Srpanjska rupa

Senzacionalno: prvi službeni rezultati Srpanjske rupe

Tko je zatrpao Srpanjsku rupu?

Prema službenim podacima MUP-a:
– ovogodišnje Srpanjske rupe je u RH ušlo 7,83, a izašlo 7,22 mil. stranaca; dakle, na kraju srpnja ih je bilo u RH oko 610.000 više nego na početku
– prošlogodišnje Srpanjske rupe je RH ušlo 7,40, a izašlo 6,90; znači da ih se tokom mjeseca nagomilalo oko 500.000
(za preciznu usporedbu treba broj stranaca koji su u RH svakog dana, ali vjerujte mi, rezultati su slični, to vidite iz dnevnog grafikona neto ulazaka koji sam objavljivao.)

Stoga možemo zaključiti da je uz svu medijsku eksponiranost ovogodišnja Srpanjska rupa – zakazala (ali je bar dobila svoje ime)! Barem prema službenim podacima MUP-a, a svi mogu pogriješiti, pa i MUP.

Ako neki medij treba kompilirane podatke po danima, rado ću ih ustupiti.

p.s. Ne znam jeste li primjetili, ove godine uopće nema požara (to je zaista odlična vijest), to je zbog kiše. A zbog kiše je nastala i navodna Srpanjska rupa. U svakom slučaju mediji uvijek imaju o nečemu izvještavati. Ako nema požara, i Rupa je dobra.

p.p.s. Kao što sam pisao u prethodnom postu, skoro sve naše najveće turističke tvrtke su i u prvom polugodištu imalo znatno bolje rezultate nego prošle, tako da se katastrofične najave o predsezoni također nisu ostvarile. Samo što ‘predsezonska rupa’ još nije imala ime.

Kategorije:Srpanjska rupa

14 replies »

  1. A zamislite da se PDV opet korigira na niže kao što su najave, pa da se ubrza prodaja državne imovine, kreiraju dodatni sadržaji, pojača promidžba, riješe vize za Ruse itd itd.. Koliko malo samo treba da turizam postane jako profitabilan, iako kod nekih firmi već je. Svi očekuju dvoznamenkasti rast koji nije ni teško dostizan, da sve sve posloži, no opet smo spori i nekako jalovi. Obeća se nešto, pa stane, pa opet druga odluka i prođe pola mandata. No polako se miče u pravom smjeru iako bi moglo i trebalo puno brže.

  2. Super, tako sam i mislio da će ispast na kraju. Živo me zanima dali će te netko od 7 sile tražiti detaljnije podatke. Što se tiče srpanjske rupe ulovio sam Lorencina gdje je rekao da taj fenomen postoji već 40 godina..tko bi rekao.. sad me zanima dali ima nešto i za Kolovoz od tih metafora..

  3. Bio bih suzdržan oko te “srpanjske rupe”. Naime, mi još uvijek u evidencijama potpuno bespotrebnog HTZ-a i neaktivnog MUP-a ne razlikujemo “posjetltelja” (tranzit) i “turista”, a postoji jednostavno riješenje. Naime,obveza elektroničkog prijavka gostiju automatski MUP-u preko sad besplatnog check -in-and-out programa za hotele, kampove (i za privatne iznajmljivače apartmana ) bi mogla svaki dan biti ažurirana bez problema, samo da je Vlada umrežila MUP i DZS .

  4. Ono sto mene apsolutno zgraza su naslovi koje sam citao ovih dana po novinama a vezano za tu “rupu”. Pa o tome kako “nam se turizam dogadja”, kako se “turizmom ne upravlja”, kako ovisimo o suncu i moru, kako drzava mora ovo, turisticke zajednice ono… sve naravno mora neka centrala, pa neke reforme, strategije, pa treba subvencije, poticaje, drzavni novac tamo, drzavni novac vamo, jacat promidzbu i propagandu, itd… taj intervencionisticki mentalitet je jednostavno nevjerojatan, a nevjerojatno je i to sto dolazi *sa svih strana*. Nisam vidio jednu kolumnu ili komentar koji bi rekao drzavi i ostalim dusebriznicima i dobronamjernicima, “odsetajte od turizma u troskoku i pustite nas na miru!”.

    Nevezano. Iritiraju me subvencije koje drzava daje turistickim tvrtkama, pri cemu mislim na “dzabe pare” tipove kredita koje daje HBOR uz nista posto kamata i pocek na 243 godine i slicne stvari, dok se s druge strane sitnim apartmanlijama, koji su kicma, srce i dusa hrvatskog turizma, stalno prijeti, ismijava, salje im inspekcije i gleda kako da ih ubije nametima. Volim kapital ali ne volim intervencionizam, i ne bih pomagao ama bas nikojeg turistickog investitora.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.