neuporedivo veću šansu i što je važnije legitimitet od kosor.Tu se jadranka kosor sa svim svojim manama pokazala puno kvalitetnja državnica od milanovića i puno je bolje kontrolirala-vladala ljudima i situacijom sa obzirom da defakto nije imala pravi legitimitet već je sanader digao ruku za i pitao u stranci;tko je za a tko protiv?

  • Ovo za reforme u potpunosti stoji..takav smo narod,gadan,najgadniji možda od cijele juge..svi bi se j…li al da nam ne uđe..ja se u potpunosti slažem da se reže sve što je višak i neproduktivno je..polazim i od svoje firme,ako je takva da sama sebe ne može uzdržavati-adio,tražimo nešto drugo,nikakva državna ubožnica…
   Svi su složni prije izbora obećavat smanjenje državne uprave,al kad se dobiju izbori onda se ploča okrene,jel to
   rezanje znači i ubijanje glasova za sljedeće izbore
   Ni ja ne mislim da je milanović neka teška lopina,al da je čovjek daleko ne kompetentan i naivan za ulogu premijera to ne možemo poreći.
   Sam je svojim izjavama pokopao taj sdp..po drugi put..prvi put je izgubio izbore kada je imao po anketama vodstvo sa jurčićem kao kandidatom za premijera,da bi ga nakon toga otpilio i stavio sebe kao kandidata..ovaj drugi put je imao brdo izrečenih gluposti,jedne od zadnjih su da će država svoj sirotinji izgradit kuće uništene poplavom,a nalazimo se na rubu bankrota..pa još i da će eu reda radi upitat za pomoć..
   Ja se tek ovog šta slijedi bojim..sa karamarkom jedinu budućnost koju vidim je mračno doba..
   A one reforme s početka…mislim da to jedino mmf može..znači bez osjećaja i stranačkih utjecaja..

 48. A pogledajte što radi aleksandra kolarić,žena iskače iz svake paštete a navodno joj je jako stalo do sdp-a a nema dana da nije u medijima i blati milanovića i glavni odbor sdp-a.Žena ne silazi sa televizije,više je ona bila na televiziji nego predsjednik države,vlade i opozicije?A tko je u biti ona?
  Jedna bezveznjakuša račanova glasnogovornica koja se uspjela i sa račanom svaditi?Ali ima dobre veze u medijima koji su NAŠI kao i ona pa je svaki dan pozivaju da ona “objektivno” komentira milanovića i rad vlade?
  Jedino mi nije jasno kako stigne svaki drugi dan mijenjati boju kose i frizuru?
  Pazite a njome je navodno jako stalo do sdp-a a satrala ih je kroz medije do temelja,jača je bila njena anti sdp kampanja nego svih opozicijskih stranaka zajedno?A navodno im ona misli dobro?A ona im je uzela barem 5-7% glasova sa svojim istupima na htv-u?Kao da je unajmila opozicija a neki na htv-u jedva dočekali jer i njima današnji sdp nije dovoljno socijaldemokratski,
  rušili bi oni i castra na kubi jer i on im nije dovoljno socijaldemokrata,takvi bi i marxa uvjerili da je antimarksista a papu franja da nije dovoljno vjernik …
  Bilo je dana da aleksandra kolarić gostuje u studiju 4 koja je inače daleko najbolja emisija htv-a a isti dan je zovu ili u dnevnik ili hrvatsku uživo?
  Ženi je dat toliki medijski prostor da je to nevjerojatno i onda kažu da je to neovisno novinarstvo?By the way moram još jedanput pohvaliti urednike i voditelje emisije studio 4,to je još jedino što gledam na htv-u jer su stvarno objektivni,nepristrani i osmislili su stvarno emisiju koja obrađuje sve značajnije društvene i političke teme?Oni su valjda anomalija sustava na htv-u?

