Uncategorized

Crowdfunding – ZIP Accelerator 1

Kolege iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) pokrenuli su crowdfunding kampanju za inicijalno financiranje novih poduhvata:

ZIP, first start-up incubator in Croatia, is raising £50,000 via leading European equity crowdfunding platform Seedrs. The funds will be used to make small seed investments into the best start-up teams to go through ZIP, which has previously helped four generations of Croatian start-ups achieve revenues and customers.

Kampanja je ovdje.

Iako, naravno, Hrvatska neće ‘postati Izrael’ kako nam to najavljuju neke političke uzdanice, naprosto VC kapital i startupovi ne mogu lebdjeti u zraku, unutar inače vrlo nepovoljnog inveticijskog, financijskog i uopće društvenog ekosustava, startupova će biti i mnogim optimistima će biti važno negdje se ‘uštekati’ (poduzetnici su znatno optimističniji od prosjeka).

Ulaganja, kako poduzetnički poduhvati, tako i ulaganja u njih, ali i pogotovo ulaganja u dionice, važni su za demokraciju. Kad raja jednom skuži pojam odgovornosti, u smislu eng. ‘accountability’ (za koji čak i nemamo prijevod) u ekonomiji, skužit će i u politici.

Ako imate udjel u nekom d.d. ili startupu i stalo vam je do uspjeha tog poduhvata, onda ćete razumjeti da uz svaku aktviu ide i pasiva, da uz uz svaki prihod ide i trošak. Onda ćete lako razumjeti da je tako i u politici. Dok se ‘lijevi’ i ‘desni’ npr. u SAD spore kakav i kolik će biti proračun, u Hrvatskoj to uopće nije tema. Tema je samo kako ga potrošiti. Tako se i može dogoditi da narod (i mediji) za npr. neku cestu kažu da im ju je taj-i-taj političar dao, ili da novine prenose izjave raznih ministara da je njihovo ministarstvo ‘doniralo’ (čije?) novce za poplave.

Startupovi, iako im je u RH vjerojatnost uspjeha, a pogotovo vjerojatnost velikog uspjeha, puno manja nego u EU u prosjeku, kultura pokušaja je jako dobra. I neuspjeh je često uspjeh. A u Hrvatskoj je i danas sramota ne uspjeti, pa čak i pokušati.

Kako Vam ne želim savjetovati da li da ‘uložite’ novce u fond za ZIP, samo primite na znanje da sam ja uložio, i kako mi nisu dostupni nikakvi ulagački podaci, smatram to donacijom – pa možete slično razmotriti i vi. Znači ovo ni u kom slučaju nije preporuka za ulaganje, o eventualnom ulaganju razmislite sami kad vam se predoče informacije na gornjem linku.

(Moje ulaganje vjerojatno nećete vidjeti jer će mi banka valjda tek u ponedjeljak procesirati nalog.)

Kategorije:Uncategorized

11 replies »

 1. Što se tiče društvenih trendova koji su također u Hrvatskoj nepovoljni za razvoj startupa, uzevši u obzir da je IT sektor jedan od glavnih generatora startupa na zapadu, usporedimo hrvatsku stvarnost
  http://www.vecernji.hr/ritam-grada/upisi-na-fakultete-na-pmf-u-i-fer-u-ostalo-najvise-mjesta-588525 sa zapadnom http://lazowska.cs.washington.edu/NCWIT.pdf

  Zašto tako dijametralno suprotno? Kod nas se ljudi kao od šale mogu zaposliti sa svakim fakultetom jer nam je gospodaratvo za razliku od zapadnih fantastično (svuda super plaće itd.) i uz nultu stopu nezaposlenosti? Ili možda zato što se kod nas studij ne bira na tržišnim principima, nikoga ne zanima gdje će i za koliko para raditi, a osnivanje startupa pogotovo nikome ni na kraj pameti, jer je poduzetništvo nešto fuj?

  Da se fakultet plaća iz svog džepa (i zavrijeđenih stipendija iz privatnog sektora) a poslije faksa manje šanse za zaposlenje u državnoj službi, možda bi budući studenti bolje razmislili što se isplati studirati?

 2. Obzirom na trenutačnu situaciju, prije bi mogli očekivati da u nas procvjeta business model “close up” u praksi.
  Ideje su u nas ionako potcijenjene, baš kao i intelektualni kapital, i možda je bolje isprobati neko sigurnije okruženje i zakonodavstvo , za takvo što.
  Osobno,preporučam njemačko i švedsko-finsko iskustvo.

 3. Upravo pokušao uložiti malo u fond, Ali Seedrs odbija PBZ-ovu Visu jer još nismo u EEA. Treba izravno Internet uplata?

  • Hi, We’ve just updated our payment provider so we can accept bank cards from Croatia. We still only accept debit cards (cheque or savings account) and not credit cards, but that’s because of the extra transaction fees and the fact that people shouldn’t be investing using credit. The best way to invest is usually using a bank transfer or international transfer service like Transferwise.

    • The essence of crowdinvesting is large numbers of people putting in very small amounts of money into companies that they love and want to support. I call this the “backer” mentality. These people usually only invest very small amounts and are only partially motivated by financial returns. The other approach is to treat startups as a serious investment and a serious asset class. This is the “investor” mindset and requires massive diversification to spread the risk along with a long time horizon in which you don’t need liquidity. The most important thing that I say to both backers and investors is never put more money into a startup than you can afford to loose.

 4. Pozdrav,
  razmišljao sam i ja o ulaganju u seedrs ZIP projekt no kao što ste rekli, zanimaju nas bitne pojedinosti:
  – 10% udjela u startupu za investiciju od 10000 GBP koji bi se s novim investicijama u startup, razrijedio

  – 30 % profita od ukupnih crowdfundanih sredstava ostaje ZIPu, 70% backerima

  – Bitniji dio je struktura troškova u 15000 GBP investiranih u pojedini startup? -najam prostora u ZIPu i plaće, ili organski rast uz pro-bono rad dok se ne krene sa realnim prihodima na tržištu?

  – odlično ste rekli, smatrajmo to donacijom i altruističnom podrškom mladim timovimas u tranzicijskoj i surovoj državi gdje pošteni inspektori na kavi savjetuju stranim investitorima da je bolje da ne ulažu ništa i da idu iz HR jer državu vodi netko tko ju sustavno uništava i ne voli 🙂

  ne nisam prešao na političku temu sa zadnjom točkom nego prenio iskustvo poznanika iz EU koji gasi firmu nakon godinu dana jer ga inspekcije gaze, a porezni savjetnici i inspektori nemaju odgovor.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.