Uncategorized

Hrvatska: kronična bol

Hrvatska je u bolnom konfliktu između akutne i kronične boli, to objašnjava i eskalaciju populizma

Pogledajmo razgovor s Vilayanurom Ramachandranom na Edge.org Adventures in behvavioral neurology – or – what neurology can tell us about human nature.

U njemu se lijepo objašnjava kako postoje dvije vrste boli:
– mobilizirajuća bol: akutna bol koja tjera na akciju, kao kad se opečete
– imobilizirajuća bok: kronična bol koja traži mirovanje, kao kod loma ruke.

Ramachandran to ovako objašnjava:

It turns out there are two kinds of pain. We think of pain as one thing subjectively, but evolutionarily there are two kinds: there is acute pain and there’s chronic pain. Acute pain occurs when you touch a flame or a hot kettle and you say, “Ouch,” and you withdraw your hand. Chronic pain is when there’s gangrene or a fracture, typically a fracture and there’s excruciating pain caused by the fracture and your hand becomes immobilized – you don’t withdraw it. What’s the evolution? Even though they feel the same perceptually, evolutionarily they’re very, very different.

The function of acute pain is to mobilize the hand and remove it from the source of tissue injury to protect the hand. Chronic pain is the exact opposite. When there’s an injury to a metacarpal bone, your hand freezes up and gets “paralyzed” temporarily. It’s excruciatingly painful. Any attempt to move it is painful so you don’t move the arm. In the case of acute pain you mobilize the arm rapidly. In the case of chronic pain you immobilize it. Why? Because moving it would cause further tissue injury. So it’s a protective reflex—immobilization. And then, of course, as the injury heals you start moving your hand again and the pain goes away. That’s a normal cause of events.

Međutim, postoji i potpuno iracionalna, ‘zamišljena’, kronična imobilizirajuća bol:

But in a certain proportion of patients, stroke patients and in a certain proportion of patients with a tiny, little fracture, even a little hairline fracture, or ruptured ligament, the pain persists with a vengeance. Even after the injury is healed, even as the fracture is healed, the pain persists for weeks, months, years, sometimes for life, for decades. Not only does the pain persist, the hand gets swollen and paralyzed, the pain spreads over the entire hand. This from just an injury to one little bone and it involves the entire hand, the entire forearm. There’s swelling of the hand, swelling of the arm, warmth, inflammation—all of that takes place on the arm. Again, you’re stuck with it and there’s no known treatment that works.

Hrvatska je upravo takva. Hrvatsku demotivira ogromna imobilizirajuća bol, strah od promjena (micanja) koje zapravo uopće ne bi bolile. Metafore mogu ići i dalje: je li ‘otečena podlaktica’ nabujali javni sektor?

No, problem nastaje kad se imobilizirajuća bol suoči s akutnom, kao što je to u Hrvatskoj. Kada npr. ruka koja se ne može pomaknuti ‘jer bi to jako bolilo’, leži na stolu koji gori i vatra već počinje peći.

Ruka već počinje peći, ali imobilizirajuća bol ‘zna’ da će se ruka morati pomaknuti i da će zbog micanja nastati, eskalirati ta imobilizirajuća bol. Imobolizirajuća bol ‘paničari’ (ovo su jasno metafore na metafore), zamišljena bol je sve jača.

I upravo zato jer se Hrvatska mora mijenjati, mora početi micati, zadnjih godina imamo eskalaciju populizma, otpor promjenama je sve jači. Predsjednik države: Josipović udario po liberalnom kapitalizmu. Premijer: srednji put (tj. ne radimo ništa). Reforme su lažne, od njih se odustaje ili su marginalne.

I što će se na koncu dogoditi? Ruka će se morati pomaknuti – to je jasno! To će biti uz manje ili veće opekotine. A kad se prvi put pomakne, vidjet će se da kronična bol bila zamišljena, micanje uopće neće boliti.

Mijenja se onaj tko se ne mijenja. Hrvatska je mentalno i ekonomski danas radikalno drugačija zemlja nego prije 20, 10 ili 7 godina – upravo zato jer se nije mijenjala.

Međutim, jako je dobro da je doktor u sobi. Iako populizam zaista eskalira, pa tako naši političari sad viču da će ‘braniti’ raju od EU, imamo ovu izrazito pozitivnu naslovnicu JL od prije neki dan (ajde da i to dočekamo):

hrtvaska pod prinudnom upravom

To znači da kad nam izgore prste i napokon pomaknemu ruku, doktor je tu: koji će nam povezati ruku i spasiti nas od gangrene.

Kategorije:Uncategorized

124 replies »

 1. Dodatni komentar na naslovnicu – zapravo će nam EU ispasti zgodan hedge od rizika kompetencije u vladajućim strukturama. Moje pitanje je sad samo da li biti “all-in” u dionicama, i tu mi se turizam čini kao optimalni odabir obzirom na vjerojatnu perspektivu rasta kroz kraći i srednji rok ili hedgati prebacivanjem dijela nematerijalne imovine npr. u Austriju.

  Čisto gledam godinu i pol unaprijed (iz perspektive NAŠIH worst case, iz naše (dioničarske) perspektive best case), što bi neki stečajni upravitelj počeo raditi – otpuštanja u javnom sektoru su ziher korak ali pitanje što se onda događa sa potrošnjom koja će neminovno pasti (a već je i ovako niska, čisto po “birc-testu”, cijene kave, mi se čini da smo već negdje pred deflacijom).

  Dajbože pa se netko sjeti počistiti administrativne pi**arije i birokratske gluposti pa se npr. ono što je Hitro.hr imao ideju napravi da se zapravo i dogodi, a ne da kojekakvi papci izmisle dodatna pravila zašto se nešto ne može pojednostaviti (u strahu za svoj posao vjerojatno…)

  Isto tako, u tim uvjetima pitanje da li bi tečaj ostao stabilan – bez obzira što smo eurizirani pa time jako možemo osjetiti jača tečajna ljuljanja (obzirom da putujem, vidim što se događa sa tečajem prema drugim valutama osim EUR), i aprecijacija i deprecijacija ima svoje posljedice, što prema unutra što prema van (ak se mene pita, aprecijacija da se možda nekako ubrza domaće kolanje novca i dio otplata dugova, kroz recimo 2-3 godine, pa potom deprecijacija da (dajbože) nove firme izvoznici mogu konkurirati na vanjskom tržištu.

 2. Ova prinudna uprava EU je nešto čemu sam se nadao kada sam glasao ZA EU. Čim, čim prije ,tim ,tim bolje. Jučer je već bilo kasno.

 3. Hoćeš provesti reforme, a stoperi ti glavni igrači. Probali su neki tako, pa smo vidjeli sinoć kako i koliko su fasovali od sistematičnih, inteligentnih i konkurentnih Nijemaca. Još kad imaš napadače koje uhvati padavica čim osjete povjetarac od jurećeg protivničkog beka i molećivim pogledom prose suca za penal, samo je pitanje sreće i okolnosti na koje nemaš nikakav utjecaj ni odgovor, koliko loše će stvar završiti. Dobro ne može nikako.

  Brazilci su imali samo dva, a naša “momčad” sastavljena isključivo od stopera. K tomu se stalno svađaju i kopaju oči jedni drugima, osim kad se dijele premije. 😀

  Kad su siroti Brazilci u vlastitoj kući doživjeli takav nogometni masakr, što li tek nas čeka u ekonomiji?

  • Alene naravno da nema vremena,znaju oni svi to jako dobro jer u hrvatskoj postoje tkz. prikriveni javni dugovi koje je sanader još za njegovog mandata razdvajao od države,i grci su jedno vrijeme varali dok ih nisu skužili…
   Ne da nema vremena za čekanje nego je jako upitno uopće ima li više vremena da se spasi što se spasiti da,teško da bi i tim ekonomskih nobelovaca danas hrvatskoj mogao sa sigurnošću reći dali je kasno ili nije,naravno nikada nije kasno jer svako odugovlačenje povećava cijenu koju ćemo kao društvo platiti a ako platimo tu cijenu u ovoj zemlji je jako važno da znamo imenom i prezimenom sve ljude koji su imali najveću odgovornost za to što nam se dogodilo,ne zato da ih kaznimo i strpamo u zatvor nego da svi sljedeći iza njih znaju da postoji u politici odgovornost i polaganje računa prema društvu i zajednici,ne možeš dovesti zemlju u bankrot a nastaviti šetati tom zemljom uzdignute glave,e to mi moramo spriječiti,ne ići ćeš ponizno i pognute glave sa grižnjom savjesti što nisi napravio ono što si morao jer ako dopustimo da bude drugačije i našoj djeci će se ponavljati takve stvari…

  • Svi u hrvatskoj pricaju u cetvrtom licu: mora se ovo, trebalo bi ono… A tko bi to morao, i tko to bude?

   Mislim da se svi koji bi u hrvatskoj potencijalno mogli upravljati zemljom mogu podijeliti u tri grupe. Prvu cine oni koji bi se ponasali isto kao i svi dosad — kupovali skupe aute, namjestalji uhljebitelje i slicno — jer ne znaju nista drugo. Drugu cine oni koji bi nesto htjeli napraviti, ali ne bi jer bi ih razne mafije uhvatile za jaja, pa bi zavrsili kao i ovi prvi; uvjeren sam da se takvo nesto dogodilo Sanaderu, a vjerojatno i jos nekima. A treca, najmanja, su oni koji bi htjeli nesto napraviti a ne bi ih se moglo uhvatiti za jaja; oni bi u najboljem slucaju dobili po nosu od prve dvije, a u najgorem stradali.

   Otkad sam otisao, sve sam vise siguran da u hrvatskoj glavnu rijec ima jedna vrlo mocna i bogata skupina, koja djeluje u javnosti i nitko je vec cetvrt stoljeca nimalo ozbiljnije ne dira, vec joj moc samo raste. I uvjeren sam da ta skupina zna jako dobro zastititi svoje interese izravnom kontrolom onih koji su formalno na vlasti.

   • Berislave mislim da precjenjujete ulogu te tkz. bogate skupine?Što znači u hrvatskoj za vas bogatstvo?Dali je bogat čovjek koji ima 10-20 milijuna eura na švicarskim bankama,nekretnine,jahte i ostalo koji uopće više i ne učestvuje u gospodarstvu,taj vjerojatno i ne živi stalno u hrvatskoj ili je bogat onaj koji ima 10 tisuća zaposlenih,
    firma je dužna kao grčka,koprca se iz mjeseca u mjesec kako platiti sve te plaće i sutra može ostati bez svega toga i da uz to još ne može slobodno šetati ulicom da mu netko ne razbije glavu jer mu nije isplatio 5 ili 10 plaća?To mi prvo sami sa sobom moramo riješiti tko je kod nas bogat i što je to ustvari bogatstvo?Mislim da mi precjenjujemo ulogu tkz. bogataša u našem društvu.Mislim da je naš najveći problem što mi ne poštujemo vlasnike firmi koji imaju tisuće zaposlenih i ne znamo vrednovati koliko to znači za doprinos društvu ali tu se opet vraćamo na socijalizam.
    A ako je netko lopov ne može on biti kriv za NAŠU nesposobnost da formiramo institucije koje će se sa time adekvatno nositi,mi stalno tražimo neke izgovore u tkz.bogatima,moćnicima,vanzemaljcima,masonima,
    udbašima,stranim plaćenicima jer sami nismo u stanju izgraditi uređenu kapitalističku državu?Pa nije za kirina u virovitici glasao todorić ili branko roglić nego narod,odnosno mi?Nije sanadera donjela poplava nego mi na izborima i to dva puta jer nas je kupio socijalizmom a kao što rekoh svi u ovoj zemlji pričaju o pravima i traže od političara da im ih isporučuju a nitko ne govori o obavezama koje proistječu iz tih prava?

  • Ne znam jeste li vidjeli kako je HRT prenio informaciju o tom okruglom stolu? Prilog na kraju Dnevnika, u trajanju od 2 minute, i većinu od te dvije minute Ribić urla iz gledališta kako je on odavno podržavao reforme…

   Dakle umjesto da čujemo koju pametnu od Dalićke ili Šonje, mi po stoti put slušamo sindikalca koji prima 14000kn neto mjesečno (i, baj d vej, nedavno su preselili u novu sindikalnu zgradu – nadam se da su članovi sindikata zadovoljni gdje ide njihov teško zarađeni novac od plaća) i koji je protiv svega, a pogotovo onog što ugrožava njegov status i primanja.

   Pa ni u Jugoslaviji nisu sindikalci dobijali takvu medijsku pozornost kao u ovoj “neoliberalnoj” Hrvatskoj.

