Uncategorized

Jesu li Englezi primitivni: BBC i slučaj Cvjetni?

1. Sjećamo se još slučaja ‘Cvjetno’, padanja u nesvijest i sveopće nacionalne histerije. A sve zbog jedne arhitektonski bezazlene, neprovokativne interpolacije (suvremenosti u prošlost), u odnosu na ono što se događa svaki dan u mnogim europskim gradovima.

Epilog cijele priče je da je Cvjetni trg oživio upravo zbog te zgrade – postao je opet TRG – što će posvjedočiti svaki Zagrepčanin.

Jako su oko cijele priče histerizirali i naš mediji.

2. Međutim, u Hrvata je potpuno nezapaženo prošlo useljavanje najpoznatije medijske kuće na svijetu u puno hrabriju, puno radikalniju interpolaciju u samom središtu Londona (klik za veću):

bbc sjedište

Puno više slika je ovdje.

Koliko znam, ondje nije bilo demostracija i padanja u nesvijest. Kako to objasniti? Da li smo ‘mi Hrvati’ zadnji čuvari sve-europske uljudbe ili smo nekako propustili uštekati se na suvremenost?

Naravno, ne govorim ovdje o arhitektonskoj vrijednosti, nego o apstraktnom otporu zamjeni starog i propalog novim.

U ovom trenutku se možemo sjetiti i veličanstvenog Pariza, poznatog po svojim bulevarima. Ključ pariške urbanistike su ringovi. A kako je nastao veliki ring oko središta Pariza? Malo je poznto da je u to doba Pariz imao jedne od najuščuvanijih zidina u Europi. Kako tu to oni gledali? Kao ideanu priliku da ih sruše, na njihovu mjestu sagrade ključne ulice/bulevare. Više je ovdje i općenito o Haussmanovoj intervenciji ovdje.

3. Slično se Hrvati opiru suvremenosti u još važnijem smislu. I 25 godina nakon pada socijalizma, mi još uvijek ‘propitujemo’: tržišna ekonomija (=kapitalizam): DA ili NE?! U međuvremenu, naravno, nikako da ozbiljnije zakoračimo u nju. Tako da postoje ozbiljni pokušaji da suvremenost zamijenimo našim ‘izumima’ kao što je ‘cirkularna ekonomija’. Međutim, za razliku od arhitekture, ovdje su zakoni fizike neoborivi. Socijalizam ima jedan veliki problem: kad-tad potroši sve tuđe pare. A kao što znamo, naš dug nezaustavljivo raste. Narod će se uskoro okrenuti protiv onih koji su im obećavali socijalistički raj na zemlji. 🙂

Kategorije:Uncategorized

28 replies »

 1. Tako točno i tako jednostavno a opet da toliko nasih ljudi to uopce ne razumije. Valjda ce shvatiti kuda “nedamo cvjetni, nedamo rivu , nedamo petrokemiju itd” vodi…

 2. Sviđa mi se to što rade Englezi zato što oni za razliku od naše okoline ne ruše sve nego pokušavaju što je više sačuvati stare stvari i ukomponirati ih u novo doba.

 3. Sto se tice Hausmannovih intervencija u Parizu, usporedite sa cinjenicom da tako nesto nikada nije napravljeno u Londonu. I tamo se rusilo i gradilo, ali ulice centralnog Londona su i dan danas iste srednjovjekovne, stovise, rimske ulice koje su oduvijek tamo. Poznata je cinjenica da je nakon velikog pozara 1666 grad ponovo sagradjen na istom tlocrtu na kakvom je i bio, iako je vec tada tamo bilo zagovaranja da se izravnaju ulice, ukinu slumovi, itd. Ipak Englezi vise drze do vlasnickih prava nego Francuzi i sto se tice urbanizma meni je to puno draze nego kontinentalni apsolutisticki centralisticki pristup, koji je medju ostalim proizveo i uzase kao sto je Novi Zagreb — grad koji dobro izgleda jedino iz pticje perspektive.

  • Mislim da uopće niste shvatili Nenadov post ali nema veze. Ne kaže on da je OK na dubravačkim zidinama raditi Hoto centar ili novi WTC, nego nešto sasvim drugo…ukratko s mentalitetom prosječnog Hrvata, 90% stanovnika danas ne bi ni imalo kanalizaciju da nije bilo Austro-ugarske jer i kanalizacija je zadiranje u javni prostor, vjerovali ili ne…Ono što je naše i javno to se ne dira ni pod cijenu propadanja. Pitajte Teodora s Cvjetnog… a to je problem broj 1 ove zemlje.

