Turizam

Turizam u Dubrovniku: od ministra koji nije bio u hotelu do moguće dividende

Kako bismo bolje pojmili zemlju u kojoj živimo, podsjetimo se ovog intervjua ministra turizma iz 2008.: ‘Hrvatski hoteli su bolji od američkih’ (?!)

(Jednako tako, i hrvatski automobili i telefoni su bolji od američkih.)

Iz njega:

… No, na pitanje da nam kaže imena pet najboljih hotela koje je posjetio u Hrvatskoj, ministar turizma nije se mogao sjetiti.

– Možda neki u Dubrovniku?
– U Dubrovniku nikad nisam odsjedao u hotelu. Ali bio sam na kavi u onom… Dajte mi pomozite.

Fast Forward do otvaranja Valamaravog hotela s 5* u Dubrovniku i jučerašnjeg mini intervjua g. Lanschützera u VL:

– Cilj je uskladiti interese dioničara iz različitih tvrtki naše grupacije i stvoriti jasnu vrijednosnu propoziciju kroz konsolidaciju turističkog portfelja, poslovanja i dioničarske strukture u jednu moćnu tvrtku. S obzirom na to da će buduća Valamar Riviera imati više od 22 tisuće dioničara, koji će imati više od 50 posto udjela, očekujem da će nova dionica biti likvidnija i transparentnija malim i institucionalnim investitorima. Hrvatsko tržište kapitala trebalo bi pozdraviti snažnu turističku dionicu.

Riviera Adria je uvijek reinvestirala dobit. Zahvalan sam dioničarima što nisu izgubili strpljenje, a to im je donijelo značajan porast vrijednosti udjela. Kao najveći dioničari i sami smo željni vidjeti dividende. Moguće je da to i uslijedi nakon što se pripajanje okonča.

Srećom, čini se da sve ovo ipak nije previše ovisilo o inspirativnom ministru iz 2008.

Kategorije:Turizam

14 replies »

   • Baš sam jutros razmišljao što bi se dogodilo da poslodavci mogu bruto isplaćivati izravno zaposlenicima koji bi onda mogli angažirati znalce i poznavaoce poreznih trikova (da ne spomenem kombinacije sa stranim računima) tako da im optimiraju davanja državi.

    I koliko dugo bismo još hranili premetače papira u raznim parazitskim organizacijama.

    Al nema veze, pošto ćemo uskoro prodavati naftu i biti novi Katar, zapravo nema problema 🙂

    • a zamislite koja se npr. lijepa polica osiguranja može plaćati s 1.100 kn/mj.? uzeo sam taj iznos jer je to otprilike iznos doprinosa za zdravstvo na trenutnu prosječnu neto plaću u Zgb..

    • Polica onako, vjerojatno bi imali priliku jednom godišnje otići u neke toplice u Finskoj.

     Da ne spomenem koliko bi plaćanja npr. proizvođačima lijekova bila efikasnija. Ili nabavka npr. ortopedskih pomagala troškovno efikasnija (navode se marže od po 1000% na preferirane dobavljače, a nitko živ ne kontrolira, luda kuća, pogotovo na moru).

     Uopće, što je već 100 puta ponovljeno ovdje, nema JEDNOG primjera državno upravljanog sustava ili tvrtke koji je bio bolji od privatnog. Ikad.
     Možda jedina iznimka je primarna zdravstvena zaštita, ali nekako mi miriši i da je Obamacare bolji od HZZO?

 1. Ništa s njima ili bez njih.Odnosno firme bi možda počele raditi po tržišnim načelima ako bi u njima bili sposobni menadžeri.Agrokor kreditom u Sberbank otvara
  tržište za svoj biznis i u Rusiji.Kapital ne poznaje granice ali prepoznaje naše budale.

 2. Gospodine Bakiću
  Imam 300 dionica Arnt od 75-90 kn i ovo sada me već pomalo plaši. Cifra dobiti postaje nestvarna. Trebao bi kratiti a vidim (ako se ne varam) vi još
  uvijek dokupljujete, Znam da se događa ono što ste sto puta objasnili ali ovako brzo i snažno me skoro brine. Neću van pa što bude ne zbog još veće dobiti nego zbog vjere u dionicu i činjenice koju stalno objašnjavate. Neću van ni iz Korfa iako ga imam od 60-69 kn ako dođe dividenda to će biti ostvarenja sna, Stvarno uspješne priče koje ste prepoznali prije dosta godina. Turističke dionice (dobitne) koje ste nesebično podijelili sa nama dolaze na svoje mjesto dok one druge koje su igrama države i fondova bile nerealno visoko isto dolaze na svoje mjesto. Ne veselim se padu ni jedne dionice još manje indexu ali jednostavno nekada je lijepo biti u pravu. Još jednom veliko hvala Vama i vašoj energiji za pisanje ovog bloga. Koje je želio stvarno je mogao naučiti puno o dionicama, investiranju, politici i kako se zdravo razmišlja o životu i životnim načelima. Prema trolovima budite još žešći jer za liječenje svojih frustracija mogu se obratiti nadležnim ustanovama.
  Živjeli

 3. Čini mi se da ono što su bili KORF i ARNT prije dvije godine, to bi sada mogao biti SLRS naravno ako postane profitabilan, a vjerujem da hoće). Btw današnja likvidnost je bila 400 tis.kn.

 4. Danas zanimljiv članak u JL. Na jesen se očekuje dobivanje lokacijske dozvole za projekt Golf-park. Osim toga trebala bi krenuti i obnova hotela Belveder (investitor iz Rusije), nova marina, zračni terminal..Tu su još i natječaji za Kupare, hotele Maestral, a o projektu Tri sestrice se nije neko vrijeme govorilo. Dubrovnik postaje malo gradilište i baš je lijepo vidjeti razvoj destinacije i koliko to znači za lokalno stanovništvo (nova radna mjesta i veća potrošnja za domaće ugostitelje), a i samu Hrvatsku.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.