Uncategorized

CROBEX raste 12 dana za redom

Crobex raste 12 dana za redom. To je do sada bilo samo jednom u povijesti(*), 26.9.2005. Kao kuriozitet navodim da je nakon toga u idućih godinu dana Crobex porastao oko 50% (time ne želim prognozirati ništa za ovaj slučaj). Ukupni porast ovih 12 dana je 6,75%.

Ostali duži rastovi u povijesti su jedan od 11, dva od 10 i četiri od 9 dana. Najduži pad je 11 dana.

(*): Na ZSE su podaci od 2.9.1997., a Crobex je službeno započet s računanjem 1.7.1997.

Kategorije:Uncategorized

10 replies »

  • Prvi put u povijesti 13 dana za redom rasta. Najviše je potegnula INA, ali ona nije previše važna (10% indeksa). Ukupan rast u 13 dana velikih 7,5%!

 1. A u glavnoj poslovnoj novini o tome ni riječi. Ni u medijima općenito. Optimizam i dobre vijesti zakonom zabranjeni. Isprika ako sam previdio.

 2. Događaju se pozitivne stvari u gospodarstvu i Crobex bi i dalje mogao rasti.
  24.6.2014.Agrokor bi trebao preuzeti Mercator
  Adris preuzima Croatia osiguranje a i dalje pliva u novcu i najavljuje nove akvizicije
  Za ACI su zainteresirani Adris i fondovi
  Turizam u procvatu.Pripajanja i daljnja privatizacija hotelskih tvrtki u tijeku
  Ukrajinska kriza otvara vrata za energetska ulaganja u Hrvatskoj.

  Europa i SAD.Novaca ima za 1-2 godine.FED najavljuje povečanje kamata
  tek u drugoj polovici 2015.godine a do tada otom potom
  Gospodarski optimizam iz Svijeta prelijevat će se u Hrvatsku a još kad počme predizborna predsjednička i parlamentarna kampanja.Kad nafta počme šikljat iz Jadrana i ostala obećanja napumpat će se i Crobex.

 3. Jeste li pogledali možda poziv na glavnu skupštinu Kotke? U sedmoj točki se spominje moguće ustupanje na korištenje ili darovanje zaštićenog spomenika kulture “kurije lovrec” na uglu Magistratske i Krambergerove (u dvorštu tog kompleksa su proizvodni pogoni koliko sam vidio), “zato što za sanaciju objekta nema potrebnih sredstava jer se maksimalno investira u tehnologiju i organizaciju poduzeća, a i sam objekt je ograničenog sadržaja zbog svoje zaštite…”. Nije bitno sada je li obnova neke kurije (ne znam ni što je to, crkva? župni dvor? a ne mogu naći na popisu ministarstva kulture) dobra ideja za tvornicu tekstila, nego je pitanje: može li se reći da tvrtka koja je na kraju 2013. godine imala 38m kuna danih zajmova, depozita i slično (a 2012. jedno oročenje u PBZ-u na godinu dana od 4m eura, odnosno 34m kuna odnosno 63% tadašnje aktive uz kamatnu stopu 3,5%) maksimalno investira u tehnologiju i organizaciju poduzeća? Gledajući revizorsko izvješće za 2012. godinu bojim se da se tvrtka možda previše ponaša kao banka (predsjednik Uprave bio je i direktor Krapinsko zagorske banke, banke kćeri PBZ-a) budući da dijele i dosta kredita, što nosi dodatni rizik (doduše to je djelomična svrha kamate). Recimo otpisali su kredit u iznosu od 878tis kuna, ne znam što će biti sa zajmom Orljavi s obzirom na predstečajnu nagodbu…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.