Croatian Makers

Croatian Makers – napredak (2)

Nastavno na post Projekt Croatian Makers – dio puta do ‘zemlje znanja’ (poziv zainteresiranima) i Croatian Makers – napredak imam novosti.

1. Donirali smo HGSS-u bespilotne letjelice: Vrijedna donacija za HGSS – HGSS je jučer primila donaciju bespilotnih letjelica (dronova) kao uvod u program potpunog opremanja bespilotnim letjelicama.

GSS dronovi

Ako se pitate koje veze to ima s Croatian Makers, pogledajte ovaj dio iz objave:

Nenad Bakić, tom prilikom je rekao kako se opremanje bespilotnim letjelicama HGSS-a se uklapa u projekt ‘Croatian Makers’ opremanja škola i klubova koji rade s mladima opremom za robotiku i automatiku.
– U sklopu njega su, s obzirom na globalnu dostupnost opreme i znanja, mogući i napredni projekti poput sklapanja, ali i razvoja i proizvodnje čak i bespilotnih letjelica. Znanje i oprema su danas dostupni svima, stvar je samo u dobroj volji i financijama. Mislim da pomoću specifikacija HGSS-a možemo vrlo brzo razviti vrhunske proizvode upravo u segmentu naprednih upotreba bespilotnih letjelica i to, štoviše, u radu s mladima. Ove donirane letjelice su najmodernije i najbolje u svojoj klasi i naročito pogodne za HGSS. Obećajem da ćemo na ovaj ili onaj način u najskorije vrijeme HGSS opskrbiti flotom od barem 10-ak letjelica koje će u ovom trentuku zadovoljiti njihove primarne potrebe – dodao je Bakić.

Ako netko želi financijski pomoći u brzom opremanju GSS-a letjelicama prije nego zavrtimo veću priču, molim da se javi.

2. Oprema, a to je za sada iz programa Arduino i Raspberry Pi (kompleti i dodatna oprema), te Fischertechnik, otišla je za sada u škole i centre u:
– Popovači
– Zagrebu
– Novoj Gradiški
– Zadru
– Dvoru
– Vukovaru (x2)
– Trenkovu (kraj Požege)
a danas će ići za:
– Jelsa
– Osijek
– Velika Gorica

Plus u pipeline mi je i Slavonski Brod.

Negdje se radi tek o starnom kompletu (ali oni već naručuju više), ali negdje i o supstancijalnom količini opreme.

3. Nažalost, iako stvari idu prilično brzo, još uvijek smo u operativnim problemima, jer je udruga tek u osnivanju, iako smo asistenta našli. Tako da molim škole i centre koji čekaju opremu, te općenito one kojima ne odgovaram baš najbrže, da se strpe … a ako se ne javim u razumnom vremenu, molim da me podsjete 🙂

Kategorije:Croatian Makers

20 replies »

 1. Bravo, gosp.Bakiću. Baš Vam zavidim. Raditi dobra djela, razvijati kreativnost mladih, a sve bez grozničave trke za svakodnevnim ludilom koje se zove profit.

 2. Mozda sam neinformiran ali po onome sto znam HGSS NE NAPLACUJE svoja spasavanja. Moje pitanje za sve koji znaju vise: Kada ce HGSS poceti naplacivati svoja spasavanja pa ako ne domacima onda barem strancima?

  Prijatelj mi slomi nogu u Austiji na skijanju, dodje po njega Austrijska sluzba spasavanja sa helikopterom, prebace ga u bolnicu i naplate mu to 5000 eura. Sasvim pristojno, sasvim Austrijski……no kada cemo mi poceti naplacivati ispostavljenu uslugu????

  Ako nema besplatnog rucka onda nema ni besplatnog spasavanja Ceha i Madjara i inih u japankama na Velebitu

  • Osim u RH.
   Našim službama je zabranjeno bilo što naplatiti, a osiguravajuća društva su nam državna pa je za korisnike njihovih usluga sve gratis, sve ionako plaćaju porezni obveznici, a oni toga nisu ni svjesni. Bitno da je turistima i avanturistima sve besplatno, a porezni obveznici su ionako tu da ih šiša tko stigne (obična stoka sitnog zuba).

   • I u Sloveniji se ne naplaćuje spašavanje, a dobrim dijelom ni u Italiji. Čisto za informaciju …. bavim se visokogorskim planinarenjem i alpinizmom i znam iz prve ruke …. dok se u ostalim zemljama (Austrija, Francuska, Švicarska) troškovi spašavanja naplaćuju, i službe koje spašavaju su privatne kompanije (AirZermat, recimo), i neće te ni pogledat ako nemaš odgovarajuće osiguranje, takoreći prvo pitaju za poilicu a onda spašavaju….