 4. Ima jedan veliki problem u svim ovim teorijama,idu predsjednički pa parlamentarni izbori a NAŠI političari tu ginu za sebe i spašavaju svoja radna mjesta,ne zaboravite da i oni imaju stambene kredite i da žene doma vrište što će im se dogoditi ako izgube posao,pritisci da se populizam nastavi su ogromni.Josipoviću je recimo trebala podrška vladajućih stranaka pa je opet izašao vani i izjasnio se kontra outsourcinga a mogao je jednostavno reći da je to stvar vlade,da nije u rukama imao analize i sve relevantne podatke,mogao se izvući kako god, kao što to stalno i ponavlja da to nije njegova ingerencija,međutim shvatio je da se prikupljaju potpisi i da bi mu ta izjava išla maksimalno u prilog i tada ga nije interesiralo ništa drugo,kakve uštede kada su tu glasovi?Tko te pita za održivost financija?
  Kao drugo ne zaboravite da i svi gospodarski savjetnici kako premijera tako i predsjednika isto žele još jedan mandat,ministri i njihovi timovi isto,masu je tu osobnih interesa i tada svaka zdrava logika i pamet pada u vodu.Ne može reforme raditi premijer koji ima klimavu stolicu u stranci koja želi da imaju visoku popularnost da ih što više u sljedećem mandatu uzme radno mjesto.
  Apetiti su ogromni,ne brine njih stanje u državi,to je u drugom planu,njih brine popularnost stranke i kvote koje će se dijeliti sljedeći mandat…
  Zato je za hrvatsku jako važno da predsjednički i parlamentarni izbori budu istovremeno ali kako sada stvari stoje ništa od toga…
  Nama se u ovoj krizi sve krivo posložili,prvo nam nakon onoga sumraka sa sanaderom je došla premijerka bez pravog legitimiteta u svojoj stranci ali i bez legitimiteta na izborima koja kao takva defakto nije mogla učiniti ništa,onda nam se ukazao josipović sa politikom čistog socijalizma,onda nam dođe vlada koja je sve gospodarske probleme naslonila na čovjeka koji je bio sa pola noge u zatvoru jer je izazvao sudar u mađarskoj,kada se malo vlada oporavila od toga i krenula u neke mini reforme,digne se komadina i rijeka,svade se premijer i ministar financija,danas kada je trebala proći prva mini reforma sindikati i josipović su vladi poručili;”e neće ići”,nama se u krizi sve posložilo tako kao da smo prokleti.To je samo dokaz da mi nikada nismo izašli iz socijalizma jer čim se najave mjere koje bi trebale ići u tom pravcu nastane politički kaos i rat,počupaju se socijalisti međusobno a populizam ispluta na površinu i zaustavi sve reformske procese…

  Znate li koliku snagu i značenje ima josipovićevo očitovanje o outsourcingu,pa ta izjava znatno premašuje okvire samog outsourcinga,to je poruka koja zaustavlja sve osjetljive reformske procese i daje snažnu potporu svim onim snagama u zemlji koje su antireformski raspoložene,to im je snažan vjetar u leđa a vladi jasna poruka kako će se provesti kod sličnih stvari…To je u simboličnom smislu “balvan revolucija”,jasno je vladi poslana poruka od strane sindikata i predsjednika koji crtu smiju a koju ne smiju proći.Jučer slušam ribiča i on kaže da sindikati nisu kočnica reformama nego političari,to je noturna laž jer su i sindikati i 90% političara u zajedničkoj misiji zaustavljanja svih reformi u društvu…Kako su sijali tako će žnjeti!Razbiti će im se bumerang o glavu a biti će tako iznenađeni da i neće znati što im se dogodilo,nažalost to čeka i čitavo društvo,svi ćemo postati kolaterala tih neodgovornih politika i postupaka.Ali tražili smo gledajmo!
  Bolje nismo ni zaslužili!Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

 5. Kad Martina Dalić unaprijed priznaje (hrabro od nje, obzirom da će očito biti u nemilosti Vođe) da od reformi i u idućoj Vladi nema ništa , vrijeme je da uleti pedantni Nijemac ili Skandinavac i najzad počne pospremati sav ovaj nerad,korupciju i raditi poteze koje nitko neće. Samo me strah da je sve ovo doseglo razinu za primjenu ratne kirurgije, a ne ambulante boli…

  • Martina Dalić ne poručuje da u sljedećoj vladi neće biti reformi nego se ona jako boji reformi pod prinudnom upravom i po diktatu jer zna što to znači za ovu zemlju,zato ona govori da se nema vremena za konsenzus jer by the way zna da niti je hrvatska veliko gospodarstvo,niti je u zoni eura niti je ona kao takva u eu nekome značajna niti koga možemo ucjenjivati,ona se pretpostavljam boji reformi preko koljena pod prinudnom upravom gdje će se razgovarati;uzmi ili ostavi?Na koncu žena zna što se dogodilo u grčkoj koja je stara članica eu,u zoni eura i puno veća i značajnija zemlja od hrvatske…

  • Glembay18,ne zaboravite da martina dalić svaki dan mora u hdz-u slušati satove marksizma od tipova kao što su goran marić a to nije lako a pogotovo nije lako ekonomskim analfabetama u hdz-u kojima to nije struka objasniti da čovjek sa titulom doktora ekonomskih znanosti govori marksističke ludosti i o ekonomijama iz vremena richarda nixona ili druga tita kada oni misle ako imaš doktorsku titulu u ekonomiji da to odmah podrazumjeva da si u pravu i da si stručnjak,njima je to šok da netko tvrdi da njihov goran govori ludosti i navlači na marksizam a marksizam je populizam i puno bolje se prima kod neupućenih ljudi od onoga što govori dalić,taj šok se meni dogodio kada sam počeo gledati američke tv kanale i pratiti financijske portale i kada sam vidio da pet doktora financija,upravitelja fondova koji upravljaju milijardama dolara i svi različito govore o pojedinoj dionici na tržištu i njenom možebitnom kretanju cijene,pitao sam se u sebi koga to oni zajebavaju,koji su to prevaranti itd,dugo mi je trebalo da skužim,to mi je bio prevelik šok jer sam mislio da su to sve najbolji stručnjaci
   svijeta i da svi oni sve znaju samo da j ljude u mozak iz svojih interesa.

   Npr. mariću po odijelu vidiš koju on ideologiju zagovara iako kažu da odijelo ne čini čovjeka ali ipak puno govori o svjetonazoru i ideologiji koju čovjek zastupa,npr za njega bi se mogao brkić lako zaljepiti,karamarko tu pliva malo je oprezniji i možda čak bliži dalićki ali ni on ne kuži nego ga malo prosvjetle ovi kada otiđe u eu ali kako će karamarko i brkić znati tko je u pravu martina dalić ili marić kada su oni danas u istom šoku kao ja kada sam počeo pratiti američke portale,tako da onda oni vjerojatno lagano upadnu u zamku da im se nametne razmišljanje da je martina dalić u službi krupnih bankara a ovi drugi umisle da je goran marić u službi komunističkih snaga koji možda utječu na njega,uvijek to završi na tim sumnjama,teško oni mogu shvatiti da oni tako misle i da imaju dijametralno suprotne stavove prema ekonomskim politikama,njima je to nejasno kada su završili istu školu.To su sukobi svjetova.

   Zato martina dalić kaže da mi još u strankama nismo riješili dali smo izašli iz socijalizma.Pa naravno da nismo,to je borba svjetova,
   kao nekada sssr ili amerika,to su blokovi u hdz-u,istočni i zapadni,samo im još fali berlinski zid?To su stranke koje nemaju izgrađenu gospodarsko-ekonomsku platformu,one još ne znaju jasno definirati jesmo li mi socijalistička država ili prokapitalistička,njima je to u drugom planu,tamo se autoritet dobija kada pukneš šakom po stolu i suznih očiju kažeš da voliš hrvatsku više nego ženu i djecu,svi se tada ustanu i plješću,smiju se i gledaju jedni druge uz odobravanje;”vidiš ovaj NAŠ je pravi,zagrlimo se tu pred svima,neka čuju da nas ima…”Tada sve pada u vodu.
   Kako ja to znam?Bio sam među prvim članovima hdz-a,početak 90-te kada pola ovih današnjih bilmeza u hdz-u nije ni promislilo ući u hdz i tu sam naučio veliku školu o NAŠIMA,znam te ljude u dušu,to su pravi NAŠI.
   Zato mi je drago da je martina dalić u hdz-u i da ne odustaje nego se bori,
   koliko sam je ja skužio mislim da je karakterno teška kao olovo,nije ovima njenima doma lako sa njome ali mislim da je to danas u hdz-u jako potrebno jer jedino takve osobe neće preći na stranu marksizma i populizma za bilo koju cijenu,radije će poginuti…Ono čega se ja jako bojim mislim da je ona u tom ekonomsko-gospodarskom timu hdz-a velika manjina zato je dobro da je se što više čuje ali ne može ona nadglasati marića sve da joj prikače i mikrofon,populiste ne možete nadglasati sa njima se morate rugati i stalno im dokazati im post festum koliko su bili u krivu.Sjetite se populista koji su vikali da je kapitalizam gotov,da je ovo njegov kraj,da amerika propada itd?Nije problem što su oni to izgovarali i uvjeravali ljudi i tako mislili nego je problem što im se mi danas javno ne rugamo dovoljno i sve to isto će opet ponavljati kada god im se pruži prilika.Populiste moraš izrugivati argumentima i činjenicama koje su se već dogodile.Mi to ne radimo dovoljno i zato oni ne staju?Tko danas ismijava NAŠE ekonomiste među kojima je goran marić koji su nas godinama uvjeravali u ispravnost slovenske politike koja je zadržala NAŠE(njihove) banke i sugerirali da je to i hrvatska trebala i da je to izdaja nacionalnih interesa.A glede nacionalnih interesa jeli vi uopće možete zamisliti na što bi danas hrvatska izgledala da su banke ostale NAŠE.Nebi od ove države danas ostao kamen na kamenu,to vam odgovorno tvrdim,kamen na kamenu vjerujte mi na riječ…Povjesničari i ekonomisti bi se nama bavili 300 godina i nebi uspjeli nači sve odgovore na pitanja kako smo tako mogli rasuti državu u tako kratkom periodu,učili bi studenti ekonomije i financija o nama na svim svjetskim veleučilištima?

   • Antune, ne treba niti od Dalićke praviti sveticu. Ima nas koji smo bili prisutni na tribinama, dok je bila ministrica financija u vladi Kosorice, pa kad nam je obećan brzi stečaj 2.500 problematičnih tvrtki, riješenje nelikvidnosti, racionalizacija troškova u državnom proračunu, pa do one famozne izjave da investitore, ako žele ići u zemlje regiona, “treba pustiti”. Što reče cronomy “Stav treba i prodati i provesti, ne samo obrazložiti. To je ono što se očekuje od ministrice. ”
    Ništa od svega obećanog ne vidjesmo tad, a bogme nećemo niti sad.

    • Glembay18 naravno da dalićka snosi odgovornost za sve dok je bila ministrica financija ali valjda vam je jasno da je proračun politika vlade a ne ministrice financija i da objektivno kosor nije imala izborni legitimitet za reforme a pogotovo ga nisu imali ministri koji su bili ostavština sanadera,kosor je učinila ono što je objektivno mogla i zaključila pregovore za sve ostalo trebao joj je i stranački i izborni legitimitet tako da dalićka sa kosor objektivno tu nešto više nije ni mogla učiniti,kosor su sindikati zgazili na prvom koraku sa referendumskom peticijom koju je potpisalo 800 tis ljudi među ostalima i koalicija koja je danas na vlasti,kao što više ništa spektakularno ne može učiniti ni ova vlada jer formalno imaju legitimitet ali realno ga više nemaju a sindikati i josipović su im defakto zabili zadnji čavao u taj legitimitet i svaki odgovoran političar išao bi na prijevremene izbore zbog interesa društva i države.Ali NAŠI političari nemaju tu dozu odgovornosti,oni su toliko iskompleksirani i toliko su u njima izraženi ti provinjcijski kompleksi da oni zadespet neće ići na prijevremene izbore da nebi morali priznati da su promašili politiku skroz…
     Ne mogu oni to ženama doma objasniti niti im ego to dopušta?

    • Glembay je u pravu Antune. Zbog svoje prošlosti, a vjerojatno i svjetonazora, vi ste još uvijek pomalo nekritički skloni toj organizaciji, pa sad te nade fokusirate na Dalić. Ni ona, ni HDZ, a ni SDP, HNS, HSS itd. neće nikad ugroziti vlastite pozicije (400 općina, 126 gradova, 18 županija) u zemlji s manje stanovnika od kvarta u Šangaju. Pazite, to je 4x više nego Hrvatska kao SR Hrvatska u YU. Nisu to napravili komunisti – to je HDZ i SDP, demokratski izabrane stranke na vlasti gotovo 25 godina. Tu neće biti sreće, ni od Dalićke, ni od bilo koga tko u toj ekipi ili ovoj na vlasti dođe na štih. Dalićka to zna, ako je zaista toliko pametna, ali je time i suodgovorna jer ako se netko s takvim uvidom i znanjem javno ne distancira i ne kritizira takvu neodgovornost opcije koja ima pretenzije ponovo vladati, onda to zapravo prešutno odobrava iz vlastitih sitnih interesa. A ako ne zna, onda ste ju zaista precijenili.

    • Arcturus jeste li vi čitali moje tekstove kritike o hdz-u?Pa taj hdz je razvalio ovu zemlju sa svojim rođacima i socijalizmom i ne znam o čemu govorite a jako bi volio da mi kažete koje ste vi to svjetonazore vidjeli kod mene a da su slični hdz-u?Možda one da sam bio kontra oba dva referenduma i onog o braku i onog o ćirilici?Po tome ispadam bliže sdp-u?Molim vas volio bi da mi malo pojasnite na koje ste svjetonazore vi mislili?Na one da mislim da je pavelić fašistički zločinac a tito komunistički?Pa to nije svjetonazor nego gola istina,to je fakat i povjesna činjenica za sve civilizirane ljude a za fašističke i komunističke barbare nije,sory ja nisam barbar,to nema veze sa svjetonazorom,to ima veze sa sposobnošću da prihvatiš da i tvoji mogu biti zločinci zvali se oni ante ili josip.Oni jesu zločinci za čitavu civiliziranu europu,možda za neke u čavoglavama i u kumrovcu sigurno nisu ali što da ja radim?Da se priklonim jednima ili drugima?Da mjerim koje je zlo manje?Vjerujte mi ne pada mi na pamet?Takve stvari nisu svjetonazor,to je ljudska sposobnost da prepoznaš zlo da ti se opet nebi ponovilo djeci ili unucima…

    • A da vam objasnim za učlanjenje u hdz da vi nebi mislili da sam se ja u hdz učlanio zbog svjetonazora,mene je prijatelj čiji je otac bio suradnik tuđmana učlanio u hdz i donio mi iskaznicu sa jako niskim brojem jer sam time htio dati podršku stvaranju hrvatske države,nikada ja u hdz-u nisam bio politički aktivan ali sam zato za razliku od mnogih bio jako aktivan u ratu na linijama ali sam u puno prilika komunicirao sa tim ljudima,nisam u životu članarinu platio u nijednoj partiji niti stranci čak ni udruzi pa taman i ptica pjevica…Da nebi vi mislili da sam ja edvard kardelj.

