LPLH

Neefikasnost hrvatskog tržišta: ZVCV, LPLH, turistička rupa i vrijednost ulaganja u turizam

Koliko je silno neefikasno hrvatsko tržište kapitala možda nam pokazuju dvije stvari od jučer. Opasnost je, međutim, da takve stvari privuku pohlepne špekulante, zato valja biti oprezan.

1. Predložena dokapitalizacija Zvečeva (ZVCV-R-A) po cijeni od 536 kuna, 7 puta (!) većoj cijeni od zadnje na burzi, te (ako se ne varam) 1% većoj od povijesnog rekorda ono usred burzovnog balona (ali kao što rekoh puno puta, ‘balon’ se odnosio uglavnom na pohlepne ulagače u Ingru, Magmu, Dalekovod i slično, a ne na racionalne ulagače).

Kaže većinski vlasnik na ovaj mogući posao:

U najavi dokapitalizacije navodi se da je Uprava društva odredila cijenu nove dionice na temelju najboljih saznanja i internih procjena konsolidiranog poslovanja. Zdenko Alvir, većinski vlasnik Zvečeva, ističe da je investitor spreman platiti navedenu cijenu, a da cijena na burzi nije realna kao ni za jednu hrvatsku tvrtku.

Da li je to vezano na razvoj poslovanja s Tescom, ili neke druge nove poslove, pojma nemam, ovo mi je godinama zanemarena ‘deep value’ investicija (treći sam najveći dioničar u Zvečevu).

Kaže se u pozivu:

zvcv

Naravno, nemojte ovaj blog držati ‘za riječ’, tko zna hoće li se ovo zaista i dogoditi (meni izgleda kao da hoće), navodim javno dostupne i službene podatke (primjerice, kad bi se ispostavilo da ovo gore nije istina, a ulagači počnu dioincu kupovati po znatno višim cijenama, moglo bi se reći da su bili dovedeni u zabludu, pa tražiti odštetu). U svakom slučaju vrijedi biti oprezan oko značenja ovakve vijesti jer govorimo o premiji od 700% na trenutnu tržišnu cijenu.

Ali ovo govori o neefikasnosti tržišta (naime, da cijene ne odražavaju stvarno dostupne informacije) – pogledajte, ovdje govorimo o navodno iskazanom interesu za značajn udio u tvrtci po 8 (osam!) puta većoj cijeni od trenutne na burzi.

Pitanje koje si ulagački mogu postaviti nakon ovakvih događanja je koliko još ima dionica za koje se vjerodostojno može reći da su potcijenjene nekoliko puta (ili 8 puta?).

2. Drugi primjer radikalne neefikasnosti (po mom sudu) je Lošinjska plovidba (LPLH). Jučer je opet bio ‘show’ oko njenog trgovanja, a nije se dogodilo ništa osim što sam vas ‘počastio’ nekim totalno dostupnim javnim informacijama. Kad sam prije točno osam mjeseci počeo pisati o LPLH, cijena je bila 40 kuna, što odgovara vrijednosti cijele tvrtke od oko 27 mil. kn.

Ovdje je sad ključna stvar da konsolidirana financijska izvješća ne odražavaju stvarnost, jer i dalje prikazuju LP Brodarstvo, koje je u stečaju, ali uprava je više puta rekla da to nema posljedica na ostatak grupe (koja u brodarstvu ima 50% udjela i konsolidira ju). Naravno, netko može reći da to nije tako, da uprava laže u svojim službenim izvješćima itd., ali to bi već bila faza debelog kriminala, u što ne vjerujem.

Dakle, onda se valja fokusirati na ostatak grupe, a to su LP Brodogradilište, LP Turizam, Uvala Poljana, Asparagus, Morus Alba, Marina Nerezine i valjda još nešto (oprostite, malo nisam u toku) – LPLH nema u svim tima 100%, negdje ima i dijelove.

Tu sad ima jako puno vrlo vrijedne imovine, a vrlo malo duga.

A. Pogledajmo samo LP Brodogradilište na osnovi najsuhljih brojki.

Na koncu 2013. je kratkotrajna imovina Brodogradilišta bila 63 mil. kn, od čega novac na računu i u blagajni preko 33 (praktički ista situacija i prethodne dvije godine), te kratkotrajna financijska 5; ostalo uglavnom potraživanja. Ukupna dugovana su bila oko 11; dakle kratkotrajna imovina umanjenja za SVE dugove preko 50; praktički istovjetno onome u 2012. (dakle jaaako dostupan podatak i ono kad sam pisao prije 8 mjeseci). Pri čemu tvrtka ima stalnu dobit i vrlo zgodan EBITDA.

Ima i jako puno vrijedne dugotrajne imovine, za koju mislim da vrijedi višestruko više nego ovo gore (o tome niže, iako sam pisao i onda).

Jedini osnivač (vlasnik) je Lošinjska plovidba holding. I u tom trenutku cijeli LPLH na burzi ‘vrijedi’ oko polovice gornje razlike, odnosno znatno manje nego samo ovo brodogradilište ima novca na računu??!! Naravno, moje pisanje o LPLH je izazvalo zgražanje ili bar uvrijeđeno čuđenje dijela ‘profesionalne’ investicijske zajednice, znate onaj hrvatski ‘ne znam baš’, slično kao i kod KORF na 45 kn ili tako nekako.

B. A jučer sam vidio da su javno objavljeni izvještaji za 2013. na FINI, pa sam iskopao sljedeće sitnice. Znam da nisu ‘sitnice’, mogao sam i prije, ali iskreno, mislim da je to tako ‘deep value’ da me u stvari nije bilo briga.

Dakle, ovo sam jučer napisao. Obratite pažnju na kartu s označenim zemljištem Asparagusa, te također na odnos koji se tiče Morus Alba, koji upravlja marinom.

E sad, za danas imam jedan novi doprinos. Ova karta na kojoj sam u grubo označio čestice u posjedu Asparagusa (ljubičasto), LP Turizam (crveno; osim jedne koju djele s Brodogradilištem) i LP Brodogradilište (plavo), te također marine i operativna obala na koju tvrtke grupe imaju koncesiju ili neko drugo pravo korištenje (svijetlo plavo)

nekretnine LP grad mali lošinj

Pazite, ovdje se radi o posjedu, ne vlasništvu, ALI za najveće čestice sam provjerio i vlasništvo (npr. za Asparagus sam skoro sve čestice i sve te su 1/1), no nisam sve, to morate sami ako vas zanima (mene ne, jer sam se dovoljno uvjerio). O koliko se zemljištu radi možete vidjeti iz ovog izvatka za LP Brodogradilište, s time da je pristanište-obala ‘društveno vlasništvo – korisnik LP Brodogradilište’ (pomorsko dobro). Uočite npr. da je najveća čestica od tih (41/1), oko 23.000 m2 u vlastovnici naveden LP-B kao 1/1 uz samo jednu, ali zanimljivu napomenu iz 2012.: “Zaprimljeno 10.08.2012. broj Z-2808/12
Na temelju Ugovora o osnivanju prava građenja, ovjerenog kod javnog bilježnika Bože Markovića iz Malog Lošinja, pod brojem OV-689/2011 dana 14.02.2011. godine, uknjižuje se pravo građenja na k.č.br. 41/1 upisana u AI (jedan), koja se upisuje u zk.ul. 2454 ove k.o.

