Uncategorized

Kraj QE: Tresla se brda, rodio se miš

+ Napokon istina u hrvatskim medijima o stanju svijeta

1. Dugoočekivani kraj QE (u jednom, možda najznačajnijem dijelu) najavljen ju jučer, sa skoro trenutnim učinkom. Iako su razni katastrofičari i mizantropi, a svi zajedno ‘analitičari od 1 varijable‘ najavljivali da ‘cijene dionica moraju pasti kad prestane QE’, jer je to ‘umjetni rast na balonu’, iznenadna najavaz brzog kraja QE na tržištima nije donijela ništa, ostala su praktiči neutralna, čak preko noći i azijska, a koja bi to trebala (navodno) osjetiti više od američkih.

Naprosto, rast cijena dionica odražava rast svjetskog bogatstva. To je naročito teško shvatiti mnogim mizantropima iz Hrvatske koji svoju ogorčnost situacijom ovdje ‘objektiviziraju’ navodnim propadanjem svijeta.

Možda nevjerojatno, danas JL ne samo da ne objavljuje naslovnicu biznis dijela s ‘ekskluzivnim, senzacionalnim’ otkrićem nekog propalog ‘direktora’ da svijet propada, nego je objavio – čini mi se da je prvi put to napravio neki veliki medij! – istinu. Bravo za Jutarnji!

napredak svijeta

Nejverojatno, ali istinito, baš sam jutros izvukao ovaj jučerašnji komentar koji je slučajno završio u spamu:

http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/opinion/view/274
Jedan disonantan izvjestaj za novinare koji čitaju ovaj blog. Vi ste g. Bakiću o tome pisali naširoko. Možda poslušaju i prenesu, ipak je to Oxford.

i to je baš sreća jer bi inače neki rekli da uređujem novine! 🙂

Više o stanju svijeta svakako preporučam pogledati na Human Progress!

2. Pogledajmo malo kako je izgledao ‘umjetni’ rast cijena dionica u SAD zadnjih 5 godina. Na ovom grafikonu možete uvjerljivo vidjeti kako se nije radilo ni o kakvom ‘balonu zbog jeftinog novca’, jer kako bi se takav balon održavao toliko godina? S Marketwatch:

qe1

(Klik na gornji link za objašnjenje.)

3. Ono što mizantropi, ‘propadači svijeta’, ‘otkrivači manipulacija neoliberalnog kapitalizma’ i ostali nisu nikako u svojoj ‘teoriji’ mogli objasniti kako to da cijenu zlata pada, IAKO su uvjeti upravo takvi da bi po njihovoj ‘teoriji’ (jak QE dovodi do umjetnog rasta cijena svega osim zlata i, za prave znalce, srebra). Da ste takve poslušali prije 3 godine, imali biste manje od trećine onoga što biste imali da ste uložili u dionice (S&P ima i dividendni prinos oko 2%):

zlato 30-10-2014 2

4. Znači, na koncu, ostajemo sami sa sobom: svijet je OK, a Hrvatska je jadna ne zbog svijeta (naročito su komični ovih koji kažu da je Hrvatrska jadna upravo zbog onoga zbog čega je svijet sve uspješniji, tj. tržišne ekonomije, koja se kod nas još i naziva ‘neoliberalni kapitalizam’).

Jasno, u međuvremenu su naročito glasni uhljebi svih vrsta koji mašu Pikettyjevim Kapitalom tvrdeći da se ne moramo mijenjati (restrukturirati i prestati rasipati, što se u Hrvatskoj zove ‘štednja’) zato jer su ‘velike razlike upravo zbog tržišne ekonomije (kapitalizma) što je neodrživo i svijet je u banani’. MIslim da ih Piketty vidi, i njihovu argumentaciju, da bi ih se sramio. 🙂

Pravog urbanog hrvatskog socijalista inače uopće ne muči što je umjesto kupnje iPhonea mogao spasiti živote 100 djece u Africi … ‘globalno smo razmišljali o socijalizmu ono davno, sad poziramo s Kapitalom u 21. stoljeću, pravi intelektualac može držati kontradiktorne ideje u glavi, to i dokazuje da je pravi socijalist intelektualac‘.

5. Ako vas zanima što središnji bankari rade i kako izgledaju pravi ‘civil servants’ kad se bore za svoju domovinu, a ako su veliki znalci, svakako pročitajte knjigu The Alchemists: Three Central Bankers and a World on Fire.

Kategorije:Uncategorized

69 replies »

 1. U normalnoj situaciji bi tržišta pala, jer kad fed prestane tiskati novac tržišta padaju to je normalna reakcija tržišta upravo to što nisu pala tržišta nagovješćuje da je katastrofa pred vratima po mom mišljenju

  • Postoje dva scenarija 🙂
   (a) Vi vidite bolje od svjetskog koncenzusa
   (b) U krivu ste u svojoj katastrofičarskoj procjeni i procjeni onoga što je normalno.

   Kako ovo ipak nije disciplina kao npr. književnost, gdje netko u nekoj zabiti, a tko je jako talentiran, može napisati najbolju knjigu na svijetu iako nema na raspolaganju alate koje imaju drugi, nego je ovdje za vjerodostojnost važon imati vrlo važne i moćne analitičke alate, koje evidentno nemate, procjenjujem da je vjerojatnost za (a) gore vrlo mala.

   Ne znam jeste li razumjeli što implicirate ovako odogativnim procjenama bez ikakvog utemeljenja. To je puno više nego da kažete ‘gledajući izvana F1, smatram da ću bolje voziti od svih tih vozača samo ako mi daju priliku’, pa čak i puno više. Ako nemate božanske moći, ipak je bolje onda vjerovati procjenama tržšta 🙂

 2. defetistički stav mi odaje dojam da se osjećate prozvani ovim FT člankom jer nije sasvim u skladu sa vašim stavovima poviše, što mi nije bila namjera. naime, samo sam htio da se kroz jedan drugi tržišni aspekt (ABS-ovi) razmotri i druga strana, odnosno negativne posljedice QE-a koje će se još dugo osjećati a disbalanse i balone koje je prouzročio upravo na tržištima kapitala tek ćemo istraživati i identificirati u dolazećim godinama. ne zaboravimo, dionice nisu jedini vrijednosni papiri na tim tržištima

  • Čekajte, zašto sva ta svjetska investicijska društva u svijetu to nisu prepoznala kao i Vi i spriječila ogromne gubitke … jer ako ‘znamo’ da će pasti, zašto ne izaći sada, pa rizik je pregolem … ili su možda to ipak ljudi-reptili sve dogovorili kartelno, pa ‘nitko ne izlazi’, dogovorna ekonomija? 🙂

   • to nije nikakav argument i na takav način nema smisla raspravljati, ako već želimo raspravljati onda sagledajte kontraargument i prisjetite se koji je bio OECD-ov savjet u lipnju 2007 a koji su dali u svom Economic Outlook:
    “Indeed, the cur­rent eco­nomic sit­u­a­tion is in many ways bet­ter than what we have expe­ri­enced in years. Against that back­ground, we have stuck to the rebal­anc­ing sce­nario.Our cen­tral fore­cast remains indeed quite benign: a soft land­ing in the United States, a strong and sus­tained recov­ery in Europe, a solid tra­jec­tory in Japan and buoy­ant activ­ity in China and India. In line with recent trends, sus­tained growth in OECD economies would be under­pinned by strong job cre­ation and falling unem­ploy­ment.”

    sad se prisjetite što je uslijedilo nakon toga. nisam nikakav katastrofičar niti mislim da je ovo ista situacija samo nemojte ni vi biti toliko tendenciozni i nekritični prema trenutnoj situaciji jer ipak “naš katastrofizam” i plahost kapitala nas “katastrofičara”, također su činjenice koje su sastavni dio ukupnih očekivanja na tržištima kapitala koja vrlo lako mogu utjecati i na vas “robusne”. očekivanja nisu najbolja iz prostog razloga što realna ekonomija jednostavno ne prati stope rasta financijskih tržišta, koliko god se monetarne vlasti trudile to postići i koliko god to neoliberali pokušavali prikazati.

    • Vidite, u zadnjoj rečenici pobijate sami sebe. Tržište je dakle u ravnoteži svih takvih očekivanja, i pozitivnih i negativnih, ali vi svjedno znate (i uvjereni ste u vjeorodostojnost svog znanja), da će zapravo biti gore. Čisto gledano logički, a to je elementarno, ne raspravljate dobro. Nije moja tvrdnja ‘suprotna’ Vašoj, pa da kažem da se sutra mora sve ‘poduplati’, pa se natežemo, jednako tako bih i ‘znalcu’ koji ‘zna’ da će se sutra poduplati rekao kao Vama. Ili da proročica kaže da će sutra eksplodirati Yellowstone, ja kažem da ona to ne može znati, a ona kaže ‘eto vidite kako ste isključivi’. Isključiv bih bio da kažem da ZNAM da neće u idućih 100 mil. godina.

     Mislim da kad imate mogućnost tako radikalnih predviđanja da gubite vrijeme ovdje 🙂

    • koja realna ekonomija, ne prati (koje) “stope rasta” financijskih tržišta?
     Pogledajmo kamatnjake – koliko ja vidim nominalne risk free stope su jako niske, upravo zbog sporog globalnog rasta i niske inflacije. Prinos koji investitori mogu ocekivati bez rizika je u puno slucajeva realno negativan. Znaci, posto realna ekonomija ne moze proizvesti vece povrate, a monetarna politika je (u SAD-u doduse sve manje) restriktivna , prinosi financijskih imovina, koji se temelje na proizvodu te realne imovine, su (povijesno) niski. Da apsurdno iskarikiram mahanje Pikketyem, SAD g(q3)=3,5%, r (10y)=2,3%. g>r , juhuu! “neoliberali” gube.