   • Ključnu rečenicu koju socijalisti nikada nisu razumjeli niti je žele razumjeti izrekao je neki dan boris vujičić a rekao je;”konja smo doveli do vode a on ne želi piti”,u toj rečenici sadržan je sav smisao i sve zablude koje mi danas živimo.Mi smo mentalno još duboko u socijalizmu i percipiramo da su banke NAŠE,firme NAŠE i da samo partija treba narediti da se štampa što više novaca i naredi firmama da investiraju bez obzira dali im se to isplati ili ne isplati,tako se razvijala jugoslavija dok nije roknula,tako se razvijaju “obrovci”,tako komunisti zamišljaju razvoj,to su njima ciklusi pa dokle ide ide.Problem je što te NAŠE ekonomske škole danas zanemaruju jednu činjenicu da smo mi ušli na potpuno liberalizirano otvoreno tržište i onda vam se događa da se više neke stvari isplati uvoziti nego ovdje proizvoditi i vi ne možete te stvari promijeniti nego strukturnim reformama koje će podići efikasnost čitavog sustava i otvoriti prostor da možete rasteretiti realni sektor do te mjere da se njemu itekako počinje isplatiti proizvoditi u hrvatskoj,morate osposobiti i konkurentne ljude koji će raditi u toj proizvodnji,pojednostavljeno to je tako ali tu imate još tisuće drugih faktora koji utječu na konkurentnost hrvatske države.

    Ja ponekad kada slušam milanovića čini mi se da sanjam jer on danas kada govori o poreznim stopama na plaće od 40% opet radi istu grešku koju radi od početka mandata,uspoređuje nas sa razvijenim zemljama eu i onako sa visine zaključuje da to nije prepreka investicijama jer su ti porezi u europi tu negdje i veći.Znate to vam je razina nigerije,to je isto kao da ja vama kažem da je porez u derventi isti kao i u new yorku i ako tamo nije prepreka da se otvaraju luksuzni restorani ili hoteli ili neka proizvodnja čemu bi to bila prepreka u derventi.Znate vi u poslu imate jednu razinu prihoda koju morate dosegnuti da bi bili pozitivna nula,u hrvatskoj je to jako teško jer je tržište malo,kupovna moć je mala,sve je mini a troškovi na mini tržištu su uvijek višestruko veći jer npr vi ako imate trafiku u new yorku ili derventi morate imati dvije smjene i knigovođu a prfihodi vam se razlikuju i do 100 puta u korist new yorka što zbog većeg tržišta što zbog kupovne moći,banaliziram da lakše shvatite, i tada vam svako rasterećenje pomaže da opstanete a svako malo opterećenje vas uništava i čini vaš posao neodrživim,tada nema ni novih investicija,te stvari ne možeš naučiti na ekonomskom fakultetu te stvari možes samo znati ako si vodio jednu,tri pet ili deset firmi,taj granični prihod koji moraš ostvariti da budeš na nuli,zato je hrvatsko tržište jako specifično jer dok se penješ prema gore,razvijaš firmu,brendiraš se na tržištu trebaš godinama to financijski izdržati i mnogi tu padnu iako im poslovi imaju perspektivu ali odustanu, u krizi se taj prihod još više smanji i ti nema šanse da prisiliš vlasnika koji posluje u debelom minusu da još dalje i investira,taj više nema povjerenje ni banaka.Osobno sam imao firmu koju sam nadogradio sa novim poslom i udvostručio prihod u par godina ali sam shvatio da me to gura dalje u razvoj,investicije,zapošljavanje itd i stavim to sve zajedno na papir i zaključim da mi pametnije vratiti se na početak i zatvoriti taj sektor kojim sam udvostručio prihod jer se radilo o sezonskom karakteru posla gdje moraš imati trajno zaposlene ljude čitavu godinu,posao je bio takav da ti to sezonski zaposlenik ne može raditi. To milanović uopće ne razumije zato je njemu new york,bruxelles,zagreb,sarajevo,derventa sve je to njemu isto,sezonski-nesezonski poslovi sve je to njemu isto,on misli da je hrvatskoj dovoljno da smanji 10% poreze u odnosu na beč i odmah će pola europe nagrnuti investirati u hrvatsku,njemu je monte carlo isto što i opatija ili dubrovnik jer on i ne kuži da nikada hotel u opatiji ili dubrovniku neće ni približno moći prodati sobu kao monte carlo jer tamo postoje neke stvari koje su poreznim olakšicama čitavu priču i izgradile i to je bio jedan ustupak koji je europa napravila prema monacu i nisu tamo nekretnine ekstremno skupe jer je to predivan grad nego je to uvjet da imaš porezne olakšice,moraš biti tamo prijavljen i veliki dio godine tamo provoditi fizički,sve se to njemu izmješalo jer se on drži sa visoka kao ponosan državnik,što nije loša karakteristika kada iza toga stoji zdrava osnova ili vam ga pamet…
    On to jednostavno ne razumije niti će ikada razumjeti.U krizi svi znaju što treba napraviti ali socijalisti za to nemaju petlje i oni guraju države u bankrot ili najblaže zaduže svoje unuke jer žele nastavljati u javnom i državnom sektoru živjeti isto kao da se ništa nije dogodilo,da bi tako nastavili to netko mora i dalje plaćati,oni koji to plaćaju su radnici i firme u privatnom sektoru,prvo njih skroz razvale a onda na kraju razvale samu državu,i uvijek je tako,uvijek je isto…Nema tu nikakve filozofije te stvari su vam tako jednostavne.Možete vi banke puniti kamionima novaca ali one vam neće kreditirati projekte za koje iz aviona vide da se novac nikada neće vratiti,te kredite vam neće plasirati ni za 20% kamate ni za 5%,jedino im partija i drug tito mogu prisilom to narediti,
    u socijalizmu bi došao partijski dekret da se nešto mora kreditirati i o tome se nije više raspravljalo.Znate li koliko su komunisti izgradili hotelskih obrovaca u socijalizmu?Pa vi nebi vjerovali što su oni radili,sjećam se mog oca koji se hvatao za glavu i pitao se kako će ta poduzeća vraćati kredite,iz aviona se vidjelo da te kredite nikada neće vratiti ali komunisti bi rekli da je to “strateški” i tko te pita,izgradi i j ti se tko će vratiti,partijski komesar je to progurao na vrhu da zaposli zemljake u svom zavičaju i on je doma postao narodni heroj,vedrio i oblačio,klanja mu se čitav kraj…

    Zato često od socijalista čujete da se oni zalažu za javni interes,ni oni ne razmišljaju da to netko mora platiti i za taj javni interes odraditi.J se njima oni kažu to je j interes i idemo to izgurati a tko će to platiti i odraditi to nas ne interesira,zato smo mi ovako osjetljivi na prava,dali bi mi svima sve,i ovi u privatnom sektoru potpisuju peticije za prava ovih iz javnog sektora jer ljudi ne kuže da kada daš nekome neka prava da onda nekome,odnosno sebi stvaraš neke obaveze,u socijalizmu vi uopće nikada niste imali tu svijest shvaćanja između tih uzročno-posljedičnih stvari,zato je nemamo ni danas,mi još uvijek mislimo kada oderemo porezima da mi deremo navodno todorića i tkz tajkune,i vičemo “neka oni imaju” to je razmišljanje na nivou pećine,tako socijalistički neandertalci razmišljaju a ti porezi ne oderu todorića nego njegove zaposlenike i na kraju državni proračun,todorić za života ne može potrošiti kako živi 10 ili 150 milijuna eura,njega ne možeš oderati,odereš na kraju sam sebe …
    Nije ovo danas nimalo slučajno,sve ima svoje zašto,još mo mi duboko u socijalizmu.

  • Kod hrvatske postoji još jedan ogroman problem koji bi se mogao dogoditi ako dođemu u situaciju grčke španjolske ili latvije,nama će se iseliti ogroman broj najpotentnijih ljudi iz zemlje,to će biti prevaga za njihovu odluku da se isele iz zemlje.Vjerujte mi ja osobno slično tako mislim i blizu sam da se iselim sa obitelji.Sve ove stvari znaju NAŠI političari ali izbori,osobni i stranački rejting su njima iznad svega.Sramotno je sve to?
   Jadno i tužno ih je i gledati?Ja ih više ni ne mrzim,već ih žalim u što se mogu pretvoriti kao ljudi.Ova josipovićeva priča sa outsourcingom je za žaljenje tog čovjeka a ne za osudu.Ja sam sada u toj fazi.

 6. I da se razumijemo reforme ne mogu spasiti hrvatsku ako se u ovoj državi od strane politike i javnih medija ne počme propagirati kapitalistička svijest a prestane glorificirati socijalistički mentalitet i svijest.Mi moramo imati u vrhu politike ljude koji će imati petlju da na taj način komuniciraju sa svojim građanima,na koncu konca kada odgajate djecu ne učite ih da je vani na cesti raj nego im ukazujete da je vani i đungla sa masu opasnosti.
  Zašto je to važno?Reforme jesu jako važna stvar ali da bi one saživjele u pravom smislu u društvu građani moraju znati smisao tih reformi i temelja na kojima počivaju kapitalistička društva,to vam je ista stvar kao kod zakona,vi možete prepisati do jednoga sve austrijske zakone ali to ne znači da vi preko noći postajete uređena država kao austrija.Bez kritične mase u politici koja se neće ustručavati govoriti o kapitalizmu kao neki dan martina dalić u saboru ovu državu neće spasiti ni dobri zakoni,ni sve te reforme nego ćemo svi zajedno otići u tri lijepe p.m.,vama mora društvo dosegnuti kapitalističku kritičnu masu svijesti u društvu,vi ne možete sa kritičnom masom socijalističkog mentaliteta napraviti uređeno kapitalističko društvo,to je jednostavno nemoguće.Naravno nikada nećete ni dokučiti da će čitavo društvo dosegnuti taj nivo svijesti i osobne odgovornosti jer i to je utopija ali morate raditi na tome da uspostavite kritičnu masu a najgore što možete raditi je da kao predsjednik države šaljete poruke građanima da je liberalni kapitalizam u hrvata istrošen model i da ga moramo zamijeniti novim modelom a ako imate 4 razreda osnovne znate da hrvati nikada u svojoj povijesti a kamoli danas nisu imali ni l od liberalnog kapitalizma nego se mi iz socijalizma i najgoreg oblika rođačkog,stranačkog,državnog i NAŠEG socijalističkog kapitalizma nismo nigdje ni pomakli,sve je odlučivala država i partija i NAŠI…

  • Antune, a i ostali, svaka čast na vašim komentarima i trudu, i po meni skoro u svemu imate pravo. Uostalom, kad čujete o čemu i na koji način obični neobična čeljad priča, kad se udubite u tu terminologiju svakidašnjice, u tu podjelu na naše i njihove, možemo reci da je zaraza socijalizmom pandemijska. Jednostavno, tu lijeka nema. Gospodja Dalic sigurno zna o čemu priča kad priča, ali i ona i Zigman vodili su, mislim Centar banku i doveli je na rub propasti i vlasnici su ih istjerali, dakle tržišno se nisu dokazali i sklonili se u zavjetrinu politike, na sigurno. A bez brige, naći će ona zajednički jezik i s Maricem i sličnima, ta nije luda. A čeljad ide u politiku jer u nerazvijenim demokracijama poput naše nije mjerljiva sa stajališta učinka i bježe s tržišta jer je ono mjerljivo, egzaktno! Eto, tako ja vidim ovaj problem i ne vidim mu kraja!

 7. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/341857/ZOR-je-interesno-izbalansiran-jer-su-sindikati-i-HUP-protiv-njega-uzivo.html

  Pogledajte način na koji mirando mršić brani zakon o radu,dođe ti da povratiš,doslovce tako,pazite ovo obrazloženje;

  “Iako su reforme radnog zakonodavstva u drugim zemljama članicama eu provodile se u cilju pojeftinjenja troškova rada,otpuštanjem radnika i daljnjom fleksibilizacijom radnih odnosa Hrvatska nije išla tim smjerom.Ovaj zakon ne ide tim smjerom”

  Nakon ovakvog objašnjenja socijalističkog ministra koji je školu učio kod druga sa pantovčaka zapitaš se što uopće mi radimo sa tim luđacima u eu koji žele samo naštetiti svojim građanima i radnicima?Kako su nas ovi naši socijalistički zombiji uopće mogli nagovarati da ulazimo u takvu jednu pokvarenu i nehumanu zajednicu?Što mi uopće radimo unutra kada mi “ne idemo tim smjerom”,oni udaraju u kupe a mi u špade?Jeli vi shvaćate na kojem nivou funkcioniraju ovi ljudi?On nam poručuje da hrvatska prkosi svim pravilima eu i da mi nećemo ići tim smjerom a ušli smo u trgovinsku bescarinsku uniju?Mršić šalje snažnu poruku investitorima da hrvatska ide u kontra smjeru,drugim riječima svi na autocesti voze na jug a hrvatski automobilski as mršić nas vozi u pravcu sjevera?Pa jeli vi shvaćate da mi nismo dobre glave i da živimo u podmakloj fazi kolektivnog ludila?
  Jeli vi ovo mežete uopće vjerovati?To je vlada koja priztiva strane investicije a ministar rada te vlade kaže da oni prkose svim pravilima europske unije a takvi su nas najviše nagovarali da uđemo u istu tu eu koja navodno donosi
  nehumane zakone za svoje radnike a navodno NAŠI komunistički zombiji ih štite?Pitaš se na kraju jesu li ti europljani idioti,što oni nisu ušli u jugoslaviju nego mi u takvu europsku uniju?Pa svi smo idioti i mi i europljani?Oni što nisu ušli u sfrj a mi što smo uopće iz nje izlazili?Po svemu što je mršić danas izrekao u saboru tako ispada?Mršić je pametniji od čitave eu?
  On vozi kontra smjer?Uopće me ne čudi sa obzirom gdje je školu učio?

