KORF

Je li KORF ‘novi HT’ za ZSE? (2)

1. Nastavno na post Je li KORF ‘novi HT’ za ZSE? evidentno da sam bio u krivu, ali na dobar način. Kako će se KORF i VLHO ‘uspojiti’ u RIVP, za koji su pripadne uprave zaključile da se nakon pripajanja provede uvrštenje na uređeno tržište (re-lista dionica RIVP), taj ‘novi HT’ bi u stvari mogla biti dionica RIVP.

Ali moje želje su jučerašnjim vijestima su čak i značajno osnažene, naime u austrijskim medijima piše i: ” … Long-term plans involve the listing of shares on an international bourse” (ovdje) odnosno ” … Nach Abschluss des Fusionsprozesses will EPIC die Aktien des neue Unternehmens wieder an der Zagreber Börse notieren lassen, mittelfristig soll auch eine Einführung an einer internationalen Börse geprüft werden.” (ovdje)

Ako bi se ovo ostvarilo, ‘novi’ RIVP bi zaista mogla postati hrvatska ‘flagship’ dionica, jedina izlistana na stranoj burzi.

2. Također gore imamo “… The group reports having invested over EUR 270 million in various re-modelling and modernisation projects in the past 11 years.

Teško je u ovom trenutku izračuni ‘enterprise vlaue’ cijele buduće tvrtke (vrijednost svih dionica + dug – gotovina), ali čini mi se da otprilike nije znatno više od tih 270 mil. eura, uzmemo li pod ‘gotovinu’ i dionice KOEI, depozite itd. (za tržišnu kapitalizaciju uzimam onu od RIVP, koja je ključna imovina). Znači ako je to tako, onda cijela tvrtka ‘vrijedi’ nešto više nego je u nju uloženo samo zadnjih 11 godina?! (Molim da ovo svatko sam izračuna prije nego donosi eventualne investicijske odluke.)

A ovdje imate nove predviđene investicije.

Netko će možda naivno reći ‘Slažem se da je vrijednost imovine znatno veća nego je u tvrku uloženo samo zadnjih 11 godina, ali možda ta imovina nije profitabilna!‘. No, kao što sam rekao, za mene je glavni potencijal vrijednosti buduća profitabilnost, odnosno kapitalizacija te profitabilnosti kroz ‘asset play’, ali čak već i sad je profitabilnost tvrtke takva da je EV/EBITDA za KORF svega 7,4! I to usprkos čak i tome da je uprava jasno rekla da je profitabilnost značajno smanjena zbog klasificiranja investicijskog održavanja kao troška! Primjerice, čak i prije ‘normalizacije’ za ovu jako utjecajnu stavku, prema ovom izvoru to je upola jeftinije nego za Intercontinental.

3. Po mom sudu, ono što bi bio prirodan idući korak je prelazak na strukturu kakvu uglavnom imaju veće hotelske kompanije u svijetu (npr. velika Melia, koja je u mediteranskom turizmu slična našim kompanijama), a što je svojevremeno (prije sloma nekretninskog tržišta) počeo i Goldman Sachs s Arenaturistom: ‘asset play’ / djelomično razdvajanje turističkog i nekretninskog biznisa. Naime, prodaja ujdela u nekim dijelovima nekretninskog portfelja primjerenim investitorima (nekretninskim fondovima) ili ‘pakiranje’ nekretninskog portfelja u poseban entitet, na ime kojeg se može uzeti dug. S tom monetizacijom se poslovanje može proširiti, ili novac vratiti dioničarima (GS je već bio izglasao vraćanje 280 kn po dionici Arenaturista); a ujedno i uravnotežiti rizik turističko-operativni spram nekretninskog.

Primjerice, izdavanje obveznica na ime nekretnina (hoteli i ostalo) koje bi onda bile prava rentna imovina za mirovinske fondove i slične ulagače, pogotovo ako bi tvrtka bila izlistana na relevantnoj međunarodnoj burzi. A više puta sam argumentirao da iz prezentacije (pristupa) tvrtke dioničarima u zadnje vrijeme vjerojatno slijedi da je i upravi stalo do što boljeg razvoja cijene dionice.

A Melia, prema ovom izvoru, ima EV/EBITDA preko 12.

4. A u svakom slučaju, spajanje vertikale zasigurno donosi transparentnosti i smanjenju brige malih dioničara u ‘kćerkama’ što rade ‘majke’, pa i (čak i do sada apsurdnih) prigovori o navodnoj ‘neinvestabilnosti’ dionice zbog korporacijskog upravljanja.

