ARNT

Prodaja Imperijala; još sutra i gotova je ‘srpanjska rupa’

Još dva dana i gotova je srpanjska rupa‘ je ‘Misao za srijedu, 30.7.2014.‘ našeg umjetnika Badurine. A ‘Misao za srijedu II, 30.7.2014.‘ je ‘Nakon srpanjske rupe očekujem kolovošku grbu.

1. Prije nego se vratimo na RUPU, pogledajmo implikacije tražene cijene Hoteli Imperijal na valuacije ostalih turističkih tvrtki. Prema pisanju Poslovnog država traži 249 mil. kn za 50%. Nadajmo se da cijene ima neko uporište u iskazanaom interesu jer “Za Imperial je u prvom krugu stiglo devet neobvezujućih ponuda, među kojima su bili opatijski LRH, Valamar i Karisma Hotel Adriatic.”

Ova cijena implicira P/S 4,2 i P/B 1,7. Koliko mi se čini, po kvaliteti kapaciteta (tj. ulaganjima) je kompanija zaostalija od vodećih privatnih. Ako bi se transakcija dogodila barem po ovoj cijeni, to bi bio odličan benchmark za valuaciju ostalih turističkih dionica. Primjerice, naša najveća turistička tvrtka Valamar Adria Holding, čija je dionica perjanica turističkog sektora (a i dva puta za redom dionica godine na Burzi) se trguje po P/S=1,4 i P/B=1,0. Koliko vidim, amortizacija u VAH je brža nego u Imperijalu i vrijednost objekata po smještajnom mjestu manja, dakle P/B nisu ‘baš’ usporedivi. Ali ova tražena cijena u parametru P/S je točno 3 puta veća od trenutne za KORF!

2. Što se tiče ‘rupe’. Slušamo katastrofične najave već od svibnja. Srećom, dobili smo polugodišnja izvješća kompanija, pa možemo vidjeti realnost. Najvište podataka su za sada dali Arenaturist i Plava laguna. Potvrđuje se ono što govori ministar Lorencin, da rezultati ovise o destinaciji, sposobnosti svake kompanije ali i nepredviđenim rizicima s obzirom na poslovne strategije svakog Društva.

arnt rezultati 1

E, sad za dalje. Jasno da je loše vrijeme utjecalo na kampove, i u kombinaciji s činjenicom da je svih zadnjih godina srpanj lošiji od kolovoza (naprosto, tako se razvija sezona) ne radi se ni o kakvoj iznenadnoj RUPI, niti je to mjerodavno za ostatak sezone. Ako bi vrijeme bilo u nastavku sezone kao prošle, čini mi se da ova najava iz Arenaturista implicira da će rezultati biti BOLJI:

arnt rezultati 2

Što se tiče KORF i on je ostvario bolje rezultate ove godine nego prošle! (Treba gledati izvještaj poslovodstva koji opisuje rezultate, i izdvojiti prošlogodišnje jednokratne prihode koji su nastali, ako se ne varam, od prodaje dionica KOEI).

Za PLAG si pogledajte sami. Oni su ostvarili lošije rezultate, ali ne mislim da je to indikativno za Q3, pogledajte im objašnjenje. Radi se (po mom sudu) o odlično vođenoj kompaniji i mislim da joj rezultati debelo opravdaju cijenu – EV/EBITDA je 7,4 (a uočite da drže 33% Jadranskih luksuzih hotela). Ipak trenutno nemam dinoice PLAG zato jer smatram da su neke druge relativno znatno jeftinije, ali mi ta dobro vođena kompanija pokazatelj mogućih profitabilnosti ostalih: na visokih P/S=3,6 imaju rečeni EV/EBITDA (KORF ima 7,8).

Katastrofu u svibnju u lipnju nije osjetio ni Imperijal:

prihodi HIMR

Čekamo još rezultate nekih drugih turističkih kompanija, pa ćemo imati potpuniju sliku.

Ipak, što se tiče valuacija, mislim da tekući rezultati nisu toliko bitni, naime (smatram da) ovdje je dominantna vrijednost imovine kroz mogućnost budućih zarada. Da to razumijemo pogledajmo npr. kad je ARNT bila 100 kn ili KORF 65, da li sada ima ikakve veze kakav je bio taj kvartal u odnosu na pretodnu godinu?

Izvor svih gornjih pokazatelja je MojeDionice, ako lažu oni, lažem i ja!

3. Ove moje analize ipak su se pokazale boljim prediktorom od katastrofičnih najava iz medija, pa kako su one dnevno aktualne na stranicama MUP-a, imamo ovdje otprlike i neku vodilju za srpanj:

ulasci stranaca 29-07-2014

Napomena: Imam dionice KORF, ARNT i također grafike Badurine. Ovo nije preporuka za kupnju ili prodaju ničega od toga!

Kategorije:ARNT, KORF, Srpanjska rupa

16 replies »

 1. Mislim da KORFu treba dati malo kredita jer su mu 3 (najbolja) hotela koji su obnavljani počeli raditi u 5om mjesecu sa smanjenim kapacitetom, tj. kao da su radili bez njih. A 850 soba nije malo.

