KORF

Osnovana udruga dioničara Valamar Adria Holdinga

Ovih dana je osnovana udruga dioničara VAH, ovdje. Pročitaje uvodni tekst.

Mislim da je inicijativa vrlo vjerodostojna. Između ostalog, Dean je aktivni komentator na ovom blogu, vjerujem da ćete ga prepoznati.

1. VAH/Riviera Adria je već sada naša najveća turistička tvrtka i iznimno značajna tvrtka za RH s oko 12.000 dioničara, od kojih mnogi stradalnici Domovinskog rata. Buduća spojena tvrtka će imati oko 22.000 dioničara!!

A njena dionica KORF je već dva puta za redom bila izabrana za dionicu godine na ZSE (s porastom ove godine oko 50% ne vidim zašto to opet ne bi bila, odnosno njen pravni sljednik RIVP?).

2. Smatram da je ovo vrlo važna inicijativa iz više razloga:

A. Dodatna sigurnost dioničarima KORF/RIVP/VLHO.
B. Mogućnost kvalitetnog zastupanja na skupštinama i drugim korporacijskim akcijama
C. Financijska edukacija stanovništva kroz jednu vrlo pozitivnu priču
D. Ako zaživi, uzor, platforma za organiziranje dioničara u drugim sličnim dionicama (ali svakako treba spomenuti udrugu dioničara Liburnija hotela, čiji je statut evidentno bio uzor ovome, itd. – međutim, ta udruga je jedna zatvorenija priča, odnosno manjeg potencijala s obzirom na status dionica KORF i LRH).

3. Mislim da se i institucionalni investitori mogu učlaniti u ovu udrugu ili bar dati financijsku ili kakvu drugu pomoć – naime i oni su u situaciji da ponekad žele javno artikulirati svoja stajališta, ali im možda nije prihvatljivo ići u individualne ili eksplicitne akcije).

4. Kao što rekoh, financijska edukacija je zbog mnogo razloga bitna za demokraciju, ali posebno zbog jednog. Naime, ako ste dioničar u tvrtki gdje razumijete svoje interese i odgovornost managera, znači tražite odgovornost, to ćete biti skloniji tražiti i od političara. U engleskom postoji bolja riječ za to, accountability, mi ju nemamo.

5. Ovo je inače jedna, za hrvatske prilike nevjerojatna privatizacijska priča. Oni stradalnici Domovinskog rata koji su dobili kupone i uložili ih u Dom fond, sada imaju poveliku likvidnu, utrživu imovinu, pogotovo ako gledate na razini obitelji koja je dobila više takvih paketa.

6. Mislim da je nama dioničarima interes da se učlanimo u udrugu (ali naravno ovo nije poziv na učlanjivanje, nego samo moje mišljenje), a i onima koji mogu da i nalaze za shodno da i donaciju udruzi kako bi imala primjerena sredstva za rad. A molim osnivače udruge da što se tiče izvještavanja, pogotovo financijskog, postave nove, više, standarde kvalitete u RH.

Molim osnivače udruge da ovdje malo i pojasne nosi li inače učlanjivanje u udrugu kakve obaveze, kako se istupa iz udruge itd.

Kategorije:KORF

13 replies »

 1. Dobro jutro svima!

  Da nekoga ne zbuni nick, ja sam dakle Dejan Rnjak jedan od osnivača i predsjednik Udruge.

  Bit ću kratak jer imam obaveza i moram na put poslom Udruge. Ideja kojom smo se vodili pri osnivanju Udruge je da osim ove ekonomske i interesne, ima u sebi i edukativnu pa i humanu i ljudsku komponentu, zbog strukture dioničara kakva već je i načina na koji su mnogi dioničari stekli svoje dionice.

  Što se tiče obaveza članova, ništa posebno što ne piše u Statutu. Dakle, doprinosi po volji, mogućnostima i raspoloživom vremenu, a svako djelovanje konstruktivno i u dobroj vjeri. Ništa mudro. A mi kao vodstvo uvijek lako dostupni kako članovima Udruge, tako i svim dioničarima. I ne samo dostupni, nego i proaktivni u smislu kontakata. Učlanjenje kao i istup apsolutno dobrovoljni. Isključenje jedino u slučaju nekih ekscesa, a ne vidim baš nijedan razlog da se takvo što desi. I tada član može na web stranici obrazlagati svoje stavove i što mu se ne sviđa. Praktički se ništa ne može donijeti bez suglasnosti Skupštine. Za članarinu smo mislili da bude 30 kuna godišnje, ali da ne bude obavezna i uvjet članstva. To zbog toga jer ima puno dioničara članova iste obitelji, pa ako ih je 5 ili 10, onda nema smisla da svima naplatimo članarinu. A i ideja je da se kao vodstvo svaki dan borimo za povjerenje članstva, pa ako procijene da svoj posao radimo dobro i na zajedničku korist, onda će je valjda i platiti. 😀

  O financijama Udruge brigu vodi tajnik g. Željko-Boris Huber, kojemu je to profesija i vodi vlastitu firmu. Ima svega 24 godine, a već je magistar ekonomije. Ali prije svega je odličan mladi čovjek. Kad upoznaš takve ljude, ipak vidiš da ima nade za ovu zemlju.

