Uncategorized

Neoliberalizam, socijalizam i vjera


+ Iduća Vlada će biti neoliberalna
+ Još jedan razlog zbog kojeg je možda otišla Martina Dalić

1. ‘Neo’ je opet na naslovnicama medija, iako i dalje bez ikakvog razumijevanja: HDZ NAPAO DALIĆ ‘Ona je neoliberal, želi rezove i otpuštanja, a otišla je kako bi naškodila Kolindi’.

Shizofrenija je potpuna čim pogledate drugi današnji naslov Hrvati su od Švicaraca siromašniji 20 puta, a 10 puta bogatiji od Srba.

A ako postoji uzor ‘neoliberalizma’ u Europi, to je Švicarska. A opet, notorno je, dok su naši političari još biračima obećavali kolače (sad su to ipak samo obećanja da neće biti gladni), glavno je bilo: ‘Bit ćemo kao Švicarska’.

Uz Švicarsku, modeli neoliberalizma su nordijske zemlje, opet uzor bar jednom našem političaru — MILANOVIĆ IZVOZNICIMA: ‘Vlada je izabrala nordijski, a ne bizantinski put!

Kako smo došli dotle da iako je Švicarski status mokri san svakog političara, da se istovremeno raji prijeti švicarskim društvenim uređenjem? I kako smo došli do toga da se i vlast i opozicija populitičkti dodvoravaju biračima na ovaj način, kad će ionako svaka iduća Vlada u svojoj suštini biti neoliberalna – pitajte Grke i Talijane (‘raja’ ovdje nije zamišljeno kao uvreda narodu, nego opis načina kako naši političari komuniciraju s narodom).

Srbija je dugo bila dio Bizanta, a opet — naši političari u praksi sve rade da budemo sličniji Srbiji nego Nordijskim zemljama. Je li Vam to jasno?!

Istovremeno, nužne promjene se nazivaju ‘rezovima’ jer se time postiže veći učinak plašenja. Ali čak da su i rezovi: zamislite da ste jako bolesni, treba vam operacija. Jeste li za rezove ili za sporo umiranje? Hrvatsko društvo se, međutim, za sada odlučilo za sporo umiranje. No, ovdje usporedba s liječenjem prestaje – jer pravo liječenje često na koncu omogućava potpun oporavak pacijenta, a nedostajanje reformi u društvu ima trajne posljedice: propušten ekonomski rast tokom mnogo godina, negativni sentiment i iseljavanje najboljih.

2. Pomoć nam ovdje može pružiti The Unacknowledged Success of Neoliberalism (via Davor Huić, čiji zid vrijedi pratiti ako vas zanima današnje društvo).

Ovo je zaista odličan članak koji vrijedi pročitati u cjelosti! Tko slabije razumije engleski (kapitalistički) Google radi dobro, prijevod na Hrvatski.

VAŽNO:
– Uočite razliku u terminologiju, u SAD imamo endemsku upotrebu riječi ‘liberal’, što su ondje oni koji su u Europi ‘socijaldemokrati’. Primjerice, Krugman je ‘liberal’; u Europi se pak pod liberal misli ‘klasični’ ili ‘neo’ liberal.
– NO, druga važna stvar: i skoro svi američki liberali/socijaldemokrati su u ekonomskim stvarima daleko ‘desnije’ od svih NAŠIH političkih stranaka
– Iako imamo tu terminološku zbrku kod ‘liberal’, značenje riječi ‘neoliberal’ je svuda isto, osim u zemljama zagađenima trash-marskističko-lenjinističkom terminologijom poput naše, gje se primjerice tržišna ekonomija naziva ‘neoliberalnim kapitalizmom’ pri čemu se ‘podrazumijeva’ da je to ne jedna, nego dvije ‘uvrede’ (iako je istina skroz suprotna).

First, to understand what neoliberalism it, we need to start with the term “liberal.” The best way to make sense of liberalism, in all its permutations, is to assume that liberals are people with constantly evolving policy views but relatively stable utilitarian values. In the late 18th and early 19th centuries, idealistic utilitarian reformers, aka “classical liberals,” believed that free-market capitalism was the best way to improve human welfare. Views shifted over the course of the 19th century, as capitalism was increasingly associated, whether accurately or not, with overly-powerful corporations and increasing inequality. After the Great Depression, many liberals saw laissez-faire not just as unfair, but also as dysfunctional. In the United States, self-described “liberals” moved toward somewhat more socialist policy views.

Modern liberalism (or social democracy outside the United States) reached its peak between the 1930s and 1970s. … However, there was no significant reduction in government spending: In most countries, the government’s share of GDP has been fairly stable in recent decades.

The neoliberal revolution combines the free markets of classical liberalism with the income transfers of modern liberalism [napomena NB: ovdje se misli ‘liberalism’ u američkom smislu, tj. ono što ovdje nazivamo ‘socijaldemokracijom]. …

3. Ovdje dolazimo do zanimljive stvari, a to je upotreba riječi. Mnogi kod nas govore istim riječnikom kao i u svijetu, ali misle nešto drugo. Tako, kad kažu da su ‘lijevo’, pa čak i citiraju Krugmana, ne misle isto kao ljudi na Zapadu. Naime, dok je npr. Krugman snažno tržišno orijentirani socijaldemokrat, ovi NAŠI su u stvari marksisti-lenjinisti. Itd.

4. Kako ćup ide na vodu samo dok se ne razbije, a svijeća gori dok ima voska, tako i socijalistička iluzija traje samo dok ima tuđih para, nema sumnje da će iduća Vlada raditi po načelu ‘sila boga ne pita’ (nema više tuđih para, pa se moramo početi ponašati racionalno).

I to neovisno o VJERI.

O čemu se tu radi? Naši ‘ljevičari’ se često definiraju kao oni koji su ‘protiv’ katoličke matice, tj. većine (a kako u tradiciji komunizma ateizam ide s komunizmom, to su obično i ekonomski ‘ljevičari’). Pa istovremeno omalovažavaju vjernike ‘jer kako netko može vjerovati u nešto što nije dokazano’. No, koliko znam, NEpostojanje boga još nitko nije dokazao (iako ga ateisti i agnostici smatraju potpuno nevjerojatnim). Međutim, socijalizam (kao ga zamišljaju mnogi NAŠI) je isto tako konceptualno nevjerojatan, a u praksi dokazano neuspješan. Ipak, mnogi su za njega. To pokazuje snagu vjere!

Ipak, treba biti pošten i reći da nisu svi takvi. Mnogi jahači državnih jasli naprosto spajaju ugodno s korisnim, to su praktični tipovi (odatle i sada puno povika za što više ‘državne potrošnje’ kao ‘spas’ od ‘krize’).

5. Kako će, dakle, neminovno iduća Vlada biti neoliberalna, jasno je da će se HDZ kad-ako dođe na vlast početi racionalno ponašati. Tj. ideje koje Martina Dalić zagovara će biti prihvaćene odmah, ili ako Vlada bude opet socijalistička, nakon njenog brzog pada (jer smo potrošili sav tuđi novac).

Opet, tko ne vjeruje, neka pogleda članak u današnjem VL o IFO koji savjetuje HDZ, a iz njega posebno ovo:

ifo hdz

Zašto onda gđa. Dalić odlazi upravo sada? Možda je odgovor u koaliciji HDZ-HSLS i u mogućnosti da glavni čovjek za gospodarstvo ne bude netko iz HDZ, nego Josip Budimir iz HSLS.

S druge strane, u slučaju iznenadnog kriznog udara (na svjetskim tržištima ili gubitka povjerenja samo za Hrvatsku), moguć je i scenarij ‘hrvatskog Montija’. A to bi mogao biti netko baš poput Martine Dalić (ili Velimira Šonje ili Borisa Vujčića …).

6. Ako vas ovo sve zbunjuje, niste jedini. Evo i ja sam se zeznuo. Moj genijalni projekt izgradnje aviona nažalot neće nikad ugledati svjetlo dana, jer iako se ekonomski gledano sviđa anti-neo-liberalima, problem je u chemtrailsima.

A kolika je indoktrinacija nasilnom vjerom bila kod nas, pokazuje čak i moj primjer. Indoktrinacija je često nesvjesna. Tako sam i ja nedavno ponosno izjavio da smo na Matematičkom fakultetu imali TIPSS ili ONO i DSZ, a ja ponosan da mi je to bila jedina trojka. Ali ne! Upravo sam konzultirao indeks. Pred sam kraj Juge, studenti matematike su imali Osnove marskizma – 2 (dva) semestra (dobar 3), Osnove ONO i DSZ – 4 (četiri) semestra (odličan i vrlo dobar), te Socijalizam i samoupravljanje – 2 (dva) semestra (vrlo dobar). Ovi su mi svi opako kvarili prosjek, a ja se jadan čak toga i ne sjećam, nego mislio da sam imao samo jedan takav predmet?

Kao što znamo, ovo su ipak ključna znanja za studente matematike. Srećom, ne postoji ‘marksistička’ matematika, kao što postoji marskistička ‘ekonomija’ koja još prvladava u nekim našim krugovima (uočite raspored navodnika 🙂 ).

7. Budući da ‘tržišta kapitala’ dolaze u RH u veliku modu, naime čini se izvjesnim da će Vlada upravo na domaćem tržištu kapitala plasirati obveznice-‘domoljubnice’, a kako su se i sama dionička tržišta probudila (vidite jučerašnji post Eclectica, 5 i pol godina kasnije), mislim da je pravo vrijeme da ovaj blog napusti gornju domenu – vidimo se uskoro na novoj – ako ne dobijete obavijest o novim postovima neko vrijeme – to je zato. Pa nas potražite na eclectica.hr.

Kategorije:Uncategorized

159 replies »

 1. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/133197-otkrivamo-pravu-pozadinu-odlaska-martine-dalic-iz-hdz-a-gospoda-odlazi-na-mjesto-savjetnice-predsjedniku-republike.html

  Nenade sada bi hdz mogao ojačati profesor jakovčević tako da oni izostanak dalićke neće ni osjetiti dok ne dođu na vlast a pomalo mi je čudna ova priča da će dalićka ići predsjedniku Josipoviću?Ne znam što da tamo radi nego da “neoliberalno” rastjera pola zaposlenika i savjetnika na pantovčaku?A Josipović je ionako rekao da je liberalni koncept u hrvata mrtav.

  Ali pustimo sada sve te ludosti,znamo već odavna sa kime imamo posla ali potpuno je nevjerojatno da se ovih dana plasiraju teze “da je dalićka bešćutna prema socijali” a navodno su ovi jahači državnih jaslica naročito osjetljivi prema istoj toj socijali.Rezultat njihove navodne osjetljivosti jako nam je poznat naročito kada prolazimo kraj kontejnera za smeće.
  Još malo pa će se u hrvatskoj plasirati teze kako su Castro i Kim-jong-un jako socijalno osjetljivi i brižni prema svome narodu a angela merkl je bešćutna-neoliberalna?Evo mene jako brine da ove NAŠE “socijalno osjetljive” ne izda srce kao kim-jong-ila “od silne brige za narod”

  http://www.jutarnji.hr/sjeverna-koreja-se-oprostila-od-kim-jong-ila–nakon–velikog–i–dragog–dobili-su–vrhovnog-vodu-/996594/

  A ne bešćutna dalić?Ovakve mi trebamo “da se žrtvuju za narod”,sa istim ekonomskim programima koji su satrali gospodarstvo bivše države do temelja…U hrvatskoj je sada u modi teorija da mi u stvari trebamo kapitalizam ali gdje će temelj društva biti državno vlasništvo,to vam ga se zove “zakamuflirani socijalizam”,ne bu nas j neki tamo bjelosvjetski razbojnici,ako će isporučivati golfove 5-ice na đemtido,dobro su došli,ako neće neka dime odakle su došli….A fino ćemo građanima dati autoceste u koncesiju,prodati im “domoljubne obveznice” samo bi ja tražio od svih političara na vlasti da garantiraju sa deset godina zatvora i svojom imovinom da će narod dobiti ono što će mu oni obećati-da će navodno dobiti.Da nebi građani opet završili na rasprodaji u Varteksu?

  • Gornji link ne bih uzeo kao relevantan izvor. Vidimo da ih je Dalićkin odlazak pogodio puno više nego su spremni priznati, pa tuku iz najteže artiljerije da bi ju diskreditirali i difamirali. Prije nekog vremena sam se ovdje pitao što Dalićka još uopće radi u HDZ-u. Sada bih se mogao praviti pametan i likovati kak’ sam bio u pravu. 🙂

   • Baš ono kao kad te kao još nezrelog klinca (a tako nekako se ponašaju i neki istaknuti… čak bih rekao političari općenito, neovisno o stranci) dobar komad napuca pa se trudiš sam sebe uvjeriti kako ti zapravo uopće nije valjala. Baš su papci.

 2. A što se tiče programa hdz-a oni idu uzeti vlast na “das ist das leben-daj da te zajebem”,tako to ide na ovim prostorima a onda će se čuditi kako im narod neće dati ni 100 dana mira?Obećati će “socijalno-tržišno” a onda će biti kuku lele,nismo mi znali itd,itd…Mogli bi gledati reprizu kukuriku koalicije?
  Nije bitno narod suočiti sa istinom i svim posljedicama statusa quo nego je bitno uzeti vlast “pa ćemo onda vidjeti što ćemo i kako ćemo”,igra isti film samo se glumci mijenjaju,dok se ne probudimo okrvavljene glave…

  • Ma znamo što znači ‘agnostik’. On postojanje boga smatra nevjerojatnim (=zato ne vjeruje u njega), ali ako mu se ukaže, povjerovat će, ne odbacuje tu mogućnost, je li tako? a mnogi među onima koji se tako nazivaju su ateisti koji misle da je ‘društveno poželjnije’ nazvati se ‘agnostikom’.

 3. Kao što sam odavno rekla, sve te odrednice o lijevom i desnom ništa ne znače ako se ne precizira u kojoj osi (društvenoj ili ekonomskoj), a u Hrvatskoj ne da ne postoje dvije dimenzije, nema ni jedne dimenzije nego nekakve dvije točke u svemiru za koje bi dobra heuristika bila “čiji je stari bija ustaša, a čiji partizan”. Sad imamo i treću točku koja je valjda “protiv pedera”, kakve ekonomske agende, kakvo gospodarstvo.
  Inače, baš sam u svom zadnjem postu na blogu pisala o nedavnim švedskim izborima (a i tim zanimljivostima lijevi-desni-pederi-katolici -> http://lablette.wordpress.com/2014/06/28/dvocijevke-masoni-hdz-i-hss/), ali zanimljivo je i osvrnuti se na izlazak na izbore. U Švedskoj redovito glasa 85% i više ljudi, ne samo za parlament nego i za županijske i općinske izbore! Čak je iza EU pola izašlo na izbore. Nevažećih listića imaju oko 0,03%, kod nas nevažeći listići prelaze izborne pragove? Ne samo da ljudi ne razumiju za što glasaju, važnost glasanja, nego su još i uvjereni kako su strašno dovitljivi kad glasaju za Tita, Tuđmana, Franju Josipa, Severinu, nacrtaju penise i vulve i slično? Kao, eto, nacrtao sam penis, eto, sad sam im pokazao? Mislim da, kao što je SFRJ nakon rata imala silne tečajeve opismenjavanja, tako je i RH nakon rata trebala imati tečajeve bivanja građaninom demokratske države… Ovako imamo narod koji ne zna zvati inspekciju (građevinsku, sanitarnu, školsku, bilo koju), ali zna pisati ljute komentare na Vladinom Fejsbuku i crtati penise.

 4. Inače obavezno poslušajte govor Milanovića danas u saboru pa ćete shvatiti da on misli da bi racionalizacija i reforma javnog sektora donjela još više nezaposlenih u zemlji,pa nam je išao objasniti kako su oni svjesno izabrali kornijeve korake,drugim riječima reforma javne uprave je nečiji hir a ne sredstvo da se konačno pokrene gospodarstvo i upošljavaju novi ljudi.Tipičan samouvjereni nadobudni socijalista koji ne zna ni što govori niti o čemu govori a što je najgore od svega optužuje ga se da je on liberal?
  Nije on ništa nego jedna velika štetočina za ovu zemlju,četri izgubljene godine,na tisuće raseljenih mladih ljudi,gomilanje dugova koje će nam vraćati i unuci,redovi pred zavodima za zapošljavanje,elementarno nerazumijevanje svijeta i okolnosti u kojima hrvatska živi…Njemu i njegovima se nigdje i ne žuri?Imaju i pravo kada imaju nas idiote koji ih takve trpimo?Ma zamislite oni nisu išli u reforme javne uprave da nebi bilo još više nezaposlenih?To je već zona van zdrave pameti?Još nas uvjerava da nisu reforme garancija da će se sutra gospodarstvo pokrenuti?Jeli mu to šapnula milanka opačić ili zlatko komadina?Što je najgore opet uspoređuje hrvatsku sa zemljama eurozone?Totalno pogubljen čovjek.

 5. http://www.tportal.hr/gadgeterija/tehnologija/351878/I-Samsung-odustaje-od-prodaje-prijenosnika-u-EU.html

  E sada se ti prilagođavaj sa ovakvim NAŠIM politikama svijetu u kojem živimo?Dok oni donesu zakon o tkz. strateškim investicijama ovi se povuku i vrate šest puta na neko tržište ali barem znaju gdje nisu konkurentni a gdje jesu?Jadan bože što smo uopće izlazili iz socijalizma,mi smo danas kao invalid koji leži bespomoćan u magli na autoputu?Kada sam danas saslušao Milanovića a jučer Reinera i ekipu iz hdz-a muka mi je vjerujte mi?

 6. Iz današnjeg govora Milanovića vidi se da on uopće nema ambiciju da hrvatska sutra ima rast od 4-5% jer su njega vjerojatno uvjerili da je to nemoguće a uz ovakve kozmetičke reforme ne može hrvatska za 10 godina dostignuti rast od 4-5% samo ćemo sve više tonuti i zaostajati.Što je najgore kada biraš između milanovića i karamarka vuče te na milanovića jer karamarko tek ne zna sastaviti tri rečenice,totalno smješan političar.Bojim se da ćemo odmah po izborima početi razgovarati o tehničkoj vladi i hrvatskom montiju jer ni sdp ni hdz nemaju niti političku volju niti im lideri imaju snagu da mogu nametnuti članstvu nužnost sprovođenja stotina reformi u strankama a kamoli da ih realiziraju na nivou države…Danas Milanović mrtav hladan kaže da je lokalna uprava “sitniš -10% javnog novca” i da se općine i županije ne mogu srezati nego da je problem kompetencija?Nije naravno rekao što je vlada učinila po tom pitanju kompetencije,koja su to zakonska rješenja i inicijative koje su poduzeli za možebitni konsenzus?Defakto po Milanoviću u ovoj zemlji mi ništa sami ne možemo nego ćemo kada otiđemo u tri p.m. to raditi po diktatu kao i grci.Taj čovjek uopće ne razumije svu kompleksnost i opstrukcije razvoju slobodnog tržišta-kapitalizma u hrvatskom društvu,ne shvaća da su te silne lokalne zajednice opstrukcije bilo kakvom razvoju hrvatske,one u biti čak opstruiraju jedne druge sa nivoa županija prema gradovima i obrnuto i što ih je više to je plodnije tlo za uhljebe i korupciju i što su manje nepotizam je sve veći i preljeva se na sva lokalna poduzeća,bojim se da imamo jako opasnog premijera na vlasti a još opasnijeg opozicijskog lidera kao alternativu,taj po meni tek ništa ne razumije….i tu je Milanović jedino danas bio u pravu kada je rekao da što više karamarko govori u saboru to on-Milanović politički profitira…U biti danas nam je Milanović poručio da nije tako loše kako se to nama čini?Klasika na hrvatski način!

  • evo i nekoliko činjenica o birokratskom “sitnišu” zvanom lokalna samouprava. Do 1997.godine općina Zadar na čijem teritoriju danas obitavaju Općina Vir, Privlaka, Nin, Vrsi, Ražanac, Starigrad-Paklenica, Posedarje, Poličnik, Zemunik Donji, Galovac, Škabrnja, Sukošan, Bibinje, Kukljica, Kali, Preko,Sali i naravno GRAD ZADAR. Dakle danas “samo” 18 lokalnih samouprava naravno sa mnoštvo profesionalaca a bez volontera.
   i naš Milanović kaže da je to sitniš.

 7. http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/351947/Nek-ode-sve-kvragu-Potpisujem-za-ovaj-referendum-Zeljke-Markic.html?utm_source=nasl_vijesti&utm_medium=klik_vijesti&utm_campaign=Track_nasl_vijesti

  Što je najgore znam masu ljudi koji mole boga da sve ode kvragu i da konačno udarimo od dno i jako slično razmišljaju kao autor ovog teksta.Neki samo imaju porive-želje da ganjaju političare po ulicama a drugo misle da ćemo tek tada doći pameti po diktatu iz vana i da ćemo se tako zauvijek riješiti hdz-a i sdp-a?Ja se samo bojim da su nam sdp i hdz toliko zatucali mozak da mi više za drugo i ne znamo,nije nam prihvatljivo?

 8. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/352030/Josipovicu-ustani-protiv-fosilnih-goriva.html

  A sjetite se što sam pisao neki dan?Koja će ovdje biti frka na relaciji josipović-hrast?Josipović lobira kod exon mobilea da dođu u hrvatsku tražiti naftu a kada simpatizerima hrasta-velikoj većini spomenete exon mobile ,shell i nato njima se diže kosa na glavi.Holy je izgleda to polako shvatila i sada prijeti da ga hrast neće podržati.Vidjeti ćete kako će Josipović slatkorječivo reći da je on za eko i najveće eko standarde?Za naftu se naravno neće izjasniti?Nevjerojatno da je holy sve ovo znala jer se predsjednik našao sa naftašima u americi i još se time hvalio.Ima biti da je došlo do raskola u orahu?Kada je moja prijateljica simpatizerka oraha vidjela Josipovića sa holy smrklo joj se a vjerujem da tako razmišljaju i 50% članova oraha jer oni se protive bilo kakvoj eksplataciji nafte u jadranu,30% ih je protiv lng terminala na krku zbog balastnih voda i mogućih nesreća?
  Holy uopće nije svijesna koja su očekivanja njenih simpatizera i potencijalnih birača?Kada ta stranka pukne iznutra zvoniti će do Pekinga.Sa njima će bilo tko teško moći koalirati,osim što će ih Josipović uglađeno preveslati a onda će čitav gnjev krenuti na holy…Tu vidiš iz aviona što će se dogoditi.
  Jedina stabilna vlada moći će nažalost biti koalicija sdp i hdz ili da instaliramo tehničku vladu?Počela frka hrast-Josipović,već oni šalju ultimatume?

 9. Ja sam ta dva kandidata odavno prekrižio i ne razumijem zašto ljudi razmišljaju ili jedan ili drugi ili pak protiv koga glasati? I jedan i drugi su nekompetenti ne samo voditi državu nego što je najgore birati suradnike oko sebe. Bilo bi dobro recimo da Prgomet izađe iz HDZ-a (vjerujem da će ga se Karamarko htjeti riješiti) i da se stvori novi HDZ sa njime, Dalićkom, Kosoricom te povuče Kitarovićku i još neke kompetentne i stručne ljude jer u ovakvom formatu bilo tko došao od njih na vlast slijedi nam MMF..