     Dionice dosezu cijene koje su prema odredjenim mjerilima unutar povijesno umjerenih granica. Npr omjer PE je totalno umjeren, pogledajte koliki je PE S&Pa bio 99/2000 pa usporedite. Ako cete vrijednost dionice racunati kao sadasnju vrijednost buducih profita, mozete gledati na dva nacina – snizena diskontna stopa povecava PV ili ocekivanja brzeg nominalnog rasta gospodarstva koja proizvodi upravo Fed s QE-em povecavaju te profite koje svodis na PV.

     Sto s ABS-ovima? U SAD-u ABS issuance je u odnosu na pretkrizno razdoblje totalno zapelo, godisnje je super ako izdaju i 1/3 volumena iz 2006/7, pogledajte na Sifma-i. Ono sto npr. ECB pokusava uciniti je pokrenuti ovaj kanal, ali na temeljima visoke informiranosti ulagaca o underlying imovinama sto zapravo povecava kompletnost trzista i efikasnost banaka u upravljanju imovinom (odlican paper ECB-a i BoE-a na temu). Time banke postaju produktivnije, tj mogu lakse i povoljnije kreditirati privredu i distribuirati rizik.

     Btw, sto se tice predikcija propasti, ono sto je uslijedilo “nakon toga” je godinu dana kasnije, ljeto 2008. Oni koji non stop najavljuju krizu pa kazu kako su imali pravo kad se dogodi je kao da ja danas pocnem prognozirat potres u Dalmaciji svaki dan pa prvi put kad se dogodi propovijedam da sam imao pravo. Vi gledate anegdotalni “dokaz” koji bas ne odrazava prava ocekivanja trzista, a zaboravljate da to mozete raditi samo u hindsightu + OECD nisu trzista. Tko je normalan 2007. mislio da ce godinu kasnije Fed (jos gore i ECB) u dva mjeseca odbaciti nacin provodjenja monetarne politike koji su drzali godinama. Tko je mogao reci da ce Bernanke nakon Lehmana odbiti spustiti kamatnu stopu jer je “inflacija visoka”, zbog naftnog soka. Sto je jos zanimljivije, Bernanke je koautorirao paper s Gertlerom i Watsonom kojim su ustvrdili da najveca steta od naftnih šokova dolazi zbog lose reakcije monetarne politike, a ne zbog cjenovnih efekata. To je meni vise tail risk nego nesto sto se moglo ocekivati. Ako ovo danas zovete Bernanke put, bez obzira s kojim objasnjenjem, onda ste to mogli zvat Bernanke call. No trzista su znala da Bernanke cini gresku jer na dan kada je FOMC gledao u 4% inflacije, trzista su za naredne dvije godine prognozirala 1,23%. Inace, od uvodjenja 2003, inflation indexed bonds, ili TIPS-ovi su iskazivali greske u predikciji prosjecne inflacije po periodu od samo 0.03 postotna poena. To je prilicno dobar track record if you ask me.

     Pozz

 3. OK, svijet globalno ide uzlaznom putanjom naprijed kroz cijelu povijest, usprkos svim apokaliptičnim scenarijima i stvarnim lošim događajima svijet se uvijek dočeka na noge.
  Nego, hoće li buduća HDZ vlada obaviti potrebne rezove i ako hoće kako će se to odraziti na TK, dionice, a kako na prosječne živote?

  • Hahaha, dobar vic! Politički pokret koji bije bitke iz 1941-45, koji na pitanje o gospodarskoj politici odgovara vec dvije godine s “Mi imamo plan, ali nećemo sad o tome”. Obaviti potrebne rezove? Jedine rezove koje su oni u stanju napraviti je razrezati još više poreze i rezati ono malo realnog sektora koji je preostao. Mislim da više manje svi ovdje znamo što bi trebalo napraviti u prvih šest mjeseci nove vlade, tko god bio na vlasti – ono što HDZ i SDP nikad neće napraviti jer bi to ugrozilo njihovu vlastitu egzistenciju, nitko ne pili granu na kojoj sjedi.
   Kako će se odsustvo bilo kakvih supstantivnih mjera odraziti na TK i dionice? Kao i dosada. Kako na prosječne živote? Ne očekujte nikakvu promjenu nabolje.
   Jedina realna šansa je da se vlasti dokopa netko treći, neopterećen vlastitom klijentelističkom mrežom. No, to se neće dogoditi redovitim putem, već samo uskratom podrške nekoj od ove dvije opcije, krizom i prijevremenim izborima dok treća opcija ne osvoji potrebnu većinu za samostalno sastavljanje Vlade, možda kroz proces od nekoliko vrlo nestabilnih i kratkoročnih pokušaja, kao u Italiji.

   • Hdz je jedna populistička stranka koja danas pokušava fokusirati birače da izvlačenje novaca iz eu fondova na kojima će oni navodno oporaviti ekonomiju a to možete prodati samo retardiranim ljudima.Hoće li nas povezati podvodnim tunelima sa otocima sa novcem iz eu fondova?Ono što oni mogu povući godišnje iz eu fondova za hrvatsku nije vrijedno ni spomena,malo možda pretjerujem ali nisam daleko od istine,to su za hrvatsku kikiriki i kokice…

 4. Jučer je Milanović onako sa visoka “pametno” izjavio da mjere štednje nigdje u europi nisu donjele gospodarski rast i da on iako je na početku u njih vjerovao a sada više ne vjeruje.Milanović je čak načelno i paušalno gledajući u pravu,on jedino ima problem što ne razumije svijet oko sebe,njemu još nije jasno da će Europa čitavo sljedeće desetljeće defakto biti u mjerama štednje dokle se njena konkurentnost polako ne iznivelira sa nadolazećim azijskim tigrovima i uvijek konkurentnim američkim gospodarstvom i ostalima.Europa,tj mnogi u eu,ne svi, su sami izabrali dugotrajno niske stope gospodarskog rasta ili vam ga stagnaciju.Naravno kada imate onake beskičmenjake za predsjednike kao što je holland onda drugačiji rezultat ne možete ni imati.Ali gdje je bit?Smisao štednje nije svrha sama sebi nego je smisao štednje preusmjeriti sredstva u realni sektor(porezna rasterećenja),investicije koje će za sobom vući novo zapošljavanje i rast-novi ciklus tako da se u hrvatskoj jako manipulira sa tim terminima jer dok jedne kriza nije skoro ni dodaknula ovo drugi koji sve to plaćaju su poginuli,vojska ljudi je ostala bez posla i ako ćemo socijaldemokratski onda bi bilo normalno da se uzme onima nedodirljivima i sredstva preusmjere ka pomoći najugroženjima,to je izvanredna antirecesijska mjera jer ti ljudi će potrošiti i zadnju lipu koju im date.Želim reći da se ovdje radi o jednoj perfidnoj obmani i lažima jer ok ako si izabrao visoki deficit,nećeš da štediš ajde “rođače socijaldemokratski) preusmjeri sredstva unutar proračuna prema ljudima koji su danas bez posla,bez prava,bez ičega,ne njima će se smanivati prava samo zato da bi se polarne medvjede i usisivače državnog proračuna držalo na životu,ti ljudi iz privatnog sektora su danas građani drugog reda?A znate li zašto je to tako?Oni nisu organizacija,njihove vođe nisu svaki dan na sastanku u vladi,oni nisu opasnost za politiku jer su potpuno raspršeni,dolaze iz firmi sa 5-100 zaposlenih,ne znaju što je sindikat.Ono što mnogi u ovoj zemlji ne razumiju jer im je socijalizam zabetonirao mozak jer tamo se nije investiralo po ekonomskoj logici nego po partijskoj odluci i uopće nije bilo ni bitno isplati li se ili ne isplati a tu dolazimo do ključne stvari.Recite mi danas busines u hrvatskoj koji se isplati gdje investitor ima povrat na investiciju od cca 12-15 godina?Taj odgovor bi ja volio čuti od “struke” iz kruga jahača državnih jaslica koji nas j u mozak od početka krize?Koji su to poslovi?Neka kažu?Da ulažemo i mi?
  Malo je takvih businesa pogotovo kada govorimo o većim investicijama a pogotovo danas kada se svi oko nas tuču,prilagođavaju,reformiraju da postanu još konkurentniji i privlačniji za investicije,konkurencija se mjenja,svaki dan,svi se mijenjaju.Sve se oko nas okreće i bez kvalitetne gospodarske špijunaže mi danas ne možemo ni voditi ekonomsko gospodarsku politiku jer se stvari prebrzo događaju i sve to treba pratiti.

