KORF

Kolika je stvarna profitabilnost vodećih turističkih poduzeća?

Još jedan podatak za naše analitičare. Inače mislim da će sezona biti brutalno dobra i u rezultatima nekih turističkih tvrtki (osim ako ne bude nenadanih i dugotrajnih vremenskih neprilika).

Prikazat ću to na primjeru naše najveće turističke tvrtke i jedne solidno vođene tvrtke koja već iskazuje primjerenu profitabilnost (mislim da je to zato jer su kontrolni vlasnici što prije htjeli vidjeti dividendu).

Jedna kompanija je Turisthotel Zadar (ništa protiv nje, samo ju uzimam kao benchmark). Uvjerljivo glavna njena imovina je kamp Zaton, koji se prostire na nekih 110 ha i ima odgovarajući broj i mix smještajnih jedinica (oko 600 apartmana + 2.000 parcela uključivo vlastite kućice). Njena iskazana dobit u zadnja 4 kvartala je 60 mil. kn.

Druga kompanija je naša (uvjerljivo) najveća turistička kompanija Valamar Adria Holding (VAH – KORF-R-A). Pogledajmo samo jedan njen dio, lokaciju Lanterna na kojoj su hotel, apartmani i kampovi Lanterna i Solaris. Samo u vlasništvu na toj lokaciji Riviera Adria sam locirao oko 140 ha (moguće da ima i više, nije mi se dalo istraživati) (ovdje/a> i ovdje).

Kamp Lanterna (ako dobro iščitavam) ima oko 3.000 parcela, u svakom slučaju kapacitet 9.000 osoba(!). A Naturistički resort Solaris 49 ha i kapacitet oko 4.000 osoba.

Što se tiče apartmana na istoj lokaciji, možda ima još, ali sam našao 85 + 547 + 131 + 144 + vjerojatno nekih 60 do 70 luksuznih (Palma, Agava, Luxury, Lighthouse), ukupno skoro 1000.

Mislim da se možemo složiti da je cijeli kompleks Lanterna+Solaris (ne ubrajajući veliki hotel!) po kvaliteti usporediv, ali oko dvostruko veći od Zatona.

Međutim, iskazana dobit zadnja 4 kvartala za cijeli VAH (a radi se o svim ovim hotelima i svim ovim kampovima) 72 mil. kn.

Kako je to moguće? Pa po gornjemu, ako su lokacije približno slične i management prilično sličan s TUHO, samo gornji kompleks (bez hotela!) bi morao zarađivati oko dva puta koliko cijeli Turisthotel, tj. toliko koliko je trenutna dobit cijelog VAH. (A to je samo jedan kamperski kompleks u sastavu Valamara!).

Imamo više mogućnosti koje mi padaju na pamet:

A. Management Turisthotela je (neusporedivo) sposobniji od Valmaravog.
B. Destinacija Turisthotela je (neusporedivo) bolja od Valamarovih.
C. Valamar je unutar velikog investicijskog ciklusa, ima jako veliku amortizaciju, a računovodstvene standarde primjenjuje tako da iskazuje manju dobit.

Mislim da A. možemo slobodno odbaciti (pogotovo pogledate li npr. ovakve ne baš pismene izvještaje iz Turisthotela). Mislim da i B možemo slobodno odbaciti.

Stoga je moje skromno mišljenje da je pravi odabir C. Te jednako tako mislim da Valamar uskoro neće imati što nego iskazivati značajno veću dobit, te također mislim da je za EPIC-ovce došlo vrijeme da se nakon ovako dugačkog poduhvata nagrade lijepom dividendom ili kakvim drugim plaćanjima dioničara. Na koncu, neki (glavni) od njih imaju skroz druge fokuse i ne baš tako nisku dob, pogledajte ovdje, a posebno Rivada. Mislim da izjave uprave Valamara da velik dio investicijskog održavanja (a to je u hotelima velika stavka) klasificiraju kao trošak to potvrđuju. A to je i jedini slučaj za koji znam na Zagrebačkoj burzi da ovako velika i profitabilna tvrtka to radi i još to i naglašava.

No, kao što sam već više puta pisao, smatram da se vrijednost tih kompanije ne sastoji u tekućoj, niti srednjoročnoj profitabilnosti, nego u tzv. asset play.

Jedna dobra vijest je i da se očito stvari oko udruge dioničara KORF ubrzavaju, pogledajte ovaj komentar.