 10. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/351919/Milanovic-pred-Saborom-o-stanju-nacije-uzivo.html

  “bešćutnost nije hrabrost”,ne moj Milanoviću bešćutnost je ono kako danas žive nezaposleni,raseljeni ali umirovljenici kojima ste ukrali 4 godine života jer vašima se nigdje i ne žuri, njima je ukraden dio života,,to jest i besćutnost i hrabrost…Samo neki ljudi su jako ograničeni svojim socijalističkim okularom sa vječne pozicije državnih jaslica pa to nikada i ne mogu skužiti,takvi obično idu sa faksa u političku stranku a onda se poslovi lagano otvaraju,kada se njima svane ovima u privatnom sektoru se smrkne,jedni na posao a drugi na zavod za zapošljavanje,to su u hrvatskoj spojene posude,to je bešćutnost i hrabrost…

 11. http://www.24sata.hr/politika/na-pantovcaku-se-rucak-placa-20-kuna-a-jedna-kava-80-lipa-385471

  Oni su sebi odredili cijene hrane kao da su studenti u menzi?A govore nam o bešćutnosti i hrabrosti?Gdje su na Pantovčaku našli ovu cijenu čaja od 0,80 lipa?Jesu li im to ekonomski savjetnici radili kalkulaciju cijene čaja?Otiđite vi u market pa pokušajte sami sebi napraviti takav ručak za 18-20 kuna po glavi,to ne može ni david coperfield?Jadni siromasi?Da nebi potrošili?Sve veeeliki “tržišni socijaldemokrati”?To njima rođenjem pripada zato nisu bešćutni?

 12. http://www.24sata.hr/politika/cacic-o-zeljki-markic-ne-laje-pas-radi-sela-nego-radi-sebe-385775

  Ako HNS I Vrdoljak budu “rješavali” inu kao petrokemiju,gredelj i duro đaković nafrkali su i hrvati i Mađari.Taj Vrdoljak čega se god uhvatio raspalo se kao kula od karata,njegov resor je najgori resor u vladi a to nije lako postići a ove demagogije i populizam koji širi već 2 godine u svezi ine samo govori koliko je kao ministar nesposoban jer ina je prevelika priča da bi se sa njom razgovaralo na nivou kafanske priče tipa “ne damo inu” ili tipa “stožer za obranu” jer znamo kako je to završilo u petrokemiji…
  Ozbiljna država bi već tu priču o strategiji i budućnosti razvoja ine davno rješila ali to ne može kafanski ministar koji nas već 2 godine j u mozak da on ne da inu?A hrvatska vlast u svojim rukama ima masu “argumenata-instrumenata” sa kojim može jako brzo uvjeriti većinske dioničare ine da im se ne isplati mak na konac sa suverenom državom,samo se to ne radi kroz novine i na nivou kafane kao što to radi vrdoljak već dvije godine.To od gada više ne možeš slušati jer je to postala prostitucija a vrdoljak ispada narodni heroj koji nas navodno brani a gdje su njegovi stali na “branik” tu trava više nije narasla…

 13. Moj pick ide prema Čačiću i ekipi, a ako mu se Bandić pridruži onda je pokupio i desnicu sa sobom(koja ironija, čovjek koji je čitav život radio u CK sada miože biti desnica) i možda čak ima šanse na izborima. Ja to gledam ovako:i HDZ i SDP nemaju muda za fajt sa sindikatima tako da za misleći dio biračkog puka između njih nema razlike jer nemaju snage za reforme. Čačić već naveliko priča o tome kako Vlada ne valja, i kako ga nije bilo u politici za ovog mandata, a neke početne projekte poput Petrokemije su mu stopirali, slobodno može tvrditi da on ima rezultate iza sebe(iz Račanove Vlade) i može otvoriti prostor za neki drugačiji, nazovimo ga neoliberalni put u politici.
  Sada kada je Dalićka “vruća roba”, mogao bi kapitalizirati na nesposobnosti najvećih stranaka i oformiti neku stranku sa stručnim ljudima. Iako, ne fasciniraju me ni njegove ni Dalićkine reference. Kad bi barem Tedeschi htjeo u politiku, a ne njegov prijatelj 🙂

 14. Koliko je američki liberalizam koji bi trebao biti sličan europskoj socijaldemokraciji neusporediv sa hrvatskim socijaldemokratima (i svim ostalim ljevičarima uključivo HDZ-ovcima) govori i činjenica da tamo kompaniju Apple često svrstavaju u to političko opredjeljenje (sva ta njihova silna ekologija koju prakticiraju, snažno proklamiraje ljudskih i manjinskih prava, različitosti, multi-kulti itd).

  Najgenijalnije je bilo kad su na predstavljanju novih proizvoda prije dva tjedna rekli kako su se druge kompanije pokušavajući stvoriti mobile payment rješenje fokusirale na self-interest za razliku od njih koji se fokusiraju na user experience. Kod nas su ljudi to doživjeli ili tipično hrvatski “profit je zlo” (i to Apple kao misli isto) ili su krepavali od smijeha kao “možeš misliti, što muljaaaaju!”. Pogriješili su i jedni i drugi! Niti Apple misli da je profit (self-interest) nešto loše, niti muljaju. Zaista se nisu “fokusirali” na to, jer oni znaju kao to ide, taj profit nije način rada nego posljedica. Foksirajući se na stvoriti što veću vrijednost korisnicima nužno dobivaju profit kao nagradu i to jako dobro znaju i to itekako vole. Svatko želi dobiti zasluženu potvrdu vrijednosti svoga rada. Kompaniji je to ova zadnja linija u računu dobiti i gubitka koja se zove profit.

  Ovo je proizvod američke “ljevičarske” kompanije, nije im dosta što im platiš za iPhone/Apple Watch, nego žele pomoću njih biti i dio svake druge vaše novčane transakacije:

 15. Možete vi dovesti i ekipu nobelovaca kada su vukšići,milanovići,lesari, i josipovići,karamarki uvjerili ljude da će se hrvatska oporaviti na kombinaciji i jare i pare…Što bi narod vjerovao nekom recimo lovrinčeviću koji ih upozorava već godinama da smo naj.bali i što bi išli njemu u operacionu salu pod nož ako im svi ovi tvrde da imaju antibiotike i andole i da ne brinu ništa?Jeli shvaćate da su nam oni zatukli mozak na nivo neandertalaca i da sada mi samo hoćemo čuti samo ono što nam oni godinama svi i govore i obećavaju,mi postajemo ovisnici o populizmu i lažima.Sa jedne strane “struka” iz socijalizma a sa druge strane socijalistički političari,takvih je trenutno u saboru i u vladi 99,9%…A ovi novi pretendenti njih napadaju da su oni neoliberalni političari?To je začarani krug pakla i siromaštva,iz toga nema jednostavnog izlaza osim ako nam se dogodi državnik sa autoritetom da nam saspe istinu u lice?A ja vam toga ne vidim ni blizu politike a kamoli u njoj?Pa zato Milanović gleda danas prema karamarku i kaže;mi ne možemo ukinuti niti jednu općinu a kamoli županiju?Pa vam je jasno sa kakvim političarima mi imamo posla?Danska može?A hrvatska ne može?Danska može sa 280 općina doći na 98 i sa 13 okruga doći na 5?
  Neka hrvatska ima 129 gradova i 429 općina,milanović i karamarko kažu da to nije bitno a važno je za izbore?To čak nije ni pitanje love nego zdrave pameti a ako mi netko objasni čemu služe tolike županije u hrvatskoj dati ću mu nobelovu nagradu?20 županija?Još malo pa ćemo na 100 stanovnika imati jednu općinu,grad ili županiju.Nama dođe premijer i kaže mi tu ne možemo ništa?Možemo li totalno depolitizirati sva javna i državna poduzeća i ljude dovoditi javnim natječajem na svoje pozicije?Opet ne možemo kao da obilujemo kadrovima u strankama,sve nobelovci?Možemo li profesionalizirati javnu i lokalnu upravu u najvažnijim resorimaŠto mi to možemo?Izgleda ništa?Možemo samo poginuti sa takvim luđacima!

 16. Hrvatska je kao pješćani sat, vrijeme curi s socijalizma na kapitalizam,
  samo je pitanje da li će vremena biti ili će da vrijeme stane i sve bude bespotrebno. Da li ti političari imaju pameti to neznam. Više od ičega se bojim HDZ-a i onoga HSP AS. Dobivamo policijsku državu onda.
  Neznam da li ima nade da se sve što prije pokrene. Ili ćemo tresnuti svi na zemlju zajedno.

 17. Mislim da svi grijesite odmah u prvom koraku: Precjenjujete prosjecnog Hrvata. Naime, za prosjecnog Hrvata, komunizam/socijalizam je zavrsio kad smo pobijedili komunjare Srbe u ratu. I to bas tim rijecima.
  Ono sto je za njega komunizam/socijalizam jest: 1. Zabrana pjevanja 2. Zlocini 45′ 3. Protivnik u domovinskom ratu. Tako da je njemu tesko ili nemoguce shvatiti da kad govorite o socijalizmu govorite o mentalitetu i prije svega o ekonomiji.
  Stoga mi je zao sto svi nismo imali izvrstan (5) iz marksizma, jer bi barem znali da marksizam i dalje vlada. Odnosno vjerojatno bi se i njega i partija rijesili odmah u startu.

  • Točno tako, otprilike ste pogodili većinu razlogaOBIČNIH građana. Isti takvi obični, neuki, zatucani( bez uvrede, jer se čovjek HVALI da nikad jednu knjigu procitao nije) građan(i) pita za domoljubnice, tj. državne obveznice, i naporan je jer ne razumije zašto sam zahračkao to, a a SVI govore da je TO prilika

   • A dok sam dobrohotno predlagao investiranje u dionice i fondove, isti ti građani su mi pokazvali nekretnine i novčanice od 500 €,sprdajući se mojim FINANCIJSKIM PIRAMIDAMA . Pa neka im bude što si žele.

 18. Ovo što se trenutno događa u hrvatskoj politici i društvu već ulazi u sferu totalnog kaosa,ovo je već tragikomedija,tu se više ne zna ni tko pije a tko plaća.
  Vjerujte mi to će vam se dogoditi u svakom poslu u koji ulaze ljudi koji veze nemaju o čemu se radi i odakle i sa kime i u čemu da učine reforme.Milanović je jučer rekao najveću istinu “mi ne možemo činiti ono u što ne vjerujemo”,u toj rečenici je sve rekao o sebi i svojoj stranci.Pa jeli shvaćate da oni danas i ne mogu sprovesti niti jednu reformu jer će ih sindikati zakočiti na referendumu,oni uopće nisu stvorili zakonodavni okvir u kojem mogu sprovesti reforme,to je bratušek na sugestiju ek odmah shvatila i promjenila zakon o referendumu a NAŠI još to nisu skužili?Njima su ruke vezane.Sindikati se rugaju sa njima koliko su nesposobni.A vjerujte mi da ovi što se nude kao alternativa su još gori od njih.Pa onda zamislite kakvi su ti?Jeste li čuli u saboru od ekipe koja sjedi u klupama dvije pametne rečenice o gospodarstvu osim od šukera i dalićke.Sada imaju ekonomski tim gdje im je jedan stručnjak za povezivanje šolte i ugljana sa tunelima,drugi je tvrdio da co vrijedi “2-3 milijarde eura”,koliko kažeš a treći neki dan uspoređuje dugove najrazvijenijih zemalja eurozone sa hrvatskom(to i Milanović radi non-stop) a pročitao sam negdje i da je podržavao bagurin projekt “spašavanja hrvatske”,kada nam takvi napišu ekonomski program ne treba vam razmišljati što će biti jer-ZNA SE…Ako se u međuvremenu ne dogodi potres na političkoj sceni hrvatske od zemlje neće ostati kamen na kamenu…Jer mi smo već odavna upali u zonu kolektivnog ludila,ovo sve više sliči na monty python.Sada im je najveća fora da moramo povećati potrošnju?Čega?Njemačkih automobila i appleovih mobitela?Čim javni sektor počme trošiti navodno će privatni sektor odmah proraditi?Evo ja predlažem da napravimo jedno veliko zaduženje vani,uposlimo sve nezaposlene u javno i državno i to ne za velike plaće,da moraju i da neće
  sve potrošiti i eto “spašeni smo”

  Kakve veze osobna potrošnja hrvata ima sa investicijama u turizmu,nekoj kooperantskoj industriji prikopčanoj na velike sustave iz Europe itd?Može li mi netko objasniti dali je NAŠA potrošnja razlog da mi tih investicija jednostavno nemamo a turistički potencijal nam je rekao bi neograničen?
  Ne znam jesmo li u 25 godina napravili 3 nova hotela jer lakše i skuplje je investitorima napraviti hotel na marsu nego u hrvatskoj,mi vojne objekte i postojeće hotelske socijalističke turističke objekte nismo u stanju staviti u funkciju a kamoli da napravimo što novo?Kakve veze ima lng terminal na krku sa osobnom potrošnjom hrvata?

  Gospodo omogućite slobodno tržište-kapitalizam u hrvata sa jasnim jednostavnim utvrđenim pravilima igre i neće vam više trebati nikakve strategije.Ne mogu ga uvesti oni koji, kako kaže Milanović, ne vjeruju u to i mi se tu vrtimo u začaranom krugu,svima puna usta investicija i slobodnog tržišta a već na vratima od općine portir pokaže investitoru “koliko je dobro došao”,o porezima i vojski uhljeba koja se tim novcima treba financirati suvišno je trošiti riječi.
  Kada čujem od Milanovića da je u hrvatskoj porez manji nego u razvijenim zemljama eu meni se povraća,to je isti nivo kao kada dragutin lesar kaže kolika je cijena radne snage u njemačkoj a kolika je u hrvatskoj.Neće nas nikada uspoređivati sa mađarskom,slovačkom ili baltičkim zemljama ili nedao bog srbijom,albanijom,rumunjskom nego udare odmah po švicarskoj ili njemačkoj.Kažem vam kolektivno ludilo,tu se ne zna više ni tko pije a tko plaća…

 19. http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/352037/Moze-li-HDZ-kopirati-njemacki-model.html

  Evo malo o socijalno-tržišnoj ekonomiji,mi ćemo to naravno tumačiti da smo do sada imali američki sustav a ne socijalistički koji je bio sve a samo ne slobodno tržište.Tu smo majstori.Mi smo u stanju ljude uvjeriti da je miš ustvari slon.Mi govorimo o ulozi države u njemačkoj u brizi za najugroženije skupine u društvu pa odmah mislimo da je to socijalizam a u biti njemački sustav je totalno liberalni sustav gdje naravno država vodi brigu o najugroženijim skupinama u društvu.Da su kojim slučajem u hrvatskoj izražene tolike socijalne razlike kao u njemačkoj mi bi izvršili kolektivni harikiri.A imao sam priliku slušati prijatelja koji je doživjeo saobraćajnu nesreću a radi u njemačkoj i onda mi je pričao kakve razlike u tretmanu imaju oni koji plaćaju više za socijalno osiguranje a kakav oni koji plaćaju manje,on je srećom bio privatni poduzetnik koji je godinama plaćao dopunska sva moguća osiguranja pa je imao u bolnici na rehabilitaciji apartman i bio je sam u njemu a da to nije plaćao imao bi puno lošiji smještaj i tretman kao pacijent.Jeli i to “socijalno tržišno”????
  U njemačkoj gospodo draga imate brutalan zdravstveni sustav u kojem ste čak visinom plaće osuđeni na državno osiguranje a oni koji imaju veća primanja idu na privatna osiguranja koja nude puno veće usluge i širinu usluge nego to nudi državno osiguranje.Postoji osiguranje koje vam omogućava smještaj u jednokrevetnoj sobi a državno pokriva četvokrevetne sobe?To bi ja pitao Reinera?Jeli on mislio na takav “socijalno tržišni” model?
  Uzeli bi oni samo ono što im odgovara a optužili dalićku da je neoliberalna a da je žena samo spomenula dio onoga što važi u njemačkoj proglasili bi je neoliberalnim fašistom.Tu se moglo vidjeti da hdz brka državnu socijalnu politiku sa tržištem i razvojem businesa jer ja se ne sjećam da je dalićka ikada zastupala tkz. neoliberalne ideje,zastupala je logiku slobodnog tržišta bez čijeg razvoja nema ni državne socijalne politike.By the way njemački zdravstveni sustav je jedan od najefikasnijih u svijetu ali 85% Nijemaca nije zadovoljno jer svake godine moraju plaćati dodatne naknade za svoje medicinske usluge a po jednoj anketi 2005 godine 15% Nijemaca nije dobilo liječnički tretman zbog visine troškova?Ali NAŠI desni komunisti iz hdz-a uvjeriti će nas da je u njemačkoj “socijalizam ali tržišni” a više puta izgovorena laž postane istina.Znate li koliko je Nijemaca po tim anketama nezadovoljno svojim zdrastvenim sustavom?Točno 85% a Amerikanaca 74%,britanaca 66%…Toliko o “socijalno-tržišnoj” njemačkoj sa kojom će nas hdz vjerojatno u izborima j u mozak poluistinama.Njemačka je brutalni kapitalizam gdje naravno kao u čitavoj eu sukladno svojim financijskim mogućnostima država skrbi za najugroženije skupine u društvu.U gologuzoj hrvatskoj mi još malo nećemo imati lijekova u bolnicama a kamoli da skrbimo o svim građanima i pratimo medicinska dostignuća svijeta i nabavljamo njihove lijekove a bojim se da ćemo zbog poplave populizma na kraju ići na operacije mesarima jer čisto sumnjam da će nam ova mlada izuzetno kvalitetna liječnička top garnitura ostati raditi komplicirane kirurške zahvate za 8000-9000 tis kuna plaće u hrvatskoj..Bez da “legaliziramo” mito bojim se da ih nećemo zadržati pa taman se u hdz-u pozivali na “socijalno-tržišno” a u sdp-u na “socijalističko-tržišno”

  • Meni je već sada žao ikoga tko mora imati posla s našim zdravstvenim sustavom. A najgore što je svima nekako u mentalitetu (to ima veze s odnosom prema bruto-neto plaći) da je zdravstvo besplatno i uopće nisu svjesni koliko zaposleni plaćaju svaki mjesec da bi primjerice za najobičniju kolecistektomiju bili podvrgnuti metodama i instrumentima iz početka 90-ih:
   -brijanje dlaka što je povezano s povećanom šansom infekcije
   -četiri reza, bez obzira što kažu da se ne reže (jer postoje trokari bez oštrice) iako postoje metode s 3, 2, pa čak i jednim “rezom” koji su vani usput i do dva puta manji da se smanji rizik od kile
   -ostavljanje drenaže što također povećava rizike od infekcije i kile, a zbog čega se u Hrvatskoj za takvu operaciju ostaje 2-4 dana u bolnici, dok u zapadnim zemljama primjerice Engleska, SAD, Indija, se takva operacija obavi ujutro da možeš popodne ići doma. A najgore je što taj ogroman rez (2 centimetra) naknadno ne zašiju.
   -onda ti kažu da se moraš pridržavati stroge žućne dijete pola ili godinu dana bez obzira što socijalni NHS (UK) kao i ostali zapadni zdravstveni sustavi smatraju da možeš već nakon par dana počet polagano uvoditi normalnu dijetu.
   I onda većina srednje-starih liječnika te brige odbace kao ono. Ne, ne možeš dobiti kilu jer se ne radi veliki rez nego laparoskopija, bez obzira što postoje stotine objavljenih istraživanja s apstraktima na pubmed koja istražuju baš učestalost takvih komplikacija.
   A to da možeš s 6 prosječnih izdvajanja za zdravstvo obaviti takvu operaciju u privatnoj klinici u Indiji s modernim metodama i instrumentima, smanjujući sve navedene rizike, to je isto valjda socijalno-tržišno. Sada nešto govore o tome da se omogući nadoplata za skuplje istovrsne lijekove, nešto kao vaučeri za škole. Da bar to uvode za ostatak zdravstva i mirovine. Ovaj zdravstveni sustav je u kombinaciji sa zatupljivanjem naroda takvo kupovanje socijalnog mira da je to strašno, i stvarno mi je žao pacijenata.

  • A mi isto imamo socijalno-tržišno zdravstvo u bolnicama da ako nemaš vezu, novac ili sreće ti si mrtav čovjek dok dobiješ termin za operaciju ili pregled. Sad sam se sjetio da se vrtila nedavno reklama na TV-u, ne sjećam se nažalost za što pa da mogu pronaći, ali uglavnom neki čovjek se želi unaprijed zahvaliti doktoru u bolnici odojkom ili čim već, a da na kraju vidiš da taj “doktor” ima na pozadini majice napisano “kuhinja” ili “kuhinjsko osoblje”. To podmićivanje je toliko čini mi se u našem mentalitetu da je to tako u reklami kao nešto što je normalno. Jedino drugo mjesto na TV-u gdje sam to vidio je u Sopranosima, dakle mafijaške ubojice se zahvale doktorima da ih prime ranije, ali čak i to su tamo privatni doktori, a ne državni kao ovdje koji ne smiju davati prednost pojedinim pacijentima tako.

 20. http://www.jutarnji.hr/hrast-sklopio-koaliciju-s-hdz-om–clanovi-predsjednistva—to-nije-istina–to-je-protuprirodno–/1222789/

  Kažem vam ovo je zona kolektivnog ludila i to podmakla faza.Pogledajte što se događa u hrvatskoj?Vukšić se svadio sa laburistima.Dalić sa hdz-om.U sdp-u pola ih i ne govore jedni sa drugima,komadina bježi iz istre kada vidi Milanovića,linić je isključen iz stranke,holy otišla,kolarićka rikala jedno godinu dana na milanovića.Hns se raspao skroz..U hrastu samo što se ne biju po ulicama.Orah uvjetuje podršku Josipoviću tako da se javno odrekne exona i eksplatacije nafte iz jadrana,neka je eksplatiraju i dalje talijani.
  Nevjerojatno je da je karamarko toliko slijep političar i da mu najmanje za pobjedu na predsjedničkim izborima sa kolindom odgovara da mu se sada pridruži hrast u koaliciju.Ali što se može kada on to i ne kuži.Bandić je od bivšeg komuniste postao ljubitelj željke markić.Domazet lošo od bivšeg oficira jna postao najveći antijugoslaven,zdravko tomac kao bivši komunista isto i veći je sada katolik i od pape?U hdz-u ekonomski program piše goran marić koji je u ljevičarskim stavovima naspram ekonomije preradikalan i za laburiste u najboljim danima populizma ali u hdz-u kažu da je “raznolikost njihovo bogatstvo”,samo mi još ne znamo koje stavove oni zastupaju osim što znamo da drže redovno ruku na srcu kada svira himna a što se tiče raznolikosti imaju stručnjaka po venezueli,kubi i sjevernoj koreji pa bi uz nijemce i druge mogli oformiti jedan respektabilan ekonomski tim kao stranka raznolikih uhljeba?Stručnjaci kažu da nam fali potrošnje?Kerum jedanput godišnje navrati u sabor “da vidi što mu frendovi rade”,natežemo se sa ćirilicom već dvije godine.Tu se više ne zna ni tko pije a tko plaća?Ti po ovome svemu vidiš da smo mi društvo u nedostatku ideja kako dalje krenuli u ludilo, društvene konflikte jer kao što je govorio zločinac Milošević “ako ne umemo da radimo umemo da se bijemo”
  Najnormalniji i u glavi najzdraviji čovjek trenutno u hrvatskoj po svemu izrečenom je general gotovina koji bi zbog odležanih 10 godina trebao biti naj-nenormalniji i svaki dan prozivati “udbaše i jogoslavene”?

