DDJH

Senzacija u ĐĐ: predstavnici privatnih investitora i radnika zajedno smijenili politički imenovanog direktora

– Kako je smijenjen predsjednik uprave
– A kako je uopće imenovan i koje su mu bile reference i zašto ga je HNS grozničavao branio, a kako se HDZ ponašao daleko racionalnije
– Zašto tražim posebnu reviziju
– Koja je poveznica sa slučajem Petrokemija
– Kako je aktivističko dioničarstvo važno za demokraciju

+ + +

Za početak, promislimo kako je uopće moguće da manager s takvim referencama bude politički imenovan, te, nakon katastrofalnih rezultata, opet politički ne bude maknut? A to u tvrtki koja je stožerna za cijelu županiju i – prema relevantnim izvorima – odlično pozicionirana za vjerojatno najveće izvozne poslove u povijesti RH? Primjerice, radi se o ovom mogućem poslu (za koji JL pogrešno navodi da je izvjestan), za koji o tome da je ĐĐ odlično pozicioniran znamo iz same konfiguracije Patria-Kongsberg-ĐĐ, činjenice da je ĐĐ upravo u Kuvajt ostvario vjerojatno najveći izvozni posao stare Jugoslavije (oko 180 tenkova M84), te ovog pisanja inače odlično informiranog Defendera:

Naime, tvrtka je uspostavila strateško partnerstvo sa vrhunskim svjetskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja, finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom. U suradnji sa prvom tvrtkom, Đuro Đaković proizvodi borbena oklopna vozila AMV 8X8. O kakvim je vozilima riječ možda najbolje govori podatak kako su na nedavnim ispitivanjima u Kuvajtu pomela konkurenciju sa Zapada i trenutno se čeka konačna odluka o pobjedniku. Najbolje od svega vozilo AMV, koje je sudjelovalo na ispitivanjima, proizvedeno je u Slavonskom Brodu, Također, na istom projektu zajedno sa Patrijom i Đurom Đakovićem u Kuvajtu je sudjelovala i norveška tvrtka Kongsberg koja je najbolji svjetski proizvođač između ostalog, daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm, a od nedavno i 30mm. Upravo je svjetska prezentacija oružanih stanica 30mm održana prošle godine u Slavonskom Brodu što govori o povjerenju Skandinavaca u hrvatsku tvrtku. Nigdje na svijetu nećemo naći na jednom mjestu proizvodnju borbenih oklopnih vozila 8X8 i integraciju daljinski upravljanih oružanih stanica 30mm osim u Slavonskom Brodu.

1. Iako detaljni rezultati glasanja NO Đure Đakovića prošli tjedan nisu javno objavljeni, iz jučerašnjeg pisanja JL je evidentno da je za smjenu dotadašnjeg predsjednika uprave, imenovanje novog, glasala i predstavnica radnika. Kako je ta smjena uopće bila moguća iako je država uvjerljivo najveći dioničar, a kako navodi JL, HNS je ‘dobio’ na upravljanje ovu tvrtku?

JL pogrešno navodi da su g. Kovačevića smijenili vodeći privatni investitori. Smijenio ga je NO (koji radi po vlastitoj savjesti, a u najboljem interesu Društva).

A kako je uopće NO došao u situaciju da ga smijeni?

Trebamo se vratiti 3 godine unazad, kada je imenovan sadašnji NO, koji je svojom nedavnom odlukom možda i spasio tvrtku. Zapisnik o radu skupštine ĐĐ Holding 2011 je zapisnik s te prijelomne GS. Na njoj sam bio dao protuprijedlog za imenovanja članova NO, pri čemu su u njega ušla dva, pokazat će se, ključna člana u sljedećim okolnostima:

A. Protuprijedlog dajem u prilično ‘nabrijanoj’ atmosferi na GS usprkos prisnim odnosima ĐĐ tvrtke V.A.M.-ing, tvrtke u vlasništvu tadašnjeg predsjednika ŽO HDZ. Kojeg ŽO je (ako se dobro sjećam) bio i tadašnji predsjednik uprave. O umreženosti aktera te priče govori i ovo: Svi proglašeni krivima: Kruljac je dobio godinu i pol zatvora … Zdravko Sočković jednu godinu i tri mjeseca.