  • Znate šta mi je najbolje, par dana prije Linićeve smjene točnije u subotu u Večernjakovom obzoru izađe izjava Linića; kao čuo je da će ga Milanović oblatiti i izvući aferu da ga sruši preko Jutarnjeg lista. Za par dana mislim u ponedjeljak naslovnica Jutarnjeg sa onim skandaloznim naslovom i poziv na ostavku Linića. Inače sam bio za smjenu Linića radi veze sa svakakvim ljudima, ali za neke stvari mu skidam kapu. Mislim toliko predvidljivo događanje da to nije normalno. Pa ni u nižerangiranom nogometnom klubu se nebi tako nisko blatili kao ova dvojica ovih dana plus to oko naslovnice, a ovo za tajne službe vjerujem Liniću sve. Ne bih htio prijevremene izbore jer se bojim još gorih od ovih. Ispada da nas Nikica Valentić može spasiti još samo ili neznam više što, valjda nafta iz Jadrana da je imamo kao Kuvajt ili plina ko Sibir.

   • Ne dao nam Bog naftu i plin, barem još,neko vrijeme. Sa ovakvom političkom kastom općenito i mentalnim stanjem nacije, Venecuela nam ne gine. Kažu mi neki prijatelji od tamo, da se čak i Norvežani previše opustili i počeli stvari uzimati zdravo za gotovo.

    • ako nadjemo tu naftu i plin, imat cemo jos dvadesetak novih zupanija, desetak ministarstava, osamsto opcina i gradova, osnovat stotinjak agencija i dok ide ide 😦

  • Lajbek pravi izraz koji treba upotrijebiti je da je hdz proračunom kupovao glasače i izbore,to je drugo ime za legalnu korupciju a isto bi radio sdp da je bio na njihovome mjestu u to vrijeme možda i još gore,to se i zove socijalizam,isto je radio tito 70-tih,sve na kredit i sve za raju i onda sa mitom o jugu 45 zabili smo se sa sto na sat u zid i nismo ni znali što nas je snašlo osim da smo osjećali da na novčanici imamo svaki dan jednu nulu više i da su plaće i mirovine 40% manje ali smo to nekako pregrmili jer nam je drug tito podijelio stanove i uvjerio nas da imamo doživotna zaposlenja,oni kojima to nije bilo omogućeno,njih 25% radnosposobnih zdimili su vani i još su svojim doznakama hranili svoje familje tako da su socijaliste rasteretili te brige…
   Jedina je razlika što danas imamo demokraciju i dostupne informacije a tada smo živjeli u informativnoj i mentalnoj blokadi misleći kako smo mi jaka i uspješna zemlja a u toj zemlji je gadafi jahao kroz glavni grad na devama i demonstrirao svoju moć u zamjenu za povlaštenu cijenu nafte na štetu svog vlastitog naroda a mi smo se time jako ponosili da i dalje možemo trošiti tuđe gorivo…
   Na kraju i u pravilu socijalisti uvijek ostanu bez tuđeg goriva-novaca…
   Ovo je samo repriza!

 49. http://www.jutarnji.hr/zoran-milanovic—otkad-sam-predsjednik-stranke–stalno-se-borim-s-unutarnjom-oporbom-i-nezadovoljnicima–ali-uvjeren-sam-da-ce-sdp-pobijediti-na-parlamentarnim-izborima-sa-mnom-kao-predsjednikom-stranke-i-vlade/1195437/

  Milanoviću povuci se satrati ćeš zemlju do temelja.Čovjek uopće nije shvatio da mu je kraj?Tragikomičan lik koji i ne razumije da je promašio “ceo fudbal”
  Prijevremeni izbori nisu danas hir nego jedino racionalno riješenje a slavko linić je sa ovim svojim istupima zavio ovu zemlju u crno,najavljuje danas da se povlači iz politike a ja danas iako mi je do jučer bio simpa lik mislim da je bolje da se nikada nije ni pojavio u politici jer ovim svojim izjavama i javnim sukobom sa premijerom toliko je štete nanio hrvatskoj državi da je to prestrašno?Što je najgore on sve to jako dobro i razumije?Ako postoji danas i zrno razuma u sdp-u pod hitno moraju raspisati prijevremene izbore a milanović je izgleda izgubio kompas?Pa što ne testira svoj legitimitet u sdp-u i na parlamentarnim izborima ako je tako samouvjeren da će “pobijediti na izborima”,iz ove političke krize se može izaći samo prijevremenim izborima a ako to premijer ne shvaća onda je ista fukara kao slavko linić jer oba dvojica ne razumiju da su oni u ovoj državi nebitni ljudi koji su svojim sukobom nanjeli nesagledivu štetu hrvatskoj državi…Ako oni to ne razumiju to je onda za “zatvor”,to je bolesno…