 8. Uveli ste novi institut čovjeka na leasing. Do sada su bili strojevi na leasing, automobili na leasing, sada imamo i radnika na leasing. Pa nije čovjek ni repromaterijal ni roba, ne uvozi se kontejnerima, niti se carini niti uskladišćuje – kritizirao je Marić te upozorio da će ovaj Zakon omogućiti jedino bešćutno otpuštanje radnika.

  http://www.vecernji.hr/hrvatska/uveli-ste-novi-institut-covjeka-na-leasing-949437

  Eto to nama HDZ Maric porucuje, toliki humanist da ce se brinuci za prava radnika dovesti do toga da ili taj radnik krepa kod nas od gladi ili da ce kojeg li apsurda morati otici u Njemacku na leasing rad a bas ga je od toga Maric stitio.

 9. Što ih marić malo za promjenu ne počme zapošljavati u svojoj privatnoj firmi nego uredno jaši državne jaslice?

  • U Večernjem (četvrtak) obrada iste vijesti, u zadnjem pasusu novinar napominje da je prilika za iduću provjeru stanja već 2015.g. ali Hrvatska neće sudjelovati zbog nedostatka novca…ha, ha izgleda da je našima dosta vjesti od “ogledalce, ogledalce moje reci tko najbolji je” iz programa PISA!?

   Već imamo plansku ekonomiju samo se sada zove državna ekonomija, imamo sličnu državnu televiziju…ovo s odustajanjem od PISA liči na oblik državne cenzure…jesmo mi to već otklizali u bivša vremena?

   Možda da se opet jedni drugima počnemo obraćati s “drugovi” 🙂

  • A nažalost ne mugu biti financijski pismeni kada im je i opća pismemost (pisanje/čitanje) na slaboj razini te su loši u baratanju sa osnovnim računskim operacijama a ne razumiju dobro niti temeljne pojmove iz prirodnih znanosti. Na te tri ljestvice su također bili ispod prosjeka, i naravno po svakom parametru bar nešto lošiji od učenika iz USA (kod nas kolokvijalno nazivani “glupi Amerikanci”) a koji istina da imaju katastrofalno niže obrazovanje posljedicom sindikalnog provođenja slične autodestruktivne agende kakvu su svojevremeno oni u automobilskoj industriji dok je nisu odveli u bankrot. Dakle naši učenici su dokazano “gluplji” od onih koje kod nas popularno nazivaju “glupima” i koji imaju opće poznato (i kod njih opetovano ponavljani i time tema za reforme) totalno disfunkcionalan obrazovni sustav (dok se mi često hvalimo kako je naš u suštini odličan, samo malo siromašan… ali tamo vidimo da nije stvar u novcima nego u količini socijalizma unutar njega).

   Ali Amerikanci za sada, dok ne poprave to katastrofalno niže obrazovanje od kojega smo mi i lošiji, imaju barem najjače visoko obrazovanje na svijetu! A mi? Kako stojimo pak na tim ljestvicama? Možda i malo važnijim? Jer za budućnost nacije je možda i važnije to kako su nam obrazovani inženjeri, liječniici i sl. nego kako su nam obrazovani radnici na blagajni u Konzumu i baušteli naših građevinara? No kod nas je to sve vrlo povezano. Loše je na fakultetima zato što dolaze učenici koji uopće nisu naučili logički razmišljati, kritički zaključivati (i to se vidi na PISA rezulatima) jer nam je niže obrazovanje slično bubanju kurana na pamet, ne sliči na ono kakvo imaju napredne države. Kod nas je najvažnije zlostavljati djecu tjeranjem ih da zapamte datume, osobe itd. AVNOJ-a i ZAVNOH-a te neke pjesmice potpuno nerazumljivih kao da pričaju turski nekih prastarih Dubrovčana i sl. Čemu to? Mislim da ništa od toga ne doprinosi niti općem snalaženju na baušteli i životu, niti je dobra priprema za faks nekom inženjeru, liječniku itd. Naše obrazovanje se može drastično popraviti već izbacivanjem pola njegovog sadržaja. Djecu čak niti ne treba poticati na korištenje mozga (što je glavna poveznica svih nam PISA rezultata, ne znaju logički razmišljati, kritički zajljučivati), to im je prirodno, samo ih ne treba u tome sprječavati zasipanjem ih s toliko besmislenih podataka/stresa.

 10. Evo radnici Diokia traze Josipovica da vrati 200.000 kn koje mu je Dioki dao za kampanju (a sada bi radnicima dobro doslo tih 200.000 kn da im se isplate place) pozivajuci ga na njegovu kampanju koja se bazirala na pravednosti ali Josipovic reko da nece vratiti tih 200.000 kn.

  Toliko o pravednosti, humanosti i zastiti radnickih prava. Sve to moze ali ne iz mog dzepa – porucuje Josipovic. Ideje nase, gorivo vase!

  To je nova pravednost iz ZAMPovog jata.

 11. Nevjerojatno je kako sudbina ima fantastican smisao za humor. Sjetimo se Mesica koji je dobio izbore obecavajuci da ce uci u trag pokradenom novcu koji je izvucen u inozemstvo da bi na na kraju njegova mandata ostalo pitanje tko mu je financirao kampanju i otkuda mu novci za one stanove na Prekrizju.

  Dakle covjek koji je trebao uci u trag pokradenom novcu ne moze ni objasniti otkuda njemu novac za kampanju i stanove.

  Josipovic pak koji je zagovarao pravednost i strpao Sandera u zatvor dobiva izbore novcem koje je pokrao pa donirao Sanader preko Jezica i sada ih kao pravednik koji se bori za pravednost ne zeli vratiti iako je sud zakljucio kako je taj novac mito sto je Sanader dobio od Mola koji ga je za Sanadera uplatio Jezicu.

  Sanader pak koji je trpao u zatvor Gotovinu sada cami u zatvoru dok Gotovina uzgaja ribu, na moru, na suncu, na vjetru.

  Ej, zivoteeeee……dugo sam te zivio kada sam sve ovo vidio…..

 12. Imam prijatelje i poznanike koji zive u Juznoj Africi i Australiji pa stalno nesto komentiraju zbivanja u Hrvatskoj. Te ovo ne valja te ono treba popravit … Tako mi se cini i ova ekipa koja tu komentira nesto “na daljinski”. Ako ste vec otisli, sto se onda ne ostavite nas i komentirate tamo svoje koje li vec? Ili njih ne treba komentirati jer su savrseni kao i te zemlje u koje ste odselili.

  • RS,ovo nije vrijeme druga tita da bi vi bilo kome davali savjete koga smiju a koga ne smiju i odakle komentirati i kako vi uopće znate da smo se mi odselili.Evo ja npr nisam,koliko znam i autor ovog bloga nije.Po čemu bi vi zabranili ljudima koji su se odselili da komentiraju ono što žele?Napravite vi svoj blog i komentirajte vi njih,tko vam brani?Vjerujte neće vam australci zabraniti da ako želite komentirate njihove klokane?Neće vam sigurno reći da ih pustite na miru?

 13. RS, vjerujte mi na rijec iz mog osobnog iskustva znam da nitko iz domovine nije otisao jer mu je bilo dobro. Otislo smo jer nam je bilo lose i nismo imali izbora. Da je bilo dobro ne bi otisli.

  To lose sto nas je istjeralo je posljedica loseg vladanja losih ljudi u Hrvatskoj koji iz ovog ili onog razloga vladaju Hrvatskom na svoju korist a nasu stetu. Zato nas i odavde, iz daleka boli kada vidimo sto se radi nasoj Hrvatskoj i kako ju se unistava. Oni koji komentiraju komentiraju zato sto i dalje vole svoju domovinu i zele joj dobro a ne zato da bi vas iznervirali. Oni koju su Hrvatsku prezalili ili ju vise ne vole jer im se zgadila oni ne komentiraju, vjerujte mi. Oni zive svoje nove zivote i fino im se j…sto se u Hrvatskoj dogadja.

  Zemlje u koje smo otisli nisu savrsene jer takve ne postoje ali neke stvari rade bolje od nas i mozda je bas dobro da ta znanja mozda mozemo prenjeti u domovinu sa ciljem da bude bolja. To nikoga ne bi smjelo nervirati nego samo ohrabriti. Isto tako mogli bi reci zasto vi iz Hrvatske stalno nesto komentirate Ameriku?

  Nije vazno da li dijaspora nesto komentira ili ne. Vazno je da li govore istinu ili ne.

  Uostalom proucite malo povijest Dubrovacke republike i njezin odnos prema dijaspori koja je imala CASNU ZADACU da proucava svoju novu okolinu i u Dubrovnik javlja sve prikupljene informacije. Zacetak je to business inteligencea ali fali toga danas u Hrvatskoj …i businessa i inteligencea.

 14. Badurina je danas objavio karikaturu koja savršeno paše uz ovu naslovnicu Jutarnjeg kako mlada Hrvatska možda ipak ima šanse izbjeći prinudnu upravu, ali nažalost ne mogu je više naći na njegovom profilu, možda ga možete zamoliti da vam proslijedi…

 15. Antun: “ovo nije vrijeme druga tita da bi vi bilo kome davali savjete koga smiju a koga ne smiju i odakle komentirati”
  ??
  Nisam bas shvatio sto ste s ovim mislili reci? Cini mi se da ste malo preoptereceni s tom prosloscu i tim Titom. Vjerojatno zbog osobnih/obiteljskih razloga i frustracija, ali mi se isto cini da pretjerujete.
  Ja sam samo iznio misljenje i nista drugo.
  PurgerDijaspora, potpuno shvacam vas pristup. I sam sam bio vani dosta dugo. Ono sto me fascinira je koliko energije ljudi i dalje trose da bi ostali u kontaktu sa “starim krajem”. Ali kad se uzme u obzir koliko je tesko asimilirati se u novu sredinu i kulturu onda to mozda ni ne iznenadjuje. Mozda je prva, pa i druga generacija iseljenika ipak osudjena na zivot u raskoraku. Poslije to valjda nestane

  • RS, tu ste u pravu. Prva je generacija mislju i duhom doma a tijelom vani i taj je raskorak ne samo bolan nego i proklet i neproduktivan. On uvelike razara covjeka i da tako kazem “poskupljuje” sve u njegovom zivotu jer sve ima normalnu cijenu i povrh nje jos i “dijasporsku” cijenu. Nedo vam Bog te muke. Ali kako englezi kazu: Beggars can’t be choosers!

   Jucer sam bas sjedio u Starbucksu sa par prijatelja -svi branitelji, pa su slucajno dosli jos par Hrvata, isto sve branitelji. Sjedim sa njima i svi kukaju sa kojim su zarom godinama bili na prvoj crti i koliko su se mucili da obrane domovinu te koliko je u ovih 20 g domovina pokradena i unistena.

   Ja gledam sa strane i sutim i mislim si….po 4 godine su ti ljudi branili Hrvatsku po gotovo svim bojistima, puska u ruci, smrzavanje, ranjeni i poginuli suborci a onda nakon 4 godine ….otisli iz domovine jer u njoj nisu vidjeli kruha i pravde i buducnosti. Ako je meni tesko, kako je njima?

   Mala prica iz dijaspore, bolje da nije bila dozivljena ni ispricana.

 16. Priznajem da u zadnje pretjerujem sa opetovanim spominjanjem druga tita ali to radim namjerno nakon izjave predsjednika republike u brezovici o bisti da ljudi shvate gdje mi živimo a što se tiče tita nemam vam ja nikakve frustracije niti sam odgojen kontra tita,to je u mojoj familji bila zabranjena tema jer mi je pola familje bilo kontra tita,to su oni raseljeni a pola ga je prihvaćalo,oni koji su ostali, tako da oni između sebe nikada o tome nisu ni razgovarali osim krajem 80-tih i početkom 90-tih kada su bez ustručavanja mogli govoriti istinu,nitko me nije ni odgajao kontra tita,nosio sam i ja crvene marame i kape i mahao drugu josipu kao i sva djeca moje generacije i nitko mi nije govorio da je tito bio razbojnik kakav je u biti bio.
  Tito nije moja frustracija i odnos prema njemu je zdrava pamet,to je itekako potrebno za mentalnu higijenu ovog društva i itekako je to važno.
  Vi ste napisali “ako ste već otišli,ostavite nas” i sugerirate nam da bi ljudi koji su se iselili trebali zaboraviti na hrvatsku.Većina ljudi kada napusti hrvatsku ne idu iz nje sa namjerom da se nikada ne vrate,to se kasnije mnogima dogodi jer im život to nametne ali opet ne razumijem zašto danas u svijetu interneta oni ne mogu komentirati “nas ovdje”,to moram priznati ne mogu nikako razumjeti?

 17. Ostavimo se druga Tita,gospodo. Ako nam je on izgovor za sve skoro 35 godina nakon smrti,jadni smo li ga svi.
  Kad smo već kod HDZ-a odnosno buduće vlasti,molio bih da me se uputi kamo bih mogao pogledati taj gospodarski program, o kojem se toliko priča, a nitko da ga predstavi zvanično ?! Jedino što sam zapazio je puštanje probnih baluna na sve strane (ZOR-hoćemo i nećemo u Saboru, podržavamo i sindikate i HUP), obrazovanje-vaučeri (ili kako spasiti našeg Njavru, a bez ikakva plana i analize, te prijedloga koji bi se sustav koristio-onaj skandinavski ili pak drugi ?), kakvi se to poticaji planiraju potencijalnim investitorima, gdje je tu pravna nesigurnost (ne vidim nigdje pomena o pravosuđu i reformi), kakva bi to bila tax-free politika za nezaposlene,obuhvaća li reforma državne uprave i reformu teritorijalnog ustroja zemlje (bez toga ne ide) , kako uskladiti to s smanjenjem poreznih davanja ,najavom plaćanja PDV-a po realizaciji za male poduzetnike i obrtnike,odustajanjem od poreza na nekretnine i kamate na štednju, te zašto bi hrvatska dijaspora iznova bila dežurni krivac za eventualni izostanak investicija u Hrvatskoj ? Nije valjda da ćemo ponovno od investitora tražiti licencu za domoljublje, zar baš ništa nismo naučili svih ovih godina ?

