Uncategorized

Tusta država: Benefits supervisor sleeping

Malo zapažen je prošao doprinos našeg izvanrednog suvremenog umjetnika Badurine na moju kovanicu ‘Tusta država‘ (a trebala bi biti vižljasta) na mom FB zidu.

Badurina ju je ilustrirao ovom slikom:

benefits supervisor

Badurina nije napisao, ali radi se o jednom od najpoznatijih djela suvremene umjetnosti, Luciana Freuda, koje se zove Benefits Supervisor Sleeping (Nadglednica povlastica spava).

Kad je prodana hrvatskom gostu Abramoviču, držala je svjetski rekord za najskuplju sliku živućeg umjetnika, BBC.

A koliko umjetnost može biti bitna, i zaista suvremena, možete vidjeti na ovom današnjem članku iz JL – i kod nas se državni ‘benefits supervisors’ bude, znači do sada su spavali (klik za veću).

vladin csi

Badurina sjedi pet, njegove radove možete pratiti ovdje, a predlažem da koristimo izraz TUSTA država sve dok ne postane VIŽLJASTA.

Kategorije:Uncategorized

55 replies »

  • Ma nije to kampanjski, ovo je baš bezobrazno. Prije kraja mandata i nakon 3 donesena proračuna pričati o analizi rashoda… pa mislim halo?

   • Mislio sam kampanjski u smislu poput studenata. Kad se uci za ispit? Noc prije… A da je bezobrazno i omalovazavajuce, tu se slazem u potpunosti.

 1. Iz članka: “Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.”
  Nakon 3 “u bunar bačenih” godina punih bahaćenja, muljanja, obećavanja – oni bi SADA krenuli raditi dubinsku analizu. Je li to nekome ovdje normalno?A čemu im je do sada služilo Ministarstvo financija (osim haračenju po onima koji pune proračun)? Pa ovime priznaju kako nemaju pojma ni na što se troše proračunski novci, ni gdje ni što rezati, a stalno pričaju o reformama? A za godinu dana će, naravno, imati obraza tražiti još 4 godine mandata??!!

  • MFIN je odgovoran da bude “kartodrapac”, on ne definira opterećenje građana. Bilo je o tome već ranije ovdje. Nota bene, zadnjih par poteza koje su povukli (Lalovac) meni su baš zanimljivi (s pozitivnom konotacijom).

  • za bolje razumjevanje situacije u financijama naše vlade treba pogledati iskustva iz Grčke, recimo ovaj odličan članak. ključan isječak

   When Papaconstantinou arrived here, last October, the Greek government had estimated its 2009 budget deficit at 3.7 percent. Two weeks later that number was revised upward to 12.5 percent and actually turned out to be nearly 14 percent. He was the man whose job it had been to figure out and explain to the world why. “The second day on the job I had to call a meeting to look at the budget,” he says. “I gathered everyone from the general accounting office, and we started this, like, discovery process.” Each day they discovered some incredible omission. A pension debt of a billion dollars every year somehow remained off the government’s books, where everyone pretended it did not exist, even though the government paid it; the hole in the pension plan for the self-employed was not the 300 million they had assumed but 1.1 billion euros; and so on. “At the end of each day I would say, ‘O.K., guys, is this all?’ And they would say ‘Yeah.’ The next morning there would be this little hand rising in the back of the room: ‘Actually, Minister, there’s this other 100-to-200-million-euro gap.’ ”

   http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010

  • Mislim da ne shvaćamo bit cijele priče. Gledate šumu. Pogledajte stablo. Mislim da je jedina bitna činjenica ovo: “Vlada osniva povjerenstvo”.

   Bez brige, nikakve oni rashode neće analizirati, vjerojatno će ih ovim novim povjerenstvom samo povećati…..

 2. Joj cemu uzbudjenje, pa ova vlada je od pocetka znala samo pokusavati (naglasavam, pokusavati, jer joj ni blizu nije uspjelo, ali drugo nisu ni radili) izgledati sto bolje u medijima i javnosti, i to rade i sada.

  Moje predvidjanje kako ce to izgledati: znaju da nemaju sto izgubiti (jer na izborima nemaju sanse) pa ce poceti najavljivati rezanja i otkaze, ali ih nikad nece realizirati. Suprotna strana ce se pred izbore s time boriti tvrdeci kako nitko nece ostati bez posla, i kad dobije vlast ostati ce pred dilemom: spasiti proracun ili prekrsiti predizborna obecanja, cime u svakom slucaju pada u nemilost javnosti. I onda ce posegnuti za jedinim rjesenjem koje joj ostaje da vik bude sit a ovce cijele: hranit ce vuka laznim ovcama, tj. tiskat ce kune. A to znaci inflacijsku spiralu i potpunu propast ekonomije.