  E to je ono što Milanović elementarno ne razumije.Čitava priča se svodi na to dali se nekome tko ima kapital uopće isplati investirati u hrvatsku a ne recimo u mađarsku,litvu,srbiju,poljsku i sl. ili pak kinu ili indiju?Pogledajte koliko se europske proizvodnje preselilo u kinu.
  Pa nema veće kompanije u svijetu koja danas barem dio svoje proizvodnje nije preselila u kinu.Ne postoji npr.više jedan filter od nafte ili ulja kod automobila ili brodskih motora a da nije made in china?Milanović nije još shvatio da ono što je nekada bilo nikada više neće biti i da Europa nije rođenjem zaslužila blagostanje nego će se za njega morati trajno boriti i dokazivati se iz dana u dan a konkurencija je iz dana u dan sve veća,stara slava je prošlost,game is over.Rast neće doći po duhu svetome nego jedino velikim promjenama i prilagodbama koje će ta društva morati proći a promjene ti ništa ne znače ako vječno kasniš u odabiru tajminga a tu mi stalno pušimo jer vječno kasnimo za drugima.Hoće li neke zemlje izabrati prilagodbu kornijevih koraka kao ova NAŠA vlada ili će u kratkom roku učiniti ono što se mora učiniti je stvar odabira tih zemalja,ako će imati na vlasti političare tipa “pusti vodu dok majstori odu” dobro će se načekati i napatiti dok se ne vrate na stare putove rasta,zaposlenosti i blagostanja ali ključno je što Milanović još nije razumio od početka mandata da jedna francuska sa ovolikim BDP-om po stanovniku može čekati nivelaciju sa stagnacijom ili malim stopama rasta i 10-15 godina,pa zar japan nije imao tu fazu a hrvatska ne može takva čekati još ni dvije ako ništa zbog cijene kapitala,kako NAŠI kažu dostupnosti konvertibilne valute jer sa hrvatskom kunom još jedino možeš kupiti sunce i more za 15 dana godišnjeg odmora.

  Potpuno je nebitno u što Milanović vjeruje ili ne vjeruje jer ekonomija nije religija iako mnogi žele da to ona bude.Ključno je danas dali se isplati ili ne isplati privatnom sektoru ulagati a nadam se da smo shvatili da je vrijeme stanogradnje i shoping centara odigrana utakmica,game is over.Da vam bude jasno koliko hrvatsku potrošnja može nas izvući iz krize promislite malo koliko je ozbiljnih proizvodnji otvoreno u hrvatskoj u vrijeme ekonomskog procvata kada je novaca bilo na lopate,kada smo trošili kao pijani milijunaši,gradili autoceste,kupovali stanove,automobile kao čarape?Koliko je tada sagrađeno novih hotela?Pa ćete onda jako brzo shvatiti koliko se isplati investirati i u hrvatsku koja troši kao sumanuta,tadašnju sanaderovu hrvatsku?Gdje su ti hoteli i proizvodnje,gdje je ta poljoprivreda,gdje su ti hoteli od 5 zvjezdica na jadranu a svi smo trošili kao sumanuti?To treba pitati “struku” sa ekonomskog fakulteta?Možda oni imaju opdgovor na to pitanje kao i do sada?Drugovi i drugarice trošili mi ili ne trošili isto nam se piše,ovdje trava neće rasti dok ne saživi pravi uređeni kapitalizam a za to postići morate na vlast dovesti državnike koji će nam sasuti istinu u lice,prikazati situaciju kakva ona jest a ne da ponavljamo pizdune.Sa pizdunima ova zemlja nema nikakvu šansu.A dali mi štedimo ili ne štedimo čak je u ovom momentu irelevantno,jedino što je važno da se konačno odlučimo dali igramo košarku(socijalizam) ili nogomet u ligi prvaka (kapitalizam) pa taman i na referendumu…Bez toga mi ćemo ostati jedna totalno dezorjentirana zemlja,puna unutrašnjih konflikta a čitav svijet će nam biti kriv za sve NAŠE nedaće,proklinjati ćemo i ameriku, i eu ,i rusiju, i kinu,i jugoslavene,i liberale i komuniste ali sa mjesta se nećemo pomaknuti nego tonuti sve dublje i dublje jer kao što sam više puta napisao socijalizam i marksizam su depresija,to je način života i promišljanja i tu leži ključ svih NAŠIH problema…Ako nam je to ok nastavimo živjeti konflikte i depresiju,tko nam brani ali za živjeti kapitalizam morati ćemo pobijediti svoju zavist i jal a to nam neće biti nimalo lako.Na tome će trebati raditi čitavo društvo,naravno ako to želimo a bojim se da mi to želimo.Možda je “bolje” da tri generacije hrvata čekaju da konačno padne taj tkz. neoliberalni kapitalizam?Poznavajući hrvatsku možda je to danas NAŠ odabir?

  • Iako to nitko ne želi priznati, ogromna većina građana sa pravom glasa u našoj državi želi povratak samoupravnog socijalizma. Svi referendumi koji se organiziraju upravo to žele SOCIJALIZAM.
   To znači malo radiš dobro živiš, ne moraš vraćati kredite, ne možeš dobiti otkaz, sve je besplatno, država ti daje stan, itd…
   Najgore od svega je to što i naši mladi imaju takav mentalni sklop jer smo ih tako odgojili.
   Umjesto da oni izađu napokon na ulicu te skinu sa vlasti bagru parazita – političara, doktora, sudaca, novinara, nogometaša manekenki, kvazibranitelja, sindikalista itd.., oni su se sakrili i laprdaju po forumima te bježe u inozemstvo kako bi tamo bili konobari, i čistači
   Nažalost, taj kukavičluk i nesposobnost mlade generacije je gori od svega u ovoj državi tako da nam još dugo neće biti bolje.
   Vidimo Egipat i ostale zemlje, uvijek u povijesti su mladi mijenjali svijet..

   • Pa zato nema velikih pobuna jer pretežito narod traži socijalizam a politika mu ga uredno isporučuje i po cijenu da odemo u tri p.m.,da nam se iseli 500tis mladih ljudi i po cijenu da uništimo život budućim generacijama.Pa naravno dodirnuli ste bit,većinski narod pati za socijalističkim samoupravljanjem a dodatno im tu volju učvršćuju tkz. stručnjaci koji su samo stručni u jahanju konja…Sa diplomama si mogu obrisati g.z..u ako ostanemo bez papira kao u venezueli koju oni prizivaju u hrvatskoj…
    Naravno narod i nema izbora niti ga se hrani nečim drugim osim socijalizmom a ako imaš na vlasti godinama pizdune a ne državnike tada od naroda ne možeš ništa bolje ni očekivati.Npr. Milanoviću možes zamjeriti sve ali mu ne možeš reći da je retorički populista ali opet vodi populističku socijalističku politiku i još mu mnogi zamjeraju da je preliberalan…To su perfidne socijalističke provincijske fore u kojima na kraju i zdravoga uvjeriš da je bolestan,to su ovi prostori.Pa vidite da je navodno Milanović jučer shvatio da mjere štednje nikuda ne vode?
    Možda su mu to šapnuli uvaženi profesori,veeeeliki znalci?Samo mi smo sa takvim znalcima još na vegeti?To su rezultati njihove edukacije i prenošenja znanja iz samoupravnog socijalizma,tu prevare nema,rezultati su egzaktni i lako mjerljivi već dvije generacije,dva bankrota u 45 godina samo njih ne plaćaju po učinku,nedao bog da im to kažeš…Vidjet ćemo kuda vode mjere štednje i kašnjenje sa reformama kada ecb okrene ploču.
    A mi ovako “brzi i prilagodljivi”,možemo biti spokojni?Možda će ecb baš nas čekati da se konačno dogovorimo sami sa sobom igramo li košarku ili nogomet?

 5. By the way neki dan sam razgovarao sa jednim poduzetnikom koji mi kaže da mu je prihvatljiva investicija u hrvatsku samo ako ima povrat na 6 godina jer jedino mu taj povrat opravdava rizik u kakvu ludu zemlju ulaže,gdje je svaku drugi dan referendum,gdje se tri godine raspravlja samo o svjetonazorskim pitanjima,gdje je društvo tako podjeljeno i gdje su sindikalisti i bezveznjaci iz nevladinih udruga medijske zvijezde…
  To je ono što NAŠA “struka” jahača državnih jaslica nikada nije razumjela a to vam se zove dojam i percepcija rizika,ponekad nije ni bitno dali je ta percepcija straha pretjerana,ključno je da je ona takva…Percepcija sigurnosti investiranja u zemlji gdje svi od predsjednika države do portira u općini proklinju tkz. liberalni kapitalizam je uvijek katastrofična,drugačije ne može ni biti.Najveća opozicija nam nudi politiku iz 90-tih,25 godina nazad a druga alternativa nam nudi zeleni socijalizam?A mi se nadamo pozitivnoj percepciji?Zar nismo nerealni kao u svemu?Sami sebi jamu kopamo!
  Pa proklinjimo mi neoliberalni kapitalizam i dalje pa ćemo živjeti onu;” keri laju a karavane prolaze”

 6. Nenade, jel moze mali osvrt na austrijsko tumacenje boomova i boostova? Mislis li da je to crackpot science, ili da ima u tome nesto? Mises, Hayek, Rothbard i ta ekipa.

  Meni je tema jako intrigantna, ovdje sam stavio i neke video materijale (onaj rap me naprosto odusevio!): http://katkapital.com/2014/10/25/ekonomski-ciklusi-i-austrijska-perspektiva/ – na dnu je slika koja zorno prikazuje razliku austrijskog i kejnezijanskog pogleda na ekonomske cikluse, a Pongracicevo predavanje jako dobro sazima stvari, iako je u mnogocemu nedorecen.

