KORF

Može li KORF biti ‘novi HT’ (3)?

1. Mnogi (tj. ‘profesionalci’) su se smijali kad sam napisao ‘Je li KORF novi HT na ZSE?‘. Neki su se još izrugivali i kad sam bio rekao da će se KORF i HR ‘sresti’ na 150 (kad je KORF bio daleko ispod, a HT daleko iznad).

Pri tome nisam ništa loše mislio o HT, nego o značaju KORF kao ‘velike dionice’, što bi bilo odlično i za cijelo hrvatsko tržište kapitala. A ovo je prava priča o pepeljugi.

Evo i grafikončkića od tada, udjel KORF u prometu HT:

korf udjel u ht

Međutim, imamo vrlo zanimljiv razvoj: zajednički promet KORF, RIVP, VLHO (što se sve uskoro pretvara u RIVP) ovoga mjeseca je bio 20,6 mil. kn, a HT 21,2. To je već jako blizu! U međuvremenu se HT povlači s Londonske burze, a za KORF u austrijskim medijima (kako sam već prije pisao, ovo nije nova izjava) ” … Long-term plans involve the listing of shares on an international bourse”.

2. Komponenta koja još nedostaje je dividenda (za širu investicijsku publiku, meni je to nevažno). Ovdje imamo nekoliko okolnosti:
– Izjave uprave na GS da će spajanjem RIVP+KORF+VLHO dioničari KORF i VLHO biti bliže dividendi (u smislu vremena isplate) te izjave NO kako i glavni dioničari nakon skoro 15 godina ulaganja zalužuju početi dobijati neke rezultate
– Evidentna velika i sve veća sposobnost isplate dividendi: taj biznis je ‘stroj za gotovinu’ (cash-machine) i nje (odnosno s kratkotrajnom financijskom imovinom) je svake godine sve više. Primjerice, na kraju Q3 2013. (tj. nakon glavnog dijela sezone) je novca na računu i blagajni i kratkotrajne financijske imovine u kons. bilanci KORF bilo 430 mil. kn. Međutim, pogledajmo Q2 kao startnu osnovu (prije sezone). Te dvije stavke u 2013. oko 164, a 2014. oko 261. Stoga na koncu Q3 ove godine očekujem preko 500 mil. kn. Tome treba dodati utržive dionice KOEI. Što napraviti s tolikim novcima, a tvrka je očito financijski vrlo potentna kad je grizla na velike akvizicije koje nije uspjela ostvariti?

A imamo i ovu zgodnu izjavu g. Eltza, a to se za sada pokazalo ispravnim:

valamar eltz sigurna

Ovo je iz posta KORF s pravom dionica godine — Ujedno ukazuje na najvažnije paradigme hrvatskog tržišta kapitala objavljenog 16.12.2013., a nagrada je dodijeljena 12.12.2014. Gospodin Eltz nije razočarao svoje dioničare: u međuvremenu je dionica porasla nekih 74%.

3. Ako vas zanima konzistentnost razmišljanja, pogledajte i ove starije postove:
– 2011.: Turističke tvrtke
– 2012.: RIVP / KORF / VLHO izvanredno

4. U međuvremenu, trebamo se i podsjetiti kako to rade NAŠI. Smatrao sam da će najveća investicijska priča 2013. biti dionica Petrokemije. Međutim, tu je građanima Hrvatske izgubljeno stotine milijuna eura, kako je to izjavio i nedavno g. Čačić. Pri čemu mislim da je ovo samo pijunac u cijeloj igri, i vjerujem da je zbog istrage DORH sada potišten (potpisi ispod slike su citati što govori u tom trenutku dok radi te grimase):

Po meni, puno instruktivnija fotka je ova, sa sastanke podršku trenutnom gradonačelniku Rudiću (SDP – ptić iz gnijezda Županice):

rudic podrsla jagust.

Nagradno pitanje: Gdje je naš novac?

Napomena: Imam dionice KORF, RIVP i PTKM, a ovo nije ni u kom slučaju preporuka za njihovu kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli.

Da li si umišljam ili neke dionice zaista vrijede više nego što im je trenutna cijena na burzi, kao što se meni čini, prosudite sami. Također ni u kom slučaje ne mogu prognozirati kretanje cijene, da li će ona rasti ili padati, koja bi bila ‘ciljana cijena’ itd. Također, kao što sam prije rekao, može se dogoditi da iako jako vjerujem u dionicu mogu stanovite količine (ili sve?) prodavati, zbog razno-raznih razloga: treba mi gotovina za druge svrhe, ili možda kupnju druge dionice, rebalansiram portfelj, osjećam se depresivno, osjećam se euforično … svašta je moguće. Recimo, zadnjih dana sam baš i prodao jednu manju količinu dionica KORF, ali samo zato jer mi treba gotovina za jednu drugu dionicu, a KORF mi je svoji rastom postao možda i prevelik dio portfelja. Zato ovo NI U KOM SLUČAJU nemojte shvatiti kao ikakvu preporuku za kupnju ili prodaju dionica. Sve ovo što gore analiziram, ‘smatram’, ‘vjerujem’ itd. je moje osobno razmišljanje i subjektivno je i ni na koji način nije preporuka za kupnju dionica. Za takve savjete obratite se odgovarajućim profesionalcima, ili još bolje, razmislite sami. Podaci koje gore iznosim mogu biti netočni, tako da sami sve provjerite, zaista ni za šta ne garantiram, ovo je samo jedan privatni web-log.

Kategorije:KORF

256 replies »

 1. Dividenda bi bila šećer na kraju 🙂 Vjerujem da će brzo i biti, no također sam uvjeren da će i nova dionica ubrzo biti 2x vrijednost HT-a. Priča je jednostavno pre dobra i kvalitetna da bi ovdje stala. Da nije bilo Vas ne bi je ni mi (većina malih koji prati blog) tako rano prepoznali. Veliko hvalo za sve i na ovom poučnom blogu i svaka čast na CM.

 2. Ne zelim kontaminirati Nenadov prekrasan post o Croatian makers pa cu ovaj gnoj izliti ovdje.

  http://www.jutarnji.hr/ferencak-dobio-14-mjeseci-zatvora/1221220/

  Poznati član HNS-a Srećko Ferenčak i na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno je proglašen krivim u aferi Nanbudo. Njegov jatak Petar Turković, autor famozne studije Hrvatska 20-20 (preljevanje supljeg u prazno) isto tako proglasen krivim. NAPOKON – NAKON 15 godina!!!!!!!!!!!!!!

  Dobili za dzabaka od grada zemljiste za izgradnju centra za njegu invalida i onda ga prodali Konzumu za 10 milijuna kuna pa ih stavili u dzep!!!

  Moze li nize, moze li jadnije, moze li odvratnije. A moze, HNS-oci znaju i ljude gaziti pa pa nastaviti dalje sa politikom, pa tako je i nas Ferencak jos poslije godinama vodio gradske sluzbe jer on kao nije kriv.

  Evo nominiram ih za nagradu Hrvatski idiot godine. Iako kazna na koju su osudjeni je simbolicna, 14 mjeseci zatvora i moraju vratiti 40% od sume koju su pokrali. Uzas. Naprosto stimuliras ljude da kradu.

  Moje misljenje je da za ovak zlocin moras dobiti barem 8-10 godina bezuvjetno bez mogucnosti pomilovanja.

  • Ako do toga dođe uzet će kredit preko HBOR-a. Mislim da je za otoke kta bila 1% pa se takve kreditne linije jednostavno ne propuštaju.

  • Ovo mi se jako sviđa! Kvalitativno gledano puno bolja ideja nego Istraturist. Umag mi uopće nije fora. A pretpostavljam da će se to moći dobiti i po razumnoj cijeni, da se više stavi težište na investicije koje bi se kupac obvezao napraviti… Pa da to bude dobar posao, i lijepa privatizacijsko-investicijska priča na zadovoljstvo i lokalne zajednice ali i na državnoj razini, da se konačno nešto od toliko zazivanih investicija počne događati.

   Rab je destinacija velikog potencijala. Tu imamo izuzetno lijepu prirodu, čak i prirodne pješćane plaže, prilično jedinstven krajolik za našu obalu i uklopiti takvo nešto u našu Valamar ponudu bi bilo sjajno. Tada bismo stvarno imali destinaciju i uslugu za skoro svakog turista, pa i one mnogobrojne koji uglavnom izbjegavaju Hrvatsku jer su naviknuli na ovakve krajolike u Grčkoj, Španjolskoj i sl. a kojih kod nas nema puno ili nisu baš svjetske razine turističke usluge. Investiranjem u Imperijalove objekte bi se mogla napraviti ponuda bez premca na Jadranu i šire.

 3. Pejnović u studio 4 pričajući o golom otoku kaže da je to bio logor za inforbirovce, a poslije toga je kaže to bio običan zatvor. Dakle oni koji su tamo skončali radi hrvatske ideje i nisu baš propatili, nemaju pravo da za njih goli otok bude simbol, stari ruski kadar kao da kaže to je običan zatvor u kojem su završili oni koji su to zaslužili. Za inforbirovce ima senzibilitet dok priča onako polu ruski polu srpski. Majko moja, što smo dopustili.

 4. Kad se korf povlači sa burze i kad se vraća rivp nazad najdalje? To će biti ko ipo, razgrabit će ga ko alibabu. Ajmo se svi praviti da je to nova tvrtka, Nenade molim ne podsjećati jedno vrijeme na greške menedžera, lakše će se uključiti. Tek tad će to biti investabilno.

  • Imam nešto RIVP, zanima me, budući sam van Hrvatske hoću li imati problema tj. biti u nemogućnosti trgovanja kad se povuku KORF i VLHO a ostane samo RIVO… hoće li novi RIVP imati neku novu oznaku ili se za nas koji imamo samo ovaj sadašnji RIVP ništa ne mijenja?

   • Za vas koji sada imate RIVP može se reći da se ništa ne mijenja što se tiče same dionice.

    Slikovito rečeno, ostajete u istom brodu koji se sada samo malo nadograđuje i ukrcavamo se samo mi novi putnici iz VLHO i KORF. 🙂

    • Mislim da ta slika nije baš vjerna 🙂
     Nego da će putnici koji su do sada putovali u kontejerima, ali kao glavni teret (najveći dioničari) sada dobiti svoja prava lica – nestaju iz knjige dioničara Valamar Grupa i Valamar Adria Holding te Bastion, a dolazimo mi svi dioničari te dvije firme. Istoremeno, to postaje velika dionica, blue chip, jer će sav promet KORF i VLHO u stvari biti promet dionicama RIVP (ako se nastavi trgovati u tom volumenu).

 5. Čitam u današnjem jutarnjem naslov za sutra:Akademici imaju formulu za spas: “Država mora naručiti gradnju 100 brodova i stvoriti svoju trgovačku mornaricu i kruzere”. Za ne vjerovati, kakovi su nam akademici još smo i dobro.

  • Da li je LPLH novi KORF?zanimljiv rast u zadnje vrijeme…očito je da ljudi koji nisu vjerovali da je KORF stvarno podcijenjen sada ne žele propustiti sličnu priliku na LPLH.

   • Mislim da ništa neće biti u rangu s KORF, ali da je po veličini tu najbliža ARNT (od mojih). Naravno ima još krasnih dionica, kao što je PLAG, ali je tu mali free float.
    No, mislim da je prilika u mnogim dionicama. Primjerice, čak i one ‘drugoligaške’ mogu biti prilika, recimo čini mi se da je HMST takva sad kad je znatno veća likvidnost kad (čin imi se) navrat-nanos izlaze razni špekulanti koji su htjeli okrenuti brzu paru na privatizaciji, zatim i neke druge … SLRS više nemam, ali mislim da je to odlično ulaganje, te znate moj stav oko SNHO (napomena: osim KORF, ARNT, LPLH i SNHO sada već čak imam i nešto sitno HMST koje sam kupio nakon ovog pada i ovo naravno nije preporuka za njiovu kupnju ili prodaju).

    • Na prvi pogled, po pokazateljima, HMST izgleda malo napregnuto… P/B 1,24; EV/EBITDA 20,41… Nešto ste vidjeli u izvješću kao i kod KORF (amortizacija, rezervacija i sl…), pa smatrate da je podcijenjen?

    • Kompanija nije neka po tekućem poslovanju, ipak je to država. No, to je Dubrovnik. A mislim da je cijena prebrutalno kažnjena malo tupastim izlazom špekulanata koji su se nadali prebrzo zaraditi previše. 🙂

    • Ah so! Hvala 🙂
     Inače, ne bum zaboravio onaj jedan topli dan prije cca 2 godine kad ste spomenuli SLRS koji je tad još bio u posebnom režimu trgovanja. Za nekih 200 kn čini mi se…
     (nije nagovor na kupnju ili prodaju, samo prisjećanje)

    • HMST ima i neko zemljište, nisam baš razumio koliko točno i što je tu građevinsko a što ne. A i taj netko, ako kupi će morati uložiti novac jer su to većinom stari hoteli sa uglavnom niskom kategorizacijom. Dakle, potencijala ima.

    • HMST ispada nekih 60 tis.eura po ključu iako bi se trebalo uložiti u podizanje kategorizacije. Ipak je to Dubrovnik i ako država popusti sa uvjetima biti će tuče oko ove firme, ali tu su opet NAŠI pa se nikad ne zna..

 6. Nenade na koji način očekujete da će DUUDI postaviti uvjete za ponovni pokušaj privatizacije?Imam HMST a s obzirom na vrlo atraktivnu lokaciju u Dubrovniku očekujem i izdašnu premiju na ovu trenutnu cijenu na burzi.Hvala.

  • Vjerojatno su dioničari LRH (ili netko stvarno veliki) skužili da im je SNHO puno jeftinji. Pazite 2 mln kn prometa imaju obije dionice danas tako da mislim da bi moglo biti to.

 7. @LukaL

  Što se tiče onog oko SNHO pogledajte kako je sve manje toga na asku 🙂 Volio bi vidjeti razvoj situacije ako dođe do preuzimanja. No i ako ne dođe tu je još projekata i ovo će po meni biti odlična priča na dugi rok.

 8. Blejim u taj monitor vec dugo godina, ali ovo što se događa,ne znam kad se zadnji put događalo na jednoj dionici, tj tri… liči mi jedino na 2006 g. i rast građevinara, ne uspoređujem tu sad opravdanost tadašnjeg i sadašnjeg rasta, ali da je ovako šupalj ask i porastom cijene se on ne popunjava pa to je nevjerojatno, jel ovo kolektivno ludilo ili su svi svjesni da ovo vrijedi x 2…ili x X?!

  • Pa niste čuli Premijera što je rekao? Prije je rekao da se uopće ne razumije u ekonomiju (čini se da je bio čak i ponosan na to, jer to je ono ‘prljavo’ što ide uz politku), a sada čak i on zna da se na ZSE trguje dionicama uglanvom turističkih doinica. S time da bih nekako rekao da je KORF/RIVP tu blue chip, s obzirom na vrijednost, likvidnost i free float.

  • I ne samo to nego je baš zgodno vidjeti kako se netko tek prije cca tjedan dana počeo igrati arbitra među te tri dionice tako da su sad stalno sve poravnate (mislim, moguće je i da je to jednostavno konačno “proradilo tržište”) – i opet se pokazuje prednost trgovanja doma vs. špekuliranje po burzama vani – od trena kad su se znali omjeri i kad je bilo na razini 3. razreda osnovne izračunati diskont KORF u odnosu na RIVP po faktoru 12,78 prošlo je dobrih 2 tjedna, tijekom kojih se svatko tko je htio mogao lijepo nakrcati, dići margin i tako dalje. Na efikasnom tržištu vremena za takve manevre nema, nove vijesti se u cijenu ugrađuju puno brže.

  • Zanimljivo kako ja ovakve cjenovne informacije prvo ovdje vidim a onda idem provjeriti na ZSE. Mislim da sam opravdano tako siguran u ovoj dionici i stvarno još nemam razloga pratiti cjenovne oscilacije. Malo se buffetovski igram “ne gledanja cijena”. To je baš fora. To je ljepota investiranja u dionice: ne moraš se svakodnevno zamarati praćenjem svojih investicija! Više bih svaki dan gledao oglasnike i cijene da posjedujem stambenu nekretninu nego ovo, ovdje nemam što gledati, sve je na svom mjestu, sigurno i stabilno 🙂

   • U potpunosti se slažem a tako nekako je i moja praksa. Sad sam eto na godišnje pa uživam malo live pratiti transakcije i promete 🙂
    Btw danas KORF/RIVP/VLHO preko 3 mln kn prometa. Mogao bi biti rekord. SNHO/LRH preko 4 mln kn iako je možda tu kupac i prodavatelj ista osoba. Kako god prometi fantastični.

 9. Kopernik je bio mala beba za turnovere koje nudi današnja politika. Dosljednost, vjerodostojnost i na kraju odgovornost, to ne postoji danas u HR politici. No kako bilo, mozda je Premijer napravio bar jednu korisnu stvar za nas “kapitaliste” “poduzetnike” i općenito ljude željne napredovanja spomenuvši “turiste”…a možda tj. vjerojatnije je da su se neke druge stvari posložile. Vama svaka čast, pogodili ste, ili bolje reći predvidjeli ste situaciju unaprijed ovdje i to u najsitnije detalje, pa čak i ovu raketu koja se događa ovih dana, možda nije zbog flowa iz inozemstva ali činjenica je da ovo netko kupuje…sad tko , možda Vi bolje znate, a volio bi znati…čisto da zadovoljim znatiželju. Keep up the good work..Lp

 10. U sudskom registru proveden je upis pripajanja VLHO i KORF-a Rivieri , te će bit pravovaljano kad se upiše kod registarskog suda Rivijere.
  Sve po planu, čak i relativno brzo.

 11. Odlično,spajanje provedeno rekordnom brzinom za hrvatske prilike a uskoro završava 9.mjesec zatim objava natječaja za imperijal,nadam se i pokretanje novog za maestral pa zatim izvješće i naposljetku “slatke brige”odluka o raspoređivanju dobiti (investicije/dividenda ili možda Nenadov prijedlog)…u svakom slučaju mogu reći da sam ponosan i sretan što sam vjerni dioničar KORF-a skoro tri godine a bez Nenadove(na početku mi je izgledalo da će biti borba sa vjetrenjačama)požrtvovnosti i predanosti a mora se priznati i velike upornosti za sve male dioničare kojih nas je sada već cijela vojska ne bi od ovog “ružnog pačeta narastao prekrasan labud”.Tragikomično i fascinantno nerazumljivo mi je tako pasivan,hladan i tromi pristup mirovinaca i ostalih fondova prema ovom blue chipu međutim savjestan čovjek veli “da se na greškama uči” te će fondovi imat drugu priliku sa novom dionicom koja će biti znatno “jeftinija”od KORF-a pa valjda neće ponovno “gurnuti glavu u pijesak”.Upss..zaboravio sam Nenade da sam već sada davno obećao da ću te prvom prilikom dok se upoznamo počastiti sa jack danielsom i škampima nakon što KORF prijeđe svoj ATH te je tada iluzija sada postala stvarnost.Poziv vrijedi kada navrneš u Čakovec?

  • Kakav će to spektakularan endgame biti… prvo merger, onda recimo medijska pažnja “za novim HT-om”, dizanje debelo iznad 30-40 (pa množite s 12 odnosno 12,87 za VLHO i KORF), izlistavanje na nekoj od stranih burzi pa arbitraža pa još ako se neka imena iz knjige dioničara značajnije zaintresiraju za zauzimanje pozicije (pogotovo ako bude neka od vrlo zvučnih stock exchangea)…

   Možda i naši mirovinci konačno skuže da su u piramidi ulaganja koja se uči prema teoriji 80-ih godina na našim faksevima zamijenili junk bonds i domaće obveznice pa se siroti u neznanju nakupovali rizične imovine…

   A sve već viđen scenarij – dok Argentina tone eto vam indeks buenosaireske burze narstao 148% u zadnjih godinu dana…

 12. Što mislite o hotelima iz Bluesun grupe? Mislim na HBRL, HTCP, HZLA. Ima li tu kakvog prostora za rast? SUNH nakon predstečajne nagodbe? HMAM-očekujem velik interes za privatizaciju. ILRA iz godine u godinu sve bolje posluje, više nije tako nelikvidna, a biznis je izvrstan? Buduća dokapitalizacija ACI-ja od strane Adrisa i mirovinskih fondova? Kod nas ima puno interesantnih turističkih kompanija koje Vam nisu u fokusu.

 13. Iz sudskog registra za Valamar Adria Holding, čini se da je kraj spajanja blizu

  Provedba upisa na dan 22.09.2014
  Objavljeno dana 23.09.2014
  Trgovački sud u Zagrebu objavljuje upis pripajanje subjekta upisa, u Sudski registar proveden kod ovoga suda po rješenju pod poslovnim brojem Tt-14/19781-2 od 22. rujna 2014. godine, redni broj upisa 19, za subjekt upisa s matičnim brojem (MBS): 080453046, osobnim identifikacijskim brojem (OIB): 39310222543, pod tvrtkom/nazivom: VALAMAR ADRIA HOLDING dioničko društvo za upravljačke djelatnosti holding-društava, sa sjedištem u: Zagreb (Grad Zagreb), Miramarska cesta 24:
  Pravni odnosi
  Statusne promjene: subjektu upisa pripojen drugi
  VALAMAR ADRIA HOLDING d.d., Zagreb, Grad Zagreb, Miramarska cesta 24, upisano u registru Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem MBS: 080453046, OIB: 39310222543, pripaja se društvu Riviera Adria d.d., Poreč (Grad Poreč – Parenzo), Stancija Kaligari 1, upisano u registru Trgovačkog suda u Rijeci – stalna služba u Pazinu pod MBS: 040020883, OIB: 36201212847 temeljem Ugovora o pripajanju od 12. lipnja 2014. godine te Odluke skupštine ovog društva od 20.08.2014. godine i Odluke skupštine društva preuzimatelja od 21.08.2014. godine. Odluke o pripajanju nisu pobijane.
  Zabilježbe
  Redni broj zabilježbe: 2
  – Pripajanje će biti pravovaljano nakon što se upiše kod registarskog suda preuzimatelja.

  • Nenade nisam stručnjak za pravo i imam jednu nedoumicu pa ako možete pojasniti. Ako je već jedan subjekt pripoken drugome kako se onda i dalje može trgovati dionicama tog istog subjekta na burzi kad je on već prestao postojati? Zar nije trebalo blokirati trgovanje predmetnim dionicama dok se pripajanje nije u cijelosti provelo?

   P.S. Imam dionice KORF-a.

 14. Surfajući youtubeom naletim na reklamu, skoro sam ono čisto mehanički tapnuo Skip Ad, jer mrzim kad mi reklama iskoči na početku videa, uvijek to preskočim. Srećom nisam bio dovoljno brz, i na kraju sam je odgledao cijelu, čak tri minute dugačku video reklamu (strašno :D). Jer reklama je bila od Valamara! Reklamiraju Valamar Oktoberfest. Reklama je predugačka i predosadna, ali fora da im marekting koristi i te moderne kanale! Samo malo trebaju poraditi na kvaliteti reklama, zaposliti neke bolje agencije za to, i mogli bi čuda raditi. Kako postajemo veliki, “ekonomijom obujma” dobivamo i te mogućnosti. Mala firmica ne može angažirati skupe marketinške agencije za produkciju reklame koja se neće puno puta prikazati, ali velika firma može, i efekti reklame tada mogu biti vrlo lijepi.

   • Hoće li nam Rivijera biti prva dionica koje će ući u vodeće tržište? Tako da novi voditelj odnosa sa ulagačima ima i službenu prezentaciju godišnjih izvještaja kao dodatnu obvezu… Iako, HT i ADPL već dugo imaju dva market makera, a nisu još ušli na vodeće tržište. Ne izgledaju mi uvjeti i obveze iz statuta burze toliko strašni…

  • Odgovornosti u okviru radnog mjesta:
   -Razvoj odjela Korporativnih komunikacija kao nove funkcije unutar kompanije s fokusom na pozicioniranje kompanije kao vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj i regiji te daljnji razvoj njezine pozicije u investicijskoj javnosti [b]kao jedne od najuspješnijih dionica na Zagrebačkoj burzi[/b]

   Ključna mjerila za ocjenjivanje rada:
   Tržišna kapitalizacija, cijena dionice i povećanje dioničarske vrijednosti
   ([b]!!!!!!!!![/b])

  • Iako je ovo specifičan podatak i teško je iz njega generalizirati – proveo sam vikend u Splitu i pričao s ljudima koji zauzimaju dominantno rentnu poziciju – dakle apartmani, iznajmljivanje i slično… osim što je Split krcat a kraj je 9. mjeseca (i nota bene i dalje je fino i toplo po danu a i more je za kupanje), kažu da godina nikad nije bila bolja.

