KORF

IC – RIVP analiza

Ako ste klijent Interkapitala, dobili ste u sandučiće – čini mi se – prvu ozbiljnu analizu s preporukom cijene za neku turističku dionicu ikada (ili barem zadnjih 6-7 godina), za RIVP (tj. KORF/VLHO/RIVP). Jasno neću je staviti ovdje, jer je (valjda?) samo za klijente. ‘Ajde da smo i to dočekali (iako je KORF glavna zvijezda Burze već 2 godine). Ciljana cijena za godinu dana je 23.38 kn, odnosno ekvivalent cijene KORF (omjer je 12,7891 : 1) od točno 299 kn.

Koliko vidim i prvi puta je netko stavio stopu rasta u beskonačnosti veću od lejmerskih (totalno promašenih) 0%-2% (inače ako je u standardnom modelu inflacija 2%, stopa rasta od 2% u nominalnom modelu od 2% znači rast 0% – a ako BDP raste, uz pretpostavku da udjel te branše u BDP stagnira, to znači gubitak tržišnog udjela, pa je apsurdno davati ‘buy’ preporuku uz 2% stopu rasta, dakle za padajuću kompaniju, što mnogi naši analitičari rade). Doduše opreznih 3%. Također koliko vidim je ovo izrazito konzervativno što se tiče procjene FCFE jer je bazirano na EBITDA, a kao što znamo sa zadnje GS, grupa trenutno 30-50 mil. kn investicijskog održavanja koje bi mogla klasificirati kao ulaganja, klasificira kao trošak.

U svakom slučaju nadam se da će ovo napokon dati dobar izgovor i raznim institucionalnim ulagačima da razmotre uvu tešku alternativu od dionice 🙂

Nadam se da se u IC neće ljutiti, ali evo i njihovog prikaza tzv. (tj. nepostojeće) srpanjske rupe, odnosno kolovoške grbe. Liči li vam to na ‘rupu’?

ic srpanjska rupa

Napomena: Imam dionice KORF i RIVP i ovo naravno nije preporuka za ulaganje, nego je IC dao preporuku ‘Strong buy’

Kategorije:KORF

20 replies »

 1. Hvala InterCapitalu (ujedno i članovima Udruge malih dioničara VAH) na informacijama, analizi i preporukama. Na brzinu sam bacio pogled, kasnije ću detaljnije. Koliko vidim na prvu, sve je vrlo profesionalno odrađeno, ali bazirano na trenutnim činjenicama i stanju stvari. Ne uključuje (jer ne može) moguću revalorizaciju, na kojoj ćemo kao Udruga i dalje inzistirati. Također ne uključuje trenutni tržišni kontekst aktualnih (Imperial, Maestral) i već realiziranih (Istraturist) akvizicija, te tražene ili već realizirane cijene istih. Čini se da je prošlo vrijeme jeftinih preuzimanja u turizmu.

  Obzirom na to, čak i ovih 30% up-a, moglo bi se pokazati lejmerskom prognozom. Osobno bih bio vrlo razočaran da tako i ne bude. 😀

 2. Valjda je to nekakav signal za trash “Turističku klasu”. Da se najvitalniju i najkonkurentniju gospodarsku granu u RH prestane tretirati i šutirati kao šugavo pseto. Bez turizma, čak i ovako nesavršenog i kilavog u mnogim segmentima, Đuro jahač na parafiskalnim jaslicama, sigurno ne bi imao ni upola dobru plaćicu kao što je ima, a vrlo vjerojatno ni posao. Ni pes ne grize ruku koja ga hrani.

 3. Nije nelogično da je RIVP porasla, ali nije mi jasno da se i dalje kupuje RIVP po skoro 19 kn a KOrfa ima po 219 kn ???
  Nije baš mala razlika, izgleda da netko baš voli skuplje.

  • Možda netko očekuje da KORF neće biti odmah konvertiran u RIVP po spajanju (recimo ja to mislim) ili je čisto trejdersko računanje na nedostupnost dionica. Moje je mišljenje da je KORF best buy jer da kad se sve resetira na RIVP ljudi neće onda retroaktivno računati ‘a koliko bi to bilo da je pomnožimo s 12,8’, nitko se više neće sjećati cijene KORF, RIVP će živjeti svoj život (ioanko mislim da su sve ove razine cijena apsurdne).

   • Baš sam mislio postaviti isto pitanje, meni se čini smiješno da se netko ne “igra” uravnoteživanja cijene.

    Nenade, zašto mislite da bi se mogao dogoditi delay u konverziji i koliko pretpostavljate da bi to trajalo?

    Kod davatelja margina koliko sam nedavno imao prilike vidjeti isto je zanimljiva situacija, planiraju se posebne odluke uprava za prijelazni period spajanja (btw, Interkapitalova prognoza, iako jedina napisana, čini se odražava opće mišljenje “profesionalaca” (navodnici namjerni, u skladu s porukama na ovom blogu :)))

 4. Može li netko komentirati ovakav omjer naloga na kupnji i prodaji VLHO?na kupnji je oko 5500 komada a na prodaji oko 600.

 5. Nek se zapiše… prošlo je otprilike 3 tjedna otkad je Interkapital izdao strong buy preporuku za RIVP sa targetom 23,00. Tada je cijena bila oko 19 ako se ne varam. Iako je trgovanje danas tek počelo, obavljeno je par transakcija sa RIVP na 22,50. Time se implicira cijena KORF od 287,5 odnosno cijena VLHO od 270.
  Kakvo divno ludilo 🙂

 6. Ja priznajem da sam se ovdje već pomalo pogubio.
  Do kada ovo misli rasti !?
  Pa ovi iz IC dali prognozu za godinu dana a ne za mjesec dana. Sada ispada da ih nitko ne uzima za ozbiljno.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.