C. No, kao što sam prije pisao, posebnu pažnju treba obratiti na Uvala Poljana d.o.o. u kojoj LPLH ima 47,7%. Pisao sam već prije o njenom poslovanju i nekretninama, ali na ovom mjesu svakako treba još jednom obratiti pažnju na njenu posjedovnicu, malo manje od 200.000 m2. Ako vas zanima možete sami istražiti što je od toga u vlasništvu, što je (kao i mnovi kampovi) samo na korištenju itd.

Evo kako su pozicoinirani Uvala Poljana i ovo prethodno na Lošinju:

mali lošinj LPLH

D. Onda imamo Marina Nerezine, za koju je također nedavno usvojen prostorni plan, o čemu sam nedavno pisao.

E. I također imamo 46% u Zračnom pristaništvu.

F. Mislim sad tu ima toliko poveznica da mi se naprosto ne da sve pisati, ali recimo samo površno:
Jadranka ulaže 30 mil. € u lošinjski aerodrom
100 MILIJUNA EURA ZA HRVATSKI OTOK SNOVA: PROJEKT LOŠINJ DE LUXE
– (ovo mi se čini malo sumnjivo skupo, ali tko zna) MISTERIOZNI BANKARI NA LOŠINJU Za 200 mil. eura žele kupiti vojni kompleks i pretvoriti ga u resort
– čak se i župan Komadina (opet) priklanja krupnom kapitalu
– upravo je završila rasprava za prostorne planove za Mali Lošinj

G. Sad dolazimo do činjenice da je i nakon jučerašnjeg rasta cijene tržišna kapitalizacija LPLH svega oko 115 mil. kn. Oduzmemo li od toga goreopisanih 50 mil. kn razlike kratkotrajne imovine (dakle, bez zgrada i zemljišta i postrojenja) Brodogradilišta, dolaziom do implicitne valuacije SVEGA ostalog od 65 mil. kn iliti manje od 9 mil. eura (jasno, kad gledate imovinu, trebate gledati i dug, ali njega ima vrlo malo, čini mi se da je najviše na Morus Alba, o kojem sam pisao, naime da se čini da će ga uspjeti sami potpuno vratiti od prihoda od marine).

Jasno ovo sve treba gledati u kontekstu razvoja, primjerice Nautika Hoteli Resort itd., pogledajte onaj video koji sam ranije postao. Sad stavite tih 9 mil. eura u kontekst brojki iz točke F. Pa se također možete sjetiti onih koji su govorili da je skok cijene sa 40 kn na 150 nerealan, manipuliran itd.

Meni su ovo naprosto brutalne brojke, ali jasno nemojte vjerovati meni (treći sam najveći dionočar i ovdje) nego lijepo sami proučite izvješća, katastar, zemljišne knjige itd., ja vam mogu dati samo neki putokaz za istraživanje, što ovdje i radim.

3. Dolazimo do srpanjske rupe. Izgleda da su neki pogrešno shvatili moj post. Nisam rekao da srpanj nije slabiji od kolovoza ili slabiji nego što bi mnogi htjeli, pogotovo iz starih navada da je ‘puna sezona u srpnju i kolovozu’, pa su nekako srpanj i kolovoz jednaki. Moja je poruka da ne postoji ‘rupa’, nego da se sezona prirodno razvija kroz srpanj do kolovoza, kad je očiti i jaki vrhunac. No, dao sam vam i brojke koje pokazuju da srpanj po broju dolazaka i noćenja STRANACA (to vidimo iz neto dolazaka, tj. koliko je stranaca u svakom trenuktu u RH) nije lošiji nego prošle godine, dapače (no ako laže MUP, lažem i ja – podaci su od MUP-a).

Imamo i decidirane izjave ministra turizma da sezona neće biti lošija.

Sad i (do sada depresivni) Jutarnji kaže slično: ZAŠTO JE PODBACILA SEZONA? Ne postoji srpanjska rupa. Postoji samo loš i nedefiniran turizam. Po mom sudu, ono što će se dogoditi je da će domaći gosti koji odsjedaju u jeftinijem smještaju (apartmani) podbaciti (situacija je sve teža u RH), ali da će bolje hotelske kuće proći dobro – one također neovisno od HTZ mogu raditi svoj direktni marketing za direktni booking (što mali iznajmljivač ne može napraviti).

Ali što se tiče ulaganja u turističke dionice, sve to mi je manje-više nevažno, naime smatram da ta turistička imovina vrijedi jako puno neovisno o tome da li je jedna sezona 5% lošija ili bolja (iako će naravno značiti nešto vulgarnijim špekulantima koji su npr. prije 3 godine razmatrali da li KORF vrijedi 62 ili 69 kuna, ovisno o tome ‘kakva je ta sezona’). Mislim da to dobro opisuje i gornji primjer LPLH. Ako ste ulagača u LPLH, brine li vas fantomska ‘srpanjska rupa’ u sezoni 2014.?

p.s. Evo i gornje slike s ucrtanom uvalom Kočavnje oko koje je UTRKA — Dvije ruske grupacije žele Uvalu Kovčanje na Lošinju

Na slici dolje se ne vide građevine jer je na Geoportal zamaskirano (vojna imovina), kao što možete vidjeti iz neprirodnog zelenila.

mali lošinj LPLH + kovčanje

Napomena: Imam dionice ZVCV, LPLH i KORF i ovo nije nikako preporuka za ulaganje u njih. Ovo je samo jedan blogić. Za savjet se obratite nekom profesionalcu ili još bolje dobro proučite podatke sami. Budite jaaaako oprezni. A još više budite oprezni kad vam agenti za nekretnine govore da je upravo sada pravi trenutak za kupnju nekretnine

Kategorije:LPLH

118 replies »

 1. hvala vam na informacijama. naprosto je nevjerojatno koliko je to deep value i zapravo je s obzirom na cijenu ta razina detalja trenutno nebitna, ali opet lijepo je sve to vidjeti na jednom mjestu. i kada se to onako skicirano pogleda sve zajedno vidi se da je to zapravo jedan lijepi veliki komad pod upravljanjem lplh.

  pozdrav

 2. živciraju me naslovi u novinama koji stalno toplo preporučuju kupnju stanova, molim vas lijepo svatko tko je htio već je kupio i hvala, ne hvala na i dalje skupim stanovima, mogli smo dosad već smisliti nekakav program za sve te stanove koji zjape prazni, jeftiniji najam npr. pa razne mogućnosti otkupa stana….

  • Čovjek je možda imao i previše vremena dok je bio u ćuzi pa je pisao Kroatische Kampf za izlazak iz krize. Daj bože da je tako.

   • Pa on sam je doprinio da javni sektor bude ovakav i također da i porezi budu ovakvi! Pa on je bio član, AKTUALNE vlade! Iz koje se nije dao iščupati, držao se i rukama i nogama! I bio je član HNS-a! Sad ćemo to sve zaboraviti kao i Petrokemiju, Đuru Đakovića, razne građevinske “poduhvate” i nadati se da će nas on spasiti samo zato jer je sad naučio par fraza?!? Ajme.