   • “Nadzorni odbor (NO) Vupika, iz sastava koncerna Agrokor, danas je temeljem izvješća Uprave utvrdio da postoji interes postojećih dioničara za sudjelovanjem u postupku povećanja temeljnog kapitala u iznosu većem od 200 milijuna kuna, izvjestili su danas iz te vukovarske kompanije.
    Nadzorni odbor je stoga odobrio Upravi pokretanje postupka povećanja temeljnog kapitala, o čemu će odlučivati izvanredna Glavna skupština tvrtke, sazvana za 7. studenog. Na izvanrednoj skupštini bit će predloženo da se isključi pravo prvenstva na upis novih dionica svim postojećim dioničarima osim Agrokoru, OTP banci i četiri fizičke osobe.
    Pritom bi OTP i četiri postojeća dioničara – fizičke osobe povećale temeljni kapital uplatom uloga u novcu u ukupnom iznosu do najviše 544,56 tisuća kuna, i to izdavanjem 13.614 novih dionica, a Agrokor unosom prava potraživanja u temeljni kapital u ukupnom iznosu od 133,33 milijuna kuna, i izdavanjem 3,33 milijuna novih dionica.
    Kako Agrokor unosi potraživanja u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna kuna, ostatak iznad 133,3 milijuna kuna kojim će biti povećan temeljni kapital, odnosno 166,66 milijuna kuna bit će unesen u kapitalne rezerve.””
    Gospoda; Pivac, Telebec, Bakić, a tko je četvrti dioničar-fizička osoba.
    Zanima me zašto je ovaj prijedlog da se isključi pravo prvenstva na upis.

    • Odmah napadate, a niste se ni potrudili do kraja pročitati dnevni red u kojem piše točno koje su to 4 osobe, i koliko planiraju dokapitalizirati, iako te male količine koliko misle dokapitalizirati su mogli jeftinije nabaviti na burzi. Vjerojatno nisu isključili njih jer su jedini poslali pismo interesa, a u pozivu za iskazivanje interesa se dalo malo pažljivijim čitanjem vidjeti da bi mogli isključiti sve koji ne iskažu interes. A zašto je to tako, treba pitati na skupštini.

 15. Da li ovo trgovanje rivpa trenutno za dioničare korfa znači da i korf praktički trenutno raste 5-7%, samo što s novim dionicama rivpa nemože trgovati nekoliko dana?

  • Točno tako.

   Neki brokeri su već proveli promjenu – nisam siguran kako, možda iz vlastitih dionica. Konkretno, meni je HPB već pretvorio KORF u RIVP a Agram je najavio da će 6.10. to provesti automatski, kad to obavi i SKDD.

    • Onda ste Vi u debeloj prednosti Dandy i Lukal, naravno u slučaju da mislite prodati 🙂 u odnosu na ove koji čekaju kao ja u Zabi. Iako ne mislim prodavati. MOzda Vam je konvertiralo ali ne možete raspolagat dionicamama prije 6.10??

    • Evo i službeno iz Zabe, dionice će biti konvertirane 6.10 kada će se njima moći i trgovati. Oni su na laganini, njih očito ne zanima brokerska provizija kao ostale brokerske kuće, ali možda bi im trebalo biti stalo do zadovoljstva klijenata pogotovo kad čuju o ažurnosti drugih.

    • Gor možemo prodavati, ali ne mislimo ni ja ni Luka L. Ipak smo nekakve njuške u Udruzi :), i moramo djelima podupirati ono što zastupamo. A smatramo da je otključavanje vrijednosti tek počelo, a i ovakve cijene, nakon ovakvog rasta, još uvijek bezvezne. Ali nije loše znati koji su brokeri profesionalni, a koji trapavi lejmeri. 🙂

     Tko je bio na Skupštini, sjetit će se da smo predložili da pokušaju objedinjavanje provesti i prije kraja listopada, kako bismo umjesto jednog, dobili dva tržišna okidača. Eto, Čižmek je održao obećanje, Sudovi su, u zadnji čas ali ipak, obavili svoj posao. 🙂 Sad s veseljem i spokojem čekamo Q3. 🙂

    • Ako se neće automatski registrirati sa brokerom, a čini se da im SKDD nije potvrdila da će to napraviti, malo im je hazard dati vam ih na raspolaganje i onda očekivati da ih naknadno registrirate.

    • Odgovor meni iz Hite: “Čekamo još službenu potvrdu skdd-a da će dionice biti automatski registrirane i moguće da ćemo ranije napraviti pretvorbu u sustavu iako će biti fizički na poziciji 06.10.”

    • Damire nema SKDD tu što arbitrirati. Imamo odluku Skupština, tko je htio mogao ih je osporavati. Kako nije Sudovi su donijeli Rješenje, koje SKDD samo treba provesti. Ne vjerujem da bi brokeri radili nešto što nisu sigurni da smiju. I uopće me ne čudi da je problem kod Zabe. Uvijek Vam je problem kod “velikih” koji imaju barem 5 ešalona preplaćenih menađerčića, koji su svjesni toga i zato drhte kao list na vjetru. Zato Vam oni ili donose alibi “ne” odluke, da ne riskiraju grešku ili neuspjeh nekog projekta, zbog čega bi mogli izletjeti; ili delegiraju donošenje odluka na više razine, po mogućnost do PU. 🙂 A zašto bi PU morao donositi takve odluke? Ako mora što će mu ovi ispod?

    • Nisam mislio da SKDD neće pretvoriti dionice. One će u petak navećer ili ponedjeljak ujutro biti upisane u vašem računu na SKDD. Samo je pitanje da li će ih ostaviti slobodne, kao što su dionice koje se upišu nakon dokapitalizacije ili će ih automatski registrirati sa brokerom na kojem su bile dionice KORF/VLHO jučer na kraju dana.

 16. Nastao je sveopći metež i koliko vidim kruži puno nevjerodostojnih informacija, mislim kako je moguće da LukaL tvoji brokeri konvertiraju korf u rivp , a drugi ne, koliko vidim zaba nije prebacila. Jeste li Vi sigurni u to?

  • Pogledao sam i na svom FIMA računu imam konvertirano u RIVP, što znači da mogu trgovati njima, Kako je to broker interno riješio, nemam pojma i ne zanima me (da li su posudili ili nešto drugo ??), ali svaka im čast … lijepo od njih … Inače ne očekujem neki stampedo na prodaji RIVP slijedeći tjedan, tko je htio prodavati, mogao je i dosad (KORF, VLHO), tko nije očito čeka neke druge cijene (i ja sam među njima), tako da na tim cijenama očito prodavati neće …

 17. Vezano uz postupak pretvorbe dobio sam neke informacije od mog brokera pa za one koji još nemaju neke detalje:
  – službena pretvorba (KORF,VLHO -> RIVP) i mogućnost trgovanja će se odviti u pon 06.10.2014
  – pretvorba bi trebala biti automatska znači bez potrebe registracije (čeka se još potvrda SKDD-a)
  – moguće je da će u protfoliju pretvorba biti upisana i ranije (ali raspolaganje tek 06.10.2014)

  • Lijepo od Vas logi, ja sam slao svom brokeru mailove no nema odgovora. Mogao bi u ponedjeljak nastati kratkoročni stampedo na prodaji ako nastavi ovako rasti ili su mali prodali svoje korf-ove i vlho-ove ili ili pitanje je sad?! . Uglavnom vrlo dinamično

 18. Mislim da je nastao dzumbus. Logika bi trebala biti da su u pravu oni koji su izvršili pretvorbu KORF i VLHO u RIVP jer jučer u obavijestima piše tako i da je trgovanje novim dionicama od danas. Ono što će u SKDD-u biti provedeno u ponedjeljak je zbog toga što ide T+3 i tek tada će biti npr. vidljiva lista dioničara. A mi već danas imamo naše nove dionice. Kao kod “obične” kupnje, tek T+3 to i vidimo u SKDD, ali možemo ih prodati i prije toga. Tako bi trebalo biti i ovdje i mislim da griješe oni brokeri koji nisu izvršili promjenu prema obavijesti od jučer gdje jasno piše da se promjena treba provesti.

  Mislim, meni je svejedno, jer ionako ne mislim to prodavati u dogledno vrijeme, ali trenutno nemam dionice koje bi trebao imati, a imam one koje čak i ne postoje, a samim time su i bezvrijedne! 🙂

   • I u SKDD-u i kod brokera vidim samo KORF i VLHO, a ne vidim RIVP. Ali da sam npr. danas kupio neku dionicu, bilo koju, vidio bih je kod svog brokera, a tek za 3 dana bi ju vidio u SKDD da je imam, zar ne?

    • Da, ali kad ju kupite ona je automatski registirana s tom brokerskom kucom preko koje je kupljena. Hoce li ici automatska registraciju RIVP s brokerskom kucom u ponedjeljak za one koji su imali registirane pozicije u KORF i VLHO? A sto ako je ne bude?

    • Pa to su stvari koje su brokeri trebali riješiti i pojasniti sa SKDD-om. Logika je da će biti, s obzirom da je navedeno da treba izvršiti promjenu. A i izvodi se zamjena, ne dobiva se ništa novo.

     Neko očito ne radi dobro svoj posao, čim su neki zamijenili, a neki nisu.

    • Baš me zanima što bi se desilo da netko kome je Hita prebacila KORF u RIVP proda danas ili sutra te dionice.

     Budući će SKDD u ponedjeljak izvršiti konverziju KORF-a u RIVP i staviti ih na slobodnu poziciju zanima me na koji način bi išla namira i da li bi se Hita našla u nezgodnoj situaciji 🙂

    • Fima provela zamjenu KORF->RIVP i ja danas prodao manju količinu a namira T+3… ovo čisto radi info-a da kod nekih ono što bi trebalo biti normalno , u svezi provedbe pripajanja, ” šljaka” …

    • A što da neko ko ne može trgovati jer mu brokeri nisu izvršili konverziju podignu tužbu? Stvar je očito nejasna. Sigurnije im je ništa ne radit pa su se lijepo ogradili od eventualnih pogrešaka….

    • Ja i dalje u zabi nemam konvertirano niti mogu trgovat. Cak sam im poslao i jedan ostar mail u kojem im naglasavam da su gotovo svi brokeri napravili konverziju i trguje se, ali odgovor je bio…nije bilo odgovora ! Mozda je i dobro sto ne mogu svi odjednom trgovati jer ovako nece nastat usko grlo ovih koji zele prodati. U svakom slucaju mi smo zakinuti iako ne mislim prodavat.

 19. Upravo razgovarao sa brokerom iz icapitala. Dakle situacija je as follows: svim imaocima KORF-a, dionice konvertirane u RIVP bit će u Skdd-u na slobodnoj poziciji u ponedjeljak 6.10. Putem Skdd-ovog govornog automata, potrebno ih je ponovno registrirati kod brokera, znači nema automatske registracije. Do ponedjeljka, nije moguće trgovanje “starim” dionicama KORF-a (VLHO-a). Prodavati mogu samo imaoci “starog” RIVP, a ako nam je dosadno bez RIVP u portrfelju do ponedjeljka, slobodni smo nadokupiti 🙂

  • Zašto svi spominju govorni automat kada je beskonačno jednostavnije na stranici SKDD-a registrirati. Kada se pošalje zahtjev iz brokerske kuće isti tren tamo čeka i samo se treba ulogirati i potvrditi registraciju.

   • DamirT, mozes molim te objasniti gdje na stranicama SKDD pokreces registriranje dionica kod brokera? U njihovom “e-računu” imam opciju “Potvrda/otkaz registracije” ali tamo nemam nikakvih opcija. Hvala!

    • Trebaš prvo kod brokera zatražiti registraciju, obično u dva klika na njihovim stranicama, a tek onda tamo u SKDD to potvrdis. Biti će vidljivi zahtjevi.

    • Treba prvo na aplikaciji od brokera poslati zahtjev za registracijom gdje se napiše koja dionica i koliko komada. Onda se zahtjev pojavi na toj stranici i treba ga potvrditi.

 20. Po trenutnim cijenama Rivp imaocima Korfa vrijednost je porasla 6,5% od jučer a da nisu ni prstom mrdnuli.
  Teško je vjerovati da neće biti pada cijene kada dođu na tržište nove dionice Rivp.

   • I meni se čini, ne vidim zašto bi s merganjem dionica cijena pala, pa to je i dalje ista kompanija, samo sad još administrativno efikasnija.

    BTW, jel se itko možda bavio izračunom BVPS nakon mergera?

   • Nadam se da ste u pravu ali kako se čini imamo i danas jakog prodavača na 23kn a ako to potraje a ne nađe se kakav jači kupac ljudi će se itekako zadovoljiti do sada postignutim.

 21. Izgleda da su brokeraji malo danas i sami bili zbunjeni jer sam i sam u direktnom razgovoru dobio info od brokera da će probati riješiti sutra konvertiranje KORF/VLHO imateljima u RIVP, a najkasnije u ponedjeljak.
  Isto tako mi je potvrđeno da nikakvo registriranje neće biti potrebno nego da sve ide automatski za dionice koje su registrirane kod SKDD.

  Maloprije se ulogirao i vidim da mi je HITA tijekom popodneva već sve konvertirala.

  Oko cijene mislim da ćemo svjedočiti da će RIVP nastaviti KORF-ovu likvidnost i samim tim rastu cijene jer em je to objedinjenjem sada još kudikamo veća “tvornica” em ide Q3. Naravno da može biti malo i korekcije jer će nekima pozicija biti prejaka u portfelju al to ne znači da će korekcija biti dugoročno značajna.

  Uostalom veselimo se Q3, g. Bakić je neki dan stavio link na post o turističkim rezultatima za kolovoz 🙂

  Naravno imao sam dionice KORF-a i nije nagovor na ništa 🙂

 22. E ljudi, apropo konverzija i registracija, stvarno nemreš vjerovat kolika diskusija. Ja bih sugerirao malo usmjeravanje:

  1. Konverzija se uglavnom dovršava u ponedjeljak, pa je najbolje zapravo malo biti strpljiv, pogotovo ako dionice već imate.
  2. Registracija i odregistracija dionica je rutinski postupak, koji, može se reći, je jako slabo objašnjen i dokumentiran za nekoga tko nije jako “doma” s tim dijelom rada s dionicama, a i sa SKDD-om općenito.

  SKDD je kroz godine od ružnog pačeta i totalno socijalističko-birokratskog pristupa korisnicima danas nešto što je prilično korisno i ima dobru on-line platformu. Dobar savjet svakome bi bio da npr. otvori elektronički korisnički račun ako ga već nema (račun u SKDD dobije svaki dioničar po kupnji dionice, ako se ne varam, a to odradi broker za vas – točan mehanizam ne znam ali nije ni bitno – svatko tko ima dionice upisan je u SKDD-u). Račun se otvara ovdje: https://www.skdd.hr/portal/f?p=100:101

  Dalje – broker/brokeri funkcioniraju kao posrednici – već je i Nenad o tom pisao – da drži svoje dionice u tzv. “slobodnoj poziciji” na računu SKDD (odakle vam ih nitko ne može uzeti) pa ih po potrebi registrira kod brokera, obavi transakciju, i ponovo ih odregistrira. Danas se cijeli taj postupak obavlja brzo i bezbolno samo klikanjem, nema više potrebe za nikakvim telefonima (eventualno za odregistraciju može biti jednostavnije nazvati svog brokera pa mu samo reći “molim staviti (npr). 150 komada KORF u slobodnu poziciju). Registraciju morate obaviti sami – nešto malo je opisano ovdje, iako je možda se moglo i jednostavnije objasniti: http://www.skdd.hr/portal/f?p=100:17:0::NO:::#33

  Da li će broker odraditi stvari automatski ili ne, zapravo vas nije ni briga – ako odrade registraciju automatski (za što bi morao postojati dogovor s SKDD-om), cool, ako ne, može se stvar riješiti u minuti ako imate elektronički račun (i pripadajući PIN) u SKDD-u. Na valjda svim online platformama za trgovanje je registracija i odregistracija dionica jedna od osnovnih funkcija, baš kao i buy i sell – jednom kad uhvatite “grif” lako se snaći bilo gdje – npr. osobno sam najviše naviknut na Agramovu platformu za trgovanje, ali HPB-ova ima sve što i Agramova samo malo drugačije vizualno izgleda.

  • Pa ako raspravljamo o nečemu, ne znači da smo nestrpljivi. Evo, meni osobno, ja se neću buniti ni da su mi dionice “blokirane” i mjesec dana. Ne trebaju mi sada. Al bi volio da se zna i poštuje red…. Da svi brokeri rade isto. A raspravljamo zato jer imamo neko svoje mišljenje koje iznosimo. 🙂

   • Ima tu više čitatelja nego komentatora, a ljudi su valjda još od osnovne skloniji pitati sa strane umjesto tamo gdje treba. Pa da im se nađe malo jasnije objašnjenje. Ako bacite oko na stanoviti popularni poslovni forum, budete vidjeli…

  • Nije stvar sa strane dionicara hoce li morat napraviti registraciju ili ce ici automatski u ponedjeljak. Ako ne ide automatski onda su ove brokerske kuce koje su napravile vec sad preregistraciju zapravo dali poziciju klijentu za papire koji nece biti registirani s brokerskom kucom na dan namire?

   • Evo, kako se čini, pogriješili su oni brokeri koji nisu izvršili konverziju… Ja na SKDD danas više nemam KORF i VLHO, pretvoreno mi je u RIVP, s tim da je dio koji je bio u slobodnoj poziciji ostao slobodan, a dio je registriran s brokerima s kojima su bili i KORF i VLHO, ali kod tih brokera i dalje mi stoje stare dionice, nema RIVP-a…

    Zanimljivo kako u takvim stvarima koje bi trebale biti vrlo jasne i strogo određene postoji takav “kaos”…

 23. Netko je bio napisao da bi MM mogli spriječiti rast dionice, no ovih dana se pokazuje da je to nemoguće 🙂 Treba pohvaliti i prvu analizu (iako treba reći da je Fima prva to odradila) koja je izašla i vjerujem da je ona dijelom zaslužna za rast i likvidnost koja je ovih dana fenomenalna. Čekaju nas drugi tjedan rezultati za prvo polugodište i siguran sam da ćemo biti zadovoljni.

 24. Zanimjivo je pratiti trgovanje RIVP zadnjih dana…u ponedjeljak i utorak 90% protrgovanih dionica je išlo po asku.Izgleda da ulaze i domaci fondovi i inozemni ulagači…

 25. Nenade, mozete li dati neki osvrt na HT??? ili netko drugi ovdje neko misljenje…rezultati su izvrsni,dividenda opet raste…gotovina na racunu velika…jedna od boljih prilika trenutno na ZSE

  • Dugujem vam odgovor,meni je ht na ovoj cijeni jako povoljan,sigurno bolje nego da vam novac leži u banci,imam dionice ht-a čak su mi se isplatile i na cijeni ipo-a.Na ovim cijenama to je po meni sigurno povoljno,nešto sam i sam dokupio na ovim cijenama.

 26. Što je sad taj HT tako zanimljiv? 😀 Ali da, priznajem – i meni su često zanimlijve one “nezanimljive” (o kojima se puno ne priča).

  Mislim da sam ja prije nekih 3 godine tu na nekoj od tema bio rekao da mi se 140 kn činilo “napokon OK” cijena (razmišljajući kroz diskontnu stopu 10 %, što je doduše možda malo diskutabilno, mnogi bi rekli da to nije razumno, da se kod nas glede kroz nešto više tipa 15 %). To bi značilo da bi mi danas nekih 160 kn trebalo biti “taman OK”. Međutim, nisam dugo razmišljao o toj firmi, čitao izvješća. Tako da ne znam drži li vodu još uvijek to što sam tada mislio.

  Na prvi pogled nekako ne vjerujem da bi to mogla biti neka baš podcijenjena dionica, ali da bi mogla nakopon biti poprilično efikasno vrednovana, to mi se čini izvjesnim, i ima smisla obzirom na likvidnost itd. To nije nešto što može vječno ostati precijenjeno (kao što je bilo prvih godina), ali teško da će biti i baš podcijenjeno

  U svakom slučaju ja poštujem HT kao kompaniju, inače sam stava da njom upravljaju kvalitetni ljudi, da firma posluje dobro koliko može obzirom na okolnosti svoje industrije, tržišnog položaja i vlasničke strukture (i da “ima budućnost”, ne možda neki rast ali ima šansu trajno opstajati i generirati nekakvu profitabilnost – i vječna stagnacija profita je super stvar, ako je “zajamčena” i znaš po kojoj cijeni ju plaćaš 🙂 ), i definitivno je to jako vrijedan član našeg tržišta kapitala kao jedna od dionica koja stvarno ima velik free-float, pristojnu likvidnost, relativno konstantno i vidim je takvom na duži rok.

  Tako da je što se tiče ulaganja u HT, zaista, samo je stvar cijene (naravno, kao uostalom i većinu drugih, “svih onih koje neće propasti”, ali ovdje i u praktičnom smislu jer postoji likvidnost za investitore bilo koje veličine).

  Kad je dovoljno jeftina (a što većinu vremena nije bila, ali događa se valjda ponekad) to je dobra prilika za diverzificirati pomoću nje bilo kakav domaći portfelj.

  Nažalost, na ZSE nema puno takvih kao HT ili RIVP koje kao stabilne firme s dugoročno jasnom budućnošću konstatno imaju solidnu likvidnost i normalnog su free-floata da su svima prikladne (npr. za razliku od onih nekih koje možda jesu vrlo dobre do odlične firme, održive kompetetivnosti, oduvijek i zauvijek profitabilne, i tu profitabilnost se može kupiti čak i po možda baš jeftinoj cijeni – ali samo teoretski jer ne postoji skoro nikakav free-float a da ne govorimo dnevne likvidnost, kao npr. ona LURA koju ja već dugo malo imam i nekako mi se baš sviđa, unatoč svemu).

 27. HT EV/EBITDA = 3,1 i preko 3 milijarde zadrzane dobiti.Ove godine povecanje dividende za preko 50% i povecanje temeljnog kapitala bez izdanja novih dionica sto bi u teoriji trebalo znaciti vecu vrijednost za dionicare ali nisam siguran jeli stvarno tako!?

  • EBITDA pa tako i EV/EBITDA ovdje nema neko značenje. Ona računovdstvena operacija ne stvara vrijednost. Zadržana dobit je nešto drugo i nebitno. Ali istina je da ovdje ima oko 3 milijarde kn likvidne imovine (20-ak % mcap) i koja je vjerojatno nepotrebna u radnom kapitalu. Za dividendu bi bio problem da je nisu povećali, i možemo se pitati zašto nisu ranije, možda i još uvijek i zašto nisu povećali još više i misle li to narednih godina? Ako tih 3 milijarde neće (koji god razlog) brzo vratiti dioničarima ili adekvatno reinvestirati to nije neka vrijednost.

   Ovdje je bitna sama stvarna konačna neto dobit koja se može vraćati dioničarima (ako se neće kvalitetno reinvestirati u rast, što se ovdje većinom vjerojatno neće moći).

 28. https://www.telegram.hr/price/ekskluziv-tolusic-je-prijavio-dvostruko-manju-kvadraturu-kuce-gradila-ju-je-firma-kojoj-je-dao-milijunske-poslove/

  Nevjerojatno da goran marić i tolušić još nisu predmet istrage dorh-a,porezne uprave i slično.U uređenoj zemlji oni ministri ne bi mogli biti 15 minuta nakon što bi ove stvari izašle vani.Ljudi gdje mi živimo?Jeste li vidjeli bahatluk Plenkovića na pitanje novinara o ova dva slučaja danas u Šibeniku on u maniri komunističkog komesara bahato odgovara na način da hvali rad ministara?
  Počeo mi se taj Plenković gaditi?Pa odakle lova ovoj ekipi za sve nekretnine koje imaju a čitav život na državnim jaslama?Baš bi bilo interesantno vidjeti po kojoj je to cijeni tolušić napravio ovu kuću?Gdje su računi gradnje?Kod gorana marića je stvar još gora jer se radi o kući koja brat bratu vrijedi 600-700tis eura?Prestrašno što je nama postalo normalno?Ljudi su potpuno izgubili povjerenje u institucije i vlast?Čobani kolo vode!