 21. http://www.index.hr/vijesti/clanak/gradonacelnik-metkovica-dosta-je-jesam-te-poreza-evo-kako-bih-ja-srezao-drzavnu-upravu-/773525.aspx

  Više je u godinu dana naučio gradonačelnik metkovića koji je po struci psiholog nego svi ministri u vladi zajedno.Svaka čast čovjeku jer tim marionetama se ne može nikako drugačije nego ovakvim javnim pismima srušiti i zadnje zrno rejtinga kojeg imaju kod naroda.Jer to više nije ozbiljna vlada nego društvo za izrugivanje.Prvi potez mora biti kresanje polovice zastupnika,kresanje za 60% fikusa na Pantovčaku,treća stvar agencije a onda od vrha do dna imaš kredibilitet da diraš u druge a prvo sebi plaće 30% down do rasta BDP-a od 4%?Gori ionako od ovih koji su sada na vlast ne može doći.To je po meni čak i teoretski nemoguće pa taman Jandrokovića stavili za ministra financija?Bravo gradonačelniče metkovića jer ovo je više prevršilo svako zrno zdravog razuma,ovo je ruganje sa ljudima u hrvatskoj što ova vlada (ne)radi i vodi ovu zemlju u tri p.m.
  Ne mogu se sjetiti koju je riječ jučer upotrijebio željko lovrinčević u studiju 4 ali mislim da je rekao da se ova vlada ruga građanima hrvatske i da je ovo nemoguća situacija,sprdnja,to čak više nije tema za ozbiljne razgovore da mi sada raspravljamo što oni rade ili ne rade nego je ovo jedna kolektivna sprdnja da nas jučer premijer uvjerava sa dva levela rejtinga ispod smeća da nije tako loše kako se nama čini a ja više ne znam nikoga tko želi otvoriti ozbiljan privatni busines u hrvatskoj,male kokošarske poslove da ali 10 ljudi nitko više ne želi zaposliti od tih silnih paukovim mreža zakona,poreza,prikrivenih poreza i ostalog a sve u svrhu da jedan paralelan svijet može sebe iz toga beskonačno hraniti.Gospodo game is over.
  Taj film više nikada nećete gledati,novaca u kasi nećete imati sa mio fondovima ili bez njih jer ljudi vam sada iz despeta neće širiti poslovanje i otvarati nova radna mjesta koja će hraniti VAŠE političke uhljebe.To ne možete naučiti iz knjiga ali možete ako se spustite na ulicu među ljude izvan tog paralelnog svijeta…I oni koji mogu i imaju sredstva da otvaraju businese koriste vam danas naknade za nezaposlene,masu znam da to rade iz despeta prema ovakvoj politici vlade rh…Jedino što oni mogu čekati je godot ali ga sa ovakvom politikom neće dočekati.Još jedanput bravo gradonačelniku metkovića koji bolje kuži kako radi ekonomija ali tržišna ne dogovorna od mnogih profesora NAŠIH ekonomskih fakulteta,čovjek ih je u godinu dana prešišao…

 22. Ja još uvijek ne mogu vjerovati da je država bila izglasala ovakvu upotrebu dobiti iz 2013. g. za ACI. Nedavno su mirovinci tražili i dobili veću dividendu od Leda. Da je kojim slučajem Agrokor na skupštini izglasao da se iznos od 50% dobiti uplati na račun u korist Agrokora a ostalo u zadržanu dobit, mislim da bi to bilo na naslovnici svake novine i portala u zemlji, i da bi se Todorić ozbiljno mogao zabrinuti za svoju slobodu i imovinu.

 23. Petrov je odlično nazvao hrvatski porezni sustav “crnim humorom”,pa to je sprdnja sa elementarnom inteligencijom ljudi,paukova mreža zakona i pod zakona,poreza,prireza i skrivenih poreza,tri fakulteta računovodstva moraju imati da vode knjige a mali obrtnici moraju biti nobelovci sa srednjom i osnovnom školom da to sve shvate?Samo se nadopisuju zakoni na zakone,porezi na poreze,kada otiđeš u poreznu upravu jeza te uhvati, ja sam jedan dan digao čitavu poreznu da mi objasne što su to tri istovjetne nekretnine zbog kojih ako ih prodaš u 5 godina ulaziš u sustav poreza na dohodak,nastala čitava frka,svi na nogama i onda nakon 2 sata netko se sjetio da imaju naputci u obliku novele koje je izdalo tadašnje ministarstvo financija,naravno to je stalo neraspakirano,jbš i novelu i ministarstvo i tadašnjeg ministra šukera.Otvorimo novelu i sve unutra piše ali toliko je to kompliciran sustav da te jeza uhvati,prođe te volja za životom a kamoli ne za businesom.Ali kako da to shvate grčić,maras,milanović ili lalovac kada su im čitav život drugi vodili knjige,kada imaju svi zajedno 6 mjeseci poduzetničkog iskustva?Nema drugovi od povećanja potrošnje ništa,to se može dogoditi po inerciji ali time se neće riješiti NAŠE muke tantalove,bez operacije-zahvata možete se j.ti, i mi zajedno sa vama,hrvatska je u strahovitom problemu samo NAŠI još ne kuže ni 10%,reforma nije smanjenje troškova nego je cilj reformi potpuna promjena načina života i razmišljanja u hrvatskoj a to samo ide brutalnim mjerama a sredstva da se dođe do tog cilja su fiskalna i porezna politika,bez toga mi smo tako nagrabusili da toga još nismo ni svijesni,tu nema malih koraka jer su problemi pregolemi i jako duboki…Kada to shvate političari shvatiti će i narod,narod se mora pripremiti na reforme isto kao što je Petrov to napravio u metkoviću,i tamo rade živi ljudi ali su stisnuli zube jer bez da su to napravili poginuli bi tri puta gore ali je gradonačelnik sebe stavio prvog na minimalac,to nije populizam nego tako se to radi u siromašnim društvima i zemljama.Smanjite sebi plaće 50%,smanjite onim fikusima na Pantovčaku 50%,smanjite broj zastupnika i fikusa na Pantovčaku za 50%,agencije pa da vidite onda imate li podršku za reforme ili nemate?
  Naravno uhljebi to nikada neće učiniti jer im je na prvom mjestu svoj đep i politički interes…Neki dan je čičak iztjavio da hrvatska godišnje izdvaja za nevladine udruge 2,8 milijardi kuna,ja sam mislio da je to stavka od 600 mil kuna ali evo čičkove izjave;

  http://narod.hr/hrvatska/cicak-slavko-linic-mi-je-rekao-da-se-za-nevladine-udruge-godisnje-izdvaja-2-milijarde-800-milijuna-kuna/

  Pa ne može tu vojsku financirati ni saudijska arabija a vjerujte mi u hrvatskoj to ljudi više ne žele i oni koji mogu i htjeli bi širiti posao.Jednostavno neće zadespet i ako je što “psihološki” u hrvatskoj to je čista psihologija.Jednostavno ljudi kažu ma neću više i gotovo,ubacuju u drugu brzinu i čekaju i oni mirovinu a danas im obrte zatvaraju oni koji žele iskoristiti naknade za nezaposlene a otvaraju oni koji im zdime nepovratno 20 tis kuna a kada im istekne rok zatvoriti će obrt vratiti se na zavod i nastaviti raditi u zoni crne ekonomije.

 24. Ja zaista osjecam da nemam vise sto reci o Hrvatskoj. Sram me toga jer moglo bi se reci da sam defetist, pesimist, …..
  No zaista kolicina kolektivnog neznanja, neshvacanja svijeta, nebrige, lutanja, podsjeca na neki jedrenjak u Kolumbovo doba kojem je pukao jarbol nasred oceana pa ga vjetar nosi godinama daleko od bilo koje obale a posada luda i svakim danom sve ludja, opija se iz ocaja nekim “planovima, strategijama i kombinacijama” samo da nekako podnesu nepodnosljivu stvarnost. Sve samo da ne uzmu vesla u ruke dole u potpalublju i ne odveslaju do prve luke.

  Gledao sam jucer dokumentarac BBC-a o Becu na pocetku 20-tog stoljeca i u jednoj sceni novinar BBCa ulazi u jednu Becku zgradu jer ide intervjuirati jednu profesoricu knjizevnosti. Izvana fasada zgrade SAVRSENA, udje u haustor a on opituran i cist ko kod nas predsjednicki dvori – savrsenstvo. I mislim si ja kako to Austrijanci mogu imati tako savrseno odrzavane zgrade i haustore dok kod nas je sve zasarano i razbijeno? Ima li boljeg ogledala da vam pokaze stanje psihe ljudi koji zive u toj zgradi? Nema! Lekcija naucena.

  Mislim da Hrvatska nece nista nauciti dok ne padne na dno gdje joj je i mjesto, dok ne dozivi grcki scenarij. Moci cemo biti sretni ako i tada nesto naucimo i krenemo se mijenjati jer lako bi se moglo dogoditi da cemo prije za taj scenarij optuziti svjetske bankare, MMF i ostale belosvetske lesinare. Znate, za pokvareni zub lakse je optuziti proizvodjace cokolade nego sebe samog.

  Sto se zdravstva tice zar postoji ikoji idiot koji misli da ovdje vani svi bolesnici dobijaju isti tretman i da novci tu ne igraju nikakvu ulogu….te postoji li idiot koji UOPCE misli da bi to tako i trebalo biti??? Ne shvacam zasto bi svi trebali dobiti istu njegu. Pa naravno da Bill Gates moze i mora dobiti bolju njegu jer on ju ne DOBIJA negu ju KUPUJE, PLACA JU! Vise para – vise muzike. Ono sto je vazno je da najsiromasniji mogu dobiti osnovnu njegu, ne ostaviti ljude da crknu jer nemaju para. No kako i to treba platiti onda mora biti dovoljno onih koji to placaju za te siromasne a kada su svi siromasni onda se ravnoteza negativno mijenja.

  Mislim da je mentalna struktura Hrvata na svim razinama obrazovanja toliko duboko socijalisticka, dzabaleroska, neradnicka i sluganska da zaista ne vidim sto bi ju moglo promjeniti nego bankrot a sa njime lanac i batina u paketu. I od vrlo skolovanih ljudi u Hrvatskoj moguce je cuti uber socijalisticke gluposti da se pitate pa jesu li ikada ti ljudi bili vani igdje drugdje osim IKEA-a u Grazu i jesu li oni uopce svjesni da zive u 21. stoljecu, globalna ekonomija, tehnoloski razvoj, etc??????? Pa kako onda suditi obicne ljude po gradicima i selima. Mislim da je zapravo mentalno stanje ljudi na selima cak i bolje nego u gradovima. Na selu moras posijat, izorat, zagnojit, polit, navodnjavat, poznjet, osusit, spremit, napojit, timarit, prehranit…..pa svaki je seljak mali poduzetnik koji svaki dan ulaze u danas i u sutra.

  Anyway, kazem da nema kaj reci i odrapim pola ekrana. Dakle ovako to ide. HDZ osvaja vlast, ne napravi nista, 2016 bankrot i 2020-te imamo novu vladu i siromasna smo drzava ali na zdravim mentalnim temeljima i krecemo se u dobrom pravcu.

  Tko do tada prezivi spasen je. Kolateralnih zrtava biti ce puno. Sumski pozar spali gotovo sve ali stvori prostor necemu mladom da izraste.

  Nesto staro treba treba umrijeti da bi nesto mlado pocelo svoj zivot.

  Potrudite se da budete na strani mladog, novog, NEO ….jer staro ce umrijeti i nestati. Amen.

 25. Kako je zivot najbolji satiricar evo da vam i to potvrdim. Pricam sa nekim svojim prijateljima, zakletim ljevicarima i kazu mi da planiraju iseliti na zapad jer da ih ova drzava tretira ko stoku. LJEVICARI iseljavaju u neoliberalni kapitalizam zapadnih zemalja!!!!!!!!!!!!!!!

  Mislim da nema boljeg indikatora da ponestaje goriva pa se trazi novo tudje gorivo.

 26. Tri posta je previse ali bas si radim kapucino i padne mi na pamet misao da je danasnja Hrvatska u mnogim aspektima ekonomskog promisljanja cak i ispod komunisticke Jugoslavije. Ne mislim da je Juga bila ekonomski napredna i da nije to bio apsurdistan prve klase, dapace …i bas stoga je cudno da cak i takva Juga je u nekim segmentima bila modernija od Hrvatske 2014-te. Mislim da bi Nenad koji ima iskustvo zivota u Jugi kao i ja mogao o tome napisati krasan analiticki post, dok ja samo ovako nabadam.

  1. Ucio sam na satu marksizma kako je Juga jedno vrijeme bila prebirokratizirana pa je Tito ko Aca Makedonski “preseko” to pitanje tako sto je poslao 100.000 birokrata u proizvodnju.
  – zasto to ne bi mogla i Hrvatska danas? Pa makar ih poslala i na burzu.

  2. Juga je aktivno dogovarala projekte za svoje kompanije vani…nasi su gradjevinari radili vani velike projekte, brane, hidroelektrane, Sadamove bunkere, libijske rafinerije i nisu toliko cekali ko Milance danas da mana padne sa neba u obliku stranih investicija
  – moze li danas Hrvatska biti na nivou Juge u aktivnom trazenju poslova vani za nase kompanije? Trzista ima, kupaca ima. Afirka raste, Azija guta sve odreda, trzista su propulzivna.

  3. Industrijalizacija je Jugi bila vazna. Stranim kreditima ipak su se gradila industrijska postrojenja.
  – moze li Hrvatska danas jeftinim financiranjem pomoci proizvodjacima da se tehnloski osuvremene, nabave povoljno nove strojeve, itd??

  Siguran sam da ima ovakvih primjera jos. Nije ovo hvalospjev Jugi nego podsjetnik da smo mozda neke stvari cak i znali prije te da se podsjetimo tome. A da mozemo odvrtiti film unazad do Austro-Ugarske siguran sam da bi se prisjetili da smo znali jos puno vise toga.

  • Ovaj treći post je najbolji dokaz da je tri posta previše.
   Ne treba nama državni kapitalizam.
   Ne trebaju nam novi socijalistički eksperimenti.
   Ne treba nama državna industrija.
   Nama treba sloboda, slobodno poduzetništvo, mali porezi, slaba državna vlast i mali ali učinkovit državni aparat koji će biti servis građanima za zajedničke potrebe, a ne najveći gospodarski subjekt.

 27. Purger Dijaspora javite molim vas ovima vašima iz exon mobilea da se Josipović šalio za naftu u jadranu i da ubuduće mogu pregovarati samo sa holy…Imamo buduću premijerku!

 28. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/352146/Evo-sto-HDZ-nudi-Hrastu-podrzi-li-Kolindu-Grabar-Kitarovic.html?utm_source=nasl_vijesti&utm_medium=klik_vijesti&utm_campaign=Track_nasl_vijesti

  Nekome u hdz-u je jako stalo da kolinda izgubi izbore.Pa ako hrast podrži kolindu ona ne treba ni izlaziti na izbore jer ih unaprijed gubi.Pa to je valjda jasno svima osim karamarku.To je isto kao da Josipović traži podršku ante đapića a cilja na glasove centra i ljevice a kolinda će glasove desnice dobiti većinom i ovako i onako,isto kao Josipović ljevice ali će se voditi bitka za centar,sa javnom podrškom i koalicijom sa hrastom kolinda uopće ne treba ni izlaziti na izbore…Ubiti će se žena za ništa a sve je imala i još ima u svojim rukama ali svaki dan joj hdz odmaže u kampanji…Što ovim ljudima sve može pasti na pamet?

 29. http://www.politikaplus.com/novost/110505/jugo-vrh-sdp-a-gubi-povjerenje-biraca-huic-rast-orah-a-je-veci-problem-za-karamarka

  Davor huić misli isto što i ja a to je da ovaj današnji rejting oraha najviše škodi karamarku jedino što ja mislim da koristi hdz-u kao stranci jer njima je jedina šansa da opstanu kao stranka da ne uzmu vlast sljedeći mandat a da se rješe ove ekipe koja je danas u vrhu hdz-a i pretvore se konačno u modernu stranku desnog centra a ovaj rast oraha po mojim uvjerenjima i instinktima najviše je razočarenje za Josipovića ali i čitavu ljevicu u hrvatskoj jer je više nego očigledno da će holy i sdp uzeti sljedeći mandat a kako hdz vodi kitarovićkunu kampanju izgleda da će kitarovićka proći kao Milanović sa Sanaderom 2007 godine tj. izgubiti ono što se po svim naznakama nije smjelo izgubiti…Što ćemo imati?Eko-socijaliste na vlasti koji će već unaprijed biti vezanih ruka,josipovića na Pantovčaku i jačanje priča o udbašima i jugoslavenima.Jedino što ja mislim da holy i sdp neće moći odraditi mandat do kraja i da će se konačno u hrvatskoj uz posredstvo eu formirati tehnička vlada.A ako stvari krenu do protektorata tada će se pojaviti teorije da su udbaši smislili tajni plan kako da unište hrvatsku samostalnost i sve strjelice odapeti će ka Pantovčaku i Josipoviću…Tako da su Josipović i karamarko najveći gubitnici sa rastom oraha.Jedan će odletjeti sa političke scene gdje nikada nije trebao ni zalutati a drugi će od velikog djela naroda biti percipiran kao taj koji je sastavio plan za uništenje hrvatske i defakto izmislio holy,instalirao Radmana itd.Kažem vam hrvatska mašta je meni jako predvidljiva…Nama je skoro sve jedno tko će uzeti vlast kada su u kompletu svi podjednako loši…Jedino ja osobno navijam za koaliciju holy,lesar,
  picula ili komadina da vidimo junake na djelu a ako oni dođu na vlast hrvatski tkz. liberalni kapitalisti će samo razmišljati kako iznijeti lovu iz zemlje preko “eko” bankarskih transakcija a NAŠI eko socijalisti će odigrati dok sudac ne odsvira kraj a onda će ih njihovi razapinjati do života.Bojim se samo da su picula i komadina veliki lisci koji će gurnuti još jedanput milanovića u pakao vijetnama ovaj put u eko pakao sa mirelom holy i njenim leptirićima.Mislio sam da je možda moguća i velika koalicija ali to je sa brkićem i karamarkom i koliko vidimo sa hrastom to čista utopija,jednostavno birači sdp-a i hdz-a to Milanoviću i karamarku to neće dopustiti iako bi to bilo najbolje za hrvatsku…Da je ostala kosor ta solucija bi u ovom trenutku bila jako izvjesna jer bilo kakva koalicija sa holy je pogubna za bilo koga pa i za nju samu…

  http://www.24sata.hr/politika/orah-trebamo-se-okrenuti-rusiji-kini-indiji-j-koreji-378479

  Okrenuti će se njima mozak kada uzmu vlast,neće im više pasti na pamet vanjska politika koliko će se baviti unutrašnjom…Samo da još lesar prođe prag,šteta bi bilo da njega vlast mimoiđe?Nije zaslužio!

 30. http://www.24sata.hr/politika/holy-u-sljedecem-mandatu-ne-zelim-biti-predsjednica-vlade-385956

  A što moja holy vi želite?Predstaviti biračima bajku koja je nesprovediva i onda im reći “ne želim u sljedećem mandatu biti premijerka”
  Ali mi birači to želimo?Jedva vas čekamo,ja ne mogu dočekati dan da holy postane premijerka,sanjam taj dan?A ona nam poručuje “da ona to ne želi”,što onda j čovječanstvo u mozak i varaju ovaj narod?Oni bi “utjecali” na politiku ali nebi bili premijeri i predsjednici?I ja bi sastavljao sastav reprezentacije ali nebi bio trener?Ovo je već zona totalnog ludila?Mi nećemo imati svog kandidata za predsjednika?Mi ne želimo voditi vladu?Recite nam više što vi ustvari želite i koga vi j.b.te u mozak?Rugaju se sa narodom?Ma zamislite “ne želim biti predsjednica vlade”,pa tko za ovakve idiote može glasati,samo još veći idioti od njih jer ja jarko želim da oni koje ja zaokružim na listiću sutra vode vladu?A oni se rugaju sa nama i kažu da oni to ne žele a vrbuju nas da upravo njih zaokružimo?Podržavaju Josipovića,nemaju svoje kandidate za najviše dužnosti u vlasti a druga stranka po rejtingu u hrvatskoj?Jeli se vama čini da je ovo kao neki ludi i nestvarni san?Što je ovo?Dječji vrtić?Zamislite da je gradonačelnik Petrov u metkoviću rekao kada je izabran “da on to ne želi”,i da on jambu prepušta vlast?Žena se sprda sa čitavom zemljom a što se ona više sprda rejting joj raste.Ja sam siguran da ću zadespet njome dati glas i dobiti će ga od mase ljudi koji isto misle kao i ja;”ajde da vas vidimo eko održive,socijalno-tržišne”,pokažite nam konačno put u “spasenje”

  • Alene suludo je što budimir govori jer ako hdz nije do danas pripremio svoje članstvo i podružnice po terenu što ih čeka i neće više nikada a vi morate imati operativnu sposobnost po vertikali da sprovedete ono o čemu budimir priča.Pa vidjeli ste kakav je kuršlus nastao u sdp-u na relaciji komadina-holy-milanović,tu padaju sve vlade.Vučić u srbiji je to shvatio i govorio narodu puno gore stvari “da će sprovesti” da bi mogao sprovesti pola od toga.
   Ne može Reiner govoriti da su oni “socijalno-tržišni” a da je martina dalić proliberalna a budimir sutra govori nešto sasvim drugo?To su klasične obmane birača i holland je tim obmanama došao na vlast i uzeo francuzima pet godina.Unazadio ih za 10 godina i o tome se radi?Ne možeš na prevaru uzeti vlast i imati kredibilitet i podršku naroda za tako teške reforme kakve neminovno čekaju hrvatsku.To je utopija.Moraš reći da će biti puno gore nego što će biti po neke skupine u društvu da bi mogao sprovesti pola a upozoriti svoje političke konkurente da ćeš im zagorčavati život svaki dan i izvoditi narod na ulicu ukoliko uzmu vlast na prevaru,da ćeš im citirati svaki zarez i rečenicu koju su obećavali u izborima i to svakodnevno…To se zove politička odgovornost koju su NAŠI političari potpuno zaboravili.Ne vodiš kampanju da se takmičiš sa sdp-om,holy i laburistima tko će više sakriti nego vodiš kampanju da ogoliš njihov populizam.Kada ti holy kaže da su oni protiv liberalnog kapitalizma pitaš je što ne pokrene razdruživanje sa eu jer oni jesu liberalni kapitalizam i baštine taj sustav.Sada imamo u liku u djelu mirele holy sdp2,koji će opet obećavati bajke i još će nam se rugati “da oni ne žele vlast”,valjda im je onda namjera blokirati buduću vlast bez svoje vlastite volje da uzmu svoj dio odgovornosti u ruke.Pogrešno je bilo nadati se od sdp-a da će oni sprovesti bolne reforme kada ih nisu nigdje napisali u programu 21,i sam sam upao u tu zamku a jedino ispravno je bilo kada se vidjelo da je plan 21 čista prevara izaći na ulicu i srušiti vlast već nakon godinu dana da ne gubimo 4 godine.Da je hdz ozbiljna stranka ali oni to nisu oni bi nametnuli takva pravila igre u politici i ako ne osvoje vlast a vide da su drugi uzeli vlast na prevaru,onda kao respektabilna politička organizacija zagorčavaš im život na ulici i rušiš ih argumentima,citirajući svaki dan što su obećavali a što sprovode,tek kada u nas počmu padati vlade nakon godinu dana to će značiti da se nešto u ovoj zemlji mijenja,ovo je sprdanje sa ljudima i narodom…Oni se sa nama rugaju.

