KORF

Može li KORF biti ‘novi HT’ (3)?

1. Mnogi (tj. ‘profesionalci’) su se smijali kad sam napisao ‘Je li KORF novi HT na ZSE?‘. Neki su se još izrugivali i kad sam bio rekao da će se KORF i HR ‘sresti’ na 150 (kad je KORF bio daleko ispod, a HT daleko iznad).

Pri tome nisam ništa loše mislio o HT, nego o značaju KORF kao ‘velike dionice’, što bi bilo odlično i za cijelo hrvatsko tržište kapitala. A ovo je prava priča o pepeljugi.

Evo i grafikončkića od tada, udjel KORF u prometu HT:

korf udjel u ht

Međutim, imamo vrlo zanimljiv razvoj: zajednički promet KORF, RIVP, VLHO (što se sve uskoro pretvara u RIVP) ovoga mjeseca je bio 20,6 mil. kn, a HT 21,2. To je već jako blizu! U međuvremenu se HT povlači s Londonske burze, a za KORF u austrijskim medijima (kako sam već prije pisao, ovo nije nova izjava) ” … Long-term plans involve the listing of shares on an international bourse”.

2. Komponenta koja još nedostaje je dividenda (za širu investicijsku publiku, meni je to nevažno). Ovdje imamo nekoliko okolnosti:
– Izjave uprave na GS da će spajanjem RIVP+KORF+VLHO dioničari KORF i VLHO biti bliže dividendi (u smislu vremena isplate) te izjave NO kako i glavni dioničari nakon skoro 15 godina ulaganja zalužuju početi dobijati neke rezultate
– Evidentna velika i sve veća sposobnost isplate dividendi: taj biznis je ‘stroj za gotovinu’ (cash-machine) i nje (odnosno s kratkotrajnom financijskom imovinom) je svake godine sve više. Primjerice, na kraju Q3 2013. (tj. nakon glavnog dijela sezone) je novca na računu i blagajni i kratkotrajne financijske imovine u kons. bilanci KORF bilo 430 mil. kn. Međutim, pogledajmo Q2 kao startnu osnovu (prije sezone). Te dvije stavke u 2013. oko 164, a 2014. oko 261. Stoga na koncu Q3 ove godine očekujem preko 500 mil. kn. Tome treba dodati utržive dionice KOEI. Što napraviti s tolikim novcima, a tvrka je očito financijski vrlo potentna kad je grizla na velike akvizicije koje nije uspjela ostvariti?

A imamo i ovu zgodnu izjavu g. Eltza, a to se za sada pokazalo ispravnim:

valamar eltz sigurna

Ovo je iz posta KORF s pravom dionica godine — Ujedno ukazuje na najvažnije paradigme hrvatskog tržišta kapitala objavljenog 16.12.2013., a nagrada je dodijeljena 12.12.2014. Gospodin Eltz nije razočarao svoje dioničare: u međuvremenu je dionica porasla nekih 74%.

3. Ako vas zanima konzistentnost razmišljanja, pogledajte i ove starije postove:
– 2011.: Turističke tvrtke
– 2012.: RIVP / KORF / VLHO izvanredno

4. U međuvremenu, trebamo se i podsjetiti kako to rade NAŠI. Smatrao sam da će najveća investicijska priča 2013. biti dionica Petrokemije. Međutim, tu je građanima Hrvatske izgubljeno stotine milijuna eura, kako je to izjavio i nedavno g. Čačić. Pri čemu mislim da je ovo samo pijunac u cijeloj igri, i vjerujem da je zbog istrage DORH sada potišten (potpisi ispod slike su citati što govori u tom trenutku dok radi te grimase):

Po meni, puno instruktivnija fotka je ova, sa sastanke podršku trenutnom gradonačelniku Rudiću (SDP – ptić iz gnijezda Županice):

rudic podrsla jagust.

Nagradno pitanje: Gdje je naš novac?

Napomena: Imam dionice KORF, RIVP i PTKM, a ovo nije ni u kom slučaju preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli.

Da li si umišljam ili neke dionice zaista vrijede više nego što im je trenutna cijena na burzi, kao što se meni čini, prosudite sami. Također ni u kom slučaje ne mogu prognozirati kretanje cijene, da li će ona rasti ili padati, koja bi bila ‘ciljana cijena’ itd. Također, kao što sam prije rekao, može se dogoditi da iako jako vjerujem u dionicu mogu stanovite količine (ili sve?) prodavati, zbog razno-raznih razloga: treba mi gotovina za druge svrhe, ili možda kupnju druge dionice, rebalansiram portfelj, osjećam se depresivno, osjećam se euforično … svašta je moguće. Recimo, zadnjih dana sam baš i prodao jednu manju količinu dionica KORF, ali samo zato jer mi treba gotovina za jednu drugu dionicu, a KORF mi je svoji rastom postao možda i prevelik dio portfelja. Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Sve ovo što gore analiziram, ‘smatram’, ‘vjerujem’ itd. je moje osobno razmišljanje i subjektivno je i ni na koji način nije preporuka za kupnju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaista ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:KORF

138 replies »

 1. Dividenda bi bila šećer na kraju 🙂 Vjerujem da će brzo i biti, no također sam uvjeren da će i nova dionica ubrzo biti 2x vrijednost HT-a. Priča je jednostavno pre dobra i kvalitetna da bi ovdje stala. Da nije bilo Vas ne bi je ni mi (većina malih koji prati blog) tako rano prepoznali. Veliko hvalo za sve i na ovom poučnom blogu i svaka čast na CM.