  • Antune, pa kod nas ne postoji sukob interesa. To je samo fraza. Naševanje, kumstvo, rodijaštvo, kikaši, vile i hajduci. Ruka ruku mije, a mini Tolušića ima na lopate u svim segmentima. U narodu je to sve normalno. Upisano, sorry; uklesano u genetski kod. Pamtim ko jučer što rekao je bivsi premijer:” psi laju a karavane prolaze”

  • Ne da nije nevjerojatno, nego je to ovdje normalno. Jedino je Marko Perkoviću Thompson platio po naknadnom obračunu, ali kao oblik odmazde SDP-a radi pjesama.
   Druge estradnjake nikad ništa nisu pitali do danas.

   https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/113882/ne-treba-joj-kredit-supruga-kupila-dva-stana-u-zagrebu-mesic-nikad-nisam-imao-drustveni

   Pošteni Stipe nije se mogao objasniti otkud mu novac, pa se ipak sjetio tko mu je posudio pa se ipak sjetio i i to da će prodati stan koji je imao prije. Ne znam je li novac prijatelju vratio 2 milijunčića za 2 stana i 2 garaže, ali prodaja je stančića je zapela. Očito se vrlo teško prodaju stanovi u zagrebačkoj Ilici.
   Čovjek je dobio izbore 2 puta, govoreći 2000.g. kako će vratiti opljačkani novac 1990-2000.g. i kako su jasni tragovi tako opljačkanoga novca. Jedva su ga istjerali iz državne vile kao penzionera, a i pitanje bi li ga istjerali da poznati kupac nije bacio oko na vilu. Uglavnom sve čisto.
   Mesić je 2017. godine tužio Hrvatsku europskom sudu da su mu prekršena ljudska prava u sudskom postupku kada je tražio neke novce, a kćerci je Bandić isplaćivao plaću nekoliko tisuća eura za terme zagreb, a nije ništa radila. Još uvijek je ljut jer mu 90 ih nisu dali da mazne Cementaru Našice. Da smo zreli kao društvo organizirali bi telefonsku akciju da bivši predsjednik frendu vrati cijeli dug.

   • Slažem se samo mi nije jasno kako thompson nije završio u zatvoru ili “na odvikavanju od utaje poreza”?Kod nas utajiš porez i ako te uhvate platiš i pojeo vuk magare?Što se tiče thompsona on nije dokazao trag novca za koji tvrdi da mu je posuđen,koliko sam upućen mesić je moguće bio lukaviji pa mu je preko računa prošao navodno posuđeni novac.Kod vas se Velebit uvijek osjeća ideološka obojenost i podjela na “naše i vaše”,mi moramo imati ujednačene kriterije prema svima i nije argument “a što ovi drugi rade”,to nije argument za suvisle i zdrave rasprave…

    Zar vam u najmanju ruku nije čudno što je Barišić rekao da je Thompsonu plaćeno iz crnih fondova hdza 500 tis eura da ne pjeva za hsp?Koji je interes Barišića da laže?Po meni on nema u slučaju Thompson ni jedan suvisao razlog da laže da se to dogodilo?I gle čuda upravo za taj iznos kupoprodaje nekretnine porezna je utvrdila da Thompson nema pokriće u prihodima?Promislite malo zašto bi Barišić to lagao?Dajte mi jedan suvisao razlog?Naravno razlog ne postoji i vrlo je izvjesno da je to 100% istina?

    Ovo što rade tolušić i goran marić je samo drugi način pranja love ili prikrivanja mita gdje vi zvanično kupujete ili gradite nešto za npr 10kn a to realno košta 5-7 puta više?A radnja je ista kao kod Thompsona.
    Kod mesića je moguće ista muljaža ali je navodno porezna u postupku utvrdila da postoji trag novca od posudbe i ugovor o posudbi a to su dva preduvjeta koja se moraju ispuniti da bi takve posudbe uvažila porezna uprava kao porijeklo,odnosno onaj koji vam je posudio mora imati dokaz da je taj novac isplatio sa bankovnog računa a onaj drugi koji posuđuje mora imati trag da je taj novac primio,u postupku koji se vodio u poreznoj protiv Thompsona nije bilo takvih tragova jer da jest onda bi mu to uvažili i ne bi ga teretili.Ključ čitave priče je zašto takvi kao Thompson u rh i unatoč takvim radnjama i dalje šetaju na slobodi kao da se ništa nije dogodilo a ljudi zbog obijanja trafike ili samoposluge završavaju u zatvoru za puno manje iznose krađe?Po toj logici i ti ljudi bi mogli nadoknaditi štetu koju su ukrali ili počinili i pojeo vuk magare?To je meni sve na rubu vjerovali ili ne i pitam se u kakvoj mi to zemlji živimo?

    • Koji je interes Barišića da laže ? Čovjeka takve reputacije i takve prošlosti.
     Bilo bi me sram to napisati. Oprostite.

    • Kakve veze ima thomson sa barišićem,zašto bi njega izmislio i gurao čovjeka u problem?Valjda je logično da je rekao ako ga već ide nekome uvaliti da je novac dao kćeri ili ženi od iva Sanadera,ili nekom političaru kojem se sveti a vi opet ne možete odoljeti vašoj ideološkoj sljedbi pa bi vi sada branili i profesionalnog ubojicu ako je “dokazani hrvatina”?Ma što god to značilo?Točno se osjeti koliko ste pristrani a da je stazić prozvan od Barišića kao Thompson vi bi se u svemu samnom složili i bili još “brutalniji” od mene deset puta.To je ona priča o vašima i našima,što vrijedi za naše ne vrijedi za vaše.Unaprijed sam znao da ćete odmah naći neki neargumentiran odgovor.
     Ključno je pitanje zašto bi ga Barišić “uvalio” Thompsonu,ako ste imalo realni shvatiti ćete da taj razlog ne postoji,zato sam ja uvjeren da je to istina a dokazano je da je Thompson dolazio u carinsku upravu?Da nije tamo držao “božićni koncert” za zaposlenike ili je o nečemu pregovarao sa alffama i omegama fima medija?Što vi mislite?

    • Oprostite velebit a kakvu reputaciju kod vas ima utajivač poreza,koji je uredno platio taj porez nakon postupka koji je kontra njega vođen?Želite mi reći da Thompson ima bolju reputaciju od Barišića?Po čemu?Što je manje ukrao?To još ne znamo koliko je Barišić ukrao za sebe a za Thompsona znamo,pa kada sve budemo znali onda možemo vagati o reputaciji?

    • I da vam Velebit objasnim,tkz. mentalni fašisti i komunisti vam imaju jedan zajednički feler,oni kada su na vlasti umišljaju da su ljudi dužni voljeti “domovinu” i sustav koji oni nametnu,pa im nikako nije jasno kako ljudi preziru svoje domovine u kojima žive a to vam je slučaj sa 70-80% stanovništva svijeta-da preziru državu u kojoj žive.Ali tkz fašisti i komunisti se sa time ne mogu pomiriti pa traže da im se javno iskazuje ljubav prema domovini(a domovina naravno to smo mi) pa taman ta ljubav bila obična farsa,njima je bitno da se ona javno iskazuje?Oni vam jadni i ništa ne razumiju?Oni se stalno pitaju kako je moguće da ljudi preziru državu u kojoj žive?Žele da se ljubav prema domovini ističe što više i što češće da bi se oni osjećali kao mali bogovi jer ponavljam “država to smo mi”
     Oni su izmislili “ljubav prema domovini” kao mjernu jedinicu za “prave” i “krive”?To su vam Velebit klasični idioti.Mladi ste pa eto da nešto naučite?Još malo pa će tražiti od ljudi da ljubav prema ženi iskazuju uz himnu i ruku na srcu?I to vam ljudi puše jer su ovce iako ponavljam 70% ljudi na svijetu proklinje dan što se rodilo u državi u kojoj danas žive ali ih ufuraju “da moraju iskazivati ljubav” inače su “sumnjivi”?

    • Spominjate provale u kiosk i puno drugih stvari bez veze. Thompson je privatnik i zarađuje milijune po cijelom svijetu, živi u elitnom zg stanu od 700 m2. Ali i Stipe Mesić kupuje stanove za milijune kn. Zašto oba ne plate ? Zašto samo Thompson platio od svih sa estrade ? Zašto baš nitko drugi ?

    • Objasnio sam vam zašto mesić nije platio…ali vama je teško bilo što objasniti,vaši argumenti su “a zašto nije ovaj i zašto nije onaj”,istu stvar su platili i jelena rozga i neki drugi pjevači jer puno oni love uzimaju na crno,nešto ide preko računa a drugi veći dio na ruke, pa se malo preračunaju kod kupnje stanova i eto belaja,isto se dogodilo jeleni rozgi,ne zaboravite da je Thompson taj stan 700m2 platio 450tis eura što je meni na rubu vjerovali ili ne ili vam ga cca 620 eura kvadrat…
     Sve je kod nas muljaža?Tako da je Thompson odlično prošao ako su mu uvažili cijenu 450tis eura za 700m2 stana?

    • https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/njih-dvije-trecine-se-ponasaju-kao-da-uopce-nisu-otisli-udar-hzzo-a-na-hrvate-koji-su-masovno-odselili-u-irsku-njemacku-i-druge-destinacije/8863280/

     Kažem vam Velebit mi hrvati smo rak svijeta,2/3 ljudi koji su iselili i dalje koriste zdrastveno u rh,neće da plate u irskoj ili njemačkoj,hrvati su izgradili 700 tisuća nelegalnih objekata koje smo legalizirali pa su vikali da je to zbog sporosti izdavanja dozvola?Što ćemo sada vikati za zdravstvo?
     Tko je tu sada kriv?Papa franjo?

    • Podmećete Antune. Rozga nije ništa platila nego je odvjetnik dao priopćenje da je nitko nije ni kontaktirao u vezi toga.https://www.jutarnji.hr/spektakli/ups/jelena-rozga-ljuta-zbog-povlacenja-po-medijima-drzavu-cu-zbog-poreza-tuziti-strasbourgu/1546338/ Platio je samo Thompson i NITKO više.

     Za Mesića zbilja niste objasnili NIŠTA, osim što ste svima dali do znanja da ste vi zadovoljni nepostupanjem države i takvim razvojem slučaja Borčec (to je lokacija stanova) jer je Mesić lukav. Mesić je kupio na ime svoje supruge tj. formalno pravno kupila je njegova žena 2 stana i 2 garaže za 2 milijuna kuna u luksuznoj podsljemenskoj zoni u gotovini. Očito podržavate takve malverzacije i imate razumijevanja za toleranciju malverzacija, takvo ponašanje i moral je rak svijeta, a ne Hrvati. Hrvati nikako i sasvim sigurno ne mogu biti rak svijeta. Hrvati su jedan mali narod u promilima svijeta.
     Zašto je to očita malverzacija ?
     Kada ste 10 godina predsjednik države, a Mesić je u vodećim strukturama bio od 1960 ih godina, direktor općih poslova jedne firme još 1964. godine, znači imate svoju plaću 50 godina, ali on stanove kaže nije kupio ušteđevinom, nije kreditom nego u cashu posudbom od prijatelja i prodat će kao fol dosadašnji stan. Ako ste vi na to nasjeli, pitam još jednom zašto nitko drugi od estradnjaka i političara nije platio nego samo Thompson. Kada kupujete stanove za 2 milijuna kuna, imate ili ušteđevinu ili kredit, ili nasljedstvo ili prije nešto morate prodati pa tek onda kupiti nešto drugo ili kombinacijom toga.
     Što se tiče Thompsona on je platio što mu je obračunato, al očito bi po vama jedina kazna za Thompsona bio metak u čelo ili barem dugotrajni zatvor. Ali zašto se ne zalažete da zakoni vrijede jednako za sve. Zato jer ljudi koji upravljaju razmišljaju slično kao vi.
     Naplatimo Thompsonu, a našima oprostimo. Da je Thompson naš ne bi platio ništa.
     Ne bojim se ja za Thompsona, neka plaća, ali zašto ne plaćaju svi ili približno svi, sustavno.

     Evo Vam Mesića pa uživajte. Kako je pričao jedno da je Jadranka Kosor dobila stan protuzakonito, a nakon toga je promjenio stav u potpuno suprotan. Kako bi se tek uzrujao na osobnija pitanja.
     U intervjuu potpuno poludio Mesić i prekinuo intervju kada je upitan drže li ga u šaci ?
     Zašto nije mirno odgovorio, nego potpuno podivljao, ne izgleda to uopće lukavo, nego vrlo panično osim vama.

    • Ne razumijete vi ništa,vama je svaka tema “a zašto nisu njima”,to vam je logika kada zločinca u ratu branite “a što su oni nama radili”,tako vam i četnici kažu “što se hrvati i muslimani bune što su oni nama radili u drugom ratu”,to je logika bolesnika,čobana i primitivaca ali vjerujte mi sada na riječ da čobani ovaj rat neće dobiti,gube ga sigurno zato su i nervozni a ja vam u procjenama tko će dobiti rat nikada ne pogriješim…
     Ono što vi zastupate je već “jučer” poraženo samo vi to još niste shvatili…,polako ima vremena,vrag odnio i prešu…Kakve veze mesić ima samnom,nisam ja birao mesića dva mandata nego hrvatski narod,što se tiče mene on bi bio dobar voditelj poluozbiljne političke emisije,ja vam samo govorim kako porezna sprovodi te postupke a slažem se da ih sprovodi selektivno i na prijavu i kada sam jednu službenicu pitao u mome gradu da zašto svakoga ne provjeravaju u tom smislu rekla mi je “znate li vi kakvim smo mi prijetnjama izloženi i ako to ja budem morala raditi ja ću dati otkaz”

     Gdje uvijek nađete mesića?A nemojte lajati na mene nego na narod koji ga je birao dva puta i reći ću vam nešto u povjerenju bolji vam je mesić predsjednik države kao i Josipović nego kolinda ali vi još to niste shvatili.Oni su puno ozbilniji političari od kolinde pa sada zamislite kakva je ona.Što je rekao danas radimir čačić za njen mandat “četiri izgubljene godine”,žali bože i novaca i vremena…

    • https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1716657/zbog-utaje-poreza-optuzeni-humanitarac-primorac-i-poduzetnik-bubalo-okoristili-se-za-21-milijun-kuna/

     A vi lažete da nitko nije platio utaju poreza,ja znam dva moja poznanika anonimna tipa koja su u mome gradu platili utaju,a čuo sam i za masu drugih slučajeva,jedan me čak pitao da mogu li mu svjedočiti da sam mu posudio novac,bio je samnom u ratu i fino sam mu bez obzira na to rekao da mu “mama svjedoči” a da od mene lažno svjedočenje ne može dobiti niti u “ime domoljublja”,mama neka mu svjedoči jer čobani nisu zaslužili državu ako se prema njome odgovorno i ne ponašaju i to se zove domoljublje a sve drugo jaukanje i baukanje je klasičan čobanluk…

    • A ako rozga i thompson ne dobiju na ruke 70% love ja sam papa franjo,onda ja imam potpuno krive informacije?Jeli vi znate kako se prodavaju karte za te koncerte u vatrogasnim domovima i šatorima?Dajte Velebit budite ozbiljni imaju pet regularnih koncerta godišnje a sve drugo je “evo jarane na ruke”?Vi kao da živite na marsu?To je kao da pitate ugostitelja koji nema kartice u lokalu jeli prijavljuje čitav porez?
     Gdje su hrvati oprali crnu silnu lovu nego kroz beton,građevinar mu radi kuću na ruke 80% ili kupe kuću kao goran marić po cijeni 10 a vrijedi 100?Kao da vi to ne razumijete ili živite u švicarskoj?Koliko je love oprano u legalizaciji?Milijarde?Ovo je balkanska pripizdina to još vama nije jasno?

    • To vam je kao priča o dariju kordiću,pa čobani spominju samo ahimiće a da nitko presudu nije ni pročitao a ahimići su u toj presudi 5% tereta ali kada me već potežete za jezik ja ću vam reći što je bilo u stocu i hb naspram muslimana i koje su se torture sprovodile,koji zločinio,to vam je bio čisti fašizam,tu uopće nemam dvojbe a ja sam za razliku od vas ratovao i u bh,dvojbe nemam da se sprovodio aparhejd prema muslimanima.Dali su oni kasnije sprovodili slično prema hrvatima,pa naravno da jesu jer smo ih srbi i mi naučili “kako iđe”

     To su vam sve istine a ja znam da istine bole ali one su takve,ne možete ih sakriti,ustvari možete ako ste čobani kao ustaše i partizani,sory ali vam ja nisam taj…A vi pičite svoje,ja odavna nisam sa vama…

    • Velebit da vam slomijem još jedan mit u kojem živite,franjo tuđman je inicijator ukidanja herceg bosne i to vam je jedina istina,to možete provjeriti kod svakog američkog diplomata iz tog vremena…Ni to još niste skužili?Polako ima vremena?Drugo, Tuđman vam je bio partizan kao vrhovni zapovjednik HV-a a načelnik glavnog stožera partizan Bobetko ,sve operacije su vam planirali i vodili sve bivši oficiri jna,od loše,preko tusa,stipetića,itd itd,dva zapovjednika vukovara dva jastreba su vam oficiri jna,zapovjednik Dubrovnika oficir jna,današnji ministar obrane vam je oficir jna?Najveći ratnik hrvatske andrija matijaš pauk,opet oficir jna…Jesu li to istine?Perković,mustač i ekipa briljantno su vodili tajne službe,prisluškivali Miloševića i dobili propagandni rat?Ja znam da bi “ustaše” voljele da su oni vodili rat ali jbg tko im je kriv što se u većem broju nisu vratili iz inozemstva?Lako je dati tisuću eura?Treba glavu staviti na panj a to nije bilo baš jednostavno?Hrvatsku su vodili u pobjedu,bivši partizani i oficiri jna zajedno sa udbašima?Ajde me demantirajte da nisu?Mogu ovi danas baukati da tako nije bilo ali tako je bilo,tu prevare nema…

    • Tako moj Velebit partizani su vam vodili i dobili dva rata,drugi svjetski i domovinski,jbg moguće im se posrećilo,mome djedu nije,on je prvi svjetski popušio pa se sakrio u mišju rupu…

    • Svatko odgovara za vlastite postupke i ja bi Antune svima njima koliko ih ima, a ne samo njima kako vi ste meni opetovano, ali uvijek neuspješno podmećete. Na video “građanina predsjednika” Mesića i milijunsku kupnju nekretnina i na moju tezu i želju i moj stav da u RH zakoni budu jednaki ili barem približno jednaki u praksi za sve građane, vi odgovarate citiranjem presude Kordiću i društvu ! Kakve veze imaju ratni zločini i Mesićeve očite muljaže ? Krajnje čudno i bez veze i bez ikakvog smisla. Takva rasprava nema smisla i ispod moje razine je o tome više pisati i čitati, jer postaje trulo prepucavanje. Ranije navodite korumpiranog Barišića kao meritornog svjedoka za vas, pa provale u trafike, i kao adute iz rukava partizane i ustaše. U nekom ste svom akcijskom-SF filmu i to je vaš problem. Za osobe na javnim položajima moraju biti jasni kriteriji i standardi, a toga kod nas nema i nikada nije ni postojalo. Puna podrška povjerenstvu za štopanje sukoba interesa od mene i rimo-katoliku Hrvatu domoljubu Zlatku Daliću. Uvedimo svakog reda u kuću/državu. Radimo što kvalitetnije svoje poslove… Narod ima točno takvu vlast kakvu u prosjeku zaslužuje, defekti su jasni i svima vidljivi. Uz ovako nesposobnu, pa i maloumnu oporbu sumnjam da će vlast biti bolja u budućnosti.

    • Da je porezni sustav tako složen da ljudi nisu motivirani utajivati porez, da nije vrijedno tog rizika, ne bismo toliko pričali oi ovim stvarima.

     Kad su porezi maksimalno jednostavni, logični, niskih poreznih stopa, normalnim ljudima nije problem platiti, a i onim sklonim sivoj/crnoj zoni nije to više toliko atraktivno ili vrijedno rizika, pa općenito svi to urednije plaćaju (i ne manje važno, i stvarno lakše im).

     Već samim tim (“manja porezna evazija”, posebice primjenjivo na države poput naše), a pogotovo poticanjem gospodarske aktivnosti (univerzalna ekonomska istina za sve države), ne treba čuditi da se postigne i uz manje porezne stope bolje punjenje državne blagajne nego prije (što bi pametna država onda iskoristila za još smanjivati porezne stope, jer nije cilj velika državna potrošnja, cilj je veliki rast GDP-a i time stvarnog i na duži rok “zajamčenog” blagostanja građana).

    • Naravno da neće vlast biti bolja kada smo naučili živjeti u neredu i pravdamo jedan lopovluk drugim lopovlukom,zločin “naših” zločinima “vaših” i imamo dvostruke kriterija,ja mogu o mesiću govoriti ono što sam pročitao i ne mogu ja sud donositi bez poreznog nadzora i postupka,pratio sam i to i koliko sam shvatio utvrđeno je da je posudba registrirana i legalna,iako i sam dovodim u pitanje moralnost svega toga kao i legalnost ali nisam upoznat sa detaljima osim da je porezni nadzor utvrdio da je sve legalno?
     Namjerno sam iznio slučaj kordić i presudu jer danas mnogi govore o tome masu a da ih 99% presudu nije pročitalo pa mi se čini da objašnjavaju neku drugu presudu
     Potpuno je jasno da narod glasuje i za ljude koji su i pravomoćno osuđeni i pokajnici jer je kod nas muljaža i kriminal postala nešto normalno?Nitko presude i ne čita nego se sudovi donose na osnovu navijačkih osjećaja?To je jako opasno jer time na jedan način legaliziramo kriminal u društvu i činimo ga prihvatjivim svima?A kada na tim temeljima gradite državu i društvo onda to dobro ne završi?

     A mi lažemo sve što zinemo,pa sam vam zato naveo partizane i oficire jna koji su vodili domovinski rat,oni su bili alfa i omega osmišljavanja operacija kojima se mi danas hvalimo a mi opet lažemo da tako nije bilo,to su tipične naše laži koje smo nasljedili od ustaša ali i partizana,što god kažemo lažemo?Tako smo spremni lagati i za “naše kriminalce” ali smo prvi u osudi “vaših”,tada se uspinjemo na zadnje noge?
     To vam je kao priča o bleiburgu i ploči “u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”,prvo tamo je samo dio vojske poginuo a drugi dio je pobijen,drugo tamo su na tom putu poginuli ili pogubljeni i ustaše,i četnici,i nijemačka vojska,i slovenski domobrani,čak i čerkezi i naravno civili?
     Treće ako je to zvanično bila “hrvatska vojska” izmjenimo ustav i platimo onda ratne odštete srpskim,židovskim i romskim ali i hrvatskim obiteljima?Četvrto kada govorimo o partizanskom pokretu u rh mi ignoriramo da je on čak do 44godine bio višestranački jer polupismen čovjek može vidjeti iz sastava predsjedništva zavnoha da je u njemu bilo 3 hss-ovca,2 člana komunističke partije i čak i jedan katolički svećenik rittig bivši tajnik biskupa strosmayera i masu nezavisnih plus 2 člana sds-a?

     Kada govorimo o hrvatskoj emigraciji govorimo isključivo o velikom hrvatstvu a općepoznato je da je udba imala pod kontrolom čitavu emigraciju i da je dio udbaša krajem 80tih otkrio svoju ulogu i stavio se na stranu stvaranja države a dio su spavači i dan danas i rade za neke druge službe jer dio emigranata je tada živjeo radeći za dvije tri službe?Ali ispada da su udbaši jedino postojali u rh?Sve laž do laži?Nema jedna rečenica istina i trezvenih rasprava?Tako nam je sve!

 29. Ako se fudbalski sudija sad bavi hotelom Riviera, neka prvo pomete svoje dvoriste, pa malo neka se ode malo u privatizacije i kupovine za siću 90-91′, pa neka Ćaća i farbači tunela i oblaka vrate pokradeno…tek onda bi možda probavio ovakve diletantske nebuloze. Izraelac će ih popapat za doručak.

 30. https://www.liberal.hr/anka-mrak-taritas-glas-amsterdamska-koalicija-che-guevara-punk-eu-izbori-694

  Mrak Taritaš, ova koja je plaćala četke za wc po 280 kn i obnovu u Gunji 3x skuplje, na izbore izlazi kao liberal i slika se na plakatu sa slikom terorista, ubojice i komuniste Che Guevare, pa sjetimo se glavnih izjava i postulata toga čovjeka i Anke Mrak iz Amsterdamske koalicije inače LIBERALKE vjerovali ili ne. Kome se to sviđa može glasovati za Anku Mrak Taritaš.