    • U mom postu ima sarkazma i nade, takve odlike krase čovjeka kojem je punk k… svega 🙂 Ja se uzdam u se i svoje malo kljuse.

  • Radimire, jeste li ovo vi počeli komentirati na blogu? Ili mozda neko iz njegovog tima?

   Bilo kako bilo, taj čovjek je već imao priliku! Dva puta! IMAO! Iskazao se… Nadam se da su ga glasači prekrižili i da neće napraviti opet istu pogrešku!

 3. Iniciran ovim postom, krenuo sam malo analizirati Godišnje Financijske izvještaje LPLH-R-A i nije mi jasno kako to da su Revidirana i Konsolidirana izvješća za 2013 godunu, na Javnoj objavi i na Burzi različita. Čak što više izvješće na burzi nama čak usklađenu Aktivu i Pasivu. (http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/LPLH-fin2013-1Y-REV-K-HR.xls) pa se pitam kako vjerovati tvrtki koja na takav način izvješćuje svoje dioničare. Čak stanoviti Miodrag Kličković u istom izvješću daje izjavu o istinitosti izvješča, a nije ni Uskladio Aktivu i Pasivu :).
  Mislio sam da se radi o nenamjernoj pogrešcu u XLS fajlu ali i PDF-ovi su isto sranje. Zna li netko zašto je to tako i gdje je moguće naći GFI za 2013 godinu kojem se može vjerovati

  • Pa da, ali mene to uopće ne smeta, ne ovisim kao dioničar o kvaliteti njihova računovodstva. Ne znam da li se sjećate ono kad je KORF bio 40 ili 50 kuna kako su skoro svi ‘profesionalci’ (diletanti) tvrdili da se ne isplati ulagati u tu dionicu ‘zbog rizika korporacijskog upravljanja’, ali oni jadni nisu znali da je njihov argument baš ono preloš jer nije uzimao u obzir cijenu (dakle oni to ne bi kupili ni po 1 kn ni po 1 lp). Eto tako i ovdje, mislim da je to toliko brutalno potcijenjeno da mi zaista nije stalo do kvalitete njihovih izvješća. Na koncu, mnogo veći ‘grijeh’ je grijeh nečinjenja, dakle neuvrštavanja svih ovih podataka koje sam ja iskopao, pa što?

  • Ipak sam si dao truda i utvrdio grešku u Pasivi na izvješću za 2013. Naime u tom izvješću nije upisan Temeljni kapital i rezerve, koji se nisu mjenjali u odnosu na proteklu godinu, i nakon upisa XLS štima. Ostaje pitanje zašto je na FINI drugačije izvješće nego na burzi. Naime u Fini je vrijednost ukupne imovine na kraju 2013 263,414 mil.kn dok je u objavi za burzi 245,952 što je razlika od 17,642 mil kn. Zašto je tako neda mi se analizirati.
   Ali nakon analize ispravljenog izvješća moram reći da su svi financijski pokazatelji u rangu loši do strašno loši i teško je sve to ignorirati.
   Naravno Nenadov osebujan stil trgovanja, odnosno kupovanja imovine kad je višestruko podcjenjena, ignorirajući poslovne rezultate po meni ima smisla samo slijedećim slučajevima:
   1. Kupim kad je imovina podcjenjena a prodam kad bude manje podcjenjena
   2. Kupim kad je imovina podcjenjena i računam da ću se u stečaju domoći vrijednih nekretnina (Ukoliko me ne preduhitre drugi vjerovnici).
   Treći način povrata uloženog novca ja ne vidim.
   E sad, ja neznam je li u financijskim izvješćima imovina objektivno vrednovana ili ne, ali prošla je reviziju. Međutim meni para oči činjenica da je ukupna imovina LPLH na kraju prvog kvartala 2014/Q1 bila 236 mil.kn od čega na obaveze otpada 184 mil. kn. a na kapital samo 52 mil.kn što je otprilike 80% obaveza i 22 % imovine koja je preostala.
   Ili drugačije rečeno Omjer tržišne i knjigovodstvene vrijednosti dionice od 2011 – 2014/Q1 bio je (0,16; 0,08; 1,25; 2,36) Što znači da je danas taj omjer za cca 2680% veći nego onaj najniži s kraja 2012, kad je Nenad kupovao ili pisao o pametnoj kupovini imovine LPLH.
   Pa evo zanima me što bi to mi danas mogli kupiti od LPLH imovine po 184 kn kad je knjigovodstvena vrijednost dionice (imovina bez obaveza) na kraju 2014/Q1 = 78,05 kn, a dok je nenad kupovao dionice po 20-40 kn, knjigovodstvena vrijednost dionice bila je oko 400-500 kn.
   Pa Nenade, molim komentar na mišljenje “neistomišljenika”. S istomišljenicima ne vrijedi raspravljati. Pozdrav 🙂

   • U svemu ste, i to jako krivo. Za početak, zaista je elementarno da im fali točno temeljni kapital, ali nema veze. Ali idemo na važnije stvari.

    1. Kod gledanja LPLH, što je valjda svima očito, a i svaki put napišem, je da ne treba gledati konsolidirana izvješća jer uključuju Brodarstvo, koje je u stečaju i prema višestrukim izjavma uprava nema veze s poslovanjem ostatka, ali se i dalje prikazuje u konsolidiranim izvješćima. Dakle treba gledati po dijelvoima.
    2. Čak i kad gledate po dijelovima, poanta onoga što pišem je da ne treba gledati knjigovodstvenu vrijednost jer (smatram) da je imovina radikalno potcijenjena, pa stoga i kapital (tj. BV).
    3. Moja načela ulaganja ste potpuno pogrešno shvatili, tj. pročitali, puno puta sam pisao o čemu se radi, a svakako ne o ovome o čemu Vi pričate (iako sam više puta čuo nedobronamjerna podmetanja da bi se navodno o tome trebalo raditi).
    4. Vaš diskurs ‘trgovca’ (špekulanta) vjerovatno Vas navodi da i jako dugoročne, fundamentalno orijentirane ulagače poput mene nazivate ‘trgovcima’ (kažete ‘moj stil trgovanja’). Pogrešno.

    Ove računice koje dajete pri kraju nemaju nikakve veze.

   • Asset play LPLH, KORF, SNHO, ARNT i još neke firmice 🙂 Ako dođe jednog dana do preuzimanja vidjet ćemo pravu vrijednost 😀

 4. http://www.jutarnji.hr/mrsic-o-rebalansu–rezat-cemo-sve-place–a-ne-samo-one-iznad-10-000-kuna-/1209795/

  Bilo bi sada ok od sindikata da pitaju predsjednika josipovića što on misli o rezovima plaća koje najavljuje njegov dojučerašnji najbliži suradnik mršić sa kojim je dobio izbore?Čisto da vidimo drže li se oni za “isti štap” još i danas i uklapa li se to u socijaldemokraciju i pravednost kakvu su predstavljali narodu?Možete misliti kako će tu tkz. pravednost primiti ljudi kojima se režu plaće?Sada će biti jako važno izvući od predsjednika republike “konsenzus” da on podmetne leđa(uhvati se za isti štap) sa svojom podrškom da socijalni bunt svede na najmanju moguću mjeru…Ja mislim da se nakon ove vijesti predsjedniku zavrtilo u glavi a još tu vijest priopćava njegov šef kampanje mršić.Ovo je točka na i njegovog gubitka predsjedničkih izbora.