  • Antune, ja razumijem vašu logiku o prijevremenim izborima, jer ovo stvarno nema nekog smisla više.
   Ali da li stvarno mislite da će nas prijevremini izbori dovesti u bolju poziciju?
   Znate da bi u tom slučaju pobjedio HDZ, ali da li je to bolja alternativa? Što dobivamo s tom ekipom na čelu?
   Ili recimo SDP i ORah i možda još netko slože veliku koaliciju? Oće nas ta koalicija vizionarski spasiti?

   • Nonescio jeli vi razumijete posljedice po povjerenje koje su trenutno proizveli linić i milanović,kao drugo ova vlada više nema povjerenje da sprovede niti jednu reformu,možda je velika koalicija jedino riješenje,možda nije ali tko god dobije legitimitet morati će u prvih sto dana povući sve radikalne poteze i nova vlada sa legitimitetom-bilo koja vratiti će neko povjerenje iz vana koje je sada jako narušeno jer nitko vani nije lud,svi znaju da premijer visi u sdp-u,da ova vlada više nema legitimitet ali ni političku snagu ni autoritet da sprovodi reforme,oni mogu mandat sprovesti sada kao otpravnici poslova a država je u teškoj banani i nema vremena čekati dali će u sdp-u picula,obersnel, aleksandra kolarić ili komadina srušiti milanovića i vladu.Jeli sada razumijete što vam govorim?Ne znam jeste li slušali lovrinčevića koji je imao ovih dana kontakte sa ljudima iz rejting agencija,oni su u šoku,to znatno utječe na ionako užasnu percepciju i povjerenje iz vana…
    Pa ne mislite valjda da vlada koja ne vlada svojom strankom i sa ovakvim unutarstranačkim problemima može voditi državu a imaju hns koji ih drži na vlasti a defakto oni više nisu relevantna politička snaga?
    Pa tko će takvoj vladi vjerovati?Koju će to reformu sprovesti do kraja mandata?Pa zgaziti će ih sindikati i mediji?
    A što se tiče sljedeće vlade bolje ikakva vlada sa izbornim legitimitetom nego ova bez legitimiteta i povjerenja a sukobi unutar sdp-a tek počinju jer prestoji borba za startne pozicije za sljedeće izbore,bude se lešinari jer su namirisali leševe i krv,takva vam je NAŠA politika…Ali nitko ne smije državu držati kao taoca svega toga?Pa samo ludi ljudi u ovakvoj situaciji u kojoj se našao sdp nebi išli na prijevremene izbore?To rade samo sebični i neodgovorni ljudi?Ne znam uopće o čemu mi raspravljamo,u uređenim zemljama već bi ova vlada pala tri puta a ovo zadnje je sramota,pa šegon,pa linić,pa to su do jučer bili ljudi koji su pregovarali o najvažnijim međunarodnim institucijama i sada taj isti linić optužuje svog premijera da je ne samo lopov nego da koristi i tajne službe u borbi sa svojim neistomišljenicima?Dali bi vi otišli investirati u takvu zemlju gdje se ne zna tko pije a tko plaća?Tko to ima danas legitimitet da pregovara u ime vlade rh o nekom međunarodnom ugovoru?Zato nam treba stabilna vlada i novi mandat dobijen na izborima?Izgleda da to u ovoj zemlji ne razumiju samo jovanović i milanović?Ovo je rub vjerovali ili ne?