  • Čuj .. to je ipak prije 100 godina, recimo čak da voliš dizelaše i da te netko pita je li bolja ‘Golf dvojka dizel’ ili suvremeni benzinac, što bi rekao?

   • Dobro, ali nije stvar stala sa Misesom i Hayekom, kao sto ni teorija javne potrosnje nije stala sa Keynesom niti je monetarizam stao s Friedmanom. Austrijska ekonomija napreduje i razvija se uporedo sa mainstreamom (Samuelson, Krugman), pa je zanimljivo pogledati i stvari iz njihove perspektive.

    • Onda Luka koji su danas glavni predstavnici Austrijske škole i koja im je relevantnost? Imaju li neme radove ili samo ono pričanje … mislim da moraš paziti da ne zapadneš u neke krajnje pojednostavljene dogme, koje su možda privlačne jer su jednostavne. Ali da li opisuju svijet?

    • mislim i da sami internet austrijanci zanemaruju koliko je danasnji mainstream model u nekim aspektima slican austrijskom. Npr. pojednostavljeno – ideja prirodne stope konzistentne s efikasnom ekonomijom, te misalokacije resursa koja nastaje u situaciji kada je cijenovni mehanizam poremecen i ne osigurava efikasnu alokaciju resursa (kamatna stopa sredisnje banke je razlicita od prirodne). Obicno povecanje/smanjenje cijena vece od ocekivanog (bilo to npr 0% sa zlatom ili 2% sa fiatom) dovodi do “prevare” onih koji investiraju jer smatraju da je samo njima rasla potraznja. Ovo se sve moze procitati u novo-keynesijanskoj bibiliji M. Woodforda. Uvijek me cudi da kada dodje do busta, internet austrijanci obicno ne prihvacaju nikakvu intervenciju iako bi mozda ista bila potrebna da se stopu CB-a poklopi s prirodnom. S obzirom da je ta p.stopa teorijski konstrukt, sredisnja banka ce znati da je to ucinila onda kada inflaciju vrati na stazu rasta konzistentnu s ocekivanjima od prije. Ako ce QE povecanjem infl. ocekivanja vratiti p.stopu prema CB stopi, cini mi se da je izostanak QE-a gori za alokaciju nego vršenje QE-a. Mislim da je jasno da se misalokacija ne moze ispraviti ako je prirodna stopa i dalje razlicita od stope sredisnje banke – moze jedino biti gora. Intervencija je potrebna da bi se uopce ispravila misalokacija kapitala. Iako se u potpunosti ne slazem s ovom ekstremno pojednostavljenom pricom, ipak, to je mozda najblize objasnjenje u ovu svrhu. S druge strane, Hayeka se stalno navodi kao likvidacionista dok se on kasnije zalagao za ideju da se promjene u potraznji za novcem offsetaju promjenama u kolicini novca, odbacujuci ideju stabilnosti cijena. Takvo “MV” pravilo je u osnovi verzija ciljanja NGDP-a, tj productivity norm-a. Btw. ako se pita koji ekonomist austrijske skole je danas relevantan, to je definitivno George Selgin iako ga ova hardcore, fractional banking bubblephobs ekipa bas i ne voli, sto je vjerojatno i dobra stvar za njega.

     Pozz

 7. Znate li što bi državnik prvo na svojoj inaguraciji morao poručiti hrvatskom narodu;”dragi moj narode “spasili” ste NAŠE autoceste ali samo za vašu informaciju za dvije godine svi mi zajedno spičkamo laganini te autoceste na deficit proračuna,znate to vam je moj narode ono što nemamo,nismo sposobni zaraditi i za što se zadužujemo da živimo ovako kako danas živimo” Josipović im je naravno obećao kraj liberalnog kapitalizma jer socijalistima dugovi nisu neka tema,time se bave “lučki radnici”,socijalisti preziru materijalno jer im se podrazumijeva da ga imaju,to im dođe by the way…

 8. Kaže danas teodor celakovski “da oni neće stati” na ovome referendumu,da oni idu dalje,ovo je jako važno zapamtiti tako da drugu teodoru uputimo umirovljenike i branitelje na vrata “kada stanemo”,pa neka im on onda referendumom osigura mirovine i plaće…Jako se bojim da za dvije godine nebi i autoceste i hep nebi otišli za “12” kuna u zamjenu za isplatu mirovina i plaća,pa neka im onda celakovski predloži raspisivanje referenduma…

 9. http://www.vecernji.hr/hrvatska/sdp-ovci-kao-sefove-zaposlili-stranacke-kolege-i-prijatelje-oni-potom-svoje-supruge-970303

  Sreća da me vlast nikada neće dopasti jer ja bi otvorio gulage kao Staljin nekada jer ovo više nema veze sa zdravom pameću.Pogledajte što ti ljudi rade,potpuno vam je sve isto na lokalnim razinama i zato u hrvatskoj treba privatizirati, i banske dvore, i ured predsjednika jer vjerujte mi ovima ni radijacija ne može ništa,oni se jedino boje privatizacije,ničega više..

 10. Uvijek me iznova začudi ovako suvereno znanje o tako kompliciranim stvarima, a na razine krajnje jednostavne 1-2-3 ‘analize’. Niste se zapitali zašto to nisu ustanovili svi oni koji upravljaju tisućama milijardi pa ne bježe iz špekulativnih balona, tj. oni već ne pucaju?

   • Da, rekli ste više puta što ste htjeli, a ne mi se na blogu puštati ‘crackpot’ ‘forumaške’ rasprave. Tako sam i u nekom trenutku prekinuo rasprave o srebru i zlatu. Počašćen sam što je Petar Šiško našao vremena pa temeljito pokazao neke stvari, te također i pokazao kompleksnost tih stvari — ali Vaši doprinosi nisu bili na visini s time, ali ‘znate sve’, zaista ima mjesta za takve rasprave.

  • miljenko – gdje je otisao novac? eno ga na racunima banaka u Fedu, sva 4 bilijuna rezervi. Za toksicne imovine imate pravo, no, te imovine je kupio Treasury. Fed je pokrenuo ekvivalent – TALF koji je za cilj imao pokrenuti tržišta sekuritiziranih kredita koja su zamrla uslijed smrzavanja kolateralnih lanaca i prekonocnog trzista. Profiti su dosli spekulacijom preko toksicnih imovina, ali nije doslo do povratka issuance aktivnosti u tim trzistima (jer nije bilo potraznje za underlying proizvodom – kreditom). Politike credit easinga su bile neuspjesne i glupe upravo sa stajalista alokacije rizika i nerazumijevanja prirode problema koji je monetarni, a ne kreditni. Na koji nacin “spekulativan kapital” u koji je “novac otisao” znaci “opasnost od buduceg defaulta” mi nije jasno. Sto su ucinili s novcem oni koji su plasirali taj “spekulativni kapital”?

   Superhik, sta autor nije zaboravio da je istodobno rastao i issuance T debt securities-a, sa deficitom (Fed zapravo drzi otprilike slican udio u ukupno emitiranim Treasury bondovima kao posljednjih 20ak godina, oko 15%). Takodjer, QE djeluje kroz preslagivanje bilance. Zadovoljavajuci potraznju za novcem inducira portfolio rebalancing u kojemu investitori odbacuju obveznice i kupuju imovine s visim prinosima time efektivno smanjujuci potraznju za obv, no to je problem s tumacenjem cijene kroz ponudu i potraznju koju ne vidite pa ne znate jel se radi o, npr. povecanju potraznje ili potrazivane kolicine, sto nije isto. Na kraju krajeva, posto se monetarna baza moze siriti gotovo bezgranicno, sredisnja banka moze kupovati strane risk free imovine ili domace privatne s odredjenim ratingom, pa ako je potrebno i sve ostalo, financijsko i ne financijsko, ukljucujuci kuce, aute stolice itd dok inflaciju ne dovede tamo gdje je zeli, a tada ce i narasti nominalni prinosi bez obzira na stanje ponude i potraznje.

   Pozz

   • Vaš život je zaista jednostavan, malo teorije zavjere, malo razumijevanja svijeta 2-3 razine dublje nego svi ostali, i eto 1-2-3 sve je objašnjeno!