   • S time da su stanovi otkupljeni od investitora na Cvjetnom uz sve gore navedeno bili u privatnom vlasništu, neki su otkupljeni po cca 5000 eur/m2. Malo baca na “našu” Petrokemiju cijeli case. Hrvati, naučite se poštovati privatno vlasništvo

   • Imali smo i u to doba sličnih scena, npr. znam za slučaj sela u Slavoniji gdje su se protivili prolasku željeznice kroz njihovo mjesto da im ne “plaši stoku”, pa kada je željeznica preusmjerena kroz susjedno mjesto (gdje se nisu bunilli) kako bi lokalno stanovništvo bilo zadovoljno generacije su im potomaka svakodnevno pješačili po 3 km na vlak u susjedno mjesto koje je uživalo u dobroj prometnoj povezanosti. Nekada je vlak bio jako važna stvar, ali neki su ga odbili, radi stoke, na štetu sljedećih nekoliko generacija.

    • Dobar dio druge polovine 19. st. dio je hrvatske političke scene (posebno pravaši koje su i onda, ne biste vjerovali, neki zvali “socijalistima”) bio protiv izgradnje željeznice (“jer Mađari će onda lako ostvariti prilaz u riječku luku i koristiti je”).

 4. Najvazniji “bastion” nasega sada postaje Paromlin. Nista ne znam o tom cudu arhitekture ali me i ne zanima da drzava ili grad potrosi 10 milijuna eura koje nema da sacuva neku tvornicu iz 19 stoljeca. To je totalno maltretiranje par budzetskih parazita iz odjela gubljenja love na arhitekturi nad ostatkom stanovnika. Paromlin treba srusiti i tamo sagraditi bilo sto novo.

  Evo ja se javljam kao dobrovoljac da ga sam samcat srusim bagerom ili kojom vec drugom masinom.

  Sagradimo na tom mjestu nesto sto ce sluziti ovim generacijama a ne da konzerviramo grobove starih generacija troseci buducnost novih generacija.

  • Da li netko zna sto ce biti s ruglom urusene Nade Dimic? To je katastrofa, izgleda poput Staljingrada ili poput scene iz serijala Life after people jer je vec drvece izraski kroz te po zivot opasne rusevine… Kako neki parazit uopce ima hrabrosti reci da je to spomenik kulture?

  • Ne znam je li najvažniji, evo upravo smo imali otvorenje zgrade Muzičke akademije, primjer kako se može (uz puno previše novaca) preurediti zaštićeni spomenik kulture (zgrada našeg ferimporta) u nešto (uvjetno rečeno) korisno. Evo razvoja i kako je to prije izgledalo. U svakom slučaju bolje nego što je bilo, ali je li bilo vrijedno, mislim da ne.

   U jednom društvu smo na skupštini izglasali prodaju/de facto poklanjanje jednog objekta u centru Krapine gradu/županiji jer je u ruševnom stanju i može ubiti nekoga ako padne na uličnu stranu, a ne možeš samo bagerom srušiti. To jest, možeš ako si gradonačelnik Zagreba jer je to on učinio na jednom dijelu Paromlina par tjedana poslije. Ne znam kakvo je stanje tih propisa, pretpostavljam očajno i da se nikome ne isplati to raditi jer bi inače to grad davno poklonio nekome pod uvjetom da arhitektonsko riješenje bude istovjetno kakav je nekad bio.

   Ne znam što bih rekao, jako bih volio da sam mogao vidjeti originalni Penn Station u New Yorku uživo. Tako bi me zanimao obnovljeni paromlin. Znam da je to posljedica okruženja u kojem sam odrastao i na što mi je oko naviklo, i da je to potpuno subjektivno, ali s druge strane baš to maltretiranje da se iz proračuna sanira isto nije u redu. A i ne znam kakvog smisla ima da se objekt u takvom stanju ide opet graditi po istom modelu (ferimport su isto srušili pa ponovno izgradili) jer se prvo mora srušiti, nije to kao zgrade New York Public Librarya ili Museum of Natural Historya da su cijelo vrijeme u uporabi pa se samo obnavljaju neki dijelovi.

