DDJH

Skupština ĐĐ

Rijetko pozitivna skupština ĐĐ. Detaljniji izvještaj kasnije.
Za sada:
– rijetko suglasje i međusobno uvažavanje privatnih vanjskih ulagača i radnika-dioničara, najvećeg dioničara – države, i nove uprave
– (po mom sudu) vrlo pametan prijedlog za dokapitalizaciju koji je usvojen sa 100% glasova
– otvorena kritika teške državne šape i uhljebništva u ĐĐ, što je vjerojtno pri kraju, o razrješnicama se glasalo odvojeno, na koncu su svi dobili, neki sa 100% glasova, neki samo zato jer je država tako glasala
– optimističan nastup uprave.

Hvala svim kolegama dioničarima koji su prisustvovali!

Kao što znate dioničar sam ĐĐ i ovo nije nikakva preporuka za kupnju ili prodaju dionica.

Kategorije:DDJH

51 replies »

 1. Odbijen je Vaš prijedlog za dokap po 40kn. Stavili ste dosta oprimističan post na blog, i općenito ostavljate pozitivan dojam u vezi skupštine.

  Gdje je catch? 🙂

 2. Ovo što ste naveli “suglasje i međusobno uvažavanje privatnih vanjskih ulagača i radnika-dioničara, najvećeg dioničara – države, i nove uprave”
  je sjajna stvar – dovoljno je bilo vidjeti događanja u Petrokemiji.
  Drago mi je da se ne spominju sindikati, zna se njihovo polje djelovanja.

 3. Uz vrlo pozitivnu i konstruktivnu atmosferu i fer prijedlog Uprave za dokap, istaknuo bih samo nekoliko momenata iz rasprave. Razrješnice su prošle, ali mi mali glasali protiv bivšem PU i nekim članovima NO. Pitali smo predstavnika države za stav i razloge zbog kojih su pristali na smjenu. On rekao da ima svoje privatno mišljenje, a službeno stajalište “kuće” koju zastupa odbio dati. Nitko ga nije ni pitao za privatno mišljenje, nego kako jedan od vlasnika vidi situaciju, je li takva uprava i upravljanje bilo dobro ili štetno za Društvo, što će se postići smjenom, što se očekuje od nove Uprave…? Tipično i arogantno ponašanje “države”. Pred svemoćnom državom i njegovim veličanstvom državnim službenikom imaš pasti ničice i biti kuš. I nemaš što pitati, osim svako četiri godine zaokružiti nešto na komadu papira. Zaboravljaju samo dvije stvari. Istinska demokracija ne funkcionira tako, a na Skupštinama ne nastupaju pred svojim uhljebničkim podanicima, nego pred sebi ravnima. Čak i ravnijima jer mi na Skupštine dolazimo svojim novcem, ne NAŠIM kao oni. Na kraju krajeva, pristati na smjenu, a ipak mu dati razrješnicu, kakav je to stav?

  Kako mi Đuro dosada nije baš bio u fokusu, moram priznati da sam ostao konsterniran kad sam saznao da je predsjednik NO dvaput eskivirao glasanje i donošenje odluke o smjeni ili ostanku bivšeg PU!!! Za Boga miloga, pa to mu je posao, zato i sjedi tamo, a ne da konzumira izborni, paraizborni i koalicijski plijen. Naspram toga, čak i davnašnja Klausova izjava da pristaje na smjenu jednog od bivših PU protiv svoje savjesti, djeluje profesionalno i karakterno, koliko god se ne slagali s njom. Ali ovako sjediti u NO, a ne iznijeti stav, ne donijeti tako važnu odluku i slijedom nje podnijeti sve konzekvence, osobne, statusne i političke, apsolutno je skandalozno. Nenad mu je vrlo jasno rekao da ne zaslužuje i nema što tražiti u NO. Na raspravi prije glasanja o drugom članu NO, bilo je i smijeha. Nenad rekao da je uguglao uhljeb i izbacilo mu sliku i ime tog člana NO. 😀

  Bila je i živa rasprava za izbor novog revizora. Protuprijedlog nije prošao, a o detaljima bi mogao ponešto napisati drugi dioničar vičniji materiji.

  • To ste u pravu Dandy, ali ja nisam obraćao pažnju na ponašanje predstavnika države, to je njihov standardni gard, koji je za svaku osudu. Oko supstancijalnih stvari su se ponijeli kako je trebalo.