  • Lukavo su dočekali da sindikati (čitaj Ribić) sve novce utuku u propale nekretninske projekte, pa nemaju u štrajkačkom fondu pa ne mogu prijetiti ‘vrućom sindikalnom jeseni’. OMG … 🙂

   • Neka Ribič sada pita iva josipovića jeli liberalni kapitalizam u hrvata mrtav?
    Da mu on možda predloži neki drugi model?Tako im je govorio 2011 godine?

    • Iz Plana 21: ” … Marginalizirani sindikati i potplaćeni radnici izvrgnuti su najgrubljem obliku neoliberalnog kapitalizma
     Što je sad ovo, VLADA smanjuje plaće upravo radnicima u sindikatima javnih skužbi koji nisu marginalizirani, nego su zapravo do sada upravljali državom. O čemu se radi?!

 5. http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/344711/Dalic-porucila-Lalovcu-da-ne-zna-raditi-svoj-posao.html?utm_source=clanci&utm_medium=manual2&utm_campaign=clanci_manual

  Dalićka poziva na reforme a ne kuži da se vesna pusić očajnički bori da pređe 1% na izborima a svaka reforma je vodi ka nuli….Pa zar žena nije izjavila da će oni reforme sprovoditi u sljedećem mandatu a izgleda da vlada opet šalje plan u bruxelles o smanjenju deficita i u planu kažu porez na štednju 2015 godine a porez na nekretnine 2016 godine.Ja mislim da se ovi u bruxellesu već smiju po tko zna koji put…Linić ih je šaltao sa uvjeravanjima da sutra uvode porez na nekretnine,sjetimo se čuvene prezentacije…

 6. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/344572/Mirela-Holy-o-prvim-problemima-u-sve-popularnijem-Orahu.html?utm_source=nasl_vijesti&utm_medium=klik_vijesti&utm_campaign=Track_nasl_vijesti

  Evo nam možda buduće premijerke jer kako stvari stoje orah će 99% preteći sdp pa je opcija svedena na ili karamarko ili holy.Ako bude holy imati će šansu pokazati što zna,jedino se jako bojim da je ne dopadnu “eko rezovi i eko proliberalne reforme”,to u tribinama sa građanima neće čuti…Pa da vidimo i tu “eko” opciju?Znači imamo dvije i jedine alternative,jedni nam nude eko razvoj a drugi podvodne tunele,ajde da i te filmove pogledamo?

  • Ako primjećujete u tekstu mirela holy optužuje sdp da su prešli na neoliberalni koncept,jeli vi uopće ovo možete vjerovati?Jako bi bilo interesantno da nam ona pokaže svoj koncept?Što da žena ne dobije priliku?
   Njeni simpatizeri očekuju ništa manje od titovog socijalizma samo ona još to ne kuži,sa masu njih sam puno razgovarao?Ona je izrasla u očima birača jer se suprostavila čačiću koji je navodno gurao taj neoliberalni koncept i od tada je zvijezda…Jedino što ona ne kuži da će erupcija bjesa birača prema njoj biti višestruka ako ona ne osigura socijalizam light.Samo će morati naći gorivo a to će biti malo teža stvar…

 7. Ne mogu ne komentirati, ali samo jer me ovaj post vraca na kraj 1986 kad sam proveo tri mjeseca u osnovnoj obuci na Tovaru (to je brdo odmah desno od uvale Poljana, koje je inace izbuseno tunelima i podzemnim utvrdama jos od Prvog svjetskog rata), prije prekomande na Unije. Kovcanje su uvijek imale posebnu ulogu, tamo je bio odred mornaricke pjesadije, dok je Tovar bio zadnja rupa na svirali; ocito se nije puno promijenilo… 😀

 8. Ajmo jednu okladu?Kladim se da će se rezovi plaća u državnom prolongirati iza izbora za predsjednika države.Zapamtite što sam danas napisao,josipović ima veliki utjecaj na vladu i neke ministre što ste jako dobro mogli vidjeti kod outsourcinga,instinkt mi govori da će zaustaviti rebalans koji bi rezultirao smanjenjem plaća ako ikako to bude moguće da se to odradi nakon predsjedničkih izbora.Živi bili pa vidjeli?Tko te pita za milijardu više ili manje duga?Kao da je bitno?

  • Ne samo sto ce smanjenje place biti prolongirano nego ce mrtvi hladni sa 1 Kolovozom cijela Vlada otici na godisnji odmor. Nema veze tek je 6 g. krize, jos treba jedna godina da se potvrdi biblijska prica o sedam krava.

 9. Pogledajte obavezno turističku klasu da vidite kako htv i đuro tomljenović stvaraju pozitivnu investicijsku klimu pogotovo za strane investitore?Nećete uopće moći vjerovati da je to moguće,rub vjerovali ili ne?Kao da imamo javnu tv u sjevernoj koreji gdje novinar proklinje amerikance?Pazite emisiju čovjek počinje riječima,otprilike ovo;”Ti strani investitori ne dolaze nam pomoći nego je njima samo bitan što veći profit a samo prošle godine su isisali iz hrvatske par milijardi eura profita”,samo je još falilo da pozove građane da vilama i ostima spriječe sve strane investicije ali to se iz ovog prethodnog podrazumjeva…

  • Vilama i bakljama Antune, vilama i bakljama. Šalu nastranu, ovo je strašno. A znate što je još strašnije? Ali kako ste čovjek u godinama strah me predložit ovo da vas herc ne izda – ako još čitate, svratite na stranice Oraha i pogledajte link program – gospodarstvo. Ja, srećom, živim relativno blizu Buzinu i Plesu….