5. I za kraj, veliko HVALA svim kolegama dioničarima koji su mi pomogli u borbi za veću transparentnost kompanije, posebno svima onima koji su došli na glavne skupštine u velikom broju, ali ništa manje ni upravi koja je kvalitetno prihvatila taj izazov transformacije iz kompanije koja se vodila kao da je privatna u kompaniju koja se vodi kao javna kompanija!

6. Mnogima nevjerojatno, ali istinito, čini se da će grupa biti krasan primjer onoga što je kuponska privatizacija, i privatizacija uopće, trebala biti. Primjerice, stradalnici Domovinskog rata imaju pakete od 111 dionica KORF (takvih dioničara je npr. oko 1000 u Vukovaru i okolici). Recimo da ih je u obitelji 3, to je 333 dionice, što je prema jučerašnjoj cijeni oko 68.000 kn. To je za jednu obitelj zaista ozbiljan novac ako je višak, koji se može dalje ulagati (ili naprosto čuvati u dionicama KORF kao ‘obiteljsko srebro’), njime platiti školovanje djetetu itd.

7. Sad usporedite ovaj slučaj s tužnim slučajem Petrokemije, a koji je, po mom sudu, mogao biti još veći uspjeh za sve uključene, ali gdje su prevladale snage, uključivo one u državnoj upravi (uglavnom nedjelovanjem ili nemarom, što se u ovako zatucanoj atmosferi često i ne smatra grijehom, a zapravo je najveći), koje su takvu tvrtku zabile u zemlju (naknadno smo otkrili čak i mračne interesne veze sindikalnih vođa i smijenjenih uprava), a na koncu će se navodni zaštitnici radnika (čini se da su ih štitili kao ono svojevremeno Slobo Srbe ‘Nitko neće da vas bije!’) pokunjeno pomiriti s time da će u spašavajućem restrukturiranju njih veliki broj ostati bez posla, a plaće će ostalima biti mnogo manje nego što su mogle biti. A Republika Hrvatska (=svi mi) ostala bez stotina milijuna eura! (Ali to nema veze jer su nas u socijalimu naučili da sve što je NAŠE je zapravo ničije.)

Napomena: Imam dionice ARNT, KORF i RIVP (nažalost sam dionice VLHO prodao neposredno prije ovog epskog porasta, čini se da su neki slutili što će se dogoditi i za divno čudo nagurali dionicu VLHO baš do pariteta s KORF koji je prekjučer objavljen, kao što sam i prodao nešto dionica KORF kako im je rasla cijena – ALI, zaista se ne bi bilo požaliti na ovu investiciju) ovo nije ni u kom slučaju preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli.

Da li si umišljam ili neke dionice zaista vrijede više nego što im je trenutna cijena na burzi, kao što se meni čini, prosudite sami. Također ni u kom slučaje ne mogu prognozirati kretanje cijene, da li će ona rasti ili padati, koja bi bila ‘ciljana cijena’ itd. Također, kao što sam prije rekao, može se dogoditi da iako jako vjerujem u dionicu mogu stanovite količine (ili sve?) prodavati, zbog razno-raznih razloga: treba mi gotovina za druge svrhe, ili možda kupnju druge dionice, rebalansiram portfelj, osjećam se depresivno, osjećam se euforično … svašta je moguće. Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Sve ovo što gore analiziram, ‘smatram’, ‘vjerujem’ itd. je moje osobno razmišljanje i subjektivno je i ni na koji način nije preporuka za kupnju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaista ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:KORF

63 replies »

 1. Sjetim se 2009/10 kada sam počeo u sitno kupovati vlho, korf, a sa rivp kupi-prodaj i liepo zaradio džeparac, moj broker me stalno pitao ” ma wtf taj valamar?, zasto to skupljam?, što to ja (neuki njonjo) znam, a on (profić) ne? Iskreno nisam puno znao ni ja. Čitao sam o firmi, posjetio neke objekte, prisjetio se kuponske priv. i grofa Eltza…čak nisam posjećivao forume a tek kasnije saznao za blog N.B. Imao sam neki zdravoseljacki filing, a u Glasu Istre stalno ponedjeljkom čitao poslovni dio gdje neki tamo g.Bakić kupuje ARNT na veliko. Sad mi je žao da i za to nisam malo dublje začeprkao. Nakon ovih viesti o kompaniji, osjećam se, ne znam…lagano, pobjednički i ugodno naježene kože. Zadovoljan investicijom i vjerom u sebe i prodajom HT po ondašnjih visokih 217 (he he) i transformacijom u KORF. Imao sam i vlho, ali sam ka potrošio na ADPL. Sve u svemu, jako dobro odigrano. Hvala gosp. Imenjaku Bakiću na ovom blogu i širenju znanja i opće pozitivne svijesti. Za kraj, onaj broker na početku…nije više.