 2. Ne zelim kontaminirati Nenadov prekrasan post o Croatian makers pa cu ovaj gnoj izliti ovdje.

  http://www.jutarnji.hr/ferencak-dobio-14-mjeseci-zatvora/1221220/

  Poznati član HNS-a Srećko Ferenčak i na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno je proglašen krivim u aferi Nanbudo. Njegov jatak Petar Turković, autor famozne studije Hrvatska 20-20 (preljevanje supljeg u prazno) isto tako proglasen krivim. NAPOKON – NAKON 15 godina!!!!!!!!!!!!!!

  Dobili za dzabaka od grada zemljiste za izgradnju centra za njegu invalida i onda ga prodali Konzumu za 10 milijuna kuna pa ih stavili u dzep!!!

  Moze li nize, moze li jadnije, moze li odvratnije. A moze, HNS-oci znaju i ljude gaziti pa pa nastaviti dalje sa politikom, pa tako je i nas Ferencak jos poslije godinama vodio gradske sluzbe jer on kao nije kriv.

  Evo nominiram ih za nagradu Hrvatski idiot godine. Iako kazna na koju su osudjeni je simbolicna, 14 mjeseci zatvora i moraju vratiti 40% od sume koju su pokrali. Uzas. Naprosto stimuliras ljude da kradu.

  Moje misljenje je da za ovak zlocin moras dobiti barem 8-10 godina bezuvjetno bez mogucnosti pomilovanja.

  • Ako do toga dođe uzet će kredit preko HBOR-a. Mislim da je za otoke kta bila 1% pa se takve kreditne linije jednostavno ne propuštaju.

  • Ovo mi se jako sviđa! Kvalitativno gledano puno bolja ideja nego Istraturist. Umag mi uopće nije fora. A pretpostavljam da će se to moći dobiti i po razumnoj cijeni, da se više stavi težište na investicije koje bi se kupac obvezao napraviti… Pa da to bude dobar posao, i lijepa privatizacijsko-investicijska priča na zadovoljstvo i lokalne zajednice ali i na državnoj razini, da se konačno nešto od toliko zazivanih investicija počne događati.

   Rab je destinacija velikog potencijala. Tu imamo izuzetno lijepu prirodu, čak i prirodne pješćane plaže, prilično jedinstven krajolik za našu obalu i uklopiti takvo nešto u našu Valamar ponudu bi bilo sjajno. Tada bismo stvarno imali destinaciju i uslugu za skoro svakog turista, pa i one mnogobrojne koji uglavnom izbjegavaju Hrvatsku jer su naviknuli na ovakve krajolike u Grčkoj, Španjolskoj i sl. a kojih kod nas nema puno ili nisu baš svjetske razine turističke usluge. Investiranjem u Imperijalove objekte bi se mogla napraviti ponuda bez premca na Jadranu i šire.

 3. Pejnović u studio 4 pričajući o golom otoku kaže da je to bio logor za inforbirovce, a poslije toga je kaže to bio običan zatvor. Dakle oni koji su tamo skončali radi hrvatske ideje i nisu baš propatili, nemaju pravo da za njih goli otok bude simbol, stari ruski kadar kao da kaže to je običan zatvor u kojem su završili oni koji su to zaslužili. Za inforbirovce ima senzibilitet dok priča onako polu ruski polu srpski. Majko moja, što smo dopustili.

 4. Kad se korf povlači sa burze i kad se vraća rivp nazad najdalje? To će biti ko ipo, razgrabit će ga ko alibabu. Ajmo se svi praviti da je to nova tvrtka, Nenade molim ne podsjećati jedno vrijeme na greške menedžera, lakše će se uključiti. Tek tad će to biti investabilno.

  • Imam nešto RIVP, zanima me, budući sam van Hrvatske hoću li imati problema tj. biti u nemogućnosti trgovanja kad se povuku KORF i VLHO a ostane samo RIVO… hoće li novi RIVP imati neku novu oznaku ili se za nas koji imamo samo ovaj sadašnji RIVP ništa ne mijenja?

   • Za vas koji sada imate RIVP može se reći da se ništa ne mijenja što se tiče same dionice.

    Slikovito rečeno, ostajete u istom brodu koji se sada samo malo nadograđuje i ukrcavamo se samo mi novi putnici iz VLHO i KORF. 🙂

    • Mislim da ta slika nije baš vjerna 🙂
     Nego da će putnici koji su do sada putovali u kontejerima, ali kao glavni teret (najveći dioničari) sada dobiti svoja prava lica – nestaju iz knjige dioničara Valamar Grupa i Valamar Adria Holding te Bastion, a dolazimo mi svi dioničari te dvije firme. Istoremeno, to postaje velika dionica, blue chip, jer će sav promet KORF i VLHO u stvari biti promet dionicama RIVP (ako se nastavi trgovati u tom volumenu).

 5. Čitam u današnjem jutarnjem naslov za sutra:Akademici imaju formulu za spas: “Država mora naručiti gradnju 100 brodova i stvoriti svoju trgovačku mornaricu i kruzere”. Za ne vjerovati, kakovi su nam akademici još smo i dobro.

  • Da li je LPLH novi KORF?zanimljiv rast u zadnje vrijeme…očito je da ljudi koji nisu vjerovali da je KORF stvarno podcijenjen sada ne žele propustiti sličnu priliku na LPLH.