    • Apsolutno se slažem da je ovoj vladi odzvonilo i da su izgubili svaki kredibilitet.
     Ali pokušavam zamisliti tko bi to mogao osvojiti vlast u slučaju prijevremenih izbora i da li bi u tom slučaju stvarno došlo do promjena i nasušno potrebnih radikalnih mjera za spas države. I nikako da zamisli koja ekipa od svih ponuđenih ima kapacitet za tako nešto. Vi?

 50. http://www.vecernji.hr/hrvatska/jovanovic-je-opalio-po-bivsem-kolegi-jer-je-svjestan-da-je-najslabija-karika-941994

  Zamislite da vas kao premijera brani ministar koji je davno trebao biti smjenjen,čovjek koji je izgubio osjećaj za prostor i vrijeme?
  Malo ću pretjerati ali to je isto kao da sanader danas brani jadranku kosor?Pa taj te ne brani nego te sramoti…Izgleda da je milanović toliko neodgovoran i izgubio kompas da on i ne kuži da mu je jedini racionalan potez da zatraži prijevremene izbore,pa neka onda on u stranci traži legitimitet za nosioca liste na tim izborima.Ovaj čovjek je vjerojatno skroz prolupao i izgubio dodir sa stvarnošću…Pa ako je toliko samouvjeren da će dobiti izbore neka to testira na izborima,to bi uradio svaki odgovoran političar…Mi imamo danas premijera i bivšeg ministra financija koji svoje sukobe i interese stavljaju ispred interesa države.
  Ovo je već rub vjerovali ili ne?

  • Ako mu je to stvarno program, ima moj glas na parlamentarnim izborima. Nisam neki njegov fan, ali cijenim iskrenost i odlučnost (čini mi se da se ne trudi biti populista i udovoljavati svima). Osim toga, da nije završio u ćuzi, mislim da ne bi bilo onakvih drama s PTKM.

   • Marko teško čačić može sam ali centristički blok na čelu sa čačićem,
    gabrićem,bandićem,hsls-om,jadrankom kosor i još nekim manjim strankama može jako utjecati pa čak biti i presudna snaga koja će odlučivati o tome tko će formirati vlast.Mislim da i gabrić danas razmišlja kako na sljedećim izborima izbjeći ovakav debakl kao na ovim,svi ovi gore nabrojani imaju stanovitu političku težinu i vjerne birače i u zbroju bi bili jaka snaga.Naravcno i ja bi volio da nas vode nobelovci ali bolje ovi gore da formiraju sa nekim vlast nego da dobijamo dječji vrtić sa komadinom,obersnelom,piculom i holy?Ja još uvijek navijam za veliku koalicija jer ne vidim drugu snagu koja bi mogla pobijediti ove dvije stranke?Što da radimo kada su oni volja građana?Vidjeli ste i na eu izborima?Hdz najači pa onda sdp i treća snaga orah ili vam ga “sdp u pubertetu”,to je NAŠA realnost…

    • Kako možemo ponovno očekivati od ljudi koji su već imali svoju šansu i nisu se pokazali, da sad odjednom “prosvijetljeni” mijenjaju stvari?
     Jeli Čačić bio podpredsjednik vlade? Što je napravio?

     Jeli Jadranka bila premijerka? Što je napravila? Pa zar smo svi već zaboravili što su ti ljudi radili kad su imali vlast i priliku da nešto naprave?
     Ta kratkotrajna pamet i je najveći problem ovog naroda.
     Zašto sad ponovno zazivamo Jadranku koja nije sposobna napraviti apsolutno ništa na gospodarskom planu, osim davati izjave tipa “na putu smo puta izlaska iz krize” i nametati krizni porez?

     Branko Grčić me podsjeća na nju. Ili Bandić? Što on može napraviti?
     Na vlasti je u Zagrebu već desetljećima, pa što je to napravio dobroga?
     Po čemu se ističe kao sposoban? Ili možda Martina Dalić? Zar nije imala svoju šansu nedavno kao ministrica financija? Što je to napravila korisnoga po čemu ćemo ju pamtiti?

     To je ono što ja oću reći. U cijeloj sadašnjoj političkoj garnituri i sceni mi nemamo adekvatno rješenje.