   • Arcturus vjerojatno su im program pisali “napredniji kadrovi” sa hrvatskog ekonomskog fakulteta a vođe naših stranaka imaju religijski pristup ekonomiji pa nađu tkz. ekonomske stručnjake koji će im obećati realizaciju njihovih snova,što se babi htilo to se babi snilo.A mi dogovornih ekonomista imamo na lopate,mogli bi ih slobodno izvoziti u sjevernu koreju i da ih ostane za holy koliko joj treba.
    Rekao sam jednoj simpatizerki oraha da ćemo mi lako sa eko održivosti ali da mene deset puta više demografska održivost,svi vozimo bicikle i dižemo tegove,više nitko i ne ševi,ne stignemo od umora,na kraju ćemo imati eko održivo a neće više nigdje biti ljudi tako da bi nas ovi u eu mogli proglasiti ekološkim rezervatom za dinosauruse pa bi i tu mogli štogoć povući iz fondova eu…Ako ste primjetili orah u svome gospodarskom programu će navodno voditi računa o nezaposlenosti na određenim područjima pa će sukladno tome planirati razvoj pojedinih regija?
    Jako inteligentno i nadasve dobro osmišljeno,mogli bi zato dobiti nobelovu nagradu za ekonomiju i “strateško” planiranje?Čitava razvijena eu ima u svojim programima imigrantsku politiku jer starenje stanovništva i slab natalitet je problem čitave razvijene eu a orah to nigdje ne spominje,tako da oni možda zamišljaju razvoj gospodarstva samo tamo gdje ima nezaposlenih,eko tvornice će za početak otvarati u podrumima nebodera u zagrebu a program će se zvati “iz lifta na posao”?Tako meni jedan tkz. stručnjak za turizam(veze on nema sa životom) kaže da mi ne trebamo graditi hotele tamo gdje nema radne snage od strane lokalnog stanovništva a to u prijevodu znači nigdje,neka se i dalje ta područja demografski urušavaju,koga uopće briga,jedino nije baš načisto tko će nam plaćati zdravstvo,mirovine ili obrazovanje i ostalo,to ga baš puno nije briga jer nam valjda to rođenjem pripada?Hrvati su dokazali da matematika više nije egzaktna nauka,i to su nam veeeliki “stručnjaci”,adio zdrava pameti…Glupi nijemci će uvoziti 500 tisuća radnika godišnje da održe sadašnju razinu gospodarstva i korak sa svijetom a “pametni” hrvati će eko-strateški planirati uzimajući u obzir postojeće strukture nezaposlenih i demografsku sliku regija koju je formirao drug josip broz sa iznimno “pametnom” i osmišljenom dogovornom ekonomijom,baziranoj na izmišljanju radnih mjesta u gradovima,sada će holy ići istim utabanim putem druga josipa poštujući njegovu formiranu demografsku sliku?
    Kakvi su samo idioti ti nijemci?Ne kuže oni ništa?
    Kažem vam mi živimo podmaklu fazu kolektivnog ludila.Tu se više ne zna ni tko pije ni tko plaća a azijati gaze sve pred sobom a mi u fazi “leptirića” i woodstocka,eko održivi a 300 tisuća građana u blokadi,firme da ne spominjem?Tako nam i đuro tomljenović iz zagreba propagira eko održivi turizam,u biti da se ne gradi ništa,pogotovo od strane zločestih stranih investitora,mediteran kakav je nekada bio a fino “eko održivo” uzme svaki mjesec plaću na šalteru javne tv?I tata bi sine!Tko nebi tako?Ideje NAŠE a gorivo i to eko VAŠE…Domena religije,usudio bi se reći i medicine.

  • To oni nazivaju novinarskim slobodama,bojim se samo ako izostanu strane investicije da bi i oni mogli uskoro postati slobodni novinari u potrazi za poslom,bojim se kod istih tih stranih omraženih kapitalista samo u drugoj zemlji.Znate ono;novinar sa iskustvom poznaje dva strana jezika potražuje sezonski posao konobara,barmena i slično na jednom od austrijskih skijališta?Možda su oni u filmu da je to nemoguće?I u grčkoj su tako mislili do zadnjeg dana?
   Neka nastave tko im brani?Tako se jača poduzetnička klima?Samo naprijed drugovi i drugarice…

 10. Jednom sam već pitao, jel netko zna nešto o Mlinaru? Izvješća mi se čine odlična a u nikakvom su fokusu. Jel taj gazda grize kad svi izbjegavaju ovu dionicu?

 11. s obzirom da se u ovom postu spominje i Zvečevo (čiji sam mali dioničar već godinama, ali ovo nije poziv na kupnju dionica), dozvolite kratak komentar današnjeg trgovanja:

  144,23 kune je bila maksimalna cijena po kojoj se danas moglo zadavati naloge… i cijeli ask do te cijene je počišćen (ostalo je 10 dionica, što je na 1500 protrgovanih dionica zaista beznačajno).

  ali ono što me oduševilo je da ask cijela dva sata praktično nije ni trepnuo!!

  iako su dioničari mogli unovčiti svoje vlasništvo po 90% većoj cijeni nego jučer, na asku je danas bio izložen minoran broj novih naloga… dapače, vrlo vjerojatno je da bi i veći broj starih naloga bio maknuti da su dioničari imali informaciju od jučer.

  sve upućuje na optimizam za sutra.

  • Mikane izgleda da je to to od rasta. Eno trepće ask itekako (za sad) Ako budete dovoljno strpljivi možda i dočekate neke više razine. Meni je čudan taj dokap iskreno.

   • Jasenko, oprostite tek sad sam vidio post.
    pa u srijedu, kad ste vi pisali je još potegnulo… četvrtak se zadržalo (na 160), a u petak su se kupci prorijedili (očekivano) a prodavači najednom bili zadovoljni s manjom cijenom nego u utorak?!?

    pa da, čudan… pitanje svih pitanja je čija je zapravo lova i da li je već dogovoreno nešto puno više od ovoga, a ovo je samo nekakva međufaza.

 12. http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/344763/Necemo-rezati-place-ali-hocemo-prekovremene-sate.html

  Jeli vi vidite kakav raštimani orkestar mi imamo na vlasti,jedan udara u kupe,drugi u špade a treći u dinare?Ti više veze nemaš ni tko što govori ni o čemu govori,lalovac kaže da neće biti lineranog kresanja plaća već spominje visine,sada mršić spominje usklađenje plaća,grčić spominje prekovremene sate,tu se više ne zna tko pije a tko plaća,ovako od početka mandata,neki dan vrdoljak kupuje inu,milanović demantira,totalni kaos…

 13. Bogme, ova demagogija od ping-ponga ministara (“Što je onaj drugi rekao, a nitko ga nije razumio osim mene ?”) oko plaća, prekovremenog i javnih/državnih službenika će da potraje taman do g.odmora. Samo događanja na odgađanje, i tako do izbora,ovih ili onih…tipično naša posla.

  • Najbolje će biti kad na koncu smanje, onda će jedan kao biti Pedro, a drugi će vikati ‘Nisam ja, on je – majke mi!’

   • Ma kao i sve ostalo, garant će postaviti datum djelovanja na iza izbora pa tko dobije, nek se bavi vrućim krumpirom.

    Kako jadno i ograničeno gledanje “ideja je dobiti mandat”. Pa dovraga, da baš NITKO nema ideju napraviti dobar posao? Nije čudo da se svi drže zubima za pozicije – pa u privatnom sektoru bili bi nitko i ništa. Ono, vlasnici pizzerija, vlasnici dugova propalih tvrtki i slično. Kompetentan čovjek nema se čega bojati.

    Za Balkan tu mi je i dalje etalon Lazar Krstić u Srbiji – čovjek je obrazovan, sposoban i drčan – napravio plan i rekao ti i ti rezovi se trebaju dogoditi – hoćete? Nećete? Ajd bok, idem negdje gdje ljudi znaju povući poteze. Nema kod nas Lazara.

   • Kažu Istriani u Motovunu: “Pa kako će ovaj naš (Lorencin) biti ministar, a nije znao niti svoje obiteljsko gospodarstvo voditi uspješno!?” Ali, to mu dođe kao nebitno, kad imaš bazu u politici.

 14. Izašlo je na FINA i revidirano FI za 2013. za LPLH. Iz njega recimo ove zanimljivosti:

  MA psn1

  MA2

  Ono što sam zaboravio je: svi koji sumnjaju u razvojne planove Lošinjske, pogotovo vezano uz područje u samom gradu je zapitati se zašto Brodogradilište drži toliko velike novce na računu, a ne radi nešto s njima i ne isplaćuje ih dioničarima?