   (Mislim da je bilo nešto o ovome u The Fountainheadu, nisam ga dovršio)

 5. Ma nenade,koga mi uopće lažemo?U ovoj zemlji nije problem ni cvjetni,ni nekada oktobarska revolucija za lng terminal u omišlju gdje se strašilo građane da ti brodovi nose eksploziju “30 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu”,ništa to više nije problem,mogli ste čuti jučer mirelu holy da se ona sada zalaže za lng terminal,piršić se sada zalaže i lobira za plin sve je to jako jadno i prozirno jer jedino što njima smeta je kapitalizam i oni su svi do jednoga za povratak NAŠEVANJU i socijalizmu,neki samo to rade jako svjesno a neki jednostavno nesvjesno.Pa nema trenutno veće investicije u hrvatskoj oko koje se ne diže oktobarska revolucija,ne može se izgraditi niti jedna spalionica smeća po najvećim eko standardima,nitko ne želi spalionicu na 100km od svoje kuće a svi žele bacati smeće na metar od kućnog praga,svi žele bolje obrazovanje,bolje zdravstvo,veća socijalnu solidarnost a svi proklinju dan kada nam počmu stizati turisti.To je braćo i sestre tipično socijalistički “i jare i pare”,to je i politika kakvu nam vode političari,to su misli koje nam plasiraju zatucani novinari,to smo mi,prevladavajuće većinski tipična jedna bezobrazna socijalistička zemlja kojoj je glavna parola “tuđe hoćemo svoje ne damo” ili vam ga “i jare i pare”,takvu nam politiku propovjeda Josipović od kada je došao na pantovčak,takva nam je vlada a o opoziciji ne treba trošiti ni riječi…

 6. http://rezervar.bloger.index.hr/post/teodor-celakovski/156098.aspx

  Naletih na jako dobar tekst.Zna li netko na blogu sa čime se bavi taj celakovski osim što se buni?Finog li života a fora si,važan,zovu te na televiziju?Taj nije mogao izniknuti sa niti jednog fakulteta osim filozofskog.Tako vam je i u južnoj americi u mnogim zemljama već desetljećima,ovi što izniknu sa filozofskog postaju profi bunđije protiv kapitalizma a žive sto godina socijalizam ali ajde im reci da je tako?
  U Venezueli su na filozofskim fakultetima oni jako hendikepirani jer se namaju sa kime svađati,njihovi su na vlasti,to ih jako ubija jer kao što je rekao che guevara “jadan ti je čovjek koji nema prijatelja a još jadniji onaj koji nema neprijatelja”,oni su tek tamo debelo hendikepirani i ja mislim da mole boga da ovi socijalisti odu sa vlasti da se imaju protiv koga buniti jer koji k su studirali ako se nemaju protiv koga buniti,sjećam se u socijalizmu nekog tipa koji je istetovirao na mišiće tekst “rođen da pati”,negdje se jadnik nalizao u jna i puklo ga na patnju i sada pati doživotno…

  • Slušao sam Martinin intervju i vrlo se ugodno iznenadio njezinim jasno artikuliranim stavovima. Ranije, dok je bila dio HDZ-a, nije mogla imati svoj stav nego je morala nastupati u skladu s uputama stranačkih moćnika, a oni nisu imali stav.
   Njezin primjer mi daje nadu da će svi političari koji budu izabrani kao zastupnici s imenom i prezimenom biti puno odgovorniji i kritičniji prema lošim vladinim politikama, da neće sve prihvaćati što njihovi predlažu nego će nastojati dati svoj doprinos i iza sebe ostaviti nekakve pozitivne rezultate.
   O tome će im ovisiti politička karijera, a ne o milosti nekakvih stranačkih diktatora.