   • @miljenko, gledajte, to nije bihevioralna kategorija jer su se stvari na strani ocekivanog nominalnog dohotka promijenile. ako je staza nominalnog dohotka kojim ipak upravlja sredisnja banka, pala pa nastavila tempom koji je sporiji nego oni prije pada (4% vs 5.5%), logicno je da je odjednom dug, u odnosu na dohodak kojim se taj dug mora otplatiti, previsok pa dolazi do razduzivanja. No pogledajmo stvari u counterfactualu bez QE-a. Bez QE-a nominalni dohotci bi bi bili jos nizi, pa time financijska lomljivost zbog prevelikog zaduzenja (dug/dohodak) jos veca.
    Kupnja risk free imovina tipa T-bonds ne remeti “rizicni profil” ekonomije. QE je dokaz da zamka likvidnosti ne postoji jer, kao sto sam superhiku napisao, ne postoji granica koliko monetarna politika moze siriti monetarnu bazu (ok, teoretski postoji – dok ne kupi cijeli planet)
    TALF je doveo do socijalizacije rizika, no tu se ne radi o 2 bilijuna na racunima, vec o 2 bilijuna zajmova izdanih na racun kolaterala od kojeg jedan dio nije nuzno bio AAA. Privatna dobit je u nekim slucajevima zavrsila na offshore racunima i to nije dobro ali ne sva pozajmljena sredstva kroz program. U svakom slucaju vasa pocetna teza da je QE misalocirao kapital i stvorio bubble ne stoji jer, kao sto sam napisao, QE ne dira u relativne odnose rizika u pojedinim vrijednosnicama. Velika bilanca sredisnje banke, pa time i velike kolicine rezervi koje banke, za sebe ali i svoje klijente drze na racunima u Fed-u je normalna posljedica visoke potraznje za novcem. U prosjeku ekonomski agenti post-2008. preferiraju drzati vise likvidnih sredstava, pa je i normalno da ce zbog toga bilanca rasti jer CB mora kreirati vise monetarne baze, googlajte real balances i hot potato effect pa ce vam biti jasnija potrebe za ekspanzijom monetarne baze u monetaristickom frameworku. Tamo gdje CB nije akomodirala potraznju za novcem, kao u Europi, vidimo posljedice nominalne stagnacije pa i rezultirajuce prezaduzenosti. Europski problem je primarno nominalni/potrazni. Americki vise nije, zato i trzista nisu roknula kad je najavljen tapering, pa ni kad je sad 10 mjeseci kasnije konacno i zavrsena kupnja zadnjih 10-15 milijardi.
    Pozz

   • To vam je u americi dugo bila tema broj 1 nakon odluke da se ide u snažnu monetarnu ekspanziju.Dilema nije bila dali novaca ima nego je ključna dilema bila dali će biti dovoljno solventnih koji su ga u stanju primiti.
    Međutim u americi su stečajevi sastavni dio ekonomije i oni su njihova svakodnevnica,dok jednima smrkne drugima sviće i to se zove prava tržišna ekonomija,eu socijalistički sustav je daleko od toga i zato prilagodba i nivelacija ovako dugo traje a mi smo tu tek bez konkurencije u eu,nama za prilagodbu sa ovakvim sustavom i sa ovakvim sudovima trebaju dva desetljeća najmanje pa je potpuno irelevantno koliko novaca imamo na raspolaganju u bankama kada nam je sustav inertan i nesolventan.U nas ne znaš što je gore,da imamo novaca u bankarskom sustavu u izobilju ili da ga kronično nedostaje?U oba slučaja motor vrti u krivom pravcu,obrnuto od kazaljke na satu…
    Stvar u socijalizmu jednostavni ne radi,kao u kargo kultu.Sve je dobro zamišljeno,na papiru to izgleda sve za pet ali opet ne radi.

 11. Sigurno se danas pitate što je bolje za hrvatsku od dva zla koja nam se nude kao realne opcije.Ja mislim da je za hrvatsku puno bolje da hdz uzme vlast,bolje da oni poginu nego sdp a ginu sigurno ali za hrvatsku je puno bolje zbog ideoloških sukoba i neodgovorne politike koju tri godine vode karamarko i brkić da oni uzmu vlast i dobiju što su zaslužili.Ako kojim slučajem sdp ostane na vlasti hrvatska će se i dalje koprcati u velikim ideološkim sukobima a naravno dobiti ćemo opet jednu totalno nekompetentnu i neodgovornu vlast,sa hdz-om nećemo dobiti ništa bolje ali kako kažu u dalmaciji oni moraju dobiti po pizdi jer se drugačije neće opametiti,državne financije su u totalnom kolapsu,kao što kaže lovrinčević naš deficit je i 5 milijardi veći od onoga kakvim se prikazuje i bojim se da hrvatsku jako brzo čeka protektorat a neka onda karamarko objašnjava braniteljima i umirovljenicima da novaca u proračunu jednostavno nema,neka onda viče da je on domoljub.
  Ništa bolje nije ni zaslužio a neka mu onda gospođa maletić napiše recept za oporavak hrvatske putem eu fondova?Mo’š misliti,tu će nas bog pomoći?Hrvatska danas ima daleko najgoru poziciju i opoziciju u europi a rekao bi i šire a o predsjedniku više ne treba trošiti ni riječi jer je gledao tri godine totalni potop ove države koja je trenutno po svim parametrima,manevarskom prostoru i mogućnostima daleko najgora u eu…

  Moje osobno mišljenje je da i Josipović navija da hdz uzme sljedeće izbore jer zna što čeka sljedeću vladu a sigurno bi htio izbjeći da ga se trpa u isti koš sa tom vladom i da se nastavi puno puno agresivnija priča o partizanima i ustašama jer ono što će sljediti boliti će do kosti.Svi su vlakovi otišli sa perona a nikada hrvatski narod nije ovako bio zatucan socijalizmom,nismo ovakvi bili zatucani u SFRJ to odgovorno tvrdim…Zbog partizana i ustaša hdz je “zaslužio” da uzme vlast a ovako odokativno može se bez problema zaključiti da hdz danas piše ekonomski program po onoj staroj “što se babi htilo to se babi snilo”,dao bog da sam ja u krivu ali sjetite se kada je ova vlast uzela izbore napisao sam tada više tekstova da nisu ni svjesni koliko su duboki hrvatski problemi,opstrukcije kapitalizmu su raspoređene na svim razinama NAŠEG društva i bez državnika na bagerima te opstrukcije će biti nemoguće savladati?Problem je hrvatske toliko veliki da svaka buduća vlast mora činiti sve kontra od onoga kako danas razmišlja većinski narod,to su sposobni samo državnici a mi takvih jednostavno danas nemamo…
  Zato navijajmo za karamarka,i da ne zaboravim brkića…Barem će spasiti holy koja se već danas usr..a kao grlica da je nebi slučajno dopala vlast…
  Samo budala danas u hrvatskoj može priželjkivati da dobije izbore…
  Ali budala i to onih interesnih u ovoj zemlji je jako puno i vrijeme je da počmu ginuti kao nijemci pred staljingradom…Tek kada ih bude sramota šetati ulicom,tek tada će se možda u ovoj zemlji nešto promijeniti…

 12. A to što danas josipović,milanović ili matić obećavaju braniteljima ili umirovljenicima da im se neće dirati više u mirovine je potpuno neodgovorno obećanje i to im danas ne može obećati ni onaj što je hodao po vodi.To je jasno i polupismenom čovjeku a kamoli ne ekonomisti.Na osnovu čega oni to obećavaju?To kolike će mirovine biti njih će se pitati kao laza u maškarima…Super je obećavati ali treba to ispoštovati i izvršiti.Jedno je željeti a drugo je moći i potpuno je nejasno zašto ti ljudi obećavaju nešto što je nemoguće obećati?Tako nas j u mozak već tri godine?

 13. http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/136121-kako-je-kolinda-posvadala-ruzu-i-karamarka-sef-oporbenjaka-trajno-brise-pravasicu-s-politicke-scene.html

  A kava idila nas čeka ako ovi uzmu vlast,vi to danas ne možete ni zamisliti?
  Samo lud čovjek bi išao u koaliciju sa strankama koje su na nivou statističke pogreške i ako im zbrineš šefa odmah imaš u ostacima tih stranaka najveću opoziciju i kontra sebe i kontra njihovog šefa…Vjerujte mi takav će to biti cirkus da vi to ne možete ni zamisliti…

 14. @miljenkosimic

  Što je to špekulativni kapital? Svaki i ni jedan, ovisi o tome drži li ga špekulant ili investitor. I RIVP-R-A je špekulativni kapital u svakom primjeru njenog držanja gdje je to jedina dionica u portfelju. U onim portfeljima gdje je to jedna od 5-6 dionica, to nije tek “manje špekulativno”, nego je i čista suprotnost od tog pojma.

  Koja financijska imovina je u USA najviše rasla? Dionice? Koje velike kapitalizacije dionice su to tako puno rasle? Kako stoje bilance i zarade dotičnih kompanija. Zašto ti se njihove valuacije čine pretjeranima, špekulativnima?

 15. Citam vas blog vec neko vrijeme i vidim mrznju i prezir prema “nasima”, socijalizmu, ovakvoj Hrvatskoj, itd.

  Reci cu vam nesto: meni je Hrvatska, ovakva kakva sada jest, nabolja zemlja na svijetu! Evo i zasto: drzavni sam sluzbenik, radim u jednoj drzavnoj financijskoj instituciji, u njenom IT-u (racunalno programiranje). Ili bi bilo bolje reci da ne radim (nije uvijek bilo tako, prije sam nesto malo piskarao kod a sad napisem 5 linija koda u 3 tjedna i to je to… i tako vec dvije godine!). Znaci, ja gotovo nista ne radim a primam placu od malo vise od 10 000 kn, koja mi se prije mjesec dana jos i povecala, jer je uprava prije mjesec dana skoro svima digla place, bez obzira na drzavne deficite, dugove, kamate i ostale gluposti kojima se nemam namjeru zamarati jer me ne zanimaju! Meni je u Hrvatskoj super i ja sam presretan! U kojoj zemlji na svijetu bih ja imao (naravno, u odnosu na zivotni standard zemlje) takvu placu a da nista ne radim? Naravno, u nijednoj! I zato, zivjela Hrvatska!