 15. Cijena ZVCV prije vijesti o dokapitalizaciji 75kn, danas 107kn, ovakvom dokapitalizacijom bi u ZVCV ušlo cca 100kn po dionici, a efekt na burzi 32kn po dionici?? Čak i ako zanemarimo činjenicu da netko vrednuje dionicu X puta više i ako pretpostavimo da ju je tržište realno vrednovalo prije vijesti,opet nema smisla….

 16. http://www.jutarnji.hr/ulaze-40-milijuna-kuna–ali-nitko-ne-zna-odakle-mu-novac/1212590/

  E pa mislim stvarno – “aha, netko ima para, idemo odmah vidjeti koliko je prljav, sigurno je neki lopov”. Pa da sam na Kozininom mjestu odmah bih tužio i nju i poslodavca za defamaciju. Mogu samo misliti kakvi će komentari sad početi ulijetati ispod članka.

  Pa ti sad ulaži bilo gdje, i to još pogotovo ako nedajbože hoćeš platiti više za nešto od onoga što NAŠI misle da to vrijedi. Stvarno je razum ovdje rekao laku noć.

  Raspisao bih se još više ali vjerujem da će antun ovo pokriti detaljno 🙂

  • LukaL, u načelu se slažem s Vama ali ovaj dio je stvarno blentav..
   ”..iako je bio 20. na listi HDZ-a, Božidar Kalmeta prepušta svoje mjesto u Gradskom vijeću. Dva mjeseca kasnije, po službenoj dužnosti, ušao je i u nadzorni odbor tvrtke za gospodarenje otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetsku učinkovitost Zadarske županije Eko d.o.o.”
   Osim toga vrlo je jednostavno demantirati ako je; nasljedio od familije, zaradio na burzi, dobio na lottu, banka ga prati kreditom itd.
   Haranga na g.Bakića oko PTKM je bila odvratna, ali koliko se sjećam nije bilo ovakvih sumnji, jer je taj dio čist i jasan.

  • LukaL a što se tu ima “pokriti” jeli ova država ima poreznu upravu koja kontrolira porijeklo novca a da čovjek nema porijeklo čisto sumnjam da bi se prijavio za dokapitalizaciju zvečeva i da to objave svi mediji?Taj je onda za luđačku košulju?Naravno socijalizmom zatucani novinari nesvjesno ili svjesno stvaraju klimu u društvu da su svi koji imaju novaca neki tamo lopovi?Zato i jesmo tu gdje jesmo,u totalnoj antikapitalističkoj histeriji koja će na kraju najviše pogoditi-koštati one koji je šire u društvu.Ali tražili su neka gledaju i osjete?Valjda se samo tako možemo opametiti?Nema nam druge!
   Mi se u svemu ponašamo kao na petrokemiji i sve činimo u korist naše štete.
   Čisti mazohizam?

 17. Slušao sam neki dan jednu zajapurenu jalnu i zločestu ljevičarku koja nosi majice che guevare koja priziva “crvene brigade” a imovinu koju ima sa nasljedstvom premašuje joj 1,5-2 milijuna eura pa sam joj rekao da ne zaziva crvene brigade jer bi nju prvo mogli posjetiti.Kažem vam kolektivno ludilo!Najbolje je kada vas antikapitalisti pitaju “a gdje je rješenje,što ti predlažeš”,ja im kažem da je rješenje u njihovim glavama i da kapitalizam ne može uspjeti u društvima čija je kritična masa ljudi antikapitalistički raspoložena jer je to i teoretski i praktično nemoguće u demokraciji i da ćemo tek kada uspostavimo tu kritičnu masu napraviti iskorak kao društvo,tek tada će nam najbolji studenti umjesto zazivanja che guevare ići u poduzetnike jer ih nećemo smatrati ološem nego stupovima društva i tek tada ćemo imati jako konkurentne firme i društvo.Daleko smo mi danas od toga,miljama daleko…Zemlja koja se ponosi fašističkim zločincem i komunističkim diktatorom(i to od strane predsjednika države) je zemlja bez budućnosti…Tu ni trava ne raste!

  • …da ni ne spomenem da koliko čujem (a eto, i koliko se sjećam…) u osnovnim i srednjim školama je postalo doslovce opasno biti “odlikaš”. Jer to je gamad koja sjedi nad knjigom i dužna je svima dati zadaću da kopiraju a pod ispitom prepišu.

 18. Meni je malome učiteljica rekla u polušali ali je rekla;”da što on ide u školu kada sve zna”,u nas je sramota postala biti odlikaš.Kokice,piva i tekma subotom i srijedom,to nam je ideal,da ne zaboravim i proklinjanje liberalnog kapitalizma…

 19. gosp. Bakiću zamolio bih vas za Vaše cijenjeno mišljenje u vezi dokapitalizacije Zvečeva i da li će te biti na skupštini društva

 20. Budući da je na Trgovačkom sudu proveden ovaj upis i g. Kozina je imenovan zamjenikom predsjednika NO (što vjerujem da ne bi bio da je operacija samo zamišljena, a ne i provedena), možemo li očekivati da je ovo sve uspješno provedeno?

  + + +

  Tekst objave
  Provedba upisa na dan 19.09.2014
  Objavljeno dana 20.09.2014
  Trgovački sud u Osijeku – stalna služba u Slavonskom Brodu objavljuje upis prestanak funkcije članova nadzornog odbora, promjena članova nadzornog odbora, odluka o povećanju temeljnog kapitala i povećanje temeljnog kapitala, promjena odredbi statuta, u Sudski registar proveden kod ovoga suda po rješenju pod poslovnim brojem Tt-14/4332-2 od 19. rujna 2014. godine, redni broj upisa 28, za subjekt upisa s matičnim brojem (MBS): 050018161, osobnim identifikacijskim brojem (OIB): 40479860551, pod tvrtkom/nazivom: ZVEČEVO, prehrambena industrija, d. d., sa sjedištem u: Požega (Grad Požega), Kralja Zvonimira 1:
  Temeljni kapital
  # 61.561.600,00 kuna
  76.474.000,00 kuna
  Nadzorni odbor
  # Anđelko Jerković, OIB: 75060609423
  Osijek, Vijenac Ivana Meštrovića 48
  Anđelko Jerković, OIB: 75060609423
  Osijek, Vijenac Ivana Meštrovića 48
  # – zamjenik predsjednika nadzornog odbora
  – član nadzornog odbora
  Toni Kozina, OIB: 75013142172
  Zadar, Miroslava Krleže 9 C
  – zamjenik predsjednika nadzornog odbora
  Hrvoje Alvir, OIB: 04995055724
  Zagreb, Podbrežje XI 25
  – član nadzornog odbora
  Pravni odnosi
  Statut:
  Odlukom o izmjenama i dopunama Statuta ZVEČEVO d.d. od 29.08.2014. godine izmijenjen je Statut čl. 7. – temeljni kapital i čl. 14. – broj članova Nadzornog odbora.
  Promjene temeljnog kapitala:
  Temeljni kapital Društva ZVEČEVO d.d. povećan je izdavanjem 74.562 novih redovnih dionica na ime pojedinačne nominalne vrijednosti 200,00 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 14.912.400,00 kuna s iznosa 61.461.600,00 kuna za iznos 14.912.400,00 kuna na iznos 76.474.000,00 kuna.

