Uncategorized

Zg. Geoportal: karta buke etc.

Nekako smo navikli da zaostajemo sve više (pogotovo mentalno), pa smo i zaboravili primjećivati stvari koje rade ili bi trebala raditi suvremena gradska uprava. Evo jednog sjajnog primjera, Zg. Geoportal. Na njemu su i stvari poput ove, karta cestovne buke, noću (klik na nju za veću, ali odite na Zg Geoportal pa vidite što sve ima):

karta buke cestovni noću

Ovdje je sveobuhvatni link https://geoportal.zagreb.hr/, gore imate zanimljivih stvari.

Jedna zgodna stvar, koja pokazuje kako javna uprava može uvijek napraviti korak više je produljivanje parkinga u Zagrebu. Ne znam jeste li primjetili da kad dobijete obavijest telefonom o isteku parkinga, dovoljno je na tu poruku odgovoriti sa ‘*’ (bez navodnika) i parking se automatski produžuje?

Takve male usluge s kojima smo baš zadovoljni obično dobijamo od privatnog sektora. Primjerice, jeste li primjetili da kad imate više otvorenih tabova u Chrome a neki ima zvuk, ali ne znate koji, da je dovoljno na tabovima potražiti malu ikonu zvučnika?

Kategorije:Uncategorized

3 replies »

  1. Genijalno, hvala na ovome! Da izbjegnem kliše komentara “(insert here) je u detaljima”, baš mi pada na pamet da bi poduzetni softveraši se mogli sjetiti napraviti kartu/proračun/app koji bi podatke o buci npr. ugrađivao u modele za procjene vrijednosti nekretnina, pa još koji bi onda i tražili podcijenjene u odnosu na realnu vrijednost (na transparentnom tržištu, ne mora biti samo za naše na kojem je metrika slaba općenito).

    A i meni je bilo drago vidjeti da mi je stan u zoni u kojoj po noći nema “boje” na karti buke, čisto kao snippet za neku buduću priliku kad ću na njemu otvoriti “ask” 🙂

  2. “Takve male usluge s kojima smo baš zadovoljni obično dobijamo od privatnog sektora”

    Mozda u Hrvatskoj; da vidis kakva cuda je sve implementirao TfL, to je fascinantno…

  3. Po novom stanari koji imaju pravo na povlaštenu parkirnu kartu mogu je kupiti putem interneta. Zg parking podatke o vozilima, adresi vlasnika dobije od policijske uprave pa ne morate nikuda hodati, nikakve dokumente slati. Registrirate se na portalu sa svojim podacima, odaberete trajanje parkirne karte i platite. Ne morate je čak niti isticati u vozilu jer se sve već nalazi u sustavu. A najbolje je da mobitelom dobijete SMS obavijest nekoliko dana prije isteka roka trajanja kako bi obnovili kartu prije isteka (meni bi redovito svake godine istekla i tek kad bi mi nakeljili kaznu bi skužio i išao produžiti).

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.