B. Istovremeno, uprava se osjeća tako sigurno u svojim foteljama da kao izmjenu Statuta Društva predlažu i sljedeće:

članovima uprave dobit

Zamislite, upravo kad se treba realizirai mega-posao za BOV-ove za RH, uprava predlaže svakom članu do 5% neto dobiti Društva?!

C. U isto vrijeme, na vlasti je HDZ, nadležni ministar je g. Popijač. G. Popijač je zasigurno bio dao instrukcije za GS jer sam ga i sam obavijestio o ovoj problematičnoj stavki, a i nevjerojatno bi bilo da o tvrtki za koju država zna da će upravo tada početi realizirati (ili je već počela) taj mega-posao, nema stav.

Međutim, pri glasanju za moj protuprijedlog, država se suzdržava, i moji glasovi prevladaju, na opću konsternaciju mnogih prisutnih. Nakon GS sam svjedočio napadu jednog člana/članice uprave na predstavnika države, tj. vlasnika, zbog implicitne podrške mom prijedlogu – a ja sam elegantno otišao, moj značajno skromniji auto je bio parkiran ispred samog ulaza, neposredno kraj Mercedesa S klase kojim se vozao tadašnji, a i donedavni, predsjednik uprave.

D. Također moram reći da sam na skupštini rekao članici uprave zaduženoj za financije da joj nije mjesto za tim stolom ako zaista misli ono što je na GS rekla, a to je da nemaju kontrolu rizika za cijelu grupu, nego samo za Holding (samostalno), ‘jer sve ostale članice kontroliraju rizik samostalno’. Također sam tražio promjenu revizora, argumentirajući da mali lokalni revizor ne može biti nezavisan, ako mu glavnina dobiti dolazi od samog ĐĐ. Koliko sam bio u pravu, vjerojatno pokazuje dobit tog revizora u 2012. kad je izgubio reviziju u ĐĐ:

dobit revizor

E. Jedan dio epiloga je: V.A.M.-ING u stečaju.

F. No, ono najvažnije, dolaskom Kukuriku na vlast – a kako piše JL, g. Kovačević je član HNS, važni novoimenovani članovi NO su iz HNS (jako zanimljivo o tome kasnije), i usprkos katastrofalnim rezultatima i nekim katastrofalnim okolnostima, kako piše JL, grčevito ga je držao ministar HNS-ovac – Skupština više nije mogla smijeniti tada imenovane članove NO, jer je po ZTD za to potrebna 3/4 većina. Koju država na GS nije mogla očekivati da će imati, pa zato valjda NO nije ni dirala!

G. O koliko politikantskom pristupu, odnosno snažno političkoj odluci, ove Vlade se radi, vidimo i po tome da je imenovanje g. Kovačevića bilo službeno predloženo na samoj Vladi, evidentno bez potrebe, čim je g. Kovačević mogao biti smijenjen, a novi PU imenovan, bez interevencije Vlade. I onda netko spominje ‘neoliberalnu ekonomiju’?! Ako ovo nije etatizam najgore vrste, što je?

2. g. Kovačeviću želimo svu sreću u daljnjoj karijeri, ali ipak se u ovom trenutku vrijedi prisjetiti njegovih rezultata na prethodnom radnom mjestu koje je imao u gospodarstvu (osim nekog angažmana u HUP), a to je direktor tvrtke Instrumentaria (zastupa pojedinično i samostalno) 2010.-2012., otišao krajem q1 2012.

Radi se o tvrtki koja je po prihodima u 2012. godini kad je otišao iz nje, a došao u ĐĐ bila veličine svega 1,5% ĐĐ, a neusporedivo manje kompleksnosti.