 21. Opet Titan nekretnine ali i Valamar. Minimalno (nisu napisali koliko maksimalno) 100 tis. eura po ključu ali na 20 godina tj kako Zoki kaže narodna imovina! Ne znam da li je to isplativo (bilo bi lijepo vidjeti investicijski elaboorat) kao najam uzeti i nakon 20 god. nije tvoje nego od naroda. Međutim ako je toliko zainteresiranih siguran sam da postoji dobra računica. Hoteli Maestral su recimo sad na burzi ispod 60 tis. eura ključ, a Hilton koji je 5* je bio oko 200. Dubrovnik je i bit će naša top destinacija kroz cijelu godinu i tu nema usporedbe za sada pa će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije u ova dva slučaja.

  http://www.poslovnipuls.com/2014/09/25/krece-bitka-za-100-mil-dolara-vrijedan-resort-pokraj-dubrovnika/

 22. Meni ne treba dividenda od KORF-a, jer ga imam malo…ne mogu na sve strane :)…i ja sam za to da oni reinvestiraju dobit kupe i Kupare i Maestrale…pa kad to bude pravi mamut i ja skupim još dionica, neka je onda isplate…dobro onima koji imaju puno dionica…a na kraju dobro i meni 🙂

 23. U pogledu zvečeva, očito je sve provedeno budući da je potrebno priložiti dokaz o uplati pri povećanju t.k. dakle, zvečevo vam je jedina dionica koja nikako da otključa vrijednost, a valjda će sada i ona poletjeti jer bilo bi i vrijeme.

  • Baš lijep razvoj destinacije, samo neznam što više čeka LPLH.
   Kao da su ostali zamrznuti u vremenu. Bilo je za očekivati a piše danas i u Jutarnjem da je Kvarner a pogotovo kampovi zbog lošeg vremena u popriličnom padu u odnosu na prošlu godinu. Naravno da je vrijednost LPLH negdje drugdje a ne u rezultatima ove sezone ali prošle su godine od spektakularnih najava o pokretanju investicija a nema vidljivih rezultata osim promjena prostornih planova do kojih je došlo možda više zbog dolaska Rusa u Jadranku. Ekipa iz LPLH kao da želi za unuke sačuvati Mediteran kakav je nekada bio.

 24. Iznenadilo me koliko je dionica Facebooka porasla! Ima ogroman P/E a i dalje se procjenjuje da bi mogla rasti. U usporedbi sa nekim našim turističkim kompanijima ili imovinom LPLH-a baš neusporedivo. Koliko je tek neusporedivost tržišta kapitala ne bi trebalo ni komentirati takve stvari, no opet nikad ne bi mijenjao pozicije i ulagao u Fejs iako je to možda i greška i za godinu dana se iznenadimo na kojim će razinama biti.

  http://www.seebiz.eu/kupnja-dionica-facebooka-trenutno-nije-racionalna/ar-98841/

   • Zar neće biti više-manje ista? Naime već se u prošlom konsolidiranom izvještaju vidi otpis obveza i prodaja imovine. Jedino što je preostalo u bilanci Brodarstva je nekih 2,6m kuna u blagajni; temeljni kapital + kapitalne rezerve ≈ preneseni gubitak.
    Meni je drago da se ovo poglavlje zatvorilo, sada preostaje turizam i stavljanje ostatka imovine u (bolju) funkciju i/ili čekanje investitora.

 25. Imamo lijepe nove podatke o LPLH.
  Naime, na FINA su objavljena financijska izvješća za Brodarstvo (ne i za ostale). Kako je ono upravo prije tjedan dana likvidirano, sada se možemo zaista fokusirati na bilancu i RDiG bez njega.

  Bilanca je manje-više ista jer je bilanca Brodarstva manja od 3 mil. kn.

  Međutim, RDiG za 2014. je značajno drugačiji, Ovo je moja rekonstrukcija RDiG PRO FORMA konsolidirano, koji sam napravio tako da sam od RDiG grupe naprosto oduzeo RDiG brodarstva, jer oni nisu imali (značajnog). međusobnog poslovanja (koliko znamo prema izjavama uprave).

  Kad pogledamo tako, ovo izgleda već jako dobro. Imamo EBITDA od 7 mil.kn, pa ako se pogleda bilanca grupe, dolazimo do EV/Ebitda od oko 14,5 (puno gotovine, vrlo malo duga).

  S obzirom na razvoj poslovanja u turizmu i dobro poslovanje Brodogradilišta i vrlo malu zaduženost (tj. neto poziciju duga u stvari pozitivno, s obzirom na jako puno gotovine), već i to po mom sudu opravdava ovu cijenu dionice,

  MEĐUTIM, uz sve ovo imamo i neiskorištenu imovinu koja ne doprinosi EBITDA, a to je Zračno pristanište i neke druge stvari, te ponajviše ogromni potencijal za razvoj luksuznog hotela i marine u samom centru — kao što znamo, ovo je već prošlo javnu raspravu.

  Ako pogledate bilancu, vidjet ćete dosta veliku dugoročnu finanicjsku imovinu, a to dolazi od Lošinjska plovidba – turizam, koji se konsolidira, ali u njemu ima dijelova koji su manjinski (Zračno pristanište itd.), pa oni tako ulaze kao dugotrajna financijska imovina.

  Ako računamo stvarnu vrijednost tvrtke, možemo uzeti u obzir i potraživanja i tu dodatnu imovinu .. konsolidirana bilanca već sada pokazuje P/B od oko 0,8, što je vrlo malo, uzvši u obzir izrazito nisku zaduženost i jačinu bilance.

  Tome treba dodati razvojni moment i također cijelu priču oko Lošinja u cjelini.

  lplh kons pro forma

  • E bravo, ja sam samo bilancu gledao. Ne znam radi li se na Zračnoj luci ili je to stalo, znam da je firmu dokapitalizirala Jadranka i da ju je Vlada proglasila strateškom investicijom i da je direktor očekivao otvaranje do početka ove sezone. Baš me zanimaju trenutni planovi stanje projekta Holdinga, mogla bi uprava napraviti malu prezentaciju za nas dioničare.

   • Prezentacija bi svakakk dobro došla, ali znamo da je prošla javna rasprava o izmijenjenom planu prostornog uređenja, s većim hotelom u centru i većom marinom, uključivo premještanje brodogradilišta tako da se dobije prostor za suhu marinu. Meni to sve zbilja izgkeda super.

 26. Možete li napisati par riječi kako vi vidite poslovanje Zvečeva u narednih 3-5 godina.
  Ja mislim da je ovo početak novog razdoblja kojeg će obilježiti rast i pozitivno poslovanje.
  Čitajući izvještaj konačno se vide rezultati svojvrsnog restruktriranja u segmentu prodaje i distribucije prema kupcima. Bitno smanjenje troškova u segmentu prodaje ali i energetska ušteda jamči pozitivno poslovanje a angažirani distributivni kanali rast prodaje posebno u izvozu.
  Iako je sektor alkoholnih pića trenutno zanemariv u ukupnom poslovanju raduje me i značajan porast prodaje i aktivnosti u tom segmentu. Doda li se svemu tome i potencijal Laste iz Čapljine mislim da ne griješim u prognozi perspektive poslovanja Zvečeva d.d.
  Kad svemu dodamo i nisku cijenovnu razinu dionice koja se zasluženo nalazi na ovim razinama zbog dosadašnjih poslovnih rezultata, vrata profita dioničara vidim širom otvorena.