 3. Pretpostavimo da stvarno žele napraviti analizu i akciju smanjenja rashoda a do sada nisu mogli. Što ih je kočilo? Koalicijski partner? Sindikat? Blokiranje rada štrajkom?
  Kolacijski partner nema interesa štititi općenito potrošnju nego više svoje zauzete rejone. Sindikati se i ovako bune iako bi bilinešto neugodniji. Ako je kombinacija svih utjecaja onda su mogli pomalo kidati jednu po jednu povlasticu, agenciju dok pričaju na sav glas o očuvanju povlastica. Kao što sada rade.
  Žele li otići u stilu? Ne vjerujem, oni ozbiljno misle da će biti reizabrani, jer žive u svom svijetu bez doticaja sa stvarnošću drugih skupina društva. Sjetite se Kosorice i ekipe.
  Zašto to rade?
  1. Spin: neće ništa konkretno napraviti ali će baciti upljuvak biračima koji žele državnu uštedu
  2. Batina: misle koristiti prijetnju u slučaju neposlušnosti/problema u izbornoj godini od strane državnog aparata
  3. Poneki glas: Dobijanje glasačkog mira prijetnjom odmazde u tehničkom periodu prijenosa vlasti.
  Što bi još moglo biti?

  • Ne volim udruge (pa ni ove dioničarske, to mi sve nekako komunistički) no ova ima dobre namjere. Ne znam hoće li išta postići ali lobiranje za manje poreze, kroz udrugu i na bilo koji način, svakako da je dobro došlo.

   A inače, ako država ne prestane s pljačkanjem, mi kao porezni obveznici ćemo morati prestati joj to dopuštati. Morat ćemo se više potruditi naći neke rupe u zakonima za izbjegavanje plaćanja poreza. Recimo porezi/doprinosi na plaće bi se možda tu mogli nekako skresati. Treba kreativno izmisliti nekih još neoporezivih naknada zaposlenicima umjesto dijelova plaće. Kao što ima ono za prijevoz, treba još takvih izmisliti. Ja bih to inače ukinuo, ali dok se ne smanje porezi privremeno tih fora treba još naizmišljati. Prvo što mi pada na pamet je ručak. Jel bi mogli poslodavci nekako svojim radnicima plaćati ručak pa da to ne ide u plaću ili ne u oporezivi dio? Recimo svakom radniku dnevno 50-100 kn za hranu. Fino bi papali i slasno izbjegavali poreze!

   U svakom slučaju, porezi se hitno moraju smanjti ili ih moramo na bilo koji legalni način masovno prestati plaćati u ovom obliku kako su oni to sebi zamislili. Održanje trenutnog stanja je nedopustivo.

   • Udruge (fran. societe civile) i društva (od lat. societas, pa modernog engleskog company) su samo različiti oblici građanskog udruživanja kako bi se postigao cilj kojeg pojedinac ne može postići. Forma je korisna i samo zato što trenutno ima toliko uhljebničkih udruga ne znači da je to problem udruge, nego je problem države koja im bez analize i kritike daje novac, kako s centralne tako i lokalne razine.
    Što se tiče poreza i neplaćanja poreza, odnosno “izbjegavanja”, uzor bi nam trebao biti (iako prilično komplicirani) sustav poreznih olakšica, primjerice u SAD.
    Ukidanje poreznih olakšica jedna je od najglupljih ideja i poteza ove Vlade. Porezne olakšice na investicije, zdravstvene i obrazovne usluge, dobrotvorne svrhe itd. stimuliraju gospodarsku aktivnost, računi kojima se dokazuju dodaju razinu provjere crne ekonomije – win-win stimulacijski efekt.

    • OK za udruge, bitno samo da se ne financiraju iz proračuna i da nisu baš nasilne, dakle da ne koriste brojnost svog članstva koje govori svi u isti glas za nekakvo “nadglasavanje galamom, silom”.

     Što se tiče poreznih olakšica, mislim da su to negativne stvari, to komplicira sustav (što je po definiciji loše u ovakvim stvarima) i često to znači upravo nepravednu povlasticu nekim skupinama, na štetu ostalih. SAD je tu baš loš primjer jer su oni ovako baš došli do toga da pola stanovništva skoro ništa ne plaća, svi porezi pali na leđa malog broja najbogatijih građana. To je ozbiljna nepravda i sigurno nije stimuliranje uspjeha.