   • Mislim da ništa neće biti u rangu s KORF, ali da je po veličini tu najbliža ARNT (od mojih). Naravno ima još krasnih dionica, kao što je PLAG, ali je tu mali free float.
    No, mislim da je prilika u mnogim dionicama. Primjerice, čak i one ‘drugoligaške’ mogu biti prilika, recimo čini mi se da je HMST takva sad kad je znatno veća likvidnost kad (čin imi se) navrat-nanos izlaze razni špekulanti koji su htjeli okrenuti brzu paru na privatizaciji, zatim i neke druge … SLRS više nemam, ali mislim da je to odlično ulaganje, te znate moj stav oko SNHO (napomena: osim KORF, ARNT, LPLH i SNHO sada već čak imam i nešto sitno HMST koje sam kupio nakon ovog pada i ovo naravno nije preporuka za njiovu kupnju ili prodaju).

    • Na prvi pogled, po pokazateljima, HMST izgleda malo napregnuto… P/B 1,24; EV/EBITDA 20,41… Nešto ste vidjeli u izvješću kao i kod KORF (amortizacija, rezervacija i sl…), pa smatrate da je podcijenjen?

    • Kompanija nije neka po tekućem poslovanju, ipak je to država. No, to je Dubrovnik. A mislim da je cijena prebrutalno kažnjena malo tupastim izlazom špekulanata koji su se nadali prebrzo zaraditi previše. 🙂

    • Ah so! Hvala 🙂
     Inače, ne bum zaboravio onaj jedan topli dan prije cca 2 godine kad ste spomenuli SLRS koji je tad još bio u posebnom režimu trgovanja. Za nekih 200 kn čini mi se…
     (nije nagovor na kupnju ili prodaju, samo prisjećanje)

    • HMST ima i neko zemljište, nisam baš razumio koliko točno i što je tu građevinsko a što ne. A i taj netko, ako kupi će morati uložiti novac jer su to većinom stari hoteli sa uglavnom niskom kategorizacijom. Dakle, potencijala ima.

    • HMST ispada nekih 60 tis.eura po ključu iako bi se trebalo uložiti u podizanje kategorizacije. Ipak je to Dubrovnik i ako država popusti sa uvjetima biti će tuče oko ove firme, ali tu su opet NAŠI pa se nikad ne zna..

 6. Nenade na koji način očekujete da će DUUDI postaviti uvjete za ponovni pokušaj privatizacije?Imam HMST a s obzirom na vrlo atraktivnu lokaciju u Dubrovniku očekujem i izdašnu premiju na ovu trenutnu cijenu na burzi.Hvala.

  • Vjerojatno su dioničari LRH (ili netko stvarno veliki) skužili da im je SNHO puno jeftinji. Pazite 2 mln kn prometa imaju obije dionice danas tako da mislim da bi moglo biti to.

 7. @LukaL

  Što se tiče onog oko SNHO pogledajte kako je sve manje toga na asku 🙂 Volio bi vidjeti razvoj situacije ako dođe do preuzimanja. No i ako ne dođe tu je još projekata i ovo će po meni biti odlična priča na dugi rok.

 8. Blejim u taj monitor vec dugo godina, ali ovo što se događa,ne znam kad se zadnji put događalo na jednoj dionici, tj tri… liči mi jedino na 2006 g. i rast građevinara, ne uspoređujem tu sad opravdanost tadašnjeg i sadašnjeg rasta, ali da je ovako šupalj ask i porastom cijene se on ne popunjava pa to je nevjerojatno, jel ovo kolektivno ludilo ili su svi svjesni da ovo vrijedi x 2…ili x X?!

  • Pa niste čuli Premijera što je rekao? Prije je rekao da se uopće ne razumije u ekonomiju (čini se da je bio čak i ponosan na to, jer to je ono ‘prljavo’ što ide uz politku), a sada čak i on zna da se na ZSE trguje dionicama uglanvom turističkih doinica. S time da bih nekako rekao da je KORF/RIVP tu blue chip, s obzirom na vrijednost, likvidnost i free float.

  • I ne samo to nego je baš zgodno vidjeti kako se netko tek prije cca tjedan dana počeo igrati arbitra među te tri dionice tako da su sad stalno sve poravnate (mislim, moguće je i da je to jednostavno konačno “proradilo tržište”) – i opet se pokazuje prednost trgovanja doma vs. špekuliranje po burzama vani – od trena kad su se znali omjeri i kad je bilo na razini 3. razreda osnovne izračunati diskont KORF u odnosu na RIVP po faktoru 12,78 prošlo je dobrih 2 tjedna, tijekom kojih se svatko tko je htio mogao lijepo nakrcati, dići margin i tako dalje. Na efikasnom tržištu vremena za takve manevre nema, nove vijesti se u cijenu ugrađuju puno brže.

  • Zanimljivo kako ja ovakve cjenovne informacije prvo ovdje vidim a onda idem provjeriti na ZSE. Mislim da sam opravdano tako siguran u ovoj dionici i stvarno još nemam razloga pratiti cjenovne oscilacije. Malo se buffetovski igram “ne gledanja cijena”. To je baš fora. To je ljepota investiranja u dionice: ne moraš se svakodnevno zamarati praćenjem svojih investicija! Više bih svaki dan gledao oglasnike i cijene da posjedujem stambenu nekretninu nego ovo, ovdje nemam što gledati, sve je na svom mjestu, sigurno i stabilno 🙂

   • U potpunosti se slažem a tako nekako je i moja praksa. Sad sam eto na godišnje pa uživam malo live pratiti transakcije i promete 🙂
    Btw danas KORF/RIVP/VLHO preko 3 mln kn prometa. Mogao bi biti rekord. SNHO/LRH preko 4 mln kn iako je možda tu kupac i prodavatelj ista osoba. Kako god prometi fantastični.

