Uncategorized

CROBEX on the run

1. Zaista zanimljiv razvoj s CROBEX-om, sada raste već 10 dana za redom. Rast je u tih 10 radnih dana (dva tjedna) i supstancijalan, 6%. To je više nego što bi trenutno donijelo oročenje na 2 godine u hrvatskim bankama. Pri tome je ovaj rast širok: od 25 dionica u Crobexu, 20 ih je raslo, 1 je stagnirala, a 4 pale.

Zadnji put kad je CROBEX rastao 10 dana je bilo na prijelazu 2007.-2008., točnije, završio na 4.1.2008, kad je bio pri apsolutnom vrhuncu (drugi najveći vrh ikada):

crobex trend

Ovakvi događaji su vrlo rijetki, ukupno od početka 2000. (zadnja godina prošlog tisućljeća) do jučer, ukupno oko 14,5 godina, odnosno 3601 dan rada burze bio je
– jedan niz od 12 dana rasta
– jedan niz od 11 dana rasta
– 3 niza od 10 dana rasta
– 3 niza od 9 dana rasta

Slično za pad
– najduži niz padajućih dana je bio 11
– ni jedan niz od 10 dana, ali 5 nizova po 9 dana

Tu razdiobu duljina nizova pokazuje sljedeći grafikon koji sam napravio prema podacima sa ZSE:

crobex raspored trendova

Napomena: Ista vrijednost indeksa na drugu decimalu dva dana za redom se dogodila samo jednom, 23.4.2004., pa sam joj ‘na silu’ dodijelio oznaku ‘pad’ jer se nastavila na padajući trend.

Ako se nekome da provjeravati, cijeli Excel file je ovdje.

2. A ovo nije reklama za Camille Bloch, nego ideja za vertikalnu integraciju buduće tvrkte Valamar Adria, za dio poslovanja u Dubrovniku: Ragusa Noir. Ima je u Mulleru.

3. Arenaturist: Otvoren Park Plaza Belvedere u Medulinu.

4. Također, ovo nije reklama za Audiotree.

Kategorije:Uncategorized

31 replies »

    • Naravno može biti, ali logika je cirkularna, ako je Ragusa na Siciliji, onda su ‘sva dva’ talijanska (Torino i Ragusa), a ako nije onda je zaključak da ne Ragusa sicilijska a ne Jadranska jer su ‘svi jedan’ preostali (Torino) talijanski. Ali oko čega se u biti sporimo? Da logički nepravilno dokazujemo da šala nije ‘istinita’?!

    • Berislave, nije logično nego je ‘logička podrška’, ekstrapolacija na osnovu jedne točke i/ili cirkularno zaključivanje. Naime, tvroj argument je ‘ako su Torino i Ragusa talijanski gradovi, onda je Ragusa talijanski grad’, a u stvarnosti imaš samo činjenicu da je Torino talijanski i na osnovu otga ‘trebaš’ zaključiti o kojoj se Ragusi radi, pri čemu je sicilijanska talijanska, pa paše u niz ‘talijsnaki’, ali je i znatno manje poznata, a hrvatska id eu niz ‘veliki gradovi na moru oko Italije’.

     Iako zaista ne kužim zašto si htio cjepidlačiti oko ovoga, pa sve što sam htio je ljudima ukazati na jako dobru čokoladu koju sam nedavno otkrio, a prije nije bila dostupna kod nas?! I to na ovako logički nedostatan način.

     K tome, prije si sam pisao na ovom istom blogu: “Nenade, za pocetak se necemo sloziti da bilo koja rijec ima “nedvosmisleno znacenje” — ovo nije programski jezik nego stvaran ljudski jezik, gdje jako puno ovisi o kontekstu (da odmah naglasim kako smatram da se donekle razumijem u oboje, kao sadasnji programer i bivsi student lingvistike).”

     Znači, definitivno ova riječ ima barem dvosmisleno značenje i u svakom slučaju je pogodno za dosjetku, ne znam mogao si reći ‘loša ti je dosjetka’ ili tako nešto, a ovako cjepidlačiti (logički pogrešno) da je ‘prilično izvjesno’ da je to talijanska Ragusa.

