Uncategorized

U Vukovaru napokon nešto novo!

A golubica je u stvari Jarebica

1. Građevinski je završen prekrasni muzej na Vučedolu, čeka se još postav:

Vukovar muzej 2

O muzeju: Započeli radovi na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture.

2. Jučer i ova vijest Potpisivanjem ugovora i službeno započeo projekt rekonstrukcije hotela Dunav u Vukovar.

3. Kao što znamo, VUPIK značajno diže kapital, a kad se vozite prema Vučedolu, vidi se da je grožđe na ogromnim vinogradima u odličnom stanju, što ove godine kad će glavni proizvođač vina u Hrvatskoj biti Viro, govori puno o kvaliteti upravljanja i proizvodnje. Luka se privatizira.

4. Značaj i atraktivnost Vučedolske kuture su golemi. Možete samo naći puno izvora, recimo pogledajte ovdje. Koliko se ozbiljno pristupa ovom nalazištu, pogledajte u ovom radu prof. Durmana još iz 1983.

U interpretaciji profesora Durmana, golubica je u stvari jarebica, jer su svi bogovi-kovači bili šepavi, a to je zbog kumulativnih učinaka trovanja arsenom (pa su u to doba uglavnom i kovači stradavali od trovanja arsenom, što se manifestiralo najprije u propadanju motorike udova, što se najviše vidjelo na hodanju) – a jarebica brani svoje gnijezdo glumeći šepanje:

Naime, poznato je da kad se jarebica u travi gnijezdi i leži na jajima, stražu čuva mužjak. Kad osjeti opasnost naglo potrči, a onda odglumi da je slomio nogu i počen šepati. Tako kao lak plijen privuče grabežljivca i udalji ga do gnijezda, a zatim otrphne.

Ovo je iz rada Arheološki park i zgrada muzeja Vučedolske kulture na Vučedolu, pogledajte ga!

Uz buduće pristanište kraj Vučedola, snažan riječni turizam postaje realnost. Pogledajte ovo: Luksuzni riječni kruzer Victor Hugo ipak stigao u Slavonski Brod.

5. Ako svratite do Vukovara, svakako organizirajte plovidbu Dunavom od Vukovara do Vučedola i nazad. A jedna zanimljiva stvar koju ćete vidjeti su i odlomljene vertikalne obale na našoj strani (gdje Dunav dere), visine 20-30(?) metara, gdje se jasno vide tragovi ledenih doba u naslagama lesa. Za ledednog doba, vjetar je s planina (Alpa?) taložio prašinu i sitni pijesak, koji se vidi kao debeli (10-ak metara?) žuti sloj lesa. Ti slojevi su prekinuti smeđim slojevima, koji su organskog porijekla, prikazuju naslage od ostataka života u razdoblju između ledenih doba. Na vrhu vidite današnju vegetaciju, koja će opet za tko zna koliko godina biti opet samo jedan sloj ispod idućih desetak metara prašine …

Ray Dalio, Management Principles:

While I spend the most time studying how the realities that affect me most work — i.e., those that drive the markets and the people I deal with — I also love to study nature to try to figure out how it works because, to me, nature is both beautiful and practical.

Its perfection and brilliance staggers me. When I think about all the flying machines, swimming machines, and billions of other systems that nature created, from the microscopic level to the cosmic level, and how they interact with one another to make a workable whole that evolves through time and through multi-dimensions, my breath is taken away. It seems to me that, in relation to nature, man has the intelligence of a mold growing on an apple—man can’t even make a mosquito, let alone scratch the surface of understanding the universe.

Though how nature works is way beyond man’s ability to comprehend, I have found that observing how nature works offers innumerable lessons that can help us understand the realities that affect us. That is because, though man is unique, he is part of nature and subject to most of the same laws of nature that affect other species.

6. Iskoristio sam boravak u Vukovara da dam incijalne (male-probne) donacije dvjema školama (osnovnoj i srednjoj) u sklopu mog projekta Croatian Makers. Iako, što se mene tiče, budget za projekt nije u pitanju, ako se želite pridružiti financiranju opreme za robotiku i automatiku posebno u Vukovaru, javite se.

7. Ako svratite u Vukovar, nemojte zaobići Vilu Vandu, ex-restoran Megaron, s njihovom odličnom kuhinjom. Meni se najviše svidio smuđ u umaku od Chardonneya. Megaron je zapravo brdašce kraj glavnom naselja na Vučedolu, gdje su bile talionice. To brdašce je bilo odvojeno jarkom da mu ne mogu prići ‘obični’ stanovnici – upravo zbog trovanja arsenom.

8. A ovo sam o čirilićnom referendumu i što se umjesto toga moglo napraviti u Vukovaru objavio prošle godine: Zašto neću izaći na referendum – Dok Hrvatska ubrzano gubi suverenitet, prioriteti su pogrešni. A tko je ‘zaboravljeni čovjek’?

Kategorije:Uncategorized

9 replies »

   • Neće li one neke kvote šećera utjecati na prodaju (u smislu ograničavanja)? Nisam detaljno pratio ali sjećam se da sam odbacio VIRO jer je djelovao na tržištu gdje su se regulirale količine proizvodnje, ukazom ministarstva poljoprivrede?

    • Ovdje pod 04.12.2012. imate obavijest o raspodjeli proizvodne kvote. Sjećam se da je Viro tražio strateškog partnera s kime bi mogao doskočiti ovome, ali osobno ne znam koliko su uspjeli u tome. Trenutno se po stranici mojedionice.com dionica trguje po P/B=0.82.

   • Stvarno me zabavio i nasmijao zaključak, Slažem se sa njim poznavajući proizvođače u južnoj Hrvatskoj.
    Koliko se očekuje povećanje prodaje šećera?
    Možemo li izračunati koliko umjetnog vina ima na osnovi porasta prodaje šećera? Pretpostavimo li da je vino 2% slabije i da će viro prodati 1000 tona šećera više da je to otišlo u vino po nekoj formuli tipa 1 litra = 10 g šećera = 2 promila više?
    Dobro pitanje za ispit iz matematike ili državnu maturu 🙂

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.