Uncategorized

Hrvatski fondovi

+Mrak: Dvanaest godina Hrvatske privrede u jednom excelu

I dok su cijene nekretnina u slobodnom padu, neki hrvatski fondovi posluju odlično. Ovo su 4 najbolja u ovoj godini, sve ih možete naći na HR Portfolio:

hrvatski fondovi

Ako mislite da je to slučajno, pogledajte im prinose zadnja 24 mjeseca:
KD Victoria, +59%
Capital Two, +31%
Allianz Equity, +28%
Fima Equity, +8%

To je ujedno i razlog zašto sam stao kod 4. po redu, jer 5. po redu, ZB Bric+, ima negativni prinos u 24 mjeseca … ali zato niže u tablici ima drugih fondova s lijepim prinosom u zadnje 2 ili 3 godine. Međutim, OPREZ!, neki od tih fondova vuku na ‘survivalship bias’, standardni trik fondovske industrije, konkretno: ako ste društvo za upravljanje (recimo neke banke) i vodite npr. 3 fonda od kojih 2 posluju jako loše, možete ta dva zatvoriti ili pripojiti trećem i onda ispada kao da vodite samo jedan fond i taj je jako uspješan – 100% ste uspješni! (Mislim da gornja 4 nemaju taj problem, tj. da su oni generički uspješni.)

Što se tiče cijena nekretnina, mislim da se prava slika stječe tek pogledom na stečajne aukcije, primjerice:

Veći broj stanova u Maksimiru / Remetama, obratite pažnju na stavke 16 i 17 (slobodni od osoba i stvari), čini mi se da je to cijena od oko 1.000 eura/m2 + vrt gratis
novija kuća u Petrovoj, 6. dražba, čini mi se da je to sad cijena od oko 1.000 eura/m2
zemlja na Pelješcu, 2 eur/m2 ili 4 eur/m2, nisam najbolje razumio
– kuća Komin po oko 200 eur/m2
cijela zgrada u Voltinom po ako se ne varam negdje oko 600-700 eur/m2

Koga zanimaju poslovne nekretnine, ili misle da se tvrtke kupuju zbog nekretnina, evo i povećeg kompleksa u Čakovcu koji sad na ovoj 18. (!) dražbi ide po 9 mil. kn, a na drugoj je bio po 27 (na prvoj vjerojatno i više).

Napomena: Ovo su gore samo moje provizorne kalkulacije cijena, nemojte se na njih oslanjati nego pogledajte sami. Najviše možete vidjeti tako da ovdje ne upišete ništa i stisnete ‘pretraga’.

Prije dvije godine sam o tome napisao post Nekretnine – kuhanje žabe, koje mislim da i dalje traje.

Znam da neki ne vole da se piše o stvarnom stanju na tržištu nekretnina, ali moje pisanje ne može ni pomoći ni odmoći. Utjecajne stvari su zapravo akcije tržišnih aktera, kao npr. jako oglašeni POS od 500 stanova u Novom Zagrebu po planiranoj cijeni od 1035 eura.

S druge strane, Marko Rakar je upravo napravio ovu jedinstvenu analizu hrvatskog gospodarstva u kojem kaže:

Kada promatram ove brojeve, nekoliko pozicija se ističu (ovo je moje amatersko razmišljanje, ja nisam ekonomist):

– Izdaci za razvoj koji su 2002 godine bili preko milijardu kuna (što je i tada bilo sramotno malenih 0,26% dugotrajne imovine) se spustilo na daleko sramotnijih 0.059% imovine ili 0,069% ukupnog prihoda. Država u kojoj se toliko malo ulaže u razvoj je u ozbiljnom problemu. Ovo je možda i najporazniji podatak iz cijele analize.
– Ako se gleda dugoročna materijalna imovina, ulaganje u građevinske objekte, zemljišta i nekretnine su nam na 72% ukupne imovine. Tvrtke koje toliko novaca imaju “betonirane” u toliko nelikvidnoj imovini definitivno ne mogu daleko, na papiru smo jako bogati no u praksi smo nelikvidni. Naša cijela država je objektivno u nekretninskom businessu.

Kategorije:Uncategorized

8 replies »

 1. Na temu nekretnina,moj kolega je kupio stan na Britancu(za ljude izvan Zagreba,jedan od najljepših i najskupljih kvartova) po 1800 eura/kvadrat prije nekih mjesec i pol dana, a tražena cijena na njuškalu je bila 3500 eura /kvadrat,to pišem samo da vidite kakvo je stanje,do kuda su ljudi spremni popustiti u pregovaranju,dobivene cijene su višestruko manje nego tražene na njuškalu, a te tražene se koriste za izradu statističkih “prosječnih” cijena nekretnina koje su daaaleko od realnosti.

 2. Dobro kaže Domenico, kad bi državi iskreno bilo bitno da se to tržište razvije i postane transparentno, vrlo lako to mogu uraditi. No očigledno se radi o kombinaciji ne znanja i ne zainteresiranosti…slično kao sa razvojem tržišta kapitala…

 3. Povijesno gledano, puno se može zaraditi ulaganjem u produktivnu imovinu!

  S&P sada skoro prešao 2.000 bodova, raste već skoro pet i pol godina, prosječno godišnje oko 20 %, i zadnjih godinu dana preko 20 %. A nije to nešto neviđeno. Imali smo to i sredinom 00-ih, krajem 90-ih, i sredinom 80-ih… stalno se to tako ponavlja da i po više od pola desetljeća imamo rastove od bitno više od 10 % godišnje. Baloni koji se napušu i puknu? Pa… od početka 80-ih do danas je to ipak rast od skoro 2.000 % kroz oko 30 godina tj. oko 10 % godišnje u prosjeku. Taman oko 10 % u zadnjih 30-ak godina kao što se inače smatra da je i stogodišnji prosjek, dakle vječno isto. Inflacija sasvim normalna. Dakle sigurno imamo preko 5 % realnog rasta kako god okreneš, u svakom iole dužem razdoblju, koliko god i kakvih god recesija i Velikih recesija ono obuhvaćalo. Fora!

  A druge klase? Kako to ide kroz 30 ili 100 godina u prosjeku? 😀

  P.S. AAPL u zadnjih godinu dana +40 %, u spomenutih 5,5 godina također PGP oko +40 %, ali i zadnjih 10 godina preko +40 % godišnje 😉 A tek počinje uzbudljivo, 9. rujna ove godine! 🙂

  • hm … a koliko roh-bau, ako je to 700 eur/mw, a zgrade su kao takve završene i useljene, onda treba još malo da se uredi iznutra, možda 200 eur/m2 .. ili? Pazite, govorimo o stanovima koje je još 2011. ministar plaćao po 1750 eur/m2. A da nije povoljno, slažem se – naime, mislim da će biti još jeftinije.

 4. Nenade, ne mogu pronaći taj Vaš komentar, al jednom ste na blogu spomenuli jedan strani fond za koji mislite da je dobar pa da li možete opet to podijeliti sa nama. Možda ste već i promijenili mišljenje, ko zna, pa me zanima što bi sada rekli koji strani fond bi trebali promotriti. Znam da preporuke idu u smjeru indeksnih fondova što se i meni čini kao dobar izbor.
  Mislim da ste onda govorili o volatility tradingu kao vašem izboru?? Tako nešto?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.