  Taj monstrum Che je imao konc-logore u kojima je volio ubijati često i osobno. Inače jako je progonio osobe homoseksualne orjentacije, dakle ima tih sličnosti sa Titovim partizanima, jer su i oni to činili katkad gore nego klasne neprijatelje, obrazovane ljude itd.
  Mladi ljudi moraju naučiti misliti i raditi kao kolektiv. Zlo je razmišljati kao pojedinac (osoba).
  Pobjeda socijalizma je vrijedna milijune žrtava.
  Moramo ukloniti sve časopise. Revolucija je nemoguća uz slobodu tiska.
  Da staviš ljude pred streljački vod ne trebaš dokaze za suđenje. Ti (sudski)procesi su arhaična buržujska ostavština. Ovo je revolucija. A revolucija mora postati ledeni, ubilački stroj potaknut čistom mržnjom.
  Mržnja je središnji element naše borbe. Tako divlja mržnja da ljudsko biće tjera preko njegovih prirodnih granica i čini od njega hladnokrvni stroj za ubijanje. Takav moraju biti naši vojnici.
  Crnci, taj veličanstveni primjerak afričke rase koji je zadržao svoju rasnu čistoću nedostatkom kupanja, (danas) odbijaju oprati svoj teritorij od druge vrste robova: Portugalaca.
  Crnac je lijen i pospan, svoj novac troši na gluposti i pića; Europljanin potječe iz tradicije rada i štednje, koja je ga je donijela u ovaj dio Amerike i tjera ga dalje.
  U desnu hemisferu njegovog mozga upucao sam metak 0,32 kalibra koji je izašao kroz lijevu sljepoočnicu. Nekoliko trenutaka je stenjao, a zatim je umro.
  Priznajem, tata, ja sam u tom trenutku otkrio da mi se jako sviđa ubijanje.

  ANKA CHE LIBERALKA 🙂

  • Kad pišete o tretiranju homoseksualaca molim Vas proučite i njihovo tretiranje na zapadu. Do sedamdesetih godina se to u Velikoj britanji smatralo kaznenim djelom, u drugim zemljama zapada ih se smještalo u umobolnice. Ima o tome jedna knjiga koja baš uspoređuje tretman homoseksualaca u cijelom svijetu kroz povijest i uopće neke velike razlike između istočnog bloka i zapadnog nije bilo. A na Cubi živjeli su bijedno i prije i poslije revolucije (jedino im se životni vijek produžio sa 53 na 78 godina)

   • To nadilazi podjele istočni/zapadni blok jer je ipak dublja kulturološka problematika pa zato dugo vremena ne tako prevelika razlika u tim ipak tradicionalno srodnim zemljama. Komunizam i njegovi totalitarni sustavi su ipak vrlo recentna pojava u povijesnom kontekstu – sve su te europske zemlje i njihove kolonije podjednako utemeljene na judeo-kršćanskoj tradiciji neovisno o tome jesu li se na trenutak neke okrenule komunizmu. Komunističke zemlje možda jesu “ukinule religiju”, ali na način da su izgubile sve pozitivne vrijednosti koje religija donosi a sačuvale (i pojačale) one negativne.

    Ali, “zapadni blok” sa svojom demokracijom koja tamo ipak vrlo dobro funkcionira s vremenom nadilazi sve svoje (pa i “kulturološke”) mane. Zakoni se stalno mijenjaju na bolje, jer postoje radi čovjeka, radi dobrobiti/sloboda svakog građanina. U “istočnom” bloku je onako kao danas u Rusiji. Ništa ne funkcionira baš stvarno radi građana, društvo ne napreduje puno kroz vrijeme (često je baš suprotno, nazdak, dok ne krahira).

    Vezano za to, jedna nam tako daleka i zanimljiva kultura, i nama sa zapada uvijek tako iznenađujuća (jer ipak je to vrlo tradicionalna i konzervativna zemlja, ali “tradicija” im tako drugačija od naše) jer kod nas i u najrazvijenijim i najindividualističkijim zapadnim zemljama javno mnijenje nije ovako relaksirano po ovom pitanju, “slobodarsko” i “individualističko” da baš sve ljude baš ovako do kraja se poštuje u njihovoj različitosti: https://youtu.be/o7GCnBTFPHo

 31. Sada slušam demografa šterca koji tvrdi da je vlada rh još 1996 godine usvojila strateški dokumenat “selektivne imigracijske politike” u kojem se naglašava da će se voditi po uzoru na najrazvijenije zemlje zapada.Kaže šterc da to kasnije nitko nije sprovodio,znači mrtvo slovo na papiru.Mi ni danas nemamo jasnu strategiju niti sihronizaciju institucija koje će se time baviti a bez toga sve priče o razvoju rh su mrtvo slovo na papiru,nema održivosti ni zdravstva ni mio sustava,ni većih stopa rasta bez stranih radnika a da smo to počeli aktivno sprovoditi 96 godine tada smo mogli birati i useljenike sa istoka Europe,prvenstveno mislim na ukrajince pa čak tada rumunje i bugare koji su nama i kulturološki slični,nažalost ta šansa je propuštena i budućnost rh su gana,nigerija,indija,vijetnam,filipini,iran itd itd, ma koliko mi šutjeli o tome i pravili se Englezi…

  Propustili smo to kontrolirano činiti u razdoblju 25 godina i sada smo tu gdje jesmo.Putin je pokušao demografskim mjerama napraviti značajniji rezultat u rusiji i u 10 godina rezultati su mizerni i rusija se po novim strateškim dokumentima počinje proaktivno baviti useljavanjem ljudi-radnika…Mi još nemamo tu strategiju,programe integracije i slično nego smo sve prepustili stihiji,odobrimo kvote 68 tisuća pa neka se poslodavci sa time bave?Što je najgore pošto nemamo programe zadržavanja tih radnika u rh,njihovu integraciju mi postajemo tim radnicima usputna stanica za zapadnu Europu.Totalno dezorjentirana država?
  A sve se to prikriva,vodi politika pusti vodu dok majstori odu,ili se o tome ne priča zbog “identiteta i domoljublja” dok ne ode sve u tri pm?

  Drugovi i drugarice evo ja vam “svečano objavljujem” da je hrvatska budućnost useljavanja gana,nigerija,indija,vijetnam,iran itd a tko vam kaže drugačije taj laže kao pas.To su jedini koji bi još htjeli živjeti među nama na ovome standardu i to ako se oko njih jako potrudimo da ih zadržimo jer oni su potrebni i drugima na bogatijem zapadu…

 32. https://www.dnevno.hr/vijesti/kolinda-paradira-po-kanadi-dok-hrvatskoj-prijeti-apokalipsa-1309987/

  Predsjednica je toliko oduševljena sa kanadom najliberalnijom zemljom svijeta tako da bi uskoro mogli očekivati pregovore predsjednice sa strankom “pametno”,inače kanada je stvarno po pitanju prava migranata,homoseksualaca,jednakost spolova,prava manjina itd prva zemlja na svijetu,odnosno najliberalnija demokracija svijeta,u to sam se uvjerio jer sam više puta bio u kanadi i razgovarao sa više političkih azilanata,naročito rumunjima…Predsjednica je rekla da dijeli iste vrijednosti pa sam eto promislio da bi moguće mogla realizirati suradnju sa strankom pametno jer je hdz ipak malkice “zatucan” u odnosu na kanadski sustav vrijednosti i moguće da predsjednicu u hdzu neće baš najbolje razumjeti,stranka pametno joj ipak otvara mogućnosti da bolje i slobodnije realizira svoje svjetonazore i vrijednosti koje ističe u svakom susretu po kanadi?Inače u kanadsku putovnicu možete upisati x ako se ne osjećate ni kao muško ni žensko?Nisam siguran da takve vrijednosti ili svjetonazore dijele oni birači koju su je doveli na vlast?Moguće da sam u krivu ali čisto sumnjam?

 33. Da vam objasnim još jednu stvar koja je više nego jasna,tkz desničari tipa orban istina mogu zaustaviti useljavanje na istoku Europe ili ga usporiti.Ali imaju onda jedan realan problem a taj je da će se građanima onda početi urušavati standard,rasti će nezadovoljstvo a to marksisti-komunisti iz prikrajka(zasjede) jedva čekaju i eto nas opet u vremenu druga tita.Naravno ne vjerujem da će se ovaj scenarij dogoditi u europi ali sve je moguće a marksisti-komunisti nikada ne spavaju kao ni fašisti a za prepoznati fašizam u začetku umberto eco je napisao “prvo obilježje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne” a ja bih dodao da je prvo obilježje komunizma-marksizma “naševanje” i poziv na “jedinstvo i jednakost”?Zato ljudi pamet u glavu?Postoje uvijek usijane glave koje misle da mogu zaustaviti vrtnju zemlje oko sunca?To je ljudska priroda?

  Moguće da hrvatima neće trebati strani radnici ako bulj,petrov,pernar i sinčić izmisli ljude robote a onda ćemo mi hrvati leći fino na krevet i vikati “al je dobar ovaj režim plaća ide a ja ležim?Sve je kod nas moguće?

 34. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/rat-se-nastavlja-kolinda-nije-demantirala-da-je-imala-strica-potpukovnika-pa-i-treba-biti-ponosna-na-partizansku-obitelj-1307788/?fbclid=IwAR2Ik7dYLaTZghHknFzU0wyxzuZXKm4YHJfsCYPiU8Wc4LiG8TIHfpzVVwA

  Evo predsjednica šturo demantira lazanskog i umjesto da kaže da je ponosna na svoga strica jer je bio pripadnik pratećeg bataljuna partizana ona da odvrati pažnju skoncentrira se na odgovor o mjestu ukopa?
  Evo ja se nemam sa čime ponositi,meni je samo jedan djed služio austrijsku vojsku u prvom svjetskom ratu?Izgleda da je to danas velika privilegija ako ne počmu otkopavati i kosture iz prvog svjetskog rata.Naravno djed mi je u austrijskoj vojsci popušio rat tako da se nemam čime hvaliti?
  Kolindin stric je barem dobio rat a moj “pušiona”?

 35. Možete li kao 3.dioničar prokomentirati stanje u LPLH? Da li će se hotel graditi ili se još uprava premišlja? Da li misle poraditi na marketingu,oglašavanju itd…

 36. https://direktno.hr/direkt/glasnovic-u-hrvatskoj-zivi-35-posto-ljudi-koji-patoloski-mrze-hrvatsku-drzavu-bez-lustracije-nema-nam-buducnosti-155773/

  A da iselimo ovih 35% o kojima govori Glasnović pa da budemo fino mirni?Što ovim ljudima pada na pamet i o čemu oni uopće pričaju?Pa valjda su se iseljeli ovi što “mrze” hrvatsku?Kojim ludostima se ovi ljudi bave?Čim nisi ideološki ili svjetonazorski na njihovoj liniji odmah si mrzitelj hrvatske i to zamislite još i “patološki” Bože te sačuvaj?

  Da objasnim,čovjek se ne mora slagati sa vlasti,sa gospodarsko-ekonomskim ne-uspjesima zemlje,sa stanjem u društvu ali takve stvari tumačiti kao “patološku mržnju prema hrvatskoj državi je rub zdrave pameti?Ljudima otvorena vrata Europe,mogu živjeti danas gdje žele a čovjek napada 35% građana da patološki mrzi hrvatsku državu?A čovjek je ni manje ni više saborski zastupnik za dijasporu?Pa kada ta i takva dijaspora voli toliko hrvatsku neka se fino dosele i svojom brojnošću smanje postotak “mrzitelja hrvatske”?

  Doseliti će se malo morgen kao što se nisu doseljeli ni 90tih?Ja bih ove koji prozivaju “mrzitelje” opisao kao ljude koji imaju opsesivnu patološku ljubav prema državi,oni jednostavno moraju imati neku vrstu neuzvraćene ljubavi kao pogonsko gorivo za smisao svog postojanja i života.Ne znam kako bi drugačije to objasnio?Mi iz komunizma nekako ali komunistički mentalitet iz nas nikako?To je otprilike to!
  35% stanovništva prozivati za patološku mržnju prema rh je već posao za medicinu?
  To čak više nije ni za osudu?

  • Ma dajte antune, u zadnje vrijeme pricate besmislice, insinuirate, cak vjerujem da i namjerno plasirate neistine kako bi diskreditirati Hrvate, lazi o ratu pogotovo u BiH su za trajni ban.

   Evo neki dan ste imali priliku cuti kako mnogi , cak i politicari najvećega ranga slave 9.5. Dan kada se u Zagrebu uspostavlja komunisticka diktatura, kada se sustavno od strane drzave sprovodi najveca pljačka u povijesti ZG, kada se sustavno sprovode najmasovnija ubojstva i progoni u povijesti ZG, kada se za samo spomen slobodne HR dobiva metak u celo, kao i za otvoreno simpatiziranje demokratskog drustva.
   Takvih koji to slave sigurno ima u HR preko 30 posto, a od takvih je i obitelj generala Glasnovica pobjegla iz hr, kao i mnogih drugih i protiv iste te vojske se genral i borio i bio ranjen u DR i stoga ljudi poput njega opravdano smatraju kako takvi mrze HR.
   Ili mozda i vi slavite takve oslobodilacke vrednote pa vam zato Hrvati toliko idu na jetru?

 37. To ste vi meni došli pričati,moja čitava familja je protjerana iz hrvatske od strane partizana, 70% njih a imovina zapljenjena i nikada nam nije vraćena jer je prvi nasljedni red pomro a drugi nasljedni red po zakonu rh nema pravo na povrat imovine,djed mi je čak i zatvoren ali i od talijana i partizana ali recite vi meni malo o ustaškom pokretu?Što su oni radili i tko je počeo spiralu zla i indirektno time doveo komuniste na vlast jer i komunisti i ustaše su bile minorne skupine do 41 godine,komunistima se “posrećilo” da uz pomoć ustaša uzmu vlast jer su se nametnuli na čelu antifašističkog pokreta.

  Dali vi mislite da su po zapadnoj europi bili antifašisti anđeli nakon rata,ubijali su kvislinge po francuskoj Belgiji itd bez suda i suca na ulici kao pse a u italiji je mrtvoga musolinija i njegovu ljubavnicu pobješnjela raja šutala nogama a vojska im nije mogla ništa da im to zabrani,nebi huni i avari to radili ali eto narod je to tada radio?Ne opravdavam ni jedan zločin ali mi ovdje objektivno trebamo sagledati i kontekst i vrijeme u kojem se to sve događalo kao i gnjev ljudi kojima su nacisti i ustaše napravile ogromno zlo.Vi ne možete ni shvatiti da je ljudima u Dalmaciji to bila izdaja i okupacija od strane talijana?Tako da su te priče o stvaranju hrvatske države za njih priče za malu djecu a proučite malo koji je plan bio talijana za čitav prostor ndh?Kakva nezavisna država kada je kralj imenovan talijanom i trebali su ga kruniti u Tomislavgradu pa se ustrao doći?

  A o mojim “lažima” o bh mišljenje je dao haški sud a da ste 92 bili na položajima oko stoca onda bi puno bolje razumjeli što vam ja govorim,naravno možemo mi to sada negirati kao ustaše i partizani “da nisu činili masovne zločine” ali se istina ne može sakriti,niti je haški sud donio onakve presude “jer eto mrze hrvate”,činjenica je da su logori postojali i da se prema muslimanskom stanovništvu ponašalo kao u najgora doba aparhejda,rekao bih i nacizma,ništa drugačije nego srbi prema nesrpskim narodima u rs.Na koncu sud je to nedvojbeno utvrdio i ja tu nemam što ni dodati ni oduzeti…Zašto vi niste isto tako solidarni sa žrtvama npr muslimanima u ratu u bh,pa židovima ,romima, srbima ali i hrvatima u ndh a očekujete da drugi budu suosjećajni sa žrtvama na Bleiburgu?Čudni su vam kriteriji?

  Ako napišete na centralnu ploču u jasenovcu “u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci” vi time ne stavljate fokus na nevine žrtve koje su ubijene bez suda i suca,drugo vi negirate i povjesne istine jer nisu svi poginuli,istina je da su vodili borbe na tom putu jer se nisu htjeli predati ni 7 dana nakon službene njemačke kapitulacije ali je i istina kada su desetkovali partizane da su ovi digli artiljeriju i avione i udarali po svemu što se kretalo na tom putu ali je činjenično netočno da su svi poginuli nego je kasnije došlo do masovnih zločina i egzekucija bez suda i suca…Znači i sama ploča u Bleiburgu negira povijesnu istinu i u biti govori o “slavno poginulima” i to nikome ne smeta?

  Naravno nečija intencija je bila da prikaže ustašku hrabrost,da ih prikaže kao hrvatsku vojsku koja se usprkos kapitulaciji nijemačke nastavila boriti i slavno poginula što je dio istine.Ali onda se ja pitam dali mi tamo komemoriramo poginule u borbama na križnom putu ili žrtve masovnih zločina?
  Meni ta ploča ništa ne objašnjava?A vama?Zato što je kod nas sve temeljeno na lažima kao kod “braće” srba?

 38. Složiti ćete se samnom da ni vi ni ja nebi imali ništa protiv ako bi npr srbi komemorirali neke svoje žrtve zločina nastale u domovinskom ratu,ljudski je komemorirati i osuditi svaki zločin ali bi se itekako pobunili i vi i ja kada bi netko napravio ploču sa natpisom “u čast i slavu poginuloj vojsci srpske krajine”,time se sugerira da se ta okupacijska vojska slavi i da je to časan čin što su poginuli u borbi.E upravo to vam sugerira centralna ploča u Bleiburgu?Time vi negirate sam karakter rata?Kada bi npr srbi postavili takve ploče i spomenike po rh to bi bila negacija karaktera domovinskog rata,zločini nemaju veze sa samim karakterom rata jer bi po toj logici i moj rat,mislim na domovinski bio prikazan kao zločinački zbog nekih zločina hrvatske vojske odnosno pojedinaca a ja ni kruh jeo niti ga mirisao niti promislio činiti zločine nego sam ih gdje sam mogao prijetnjama oružjem i možebitno spriječavao…Niste objektivni!

 39. Vi i ne razumijete da je hitler išao pod svoju čizmu staviti čitavu Europu i da pri tome nije učinio ni jedan zločin,da se držao ženevske konvencije kao pjan plota a da se saveznici toga nisu držali to opet ne mijenja karakter samog rata.To mnogi kod nas elementarno ne razumiju a ustaše su bile u paktu sa vragom i borili se u sklopu tih jedinica čak i na staljingradu.To su povijesne istine?

  Pa ako ćemo mi tu vojsku smatrati hrvatskom vojskom tko nam brani samo onda moramo izmijeniti ustav a pročitajte pažljivo što piše u ustavu rh?A piše otprilike da je kontinuitet hrvatske državnosti zavnoh koji je izvojevao pobjedu nasuprot samoproglašene ndh.Tako piše u ustavu!Znači da ta ploča u jasenovcu prkosi i samom ustavu rh?A onda se svi prave Englezi i pitaju se “u čemu je problem” a nitko razuman ne dovodi u pitanje komemoraciju nad pobijenim ljudima bez suca i suda nego je problem što se ti događaji i tragedije žele iskoristiti da se rehabilitira ustaški pokret koji je nanio najveće zlo i sramotu i tragediju hrvatskom narodu…

 40. I da usijanim glavama objasnim još jednu stvar,današnje granice rh nije definirala tkz jugoslavenska vlast nego je zavnoh utvrdio granice rh,donio odluku još 43 godine o pripajanju istre itd, i tek 44 godine u topuskom sa tim utvrđenim granicama donio odluku za stupanje u federaciju suverene države-republike sa naglaskom na pravo naroda na samodređenje.
  I to jest kontinuitet državnosti i mi u domovinslom ratu nismo stvorili hrvatsku državu nego smo je obranili od agresije i secesije a zavnoh i hrvatski partizani su stvorili granice današnje rh i to su noturne činjenice ma koliko se one nama sviđale ili ne.Ne znam što o tome danas treba raspravljati kada je to sve jasno kao dan?Da smo dijelili sudbinu sa ustašama danas nebi bilo h od hrvatske niti bi ona postojala kao država?

 41. A da vam i ovo objasnim,znam ih ja u dušu kako razmišljaju,mnogi se nadaju da se ta komemoracija prebaci u hrvatsku i onda bi u hrvatskoj bilo dozvoljeno i vikati ustaške pozdrave i nositi imitacije ustaških uniformi i vijoriti tkz. narodne zastave rh jer kao ova službena više nije dobra?I na taj način se želi rehabilitirati ustaštvo,kompromitirati republika hrvatska,želi se crkva umočiti u tu priču i dovesti hrvatsku u konflikte ne samo sa međunarodnom zajednicom nego i sa drugim katoličkim crkvama i samim vatikanom.

  Pitate se tko stoji iza toga?I to ću vam reći!Prvo neuka glupa raja,pa usijane glave kvazintelektualaca kojima povijest ne možeš ni tumačiti,,pa dio svećenstva koji ništa nije razumio ni 41 ni 91 ni danas 2018g a sve to uredno usmjeravaju i kordiniraju i tajne službe nama nenaklonjene države koji jedva čekaju da mi komemoraciju prebacimo u hrvatsku a oni spremaju komemoraciju u gradini za žrtve ndh i naravno da im je cilj da savezničkim zemljama pokažu “tko je tko” i na hrvatsku državu stave stigmu prošlosti i označe je kao posljednju oazu u svijetu koja veliča nacizam kroz veličanje ustaških simbola i pozdrava ili preciznije rečeno simbola koji nedvojbeno asociraju na ustaštvo…
  To je sada sljedeći cilj,kada se legalizirao pozdrav za dom spremni,doduše nije prošla peticija da taj pozdrav postane službeni pozdrav HV-a,sada više ni službena zastava “nije dovoljno hrvatska” nego se izmišlja tkz narodna koja bi trebala dijeliti tkz prave hrvate od onih koji “nisu pravi”

  Pitam se što je sljedeće?Himna?A krajnja želja ili intencija je da se zavnoh izbaci iz ustava i potpuno negira povijesna istina da je zavnog utemeljio današnje granice rh.E to im najviše smeta.Na kraju će izmisliti da Tuđman i Bobetko i nisu bili partizani nego ustaški špijuni,vjerujte mi tkz partizani su male bebe kakvi su lažovi tkz ustaše,njima je laž religija,ideologija…

 42. Dužan sam vam reći još nešto o drugom ratu jer vidim da puno toga mi bubamo na tkz osjećaj,dolaskom ustaša na vlast,ukida se višestranačje,hss se raspada na tri grupe,maček završava u jasenovcu,kasnije interniran u kupinac.Jedan dio HSS-a priklonio se ustašama,drugi dio nob-u a treći dio emigrirao i od tamo djelovali…
  1944 godine potpisuje se viški sporazum između tita i šubašića pod pokroviteljstvom ujedinjenog kraljevstva po kojem se garantiraju demokratski izbori koje su naravno komunisti izigrali izbornom prijevarom i šubašić koji je 45te dobio funkciju ministra vanjskih poslova daje ostavku i dolazi u zgb gdje je umro.Te 44 godine hss u suradnji sa ustaškim ministrima lorkovićem i vokićem i dijelom ustaških razumnih časnika pokušavaju srušiti Pavelićev ustaški režim i hrvatsku prikloniti saveznicima jer je bilo tada očigledno tko rat dobija ali ustaški režim na čelu sa Pavelićem sprovodi masovna uhićenja i egzekucije,pogubljeni i vokić i lorković i time je izgubljena zadnja šansa da se hrvatska potpuno okrene saveznicima a viški sporazum je trebao garantirati i slobodne izbore i da se tada uspjela srušiti Pavelićeva vlast povijest bi izgledala sasvim drugačije jer bi ojačan hss uz podršku ministara ustaške vlade imao i oružanu silu ili barem dio nje kao zalog da se izbori moraju održati,ovako je rascjepkan hss imamo malu moć i komunisti su to iskoristili i izigrali viški sporazum,odnosno oni su izbornim prevarama preuzeli vlast…

  Kada su preuzeli na prevaru vlast iza toga su zabranili sve političke stranke kao i Pavelić 41 godine i od tada jedan hss koji je 44 godine u zavnohu imao najviše predstavnika u predsjedništvu zavnoha postaje ilegalna stranka?Sve je ovo važno znati jer čobanske “istine” koje nude tkz. ustaše ali i partizani su ili laži ili poluistine..
  Tako da je noturna laž da je partizanski pokret bio isključivo komunistički u hrvatskoj,da je bio isključivo komunistički niti bi hss imao tri svoja predstavnika u predsjedništvu zavnoha,niti bi katolički svećenik bio u tom predsjedništvu niti sds,srpska stranka sa 2 člana jer ne zaboravimo da je na prostoru tadašnje ndh tada bilo 2 miljuna srba?