   Znači sad imamo situaiju da mogu upisivati i stranci i stoga se može pojaviti praktički svatko (iako mogu samo fondovi, jasno da fond može kupiti i onda prodati kome hoće), i mislim da će si mnogi omći izračunati da li im vrijedi za te novce ‘poklopiti’ firmu s takvim mogućim poslovima. Tako da u provm krugu očekujem upis na gornjem kraju raspona. Postojeći dioničari su pak dobili besplatnu opciju, naime pravo da kupe svoj dio po cijeni koja će se odrediti prije kraja njihova upisa, što je jako dobro, puno bolje nego u mom protuprijedlogu. A iz mnog protuprijedloga je usvojen taj dio da stranci mogu upisati, to je ključno. Naime, po mom sudu ovo treba gledati kao private equity / mezzanin deal, a ne kao obični upis dionica kao što je bilo Ledo ili ATGR. Zamislite da je ĐĐ startup koji već sad može poslovati preko 0, a ima dobre šanse da dobije koji veliki posao, recimo ovaj u Kuvajtu koji vjerojatno nije manji od 500 mil. eura. Da ste npr. Airbus (jedan od dva dioničara Patrije: http://www.patria.fi/EN/About+Patria/Corporate+Governance/index.html ), da li biste htjeli da neki normalni, vama prijateljski fond, ‘poklopi’ ĐĐ za 20 mil. eura koje se k tome uplaćuju u firmu?

   Ovo je radikalno drugačije od prvotnog prijedloga 20-23 samo za hrvatske ulagače, to je kao nebo i zemlja.

   • Što znači tih 500 mil eura? Kolike su tu marže? DDJH je i do sada znao imati poveće prihode, al su troškovi sve pojeli i dobit je bila zanemariva. Koliko možemo mi dioničari u ovim poslovima očekivati novog kapitala?

    • Nek’ je Đurina marža samo 10%, a cijeli posao razvucite na 2 godine. U prvoj godini već si pokrio ovogodišnji gubitak (iako si ga već pokrio i ojačao kapitalnu bazu) i 10-tak milijuna € si u profitu, a u drugoj 20-25 milijuna samo od tog posla. Vjerojatno će se razvijati i drugi biznisi a ima pomaka već i sada, iako više stjecajem sretnih okolnosti po Đuru jer je nešto konkurencije otišlo u stečaj. S tim se već može ponešto napraviti u smislu restrukturiranja firme i modernizacije pogona i proizvodnje. Da ne govorimo o referencama za dobivanje novih poslova.

 4. Potpisujem gore navedeno.

  Pohvalio bi i zahvalio predstavniku radnika dioničara ĐĐ(nažalost nisam zapamtio njegovo ime) na iznošenju istine oko događaja koji su se događali u zadnjim danima šefovanja g. Kovačevića.

  Moje osobno mišljenje da smo kao manjinski dioničar na GS bili složni i da smo to pred upravom i pokazali.

  Također sam mišljenja da je predstavnik države imao što reći svojima kada se vratio u ZG (o HNS-u i što mislimo o politici u ĐĐ).

 5. skupština riviere 20.8.2014

  Od korporativnih vijesti valja napomenuti da je izdano izvješće o pripajanju društva Valamar Adria holdinga d.d. i Valamar grupe d.d. društvu Riviera Adria d.d. Prilikom pripajanja je izvršena procjena imovine sve 3 društva. Prema procijeni, vrijednost RIVP-R-A je procijenjena na 18,2568 HRK, VLHO-R-A je procijenjena na 219,1842 HRK, a KORF-RA je procijenjena na 233,4876 HRK.

 6. Za dioničare je odlična vijest da u dokapu mogu sudjelovati strani ulagači, nadamo se da neki od njih prate situaciju oko DDJH i da će naći svoj interes. Borili se Hrvati stoljećima za neovisnost a nakon svega par godina ako nisu članovi državne kaste, mole boga da im stranac upravlja imovinom. Mučna je ova situacija sa politički nametnutim horor-upravama, pa zar tome nikako da dođe kraj? Zar baš sve treba satrti da bi zadovoljili stranačke kvote i uhljebljeničke interese? Kakvi su to ljudi?