 27. Prije točno godinu dana sam napisao ovo gore. Danas imamo ovo u JL:

  aerodrom lošinj

  Lošinjska kroz Lošinjska plovidba – turizam ima oko 40% Zračnog pristaništa, koje trenutno donosi gubitke (negativan EBITDA) i negativno doprinosi valuaciji. Međutim, neosporno ima vrijednost kao imovina, jer kako dalje razvijati Lošinj bez te zračne luke, kako napraviti investiciju od 35 milijuna eura bez Lošinjske? Kako očito Lošinjska trentuno nema kapacitet, a niti potrebe za sudjelovati u tako velikoj investiciji, idealno rješenje je da netko oktupi njen dio, ili država zamijeni taj udjel za neku smislenu turističku zemlju.

  Kao što ovdje vidimo, Zračno pristanište ima oko 250.000 m2, u bilanci to zemljište vodi po oko 24 mil. kn, dakle ispod 100 kn / m2 ili 14 eur/m2:

  zračno pristanište mali lošinj

  Od iznimno vrijedne imovine koja nije u funkciji imamo naravno i goreopisani projekt Nautika resort, u svakom slučaju izgradnja nove marine itd. Prema zadnjoj bilanci tvrtka ima i 35 mil. gotovine,

  Ukupno, ovo mi je jedna od nevjerojantijih priča na tržištu kapitala, pogledajte razvoj cijene dionice od kad sam pisao o njoj 3.12.2013. (https://eclectica.hr/2013/10/25/rezultati-turizam/#comment-38571)

  lplh dionica

  Pogledajmo sada dugotrajnu imovinu brodogradilišta (koje je profitabilno), pazite alati i oprema vrijede oko 1 mil. kn, građevine 2,6, a zemljište 2,9?! Nabavnu vrijednost opreme ne znamo jer je velikim dijelom i otpisana.

  brodogradiliste dugotrajna imovina 2014

  Inače kad se gleda Lošinjska plovidba – turizam i njen EBITDA, treba uzeti u obzir da je nešto manje od 50% vlasnik Uvale poljana, koja ima dobar EBITDA, ali se on formalno računa izvan EBITDA LP-turizma jer se prikazuje kao financijski prihod.

 28. Nenade što Vam znači ovaj pojam floridizacija Jadrana?Velike investicije preko 500 mil eura?Nešto poput investicija “porte montenegro”?

  • Znači da će se jako razviti novi projekti, prvenstveno tri vrste:
   – resorti,
   – sustainable living (apartmani sa sadržajima, koji ne funkcioniraju samo koji mjesec godišnje)
   – medicinski turizam.

 29. Svakako pročitati ovo za sve ulagače u turizam, a posebno LPLH:
  http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3190228/Croatia-heating-Little-known-island-Losinj-set-star-attraction-Adriatic-answer-Majorca.html

  LPLH je već sada (prema MojeDionice) na EV/EBITDA ispod 9 (http://www.mojedionice.com/dionica/LPLH-R-A), iako je to zapravo asset play, naime glavne opcije još nisu u igri (veliki razvojni projekt u samom centru – luksuzni hotel i marina, te skoro polovica aerodroma). Pri čemu i ovo godinu već očekujem poslovno znatno bolju zbog odlične turističke sezone i ulaganja u kampove. Pri čemu je firma izuzetno stabilna, skoro da i nema duga, a ima velike zalihe gotovine.

  Čini mi se da sada svi dijelovi posluju pozitivno, u svakom slučaju je čak i Morus Alba u 2014. imala samo minimalni gubitak, ali pozitivni EBITDA od 1,7 mil. kn.

  Tržišna kapitalizacija je 132 mil. kn, ukupni dug (kratkoročni i dugoročni) je oko 30 mil. kn (bio na kraju lipnja, sada je sigurno manji zbog sezone), kratkoročna potraživanja 23, a novac na računu 34 mil kn!

 30. LPLH odličan razvoj i dalje http://zse.hr/userdocsimages/financ/LPLH-fin2015-1Y-NotREV-K-HR.xls

  Solidan, za tako male operacije, EBITDA – dobro je da je pozitivan, ali to nije bitno. Bilanca rijetko viđen ‘beton’ na Zagrebačkoj burzi: novac na računu i u blagajni veći od svog duga.

  Ali kao što znamo to je sve samo (zdrava) osnova za dalje, naime ovo je ‘asset play’. Primjerice:
  – zemljište na odličnoj poziciji, brodogradilište u centru grada, koje se vodi po smiješnoj cijeni, uz praktički skorz amortiziranu ostalu imovinu
  – zemljište Rujnica s usvojenim prostornim planovima za Nautika hotel & resort
  – nepotrebni ali vrijedni udjel u Zračnom pristaništu.

  Ako krenemo od tržišne kapitalizacije od svega 130 mil. kn, korigiramo za dinamičku vrijednost tekućeg poslovanja i gotovinu, mislim da bi se dobila jako niska valuacija za sve ove gore stvari. I to na otoku u kojem je u zamahu veliki razvoj u prvoklasnu destinaciju.

 31. Bio članak u novinama. Samo Konzum je uvijek dugovao Zvečevu pa mi ovo baš nije jasno. Zdravko Alvir kao uvijek neozbiljan narcis izjavljuje da o tome nema pojma 🙂

 32. Ne znam gdje drugdje pitati, iako je ovo stara tema…
  Pratite li i dalje ZVCV i aktualne probleme i ima li kakvih naznaka da će firma konačno u pozitivu ili je ovo sve bliže “kraju”?

 33. Zagrebačka burza je objavila da su na današnjem ročištu vjerovnici Zvečeva podržali i izglasali plan restrukturiranja. Takvim dogovorom prvenstveno je spašeno oko 400 radnih mjesta i vjerojatno je to bio glavni generator izglasavanja ovakvog plana. Dioničari Zvečeva, veliki i mali, također mogu biti zadovoljni. Zbog vrlo niske valuacije koja je bila primjerena dok je Zvečevu prijetio stečaj može se očekivati izvjesna živost na tržištu kapitala. Ipak ostaju mnoga otvorena pitanja. Tko će voditi Zvečevo u restrukturiranju? Ide li samostalno ili u igru ulazi netko drugi? Može li uopće biti dana prilika da vodi Zvečevo onom tko ga je uvukao u živo blato? Nije li neobično ili je ipak realno da vjerovnici nisu tražili upliv u vlasničku strukturu? Volio bih čuti razmišljanja drugih a posebno g. Nenada Bakića kao dioničara Zvečeva.

 34. U Zvečevu imaju stručne i kvalitetne djelatnike. Navijam da sve dobro završi, a možda bude i povoljna situacija za investiranje?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.