     U čemu je stvar? Čovječe naprosto probaj Ragusa 60% i to ti je sva poruka ove dosjetke 🙂 Vidjet ćeš da je zbilja OK, ova Ragusa ili ona …

  • A koliko je bio ISTT? Svaka dionica ima svoju priču. Recimo priča KORF je da je bio neprepoznat. Jedan dio priče Maistre je da je vrlo zadužena …

   • Maistra ima niže financijske rashode po jedinici prihoda nego primjerice Arenaturist, stoga ne mislim da se ističe zaduženošću.
    Istraturist je posebna priča jer je bila pod “posebnom skrbi” jednog mirovinskog fonda, kao i brojne druge dionice, MGMA, INGR, NEXE, QUNE itd.

  • LOL ! Svi ministri gospodarstva u svim sazivima od 91 su onda veeizdajnici. Svi su nešto štetno ili ništa korisno potpisali za ovu državu. Potpisali su za svoj ukruh. Sad je dr.Sanader kriv za sve. Sere mi se od svih njihovih naknadnih pametovanja kad su u oporbi, ili van sabora. Po stoti put ponavljam da je narod kratke pameti, ali svi brijemo 41-45…tu znamo sve, čiji deda ovo, ono. Sviđa mi se u Kini kako to (još uvijek) rješavaju: streljačkim strojem. Ništa od svega ovoga. Ina i istraživanja su zauvijek izgubjena. Mi hrvati smo stručnjaci za ubijanje zlatne koke zbog jaja na oko. Ustrvari, ma koga boli đon za Inu, sad je SP, nakon toga Kolinda…

 1. Što se tiče crobexa,on više nema gdje padati,ili će započeti oporavak ili će sve zajedno sa društvom otići u božju mater,mislim da je ovo najbolji tajming za ulazak na tržište,rizik postoji ali po meni na ovim razinama nije ništa veći od držanja novca na bankama,naravno pri tome mislim na disperziju ulaganja da se rizik smanji…

 2. Jako interesantno da se snho-r-a trguje na p/b 0,4 a vlho-r-a na p/b 1,54,čudni su putovi božji a još čudnija hrvatska burza?

  Imam dionice snho-r-a a valamar nažalost više nemam, prerano prodao kriva procjena ali tko to može znati,nije nagovor na kupnju jednih ili drugih…

 3. Nemojte me krivo shvatiti ali hrvatska burza nema veze sa mozgom,atlanic grupa se trži na p/b 1,84 a podravka na 0,97,tko je tu lud???Uzmite u obzir da podravka ima bolju disperziju zbog belupa?Tko je tu lud?Ima dionica na hrv burzi gdje kvartalni prihod raste za 45-50 tis kuna u usporedbi za prvi kvartal 2013 godine a imamo pad cijene u odnosu na prošlu godinu 30-40%?J ludi zbunjena?

  Od spomenutih dionica imam podravku i nije nagovor na kupnju ili prodaju ali je nagovor da obratite pažnju na čitav niz nelogičnosti na hrv burzi?

  • Tako smo nekada mogli vući paralelu Podravka-Vindija. Ipak je vrlo vrlo važna stvar tko i kako upravlja kompanijom i to bi se trebalo vidjeti na cijeni. Naravno, uvijek možemo raspravljati je li ovo prevlike Tedeschi-premija u odnosu na te državne upravitelje u Podravci, ali mislim da su tamo detalji.

   Sve dakle u vezi vrednovanja Podravke ovisi o tome kolika je vjerojatnost da će u brzom roku državni udio i Podravci pasti na 0,00 %. Jer vidimo da države ne smjjemo imati niti mrvicu prisutne, jer i najmanja količina tog toksičnog suvlasnika katastroflano djeluje na kompaniju koja je pogeđana tom nesrećom.