 7. Davore…nažalost to su ti “zombi uprave”…jedina parola im je use i nase!Sve ostalo je nevažno dokle god ne dođe do smjene generacija koje će početi razmišljati i djelovati na razini EU a ne po starom socijalističkom načelu.Ptkm kao i Đuro imaju tu posljednju šansu da krenu u kapitalističkom smjeru jer drugo im ne preostaje nakon što su ih “naši”satrli….ili propast u što ne vjerujem jer ne mogu baš sve firme zatući,moraju imati i svjetlijih primjera na kojima će graditi buduće političke bodove…

 8. Iako je u prethodnim komentarima više-manje sve obuhvaćeno, te se iz istih mogla dobiti jasna slika sa same rasprave, ja ću se samo osvrnuti na par detalja kao jasan primjer o elementima na kojima mi kao dioničari trebamo staviti još veći fokus ubuduće.
  Još i danas mi iz glave ne izlazi jedna rečenica revizora, prisutnog na samoj raspravi, da su oni svoje mišljenje oko realnosti naplativosti potraživanja od povezanih osoba (rezervacija cca 180 mil kn) ranijih godina bazirali na informacijama iz razgovora sa Upravom. To je apsolutno pogrešno i krši osnovna načela struke – revizor bi trebao svoju ocjenu bazirati isključivo na bazi međunarodnih standarada i biti “izoliran” od uvjeravanja Uprave, koja može imati za cilj skrivanje nekih stavaka koje im ne idu u prilog i mogu postaviti pitanje njihove odgovornosti.
  Isto tako prilično “rastezljivo” zvuči pojašnjenje da su nakon toliko godina sada sva potraživanja odjednom postala sporna i nenaplativa, a prijašnjih godina nisu bila tako okarakterizirana – naglašavam da je i prijašnjih godina bio isti revizor – što se u njegovom gledištu “istoga” sada promijenilo ??
  Tu dolazimo do nužne potrebe da se svakih par godina izglasa novi revizor, a ne da se jedan previše “udomaći”…
  Objašnjenje revizora da će se s tim “otpisanim” potraživanjima vjerojatno ove godine napraviti dokapitalizacija povezanih društava, a da isto neće (??!!) imati kontra efekt (pozitivan) na RDG-u u idućem razdoblju baš i nije logično, niti je utemeljeno na stručnoj praksi…
  I na kraju, bez obzira što je predstavnik Države napomenuo da glasa po dobivenom “diktatu”, mislim da je sama rasprava pomogla da i on u svojoj kući kaže što je vidio i čuo, pa će možda i DUUDI na idućim skupštinama gdje će prisustvovati kao dioničar donositi odluke u skladu sa interesima Države kao dioničara, a ne po političkom diktatu. Postupci pojedinaca u NO prilikom donošenja ključnih odluka za Društvo (glasanje o povjerenju Predsjedniku Uprave) i “bježanje” iz sobe, da se ne zamjere stranačkim prijateljima i stranci… sramota !!!
  Unatoč svemu gore navedenome, mišljenja sam da bi na kraju ova priča mogla imati pozitivan kraj i da bi možda mogla biti ogledni primjerak za neka druga Društva koja nisu na vrijeme prepoznala trenutak za nužne promjene, kao i činjenicu da je svakom dioničaru apsolutno u interesu dobro poslovanje i dobar rezultat Društva, ali da se to ne može ostvariti i bez velikog doprinosa samog Društva, tj. onih koji su odgovorni za donošenje, ponekad i ne baš popularnih odluka, ali tu odgovornost nose mjesta na kojima oni sjede…
  Na nedavnoj prezentaciji rada i planova DUUDI-a, čelnik istoga je uz sve samohvale i ambiciozne planove za budućnost, gdje je najavio da će se i uprave državnih firmi birati drugačije nego do sada (to bi bio ogroman zaokret) i da će se tražiti odgovornost, naveo Petrokemiju kao primjer trenutno lošega rezultata, ali i najavio da će je Država dokapitalizirati – nadamo se samo da će sada drugačije paziti na svoj ulog (zapravo naš novac, kojim samo ona upravlja)…