 31. Mi smo sada zemlja usporediva sa djetetom u odrastanju,znate imate dječju fazu odrastanja kada se djeca ne mogu pomiriti sa time da ono što zamisle ne mogu uraditi i tada djete od bjesa legne na pod i plače.Upravo to se danas nama događa.Po rastu rejtinga jučer lesara,danas mirele holy vi defakto vidite da NAŠE želje nisu usklađene sa realnim mogućnostima i svijetom koji nas okružuje.Ono što govore lesar i holy zvuči jako primamljivo prosječnom čovjeku i upravo je to ono što mi želimo,jedini je problem NAŠA sumnja dali oni to mogu realizirati,da mi kojim slučajem znamo da mogu danas bi rejting laburista i oraha bio na 90% i oni bi vladali sljedećih 50 godina.Jedini je problem realizacija,sa riječi na djela?Nismo mi bili za eu zbog ideje eu nego smo percipirali da će ulaskom u eu krenuti šleperi novca prema hrvatskoj i da ćemo preko noći prestati raditi za 4000 kuna plaće nego za 8-10 tis kuna.Čak mnogi od nas koji smo glasali za eu znali smo da su ta očekivanja nerealna ali nekako smo u podsvjesti računali da je “možda moguće” jer nada uvijek umire posljednja.Gdje smo danas?Na ledini suočeni sami sa sobom?Stvorili smo rigidno i zatucano društvo iz kojeg se ne mogu izroditi poduzetnički pothvati,barem ne u onoj mjeri koja je nama potrebna za bolji život i sada ležimo kao djete na podu,plačemo i mašemo rukama i nogama od bjesa,tražimo sad i odmah?A jedva dočekamo populiste koji nam svaki dan ponove “da mi ne želimo liberalni kapitalizam” Mi smo ustvari prevareni kao društvo jer nam nisu rekli da smo mi defakto ušli u klub najvećih liberalno-kapitalističkih država svijeta i tu ne mislim samo na eu nego i na nato.I sada se mi sa time nikako ne možemo pomiriti jer smatramo ta društva nepravednim,ne možemo obuzdati svoje osjećaje zavisti i iskreno vam kažem da bi nam kao takvima bilo bolje da smo ostali izolirana zemlja,dogovorne ekonomije koju danas zagovara 90% tkz. stručnjaka.
  Danas nas uvjeravaju da mi u ničemu ne možemo konkurirati na tržištu od pola milijarde ljudi,da je to čista utopija,da smo mi totalno nespremni itd,što je u biti i točno ali smo takvi samo i samo zato što ne želimo prihvatiti da se moramo mijenjati kao društvo,da se u međuvremenu svijet jako promijenio,da je ušikana i opijena Europa došla isto tako u probleme i da više nije garancija plasmana robe i usluga po svijetu da na njima piše “made in eu” Svaki put kada mi kažemo “da mi nismo za liberalni koncept” mi imamo jednu poduzetničku ideju manje,jedan level motiva manje a bez tog i takvog stimulativnog liberalnog kapitalizma nećemo imati ono što sanjamo a to je socijalna i uređena država.U hrvatskoj se danas nama nudi socijalna i uređena država ali bez liberalnog kapitalizma a to je već zona znanstvene fantastike ali kod nas to prolazi.Nikakva problem danas nebi imali radnici sisačke željezare,ili otpušteni u petrokemiji,gredelju ili Đuro Đakoviću da se u njihovim sredinama grade ili šire pogoni za nove tvornice.Problem je taj što smo mi NAŠIM djelovanjem,kako političkim i javnim ubili mogućnost razvoja kapitalizma u hrvata a samim time i šansu da nam se jedne tvornice zatvaraju a druge otvaraju a to vam je u biti liberalni kapitalizam nego se mi sada opet vraćamo na dogovornu ekonomiju gdje “sveznajući planeri” najbolje znaju što i gdje mi trebamo graditi i proizvoditi ali oni bi uvijek i u pravilu to radili, ne sa svojim,nego sa NAŠIM novcima.Pogledajte koliko “stručnjaka” imamo a onda zbrojite koliko ih se javilo da se oni kao privatni poduzetnici uhvate u koštac sa hrvatskim brodogradilištima,ne vjerujem da njihovi fantastični programi nebi prošli kod države ili kod banaka ili ek?Ali gdje su ti programi?Nismo ih vidjeli a svi znaju “kako bi trebalo”
  Nitko ne kaže da dogovorna ekonomija nije moguća,pa imamo je na kubi,venezueli,sj. koreji ali ona je nemoguća u europskoj uniji,za baštiniti takvu ekonomiju morate imati instrumente koji će vam omogućavati da odlučujete sami kolike će biti carine,kolike su kvote uvoza i izvoza,da na jedan način “naređujete” hrvatima što oni moraju kupovati i trošiti i koliko.

  E upravo to se nama danas prikriveno sugerira,čak i oni koji zastupaju takve stavove nisu ni svijesni da je to to.Ali to je čista utopija jer smo članica eu,
  zajednice naroda gdje se baštini liberalni kapitalizam od kojeg se mi ježimo?
  E sada se moramo odlučiti ostati dio te zajednice,pristati na totalno izmjenjena pravila igre i način života ili se vratiti na staro?Odluka je samo na nama i svaka je legitimna ako ima većinsku podršku birača?Tko nama brani sutra biti europska Venezuela “socijalno-tržišna”,pa naravno nitko na ovome svijetu?Ali ovo što danas radimo i zastupamo je najgora opcija po nas,to je čisti mazohizam,utopija u kojoj se mi nadamo da ćemo ovakvi postati konkurentni jer će nam “trust mozgova-stručnjaka” u socijalističkim odjelima “smisliti” proizvodnju u tekstilnoj industriji koja će raditi u tri smjene kolika će potražnja iz Europe biti…Ljudi takve stvari u liberalnom kapitalizmu ne rade u današnjem svijetu,tako se moglo razmišljati prije 70 godina a danas država samo stvara okvir,obrazovanje koje potiče pojedince u društvu da smisle proizvod kojim ćemo “zajebati” onoga u mađarskoj,italiji ili austriji?
  Doslovce “zajebati” jer ako hrvati plasiraju milijun čarapa u Europu zatvoriti će se tvornica čarapa u austriji,mađarskoj ili slovačkoj?Znam da je brutalno?
  Ali je tako i nikako drugačije.E to adolescenta netko mora naučiti i reći mu da je svijet takav kakav jest.Danas se i islamisti bore protiv takvog svijeta i iz njihove perspektive oni su sigurni da su u pravu ali voze i oni japanske automobile,ratuju sa ruskim ili američkim tenkovima,oklopnjacima i puškama,i oni su nešto morali negdje prodati da bi u zamjenu to negdje kupili…Takav je svijet!I više je vrijeme da počmemo izrugivati ljude koji populistički demagoški svaki dan nas j u mozak da “ova” vlada sprovodi liberalni koncept kapitalizma,da hrvatska mora ići drugim putem.To je izrugivanje sa elementarnom inteligencijom ljudi.Pa mi smo ušli u savez država liberalnog kapitalizma i unutar toga moramo postati konkurentna prosperitetna zemlja i takmičiti sa sa njihovim poduzetnicima “da ih zajebemo” da proizvedemo bolji proizvod i zatvorimo neku njihovu tvornicu ili im neki hotel stjeramo u bankrot,to jest liberalni kapitalizam a alternativa je dogovorna ekonomija.

  http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/komadina-liberalni-kapitalizam-vodi-u-propast-435528
  Jeli shvaćate koliko je to sve zajedno suludo?Jeli onda puno korektnije pitati komadine i njemu slične “koji k ste nas gurali u takvu zajednicu”,gdje je vaša politička odgovornost ako kažete “da taj koncept vodi u propast”
  Nagovarali ste nas da uđemo u koncept i zajednicu država “koje nas vode u propast”,pa to je za zatvor,gdje je tu odgovornost?Nema je?Oni i dalje šire populizam i demagogiju i na tome uredno jašu?Tako dočekaju mirovinu a vi se moji dragi j.b.te…Što nas budu više j sa liberalnim kapitalizmom nama će iz dana u dan biti sve gore i gore jer liberalni kapitalizam ne uspjeva na zatrovanoj zemlji.To zna student na prvoj godini psihologije.Neće niti jedan poduzetnik zaposliti 100 ljudi zato što voli ljude nego zato što ima ekonomsku računicu i voli sebe a sekretari partije zapošljavaju bez ekonomske računice ali isto i zato jer vole sebe.Njihovi motivi su slični samo jedni sa tuđim k gloginje mlate a jedni sa svojim i tu je bitna razlika.

  • Izvrstan tekst, baš jučer čitao!

   Evo poslastica za antuna ali i stvarno dobar uvid u mentalni sklop dijela nacije… imamo još puno posla u uklanjanju karijesa. Ali ako svi dobri odustanu, budale će pobijediti…

   https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10696393_10152705866993088_8698515324881741991_n.jpg?oh=915ef9e0f0ee2bc6ddbd2638bf67d33f&oe=54C17D81&__gda__=1422367700_d6819ca222f7dcd98c49bcafc40481af

   (sa walla Matije Babića)

  • Znate kada su stari ljudi gradili kuću onda se znalo da se familja mora debelo odricati i da se tada jako loše jelo,svi su bili na kazanu graha i ćušpajza,meso se nije moglo kupiti zbog odricanja za kuću,tek kada bi se kuća odradila profitirala bi čitava familja.To je Petrov poručio vladajućima a to su temelji ekonomije.
   U današnjih eu socijalističkih birokrata oni stvari postavljaju malo drugačije,oni kmetovima dižu poreze dok ih totalno ne razvale,što kmetovi manje proizvode oni to rješe tako da dignu još poreze i to je sa njihove strane legitimno dok kmetovi to trpe ali dolazi se uvijek do točke kada kmetovi iscrpljeni legnu na ledinu i kažu e mi više nećemo raditi jer smo ionako gladni i žedni,jednostavno se ne isplati…
   Međutim socijalistički birokrati nisu baš tako naivni kako mi mislimo,oni su uvjerili kmetove da je svako povećanje rente i njihova korist i da ih ne j oni sa rentom nego onaj nadzornik koji im dijeli alat na poljima,tako da kmetovi više ne krive birokrate “tkz. srednji sloj” nego poslovođu na poljima koji osmišljava posao i kulture koje se isplati saditi i obrađivati.
   Sjetite se linića ali i lesara?Nismo mi krivi nego nesposobni poduzetnici?
   To vam je ta priča?Sada su za sve krivi poduzetnici kao da se oni regrutiraju sa neke druge galaksije?U takvoj kolektivnoj histeriji vi ne možete razvijati liberalni kapitalizam jer je sve manje igrača koji su spremni izaći na takav užaren teren i igrati utakmicu,puno je lakše uhljebiti se u javno i državno i j majku kapitalističku nesposobnim poduzetnicima i udvarati se raji sa “socijalnom pravednošću i antiliberalizmom”,takva društva jednostavno gube kritičnu masu da razvijaju liberalni kapitalizam i to je ono o čemu ja ovdje uporno pišem,to je latinoamerički sindrom gdje se društvo više i ne bavi ničim nego svi samo i govore o “jednakosti i pravednosti” a to su vam onda igre bez granica,to je začarani krug pakla i siromaštva,počinjemo gledati druge a ne sebe,preslikajte to na zgradu koja ima 20 stanara gdje svatko proklinje i gleda druge?Znate li kada će se oni usuglasiti da zajednički obnove fasadu?Nikada a možda i kasnije?Jer onaj što vozi fića nikada neće htjeti raditi zajednički sa onim koji vozi Mercedesa?Rezultat?
   Propadaju svi?Prokišnjava na kraju i fićo i Mercedes?A sve zbog borbe za pravicu?

   • Napisao sam da je i danas 85% Nijemaca potpuno nezadovoljno svojim zdravstvenim sustavom koji se smatra iza danske najboljim u europi,u velikoj britaniji koja ima puno brutalniji sustav od njemačkog puno manje ljudi je nezadovoljno sa njihovim zdravstvenim sustavom cca 66%.
    Ovo je važno znati u borbi za “pravicu” a da mi imamo 50% zdravstvenog sustava kao njemačka tukli bi se n u g od sreće.To vam je priča o “sretnim” filipincima i “nesretnim” japancima i o Indexu sreće.
    Zar nebi bilo logično da japanci kažu ajmo kopirati filipince i biti sretni kao oni?E to japanci nisu uradili niti se tamo pojavljuju budale koje to sugeriraju a mi to radimo i budala je svaki dan sve više.To je razlika nas i japanaca…Zato oni imaju toyotu a mi vegetu i lesara.

 32. Ajmo još malo o mireli holy,pokušao sam razmišljati njenom glavom i došao do sljedećeg zaključka;ona je defakto iznenađena svojim rejtingom i sada se po meni preplašila i moli boga da ne uzme vlast u sljedećem mandatu jer ne želi odrađivati prljavi posao za koji zna da je čeka jer bi se to kosilo sa uvjerenjima njenih birača koji su u mireli holy vidjeli poštenu osobu,politički dosljednu i neiskvarenu,što ona vjerojatno u svojoj naivi,osobnosti i jest takva ali postavlja se pitanje dali je politički korektno davati biračima svoju opciju kao alternativu a pri tome moliti boga da se ne uzme vlast u ovako teškoj situaciji za hrvatsku.To je više nego licemjerno i politički nekorektno.
  To je poruka;neka netko drugi odradi prljavi posao,postavi zemlju na temelje održivog rasta a onda mi nastupamo sa “eko održivim razvojem”,sada mi nismo infrastrukturno spremni da preuzmemo vlast?Jeli to ruganje sa ljudima?Ja mislim da jest!Mirela holy je dostigla ovu popularnost na sukobu sa Milanovićem,na antinvesticijskim i antiliberalno kapitalističkim stavovima i imala je puno veći politički kredibilitet od lesara jer je dobila status žrtve koju je Milanović smijenio iz potpuno opravdanih razloga ali to se jako brzo zaboravilo zašto je holy smijenjena.Ona je postala NAŠA heroina i nada da će nas konačno izbaviti iz okova “liberalnog kapitalizma” i ponuditi nam drugačiji humaniji svijet?I to je sve legitimno i ok.Ali krajnije je bezobrazno i potcjenivački prema biračima danas kao druga politička snaga u zemlji u rapidnom usponu ne imati svog kandidata za predsjednika i poručivati narodu da nebi željela uzeti vlast u sljedećem mandatu,drugim riječima holy nam poručuje;nama odgovara rejting od 10% da možemo značajno utjecati na politiku a ne je samo operativno sprovoditi,nismo spremni.To je već faza totalne nezrelosti i pubertetskih maštarija?To je ruganje sa biračima a točno znam koji entuzijazam vlada među simpatizerima mirele holy,ljudi su konačno vidjeli osobu koja će im ponuditi društvo koje više neće biti liberalno kapitalističko i vjeruju da ona to može realizirati jer je dosljedna?

  Pa hajde da vidimo,sa riječi na djela?E tu već kočimo,nismo spremni?
  Pa što onda j ljude kada niste spremni?Josipović lobira kod exona da dođu bušiti naftu u jadranu a orah se tome protivi,i umjesto da istaknu svog kandidata koji će se tome javno protiviti jučer nas mirela holy uvjerava da je fascinirao govor predsjednika Josipovića u un-u i da je to bio “zeleni govor”,
  što ga ne pitaju da se javno izjasni jeli on za plomin na ugljen i za bušenje nafte u jadranu jer j se nama što je Josipović rekao u un-u,tamo se njega sluša kao laza u maškarima,obećao je nama Josipović i manji pdv,i pravednost i prosperitet pa smo dobili jedno veliko ništa.Jedino korektno što bi orah trebao napraviti da javno traži kao uvjet za podršku Josipoviću da kaže jeli za Plomin na ugljen i jeli za naftne bušotine u jadranu?
  Mirela holy nam jučer skreće temu sa tih pitanja i govori nam što je predsjednik govorio u un-u,mo’š misliti tamo možeš reći što te volja i kako te volja,koliko je tamo izrečeno govora o miru u svijetu a svijet je non stop u nekom ratu i sukobu i to rat vode isti ti koji nam iz un-a šalju poruke mira.

  Ajde da čujemo predsjednika,nagradno pitanje glasi;
  Predsjedniče dali ste vi za Plomin na ugljen i za exona ili nekoga drugoga sa platformama u NAŠEM jadranu?Ovako se potpuno čini da je mirela holy totalno nedosljedna osoba koja danas skreće pažnju svojih stranačkih kolega sa domaćih tema na globalne teme u un-u gdje se Josipovića i nas zajedno sa njime pita kao laza u maškarama?Perfidna i lukava manipulacija?
  “Zeleni govor”,jadna nam majka?

  • uporavo sam o tome i ja nekih pola sata razbijao glavu i slično zaključio
   činjenica je da ni u SDP nitko nije ulagao neke velike nade,bili su većini koji su glasali za njih samo alat za micanje HDZ-a….i sada kad nemaju više HDZ,rušit će i ovakav nesposoban SDP-uz pomoć ORAH-a…čija predsjednica moli sve živo da se to ne desi, jer se boji onoga u šta bi se trebala pretvoriti njena demagogija od stranke…koalicije ne želi ni sa HDZ-om,ni sa SDP-om-a ni sama ne želi…hoće li nju uskoro netko upitati što ona želi i kako to da ostvari
   Antune…što mislite o ovoj novoj Čačićevoj stranci u osnivanju?Ima li tu neke nade za neki napredak…i vidi li Holy možda u njima neku buduću koaliciju…iako mislim da su ono i Čačić imali zategnute odnose na početku Kukuriku mandata…ili politika ruši sve mostove iza sebe,pa i tako nešto bude moguće?

   • Jadni smo ti mi ako plačemo za čačićem ali ja danas ne vidim tko može nametnuti društvu program koji će nas izvući iz ovoga ludila,tu više ne igra jedna osoba to samo mogu organizacijski posložene stranke ako sdp ili hdz.Iz tih stranaka se mora izroditi lider a meni se to čini naučna fantastika jer kako se može izroditi lider sa naprednim prokapitalističkim idejama pokraj komadine ili milanke opačić.Kako se u hdz-u može izroditi lider kada su tamo svi NAŠI?Holy je tu jako u pravu kada kaže da se sdp i hdz u suštini ne razlikuju u gospodarskim programima jedino ona misli da su oni preliberalni a meni su takva razmišljanja o sdp-u i hdz-u za luđačku košulju ali problem ovog društva je što su mnogi novinari,razni vukšići,lesari uvjerili narod da je to tako,tako da vam ja ne vidim izlaz osim da nas nevolja prisili ali nevolja nosi puno žrtava i to neće biti dobro za hrvatsku,u biti hrvatsku uništavaju već 25 godina socijalistički populisti koji su zaludili narod i teško je sada izaći iz tog začaranog kruga,velike stranke morale bi iznjedriti državnika kojem se vjeruje i koji će konačno narodu moći sasuti istinu u lice ali hrvatska politika je toliko iskvarena i sebična da čisto sumnjam da su te stranke u stanju iznjedriti takve ljude.
    Nažalost nisam optimističan,jedan čovjek tu ne može ništa,operacija da pacijent preživi je jako složena i zahtjeva jedan širi tim jako odvažnih i stručnih ljudi prokapitalističke orjentacije jer u kapitalističkoj zajednici sa socijalizmom gineš sigurno,ne mogu francuzi preživjeti kao svjetska velesila a ovakvi mali kao mi,takve pregazi autobus a da nitko ni ne trepne,vozač se i ne okrene…

    • ma to za Čačića sam naveo samo kao neku poveznicu sa ORAH-om…pošto se sama Holy izjašnjava da ona neće sa HDZ/SDP…a neće ni sama…koja je onda uopće njezina uloga i cilj…po svemu mi je najrealnije da će proći identično ako Lesar

    • Saint,ma pustite holy to je priča za pubertetlije i one koji nikada neće odrasti…Nije valjda da vi holy shvaćate ozbiljno?Ne shvaća ona sama sebe ozbiljno zato i nema predsjedničkog kandidata i užasava se pomisli da nju može dopasti premijerska stolica.

    • Ma nisam ja za nikoga trenutno..ali mi nije jasno otkud potpora toliko ljudi za
     nekoga tko niti ima program,izbacuje članove iz stranke a tek su počeli djelovati..i onda na ovakve ankete gdje se kao vidi da ima potporu,ona otvoreno kaže da se boji da će ljude razočarat i odrekne se bilo kakve odgovornosti

    • Saint,zato što države ponekad dođu u zonu kolektivnog ludila i tu više nema ni razumnih niti logičnih postupaka i promišljanja.Nemojte se tome čuditi bepe grillo je sličan rejting imao u jednoj italiji.Imali smo mi jednu sličnu situaciju u prošlosti gdje je đapićev hsp skoro dostigao hdz,međutim ova priča je drugačija,mirela holy je produkt nevladinih antikapitalističkih udruga,jedne šira antikapitalističke i antinvesticijske fronte koja je bila jako aktivna u ovoj krizi naročito na javnoj tv a u konačnici i iva Josipovića kojemu je mirela holy veliki osigurač…Puno se toga njome poklopilo a najviše to što je navodno postala žrtva zorana Milanovića a Milanović je kod holy postupio jako principjelno i logično ali koga to u ovom društvu briga.Društvo je dobilo svoju antikapitalističku heroinu,to smo dugo čekali.
     Njena popularnost će trajati sve dok ne uzme vlast ili kada birači shvate da ona i ne želi vlast,tada će se suziti na nivo koji imaju zelene stranke u eu…

    • Sa tom gospodom nisam u doticaju-moje radno mjesto je malo dalje od njihovog šetališta,oni tu navraćaju samo za Novu godinu i kad nešto trebaju 🙂

     kapital se i dalje spaljuje kako je svima i poznato….svi lagano žive u lažnom spokojstvu…nešto ljudi je otišlo uz debele otpremnine…i onda da bi se “uštedilo” svima su bodovi PODIGNUTI-nekima duplo,nekima za pod nokat…
     uglavnom nitko uopće ne diskutira zadnjih dana o nekoj budućnosti ili mogućem raspletu(valjda je svima dobro)…što se mene tiče,ja bi da se više nešto riješi-taman i stečaj ili propast,pa da znam za dalje kuda i kako

  • A je li se sjećate Antune , ovo ljeto kad je sabor bio raspušten , zastupnici na godišnjem . a onda prilog na HTV-u kako Mirela Holly provodi dan u sabo ru, nešto radi, kako bi se gledateljima sugeriralo da dok zastupnici odmaraju ona predano radi za hrvatske građane .A što je najgore ,velik dio gledatelja je to popušilo

 33. http://www.jutarnji.hr/milanovic-se-zali-da-mu-je-tesko–zivot-politicara–a-posebno-predsjednika-vlade–je-pun-stresa–/1223137/

  Naravno užasan je to posao i Milanoviću sigurno nije ni malo lako a na licu mu se vidi da je jako stradao od stresa koji taj posao nosi.Ali put u pakao uvijek je popločen najboljim namjerama i ja uopće nikada nisam sumnjao u milanovićeve dobre namjere,meni se čak neki njegovi stavovi i ponekad,hrabrost i bahatost i sviđaju,njegov osnovni problem je što on nije dorastao trenutku u kojem se hrvatska nalazi,nije studiozno procjenio dubinu hrvatskih problema dok je bio opozicija i sukladno tome formirao program kukuriku koalicije a što je najvažnije formirao timove sposobne da mogu odgovoriti svim izazovima.Tu je on doživjeo totalni debakl,oni su uzeli vlast kao pijane pubertetlije koje su razmišljale ako su mogli sanader i kosor onda mi gori ne možemo biti,međutim nisu kužili da je Sanader uzeo vlast u trenutku jednog ekonomskog procvata u čitavoj europi i da je upravo njegova vlast stvorila invalida koji mora na tešku operaciju jer 20 je živio sa krivo sastavljenom nogom.Milanović je u biti tragičan lik čitave ove NAŠE priče i ako će on poslužiti kao primjer drugim nadolazećim političarima da se ne smije tako uzimati vlast onda će to biti nešto jako pozitivno.Ja se samo bojim da mi jako loše učimo na tuđim primjerima nego obično se učimo na sebi…Mi i danas ništa nismo naučili iz grčkog poučka?Karamarko nam ničim nije pokazao da je on nešto shvatio i da je u ovom momentu za interese hrvatske jako važno žrtvovati svoje osobne političke interese jer državnik se već vidi i kada je u opoziciji a ja od karamarka u opoziciji nisam vidio ni d a kamoli državnika…

  By the way Milanović je zapao u zamku “da je ključna brojka bdp”,ne moj Milanoviću to uopće više nije ključno nego je ključno koliki je taj ciljani bdp za 3 godine a hrvatskoj je potpuno skoro pa isto rastao joj bdp 1% ili bio na -0,5%,bolje je da padnemo još i 2% ako ćemo za dvije,tri godine rasti 3-4-5% a za rasti 3-4-5% trebati će dobro zaorati i razgrnuti masu osinjaka…
  Sa ovakvim radom i tempom vlade mi smo osuđeni na dugogodišnju stagnaciju sličnu japanu 90-tih.gdje nećemo uspjeti u 15 godina preći rast od 1,5-2% a to je za hrvatsku propast…

 34. http://www.politikaplus.com/novost/110536/hdz-i-hrast-potpisali-koaliciju-clanovi-hrast-a-ilcic-je-krsio-ovlasti-sporazum-je-nevazeci

  A koliko karamarko ne razumije politiku govori ova koalicija?Kolinda sada uopće i ne treba ići na izbore jer ih je već danas izgubila.A deklarativna podrška hrasta za neku vjerojatnu političku trgovinu ništa njome neće dobra donjeti jer njome glasovi hrasta samo igraju u drugom krugu a u prvom krugu ionako će kujunđić pokupiti 80% glasova simpatizera hrasta.Ovo je takav dilentatizam i političko sljepilo hdz-a da je to strašno?Sa javnom podrškom hrasta kolinda je izgubila i zadnju šansu da pokupi glasove centra i ljevice a tu bi se u drugom krugu vodila glavna bitka a sada će birači centra glasati za Josipovića ili neće nikako samo zadespet željki markić koju naravno neki obožavaju na desnici ali je mnogi i preziru u centru i ljevici.
  To kolindi nije trebalo,trebalo joj je upravo suprotno da ona pokupi centar i razočaranu ljevicu gdje su i mnogi simpatizeri mirele holy.Ili su ovi u hdz-u totalni politički sljepci ili nekome odgovara da kolinda izgubi od Josipovića jer ovo što su oni danas napravili je rub vjerovali ili ne a još je to popraćeno skandalima i tučnjavi u hrastu i oko kolinde se stvorila takva jedna atmosfera u kojoj ona i ne treba više izlaziti na izbore jer ih je unaprijed izgubila.
  Pa što će ti podrška hrasta kada će ionako svi desni birači u drugom krugu dati podršku kolindi ne zato jer je vole nego ne vole Josipovića?
  Ovo je rub vjerovali ili ne?Kolinda se danas oprostila sa širinom svoje moguće biračke baze?Pa 80% glasača hrasta glasati će za kujunđića u prvom krugu a 95% za kolindu u drugom?Pa što će to onda javna podrška?
  Da ti pobjegnu svi birači centra i razočarane ljevice?Zemljo otvori se?