 2. Gledam preko HTVa Gey paradu u Zagrebu i vidim ljude u povorci kako nose transparente sa natpisom: Ne j……o vas mi nego kapitalizam.

  Evo, i najnaprednija, najotvorenija i naj-svjetskija naj-liberalnija populacija Hrvata sama se iznjasnjava protiv kapitalizma – ja samo citiram njihove transparente. Oni bi valjda nazad u komunizam u kojem je homoseksualnost bila protuzakonita i kaznjavala se najstrozom robijom …gdje bi vas onda i zatvorski cuvari i kaznjenici zajedno tukli iz ciste zabave.

  Sad se ja pitam…tko koga tu…

  Molim pomoc da shvatim ovo….

  • Još jedna tema defokusiranja naroda od bitnijih stvari. što se transparenata tiče, isto kao Klaus u ptkm ili kad anti globalisti anti sve, hebu mater kapitalizmu i korporacijama i dogovaraju demonštracijune ( vidi sad vraga) preko kapitalističkog facea sa kap iphoneima i kap tabletima, onda loču kapitalističku kolu i na nogama imaju 5-6 marki tenisica, isto kapitalističkih, te nakon fajte sa snagama reda žderu kapitalistčki mc donalds

 3. Nastavim sa Dnevnikom a tamo Milanovic dijaspori u Brazilu izjavljuje da rade na tome da se ljudi vise ne moraju iseljavati iz Hrvatske …dok mu iza ledja pobjeglo 150.000 mladih iz Hrvatske za njegova mandata. Dodje politickoj emigraciji koja je pobjegla 1945-te od komunizma govoriti kako vladavina udbasa i komunista u RH putem SDP-a je skroz OK i neka se vrate. U Rijeci su komunisti na vlasti vec 70 godina – vidi link sa Zurnalista koji to obradjuje: http://www.zurnalisti.com/fikret-linic-i-prethistorija-rijecke-historije/

  • Mislim da je situacija prozaična, naime da je RIVP jedna slabo likvidna i neuredno trgovana dionica, pa tržište nije efikasno u ovim omjerima. Mislim da ćemo tek za neko vrijeme imati ‘pravilne’ omjere, ali pitanje je na kojim razinama cijene.

 4. Pa to je sad pitanje… ako RIVP vrijedi 17,4 kao sto je ovih dana bila zadnja ciiena na burzi, onda KORF treba biti vise nego sto je zavrsio u petak, tj. cca 220 HRK. A ako se mjeri po cijeni gdje se KORF zaustavio u petak, onda de RIVP treba malo korigirati. Tako su bar ovi objavljeni omjeri postavljeni. Medjutim, ja se ne bih brinuo o tih par promila gore ili dolje, perspektiva je tu lijepa…

 5. Vjerovali ili ne, tek sam sada vidio da nam KORF prešao 200 kn!!! Skroz sam smetnuo s uma pogledati tamo i kolika je cijena onda kad sam kliknuo link na ZSE obavijest o pripajanju. Sad gledam si i portfelj, ma opet mi taj KORF pravi probleme, remeti diverzifikaciju. Ali sad mi se nekako neda ništa prodavati, žao mi je što sam to i prije nešto sitno radio u trenucima kada mi rastovi cijene previše poremete portfelj. Što fali tome da ponekad usfali diverzifikacije 😀

  To su prave dionice, one kojima mjesec dana zaboraviš pogledati cijenu!