  To su povijesne istine a sve drugo su poluistine i laži kako ustaša da je partizanski pokret bio isključivo komunistički uperen protiv hrvatske države tako i komunista koji su jedino sebi pripisivali zasluge u tom partizanskom pokretu a u biti su iskoristili tu pobjedničku euforiju i popularnost i na prevaru ili po narodno na zajeb i na silu preuzeli vlast i ukinuli višestranačje i izigrali viški sporazum a da je hss sa ustaškim ministrima i časnicima tada 44 srušio Pavelića komunisti to ne bi mogli tako napraviti a ovako je Pavelić masovnim uhićenjima i egzekucijama oslabio i hss i sve demokratske potencijale na prostoru tadašnje hrvatske a onda su to komunisti vješto iskoristili odmah iza rata…

  Čitajte hrvatsku povijest,dokumente,sporazume itd jer tkz ustaše i partizani nisu vam jednu istinitu rečenicu rekli u zadnjih 75 godina,to su patološki lažovi,religija i ideologija im je laž…
  A pažljivo proučite tkz Tuđmanov ili hrvatski ustav on je upravo napisan onako kako odgovara povijesnim istinama,i potpuno je izbalansiran i inteligentno tada napisan…

  • I da razjasnimo još jednu stvar jer vidim da mnogima nije jasna i domobranske i ustaške snage kasnije udružene u hos nikada ali ama baš nikada od početka do kraja rata nisu imale zapovjedanje iz hrvatske,one su čitavo vrijeme bile pod zapovjedništvom njemačke vojske a funkcija glavnog zapovjednika vojske ndh je bila samo formalne naravi pa se ja pitam dali se ta vojska može nazivati “hrvatskom vojskom” kako to piše na ploči na Bleiburgu?Netko je tu lud?Ili ja ili ovi koji su to pisali?

 43. Ustaski pokret doslovno nitko ozbiljan, osim nebitnih marginalaca i djece u pubertetu, u Hrvatskoj ne slavi niti bi itko zelio povratak na njihove vrednote i ostvarenja. S druge strane vodeće stranke i mnogi drugi, otvoreno slave uspostavu komunisticke diktature i svih njenih pospjedica.
  Kazete kako je vasa obitelj izravno trpila posljedice iste, a u isto vrijeme smatrate bolesnim ljude koji kazu da su neprijatelji drzave oni koji podrzavaju to zlo.
  A sami ste postali čuveni, a i čitani po kritici komunistickog mentalnog sklopa , kako u ” nasih” tako inu “njihovih”.
  Danas se vase pisanje razvilo u neargumentirane kritike i pljuvacinu svega i svacega cime se te dosli prilicno blizu pozicijama onih koje ste , kao sto rekoh, nekada objektivno i interesantno prokazivali.

  • Ništa kontra čobana. Antune imate neki vrlo jaki vjerojatno čobansko ribarski seljački tradicijski kompleks obzirom da uvijek u negativnom kontekstu spominjete riječ/pojam čoban nastojeći je svima ogaditi, iako sam vam to učiteljski pojasnio. U mojoj obitelji prije 200 godina svi bili manje više dobrostojeći čobani a tek kasnije od čobana postali profesori, dr. znanosti, građ. ing, liječnici, rade direktno za Google neki, postadoše od čobana prije 200 godina književnici, ekonomisti, trgovci, obrtnici i poduzetnici sa tvornicama, suci, neki i lopine međunarodne, a kamoli lokalne prave iz još šire obitelji i tako… Hrvati su svi porijeklom ili čobani, pastiri, ratari, seljaci ili ribari, aristrokrate jako malo i davno preseljeni. Nepotrebni su kompleksi. To protiv čobana možda je i posljedica komunističke indokrinacije kojom smo svi bili izloženi cio život, tamo do 1989.g. Ako želite reći primitivac ili slično onda to nikako ne može biti čoban. Prije 100 godina biti čoban je bilo kao danas pilot air busa, liječnik ili nogometaš, fizičar normalno zanimanje čak i poduzetničko. Jako je “čobanski” po vašem shvaćanju blatiti pojam čobana, jer danas kronično nedostaje čobana u stočarstvu. Kako je meni kristalno jasno da ćete vi sada još strasnije blatiti čobane vrijeđajući radišne i poštene ljude, kao što vrijeđate i cijeli hrvatski narod kada ga nazivate opetovano rakom svijeta što pokazuje vašu duhovnu kratkovidnost, ja se pitam zar niste čuli za ono… budala živi tamo gdje je rođen, a pametan tamo gdje mu je bolje. Izgleda da ste vi svašta nešto promašili, pa su vam za to krivi ČOBANI, i to ovi s kojima čobanima živite.

   • Bravo Velebite, pravi komentar koji pogađa u sridu. To je ono najbitnije o čemu Antun govori. Svaka čast!
    Samo jedna mala digresija i sa ovim komentarom kao i sa ostalima ste malkice u krivu. Negdje ipak postoje male razlike između čobana i pastira. U mom selu oni koji su tjerali ovce, kao ja npr,, su bili čobani, a oni kojima su ovce išle, kao za mojom bakom npr., su bili pastiri.

    • Hvala. Jos 1 dobar sam napisao, ali sam nehotice pobrisao, ponovit ne znam. Simpatije prema partizanima stvarno nemam, niti prema komunizmu. Koja vojska ti je došla u selo ili grad dobio si pušku i njihovu odoru ili si dobio metak u čelo, budimo razumni. Moj djed je bio u državnoj službi i u NDH i FNRJ, spasio ga je ženin brat od strijeljanja, ali pod stare dane su im oteli komunisti sve i cijeli kraj doveli do ruba gladi i propasti. Stare spomenike palim partizanima nitko ne treba dirati to je poviest, ali crvena petokraka je zločinački simbol za Hrvate 1945. Bleiburg i križni put i 1991. masakri Hrvata Vukowaru. Poštujem stradale u ratu, mnogi mladi partizani i ljudi su jedva punoljetni su stradali u partizanima da bi oznaši i slični dobili čin više. Nakon pada Italije NDH je pripojena Dalmacija i Istra 1943… Ustaški pokret je u biti odgovor na teror Srbije i Srba u Hrvatskoj i Bosni, ali baš nisu imali sreće ni šanse, a pameti još manje. Međutim, Pavelića ne smijemo veličati danas, on je odgovoran i za zločine i za svoju zločinačku politiku prema hrvatskom narodu. Jure Francetić je cijenjen u hrvatskom narodu do danas, čist vojnik kao suza materina, junak i vitez. Ustaše su potpuno poražene i biološki satrte do 1946.g . Jugoslavija je negacija Hrvatske kroz povijest, a stvorili su je bedasti Hrvati. Sukob je u tome da je jedan totalitarni sustav 1945, zamjenjen drugim totalitarnim koji je puno više ubijao i klao nego ustaše i da komunistički zločinci nisu kažnjeni niti će ikada biti. To je problem. ZAVNOH je preteča RH samo juridički i ostanimo samo na tome. Hvala Njemačkoj za Perkovića i Mustaća. Jugoslavija je ubijala Hrvate i mučila u zatvorima do Titove smrti 1980. po potrebi. Veličati treba Tuđmana, jer je genijalan lik, nešto kao Mojsije. Bilo bi fora da ima spomenik barem 77 metara visok koliko je godina živio. Kinezi bi taj spomenik napravili kako treba i brzo, ja bi odmah uplatio 3.000,00 kn za to. Hrvatska država je skupo plaćena i izostanak neophodne lustracije je u toj cijeni. Sve smo bogatiji, samo sa istinom i sa više poštenja možemo puno bolje. Da li će biti bolje? Za sada neće, puno bolje, jer nismo stvorili takve uvjete i vodstvo.

   • Mislim da nisam političar ni javna osoba i izražavam se kako mislim,vi se uhvatite potpuno nebitnoga a fina riječ za čobana su kod nas pastiri a stojim iza toga da smo mi rak svijeta,oprostite iz svoje kože ne mogu jer samo luđaci su mogli upropastiti ovako lijepu perspektivu ove države koja nam se otvorila 90tih…Protiv pastira nemam ništa a čoban mi je riječ koja mi se eto sama nametnula.Evo sada sam gledao na tv čovjek priča da demokracija i ekonomija u rh nema rezultata jer smo svi zajedno neuki,ako on to može reći na tv-u ne vidim razlog da ja ne mogu reći da smo rak svijeta,tu i sebe ubrajam,to smo “mi”

 44. Ja vas ne razumijem,dali vi ne podržavate partizanski oslobodilački rat ili komunističku partiju koja ukida 45te višestranačje,zabranjuje sve političke stranke?Ja kao razuman čovjek podržavam antifašističku narav partizanskog pokreta i zavnoh do polovice 44godine koji je bio višestranački i do tada donosio odluke u korist hrvatske države,podržavam i oslobodilačku borbu na strani saveznika protiv zla a nikada neću podržavati komunizam i komunističku partiju.

  Ono gdje sam vam ja u “sporu sa ustašama” pojednostavljeno rečeno je središnja ploču u Bleiburgu “u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci” pa ja ne znam jeli oni tamo slave i ponose se sa tom vojskom koja je poginula u borbama sa partizanima ili komemoriraju žrtve partizanskih zločina?Borba je jedno a masovna ubijanja izvan borbe se zovu zločini?Po toj središnjoj ploči ispada da su tamo ljudi poginuli u borbi pa da mi odajemo počast i zahvalu toj vojsci?A da su poginuli tvrde i lažljivi komunisti,pa ispada da su oni pisali tekst na toj ploči?Tu se “samo” mi ne razumijemo iako se razumijemo itekako svi mi zajedno samo se pravimo Englezi.Neka jasno i glasno kažu tkz ustaše da oni ne slave nikakvu vojsku i režim,da je on bio zločinački ali da svaka nevina žrtva zaslužuje komemoraciju i žal,kako ona u Bleiburgu tako ona i u jasenovcu i u gradini?Ali samo neka mi kažu tko je bio na ispravnoj stranu u drugom svjetskom ratu?Jesu li to ustaše ili partizani?E oni to ne žele reći ili to sve žele izjednačiti ali to je nemoguće jer je činjenično to netočno?I zato se falsificira povijest i vezuje hrvatski partizanski pokret isključivo za komunističku partiju jer to odgovara i ustašama i komunistima…

  Svima je sve jasno samo smo mi narod prevaranata i lažova,pa nam je laž ušla u tradiciju,svi lažu sve što zinu i tumače stvari i povijest onako kako kome odgovara u kojem trenutku.To je čobanluk!
  Razine pećinskih ljudi!

 45. I Cvaj,zašto nazivate neke hrvatske branitelje marginalcima?Vi ste kao i predsjednica pri posjetu vučića?Jesu li i vama marginalci 9 bojna hos-a “rafael vitez boban”?

  • Vi podrzavate partizanski pokret selektivno, mada je jasno kako je on ipak, uglavnom bio pod vodstvom komunisticke partije koja je ipak i znacajno skratila tadasnje sluzbene granice Banovine Hrvatske, kao sto je nedvosmisleno bila i protiv demokratske , slobodne i suverene Hrvatske.
   S druge strane ustaski pokret je primarno bio pokret suprotan tome, on je primarno bio pokret za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, vecina ustaskih vojnika su bili neuki seljaci koji su se vodili tom idejom i nisu imali pojma o nacistima i rasnima zakonima. Unatoc toj primarnoj ideji, oni su opravdano okaljani zbog toga sto su bili na pogresnoj strani kojoj je na celu bilo zlo .
   Nitko danas ne zaziva ustase ni njihove ideje, pa ni spomenuti HOSvci koji su kroz rat prosli sa velikom žrtvom bez ijednog zlocina. Oni se uporno odricu ustasa, ali im se ustase uporno prisivaju. Pozdrav su usvojili u spletu bolesnih ratnih okolnosti, a danas ga se ne zele odreci jer je on bio dio njih i njihove zrtve.
   Tako bi se isto moglo reci da se ne podrzava fasisticka pozadina , ali se podrzava ustaska borba za Hr, ali to tako ne ide nigdje osim kod hr komija.

   Kod nas u drugom svjetskom ratu nije bilo prave strane i napretka nece biti dok i druga strana ne prihvati da je bila na pogrešnoj strani jer to izaziva podjele i frustracije kod njihovih brojnih zrtava.
   Ponavljam ustaska strana danas ne postoji, dok komunisticka diše otvoreno punim plućima.

   • Ako prihvaćate kao mjerodavnu tezu da su ustaški vojnici bili neuki seljaci zašto istu tezu ne prihvaćate za četnike u onom i ovom ratu?Pa onda su i u vojsci sao krajine bili neuki seljaci koji su se eto borili za srpstvo i “protiv ustaša”?Jbg što ćeš neuki.A zašto vi mislite da su se samo ustaše borile za hrvatsku državu?Meni je to posve nevjerojatna teza jer imam posve drugačije informacije od ljudi koji su bili članovi partizanskog pokreta u Dalmaciji naročito iz redova HSS-a?Ali evo malo vam i Tuđman o tome govori iako je on bio marksista komunista,on proziva hrvatske političare da “bulazne” o tim stvarima i da pojma nemaju što govore;

    http://dalicom.eu/ovako-je-tudman-govorio-o-titu-bleiburgu-i-partizanima-hdz-ovcima-je-bolje-da-ne-citaju/

    Tko se to od zvaničnika hos-a odriče ustaša?Skejo?Sa rafaelom bobanom vitezom?Evo malo i o odricanju:

    https://www.bing.com/videos/search?q=skejo&&view=detail&mid=347A0C88B4674995AEEF347A0C88B4674995AEEF&&FORM=VRDGAR

    • Antune nemate znanja jednostavno, opet podmećete bez veze uspoređujući vojnike 2. svjetskog rata, četnike i krajinu 1990-ih. Pobuna 1990. je bila radi gubitka privilegija i uvođenja više reda da ne mogu milicajci Srbi više batinati bilo koga i radi novaca hrvatskih u rukama vladajuće bande. Povijest je u vrijeme SFRJ bila dobrim djelom lažno poučavana i knjige lažirane iz političkih razloga, pa je pitanje izvora. Spomenuo sam Juru Francetića. Jure je bio omiljen i danas je u narodu, ali ga danas blate, a poznat je po tome što je naredio i proveo u Istočnoj Bosni da se srpsko stanovništvo mora zaštititi i normalno živjeti za vrijeme NDH. O Bobanu ja ne znam dovoljno, zna se da je bio profesionalni vojnik i prije 2. svjetskog rata. Francetiću su talijanski fašisti napravili sabotažu koja je dovela do njegove likvidacije, jer im se usprotivio na terenu ne priznajući talijansku vojsku, nego svoje NDH vojno zapovjedništvo. Otjerao je fašiste iz Mostara unatoč talijanskim prijetnjama. Zato je i poginuo.
     https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-bio-jure-francetic-lesevi-su-bili-unakazeni-djetetu-je-iz-lubanje-iscurio-mozak/979612.aspx

     Imate ovdje gore jedan potpuno lažni članak protiv Francetića i dolje u komentarima, komentar profesora povijesti koji se potpisao pa prvi dolje pročitajte.
     Hrvatska povijest u 2. svjetskom dolaskom komunista na vlast je lažirana, jer je jugo-komunistička vojska pobila više ljudi u tjedan dana nego ustaše i Nijemci u svih 5 godina rata. Po vama se najprije Staljin borio za hrvatsku državu i onda Tito. Narod se borio da preživi i da bude manje gladan u ratu, a nije se bavio politikom. Komunisti su spletom okolnosti i povijesnog kotača dobili vlast, u vrh svojih službi i vojske doveli najgore ljude i neobrazovane i provodili mučenja, masovne likvidacije i policijsku državu iduću 40 godina. Obećali su višestranačke izbore zapadnim saveznicima i onda komunistički to pogazili. Tito je bio svjetski bandit i veliki razbojnik ubojica među 10 u svijetu, okupirao je Trst i dijelove Italije neko vrijeme i odugovlačio sa povlačenjem svoje bande vojske Jugoslavije. Naravno teror Jugoslavije je bio sa opadajućim intenzitetom. 3/4 policije u Hrvatskoj od 1945. do 1990. su bili Srbi tzv. milicajci, a taktički rukovodeći i više.

     DANAS nije više pitanje ustaša (koji odavno više niti ne postoje) i partizana, nego je pitanje da se sadašnja i postojeća država uređuje što bolje i kvalitetnije.

     Danas je u Istri IDS zapravo isto što i HDZ u državi, HDZ je blizak HNS-u, SDSS-u.
     Milan Bandić je sa svima, a ne samo njima, zapošljava na gradska zagrebačka direktorska mjesta ljude koji u Hrvatskoj nisu mogli završiti faks. Živi zid anarhisti, iako je amsterdanska koalicija stavila zaokruženo A, kao svoj anarhistički znak. Most izgleda kao da ne želi na vlast, nego samo docirati. Nije baš jednostavno tako.

    • Da budemo posve jasni,nije moja baba pisala peticiju da “za dom spremni” bude službeni pozdrav HV-a pored prekrasnog pozdrava “pozdrav domovini”,nije moja baba prozvala jedinicu po ustaškom časniku i stavila njegovo ime u sred splita zloupotrebljavajući poginule u domovinskom ratu i vezivajući time ustaški pokret za domovinski rat što svi znamo da to jedno sa drugim veze nema,sada ni dijelu emigracije pa i usijanim glavama u rh ne valja ni postojeća zastava nego opet ističu neku zastavu koja je identična ustaškoj samo bez slova U,na koncu nije moja baba stavila ploču sa pozdravom na nekadašnju lokaciju zapovjedništva ustaškog logora jasenovac?
     Ja se samo pitam zašto se to radi?Zašto se želi domovinski rat ukaljati i dovoditi u svezu sa fašističkim totalitarnim ustaškim režimom koji je pored zla drugima najveće zlo na kraju donio hrvatima?To su prava pitanja na koje mi danas nemamo adekvatne odgovore i reakcije?

     Najznačajnije od svega je to što povratak tih simbola mlade ljude navodi na potpuno krivi put mržnje,radikalnih stavova što ni njima ni nama kao društvu ništa dobro neće donijeti,upravo ti simboli i pozdravi,ulice sa imenima ustaških časnika ili ministara zakočila su ili onemogućila su hrvatsko društvo da se trezveno suoči sa komunističkom prošlošću i idejama koje iz nje proizlaze kao i zločinima tog sustava.Nego su se nametnule ideje i razmišljanja još iz doba frankovaca da se sve ideje društva koje nisu komplementarne sa “našima” nazivaju jugoslavenske,izdajničke,
     udbaške…Od hrvatskog društva se želi stvoriti društvo “izdajnika” i “domoljuba” i na tome se želi jahati u političkom i društvenom prostoru hrvatske namećući stalne društvene konflikte među običnim malim ljudima?Pitam se kome je to danas u interesu?Zbog čega im više danas ne valja ni postojeća hrvatska zastava?Nego oni se eto sjetili tkz. narodne zastave i sada će time prkositi?Pitam se kome prkose?Umjesto da se bavimo krucijalnim problemima društva i načinima kako ćemo pametnim i kontroliranim useljavanjem stranih radnika kao i demografskim mjerama napraviti rh dugoročno ekonomski održivom i prosperitetnom zemljom mi sa ovim suludim konfliktima i podjelama iseljavamo hrvatsko društvo jer ne žele nas mladi ljudi više ni slušati.
     Svaki dan nam je tema domovinski rat kao da živimo u komunističkoj hrvatskoj a ne u slobodnoj demokratskoj zemlji koja treba uzvišeno i časno slaviti svoje ratne pobjede i komemorirati svoje žrtve ali ne na način da to izaziva nove podjele u društvu i da se mladi ljudi drže kao taoci priča o našem ratu?Kome danas odgovara konflikt sa srbima u rh?Pa ne žive oni u srbiji?Dali mi želimo da se oni isele svi do jednoga?Ok?Tko će onda puniti mio,zdravstveni,obrazovni pa i vojni proračun?Tko da ih zamjeni?Nigerija?Gana?

     Odgovorno tvrdim da ljudi koji danas potenciraju takve sukobe ne čine ništa dobra ovoj zemlji a najviše zla čine i katoličkoj crkvi jer su dio svećenstva vezali za svoje ideje i ludosti koje nailaze na sve više osuda iz civiliziranog svijeta i opet ulazimo u spiralu promišljanja “svi krivi mi jedini pravi” kao i ona srpska 90tih do danas “ceo svet se urotio protiv srba” i ulazimo u slijepu ulicu u kojoj namećemo mladim ljudima potpuno pogrešne ideale i promišljanja svijeta u kojem živimo?Činimo ovo društvo konfliktin,postajemo sami problem a ne dio rješenja problema?
     Nemojte me krivo shvatiti ali ne želim ja biti kao hrvatski branitelj sa bombom u ruci uzor mladim ljudima kao boško buha u socijalističkim vremenima,oni to trebaju primiti na znanje i znati poštovati povijesne žrtve ali ne možemo ih time j u mozak 24 sata dnevno jer ćemo im ogaditi i hrvatsku i domovinski rat i hrvatske branitelje?Pretjerivanje je vazda kontraproduktivno a mi danas imamo na htvu svaki dan obljetnicu neke bitke,brigade,jedinice,komemoracije što samo gomila gradivo i potpuno je kontraproduktivno onome što se želi time postići?Po narodno dopizditi ćemo im više,popeti ćemo im se na glavu?Pa posve je normalno da smo skočili i branili svoje kuće i svoj narod i ne trebamo ih sa time opterećivati na dnevnoj bazi i štoviše u zadnje vrijeme sve te proslave ili komemoracije postaju sredstvo za proizvodnju nekih totalno suludih novih konflikta u kojima mnogi žele politički ili interesno profitirati?

     Ja sve to nazivam čobanluk,naravno da ne mislim uvrijediti časno zanimanje pastira nego mi se ta riječ činila “kafanski” jako prikladna za ono što mi danas postajemo kao društvo jer hrvatski sabor se pretvorio u “kafanu pjanaca” u kojoj više ne znaš bili se smijao ili plakao a sve se to prenosi i na čitavo hrvatsko društvo koje je jako maleno brojčano i ti konflikti postaju svakodnevni životi ljudi u malim sredinama?Oni koji proizvode takve konflikte,njih zaboli k,oni od toga jako dobro žive a ovce iz njihova stada ih još tapšu po ramenu po ulicama?Kuš bolje?Čak i ova rasprava na blogu pokazuje da mi ne sukobljavamo činjenice i argumente nego smo već unaprijed definirali stavove i svi guramo svoje a prečesto izvan zdrave logike i pameti kao i povijesnih istina?
     Mi vidimo da nas neki pojedinci guraju u konflikte ne samo unutar društva nego i unutar međunarodne zajednice pa i samih odnosa unutar šire katoličke univerzalne zajednice i umjesto da se od toga ogradimo jasno i nedvojbeno mi i dalje srljamo kao guske u magli?Potpuno suludo?

    • Vi ste Velebit potpuno zasljepljeni i ne razumijete što govorite,nismo mi ovdje da presuđujemo o kvaliteti i karakternim osobinama pojedinaca koji su bili pripadnici ili vojnici nekog režima a vi upravo te režime branite na jedan potpuno iracionalan i sulud način.Mi smo imali i među hrvatskim braniteljima dobrih i loših ljudi ali naš generalni stav je da su hrvatski branitelji nedvojbeno odigrali povijesno veliku i pozitivnu ulogu u obrani hrvatske države,i oni su naši pozitivci.A tko je bio dobar ili loš čovjek te teme su potpuno irelevantne kada se mi određujemo prema nečemu puno širem od pojedinca.Pa i u njemačkom reichu i vojsci je bilo dobrih ljudi ali to nije razlog da mi sada ne osudimo te režime i sustave?Vi kao da ne razumijete ni temelje hrvatske državnosti ni temelje na kojima počiva svjetski poredak a taj svjetski poredak nam je i omogućio priznanjem samostalnu i neovisnu hrvatsku kao međunarodno priznat subjekat.Relativizacija i teze koje vi iznosite o ustaškom poredku je u suprotnosti i sa temeljima kontinuiteta hrvatske državnosti,i u konfliktu sa svjetskim poredkom nastalim nakon drugog rata i sa temeljnim civilizacijskim normama jer nemoguće je braniti bilo što u sustavu koji je usvojio rasne zakone i bio dio agresorske koalicije na čelu sa hitlerovom njemačkom koja je htjela pod čizmu staviti čitavu Europu.
     Ne misli narod ništa kao što glup narod nije mislio ništa ni 41 ni 45te nego su razno razne grupe pojedinaca i partija obmanule narod i uvjerili ga da su 2+2=6?Tako ljudi slični vama danas uvjeravaju nas slično da je 2+2=7 a da pri tome i ne razumiju ni sami gdje to vodi društvo.
     Papa Benedikt je najbolji primjer i on o tome javno progovara i uči nas promišljanju jer on kaže da je i njega hitler prevario i sam se 40te učlanio u hitlerovu mladež i bio pripadnik njemačke vojske iz koje je dezertirao 43 godine kada je konačno sve shvatio.
     Ali on ne pravda sebe,niti priča priče za malu djecu kao i vi o dobrim i lošim ljudima nego kaže da je jako pogriješio.I znate što je uradio?Otišao u veliku britaniju,poklonio se britanskim vojnicima i zahvalio im “što su svijet oslobodili od zla fašizma”,evo i neki mediji su dio toga prenjeli kod nas:

     https://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/papa-beatificirao-johna-newmana-i-osudio-nacizam-11616/

     Znači nije on njima tamo pričao o karakternim osobinama ljudi unutar njemačke vojske niti o možebitnim njemačkim “Francetićima” Vi pojma nemate ni što govorite,ni o čemu govorite niti koje su posljedice vaših teza i promišljanja jer da to razumijete nebi vam palo na pamet relativizirati ustaški pokret i režim.Pa i u drugom svjetsko ratu je poginulo najviše Nijemaca i prema nijemcima su se i u tijeku i nakon rata vršili najgori i najokrutniji zločini pa papa Benedikt nije otišao njima u britaniju držati predavanja o tome jer je potpuno svijestan da su ti zločini posljedica a ne uzrok jer je potpuno svjestan da su svi ratovi tako izgledali u svijetu do tada u kojima su pobjednici pisali i povijest i vršili omazdu naspram poraženih i ono najvažnije potpuno je svijestan da je tadašnja njemačka legalizirala i zakonski amenovala zločine i da bi svako relativiziranje defakto vodilo u rehabilitaciju tog i takvog zločinačkog sustava.I to je upravo ono što vi radite i jako je moguće da vi toga niste ni svijesni ali zapitajte se zašto to ne rade druge zemlje koje su prošle slične priče kao hrvatska.To su elementarne stvari koje vi ne razumijete.