 3. Zanima me pod kakvim uvjetima dronovi mogu raditi, npr. plafon leta, temp razlika, autonomija, zakonska ograničenja…jer nisam baš potkovan. Može i neki link. Hvala!

  • Postoje razne uredbe i zakoni, od kojih je najkomičnija sjevernokorejska Uredba o snimanju iz zraka, koju su naši idioti prepisali od Sjeverne Koreje, ali bez razumijevanja, a kači se na Zakon o obrani, koji pak za njeno kršenje prijeti kaznom od 5.000-10.000 kuna, ali samo ako ste pravna osoba. Dakle, ako snimite našu tajnu nuklearnu podmornicu na Jarunu, a privatna osoba – onda ništa. A ako ste pravna, onda platite kaznu 5-10k. Mala kazna ako ste špijun, a dovoljno glup da radi kroz firmu! Itd.

   • Ova uredba? http://www.propisi.hr/print.php?id=2159
    Meni izgleda prilično restriktivno, sumanuto, i kako ste rekli baš sjevernokorejski, totalitaristički. Koliko vidim sve je zabranjeno ako ne pribavite prethodno dozvolu, i onda naknadno date sav materijal na provjeru nekoj komisiji, koja koliko sam našao na googlu se sastaje petkom i radi probleme ako im ne pošaljete sve nego izbrišete mutne i bezvezne snimke… Mislim, što u Hrvatskoj uopće ima od vojne opreme snimiti a da nije na Google Earthu? A naša kompletna ratna avijacija se da snimiti iz aviona dok se polijeće sa Plesa, što je dozvoljeno 🙂 A uredba iz 2003 je bila još gora : http://www.poslovniforum.hr/zakoni/uredba_o_snimanju_iz_zraka.asp

    • Da, to sam mislio reći, uredba je zaostala kao da je netko u vrijeme kada su počeli dolaziti auti ostavio još godinama ograničenja brzine za kočije… Mislim, Phantom najbolji je 1000€ u Konradu u Njemačkoj (baš sam ga gledao i razmišljao da li bi mi šef to odobrio kao “Alat za snimanje prostorne situacije gradilišta da se uštedi na kablovima”), što ga stvarno stavlja u ruke brojnih entuzijasta koji ne moraju više ni biti toliko financijski potkovani. A ima i puno jeftinijih rješenja za ljudi koji imaju vremena i vještine za sami izgraditi tako nešto iz kostura koji košta čini se se sličnih gabarita kao Phantom oko 200€.

    • Phantom 2 Vision+ je i na Conradu 1.200 eura, a u samogradnji nemate šanse za te novce dobiti ništa slično … mislim da niste dobro proučili specifikacije.

    • Pomiješao sam cijene, Phantom 2 Vision GPS je bio 1000€, a on mi se činio kao dovoljno dobar, pa sam njegovu cijenu zapamtio, sada je pala cijena koliko vidim na 900€. A na hrvatskom konradu je 1300€. Za tu razliku se isplati otići na dva dana u Minhen autom sa spavanjem u hotelu malo van grada i još u se za tu cijenu dobije i turistički obilazak budući da je konrad u strogom centru:-)
     A što se tiče samogradnje, mislio sam kada bi se krenulo od nečega kao http://www.conrad.de/ce/de/product/1095138/DJI-Flame-Wheel-F550-Quadrocopter-ARF?ref=list za 330€ što je baza sa osnovnim kontrolerom motora, motorima i rotorima pa na tome izgraditi neko upravljanje na bazi Arduina ili Raspberry-a. Budući da se ne bavim samogradnjom, moguće da sam podcijenio koliko bi još truda i materijala trebalo uložiti da se dobije nešto funkcionalno, ali hobisti često ne računaju svoj trud u cijenu izrade nečega, a materijala čini mi se na fali toliko puno.
     U svakom slučaju, za tristotinjak eura, što je pola cijene poštenog mobitela, se dobije nešto kao Parrot AR.Drone 2.0 sa kojim bi se isto dalo malo hobistički letjeti i snimati tako da ova uredba je stvarno izgubila smisao i svrhu.

 4. Mozes ga narucit i Austriji dođe za dva dana (ali propustiš izlet i šoping;)http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=9706916
  A što se tiče samogradnje – može se napravit nešto za tih 300 EUR ali daleko je to od stabilnosti i lakoće upravljanja kao kod Phantoma (treba puno više znanja i prakse za upravljanje tih home made letjelica)

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.