 6. Jasenko, jednostavno je. Ako skupstine prihvate prijedlog odluke, vlasnici dionica KORF i VLHO ce umjesto svojih dionica dobiti dionice RIVP u predlozenom omjeru. Omjer cijene KORF/RIVP i VLHO/RIVP na burzi prije objave vijesti o pripajanju bio je manji od predlozenog omjera. Zbog toga se vlasnicima RIVP teoretski isplatilo prodati dionice RIVP i kupiti KORF ili VLHO, jer bi, ako odluka bude prihvacena, nakon toga dobili u kompenzaciju malo veci broj dionica RIVP nego sto su imali prije. Npr. Vlasnik 1000 dionica RIVP mogao ih je prodati za 17000 HRK. Za taj iznos mogao je kupiti 83 dionice KORF. Nakon eventualne provedbe odluke, dionicar bi u zamjenu za 83 dionice KORF dobio 1060 dionica RIVP – 60 vise nego sto je imao prije. Slicno je i za VLHO. Bilo je, dakle, ocekivano da ce cijena RIVP padati ili da ce cijena KORF i VLHO rasti dok se omjeri cijena na burzi ne priblize predlozenim omjerima u odluci. Naravno, ako trziste procijeni da RIVP vrijedi vise nego sto je trenutna cijena na burzi, cijene sve tri dionice ce rasti, ali je u ovom scenariju za ocekivati da ce cijena RIVP porasti manje nego cijena KORF i VLHO.
  Zgodno je primijetiti da je trziste prije objave vijesti uracunalo premiju na rizik vlasnistva poslovanja RIVP kroz KORF i VLHO u odnosu na rizik izravnog vlasnistva, a obzirom da se omjeri jos nisu izjednacili, ocito je da trziste jos uvijek racuna na veci rizik vlasnistva kroz KORF i VLHO (ili da spekulanti za promjenu prate nogomet umjesto burze, ili da nisu znali izracunati).

  • Jako lijep komentar koga ne bi bilo da nam Nenad matematički precizno nije pokazao činjenice uz veoma pošteni i transparentni pristup vlasnika grofa Elza.

 7. imam dionice vlho i korf nemam rivp.prokužio sam da če doči do nekog spajanja kada su se dionice vlho/korf počele približavati u cijeni. mislio sam da če se to spajanje pod jednu dionicu dogoditi tek na jesen kada izvrše neku akviziciju zato nisam prodavao vlho.istina očekivao sam da če se sve objediniti pod vlho
  gdje je pb 0,10 po jednom izvoru ali su me stalno bunili podaci koje sam vidio
  u lideru 1000 najvećih za rivp i valamar hoteli i ljetovališta.no sve to sada nema veze.oči nam je otvorio cjenjeni gospodin i njegov blog i svako mu poštovanje.gospodine idemo dalje!

 8. Imao sam debatu sa jednim članom bloga početkom godine i rekao da ne bi prodao Korfa po cijeni od 250,00 kn (čini mi se ali nisam 100% siguran da je bila ta cijena) u slučaju javne ponude. Eto ni to sad nije daleko ali ću ipak vjerojatno dio prodati (nadam se ipak ne ispod 250,00 kn.-) jer mi je jednostavno KORF postao jako veliki dio portfelja dok su neke druge dionice stagnirale ili čak pale, pa eto radi strategije i diverzifikacije biti ću primoran jedna dio prodati.
  Osim cijene same dionice, imam dva fenomenalna iskustva prijatelja koji su oduševljeni uslugom i ljepotom hotelske kuće Solaris, a i LPLH bi trebao biti lijepa priča pa su mi to nekakvi budući targeti. Vupik (dokup) i Bcin također razmatram kao kupnju u budućem razdoblju. Naravno ovo nije nagovor na nikakvu kupnju.
  Hvala Nenadu koji nam je svima otvorio oči što se tiče turističkog sektora i asset playa gdje još postoji znatan potencija rasta. Nadam se, odnosno vjerujem da će i priča sa DDJH-om (i tu kao i sa Petrokemijom veliko hvala na trudu i upornosti te borbi sa upravama i Klausom) biti happy end pa ćemo se kao i sada svi skupa veseliti 🙂

  • Mislim da je suludo sada prodavat.. naprotiv.. tek sad počinje prava priča (vraćanje vrijednosti dioničarima, transparentnost, kapitalizacija investicija).. naravno, ovo je samo moje skromno mišljenje..

 9. Nenade sjećam se kad ste pisali da je sazrijelo vrijeme da korf počinje dijeliti dividendu a ovo objedinjavanje svo troje firmi u jednu i vjerojatno izlistavanje na stranoj burzi je temelj za realizaciju što u konačnici potvrđuje Vašu “RIVP je novi HT za ZSE.Da se malo našalim…”Svaka Vam čast i ma svaka mala vam dala”!

 10. G.Bakić čestitke na transparentnosti i trudu u posljednjim godinama. Obistinilo se Vaše ” da će korf bit veći po cijeni i prometu od ht-a” sjećam se kao danas 2009-e, cijene korf-a i Vašeg bloga.

  Da je vise ovako nesebicnih ljudi kao Vi i nekolicina komentatora, stvarno bi bilo ljepo u svijetu debatirat i isticat Hrvate i hrvatstvo.

  Da jedan shvati zašto kažem da bih volio isticat hrvatstvo…..