     Ja mislim da bi bilo najbolje ukinuti sve olakšice, sve nejednakosti tretmana različitih predmeta oporezivanja iste kategorije i svu progresivnost poreza. Neka su porezi flat, jednako na sve i za sve.

 4. Kad ne želiš riješiti problem osnuj povjerenstvo i budi bez brige, problem će ostati nerješen.
  Povjerenstva će češljati nepotrebne plaće i troškove, a po kojim će to kriterijima zaključiti da nekome plaća nije potrebna ili da neki trošak nije potreban. Prvo su trebali definirati okvire i kriterije pa onda vidjeti bez čega mogu živjeti.
  Recimo ja mislim da vlada može biti puno štedljivija i uspješnija sa 10 nego što je sa 20 ministarstava, ali kako će to povjerenstvo zaključiti? Pa to je posao premijera.
  On je trebao dati okvire za svako ministarstvo i onda od ministara tražiti da se uklope ili pocnesu ostavke.
  On im treba reći da sve skupa mogu potrošiti 100 milijardi i svakome odrediti njegov dio, a oni onda neka odlučuju gdje će rezati u svojim resorima.
  Bez toga sve je ovo samo spin…

  • Pitam se čemu služe ministri (i cijela vlada) ako netko treći treba njima reći gdje trebaju rezati?
   Pa zar nisu ministri odgovorni za svoje resore? Ako oni ne mogu o tome odlučivati, o čemu uopće odlučuju?
   Zar ih nije sram biti takav ministar?
   Zašto časno ne podnesu ostavke?
   Ako se skrivaju iza povjerenstava vjerojatno nisu časni ljudi, vjerojatno su svi socijalisti!

 5. Možda je istina ovo što kažete ili će biti, ali analiza gdje curi i koliko je stvar koju će svakako trebati napraviti prije ili poslije kao preduvjet za rezanje.

 6. Podržavam potez ministarstva financija da se oporezuje kamata na štednju. Ako se gospodarska aktvnost (koja uključuje zapošljavanje ljudi ili barem samozapošljavanje) oporezuje sa 33% ako želiš doći do gotovine iz poslovnih operacija, svakako podržavam i porez na kapitalnu dobit i porez na kamate na štednju. Ipak, ne razumijem potez da se ne ograniči oporezivanje nekim minimalnim iznosom koji ne mora biti 12.000 kuna kao danas, ali će ovom njihovom novom odlukom biti moguće da netko tko ni ne oročava nego ima a vista novca na koji mu banke obračuna 3 kune kamate plati 12% na 3 kune. Što će, ne smunjam, biti puno manje od troška naplate 13% na te 3 kune. A što se tiče cjelovitog rješenja, uvjerljivo najbolje bi bilo da je i porez na dobit 12% kao i porez na kamatu i dividendu. I tako našem društvu treba samozapošljavanje i zapošljavanje kontra ovog postojećeg klijentelizma.

  • po cemu je dobar potez uvodjenje bilo kakvog novog poreza pogotovo na kapitalnu dobit u drzavi preopterecenoj porezima ?’?? argument za uvodjenje poreza na dividendu je bio da ce se oslobodit porezne obveznike ukoliko reinvestiraju tu dobit. pitajte bilo kojeg poduzetnika koji je trazio taj povrat poreza od drzave s cim se susreo.i sad nije ni to dovoljno nego ce oporezivat i dividendu do 12000 kn ,znaci opet povecanje porezne presije . sta je tu pozitivno? zanima me ukoliko imam kapitalni gubitak dali ce mi drzava to refundirat , siguran sam da hoce!

  • Mislim da bi vlada trebala organizirati svake godine natječaj za “najbolji novi porez”. Oni očito donose svaki porez kojega se mogu sjetiti, a valjda im već ponestaje ideja. Nagrada za onog koji predloži najbolji novi porez mogao bi biti posao u državnoj službi.

  • Osvježenje jest, ali nije teško biti osvježenje u odnosu na postojeću garnituru političara. Čovjek je za državno vlasništvo, za NAŠE autoceste i protiv Ustavom jamčenih jednakih prava i sloboda svima, o kakvoj viziji i sposobnosti tu možemo pričati.

