Uncategorized

Valamar Riviera – izvješća o pripajanju – procjene vrijednosti društava

Što se tiče pripajanja KORF i VLHO RIVP-u, mislim da nas sada očekuje iznimno zanimljiv razvoj.

Naime, u skladu s člancima 515-517 ZTD, sada nas očekuje
Revizija pripajanja,
– Provjera pripajanja od strane nadzornog odnosno upravnog odbora,
– Odluke glavnih skupština, te
– Priprema i provođenje glavne skupštine
.

E tu ćemo imati prilike vidjeti i prvi put neku ‘službenu’ procjenu vrijednosti Valamar Adria Holdinga, Valamar Grupe i ažuriranu procjenu Riviera Adrije. Nažalost, naši ne baš sposobni profesionalni analitičari tržišta kapitala nisu sve do sada uspjeli napraviti ‘company reporte’ uklj. procjenu vrijednosti za ove atraktivne dionice – promašili cijeli turistički sektor, nevjerojatno!!! – a sada će ih preduhitriti revizori pripajanja.

Kako to izgleda, možemo vidjeti npr. ovdje za Plavu lagunu (kad je pripajala Bonavija) i ovdje za Riviera Poreč (buduća Riviera Adria) (kad je pripajala Zlatni otok i Hoteli Rabac).

Međutim, tada je malo tko obraćao pažnju na te procjene. Sada su međutim KORF/VLHO/RIVP u središtu pažnje.

Ipak, uočimo da je tada, u rujnu 2012., PLAG procijenjen na 1,61 BV (s obzirom na BV u prethodnom izvještajnom razdoblju), odnosno 3.987,95 kn po redovnoj dionici. Uočite da je procjena rađena na dinamički način, procjenom neto ekonomskih tokova, i to za godinu 2012. (no 2013. je već bila znatno bolja).

Slično, za Riviera Poreč (budući Riviera Adria) je ” … Kao ključna metoda procjene primijenjena je metoda diskontiranih novčanih
tokova za društvo („Enterprise discounted cash flow model“)
” te se kaže:

“Ova metoda pripada u grupu metoda utemeljenih na profitnoj snazi, i sastoji se u procjenjivanju ekonomskih tokova koje će operativna imovina odbacivati u budućnosti. Naravno, kako neoperativna imovina (imovina nepotrebna za poslovanje) ne bi bila zanemarena u ovoj metodi procjene, zasebno se razmatrala i uračunavala njezina neto unovčiva vrijednost.

Podredno je razmatrana i metoda knjigovodstvene vrijednosti, kao jedna od metoda zasnovanih na imovini, kod koje metode su računovodstveni podaci polazna osnovica vrijednosti imovine, koja se prilagođava sadašnjim vrijednostima.

Kod izračuna knjigovodstvenih vrijednosti, kao i kod izračuna određenih komponenti vrijednosti po metodi diskontiranih novčanih tokova, polazi se od vrlo svježih knjigovodstvenih podataka, od revidiranih financijskih izvještaja zaključno s 31.12.2010. godine.

I onda:

” … dolazimo do procjene vrijednosti RIVIERE POREČ d.d. od … vrijednosti od 16,48 kuna po dionici.”

I to je, dakle, bazirano na poslovanju u 2010. godini. Ovdje uočimo da se radi o vrijednosti Riviera Poreč prije spajanja, koja je tada izdala nove dionice i njih razmijenila za dionice HRBC i ZLTO, ali ako omjeri nisu bili valuacijski pogrešni, vrijednost po dionici bi trebala manje-više odnositi i na spojenu tvrtku. No, sada je 2014. i znamo kako se razvijao hrvatski turizam u međuvremenu.

A sad možete vidjeti i koliko je krajnje čudnovato da naši analitičari nisu mogli dati preporuku za kupnju turističkih dionica niti na 0,3 ili 0,5 BV kad su ih same uprave i njihovi revizori procjenjivali kao gore. Sada je njima, kao i onim fond managerima koji su promašili turistički sektor (nemaju ga, ili ga imaju samo malo) sve teže dati procjenu – čim cijena više raste, njihovo priznanje propusta je tim veće, i to vjerojatno objašanjava taj tabu turističkih dionica među mnogim profesionalcima.

Stoga nestrpljivo očekujem službene, revidirane valuacije RIVP, KORF, VLHO, a gdje je jako bitno i da će biti u centru pažnje investicijske javnosti – naravno zato jer je KORF dvije godine za redom bio ‘dionica godine’! A vjeurjem da će ovo biti i neka vrsta pokazatelja za druge turističke dionice.

Kategorije:Uncategorized

26 replies »

 1. Poštovanje Nenade, vjerujem da vi imate neku svoju procjenu vrijednosti, jel Vas strah raspaliti je ?!?! 🙂 Lijepi pozdrav

 2. Svakako će biti zanimljive procjene od sve tri kompanije, svaka takva informacija pomaže u vlastitoj procjeni vrijednosti kompanije. Možda ne bi bilo loše sugerirati na g.s. od RIVP da bi nakon dokapitalizacije bilo lijepo da neka dividenda kapne, ili da im se sugerira lagani otkup na burzi do 5% (Pretpostavljam da RIVP nakon

 3. Nastavak: otkup do 5% (pretpostavljam da rivp nakon spajanja nece imati puno vlastitih dionica) ili do te nove procijenjene vrijednosti.