  • Ok,kolinda je već danas prošlost ali sada kada je uspostavljena koalicija hrast i hdz otvara se strahovito veliki prostor u centru za čačića,bandića,
   gabrića,jadranku kosor,možda martinu dalić i neka nova lica.Hdz je znači već potpisao kapitulaciju da se odriče tih birača centra jer jednostavno percepcija birača na centru prema hrastu je takva jer ne zaboravimo hrast se uspinjao na zadnje noge da hrvatska ne uđe u eu a hdz nas je uveo u eu,tako da je i tu karamarko izgubio svaku vjerodostojnost i promašio čitavu loptu…Sanader je samo i samo dobio izbore jer je uspio dva puta animirati birače centra i nagovoriti ih da odu ka njemu a ne sdp-u ili HNS-u i to je čitava tajna sanaderovog uspjeha.Čista desnica nikada u hrvatskoj sama nije mogla uzeti vlast bez centra,isto tako i ljevica,karamarko je skroz suzio svoj koalicijski potencijal i mislim da je njemu jedina šansa da uzme vlast velika koalicija koju će po mome uvjerenju zagovarati predsjednik Josipović jer njemu to najviše odgovara a holy će mu ostati u “pričuvi”,joker zovi Međutim jako je teško da će hdz ali i sdp pristati na to pogotovo jer je to onda koalicija i sa HSP-om i sa hrastom i sa hns-om a onda bi holy poletjela u nebo ali i savez za hrvatsku i lako moguće da bi hdz i sdp defakto postale minorne stranke pogotovo što znamo što ih čeka.Imamo jako kompleksnu situaciju i ja uopće danas ne vidim kako će se moći formirati neka stabilna vlast.Definitivno karamarko bez sdp-a neće uzeti vlast sigurno jer on koalicijski potencijal uopće nema a bandić da prođe izborni prag to mu opet ne može donjeti vlast…Šteta da su kolindi već danas izbili sve šanse da dobije Josipovića jer je imala dobivenu utakmicu,sa koalicijom hrasta i hdz-a ta priča je završena…Šteta jer je kolinda do jučer imala 50% birača oraha na svojoj strani a vidjeti ćete kako će se koalicijom hrast-hdz to okrenuti?
   Kakav politički dilentatizam?Josipović već sada može slaviti…Odigrano!

 35. Hm,,, ako želite razorit socijalizam u Hrvata morate razgradir neke mitove svete krave…. Radićevu ideju seljačkog zadrugarstva … da Hebrang nije bio nikakav pozitivan lik nego veći Staljinista od Broza ( što je bio veći nacionalista ne opravdava ga jel je bio na pogrešan način) ,Kao ministar industrije bio je največi otimać imovine u FNRJ I najveće Prolječarsku ekonomsku doktrinu Savke,Đodana ,Veselice ,Šoškića .. Naime ja se nemogu otet utisku da je paradigmatska doktrina većine puka “samoupravljanje na Savkinom putu”

 36. Niste vi mene shvatili,ne želim ja razoriti ništa jer nemam ni tu moć a uz to sam legalista pa to i ne želim,,samo želim da se odlučimo dali želimo igrati košarku ili nogomet,da konačno znamo što igramo.A meni je lako naći državu-teren gdje se igra moj sport,ima ih od kube preko eu do amerike.Ja pokušavam ismijati hrvatski put koji se trenutno zove “i jare i pare” a temelje tom putu je dodatno učvrstio sadašnji predsjednik republike ivo Josipović i zagovara ga 90% hrvatskih medija i političara…

 37. A što se tiče socijalizma u hrvatskom društvu zato sam i više puta pisao da su puno važniji predsjednički izbori od parlamentarnih.Po tome će se vidjeti dali jedan ovakav neuspješan socijalistički predsjednik može ponoviti mandat usprkos rezultatu mandata koji je jednak nuli-zero.Ako može to nešto ipak govori o nama a ne o njemu i ako je to NAŠ izbor zavežimo ga tu ali onda moramo biti spremni i snositi posljedice NAŠEG izbora…
  Bojim se da će posljedice biti nesagledive iz današnje perspektive ali te stvari treba razumjeti.To jako dobro razumiju oni koje prizivamo da investiraju u hrvatsku,josipović je postao oslonac svim antikapitalističkim i antinvesticijskim snagama u društvu,uljeva im strahovitu sigurnost i samopouzdanje u njihovom djelovanju,to se posebno odnosi na simpatizere mirele holy i neke nevladine udruge i mnoge u ovom društvu koji šire već godinama antikapitalističku histeriju,pa ako to tražimo;zašto da ne?
  Tražili smo gledajmo?Kao da moramo živjeti u kapitalizmu?To nigdje ne piše?A Josipoviću je i svejedno dok je on predsjednik,njegovi mladenački ideali su davno prohujali sa vihorom i može on danas i u ameriku,kubu,
  venezuelu,saudijsku arabiju itd ,oguglao je on na to više…Jedan dan je sa najvećim neoliberalnim kapitalistima svijeta iz exona i shella,drugi dan sa mirelom holy priča antineoliberalne eko priče na kavi,nema on sa tim nikakvih problema…Dobar je on sa svima.

 38. http://www.jutarnji.hr/inicijativa–u-ime-obitelji–se-hvali–vec-imamo-trecinu-potrebnih-potpisa-za-novi-referendum-/1223218/

  Izgleda da sa prikupljanjem potpisa dobro ide,vjerojatno će potpisati svi koju su i “za brak”,inicijativa u suštini na prvi pogled nije loša ali ja sam jako skeptičan prema toj inicijativi i stvarno bi volio vidjeti kako će se sastaviti ta vlada ako referendum prođe a moguće da će proći.Bojim se da bi hrvatska mogla sastavljati vladu kao Belgija prošlu,jedno godinu dana a mi nismo Belgija nama gori pod petama a mislim da bi tu bilo takve političke trgovine kakvu ni danas ne možemo sanjati?A tek kako bi vladala ta vlada to meni nije jasno a nije mi jasno zašto su inzistirali da se političke koalicije ne smiju stvarati prije izbora?Pa to je meni politički korektno jer birači unaprijed znaju sa kime će njihovi koalirati,ovako se može dogoditi da imamo totalno neprirodne koalicije gdje će birači biti izigrani i prevareni.Ja bih čak inzistirao da sve stranke unaprijed moraju javno obznaniti biračima sa kime im je prihvatljivo iza izbora koalirati a sa kime nije i da ih to obavezuje.Ako danas kaže mirela holy da ona nebi koalirala sa sdp-om onda nema koalicije iza izbora,ako hdz kaže da nebi koalirao sa lesarom nema koalicije jer birači moraju znati tu opciju.To bi bio puno iskreniji pristup a birači bi onda mogli ukalkulirati i taj rizik kada zaokružavaju stranku i ime.Naravno mogu reći da su spremni koalirati sa svima ali birači i to moraju znati jer u mnogim sredinama se dogodilo da su se stvarale totalno neprirodne koalicije koje birači u startu nisu mogli ni sanjati nego su se poslije hvatali za glavu.

 39. Antune, Josipovic je napravio ili ispunio sve snove Hrvata. Hrvatski glasaci glasali su za Josipovica zato da bude fin, da mirno i smireno i fino govori (bilo sto, nije vazno) da ne bude seljak ko Bandic te da sa veleposlanicima prica na stranim jezicima i da na primanjima svira klavir i da se svugdje i u svakoj prilici ZALAZE. Dakle sve dijametralno suprotno od Bandica. Ne da razbija jaja dok radi kajganu nego da svakom Hrvatu podigne vlastito misljenje o sebi…kao jao sto smo fini. I on je sve te zadace ispunio. Prema tome ogromne su mu sanse da ga glasaci opet izaberu. I pri tome se uopce ne salim. To sto vi imate vise znanja, bolje promisljanje i time veca ocekivanja spram predsjednika od prosjecnog biraca znaci samo da vi za njega necete glasati. Ali prosjecni birac nema ta znanja i ocekivanja jer da ima ne bi ni prvi puta glasali za njega. Ovo ozbiljno mislim i nisam pri tome nimalo sarkastican iako sam razmisljam kao i vi.

  Odustajanje Oraha i holy od predsjednickog kandidiranja i zelje da osvoji vlast je upravo nesto sto ce raspaliti ljevicarsku mastu jer evo…Holy je tako POSTENA da cak i ne zeli vlast…..a samim time i ne zeli funkcije, uhljebljenja….pa u ocima ljevicara ona je sada NAJPOSTENIJA politicarka na planeti Zemlji. Ovo ce je kod tih glasaca lansirati u orbitu.

 40. Pitamo se danas karamarko,holy ili milanović sljedeći premijer?Znam da ćete reći da sam lud ali Milanović je pet klasa iznad njih,to nisu iste kategorije,svjetlosne godine.Karamarko je jedan totalno promašen slučaj a meni je i ljigav kao čovjek,milanović mi je čovjek sa svim vrlinama i manama koje se ne srami pokazati.Čitavo vrijeme sam ga na neki način simpatizirao i navijao da uspije iako je iza sebe imao stranku bože te sačuvaj.
  Ali što imamo u hdz-u?
  Delije koje nas j sa himnom i držanjem ruke na srcu kada svira a 90% tih delija pušku u ruke nije uzelo kada je grmilo.Dođe mi za povratiti kada mi Jandroković počme pričati o braniteljima.Ovi u sdp-u što rata nisu vidjeli barem šute a ovi koji su ga vidjeli ne bucaju se u prsa svaki dan.Jadni smo ti mi i sa sdp-om i hdz-om.Žao mi je Milanovića,mislim da je imao potencijal i da bi danas sve drugačije napravio ali je mlad,neiskusan,okružen
  socijalističkim populistima i puka je kao boca,teško je taj pritisak izdržati,jebe te linić,j te mršić,j te opačička,j te Josipović,j te holy,j te kolarićka,j te htv,j te da si liberal,socijalno neosjetljiv,razmišljam kako mu je bilo užasno teško…Bojim se da je bio jako sam.Razmišljam tko bi mogao umjesto njega,vjerujte ja ga ne vidim a da ima neke objektivne šanse…Ovakav hdz bolje da nikada ne dođe na vlast.To su nekada 90-te bili moji ali danas im daleko moja kuća.
  Nadajmo se da će u ovaj prostor centra uskočiti neka nova stranka sa martinom dalić,jadrankom kosor,mislim da će i kitarovićka brzo skužiti da tu nema što raditi,mislim da tu ni milošević nema što raditi i tu bi se mogla formirati jedna respektabilna snaga centra popunjena sa novim ljudima.Šteta bi bilo da se dalićka ne vrati u politiku.Kosor je danas puno zrelija političarka nego je bila,naučila je i ona milanovićevu školu,postoji tu veliko iskustvo jer obično se tučeš u glavu kada prođe voz…

 41. http://www.jutarnji.hr/pobuna-slomila-premijera–ostaje-20–a-ne-5-sredista-drzavne-uprave-/1223274/

  Ovako to ide u hrvatskoj,toliko su svi egoisti i to je glavni razlog zašto mi imamo toliko gradova i općina ali i županija.Stranke tipa ids ili hns na kraju drmaju državom…I sada zamislite da prag ulaska u sabor spustimo na 3%?
  I kako onda depolitizirati-profesionalizirati javnu upravu kada se nosači letaka pitaju;a gdje smo tu mi nakon izbora?Ljudi se danas u hrvatskoj upisuju u stranke iz istog razloga kao u bivšoj državi u komunističku partiju i takvi po svim vertikalama društva stvaraju svoje interesno-rođačke skupine i j ovu zemlju uzduž i poprijeko.Sreća da me u životu nikada neće dopasti vlast jer bi se o meni za 30 godina pisalo kao o staljinu danas.Prestrašno je što ti ljudi rade od svoje zemlje i kolika je ta sebičnost i beskrupuloznost.
  To je jedan premrežen sustav,paukova mreža rođaka koji ne daju da se ova zemlja razvija na zdravim temeljima nego su “rođaštvo” uveli kao kriterij razvoja ove zemlje.Ne treba vam ništa nego pogledajte bandića u zagrebu.
  Tata koji ispod sebe ima svoje razgranato pleme,ako gdje zapne članovima plemena samo nazovu;”halo tata” a sa druge strane dobiju odgovor “računaj sređeno”,tako vam se na mnogim lokalnim razinama šerifi održavaju na vlasti,male su sredine i lako stvoriš svoju mrežu interesnih skupina po terenu i nema šanse da ne osvojiš 10% i tim kapacitetom uvjetuješ formiranje vlasti a za uzvrat poglavice svoga plemena zbrineš tako da organizaciju držiš pod kontrolom…Ne treba vam ništa nego pogledajte kako funkcionira hns na državnoj razini.Društvo narančastih kanarinaca koje jako dobro zna zbrinuti svoje poglavice…Uljuđena građanska opcija???????

  • Antune, ima ovaj referendumski prijedlog i mana koje vi navodite i mana koje ne navodite. No, što se tiče ovih 3%, na izbornu jedinicu s 20 zastupnika realno je očekivati da će stvarni prirodni prag biti 3.5% – 4%. Onaj tko ima 3% tek ulazi u mogućnost raspodjele mandata koji ne mora dobiti. Tek na izborne jedinice s 25 i više zastupnika realno je očekivati da je prirodni prag oko 3%. Stvarni prag treba gledati u kontekstu povaćanja izborne jedinice. Ali stranka koja na recimo 18% (25 zastupnika u jednici/140 što je broj zastupnika iz svih izbornih jedinica bez manjina i dijaspore) i više homogenog teritorija Hrvatske ima 3%, i nije baš tako premala stranka. Ovo s 3% je i marketing UIO jer ne mogu reći da nema praga, a opet moraju ga marketinški staviti dovoljno nisko da stvore kod lokalnih i regionalnih redikula zaključak da je Sabor njima nadohvat ruke. Teze o nekakvom drastičnom povećanju Sabora su gluposti. Da je ovo bilo na snazi 2011. (ali uz šire izborne jedinice, dakako), ne vidim tko bi još osim HSLS-a ušao u Sabor. Vjerojatno BUZ – Blok umirovljenici zajedno, ali zato jer je išao s Jurčićem pa je to zbog Jurčića, ne zbog BUZ-a. Cuccurin možda s Ladonjom i neovisni Petrina iz Primoštena (ali ni to ne možemo biti sigurni jer bi izborne jedinice bile puno šire od njihove baze koju su imali).

   E sad, jedna osoba je spomenula mogućnost da će se lokalni redikuli čak i u većoj kandidirati (ali, dakako, bez uspjeha) jer 3000 potpisa i nije baš teško skupiti te da bi to čak moglo očistiti prostor na način da pogoduje najvećim strankama. Druga osoba mi na to kaže da je “redikulu svejedno je li 5% ili 3% jer on i jest redikul zato što je uvjeren da prelazi bilo koji prag pa ovih marketinških 3% neće igrati ulogu da se tada kandidira, a kao ne bi se kandidirao da je prag 5%”.

  • I da, uz HSLS sam zaboravio da bi od sada neparlamentarnih HSP prešao prag negdje. I, s ovim prijedlozima koji idu za poštivanjem granica županija (da se ne događaju sadašnji apsurdi spajanja Jaruna i Novog Vinodolskog) najslabiji Bandić prelazi prag u Zagrebu. Čačića i Gabrića nisam ubacio u ovo jer uspoređujem s 2011., a njih nemam s čim usporediti. Zg je bio u 4 izborne jedinice, a Maksimir, Dubrava i Sesvete (gdje je Bandić najjači) bili su spojeni skroz do Bjelovara u II. jedinici što mu je progutalo glasove. Jedino je I. izborna jedinica (gdje je Bandić u Zagrebu čak najslabiji) bila sva zagrebačka. Sad bi prema prijedlogu cijeli Zagreb bio homogen (i imao bi Zg 25 ili 26 zastupnika pa bi tu i stvarni prag bio 3%).

   No, ako gledate s kim je sve HDZ sklopio predizbornu koaliciju, vidite da bi u idućem sazivu Sabora bile zastupljene neke stranke koje ne prelaze prag od 3% (a kamoli onih 3.5% – 4% ako bi jedinica imala 20 zastupnika). Tako da, sve u svemu, što se tiče broja stranaka, stavke iz njihova cijeloga prijedloga se izniveliraju i dovode do toga da je čak upitno bi li uopće broj stranaka bio veći nego po sadašnjem sustavu.

 42. Đuro Njavro: “Ekonomski program stranke slažemo na osnovi interesa članstva i birača te nacionalnih interesa Hrvatske.”
  “Interesa članstva i birača”, hmm, mislim da smo to već vidjeli, tako je sve i počelo.
  Mislite li da će bilo kakav ek. program zasnovan na ovim temeljima biti bolji od npr. programa Holy?

 43. Pitanje vezano za referendum, ako je tko proučavao malo detaljnije – vezano za mogući veći broj zastupnika dijaspore:

  U pitanju kažu:

  1) “Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.” – do sada je dijaspora imala fiksna 3 zastupnika

  2) “U svakoj izbornoj jedinici se bira najmanje 20 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Zastupnička će se mjesta raspodijeliti između izbornih jedinica na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.”

  Je li točan sljedeći zaključak:

  Pošto za dijasporu nije izrijekom izdefiniran broj zastupnika, znači da vrijedi da njih zastupa proporcionalno zastupnika kao i nas koji imamo prebivalište u RH. Dakle možemo očekivati da će imati puno više od 3 zastupnika.

  Drugo, pošto se bira najmanje 20 zastupnika u izbornoj jedinici, a one moraju biti slične veličine, za zaključiti je da će dijaspora biti najmanja jedinica s 20 zastupnika, a slijedom toga možemo zaključiti da će se sastav sabora bitno uvećati?

 44. Koliko sam ja vidio program kod holy baš kod javne uprave ona ima jako pozitivne stavove i smatra da je treba profesionalizirati,reformirati i uvesti kriterije nagrađivanja po učinku,jako slično je razmišljala i martina dalić,naravno rođačka bratija iz hdz-a ima svoje nosače letaka i oni ih nagrađivaju “po učinku” nošenja letaka tako da ih nagrade poslovima u javnom,državnom i lokalnom sektoru i pretpostavljam da je to mislio đuro njavro pod time “interes članstva”,na koncu konca hdz je prihvatio od 90-te iste manire zbrinjavanja kao komunistička partija jugoslavije tako da su oni i ufurali taj rođačko partijski sustav u hrvatsko društvo,sdp nisi trebao ni učiti oni su već u socijalizmu na to naučili zato je i jednu i drugu stranku strah dirati njihove “rođake” po terenu koji da se nisu učlanili u sdp nebi bili u stanju sebi za hranu zaraditi a kamoli što drugo.Tako da je u tom djelu holy potpuno komplementarna sa onim što je predlagala dalić a to je jedino pametno što je hdz predložio u ove tri godine,prvo pametno pa ne prolazi…
  A đuro njavro građanima hrvatske je prvo dužan objasniti ovo:

  http://www.jutarnji.hr/duro-njavro-mora-rusiti-ilegalnu-hacijendu/882797/

  Tako to rade “rođaci” u ovoj zemlji.Poslije ovoga u niti jednoj civiliziranoj zemlji nebi smio prismrditi ni blizu politike a kamoli da nam soli pamet “kako bi trebalo” Jeli mu to alatnica sa bazenom da se radnici u pauzi posla mogu malo rashladiti u bazenu?U našoj politici nema više nikakvih kriterija?
  Što je najgore đuro njavro je sada najbolje što se tiče znanja ostalo u ekonomskom timu hdz-a.E onda mo’š misliti kakvi su drugi?Bavarci koje su angažirali rade ekonomske programe za civilizirane narode a oni ne znaju kakvu maštu imaju “hrvatski rođaci” i da tu bez brutalnih mjera nema pomaka naprijed.

 45. U Ustavu piše da je broj zastupnika iz dijaspore – tri (dakle, fiksan je broj). SDP-ovci su u zamjenu za potporu ulasku u EU uvjetovali HDZ-u cca 2010. smanjenje s one nefiksne kvote na fiksnih 3. U ovom referendumskom prijedlogu u pitanju piše, uz ostalo, i ovo: “Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju zastupnike u posebnoj izbornoj jedinici.” No, sustavom razmjernog predstavništva i biraju se ta tri zastupnika u dijaspori! Možda Vas ova riječ “razmjerno predstavništvo” buni, no ona ovdje ne znači da glas potencijalnog birača u dijaspori mora vrijediti kao kao glas potencijalnog birača u RH, nego znači da se zastupnici u nekoj izbornoj jedinici (u ovom slučaju u posebnoj jedinici s tri zastupnika) biraju razmjerno – dakle, postoje liste, pragovi itd. A predstavnici nacionalnih manjina se biraju, dakako, većinskim sustavom (zbog toga ona od razmjernog predstavništva izuzimaju manjine, kako ste citirali).

  Što se tiče drugoga – kažete da izborne jedinice moraju biti slične veličine. Netočno. Može prema ovom prijedlogu biti teoretski i jedna jednica s 20 zastupnika, te jedna jedinica sa 120. To bi, naravno bilo, bezveze (i sasvim bi drukčiji pragovi bili, i moglo bi se neku manju stranku npr. s time namjerno uništavati – recimo, stavite Istru i Rijeku i još malo toga u jedinicu sa 120 i naštetite IDS-u, a Slavonija neka bude jedna jedinica sa 20 zastupnika i pomognete itekako HDSSB-u; ili obratno, sasvim svejedno). Zato se to ne bi nikako smjelo dogoditi i zbog toga se govori o ujednačenijim jednicama u projekcijama. No, strogo formalno to se nužno ne mora dogoditi na temelju pitanja.