(p.s.) No, još jednom. Da ste vi gospoda Goldscheider i ostali, te da (kako nas je upravo Atnun upozorio) s ekrana državne televizije imate ovakve sjevernokorejske dobrodošlice ‘stranom kapitalu’ (emisija od 29.7.), te da ga imate toliko upravo u Hrvatskoj, o čemu biste razmišljali? Na zadnjoj skupštini VG sam to i javno rekao predstavnicima većinskog vlasnika, da je njihov najveći problem da su ‘došli u Hrvatsku uloviti zeca, a slučajno je u mrežu upalo mladunče mamuta, za kojeg da su se neko vrijeme pretvarali da je jedna olinjala krava, ali sada vidimo da je mamut narastao, u formi je, narančast je i riče‘ tako da će ga vrlo teško (čak i ako budu) htjeli, prevesti preko granice tako da mi ostali to ne vidimo 🙂

Zamislite da ste investitor i posijete sjeme kupusa u više zemalja, i najveća glavica kupusa vam uspije baš u Burkini Faso ili Ugandi. Koja bi bila vaša primarna briga?

Eto tako upravo mislim da slična briga muči većinske vlasnike i ovdje, te stoga smatram da ćemo uskoro vidjeti i isplate kapitala (naravno, svim dioničarima).

No, to je samo moje skromno mišljenje, lako moguće da griješim, nemam pojma koji su EPIC-ovi planovi.

U međuvremenu pogledajte nove objekte i investicije Valamara, te se također možda vidimo na festivalu Outlook 2014., uočite da je ‘on site’ smještaj u Valamarovom kampu Brijuni. Prvi nastup u Areni je Lauryn Hill.

Napomena: Kao što znate imam dionice KORF, VLHO i RIVP i ovo nije ni u kom slučaju preporuka za njihovu kupnju ili prodaju.

Kategorije:KORF

9 replies »

 1. Nagrade se gomilaju za Valamar a red je da i mi dioničari dobijemo uz porast dionice i kakav “đeparac” za ljetovanje u vidu dividende pa će možda i više domaćih turista boraviti u hotelskom smještaju.Nenade koji postotak dividende možemo otprilike očekivati?

 2. Ne bila loša dividenda ali ne zaboravimo da su još u utrci za neke državne turiste koji su na prodaji…osim toga već ako daju obvezujuću ponudu za HIMR, o čemu je Nenad pisao neki dan, dovoljno govori o okviru stvarne vrijednosti samog KORF-a u odnosu na sadašnju cijenu na burzi…a tada će konvergiranja prema toj cijeni sigurno biti.
  Dakle, strpljenja 🙂

 3. Bilo bi jos ljepse i korektno prema dionicarima da vec ove godine bude izglasana dividenda na ovogodisnjoj Skupstini. Pogotovo ako ova sezona zaista bude brutalno dobra i u rezultatima KORF-a. Kakogod, drzim da bi ta dividenda trebala biti izdasna, iz svih onih razloga elaboriranih na ovom blogu (sjetimo se i onih vrijednosno posredno vezanih uz ISTT). Mislim da ih ne treba ponavljati, jer su nam svima dobro poznate.
  Osobno bi takodjer preferirao nenovcanu dividendu (podjelom trezorskih dionica), kako bi se postojeci (narocito manjinski) dionicari potaknuli i motivirali na daljnju ‘stednju’ u ovoj dionici, a i radi izbjegavanja placanja poreza na dividendu.
  Nadam se velikom odazivu manjinskih dionicara na spomenutu Skupstinu kako bismo, i nasim masovnijim prisustvom, ukazali na ozbiljnost nasih ulagackih motiva, te nase ocekivanje da se izdasnom dividendom KONACNO honorira nase razumijevanje glede visegodisnjeg (re)investiranja u obnovu i prosirenje kapaciteta ovog naseg zajednickog tur. poduzeca. Pogotovo u okolnostima kada nam je vec na prosloj GS najavljeno da se u daljnje investiranje vise ne planira ici, te objasnjeno i zasto (istom prilikom je iskazana ozbiljna volja poslovodstva za isplatom dividende u narednom razdoblju koje je, evo, vec dobrano u tijeku odnosno prakticno istice ovom Skupstinom, a koju volju odobno shvacam i ozbiljno i obvezujuce, osobito kada se uzmu u obzir dosadasnja ostvarena obecanja tog istog poslovodstva nama dionicarima). Nadam se da nas vecinski vlasnik ni ovaj put nece u tom smislu razocarati, te da je svjestan da pozorno pratimo razvoj ove price od koje puno ocekujemo. Price koja bi za sve dionicare (osobito uklj. vecinskog) trebala imati vecu tezinu i vaznost od bilo koje gluposti koja bi eventualno mogla nekom pasti na pamet. Vidimo se na Skupstini!