 7. Petrov je puno naučio i sigurno je ok momak,govori puno dobrih i logičnih stvari ali ako primjećujete krivo postavlja stvari oko privatizacije a rekao bih i autocesta jer nije ovdje dilema dali ići u monetizaciju ili ne nego je dilema koliko mi možemo dobiti novaca u monetizaciji,koliko bi to utjecalo na kamate na naš javni dug,koje su prednosti i mane tog modela i što je na vaganju prevaga da idemo u to ili ne.Postavljati stvari na način “kako se privatnom vlasniku to isplati a nama ne” je razina pećine,naravno taj Petrov mi se jako sviđa,dobri su mi njegovi stavovi,njih 85%,sa nekima se ne slažem ali je sigurno jedno osvježenje u hrvatskoj politici.Ne bi ja euforično nikoga proglašavao vizionarom ono što je hrvatskoj potrebno je da konačno razvijemo pravi kapitalizam u kojem će svi sudionici na tržištu imati jednake šanse,u kojem će javni sektor potati servis građanima i pravnim osobama,u kojem se bogatstvo neće percipirati kao grijeh a poduzetnike kao goniče robova?Za to vam ne treba biti vizionar,to je jedina formula uspjeha a sve ostalo je utopija,sa košarkašima(socijalistima) ne možete dobiti nogometnu(kapitalističku) utakmicu jer igrate u ligi prvaka i tu je ključ svih NAŠIH problema a vama danas u društvu 80% ljudi živi i razmišlja socijalistički a najveći krivci za takvo stanje su prvo hrvatski mediji a tek onda političari i tu je petrov jako u pravu kada stavlja naglasak na medije jer u medijima su vam 80% novinara che guevare,mrze kapitalizam iz dna duše…Hrvatska je postala zemlja gdje je samo IN biti ljevičar i to ultra.Zato smo otišli u tri p.m.
  Kolo vode jahači državnih jaslica i naricatelji za socijalizmom,zato je sve stalo,imamo užasno malu poduzetničku kritičnu masu ali zato imamo filozofa i društvenjaka da ih možemo izvoziti u kinu i ameriku a da nam ih dovoljno ostane za naše potrebe.Takve se pita za sve i svašta,takvi komentiraju i ekonomsku,i socijalnu,zdravstvenu i svaku drugu politiku a da se sa jaslica čitav život nisu pomakli…Takvi oblikuju svijest nacije!Rezultat nam je poznat?
  Sada će nas uvjeravati da mi loše stojimo zbog ovih lopova u remetincu?
  To je danas najveća hrvatska zabluda.Mentalno smo pogubljeni između socijalizma i kapitalizma i u glavama nam se sve to izmješalo.Petrov izmeđuostalog tvrdi da država može biti dobar vlasnik a ja tvrdim da je to u hrvatskoj nemoguće i o tome bi mogao napisati elaborat…

  A moram i ovo komentirati jer dođe ti da povratiš,da oprostite da se dobro izrigaš kada vidiš izjave “mr. autocesta od 20 milijardi eura”;

  http://www.politikaplus.com/novost/111940/darinko-kosor-mozda-premijer-milanovic-ide-na-konzultacije-milanu-bandicu-u-remetinec

  Kakav idiot moraš biti da daš ovakvu izjavu?Znao sam da ja ovaj kosor k…n ali ovakav-nisam mogao ni sanjati?

 8. samo primjedba: nekako mi se cini da se vecina mojih sunarodnjaka bavi makro-stvarima: drzava, poitika, makroekonomija, afere itd…

  mozda bi svima bilo malo bolje kad bismo se fokusirali na stvari na koje direktno mozemo utjecat: svoj posao, obitelj, lokalna zajednica, investicijski portfelj, firmu u koju ste investirali (ako ste u TOP 10 dionicara kao npr. g.Bakic u Varteksu, naravno da ste zainteresirani i imate utjecaj promjenit Varteks nabolje; ali ako nemate nista investirano, i nemate namjere investirati, onda je to laprdanje i gubljenje vremena)

  ovako razgovor izgleda s mojim hrvatskim prijateljima: politika, drzava, makroekonomija, politika, zdravlje, vrijeme, jelo, ckepi, politika
  rezultat razgovora: glavobolja i ogorcenost ‘sistemom’ 🙂

  a ovako razgovor izgleda s britanskim prijateljima: prognoza vremena, posao, pivo, posao, investicije, nogomet, posao, ckepi, posao 🙂
  rezultat razgovora: vise para u dzepu, i glavobolja od alkohola 🙂

  ovako od laprdanja o politicarima i drzavnim problemima ostaje samo gubitak vremena nama koji pokusavamo pronaci neku korisnu informaciju