 46. A ono najvažnije hdz i sdp nisu stranke neko pokreti,objasniti ću i zašto.i sam sam 90-te postao član hdz-a a da program te stranke nisam ni vidio,donio mi čovjek iskaznicu u kafić,tada su se ljudi učlanjivali samo zbog prkosa stvaranja države,poslije su ljudi palili iskaznice,ja sam moju zapalio kada mi nije došlo pojačanje na položaj.Tjekom rata kada su kalkulanti vidjeli,odnosno percipirali da hdz postaje novi skj onda je nastala poplava učlanjivanja,tako da danas imamo u stranci kolindu koja veze nema sa pola članstva u hdz-u,to pola članstva puno je bliže pomalo staromodnom konzervativnom kujunđiću,tako da bi za hrvatsku izvrsno bilo da dobijemo od hdz-a dvije konzervativne stranke,jednu bliže centru a drugu bliže desnici
  jer kolinda pomalo zvuči tragikomično kada nas j već 3 mjeseca da je ona domoljub,smije se vjerojatno i ona sama sebi ali rekli su joj da to mora jer ovi drugi samo od toga žive,tko ne stavi ruku na srce kada svira himna taj je sumnjiv,ja u životu nisam stavio ruku kada svira himna baš zadespet jer to su nametnuli kao kriterij ljubavi prema domovini a prvi su ruku na srce počeli stavljati bivši partijci i oni koji su izlašli iza rata iz skloništa “da im nebi tko što zamjerio”,tako da je hdz jedna neprirodna stranka u kojoj se međusobno udružuju ljudi na interesima a ne na gospodarskom programu i svjetonazorima.Karamarko je na dobrom putu da hdz podijeli u dvije stranke jer se sada on vraća “korjenima” sa hrastom i HSP-om,to naravno ne odobrava danas pola članova hdz-a,ne mislim da je hrast nešto loše ali hdz onda nije stranka desnog centra i sasvim prirodno bi bilo da hrast koalira sa kujunđićem ali to je dobro jer hdz se mora podijeliti u dvije stranke,na jednoj strani brkić karamarko,čuljak, i desno orjentirani članovi a sa druge strane kolinda,stier,plenković,kosor dalić,milošević tj članovi malo moderniji konzervativci i ta stranka bi jako brzo sakupila veliku publiku a kujunđić,karamarko,brkić,hsp,hrast itd mogli bi također formirati jednu ozbiljnu stranku i nebi se morali ulizivati centru.

  Ista je stvar sa sdp-om,komadina i Milanović imaju veze jedan sa drugim kao kolinda i željka markić,i oni su pokret koji je nastao na razvalinama skh,pa pošto su imali infrastrukturu kačili su im se mladi socijaldemokrati koji su se izmješali sa klasičnim komunistima,doduše toga je bilo i u hdz-u.
  Kada bi sdp formirao dvije stranke tada bi imali istu stvar kao kod hdz-a imali bi jedne total lijevo staromodne a druge lijevi ali bliže centru tkz lijevo liberalne i tada više nebi bilo zapreka da ukoliko izborni rezultat tako nalaže da kao u njemačkoj imamo veliku koaliciju…Ovako imamo dva nestabilna pokreta gdje vođe ne mogu voditi politiku u skladu sa svojim uvjerenjima pa onda imamo tragikomediju da nas kolinda iz dana u dan bombardira “kako je ona domoljub” a nas zaboli jeli ili nije,daj da vidimo što nam ti nudiš a o domoljublju pričaj mami svojoj a ne nama koji smo najbolje godine života ostavili u ratu…Čitava kampanja hdz-a svela se na to da su oni domoljubi?
  Ne’š ti plenkovića i jandrokovića domoljuba,inače mi se taj Plenković jako sviđa i veliki je potencijal a i Jandroković je ferari kakvih ima u hdz-u samo ga je Sanader naučio da se previše uliziva a to mu nije dobro jer je jako očito.

  • Meni je za predsjedničkog kandidata prvi uvjet da je domoljub, to je uvjet bez kojeg se ne može, ali naravno da nije jedini samo taj uvjet kod sadašnjeg i bivšeg predsjednika nije bio ispunjen u dovoljnoj mjeri pa je pravo osvježenje čuti Kolindu koja se ne srami reći da je Hrvatica.
   Kod većine hdz-ovaca to je samo poza, ne zvuči iskreno i zato nije bitno.
   Predsjednik države ne vodi ekonomsku politiku pa mi Kolindino nepoznavanje tog područja nije bitno (kao što nije ni Josipovićevo). Bitno je da nas ta protokolarna funkcija ne košta previše, 45 milijuna je danas za najmanje 40 previše, a Kolinda je to prepoznala pa vladi neće biti problem reformirati ured predsjednika.
   Zapravo instituciju i troškove predsjedničkog ureda trebao bi uređivati sabor možda na prijedlog predsjednika, ali po svojoj volji.
   A što se tiče rrforme državne uprave danas je najvažniji aspekt njezino drastično smanjenje, a zatim profesionaliziranje uz odgovarajuće stimuliranje stručnjaka bitno višim primanjima od današnjih.
   Dakle, prvo smanjenje ukupnog broja, a onda profesionalni razvoj, povećanje učinkovitosti i primanja za moderni birokratski aparat, a nikako obratno ili paralelno ili samo ovo zadnje kako socijalisti sanjaju.

   • Dandy koliko ja znam domoljub je čovjek koji voli svoju zemlju a najviše je voli u mirnodobskim uvjetima kada poštuje njene zakone i uredno plaća poreze toj državi?U hrvatskoj mi se čini da je pojam domoljub postalo takmičenje kompleksaša da dokažu drugima da oni vole više ovu zemlju od njih?Ne znam što za vas znači domoljublje jer radi se o jako jednostavnom i prostom pojmu-voliš svoju zemlju?Meni je retardiran svatko tko ne voli zemlju u kojoj živi,sa tim nešto nije u redu?Ja recimo mislim da sam kao domoljub jako hendikepiran što volim svoju zemlju jer da je tako bolesno ne volim nebi se u njoj zadržao 15 minuta,moje domoljublje je iz današnje racionalne percepcije hendikep.Mi taj pojam domoljublje iskoristili smo da se igramo sa najprizemnijim osjećajima ljudi,naročito stradalnicima rata a takve priče su pokrenuli kompleksaši koji rata nisu vidjeli nego pale ljude bez veze i na tome politički jašu.
    Sa tom logikom svi mi branitelji možemo sada optužiti sve nebranitelje da nisu domoljubi?Gdje to vodi?Osim u kolektivno ludilo u kojem sada i jesmo?Jeli ante kotromanović manji domoljub zato jer je u sdp-u?A jandroković i plenković koji metka nisu ispucali oni su veći zato jer su u hdz-u?Jeli sanader domoljub?Suludo je čovjeka sa kojim se politički ne slažeš degradirati tako da mu uskraćuješ pravo na domoljublje?To rade afrička plemena u sudanu,nigeriji,burkini faso?To je taj level?

    • Da vam objasnim još malo o hrvatskom domoljublju,njega iskorištavaju mnogi u ovom društvu da preko domoljublja nametnu svoje svjetonazore,
     vjerske i životne obrasce ponašanja i ti u hrvatskoj ne važiš za domoljuba ako nisi recimo katolik-vjernik,evo meni je mali su crkvi ministrant,znaju ljudi za mene da sam bio branitelj i odmah te gledaju kao najvećeg domoljuba a nemaju pojma ni kakav sam čovjek,dali utajujem porez ali odmah si viša raca.Čim netko nije vjernik e odmah je sumnjiv da nije domoljub,to vam je inače odlika jako primitivnih država u kojima različitost ne može saživjeti,to vam je isto jedna vrsta socijalizma ma koliko se vama činilo da nije tako.Mi imamo kao društvo strahovit problem i sa lijeva i sa desna jer umišljamo da naš način života,svjetonazor i vjersko opredjeljenje
     je jedino ispravno a sve drugo je opasno i sumnjivo i pokušavamo drugima nametnuti te naše obrasce života i ako nisu kao mi onda smo ih spremni ponižavati.To inače rade jako primitivna i zatucana društva.
     Nama se sada u društvu miješaju dva svjetonazora jedan je katolički socijalizam a drugi je ljevičarski tkz. liberalni socijalizam a zajedničko im je da su isključivi do jaja,da misle da su ovi drugi manje vrijedni jer na ovim prostorima ne uspjeva ništa osim jednoumlja tj.socijalizma,NAŠI i VAŠI i mnogi sa dva ta pola hrane se sa time i jedni druge održavaju na životu jer da se nemaju sa kime polarizirati njima život nebi bio sadržajan…
     A život u različitosti može biti tako lijep i sadržajan da nitko nikoga ne j jeli bio u crkvi ili nije i da na osnovu toga donosi zaključak kakav je netko čovjek ili koliki je domoljub,jeli naš ili vaš…

    • Za mene je domoljublje osjećaj, koji vrijedi samo ako je iskren, a to se kod ljudi lako prepozna.
     Kod Kolinde je jasno izražen i to mi se kod nje sviđa. Mislim da predsjednik Hrvatske mora zračiti domoljubljem, a među hrvatskim braniteljima bilo je vjerojatno i onih koji nisu iskreni domoljubi kao što je i među onima koji nisu bili branitelji bilo bezbroj domoljuba, ali to uopće nije bitno.
     Bitno je da predsjednik države ne bude netko tko nije domoljub.

    • @hellingen Treba se boriti protiv kapitalističkog patrijarhata! Inače o licemjerju i seksizmu društva moglo bi se pisati jako dugo, primjerice neki dan kada je bio nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama čuo sam na radiju kako neka voditeljica neke udruge ili grupe za ženska prava (nažalost sam zaboravio čega točno) kaže kao jako bitan podatak da je svaka druga žena bila izložena nekoj vrsti nasilja. Svi se grozimo toj činjenici, ali to da vjerojatno ne postoji muškarac koji nije bio izložen nekoj vrsti nasilja svi odbacujemo, a kao nismo seksisti. Koliko više muškaraca čini samoubojstvo? Koliko više njih umire za radnim mjestom? Muškarci preuzmite odgovornost, a u agregatu žene jednako ili češće koriste nasilje nad partnerima, 2006. je američki nacionalni institut za javno zdravstvo CDC zaključio na temelju istraživanja da u je pola nasilja u vezama obostrano, a kad je riječ o nasilju koje nije obostrano da su žene dva puta češće te koje koriste nasilje. Žene preuzmite odgovornost?
     http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2005.079020

     Inače preporučam pogledati ovo predavanje i druge vlogove autorice, anti-feministkinje koja govori zanimljive činjenice koje nemamo priliku čuti u javnom medijskom prostoru. Ovo predavanje ima naslov Feminizam: Socijalizam u ženskim gaćicama.

    • @dandy
     Niti na jednoj skali s osjećajima ne postoji nešto što bi se moglo nazvati domoljublje: http://en.wikipedia.org/wiki/Emotion. Domoljublje ima više poveznica sa ponosom nego s osjećajima:
     “In almost every list, pride (Latin, superbia), or hubris (Greek), is considered the original and most serious of the seven deadly sins, and the source of the others. It is identified as believing that one is essentially better than others, failing to acknowledge the accomplishments of others, and excessive admiration of the personal self.”

     Ako bismo domoljublje definirali kao ljubav prema domovini, koristeći Frommovu definiciju ljubavi kao: “Aktivnu brigu za rast i razvoj osobe koju volimo.”, domoljublje bi predstavljalo aktivnu brigu za rast i razvoj domovine koju volimo. Prema tome, teško da bismo danas mogli identificirati političara koji je ujedno i domoljub. On bi to želio biti, ali najčešće nije jer nije dovoljno zreo da razumije razliku između svojih želja i stvarnosti. Kao što je Nenad u jednom ranijem postu iz siječnja 2010. objasnio na primjeru poduzetništva, naša nacija je uglavnom na mentalnoj razini adolescenta.

    • HM,uvijek vam jedan ekstrem proizvede drugi ekstrem,činjenično je točno da je do jučer ali i danas toga ima puno žena mnogima bila “šlapa” u kući ali stvari se polako mijenjaju i naravno neke feminističke organizacije su krenule ka ekstremu,tako da danas neke žene koje ne rade broje muževima sate koliko provode sa djecom i zahtjevaju “ravnopravnost u satima” a za posao i financije tko te pita “to nam rođenjem pripada”,i slažem se da tu dolazi do feminističkog socijalizma,jedan ekstrem zamjeni drugi,uvijek je to tako,društva su osuđena na lutanja između ekstrema i svoj procvat doživljavaju samo u trenucima povijesti kada su donekle uravnotežena,zato se i kaže “da je siromaštvo i nesreća konstanta a bogatstvo i prosperitet kratkotrajni bljeskovi u našoj povijesti”,takva je ljudska priroda…

 47. http://www.seebiz.eu/grabar-kitarovic-josipovic-samo-dijeli-odlicja-i-promaknuca/ar-96049/

  Evo počela i ona manipulirati braniteljima.Ne kažem da nema u hrvatskoj nepravdi greškama administracije itd ali tko kaže da ova država ne skrbi o braniteljima i ova i sanaderova vlada i bilo koja hrvatska vlada davala je braniteljima maksimum koliko je dopuštao proračun zemlje a to što nama nikada nije dosta,pa to je ljudski tako.Igrati se na ovaj način sa najprizemnijim osjećajima ljudi je ispod svake razine.Ja sam mislio da je ova kitarovićka pametnija žena,moderna,vidjela svijeta a ona kao najveća provincijalka udara po braniteljima i tako misli dobiti izbore.Izgubila ih je a nije ni progovorila o ozbiljnim temama?Krstičević barem jako dobro zna koliko je ova država dala za branitelje ali da se mnoge kupilo mirovinama to znaju i ptice na grani ali kada se takve proziva onda se defakto štite pravi branitelji i njihov obraz jer narodu ne možeš sakriti da ima lažnih invalida.
  To mi branitelji između sebe govorimo i znamo, to i nas kopka ali to nije prozivanje svih nego nekih a puno ih je koji nisu zaslužili to što su uzeli a puno je i civilnih tako da to nije specijalitet branitelja.
  Ajde moja kitarovićka dođi malo sebi i ostavi se branitelja nego nam reci koju pametnu,ogoli populizam iva Josipovića,njegova obećanja,rješavanje granica sa susjedima,vanjsku politiku,koliko je i kako pripremao narod za reforme,pitaj ga jeli za Plomin na ugljen,exona u jadranu,ogoli njegovu politiku “i jare i pare,da se svima svidi” itd,itd.Nije prestala govoriti o domoljublju i braniteljima?Kao da je lobotomirana?

  • Masovno umirovljavanje branitelja odnosno njihovo “zbrinjavanje” i pretvaranje u umirovljenike i socijalne slučajeve nije nikada bilo izraz poštovanja prema njima nego prije micanje s puta nekim drugim snagama koje danas vladaju Hrvatskom.
   Nekad visoke braniteljske mirovine uskoro će biti samo socijala i tu nema pomoći, a branitelji su umjesto motora razvoja hrvatskog društva pretvoreni u socijalni problem.
   U pravu je Kolinda, hrvatskim vojnicima (i braniteljima) treba vratiti zasluženo dostojanstvo.

  • Antune, pa jeste vi vidjeli gostovanje Kitarovićke u Nedjeljom u 2? Ona se svojom retorikom po ničemu ne razlikuje od Josipovića. Isto sr…, drugo pakovanje. Žena na nijedno pitanje nije dala konkretan odgovor. Pametnome dosta.

 48. http://www.vecernji.hr/hrvatska/martina-dalic-evo-zasto-sam-otisla-iz-hdz-a-963551

  Ovo je priča iz hrvatske,klasična NAŠA seljačka,prozirna i diletantska.
  Ženu se optužuje da je zastupnica tkz. zločeste neoliberalne doktrine a može se sada uspinjati na konja da im je ona nudila socijalno-tržišni model ali oni to ne kuže jer oni misle da je socijalno-tržišno=socijalistički-tržišno i tu je čitava zabluda NAŠEG društva,sve su stvari pomaknute u lijevo tako se socijalistički-centristički premijer i vlada optužuju da su i oni preliberalni jer od njega se traži da ne bude socijalistički-centralista nego da bude čisti socijalistički premijer.To je ta perfidna seljačka provincijska lukavština,prišiju ti etiketu pa se ti poslije brani.Kada dođu pred zid i kada se budu u mjesec dana otpuštalo po 30 tisuća ljudi,kada ljudima bude trebalo kresati plaće,mirovine 30-40% e onda bi ja otvorio gulage za iste te koji danas optužuju dalićku da je neoliberalna a Milanovića koji je čisti socijalistički premije da je preliberalan.

  Naravno šalim se za gulage ali ti ljudi čine zlo ovoj zemlji svojim populizmom i najveću štetu čine ljudima koje kao fol oni brane.
  Ništa dalićka nije mogla u hdz-u,poznajem u dušu te ljude i taj mentalni sklop,oni su svi ekonomski kao goran marić,pa neka ako dobiju izbore njemu daju da im vodi financije…Čtava priča ove zemlje svela se kao što kaže dalić o umotanu priču o tkz. obrani građana ali samo onih u državnom i javnom sektoru,kada god se vode rasprave samo se o njima govori,građani privatnog sektora u ovoj zemlji su građani drugog reda.150 tisuća građana privatnog sektora ostane bez posla a oko otpuštanja 5-10tis u javnom sektoru ili oko outsourcinga diže se oktobarska revolucija,skaču predsjednici,tkz.stručnjaci,prijeti se referendumima,pada vlada a za ove prve koji sve to plaćaju a koji su ostali bez posla nitko ništa,njih se spominje samo kao statistiku.Drugovi i drugarice iz sdp-a i hdz-a proglasite socijalističku republiku hrvatsku i dodajte joj pridjev “rođačko-parijska” jer mi to danas jesmo,nemojte da nam djeca odrastaju u socijalizmu a da imaju uvjerenje da je ovo kapitalizam jer ćete i od njih napraviti neandertalce kao što ste od nas.

  Više puta sam pisao da su na kraju sindikati,komadina,holy i ostala socijalistička braća i sestre uvjerili Milanovića da je on preliberalan a da se marx digne iz groba stavio bi ga za svog zamjenika.Zamislite da milton friedmanu kažete da je martina dalić neoliberalna?Pao bi čovjek sa stolice od smjeha i rekao vam da je to dobar vic?Ali sto puta izgovorena laž postaje istina?Oni se bore za radna mjesta i građane?Samo ne kažu u kojem sektoru?Državnom ili privatnom?150 tis radnih mjesta u privatnom sektoru jednako je 5 tis radnih mjesta u državnom jer ova socijalistička braća i sestre drugačije i ne znaju misliti…Mozak im je lobotomiran.

 49. http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/258815/Default.aspx

  “Pobuna otočana: Ukidanjem besplatnih karata ponizili ste nas i našu djecu”

  O ovim stvarima se ne govori kada su prosvjedi protiv investicija, kada razdragana masa mladih intelektualaca klikće i plješće na riječi “mi mrzimo svaki kapital”, možda bi trebalo pitati Mirelu Holy što misli o tome, i je li to fer? I tko bi trebao platiti karte tim ljudima? Možda seljak iz Slavonije? Možda urbani eko ekonomist iz Zagreba?
  A te ljude bi trebalo pitati jesu li i oni glasali za novu pravednost, i kako im se sviđa ako jesu? Gdje su sad svi ti ljubitelji života u prirodi i eko poljoprivrede? Jednom godišnje se ode na more, bude lijepo i romantično, ali nakon tjedan dana dosta je “eko održivog”, iako se i dalje o tome priča i ne izlaze iz usta “neoliberalni kapitalisti”. Zar nitko od tih ljudi ne vidi prednosti eko poljoprivrede? Samo je Vjeran Piršić to skužio, a ljudi koji na otocima žive svi retardirani?
  Možda da pitaju one koji su prosvjedovali protiv investicije na Srđu tko će im platiti povlaštene karte?
  Trebalo bi svu tu gamad i ljige od ljudi poslati da eko održivo idu na vesla od otoka do kopna, sve te silne prosvjednike i borce za pravdu, borce za malog čovjeka, sindikalne vođe, zagovaratelje prava, GONG-ovce sa prosj. plaćom od 7000 kn (što je nakaradno), sve one umirovljeničke vođe koji bi povećali obavezno izdvajanje za plaće sa 15 na 20 posto, jer je to isto “pravedno”.
  Svu onu balavurdiju sa filozofskog koja “neda čistaćice” bi trebalo pitati tko će ovim ljudima platiti povlaštene karte? Idu li i za to na prosvjed? Da sve bude besplatno jer to nama pripada? A uzet ćemo od Todorića i ostale “kapitalističke” ekipe?

  A u isto vrijeme, u nekom paralelnom svemiru
  http://www.jutarnji.hr/htz-izabrao-direktore-stranih-predstavnistva-deset-ljudi-primat-ce-vise-od-20-tisuca-kuna-place/1208468/

  Po raznim lijepim gradovima diljem Europe, ovi “od Boga” odabrani će strancima pričati kako je kod nas plavo more, kako će im barba Šime ispeći ribu koju je sam ulovio to jutro, a klapa će pjevati pod prozorom.
  Hoće li im reći i da se nema za trajekte, ali da oni zato u Milanu imaju plaćen smještaj i ured, pored basnoslovne plaće, jer rade izuzetno važan posao za domovinu? Prag, Pariz, Frankfurt, Munchen, Moskva, Washington, Bruxelles, Varšava, Zurich????? Pa jesmo li mi normalni????
  Ali smo protiv investicija, mrzimo kapital, mrzimo neoliberalne kapitaliste. To je najvažnije i iznad svega, I naravno, ne damo čistaćice. Kako je to Vilim Ribić lijepo objasnio, veličajući dosege ljudske kreativnosti i intelekta:

  http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/346134/Ribic-objasnjava-zasto-sindikat-koristi-vanjske-cistacice.html
  “Na pitanje zašto je onda tvrtka Sindikat gradnja, koju su osnovali NSZV i Sindikat hrvatskih učitelja, iznajmila vanjsku zaštitarsku tvrtku i vanjske čistačice za njeno čišćenje navodi kako je Sindikat gradnja privatni poslovni subjekt i kako je normalno da privatne tvrtke takve usluge outsourcaju jer je to imperativ tržišnog poslovanja. “

  • Ribič je jedan običan sindikalni populista a po ovome vidite da je i lažov jer sindikati se u sebe doma ponašaju racionalno a od države traže da se ponaša neracionalno,ono što nebi svi mi primjenili doma ili u svojoj privatnoj firmi tražimo od vlasti da primjenjuje u državi.Ponašamo se kao da je to nečija tuđa država pa nas boli ona stvar koliko ona troši?I još vam takvi kažu da su oni domoljubi?Dao bi im ja domoljublje.

 50. Zašto se ne bi skupilo njih par razumnih ekonomskih stručnjaka (Dalić, Šonje itd.) i osnovali jednu novu malu visoko fokusiranu stranku?
  http://www.vecernji.hr/hrvatska/martina-dalic-evo-zasto-sam-otisla-iz-hdz-a-963551

  To bi bila stranka kojoj bi jedni program bio onaj gospodarski, a s drugim (“ideološkim”) temama da se uopće ne gubi vrijeme. Ta bi se stranka od drugih razlikovala po tome što ona ima kao jedino ono što svim drugim zapravo fali.