  • Koliko se sjećam i sami arhitekti su već u par navrata bili govorili o potrebi bar konzerviranja zgrade Paromlina “da ne propadne”…čini mi se kao i u svemu i ovdje se “nije moglo odlučiti” pa se čekalo dok nešto, što ima povjesnu, arhitektonsku vrijednost, propadne..a možda sve ima smisla, mislim, možda se i čekalo da propadne zbog vrijednog građevinskog prostora što isto nije toliko problem koliko nečinjenje i ne stavljanje u funkciju…stvar je samo dogovora, savjeta struke, javne rasprave u osmišljavanju prostora što nama baš i ne ide sjajno jer smo isto mogli vidjeti i na primjeru Cvjetnog- koliko buke i gužve onda, toliko gužve i aktivnosti sada…cijeli taj projekt (Parmlin pa Gredeljevo zemljište) je sigurno i još će biti ring za razne ideje i borbe oko prostora

   Osim toga interpolacija je oduvijek poprište borbi, svi su vjerojatno i sami do sada vidjeli HaasHaus u Beču

   http://www.powerserv.at/de-AT/standort-detail/headquarter-wien.html

 7. Trgovacki centar je zaista dao novu dimenziju Cvjetnom trgu, no ono sto je tuzno je sto su gradjani grada Zagreba morali sudjelovati sa 12 milijuna HRK u izgradnji privatne garaze (ako me sjecanje sluzi) bez rasprave o tome, valjda kako bi ucinili cijeli projekt isplativim privatnom investitoru jer se eto potrosio preko glave isplacujuci bivse sustanare.

  I to je realnost HR javno-privatnog poduzetnistva = sudjelujemo svi a profitiraju neki.

  I za to je trebalo prosvjedovati, ali iluzorno je da ce to biti procesuirano prije 2035. godine ili da ce taj novac ikad biti vracen

  • Prvo, privatna garaža je JAVNA i najviše zbog nje je oživio Cvjetnii a i okolica. Drugo, na mom FB zidu se jedan diskutant veseli tome da je H. izgubio na tom projektu. Pa nije li onda zaključak da se u Hrvatskoj ovakva kakva je ništa ne isplati raditi i da treba dati poticaje svakome tko nešto pokušava?

   • Mislim da vam argument nije na mjestu. Sto tko nekome zeli je apsolutno nebitno. Jalnusa ima u svakoj zemlji koliko hocete.

    No subvencije bilo kakvog oblika bi prvenstveno trebale biti transparentne I podlozne raspravi barem oficijelnih gradskih predstavnika a ne dogovorima ispod stola sa gradonacelnikom. A ako me sjecanje sluzi ova sredstva su odobrena naknadno nakon nekih “nepredvidjenih” troskova. Nesto se je pisalo po portalima, ali halabuka oko besmislenih prosvjeda je skrenula pozornost bas sa te bitne stvari.

    Pretpostavljam da je tako I u zapadnom svijetu (iako korupcije ima svuda, mozda najsimpaticnije objasnjeno u filmu RocknRolla sa likom counselora)

  • Dummyr
   Pitam se da li u takvim javno-privatnom poduzetnistvu profitira vise politicar ili poduzetnik? Zasto je uvjek mrznja na poduzetniku, a ne politicarima o kojima u biti ovisi natjecaj….

   g. Bakic,
   Mislim da ste uzeli pogresan primjer.
   Nazalost nemozemo usporedjivati razinu civilizacije u Zagrebu i Londonu… 😦
   Fasada je odlicno implementirana i na cvjetnom.
   Sa ljeve strane, na ulazu u cvjetni zjapi prazan prostor, dakle nije zazivio projekt u potpunosti, a ulaz u garazu je sa juzne strane blokirao promet pjesaka, narusio setnicu. Sto se tice zivota na cvjetnom, slazem se da je ducan H&M-a poprilicno ozivio taj dio, ali ne vise od fast-fooda sa suprotne strane trga. Taj fast food mi je puno pozitivniji primjer od garaze i cvjetnog, o pitanju “ozivljavanja”.
   Npr. englezi su uveli posebnu regulaciju prometa po centru, vinjete, a Bandic gradi javne garaze…. Vjerujem da je studija u engleskoj napravljena ozbiljno, pitanje da li studija u hr uopce postoji…
   Danas sam skeptik.

 8. Bojim se da na Balkanu ima previse povijesti a premalo buducnosti. Povijest ce nas zagusiti, o njoj se raspravlja i u nju se ulaze a za to vrijeme nam mladi odlaze vani jer u njih nitko ne ulaze.