  • Da, potpuno je jasno da je trenutni revizor previše doma u Đuri. I meni je zazvonilo kada je rekao da je povjerovao uvjeravanjima Uprave. Činilo mi se da tomu ne smije biti tako, ali nisam bio siguran, pa nisam reagirao. Uglavnom, podlegao je pritisku Uprava što je nedopustivo i neprofesionalno, i to u državnoj firmi gdje se Uprave mijenjaju kao čarape. Ipak, vjerujem i nadam se da će ova Uprava ostati i opstati. Imam osjećaj da PU ima želju i strast, zna što želi i kako to učiniti. Tako mi instinkt govori, vidjet ćemo što će biti. Što se države tiče i DUUDI-ja, s njima nikad nisi siguran. Naravno da ovakav dokap ne bi prošao da država nije dala amen. Ali to je bilo sada, gdje piše da će se i idući put postupiti racionalno? Začas su izbori, doći će neki novi kauboji, možda i ukinu DUUDI i osnuju nešto drugo i počnu izvoditi neke svoje bijesne gliste. Srećom, čini se da ih Đuro neće dočekati, pa im možemo pokazati srednjaka. 😀 Jer ovaj dokap, uz malo sreće, je ujedno i privatizacija. Ako dobro razumijem i uđu stranci, država pada debelo dolje, možda i ispod 25%. Neće puno ostati ni za mirovince, ionako su paradržava, k tomu i trapavi paceri u dokapitalizacijama. Nisu ni Đuro ni Ptkm za njih, nemaju oni ni viziju, ni ideju što bi s time. Za nijh su Adris ili Ht i dividende od 2,5 ili 7,5%, pa da svake godine u fotofinišu pobjeđuju inflaciju. Kad Đuro dođe u taj stadij nek’ onda uđu. Bolje i tako nego da se igraju i prave štetu i sebi i penzijama na Ingrama i nexeima. Eto, čini se da je pala još jedna dogma da se vojna industrija ne može i ne smije privatizirati. Gdje to piše, molim lijepo? U US je sva privatna, a moćna država odličan i izdašan kupac tehnološki superiornih proizvoda. Pogotovo kod Đure gdje samo jedan segment biznisa vojnog karaktera. Pošto Hr nije Us, ako želi pomoći Đuri, država i politika najbolje to mogu lobiranjem. Opet dolazi Hochstein, Us naš saveznik i prijatelj treba nešto od nas, momci su nam u Afganistanu, imamo još kratko vrijeme Kitarovićku u NATO (ali utjecaj, kontakti i poznanstva ostaju). Imamo puno pravo i dobru pregovaračku poziciju za tražiti dio kolača u arapskom svijetu, iako na natječajima konkuriraju i američki proizvođači. Njima ništa posebno, nama bi posao od 500 ili 700 milijuna € dao zrak za život. Valjda će konačno netko prepoznati da je jedini istinski državni interes onaj ekonomski.

  • Prodaja udjela u Luci Ploče i Ht-u nešto manje od 500 milijuna kuna. I jedva da će doteći za planirano u ovoj i idućoj godini u Ptkm. I to samo da bi se sanirala šteta i vratilo sat unatrag na stanje iz 2010. A gdje je sve ostalo? Hoće li država naći načina da naplati barem nešto iz nemale Jaguštove imovine? A i otpremnine vidim vrlo velikodušne. 100 milijuna planiranih u ovoj godini u tu svrhu, čini između 200 i 225000 kuna bruto po otpuštenoj glavi. U ovoj zemlji se itekako isplati mrziti kapital, još uvijek. Tako je to gdje država i sindikati kolo vode. Uvijek ispadne jednima mater, drugima maćeha.

  • Ne smije se dijeliti prema uvjetima kupnje. Ali kaže da Šeik ima preferiranu opciju, ali da čeka pravi trenutak da ju ‘obznani’.

  • Kada će taj pravi trenutak kod Kuvajćana?
   Ako čekaju da partner prvo konsolidira vlastite redove, jedna obznana takve vrste sigurno bi bila dobar katalizator.
   Ili je bolje da se prvo počiste državni manekeni.

 9. Zanimljivo…koji je to pravi trenutak za šeika,s obzirom da je nedavno bio u posjeti đurici general iz Kuvajta i vidio cijeli kompleks od nadam se budućeg proizvođača a sigurno su razmjenili međusobne informacije tako da su upoznati sa situacijom dokapa pa se nekako nadam da bi mogli biti zainteresirani…

 10. Ups…omaklo mi se…tako silno išćekujem ovaj posao da su mi svi arapi više isti…a kad se otvori onda neće ostat samo na jednome…

 11. Gledam ddjh top 10 i cerp je unutra. Ali moguće zbog prodaje dionice dosadašnjeg broja 10, tako da je cerp došao na njegovo mjesto…

  • CERP miruje, a opet je ispao Market maker (Erste), to je ono što sam govorio, da mislim da je bio uhvaćen u raskoraku (s malom zalihom), možda je i dalje tako, to ćete vidjeti po tome kako se postavio. Po mom sudu ako bude imao veliki bid-ask spread (2 kn, tj. oko 4%) i ponudu na prodaju visoko, onda je ‘kratak’ u tim dionicama i moguće je da će morati agresivno kupovati.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.