  Ta stranka ako ne bi mogla osvojiti većinu mogla bi barem osvojiti dovoljno da bilo tko za stvoriti vladu mora s njima koalirati i koja bi za koalicijski uvjet upravo postavila to da se njihov gospodarski program (“jer su oni eksperti za to područje”) mora bezuvjetno poštivati i koja će u bilo kojem trenutku u slućaju ne suradnje koaliciju raskinuti i uzrokovati time prijevremene izbore, nakon kojih će opet ići u koaliciju s kim god treba za formirati vladu i koju bi opet srušili ako bi se koalicijski partner i najmanje usprotivio bilo kojem i najmanjem reformskom koraku,

  Treba nam jedna takva visoko stručna i visoko motivirana i neustrašiva stranka koju nitko i ništa ne može pokolebati u izvlačenju ove države iz krize. Velike stranke to očito ne mogu, zato trebamo jednu takvu malu ošru stranku, jednu stranku tigar. Mogla bi se tako i zvati: Hrvatski tigar! 🙂

  • To bi bilo odlično , ali za takvo nešto trebate veliku potporu medija , što je sa ovakvim HRT-om,RTL ,NOVOM mala mogućnost da se isto i ostvari

 51. http://www.jutarnji.hr/davor-butkovic-tri-ispita-vjerodostojnosti-i—tri-pada-hdz-a–predsjednik-hdz-a-stao-je-uz-vukovarski-stozer-i-omalovazio-instituciju-drzave/1223245/

  Butković ne treba brinuti josipović je jučer dobio izbore,to je bila točka na i,koalicija sa hrastom je hdz-ovoj kandidatkinji uzela zadnju šansu da dobije izbore jer uz hsp i hrast koji je jučer javno podržao kitarovićku a još su tome prethodili fizički obračuni u hrastu kitarovićka je izgubila zadnju šansu da motivira apolitični centar da izađe na izbore i glasa za nju a izgubila je i dio ljevice koji je jako razočaran milanovićem i josipovićem…Kolinda je Josipovića lagano mogla pobijediti ali izgleda da je karamarko puno više netalentiran političar nego smo to uopće mogli zamisliti a i kitarovićka još nije rekla tri ozbiljne i pametne rečenice,nego viče “ja sam domoljub i vratiti ćemo dostojanstvo braniteljima”,nešto više narod želi čuti od osobe koja pretendira za predsjednicu države,meni dosadašnji njen nastup izgleda kao kad su srbi doveli onoga pantića iz amerike pa je on stalno u kampanji vikao “da je srbin i domoljub” a jedva je srpski i govorio.
  Kitarovićka mi sliči na Šveđanku kojoj su rekli samo ti udaraj po domoljubima i braniteljima i neboj se…
  Priča sa predsjedničkim izborima je the end,da sada kitarovićka učini sve naj naj opet nema nikakvu šansu,karamarko je potopio a nije se ni ona do sada proslavila,”ja sam domoljub”,to je sve što smo čuli,za predsjednicu države treba puno puno više…
  A po ova tri slučaja o kojima piše butković ti vidiš da hdz i ne zna gdje udara.
  Stala crkva uz željku markić a oni nisu pa su to išli neutralizirati sa hrastom i uskratili kitarovićki zadnju šansu da dobije izbore…

 52. Mirela holy na upit novinara u jučerašnjem jutarnjem “po čemu je ova vlada neoliberalna”,odgovara sljedeće;”Pojedini veliki igrači nemaju jednaki tretman kao druge tvrtke” i sasvim je jasno da je mirela holy u pravu ali da jedna tako obrazovana osoba tvrdi da je to neoliberalni koncept već je zona znanstvene fantastike.Zakon o strateškim investicijama ne odobrava bilo koji pokret unutar neoliberalizma a to NAŠA mirela uopće ne razumije.Zakon o strateškim investicijama nije nikakva deregulacija koju zagovaraju neoliberalisti nego upravo suprotno direktni i aktivni uplit države u gospodarske procese i nevjerojatno je da novinar koji je razgovarao sa mirelom holy ne zna da se neoliberalisti tome najviše protive već oni vjeruju da to sve može regulirati samo tržište uz što manji uplit države.Jeli shvaćate kakvim neistinama o neoliberalizmu zatucaju ljude?Objašnjavaju nam da je neoliberalizam upravo ono što on u biti nije.Niti jedan neoliberalista se nebi složio sa zakonom o strateškim investicijama jer bi smatrao da je to direktno mješanje države u gospodarske procese.U nas se čak ide toliko daleko da se aludirajući na monopole pokušava to prikazati kao neoliberalizam,npr kod banaka,agrokora ili ht-a imate takve teorije a neoliberalisti se izričito protive okrupnjavanjima u oligopole i monopole.Naravno sve se okreće naopako,miš se prikazuje kao slon i sto puta izgovorena laž postaje istina.
  Zagovornike potpune deregulacije tržišta i protivnike državnih intervencija prikazuje se suprotnim od onoga što oni u stvari zastupaju i kada se država miješa u gospodarske procese to se naziva neoliberalizmom.Da te jeza uhvat?

 53. Ovako mogu NAŠI političari sijati ludosti po medijima jer im elementarno neupućeni novinari to dopuštaju…Da je željka reinera netko na konferenciji za novinare prilikom očitovanja o martini dalić upitao što je to “socijalno-tržišno” nebi mu palo više na pamet da spominje taj pojam,ista stvar da je novinar jutarnjeg jučer mireli rekao “da on ne razumije po čemu je to neoliberalno,već da misli da je to aktivni uplit države” nebi joj više na pamet palo da govori te ludosti…

 54. Na katkapitalu.com sam pročitao jedan komentar koji najbolje oslikava današnju hrvatsku;”danas je normalno biti nenormalan”,ja bih samo dodao da je i poželjno…

 55. Mi smo došli u fazu ludila u kojoj se ekonomsko rođački,partijski,korupcijski premrežen sustav gdje je sve tokove kontrolirala država i partija naziva neoliberalnim konceptom i izađe nam predsjednik države i mrtav hladan kaže da je liberalni koncept u hrvata istrošen model,on to izgovara narodu bez imalo srama,grižnje savjesti.Jeli shvaćate gdje mi živimo?I onda nam izađu socijalistički analitičari i kažu “predsjednik u svom mandatu nije napravio neku značajniju grešku”,nije osim što nas je uvjeravao da je crnac ustvari bijelac…Ali kao da je to bitno?Koga to uopće zanima u ovoj zemlji bitno je udri po liberalizmu.Sto puta sam pisao da je socijalizam način života,način razmišljanja i uopće nema nikakve veze koje je društveno uređenje zvanično priznato u toj zemlji,možete se vi zvati liberalno kapitalistička demokracija a da ste u naravi partijsko socijalistička zemlja.
  Vlasništvo je tu sporedna stvar kada ionako svi putevi vode prema državi i partiji,oni su ti koji vedre i oblače i narod se tome jako brzo prilagodi i formira unutar tog okvira svoj način života,promišljanja i borbe za opstanak….
  Ta socijalistička partijska nepotistička korupcijska hobotnica je premrežila čitav naš sustav i bez beskompromisne i odlučne borbe mi joj nećemo stati u kraj…Tu nikakva kozmetika ne pomaže jer u toj kozmetici bakterija samo mutira i opet postane imuna,tu se mora sprovesti deratizacija po svim vertikalama društva a to mogu samo odlučni ljudi,jedan širi tim antipopulista koji će uz to imati moć dobre komunikacije sa narodom,da konačno narod shvati gdje to vodi nijih same i da 2+2 nisu 5 nego jedino mogu biti 4.

 56. Puno sam se raspisao ali želim vam ukazati na još jednu stvar i totalnu političku netalentiranost tomislava karamarka,,očigledno je po svemu da on sada ide po ustaljenom obrascu na zaoštravanje političke scene pred izbore gdje će se udarati po domoljublju,braniteljima,jugoslavenima itd,pokušati će polarizirati političku scenu hrvatske i usmjeriti kampanju prema NAŠIMA i VAŠIMA,mogući su tu i prosvjedi branitelja itd.Ono što karamarko nikako ne razumije je to da građani u predsjedniku traže jednu vrstu stabilnosti i tu je Josipović jako vješt političar,čim građani osjete da se hrvatska politička scena destabilizira većina građana okrenuti će se ka faktoru stabilnosti koji je umjerena opcija a tu je Josipović majstor na svome terenu.Što se više bude polarizirala politička scena udaranjem po domoljublju to su kitarovićkine šanse sve manje,kao spojene posude,josipović je to jako dobro shvatio,zaustavio je svoj pad a padao je najviše kada teme domoljublja nisu bile aktuelne u hdz-u i kada se hdz malo primirio a čim je hdz nastavio svoju retoriku taj pad se zaustavio.To je mesićev poučak,njemu popularnost nije pala kada je umirovio generale nego dapače građani su ga smatrali-percipirali faktorom koji je stabilizirao hrvatsku.Pa to bi karamarko morao kao dojučerašnji mesićev suradnik znati.Kitarovićka može pobijediti Josipovića samo ako uvjeri narod da će smanjiti tenzije i polarizaciju u društvu a ona upravo sve radi suprotno,hdz je odabrao taktiku polarizacije zaboravljajući da je predsjednik zastupnik svih građana i da to nisu političke stranke,nego osoba kojoj narod vjeruje da će im donjeti stabilnost u društvu jer nestabilnost ne odgovara prosječnim ljudima nego samo grupama ekstremista u dvije različite političke opcije a u ovom slučaju naročito tu prednjači desni pol,međutim taj specijalitet hdz-a nije od jučer imali smo taj film za vrijeme račana tako da ovaj put nakon 10 godina odmaka to je jako prozirna priča i ništa dobro hdz-u neće donjeti nego dapače profitirati će na tome neke druge političke opcije,kako kaže Milanović “njihova djeca”
  Jbg po tome se vidi koliko je karamarko krivo savjetovan i okružen krivim ljudima.Ako nam on pokušava dokazati da je veći domoljub od kujunđića to mu sigurno neće proći,ako ništa zbog percepcije desnice prema mesiću,ta politika mu je smiješna jer narod od tako velike stranke traži konačno pravi sadržaj a ne mlataranje o domoljublju…

  • Narod od predsjednika države očekuje da bude faktor stabilnosti, da bude konzervativan i liberalan u isto vrijeme, dakle nešto sasvim suprotno od Josipovića koji je internacionalni socijalist, tzv lijevi progresivac, borac za svjetski socijalizam, a socijalizam je pokret za ukidanje privatnog vlasništva kao temelja slobodnog čovjeka, za kolektivizam bez osobnih sloboda, za svemoćnu partiju i državu koja “brine” o građanima. Socijalizam je put u ropstvo, a progresivni ljevičari su slatkorječivi predvodnici na tom putu zato je glupo uopće i pomisliti da bi Josipović mogao biti faktor stabilnosti u hrvatskom društvu.
   Pa pogledajte samo što nam se sve dogodilo u zadnjih pet godina dok smo na čelu države imali finog i umiljatog socijalističkog preddjednika. Jesmo li napredovali ili nazadovali?

   • Gledati ćemo ga još pet godina a to zahvalite karamarku i totalno promašenom pravcu kampanje koju vodi kitarovićka.Ta priča je odigrana i uopće se više ne nadajte da kitarovićka ima ikakvu šansu,vjerujte mi njene šanse su od prije dan-dva ravne nuli.Ja vam govorim o percepciji ciljane skupine koja je apolitična a svaki put riješava izbore.Vi ste u zabludi ako mislite da narod nije za socijalizam,takvi kao Josipović ali i svi lijevi i desni su zatucali narodu mozak i zato ovoliko dugo traje sazrijevanje da se shvati da nas nečinjenje reformi vodi u propast.
    Kažem vam i oni koji zastupaju deklarativno reforme bave se socijalističkom propagandom,jedan od njih je Josipović,sada slične obrasce od Josipovića preuzimaju i hdz i sdp jer vide da to pali Josipoviću jako dobro,on im je u tom segmentu postao zvijezda vodilja,sada su i Reiner i Milanović u zadnjim govorima samo to potvrdili a to je ono o čemu vi govorite,siguran put u propast…Kažem vam populisti su zaludili narod skroz,ne možete od naroda očekivati da bude trezven na izborima kada uopće ljudi i ne shvaćaju gdje ih taj socijalistički populizam vodi,to je poigravanje sa sudbinom društva i naroda a sve u svrhu da se dohvati jedan pišljivi mandat da oni u “dugobabama” mogu reći kako su uspjeli u životu…Nitko narod i ne priprema na težinu i sadržaj reformi,nitko mu nije ispričao švedsku priču,njemačku priču nego svi tuču tko će više obećati “humane gologuze države” i naučili su narod da živi u uvjerenju da će nas država čitav život moći nositi na leđima i da su izvori goriva nepresušni.Pogledajte tu medijsku,sindikalnu,intelektualnu i političku propagandu,pa to nemate ni sjevernoj koreji,jednoumlje najgore vrste,da nije studija 4 na HTV-u mislili bi da gledate tv Venezuela 1 jer su se sada ipak malo popravili a do prije godinu dana to je bila tv sjeverna koreja…
    Kako će narod u takvim okolnostima trezveno odlučivati na izborima?
    Mora se pojaviti stranka na hrvatskoj političkoj sceni koja će biti totalno antipopulistička i polako građanima objašnjavati kao u pučkoj školi gdje ih vode ti takozvani samoprohlašeni “humanisti ili domoljubi” koji ih jašu već 25 godina,da se osvijeste ljudi u privatnom sektoru i shvate da socijalistički populisti prave budale od njih i da takvi ispune trgove i ulice
    i da oni zamjene na ulicama ove iz javnog i državnog koji ih godinama uvjeravaju da su oni na istoj strani…Što je najgore uvjerili su ih komunisti u tu priču,oni u to vjeruju i to je najveća mentalna katastrofa ove nacije.
    Posljedice su nesagledive?

    • Da je bilo koji predsjednički kandidat pričao o reformama, govorio građanima tko su i što su, ne bi osvojio izbore. Tu se odmah treba nadovezat na ono pitanje ‘zašto se u hr ne osnuje stranka s ekonomskim stručnjacima kao što su…’? Iz jednostavnog razloga jer su to pametni ljudi koji znaju da nemaju nikakve šanse, osim što bi postali vrlo nepopularni u svom susjedstvu. Biračima je bitno da je kandidat ‘pošten’ i/ili da je ‘domoljub’ – a oni to ‘vidoviti milan’ metodama procijene, jer ne postoji detektor poštenja ili domoljubnosti. A ako je pošten i domoljub, sigurno onda neće radit nešto krivo, a i ne treba se zamarat čitanjem tamo nekakvog programa.

    • Dominator,želite reći da onda političari mogu sebi reći da cilj opravdava sredstvo i da mogu svoje vlastite političke interese staviti ispred interesa društva?Želite reći da je to ispravno?U ovakvoj situaciji dva metra od zida?
     U današnjoj situaciji to mogu samo raditi beskičmenjaci i gamad.Ništa drugo nego gamad koja se poigrava sa sudbinom jednog malog naroda jer ako se nas iseli još 500 tisuća i to mladih ljudi mi više nećemo postojati kao narod.Dali sredstvo opravdava cilj.Gdje je odgovornost u tim ljudima.
     Zar je teško da se sastanu sve političke opcije,neka se tuču na svjetonazoru,neka se tuču na drugim društvenim poljima ali ne mogu se populistički poigravati sa gospodarstvom ove zemlje jer game is over…
     Vrijeme je za istinu dok ne bude prekasno,vrijeme je da konačno nađu deset točaka konsenzusa bez kojih se ova zemlja neće izvući iz provalije u koju srlja.A sve “humanisti i domoljubi” a gamad samo takva?Gdje im je u ovom trenutku savjest i domoljublje?U njihovim stranačkim interesima?
     Jeli im to humanizam i domoljublje?Oko pet stvari se nisu u stanju dogovoriti?Kako ih samo nije sram?

    • Ne želim reći da je to ispravno. Ja zapravo smatram da su ljudi na vlasti i u oporbi, te njihovi birači zaista dobroćudno bedasti i da nemaju blage veze kamo sve ovo vodi. Znam to iz vlastite okoline, iz komentara po portalima/forumima gdje se ipak skuplja respektabilan broj ljudi. Znam isto da pokušaj argumentirane rasprave ne pomaže i da je čisti gubitak vremena i samo se čovjek naživcira.

 57. Da razjasnimo još jednu stvar oko “socijalno-tržišnog” gospodarstva,u njemačkoj je nakon drugog svj. rata vladao kaos,crno tržište je samo i funkcioniralo i tada dolazi do štampanja njemačke marke gdje je svaki građanin dobio na ruke 60 tadašnjih njemačkih maraka sa kojima je mogao kupovati osnovne potrepštine i tada se polako počelo gušiti i nestajati crno tržište,paralelno sa time napravio se zakonodavni okvir koji je potpuno otvorio tržište sa jednakim šansama za sve i tu je došlo do neslućenog oslobađanja poduzetničke aktivnosti,istovremeno je država koju su poduzetnici punili “kao brod” donosila razne programe i rješenja za zbrinjavanje najugroženijih skupina u društvu.Znači prvo smo imali potpunu liberalizaciju tržišta,zakonski okvir sa jednakim šansama za sve,jednu totalnu prokapitalističku oslobođenu energiju koja je kasnije uvjetovala da država ima toliko novaca da ima od čega sastavljati i raspodjeljivati socijalne transfere za najugroženije skupine u društvu koje su i tada postojale iako je njemačka doživjela ekonomski procvat.Zanači socijalno tržišni model nastao je u jednom specifičnom njemačkom razdoblju kada je ekonomiju u porušenoj zemlji trebalo startati od nule.Naravno izuzetno radišni njemački narod ubrzo je postao izuzetno konkurentan i stvarao viškove kojima se sve to i moglo financirati i onda nije uopće problem biti socijalan ali svemu tome je prethodila jedna totalna liberalizacija poduzetništva na tržištu gdje partija nije odlučivala o ničemu a država se uplitala minimalno nego je zadovoljno trljala ruke koliko je poreza pristizalo u kasu.

  Gdje je NAŠ problem?Mi bi krenuli sa repa i to je ono što u hdz-u nisu razumjeli martinu dalić niti je neki NAŠI mozgovi ikada mogu razumjeti jer oni misle da je švedska postala onako socijalna država zato što je tamo neki “goran marić ili željko reiner” napisao dekret da su oni socijalna država a nitko ne govori,to u hrvatskoj nikada nećete čuti, da je švedska 80-tih prepisala čistu doktrinu miltona friedmana krenula u totalnu liberalizaciju i privatizaciju,mjere su bile jako brutalne i kada su stali na noge onda nisu imali nikakav problem da budu ono što danas jesu.Ajde vi danas nekome recite da je švedskom socijalno-tržišnom modelu prethodio totalni neoliberalni koncept koji je defakto prepisan od miltona friedmana tkz. neoliberalne sotone?Reći će vam da lažete?Recite im da u norveškoj i danskoj privatne firme upravljaju javnim bolnicama opet će vam reći da lažete?Recite im da švedska i danska imaju vaučere u školstvu opet vam neće vjerovati?Kada im kažete da je švedska pustila saab da bankrotira opet će vam reći isto,da je prodala volvo Kinezima opet će vam reći da lažete?Da su danas porezi u Skandinaviji totalno već duže vrijeme u silaznoj putanji i da čitava Skandinavija skreće desno jer im je nova gospodarska karta svijeta nametnula takve izazove?Ne NAŠI vam to neće vjerovati?
  Jeli znate što je glavna fora-zajebancija da oprostite u danskoj?Prokazati političara ljevičara koji je poslao djecu na školovanje u privatne škole?
  U economistu je izašao tekst sa naslovom “milton friedman je više doma u švedskoj nego u americi” Ajde to recite NAŠIMA?Ne oni će vam izvlačiti neusporedive zemlje sa nama,oni će izvlačiti samo što njima odgovara jer njihove ekonomije se svode na “što se babi htilo to se babi snilo”,oni su “odlučili” totalno gologuzi sa tuđim novcima biti socijalni kao švedska i njemačka,pa uvjeravaju ekonomski neupućene karamarka i Milanovića kako će oni andolima izlječiti karcinom i da se oni ništa ne brinu,vjerojatno im donose i tekstove iz stranih novina i znanstvene radove ultraljevičara da ih uvjere kako je to navodno trend u svijetu?Drugovi i drugarice samo naprijed vidimo se na dnu provalije pa nam onda dole držite predavanja o “socijalno-tržišnom” a tada se najviše čuvajte onih koje danas najviše “kao” štitite…
  By the way jeste li ikada vidjeli u nordijskim zemljama velike prosvjede protiv neoliberalizma?

  • Da se razumijemo i tada je u njemačkoj sprovedena hajdučka privatizacija,ljudi su kupovali za sitniš čitave srušene kvartove,srušene tvornice itd,itd,tako da vas nebi ovi NAŠI uvjeravali kako su nijemci imali “pravedan socijalistički start”,pregrmili su to u sebi i nisu se osvrtali nazad nego gledali naprijed i zato danas jesu ono što jesu…

   • I ovo je važno znati iako bi danas to moralo biti jasno i polupismenim ekonomistima,po izjavama iz hdz-a izgleda da njima ništa nije jasno.
    Njemački koncept svoje najbolje vrijeme je doživjeo 70-80 godina ali već 2000 njemačka je u velikim problemima jer ih je pritisnula azijska konkurencija a oni onako malo opijeni pretjerali su sa plaćama i pravima,dolaskom schroedera njemačka je započela velike reforme,za njegovog mandata njemačko gospodarstvo je stagniralo,vladalo je veliko nezadovoljstvo jer im ljevičar sprovodi totalne tkz. neoliberalne mjere ali schroeder umalo nije osvojio novi mandat i izgubio je samo u 4 zastupnika,danas se smatra tvorcem današnjeg njemačkog uspjeha ali da ne mislite da je i to sve,od tada nijemci vode jako restriktivnu politiku plaća jer su shvatili kakva opasnost prijeti iz azije,sve vlade iza schroedera su vodile takvu politiku da bi spasili konkurentnost njemačke,dok su grci,talijani,francuzi i Španjolci dizali plaće i prava u nebo i živjeli medeni mjesec nijemci su se jako teško nosili sa time da svi drugi dižu plaće a da njima plaće stagniraju,sada se naravno događa obrnut proces i niti jedan uspjeh društva nije moguć bez žrtve,tako je i u životu pojedinca i to je jednostavno tako,opcija i jare i pare jednostavno ne radi,ona nije moguća.
    Izmučili su se nijemci “socijalno-tržišni” od 2000 na ovamo ohoh i možete zamisliti kako im je bilo depresivno živjeti u europi gdje svi oko njih imaju neprestan rast prava i plaća a oni pušiona.To vam ovi u hdz-u sigurno neće reći nego prešutati,samo jer vam dobro zvuči “socijalno tržišno”,
    samo će vam to ponavljati a onda će od vas tražiti da imate strpljenja za njih poslije izbora jer “oni nisu tako mislili ili nisu znali da su nam financije u takvoj banani”,klasična navlakuša-prevara,ista priča kao kukuriku…

    • Malo da prokomentiram kao netko tko je prozivio i prozivljava tu Njemacku od 2000 naovamo…

     Nijemci su napravili ono sto se zna da se mora napraviti kad ekonomija krene nizbrdo: skresati place i uciniti je konkurentnijom. Posto su u Euro zoni, tj. ne kontroliraju valutu nisu to mogli uciniti stampanjem para i devalvacijom nego su prakticki zamrznuli place i pustili da prirodna inflacija odradi svoje.

     Kao prvo, to nije ni izbliza toliko tesko kao sto izgleda zato sto je Njemacka vrlo bogata zemlja. Jedno je pjevat borbene kad ti placa pada sa 4k ojra na 3.5k, pa neces na godisnji u Dubai nego u Tursku, a nesto sasvim drugo kad ti pada sa 500 na 300 pa neces sutra imati za struju.