Pogledajmo prihode i dobit (Izvor je Poslovna Hrvatska):

instrumentaria prihodi

instrumentaria dobit

Možda 2011. izgleda kako-tako, a da su loši rezultati u 2012. bili takvi baš zato jer g. Kovačevića više nije bilo, pa je netko nakon njega upropastio.

Međutim, pogledajmo ovo u izvješću za 2012., zašto su bili takvi gubici. Podsjeća li vas to na ovo zašto tražim reviziju u ĐĐ?

instrumentaria gubici

No, drugi, nevjerajtni gafovi su pratili g. Kovačevića od samog početka. Primjerice, nakon potpisa ključnog ugovora s Kongsbergom u Norveškoj (na kojem se očito moralo raditi dugo, pa za njegovo sklapanje ne vjerujem da je on zaslužan, a zbog ovog gafa smatram da ga i ne razumije), g. Kovačević se sjurio ravno na nacionalnu TV, gdje je u Dnevniku razotkrio cijenu automatske stanice?!

A rezultati ĐĐ su tokom njegovog mandata bili naprosto katastrofalni.

3. Pitanje je zašto ga je onda HNS tako grčevito držao? Pogledajmo. VL je nedavno pisao o jednom članu NO, g. Barteku,: Nepozitam u HEP-u — Teta čelnika brodskog HNS-a direktorica Elektre mimo natječaja.

g. Bartek je bio, dakle, predsjednik ŽO županije.

Ali najviše pažnje je privukao svojim zapošljavanjem u JANAF-u, o čemu Zadarski list izuzetno zanimljivo piše, Kako smo izgubili iluziju u poštenje nove vlasti:

Slučajevi što daju povoda za sumnju u korektnost javnih natječaja vrlo često događaju se kod natječaja za radna mjesta koje javnost ne prati tako pozorno kako je pratila izbor ravnatelja HRT-a. Koncem travnja minule godine, primjerice, Jadranski naftovod (JANAF) objavio je natječaj za radno mjesto tehničara građevinskog održavanje za potrebe JANAF-ovog terminala u Slavonskom Brodu. Ovaj natječaj izazvao je veliki interes Brođana koji su u potrazi za poslom, a ispunjavaju uvjete tražene za navedeno radno mjesto. Lokalni internet portal “Sbplus.hr” pozorno je pratio tijek natječaja i unaprijed “pogodio” tko će dobiti posao. Sve je počelo pismom jednog od kandidata koji su se prijavili za natječaj.

– Mnogo mladih Brođana, oduševljenih natječajem, odlučili su poslati svoj životopis s nadom kako će baš oni biti pozvani na razgovor u Zagreb i, u konačnici, biti zaposleni u Jadranski naftovod. Svima je ovaj natječaj zvučio prelijepo da bi bio stvaran. U samom startu, dosta kandidata je odustalo od puta u Zagreb, jer su kolale priče po Brodu kako je natječaj namješten za nekog iz HNS-a. Otišao sam vidjeti je li to istina te sam se prijavio na natječaj. Odmah pri ulasku u Hotel Internacional u Zagrebu, gdje je sjedište JANAF-a, bilo mi je sve jasno. S osobom koja nas je testirala došao je, ni manje ni više, Domagoj Bartek, predsjednik Županijskog odbora HNS-a Brodsko-posavske županije i tad mi je sve bilo više nego jasno, pisao je spomenutom brodskom portalu čitatelj.

S obzirom na to da je JANAF u podjeli funkcija u javnim poduzećima pripao HNS-u, sumnja da je mjesto rezervirano za HNS-ovca nametnula se sama od sebe. Novinari su po primitku pisma kontaktirali Barteka, koji im je rekao: “Točno je da sam se prijavio na natječaj raspisan u JANAF-u. Točno je i to da sam tri sata testiran, kao i drugi kandidati, od strane tvrtke angažirane da taj posao obavi u ime i za račun JANAF-a. Točno je i to da nikoga, u tvrtki koja nas je testirala, ne poznajem.” Istaknuo je kako misli da je bolji od drugih kandidata za radno mjesto tehničara u JANAF-u pa zapitao: “Nije valjda, pri zapošljavanju, hendikep činjenica da sam politički aktivan kao član HNS-a?”