 2. http://www.poslovni.hr/hrvatska/uz-ovakve-poreze-i-dalje-smo-ovisni-o-kisi-276563

  Citat:
  “No, ovakav rezultat nekih hrvatskih destinacija alarm je koji se hrvatskom turizmu trebao dogoditi usred sezone pa da zaista počnemo razmišljati o promjenama.”
  “Nužni su veliki koraci naprijed: smanjiti PDV na smještaj na pet posto, riješiti problem turističkog zemljišta i modernizirati sustav turističkih zajednica.”
  “Porez na potrošnju i na rad je previsok, količina raznih nameta i davanja izrazito opterećuje privatni sektor i guši rast ekonomije.”

  • Vrlo dobar medijski istup članice Uprave. Kao najjača turistička tvrtka trebali su to činiti i prije, trebali bi i češće. Da se više čuje glas potlačenog realnog i privatnog sektora, te poreznih obveznika, a ne samo uhljeba i proračunskih svetih krava, ovisnika i žicara. Ako igdje ima prostora za državu da popusti fiskalnu i parafiskalnu omču i tiraniju, onda je to turizam. Pozitivne efekte na drugim stranama, dobili bi sad i odmah, a ne za par godina dok bi se odradile investicije i zavrtjeli poslovni ciklusi.

 3. Nakon dugo vremena bio na ljetovanju na našoj obali (druga polovica 7 mjeseca), prošao nekoliko mjesta (hotelski smještaj) k tome išao preko agencija (malo se cjenkao i na njihove cijene uštedio i do 30%, i ovo nešto govori), vjerojatno da sam zvao hotele moglo i jeftinije (3 i 4 kategorija). Radnicima kapa do poda ali se dosta uprava (menadžmenta) nije snašla u ovom promjenljivom vremenu tako da oni bilježe manju posjetu, kao i autokampovi (Slovenci u 4-5 sati dođu i odu a u dosta autokampova oni čine većinu). Vanpansionci solidni (ali restorane, dosta ih ima natkriveni prostor pod šatorom, ubija ovo vrijeme), ali tu ima jako puno prostora (trebali bi imati i neku suradnju s hotelima i autokampovima, koliko sam primjetio to baš i ne funkcionira točnije ‘tuku’ se za goste). Nisam bio u valamarovim hotelima tako da za njih ne znam. U hotelima kvarnerska rivijere i otoka sjevnog jadrana dosta slovenaca, slovaka, mađara i čeha, malo nijemaca, nizozemaca, skandinavaca i britanaca, te pokoji domaći bilo nešto i srba prema registracijskim tablicama (popunjenost procjena 75-80% a neki i lošije). Napoma išao namjerno po manjim razvikanim mjestima.

  • Onda ih ne možete zvati ‘piskaranjima’.

   Ali ne razumijem ljude koji kupuju HIMR po tim cijenama, jer ako se ostvari tražena cijena, što mislite koji će to učinak imati na druge turističke dionice? Također ne razumijem ni fond managerčiće koji, ako imalo vjeuruju državnim službama, ovakvu vijest mogu iskoristi za dostojanstveni ulazak u ‘turističke’ pozicije. Ali znate što? Takvi neće nikad ući, sad će im mantra biti ‘to su dobre firme, ali ne po TIM cijenama’ (prije su bile cijene OK, ali su bile ‘neinvestabilne’ 🙂 ).

 4. Dobro možda sam bio preoštar, radije bih da se ne saznaje iz novina idanema curenja informacija prije službene objave. P.s. zanimljiv dodatak na moj post?

 5. Sve 5 🙂 Ako su shvatili kasno su shvatili ali tu je već problem njihovog ega… a kakvu im pljusku upravo šalje DUUDI to je strašno hehe. Ovo je odlična vijest za čitav sektor.

  • Koji diletantni! Najbolji mi je onaj (malo veći) fond koji je pred prošlo ljeto kupovao KORF po 150-160 i onda ga prodao za par mjeseci uz gubitak i nakon toga fond managerčići ga više nisu dirali. Valjda ga proglasili ‘neinivestabilnim’?!

 6. Jel uspio netko naći link za skidanje prijave za skupštinu ARNT-a 18.08.? Naime, pokušao gledati nakon poziva za glavnu skupštinu 9.07. pa danas i na njihovoj stranici i opet ništa…gledao i na stranici burze bez uspjeha…

  Unaprijed hvala

 7. Kao što sam i predvidio, odlično povećanje dobiti ARNT!

  Click to access ARNT-fin2014-3Q-NotREV-N-HR.pdf

  Arenaturist d.d. je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarilo dobit prije oporezivanja u iznosu od 62,4 milijuna kuna, što predstavlja porast od 16,4% u
  odnosu na isto razdoblje 2013. godine, kada je Društvo ostvarilo 53,6 milijuna kuna dobiti.

 8. Izvrsni rezultati za arnt!
  Zbog toga bi mi bilo žao ako rivp ne objavi kvartalno, jer vjerujem da je porast također vrlo velik.

 9. Dođem doma i Arnt u plusu 4%.wtf?Kad ono izašao izvještaj.I ono buuum, svaka čast, svaka čast.Ljudi nisu ni vidjeli jer je izašlo pred kraj radnog vremena burze.Sutra spektakl!!!

  nije poziv na k/p

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.