     Pa nije papa Benedikt njima išao objašnjavati svoje intimne razloge zašto se on učlanio u tadašnju hitlerovu mladež,to je potpuno irelevantno i uvijek je put u zlo i pakao popločen najboljim namjerama?I hitler je sve radio “u najboljoj namjeri” u skladu sa svojim ludim mozgom?To je isto kao kada je rekao artuković na sudu da je njih Pavelić doveo pred svršen čin,sve dogovorio sa talijanima,da je čuo za rasne zakone ali da ne zna tko ih je točno potpisao,da je čuo za jasenovac ali da ne zna ni tko ga je osnovao,da za druge logore nikada nije ni čuo a ima ih kao u priči,da je čuo za masovno pokrštavanje srba ali da se on time nije bavio “jer je bio zauzet drugim stvarima” nego to sve navodno prepustio stepincu jer je eto znao da će on to sve uraditi u skladu sa zakonitostima katoličke crkve,ništa čovjek nije znao i za pola toga nije čuo ali eto jbg bio je ministar u vladi?Tako i Pavelićeva sestra višnja je tvrdila svima koji su sa njome razgovarali da je njen brat bio jako dobar čovjek a da su za sve zločine krivi divlji,nekulturni i primitivni hercegovci na čelu sa maksom luburićem koga je ona nazivala psihopatom.Nitko na kraju za ništa nije kriv,sve su to bili fini i dobri ljudi kojima je eto netko sa marsa nametnuo da sprovode rasne zakone u djelo i sve što su radili “bilo je u korist i u ime ljubavi prema hrvatskoj državi” Ajde baš fino!Zvuči jako idilično?
     Domoljubi nema što?Kakve bi svaka majka poželjela roditi i biti na njih ponosna?

     Vidite kako je i artuković optužio na neki način stepinca za pokrštavanje a istina je malkice drugačija,beogradski biskup je molio stepinca da se ide u pokrštavanje i na taj način spašavaju životi pravoslavaca na što se stepinac našao u velikoj dilemi da bi to na kraju odobrio uz naputak svećenstvu da oni kažu ljudima koje pokrštavaju da znaju da to rade jer im je glava u pitanju.
     Vidite na ovom primjeru kako npr artuković abolira sebe i režim i odgovornost prebacuje na stepinca i tako vam se svaka stvar može lažno prikazati….A patologija laži na ovim prostorima je konstanta…

    • I da na kraju budem potpuno jasan,elementarna inteligencija ti govori da bilo kakvo koketiranje sa ustaštvom,na ovaj ili onaj način kao posljedicu ti ne može proizvesti ništa drugo nego protutežu na komunističko-marksističkom polu društva,to je po zakonu spojenih posuda tako,samo inteligentan čovjek to razumije jako dobro a neuk ne razumije ništa…inteligentan čovjek jako dobro razumije uzročno-posljedične veze određenih pojava u društvu,neuk ne kuži ama baš ništa…Najveći problem hrvatskog društva danas je taj što se politika i djelovanje ljudi u politici nije svelo na unaprjeđenje svjesti hrvatskog društva nego na manipulacije i podilaženje neukima.Svi dublji ideološki konflikti koji potenciraju društvene sukobe po nacionalnoj,ili ideološkoj osnovi koji se svode na podjele tipa “izdajnik” i “domoljub” ti iseljavaju stanovništvo iz zemlje jer male zemlje i sredine kao rh nemaju kapaciteta da to izdrže ili žive,to je put u neodrživost i nestajanje?To je oni što ja nazivam čobanluk!Čobani kolo vode?A u kolu sa čobanima sreće nema!

    • Ovo je do sada A. najteže podmetanje meni, ali najjalovije i najbijednije do sada. Podmeteće mi ni manje ni više favoriziranje ustaškog režima. E vidite, jasno sam se izrazio o karakteru ustaškog režima i o Paveliću i prema hrvatskom narodu zloupotrebom položaja i nasiljem i zločinima prema drugim narodima. Što vas smeta ? Smeta vas istina da su jugo i hrvatski komunisti pobili više nevinih ljudi u tjedan dana, nego zločinačka NDH u 4 godine. Ustaše su biološki smaknuti i uništeni, a nitko od jugo-komunista nije kažnjen za tisuće mrtvih nego su vodili državu do 1990.g. i većim dijelom mentalne ostatke trpjet ćemo još desetljećima, možda i 100 godina.

     Da imate imalo samopoštovanja, ne bi danas 2019. živjeli u državi koja je za vas rak svijeta, a ne očekujem da imate poštovanja prema ikome. Povijesne težnje hrvatskog naroda ostvarene su tek 1990-ih godina sviđalo se to vama ili ne, a ne sa partizanima. Veliki ste pljuvač, a osim toga postavljate se kao znalac poviesnih zbivanja a to niti PRIBLIŽNO niste i ne želim ulaziti dalje u to. Usuđujete se vrijeđati predsjednicu države Kolindu GK temeljem tekstova jednog Lazanskog, može vas biti sram radi toga. Vi ste mala kopija Bude Lončara koji je 1990.godine cijelom svijetu govorio da će Hrvatska biti totalitarna država i da se zato ne smije dopustiti njezin nastanak. Vi nas plašite ustašama 2019, pa jeste li vi pri sebi ili vam je ucijepljen osjećaj manje vrijednosti cijeloga života.

     Demokracija vam nikako ne odgovara, nego baljezgate o partizanima i ZAVNOH-u. Da nije bilo partizana i ZAVNOH-a živjeli bi od 1945. u zapadnoj demokraciji kao Italija, Austrija ili Njemačka i imali danas standard i ekonomsku i društvenu razvijenost kao oni ili bolje. Za vas je bolje da su došli jugo-komunisti pobili stotine tisuće ljudi, uveli strahovladu i konc logore tipa Goli otok, Valpovo, Sveti Grgur i križne puteve. Je l vam žao što Trst nije “naš partizanski jugoslavenski” zašto su se ti vaši partizani povukli iz našeg Trsta. Ustaše bi bile razoružane zločinci kažnjeni, a narod bi prosperirao da nije bilo partizana, ali to vama nije jasno, jer kao pokvarena ploča vrtite partizane, Staljina i Tita, da baš smo se usrećili sa njima. Vi imate Tvrtka Jakovinu i slične povjesničare danas koji za zločin u Hudoj jami koji VAPI U NEBO gdje su partizani natiskali ljude, ženu i djecu i udavili ih i žive zazidali da su to bili vojnici NDH ubijeni u vojnoj borbi i potom prebačeni u ugljenokop. I takvi su profesori na fakultetu i razni Antuni. Degutantno.

     Za vas je Hrvatska rak svijeta, a za mene je takav stav nečastan i sramotan.
     Da ste časnih stavova postavili bi pitanje zašto nitko od partizana koji su žive ljude zazidali u Hudoj jami nikada nije kažnjen, a ne bi upozoravali na DANAS nepostojeće ustaše i ustaški pokret u Hrvatskoj.
     To je više nego sramotno, ali niste vi jedini u tome i za mene bijednica Dalija Orešković je to govorila jučer, kada je bila u Rijeci nazočila protiv katoličke akcije Hod za život i optužila katoličke aktiviste da su ustaše i zalažu se za ustašku politiku.

     Dalija Orešković je dana 18.05.2019. izrekla ovo:
     ONI KOJI SE POZIVAJU NA HOD ŽIVOT PODRŽAVAJU NAJGORI OBLIK TOTALITARIZMA I FAŠIZMA I ŽELE HRVATSKU PRETVORITI U NEKAKVU USTAŠKU TVOREVINU.

     Za mene je ovo Antune stav identičan vašem. Lažno, politički bijedno, partizanština čista. Za mene su takvi stavovi obično političko smeće koje neće proći, jer ljudi sve bolje žive i nema tajne policije koja ubija i batina više. Nemojte mi više uzdizati takve partizane u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj 2019. godine. A ove druge koji krše zakone, kradu, varaju, šire mržnju ili nešto prijavite više prijavite nadležnim tijelima uz odgovarajuće dokaze ili barem indicije, a manje trabunjajte o dobrim partizanima, čobanima i raku svijeta.

     Ovi kontra katoličke građanske akcije Hoda za život nosili su plakate na kojima je pisalo:
     “Nećemo prisilno rađati djecu za radnu snagu KAPITALIZMA” !

     Pametnima i obrazovanima sasvim dovoljno.

    • Naravno da prihvacam tezu kako su vecina vojnjka SAO krajine bili neuki seljaci koji su skupo platili svoje neznanje i zavedenost.

     Postavili ste video iz ratnog vremena, a koje je samo po sebi bilo nenormalno, kada se ljudi nisu ponasali racionalno. Ponavljam da su HOSovci bili najhrabriji borci koji su rat proveli na najtezim terenima, a nisu pocinili nijedan zlocin. Po vasem osobnom priznanju ovdje i vi ste tada pjevali Juru i Bobana.

     I zaista ne znam o kakvom koketiranju sa ustastvom pricate. Nijedna politicka stranka se ne poziva na to niti bi itko normalan i imalo relevantan u HR uopce intimno zelio HR do Drine niti ustaske vrednote pa tako ni HOSovci, koji se javno odricu ustastva i tvrde da je njihov pozdrav koristen zbog ratnih okolnosti i na kraju kao takav i sluzbeno prihvacen i danas ga se ne zele odreci jer je dio njihovog časnog identita .

     Osobno vjerujem kako cak ni Škejo ne bi zelio povratak ustaskih vrednota, nego da ih on vidi kao borce za samostalnu HR, a danas je njegov stil rekcija na sluzbeno velicanje komunisticke diktature, dakle kao sto kazete pogresno za ove druge to je posljedica sveprisutnog velicanja zlocinackog komusnistickog rezima i njihovog marsala.

     Znaci nikakvo velicanje ustastva ne postoji, da bi izazvalo reakciju, osim ako neki ne smatraju kako je ustastvo i dobar povod za reakciju i npr kad netko u katolickom centru na poziv vjernika govori kako je Hrvat i katolik, recimo Dalic.

    • Velebit a za koga ste vi ako niste za hdz?Za brunu esih koja nije još jednu pametnu rečenicu sastavila od kada je u politici?Mislite da je narod baš toliko lud da takvima povjeri vođenje države?
     Za sve drugo što vi kažete se ja slažem ali i dalje tvrdim da je nama i danas svaka dosadašnja vlast bolja ili kvalitetnija u prosjeku od naroda?U to sam siguran 1000%?

    • https://zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske

     Vi sami sebe negirate u svakoj rečenici,zavnoh vam je Tuđman stavio u ustav a vi kažete da Tuđmana trebamo slaviti?Ja imam pravo reći o ovoj državi za koju sam jebeno krvario i izgubio člana najbliže obitelji što hoću i što želim dok je to u skladu sa zakonima rh a vi mi sigurno nećete određivati što smijem a što ne reći.A tamo gdje sam ja išao u prošlom ratu vi ni drogirani na kokainu ne bi kročili nogom na 15 minuta.Ali j to?Rat je završio davno.

     Nije lazanski uvrijedio predsjednicu on je samo konstatirao činjenicu da joj je stric bio pripadnik poznate partizanske jedinice pratećeg bataljuna i kasnije pukovnik jna a ja ću konstatirati i drugu činjenicu da joj je otac bio partizan.To nisu klevete nego činjenice i samo sam konstatirao da se ona time ne ponosi iz njome poznatih razloga?Evo moj djed je bio topnik austrijske vojske u prvom svjetskom ratu?U čemu je problem?To je činjenica?Da mi je bio ustaša ja bih javno rekao da je nesretnik bio ustaša i da ni njemu ni meni to nije na čast ali što je tu je?I ovaj moj djed topnik je gulio vojsku za tuđina i još se divio austriji i glorificirao je a popušio i on i austrija rat i otišli zajedno u tri pm?Nego recite vi meni kako druge kvislinške države istoka Europe nisu završile u zapadnoj demokraciji?Kako to da pametni i nekada veliki Mađari nisu završili u zapadnoj demokraciji?Vi baljezgate ludosti jer nitko sa sigurnošću ne može reći danas gdje bi mi završili na takoj povijesnoj prekretnici?A vi ste eto “sigurni” da nije bilo zavnoha da bi mi završili kao švicarci?Evo 25 godina smo samostalni pa smo pokazali svoju sposobnost razvoja?Još smo mi na “genima kamenim” i “vilama i hajducima” a još malo pa će roboti šetati po ulicama svijeta?

     Nego ste vi fino zaboravili pitati Tuđmana što je zavnoh stavio u temelje državne suverenosti
     “nasuprot proglašenju ndh” nego vi meni spočitavate zavnoh i negirate ustav rh a zamjerate mi da nas nazivam rakom svijeta?Što je gore?Dali negirati ustav i temeljne hrvatske državnosti koje su jasno ugrađeni u ustav rh ili ovo prvo?Ako vam se ustav ne sviđa zašto onda mislite da trebamo slaviti Tuđmana?
     Kako možemo slaviti čovjeka koji ističe zavnoh kao temelj hrvatske suverenosti ako vi kažete da nas je taj zavnoh naguzio i svrstao izvan kruga prosperitetnih zapadnih demokracija?Vi sami sebe negirate u svakoj sljedećoj rečenici?Vi se morate dogovoriti sami sa sobom što vi zastupate?Ne možete biti polustaša,polutuđmanov partizan,polueuropejac,sve na pola…Izjasnite se jeli se vi slažete sa Tuđmanovim ustavom ili postojećim ustavom rh ili da unutra napišemo ili dodamo da je Pavelić bio zločinac a francetić i boban ok a narod izmanipuliran?Što da napišemo za velikosrpsku agresiju?Da je kaplar stevo koji je spasio hrvata od četnika bio ok a Milošević i nije baš?Ustav bi onda imao jedno 6000 stranica?I to je moguće? i to može na referendum?Sindikati su dobra logistika?Vidjeli ste sada na mio reformi kako je pobjedilo zajedništvo i ovih za brak i kontra braka,i ovih za marakeš i kontra marakeša,i ovi koji su za eu i kontra eu,pobijedilo bratstvo i jedinstvo…
     Dajte malo se uozbiljite?

    • Ja prkaćina jako poštujem jer on kaže što misli,on nije od onih koji bi malo piškili a malo kakili iako se ja sa Prkačinom ne slažem ni u tumačenju povijesti niti oko ustaštva,njegov odgoj iz doma je njemu definirao stavove.tu pomoći nema!

    • I za VELEBITA za kraj,rimski ugovori koje je Pavelić poništio 43 godine ništa na terenu nisu izmjenili jer je narod Dalmacije i prodanih krajeva nepovratno izgubio povjerenje u ndh i mogli su samo puškom osvojiti ili zadržati te krajeve,drugu šansu nisu imali,baš fino povukli se talijani a krenuli nijemci sa 30 tis vojnika na područje oko splita?A vi tvrdite da su to ustaše “vratili”

    • A ako ćemo biti realni mi smo tada 45te imali samo dvije opcije ili rusku čizmu ili jugoslavensku komunističku državu?Pa biraj druže?I ja sam mozgao što bi bilo da je bilo i došao nekako do tog zaključka jer ne zaboravimo da je njemačka do 90te bila podijeljena a Staljin i rusi sigurno ne bi bez borbe pustili britancima i Amerikancima da ovladaju i drugim dijelom jadrana i čitavim balkanom,nisu im pustili čitavu njemačku,uzeli su baltičke države pa ne bi pustili ni hrvatsku ni srbiju itd.A sve drugo su priče za malu djecu?Nego mi govorimo ludosti kako kome odgovara?U tadašnjem blokovskom poredku imao si istok komunistički i zapad kapitalistički i točka,oni su se dogovorili i podijelili u dva bloka i to je trajalo do 90te?A nama se 90tih sve poklopilo i realizirali smo državu…Jesmo je izborili u ratu ali i prije nego je rat završio mi smo imali međunarodno priznatu državu već 15.01.92 godine,tada je kraj rata još bio daleko a kamoli vraćanje okupiranih područja?Sve drugo su priče za malu djecu ili što se babi htilo to se babi snilo…

    • A da se mi nebi pravili Englezi recite mi vi cvaj i velebit tko će to u europi da mu se pošalju snimke skeja i ovaj intervju sa Prkačinom zapovjednikom i generalom hos-a dozvoliti na svome teritoriju grb i zastave hos-a?Pa ti ljudi sami otvoreno govore da su oni ustaše i Prkačin jasno govori da je hos sljedik ustaške vojske.A ja danas tvrdim što je tvrdio tada i Tuđman da je hos osnovao tadašnji kos,mladi ljudi izmanipulirani,prvi ja koji sam par dana zakasnio kada su ćurković i ekipa išli za vukovar i sam sam htio ići u hos ali to ne mijenja moj stav danas kada sam zreliji i pametniji jer je tada u starčevićev dom donesena Pavelićeva slika a ime hos je ime združene domobranske i ustaške vojske iz 44 godine kada je došlo do spajanja ustaša i domobrana.
     Po meni cilj osnivanja hos-a je tada bio višestruki,,prvo je trebalo iskompromitirati hrvatsku da bi se odgodilo priznanje,drugi cilj je bio unijeti razdor među hrvate i poništiti percepciju da nas vodi partizanski general,treći cilj je bio motivirati i mobilizirati srpsko stanovništvo kontra hrvata jer inače kome bi bio cilj i zašto formirati paravojnu stranačku vojsku kada i ovako i onako smo bili vojska u nastajanju bez oružja gdje je trebalo mudrom politikom kupovati i vrijeme i polako jačati svoju vojsku.Ta kompromitacija rh kroz hos traje i dan danas,mnogi to ne razumiju pa neke stvari rade potpuno nesvjesno,mnogi i razumiju ali ih za nac interese zaboli ona stvar a bojim se da neki spavači iz nekih tajnih službi iz 90tih još spavaju i djeluju kroz hos?

     Nisu nama 90te bili problem mustač,perković,manolić itd,za njih se znalo i tko su i što su bili i bili su pod povećalom i pazilo se na svaki njihov korak,nama su problem bili oni u čije tkz hrvatsvo nismo tada ni promislili posumnjati,djelovanje tajnih službi je zanat kao i svaki posao i ti ljudi koji su tada djelovali propagandno protiv rh su to radili po pravilima struke i zanata,jako lukavo odnosno profesionalno.I oni i dan danas imaju saveznike u ovakvima kakvi su Prkačin i skejo i slični tipovi,oni nesvjesno rade za njihove ciljeve.Srbima je trebala ploča u jasenovcu da se homogeniziraju i krenu graditi memorijalni kompleks u gradini,trebalo im je da se iskompromitira rh čak i kod vatikana u rimu,u Austriji i slično ali hrvatske ovce i danas to ništa ne razumiju nego guraju svoje?Pitate se zašto je to interes srbije?Opet je taj interes višeslojan,prvo oni žele separatizam i agresiju na rh opravdati tkz realnim strahovima srpskog naroda od ustaša,žele da hos zasjeni sve jedinice regularne hrvatske vojske koja ni po čemu nije vukla nikakve sličnosti sa ustaštvom i simbolima istog,drugi je cilj neutralizirati hrvatsko isticanje agresije srbije na rh,treći cilj je urušiti kredibilitet rh u međunarodnim odnosima glede našeg uvjetovanja puta srbije u eu jer kakav kredibilitet ima država u kojoj se javno i glasno promiču i ističu simboli kvislinške vojske i režima iz drugog rata.

     Ovdje je odavno sve jasno pametnim ljudima a kome nije i neće mu nikada ništa u životu ni biti jasno…Po primjerima Austrije,pa čak i vatikna mi možemo vidjeti danas potpuno jasno kakva se percepcija rh polako stvorila prema našoj zemlji a sve to zbog budala i usijanih glava koje prkose i zakonima gravitacije i uopće ne razumiju kakvu štetu nanose rh jer velike zemlje dio savezničke koalicije na tim stvarima su jako slabe,tu im ego igra do neba jer je na rezultatima drugog rata nastao današnji svjetski poredak i njima je svako koketiranje sa nacizmom,kvislinškim režimima opasnost od ugrožavanja tog i takvog poredka u kojem ne zaboravimo i dan danas jedan japan i njemačka imaju restrikcije glede naoružavanja svojih zemalja,i dan danas su pod kontrolom i monitoringom velikih sila,i trpe posljedice tadašnjeg rata.Ta priča je puno veća i značajnija od naših seoskih smicalica i budalaština?

    • Potpuno se zaboravlja da je i obezglavljeni Pavelić nudio rusima odnosno staljinu pakt i prostor da se oformi komunistička hrvatska pod ruskom čizmom,potpuno se zaboravlja da kada je izigran i odbijen od staljina da ide sa ponudom Englezima i saveznicima da uz njihovu pomoć istjeraju komuniste iz zagreba i prostora hrvatske na što su se ovi samo nasmijali jer bi to značilo ulazak u rat sa crvenom armijom,ne zaboravimo da je ljubav tita i staljina trajala do 48 godine i da je kojim slučajem jugoslavija skrenula u kapitalizam ruska vojska bi krenula na jugoslaviju iz pravca mađarske za što su dokazano već postojali planovi i tu je došlo do odmjeravanja snaga velikih sila,da se krenulo u promjenu društvenog sustava krenula bi invazija na jugoslaviju,ovako su i jedna i druga strana prešutno pristala na vojnu neutralnost tadašnje jugoslavije ali nitko razuman ne može danas reći da je tito pristao poći na stranu nato pakta i dovesti nato na granice varšavskog saveza mađarske,rumunjske,bugarske da bi to prošlo tada lišo bez ponta i da bi rusi to mirno gledali a znamo kako su 1956g prošli Mađari koji su krenuli u kiberalizaciju i sve glasnije zastupali izlazak iz varšavskog pakta.

     Tako kada neinformirani ljudi danas pričaju nebuloze bez uvažavanja tadašnje podjela karata i svjetskog poredka tu nema ni suvislih ni ozbiljnih rasprava.Potpuno se zanemaruje i činjenica da su hrvatski politički migranti u njemačkoj na čelu sa dr.jelićem nakon 48 godine i razlaza tita i staljina počeli surađivati sa rusima i izdavali su list “socijalistička hrvatska”,čak je tomulić osnovao i komunističku partiju hrvatske u emigraciji.Čitava hrvatska emigracija je bila ispretpletena agentima udbe,cia-a,kgb-a i te priče da su oni samostalno djelovali u stvaranju hrvatske države su besmislice,od 60tih godina nakon prešutnog odobrenog ekonomskog iseljavanja sfrj u tom valu se šalju regruti i suradnici udbe sa ciljem da preuzmu sve ogranke i pore hrvatske emigracije i nad njima uvedu svoju kontrolu,uz umješanost zapadnih i istočnih službi hrvatska emigracija je bila poligon djelovanja tajnih službi…Jugoslavenske službe su točno znale lokaciju ante pavelića u Argentini i španjolskoj ali nisu one organizirale atentat nego bezazleni četnički imigrant iz svojih privatnih pobuda i osvete?Pa naravno da jugo službama nije trebao atentat kada su preko svojih službi imale potpunu kontrolu nad Pavelićem i ljudima oko njega a njegovim ubojstvom bi izgubili tu kontrolu,to je danas sve jasno kao dan…

     Sve negativno što je moglo tada 90te iskompromitirati rh u njenom nastojanju da realizira samostalnost uvezeno je iz vana putem hrvatskih emigranata,sviđalo se to nama ili ne to je danas posve jasno…Kome danas smeta službena zastava rh?Opet drkanje mozga kroz hrvatsku emigraciju koja nedavno usvaja svoju zastavu,upravo onu koju je hasanbegović nazvao tkz. narodna?Kome to treba i čemu sve to?Prosudite sami!Nije to teško!Opet treba uvesti razdor među hrvate da se natežemo koja je zastava “prava” a koja “kriva” kao da nemamo pametnijeg posla a ionako je mnogim hrvatima vani hrvatska postala privjesak za zgodan folklor i zabavu u kojoj je konflikt na daljinu konstanta???Sve je tu jasno!