  Netko ce mozda reci da bih ja mozda kao IT-ovac mogao zaradjivati 10-rostruko vise u nekoj drugoj zemlji. Mozda i bih, ali koliko bih za to morao raditi? Meni se NE DA raditi i super mi je zaraditi 10000 kuna a da nisam radio nista! (Pa i gosp. Bakic je rekao da nisu te nase dionice bogzna sto, ali da ih on kupuje zato jer su povoljne. Tako je i meni ovaj moj “deal” s drzavnom sluzbom povoljan, povoljniji nego da idem vani i moram raditi! Ja VOLIM doci na posao i ona malo citati jutarnji, malo vecernji, malo gledati youtube i vec je pauza za rucak, a nakon rucka, polako se spremiti i poci kuci. To je zivot! (ne, ne salim se – tko je to probao zna koliko je to dobro!)
  I zato, zivjela Hrvatska, jedina zemlja na svijetu koja mi omogucava da zivim taj svoj san!

  Istina, ima tu nekih iritantnih stvari: prije sam mogao odlaziti na pauze kad mi se prohtije, ali nedavno su nam u firmi uveli kartice koje moramo stancati ujutro kad dodjemo i popodne kad odlazimo s posla. Nasa firma ulupala je miljune u ta vrata, brave i kartice, a uprava i dalje prati kad je tko dosao gledajuci u knjigu u koju se jos uvijek moramo upisivati iako sad imamo “modernu tehniku” 🙂 Zasto su onda potrosili milijune na nova vrata i kartice? Nemam pojma! Nadam se samo da nisu to ucinili zbog “novih vjetrova” za koje bi vecina citatelja ovog bloga zeljela da pocnu puhati – nekakav neoliberalizam i “zapadne norme”. Vjerujem da se mi u firmi necemo dati i da ce i dalje sve ostati po starom, jer je tako najbolje!

  • Nil,jako iskren tekst a što se tiče prezira i mržnje tu ste totalno u krivu.Samo lud čovjek može živjeti u zemlji koju prezire a pogotovo onaj koji ima mogućnosti ako hoćete i novaca da može birati gdje će sutra živjeti.
   Što se tiče vašeg osjećaja da je vama super,to je sve ljudski ali niste li sebi postavili koliko je sve to održivo i što će se dogoditi sa vama ali i vašom familjom ako hipotetski bakrotira država a vas to npr snađe u 50-oj godini?
   Jeste li proučili što se dogodilo grcima?Isto su tako NAŠI roditelji živjeli u jugoslaviji i mislili da je sve to održivo pa bankrotirali na početku 80-tih a kasniji krvavi razvoj događaja znate?Upravo je smisao naših tekstova da nam se takvo što nikada ne ponovi,upravo je smisao i cilj tih tekstova da probudimo u ljudima svjest da tako više ne ide ma koliko vama ili meni,ili nekome trećemu subjektivni osjećaj govori “da nam je super”
   I nemojte misliti da su svi hrvatski problemi u javnom sektoru,to je još jedan hrvatski mit,ništa se javni sektor ne razlikuje od ostalih u društvu.

   Ovo na koji način vi promišljate život i posao vam je čisti socijalizam a vjerojatno toga vi niste ni svjesni.Više sam puta napaisao da je socijalizam defakto način života i promišljanja života i u nekom periodu ljudi u takvom životu mogu osjećati zadovoljstvo ali problem je što socijalisti uvijek i na kraju ostanu bez tuđih novaca i tada vjerujte mi nećete biti ni zadovoljni ni sretni nego duboko nesretni jer tada sa vašim primanjima nećete moći proživjeti a eventualna mirovina vam neće moći pokriti ni osnovne životne potrebe.Ako vi takva upozorenja shvaćate kao mržnju to je vaše pravo ali vjerujte miljama ste daleko od istine.I na kraju niste vi krivi što vam je omogućen takav život i posao,problem je u ljudima koji vode ovu zemlju i koji su takav život reklamirali i izručivali i uvjerili vas da je to “održivo”,isto su u jugoslavili napravili našim roditeljima.Socijalizam-marksizam je jako jako privlačan ljudima jer zvuči jako humano ali njegov konačni rezultat je uvijek tragedija,siromaštvo,konflikti,jad i čemer. A vaša filozofija života “manje ali slađe” nije vaš izum,to nije ništa novo ono je filozofija života nastala u socijalizmu,prenjela se sa naših roditelja na nas i njen osnovni problem je što je ona u biti u suprotnosti sa onim što zagovaraju socijalisti jer takva društva nisu u stanju stvoriti dovoljno za preživljavanje čitavog društva a pogotovo onih koji nisu u stanju brinuti o sebi a to su umirovljenici,invalidi,
   bolesni itd….
   Kada čujete da se među ljudima širi filozofija života “manje ali slađe” znajte da takva društva nemaju budućnost i osuđena su na propast i takva društva potroše budućnost svoje djece….Takva društva jednostavno se pretvore inertni plin i hrane se unutrašnjim ideološkim konfliktima jer drugo nisu u stanju…Naravno put u pakao uvijek je popločen najboljim namjerama.A što se tiče vaše plaće i vašeg lagodnog posla kako kažete bilo bi dobro da nam za jedno dvije do tri godine prenesete dojmove kako vam je?

    • Tako sam i ja shvatio, kao parodiju… al by the way, ovakvo razmišljanje sam vidio iz prve ruke i vjerujem da dobar (poveći?) dio zaposlenika u državnoj službi tako razmišlja. I u privatnom sektoru se na državnu službu gleda kao “ziher poso, lova stiže a ne radiš ništa”. I onda je to kao ideal. Ne znam, ja bi poludio (tj. jesam poludio pa otišao u privatni sektor).

     Al zgodno ovo sa karicama i praćenjem zaposlenika tamo pred kraj… zvuči mi kao predigra za ono što se dogodilo Petrokemiji… a vidimo kamo je to odvelo…

    • nil uopće ne zeza, pouzdano znam da je takvo stanje u HEP-u i Fini po uredima, šalteraše tu ne ubrajam. Jedino je riječ o manjim sumama, VŠS-VSS 6000 do 7000kn. Kad si hoće povisit plaće popije se kava od 16 do 17 sati i ispegla kartica na izlazu okok17:15 ili se mjesečno upiše par fiktivnih dnevnica…. I tako u krug bez sankcije do penzije.

   • Ja bih samo postavio pitanje, generalno koje druge opcije preostaju ljudima u ovoj zemlji sa ovakvim sustavom gdje te država prisiljava da radiš za nju jer su njenom krivnjom sve druge opcije zatvorene? Pa normalno da će ljudi, ako im se pruži prilika, postati “uhljebi” htjeli to ili ne. Igrom slučaja sam i ja trenutno uhljebljen na državni proračun i molim za dan kada će mi netko doći i reći žao mi je, al moramo te otpustiti jer su nam srezali proračun. Valjda sam bio jedini u “firmi” koji se veselio kada su padale plaće jer mi je to dalo za naslutiti da je kraj blizu, i da ću možda u nekoj bližoj budućnosti morati potražiti priliku negdje drugdje, sa tada većim mogućnostima zapošljavanja u željenom zanimanju.

   • Antune, nemam pojma sto se tocno dogodilo u Grckoj, malo sam lijen za to sad proucavati, ali razmisljam nekako ovako:
    I prije te grcke krize, grcki birokrati su (kao i svi svjetski birokrati!) zivjeli dobro. A vjerujem da im nije sasvim lose ni sada, nakon kulminacije te krize: sigurno i dalje dobivaju razmjerno dobre place.

    Na ovom blogu kao da se taj grcki scenario prizeljkuje i tu kod nas, a to mi se ne svidja. Opcenito, ideja o tome “da treba puno raditi pa ce se i imati” je, mislim, prica za malu djecu, rad je uvelike precijenjen. I nije samo Miljenko Smoje dobro rekao “bravura je zivit bez lavura”, o tome je pisao jos prije 80 godina veliki Bertrand Russell, jedan od najpametnijih ljudi u povijesti covjecanstava, u svom poznatom eseju “In Praise of Idleness”. I zaista, ako pogledamo malo bolje, nitko od “velikih igraca” zapravo ne radi ili rade vrlo malo (nekolicina onih koji su poceli “od nule” i radeci postali bogatasi su vrlo rijetki i vise su iznimka nego pravilo. Obicno je to bogatstvo ili naslijedjeno ili je rezultat sretne okolnosti ili pljacke u proslosti ili ilegalnih i poluilegalnih aktivnosti). Za te velike igrace rade drugi a oni uzivaju i bave se onim sto ih veseli. Ja isto zelim uzivati, i zato se necu pretrgnuti od rada jer me rad ne veseli.

    Znate, kad sam dosao raditi na svoje sadasnje “drzavno” radno mjesto, u pocetku sam grizao i bio pun elana. No, vrlo brzo sam shvatio da sam glup i da to nema smisla: jer ako si dobar, samo ce te drugi upregnuti, iskoristiti, iscijediti i ispljunuti, a ti ces ostati posran. Zato sam okrenuo plocu i sad zivim pod geslom “bravura je zivit bez lavura”, slijedeci pametnijega od sebe, Bertranda Russella!