  • Pa hdz nema nikakav program osim političkih floskula,žele prevariti i prosocijaliste i prokapitaliste,oni jedan dan isture martinu dalić drugi dan gorana marića i rugaju se sa nama.To je stranka bez gospodarske platforme kao i sdp,oni još nisu među sobom riješili jeli hrvatska socijalistička ili kapitalistička zemlja.Upravo takav hdz je zaslužan za mentalno zatucanje nacije jer su se oni pokazali veći socijalisti od sdp-a.
   Hdz je slična prevara kao i tito i komunizam.Oni su pod plaštom stvaranja hrvatske države(kao komunisti antifašizam) opravdavali kasniju socijalističko-kapitalističku-rođačku NAŠU hajdučiju,to je stranka koja godinama drži ovaj narod u mentalnoj zatucanosti zbog koje mi kao društvo nismo ni dobili šansu da iskoračimo prema naprijed.Oni se homogeniziraju samo oko tkz. nacionalnih pitanja jer i nemaju što drugo ponuditi,ovo društvo je danas odgojeno većim dijelom hdz-ovom “politikom” a sa druge strane je sdp koji odgaja naciju da je kapitalizam nužno zlo i tu se hdz i sdp malo razlikuju i oni su krivci za oblikovanje svijesti u ovom društvu,oni su odgovorni za mentalno zatucanje nacije i za prosocijalističku politiku koju godinama vode.Zato oni ne smiju uopće izaći pred birače sa nekim gospodarskim programom,mogu samo na prevaru uzeti vlast,uostalom kao i sdp…

   U ovoj zemlji politika je postala prevara,od mesića,sanadera,
   milanovića,josipovića,karamarka svi se takmiče tko će narodu što više sakriti i tko će ga što više prevariti pri usponu na vlast,problem je taj što se oni ne takmiče za vlast u uređenoj švicarskoj pa bi im mi to mogli i oprostiti,oni se takmiče za mjesto kapetana na titanicu koji tone a potpuno zanemaruju tu činjenicu,to je NAŠA tragedija,njima što je narod gluplji i zatucaniji to sve više odgovara…Oni se sprdaju sa nama,jedino su neki među njima toga svjesni a neki nisu jer su i oni odavna zatucani još iz vremena josipa broza protiv kojeg se navodno tako jako bore a da ih josip vidi danas sve bi ih izljubio i čestitao im kako su usvojili njegov nauk…

   • Hdz je jedna velika prevara,kao komunistička priča da je antifašizam=komunizam,pa zar ne vidite da se slične stvari ponavljaju na ovim prostorima,oni su kao komunisti uzeli sebi pravo da se poistovjećuju sa stvaranjem hrvatske države i jbg kada stvoriš državu kao što su je stvorili i komunisti samo oni neku drugu to ti daje pravo da j naciju u mozak sa time 45 godina,što god loše napraviš kada te napadnu zbog toga vičeš;”mi smo stvorili državu”,tako danas viču da su “stvorili” državu i jandroković,i plenković,i stier,i frano matušić i mnogi drugi,svi su oni stvarali državu.Može biti iz skloništa?Pisali tijekom rata ustav rh?Neke u vojsku tada nisu primili jer nisu imali kila?
    Tako od onih komunista koji se nisu ni rodili do 45-te nisi mogao ostati od njihove antifašističke borbe i partizana a borbu i partizane su vidjeli na filmovima o sutjesci i neretvi ali su oni to svojatali kao da su oni bili na puškomitraljezima,ufurani skroz?Oni su isto vikali “mi partizani”,najača sila svijeta,obranili čitavu europu od fašizma?To im je poslije dalo za pravo da čine što ih je volja?Na ovim prostorima je uvijek sve isto?
    Zamislite tek da su nas srbi porazili u ovome ratu?Kakve bi tek oni sutjeske i neretve danas prikazivali,mi u rebatinkama i lovačkim puškama bili bi prikazani kao nadmoćni neprijatelj sa najmodernijim oružjem na svijetu koje su nam financirali vatikan,njemačka i amerika a oni su nas “goloruki” pobijedili,svaki drugi u beogradu bi bio boško buha,
    kakvih bi tu laži bilo?J nacije u mozak 50 godina?

    • A da vi mlađi znate kako je hdz obranio državu znajte da je tada prve linije branilo 10-15 ljudi od kojih su pola imali lovačke puške.Toliko o obrani države.Govorim o najvažnjim momentima počecima napada na hrvatsku…Ne krivim tu tadašnji hdz drugačije i nije moglo biti jer smo stvarali državu iz ničega i nije se tu na linijama gledalo tko je hdz a tko nije…Bilo je tu djece od 16-17 godina jer masu bilmeza se nije usudilo doći na treću liniju a kamoli na prvu ali kada su počeli izlaziti iz skloništa sa iskaznicama hdz-a nisi se više od njihove obrane i domoljublja mogao obraniti…To vam je jedina istina.

    • Da vam objasnim što se kasnije dogodilo,kupili su nas(mene nisu) kao i komunisti partizane, nas 80% branitelja kroz mirovine,bojali su nas se pa su sa nama morali biti dobri,dali nam novac za udruge,skužili koji su među nama “priznati” i tada kada su nas navukli na svoju stranu onda su mogli pjevati “zagrlimo se tu pred svima,neka vide da nas ima”,kao da su oni bili u ratu,tako su nas na kraju ušutali i navukli na 500 tisuća branitelja a sa tom brojkom mogli smo doći do pekinga.Što ne kažu koliko je ljudi bilo 91 godine na prvim linijama?Nikada to nećete čuti jer je po gradovima bilo dvadeset puta više “unproforaca-kalkulanata” u uniformama nego onih ljudi na prvim linijama,imate na tisuće ljudi koji su nosili uniformu pet godina a da četnika nikada u životu nisu ni vidjeli a po zagrebu su šetali civili koji su kod janjevaca kupovali uniforme i sebe prikazivali kao branitelje i uz to još matretirali ljude.O ratu bi se mogla napisati enciklopedija,koliko tu laži izađe vani,vi to ne možete vjerovati,svaka druga priča je laž…Jbg mitova i dogmi nama nikada dosta.Tko te pita što si u ratu bio,bitno je što pričaš nakon rata da si bio.
     Sa mnom su bili “heroji” koji su zdimili sa položaja tresući se kao prut a kasnije su došli u zagreb pokojnom šušku ispričali andersenove bajke i postali njegovi osobni čuvari,neki i povjerenici i ne znam koje su funkcije još dobili,tako vam to ide…

    • Ja vam znam čovjeka hss-ovca koji je bio u partizanima i tri puta je ranjen u ratu,pješke je prošao čitavu dalmaciju do trsta,meni je neke savjete davao u ovom ratu koji su mi možda glavu spasili,borio se samo protiv okupacije,nije bio komunista veze sa njima nije imao,gadili su mu se,veliki katolik i vjernik,45-te godine je shvatio o čemu se radi,bio je hrvatski orjentiran i povukao se nikada nitko za njega nije ni čuo a razno razni komesari koji rata nisu ni vidjeli držali su govore o ratu,uživali privilegije,mirovine,žarili i palili,j ljude u mozak sa svojom partizanštvinom,na ovim prostorima uvijek je sve isto…

    • Kad smo kod Domovinskog rata, evo što ja mislim kako je nastala brojka od 500000. Evo vam i jedan slikovit primjer. Gardijske i mobilizirane brigade su većinom nesporne, ali ove domobranske, po mjestima i selima…, tu nema čega nema. Selo u Banovini, Kostajnica i Petrinja su već bile izgubljeni, susjedno selo već je palo, a četnici tamo obavili uobičajeni masakr. Dok je to selo došlo na red, pola ljudi je već izbjeglo. Bilo je dosta gastarbajtera i dobrostojećih ljudi, ostala samo sirotinja i onaj tko nije htio ili nije imao kud i kod koga. Kad su četnici i jna navalili, većina lokalaca se prepala nakon par granata i vršilo pritisak i na ove koji su htjeli ostati, pričekati i prihvatiti borbu, da se povuku. Ostalo samo 3 ili 4 luđaka da zadrže odstupnicu. I tako selo se prazni, svi izlaze, a putem se mimoilaze sa njih 8(osam) koji idu na liniju pokušati zadržati mjesto. Pridruži im se usput još njih 4-5 koji se odluče vratiti i pokušati boriti. Što da vam kažem, ova osmorica rasporede lokalne, daju im instrukcije po kojim linijama da otvaraju vatru, a oni se rasprše po šumama, kanalima i udare im bokove, između linija, naprave im štetu na oklopu, posadama lakog oklopa, ljudstvu općenito… Nisu ni znali što ih je snašlo, pa se povukli u priličnom neredu. Kasnije su pričali na radiju da su naletili na ustašku zasjedu, da ih je netko izdao, i nije im bilo jasno gdje su ustaše sakrili jednu bojnu, a da nitko pojma nije imao. Od njih osmorice pomislili da je bojna. 😀

     Do proljeća 92., linije se stabilizirale, ugovoreno primirje, vatra se većinom stišala, UN se rasporedio. Ono što je i bilo vatre, bilo je samo na vrlo malim dijelovima duž linija fronte.To je bilo zato jer su četnici imali problema sa brojnošću ljudstva, a još više sa disciplinom (više nego mi 😀 ), tako da su s jakim snagama i vatrom držali samo jako im važne punktove, a sve drugo pokrivali sporadično i minskim poljima. A i Bože moj, život čini svoje, nikome se ne gine ako baš ne mora. 😀 Bilo slučajeva da su se jedni tukli, a 2-3 km dalje drugi okretali roštilj. 😀 Tako da je na velikim dijelovima linija bilo mirno i vladao prešutni dogovor o neuznemiravanju. Kako se stvar smirila tako se u selo počeli vraćati i oni koji su otišli onda i oni koji su otišli još i prije. I tu je počelo NAŠE. Kaže ovaj što je utekao, ovome što je ostao npr. da mu napiše da je bio u borbi, a zauzvrat će mu ovaj srediti fasadu ili kupiti stoku ili dati traktor ili neki stroj… Vremenom su NAŠE triper kombinacije ponegdje poprimile takve monstruozne razmjere, da su dezerteri postali zapovjednici lokalnih postrojbi. 😀 Možete misliti, kako su onda tek spiskovi nabujali, čvarci se dijelili… 😀 Pazite, selo jest bilo na prvoj liniji, ali od onda do Oluje nije bilo praktički nikakvih vojnih aktivnosti. Mještani su živjeli najnormalnije, radili zemlju i svakodnevne poslove, osim što su muškarci hodali okolo u uniformama, primali vojne plaće i povremeno išli na smjene na liniju, kad ne bi bilo dovoljno mobilizirane vojske. Tako da se tim ljudima na kraju pisalo kao da su ratovali od prvog do zadnjeg dana i dobili sve beneficije od toga. I oni koji su zaslužili, ali najvećim dijelom oni koji nisu.

     S druge strane imate ljude koji su odradili najžešće borbe, kad je bilo teško i nije se imalo čime. Kad se stišalo nisu htjeli ostati ni u vojsci ni u sustavu. Vratili se svojim poslovima i životu, otišli van ili što drugo, i nitko pojma nema ni tko su, ni što su, ni gdje su. Neki od sramote neće ni govoriti gdje su bili i ratovali. Evo, moj prijatelj bio u rezervnom sastavu MUP-a. Onom Merčepovom zloglasnom. Merčepa je vidio dvaput u životu, a na terenu nijednom. Ta postrojba, u odnosu na broj ljudi, mislim da je imala apsolutno najviše žrtava od svih, a ja vam ne mogu opisati kakvi su to hrabri i čestiti momci. Većina njih. Ali zbog petorice ubojica koje su Merčep i Šeks pustili da prođu lišo, moj prijatelj ne želi reći gdje je ratovao. Zaprljali su ga i obeščastili.

     Zato mladi ljudi, dobro kaže Antun. Ne vjerujte pričama i ovima što se busaju u domoljubna prsa. Pogotovo ne ovima sa puno čvaraka i “zasluga”. Vjerujte mi na riječ 80% su lažnjaci i šupci. I zato apsolutno razumijem današnju Kotromanovićevu reakciju. Kotromanović je častan čovjek i zna s kime ima posla.

    • Dandy u pravu ste sramotno je koje su obrane u ratu dobile status prve linije,koji se ljudi danas diče braniteljstvom.Ja sam bio na položajima gdje su ljudi govorili da im radije odsječete ruku nego da nam po noći dostave hranu,sami smo išli po hranu jer nije bilo muda ni da vam je neko vrijeme donesu,ni po noći,govorim vam istinu…Toliko je laži da to čovjek više ne može vjerovati,dok smo mi po prvim linijama gnojili oni su u pozadini djelili činove i čvarke.Ja sam mojima rekao da ne želim primiti tuđmanovu spomenicu kada sam vidio u koji sam isti koš strpan,nemam je ni danas i ponosan sam na to,dan nisam u životu proveo na drugoj a kamoli trećoj liniji,išao kao kamikaza,što gore to bolje,bio mlad i lud…

    • Pitaju me danas tko mi je bio zapovjednik.Ja im kažem nitko jer tamo gdje sam ja išao nitko nije ni mogao zapovjedati kada nas je bilo maksimalno 10,i to je plafon-pretjerano,formalnog zapovjednika smo slušali kao laza u maškarama,rugali se sa njime…Ne vjerujete?Vjerujte mi potpuna istina?Sam sebi čitav rat zapovjednik.Čim se to okrenulo ja se fino skinem da mi nebi došao kakav ćoškar držati predavanja o ratu.