    • Tako da ta priča koja je dolazila od emigracije da hrvatskom vladaju udbaši itd je samo poluistina a puna istina je da je čitava hrvatska emigracija bila kontrolirana infiltriranim ljudima agentima i suradnicima udbe jer tito ništa nije prepuštao slučaju da mu se iz vana ne spremi kakvo iznenađenje naročito nakon upada bugojanske skupine 72 godine,od tada je učvrstio i imao punu kontrolu nad čitavom emigracijom i tkz ustaša i četnika jer je bio usran za svoj život i mogući atentat ili slične terorističke akcije?Tko bi izletio iz kolosjeka-kontrole bio bi likvidiran kao npr dr.jelić koji je sa rusima uspostavio kontakte u svrhu rušenja titoizma u hrvatskoj i jugoslaviji.Njega su pokušali ubiti 4-5 puta dok na kraju nisu uspjeli i otrovali ga,to im je bilo jako važno a većinu drugih ljudi i organizacija su sa svojim ljudima držali pod kontrolom…U jugoslaviji je unutrašnji državni aparat kontrolirao teren a u emigraciji je trebalo plasirati bezbroj profi agenata ili poluprofi ucjenjenih ili interesnih suradnika udbe da se stvari drže pod kontrolom.Na pet deset ljudi u emigraciji imao si jednog agenta ili suradnika udbe,pa npr u poljskoj ste imali svakog desetog svećenika suradnika njihove komunističke tajne službe što je izazvalo šok u poljskoj crkvi a kada su se otvorile arhive vidjelo se da su žene špijavale muževe i cinkale ljude koji su se sa njima sastajali uz obećanje da će ih tako zaštititi ili spasiti?Tako da ta priča da je emigracija “čista” a rh zarobljena udbom su priče za malu djecu?

    • I jako su interesantni ti tkz hrvatski domoljubi,oni nikada ni tada ni sada nisu prozivali franja tuđmana što nikada nije posjetio Bleiburg a recimo Plenkovića danas svi zbog toga prozivaju.Jako interesantno da su Bleiburg posjetili i račan i Josipović?I ja mislim da je to posve normalno ali bi ja sa počasnim bleiburškim vodom ispregovarao da se makne tekst i ta ploča “u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci” i onda mi kao zemlja ne bi imali nikakav problem da se tamo pojave svi relevantni rh političari,recimo na ploči se može napisati u stilu “u spomen i sjećanje za svim pogubljenim nevinim žrtvama”,govorim napamet?Mi kod Bleiburga nemamo ni jedan problem nego su taj problem stvorile revizionističke skupine koje ne žele da se hrvatske žrtve zajednički komemoriraju sa porukama mira i ne ponovilo se više nikada ali se moraju uvažavati i rezultati drugog svjetskog rata.Interesantan je tekst zvonimira hodaka na portalu direktno hr u kojem on kaže da je Andrija Hebrang 45te 8.svibnja konačno shvatio nakon silnih pogubljenja o čemu se radi.

     Pa upravo je zvonimir hodak tkz desničar izrekao golu istinu,mi moramo potpuno razdvojiti ratni partizanski pokret koji je nastao iz bunta naroda kontra njemačko-talijanske okupacije i brutalnosti ustaškog režima od preuzimanja vlasti od strane komunista koji su 45te eliminirali iz političkog života sve ljude i stranke na način da su ih spremili u ilegalu ili pobili.Pa ako je to po hodaku shvatio Hebrang tek 45-te kako je to onda mogao shvatiti onaj seljak partizan iz dalmacije ili zagorja?Ne možeš mu oduzeti činjenicu da je ratovao u tom svjetskom ratu na ispravnoj i pobjedničkoj oslobodilačkoj strani i njega optužiti da je odgovoran za razdoblje iza 45te?

     Dokle god mi ne usvojimo europske standarde u kojima ćemo i fašizam-ustaštvo ali i komunizam staviti tamo gdje im je mjesto ali paralelno sa time i jasno reći da je partizanska vojska bila dio oslobodilačke svjetske koalicije a ustaštvo dio poražene nacističke koalicije ovdje sreće nema,dok to ne bude jasno većini u ovoj zemlji mi ćemo lutati bespućima povijesne zbilje i tumačiti povijest po obiteljskom nasljeđu i iskustvima a tako se povijest ne može tumačiti.Daleko smo mi od tog trenutka a priče tko treba biti na Bleiburgu ili jasenovcu su priče za neandertalce,svi političari trebaju biti na i na jednoj i drugoj komemoraciji sa porukama ne ponovilo se ali se mora znati koju vojsku mi smatramo pobjedničkom u tom ratu,to je i europski standard a izjednačavati to sa komunizmom je isto kao da nas branitelje izjednače sa hdzom pa kažu npr da smo mi odgovorni i za privatizaciju i kriminal u državi od 90 na ovamo?Slična usporedba?Kao da su članovi HSS-a ili onaj seljak iz Dalmacije znali da će komunisti 45te na valu pobjede iskoristiti momenat i zabraniti sve političke stranke i eliminirati političke protivnike nakon rata.Znali su malo morgen ali su morali šutjeti jer su komunisti preuzeli represivni aparat i ode glava ako im ideš što reći kontra,hebrang je najbolji primjer a bilo je na desetine tisuća partizana koji su mislili kada su se razoružali kao i Hebrang,naravno bilo je i čobana na desetine tisuća koji nisu nikada ni imali neka uvjerenja nego su se rukovodili isključivo interesima i ubili bi za interes rođenu mater i oca.I tada je čobanluk dominirao,moš misliti koja je tada to bila ekipa “osloboditelja”,uvalili su se na kraju rata od 44 godine u partizane kada su vidjeli da je pobjeda izvjesna od zla oca i još gore matere a čobani na n-tu?Vukovi!Čobani uvijek na kraju zaplešu pobjedničko kolo!

     U rh sa svime ovim manipuliraju i tkz ustaše i tkz komunisti i kada tumače eu standarde i pozivaju se na njih uzimaju kao u samoposluzi samo ono što im odgovara a stvari su tu posve jasne,eu standardi su i pozitivna uloga antifašističke koalicije i uloga hrvatskih partizana,i osuda fašizma i osuda komunizma kao totalitarnih sustava…stvari su tu davno jasne i standardi usvojeni u čitavoj europi samo smo još mi ostali zarobljenici luđaka koji to nisu sposobni ni shvatiti ni usvojiti kao standard nego čitavu povijest pokušavaju sagledavati iz okulara svojih obiteljskih iskustava u nemoći da shvate da su stradali i ovi drugi i da je to bila svjetska tragedija i manifestacija masovnih zločina najgore vrste na svim stranama ali je uvijek ključno ne zaboraviti tko je to zlo pokrenuo?Sve je jako jednostavno ali za nas još komplicirano?

    • antune,

     uspjeh cure na SAT-u je njen, istina, ali koliko su koštali mentori, instrukcije, priprema za ovo? Jel tu povlasticu imaju svi ‘frustrirani jadnici’ ili ne? SAT nije nikakav dokaz izuzetne inteligencije već isključivo discipline i privilegija dostupnih resursa za prirepmu i učenje. I nesumnjivo da je to sve i nas koštalo..moš mislit da nije. Njen daljni uspjeh i vrijednost će se pokazati dok je na Harvardu, ali i tamo ako bude bila ispodprosjeka opet će imat svu pomoć ovog svijeta da napreduje.

    • Leroy,jasno je meni sve to ali nisam htio da ispadne da sam jalan i zločest,naravno da se takvi fakulteti upisuju na način odlične pripreme što ti već i omogućuje i pohađanje srednjih tkz diplomatskih škola na engleskom jeziku gdje je takva priprema već dio programa…Djevojka je sigurno vrijedna i talentirana što se vidi kroz njene uspjehe u sportu tako da nisam htio umanjiti njen trud i kvalitete koje posjeduje a ovo na što vi želite ukazati je meni jasno kao što su mi i jasni kriteriji upisa na harvardu,evo tu imate nešto malo više o tome;

     https://www.index.hr/vijesti/clanak/bi-li-kolindina-kci-upala-na-harvard-da-joj-majka-nije-bogata-predsjednica/2087282.aspx

     Kada bi tražili od svijeta apsolutnu pravdu i poštenje onda bi svako dvije godine netko dizao revoluciju.

 46. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/bujanec-je-naprosto-briljirao-u-bleiburgu-jedan-novinar-tvrdi-da-ga-je-pljunuo-ovdje-drugog-iz-cista-mira-pita-je-li-gej/

  I reći ću vam još jednu stvar j…š državu gdje je ovaj neandertalac nešto “važan”,ne utvaram si da bi ja trebao biti nešto relevantan ili važan ali kada se ovakvi nešto pitaju,slušaju i štuju tu je bog davno rekao laku noć zdrava pameti…Kakva je to država?Napredna?Inteligentna?Moguće da smo svi na kokainu a da i ne znamo-da jesmo?

 47. Šta reći. Jadni smo. A šta je to Merkelici pak trebalo. A onaj Reiser tek kojim se temama bavi. Jao se nama .Neka bježe iz zemlje oni koji mogu..

 48. Antune, pa jel moramo svaku temu zagaditi sa ustašama i partizanima?
  Dosta nam je toga u saboru i na tv-u, pa ne moramo onda i ovdje o tome…

  Oni zanimljivi postovi o investiranju onda odu sa popisa komentara, a ovo
  je ipak blog o investiranju, pa bi takvi komentari o firmama i dionicama trebali
  imati prednost…

 49. Moguće vi na to tako gledate ja mislim da je ovo jako važna tema jer srljamo u politički suicid što najbolje možete vidjeti na ovom primjeru austrije ali i vatikana oko stepinca.Usijane glave neće biti mirne dok nas ne posvade sa čitavim svijetom kao i 41 i dok od nas ne naprave zemlju slučaj čitave eu i šire?Sa ovime završavam na ovu temu.

 50. Znanje je proces…iz poviesti i politike smo jako slabi očito u prosjeku. I meni se zgadilo to da netko Hrvatsku ili Hrvate neumorno naziva rakom svijeta i ne odustaje nakon edukacije. Zahvaljujem se na takvom dijalogu, neću odgovarati na to i slično više.

  Evo jedna lijepa vijest. Katarina Kitarović kći hrvatske predsjednice ide studirati, izabrala je Harvard iako je primljena na 4 najbolja američka sveučilišta.

  • Kako vam se nije zgadilo da Glasnović naziva 35% hrvatskih građana mrziteljima hrvatske?Jeli vam se to zgadilo?Dali je vama ovo normalno?Recite mi jeli to karcinom-rak ili mi nismo dobre glave?Što da radimo sa tih 35%?To vam se naravno nije “zgadilo”?To vam je ok?A sa mojim riječima ste jaaaako jaaako povrjeđeni?Jako ste osjetljivi ali samo ponekad?Za 35% “mrzitelja” hrvatske vas nije baš briga?Da sam napisao da su oni rak svijeta i rh bilo bi vam jako drago?

   https://www.vecernji.hr/izbori2016p/otac-studentice-glasnovicu-nista-sto-ste-radili-ne-daje-vam-pravo-da-nasu-djecu-primitivno-vrijedate-i-omalovazavate-1116220

  • https://www.24sata.hr/kolumne/austrijski-vicekancelar-je-u-pravu-hrvatska-jest-s-anje-630289

   Ovaj “ugledni” austrijski desničar je zaključio u poznatom videu zbog kojeg je pala vlada da je hrvatska jedno veliko “sranje”?Takvi su inače uzori našim “hrvatinama” u koje se oni zaklinju da će spasiti navodno kršćansku Europu?Znate imamo tu “samo” jedan mali problem?Tkz desničari zapadne eu vam isto gledaju slavene i balkance kao što “naši” desničari gledaju na ljude u tkz regiji ili ljude iz sirije,i zapadnoeuropski desničari da oproste romi gledaju slavene kao najgore cigane svijeta,rasu druge klase,tu i nas ubrajaju…

   Ali to vam našim desničarima i ne smeta odavna pa ih oni nazivaju “spasiocima kršćanstva Europe”
   To vam je stockholmski sindrom kao kod onog nesretnika pera ćorića kada je pozvao u goste i “kurčio” se po trgu bana jelačića sa predstavnicima mađarske desnice iz stranke jobbik a nesretnik nije ni vidio da na njihovoj službenoj stranačkoj stranici stoji karta velike mađarske u koju je uključeno i “pola” današnje hrvatske. E to vam je već jedna velika hrvatska tragikomedija slična “ustašama” koji slave partizana Tuđmana?Pa recite vi meni ima li to igdje na svijetu?

   • Moram još malo udarati po desničarima jer oni su u rh stvarno jedna tragikomedija.Nisam ni sanjao da ću ikada braniti članove komunističke partije,ne branim ih ni sada samo želim objasniti jednu hrvatsku tragikomediju.

    https://www.vecernji.hr/vijesti/racan-kleknuo-na-bleiburgu-716340

    Ovdje imate ivicu račana koji se poklonio i što je najvažnije ispričao i izrazio sućut žrtvama Bleiburga?Sjajna gesta za svaku pohvalu,moj naklon za taj potez?Ali znate li u čemu je tragikomedija?Ivica račan se rodio 1944 godine i to u njemačkom logoru i nema se on kome ni za što ispričavati jer je bio beba od 1 godine kada se bleiburška tragedija dogodila?Zašto bi se on ispričavao za nešto što se dogodilo kada je on imao 1 godinu života?Ali na njega je vršen stalno pritisak sa tkz desnice da mora otići na Bleiburg,pokloniti se ispričati itd?Ali gledajte sada čuda imate Tuđmana generala partizana tada u ozbiljnim godinama komesara x partizanskog korpusa koji se u partiju učlanio 42 godine,imate Bobetka tada komesara zagorske divizije,izuzetno hrabar čovjek tri puta ranjen u partizanima ali on se nešto ranije učlanio u partiju od tuđmana 1938 godine i njih nikada nitko nije prozivao i pozivao da se i oni poklone i ispričaju na Bleiburgu kako u svoje osobno ime tako i u ime partije i vojske kojom su pripadali?Da se sin od maksa luburića upiše u HNS ili SDP oni bi tražili da se I on ispriča i klekne za Bleiburg u ime komunističke partije?Totalno ludilo glave!

    Jeli shvaćate tragikomediju i ovo tkz.desno ludilo glave koje traje od 90tih na ovamo?Da nije tragedija hrvatske desničare i bi trebalo staviti pod jedan veliki šator i otvoriti najveći cirkus u jugoistočnoj europi?To veze sa zdravom pameću nema?
    Njihove “ideje” prkose svim zakonima gravitacije?

    • ZAŠTO komunističke zločine i zločince od 1945. do kraja Jugoslavije abolirate ? To se pitajte prije spavanja večeras !!! Kako za sebe hoćete ljudska prava a za Talijane u fojbama, za stotine tisuca Hrvata poštenih na križnom putu po vašem krivca nema, za poklane folksdojčere. Zamislite da vam netko siluje ženu, sina, kćer nabije na kolac i oduzme imovinu, da li bi taj trebao odgovarati. ZAŠTO OPRAVDAVATE NAJTEŽE ZLOČINCE FARIZEJSKI ? Anticivilizajski pokret jugokomunistički branite, ali poraženi ste, Tuđman vas je porazio voljom većine naroda i dao vam sva ljudska i građanska prava i pljujete po njemu. Ustaštva nema i vi ga sanjate i živite i jedete svaki dan.

     Problem je u nekažnjvanju teških komunističkih zločina. Sasvim je normalno da 2019. branite komunističku partiju, barem to priznajete i da toliko mrzite Tuđmana, uspostavio je nezavisnu međunarodno priznatu Hrvatsku državu i demokratski poredak, hrvatski je Goerge Washingtnon.
     Propala Jugoslavija, propao komunizam, propale ustaše. Niti jedno niti drugo niti treće prežaliti ne mozete iz raznih razloga. Ustaše su vam ipak najdublji smisao života. Duh ustaša pratit će vas do kraja života. Šteta da zagađujete sebe i okolinu, umjesto da konstatirate da YU zločinci nisu odgovarali i da se provode SVI zakoni. Da je JNA nakon Vukovara uzela cijelu Hrvatsku, onda bi povijest bila takva kako vi tumačite. Ali pobjedio je Tuđman, Hrvatska vojska. Treba priznati poraz i prihvatiti volju većine. Tuđman vam se mogao jedino ispričati za stvaranje Republike Hrvatske, Tuđman je brinuo da stradanja ljudi budi što manja, jer je govorio mali smo narod i svaki čovjek nam je bitan. Tuđman je potiho, plakao za stradalima. Kotač poviesti ne će nazad, nego samo naprijed.
     Napisat moram kad stignem nešto o Kini u vezi novih zbivanja vrlo zanimljivih oko Huaweia.

    • Vi ne znate ni što govorite i o čemu govorite?Gdje sam ja to napisao da aboliram komunističke zločine,pa ja sam pisao na ovome blogu i o komunističkim genocidima nad nijemcima koji su najgore prošli u čitavoj priči i to civili,i rekao ako se spominje bleiburg onda se moraju spominjati i logori za nijemce u jugoslaviji,vaplovo,osijek itd itd,to je bio klasični genocid nad nijemcima ali ne samo u jugoslaviji nego u čitavoj europi,isto je sa fojbama i talijanima…
     A ratni zločin kao što znate ne zastarijeva a zašto nije bilo procesuiranja to ćete morati pitati tuđmana i hdz pa neka vam oni daju odgovor na ta pitanja jer ja pravo zbog rata nikada nisam ni završio niti sam obnašao vlast.Njih fino pitajte zašto nikoga nisu procesuirali a ne mene ali morate to pitati i druge premijere eu zemalja naročito istočne eu a o rusiji da ne govorim,pa im vi uputite pismo “zašto nitko nije procesuiran”,ja ovdje ne iznosim sudove nego činjenice a moj je stav da bi ja svakoga za jaja objesio tko je učinio zločin,bio on ustaša,partizan,vukovarac,hosovac,nijemac zaboli me k što je i tko je…To je moj stav i vrlo je jasan!

     Vi meni govorite o pobjedi tuđmana i hv-a kao da sam ja bio u indiji a ne vazda prva crta tamo gdje lud nije ni promislio i vi ćete meni govoriti tko je i kako pobijedio a kada me već tako potežete za jezik ni ta obrana nije bila tako masovna kako se prikazuje,lažu kao psi,bježanija je bila pravilo a ne iznimka i položaje je tada branilo po 5-6 idiota kakav sam bio i ja…Tako da mi je pun k danas i gledati i slušati “partizanske” bajke o masovnosti i hrabrosti ljudi u obrani rh,tu možemo samo pričati o ludosti i hrabrosti šaka pojedinaca i o ničemu drugome a sve drugo su bajke i patološke laži…Moj zapovjednik grada oficir jna ni nakon 2 mjeseca obrane nije znao gdje se mi nalazimo i gdje mu je vojska i za to imam 5-6 svjedoka,veze nije imao ni on o čemu se radi a danas drži govore “kako smo obranili”,daleko im moja kuća pa neka pišu memoare samo mene neka ne spominu da im ne bi istina isplivala na površinu a istina jako boli?

    • I da vam kažem još jednu stvar,u jugoslaviji iza rata se nije dogodio genocid nad hrvatima ni nad srbima,ni muslimanima nego nad nijemcima,ne zaboravite da su se u srbiji taracali ljudi srbi simpatizeri ljotićevaca,nedićevaca i mihajlovića ali i tkz.elita “bogatuni” kao na traci,njih su ubijali na licu mjesta,nemilo su ih taracali,isto su prošli ljudi u sarajevu,o tome vam je sinoć u bujici dosta govorio i gost tomislav sunić…
     Tu imate jedan problem ako priznamo i istražimo taj genocid kao jedna od sljednica sfrj dužni smo ako dođe do tužbi obitelji platiti ratnu odštetu?I to vam mora biti jasno i radin je već tražio od sanadera da se fojbe obilježavaju kao bleiburg i da se sjedne sa talijanima razgovarati o ratnim obeštećenjima kako za imovinu tako i za zločine potomcima obitelji pa je skočila čitava istra na noge i radin je ušutao o tome?Tako da vam je sada jasno zašto nitko ne čačka oko klasičnog genocida nad nijemcima koji je završio cca 52 godine na način da je u jugi od predratnih 500 tis ostalo par tisuća nijemaca većinom vezanih za familjarno sudjelovanje u nob,250tis je pobjeglo sa njemačkom vojskom a ostalih 250 tis je protjerano,pobijeno a dio čak i poslan staljinu “kao pomoć za rad u obnovi zemlje”,počišćeni su do kraja ali tu sudbinu su prošli u svim zemljama istočne europe i u mnogima u zapadnoj eu.

     Ono što su poljaci činili nijemcima to ljudski um uopće nije mogao zamisliti.Znate kada se ruska vojska zgražala što im rade i čak ih pokušavala zaštititi a ruska vojska je činila monstruozne zločine,doslovce monstruozne,čak su i po srbiji silovali na tisuće srpkinja i to je postao ogroman problem između juge i rusije da se skj obratila staljinu za pomoć.Najgori u europi od svih su bili poljaci,daleko najgori,što su tek oni radili to je bože te sačuvaj?Ne zaboravite da je 14 milijuna nijemaca tada na području europe protjerano na teritorij njemačke,imovina oduzeta trajno,samo sa područja poljske protjerano je 7 milijuna ljudi a pitaj boga koliko su ih pobili,rusi su se zgražali što rade a kada su se rusi zgražali onda možete misliti.Pa eto vidim da su vam poljaci simpatični tkz antikomunisti pa pitajte njih tko je tamo za te zločine odgovarao?

    • Pitate se zašto se tada zločini pobjednika u istočnoj nisu procesuirali?E ja ću vam objasniti?Sjetite se splitske rive i mirka norca,”svi smo mi mirko norac”?To je događaj u 21 stoljeću u demokratski uređenoj zemlji i u miru kada je vojska već razoružana,uspostavljena policija i ostale institucije represivnog aparata?E pa da ja vidim 45te macana-velikog vođu tko je to imao muda da hapsi na tisuće zločinaca i da je postojala stvarna volja tadašnjih vođa da se to sankcionira?Pa taj se nebi ujutro živ probudio?To bi izazvalo takav gnjev vojske i naroda da netko sada zatvara njihove heroje,oslobodioce,objesili bi ga na trgu za noge kako su objesili musolinija i njegovu ljubavnicu.
     Tako kada pričamo o tome nemojmo baljezgati ludosti nego pokušajmo shvatiti kakvi su to ljudi bili i koje je to vrijeme bilo i kontekst?To naravno nije moje aboliranje zločinaca kako kaže velebit nego konstatacija činjenica da su vlasti tadašnjih država abolirali od zločina čitavu pobjedničku vojsku i to su činjenice a da su ih pokušali masovno procesuirati nebi jutro dočekali…

    • Vi velebit pojma nemate ni što se u ovom ratu događali a ja ću vam sada reći istinu.Tuđman je znao za zločine u gospiću,zatvaranja,ubijanja civila itd,sve je tuđman to znao i tražio je da se smijeni orešković i norac i da se uhapse.U tom trenutku solidarizira se vojska sa svojim zapovjednicima i tuđmanu se prijeti glavom i poručuje od oreškovića otprilike “da on tuđman nije nikakav vrhovni zapovjednik nego im jedini zapovjednik može biti poglavnik ante pavelić”
     I poručeno mu je da se ne igra jer će doći po njega u zagreb sa vojskom?Ne vjerujte?E fino sve ovo provjerite?Tuđman je njima tada bio “partizančina” i mogao im je puhati u g kao i šušak tuti u hercegovini?Nemate vi pojma ni o ovome ratu a kamoli o onome,ja sam u ovome ratu odbio 4 puta naredbu povlačenja,poslati smo zapovjednika pukovnika u tri pm i rekli mu da mu se mama komunistička povuče i zbog toga sam da je to bila uređena vojska morao ići na vojni sud pa u zatvor.
     Mogli su mi puhati u g jer su imali jako malo luđaka za obranu.E sada možete zamisliti tu hajdučiju 45te?Kakvih je tu bilo hajduka?