  Da nije tragično bilo bi komično:

  http://www.24sata.hr/svijet/irak-hrvati-zapeli-u-ratnom-obrucu-zasad-ostaju-u-zemlji-371127

  Znaci nikad nisam dobio kontakt od ministarstva i jedini kontakt sto se desio bio je kad sam osobno zapalio sa cijelim timom do hrv kuće u Kharadi, sta kazat, ljepo je vidjet hrv zastavu ali na tome i ostajemo.

  Lp, Mario

 11. Eto, JL najprije na naslovnici objavi kolaps turisticke sezone (temeljem podataka za svibanj), a onda tek par dana kasnije taj isti JL objavi dijametralno suprotnu vijest o rekordnom prihodu sa istim tim svibnjem (+15%).

  I sad ti uzimaj tu novinu kao relevantnu u bilo kom smislu! Osim ako se ovo treba shvatiti kao demantij, bez popratne isprike (i bez objave tog “demantija” na naslovnici). Za mene je to diletantizam najgore vrste. Kako god, ne pada mi napamet dati svoj obol novinarskom trudu JL-a kupnjom tiskanog izdanja. Bar toliko od mene.

  • Baš uživo dokazuju da poanta novina nije da prenose točne informacije nego da se prodaju – točne informacije se objavljuju samo ako su atraktivne za kupiti novine.

   Ali možda je to u skladu s općim katastrofičnim mentalitetom?

 12. http://www.mint.hr/default.aspx?id=16573

  Pored dobivenih certifikata izvrsnosti i nagrada za visoku kvalitetu usluge ove godine Valamar hotelima od strane najvećih svjetskih portala za putovanja i ocjenu kvalitete usluga u turizmu, bilo bi interesantno anketom i ove godine provjeriti sto misle sudionici ovog bloga o vjerojatnosti da KORF dionica postane i treci put dionicom godine. Ovaj hat-trick bio bi ravan pobjedi Njemaca nad Brazilcima!

 13. Ako država barem približno zna što radi (tj. traži barem približno realnu cijenu s obzirom na pristigle ponude), onda je ovo senzacionalan valuacijski datapoint: http://www.poslovni.hr/hrvatska/za-50-posto-imperiala-traze-249-mil-kuna-276462

  Naime, na to toj cijeni bi P/S za HIMR bio oko 4, za KORF je oko 1,5?! EV/EBITDA isto valjda negdje dvostruko od KORF. Podatke o P/B i slično ću kad malo pogledam bilancu HIMR, naime koliko im je potcijenjena imovina (a onda i P/B).

  Žalim fond managerčiće koji nisu prepoznali turistički sektor, nevjerojatno …

 14. Jedva cekam polugodisnje FI KORF-a. Trebalo bi biti danas. Pa da se rascisti pitanje “rupa” i “kolapsa”. Hoce li to ujedno biti i uvod u nagovijestenu dividendu?

  • Mislim da smo s cijenama turističkih tvrtki još jako daleko od toga da bi one bile bazirane na ‘efikasnoj’ valuaciji postojećeg poslovanja. Da približim, sjetite se kad je KORF bio 65 ili ARNT 55, koje je veze tada imalo hoće li Q2 biti nešto lošiji ili bolji?

 15. Slazem se glede ‘efikasnosti’ valuacija u potpunosti. Ovo je bilo cisto radi ovogodisnjeg ‘kolapsa’. No, kad bolje razmislim, ‘kolapsi’ su tur. sezona bili i prijasnjih godina. Ispada da sto je najavljeni ‘kolaps’ veci, to domace tur. kompanije bolje posluju i vise vrijede 🙂 A o asset play-u da i ne govorimo…

   • Ma pričalo selo da je baba deda…

    Btw, što se to dogodilo u financijskim prihodima da su toliko manji ove godine? Jel to ima veze sa skorim merganjem?

    • Od core biznisa su prihodi dosta bolji,a manji od financijske i ostale imovine. Stvarno su dakle veći.

    • Aaa dakle to su bile dionice KOEI, hvala na podsjetniku.

     Meni se sviđa što su poslovni prihodi 4-5% veći, a to je core business i glavni generator prihoda, pri čemu su rashodi rasli sporije. Od ostaloga mi se čini da se i dalje pomalo skriva prava vrijednost cijelog enterprisea… recimo u bilanci materijalna imovina u pripremi, rast 225 milijuna (!), a pod kratkotrajnom financijskom imovinom nagli rast danih zajmova. Zadržana dobit je 150 milijuna veća… Nešto niže vidi se restrukturiranje duga (smanjenje kratkoročnih, povećanje dugoročnih).