Nekoliko tjedana kasnije ispostavilo se da članstvo u HNS-u za Bertoka nije bilo hendikep. Predsjednik Županijskog odbora HNS-a dobio je posao. Kad bi u Slavonskom Brodu danas radili anketu s pitanjem: “Mislite li da je natječaj za radno mjesto u JANAF-u bio namješten?” teško bi našli optimiste koji bi ustvrdili da je sve bilo regularno, da je Predsjednik Županijskog odbora stranke posao dobio isključivo zahvaljujući svojim kvalifikacijama.

Sve su to pokušaji kako bi se provukla ona, do sada toliko plasirana teza, kako su svi političari jednaki. Svojim radom dokazati ćemo suprotno, jer posao HNS-a kao stranke je natjecati se sa svojim programima i svojim ljudima.

U gornjem tekstu g. Bartek kaže:

Sve su to pokušaji kako bi se provukla ona, do sada toliko plasirana teza, kako su svi političari jednaki. Svojim radom dokazati ćemo suprotno, jer posao HNS-a kao stranke je natjecati se sa svojim programima i svojim ljudima.

Ipak, po svemu navedenom, barem na primjeru ĐĐ, čini mi se da su svojim radom dokazali suprotno od onoga što su rekli da je suprotno 🙂

4. A zašto tražim posebnu reviziju? Najprije, baš me zanima hoće li se DUUDI tome usuditi suprotstaviti, s obzirom na članak 298., stavak 2, ZTD. Što ako DUUDI odbije, a kasnije se pokaže da je bilo nepravilnosti, i to u ovako radikalnoj stvari kao što je smanjivanje temeljnog kapitala? Naime, meni se cijelo vrijeme činilo, a jasno možda i griješim, da se dokapitalizacija nekome jeftino ‘namješta’. Moje objašnjenje zahtjeva za revizijom imate ovdje.

Međutim, jednu stvar nisam detaljizirao, a to je da je se u revidiranim izvješćima za 2013. prikazuje ‘usklađenje vrijednosti’ potraživanja od, i vlasničkih udjela u, nekima tvrtkama kćerima.

Primjerice, Đuro Đaković Proizvodnja opreme. Tu se ‘vrijednosno usklađuju’ čak i krediti iz 2012. i 2013., te se ‘usklađuje’ vrijednost vlasničkog udjela ĐĐ. No, član uprave od 2012. u toj tvrtci, kao i PU u Holdingu bio je isti g. Kovačević?! Kako je moguće da on ranije nije znao da te iznose treba radikalno ‘uskladiti’? Čak i u nerevidiranom izvješću za 2013., kojeg je supotpisao, nema naznake toga. Ispada da je sam sebe zaskočio iza ugla, i to u nekoliko tvrki u istom trenutku?!

U međuvremenu, vidjeli ste reakciju investitora na novopredloženi raspon dokapitalizacije 20-60 umjesto prvotno objavljenog 20-23 (meni zaista čudno mali raspon) i/ili smjenu predsjednika uprave i/ili moj zahtjev za posebnu reviziju. Naravno, mogući su i protuprijedlozi dioničara što se tiče raspona cijene i načina dokapitalizacije.

5. Ovdje vrijedi i pogledati što znače zahtjevi za odgovornosšću koje dioničari d.d.-ova traže od uprava i politike. Slažemo li se da je to bitno za razvoj demokracije i ono za što Englezi imaju riječ, a mi nemamo: ‘accountability‘?