    • Jako bi bilo interesantno pitati bukače koliko su sve zajedno proveli na prvoj liniji,koliko dana?15?365?Ili 700?Koliko metaka imaju u metru od glave a koliko granata u radijusu 10 metara?Taj bi popis ja volio vidjeti?A ovo ratni put,i te priče su za malu djecu.Ma svaki vam je rat isti samo je dobro znati da mi živimo u mitovima i dogmama,tako nas danas uvjeravaju da je titova jugoslavija bila super,mi živimo mitove i dogme.

 18. A moram se dotaknuti još jedne stvari koja jasno oslikava naše mentalno stanje društva?Uzmimo hipotetski da tito nije učinio niti jedan zločin iako znamo da ih je učinio masa ali promislimo da navodno nije.Ali zar vama nije na rubu vjerovali ili ne da u 21 stoljeću neki ljudi slave i veličaju čovjeka i njegovu bistu kojemu je čitava tadašnja država trčala sa štafetom da mu je preda na stadionu na njegov rođendan,čovjek je organizirao parade-sletove sebi u čast i to se pratilo preko tv ekrana,vojska na nogama,danima se izvještavalo gdje je stigla štafeta,tko je nosi,tko sa njome trči?Čovjek se rugao sa čitavom državom,te vijesti su obilazile svijet?To se nije događalo u 16 stoljeću nego se svi danas toga jako dobro sjećamo,učiteljice u školi su nam davale cvijeće da bacamo kada on prođe sa automobilom,danima smo se u školi spremali za doček druga josipa i taj dan nebi bilo škole,točno smo znali tko gdje stoji uz cestu, koje cvijeće baca i morali smo neprekidno mahati obučeni u pionirska odijela,čitava predstava i nije bilo hoćeš,nećeš nego te se nije pitalo ništa,morao si ići na doček,čak i oni kojima je tito pobio čitave familje,i oni su mahali svom krvniku,i djeca onih koji su gulili goli otok ili staru gradišku morali su bacati cvijeće i mahati,nisu ih u školi pitali dali oni to žele,nego bi dobili raspored i maši druže,tko te pita gdje su tvoji,stiže NAŠ josip?
  Pa jeli se mi to rugamo sami sa sobom?Zar nam nije dosta što se on rugao sa nama?Pa to je sprdanje jedne nacije same sa sobom,to je nedostatak samopoštovanja?Koji je to mentalni level ovoga društva?I onda nam još kažu kako nam je predsjednik države uglađen,obrazovan,napredan,kulturan
  spreman na dijalog,navodno moderan eu političar?Jadna nam majka?

  • Antune, potpisujem sve vaše napisano, copiram, pejstiram, i zaključavam. Jako mi je drago da nisam jedini sa istovjetnim razmišljanjima. Bar nas je dvoje sigurno, a za ostale ne garantiram. Možda jednom budem imao priliku u živo stisnuti Vam ruku. Srdačan i iskren pozdrav sa špica Istre.

 19. Nisam ljubitelj strane prinudne uprave. Te institucije mare samo za vracanje dugova, nemaju nista protiv visokih poreza, protiv redistribucije, itd.

  Populizam… ima mnoga lica. Populisticke ideje su ideje poput visoke zastite radnika, “besplatnih” drzavnih usluga, itd. Ali populus takodjer ne voli visoke poreze, ne voli da ga drzava maltretira, itd.

  Zato, iako smatram da populizam jest na odredjeni nacin odgovoran za ogroman broj problema, nije jedini krivac. Narod zeli i jare i pare, nije potpuno jasno zasto najcesce i ostane bez para i dobije mrsavog psa umjesto jareta. Zasto ne bi, recimo, izgubio jare i ostale mu pare?

  Odnosno, preciznije, receno mislim da nema prostora za fatalizam kad se radi o populizmu. Javno mnijenje jest prijemcivo za velik broj protrzisnih reformi pod uvjetom da nisu bescutno libertarijanske.

  • Šimune narod se godinama zatuca od strane političkih elita i javnih prosocijalističkih medija i intelektualnih elita i drugačiji ne može biti.Da je skj raspisao izbore 60-70-te pobijedio bi sa 85% na izborima.Mi iz socijalizma nekako ali socijalizam iz nas nikako,socijalizam inače jako uspjeva u primitivnim društvima gdje prevladavaju prizemni nagoni,gdje su jal i zloća pogonsko gorivo koje pokreće društvo…

 20. Ne znam,više nisam siguran dali ova zemlja ima šanse ali ono prvo što moramo učiniti je srušiti na izborima ovakvog predsjednika sa pantovčaka,zato objašnjavajte ljudima,potežite ih za rukave,nemojte se umoriti jer ova država nema vremena za još jedan mandat sa ovakvim populistom,kraljem socijalističkog populizma u europi koji će sada izgubiti živce i pokazati svoje pravo lice veličajući biste komunističkih zločinaca.
  Vjerujte to je presudno za ovu državu,puno važnije od parlamentarnih izbora,puno,puno…Taj čovjek ako izgubi izbore za godinu dana nitko se neće njega ni sjećati da je bio predsjednik,osim veličanja biste druga tita
  nećemo imati ni jedan razlog da ga se sjećamo…Prestrašno kako smo nasjeli?Vratio nas je čovjek mentalno 40 godina unazad u socijalizam a sve kao da neće,tiha voda brege valja,taj tip nije nimalo naivan…

 21. Evo jednog Twita Mile Đukanovića iz vlade Crne Gore: Dobro jutro gradjani Crne Gore. Ustanite, podne je.

 22. Zato naši sindikalci neumorno rade na raspirivanju klasnih sukoba, i dalje ne razumijevajući ulogu menadžmenta u proizvodnom procesu. Sindikalac Vilim Ribić protiv je toga da država stimulira ‘genijalne menadžere koji su uništili ekonomiju’ (VL)

  • @katkapital Evo malo sam komentirao kod ‘vašeg’ Domagoja, zašto ne izrazite i Vi (i ostali čitaoci) također misšljenje na njegovu zidu, tako da političari ipak imaju neki feedback, a ne samo jednosmjernu komunikaciju?

   • Pogledao sam što je taj gospodin napisao i stekao dojam da govori ko predsjednik Josipović. Iliti što bi Antun rekao on bi i jare i pare. Ne znam čime je to zaslužio da netko uopće čita njegove umotvorine. Kad god sam ga čuo govoriti uvijek sam se čudio kako takvi ljudi uopće uspiju izboriti se za visoke ili bolje reći ikakve političke funkcije.
    Mislim da je takve ljude puno bolje ignorirati.
    Inače rado čitam što katkapital piše na svom blogu, puno mi je životniji i zanimljiviji i ne kužim kakve ima veze s tim gospodinom?

 23. http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/propao-rubelj-zatvoreno-svih-17-pecenjarnica-a-gradani-ostali-bez-poznatih-cevapa-949600

  Ja ne znam o cemu se ovdje radi i koji su pravi uzroci ali me svejedno ova vijest duboko iznenadila. Propo lanac cevabzinica?????? Pa sto ni cevape vise ne mozemo proizvesti sa profitom?

  Jel ih unistio uvoz??Konkurencija iz EU?? Kaskaju u tehnologiji???

  Pa majku mu ( reko bi Tito) pa to su cevapi i lepinja! Kako je tu moguce propast.

  Molim pojasnjenje.

  • Nisam siguran jeli samo korelacija ili kauzacija ali u kratkom vremenu otvorilo se jako puno “stranjskih” hamburekdzinica. Samo u strogom centru ih ima najmanje 5 (papas, rocket, yellow submarine itd). Kad uzmemo u obzir i da pekare cvjetaju i bujaju kao epidemija (za 5kn npr. mos uzet dvije piroske sa sirom, a cevasi kostaju najmanje 20) onda dobijemo to sto dobijemo. S druge strane, moze se raditi i o socioloskom indikatoru – naime hrvati se grcevito bore da raskinu s balkanom ( a cevap je jedan od temeljnih simbola istog) i da brze bolje uskoce u japijevsko-hipsterski vlak razvijenog svijeta punog sarenih hamburgera kao simbola bolje buducnosti i (lazne) nade. Hamburek je novi cevap. Pitanje je sto ce zamijeniti hamburek kao slijedeci socioloski indikator? 😉

  • A zašto bi županija ili vlada trebale malom mistu nametati razvoj koji ono očito ne želi. Da mještani zaista žele tu investiciju pokrenuli bi izvanredne izbore i smjenili načelnika koji radi protiv njihovih interesa.
   Meni se čini da je sve pod kontrolom. netko bi htio zaraditi investicijom u njihovom malom mistu, a njima očito ta investicija nije poželjna.
   Neka investitori potraže drugu općinu koja možda želi razvoj – zašto silom nekoga usrećivati. Meni je ta investicija isto kao da netko želi u mom mistu investirati u spalionicu smeća ili u nuklearku, a meni se ideja ne sviđa.
   Suludo bi bilo da županija ili vlada imaju pravo prisiliti nekoga na takvu investiciju.

    • Sve subvencije treba svima ukinuti, kako onima koji žele investicije tako i onima koji ih ne žele, to nije sporno, ali policija, mirovine, zdravstvo i mnoge druge stvari koje se financiraju iz proračuna ne možemo zvati subvencijama. Njih plaćaju svi porezni obveznici i svi trebaju imati od njih koristi, ali to ne znači da vlada, županija ili neki korumpirani političar ima pravo odlučivati o investicijama u tuđem dvorištu. Sve odluke u društvu trebaju se donositi na najnižoj mogucoj razini itrebaju ih donositi ljudi na čije živote neposredno najviše utječu.

    • Antune, to je ta hrvatska shizofrenija. ‘Naši’ bi i ‘Mediteran kakav je nekad bio’* i ‘industriju’ koja je ‘uništena u pretvorbi i privatizaciji’. I pare i netaknutu prirodu. I džabe hranu. Ne bi GMO, jer su u maniri ranjene kućanice negdje čuli da nas truju (truju nas ONI, ne znamo tko su, ali su oni), ali bi i da ta hrana bude 5 kn.

     *ne znam gdje to Mediteran nije kakav je bio. U Nici? U Kotoru? U Anatalyi?

   • dandy, treba te ljude onda pitati jel žele i mirovine, subvencionirane trajekte, doktora na otoku, policiju, vatrogasce, ceste, i slično. To je opet “razina pećine” i zahtijevanje prava na komociju, a tko će to platiti, to nas toliko i ne zanima. I to je to mentalno zatucanje nacije i nerazumijevanje uzroka i posljedice, koje se ogleda u takvim stavovima. A onda ćemo pozivati na konsenzus i na nove strane investicije? Zar nije to “školsko” kolektivno ludilo?

    • Josipe bravo,ja bi svakom malom mjestu koje se usprotivi investiciji, znate ono referendum, uskratio sve oblike subvencija,pa ako hoćeš “eko živi kako želiš ali nema subvencija,ne može ih plaćati onaj u gunji koji je ostao bez svega ili onaj koji u slavoniji ore za 3000 kuna plaće.Nitko se ne pita kako u tim mjestima rade škole za pet đaka,ambulante,pošta,
     ceste,voda i kanalizacija,vanjska rasvjeta,subvencije prijevoza nego svi viču daj još a htjeli bi mediteran kakav je nekada bio ali tada nije bilo ni vode,ni kanalizacije,ni vanjske rasvjete,ni pošte,ni škole ni subvencija…
     Nego je bilo snađi se druže.Hoćeš mediteran kakav je nekada bio,može nema problema…

 24. Moram vam reći još jednu istinu,dio NAŠIH najboljih boraca danas se druže sa najhrabrijim srpskim borcima,idu u lov zajedno,druže se,poštuju se, j se njima što se dogodilo,nađu se na splavovima na adi i jebe im se tko je bio ustaša a tko četnik,poštuju se kao borci,fukare jedni i drugi,ti isti koji su širili mržnju danas se druže,poštuju se i vole…Znate li što mene u tome svemu jebe?Ja do života u cg i srbiju neću otići a ne mrzim nikoga,uopće ne mrzim kao oni koji se druže,nikada nisam mrzio kao oni…Samo vam želim reći koliko je sve to laž i kada vam ovi bilmezi iz hdz-a počmu pričati o hrvatskoj državi pošaljite ih u tri p.m,neki specijalci iz lučkog prvi su pošli u beograd da se druže sa svojim kolegama četnicima,nas “idiote” branitelje ponizili su sa time do jaja…Isti ti pojavljuju se na referendumima o ćirilici?Ti isti ljudi nam drže predavanja o hrvatskoj a masu ih pliva na rubu kriminala,j im mater tko ih je izmislio…Osramotili su poštenog hrvatskog branitelja,j im mater kroz mater…

  • Sory,malo sam sinoć puka jer me zvao kolega branitelj da se super proveo u rs-u i na splavovima na adi sa okorjelim četnicima-borcima i “da su obnovili ratne uspomene”,puka sam kada sam to čuo…

   • Uglavnom vam je to sa hrvatinama tako…kad ih se pozove negdje na žderanje,lokanje i sl. ostavili bi i dijete na samrti,a gdje nebi načela,ponos i prošlost
    Neka vas to ne sekira,imate stav,držite se ga…
    Ne mrzite kažete nikoga i to je možda danas i najveća ljudska osobina…a što se specijalaca tiče,oni mržnju prema nekad neprijatelju sakriju u sebi..al kad je oslobode,onda stradaju žene,djeca..prosvjednici,navijači,slučajni prolaznici…

    • Molim vas saint nemojte tako, osobno poznajem podosta ljudi u spec. policiji i HV-i, i koliko ja znam to ne stoji.E sad uvijek ima kukolja kao što Antun kaže “na rubu kriminala”.