     Ovako amaterski pogledano u 20 minuta meni se čini da se komotno možemo zavaliti do 20.8. pa idemo opet probati kakvi su kanapei nakon skupštine.

  • A zašto ne bi? Ako sam dobro računao, svo ono zemljište, na Malom Lošinju, koji je totalno in, barata se sa stotinama milijuna eura, ima implicitnu valuaciju od 10 mil. eura (ako vjerujemo da Uprava nije ogrezla u kriminal i laže da stačaj Brodarstva nema utjecaja na Grupu, osim udjela u kapitalu Brodarstva). Sad da li to vrijedi 1, 10, 50 ili 100 … neka prosudi TRŽIŠTE (= Burza u Hrvata) 🙂

   • Svaka čast svim dioničarima LPLH – čestitke.
    Imao bih jedno pitanje na koje si nisam mogao dati odgovor – nije mi jasno zašto nitko od ljudi koji su bili uključeni oko LPLH (uprava, management, otkup vlastitih – trezor, “ekipa”) nije kupovao pri razinama od 40kn. Mislim da se top 10 osim Nenada jako malo mjenjao. (U top se moglo ući sa 500000kn)

    Za smjernice o ulaganju očekivao sam takav potez ali njega nije bilo – dapače trgovalo se i po cijnama od 25kn. Ulagači često nisu svjesni / upoznati sa pravom vrijednosti kompanije ili njenom budućnošću ali za očekivati je da sama kompanija je. Da li mi netko može objasniti ovu pojavu? (Ja sam “sebi” iz odogovora izbacio manjak kapitala). Ovakvih primjera ima više mislim da LPLH nije jedini.

    PS Imao sam dionice LPLH ali sam ih nažalost prodao (očito) prerano …

    • Uprava često ne razumije, ali ovdje je mislim drugo, a to je da su važni ljudi oko kompanije bili u jednoj onoj tvrtci koja je imala dionica, mislim da se zvala Buga ili tako nekako i onda se pojavili u Top 10, pogledajte malo tko je tko.

 16. http://www.jutarnji.hr/velika-steta-za-kardinala-bozanica-/1210125/

  Butković je napisao dobar tekst jer ovo što radi crkva u hrvata je simbioza kolektivnog ludila?Kako ih samo nije sram?Vjerujte mi ovo nije crkva,među svećenicima postoje tako dobri ljudi koji propagiraju samo dobro a ovo što rade neki ljudi u katoličkoj crkvi u hrvata to nema veze ni sa vjerom,ni sa vatikanom ni sa zdravom pameću,to je zona kolektivnog ludila.Ovo što radi crkva u hrvata više nema veze sa zdravom pameće i zapamtite jednu stvar biskupi i svećenici,pogotovo hrvatski nemaju veze sa dobrotom koju propagira vjera,pročitajte 10 zapovjedi božjih i to vam je vjera a ovo što govore neki bilmezi svećenici ili biskupi to sa vjerom nema dodirnih točaka,to su ljudi koji su sticajem okolnosti postali biskupi i svećenici iako oni sa vjerom nemaju dodirnih točaka,zato nemojte zbog njih zamrziti vjeru,veze oni sa vjerom nemaju osim što su završili te škole i kandidatirali se za to zvanje.Nemojte zamrziti vjeru zbog tih bilmeza,deset zapovijedi božjih je vjera a ne NAŠI neki bilmezi biskupi,nemaju oni sa vjerom blage veze i ako otiđu “gore” najebali su pred bogom…Da znate kako ima dobrih svećenika i ljudi nebi mogli vjerovati da pripadaju istoj crkvi kao ovi bilmezi.
  Razdvojite vjeru od budaletina i to hrvatskih.

  • G. Antune, malo si previše dopuštate…. Mislite da sve smijete i možete gledati s visoka i suditi svima i svakome? Još na kakve se izvore pozivate… Butkovića? Nakon svega, zar toga ima smisla uopče čitati? Pa da nije tih NAŠIH, njemu ne bi ni u školskom listu dali da piše.
   Trebali biste se ipak malo spustiti na zemlju i promjeniti vaš stav da ste najpametniji i sve vidite ispravno. Inače ne regiram na vaše tekstove iako se ne slažem s vama jer je vaša sloboda da pišete što hoćete i da autor bloga pušta vaše pisanje, ako se meni ne sviđa, ne moram dolaziti tu. Ali ovdje ste zbilja pretjerali. Kako vas nije sram nazivati biskupe budaletinama i glupanima? Od kuda vam pravo? Vi ćete se pozivati na Deset Božjih zapovijedi i napadati instituciju koja uz sve nedaće na ovom svijetu opstaje 2000 godina? Koliki su mudri ljudi posvetili cijeli svoj život proučavanju vjere i ostali u toj i takvoj Katoličkoj crkvi, a vi ste se našli sada prozivati i učiti ljude što ima, a što nema veze sa vjerom?