  Evo ja bi osobno sa onom dizalicom i kuglom srusio Paromlin sav ozaren od srece ako bi grad ili drzava ili privatni investitor na tom mjestu sagradio malo stambeno naselje za mlade ljude, sa svim sadrzajima i sa niskom cijenom najma ili otkupa stanova. Pa da se mladi vole, da se mnoze i da rastu i rade i trose i ulazu pa da nam domovina cvjeta i razvija se i da ulazemo u buducnost a ne u proslost.

  Ili mozda da se sagradi neki novi pogon, neki novi razvojni centar, inkubator, sa malim halama i uredima za male start-upove, sa odlicnim internetom i dovoljno jakom strujom da se stvaraju novi strojevi, dronovi, roboti, solarni paneli, laboratoriji…da zivot kljuca i stvara i izmislja.

  Aaaaaaaaaali NE, zacementirati proslost …pa da sve bude ko prije 100 godina. To da. To nas u nasim glavama cini “tako dobrim i plemenitim”. I onda kukakti kako je svijet otisao naprijed a mi samo stojimo. I kako vlada nista ne cini da pomakne stvari naprijed. A sami se betoniramo u proslost.

  A mozda pauperizirani Hrvati zele sacuvati bar jednu tvornicu da znaju kako su tvornice izgledale…iako ni jedan Hrvat ne zeli u tvornici danas raditi. Samo u odjelu marketinga…direktor.

 9. Po meni, na slučaj Cvjetni treba gledat u kontekstu Bandićevog sistema vladanja. Bandić godinama dijeli gradski novac i gradske prostore raznim ljudima i udrugama u ovome gradu i na makjavelistički način širi bazu svojih dužnika i podržavatelja koji mu osiguravaju vlast u gradu. Dijelio je kulturnjacima, navijačima, ovima, onima i s vremenom je došao red na Horvatinčića. Dakle, tih nekoliko kvadrata prostora koje je dobio od grada ima svoju tržišnu vrijednost. Ona nije bezgranična. Odnosno može se usporedit s prostorima ili novem koji su neki drugi dobili ili još dobijaju. Da je Matula dobio kino Zagreb onda to ne bi bila subvencija? Bi, samo nju ne bi dobio poduzetnik što je fuj, fuj nego UMJETNIK oko kojeg plešu muze i koji oplemenjuje našu dušu. Umjetnost i kultura su svete kategorije i u njih se ne smije dirnuti. Krajnje je neumjesno i barbarski uopće dovest u kontekst nešto tako uzvišeno kao kultura i prljavo kao što je novac.
  I tako se godinama novac dijelio raznim segmentima društva, godinama se gradilo i uništavalo Zagreb. I nigdje prosvjednika. No onda odjednom imamo poznatog poduzetnika i eto galame. Očito da su motivi antikapitalistički i antipoduzetnički ne pravne ni estetske prirode. S estetskog aspekta Cvjetno je jedno od uspješnijih rješenja u centru Zagreba, diskretno i nenametljivo. Neka druga poput Kvatrića, Ban centra i Trga Europe ili nove svjetleće Mesnićke nisu pa su prošla bez prosvjednika.

 10. U Osijeku počela konferencija s temom “Konkurentnost, ekonomski rast i blagostanje”. Zaključak, “Današnji model gospodarstva obilježava snižavanje ekonomskih standarda, prava zaposlenika, ali i sve teže podnošljivim ekološkim troškovima“. Odnosi se na svjetsko gospodarstvo, naravno.

  Na svu sreću slijedi otriježnjenje u komentaru na članak na stranici, ako mogu prenio bih samo ove dvije rečenice:

  “Zato se na ovakvim ‘mlatimo praznu slamu’ ‘tribinama’ prevrcu ideje zlotvora Marxa i prica se kako se svjetskim gospodarstvom bolje upravljalo prije nego u zadnjih 30 godina a sve bazirano na promatranju prihoda na Zapadu dok se ignorira 300 milijuna Kineza koje je globalizacija iscupala iz okrutnog siromastva. Otvaranje Kine i tokovi kapitala u KInu dovode do konvergencije prihoda i kada se svjetskoj ekonomiji dodalo milijardu kineskih radnika (a istovremeno kolicina kapitala se nije tako drasticno povecala) onda bi svakom studentu prve godine trebalo biti jasno zasto standard zivota na zapadu raste sporije nakon otvaranja Kine.”

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.