Lijepo se ovdje vratiti i na slučaj Petrokemija i premreženost interesnih skupina. Isti autor koji nam je tako lijepo dočarao zapošljavanje u JANAF me je svojevremeno degutantno napao oko sličnih stvari koje sam tražio u Petrokemiji (jedini put kad sam nekog tužio i na prvom stupnju dobio presudu protiv Novog lista, za koji provjeravam da li će i ovaj mjesec završiti u blokadi kao i prošli).

Vidjeli ste epilog u slučaju Petrokemije i koliko sam bio u pravu. U međuvremenu, sljedeći razvoj:

… kaznena prijava zbog pogodovanja tadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora. Policija je protiv njega provela istražne radnje i prijavila ga zbog još jednog kaznenog djela. Utvrđeno je da je početkom lipnja 2009. godine, suprotno odredbama zakona, samovoljno donio odluku o povećanju plaće sindikalnom povjereniku, te dvojici članova radničkog vijeća, omogućivši im nepripadajuća veća primanja, čime je pričinjena materijalna šteta veća od milijun kuna.

Sindikalni povjerenik koji je dobio veću plaću je Željko Klaus, povjerenik sindikata EKN-a u Petrokemiji, koji je od 30. ožujka 2010. do 27. srpnja 2012. godine bio i predsjednik Nadzornog odbora.

a VL piše: Petrokemija je ogledni primjer hohštapleraja i mutih poslova — Petrokemija je toliko krupno pitanje povezano s nizom strateških biznisa Hrvatske da tu osim DORH-a i policije posla moraju imati i vrlo ozbiljni obavještajci.

Meni se nekako čini da ovakva davanja ‘ispod stola’ ne bi bila moguća s promjenom vlasništva, i privatizacijom. Je li možda to razlog zašto se g. Klaus tako žestoko protivio privatizaciji? A također i znamo da je Petrokemija ‘kleknula’ ponajviše zbog spornog i izuzetno skupog plinskog ugovora, na dugi rok od 2 godine, neposprdno pred liberalizaciju tržišta plina, a koji je zaključen s MOL-ovom podružnicom INA. A tko je bio predsjednik NO koji je pisanim putem dao upute upravi da zaključi ugovor na dvije godine?

U Petrokemiji je država (=svi građani) vjerojatno izgubila stotine milijuna eura, a mnogi radnici će ostati bez posla.

Zanimljivo, taj put se gornji autor čvrsto svrstao na stranu g. Klausa (time implicitno i uprave koju je ovaj podržavao). Koliko sam vidio, kasnije više nije negativno pisao o HNS. A kuda dalje vodi ta analiza, drugom prilikom …

Napomena: Imam dionice ĐĐ i ovo nije preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:DDJH

36 replies »

 1. Kad čovjek gleda i čita sve to, sjedne i razmisli o cijelom tom ludilu koje se događa u režiji klijentelističke, umrežene i korumpirane politike i sindikata ( uz časnu i zdravorazumsku iznimku sindikata u Đuri, koja samo potvrđuje i prisnažuje tezu), uhvati te mala snaga, što kaže Antun. Baš neki dan našao se sa jednim kolegom blogerom i komentiramo, da na cijelom autoputu od Zg do Lipovca imamo tri firme. Ptkm, ĐĐ i Sladorana. Dvije su na staklenim nogama i pitanje što će biti sa njima. Pita li se itko u ovoj zemlji, prvenstveno oni kojima je to posao, koji su na kraju krajeva birani i plaćeni da misle o tome, što ćemo i gdje ćemo raditi mi i naša djeca? Od čega ćemo živjeti? Jesu li normalni? Što su debili, retardirani, što li? Bojim se da odgovor nema ni vlast ni opozicija. Kad je tome tako, ne preostaje nam ništa drugo, nego pobrinuti se svatko sam za sebe, svoj legitimni i transparentni interes i svoju imovinu. Kad tako gledaš na stvari, sama od sebe nameće se radikalna teza. Ako te firme opstanu i budu spašene, bit će to gotovo isključivo zahvaljujući malim dioničarima (prvenstveno Vama Nenade), koji ulažu i riskiraju vlastiti novac. Bez njih, vike, galame i borbe s vjetrenjačama, već bi odavno bile očerupane i sahranjene, a sve napravljeno ispod radara. Ispada da u ovoj zemlji dioničarstvo nije normalan i uobičajen biznis, kao u funkcionirajućim državama i društvima. Ovdje to postaje pitanje ekonomskog opstanka i patriotizma. Upravo ovog časa, na primjerima baš te dvije firme, odlučuje se da li će ova zemlja ekonomski živjeti ili umrijeti. Samo jednim dijelom zato jer su velike firme, sa ogromnim potencijalima. Onim drugim dijelom zbog promjene društvene paradigme. Ako tu promjena prevlada, prevladat će i svugdje drugdje.