   • Mclynx,podravka je godinama bila sustavno pljačkana i služila je kao bankomat mnogim interesnim skupinama,strankama,sportskim društvima itd a preko nje su se zapošljavali po babu i po stričevima svi u toj regiji.
    Mršić da zatvori samo neprofitabilne sektore i isplati otpremnine da ništa drugo ne učini mora doći na profitabilnost 200-250 mil kuna a mirovinci to jako dobro znaju i preko pedersena kontroliraju dobro stvar.Puno težu misiju ima uprava ddjh i petrokemije od podravke,ako mršić ne dovede podravku na profitabilnost od barem 200 mil kuna,onda je umjetnik i mirovinci zajedno sa njime…

  • Dragi Antune

   Postujem vas trud i pisanje ali ovo vam naprosto ne stoji. Pa ne mozete gledati tvrtke samo na temelju p/b . To je super multiplikator kod turista koji agresivno amortiziraju svoju mat imovinu. Atgr po parametrima ev /ebitda i p/ ebitda i na ovim cijenama nije nista skuplja od podr. Nadalje pogledajte odnos prema investitorima kod atgr a pogledajte kod podr. Ima puno takvih primjera, neki poput npr zvzd i leda ili jdra i plaga. Dobra tvrtka je naproato dobra tvrtka i osim u turistima, po meni ne treba previse gledati bv osim ako noje drasticno nizak ( 0, 3 i nize) pa pogledajte samo koliko je ta atgr u zadnjih par god povecala kapital i rezerve a kolilo podr ( izuzmite i efekt dokapitalizacije).

   Moje isprike na pravopisu jel tipkam s mobitela.

 4. Mene ZSE i Nenadova predviđanja ne prestaju iznenađivati. Prvo DDJH pa danas PRFC. Znam znam, “bilo je očito”, ali treba imati snage vjerovati godinama u vlastite teze a ne vidjeti dokaz. Svaka čast!

 5. Moraju i oni malo o svojoj investicijskoj klasi 🙂 Ljudi sve više traže alternativna ulaganja jer su kamate jako pale i polako će se napokon početi dio tih oročenih depozita slijevati u fondove, zlato, zse itd. Nadam se da će i IPO i da će burza živnuti, likvidnost se popraviti i polako počet ići prema gore. Naravno turisti koji su bili iznimka i lijepo rasli trebali bi biti lokomotiva rasta jer prostara je napretek.

 6. Suprug ministrice uprave prijavio je u imovinskoj kartici dionice Apple-a,Walt Disneya Itd, to je vijest u ovoj drzavi

 7. A kako su tek naslovi portala prenijeli tu šokantnu vijest? 🙂
  Kao nešto strašno, sumnjivo, čovjek je vlasnik Applea, Ebaya… itd.! Tko zna kakvi su ovo kapitalisti.

  Čini se kao da mediji (i preko njih javnost) po prvi put otkriva investicijsku klasu dioničarstva, pa ono, iz straha od nepoznatoga, iz daljine sa štapom sa nepovjerenjem dodiruju tog ekonomskog monstruma da vide što li je…

  • David Cameron, upravo sam ulovio na LinkedInu: “Businesses employing more than a million people are clear: Britain is better off in a reformed EU. The alternative is a leap in the dark. These businesses are clear: leaving a single market of 500m people would risk jobs & the economy.”

   Evo ja procjenjujem jedno još 10-ak godina da naši mediji shvate što se na ovom blogu pričalo prije 5… da je 95% politike danas čista ekonomija. A u ekonomiji znamo koji sustav se pokazao najboljim do sad.

   BTW, meni je super kako je ministrici asset portfolio diverzificiran, stvarno onako školski. Onako iz zajebancije bih je možda pitao zašto baš 46.000 po štednom računu, ali vjerojatno ima neki svoj razlog.

  • Zaista nevjerovatno..
   Ne bi da je čovjek nwki bitan dioničar Applea, već ima koliko ono, 40 komada..
   Još gore što u tome osjećam dozu čuđenja kao ono, hej pa taj ima dionice!? Applea!?
   Koji ih pojam više čudi: dionice ili apple

 8. Jučer sam kupovao PRFC ispod 30 kn i nisam namjeravao danas, ali jednostavno mi se otelo kao kad čovjek krene sa slatkišima pa nezna stati.
  Investicija, lezi i spavaj.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.