 4. Ovo je vrijeme iskorištavanja zadnjih dana “starog godišnjeg”, pa malo gledam hotele u Rovinju i Poreču, uz Dubrovnik naše dvije najbolje turističke destinacije. Nekako mi u Maistri sve skupo, to je tako odavno kako gledam, neovisno o popunjenosti, a “last minute” im je neka sprdnja očito, skupo uvijek i sve. Valjda moraju držati neki razumni omjer cijena kroz sve kategorije.

  Čini se da Valamar ima vrlo lak put za dizanje cijena. To omogućava vlastito ulaganje u podizanje kvalitete a lokalno tržišno okruženje sjajno podržava! 😉

  Još kada bi Valamar nekako uspio ući i na tržište Rovinja, okruniti svoju ponudu tim vrhunskim biserom, to bi bila turbo kompanija. Kakav “HT”, to bilo INA+HT: najvrijedniji i najproduktivniji resurs u našem gospodarstvu, doslovno sinonim za “hrvatski turizam – sav njegov kvalitetni dio”.

  • nek’ pitaju u Proficiju za Hotel Rovinj: sjajna pozicija, mali boutique hotel, ma prste za polizati. ovi prvi već godinama ‘važu’ što će s tim, kladim se da bi u Valamaru to odavno već bila cash mašina…

 5. molim moderatora da mi napiše zašto nije objavio moju procjenu za nominalu i ostale postotke u sadašnjem Rivp a vezano uz Novi Valamar
  pa to je sve bilo onako iz rukava.

  s poštovanjem!

  • Zato što ono što ste napisali zaista nema puno smisla, pogledajte još jednom sami:

   nominala za rivp 10,49 korf 50 vlho 10 pa evo ovak iz rukava nominala za Valamar riviera bit će 50
   korf drži 73,19 % a vlho 12,32 % u rivp

   Za takve stvari postoje ‘investicijski forumui’, ondosno ‘investicijski’ forumi.

 6. na forumu sam negdje u šali napisao da ide IPO za 22000 dioničara a sad se ne šalim jer sada ozbiljno mislim da 22000 dioničara treba udrugu malih dioničara a vidim i Našeg predsjednika

  • Mnogima nevjerojatno, ali KORF je postao jedna od najtransparentnijih dionica na ZSE, a RIVP će po mom sudu to i nastaviti na još većoj razini. Udruga nam stoga možda i ne treba kao zaštita manjinskim intresa protiv većinskog, ali nikad se ne zna, ali je svakako dobra za edukaciju, unaprijeđenje korporacijskog upravljanja itd.

 7. da se ne bi nitko živcirao navest ču nešto iz osobnog iskustva.Radio sam u firmi s nekoliko tisuća zaposlenih.Spremala se privatizacija pa smo osnovali i svoj Sindikat jer neki su bili protiv privatizacije (stari sindikat koji je i dalje želio i govorio kao što i danas govori sindikat u Petrokemiji ) i protiv upisivanja/kupnje dionica s popustom 20% pa onda još po popust po 1 godini staža i.t.d .Mi koji smo upisali dionice bili smo u malom postotku.
  No da skratim. Dionice su izlistane i na Londonskoj burzi.Ista ekipa koji smo
  osnovali sindikat osnovali smo i Udrugu malih dioničara.Odmah da kažem
  Udruga malih dioničara nije poslužila ničemu i nedugo zatim se je i ugasila
  i ne treba osnivati Udrugu a ima za to više razloga.
  Ovaj blog je dovoljan Svjetionik.Recepti za dioničare se ne mogu pisati
  a svako neka misli svojom glavom.

 8. Ima li prognoza ili bi se netko usudio dati prognozu do kada bi to sve (revizija … skupština) moglo biti gotovo?!

 9. DIVIDENDA

  Riviera Adria bi nakon pripajanja mogla isplatiti dividendu

  Autor/izvor: SEEbiz
  Datum objave: 05.07.2014. – 21:37:39

  ZAGREB – Valamar Adria holding je u pozivu za Glavnu skupštinu najavio i formalnu odluku o pripajanju Valamar grupe i Valamar Adria holdinga društvu Riviera Adriji.

  Cilj ovog pripajanja je da se kroz objedinjenje poslovanja i turističkog portfelja grupacije Valamar u jednu upravljačku i dioničku strukturu stvori dodana vrijednost za dioničare svih triju tvrtki. Dioničari Valamar grupe i Valamar Adria holdinga u zamjenu za svoje dosadašnje dionice dobit će dionice Riviera Adrije u omjeru 12,7891 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar Adria holdinga, odnosno 12,0056 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar grupe. Temeljni kapital nove tvrtke time će biti uvećan za 204,4 milijuna kuna. Očekuje se da će objedinjena kompanija imati više od 22 tisuće dioničara.
  – Od početka našeg ulaganja prije 15-ak godina do danas, Riviera Adria je uvijek reinvestirala dobit. Zahvalan sam dioničarima što nisu izgubili strpljenje, a to im je donijelo značajan porast vrijednosti udjela. Kao najveći dioničari i sami smo željni vidjeti dividende. Moguće je da to i uslijedi nakon što se pripajanje okonča, izjavio je ovog tjedna predsjednik Uprave EPIC grupe Franz Lanschützer za Večernji list.

  Potvrdio je da kompanija prati mogućnosti za strateška partnerstva, povezivanja i akvizicije, i to najviše na Jadranu, uključujući i neprivatizirane državne tvrtke.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.