 9. Kopernik je bio mala beba za turnovere koje nudi današnja politika. Dosljednost, vjerodostojnost i na kraju odgovornost, to ne postoji danas u HR politici. No kako bilo, mozda je Premijer napravio bar jednu korisnu stvar za nas “kapitaliste” “poduzetnike” i općenito ljude željne napredovanja spomenuvši “turiste”…a možda tj. vjerojatnije je da su se neke druge stvari posložile. Vama svaka čast, pogodili ste, ili bolje reći predvidjeli ste situaciju unaprijed ovdje i to u najsitnije detalje, pa čak i ovu raketu koja se događa ovih dana, možda nije zbog flowa iz inozemstva ali činjenica je da ovo netko kupuje…sad tko , možda Vi bolje znate, a volio bi znati…čisto da zadovoljim znatiželju. Keep up the good work..Lp

 10. U sudskom registru proveden je upis pripajanja VLHO i KORF-a Rivieri , te će bit pravovaljano kad se upiše kod registarskog suda Rivijere.
  Sve po planu, čak i relativno brzo.

 11. Odlično,spajanje provedeno rekordnom brzinom za hrvatske prilike a uskoro završava 9.mjesec zatim objava natječaja za imperijal,nadam se i pokretanje novog za maestral pa zatim izvješće i naposljetku “slatke brige”odluka o raspoređivanju dobiti (investicije/dividenda ili možda Nenadov prijedlog)…u svakom slučaju mogu reći da sam ponosan i sretan što sam vjerni dioničar KORF-a skoro tri godine a bez Nenadove(na početku mi je izgledalo da će biti borba sa vjetrenjačama)požrtvovnosti i predanosti a mora se priznati i velike upornosti za sve male dioničare kojih nas je sada već cijela vojska ne bi od ovog “ružnog pačeta narastao prekrasan labud”.Tragikomično i fascinantno nerazumljivo mi je tako pasivan,hladan i tromi pristup mirovinaca i ostalih fondova prema ovom blue chipu međutim savjestan čovjek veli “da se na greškama uči” te će fondovi imat drugu priliku sa novom dionicom koja će biti znatno “jeftinija”od KORF-a pa valjda neće ponovno “gurnuti glavu u pijesak”.Upss..zaboravio sam Nenade da sam već sada davno obećao da ću te prvom prilikom dok se upoznamo počastiti sa jack danielsom i škampima nakon što KORF prijeđe svoj ATH te je tada iluzija sada postala stvarnost.Poziv vrijedi kada navrneš u Čakovec?

  • Kakav će to spektakularan endgame biti… prvo merger, onda recimo medijska pažnja “za novim HT-om”, dizanje debelo iznad 30-40 (pa množite s 12 odnosno 12,87 za VLHO i KORF), izlistavanje na nekoj od stranih burzi pa arbitraža pa još ako se neka imena iz knjige dioničara značajnije zaintresiraju za zauzimanje pozicije (pogotovo ako bude neka od vrlo zvučnih stock exchangea)…

   Možda i naši mirovinci konačno skuže da su u piramidi ulaganja koja se uči prema teoriji 80-ih godina na našim faksevima zamijenili junk bonds i domaće obveznice pa se siroti u neznanju nakupovali rizične imovine…

   A sve već viđen scenarij – dok Argentina tone eto vam indeks buenosaireske burze narstao 148% u zadnjih godinu dana…

 12. Što mislite o hotelima iz Bluesun grupe? Mislim na HBRL, HTCP, HZLA. Ima li tu kakvog prostora za rast? SUNH nakon predstečajne nagodbe? HMAM-očekujem velik interes za privatizaciju. ILRA iz godine u godinu sve bolje posluje, više nije tako nelikvidna, a biznis je izvrstan? Buduća dokapitalizacija ACI-ja od strane Adrisa i mirovinskih fondova? Kod nas ima puno interesantnih turističkih kompanija koje Vam nisu u fokusu.

 13. Iz sudskog registra za Valamar Adria Holding, čini se da je kraj spajanja blizu

  Provedba upisa na dan 22.09.2014
  Objavljeno dana 23.09.2014
  Trgovački sud u Zagrebu objavljuje upis pripajanje subjekta upisa, u Sudski registar proveden kod ovoga suda po rješenju pod poslovnim brojem Tt-14/19781-2 od 22. rujna 2014. godine, redni broj upisa 19, za subjekt upisa s matičnim brojem (MBS): 080453046, osobnim identifikacijskim brojem (OIB): 39310222543, pod tvrtkom/nazivom: VALAMAR ADRIA HOLDING dioničko društvo za upravljačke djelatnosti holding-društava, sa sjedištem u: Zagreb (Grad Zagreb), Miramarska cesta 24:
  Pravni odnosi
  Statusne promjene: subjektu upisa pripojen drugi
  VALAMAR ADRIA HOLDING d.d., Zagreb, Grad Zagreb, Miramarska cesta 24, upisano u registru Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem MBS: 080453046, OIB: 39310222543, pripaja se društvu Riviera Adria d.d., Poreč (Grad Poreč – Parenzo), Stancija Kaligari 1, upisano u registru Trgovačkog suda u Rijeci – stalna služba u Pazinu pod MBS: 040020883, OIB: 36201212847 temeljem Ugovora o pripajanju od 12. lipnja 2014. godine te Odluke skupštine ovog društva od 20.08.2014. godine i Odluke skupštine društva preuzimatelja od 21.08.2014. godine. Odluke o pripajanju nisu pobijane.
  Zabilježbe
  Redni broj zabilježbe: 2
  – Pripajanje će biti pravovaljano nakon što se upiše kod registarskog suda preuzimatelja.