     Kao drugo, Nijemci su organiziran i discipliniran narod koji ima kulturu gledanja u buducnost. Izabrali su politicare koji su ponudili programe, a ti politicari onda te programe i provode, tocno onako kako su i napisani, plus minus par uglavnom minornih koalicijskih ustupaka.

     Kao trece, nema mrdanja. Tko ukrade, ide u zatvor. Vjerojatno bas i ne uvijek, ali politicari i drzavni mediji se svim silama trude ostaviti takav dojam. Predsjednik je morao odstupiti zbog necega sto je kod nas normalno: kredita sa povlastenim kamatama i cinjenice da mu je netko drugi platio tri noci u hotelu i let avionom u jednoj prilici. Da stvari budu jos bolje, covjek je oslobodjen svih optuzbi, ali svejedno je morao otici. Usporediti sa recimo slucajem Merzel. Ili recimo Uli Hoeness, Zdravko Mamic Bundeslige, utajio 3 milje eura, otisao 3 i pol godine u zatvor. Aj sad zamislite da u Hrvatskoj Maminjo ode u zatvor. Kaj god. Svaki dan Dnevnik pocinje citanjem presuda, ako ne Ustavnog suda gdje se ispravlja neka rupa u zakonu i to redovito za racun slabih (podstanari, itsl.), ako ne to a onda barem javljaju kako je kod nekog od glavesina bio bar pretres, ako nisu vec u pritvoru.

     U takvom okruzenju puno je lakse stisnuti zube i pregrmiti koliko god treba kada postoji jasna vizija sto se radi i sto ce od toga ocekuje. To je ono sto nama fali i ja bas i nisam previse pun nade da cemo to ikada dozivjeti bez temeljite katarze. Nezgodno je jedino to da se lako moze dogoditi da se ta katarza nikada ne dogodi, da imamo, kao recimo Grci, dovoljno rentijerskog kapitala (sunce, more, transferi gastarbajtera) pa da mozemo ovako zivotariti na blef do u nedogled i ispijati kavice na rivi i vikat da tko to more platit. U EU smo se vec uvaljali, jos da pametno odigramo kao i Grci pa se zavaljamo i u Euro i ne treba nista vise. Par milijardica za platit kavicu na rivi ce Nijemci uvijek od nekuda izvuci, a to nama dosta.

   • Tog Vrdoljaka bi ja poslao evu moralesu za ministra gospodarstva,taman mu je po mjeri,neka uzme sa sobom i gorana marića i profesora jakovčevića pa neka ih konačno usreće svojim monetarnim i ekonomskim ekspertizama,da i mi nešto izvezemo,ne vjerujem da ih morales nebi dobro platio,sigurno više nego mnogi NAŠI primaju u nadzornim odborima u NAŠEMU…

    • Ja bih u to društvance (koje je poveće) dodao i notornog Ljubu Jurčića kojem ni jedan dug nije prevelik i koji bi za svaku županiju odredio 4 strateška pravca za investitore pa to onda poticao, pogađate, novim zaduženjima… On je, na žalost, i predsjednik društva hrvatskih ekonomista, osim što je profesor na jedno sedam fakulateta, sjedi u nadzornim odborima i tko zna što sve taj čarobnjak nije. Ja bih rekao, sve je, samo nije dobar ekonomist…

 58. Evo u Beogradu opet imamo “Ne jebe te peder, nego kapitalizam”. Čak i ovo: Došlo je do incidenta u povorci, kada je jedan aktivist nasrnuo na drugoga zbog transparenta: “Ne jebe te peder, nego kapitalizam”, objavljeno je na Twitteru. Da sam gej i u povorci ne bih ostao ravnodušan na ovakvu retardaciju.

  • Hm,svi butovnički pokreti defakto su definirani opozicijom na trenutni sustav,na kubi kada su homoseksualce lječili na psihijatriji i zatvarali vjerojatno su oni pisali ne jebe te gay nego komunizam.Nebi ja to uzimao zdravo za gotovo,to su butovničke povorke koje pokušavaju razbiti predrasude među ljudima ali kao u svakom pokretu tu imate razno raznih ekstremista koji koriste svaku takvu priliku za promociju svojih ideja.
   Sjetite se anarhista u grčkoj koji su se uvalili među sindikate i palili što su stigli…Naravno da su kod nas svi eksponirani homoseksualni aktivisti ili feminističke aktivistice svi od reda ljevičari i to ultra,to ne znači da su svi ljudi u toj povorci tog mišljenja ali kao što vidite i u nas su ljevičari preplavili sve medije,najglasniji su u društvu i samo se njih pita što misle o svemu,čak i o selidbi ptica lastavica sa sjevera na jug…Od 10 hrvatskih analitičara političkih događanja 9 su ljevičari,takvi su nam fakulteti a onaj što se umislio da je desni taj nije ni svijestan da je on pola-ljevičar,jednoumlje je zajebana stvar,kada se zakotrlja nema tu kraja…

 59. I da se ne lažemo,pravi oporavak ove zemlje će krenuti sa masovnim priljevom imigranata,ma koliko mi šutali o tome i koliko se time slagali ili ne.
  I mene to muči jer sam zatucan ali znam zbrojiti koliko je 2+2 i mi već danas u turizmu ali i poljoprivredi nemamo dovoljno radne snage za najteže poslove a kamoli za one gdje se traži dosta više,jednostavno jer nam je demografija takva.Ne vjerujem da će i jedna stranka u svom programu imati dugoročno osmišljenu imigrantsku politiku,jbg sa time se ne dobijaju izbori.
  A tko će nas trpiti kada počmu stizati imigranti?Najviše će se protiv njih buniti povratnici iz njemačke i australije?Živi bili pa vidjeli!

 60. Antune, mi već kaskamo za privlačenjem stručne radne snage odavno, da ne pričamo o poljoprivredi. U kontigentu radnih dozvola ima ih više za konobare-sezonce nego li za liječnike ili IT stručnjake za trajne poslove.
  Jesam za totalnu liberalizaciju viznog režima za stručnu radnu snagu ponajprije, baš kao Njemačka ili skandinavske zemlje. Ako ste pogledali sinoć prilog o demografskom odumiranju RH (prvi put sve županije i Zagreb su u stanju demografske bijele kuge) , strašno zvuči podatak da je prosječna starost stanovništva 42 godine te da ćemo se vrlo brzo naći u situaciji da se izjednači broj onih od 60 i onih od 19 godina (dr.Šterc).
  Kako se država na savjete demografa uopće ne osvrće, neminovna je masovna imigracija, silom prilika.
  Neće niti jedna stranka to pitanje staviti u kampanju,nije luda da je birači počnu sankcionirati, ali pritisak na proračun postaće izniman. A pogledajmo Nijemce, već su krenuli,baš kao i Nizozemci 20-tak godina unaprijed , izračunali što im treba i napravili razrede za MINTM profesije (Matematika/IT /Prirodne znanosti/Tehnologija,Medicina) , čak su stavili i platne razrede 47.600 /37.128 eura, pa i daju poticaj za dodatno obrazovanje ukoliko ste skloni jednoj od tih profesija,a ne ispunjavate financijske uvjete oko primanja, bez obzira jeste li EU ili ne, kako bi dobili BLUE EU CARD.
  Naravno,zbog starosne strukture briga za starije osobe je jedan od prioriteta i veliki business ,pa se izrijekom spominju ovlaštene med.sestre i braća ,koji mogu odmah stupiti na posao u Njemačkoj, pod uvjetom da su iz Hrvatske.
  Kao poduzetnik sada muku mučiš da nađeš odgovarajuću radnu snagu od projekta do projekta, ministarstva se prave blesava,vrijeme prolazi, a poslovi odlaze. Koliko smo loši, pokazuje i to da nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s zemljom koja ima najveći broj IT stručnjaka u svijetu (Indijom), a tu si i genetičari,energetičari, nano-tehnolozi.
  Zoki je otputovao na pogrešnu stranu svijeta, ako je već tražio partnere za ulaganja ovdje, Azija je sad pravo mjesto za takvo što, no samo s ozbiljnom državom iza sebe.

  • Kad god bacim pogled na tvoje komentare glembay18, uvijek neko zazivanje uvoza radne snage.

   Stvarno mi nije bistro kako nekome takve stvari mogu padati na pamet, pokraj cinjenice da u Hrvatskoj ima 400.000 nezaposlenih i pokraj cinjenice da se ljudi svakodnevno iseljavaju tempom brzim nego za vrijeme ratnih godina.

   Da, prosjecna starost raste, natalitet pada, broj stanovnika pada… i, sto s tim? To bi trebalo “rjesiti” uvozom nekih novih ljudi? Ne. Produzivati zivot neodrzivim redistributivnim sustavima ubacivanjem novih robova u zrvanj je nedopustiva perverzija.

   • 1. Zašto onda ti ljudi svojevoljno dolaze ovdje, ili često i bježe iz prethodnog mjesta boravka, ako je ovdje žrvanj?

    2. Zašto mnogi iz Hrvatske odlaze (bježe) u njemački, švedski, američki žrvanj? Mislite da tamo nema nezaposlenih?

   • Ah Šimune, evo čekam vas čarobni eliksir u pogledu rješavanja pitanja nedostatka stručnog kadra,a bez imigracije. Antun je otišao i korak dalje- govori i o kategoriji preostale radne snage. Da,baš gledam sad Skandinavce,Nijemce i ostale kako produljuju sebi tu “nedopustivu perverziju”.

    • Zasto je vama nemoguce shvatiti da netko uspjesan radi gluposti. Imate uspjesne ljude koji sebi prave stetu glupim potezima, financijske prirode, osobne prirode, na razne nacine. I isto tako imate drzave i nacije koje su uspjesne a rade pogresne stvari.

     Taj stav “ako to Svabo/Amer/Sved radi, dobro je” je stvarno nevjerojatno plitak. Barem na ovom blogu ocekujem nesto sofisticiraniju publiku sa bolje promisljenim stavovima (da i ne spominjem, bolje informiranu o stanju u svijetu).

    • Ja bih rekao da su komentari glembay18 jedni od promišljenijih, odnosno barem puni informacija, obrazloženi.

     Za neke komentatore me živo zanima tko su i što rade, s obzirom da je ono što pišu vrlo zanimljivo štivo. Recimo komentator glembay18 mi je jedan od intrigantnijih.

  • Vlada ne zna gdje rezati, a Ministarstvo kulture milijune baca na gluposti dok siroti umirovljenici gladuju.
   Ministarstvo kulture se s ovim antikulturnim činom stavilo na popis ministarstava koje treba pod hitno srezati do kosti najbolje ukinuti.
   Nema štete od ukidanja – čista dobit za hrvatsku kulturu i porezne obveznike.

   • Zapravo dio koji mi se u Ristićevom tekstu nije svidio jest njegova preradikalna ideja da kultura ne bi trebala bit državno financirana. Mislim da je na taj način otupio oštricu svoje kritike i stvorio si nepotrebne neprijatelje. Naime, ne postoji država koja ne financira kulturu. Ono na što se treba fokusirati jest upravo činjenica da je u Hrvatskoj isključivi kriterij financiranja onaj ideološki – financiraju se radikalno lijeve opcije.
    Meni je nevjerojatno kako se preko toga samo tako prelazi umjesto da se javnost žestoko obruši na tu činjenicu. Tu sve vrvi od pljačkanja poreznih obveznika. Tim više što te radikalno lijeve opcije ne uživaju naročitu potporu naroda jer su antihrvatske. Da ih se skine s proračuna jedino bi oni graktali. Nikakvih masovnih prosvjeda ni narodne bune.

    • Odličan Ristićev tekst. Samo bilo bi bolje da je u jačem mediju jer koliko će ovo ljudi pročitati? Također, ovdje je riječ tek o rijetkim pojedincima koji su spremni dignuti glas. Mada je i to napredak u odnosu na ranije razdoblje.
     Inače tih 3 milijuna koje spominje su samo kap u moru fiskalnih i parafiskalnih sredstava koja se dijele toj ideološki opciji. Po raznim osnovama i na različite načine. I stvar već dosta dugo traje samo je s novom ministricom kulture doseglo nevjerojatne razmjere.

    • USA nema ministarstvo kulture i ne financira kulturu. Ono tretira kulturne djelatnike kao i sve druge djelatnike – djelatnike na otvorenom trzistu na kojem razmjenjuju svoja znanja i usluge slobodno sa onima koji ih zele platiti.

     Kod nas ako je iko socijalisticki narkoman i ovisnik o drzavnim parama onda je to kulturni radnik tako da oni predvode “drzava bi morala” pokret i ljevicare do barikada u strahu za vlastitu egzistenciju i na taj nacin stvaraju prevagu u drustvu da je ljevicarenje kulturno a desnicarenje fasizam. Evo ovi nasi nesretni radnici iz INA Sisak mogu slobodno na svoje prosvjede pozvati cijlu Gavelu i HNK i svi mogu u jedan glas: Drzava nas mora financirati dok mi stvaramo gubitke. A istina je da ne mora.

 61. Odlican clanak na index-u
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/poduzetnici-bjeze-iz-hrvatske-ne-zelim-hraniti-vise-ovu-zvijer-koja-pije-krv-vlastitom-stanovnistvu/773304.aspx

  Hrvati su navikli cijeli radni vijek provesti u jednoj firmi od koje očekuju da se za njih brine kao roditelj za svoje dijete. To u realnom svijetu ne postoji. Svaka osoba treba brinuti o svojoj konkurentnosti na tržištu rada. Česta je situacija da ljudi nakon desetak godina provedenih u jednoj firmi više nisu zapošljivi. U tih 10 godina usko su se specijalizirali za to jedno radno mjesto koje preko noći može postati suvišno. To dovodi do ove situacije gdje su stotine tisuća ljudi u potrazi za poslom koji više ne postoji. Vjerujem da se u sljedećih desetak godina neće ništa značajno promijeniti na bolje. Svi podaci govore da smo još uvijek na silaznoj putanji. Tržišta se sve više otvaraju i pitanje je koliko će buduće generacije poduzetnika uzeti Hrvatsku u obzir za razvoj poslovanja”, navodi Krznar.

 62. Je l’ netko gledao “Otvoreno” sinoć? Bio Vuk i bio vrlo dobar. Dokazuje uzročno-posljedičnu vezu između lokalne i državne vlasti i prika poduzetništva. A ova trojica se natječu koji bi još više države. Kaže da premijer u Americi vabi velike IT tvrtke boljim uvjetima, a iste uvjete bi morao imati svaki domaći start up iz garaže. A ova trojica se natječu koji bi još više državnog intervencionizma. Kaže da su sve Vlade dosada uvijek arbitrirale by picking winners. Sva trojica samo što se na djecu nisu zakunula da to nisu nikad radili, istovremeno obećajući da to što nisu radili će raditi više nego ikad dosada, ako uzmu vlast. 😀

  Svaka čast Novokmetu! To je novinarstvo! I novinar koji prati i razumije temu i priprema se za emisiju. Izvanrednim mentalnim refleksom zaskočio je Miloševića izjavom onog bezveznog starca da je tržište najveće zlo. 🙂 Ovaj odgovorio da čovjek sigurno to nije rekao, nego da laže novinar koji je to napisao. 😀 Ja pak mislim da Milošević laže k’o pas. :D, a još nije ni uzeo vlast. Što nas tek čeka kad i ako se to dogodi? 😦

  • Je, Novokmet je pravo osvjezenje, postavlja konkretna pitanja, ne dopusta duge monologe i emisija ima neki tijek (za razliku od Togonala gdje je tijek emisije vise kao Brownovo gibanje).

   Al volio bi vidjeti i korak dalje, da ne pozove ni jednog politicara. Zamislite onda, kako ljudi tipa Vuk daju rjesenja, a ne da se kao sada emisija svede na diskusiju “mi smo u 4 godine ovo, a vi ste u 8 ono itd”

 63. Što više gledam to “Otvoreno”, ispadam kao neki sado-mazo tip, koji se nada da će neki od ovih “normalnih” skrenuti u moj sado-mazo atar. Kažu da nada umire zadnja, ali sudeći po ovima sinoć, nada je već umrla , a ostala je dilema tko će biti pogrebnik tržišta i poduzetništva u nas.

  • Papirnate novine ponekad imaju problem da su im vjesti zastarjele jedan dan, a ovima na online izdanju vijesti ponekad stare i po par godina lol Kriza se u svijetu odavno smirila. Velka recesija je bila duboka ali je trajala relativno normalno dugo. Ljudi su već zaboravili na nju. Možda je uskoro već i vrijeme za neku novu normalnu recesiju. Baš me zanima što će onda ovi naši pisati, hoće li od obične recesije opet napraviti nekakvu priču o “krizi”. Jedini tu koji je u krizi je Hrvatska i njoj slični.

 64. U vezi novog komentara g. Ristića slažem se s osnovnom tezom o korumpiranosti kulturnjaka i medija s novcima poreskih obveznika. Sviđa mi se analiza Lupi-ga slučaja, ali kao što Alkibijad kaže,ispada u kombinaciji s prvim tekstićem, jojkanje zašto nije novce dobio neki desni portal ili kulturnjak. Hoće li arumentacija biti drukčija za godinu-dvije, kad recimo HDZ pobijedi, pa povjerenstvo krene darivati financijskim bombončićima desne udruge i kulturnjake ?! Mislim da je g. Ristić promašio loptu time što nije priču,umjesto na ova 3 miliona kuna, postavio na znatno šire osnove zakona o vlasničkim udjelima u medijima,generalno.
  Eto, prođe bez ikakovih komentara predstečajna nagodba EPH i gosp.odvjetnik Hanžeković postaje apsolutni vlasnik EPH.
  Na stranu što misliti da odvjetnik ulazi u područje u kojem nema nikakova iskustva ,nego još ne vidim nikakav pripremljen tim za preuzimanje (poslovni,novinarski ) iza tvrtke Euro poticaji,d.o.o. ,tim prije jer se očito radi o tvrtki-fikusu na osnovi poslovnih rezultata (gubitaš) .
  Vrag odnio šalu pa i Sladorana iz Županje (Zadro) kupila Vinkovačku TV za 6,2 miliona kuna, a onda taj temeljni kapital u istom danu pretvorila u 7200 kuna,nanoseći sama sebi štetu veću od 6 miliona kuna, a gle nova tvrtka vlasnik XBX komunikacije,d.o.o. nije niti predala završno izviješće za 2013.
  godinu ,koliko je uspješna (gubitak i u 2012). I sve to kroz predstečajnu nagodbu…
  Da nije tragično po društvo ,bilo bi smiješno.

  • Moj komentar nije baš išao u tom smjeru. S obzirom na nove okolnosti u HDZ-u, mislim da postoji mogućnost, ne baš velika, al da HDZ ako dođe na vlast ( što je upitno s obzirom na vrlo vjerojatno mogućnost koalicije ORAH-a i SDP-a) nastavi s financiranjem ovakvih projekata. Podsjećam, Zarez i Novosti su se financirale i tijekom Sanaderove vladavine.
   HDZ u svakom slučaju neće financirati antipod ovakvih portala, dakle nekakve kapitalističke medije, to budite sigurni. A možda ta ideja ne bi bila loša da se ispravi sve što su radikalni ljevičari napravili.

   Ristić je savršeno u pravu kad kaže da ljevičari nemaju pojma o ekonomiji, da su loši mislioci i logičari no da im u propagandi nema ravnih. Tu su majstori bez premca. Mi svi ostali smo pravi amateri naspram njih . Naravno, da bi se pristupilo tome na način kako to oni rade, trebate bit beskrupulozni lažljivac i manipulator a ne osoba koja temi pristupa moralno, objektivno i znanstveno. Takav beskrupulozan pristup ima svojih slabosti jer možete pretjerati i izgubiti kredibilitet kod određene( pametnije) publike no generalno gledajući ima više prednosti nego mana jer ljudi padaju na jednostavna crno-bijela objašnjenja. Uostalom to je temelj politike. Da bi ih se potuklo bojim se da treba igrat jednako prljavo.

  • Inače mi je čudno kako ovdje nijedan orkestar, kazalište, muzej, galerija, ne traži donacije, dok u siromašnom SAD-u imaju u programu svakog koncerta popis većih donatora (i ne mislim na firme), u mnogim orkestrima se dosta pozicija članova zovu po obiteljskoj zakladi. Tamo su kratki s lovom, pa svaki veći orkestar, muzej, opera objavljuje financijska izvješća i prezentacije kakve naše najveće privatne firme mogu samo sanjati. Većina ljudi iz kulture ovdje ne mogu zamisliti neki Američki sistem, njima je nezamislivo da bi netko bio pokrovitelj kulturne institucije osim sveta krava državnog proračuna. Što se tiče HNK, jako su socijalni. Neki jako dobro plaćeni članovi sviraju toliko lijepo (nedostaje font za sarkazam) da su zamoljeni da ne dolaze, pa se zovu vanjski suradnici. Ima tu još toliko toga…

   Inače u posjetu mi je došla prijateljica koja se preselila u Englesku prije nekoliko godina, i kaže između ostalog kako često pogleda neke hrvatske portale i pita nas zar je cijela država u depresiji, kakvo crnilo, a tamo se život nastavlja najnormalnije, dapače ljudi su optimistični spram budućnosti.

  • Da sam premijer otpustio bih ga za 6 minuta nakon ove skandalozne izjave. Taj čovjek je de facto nakanio uništiti nam državu. Takvi više nikada ne bi trebali biti ministri u ovoj državi. Dosta nam je onih koji uništavaju. Vrijeme je za stvaranje. Nadam se da je premijer toga svjestan i da će malo još “rekonstruirati” vladu prije kraja mandata, da naravno nema baš nikakve veze sa ovim istupom dotičnog ministra.

   Inače što se tiče onoga što će biti za 6 godina, kako se svijet eksponencijalno razvija, poslovi automatiziranu/digitaliziraju (čega bi premijer trebao biti svjestan posebice jer baš sada mu u Americi svašta na tu temu pokušavaju prodati u firmama koje obilazi), ne bi trebalo čuditi da potreba za radnom snagom u upravi i javnom sektoru tada bude i nekoliko puta manja nego je danas, a današnja potreba je već očito (eto i ministar čak priznao) manja od današnjeg broja zaposlenika.

   Broj zaposlenika treba uvijek promptno prilagoditi tekućim potrebama a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo, ali vjerojatno nas budućnost može samo iznenaditi razmjerom tog tehnološkog napretka koji će donijeti (i koji se direktno translatira u “tehnološki” višak).

 65. Kad vam političar obeća nešto “za šest godina”, kao npr. Bandić rješenje Jakuševca, Bauk smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi itd. svakom treba biti jasno da je riječ o bajci. Šest godina je jedan i pol puni mandat – tko može znati tko će tada biti na vlasti i na redu da ispuni obećanje?

 66. A čemu se čuditi-ministar samo govori istinu,ta vojska glasača (250.000 ljudi s obiteljima, recimo) nije za naljutiti. Ako stvari pojednostavimo, sve je spalo na tih 750.000 ljudi koji doista privređuju i financiraju sve ostalo. Oni su manjina, pa samo penzića ima već više od njih.
  Otuda sad i dodvoravanje svima i preko Zakona o udrugama te izuzeća Crkvi za desne i centrističke glasače ,ministar za administraciju, financijaš za rezanja kojih neće biti…
  @Alkibijad, sve 5, ali Zarez je bio financiran , jer je tada ,za Sanaderova vakta, HSLS bio u vladajućoj koaliciji, baš kao i SDSS (otud i Novosti).
  Ne bih baš generalizirao da ljevičari imaju propagandu,a nemaju mozga, tim prije jer je i religija jedna od najstarijih vrsta propagande.
  Primjeri koje sam naveo ,recimo,barem jedan od dva konkretna, su iz repertoara desnice, a drugi će se tek očitovati (EPH). Osobno, volio bih profiliranje centra.

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.