     Po meni, jedina vlada koja bi imala hrabrosti nešto napraviti, bila bi ona tehnokratska, sastavljena od potpuno apolitičnih stručnjaka, tipa Lovrinčević, Šonje, itd… Sve ovo drugo što imamo na političkoj sceni trenutno, slobodno možemo otpisati u staro željezo.

    • Nonescio 23,slažem se ali ajde vi takve dovedite na vlast?Sutra bi za njih potpisao i ne precjenjujte šonju i lovrinčevića nama trebaju na tisuće takvih da napravimo zaokret u društvu,nama treba šira kritična masa koja će biti za i striktno sprovoditi brutalne promjene u društvu,NAŠ način života i odnos prema državi morati će proći katarzu.Nama je potrebna jedna vrsta “revolucije” jer da nije tako mi bi se već odavna po inerciji na ovako niskoj bazi izvukli iz recesije a ovih 6 godina recesije samo govori u kakvoj neodrživoj strukturi mi živimo a ta “revolucija” će se morati dogoditi sa ili mimo naše volje,samo ovo drugo će puno više boljeti…Nažalost mi danas imamo pet godina mandata čovjeka kao predsjednika države koji ama baš ništa nije učinio da se ta kritična masa u društvu dosegne i možemo mi govoriti što hoćemo o milanoviću,vjerujte on je za ovoga klauna na pantovčaku winston churchill…Goreg predsjednika nikada hrvatska nije imala i ne vjerujem da će ga u budućnosti ikada više imati…
     Nadam se da mu je ovo zadnji mandat?Ne ponovilo se više?

   • Marko
    pa Čačić ne nudi ništa novoga što već nije obećao na prošlim izborima u kukuriku koaliciji, skup lijepih želja uz državno socijalističko upravljanje gospodarstvom.
    Taj smo film već gledali, odnosno još ga proživljavamo.
    Spominjanje ideologije mu je “a la Gabrić” pa će tako i završiti.
    Čačić i njegovi sljedbenici su socijalisti, a reforme javne uprave i lokalne samouprave nisu za socijaliste, oni znaju samo prelijevati iz šupljega u prazno, ne mogu smanjiti državni aparat jer onda ne bi bili socijalisti.
    Nije nama problem lokalna samouprava nego centralistički organizirana država s glomaznim državnim aparatom i nerealno visokim proračunom.
    Skupa lokalna samouprava je problem samo zato što se centralistički sufinancira iz državnog proračuna, inače kad je budu građani sami plaćali iz lokalnih sredstava uopće neće biti ni velika ni skupa. Dakle njihov broj i cijena nije vladin problem.
    Nisam primijetio da su uopće naveli prave probleme koje treba rješavati reformom (poreze i propise), dakle ništa od reformi “novih reformista”.

    • Iskreno, bio bi najsretniji da Velimir Sonje bude među glavnim facama u novoj vladi (tipa ministar financija ili gospodarstva), ali taj film vjerojatno nećemo gledati. On definitivno nije za socijalistočko upravljanje gospodarstvom, nego je jedan od rijetkih koji mogu napraviti dobru stvar za ovu zemlju. To je i glavni problem vlasti u RH – podobni u pravilu imaju prednost nad stručnjacima. Čačić nije ništa posebno ali je po mom sudu manje loš od Milanovića i Karamarka. A Antun je naravno u pravu kad kaže da Čačić ne može sam… jasno da ne može. Ako nekim čudom u svojoj ekipi jednog dana ima Šonju, nekoga ko Dalićku itd., možda bi mogao utjecati na provođenje istinskih reformi u kakvoj novoj kvazi koaliciji. U ovom trenutnku, možemo samo špekulirati. Vezano za program Čačićeve nove stranke, pohvalno je da je omražena riječ “privatizacija” u prvom planu. Mislim da se to nikad nije bila jedna od glavnih tema programa ijedne političke stranke u RH. Baš zato mi i je simpatično. A to ja samo jedan od razloga zašto Čaćiča ne bi nazvao socijalistom. Projekt Zagreb na Savi sigurno djeluje socijalistički, ali mislim da bi korist bila višestruka (i to za sve narode i narodnosti :). Ljudi se mijenjaju Dandy… možda je nešto novo naučio, ne sumnjam da je bilo vremena i za to.