  • Nenade nisam stručnjak za pravo i imam jednu nedoumicu pa ako možete pojasniti. Ako je već jedan subjekt pripoken drugome kako se onda i dalje može trgovati dionicama tog istog subjekta na burzi kad je on već prestao postojati? Zar nije trebalo blokirati trgovanje predmetnim dionicama dok se pripajanje nije u cijelosti provelo?

   P.S. Imam dionice KORF-a.

 14. Surfajući youtubeom naletim na reklamu, skoro sam ono čisto mehanički tapnuo Skip Ad, jer mrzim kad mi reklama iskoči na početku videa, uvijek to preskočim. Srećom nisam bio dovoljno brz, i na kraju sam je odgledao cijelu, čak tri minute dugačku video reklamu (strašno :D). Jer reklama je bila od Valamara! Reklamiraju Valamar Oktoberfest. Reklama je predugačka i predosadna, ali fora da im marekting koristi i te moderne kanale! Samo malo trebaju poraditi na kvaliteti reklama, zaposliti neke bolje agencije za to, i mogli bi čuda raditi. Kako postajemo veliki, “ekonomijom obujma” dobivamo i te mogućnosti. Mala firmica ne može angažirati skupe marketinške agencije za produkciju reklame koja se neće puno puta prikazati, ali velika firma može, i efekti reklame tada mogu biti vrlo lijepi.

   • Hoće li nam Rivijera biti prva dionica koje će ući u vodeće tržište? Tako da novi voditelj odnosa sa ulagačima ima i službenu prezentaciju godišnjih izvještaja kao dodatnu obvezu… Iako, HT i ADPL već dugo imaju dva market makera, a nisu još ušli na vodeće tržište. Ne izgledaju mi uvjeti i obveze iz statuta burze toliko strašni…

  • Odgovornosti u okviru radnog mjesta:
   -Razvoj odjela Korporativnih komunikacija kao nove funkcije unutar kompanije s fokusom na pozicioniranje kompanije kao vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj i regiji te daljnji razvoj njezine pozicije u investicijskoj javnosti [b]kao jedne od najuspješnijih dionica na Zagrebačkoj burzi[/b]

   Ključna mjerila za ocjenjivanje rada:
   Tržišna kapitalizacija, cijena dionice i povećanje dioničarske vrijednosti
   ([b]!!!!!!!!![/b])

  • Iako je ovo specifičan podatak i teško je iz njega generalizirati – proveo sam vikend u Splitu i pričao s ljudima koji zauzimaju dominantno rentnu poziciju – dakle apartmani, iznajmljivanje i slično… osim što je Split krcat a kraj je 9. mjeseca (i nota bene i dalje je fino i toplo po danu a i more je za kupanje), kažu da godina nikad nije bila bolja.

   • “Nadzorni odbor (NO) Vupika, iz sastava koncerna Agrokor, danas je temeljem izvješća Uprave utvrdio da postoji interes postojećih dioničara za sudjelovanjem u postupku povećanja temeljnog kapitala u iznosu većem od 200 milijuna kuna, izvjestili su danas iz te vukovarske kompanije.
    Nadzorni odbor je stoga odobrio Upravi pokretanje postupka povećanja temeljnog kapitala, o čemu će odlučivati izvanredna Glavna skupština tvrtke, sazvana za 7. studenog. Na izvanrednoj skupštini bit će predloženo da se isključi pravo prvenstva na upis novih dionica svim postojećim dioničarima osim Agrokoru, OTP banci i četiri fizičke osobe.
    Pritom bi OTP i četiri postojeća dioničara – fizičke osobe povećale temeljni kapital uplatom uloga u novcu u ukupnom iznosu do najviše 544,56 tisuća kuna, i to izdavanjem 13.614 novih dionica, a Agrokor unosom prava potraživanja u temeljni kapital u ukupnom iznosu od 133,33 milijuna kuna, i izdavanjem 3,33 milijuna novih dionica.
    Kako Agrokor unosi potraživanja u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna kuna, ostatak iznad 133,3 milijuna kuna kojim će biti povećan temeljni kapital, odnosno 166,66 milijuna kuna bit će unesen u kapitalne rezerve.””
    Gospoda; Pivac, Telebec, Bakić, a tko je četvrti dioničar-fizička osoba.
    Zanima me zašto je ovaj prijedlog da se isključi pravo prvenstva na upis.

    • Odmah napadate, a niste se ni potrudili do kraja pročitati dnevni red u kojem piše točno koje su to 4 osobe, i koliko planiraju dokapitalizirati, iako te male količine koliko misle dokapitalizirati su mogli jeftinije nabaviti na burzi. Vjerojatno nisu isključili njih jer su jedini poslali pismo interesa, a u pozivu za iskazivanje interesa se dalo malo pažljivijim čitanjem vidjeti da bi mogli isključiti sve koji ne iskažu interes. A zašto je to tako, treba pitati na skupštini.