  • Nisam siguran da je vrijeme za isplatu dividende već došlo ali vjerujem da je blizu. Također, slažem se da obizirom na cijenu i porezne razloge, kada to vrijeme dođe, treba pažljivo birati način povrata kapitala dioničarima – uvijek u najboljem interesu dioničara. Recimo ja bih na mjestu uprave sad odmah išao u revalorizaciju sve imovine, tako da dobijemo jedan realan book, lijepo na pismeno da to imamo. Tada bih, radi jednostavnosti, do daljnega (dok nas možda jednoga dana veliki ROE ipak ne demantira, pa to malo podignemo na faktor veći od 1,00) uveo pravilo da se za te potrebe, načelno smatra konzervativnom procjenom vrijednosti dionice njen BVPS, pa bih svake godine dio zarade namjenjen povratu dioničarima vratio što otkupom i poništavanjem dionica, što novčanim dividendama. Trezor bi svaki dan bio budnim okom na tržištu i otkupilo bi se onoliko dionica koliko ih se uspije unutar tog budžeta kupiti po cijeni manjoj od 1,00 x BVPS utvrđen zadnjim kvartalnim izvještajem.

  • Ja bih ipak bio skloniji micanju od rentijerske pozicije bar zasad dok još traje investicijski ciklus i više inzistirao da se Uprava izjasni o planovima ulaganja. Dividenda bi (prema textbooku) trebala biti isplaćivana kad se nema kamo s lovom – na skupštinama na kojima sam bio, a pogotovo na druženjima nakon skupštine uglavnom se pričalo o ulasku u nove projekte po Jadranu, s naglaskom na 3 i 4 zvjezdice (konverzija starih hotela), te saljnje širenje poslovanja. Nisam siguran gdje smo na tom investicijskom valu, ali ako špica još nije prošla a pogotovo dok vrijednost same dionice raste, ne vidim nasušnu potrebu za isplatom dividende.

   Ako se izglasa, ionako bih je (dakle izjašnjavam svoj osobni odabir) reinvestirao ponovo u KORF (odnosno uskoro RIVP).

 4. Mogućnosti su razne, između ostalog svakome na raspolaganju stoji dividenda iz kućne radinosti, Iako bih po prirodi “posla” trebao zastupati drugačije. 😀 Bilo bi bolje međutim, da se “dijeli” nakon revalorizacije i izlaganja u ljepšem i većem izlogu, o čemu imamo i nedavne medijske najave jednog od vlasnika i partnera. Bečka burza ili čak frankfurtska? Umirem od znatiželje da vidim da li bi i tamošnji profići to proglasili neinvestabilnim? 😀

  Vidimo da je vrijeme jeftinih preuzimanja u turizmu prošlo, a nije puno toga ni preostalo. Poslije ovoga ostaju samo greenfieldi, a vidimo na primjerima golfa i Srđa, Sućuraja… kako to može biti mukotrpno. Ja sam ipak za to da se ne stane na pola puta, a tko od većinskih želi sići s vlaka, poneki ili svi, ovime bi imao mogućnost to učiniti unosno i sa širokim osmijehom na licu, pod uvjetom da ne bude na štetu malih dioničara i razvoja firme.

  U medijskim istupima i lobiranjima za nova preuzimanja, Uprava i većinski bi trebali nastupati sa puno više autoriteta i samopouzdanja. Ipak je Valamar najveće i najuspješnije turističko poduzeće u RH! 12000 sada, a 22000 dioničara nakon spajanja, u ogromnoj većini hrvatskih građana. Zašto ne naglašavati tu činjenicu? Od Valamarovih preuzimanja koristi bi imalo puno više hrvatskih građana, negoli od drugih. Ne zaslužuje li to diskretni poguranac i diskont? I time se ušutkalo tomljanoviće i ostale NAŠE, kako od turizma koristi imaju samo stranci. Pa ako hrvatski građani-vlasnici odluče po pravoj cijeni prodati strancima ili marsovcima, neka to odluči svatko sam za sebe, a ne NAŠI umjesto njih.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.