    • Nil šteta što niste proučili što se dogodilo u grčkoj a za vašu info proučite malo koliki će ove godine biti hrvatski deficit i ne vjerujte da je on stvarno 15-16 milijardi kuna jer to jednostavno nije istina.Nitko ovdje ne priželjkuje grčku ako ništa zbog svojih sebičnih interesa,tako da je ta mogućnost isključena,ono što je sasvim realno i objektivno da mi idemo istim utabanim putem kojim je išla i grčka.A da vam bude jasno što se dogodilo u grčkoj,neću vam govoriti o brigadama koje su ostale bez posla,o invaziji iseljavanju mladih grka u eu zemlje, nego vi fino sebi odbite jedno 50% od plaće pa ćete jako brzo shvatiti što im se dogodilo a to vam se lako može dogoditi i nimalo nije nerealno…Ovo o čemu vi govorite,o sreći,o nasljedstvu i slično je potpuno irelevantno bitno je jedino da vi živite kako želite sa novcem koji ste stekli po zakonu a to što ste vi izabrali takav način života je naravno vaše pravo,svatko može birati život kakav želi u okviru zakona,jedini vaš problem je taj što ste vi uvjereni da će to još dugo trajati a ja sam uvjeren da neće i mi se samo u tome razlikujemo.Potpuno je legitiman vaš odabir posla i firme za koju ćete raditi.Ako vam država omogućava socijalizam light niste vi zato nimalo krivi,vi samo koristite priliku…Da meni sada ponude milijun-dva eura po sezoni da sjedim na klupi reala i igračima pričam viceve i ja bi prihvatio takav posao…Nije do mene nego do poslodavca?Tako da ja vaš odabir ne osuđujem.

    • Brzo ćete vidjeti doma što se dogodilo u Grčkoj. 🙂 U tom smislu ne odstupate od Hr prosjeka. Učimo samo na vlastitoj krvavoj glavi, umjesto tuđoj. 😦

     Nije poanta u bogatstvu, nego u slobodi i ekonomskoj neovisnosti. Siromašan čovjek nije slobodan čovjek. Jer svaku svoju želju mora prilagoditi svojim mogućnostima. Državni službenik je ekonomski ovisan čovjek. Između prvog i drugog, jedina je razlika da je siromah gladan, a drugi umire od straha da će mu se pridružiti. Zato i trči potpisati referendum i viče da mora ostati NAŠE. 😀

     Recimo to ovako: da se provezete kroz cijeli život bez stresa i oskudice, vjerojatno Vam je i više nego dovoljno milijun €. Da taj kapital uložite u par nisko rizičnih klasa, imali bi mjesečni prihod veći od ovih 10000kn, bez da Vas ujutro budi budilica. 🙂 Zašto onda ljudi žele zaraditi 10 milijuna €? Iz istog razloga zbog kojeg Messi i Ronaldo još uvijek igraju nogomet. Vjerojatno nije poanta(samo) u napornom radu i lovi, nego u stvaranju vrijednosti. 🙂

    • U slučaju grčkog scenarija kod nas. Kao što Antun kaže biti će grdo, no poznavajući naš sustav (koji je krojen za članove stranke, glasačko tijelo, a onda i za ostale građane Hrvatske) možda je nil u pravu. Njemu će svakako biti lošije. Eto u najgorem slučaju i 50% niža plaća. No on će opet manje osjetiti “krizu” nego “ostali građani Hrvatske” kojima će u tom scenariju plaće biti niže barem 80% 🙂

  • Ah ta blažena rvacka … blago vama, upala vam sjekira u med, dao bog da vam što dulje bude tako …. meni recimo nije tako lijepo kao i vama, iako ni ja trenutno ništa ne radim (svojevoljno, naravno), samo me za razliku od vas nitko za taj nerad ne plaća. Ali ne brinite, doći će i vama kraj, pitanje je samo vremena, a onda ćemo vidjeti kako ćete se vi i vama slični, navikli na rad, snaći na tržištu … jedva čekam vidjeti hrpe državnih službenika na slobodnom tržištu, pa da vidimo koliko vrijedite ….. do tada, uživajte dok možete, i nedajte se jer tako je najbolje …

   • Nemoj se baš tješit s njima kako će jednog dana ostat na cesti i tržištu jer ili će prije toga u penziju s prosjekom plaće daleko većim od istog prosjeka u privatnom sektoru ili će na cestu s otpremninom od 100 000kn do 200 000kn. Oni su doista u poziciji da uživaju do kraja života.

    • Ako budu imali odakle isplatiti otpremnine i penzije, malo sam skeptičan po tom pitanju …. tješim se time da sam si uspio zaraditi dovoljno para da sam financijski neovisan i zbrinut dok sam živ, pa se ne moram nikome uvlačit, ali sam se dosta naradio za takve … a otpremnine se brzo potroše, naročito kad si naviknut lagodno živjet, a penzija ionako neće biti kako su si zamislili … a mi budale koji smo štedili i ulagali na razne strane, na sreću ne ovisimo o tome … tako da ako ništa drugo, svako jutro se dignem sa saznanjem kako više ne hranim te razne uhljebe i neradnike ….

  • Šteta što se niste javili sinoć u emisiji Otvoreno i onom sindikalistu “začepili usta” u njegovom demagoškom govoru / ispiranju mozga kako uhljeba nema i kako svaki čovjek u državi zna koji mu je posao i radi ga 40 sati tjedno, o zloj privatizaciji, itd…

   • Nije mu ni Saša ostao dužan. 😀 Nil, parodija ili ne, ali kakva je to plaća od 10000kn? Većini u Hr nedostižna, ali iz Vaše perspektive i mogućnosti da zarađujete negdje drugdje 10x više, je peanuts. Kad bih imao takve okolnosti, razmišljao bih da zapnem dvije godine i zaradim koliko bih ovdje zaradio u 20. I tako si uštedio gnjavažu svakojutarnje zvonjave budilice, vožnje kroz rush hour i gubljenje vremena gledajući bezveznjake na poslu, uključujući i šefa stranačkog uhljeba. A to vrijeme iskoristim sadržajnije u aktivnostima koje volim. 🙂

    • Ljudi tipa nil su ti ko penzići kod doktora. U pravilu dolaze na posao jer im je doma dosadnije a druže se i socijaliziraju s ekipom koju ne vide svaki dan te imaju priliku za nadmetanje tipa joj vidi kak sam si kupil novi iPh… sam na 6 rata…

   • Bisanu,onako su vam izgledali predsjednici radničkih savjeta u socijalizmu i ti sindikalisti neće biti mirni dok ne sateru državu do temelja,dok od nje ne ostane prah i pepeo a ne postoji trenutno u hrvatskoj politička snaga koja će im to javno sasuti u lice jer 50% odgovornosti za ovakvo stanje u hrvatskoj snose sindikalisti koji dominiraju javnom medijskom scenom uz svesrdnu pomoć hrvatske radio televizije,oni su medijske zvijezde i opinion makeri,sada su se stvari na HTV-u malo ipak promijenile pa imamo na HTV-u i huića,i sašu cvjetojevića itd ali šteta koja je učinjena nepovratna je.Jedno tri godine smo imali propagandu marksizma preko javne tv gdje su se neki novinari ufurali da su oni “opinion makeri” i da je njihova dužnost formirati javno mišljenje.Pa su pozivali goste za koje su unaprijed znali da će izgovarati ono što oni ne smiju ali što jedino žele čuti,tako nije bilo dana da na HTV-u nije gostovao netko iz sindikata,nevladine socijalističke udruge ili kakav uhljeb “stručnjak” koji nariče za samoupravnim socijalizmom,cilj je naravno ispunjen i sada je deset puta teže promjeniti javno mišljenje nego što ga je njima bilo oblikovati…Perfidno odigrano!Zato se niti jedna vlada nije usudila ući u značajnije reforme javnog sektora. Sada su se malo primirili i glume neovisno novinarstvo jer je netko shvatio da su prešli sve granice zdravog razuma i postali sve samo ne javna neovisna televizija koja je dužna osigurati podjednaku zastupljenost mišljenja svim društvenim skupinama društva uz potpuno nepristran stav novinara i urednika jer to je jako bitan faktor pri odabiru gosta.Kažem vam oni su umislili “da rade za opće dobro i da su dužni za dobrobit društva” kreirati javno mišljenje i tada vam je to kraj neovisnog novinarstva na javnoj tv a početak jednoumlja i socijalističke propagande jer i novinari u sjevernoj koreji su uvjereni da rade za opće i javno dobro i bore se protiv zločestih kapitalista koji im žele zlo.Ufurani sto posto!Malo ih i tamo kuži da rade nešto nečasno i neobjektivno nego su sigurni da sve što rade je “borba za opće dobro”
    U nas mi još nismo povukli crtu i razliku novinarskog pristupa u javnim i privatnim medijima,neki hrvatski novinari jako zaboravljaju da se oni financiraju iz obavezne pretplate što ih samo po sebi obavezuje na neutralnost i ako žele ideološki formirati i utjecati na javno mišljenje promašili su medij,moraju svoje mjesto pod suncem tražiti onda u privatnim medijima.Tu granicu novinarstva mi nikada nismo podvukli jer je nama to sve isto….U socijalizmu je isto tako bilo jedino tada novinari nisu imali slobodu da govore protiv vlasti ali socijalističku i antikapitalističku propagandu su mogli širiti do mile volje,to ih je čak i dizalo u hijerarhijskoj ljestvici a to rade i danas sa puno većom slobodom jer im je omogućeno da napadaju i političke opcije sa kojima se ideološki ne slažu,bile one vlast ili opozicija,kud ćeš veće slobode i sigurnosti i takvo novinarstvo uz svesrdnu pomoć populista i sindikalista oblikovalo je svjest u ovom društvu i trebati će jako puno truda,rada i zalaganja da se ona promjeni…
    Čim vidite da u društvu 90% ljudi razmišlja isto ili slično znajte da smo u podmakloj fazi jednoumlja a to je nemoguće postići bez utjecaja javnih medija koji se u nas pretvaraju u paravlast jer defakto oni svojim djelovanjem diktiraju i odnos političkih snaga u zemlji…Logična posljedica takvog djelovanja je mirela holy kao nekada dragutin lesar….Izmjerite primjerice zastupljenost dragutina lesara ili branka vukšića u javnim medijima sa npr. kujunđićem a da ne govorimo o sindikalnim vođama i to javnog i državnog sektora koji su u javnim medijima defakto doma…

 16. Nije vezano za ovu temu, ali eto, end of the game ….
  http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/marcinko-napustio-petrokemiju-gubitak-tvrtke-286-mil-kuna-282628
  Sad me živo zanima tko će to više ‘dokapitalizirati’, nakon što su izhebali sve živo, od nas malih dioničara, preko mirovinskih fondova do banaka ….
  Moram priznati da mi ih uopće nije i neće biti žao, premda sam tu popušio dosta love, ali hebiga, to su prednosti i mane diverzificiranog portfelja …
  A ovaj glumac (Marčinko) očito ne želi biti upamčen kao grobar Petrice (mrlja u CV) pa bježi dok je još moguće, kao ono kad štakori prvi bježe sa broda koji tone ….