 51. http://www.banka.hr/hrvatska/hbor-vise-nece-biti-banka-na-celo-stize-vladimir-kristijan

  Evo vlada će odobravati kredite veće od 100 mil kuna?Mogli bi sada imati većinu kredita u iznosima 99 mil kun?Ili dva po 50-80 mil kuna?Moš misliti kako će milanka opačić,vesna pusić,jovanović,ranko ostojić,fred matić i ostali ministri noćima proučavati razno razne poslovne elaborate da bi sutra na vladi donosili “ispravne” odluke?Recite mi jeli ovi nas zaj……u ili misle ozbiljno?Još malo pa će se u hrvatskoj o kreditima odlučivati u saboru?
  Laburisti će biti načelno protiv ili suzdržani?To će navodno jako ubrzati procedure dodjele kredita?Već vidim premijera karamarka gdje na sjednicu vlade stavlja glasovanje o dodjeli neka tri kredida i pita nazočne; tko je za?
  I fino on digne ruku ZA a ovi ostali ministri će “vjerojatno” biti protiv?I karamako zaključi da krediti nisu odobreni i najavi sljedeću točku dnevnog reda tipa;prijedlog zakona o umjetnoj oplodnji i by the way “zahvali” ministrima što misle različito od njega?Što ne napišu da o kreditima odlučuje premijer i eventualno ministar financija i gospodarstva? Neka njih stave u no odbor habor-a a ne da ovako j ljude u zdrav mozak?Ovo mi sliči na sprdnju?

 52. http://www.24sata.hr/politika/necemo-suraivati-s-sdp-om-dok-mu-je-milanovic-na-celu-369256

  Bilo bi jako interesantno ako bi koji pametni hrvatski novinari na sljedećim izborima pitali sve stranke da im naprave projekcije proračuna za naredne četri godine mandata i to po svim stavkama,pa da vidimo junake…
  Vidim da je mirela holy jako “dosljedna” pa bi bilo jako interesantno vidjeti i te “dosljedne” projekcije proračuna?Meni nije jasno zašto im naši novinari dopuštaju da bez toga idu u izbore,ja ih ništa drugo nebi ni pitao nego “gospodo dajte da javnost vidi vaše proračune” a ovako se razni vukšići lesari,holy i svi ostali mogu sa nama samo rugati-sprdati…
  Da nema pet novinara u hrvatskoj koji su u stanju nametnuti to pod obavezno u izborima a tko odbije to dati na uvid javnosti trebaju ga izvrgnuti predmetu sprdnje,proglasiti neozbiljnom strankom koja se ruga narodu a ne da se ovako oni od izbora do izbora sprdaju sa nama?
  By the way holy će mislim sve učiniti da njeni ne dođu vlast,postaviti će uvjete da im neće moći udovoljiti david coperfield jer njenima ispod socijalizma ništa i ne igra,bolje ja poznajem njene simpatizere nego ona sama?Naša novinarska struka je tu totalno zakazala a što je najgore ti isti novinari se čude kako vlada nije ispunila obećanja.Kao da su retardirani i ne znaju da je proračun jedina prava istina i u njemu sve piše,tu nema prevare,neka uzmu šprancu proračuna sa svim stavkama,umnože je i pošalju strankama da ih ispune i kao takve ih prezentiraju javnosti na uvid i onda tu kada dođeš na vlast nema prevare jeli to plan 21 ili nije?Kakvi novinari takva država!To nikome do sada nije ni palo na pamet?Zato nas i j ovako u zdrav mozak i sa polulažima i lažima dolaze na vlast a oni koji znaju da će ostati opozicija rugaju se sa narodom?