  U Đuru nisam toliko uključen i tek sad se malo udubljujem u stvar. A što se tiče Ptkm, koja mi se lagano već pretvara u opsesiju, 😀 samo im mogu reći, sram Vas bilo!!! Nakon dugogodišnje nebrige, paktiranja sa sindikatima i pristajanje na njihove ucjene, izostanka kontrole nad upravama koje su sami postavili ili im ih sindikati iznudili, sad kada je brod gotovo cijeli torpediran, sad se sjete ulupati novih 100 milijuna eura, što državnih para što penzija. Umjesto da su barem toliko pridonijeli proračunu i penzijama. Nakaradno, ali na žalost jedino moguće sada. A nakaradno utoliko što nitko nije pitao ni penzionere ni porezne obveznike, da li se slažu s time. A o naplati barem dijela napravljene štete, recimo putem nemale Jaguštove imovine, zasada možemo samo sanjati. Vidjet ćemo što će biti. Prvi trenutak istine je bio plin. Idući je dokap i cijena po kojoj će ići. Nakon toga je restrukturiranje i lomljenje kičme sindikatima, a onda pristanak države i politike da padne ispod kontrolnog paketa i prava veta. Sve su to preduvjeti, bez kojih privatizacija nije moguća. Nitko normalan neće pristati da mu sindikati i politika kroje kapu.

  • Da li se to meni samo čini ili je ĐĐ zaista pred potpisom ugovora o prodaji oklopnih vozila Kuvajtu!?
   http://www.defender.hr/europa-i-rusija/vojna-industrija-1/nakon-testiranja-patrijinog-amv-a-u-kuvajtu-narucena-kongsbergova-rws-protector-127mm.php

   Norveški Kongsberg je koncem prošlog mjeseca od Kuvajta dobio ugovor za isporuku daljinski upravljanih oružanih stanica Protector 12,7mm. Ovaj sustav će biti ugrađen na različite flote vozila koje se nalaze u sastavu kuvajtskih oružanih snaga. Odluka se dugo čekala, još od travnja 2012.kada je kuvajtsko obrambeno ministarstvo najavilo program nabave oružanih stanica. Pokazalo se kako je Kongsbergova stanica Protector 12,7mm vodeća stanica toga tipa u svijetu. Nema sumnje kako je na odluku Kuvajta utjecalo posljednje testiranje borbenih oklopnih vozila na kojem je Patrijin AMV proizveden u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću pomeo konkurenciju što nije više nikakva tajna. Upravo je to vozilo bilo opremljeno sa RWS Protector norveškog proizvođača Kongsbeg, a preciznost prilikom gađanja sa AMV-a daleko je iza ostavila konkurenciju.

   • Pa nije jasno, jer je i konkurent, Pirahna V, također u konfiguraciji s njihovom stanicom. S druge strane, Piranha V je u statusu prototipa jer nema do sada nigdje isporuka (koliko ja znam).

    • Vjerujem u pozitivan rezultat.
     ĐĐ ima pozitivne reference sa Kuvajtom oko tenkova…mislim da ni to nije na odmet.
     Neka nas g. Mazal pozitivno iznenadi i donese tako dugo očekivani posao u SB. Kada bi se vijest objavila prije GS(sada sam možda malo i sebičan) tada ni dokapitalizacija ne bi bila problem.