   • Pa ne mislite valjda da su ljudi u crkvi svi sveci,vi brkate vjeru i crkvu sa ljudima koji su u službi te vjere i crkve,tu ima masu ljudi koji štete ugledu crkve,uostalom napisao sam da NEKI (ne svi) ljudi u crkvi propagiraju mržnju,petljaju se u sve i svašta i to im se u crkvi dopušta a ovi koji mrze crkvu i vjeru jedva to dočekaju.U tom kontekstu sam pisao a nemojte mi vi reći da među svećenstvom nema svega i svačega ali složio bi se da ipak prevladavaju časni i dobri ljudi,mene smeta što crkva dopušta da neki rade ono što rade i govore i time nanose veliku štetu crkvi.Pa nisu svi u crkvi npr. pedofili ako su uhvatili jednog svećenika u tome,nisu svi lopovi ako su uhvatili jednog da krade ali crkva bi morala reagirati i primiriti one koji u javnim istupima štete njenom ugledu.Da vam bude jasnije kao što je veza političara i države takva je veza crkve i svećenika,pa nije hrvatska država=ivo sanader?Ili vi mislite da jest?Nije država ni počela ni završila sa njime niti se može na osnovu njegovog djelovanja suditi državu ali da joj je urušio ugled to je nesporno?Nadam se da ste me sada shvatili?
    Ne mogu npr. ljudi iz crkve ovu vlast nazivati nenarodnom jer upravo ovu vlast je birao narod,to su stvari koje dodatno dižu tenzije u društvu,potenciraju razdor i mržnju a to nije smisao djelovanja crkve.
    Jeste li od papa franja ili ivana pavao II čuli slične poruke?Niste.
    Nego je još ivan pavao pomilovao i posjetio u zatvoru čovjeka koji ga je pokušao ubiti…O tome vam ja govorim.Crkva mora zbližavati ljude a ne se sa nama svrstavati u rovovske podjele društva…Zar neki crkveni ljudi ne smiju biti podvrgnuti kritici?Pa jedino se tako crkva može razvijati na bolje.
    Zar ne smijemo spominjati inkviziciju samo zato jer je crkva stara kako vi kažete 2000 godina?Ne razumijem?

    • Naravno da nisu svi sveci, to niko ne spori, to će i oni sami reći. Ima svakakvih. Al da nazivate nekoga, i k tome još biskupe budaletinama i glupanima, to je ipak malo previše.
     Oni ju ne smiju zvati nenarodna, a vi u svakom svojem postu govorite kako ova vlast radi protiv naroda, tj. nenarodna je i tu ste u pravu, ja se slažem svama! To što su izabrani na izborima, ne daje im pravo da rade 4 godine što hoće bez da polažu ikakve račune. Sada se vidi da su, doslovno prevarili svoj naraod, počevši od Plana21 na dalje…. Otvoreno su lagali. A sada vidite i u Petrokemiji i u turizmu i sa porezima kako rade protiv naroda i države i koliko su nenarodni.
     I slobodno vi spominjite i inkviziciju i pedofile, al problem je kada se stvari karikiraju. Koliki je postotak pedofila među svečeništvom, a koliki npr. među sportskim trenerima? A stvorila se takva slika da se svećenike redovito prikazuje kao inkvizitore i pedofile, koji eto, da smiju, odma bi navalili na male dječake i pobili sve “vještice”… Al slika se ne stvara odjednom, a takvi kao vrli kolumnist koje ste citirali itekako doprinose takvoj slici i iskrivljavaju stvarnost.

   • Ne mislite valjda da je Glas koncila mjesto gdje bi netko trebao negirati zločine u jasenovcu ili da su židovi tada nosili žute trake?Pa to je isto što radi ivo josipović kada veliča komunističkog diktatora tita i time nanosi štetu i ruši ugled države u svijetu.U čemu je razlika?Zar takve stvari ne štete ugledu crkve?