  • Ne samo to. Ja bih tražio da prije izbora izdiktiraju cijelu Vladu, ako pobijede. Pitao Karamarka npr. tko će mu voditi ministarstvo financija ili glavni gospodarski resor. Dalićka ili fudbalski sudija? Odmah bi mi bilo sve jasno. Onda ne bi bilo moguće da nam Šuker danas priča bajke, a dok je bio Sanaderov ministar: “A kome da uzmemo, recite mi?” Tražio bih da se izjasne koja će javna i državna poduzeća privatizirati, a koga će imenovati na čelo ovih koja ostaju? Ako je već previše očekivati da se biraju na natječaju. Onda Kovačević iz Hns-a i Janafa, ne bi bez posljedica mogao izjavljivati da da li je netko dobar menađer ili ne ne ovisi o tome da li radi u privatnom ili državnom sektoru. Ne’š ti menađera. Pustit naftu u cijev i to naplatiš. A još si monopolist. Ili Hep. Prikopčaš i pustiš struju, a tko ti ne plati, ti mu je isključiš. Tu ti ne treba nego poslovođa. Kakav crni menađer.

 53. http://www.jutarnji.hr/streloviti-uspon-zelene-darkerice–od-kolijevke-do-orah-a/1195778/

  Evo jutarnji dobio novog favorita,više sdp nije u modi?Ili možda jest jer holy je jedina šansa da lijeva koalicija opet nekako uzme vlast?Zašto da i taj film ne pogledamo?Samo ja bi da sam na milanovićevom mjestu orahu uvjetovao ulazak u koaliciju da oni preuzmu resor ministarstva financija i gospodarstva da nebi participirali u vladi pa da bude “nismo mi za to zaduženi,to nije naš resor,mi se bavimo okolišem”,neka se malo za promjenu bave financijama i gospodarstvom jer sada su respektabilna stranka sa 10% podrške i u jakom usponu?Samo da se i mi sa njima ne prizemljimo slobodnim padom pa da se ujutro svi zajedno ne probudimo u bolničkom krevetu?Ispasti će na kraju holy i znanstvenica i poduzetnica godine i to “eko održiva” a vidiš preko televizije što je rekao kuljiš kakva joj je socijalna inteligencija a takvi su jako “talentirani” za politiku,baš takve trebamo?

  Ovakav tekst o holy koji je pisao željko ivanjek nisu pisali u ono doba o drugu titu?Još samo fali da je kao mala učila-čitala knjige i čuvala koze na velebitu i da još nađu neku crno-bijelu sliku kojom bi to dokazali i mogla bi holy uzeti sljedeće izbore sa 70%?Ja bi jedino volio vidjeti na sljedećim izborima projekcije proračuna koji nudi orah za četri godine mandata?Sve ostalo je mlaćenje prazne slame jer život je jedno a želje su nešto sasvim drugo?Održivi razvoj?Kako to dobro zvuči?Tko nije za to?Ali neka ipak by the way kažu kako će “održati mio i zdravstveni sustav”,da vidimo te proračune,to je trenutak istine,tu nema prevare a zanos i ljubav traju dok djeca imaju što jesti a naša djeca su naši umirovljenici i bolesnici u bolnicama,oni kada su gladni ne pitaju jeli eko ili je umjetno gnojivo,nego daj što daš,njima moramo osigurati njegu i dostojnu mirovinu…
  Što ih novinari nikada ne pitaju dali je hrvatska održiva bez barem pola milijuna do milijun imigranata i kakva je njihova imigrantska politika,jeli liberalna ili nije,to ne možemo naći na orahovim stranicama ali ni na stranicama drugih stranaka jer istinom i životom ne možeš dobiti izbore,kažeš samo ono što pretpostavljaš da će se ljudima svidjeti?Dali se imigranti uklapaju u “održivi” razvoj i rad na poljima eko hrane?Odgovore na ta pitanja bi jako volio čuti?A u hrvatskoj na mlaćenju prazne slame možeš dobiti 10% ili 20% bez problema,kriza je izmišljena za eko-održive,beppe grillo je holy višestruko i nadmašio u puno ozbiljnjoj zemlji od hrvatske…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.