 2. Svaka čast na Vašim akcijma g.Bakić. Napokon netko ko djeluje i vraća nadu da će jednog dana i ova naša napaćena domovina doći na zelene grane oslobođena od nesposobnih političkih uhljeba.

 3. http://www.duro-dakovic.com/press_centar/novosti/nacelnik_gs_os_drzave_katar_posjetio_duro_dakovic.aspx
  Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Države Katar general bojnik Ghanim Bin Shaheen Al-Ghanim u pratnji izaslanstva u službenoj je posjeti Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH.
  Danas je u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Drage Lovrića posjetio Grupu Đuro Đaković.
  Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal, predstavio je Grupu Đuro Đaković i poslovne mogućnosti tvrtke, s posebnim naglaskom na vojni program.
  Nakon sastanka organiziran je obilazak proizvodnih pogona tvrtke ĐĐ Specijalna vozila, te posjet vojnom poligonu Kindrovo, gdje je prezentirano borbeno oklopno vozilo, koje se proizvodi u Đuri Đakoviću. Prezentaciji su nazočili i predstavnici strateških partnera Patrije i Kongsberga.

  • Kao što vidite, predlažem i međunarodne investitore, ne samo domaće, što vjerujem značajno povećava vjerojatnost uspješnog izdanja.

 4. Meni je malo komplicirano na prvu, uglavnom teško će se skupit lova ako se u međuvremenu ne objavi kakva dobra vijest o dobivenom poslu. Ili će to znati samo insajderi.

 5. Na brzinu čitam prijedlog i vidim na kraju dokumenta potpis predsjednika uprave, pa sam pomislio da je to njegov prijedlog. Već sam lagano bio u nevjerici da li je moguće da je sam predsjednik uprave napravio jedan ovakav prijedlog i obrazloženje prijedloga, ali kad sam se vratio na početak sam vidio da je to zapravo g. Bakić.
  To je zapravo bilo logično, ali je time splasnulo moje oduševljenje predsjednikom uprave. 🙂

 6. Poštovani g.Bakić, podržavam Vaš protuprijedlog, koji između ostalog ima za cilj i zaštitu malih dioničara, koje veliki žele pomesti po kratkom postupku.
  Iskreno mi je malo žao da smo se na slučaju Petrokemije olako predali i dozvolili “interesnoj zajednici” da si prilagode i izglasaju odluke kakve su zamislili i predložili “skrivečki” na samoj Skupštini, a ne ovako transparentno unaprijed, tako da svi dioničari mogu pročitati protuprijedloge, a možda se time i motivirati za dolazak na istu, te glasati protiv štetnih odluka ili podržati one koje idu njima u prilog.
  Đuri i nama želim konačan uspjeh i nagradu strpljivim dioničarima za višegodišnju vjeru u mogućnosti poslovanja, a za Petrokemiju se nadam da možda još uvijek nije prekasno…
  Znakovita je malo ova šutnja i neraspisivanje prvog kruga dokapa. Ili su možda mirovinci malo razočarani rezultatima pregovora za novu cijenu plina, koji je vjerojatno iapod njihovih očekivanja i uvjeta dokapa. Vrijeme će pokazati, a možda nas iznenadi još jedna izvanredna Skupština Petrice, na kojoj bi se igralo fer i gdje bi svi dioničari bili jednako vrednovani. Možda im Đuro otvori oči…