    • Naravno da ne treba generalizirati,ja sam neki dan proveo predivna tri dana sa mojim frendom specijalcem koji je prošao sva ratišta,pričali smo o danima koje je proveo na velebitu itd i u svemu se složili da smo i nakon svega ostali normalni ljudi…

   • Mozda sam trebao specijalce stavit pod navodnike..uglavnom nisam imao namjeru generalizirati,moja iskustva sa navedenima su očito lošija od vaših..u mom gradiću su pravi branitelji u manjini i ne ističu se po ničem posebno..dok s druge strane imam klasičnu priču sa susjedom koji je pijan svoju bitku obavio tako da se razbio sa stojadinkom van ratišta..neki dan je paradirao ulicom u crnoj majici sa velikim U ,ispod kojeg manjim slovima piše Mirovini

   • Pa već sam vam rekao za stanje u lokalnoj hvidri…isto kao 45′. Vlast je kupila ljude i strah da možda sutra ne okrenu cijevi kontra. Proizveli smo nove subnore sa ogromnim članstvom. Zato sada i je tako. Druženje ratnih veterana. A nama neki popuju o obnavljanju bratstva-jedijstva, i obnavljanju jugoslavije. Kad sam prije vise od 15 god u srcu slavonije u nekom klubu čuo srpske cajke, a CRO omladina pala u “trans”, kao da me pogodio grom! A za jednim stolom dva tri invalida, pitam dečki štojeovo? Pa ovi su VAS ne mene i moj grad preoravali granatama? A znaš stari, a tako je to, to se sad sluša….mladi(!?!) traže…tada mi je sve bilo jasno dragi Antune. Jedan k …c mi nismo naučili od ovog rata. Znam kako vam je. A takvi meni popuju da smo mi talijani svi i da želimo da se odcepimo sa istrom i odemo talijanima. Sada nakon svih ovih godina ideja tako loša. Samo nas je EU pretekla.

    • Cajke i turbo folk nije muzika, srpska, hrvatska ili marsovska. Dapače, najčešće se ni ne odnosi na samu glazbu. Turbo folk je stanje svijesti i zahvaća mnoge koji čak i ne slušaju tu “glazbu”.

     Imate genijalnu, grotesknu i satiričnu istoimenu pjesmu Ramba Amadeusa, gdje se jadan tokom cijele pjesme opravdava i ispričava riječima: “Ja nisam izmislio turbo-folk. Ja sam mu dao ime.” 😀

     Meni je najbolji dio: “Glasački listić, koji svakoj budali omogućuje da ga ispravno ispuni, je turbo folk.” Možda nije loša ideja. U glasački listić uklopiti mini-test inteligencije. Pa ak’ ne pretrčiš granicu debilizma, glas bude nevažeći, bez obzira što si ga ispravno popunio. 😀

    • Nisam muslio na mjuzu ko mjuzu, i boli me d i k i za srb i cro narodnjače, mislio sam na mjesto i vrijeme i filing. Danas to vise nije nist čudno. Kao što je bilo čudnije kad sam kameradima govorio da je Branitejski Fond pljačka i uhljeb nekolicini na uštrb većine. Danas meni nije čudno raspad istog.

 25. Ostavimo se rata više,nikakvog dobro od toga..Ionako bih među prvim mjerama Vlade spremne na reforme ukinuo to beskorisno Ministarstvo branitelja 19 godina nakon rata (nešto smo pričali onomad o Subnoru),baš kao što bih Min.za za malo poduzetništvo i obrt pripojio gospodarstvu,baš kao i turizam, a min. uprave stavio pod pravosuđe i sl.
  Inače,ono što mi je vijest dana jest slika budućeg kabineta u bliskom tisku
  http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/342269/Evo-s-kime-Karamarko-jurisa-na-Banske-dvore.html. Ne vidim baš neovisne i nestranačke stručnjake, dapače vlada apartčika.

  • Baš mi je to neki dan palo na pamet da imamo praktički 3-6 ministarstava gospodarstva. Još mi je shvatljivo za infrastukturu, pomorstvo, poljoprivredu, donekle građevinarstvo, ali ova 3 koja ste naveli je čisto gospodarstvo.

  • Ako ova ekipa na čelu sa goranom marićem i kolakovićem zasjedne u banske dvore neće od hrvatske ostati kamen na kamenu,to vam ja danas garantiram…To su NAŠI a gdje NAŠI prođu tu trava više ne raste…

 26. Vučić barem otvoreno govori o reformama i koliko su one bolne a nama dođe na pantovčak edvard kardelj i kaže “da je liberalni kapitalizam u hrvata istrošen model” i tim izjavama zakoči svaku primisao od reformi…

  • Dobro linić govori što se tiče nadoknađivanja sredstava ali ne zaboravimo da je slavko linić samo prosječni socijalistički knjigovođa i od njega ne očekujte da razumije zašto je hrvatskoj potrebna jedinstvena stopa poreza na plaće,to od socijaliste kakav je linić ne očekujte da razumije jer njega je drug tito učio osnovama ekonomije.On je još u filmu socijalističkog samoupravljanja gdje on misli da može oderati bogate a na kraju kao holland u francuskoj odere sam sebe.Evo linić je digao pdv koji više plaćaju tkz. bogati koji više troše pa mu je efekat bio kontraproduktivan.Ako je istina da je milanović za jedinstvenu stopu poreza onda je milanović jako pametan čovjek jer bi se jedinstvenom stopom postigli višestruki pozitivni efekti a pogotovo za one koji su danas prijavljeni na najmanjim plaćama,to socijalistički um slavka linića ne može razumjeti jer on i ne zna o čemu se tu radi a bilo bi dobro da prostudira prijavljene plaće u obrtima i malim poduzećima pa malo promozga jeli stvarno ljudi rade za te plaće.Pa ne postiji npr. konobar na jadranu koji danas radi za ispod 5 tis kuna neto u nekom restoranu,to je minimum minimuma a neka slavko linić pogleda prosjek prijave u tom sektoru.Jbg to njegov mozak ne može shvatiti jer ga tito nije tako učio,tada nije bilo privatnog vlasništva.
   Jedinstvena stopa za hrvatsku je jedino ispravno rješenje za plaće do 25-30 tisuća kuna neto a sve iznad toga može biti predmet rasprave.Te linićeve floskule da će bogati plaćati više poreze su socijalističke bajke,te stope od 40% navode ljude na crnu ekonomiju i različite stope štete upravo radnicima koji su prijavljeni na najmanje plaće i upravo će oni zbog toga sutra poginuti u mirovini…Jbg ne očekujmo od linića da to razumije njega su učili da dere tkz. bogate,na kraju takva politika odere sve siromašne…Njemu i dan danas nije jasno da bogate ne može oderati jer bogati imaju izbor da otiđu iz hrvatske gdje god ih je volja.Bogati ne žive u deset kuća nego u jednoj a ako imaju pet kuća prebaciti će ih na djecu ili roditelje,sve to odvjetnici odrade bez problema i rizika za tkz bogate i tako će izbjeći visok porez na neiskorištene nekretnine,tako da nam linić prodava socijalističku maglu…

   • Znate li gdje je u hrvatskoj 70 godina bila najveća praonica crnih novaca?
    Pa naravno u nekretninama?Tko je one u pravnoj a pogotovo bespravnoj gradnji pitao da polože račune koliko su potrošili novaca na gradnju kuća,apartmana itd i odakle taj novac?Sav novac od fuša i pljačke u socijalizmu je završio u betonu a u hrvatskoj državi se to samo nastavilo višestruko uvećano.Mi uopće nemamo formirane institucije koje bi se time bavile.Crnu ekonomiju možete pobijediti samo ako zatvorite što više prolaza ali i realnim poreznim sustavom a ovaj NAŠ je sve ali nije realan jer pola obrta bi zatvorilo kada bi radilo na bijelo…

    Inače ovako samo socijalizam preživljava,od otpisa do otpisa,sada će im dati pola havane i igrati još jedan produžetak;

    http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/342339/Putin-Kubi-oprasta-cak-90-posto-duga.html

   • http://www.poslovni.hr/hrvatska/linic-milanovic-smatra-da-svi-trebaju-placati-iste-poreze-a-zaboravlja-na-siromasne-275304

    Sramotan je način na koji linić napada milanovića.Pazite taj isti linić je za vrijeme svog ministarskog mandata dogurao hrvatsku do 380 tis nezaposlenih i sada popuje kako bi trebalo štititi siromašne?A što su ovih 380 tisuća?Statistika?Jeli on tako štitio siromašne?Na ovaj način bi mu milanović trebao odgovoriti.Što to ima loše u “flat tax”
    Kako je to holland u francuskoj ispunio obećanje da će zaštititi siromašne a oderati bogate?Tako da ga siromašni danas gađaju jajima a bogati se iselili u veliku britaniju?Baš ih je zaštitio?Spasio ih je?

    • Nevjerojatno je kako NAŠI ne kuže da što oni više spominju tkz. bogate to ovi sve više razmišljaju da napuste hrvatsku.Oni kao da žive na marsu pa to ne razumiju.Pričajte malo sa ljudima pa će vam biti jasno što vam govorim,ma neće više nitko ostati u zemlji gdje je sramota biti bogat i gdje politički socijalistički zombiji na tome hvataju pet glasova više…
     Ne da im se to više slušati,ne žele djecu izlagati tom socijalističkoj propagandi…Ovo je lov na vještice.Pa čuli ste neki dan lalovca;”idemo na velike ribe”,čuli ste danas linića “bogate treba oderati”,čim čujete priču o bogatima i siromašnima znajte da su najeb..i ovi drugi-siromašni i da idemo svi zajedno u bunar…

 27. Navodno je jedan strani novinar ovo zapisao o Hrvatskoj:

  > “Ima na Balkanu jedna zemlja, koja graniči sama sa sobom.
  >
  > Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada.
  >
  > Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju.
  >
  > Gdje vlakovi kasne po redu vožnje.
  >
  > Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, rukometu ili tenisu.
  >
  > Gdje svi žure na posao, a niko ne stiže na vrijeme.
  >
  > Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati.
  >
  > Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo.
  >
  > Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi.
  >
  > Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo.
  >
  > Gdje su javne nabave tajne, a državne tajne javne.
  >
  > Gdje se ratovi nikad ne završavaju.
  >
  > Gdje se povijest ponavlja svaki dan.
  >
  > Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili.
  >
  > Gdje je strana valuta uzeta za domaću.
  >
  > Gdje ljudi svetkuju, a psuju Boga.
  >
  > Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima.
  >
  > Gdje nepismeni pišu povijest.
  >
  > Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje.
  >
  > Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke.
  >
  > Gdje se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemaju pravo.
  >
  > Gdje se svako svakome smješka, a nitko nikome ne želi dobro.
  >
  > Gdje sudski postupci traju duže od života.
  >
  > Gdje su samo poplave način navodnjavanja zemljišta.
  >
  > Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale.
  >
  > Gdje smatraju da će zemlja više napredovati ako što više nazaduje.
  >
  > Gdje nisi normalan, ako ne poludiš.
  >
  > Gdje živiš samo zato da bi umro.
  >
  > Gdje je vrijeme beskonačno, a glupost besmrtna…

 28. gledam danas Hrvatsku uživo i poludim kad vidim sa kakvim se nelogičnostima i zakonima mali ljudi moraju borit…da ne kažem kako mi i nakon pokojnog Tesle imamo novih kandidata za znanstvenike,kao ovaj namještenik agencije HROTE(Hrvatski operater tržišta energije)Ivor Županić.2014e godine on govori kako je sunčeva energija besplatna,ali njena transformacija u el.energiju je najskuplja.Nama je najbolje da krenemo onda u suprotnom smjeru pa počnemo kopat rudnike i radit elektrane na ugljen…navodi on energetsku strategiju RH,nacionalni akcijski plan,tarifni sustav ali nikako da Nađvinskom i gledateljima objasni zašto se kvote za energiju iz obnovljivih izvora smanjuju iz godine u godinu…na kraju ga je Brankec otpilio jer je vidio da lik samo mlati fraze bez ikakvih konkretnih odgovora
  emisija od 11.7.2014.prilog počinje od 9:00
  http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/

 29. A i ovaj kreten Bildt. Kud je i Bog rekao laku noć Hrvatska, još nas od nastanka države prati i loša karma utjelovljena u tom idiotu. Stvarno smo nešto gadno zgriješili, kad se stalno popikavamo o njega kao o šugavo pseto. Pa taj je najveći ratni profiter na ovim prostorima! Nema većeg. Koliko je samo taj naplatio plaća, dnevnica, dodataka, provizija i konzultantskih usluga na konto ovih prostora? “Karijeru” i sve što ima duguje ovim prostorima i ratovima, a svejedno se drži prepotentno i svisoka, pljuje i sere gdje god stigne i tretira nas kao zadnje smeće. Ni pes ne sere u zdjelu iz koje jede. Istine radi, nije da nije u mnogo slučajeva bio u pravu, ali za takve zaključke i ne moraš biti bogzna što pametan. Svejedno, da ga sretnem uživo, samo krajnjom snagom volje bih se suzdržao da mu ne polupam pičku. I nadam se da ne bih uspio, tek toliko da mu dam za pravo u njegovom mišljenju. 😀 Stvarno nije normalno kol’ko me iritira taj pompozni glupan, puno, puno više od Klausa. 😀

  Ovo sa tvitovima je vrhunac gluposti i bezobrazluka. Što je pilot trebao napraviti? Srušiti avion i putnike da bi kretenu udovoljio? Izgleda da se previše dugo mota ovuda, pa nam je postao puno sličniji, nego što je sam sebi spreman priznati. Kažu da je onaj koji se najviše žesti na pedere, ustvari i sam latentni peder. Tako i ovaj. Postao pravi NAŠ, i sve zna najbolje. Kad je tako pametan i sve zna, što ne ne kupi svoj avion i zaposli kamikazu, pa da nam pokaže kako se to radi? 😀 Ili još bolje sam pilotira. Samo nek’ bude pristojan kao Židovi, pa tvita pet minuta prije gdje će se srušiti, da se stignemo na vrijeme skloniti. 😀

  A ovi NAŠI novinari su fakat dno dna. Nakon dvadeset i kusur godina iskustva i trpljenja bljezgarija tog morona, uzimati za relevantno i važno bilo što da kaže, osim u kontekstu ismijavanja i razotkrivanja ga kao glupana, doista je ispod svakog profesionalnog standarda.