 17. http://www.jutarnji.hr/vlada-podcjenjuje-opasnost–prosvjedi-u-savskoj-mogu-se-oteti-svakoj-kontroli–glavnu-rijec-tamo-vode-politicki-vrlo-aktivni-i-bogati-poduzetnici/1232257/

  Naravno josipovićeva ambicija je sada da dobije izbore u prvom krugu,u tom kontekstu treba gledati i ovaj intervju jer jako je čudno da je o ovakvim stvarima do sada šutao ili ih plasirao na način da ih nitko i ne razumije.Postavlja se ključno pitanje a tko je tjerao predsjednika da se izjašnjava o prvoj ozbiljnoj reformi ove vlade-outsourcingu?Napadaš druge da nisu za reforme a prvu koja uopće i nije u ingerenciji tvog djelovanja javno odbaciš i time zabiješ nož u leđa vladi za sve ostale reforme i podršku koju bi trebali imati od naroda.Krajnje licemjerno?Sa druge strane kažeš da nije spas u “brutalnim rezovima” a unaprijed znaš da je reforma javne uprave racionalizacija,podizanje efikasnosti i da su to defakto i rezovi i to puno bolniji od linearnih rezova plaća jer bi masu ljudi ostalo bez posla…
  Propagirati politiku “i jare i pare” nije ništa drugo nego zalaganje za status quo jer svaka reforma jako boli određene društvene skupine koje ona zahvati.Znate to je ona josipovićeva priča da je on navodno za fiskalnu konsolidaciju i protivi se daljnjem zaduživanju zemlje ali je protiv otpuštanja ljudi,smanjivanja plaća i prava,smanjivanje mirovina i soc davanja a te stavke vam čine 80% proračuna?Ono za što se zalaže Josipović je već domena mađioničarskih trikova,to je posao za davida coperfielda?
  To je hrvatska priča “mi se ne protivimo razvoju i investicijama i razvoju slobodnog tržišta” ALI nema jedna veća investicija ili privatizacija u hrvatskoj koja može dobiti od NAŠIH zeleno svjetlo.Retorika kojom se služi predsjednik potpuno je ista sa retorikom kojom se služe sindikati ili nevladine antikapitalistički orjentirane udruge;”mi nismo protiv ALI smo uvijek protiv”

  Zagovarati i prikazivati narodu reforme javne uprave na način da “rješenje nije u rezovima” je klasična obmana ljudi koje se tiču te reforme.
  Podizanje efikasnosti sustava na način da sa manjim brojem ljudi odradiš bolju uslugu građana nisu ništa drugo nego drugo ime za rezove i zbog ovakvog iskrivljenog,populističkog predstavljanja reformi mi čim se suočimo sa sadržajem odmah smo protiv jer nam se reforme prikazuju kao kururška operacija koja će se obaviti pod anastezijom a to je domena naučne fantastike…Zar kada čovjek ostane bez posla nije “brutalno rezanje” a kako bez otpuštanja napraviti reformu javne uprave i podići njenu efikasnost.Zna Josipović da je to nemoguće jer vojska ljudi je u tom sektoru zaposlena preko veze i partija je mnogima izmislila radna mjesta.Ako ih otpustite to se zove pravim imenom “najbrutalniji rezovi” jer im ne smanjujete plaće nego ih ostavljate, i bez posla, i bez plaće a to Josipović zagovara da bi im se u sljedećoj rečenici dodvoravao “kako rješenje nisu brutalni rezovi”,i to je ta laž i kružni tok u kojem se mi danas vrtimo jer u političkom i društvenom životu hrvatske iskrenost i ne postoji,izmrla je davno….

  Tako je Josipović uvijek za reforme ali kada se prva pojavi “nije mu baš sadržaj prihvatljiv” kao ovdje gdje se zalaže “za prava ljudi koja proizlaze iz radnog odnosa i za korektan status” što samo po sebi znači da oni u privatnom sektoru NEMAJU korektan status jer outsourcingom bi oni iz javnog postali zaposlenici u privatnom sektoru a to u hrvatskoj nije isto,
  kada to kažete nekome iz javnog isto kao da ste ga poslali na streljanje
  i predsjednikovo mišljenje se tu uopće ne razlikuje od percepcije građana;

  http://www.moja-prava.info/2014/06/12/josipovic-vlada-treba-razmisliti-o-uvodenju-outsourcinga/

  To je poruka predsjednika naciji!Jedino ako ste retardirani mogli ste to drugačije shvatiti?I onda nam on šalje poruke preko ft-a da je problem u “našim glavama” a sa njegovom je navodno sve u redu?Jeli shvaćate u kakvom licemjerju mi živimo?Svi su za reforme i investicije ALI da ništa nikoga ne boli i da sve u prostoru ostane isto-da se investicija ne vidi a novac nam fino legne na račun.Domena naučne fantastike ili vam ga po hrvatski “i jare i pare”

 18. Predsjednik nam danas zagovara reforme javne uprave,ukidanje županija itd i to nam upakira u “socijaldemokratski model” ili vam ga laž “da će se to moći sprovesti bez najbrutalnijih rezova” i NAŠI “opinion makeri” politolozi ili neki novinari u tome neće vidjeti ništa sporno ali kada bi bakić ili netko drugi došao na javnu tv i objasnio iskreno stvarni sadržaj i suštinu tih istih reformi koje danas zagovara josipović bio bi proglašen u mnogim hrvatskim medijima neoliberalnim fašistom a govori u biti o istim stvarima za koje se sada u zadnje zalaže i Josipović? To je to NAŠE licemjerje gdje je dojam potpuno zasjenio suštinu i sadržaj…

 19. http://www.24sata.hr/politika/vratimo-svoju-drzavu-pa-makar-i-primjenom-ostre-sile-391502

  Klauški je napisao dobar tekst,jedini problem je što je sve ovo rezultat mandata iva Josipovića koji jednostavno nije znao iskontrolirati stvari iako ruku na srce on za ovaj prosvjed branitelja ne snosi nikakvu odgovornost niti je ičim u svom djelovanju uvrijedio branitelje,dapače ulizivao nam se gdje god je stigao.Nisam čuo ovu izjavu nekog branitelja ali ako je to istina taj čovjek je morao odmah biti priveden u policiju jer bilo kakav poziv na silu po zakonu rh je kažnjiv a pogotovo ako je ta izjava plasirana putem javne tv…
  Tu se ne smije biti popustljiv jer zakon vrijedi za svakoga jednako,čim se on počme primjenjivati selektivno to više nije pravna država…

 20. socijalizam s ljudskim licem
  tvrđi je, teži protivnik od istočnoeuropskog komunizma
  jer je temeljna osobina totalitarnog poretka/uma, novogovor, korištenje jedne riječi da bi se njome opisala upravo suprotna djelatnost npr. Ministarstvo Propagande, dakle Laži imenuje se Ministarstvom Istine,
  u socijalizmu s ljudskim licem nije nametnuta silom, golom silom, nego korupcijom, klijentelizmom.
  Socijalizam je propao, ali je bit, crvena nit klijentelizma preživjela do danas, i može se prepoznati po karakterstiičnoj vještini kojom se barata novogovorom, u klijentelističkom totalitarnom sustavu, a koja osim užasne neefikasnosti, neodgovornosti, o čemu se raspravlja na ovom blogu ima kao osnovnu, neizbježnu, specifičnu, osobinu ogromnu, nevjerovatnu, razinu licemjerja.
  Licemjerje u komunikaciji je osnovni element sporazumijevanja, stručni žargon socijalizma s ljudskim licem, koji niti ne prepoznajemo, dok ne vidimo suprotno, iskrenost, direktnost, imenovanje stvari, ljudi, pojava pravim imenom.
  Put oporavka jest na ekonomskom polju privatizacija, uvođenje tržišta, ali na planu medija, javnosti, komunikacije, bilo bi dobro naći jednako dobar lijek protiv licemjerja, a tu smo jednostavno preslabi, jer su povijesne sile protiv nas, od katoličkih korijena, komunističke nadgradnje, samoupravne genijalnosti…

Odgovorite!

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.