  just saying. no hard feelings 🙂

 9. A jeli vi gledate i čitate ovih dana čime se bavi hdz?Pa onaj papundek od Jandrokovića inače veeeeeliki hrvatski branitelj i sanaderova i kosoričina pudlica uhvatio se tužbe za genocid i Josipovića a toliko je kratke pameti,i toliko ga je Sanader zatukao u mozak da uopće i ne shvaća da on radi za Josipovića.Pa ovakvu opoziciju još majka u europi nije rodila,ovo su već granice retardiranosti.Što je više prosvjeda u zemlji to se Josipoviću bolje piše na izborima jer je on uvijek “faktor stabilnosti” i smiruje situaciju.Izgleda da je kitarovićka shvatila da ima posla sa totalnim luđacima?Oni u hdz-u kao da navijaju da kitarovićka izgubi izbore u prvom krugu?

  http://hr.wikipedia.org/wiki/Gordan_Jandrokovi%C4%87

  Inače u svojim godinama za rat 91 je bio izmišljen ako ništa zbog kondicije?
  Nisam vidio da je u biografiji naveo da je lupao po tenkovima?Možda je i on držao vikendom stražu ispred mjesne zajednice?

 10. To ste u pravu, dokazano je da u Hrvatskoj ne može funcionirati ništa šta je državno i to je pretpostavka od koje polazim jer osim toga što je država loš gospodar hrvati bolje rade za strance nažalost.
  Uglavnom ako hoćemo imati standard njemačke i austrije zna se kako treba raditi, osim ako ne želimo balkan.
  Monetizacija je ključna stvar u razvitku države, ali mislim da je to proces
  sve ukupno koji će polako doći i ja ipak vidim pomake, ekonomisti ako znaju trebaju raditi kako treba.
  Neznam kako Karamarko planira bez love da svoje planove provede u dijelo ako izbore dobije.

  • Pretpostavljam, isto kao i dosad, po shabloni, kad dodje na vlast imat ce kljuceve od kase i financirat ce svoje i to je to, ako u kasi nema para dignut ce jos jednu kredu… “Na zapadu nista novo, na istoku stare price”.

  • Novoj vladi ne treba lova da bi u Hrvatskoj potakli gospodarski razvoj, nego politička volja i odlučnost da smanje državni proračun odnosno birokraciju i “prava” proracunskih korisnika.
   Što vlada bude imala manje novaca to će hrvatskim građanima standard više rasti.

  • Vucic govori. I govori. I onda jos malo govori. Nije on daleko od Milanovića. A njihovo društvo, siromašnije, zatucanije i retrogradnije čak i od našeg, još manje razumije i ima sluha za gospodarske teme. Meni je osobno dosta slušanja što će se nekad u budućnosti napraviti, volio bih da imamo nekog tko će napraviti, pa reći zašto je to napravio.

 11. Posebno nervira sad već mainstream u novinama – glagol češljati! Sve se nešto češlja ili svi padaju.
  Država gori, a novinarstvo se češlja.

 12. Gospodine Bakicu, jednom ste na blogu stavili link i preporuku Americkog indexnog fonda. Mozete ga ponovo stavit da ne trazim po proslim postovima te koji bi po vama bili dobri obveznicki fondovi, moze link i ako je moguce kratko objasnjenje.
  Hvala.

  • U Americi imate more toga, pogledajte npr. što nudi Vanguard. A mislim da sam bio stavio jedan od Deutsche bank indeksni.

 13. Kaže meni moj koji radi za 1600: e od nove godine imamo minimalac, 2400. Ja: aha, koji novi porez da očekujemo da to platimo? Bit će porez na internet, kao mađari, ili porez na kućne ljubimce?

 14. Čini mi se da bi pod ovu temu se moglo ugurati ovako nešto:
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/lalovac-nema-mjesta-za-novo-zaduzenje-radi-otkupa-dionica-ine-282210

  Pa ja sad na glas pitam, jel moguće da naš ministar ne zna kaj je margin kredit? Btw, cijela operacija je borderline glupa da to radi država ali zanemarimo to, ovdje se kaže da nije moguće ući u novi dug, što mi se baš i ne čini točno… Ja sam odma na prvu kad sam vidio ideju se zapitao da li bi se banke udružile napraviti npr. sindicirani margin kredit prema Vladi RH odnosno DUUDI-ju.

  A ovdje ministar veli da nema šanse.
  Aaaaa ček ček, jel to onaj ministar koji se “hvalio” da nema nijednu dionicu!?

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.