  • A umjesto da ga se pošalje u tri pičke materine, majmunu idu objašnjavati, opravdavati se i ispričavati. U redu je od kompanije ispričati se putnicima, ali ispričavati se samo jednom putniku… Pa što si taj zamišlja? Tol’ko je valjda opsjednut sobom, da je vjerojatno u ludoj si tintari umislio da mu to netko namjerno napravio iz zajebancije? Avioni kasne u polasku i dolasku svaki dan, svuda u svijetu zbog raznoraznih razloga. Ovdje su razlozi bili i više nego opravdani. Kad je tako pristojan, kao što tvrdi da mi nismo, što se on sada ne ispriča? Naravno, bilo bi mu ispod časti jer smo za njega niža balkanska bića. Stvarno smo na niskim granama i u kurcu, kad svako bjelosvjetsko govno može doć’ i u vlastitoj kući brabonjat nas kako se sjeti. Nek’ doma brabonja ludoj materi koja ga sigurno kao malog uvjerila kak’ je genijalac, centar Zemlje i pola svemira. Ili ženi. Mo’š mislit, tamo je manji od makovog zrna.

   • Još da je zaslužan za hrvatski neki interes, nego je prosrpski igrač otpočetka, sad skupa gura sa pusićkom i josipovićem koji se ponašaju kao fiktivno čelništvo regiona. Hebo vas Balkan vas hebo. Sreća naša da su u Srbiji na vlasti četnici, pa ne mogu baš do kraja se slizati, zamislite da su na vlasti Srbi jugosloveni malo mekši ali puno opasniji za naše guske. Interes hrvatske je da Srbi nikad ne uđu u eu ako mene pitate.

 30. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/127321-ivo-josipovic-odustaje-od-karijere-u-iducem-zivotu-zelio-bih-biti-teta-u-vrticu.html

  Iva josipovića bi svatko poželio kao učitelja razredne nastave u osnovnoj školi(samo da tita ne spominje),ništa loše djeca od njega nebi naučila, samo dobro,takve poruke on šalje nama od početka mandata kao da predava djeci u osnovnoj školi,tako da ivo josipović sa svojim porukama nebi bio loša “teta u vrtiću”,problem je taj što se iza tih poruka skriva čisti utopijski socijalizam…Gura ivo sa porukama za titove pionire,još se “rasplinti” kada nam šalje takve poruke…On je kao odlikaš kojemu su dali zadatak u petom osnovne da čita poruke ljubavi drugu titu.Znate ono;
  “Druže tito mi vas svi volimo i želimo sve najbolje svim narodima i narodnostima NAŠE sfrj,mi nikada ne odustajemo od rada,poštenja i tekovina NAŠE revolucije za ovu NAŠU zajednicu naroda i narodnosti,stoga vam obećavamo da sa vašeg puta nikada nećemo skrenuti,zahvaljujemo se svim narodima i narodnostima što sljede vaš put,zahvaljujemo se i partizanima i hrvatskim braniteljima i skoro da bi se ustašama zahvalili ali jbg to ne možemo,to bi ipak bilo pretjerano za NAŠE birače a jbg i europa na to nebi dobro gledala ali ključni temelj NAŠE revolucije je “pravednost” Tko nakon ovakvog govora nebi zapljeskao?Mir do neba,braći i sestrama,svi smo za novu pravednost,osim kada plaćamo ZAMP…
  Mi smo dobili defakto komunističkog “papu” za predsjednika,komunisti istaknuli svoga kandidata za papu?

 31. http://www.jutarnji.hr/kako-bujaju-ministarstva-imaju-zabranu-zaposljavanja–a-broj-ljudi-su-povecali-za-600/1205602/

  Kako će ministrica opačić drugačije voditi ministarstvo i sprovoditi kao neke reforme nego povećavati broj zaposlenih,pa ta žena nije vodila nikada ni mz,ni kućni savjet i nju kada uhvati panika od posla jer se organizacijski ne može u njemu snaći mora tražiti pomoć od drugih ljudi i zapošljavati nove kadrove.Ista je stvar sa jakovinom,mršićem,marasom,nema tu muda niti mogućnosti otpuštati nego oni se pokriju novim zapošljavanjem ljudi,oni u biti kada dođu u ministarstvo ne znaju odakle krenuti,opačićka je danas na rubu živčanog sloma,žena je dala svoj maksimum a tresla se brda rodio se miš.Oni sada kada pričaju sa svojim stranačkim kolegama kažu im;”Ne znate vi koliko je težak NAŠ posao,ne znate vi što mi prolazimo”
  Ključno je pitanje;”što ste se gurali za posao kojem niste dorasli”,danas u čitavojhrvatskoj nema 200 ljudi koji su dorasli poslu ministra koji su to problemi i koliko je to težak posao ali jbg ovi bi se prihvatili da voze i svemirski brod?
  Mogu oni sve?Opačićku danas najviše pogađa što mi “ne razumijemo” koliko se ona “žrtvuje” i koliko je njome teško?A može li zamisliti koliko je todoriću teško već godinama upravljati firmom sa 50 tisuća zaposlenih u državi gdje mu svi jebemo mater tajkunsku?Ona pukla nakon dvije godine mandata?Da je na mjestu todorića završila bi u vrapču.

  • Čini mi se da novinar zaobilazi istinu u širokom luku. Uopće ne govori o najštetnijem i za RH ogromnom ministarstvu financija koje samo zapošljava skoro 10 000 ljudi čija je glavna misija napuniti proračun odnosno isprazniti džepove poreznih obveznika. Nema slobode ni budućnosti za nas dok se to megaministarstvo ne svede na minimum koji si možemo priuštiti.

  • Susjedi su nam u teškoj banani ko i mi, ali to nije ništa novo. Mislio sam samo da će krenuti u ozbiljnije reforme kad sam vidio koje ljude je Vučić pozvao u vladu, međutim i njega je uhvatila dilema – vlast vs. reforme.
   http://www.index.hr/vijesti/clanak/srpski-ministar-financija-podnio-ostavku/759657.aspx

   Ovako to izgleda kad reforme želi provesti ekspert, a ne političar.
   Ministru financija svaka čast, čovjek je realno sagledao situaciju, rekao što se mora odmah napraviti, i to je to. Međutim, kad je Vučić to čuo pao je na guzicu i odma mu se u glavi pojavila misao gubitka vlasti i moći. I to je sve. Tu priča počinje i završava. To je realnost balkana i svi naši problemi posljedica su gore navedene činjenice.

   Samo zato državu nikad nećemo izvući iz govana dok god vlast kroje naši političari/uhljebi (i pri tom mislim na svih, jer svi su isti), i dok ne dobijemo prinudnu upravu iz EU ili od koga god već.

   Trebalo mi je par godina da shvatim kako funkcionira vlast i političke elite u Hrvatskoj, pa sam za to vrijeme naivno izlazio na izbore. Nakon što sam napokon shvatio sustav, više niti ne izlazim na izbore i ne dajem glas nikome, jer je to puko traćenje vremena. Mnogi će reći da upravo tu griješim, ali nemam volje ni živaca jednostavno.

 32. Reforme kao smanjenje plaća/penzija i povećanje energenata su običan BS. To se je radilo i u bivšoj državi. Običan BS su zato jer na tome stvari obično ostanu.

  Ukupna godišnja davanja za Crkvu, kroz razne stavke je oko milijardu kuna godišnje. Dakle svaki radni Hrvat godišnje izdvaja 800KN za Crkvu. Evo dobrog početka za reformu. Tko će to provesti? Ovakvih primjera i curenja para na sve strane u ovoj državi ima na desetine. Pa da vidim tko će onda ići reformirati ZAMP, tko će se odlučiti da porez na nekretnine, prema vrijednosti a ne prema potvrdama tko u njoj šta radi,, tko će odlučiti da firme kao EPH moraju propasti ako nisu tržišno konkurentane. Tko će odlučiti prestati financirati stotine beskorisnih udruga. Tko će odlučiti da ova država treba prestati ekipi kao Severini uplaćivati u mirovinski. Tko će odlučiti da građani svojim porezima ipak ne bi trebali financirati propale sportske klubove? ITD…

  Takvi potezi bi trebali ići ruku uz ruku sa smanjenjem plaća/penzija

  Da li uistini netko vjeruje da u ovoj državi postoji politička garnitura od 15-tak ljudi koja je ovo u stanju provesti?

  I zašto bi onda netko bio za reforme koje će samo smanjiti njegovu prihodovnu stranu, smanjiti standard a sve ostalo ostaviti isto.

  • Nije mi baš jasno zašto ste od svih nevladinih organizacija, koje su uglavnom paraziti, izdvojili baš crkvu, koja jedina radi za dobrobit većine hrvatskog naroda, ali neka.
   Slažemo se vlada treba prestati financirati sve nevladine organizacije iz državnog proračuna sve dok se gospodarski ne oporavimo toliko da se možemo razbacivati s novcima.
   Svim korisnicima državnog proračuna treba smanjiti prihode iz proračuna, a veliki dio financiranja treba ukinuti.
   To je uvjet bez kojeg hrvatska država dugoročno nema opstanka.

   • Angelu je u Dubrovniku trebao dočekati Antun i reći joj kako stoje stvari. Nikolić i đukanović su prošli put tu bili na brdima oko grada, a Bakir bi doveo tursku mornaricu. A naš jugoslaven o Balkanu i regionu, baš se uživio.

   • Zašto Crkvu? Zašto bih ja plačao članstvo kluba, kojega ne želim biti član! Po toj logici smo došli tu gdje jesmo. Ajmo postaviti pitanje ovako? Da li bi rađe u idućih 5 godina financirali Crkvu ili zadržali autoceste, jer za toliko para ćemo ih pročerdat!

 33. Ne znam jest imali snage i vremena gledati danas raspravu o ZOR-u u Saboru onaj Marić sudija je stvarno teška komunjara,nadam se da Antun nije gledao jer ako je sad ima srčani udar,čovjek je imao više zamjerki na ZOR od Lesara,ne daj Bože da on dobije bilo koju funkciju u novoj Vladi,ako HDZ pobjedi

 34. Marić će dobiti priliku da donosi hdz-ove zakone kada dobiju vlast a to bi moglo biti jako skoro.Takvi kao marić nisu ništa drugo ni zaslužili nego da ih dopadne funkcija ministra financija.Pa da vidimo junaka?Ne trebate mi govoriti što je rekao marić,za njega unaprijed znaš što će reći,meni samo nije jasno što ih martina dalić ne odj..e i pobjegne od njih glavom bez obzira pa neka onda oni sa marićem vade hrvatsku iz gov..a. jer marić već danas budućoj vladi hdz-a vezuje ruke u lisice,već danas im on smanjuje manevarski prostor,nažalost ovi iz hdz-a to uopće i ne razumiju niti ih briga,pa kada im narod okrene leđa i izađe na ulice nakon tri mjeseca pitati će se zašto,oni zaboravljaju da ljevičari kod naroda imaju trostruko veći bonus i prag tolerancije.To što govori marić već godinama nadilazi maštu komunističke partije jugoslavije…To je ta ekonomija koju su oni učili na NAŠIM fakultetima,konačno je i vrijeme da takvi dobiju priliku da riječi pretvore u djela.”Znali” su i ovi iz sdp-a sve dok su bili opozicija,nisi mogao ostati od njihove socijaldemokracije i radničkih prava,potpisivali referendume kontra zakona o radu,obećavali oporavak pod anastezijom,rast od 5%,nisu ni oni razumjeli da je teorija socijalističkog samoupravljanja jedno a praksa slobodnog tržišta nešto sasvim drugo.Polako naučiti će,nažalost i mi učimo i plaćamo njihovo učenje,cijena će biti enormna i za nas i za našu djecu…
  Tražimo marića-gledajmo ga.Na koncu njega je narod birao u sabor.

 35. Marić i njegovi istomišljenici nisu shvatili da oni ne mogu biti otok na slobodnom tržištu europe i da njihove politike mogu plesati samo i samo na zatvorenim strogo kontroliranim tržištima a nema nikakve šanse da takve politike donesu rezultat na otvorenom eu tržištu.Kada su oni učili ekonomiju mi smo bili zatvoreno jugoslavensko tržište gdje su takve politike imale nekakav smisao,glavu i rep.Pojednostavljeno tada si recimo povećanjem potrošnje građana stimulirao prodaju i proizvodnju automobila u kragujevcu a danas stimuliraš prodaju automobila u japanu,koreji i njemačkoj.To su bitne raztlike koje oni nikako da shvate.Možemo mi napisati na papir bilo kakva radnička prava ali onih 400 tisuća na zavodu neće doći u priliku da konzumiraju ta prava…To treba shvatiti ali jbg komunizam je na ovim prostorima ostavio teške posljedice.Najveća prava ima radnik kada se svi počinju tući za dobrog radnika,kada ih nedostaje,tada je radnik bog,on postavlja uvjete poslodavcima i on je taj koji bira,on je tada u poziciji da sebi kroji zakon o radu…On je taj koji kaže neću ti raditi noćnu smjenu niti prekovremene a ti uzmi ili ostavi,idem ja kod drugog…Papir je jedno veliko ništa jer se u neimaštini i kaosu ne poštuje,tada poslodavac i radnik spašavaju živu glavu i ne biraju sredstva,u takvoj situaciji radnik pristaje na sve samo da se spasi firma a time i njegovo radno mjesto,tako je u privatnom sektoru jedino polarni medvjedi u javnom i državnom mimo svih deficita koje proizvodi država žive paralelan svijet…Svi ti zakoni se pišu samo zbog njih a radnici u realnom sektoru dijele sudbinu poslovanja firme i ako firma loše posluje ne može ih spasiti ni 1000 prava i zakona a one u javnom i državnom može i tu je ključna razlika…Zato dok se jedni ponašaju kao da se ništa nije dogodilo,upravo zato ovi drugi ginu a javnosti i građanima se to ne prikazuje na adekvatan,istinit način nego se vječno manipulira poluistinama i lažima…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.