  Što se tiče članstva institucionalnih investitora, malo sam se raspitao, ali još ne znam zasigurno. Vjerojatno se mogu učlaniti kao i svaka pravna osoba. jedino ograničenje je sukob interesa. Unutra ne bi smjele biti uključene osobe povezane sa većinskim vlasnikom/ima. Isto vrijedi i za donacije. Ne bi ih smjeli primiti npr. od Epime ili Scopusa. Kad budem znao sigurno, detaljno ću i objasniti. Zasada toliko.

  Pozdrav svima i poželite mi sreću na terenu. 😀

 2. A gdje se učlanimo? I tko će zastupati male dioničare na skupštini? jednom sam dao punomoć gospodinu Bakiću,a mogu i opet. Nemam baš neki sitan broj tih dionica.

  • Pristupnica je na web stranici, imate direktan link gore u postu. Također na stranici su i kontakti, i vrlo lako smo dostupni za sva pitanja i dogovore.

 3. Svaka cast. Je li to udruga iskljucivo za KORF? Mislim da bi PTKM dobro dosla tako neka udruga koja bi bila protuteza Klausu i njegovim pajdasima. Ako sad to uopce ima vise smisla kad je firma dovedena na rub litice.

 4. Super izvješće opet, a što se tiče osnovnog biznisa,još i bolje nego prošle godine. U inat mizantropima, pa nek’ crknu od muke i napiju se vlastite žuči od jada. 😀

  A za fond menađere i ovo što se tiče korporacijskog upravljanja, rizika i transparentnosti. Par dioničara me pitalo za neisplaćenu dividendu još tamo iz 2003, i ja poslao upit u ime Udruge. Danas dobio odgovor sa čestitkama na osnivanju Udruge i vrlo iscrpnim i konkretnim odgovorom na upit. Problem bio u nepoznatim adresama, pa iako je zastara za to nastala još 2008., novci su vjerojatno još na nekom računu kod SKDD-a, tako da ima dobrih šansi da se i to riješi. Sve i da se ne riješi, korporacijska kultura čini se da je na sve višem nivou u Društvu, što zaslužuje pohvalu i svakako treba istaknuti. I dalo nam ideju pri usavršavanju stranice. Stavit ćemo rubriku upita Upravi i njihove odgovore.

  A menađerima je vrijeme da počnu smišljati novi izgovor zašto (još) ne kupuju. 😀

 5. Kao volonter u udruzi, prenosim Dandyevu poruku dok ne podignemo novi web za kojih dan dva – tko je zaintresiran (a imamo razloga biti!) treba djelovati brzo.

  Poštovani dioničari i članovi Udruge!

  Kao što većina zna, za 20. kolovoza 2014., zakazana je izvanredna Skupština dioničara Društva, za koju su pripreme s naše strane u punom jeku. O tomu, međutim, više u idućem dužem osvrtu ovih dana.
  Kao što također znate, jedan od ciljeva Udruge je osim interesnog organiziranja, i edukacija dioničara. Na tom tragu, a ljubaznošću jednog dioničara, ukazala se mogućnost da organiziramo jedan besplatan autobus (50 ljudi) koji bi došao po ljude, dovezao ih u Zagreb na Skupštinu, i nakon nje ih vratio kući. Ponuda se odnosi prvenstveno na zainteresirane dioničare iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Naravno, ponuda ne isključuje ni ostale dioničare, ali bi se u vlastitoj režiji morali pojaviti na mjestu polaska na put, što bi najvjerojatnije bilo u Vukovaru ili bližoj okolici.

  Jedini problem je dosta kratak rok. Naime, da bi zainteresirani mogli sudjelovati na Skupštini, moraju obaviti i neke formalnosti. Prije svega se to odnosi na prijavu za sudjelovanje na Skupštini, koja u ovom konkretnom slučaju mora stići na adresu Društva najkasnije do 13. kolovoza. Stoga bi zainteresirani prijavu za sudjelovanje u najkraćem roku trebali preporučenom poštom poslati na adresu Društva, a potvrdu s pošte sačuvaju i ponesu sa sobom.

  Prijavnica se može preuzeti, isprintati te ručno ispuniti (mora biti ručno) sa linka: http://www.valamar-adria-holding.com/download.aspx?f=dokumenti&fajl=1084/2014/Glavna%20skup%C5%A1tina/VAH_Prijava_za_sudjelovanje_na_skupstini_2014.docx.

  Zainteresirane zato molim da nas kontaktiraju telefonom ili mailom, kako bi ih mogli uputiti kako da sve to izvedu, i mailom dostaviti materijale za Skupštinu (svi kontakti na http://www.udruga-riviera-adria.com.hr/kontakt/ ). Pri tomu, nije nikakav problem ako se ne skupi dovoljan broj ljudi i put propadne. Ako se prijavite ne morate doći na Skupštinu, ali bez prijave ni u kom slučaju ne možete sudjelovati, sve i da hoćete.

  Eto savršene prilike za neke od Vas da vidite kako te stvari izgledaju, kako se glasa, raspravljaju i donose odluke. Bit će zanimljivo, poučno, ponešto se i nauči, a sve u formi jednog ugodnog i sadržajnog izleta.

  • Da li udruzi dioničara, koja će zastupati naše interese na Izvanrednoj skupštini, snagu dodatno daju punomoći članova kako bi imala što veći broj glasova ili ista ne mjenja puno na stvari?

   Mislim da požurimo s pripremom punomoći ako će to osnažiti poziciju udruge.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.