 15. Da li ovo trgovanje rivpa trenutno za dioničare korfa znači da i korf praktički trenutno raste 5-7%, samo što s novim dionicama rivpa nemože trgovati nekoliko dana?

  • Točno tako.

   Neki brokeri su već proveli promjenu – nisam siguran kako, možda iz vlastitih dionica. Konkretno, meni je HPB već pretvorio KORF u RIVP a Agram je najavio da će 6.10. to provesti automatski, kad to obavi i SKDD.

    • Onda ste Vi u debeloj prednosti Dandy i Lukal, naravno u slučaju da mislite prodati 🙂 u odnosu na ove koji čekaju kao ja u Zabi. Iako ne mislim prodavati. MOzda Vam je konvertiralo ali ne možete raspolagat dionicamama prije 6.10??

    • Evo i službeno iz Zabe, dionice će biti konvertirane 6.10 kada će se njima moći i trgovati. Oni su na laganini, njih očito ne zanima brokerska provizija kao ostale brokerske kuće, ali možda bi im trebalo biti stalo do zadovoljstva klijenata pogotovo kad čuju o ažurnosti drugih.

    • Gor možemo prodavati, ali ne mislimo ni ja ni Luka L. Ipak smo nekakve njuške u Udruzi :), i moramo djelima podupirati ono što zastupamo. A smatramo da je otključavanje vrijednosti tek počelo, a i ovakve cijene, nakon ovakvog rasta, još uvijek bezvezne. Ali nije loše znati koji su brokeri profesionalni, a koji trapavi lejmeri. 🙂

     Tko je bio na Skupštini, sjetit će se da smo predložili da pokušaju objedinjavanje provesti i prije kraja listopada, kako bismo umjesto jednog, dobili dva tržišna okidača. Eto, Čižmek je održao obećanje, Sudovi su, u zadnji čas ali ipak, obavili svoj posao. 🙂 Sad s veseljem i spokojem čekamo Q3. 🙂

    • Ako se neće automatski registrirati sa brokerom, a čini se da im SKDD nije potvrdila da će to napraviti, malo im je hazard dati vam ih na raspolaganje i onda očekivati da ih naknadno registrirate.

    • Odgovor meni iz Hite: “Čekamo još službenu potvrdu skdd-a da će dionice biti automatski registrirane i moguće da ćemo ranije napraviti pretvorbu u sustavu iako će biti fizički na poziciji 06.10.”

    • Damire nema SKDD tu što arbitrirati. Imamo odluku Skupština, tko je htio mogao ih je osporavati. Kako nije Sudovi su donijeli Rješenje, koje SKDD samo treba provesti. Ne vjerujem da bi brokeri radili nešto što nisu sigurni da smiju. I uopće me ne čudi da je problem kod Zabe. Uvijek Vam je problem kod “velikih” koji imaju barem 5 ešalona preplaćenih menađerčića, koji su svjesni toga i zato drhte kao list na vjetru. Zato Vam oni ili donose alibi “ne” odluke, da ne riskiraju grešku ili neuspjeh nekog projekta, zbog čega bi mogli izletjeti; ili delegiraju donošenje odluka na više razine, po mogućnost do PU. 🙂 A zašto bi PU morao donositi takve odluke? Ako mora što će mu ovi ispod?

    • Nisam mislio da SKDD neće pretvoriti dionice. One će u petak navećer ili ponedjeljak ujutro biti upisane u vašem računu na SKDD. Samo je pitanje da li će ih ostaviti slobodne, kao što su dionice koje se upišu nakon dokapitalizacije ili će ih automatski registrirati sa brokerom na kojem su bile dionice KORF/VLHO jučer na kraju dana.

 16. Nastao je sveopći metež i koliko vidim kruži puno nevjerodostojnih informacija, mislim kako je moguće da LukaL tvoji brokeri konvertiraju korf u rivp , a drugi ne, koliko vidim zaba nije prebacila. Jeste li Vi sigurni u to?

  • Pogledao sam i na svom FIMA računu imam konvertirano u RIVP, što znači da mogu trgovati njima, Kako je to broker interno riješio, nemam pojma i ne zanima me (da li su posudili ili nešto drugo ??), ali svaka im čast … lijepo od njih … Inače ne očekujem neki stampedo na prodaji RIVP slijedeći tjedan, tko je htio prodavati, mogao je i dosad (KORF, VLHO), tko nije očito čeka neke druge cijene (i ja sam među njima), tako da na tim cijenama očito prodavati neće …

 17. Vezano uz postupak pretvorbe dobio sam neke informacije od mog brokera pa za one koji još nemaju neke detalje:
  – službena pretvorba (KORF,VLHO -> RIVP) i mogućnost trgovanja će se odviti u pon 06.10.2014
  – pretvorba bi trebala biti automatska znači bez potrebe registracije (čeka se još potvrda SKDD-a)
  – moguće je da će u protfoliju pretvorba biti upisana i ranije (ali raspolaganje tek 06.10.2014)

 18. Mislim da je nastao dzumbus. Logika bi trebala biti da su u pravu oni koji su izvršili pretvorbu KORF i VLHO u RIVP jer jučer u obavijestima piše tako i da je trgovanje novim dionicama od danas. Ono što će u SKDD-u biti provedeno u ponedjeljak je zbog toga što ide T+3 i tek tada će biti npr. vidljiva lista dioničara. A mi već danas imamo naše nove dionice. Kao kod “obične” kupnje, tek T+3 to i vidimo u SKDD, ali možemo ih prodati i prije toga. Tako bi trebalo biti i ovdje i mislim da griješe oni brokeri koji nisu izvršili promjenu prema obavijesti od jučer gdje jasno piše da se promjena treba provesti.