    • Antune “briljirate” sa novim podvalama, zar mislite da možete imalo pomoći komunistima u krivotvorenju poviesti. Masovne zločine nakon završetka rata i kapitulacije je naredio vojni i politički vrh prije svega Josip Broz i glavni komandanti putem Ozne i Komunističke partije i njezine vojska i zato nije procesuirano, nego su glavne ubojice koje nisu psihički oboljele od tzv. partizanske bolesti tj. ludila radi činjenja zlodjela i mučenja ljudi preuzele sve poluge vlasti u totalitarnom sistemu po SSSR modelu i nastavile se državnim terorom na području SFRJ čak i inozemstva. Posebno se pazilo da budu likvidirani ugledniji svećenici, a nadbiskup Stepinac nije odmah ubijen nego kasnije otrovan, jer Tito i partija ga je htjela podmititi i nisu mogli vjerovati da neće u tome uspjeti.
     Uspoređujete masovne likvidacije iza 1945. i Mirka Norca i Domovinski rat.
     Uspoređivati možete djelovanje 1945. OZNE i Udbe tj. SDB Perkovića i Mustaća.

     Vi uistinu abolirate SVE zločince iza 1945. i osim toga uspoređujete to sa Domovinskim ratom gdje masovnih zločina nije uopće bilo.

     Zločinačku narav komunizma abolirate, a zašto ja ne znam. Norac ima zasluge na ličkom ratištu, stradali su od njegove ruke bivši milicionari, bivši javni tužilac za vrijeme totalitarne SFRJ Kalanj i to je bilo protuzakonito. Međutim bio je rat Gospić pod granatama i borbe prsa o prsa i Norac je svoje grijehe po zakonu isplatio. Gospić je obranjen i slobodan, a SDP (bivši komunisti ne prelaze izborni prag od 5% u Županiji ličko senjskoj), kao što ne prelaze u Njemačkoj. Hoću reći da SDP u Hrvatskoj nije SPD u Njemačkoj, nego je ekvivalent komunističke stranke u Njemačkoj koja je minorna.
     Srećom Antune, ta vaša opcija SDP i Dalija u sukobu interesa i Pametni, anarhisti gube OPET u nedjelju izbore i dobivaju prodemokratske snage.

    • Za poljake desni ukrajinski političari tvrde javno i danas da su napravili genocid nad 11 milijuna nijemaca,službeno se vodi 7 milijuna protjeranih i taj sukob poljaka i ukrajinaca je oko tih stvari takav da poljaci prijete da će uložiti veto na ulazak ukrajine u eu.Ukrajinci im govore samo dokazane činjenice kao što su činjenice i zločini križnog puta….

     evo našao sam vam gdje možete to malo i pročitati:

     https://www.logicno.com/politika/ukrajinski-politicar-optuzuje-poljake-za-genocid-nad-nijemcima.html

     Tako kada ja čujem “naše” desničare da se trebamo ugledati u poljsku uhvati me mala snaga,sprdnja kakve nema?Pustimo mi njihovu komunističku lustraciju?Što se nisu dodirnuli ovih zločina o kojima im jedini govore u lice ukrajinci?Hoće malo morgen!Negiraju ih!A kažu da su veeeeliki veeeliki katolici i antikomunisti?Ali kada treba priznati tako monstruozne zločine onda se uspinju na zadnje noge-da nisu?A ukrajinci opet ne žele priznati svoje zločine nad poljacima i židovima nego viču “a što ste vi uradili nijemcima”

    • Pa fino se onda obratite demokratima da vam oni riješe probleme koje vas muče,gdje ste mene našli?Ja sam se rodio puno iza drugog rata i nemam ja sa time problem niti mi je tko u familji bio blizu ustaša,partizana,komunista i ozne i udbe tako da me zaboli,jedino ako se kosti budu otkopavale od prvog rata moguće da mi je djed “prekomjerno granatirao” iako mi to nikada nije priznao .Nego se vazda pitam što su npr tuđman,hebrang,špegelj,bobetko itd radili 45 te kada su se događale masovne likvidacije?Moguće su bili na godišnjem odmoru?Moguće da oni nisu ni znali da je stepinac zatvoren i da mu se sudi?Sve je kod nas moguće?Evo vam tuđmanovo viđenje bleiburga pa vi ne napadate tuđmana za aboliranje zločina nego mene?Zar to nije tragikomedija?

     https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovako-je-tudjman-govorio-1989-o-titu-bleiburgu-i-partizanima-hdzovcima-je-bolje-da-ne-otvaraju-clanak/990097.aspx

     Nego tuđman mi je nešto sumnjiv on kaže da je tito odgovoran osobno ali da nije on naređivao i poticao zločine u što ja jako sumnjam?Moguće je zato bista tita stajala na pantovčaku za vrijeme franja tuđmana?Tko će ga znati koje su se tu igre igrale?Neka vaši demokrati to sve dobro ispitaju?

    • Zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske u domovinskom ratu u najzahtijevnjem razdoblju vam je bio janko bobetko.On je nešto uranio sa učlanjenjem u komunističku partiju pa se upisao još 1938 godine?Mora da je bio dobro zagrijan?Jbg tako je bilo?To su sve činjenice!Znači da su bivša dva partizana i komunista franjo tuđman i janko bobetko najzaslužniji za hrvatsku samostalnost i to im nitko ne može osporiti,tu nema spora ali je i činjenica da su nekada bili i komunisti-marksisti i pripadnici one vojske koja je počinila križni put i dio komunističkog sustava koji je imao oznu,udbu i ostalu braću i sestre.To su činjenice,nisu stavovi o tome!Činjenica je da je gojko šušak jako štitio perkovića i smatrao ga pravim profesionalcem zato je 91 i imenovan pomoćnikom ministra obrane da bi mu šušak povjerio osnivanje obavještajne službe ministarstva obrane što je bio iznimno važan
     i povjerljiv resor za samo vođenje domovinskog rata,nadalje josip perković kasnije postaje savjetnik u his-u koji je vodio miroslav tuđman,to su sve činjenice,evo što šušak govori o perkoviću a svi su znali njegovu biografiju:

     https://www.index.hr/vijesti/clanak/perkovic-25-godina-pod-zastitom-hrvatske-politike/910504.aspx

     I kada djeca budu učila pravu povijest onda će i to pisati u toj povijesti da su nekada partizanski generali,generali jna i članovi skh ili sk,čak i članovi udbej bili na čelu hrvatskog naroda u stvaranju samostalne demokratske republike hrvatske,osim ako ćemo mi i to sakriti i opet prikazati lažne istine ali u laži su kratke noge?Povijest nije nikada onakva kakvu bi mi željeli da ona bude.Ovo su činjenice!Tu spora nema!

    • Možemo mi moj velebit otkopavati i zakopavati od stoljeća 6tog na ovamo i tu nema kraja našim ludostima,niti će to spasiti hrvatski narod i građane,niti će trasirati put u bolje sutra nego će samo ubrzati vući hrvatsku ka dnu i propadanju.A povijest ne možemo promijeniti niti na nju utjecati ali na budućnost možemo.Tako kada narodu ponestane ideja za bolje sutra mi smo odmah na 41,45,91.Kada bi ja vama rekao koje nepravde su doživjeli neki branitelji u domovinskom ratu vi ni to ne bi vjerovali,dok su ljudi ginuli po kiši i snijegu,držali linije čobani su dijelili činove i formirali jedinice i već tada dijelili odličja i pripremali teren za privilegije i ostale stvari a da 90% njih četnika nije nikada vidjelo ni na razglednici a kamoli uživo.To je jednostavno tako i to treba zaboraviti.Pola tih pukovnika,generala i ostale braće i sestara ni danas ne znaju ni što se u ratu na terenu događalo pogotovo 91 godine,vazda vam je to tako “nekome rat a nekome brat”,ja znam čovjeka iz hssa sada je pokojnik tri puta ranjen u partizanima,noge čitave izbušene prošao bosnu pješke pa onda pješke sve do trsta taj čovjek se skinuo,kopao lozu i zemlju,nikada ništa iskoristio nije niti bio član partije i sličnih ludosti i nikada nitko za njega nije ni čuo.Meni je puno pomogao u savjetima kao dječaku koji je otišao u rat i jako moguće mi glavu spasio a točno mi je opisao što će se dogoditi nakon rata i pripremio me na to i tada mi je rekao “sinko u svakom ratu ti je isto,nije bitno što si ti u ratu bio i što si radio nego je bitno što govoriš iza rata da si bio i radio a tada nastupaju najgori karakterni ljudi koji gaze i preko mrtvih”,točno je sve rekao…

    • I reći ću sada jednu brutalnu stvar ali jako točnu,mnogi će mi zamjeriti,u ratove ide 90% sirotinja ali sirotinja je i najspremnija učiniti najgore zločine,ja sam puno razmišljao o tome i došao do zaključka da su ti zločini posljedica teških frustracija tih ljudi kao i posljedica mogućeg psihičkog i fizičkog matretiranja istih u njihovom teškom odrastanju.Jbg to je tako.Možete zamisliti nakon iskustava rata u bh kakvi su ratovi u ruandi?Što se tek tamo događalo?A 41-45 te mi nismo bili kao narodi baš tako daleko u siromašnim krajevima kao ljudi od ruande a takvi su otišli tada u najvećem broju i u ustaše i partizane?

   • Smijem se tragikomicno😂😂😂😂
    Ponosni sam pripadnik 35%Glasnovićeve liste mrskih Hrvatskih gradana. Ovo nije nagovor za upis u istu.

 51. Meni tako žena kaže da ako želimo da nam djeca otiđu vani živjeti i raditi “da bi bilo dobro da ih vani pošaljemo na faks”,ja sam se potpuno složio sa njenom konstatacijom,iz mog grada kada netko otiđe studirati u zgb 80% ih se ne vrati nazad….vjerojatno je tako i sa ovima koji idu vani studirati?Jbg što je tu je!
  Koga nema bez njega se mora i može,stara je to poslovica…

 52. https://www.maxportal.hr/vijesti/cemu-vodi-histerija-prema-papi-franji/

  Jako dobar teks koji objašnjava što su već dugo vremena od drugog vatikanskog koncila strateški interesi-ciljevi katoličke crkve.Ovo je sve važno razumjeti kada se sagledava cjelokupna slika oko blaženog alojzija stepinca i odnosa vatikana prema kanonizaciji.Ovi procesi ekumenizma nisu počeli sa papom franjom nego ih je snažno počeo zagovarati i sprovoditi u djelo papa ivan pavao drugi i ne zaboravimo da se papa i patrijah kiril susreli u havani 2016 godine što je prvi susret dvojice poglavara od crkvenog raskola 1054 godine za koji je papa ivan pavao drugi govorio da je to bilo djelo sotone?Tako da je teren za pripremu susreta pape i patrijaha pravoslavne crkve pripreman još od vremena pape ivana pavla drugog jer ga je na to obvezivala strategija ciljeva zadanih u drugom vatikanskom koncilu,to je bio povijesni događaj…

  Ovaj papa je izuzetno hrabar čovjek,on usprkos svim prozivanjima da je heretik itd u subotu na sastanku sa novinarima,poziva ih da kritiziraju crkvu i iskazuje im poštovanje i dodaje “crkva vas cijeni i kada joj stavljate prst u ranu,jer rana se nalazi u crkvenoj zajednici”
  Naravno mnogi će i zbog ovih izjava čupati kose i prozivati papu franja ali mi zaboravljamo da je najradikalniji zaokret u samokritici katoličke crkve napravio ivan pavao II kada se 2001 godine prilikom posjeta ateni ispričao i tražio oprost u ime čitave katoličke crkve za zločine u križarskim ratovima,inkviziciju i prisilna pokrštavanja itd itd.To je bio tada radikalni čin koji je kod mnogih utjecajnih ljudi unutar crkve dočekan na nož.Samo želim reći da nije ovaj papa tako “radikalan” u odnosu na svoje prethodnike kako se to pokušava danas prikazati,u nekim stvarima je papa ivan pavao II bio puno “radikalniji” i hrabriji bez obzira što i ovaj papa daje izjave tipa “rana se nalazi unutar crkve” i još poziva novinare da stavljaju “prst na ranu” i izražava im poštovanje zbog toga i dodaje “vaš posao je dragocjen jer pridonosi potrazi za istinom a samo nas istina čini slobodnima”

  Naravno da će i zbog ovih izjava papa trpiti nove kritike ali kako vidimo on ne odstupa od svojih zacrtanih ciljeva i slijedi jednu radikalnu reformatorsku strategiju koju je započeo snažnije sprovoditi i zastupati ivan pavao II koji je po meni sa nekim potezima i izjavama bio radikalniji od papa franja Znači ovdje se ne radi o iskakanju iz tračnica pape franja nego se radi o kontinuitetu jedne reformatorske orjentacije vatikana koja je trasirana smjernicama drugog vatikanskog koncila.

  Tako da je blaženi Alojzije stepinac na neki način i kolateralna žrtva tih “politika” ali i nespremnosti ili nesnalaženja dijela hrvatskog klera u razumijevanju i sprovođenju tih “politika” koje bi trebale u nekoj budućnosti(nitko ne zna kada?) dovesti do ponovnog ujedinjenja kršćana…Zvuči utopijski ali ti ciljevi su zadani drugim vatikanskim koncilom i u toj priči je stepinac kap u moru.

  To je sve važno znati da bi se razumjela ova priča oko procesa kanonizacije.Nemoguće je da papa franjo nije upućen u grijehe patrijaha irineja ali on je procijenio da mu on može biti kamenčić u cipeli i narušiti započete dobre odnose i razgovore sa moskskim patrijahom i ostalim poglavarima pravoslavne crkve prvenstveno tu mislim i na bartolomeja u Istambulu sa kojim je uspostavio sjajne odnose koji su sada iskreni i prijateljski sa definiranim zajedničkim ciljem ujedinjenja kršćana jer nije tajna da se bartolomej divi i ovome papi i vatikanu i ima puno samokritike na svoju crkvu,i on je tkz reformatorski patrijah koji je izložen velikim kritikama unutar pravoslavne crkve tako da su im pozicije tu jako slične.

 53. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolindina-kci-ide-studirati-na-harvard/2085177.aspx

  Da se moj komentar o kćeri predsjednice Kitarović ne protumači kao nekakav jal ili zloća,sjajno je da je ta mlada cura tako uspješna i treba joj od srca čestitati,ono čime je uvjetovan moj komentar je izjava predsjednice “da će joj drugi financirati vrhunsko obrazovanje a da će se ona vratiti sa tim znanjem u hrvatsku”,to ne treba ni predsjednici,ni njenoj kćeri niti nama a dali će se ta uspješna djevojka vratiti u rh to ne zna danas niti ona sama niti se to na bilo koji način može predvidjeti a po mojoj laičkoj procjeni puno prije neće nego hoće i ne treba na slučaju svoje kćeri ići politički poentirati i uvjeravati nas da joj se kćer sigurno vraća nakon studija u rh jer takve izjave samo štete predsjednici jer su neuvjerljive.

  Ali svejedno treba podržati uspjeh jedne mlade djevojke koja sigurno ove rezultate nije postigla jer joj je mama predsjednica jer je to u americi nemoguće…njeni rezultati na tim testovima su rezultat njenog ogromnog truda i rada.Za svaku pohvalu.

  • Hrvatska predsjednica kao gimnazijalka još pod željeznom komunističkom zavjesom prije 1990. kada je Jugoslavija već ekonomski bila slomljena srednju školu završila u USA. Tada je teror Jugoslavije nad ljudskim i građanski pravima bio na izdisaju, a jedini stup vlasti bila je partijska komunistička vojska poznata JNA koju suHrvati financiraliu milijardama Usa dolara. Šef te vojske živio je u Opatiji u velebnoj vili u materijalnom obilju poput sultana od Bruneja. Suce na sudovima i direktora banaka postavljala je partija, danasnji SDP je njihov juridički i mentalno duhovni, a manji dio te partije je danas u HDZu, te su lokalno i gdjegdje vrlo utjecajni.
   Očito se kod Katarine radi o dobroj genetici i o vrijednoj obitelji. Kolinda GK je prva predsjednica države koja nije bila članica komunističke partije niti potječe iz takve obitelji, nego iz vrijedne primorske poduzetničko seljačke uvijek prohrvatski orjentirane katoličke obitelji.

   • Sve to stoji što vi govorite,nemap pojma koliko je tko prohrvatski bio orjentiran ali ako je tako kako vi kažete a otac su joj i stric bili partizani,stric kasnije i pukovnik jna koji je živio u beogradu.Ja ne poznam njenu obitelj da bi sa takvom sigurnošću kao vi mogao pričati o njihovoj prohrvatskoj orjentaciji a glupo mi je tvrditi nešto što ne znam ali znam za činjenice da su joj otac i stric bili partizani,pa eto ako vi tvrdite da su bili prohrvatski orjentirani potvrđujete samo i moje teze da je masu partizana bilo prohrvatski orjentirano,ja čak ne mislim da su povijesno zagovaratelji austrije ili jugoslavije nužno bili antihrvatski orjentirani,nego su ljudi moguće razmišljali da će hrvatska u sklopu tih zajednica najbolje ostvariti svoje nacionalne interese i težnje u određenim povijesnim trenucima sukladno realnim procjenama što je moguće a što nije pa ako je netko bio i u zabludi to ne znači da je antihrvat kao što smo moguće mi danas u zabludi što smo glasali za ulazak hrvatske u eu pa ako što pođe po krivome ovi što nisu glasali za ulazak mogu nas prozvati izdajnicima i antihrvatima?Tako da te prizemne priče o našoj povijesti i priča o hrvatima i antihrvatima koja je započela sa frankovcima je čobanska priča za malu djecu,to je tipično komunistički;ako nisi sa nama i ne misliš kao i mi odmah si neprijatelj države i antihrvat,antikatolik i tko zna što još anti.
    To je razina pećinskih ljudi,nisam na toj razini,sory,kriva adresa…

    • Sory ne otac nego kolindin djed je bio partizan i ranjen je u ratu,krivo sam napisao otac…

    • Velebit vidite i plenkovićev djed je bio partizan,sve sama loza partizana,jbg ja sam hendikepiran moj služio austrijsku vojsku,ne smijem se time nigdje pohvaliti,jer opet služio tuđinu kao ustaše i još rat izgubio?Jbg taka im bila služba?Partizani dobili i domovinski rat,gdje se god okreneš ili generali partizani ili unuci partizana?A i ti partizani su rasli kao kvasac kao i hrvatski branitelji,negdje krajem 1943 bilo ih je cca 120-130 tisuća a “nabujali” do 45te na 800 tisuća ali na ukupnom jugo prostoru,i opet su male bebe za hrvatske branitelje kojih je sada na popisu 530 tisuća?Da ih je 91 bilo 5% na linijama nebi jna i četnici probili nigdje ni metar linije a kamoli okupirali cca 1/3 rh?A da su partizani imali 800 tisuća boraca došli bi do pekinga…Tko bi ih u šumi nahranio 800 tisuća?Nije na čitavom balkanu postojalo tada toliko kazana za grah im skuhati?Zato je bilo mirovina kao i danas?

    • Sada ću vam reći i tajnu koju vi ne znate?Zašto je trebalo napumpati popis branitelja na 530tis,tu su oni stavili i čistačice i službenike ministarstava,i one koje su dan mobilizirali da iskrcavaju kamione hrane,i saborske zastupnike,sve su oni u to utrpali,tko je i dan nešto brljao u ratu?
     Ali sve to ima svoj razlog?Znamo da ima cca 75tis braniteljskih mirovina i ako bi se popis sveo na realnih cca 150-200 tis ljudi bi lako skužili da je “svaki drugi ranjen ili prolupao” pa bi se pitali jeli to moguće?A ovako 15% to je prihvatljivo?E da ne bi ti “naše” zajebao?Hoćeš malo morgen?

 54. https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/bruna-esih-oplela-po-pupovcu-i-brutalno-spustila-plenkovicu-pogledajte-sto-im-je-porucila-1313386/

  Vjerojatno bruna esih misli da su se npr dalmatinski ljudi trebali boriti 41 ZA talijansko njemačku okupaciju I da im još pomognu na Lenjingradu i ostalim okupacijama drugih zemalja i zahvale što su ih “oslobodili”?Sve je moguće prodati hrvatskom narodu?Ovo prkosi zdravoj pameti i svim zakonima gravitacije?I ona bez problema to plasira u javnost,bez imalo srama za ono što izgovara?
  Ovo je skoro pa nemoguće?Bez pardona?J SE NJOJ?Ovo je cirkus?Ne znaš bili se smijao ili plakao još naziva dalmatinske ljude partizane da su oni kvislinzi ili naivci?Šou?

  • Pokušavam vidjeti koje ovo ime veze s Valamarom ili HT-om.

   Efekti na Valamar i HT ovoga su čini mi se sasvim zanemarivi. Možda tek malo posredno djeluje na način da njihovo cirkusanje rastjeruje ljude iz zemlje čime se turizam ograničava sa strane ponude (u smislu nedostatka radne snage za određni volumen poslovanja za kojega bi možda bilo potražnje) što ima negativne posljedice po prihode Valamara ali i HT-a zbog manje gostujućih korisnika u mreži.

 55. Mislim da valamar jako dobro radi,to je sada jako ozbiljna firma koja ništa ne prepušta slučaju pa ni nedostatak radne snage,oni puno rade na tome,surađuju sa školama,davaju stipendije i naravno dovode i radnike iz vana ali nude svima jednu motivaciju,mogućnost školovanja i napredka i mislim da to rade jako jako dobro…Turizam je isto postao dinamičan,zahtjeva prilagodbu kao i osluškivanje što radi konkurencija,pravodobne reakcije na tržištima i mislim koliko imam info da valamar ima sve ljudske potencijale koji znaju odgovoriti na sve izazove,to su moje informacije…

 56. Koji SPAM, pa ovo je prestrašno…sve manje
  dolazim na ovaj portal nažalost….svi ostali komentari
  se izgube u ovoj šumi komentara o ustašama i partizanima…
  ovo stvarno više nema smisla……uopće nema moderiranja
  postova, već sve vrste komentara prolaze koje nemaju veze
  sa temama u naslovu…

  Možda da se ovaj portal preimenuje u Antunov blog 1941&1991&2021…

    • Eh, da mi je netko prije 5-10 godina rekao da će i ovaj blog biti mjesto rasprave o ustašama, partizanima i 41…..
     U TEMI o HT-u i Valamaru, Valamar se spominje 26x, ustaš 96x, partizan 92x,(CTRL+F) ALO!?!?!
     Nakon svih upozorenja i dalje se gura ova tema gdje joj nije mjesto. Ja ove komentare ni ne čitam,jer me ne zanimaju kao i još nekolicinu ljudi koje poznajem, ne znam za ostale,ali mislim da ni njih previše ne zanima i da im predstavlja SPAM.
     Znate što se desilo Pernaru kad se nije držao teme i nije slušao upozorenja? Mislim da bi bilo dobro da Bakić primjeni Brkićev model 🙂

    • To vam je isto kao da imate meteor koji prijeti zemlji a vi kažete “nećemo o meteorima”,vi i ne shvaćate da se danas i u uredu angele merkl raspravlja o ustašama i partizanima jer su nas čobani ufurali u tu priču…Moguće vi to ne kužite i ne treba vam zamjerati…

    • Da vam objasnim,mi smo shvatili da smo neuk i zaostao narod,i da je jedino za što se neuki,frustrirani,teškog djetinstva i odrastanja mogu uhvatiti su ustaše i partizani jer su im beskičmenjaci političari nametnuli te teme i od njih napravili ljude “koji razumiju sve”,neukost i dugogodišnje zatupljivanje naroda je dovelo priču 2019 godine do ustaša i partizana,da im to uzmete njihov život potpuno gubi smisao…ti ljudi da izgube priču o ustašama i partizanima,velikim i malim hrvatima katolicima i ateistima,izgubili bi svaki smisao svoga postojanja,njima je to jedini kisik u svijetu koji oni uopće ne razumiju niti se u njemu snalaze i dobro osjećaju…Mi smo u kružnom toku…

   • Testiram može li se desničaru išta dokazati argumentima,shvatio sam da tu pomoći nema,to je religija,znao sam to i prije ali sam mislio da je ovaj malo “mekši”sory na opširnosti…

 57. Osobno bih htio samo čitati postove u ružičastom, i da smo svi ako ne vučići sa wallstreeta, barem investitori u nekoj normalnom uređenju tipo Švedska, Njemacka…ali tu smo gdje smo. I ovo i ovakvi postovi samo su rezultat gdje živimo i koliko smo u nerjesenoj prošlosti. Bar nema guranja pod tepih. I Antun i Velebit se malo ispucaju pa lakse zaspe. Dobro je samo da će sve nestati kad nas jednom asimiliraju neki veći igrači, alieni, kinezi. Ostaviti će nam rezervat kao pravim amerikancima. Možda.
  Evo hepi hepu hepi sam sa rezultatima i poslovanjem Valamara, htio bi da je dug manji a da nepotrebne troškove pretoče u malo deblju dividendicu. Toliko od mene i hvala.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.