    • Možda nema pristup u nijedan drugi medij. Kao što je sad bogohulno davati takve izjave tako je bilo bogohulno dovesti u pitanje 700.000 žrtava nekad. Na čemu smo mi formirali svoje mišljenje o tome? Na temelju objektivnosti titovih i srpskih povjesničara? Možda na temelju mišljenja titoljubaca tipa Jakovine? Zašto se ne smije polemizirati o bilo čemu? za Bleiburg nitko nije znao do ovog rata. A ja da uzmem za pravorijek mišljenje srpskih povjesničara. Uistinu neznam koliko je tamo ljudi stradalo, i svaka žrtva je tragedija ali ako se na apotekarsku vagu stavlja sve, pogotovo iz ovog rata, zašto nebi čuli i drugačija mišljenja. O jadovnom ništa nismo znali čak u ono vrijeme a sad je dovedeno u rang Aušvica. Neka se sve raspravi argumentima, a ne argumentima sroske propagande.

    • Da, Sokoliću, slažem se.

     Jeste li čitali knjigu Thinking Fast and Slow? Tamo imate o sidrenju. Oni su nas “sidrili” na 700.000 žrtava i sad čovjek ako kaže bilo što manje od 100.000 onda pretjeruje. Jer u glavama je 700.000. Pa zašto se ne bi dalo istražiti? Mr. Mladen Ivezić, s kojim je rađen intervju, “od njezina osnutka godine 1991. bio je član Komisije za utvrđivanje žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća Republike Hrvatske sve do njezina ukinuća.”. Milim da ima svako pravo da prozbori o tome. Što Butković nije s njim napravio intervju pa neka postavlja pitanja.

    • http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/128753-najkontroverzniji-intervju-godine-hrvatski-povjesnicar-tvrdi-ovo-je-prava-istina-o-jasenovcu.html

     Čitao i tome nije mjesto u glasu koncila iz više razloga a uopće nemam ništa protiv da se utvrdi povjesna istina i točan broj žrtava ali tvrditi da je jasenovac osnovan za sumnjivce,četnike i komuniste itd jednostavno ne odgovara povjesnoj istini,još malo pa ćemo tvrditi da židovi nisu nosili žute trake,glas koncila nije mjesto gdje bi se trebale objavljivati takve stvari jer štete ugledu katoličke crkve u hrvatskoj a svi znamo da je broj žrtava u jasenovcu bio u službi titovog diktatorskog režima i propagande.

   • Kakve nedaće? Križarski ratove, inkvizicija, spaljivanje vještica i heretika, kao i neistomišljenika je provodila samo KC…malo su ranokršćani dobijali po glavi od rimljana, ali otprilike 1500 god su glavni. I to od kad je izmišljena institucija crkve. Vjera i deset božjih zapovjedi nema veze sa gornjim. Antun je pogodio žicu, a vi ste s poštovanjem, promašili.

 17. http://www.seebiz.eu/gotovina-nece-svijet-stati-ako-ne-dodem-u-knin/ar-92386/

  Gotovini braniteljstvo nije zanimanje,kada sam danas vidio koga je matić odlikovao uhvatila me muka.Danas je odlikovao srećka musića zapovjednika vojne policije dubrovnik a ja nemam ni spomenicu domovinskog rata,niti jedno odličje a za njega sam bio rambo na n-tu,ja sam za njega bio nebo, ###izbrisano### u odnosu na neke hrvatske borce koji danas nemaju ni spomenicu jer kada su se one djelile oni su pucali na prvoj liniji.Kako ove ljude uopće nije sram?Biće matiću cmizdrio u ministarstvu “da je on obranio”,sve što je obranio neka ogradi žicom…Kakva su to ministarstva,kakvi su to ljudi?
  Kako ih samo nije sram?Ovo je jad,kako ih samo nije sram,galamđije i aktivni branitelji kojima je braniteljstvo postalo zanimanje pišu povijest.
  Neka pita matić tog musića koliko je ljudi ostalo u sustjepanu 06.12.91 nakon što smo imali 4 mrtva i 12 ranjenih,ja ću vam reći 6 ljudi,i tih šest je branilo položaj samo do 24.12,nitko iz dubrovnika od straha nije htio doći u pomoć.Neka pitaju tog odlikovanog musića što nije došao dati ruke?Koga je matić odlikovao od tih 6 ljudi koji su odbili zapovjed zapovjednika grada da se povuku?#### izbrisano#### .Matići srami se!

 18. Vidim da ste se dotakli Crkve, samo za informaciju, na natječaj za privatizaciju Hotela Maestral u Dubrovniku od 18 zainteresiranih javila se i Dubrovačka Biskupija…..

  oni bi uzeli hotele u zamjenu za oduzetu zemlju na Mljetu, očito su i oni nanjušili lovu…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.