  Mislim, meni je svejedno, jer ionako ne mislim to prodavati u dogledno vrijeme, ali trenutno nemam dionice koje bi trebao imati, a imam one koje čak i ne postoje, a samim time su i bezvrijedne! 🙂

   • I u SKDD-u i kod brokera vidim samo KORF i VLHO, a ne vidim RIVP. Ali da sam npr. danas kupio neku dionicu, bilo koju, vidio bih je kod svog brokera, a tek za 3 dana bi ju vidio u SKDD da je imam, zar ne?

    • Da, ali kad ju kupite ona je automatski registirana s tom brokerskom kucom preko koje je kupljena. Hoce li ici automatska registraciju RIVP s brokerskom kucom u ponedjeljak za one koji su imali registirane pozicije u KORF i VLHO? A sto ako je ne bude?

    • Pa to su stvari koje su brokeri trebali riješiti i pojasniti sa SKDD-om. Logika je da će biti, s obzirom da je navedeno da treba izvršiti promjenu. A i izvodi se zamjena, ne dobiva se ništa novo.

     Neko očito ne radi dobro svoj posao, čim su neki zamijenili, a neki nisu.

    • Baš me zanima što bi se desilo da netko kome je Hita prebacila KORF u RIVP proda danas ili sutra te dionice.

     Budući će SKDD u ponedjeljak izvršiti konverziju KORF-a u RIVP i staviti ih na slobodnu poziciju zanima me na koji način bi išla namira i da li bi se Hita našla u nezgodnoj situaciji 🙂

    • Fima provela zamjenu KORF->RIVP i ja danas prodao manju količinu a namira T+3… ovo čisto radi info-a da kod nekih ono što bi trebalo biti normalno , u svezi provedbe pripajanja, ” šljaka” …

    • A što da neko ko ne može trgovati jer mu brokeri nisu izvršili konverziju podignu tužbu? Stvar je očito nejasna. Sigurnije im je ništa ne radit pa su se lijepo ogradili od eventualnih pogrešaka….

    • Ja i dalje u zabi nemam konvertirano niti mogu trgovat. Cak sam im poslao i jedan ostar mail u kojem im naglasavam da su gotovo svi brokeri napravili konverziju i trguje se, ali odgovor je bio…nije bilo odgovora ! Mozda je i dobro sto ne mogu svi odjednom trgovati jer ovako nece nastat usko grlo ovih koji zele prodati. U svakom slucaju mi smo zakinuti iako ne mislim prodavat.

 19. Upravo razgovarao sa brokerom iz icapitala. Dakle situacija je as follows: svim imaocima KORF-a, dionice konvertirane u RIVP bit će u Skdd-u na slobodnoj poziciji u ponedjeljak 6.10. Putem Skdd-ovog govornog automata, potrebno ih je ponovno registrirati kod brokera, znači nema automatske registracije. Do ponedjeljka, nije moguće trgovanje “starim” dionicama KORF-a (VLHO-a). Prodavati mogu samo imaoci “starog” RIVP, a ako nam je dosadno bez RIVP u portrfelju do ponedjeljka, slobodni smo nadokupiti 🙂

  • Zašto svi spominju govorni automat kada je beskonačno jednostavnije na stranici SKDD-a registrirati. Kada se pošalje zahtjev iz brokerske kuće isti tren tamo čeka i samo se treba ulogirati i potvrditi registraciju.

   • DamirT, mozes molim te objasniti gdje na stranicama SKDD pokreces registriranje dionica kod brokera? U njihovom “e-računu” imam opciju “Potvrda/otkaz registracije” ali tamo nemam nikakvih opcija. Hvala!

    • Trebaš prvo kod brokera zatražiti registraciju, obično u dva klika na njihovim stranicama, a tek onda tamo u SKDD to potvrdis. Biti će vidljivi zahtjevi.

    • Treba prvo na aplikaciji od brokera poslati zahtjev za registracijom gdje se napiše koja dionica i koliko komada. Onda se zahtjev pojavi na toj stranici i treba ga potvrditi.

 20. Po trenutnim cijenama Rivp imaocima Korfa vrijednost je porasla 6,5% od jučer a da nisu ni prstom mrdnuli.
  Teško je vjerovati da neće biti pada cijene kada dođu na tržište nove dionice Rivp.

 21. Izgleda da su brokeraji malo danas i sami bili zbunjeni jer sam i sam u direktnom razgovoru dobio info od brokera da će probati riješiti sutra konvertiranje KORF/VLHO imateljima u RIVP, a najkasnije u ponedjeljak.
  Isto tako mi je potvrđeno da nikakvo registriranje neće biti potrebno nego da sve ide automatski za dionice koje su registrirane kod SKDD.

  Maloprije se ulogirao i vidim da mi je HITA tijekom popodneva već sve konvertirala.