 7. G. Bakić, sjajan primjer dioničarskog zalaganja za dobro tvrtke i malih dioničara. Nemaju svi neograničena sredstva da iskoriste prednosti ponuđene u prvom redu mirovincima. Upravi treba biti u interesu uspjeh dokapa a tu se stvari bitno mijenjaju nabolje ako se dopusti ulaz mogućim stranim investitorima. Ako ništa drugo prihvati li se vaš prijedlog ukloniti će se sumlja da se sve tu nešto nekome namješta a to će biti velik korak za Đuru, tržište kapitala ali i za državu koja ne stoji baš najbolje sa povjerenjem građana. Kako god ispalo vama svaka čast zbog neumorne borbe s državnim vjetrenjačama. Mislim da ste upravu otvoreno stavili na veliku kušnju. Biti će jako zanimljivo vidjeti rezultate a također i kako će mediji to sve skupa popratiti. Ako to nije tema za ozbiljniji osvrt ne znam što je. Pogotovo kada smo vidjeli kako država i mirovinci skrbe o imovini građana RH na primjeru Petrokemije.

  • Poštovani g. Bakić,
   Pridružio bi se kolegi Davoru i u svoje osobno ime zahvalio Vama na trudu oko zaštite malih dioničara ĐĐ i općenito oko razvoja tržišta kapitala u RH.

   Također Vam želim napomenuti da imate moju punu podršku na GS 3.7. oko Vašeg prijedloga o dokapitalizaciji, ili nekih drugih Vaših prijedloga, pitanja, ili nečeg trećeg:

   Click to access bposVqwcrVFSJF9NwZmSjw==.pdf

   Vjerujem da budemo dobili odgovor na što je mislio g. Kovačević kad se obraćao g. Mazalu:” ne smijemo im reći …” intervju u Jutarnjem listu!?

   Vidimo se uskoro!!!

 8. Hvala Nenade, ovim protuprijedlogom istjeran je zec na čistinu. Sad se svi moraju postaviti i izjasniti. I država i Uprava i mirovinci. Nema više muljanja. Čini mi se da je Uprava sklona logici i zdravom razumu, vidjet ćemo ostale. Vrlo dobre šanse su da se na Đuri desi promjena paradigme u odnosu prema malim dioničarima, čemu sam se intimno nadao na Ptkm. Nema veze, nemam ništa protiv da se to desi na Đuri. Možda mirovinci nešto nauče iz Đure. U Ptkm im je ionako puno veći interes da dokap ide po višoj cijeni. Vidim da glavna gnojiva idu po 22% popusta. Možda se rješavaju zaliha i šminkaju izvješće pred dokap, isto kao što su prošlogodišnje nagrdili i više nego je trebalo.

  Odnedavno sam opet u Đuri i dolazim na Skupštinu. Ljudi, idite na Skupštine, trebate postati vidljivi, pa će vas morati početi uvažavati, a vremenom možda i cijeniti. Ne budite tako komotni, ipak je to vaša imovina i novac unutra, pa se i brinite o tome. Nema ništa gore, nego kad vidite 20 ljudi od 12000! dioničara (Korf) ili 30 od 2000 (Ptkm), a prva dva reda stolica vam zauzmu ljudi koji dionica firme ni nemaju. I oni vam kroje kapu. 😦 I nemate se čega bojati. Proučite materijale, pitajte, budite dosadni ako treba. Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. A uvijek može biti dobrih informacija i vijesti. Ako bude kakva odlična vijest, ima li boljeg mjesta za objavu takve od GS? 😀

 9. Poštovani,
  da li znate koji je zadnji rok za prijavu za sudjelovanje na GS ĐĐ?

  Na pozivu piše najkasnije 6 dana od dana održavanja GS, Prema tome prijava mora stići do njih najkasnije do 27.6!?

  Zahvaljujem

 10. Večer,sutra je GS nakon koje ćemo biti malčice pametniji gdje će se znati daljnji smjer poslovanja đurice a saznat će se i “svježe”vijesti u vezi Kuvajta…Nenade koju cijenu očekujete kod dokapa i dal možemo i moramo biti sigurni da će neovisni revizor obaviti posao profesionalno?

 11. G. Bakić čestitke na usvojenim prijedlozima s Vaše strane, naravno nije bilo za očekivati d svi prođu.
  Znate li jeli bilo što novinara na skupštini ili im ovo nije dovoljno zanimljiva tema?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.