  Oko cijene mislim da ćemo svjedočiti da će RIVP nastaviti KORF-ovu likvidnost i samim tim rastu cijene jer em je to objedinjenjem sada još kudikamo veća “tvornica” em ide Q3. Naravno da može biti malo i korekcije jer će nekima pozicija biti prejaka u portfelju al to ne znači da će korekcija biti dugoročno značajna.

  Uostalom veselimo se Q3, g. Bakić je neki dan stavio link na post o turističkim rezultatima za kolovoz 🙂

  Naravno imao sam dionice KORF-a i nije nagovor na ništa 🙂

 22. E ljudi, apropo konverzija i registracija, stvarno nemreš vjerovat kolika diskusija. Ja bih sugerirao malo usmjeravanje:

  1. Konverzija se uglavnom dovršava u ponedjeljak, pa je najbolje zapravo malo biti strpljiv, pogotovo ako dionice već imate.
  2. Registracija i odregistracija dionica je rutinski postupak, koji, može se reći, je jako slabo objašnjen i dokumentiran za nekoga tko nije jako “doma” s tim dijelom rada s dionicama, a i sa SKDD-om općenito.

  SKDD je kroz godine od ružnog pačeta i totalno socijalističko-birokratskog pristupa korisnicima danas nešto što je prilično korisno i ima dobru on-line platformu. Dobar savjet svakome bi bio da npr. otvori elektronički korisnički račun ako ga već nema (račun u SKDD dobije svaki dioničar po kupnji dionice, ako se ne varam, a to odradi broker za vas – točan mehanizam ne znam ali nije ni bitno – svatko tko ima dionice upisan je u SKDD-u). Račun se otvara ovdje: https://www.skdd.hr/portal/f?p=100:101

  Dalje – broker/brokeri funkcioniraju kao posrednici – već je i Nenad o tom pisao – da drži svoje dionice u tzv. “slobodnoj poziciji” na računu SKDD (odakle vam ih nitko ne može uzeti) pa ih po potrebi registrira kod brokera, obavi transakciju, i ponovo ih odregistrira. Danas se cijeli taj postupak obavlja brzo i bezbolno samo klikanjem, nema više potrebe za nikakvim telefonima (eventualno za odregistraciju može biti jednostavnije nazvati svog brokera pa mu samo reći “molim staviti (npr). 150 komada KORF u slobodnu poziciju). Registraciju morate obaviti sami – nešto malo je opisano ovdje, iako je možda se moglo i jednostavnije objasniti: http://www.skdd.hr/portal/f?p=100:17:0::NO:::#33

  Da li će broker odraditi stvari automatski ili ne, zapravo vas nije ni briga – ako odrade registraciju automatski (za što bi morao postojati dogovor s SKDD-om), cool, ako ne, može se stvar riješiti u minuti ako imate elektronički račun (i pripadajući PIN) u SKDD-u. Na valjda svim online platformama za trgovanje je registracija i odregistracija dionica jedna od osnovnih funkcija, baš kao i buy i sell – jednom kad uhvatite “grif” lako se snaći bilo gdje – npr. osobno sam najviše naviknut na Agramovu platformu za trgovanje, ali HPB-ova ima sve što i Agramova samo malo drugačije vizualno izgleda.

  • Pa ako raspravljamo o nečemu, ne znači da smo nestrpljivi. Evo, meni osobno, ja se neću buniti ni da su mi dionice “blokirane” i mjesec dana. Ne trebaju mi sada. Al bi volio da se zna i poštuje red…. Da svi brokeri rade isto. A raspravljamo zato jer imamo neko svoje mišljenje koje iznosimo. 🙂

   • Ima tu više čitatelja nego komentatora, a ljudi su valjda još od osnovne skloniji pitati sa strane umjesto tamo gdje treba. Pa da im se nađe malo jasnije objašnjenje. Ako bacite oko na stanoviti popularni poslovni forum, budete vidjeli…

  • Nije stvar sa strane dionicara hoce li morat napraviti registraciju ili ce ici automatski u ponedjeljak. Ako ne ide automatski onda su ove brokerske kuce koje su napravile vec sad preregistraciju zapravo dali poziciju klijentu za papire koji nece biti registirani s brokerskom kucom na dan namire?

   • Evo, kako se čini, pogriješili su oni brokeri koji nisu izvršili konverziju… Ja na SKDD danas više nemam KORF i VLHO, pretvoreno mi je u RIVP, s tim da je dio koji je bio u slobodnoj poziciji ostao slobodan, a dio je registriran s brokerima s kojima su bili i KORF i VLHO, ali kod tih brokera i dalje mi stoje stare dionice, nema RIVP-a…

    Zanimljivo kako u takvim stvarima koje bi trebale biti vrlo jasne i strogo određene postoji takav “kaos”…

 23. Netko je bio napisao da bi MM mogli spriječiti rast dionice, no ovih dana se pokazuje da je to nemoguće 🙂 Treba pohvaliti i prvu analizu (iako treba reći da je Fima prva to odradila) koja je izašla i vjerujem da je ona dijelom zaslužna za rast i likvidnost koja je ovih dana fenomenalna. Čekaju nas drugi tjedan rezultati za prvo polugodište i siguran sam da ćemo biti zadovoljni.

 24. Zanimjivo je pratiti trgovanje RIVP zadnjih dana…u ponedjeljak i utorak 90% protrgovanih dionica je išlo po asku.Izgleda da ulaze i domaci fondovi i inozemni ulagači…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.